Thais nieuws 16-31 januari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 1-15 januari zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Mevrouw Nopparat in haar assemblagefariek in Pathum Thani

Amuse gueule: Madam Tank

Haar bijnaam luidt Madam Tank omdat ze vice-president is en manager buitenland van Chaiseri Metal & Rubber Co, een fabrikant van tankwielen, rupsbanden en tankwiel verbindingen voor legervoertuigen. Maar die bijnaam zou ook kunnen slaan op haar omvang, want ze is bepaald geen slanke den.

Nopparat Kulhiran (64) staat deze maal centraal in de serie ondernemersportretten in Bangkok Post. Ik mag die graag lezen want al die verhalen over politiek gekrakeel en de verkiezingen hangen me al lang de keel uit. Hier komen mensen met ambitie, met een passie aan het woord, die zich vaak opgewerkt hebben.

Wist u trouwens dat het gepantserde legervoertuig First Win, door het bedrijf ontwikkeld, bestand is tegen AK-47 vuur en een run-flat systeem heeft, waardoor het 150 km op lege banden kan rijden? Dit en nog meer weetjes in Tracking the life of Madam Tank, dat ik heb opgeslagen als pdf. Lezen! (Bron: Bangkok Post, 20 januari)


 

Anti-regerings protest gesmoord 2

Anti-junta protesttocht BKK-Khon Kaen in de kiem gesmoord

21 januari – Verbeeld ik het  mij of begint de weerzin tegen het militair bewind toe te nemen? Want tot nu toe ging hooguit een tiental studenten de straat op, maar nu gaat het om honderd mensen, die gisteren wilden beginnen aan een politieke mars van de Thammasat universiteit (Rangsit campus) naar Khon Kaen.

Ze willen, aldus Anusorn Unno, deken van de faculteit Sociologie en Antropologie, een netwerk cultiveren van mensen met andere denkbeelden dan de regering over voedselveiligheid, natuurlijke hulpbronnen, gemeenschapsrechten en burgerlijke vrijheid.

Oei! Een samenscholing van meer dan vijf personen en kritiek op de junta, dat kan natuurlijk niet. Dus hield de politie de wandelaars bij het verlaten van de campus tegen, wat met enig trek- en duwwerk gepaard ging. Vertegenwoordigers van de groep vroegen later toestemming aan commandant Surapong van de politie Pathum Thani met 10 mensen op pad te gaan, maar ook dat mocht niet.

‘s Middags zagen enkele kleine groepen kans te ontsnappen. Naar verluidt werden ze gevolgd door agenten in burger in pickup trucks en op motorfietsen en gefotografeerd. De overige demonstranten bleven op de campus, hielden gesprekken, prikten een vorkje en spraken af zich te voegen bij degenen die het gelukt was in Pak Chong (Nakhon Ratchasima) aan de We Walk mars te beginnen.

Sangsiri Teemanka, van de groep die zich People Go Network noemt, zei dat de groep niet de intentie heeft een menigte te mobiliseren of burgerlijke onrust op te roepen. Wat er nu gaat gebeuren is dat ze in groepjes van 15 om beurten de tocht van 450 kilometer maken, die na 28 dagen op 17 februari in Khon Kaen eindigt. ‘We noemen dit een vreedzame people’s procession. We wandelen alleen maar, ontmoeten onze supporters en komen onderweg bij vrienden langs om kwesties te bespreken.’

Volgens haar is het netwerk van negentig organisaties drie jaar geleden begonnen, toen het referendum over de nieuwe grondwet werd gehouden met als doel sociale problemen te volgen, maar daarover heb ik nooit iets in de krant gelezen.

Volgens een verklaring van de groep is het land in crisis, daar de regering is voortgekomen uit een coup en niet de wil van het volk vertegenwoordigt. Ze hanteert absolute macht zonder dat ze gecontroleerd wordt. De verklaring noemt als problemen corruptie, onrecht en het overheidsbeleid dat ten goede komt aan rijke kapitalisten.

Politicoloog Chaiyan van de Chulalongkorn universiteit verwacht dat er geleidelijk meer protesten zullen oplaaien, maar of ze gewelddadig worden hangt af van de reactie van de regering. ‘Als de autoriteiten gewelddadige confrontaties met actievoerders vermijden en met hen in gesprek gaan in plaats van ze aan te houden, zal de situatie niet uit de hand lopen.’

NHRC-commissaris Angkhana zegt de Walk meer te zien als sociale activiteit dan als politiek protest. ‘Dit is geen mob (volksmenigte, rapaille, plebs) maar als ze te veel beperkt worden, kan de onvrede toenemen en leiden tot grotere protesten tegen de regering. Vrede en orde betekent niet dat de mensen niets kunnen zeggen dat afwijkt van de regering.’

Sekswerksters in Victoria’s Secret: Mijn naam is haas

21 januari – De ondervraging van de (deels minderjarige) vrouwen die in Victoria’s Secret Massage werkten en zijn ondergebracht in een opvangcentrum, heeft niets opgeleverd. De vrouwen konden niet de identiteit van de klanten bevestigen die in de in beslag genomen boekhouding worden aangeduid met bijnamen. Ze zeiden zich hun klanten niet te kunnen herinneren: politieagenten en functionarissen die gratis verwend werden in ruil voor het gedogen van de prostitutie.

BP opent vandaag met een follow-up op de inval. De politie is op zoek naar eigenaar Kampol en zijn vrouw die verdacht worden van handel in meisjesvlees. De politie vermoedt dat ze nog in het land zijn en niet naar het buitenland zijn gevlucht via een controlepost van Immigration. De Criminal Court heeft toestemming verleend voor een arrestatiebevel tegen beiden.

Een bron bij de politie zegt dat Kampol een huis bezit in Pathum Thani, maar dat is nog niet doorzocht. Mogelijk bezit hij nog meer huizen in Bangkok of elders in het land. Kampol kocht de massagesalon [lees: bordeel] van Chuwit Kamolvisit, de kleurrijke ex-eigenaar van massagesalons, ex-politicus die een eigen partij oprichtte en soms uit de boot klapte over illegale casino’s en nu tv-commentator is.

Ik herinner me van hem dat hij ’s nachts winkeltjes op grond van hem heeft laten slopen, waarvoor hij in eerste instantie zijn advocaat liet opdraaien. Later kreeg hij wroeging, bekende schuld, heeft gevangen gezeten en heeft een park op de grond laten aanleggen. (Meer over Victoria’s Secret op de pagina Corruptie 5)

Vakantiehuizen op Phu Thap Boek berg

Geen pardon voor 53 resorts op Phu Thap Boek

21 januari – Vijftig leden van de etnische Hmong groep hoeven hun vakantiehuizen en -parken op de Phu Thap Boek berg niet af te breken, zoals eerder bevolen. Maar ze krijgen wel een bruin verfje zodat ze beter in het landschap passen. Van 53 andere illegaal aangelegde resorts is gebleken dat ze eigendom zijn van buitenstaanders. 42 zijn al gesloopt, de overige gaan in mei tegen de vlakte, aldus provinciaal gouverneur Phibun.

De sloop is in 2016 bevolen door premier Prayut waarvoor hij het bekende artikel 44 van de interim-grondwet heeft ingezet. Aanvankelijk was de berg bestemd voor herhuisvesting van de Hmong. In 1966 kregen 3.500 families toestemming er zich te vestigen. Maar velen verhuurden hun land aan buitenstaanders en legden er resorts op aan. Op de berg is jarenlang door het leger gepatrouilleerd. Dit jaar wordt de controle overgedragen aan het Royal Forest Department.

Phu Thap Boek bewoner Ma Wongthapboek zegt dat veel Hmong leningen hebben afgesloten om in de resorts te investeren, nadat toenmalig minister Kobkarn in oktober 2015 het gebied had bezocht en gezegd dat de regering de berg wilde ontwikkelen als model voor eco-toerisme. (Zie ook de pagina Krakers op overheidsland)

Bangkok Post in vogelvlucht

21 januari – De zondageditie van BP bevat zoals gebruikelijk weinig nieuws: tien nieuwsberichten en  -verhalen en een achtergrondverhaal over het medisch gebruik van marihuana. De meeste ruimte wordt uitgetrokken voor de mars (zie hierboven), gevolgd door een verhaal over mensenhandelaren (opening pagina 3) en het behoud c.q. sloop van vakantiehuizen en -parken op de Phu Thap Boek berg in Phetchabun (opening van de 4).

Op de voorpagina verder een kader over de Bangok Poll van de Bangkok universiteit. 70,6 procent van de 1.114 respondenten wil een gekozen premier en geen ­outsider premier en 29,4 procent heeft geen bezwaar indien de politieke partijen het niet eens kunnen worden over een kandidaat uit eigen gelederen. De steun voor Prayut is sinds een peiling in mei vorig jaar teruggelopen van 52,8 naar 36,8 procent. Zijn voorkeur voor een Thai-style democratie kreeg nog minder steun. 29,1 procent meent dat die geen enkele verandering brengt en 27,9 procent denkt dat die een quasi-militaire regering aan de macht brengt.

Het derde bericht is een follow-up op het bericht van gisteren dat uitstel van de verkiezingen dreigt door een besluit van de parlementscommissie, die de organieke wet op de verkiezingen onder de loep neemt. Politici hebben geen goed woord over voor het besluit.

Pheu Thai ‘zwaargewicht’ Chaturon zegt dat het besluit om de wet pas negentig dagen na publicatie in de Royal Gazette van kracht te laten worden en niet direct, zoals gebruikelijk, ‘niets anders dan een complot is om de wens van het regime te vervullen voor verder uitstel van de verkiezingen’ en premier Prayut na de verkiezingen te laten terugkeren als premier.

Voormalig parlementslid Worachai Hema (Democraten) meent dat ook. Adjunct-partijleider Ongart, ook Democraten, noemt het besluit van de parlementscommissie niet onverwacht. Regeringswoordvoerder Sansern zei gisteren dat de commissie beslist over de zaak. ‘De NCPO en regering hebben er niets mee te maken.’ (Meer op de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort nieuws zondag 21 januari

– Staatssecretaris Pailin (Transport) heeft een streep gehaald door het plan zeven nieuwe treinen te kopen voor de Airport Rail Link, de light-rail verbinding tussen Phaya Thai en luchthaven Suvarnabhumi. De aanschaf moet wachten totdat het contract is getekend voor het megaproject om Suvarnabhumi, Don Mueang en U-Tapao met elkaar te verbinden.

De staatssecretaris krabbelt terug want een maand geleden heeft hij  ARL-exploitant SRT Electric Train Co (SRTET) nog gezegd dat de aanschaf geen uitstel duldde. Nu zegt hij dat uitstel gewenst is omdat niet duidelijk is wat voor type treinen de SRTET dient te kopen gezien de uitbreidingsplannen.

Om de drukte in de ochtendspits te verminderen, heeft de SRTET opdracht gekregen de dienstregeling te laten beginnen om 5.30 uur in plaats van de huidige 6 uur. In bagagewagons worden extra zitplaatsen geïnstalleerd.

– Mannen die ingewijd gaan worden als monnik dienen minimaal een cursus van 15 of 30 dagen te volgen in plaats van de huidige zeven dagen. De Sangha Supreme Council heeft dit besloten als een van de maatregelen om een eind te maken aan het wangedrag van monniken.

De SSC vindt zeven dagen te kort om de principes van de dhamma te begrijpen, aldus woordvoerder Oban van het National Office of Buddhism. Over korte inwijdingen zoals bij crematies en beloftes aan godheden, die drie, zeven of negen dagen duren, is door de SSC niet gesproken.

