Thais nieuws 16-30 juni

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 1-15 juni zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Overstaand nieuws van vrijdag

– Vijf bedrijven gaan de waterhyacint commercieel uitbuiten. Ze doen mee aan een proefproject in de provincies Chachoengsao, Nakhon Phanom, Si Saket, Phitsanulok en Phatthalung. Wat ze precies met de plant gaan doen, wordt niet duidelijk uit het bericht. Het meldt slechts dat van de plant een productief gebruik wordt gemaakt. De snelgroeiende waterplant veroorzaakt veel hinder doordat ze waterwegen blokkeert. Vice-premier Prawit wil in 2022 resultaten zien van het project.

Zie verder Waterhyacint: Kans of plaag? Vervolg 2 (2), en Ethanol uit waterhyacint: ’t kan maar is het winstgevend? Archief 2a

– Bewoners van vijftien gemeenschappen in Nakhon Ratchasima verzetten zich tegen het plan om de Meru Brahmathat, een historische tempel en omgeving, te ontwikkelen tot openbaar park. De voorzitter van een netwerk met de vijftien gemeenschappen heeft donderdag een petitie overhandigd aan het districtshoofd van Phimai met een protest tegen het plan. Hij zal het protest naar de gouverneur doorsturen. Op het terrein rond de tempel is het werk maandag onder toezicht van het Fine Arts Department begonnen. Meru Brahmathat maakt deel uit van het Phimai Historical Park.

– Ter gelegenheid van de 63e verjaardag van prinses Maha Chakri Sirindhorn heeft het ministerie van Cultuur het boek The Trees of Siam; Treasure of the Land uitgegeven. In het drietalige boek (Thai, Engels, Chinees) wordt de prinses geprezen voor haar inzet en wijsheid op het gebied van cultuur en traditie en haar rol bij het handhaven van tradities.

Voorts bevat het verhalen van Thaise mensen en gemeenschappen en het boek wijst op het belang van cultureel toerisme en ecotoerisme voor de nationale economie. Het boek bevat beschrijvingen van 63 bomen die bij het Sri Pathum Palace groeien, omschreven als het hart van natuurbehoud.

– Vice-premier Prawit heeft een onderzoek gelast naar de recente smokkel van olie in het Zuiden. Vier daarbij betrokken soldaten zijn uit het leger gezet. De 45.260 liter olie, waarop geen accijns was betaald, werd vorige week onderschept door het Vierde Legerkorps. Prawit weet niet of de smokkel verband houdt met het zuidelijk geweld.

Overpeinzingen na een week van onzekerheid

Dacht mij vol overgave te kunnen werpen op de zaterdagkrant. Er vormden zich al zinnen in mijn hoofd. Maar het werd me niet gegund. De nieuwe dag was niet eens aangebroken, het was nog steeds vrijdag, kwart over elf.

Er is inmiddels een week verstreken sinds een moeder alarm sloeg dat haar zoon niet was thuisgekomen. Een week van martelende onzekerheid brak aan. Zouden hij, zijn voetbalvriendjes en hun coach nog leven?

Ik las in de vrijdagkrant een ingezonden brief waarin de schrijver enkele lessen opsomt die uit deze tragedie getrokken kunnen worden. Ik licht er drie uit:
1 Neem waarschuwingen serieus. De grot was duidelijk gemarkeerd als Dangerous! Closed! Toch gingen de kinderen en hun jonge coach naar binnen.

2 Neem je verantwoordelijkheid serieus. Hoe kon de coach zijn jonge pupillen naar zo’n gevaarlijk gebied brengen?

3 Gebruik je eigen oordeel in plaats van blindelings je leider te volgen. De jongens waren allemaal plaatselijk bekend, kenden de gevaren goed en konden de waarschuwing bij de ingang lezen.

Ik vermoed dat de schuldvraag nog wel een keer aan de orde zal komen. De autoriteiten die verzuimd hebben de grot af te sluiten – essentieel tijdens het regenseizoen –  zullen wel weer buiten schot blijven. Maar op dit moment geldt alleen maar: de handen uit de mouwen steken en doorgaan totdat de wild boars, zoals het voetbalteam heet, worden gevonden.

Voor een fotoalbum met twintig foto’s van de zoektocht klik hier.