– De politie in Nakhon Si Thammarat heeft twee mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de smokkel van zeven Rohingya naar Thailand. De Rohingya werden donderdag op het station Thung Song in de trein Bangok-Sungai Kolok aangehouden. Ze zeggen dat ze uit Bangladesh komen en op weg waren naar Maleisië, waar ze bij familie zouden verblijven. Volgens RTP woordvoerder Kritsana zijn ze geen slachtoffer van mensenhandel, maar ze worden wel vervolgd voor illegale toegang tot Thailand.

De twee worden op het politiebureau Thung Song verhoord om uit te vogelen of meer personen bij de smokkel waren betrokken.

Nieuws van de website in 1 regel

• Kalasin: Leiding spaarcoöperatie school verdacht van verduistering van 10 mln baht
• Leider grote smokkelbende in wildleven na 10 jaar aangehouden
• Auto vliegt in brand, inzittenden ontsnappen aan de dood
• Opinie: Prayut moet een eind maken aan horloge sage
• Arbeidsbemiddelaar aangehouden voor oplichting werkzoekenden
• Faculteitsdirecteur overleden in pickup truck, houtskool oventje nog warm


 

Inval in Victoria's Secret Massage

Commentaar: De geheimen van de sekshandel

20 januari – Het is geen geheim dat de seksindustrie in de meeste Thaise steden functioneert en zelfs bloeit. Zolang prostitutie illegaal blijft, wat het al sinds 1966 is, blijft de industrie politiecorruptie bevorderen en lopen velen het risico verhandeld te worden of gedwongen te werken onder condities die op slavernij lijken.

Bangkok Post gooit in haar hoofdredactioneel commentaar van vrijdag de knuppel in het hoenderhok naar aanleiding van de inval in massagesalon Victoria’s Secret Massage (foto). De inval mag een eind hebben gemaakt aan één geval van mensenhandel, maar zal geen deuk slaan in de illegale sekshandel van andere bendes.

De krant heeft een simpel en effectief medicijn: legalisering en regulering van de prostitutie. Dat is eenmaal in 2003 geprobeerd door de toenmalige regering Thaksin, maar uiteindelijk leed het plan schipbreuk. BP: ‘Wanneer Thailand prostitutie niet kan uitbannen, moet het leren ermee te leven.’

Sekswerk was voor 1966 niet illegaal. Maar de Entertainment Places Act van 1966, de Prevention and Suppression of Prostitution Act van 1996 en het amendement van 1997 op de strafwet maakten daar een eind aan.

BP stelt vast dat ondanks deze drie wetten en de eindeloze serie invallen door de politie de sekshandel al tientallen jaren bloeit. Naar schatting genereert de industrie elk jaar 100 miljard baht, waarover geen cent belasting wordt betaald. Populaire massagesalons in Bangkok maken vermoedelijk een dagomzet van meer dan 1 miljoen baht. En zoals de inval in Victoria’s Secret aantoont, ontvangen de politie en andere overheidsfunctionarissen steekpenningen om een oogje dicht te knijpen.

Veel minderjarigen en vrouwen worden door mensenhandelaren naar de handel gelokt of gedwongen, terwijl veel anderen ervoor kiezen uit eigen vrije wil als prostituee geld te verdienen om zichzelf en hun familie te onderhouden. Omdat de industrie ongereguleerd is, maakt dat meisjes en vrouwen meer kwetsbaar voor misbruik en dwang door handelaren en exploitanten van bordelen, massagesalons, karaokebars en andere ‘uitgaans’ gelegenheden.

Ze zijn niet geneigd de hulp van de autoriteiten in te roepen daar ze bang zijn voor de juridische consequenties. Anderen kunnen niet aan hun lot ontsnappen omdat ze feitelijk gevangen worden gehouden.

BP stelt: Legalisering en regulering zijn dringend vereist om te  voorkomen dat sekswerksters onveilige seks hebben of tegen hun wil seks met klanten. En het inzetten van minderjarigen dient verboden te worden. [Wat het volgens mij ook is, maar niet streng genoeg wordt gecontroleerd] De krant besluit met de oproep dat de Thaise samenleving het wijdverspreide vooroordeel tegen het beroep moet laten varen. (Bron: Bangkok Post, 19 januari)

Verkiezingen verschuiven naar februari 2019

20 januari – De kogel is door de kerk. Thailand gaat niet in november naar de stembus, maar drie maanden later, in februari. Dat is te danken/te wijten aan de parlementscommissie die de organieke wet op de verkiezing van parlementsleden onder de loep heeft genomen. De wet wordt niet onmiddellijk van kracht na publicatie in de Royal Gazette maar na negentig dagen.

Commissiewoordvoerder Taweesak maakte gisteren het (meerderheids)besluit bekend dat de verzekering die premier Prayut heeft gegeven over de datum – ook aan de internationale gemeenschap – op losse schroeven zet. Hij heeft dat meermalen bevestigd. Taweesak zei dat het uitstel tot februari ‘mogelijk’ is, wat ik vertaal als ‘zeker’. Hij tekent daarbij aan dat het uitstel geen uitvloeisel is van de artikel-44 order (nummer 53) die Prayut onlangs heeft gegeven politieke partijen meer tijd te gunnen om te voldoen aan de organieke wet op politieke partijen, die in oktober van kracht is geworden.

De NLA (National Legislative Assembly, door de junta benoemd parlement) is al in eerste lezing akkoord gegaan met de organieke wet [op de verkiezing van parlementsleden]. In Thailand wordt een wetsvoorstel in drie lezingen behandeld. Na de eerste lezing wordt een commissie gevormd die zich erover buigt en het (aangenomen) wetsvoorstel nog kan veranderen. In Nederland vergaderen de vaste kamercommissies vooraf aan de plenaire behandeling, zodat de bewindsman de politieke temperatuur kan opnemen. De organieke wetten zijn opgesteld door de grondwetcommissie (CDC).

Het artikel bevat verder quotes, want iedereen die er toe doet in Thailand’s politieke circus wil natuurlijk in zo’n gezaghebbende krant als BP geciteerd worden, denk ik zo. Ik noem enkele reacties:

– Oud-parlementslid Paradorn (Chartthaipattana, Thailand’s derde grootste partij) meent dat het uitstel invloed heeft op de geloofwaardigheid van de premier.

– Zijn partijgenoot Siripong wil precies weten wanneer de verkiezingen worden gehouden, zodat de partij de vereiste voorbereidingen tijdig kan treffen, zoals de vorming van plaatselijke afdelingen, de her-inschrijving van leden, de incasso van contributies, de organisatie van de primaries (voorverkiezing van kandidaten) en het opstellen van het verkiezingsprogramma.

– Partijgenoot Korawee roept de parlementscommissie en de regering op politici niet te beschouwen als hun tegenstander. Ze dienen ook rekening te houden met politici wanneer ze wetten opstellen. ‘Wanneer je wetgeving maakt waardoor politici het gevoel krijgen dat ze misbruikt worden […] bestaat het risico dat in de toekomst conflicten ontstaan.’

– Voormalig Pheu Thai parlementslid Polphum voor Bangkok meent dat het uitstel een poging is nieuw te vormen partijen te helpen, die Prayut willen steunen na de verkiezingen terug te keren als premier, want hierdoor heeft hij meer tijd om te ‘manoeuvreren’.

– Voormalig parlementslid  Amnuay, ook PT, zegt: ‘Als de berichten waar zijn, lijdt de premier gezichtsverlies. De mensen verwachten eind dit jaar verkiezingen omdat ze geloven dat een democratisch gekozen regering de economie kan stimuleren.’

Ik citeer al deze lieden met een zeker satanisch genoegen. Waarom moet ik bij dit gedoe denken aan kibbelende kinderen? U mag het zeggen. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Verkiezingsnieuws 2)

PACC op weg naar opvangcentrum

De krant vandaag in vogelvlucht

20 januari – Na mij door BP’s openingsverhaal geworsteld te hebben – u denkt toch niet dat ik het allemaal uit mijn mouw schud? – en na onderweg naar 7-Eleven voor mijn verse ontbijt croissants geconstateerd te hebben dat motorrijders weer onbeschoft hard reden op een overigens lege weg – nu even ademhalen – neem ik met u de krant door: 14 nieuwsberichten en –verhalen op 3 nieuwspagina’s.

Facebook pagina CSI LA dreigt met publicatie van nog meer dure horloges die in het bezit zijn van vice-premier Prawit wanneer de NACC, die onderzoek doet naar zijn horlogeverzameling, faalt een gedegen en transparant onderzoek te verrichten, zei een bron gisteren.

De populaire pagina heeft tot nu toe aan de hand van foto’s 25 klokjes gesignaleerd ter waarde van 39,5 miljoen baht. Critici vragen zich af hoe Prawit met zijn salaris zich die allemaal kan veroorloven en waarom ze ontbreken op zijn (voor kabinetsleden en topambtenaren verplichte) vermogensverklaring. Volgens de bron zijn er meer foto’s waarop hij niet-aangegeven horloges draagt, ‘maar ik ben bij 25 gestopt om af te wachten hoe de NACC te werk gaat in deze zaak.’

Prawit zegt echter dat ze niet van hem zijn, maar van vrienden die hem de klokjes hebben uitgeleend. Hij heeft ze inmiddels allemaal teruggegeven. De krant schrijft: ‘In een zeldzame uitbarsting van bluster (grootspraak, tekeergaan) dreigde hij onlangs af te treden wanneer de NACC hem schuldig acht.’

Het artikel gaat vergezeld van een kader met de vermogens van de bij de reshuffle van het kabinet eind november nieuw benoemde ministers, de ministers die een andere post hebben gekregen en de ministers die het veld moesten ruimen. Het onderwerp komt op pagina 3 terug als opening. De rijkste heeft een vermogen van 179 miljoen baht (meest investeringswaarde), de ‘armste’ 14 miljoen baht. Dat is ex vice-premier Narong die bij zijn aantreden 3,38 miljoen baht bezat.

Pagina 2 opent met een follow-up op de Victoria’s Secret massagesalon- zaak. [Terzijde Victoria’s Secret is een merk sexy lingerie] De politie heeft een arrestatiebevel aangevraagd voor eigenaar Kampol en zijn vrouw Nipa. Het Centre for National Anti-Corruption, niet te verwarren met de NACC, heeft de RTP gevraagd onderzoek te doen naar overheidsfunctionarissen die steekpenningen hebben aangenomen om een oogje dicht te knijpen.

Op de foto vertegenwoordigers van de Public Anti-Corruption Sector, een zusje van de NACC, op weg naar een opvangcentrum waar geredde sekswerksters uit de salon [lees: bordeel] zijn opgevangen. Ze doen onderzoek naar de betrokkenheid van de overheidsdienaren. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Eigenaar Victoria’s Secret Massage verdacht van mensenhandel

20 januari – De eigenaar en diens vrouw van Victoria’s Secret Massage, tegen wie een arrestatiebevel is aangevraagd (zie De krant vandaag in vogelvlucht) worden door de politie verdacht van mensenhandel en de exploitatie van bordelen, in totaal 12 misdrijven.

Bij de inval vorige week vrijdag in de massagesalon heeft de politie 80 minderjarige vrouwen aangetroffen. [Eerdere berichten zeggen 80 vrouwen, waaronder minderjarigen, en verderop in het bericht wordt gesproken over enkele minderjarigen. Foei BP!] Tevens werd de boekhouding gevonden van betaalde steekpenningen in de vorm van gratis dienstverlening. De politie verdenkt 20 agenten en andere functionarissen hiervan geprofiteerd te hebben.

Secretaris-generaal Kornthip van de PACC, tevens secretaris van het CNAC, denkt dat het onderzoek een mensenhandel netwerk kan blootleggen. Maar het zal veel tijd kosten de identiteit van de verdachten vast te te stellen daar ze niet bij naam worden genoemd in de gevonden boekhouding. Ze staan aangegeven met hun bijnaam. Hopelijk verschaffen de sekswerksters meer informatie over hun identiteit.

De DSI besloot eerder deze week het onderzoek over te nemen van het politiebureau Wang Thong Lang, het district waarin de salon is gevestigd. De zaak wordt behandeld als special case omdat het gaat om mensenhandel en volgens verklaringen van slachtoffers gedwongen prostitutie. De DSI gaat het geldspoor aan de hand van credit-cardlezers traceren tot 2013. Ander bewijsmateriaal bestaat uit video-opnamen, een lijst van klanten en informatie over geldtransacties. De DSI werkt samen met de PACC die, zoals eerder gemeld, gesproken heeft met sekswerksters in opvangcentrum Bangkok Home For Children and Families.

Kort nieuws zaterdag 20 januari

– In juni verhuist de afdeling Visa & Immigration van de Britse ambassade, die besluit over visa voor Thai, naar New Delhi. De verhuizing heeft tot doel maximaal gebruik te maken van nieuwe technologie en de aanvragen onafhankelijk van het land waarin ze worden gedaan, te beoordelen. De ambassade zegt dat de aanvraagprocedure in Bangkok en Chiang Mai niet verandert. Nog steeds kunnen Thai een visum online aanvragen en hun biometrische gegevens en documenten inleveren bij de twee door VPS-Global beheerde centra in beide steden.

Tarit Pengdith pasfoto– Al genoemd in Het nieuws van de website in 1 regel: Voormalig DSI directeur-generaal Tarit Pengdith, vervolgd voor het verbergen van vermogen, heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden gekregen en een boete van 5.000 baht. De afdeling voor politieke ambtsdragers van het hooggerechtshof gaf hem gisteren ook een verbod van vijf jaar op het bekleden van een politieke functie.

Gewiekste man die Tarit want hij overleefde de machtswisseling van Democraten naar Pheu Thai en in het begin ook de coup. De rechtbank heeft vastgesteld dat hij 5 miljoen baht in vier bankrekeningen niet heeft opgegeven, alsmede 6 miljoen baht aan investeringen in twee bedrijven, gebouwen op twee percelen land in Nakhon Ratchasima ter waarde van 20 miljoen baht, 6 miljoen baht op bankrekeningen van zijn vrouw en nog meer geld op rekeningen van zijn neef.

De milde straf heeft hij te danken aan zijn bekentenis en het feit dat hij niet eerder is veroordeeld.

– Follow-up op de berichtgeving over een agent van de rijksverkeerspolitie, die verdacht wordt van betrokkenheid bij drugstransporten van zijn vrouw van Laos naar het Zuiden. De rechtbank heeft de NSB toestemming gegeven voor hun arrestatie. Gisteren werd de man aangehouden. Hij wordt niet vrijgelaten op borgtocht.

De vrouw wordt ervan verdacht samen te werken met de drugsbende van Xaysana Keopimpha, bekend van de zaak Akarakit Worarojchroendet. Weet u wel de speedracer met de Lamborghini, ook al zo’n heerlijke Thaise misdaadzaak, waar ik gek op ben.

– Thailand gaat het 1000 jaar oude Si Thep Historical Park in Phetchabun voordragen voor plaatsing op Unesco’s voorlopige lijst van nieuwe erfgoedplaatsen. NCPO adjunct-hoofd Tanasak heeft dit bekend gemaakt tijdens een recent bezoek aan de provincie om de toeristische ontwikkelingen te bekijken.

Het ministerie van Cultuur verzamelt momenteel de benodigde informatie om de aanvraag te ondersteunen. Het Fine Arts Departments gaat seminars over het park organiseren. Voorts worden experts geraadpleegd.

Tanasak zegt dat de nominatie gecompliceerd kan zijn, maar dit wordt niet verder toegelicht. Hij is vol vertrouwen dat de site het groene licht van Unesco krijgt. In het verleden kon een aantal sites tegelijk worden genomineerd, maar dat kan niet meer.

– Het ministerie van Transport gaat dit jaar in nog eens vier grensprovincies cross-docking centra ontwikkelen. In Chiang Khong (Chiang Rai) ging gisteren de eerste spade de grond in voor zo’n overslagcentrum. De vier provincies zijn Nakhon Phanom, Nong Khai, Mukdahan en Tak. [Quiz: Aan welke landen grenzen ze?] De investeringskosten worden geschat op 800 miljoen baht.

De vier nieuwe en Chiang Khong maken deel uit van elf vrachtterminal projecten die tot doel hebben transport over land te vergemakkelijken. De terminal in Chiang Khong fungeert als één servicepunt voor douane, immigratie en quarantaine. Ze vergemakkelijkt het vrachtvervoer van het westelijk deel van China via Laos naar Thailand en verder.

– Het Good Governance Network Against Dishonesty vraagt premier Prayut onderzoek te laten doen naar aankopen van Airport of Thailand. Ze roept nu de hulp van Prayut in omdat haar petitie aan het ministerie van Transport aan dovemansoren gericht is gebleken. Het netwerk meent dat voor vele aankopen te veel is betaald, zoals lichaamsscanners, transportbanden, apparatuur om explosieven te detecteren en zelfs trolleys. Het wil weten waarom de lichaamsscanners zijn geleasd niet gekocht. De maandelijkse lease komt neer op een zesmaal hoger bedrag vergeleken met aankoop.

– Premier Prayut heeft goedkeuring verleend aan het plan van de Spoorwegen (SRT) een dochterbedrijf te vormen voor het beheer en ontwikkelen van SRT’s vermogen [dat voornamelijk uit grondbezit bestaat]. Zoals bekend gaat de SRT zwaar gebukt onder de schulden. De State Enterprise Policy Commission (SEPC) moet het plan nog beoordelen. Als die akkoord gaat, wordt het plan eind maart voorgelegd aan het kabinet.

De SRT beschikt over 39.000 rai grond, inclusief 497 rai bij station Makassan. 15.000 rai is al verhuurd aan particuliere bedrijven. De SRT heeft een studie gedaan naar de tarieven van trein, metro en express veerdiensten, waaruit is gebleken dat het treinkaartje achterblijft. Dat is al 30 jaar ongewijzigd.

– De SEPC, populair genoemd superboard, heeft de verbeterplannen van het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) en Thai Airways International, die beide ook met grote schulden kampen, afgewezen. Thai Airways trekt weliswaar meer passagiers, maar ziet geen kans haar omzettarget te halen. De BMTA dient aan te geven hoe de busdiensten en routes aansluiten op andere vormen van openbaar vervoer.

– Laatste bericht. Eigenaren van vissersboten kunnen nu tegelijk hun boot- en visvergunning verlengen of een vergunning aanvragen. Het Marine Department en het Fisheres Department hebben gisteren bekend gemaakt dat de twee vergunningen vanaf dit jaar tegelijk verlopen. Ook deze maatregel heeft tot doel IUU-visserij te bestrijden. (Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald)

Nieuws van de website in 1 regel

• Meineedzaak Jomsap: Nog eens drie verdachten aangeklaagd
• Kleine boete en voorwaardelijke straf voor vm DSI-hoofd Tarit wegens niet-aangegeven weelde
• Geen DNA-bewijs voor eigenaar betwist winnend staatslot
• NLA-commissie wijst kruisverkiezing senatoren af


 

Thailand Tourism Festival 2018 in Lumpini parkl

Dit is de foto die ik in Nieuws uit Thailand van donderdag noemde, maar niet kon tonen. Nu wel en zelfs veel meer van het Thailand Tourism Festival 2018 in Lumpini park. Bangkok Post heeft acht foto’s gebundeld in bijgaand fotoalbum. Zondag is de laatste dag.

Commentaar: Prijzen op luchthaven gaan echt niet zakken

19 januari – Inderdaad, zoals ik mij al meende te herinneren is de discussie over de hoge voedsel- en drankprijzen op Suvarnabhumi en Don Mueang al eens eerder gevoerd.

In haar hoofdredactioneel commentaar van gisteren verwijst BP naar een onderzoek in maart 2016 met een follow-up een maand later door vertegenwoordigers van het Department of Internal Trade (DIT), dat toeziet op verantwoorde prijzen. Ze waren in het gezelschap van het hoofd van het kantoor van de Ombudsman. Van hem stond de volgende dag een foto in de krant waarop hij toepasselijk vol walging keek. BP schrijft: Natuurlijk gebeurde er niets.

Een maand eerder beloofde Airports of Thailand (AoT) tijdens een vergadering met de Consumer Protection Board en het DIT dat de prijzen per 10 april omlaag zouden gaan. BP weer: Natuurlijk gebeurde dat niet. Daarna veranderde AoT haar verhaal en zei dat huurders contractueel het absolute recht hebben hun prijzen vast te stellen.

Directeur Phech van Don Mueang: ‘Het is onmogelijk de verkopers hun prijzen te laten verlagen. Zowel de regering als de luchthaven hebben niet het wettelijk recht prijzen van goederen te bepalen. Dat is over het algemeen goed, want het bevordert de concurrentie.’

De belangrijkste reden voor de hoge prijzen is de hoge huur van de ruimtes. Vastgoed op luchthavens is overal kostbaar, maar AoT spant de kroon want die heeft er een wereldklasse bedrijf van gemaakt. Vorige maand kwam ze uit de bus als de rijkste luchthavenbeheerder ter wereld met een marktwaarde van meer dan 1 biljoen baht, meer dan van staatsoliebedrijf PTT Plc. Met zoveel geld kan AoT helpen de huurprijzen te laten zakken, schrijft BP. Bovendien is AoT voor 70 procent eigendom van de regering.

Maar niemand gelooft dat dit zal gebeuren. Er zijn argumenten voor en tegen, maar uiteindelijk vervult AoT haar taak bij het beheer van de zes luchthavens naar tevredenheid, besluit de krant die in de kop de toekomst voorspelt: Airport prices won’t fall. (Bron: Bangkok Post, 18 januari)

Verkiezingen mogelijk toch weer uitgesteld

19 januari – Het openingsverhaal van Bangkok Post vermag vandaag weinig enthousiasme losmaken bij uw redacteur want het gaat over de kans dat de voor november geplande verkiezingen tot februari worden uitgesteld. Isra News Agency meldt dat leden van de parlementscommissie die de organieke wetten op het (gekozen) Huis van Afgevaardigden en de (benoemde) Senaat onder de loep neemt, de inwerkingtreding willen uitstellen.

Uitstel biedt de politieke partijen gelegenheid zich goed voor te bereiden op de verkiezingen, met name de procedure die gevolgd wordt bij de primaries (voorverkiezing van kandidaten voor de verkiezingen). Het is voor het eerst dat deze procedure wordt gevolgd. Hoe kandidaten voorheen werden geselecteerd, weet ik niet en wordt in dit artikel niet toegelicht. De politieke partijen kunnen nu niets doen wegens het verbod op politieke activiteiten.

In het artikel wordt ook gerefereerd aan de artikel-44 order van premier Prayut die betrekking heeft op de herbevestiging van het lidmaatschap van partijleden en betaling van de contributie. Voor bestaande en nieuwe partijen gelden andere deadlines, waardoor nieuwkomers een voordeel van een maand hebben. Dat zou gunstig zijn voor de oprichting van een door het leger gesteunde partij die Prayut na de verkiezingen helpt terug te keren als premier. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2 en het artikel zelf Organic law snag risks delaying poll; link nog niet beschikbaar)

Prayut en Prawit twee handen op één buik

Vier personen worden ondervraagd over Prawit’s bling-bling

19 januari – De National Anti-Corruption Commission die onderzoek doet naar de horlogeverzameling van vice-premier Prawit, gaat de vier personen ondervragen, van wie Prawit de peperdure horloges geleend zou hebben. Over de horloges heeft Prawit twee brieven geschreven aan de NACC, maar het nieuwsbericht zegt niets over de inhoud.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Bureau of Asset Inspection in the Political Sector, waarna de resultaten worden voorgelegd aan het NACC-bestuur. Kernvraag is natuurlijk: zijn die horloges écht eigendom van Prawit’s vrienden, zoals hij beweert, of is het een (doorzichtige) poging zijn politieke huid te redden.

NACC voorzitter Watcharapol zei gisteren desgevraagd dat ook wordt onderzocht of Prawit de regels voor het aannemen van cadeaus heeft overtreden. Hiervoor geldt een maximum van 3.000 baht.

Prawit vertelde dinsdag na de kabinetsvergadering verslaggevers dat de geleende klokjes allemaal zijn teruggegeven aan de eigenaren. Hij zei ze zo nu en dan gedragen te hebben. Wanneer de NACC concludeert dat hij in de fout is gegaan, is hij bereid af te treden. Zoals gisteren gemeld vinden critici het verweer van Prawit ‘belachelijk’.

Opperbevelhebber der strijdkrachten Tanyachan zei gisteren dat de strijdkrachten Prawit vertrouwen. Hij verwacht dat de vicepremier, tevens minister van Defensie, de zaak overleeft. Premier Prayut houdt zich tot nu toe op de vlakte. Op de foto Prayut en Prawit, twee handen op één buik. (Zie voor voorgaande berichten de pagina Corruptie 5)

Akkoord over verhoging minimumloon

19 januari – De tripartite commissie minimumloon heeft zeven uur vergaderd over verhoging dit jaar. Ja, u leest het goed: zeven uur. Zou dat onafgebroken zijn geweest of is de vergadering tussendoor geschorst voor nader overleg of de lunch? Besloten is het minimumdagloon per 1 april met 5 tot 22 baht te verhogen. Phuket, Chon Buri en Rayong krijgen het hoogste tarief van 330 baht per dag.

De regering is tevreden met de uitkomst, want die past het best bij de huidige economische situatie, aldus vice-premier Somkid. Hij wijst erop dat de verhoging de goedkeuring heeft gekregen van de werkgeversvertegenwoordigers en de diensten [overheidsvertegenwoordigers in de commissie?].

Maar werknemers en werkgevers zijn niet tevreden. Het Thai Labour Solidarity Committee blijft pleiten voor een verhoging naar 360 baht in het hele land [dus niet variërend per provincie], maar noemt de overeengekomen verhogingen van 308 naar 330 baht niettemin acceptabel.

De Federation of Thai Industries vergadert maandag over de verhogingen. De FTI maakt zich met name zorgen over de gevolgen voor het MKB. Die worden geconfronteerd met hogere productiekosten. Grote bedrijven hebben er minder last van omdat ze kunnen investeren in robots en automatisering om op de arbeidskosten te besparen, zegt voorzitter Chen.

Wanneer werkgevers vinden dat hun bedrijf wordt geschaad, kan het ministerie van Financiën met belastingmaatregelen hun last verlagen, zegt Somkid. Het ministerie van Handel heeft de opdracht gekregen de prijzen van goederen en diensten scherp in de gaten te houden om ervoor te zorgen dat de consumentenprijzen in redelijke verhouding staan tot de verhogingen. De afgelopen drie jaar is het minimumloon niet verhoogd. (Zie verder de pagina Minimumdagloon in discussie)

Wat nog meer in BP?

19 januari – Laat ik eerst maar eens de krant globaal met u doornemen om te zien of mijn stemming inmiddels is verbeterd na de confrontatie met het openingsverhaal (gaap, gaap).

Op pagina 2 een follow-up over de universitaire studieprogramma’s die door Ohec als kwalitatief onvoldoende zijn beoordeeld. De dienst heeft nu bedacht de kwaliteit te kunnen opkrikken door docenten toe te staan tussen universiteiten te pendelen. Het belangrijkste probleem, het tekort aan docenten en gekwalificeerde instructeurs wordt daarmee ondervangen, zegt Ohec secretaris-generaal  Supat. (Voorgaande berichten op de pagina Onderwijs 2)

Op pagina 3 belooft minister Prajin (Justitie) de vermeende banden tussen de eigenaren van massagesalon Victoria’s Secret Massage en politici in het Noorden en Westen te laten onderzoeken (zie het bericht van gisteren Beschuldiging: Inval in massagesalon was ‘politiek gemotiveerd’), alhoewel de DSI de berichten daarover al heeft ontkend.

Pagina 4 opent met een bericht over drugssmokkel van Laos naar het Zuiden, voorzien van een indrukwekkende foto met 21 vuurwapens en munitie die bij invallen op 59 plaatsen in het hele land in beslag zijn genomen [Misschien komt de foto later beschikbaar]. Daarbij zijn tevens drugs ter waarde van 700 miljoen onderschept.

Verdacht van de drugssmokkel is een agent van de rijksverkeerspolitie. Hij en zijn vrouw zijn vorige week aangehouden, maar het Narcotics Suppression Bureau (NSB) vermoedt dat meer agenten betrokken waren bij de drugstransporten. De vrouw, die een drugsbende leidt, werd door haar man op de hoogte gehouden van de wegen die vermeden dienden te worden om ontdekking te voorkomen.

De pagina bevat twee berichten over metrolijnen: de Green Line en de Red Line. De gemeente Bangkok (BMA) is bereid de aanleg- en operationele kosten te dragen van de Green Line, mits ze pas na 2029 hoeft te beginnen met de schulden terug te betalen. Het ministerie van Transport gaat daarmee in principe akkoord.

De Green Line oftewel BTS skytrain wordt aan twee kanten verlengd: Mot Chit-Khu Khot en Bearing-Samut Prakan. De regering besloot eerder het eigendom van de verlengingen over te hevelen van de MRTA (concessiehouder van de ondergrondse metro) naar de BMA, die concessiehouder is van de huidige Green Line.

Het tweede bericht gaat over de twee verlengingen van de Red Line: Taling Chan-Salaya en Rangsit-Thammasat. Wanneer het kabinet het groene licht geeft kan de biedprocedure tussen juli en september plaatsvinden.

Kort nieuws vrijdag 19 januari

– De faculteit Medicijnen van de Mahidol universiteit waar het Siriraj ziekenhuis bij hoort, heeft gisteren een mobiele app geïntroduceerd om gezondheidsgegevens van 150.000 bewoners van het district Bangkok Noi te verzamelen. Het project, genaamd Bangkoknoi Model – Good Health Starting with the Press of a Vinger, heeft tot doel de bevolking bewust te maken van ziektepreventie. Wie belangstelling heeft voor het project kan de app downloaden en zijn gezondheidsgegevens invullen. Verwacht dat 60 procent van de bewoners meedoet. Na anlyse van de gegevens trekt medische staf het district in om medische adviezen te geven. (Zie ook de pagina Gezondheidszorg 2)

Watana Pumret 80 jaar erbij– De man (63) die veroordeeld is voor de bomaanslag vorig jaar in het legerziekenhuis Pramongkutklao, heeft er nog eens 80 jaar gevangenisstraf bijgekregen voor de drie andere aanslagen in 2007 en 2017 in Bangkok. Hij moet ook een schadevergoeding van 140.000 baht plus 7,5 procent rente betalen aan de slachtoffers van twee aanslagen. Alles bij elkaar, inclusief een veroordeling wegens het bezit van wapens en explosieven, die in zijn huis zijn gevonden, mag hij 111 jaar en 6 maanden brommen. Twee zaken zijn nog onder de rechter.

– Nicha Kiartthana is sinds gisteren op vrije voeten. Onderzoek heeft uitgewezen dat ze niet betrokken was bij oplichting door een romance bende die in bezit was gekomen van haar ID-kaart en op haar naam bankrekeningen had geopend. Overigens was ze al vrij op borgtocht. Nicha heeft compensatie geëist voor de drie dagen die ze in voorarrest zat.

– Sinds november zijn op verzoek van de gemeente Bangkok (BMA) soldaten gestationeerd in het historische Mahakan buurtje, vaak in het nieuws geweest vanwege de snode plannen van de BMA het te slopen. De gemeente zegt dat hun hulp is ingeroepen om het verbod op de verkoop van vuurwerk te handhaven.

Docent architectuur Chatri van de Silpakorn universiteit zegt dat ze angst bij de bewoners oproepen. Hij vraagt de gemeente de soldaten terug trekken. Een actievoerder die zich inzet voor behoud van het buurtje, noemt de aanwezigheid van de soldaten een vorm van intimidatie door de overheid.

Mahakan ligt op steenworp afstand van de Golden Mount in Wat Saket, een populaire plaats om van het Loy Krathong festival te genieten. Traditioneel wordt in Mahakan evenals in Thanon Dok Mai vuurwerk verkocht voor het festival. Waarom de BMA de verkoop in Mahakan heeft verboden, vermeldt het bericht niet. (Zie ook de pagina Mahakan Fort)

– De provinciale rechtbank van Yala heeft toestemming verleend voor arrestatiebevelen tegen veertien verdachten die betrokken waren bij de brandstichting van een bus op 17 december. Weet u nog? De passagiers van de interliner mochten de bus verlaten waarna die in vlammen opging. De verdachten zijn inwoners van Yala, met uitzondering van drie die uit Pattani komen.

Drie zijn al aangehouden. Ze hebben verklaard in opdracht van twee opstandelingen te hebben gehandeld, maar die zijn op de loop. Een paar dagen na de brandstichting zijn vier verdachten aangehouden en later nog eens twintig.

–  Woordvoerder Pramote van Isoc Region 4 heeft goed nieuws over het geweld in het Zuiden. In het eerste kwartaal van vorig jaar is het aantal gewelddadige incidenten met 70 procent afgenomen.

– Volgende maand komt een 8,5 kilometer lange weg klaar waardoor het Bor Mao strand in Chumphon beter wordt ontsloten, heeft het Department of Rural Roads bekend gemaakt. De provincie wil het strand ontwikkelen tot een belangrijke toeristische bestemming.

– De twee overheids bejaardentehuizen in Bangkok kampen met geld- en personeelsgebrek, heeft de gemeenteraad gisteren te horen gekregen bij de behandeling van een motie van raadslid Suthipong waarin wordt aangedrongen op verbetering van beide faciliteiten. Suthipong vindt dat welzijn voor de ouderen op de nationale agenda dient te worden geplaatst.

Thailand telt 900.000 ouderen, aldus cijfers van het Department of Provincial Administration. Bangkok beschikt over slechts twee bejaardentehuizen: het Ding Daeng service centre en het Ban Bang Khae II home.

Dat laatste heeft een capaciteit van 144 personen en heeft een lange wachtlijst. Gemiddeld komen acht plaatsen per jaar vrij door overlijden. Meestal is de familie onbereikbaar, waardoor het tehuis de kosten van de crematie moet dragen. Het tehuis krijgt een jaarbudget van 11 miljoen baht. Een verzoek om meer is afgewezen.

Het Din Daeng centrum waar ouderen voor korte tijd kunnen verblijven, kampt met soortgelijke financiële problemen.

Nieuws van de website in 1 regel

• Finse stewardess dood aangetroffen in hotelkamer Pattaya
• Politie maakt eind aan filmopnamen bij kraam met seksspeeltjes
• NSB verdenkt meer agenten van drugstransport  naar Zuiden
• Victoria’s Secret: Arrestatiebevelen tegen nog eens 3 vrouwen


 

Horlogeaffaire: Verdediging Prawit is een lachertje

18 januari – Zeventien nieuwsberichten en -verhalen telt Bangkok Post vandaag, waarvan twee op de voorpagina. Vaste lezers van Nieuws uit Thailand kunnen vast wel raden wat vandaag de hot items zijn: inderdaad, de horlogeaffaire waarin vice-premier Prawit is verwikkeld en de zaak Nicha, de vrouw wier identiteitskaart wordt misbruikt door een bende die het gemunt heeft op alleenstaande vrouwen en mannen.

Prawit met Patek Phiippe ad 1,5 mln baht in oktober 2014De verdediging van Prawit dat de 25 horloges waarmee hij is gezien [niet allemaal tegelijk natuurlijk], eigendom zijn van vrienden is er niet in geslaagd de wantrouwende bevolking tevreden te stellen, maar de blaam ligt nu op premier Prayut, die zich afzijdig houdt, schrijft BP.

Politici en bevolking dringen er bij hem op aan actie te ondernemen en ervoor te zorgen dat de zaak transparant wordt afgehandeld. Het lijkt erop dat Prayut met de zaak in zijn maag zit en niet goed weet hoe de lont uit het kruitvat te halen.

Partijleider Abhisit (Democraten) meent dat de zich voortslepende affaire het vertrouwen in het regime ondermijnt. ‘Als de premier nog steeds het woord good governance (goed bestuur) wil gebruiken, dient hij actie te ondernemen en een politieke norm te stellen. Het minste is wel de zaak te verduidelijken voor de bevolking.’

Abhisit wijst erop dat deze regering oude generaties van politici veel dingen heeft verweten en hij stelt zijn eigen regering ten voorbeeld, waarin twee ministers aftraden die beschuldigd waren van machtsmisbruik alhoewel ze door de NACC onschuldig werden geacht. De suggestie, hoewel niet uitgesproken, ligt er duimendik bovenop: om de regering te ‘redden’ dient Prawit aan zijn kuierlatten te trekken. Ja, beste lezers en lieve lezeressen, de politiek is een hard bedrijf, waarvoor het gezegde geldt: Hoge bomen vangen veel wind.

Het artikel vervolgt met het uitgebreid nakauwen van de voorgeschiedenis, een irritant gebruik van BP dat weinig andere kwaliteiten vereist dan copy and paste uit te voeren. Mocht u het vergeten zijn: volgens de Facebook pagina CSI LA heeft Prawit 25 horloges ter waarde van 39,5 miljoen baht van de merken Rolex, Patek Philippe, Richard Mille, Audemar Pigues en A. Lange & Sohne.

Verder bevat het artikel nog wat quootjes, maar die werpen weinig nieuw licht op de zaak. Een aardige vind ik: Het is wel erg toevallig dat die horloges [zogenaamd van vrienden] allemaal passen om hun pols en die van Prawit (quote voormalig minister Watana van Pheu Thai). Het wachten is nu op de NACC die onderzoek doet en eind deze maand of begin volgende maand haar conclusies bekend maakt. Ik daag u uit een weddenschap te sluiten op de uitkomst. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

De Januskop van Thailand

18 januari – De Januskop van Thailand – enerzijds het land van de glimlach, anderzijds een in en in corrupt land – wordt vandaag duidelijk geïllustreerd op de voorpagina want die bevat naast twee artikelen over corruptie (horlogeaffaire en steekpenningen) een grote vierkoloms foto van charmante danseressen die bij de opening van het Thailand Tourism Festival 2018 in Lumpini Park een traditionele dans uitvoerden.

Het bijschrift vermeldt dat het festival tot doel heeft het toerisme te bevorderen, waarbij ik me afvraag: voor wie is deze uitleg bedoeld? Bangkok Post lijkt me niet een krant die door ‘gewone’ mensen wordt gelezen, zo die al een (Engelstalige) krant lezen. In Nederlandse verhoudingen: BP is de NRC van Thailand.

Onderwerpen die vandaag veel aandacht krijgen, zijn de zaak Nicha (opening pagina 2), het inschakelen van het Constitutionele Hof door voormalig regeringspartij Pheu Thai (opening pagina 3) en Victoria’s Secret Massage, een massagesalon die politieagenten en andere functionarissen zou hebben omgekocht om een oogje dicht te knijpen (voorpagina).

Pheu Thai vraagt het Hof een uitspraak te doen over het gebruik van artikel 44 [door Prayut] om de organieke wet op politieke partijen, in oktober van kracht geworden, te wijzigen. En dat alles, en nog veel meer, voor het luttele bedrag van 30 baht in de losse verkoop.

Beschuldiging: Inval in massagesalon was ‘politiek gemotiveerd’

18 januari – De inval vorige week vrijdag in massagesalon Victoria’s Secret Massage krijgt nog een niet-strafrechtelijk vervolg want het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) is ervan beschuldigd dat de inval ‘politiek gemotiveerd’ was. De eigenaren van de salon zouden stromannen zijn van politici in het Noorden en Westen, die bezig zijn een nieuwe politieke partij op te richten.

Maar DSI adjunct-hoofd Songsak ontkent dit. De opdracht voor de inval is niet van hogerhand gegeven, door het ministerie van Justititie, door de hoogste ambtenaar van het ministerie en ook niet door het hoofd van de DSI. Songsak zegt dat de desbetreffende politici geprobeerd hebben de inval af te schilderen als politieke wraak, alhoewel de salon de wet heeft overtreden. Een bron zegt dat de inval tot doel had de politici te dwingen om premier Prayut te steunen, zodat hij na de verkiezingen kan terugkeren als premier. [Soms zijn de gedachtespinsels van Thai onnavolgbaar]

Het onderzoek is door het DSI Bureau of Human Trafficking Crime overgenomen van de politie van het bureau Wang Thong Lang, het district waarin de massasalon ligt. De DSI behandelt de zaak als special case omdat bij de inval 80 vrouwen zijn aangetroffen die vermoedelijk gedwongen zijn tot prostitutie. Van zes masseuses [lees: sekswerksters] is vastgesteld dat ze minderjarig zijn.

De DSI verdenkt twintig agenten van het districtsbureau en andere functionarissen ervan dat ze zich hebben laten omkopen om de salon te gedogen. De leidinggevenden van het bureau zijn overgeplaatst naar een inactieve post, zodat ze het onderzoek niet kunnen hinderen. Defensiewoordvoerder Kongcheep zei gisteren dat vice-premier Prawit alle betrokken autoriteiten heeft opgeroepen de strengst mogelijke maatregelen te nemen tegen de functionarissen die betrokken zijn bij de mensenhandel.

Groot aandeelhouder Sasithorn van de massagesalon meldde zich dinsdag vrijwillig bij de politie. Ze is een van de negen verdachten tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd. De vrouw is aangehouden en borgtocht geweigerd. De DSI wil voor twee andere aandeelhouders eveneens een arrestatiebevel aanvragen.

Ze gaat tevens de kleurrijke ex-politicus, tegenwoordig tv-commentator Chuwit Kamolvisit vragen meer informatie te verschaffen over het massagebedrijf dat hij heeft opgericht. Chuwit heeft gezegd dat Sasithorn een stroman is voor ene Kampol die de salon van hem had gekocht. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Nicha Kiartthanapaiboon vrijgesproken

Kort nieuws donderdag 18 januari

– De opening van pagina 2 over de Nicha-zaak behandel ik kort in deze rubriek omdat het artikel voornamelijk uit oud nieuws bestaat. Het ‘nieuwe’ nieuws is dat Nicha (links op de foto) is vrijgesproken van betrokkenheid bij romance oplichting door een bende die haar ID-kaart te pakken had gekregen en gebruikt om bankrekeningen te openen.

‘Nicha en haar familie hebben niets verkeerds gedaan’, zegt RTP hoofdcommissaris Chakthip. Hij heeft de politie van Tak opgedragen haar niet langer te vervolgen. Nicha heeft drie dagen in voorarrest gezeten nadat een slachtoffer aangifte had gedaan van oplichting. Nicha daarentegen heeft betoogd dat ze zelf ook slachtoffer was van de romantische oplichters, die op Facebook naar alleenstaanden speuren.

– De opening van pagina 3 noem ik ook kort. Voormalig regeringspartij Pheu Thai heeft het Constitutionele Hof gevraagd of het besluit van premier Prayut artikel 44 te gebruiken voor het wijzigen van de organieke wet op politieke partijen wel door de beugel kan. Volgens PT is het in strijd met de grondwet. PT zegt dat het inbreuk maakt op de rechten en vrijheid van partijleden.

Prayut’s besluit, genomen op 22 december, is zwaar gekritiseerd door PT en de Democraten, Thailand’s twee grootste politieke partijen. De wijziging heeft betrekking op uitstel van de deadline voor herbevestiging door partijleden van hun lidmaatschap en betaling van de contributie. Ze hebben daarvoor 30 dagen na 1 april de tijd. Als ze in gebreke blijven, verliezen ze hun partijlidmaatschap. (Zie ook de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Nog meer politiek gekrakeel op pagina 3. De parlementscommissie die zich buigt over de samenstelling van de Senaat wil de manier wijzigen waarop de senatoren geselecteerd worden. Ingewikkeld, dus laat ik lopen. Totdat het leger in mei 2014 de macht overnam, werd de Senaat voor de helft gekozen en voor de helft benoemd. De nieuwe Senaat wordt in haar geheel benoemd, wat critici zien als een poging van de junta haar greep op de macht te behouden. (Zie ook de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– En het gekrakeel houdt maar niet op want ontevreden leden van de NLA (National Legislative Assembly, benoemd parlement) zijn van plan naar het Constitutionele Hof te stappen. Pijnpunt is het besluit van de NLA de huidige negen commissarissen van de NACC toe te staan hun zittingstermijn af te maken, alhoewel ze niet (allemaal) voldoen aan de strengere eisen die de organieke wet op de NACC stelt. Oorspronkelijk was het de bedoeling de NACC in haar geheel te vervangen (wat bekend staat als reset), maar daar heeft de NLA een stokje voor gestoken. (Zie ook de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Follow-up op het bericht over de legerrang van voormalig regeringsleider Abhisit (Democraten). Abhisit, nog niet tevreden, treft voorbereidingen om toenmalig minister van Defensie Sukumpol aan te klagen voor machtsmisbruik. Sukumpol (Pheu Thai) ontnam hem die rang, maar het hooggerechtshof besloot dinsdag dat besluit nietig te verklaren.

– Nog een follow-up. Burgergroepen die maandag tijdens een bijeenkomst op de Thammasat universiteit het regime hebben opgeroepen 35 orders en aankondigingen van de NCPO in te trekken, worden scherp in de gaten gehouden, zegt NCPO-woordvoerder Piyapong.

De 24 groepen achten ze in strijd met de vrijheid van meningsuiting, rechten op grondmanagement [?] en basisrechten van mensen. Ze gaan 10.000 handtekeningen verzamelen zodat ze een initiatief wetsvoorstel bij het parlement kunnen indienen.

– Politiek activist Ekachai, in het nieuws omdat hij zijn horloge cadeau wilde doen aan vice-premier Prawit, is aangeklaagd voor het plaatsen obscene plaatjes online [?]. Vier politieagenten overhandigden hem dinsdag in zijn huis de dagvaarding, aldus een bekendmaking van Thai Lawyers for Human Rights.

– De Ramkhamhaeng universiteit stapt naar de rechter omdat ze door Ohec is beschuldigd van het aanbieden van 40 studieprogramma’s die niet voldoen aan de kwaliteitseisen. Ohec publiceerde dinsdag op zijn website 182 cursussen die in 2015 en 2016 bij een onderzoek een onvoldoende kregen. in totaal werden 9.009 cursussen van veertig instellingen voor hoger onderwijs beoordeeld, zowel particuliere als overheidsinstituten. Ramkhamhaeng scoorde de meeste onvoldoendes, gevolgd door Chiang Rai Rajabhat, Dhurakij Pundit, Rajabhat Maha Sarakham en Prince of Songkhla.

De rector van Ramkhamhaeng beschuldigt Ohec ervan verouderde dus incorrecte informatie te hebben gebruikt, waardoor de reputatie van de universiteit is geschaad. Van de 40 genoemde cursussen, zijn 23 gesloten of er worden geen studenten meer voor toegelaten, zegt hij. In het academisch jaar 2017 en 2018 zijn er zeven bijgekomen. De overige zijn volgens de rector verbeterd.

De als ondermaats beoordeelde cursussen kampten met een gebrek aan docenten door pensionering of sabbaticals, maar de universiteit heeft inmiddels vervangers aangesteld. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

– Airports of Thailand, de beheerder van Thailand’s zes grote luchthavens ontkent dat ze van plan is de service charge voor passagiers van binnenlandse vluchten te verhogen, zoals online berichten beweren. De tarieven blijven ongewijzigd op 100 baht per persoon op binnenlandse vluchten en 700 baht op internationale vluchten. Volgens de internet berichten zou de service charge met 300 baht omhoog gaan om de hoge operationele kosten van binnenlandse vluchten te compenseren. De meeste kosten bestaan uit investeringen in veiligheidsvoorzieningen en scan apparatuur van bagage.

– In Cha-Am is in een bos 200 meter van het strand het lichaam gevonden van de Britse man (48) die eind vorige maand spoorloos verdween uit een hotel. Het lichaam vertoonde geen tekenen van lichamelijk geweld. De Brit verbleef met zijn familie in het hotel dat 2 kilometer is verwijderd van de plaats waar het lichaam werd gevonden. Hij kwam er al vier jaar. Naar verluidt had hij chronische gezondheidsproblemen, waarvoor hij regelmatig medicijnen nam. In het King Mongkut Memorial ziekenhuis wordt een autopsie verricht.

– Vorderingen in het onderzoek naar onregelmatigheden bij de aanleg van 56 futsal velden in Nakhon Ratchasima. De NACC heeft besloten een voormalig PT parlementslid, een voormalige functionaris van Obec en enkele anderen aan te klagen voor corruptie. Voor de aanleg moest te veel worden betaald en ondeugdelijke materialen zijn gebruikt. Ook in andere provincies in het Noordoosten is gesjoemeld met het budget van 200 miljoen baht ‘voor onderhoud, reparaties en renovaties’. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– De komende 10 jaar neemt de luchtkwaliteit in Bangkok af door ozon en stofdeeltjes, verwacht een expert van de Thammasat universiteit. Suwat Wangwongwattana bepleit een verhoging van de minimum eisen voor emissies van voertuigen. Dat zei hij op een bijeenkomst van de gemeente Bangkok, het Department of Pollution Control en het Thailand Environment Institute.

Volgens Suwat is de luchtkwaliteit al stukken beter dan 10 jaar geleden door de verlaging van de uitstoot van zwaveldioxide. Andere verlagingen zijn bereikt bij benzeen en lood. De limieten voor de uitstoot van nieuwe wagens is afgeleid van de richtlijnen die gelden in de EU en leden van de European Economic Area.

Suwat zegt dat de hoge gebouwen in de hoofdstad de luchtcirculatie blokkeren en de verspreiding van ozon hinderen waardoor met name in februari en maart aan het begin van de zomer smog lange tijd aanhoudt.

– Het Narcotics Suppression Bureau (NSB) sluit zich aan bij het pleidooi van boeren om land te bestemmen voor de verbouw van marihuana ten behoeve van medische research. ‘Als de regering cannabis voor dit doel toestaat, neemt de druk op het NSB af’, zegt NSB-hoofd Sommai.

Verbouw van hennep voor medisch gebruik in Chiang MaiOnlangs circuleerde op de social media het bericht dat de regering de verbouw van marihuana op 5.000 rai in een legerkamp in Sakhon Nakhon zou toestaan, maar die bewering klopt niet. Er is alleen besloten toestemming te verlenen om op enkele plaatsen hennep te verbouwen voor medische research. Alhoewel toegestaan in enkele andere landen is cannabis gebruik in Thailand nog steeds verboden. De enige plaats waar cannabis legaal wordt verbouwd is thans een laboratorium van de Rangsit universiteit, maar bijgaande foto is genomen in Chiang Mai. Dus daar zou ook hennep voor medisch gebruik worden verbouwd.

– De politie heeft gisteren in een winkelwoon pand in Bangkok, eigendom van een zwager van de vermeende drugsbendeleider Jirat Pensophonwitch, bijgenaamd Ek Ouan, 21 (legaal verkregen) vuurwapens en twee grote kluizen in beslag genomen. De politie vermoedt dat hij betrokken is bij financiële transacties en het witwassen van geld voor Jirat. Vorig jaar is Jirat aangehouden en is zijn vermogen ad 160 miljoen baht in beslag genomen. De inval, geleid door het NSB, maakte deel uit van een operatie op 19 plaatsen. De zwager is momenteel voortvluchtig.

– Sek Loso, beschuldigd van drugsgebruik dat is geconstateerd bij een urinetest, zegt dat de drugs zijn voorgeschreven door een arts. Gisteren heeft hij dat verklaard op het politiebureau van Kannayo na voor de tweede keer te zijn opgeroepen. De medicijnen dienen ter behandeling van zijn bipolaire stoornis. Vorige maand werd de rocker aangehouden omdat hij tijdens een ceremonie bij het standbeeld van koning Taksin enkele schoten had gelost.

Sulak Sivaraksa arriveert bij rechtbank

Nieuws van de website in 1 regel

• OM seponeert zaak tegen Sulak wegens majesteitsschennis
• Man die jongen schopte, aangehouden; ‘Ik was overspannen’
• Aanblijven NACC-commissarissen: Constitutionele Hof mag ’t zeggen
• Grootste geldwoekeraar geeft zich over na vlucht van een jaar
• Agent van de rijksverkeerspolitie verdacht van hulp bij drugssmokkel


 

Horloge affaire Prawit

Prawit: Alle horloges zijn van vrienden

17 januari – De openingskop van Bangkok Post roept vandaag twee vragen op. Hoe moet ik irate vertalen en waarom gaat het om een dreigement? De krant kopt Irate Prawit threatens to resign, maar waarom niet gekopt ‘is bereid’ en welke gevoelswaarde heeft irate, want ik heb de keuze uit boos, kwaad, woedend, dol, woest, razend, nijdig, hels, furieus, laaiend, tierend, ziedend, toornig, spinnijdig, verontwaardigd, verstoord, gekwetst, gebelgd, misnoegd en erg boos.

Het openingsverhaal gaat dus over de horloge sage waarin vice-premier Prawit, de tweede man in het kabinet, is verwikkeld. Voor het eerst heeft Big Brother, zoals zijn bijnaam luidt, zich in het openbaar verweerd. De dure horloges die hij zou bezitten en die hij niet vermeldde in zijn vermogensopgave, zijn eigendom van ‘vrienden’, zegt hij. De vice-premier is bereid af te treden als de NACC, die onderzoek doet naar de horlogeverzameling, hem schuldig acht. [Dat schrijft de krant, de website zegt dat hij weigert af te treden]

Op Prawit is jacht gemaakt door de CSI LA Facebook pagina, een in Thailand populaire account. Door foto’s te bestuderen kwamen de jagers erachter dat Prawit 24 horloges had. Gisteren plaatste de groep een foto uit 2015 waarop Prawit een Rolex Cosmograph Daytona IVORY DIAL ter waarde van 1 miljoen baht draagt. Niet eens de duurste, want de affaire begon met een Richard Mille geschat op 2,5 miljoen baht.

Prawit vertelde verslaggevers gisteren buiten het Government House, waar hij de wekelijkse kabinetsvergadering had bijgewoond, dat hij de horloges had geleend en ze zo nu en dan droeg. Hij ontkende horloges te verzamelen.

NACC secretaris-generaal Worawit zei eerder dat de zaak niet gecompliceerd is. Hij verwachtte het onderzoek eind deze maand of begin volgende maand te kunnen afronden. De betrokkenheid van NACC voorzitter Watcharapol bij het onderzoek heeft kritiek opgeroepen omdat hij een voormalige ondergeschikte van Prawit is.

In een land dat aan elkaar hangt van connecties, zal hij niet staan te trappelen om zijn voormalige baas aan de schandpaal te nagelen. Maar Watcharapol wuifde de kritiek weg. Hij kan de uitkomst van het onderzoek niet beïnvloeden want de besluiten worden door de overige acht NACC-commissarissen genomen.

Het artikel noemt verder de waarschuwing van Abhisit, dat de affaire de geloofwaardigheid van Prayut in gevaar brengt alsmede zijn kansen na de verkiezingen terug te keren als premier, maar dat is oud nieuws.

‘Unforgiving’ internetters vinden Prawit’s verweer een ‘lame excuse’. Ze schrijven op Facebook: ‘Het is toch belachelijk dat de vice-premier horloges moet lenen van zijn vrienden. Is het niet erg gemakkelijk voor hem om dat te zeggen?’

Prawit wordt opgeroepen de namen van deze vrienden bekend te maken en secretaris-generaal Mana van de particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand vindt dat de NACC getuigen moet oproepen en moet nagaan waar deze vrienden de horloges kochten, hoe ze zich die konden veroorloven en of ze belasting hebben betaald. ‘Als er enige twijfel is, dient de zaak te worden verwezen naar het OM en de anti-corruptie rechtbankkamer.’ Als je het mij vraagt, gaat deze zaak uit als een nachtkaars. Op naar het volgende schandaal. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

ID-kaart diefstal: Nicha verandert haar verhaal

17 januari – Ik geef toe: Prawit is niet de eerste de beste, trouwens ook niet moeders mooiste (zijn hoofd doet me denken aan de kop van een bepaald knorrend beest) maar ik zou het openingsverhaal van pagina 2 op 1 gezet hebben, want dat is weer zo’n voorbeeld van een krimi met tegenstrijdige informatie, hoewel niet altijd te wijten aan de krant ´You can trust’. Sappig en spannend.

KrimiHet begon ermee dat Nicha Kiartthapaboon (24) de hulp van de CSD inriep om de bende te traceren die met behulp van haar ID-kaart bankrekeningen had geopend waarop slachtoffers van oplichting door een callcentrum hun geld moesten storten. Nee, meldde de krant gisteren: geen callcentrum bende maar een bende die zich bezighoudt met romance scamming oftewel via Facebook romantische relaties aanknoopt.

Vandaag schrijft de krant dat Nicha haar verhaal heeft gewijzigd. Ze heeft haar identiteitsbewijs niet verloren tijdens een busrit, maar in een kruidenierswinkel. De staf hield de kaart in bewaring totdat ze de kaart zou ophalen, maar een andere vrouw, Pawina Singwibun, claimde de kaart en verkocht die later voor 5.000 baht aan de eerder genoemde Nigeriaan, een kennis van een familid van Nicha. Het winkelpersoneel liet na de foto op de kaart te vergelijken met deze vrouw. De Nigeriaan huurde vervolgens Pawina om de bankrekeningen te openen en nu controleerde de bankstaf niet of de getoonde ID-kaart van haar was.

Maar we zijn er nog niet, want de politie heeft nog een vrouw, Cherati Sausin, in verband met de zaak aangehouden. Pawina zou vijf rekeningen hebben geopend, Cherati vier. De politie gaat een derde vrouw voor verhoor oproepen, ene Prompon, die samen met de Nigeriaan te zien is op videobeelden van een CCTV camera in een woonwinkelpand in Huai Khwang (Bangkok). Eveneens opgeroepen zijn de eigenaren van twee bankrekeningen in de provincie Tak waarop een slachtoffer van het netwerk geld heeft gestort.

Allemaal knap ingewikkeld en stof voor een spannende Krimi of detective, zoals Agatha Christie ze schreef. Veel leuker dan de horloges van Prawit.

Voorgaande berichten:
16 januari: Identiteitskaart niet verloren maar gestolen [?]
15 januari: Nieuws van de website
15 januari: Twee grote achtergrondverhalen in BP vandaag
14 januari: Een verder in BP
13 januari: Telecomwaakhond NBTC zet de aanval in op illegale callcentra
11 januari: ID-kaart affaire: Banken krijgen standje van minister

Politie arresteert groot aandeelhouder massagesalon

17 januari – Nog een leuke krimi, nu op de voorpagina: de inval in massagesalon Victoria’s Secret Massage vrijdag. Een groot aandeelhouder van Amarin Onsen Limited Partnership, eigenaar van de salon, heeft zich gemeld bij RTP adjunct-hoofdcommissaris Srivara en zegt niets te maken te hebben met wat de krant noemt de ‘flesh trade’, oftewel mensenhandel in vrouwen voor prostitutie. De aandeelhouder is een van de acht verdachten tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd.

De vrouw is overgedragen aan de politie van het bureau Wang Thong Lang, het district waarin de salon ligt, waarna de politie de rechtbank toestemming gaat vragen haar in voorlopige hechtenis te mogen nemen.De verdachten worden beschuldigd van sekshandel, overtreding van de immigratiewet en de Anti-Trafficking in Persons Act.

De aangehouden vrouw heeft volgens Srivara aandelen in tien massagebedrijven. De politie werkt met de Belastingdienst samen om het geldspoor van die bedrijven te achterhalen. Bij het onderzoek naar deze bedrijven zijn de DSI en het Department of Provincial Administration betrokken.

Vier politieafdelingen hebben van Srivara de opdracht gekregen panels te vormen die gaan uitzoeken welke politieofficieren bij de zaak betrokken zijn. Maar dat zal niet eenvoudig zijn want de in beslag genomen boekhouding van de salon met betalingen van steekpenningen bevat geen namen, alleen hun positie. Verder moet de leeftijd van de masseuses nog worden bepaald.

Pialin op inspectie van de toiletten op Suvarnabhumi

Kort nieuws woensdag 17 januari

– De toiletten op luchthaven Suvarnabhumi worden dit jaar gerenoveerd, heeft Airports of Thailand bekend gemaakt, maar dat is al eens eerder aangekondigd. Nooit iets van gemerkt. Volgens manager Kamol van AoT wordt sinds vorig jaar gewerkt aan het opknappen van de 122 wc’s. Volgend jaar is de operatie die 322 miljoen baht kost, voltooid.

Staatssecretaris Pailin (Transport) nam gisteren een kijkje in enkele toiletten toen hij de ‘exorbitant hoge’ voedsel- en drankprijzen op de luchthaven controleerde. ‘De toiletten hebben niet veel esthetische waarde. Ze moeten herbouwd worden om ze meer praktisch en efficiënt te maken.’ [Ja, hier spreekt een expert wc-bezoek]

Pailin verdedigt de hoge prijzen. Ze zijn verantwoord omdat de restaurants het gehele etmaal geopend zijn, waardoor de personeelskosten stijgen. Hij wees ook op de goedkope foodcourts, twee op Don Mueang en een op Suvarnabhumi, maar die laatste is moeilijk te vinden.

– Goed nieuws voor buitenlandse experts en leidinggevenden die in Thailand werken: Ze hoeven zich niet meer elke 90 dagen bij Immigration te melden als ze beschikken over een Smart Visa, een visum dat vier jaar geldig is en volgende maand wordt geïntroduceerd. Ook hebben ze in bepaalde gevallen geen werkvergunning nodig. Dat heeft het kabinet gisteren besloten.

De maatregel heeft tot doel werkers naar tien industrietakken te lokken, die essentieel worden geacht voor Thailand 4.0, een economisch beleid gericht op technologie en innovatie. Thai hoeven niet bang te zijn voor banenverlies want 39 beroepen zijn uitgesloten van de visumverstrekking. Geschat wordt dat jaarlijks duizend personen het visum aanvragen.

– De zondag gearresteerde Pakistaan hield zich bezig met het vervalsen van paspoorten voor Isis, zegt vice-premier Prawit. Volgens Prawit zou Isis geprobeerd hebben Isis-leden Thailand binnen te smokkelen maar dat plan is in de kiem gesmoord. De vice-premier zegt dat er geen Isis-leden in Thailand zijn.

De Pakistaan werd eerder in 2015 aangehouden en naar Pakistan gedeporteerd. Hij verkreeg een paspoort en verkaste naar Maleisië, waar hij contact had met een landgenoot die banden heeft met al-Qaeda en die verdacht wordt van de bomaanslag in 2004 in Madrid. Hij kwam onlangs terug naar Thailand en werd in de boeien geslagen.

– Een Nigeriaanse man en zijn Thaise vrouw zijn maandagavond aangehouden, de man in zijn woning in Ramkhamhaeng, de vrouw eerder op een parkeerterrein in Wang Thong Lang (Bangkok). 127,14 gram cocaïne ter waarde van 400.000 baht is in beslag genomen, alsmede 7.000 baht aan contant geld en een iPhone. De politie ving de boefjes in een undercover operatie. De Nigeriaan zou de drugs hebben gekocht van een landgenoot, die het land al had verlaten. De politie doet onderzoek naar mogelijk andere betrokkenen.

Pomeranian– Tien hondenfokkers gaan tegen een arts aangifte doen wegens wreedheid jegens dieren. Ze beschuldigen hem ervan een pomeranian rashond een schadelijk medicijn te hebben gegeven waardoor het dier gezichtsvermogen heeft verloren en zijn kop verminkt is. Hij zou dit gedaan hebben om een nieuwe hond te kunnen claimen omdat het dier was gebruikt als fokdier in zijn eigen fokkerij.

– Pagina 3 opent met de belofte van premier Prayut om naar de oproep te kijken van een civiel netwerk 35 orders en aankondigingen van de NCPO te schrappen die in strijd zijn met de mensenrechten en vrijheid van burgers. Meer zeg ik er niet over. Zie het bericht van gisteren in Kort Nieuws.

– Nog meer Prayut. In een kader meldt de krant dat hij acht voormalige ministers heeft benoemd als adviseur. Ze zijn vertrouwd met het nationaal bestuur en de zaken van het land. Prayut wil dat ze helpen het werk en de prestaties van de regering bekend te maken. ‘Ze hebben een groot begrip van de problemen waarmee het land kampt.’

Verder gaf de premier gisteren een toelichting op zijn uitspraak dat Thailand een Thai-ism vorm van democratie nodig heeft. Critici menen dat die niet overeen komt met de democratische principes die internationaal worden gevolgd. Prayut legt uit dat hij een democratie bedoelt die het best voorziet in de behoeftes van de bevolking. Gisteren was National Teacher’s Day, een dag waarop leerlingen hun leraren bedanken en hen cadeautjes geven.

– Pagina 4 opent met de verzekering van Laos dat de geplande Pak Beng dam in de Mekong geen negatieve gevolgen zal hebben voor de Thaise bevolking die aan de Thaise kant van de rivier wonen. De ‘verzekering’ is gegeven door het Laos Energy Policy and Planning Department tijdens een recente bijeenkomst van Datang (Lao) Pak Beng Hydropower Co Ltd, die de dam ontwikkelt, de Thaise Rak Chiang Khong Conservation Group en bewoners. De planvorming voldoet volgens directeur-generaal Jansawaeng aan alle procedurele eisen.

De door de dam op te wekken elektriciteit wordt voor 90 procent geleverd aan Thailand. Lokale en internationale experts dringen aan op maatregelen zodat de vismigratie niet wordt gehinderd en sediment zich ophoopt. (Zie verder de pagina Mekong Brood uit het water)

– Partijleider Abhisit (Democraten) raakt zijn legerrang niet kwijt. Het hooggerechtshof heeft gisteren het vonnis van het Hof van Beroep overgenomen om het besluit van de toenmalige minister van Defensie hem de rang te ontnemen, nietig te verklaren. Abhisit verliet 23 jaar geleden het leger. Volgens zijn tegenstanders ontliep hij de dienstplicht toen hij in Engeland studeerde. Maar dat zijn allemaal ouwe koeien en die moet je niet uit de sloot willen halen.

– De autoriteiten gaan in het Zuiden een safe house openen in de aanloop naar het vormen van veiligheidszones, waarover overeenstemming is bereikt tijdens de vredesgesprekken tussen Thailand en Mara Patani, een paraplugroep van zuidelijke verzetsgroepen. Maar die zones zijn nog steeds niet bepaald. Het safe house wordt gezien als een belangrijke stap om het geweld in Narathiwat te beëindigen.

– Laatste bericht. Het hooggerechtshof heeft het vonnis van het Hof van Beroep tegen een voormalige UDD-bewaker (roodhemden) overgenomen, die veroordeeld was tot 35 jaar en vier maanden wegens een granaataanval in maart 2014 op politieke tegenstanders. Een andere verdachte is bij gebrek aan bewijs vrijgesproken.

Busje van dakloze bestuurder

Nieuws van de website in 1 regel

• Songkhla: Donaties stromen binnen voor dakloze minibus bestuurder en zoon
• Temperatuur in nationaal park Phu Hin Rong Kla dinsdagochtend onder nul
• Songkhla: Kritiek op verkeersgedrag leidt tot 1 dode en 1 gewonde
• 2017: Aantal buitenlandse toeristen naar 35,3 miljoen (plus 8,8 pct)
• Japanse bedrijven overwegen loonsverhoging van gemiddeld 4,4 pct
• Tegen de vergrijzing: Meer belastingaftrek voor 2e en volgende kind


 

Victoria's Secret Massage

20 functionarissen verdacht van omkoping door massagesalon

16 januari – Elf nieuwsberichten en –verhalen telt Bangok Post vandaag op de drie nieuwspagina’s met binnenlands nieuws, exclusief het financieel-economisch nieuws in het Business-katern. Op de voorpagina besteedt de krant ruime aandacht aan de inval vrijdag in Victoria’s Secret Massage in Wang Thonglang (Bangkok), waar 113 meest buitenlandse vrouwen massagediensten verleenden, [een eufemisme voor seksuele diensten].

De autoriteiten mogen in hun handjes knijpen want de politie vond in drie kluizen, waarvan één leeg, honderdduizenden baht en de boekhouding van de douceurtjes die politieagenten en andere functionarissen van de salon kregen om een oogje dicht te knijpen. De in beslag genomen documenten hebben betrekking op de afgelopen twee jaar. Vijf personen werden aangehouden.

De boekhouding is overgedragen aan de Public Sector Anti-Corruption Commission (PACC), het zusje van de NACC. Vooralsnog worden twintig personen verdacht van het aannemen van steekpenningen in de vorm van gratis voedsel, drank en massages. Uiteraard worden de ontvangers niet met naam en toenaam genoemd, maar aan de hand van de vermelde data probeert de PACC hen te identificeren.

Kluis in Victoria's Secret MassageKongrop Prathumnad, special agent bij het Department of Provincial Administration, zegt dat het nog te vroeg is om met zekerheid te zeggen of het om steekpenningen gaat of een ‘show of generosity’. Nader onderzoek moet dat uitwijzen.

Vermoedelijk zijn drie minderjarige masseuses, twee uit Myanmar en een Chinese, het slachtoffer van mensenhandel en gedwongen tot prostitutie. Ze zijn voor rehabilitatie overgedragen aan het ministerie van Sociale Zaken. 25 vrouwen uit Myanmar, Laos en een Thaise krijgen in het Police General Hospital een botonderzoek om vast te stellen of ze minderjarig zijn. Van de overige vrouwen  zijn drie Thai. De vrouwen die niet het slachtoffer van mensenhandel zijn, worden overgedragen aan het Immigration Bureau om het land te worden uitgezet. De meeste vrouwen waren in het bezit van een pink card, een tijdelijk identiteitsbewijs.

RTP adjunct-hoofdcommissaris Srivara heeft opdracht gegeven onderzoek te doen naar mogelijke banden met grensoverschrijdende mensenhandel in prostituees. De politie van het bureau Wang Thonglang is opgedragen dezelfde procedure te volgen als bij de inval van massagesalon Nataree Entertainment aan de Ratchadaphisek Road in Din Daeng. [Uw redacteur komt er regelmatig langs op weg naar metrostation Huai Khwang] De rechtbank veroordeelde in die zaak in april vijf verdachten tot gevangenisstraffen van acht tot elf jaar wegens vrouwenhandel, waaronder minderjarigen.

Een bron bij de politie zegt dat de eigenaar van Victoria’s Secret een vrouw is, die naar verluidt zeven soortgelijke zaken bezit. DSI adjunct-hoofd Songsak zegt dat de politie over duidelijk bewijs beschikt dat de massagesalon betrokken is bij de handel in vrouwen voor prostitutie. De vrouwen worden aan veel etablissementen in Bangkok en het land geleverd.

Na de inval zijn vijf leidinggevenden van het politiebureau Wang Thonglang naar een inactieve post overgeplaatst, zodat ze het onderzoek niet kunnen hinderen. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Nog meer corruptie op de voorpagina

16 januari – Het c-woord domineert vandaag de voorpagina van Bangkok Post. Een tweede artikel gaat over het schoolhoofd van de Samsenwittayalai school die tea money ad 400.000 baht heeft geëist van een ouderpaar in ruil voor plaatsing van hun kind op zijn school.

De directeur pleegde daarmee een ernstige disciplinaire schending, heeft een onderzoekscommissie vastgesteld. De zaak die vorig jaar juni aan het licht kwam door een videoclip, trok destijds veel aandacht. Adviseur Kosol van de minister van Onderwijs vermoedt dat de school zeker 8 miljoen baht aan tea money van andere ouders heeft geïncasseerd.

Hoofdpersoon in het derde artikel is vice-premier Prawit. De NACC doet onderzoek naar zijn horlogeverzameling die hij niet heeft opgegeven op zijn (voor bewindslieden en topambtenaren verplichte) vermogensverklaring. Het begon allemaal met een Richard Mille horloge dat hij droeg tijdens een fotoshoot van het gewijzigde kabinet. De Facebookpagina CSI LA bracht de zaak aan het licht en ontdekte dat hij minstens 22 peperdure horloges moet bezitten. De NACC heeft nog eens twee weken uitgetrokken voor haar onderzoek. Waarnemers zeggen dat dit de regering kan schaden omdat het erop lijkt dat de sage eindeloos gerekt wordt.

Partijleider Abhisit (Democraten) mengt zich nu ook in het schandaal en zegt dat het de geloofwaardigheid van premier Prayut ondermijnt en zijn kansen om na de verkiezingen terug te keren als premier hindert. Wanneer de zaak niet bedwongen wordt, zal het publieke sentiment zich tegen de regering keren, waarschuwt hij.

Abhisit haalt twee voorbeelden aan uit zijn eigen regeringsperiode. Twee ministers stelden hun functie ter beschikking toen ze beschuldigd werden van machtsmisbruik. Eén zei: ‘Ik wil geen last voor de regering zijn.’

Abhisit vindt: ‘Prawit dient uit te leggen van wie de horloges zijn. Als hij vertrouwen heeft in zijn uitleg, heeft hij niets te verliezen om het de bevolking te vertellen. Het is zorgelijk dat de zaak zich maar voortsleept, waardoor die uiteindelijk terugslaat op de premier zelf.’

Identiteitskaart niet verloren maar gestolen [?]

16 januari – Bangkok Post maakt er weer eens een potje van, want nu schrijft de krant dat de identiteitskaart van Nicha Kiartthanapaiboon door fraudeurs is gestolen om bankrekeningen te openen waarop slachtoffers geld storten. In vorige berichten schreef de krant dat Nicha haar ID-kaart had verloren en in handen was gekomen van een callcentrum bende. Dat had ze de politie verteld.

Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat deze bende zich met romance scams bezighoudt en geen callcentrum runt. In tegenstelling tot callcentra leggen romance bendes voornamelijk via Facebook contact. Maar beide zetten Thai in om voor hen ID-kaarten stelen.

Het onderzoek heeft nieuw licht op de zaak geworpen, want nu blijkt een familielid van Nicha contact te hebben met een man met een Kameroens paspoort van wie eerder werd gedacht dat hij uit Nigeria kwam. De politie onderzoekt of het familielid betrokken is bij een romance scam om te bepalen of Nicha een zondebok is.

De vrouw die eerder werd aangehouden omdat ze met Nicha’s ID-kaart bankrekeningen had geopend, heeft gezelschap gekregen van een tweede vrouw. De twee vrouwen zouden werken voor de mysterieuze Nigeriaan. Vrouw nummer 2 heeft verklaard dat ze van een Afrikaanse man 10.000 baht had gekregen om de rekeningen te openen. In totaal zijn bij zeven verschillende banken negen rekeningen geopend.

Nicha gaat volgende maand (vrijwillig) aan de leugendetector. De politie heeft ontdekt dat ze in het verleden talloze malen een nieuwe ID-kaart heeft aangevraagd. Ze heeft drie dagen in voorarrest gezeten, omdat de politie weigerde haar vrij te laten op borgtocht, alhoewel ze zelf naar de CSD was gestapt met het verzoek om hulp. De rechtbank liet haar daarna vrij.

Oriëntatebijeenkomst in de Bang Kwang Central Prison

Kort nieuws dinsdag 16 januari

– Zestien gedetineerden, die gevangen zitten omdat ze illegaal wapens maakten, zijn gekozen voor het eerder aangekondigde project om hun vakbekwaamheid op het gebied van wapen maken te vergroten. Daarna krijgen ze een baan in de defensie-industrie, wanneer ze beschikken over de juiste vaardigheden, het temperament en houding om er te werken.

De gedetineerden van 23 tot 50 jaar worden in een cursus van twee weken bijgespijkerd door experts van het Army Ordnance Department. De meeste cursisten zitten al drie jaar achter de tralies. Onlangs hield de dienst een oriëntatiebijeenkomst in de Bang Kwang Central Prison (foto).

– Staatssecretaris Pailin (Transport) brengt vandaag een bezoek aan luchthaven Suvarnabhumi om de voedsel- en drankprijzen te controleren. Pailin bezocht vrijdag Don Mueang en constateerde dat de kritiek op de hoge prijzen ‘enige waarheid’ bevatte. De staatssecretaris gaat ook kijken of voldoende reclame wordt gemaakt voor de goedkopere food court bij gate 8 op de begane grond. Papaya salade bijvoorbeeld kost daar 30 baht, aldus de website van de luchthaven.

Pailin vindt het logisch dat de food court op een moeilijk toegankelijk plaats is gelokaliseerd en de andere restaurants die hogere huren betalen op de beste plaatsen. Restaurants op Don Mueang mogen een 20 procent hogere prijs dan in luxe winkelcentra vragen en Suvarnabhumi 25 procent.

Het ministerie van Transport heeft luchthavenbeheerder AoT opgedragen een commissie te vormen die maandelijks de prijzen inspecteert. De zaak is (opnieuw) in de publiciteit gekomen omdat Japanse media klaagden over de hoge prijzen.

– De curricula van tweehonderd universiteiten voldoen niet aan de vereiste kwaliteit, zegt het kantoor van de Higher Education Commission (Ohec). De namen worden binnenkort bekend gemaakt. De onvoldoende is uitgedeeld op basis van kwaliteitsonderzoeken in 2015 en 2016. 182 van de 9.099 curricula vielen door de mand.

Het is de eerste keer dat Ohec de namen bekend maakt. Ohec secretaris-generaal Supat noemt de stap noodzakelijk om de universiteiten te dwingen onderwijs te leveren waarop de studenten recht hebben. Universiteiten die een onvoldoende hebben gekregen mogen geen nieuwe studenten meer inschrijven voor de desbetreffende studieprogramma’s. Ze hebben 90 dagen de tijd gekregen om hun zaakjes in orde te brengen. De onvoldoendes zijn vaak te wijten aan een gebrek aan docenten. (Zie ook de pagina Onderwijs 2)

– Het nieuws van de website in 1 regel over de campagne om de NCPO te ‘ontwapenen’ behoeft enige toelichting want van ontwapening is natuurlijk geen sprake. In de campagne wordt de bevolking gevraagd een petitie te tekenen waarin de regering wordt opgeroepen 35 orders en aankondigingen van de NCPO te annuleren omdat ze in strijd zijn met de rechten van burgers.

Volgens vertegenwoordigers van 24 burgernetwerken, die gisteren in de Thammasat universiteit bijeen kwamen, maken minstens 35 van de 533 artikelen die de militaire regering heeft opgesteld inbreuk op de mensenrechten en democratische vrijheid. De groepen willen 10.000 handtekeningen van stemgerechtigden verzamelen, zodat ze het Huis van Afgevaardigden een initiatief-wetsvoorstel kunnen voorleggen conform artikel 133 van de grondwet.

Directeur Jon van iLaw zegt: ‘Het is nu drie jaar en acht maanden sinds de NCPO de macht heeft gegrepen. Ondanks haar bewering dat artikel 44 [van de interim-grondwet, vaak gebruikt door premier Prayut] ten goede komt aan de bevolking, heeft ze feitelijk mensen vitale rechten ontnomen.’

– In de NLA (National Legislative Assembly, benoemd parlement) is het ideetje geopperd om kandidaat-parlementsleden toe te staan tijdens hun verkiezingscampagne evenementen te sponsoren zoals likay volkstoneel of optredens van bands. Elke kandidaat mag daarvoor 1,5 miljoen baht gebruiken van het budget voor de verkiezingen dat een wettelijk vastgestelde limiet kent. De evenementen hebben tot doel meer kiezers naar de stembus te lokken. Indien de NLA het groene licht geeft, wordt het idee opgenomen in de organieke wet op de verkiezing van parlementsleden.

Voormalig senator Paiboon is tegen het voorstel omdat rijke partijen in het voordeel zijn. Hij maakt een rekensommetje: als ze 350 kandidaten hebben die in elk kiesdistrict een evenement steunen, kost dat 500 miljoen baht. Indien bruin dat niet kan trekken, moet de partij een beroep doen op financiers, die op hun beurt het beleid van de partij kunnen beïnvloeden. (Zie ook de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– De Thai Constitution Protection Association vraagt premier Prayut het Constitutionele Hof een uitspraak te ontlokken over een artikel in de anti-corruptiewet. Dat artikel staat de negen huidige commissarissen van de NACC toe in functie te blijven, zelfs als ze niet voldoen aan de strengere eisen van de organieke anti-corruptiewet . Volgens secretaris-generaal Srisuwan [die weer!] is dat in strijd met de grondwet. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Nieuws van de website in 1 regel

• Sek Loso: Politie meet met twee maten
• Bangkok: Man schopt jochie zomaar tegen de grond
• Pattani: 1 dode, 2 gewonden bij crash pantserinfanterievoertuig (APC)
• Actievoerders voeren campagne om NCPO te ‘ontwapenen’
• Toeristen raken de weg kwijt op Koh Samui; duimpje voor redders en politie
• Olifant gedood in nationaal park Kui Buri; politie jaagt op stropers

Reacties niet mogelijk