Supreme Patriarch leidt natie in gebed voor jongens

30 juni – Met twee pagina’s, bijna geheel gewijd aan het verdwaalde voetbalteam, blijft er weinig ruimte over voor het overige nieuws. Vandaag zegge en schrijven zes nieuwsberichten en -verhalen plus de rubriek INBrief. Qua illustraties komen de lezers van BP daarentegen volop aan hun trekken met vijf foto’s en een graphic (niet beschikbaar).

Van het overige nieuws noem ik alvast de lof die premier Prayut heeft toegezwaaid aan de VS, omdat Thailand een plaatsje omhoog is geschoven in het Trafficking in Persons rapport (zie het bericht van gisteren Thailand schuift plaatsje omhoog in mensenhandelrapport) en de dood van Puttipat Lertchaowasit (59), voormalig hoogste ambtenaar op het ministerie van Sociale Zaken, die verdacht was van betrokkenheid bij de tempelfraude. Hij is dood in zijn woning gevonden, zijn vrouw was buiten bewustzijn. Ze is in kritiek toestand in het ziekenhuis opgenomen. En verder het beslag dat Amlo heeft gelegd op 134 miljoen baht van ex-monniken, eveneens verwikkeld in de tempelaffaire.

De zoektocht heeft nog steeds geen doorbraak opgeleverd, maar de hoop op succes is nog niet opgegeven, schrijft BP in de onderkop op pagina 2. Het artikel meldt dat de reddingswerkers dieper het complex zijn binnengedrongen. De marine zet vandaag nieuwe uitrusting in om water weg te pompen en ze gaat op zoek naar meer schachten die toegang kunnen bieden tot de grot.

Amerikaanse reddingswerkers gebruiken in het troebele water ultrasone sensoren en infrarode lichaamstemperatuur detectieapparatuur om de vermisten te traceren.

Als dat allemaal niet helpt, helpt misschien bidden. De Supreme Patriarch (vergelijkbaar met de paus in het rooms-katholicisme) leidde gisteren op de Royal Plaza een massagebed voor de veiligheid van de twaalf jonge voetballers en hun coach als deel van publieke gebeden voor wijlen koning Bhumibol en koningin Sirikit, waarvoor koning Vajiralongkorn opdracht had gegeven.

De ceremonie die live werd uitgezonden, werd onder leiding van premier Prayut bijgewoond door kabinetsleden, nadat de premier ’s ochtends naar Chiang Rai was afgereisd om de redders en families van de vermisten een hart onder de riem te steken.

Ook ’s ochtends namen duizenden leerlingen en leraren in het hele land deel aan gebeds- en meditatiediensten. In Songkhla sloten Thaise moslims zich aan bij de gebeden. Ze beloofden te blijven bidden totdat de jongens en hun coach veilig bij hun families zijn teruggekeerd.

Wetenschappers denken mee

30 juni – De officiële zoektocht krijgt een steuntje in de rug van een groep onafhankelijke wetenschappers, die bestaat uit personeel van de Mae Fa Luang Foundation, academici van de Chiang Rai Rajabhat universiteit, ambtenaren van het Royal Irrigation Department en het Mineral Resources Department, en een groep die Northern Offroad Network heet.

De groep heeft voorgesteld gaten te boren in het gebied achter de grot in het district Mae Sai om een nieuwe toegang te creëren. Ze hebben een geïmproviseerd operations centre opgezet in Ban San Pha Sak (Mae Sai) om te brainstormen over ideeën de zoek- en reddingsoparatie te steunen.

De groep heeft het achterste eind van de grot verkend, dat bekend staat als Martin’s shaft, een kloof 10 kilometer ten westen van de grotingang. Geprobeerd wordt mogelijke toegangspunten te vinden waar geboord kan worden.

Myanmar gevraagd dam te sluiten

30 juni – De regering vraagt Myanmar de Sai River dam tijdelijk te sluiten zodat het grondwater kan zakken en de drainage van water uit de grot zal verbeteren. Dit heeft de gouverneur van Chiang Rai gisteren bekend gemaakt. Verder zei hij dat de berichten over de elektrocutie van een reddingswerker uit de lucht zijn gegrepen. De man is alleen flauw gevallen toen hij hielp een elektriciteitskabel aan te leggen. Hij is opgenomen in het ziekenhuis.

Reddingsteams hebben gisteren een grot genaamd Monk’s Series ten noorden van de grotingang onderzocht. Ze lieten zich zakken in een kloof van circa 40 meter, maar het is niet duidelijk of die kan leiden naar het vermiste team.

Gisterochtend bezochten premier Prayut, vice-premier Chatchai en minister Anupong (Binnenlandse Zaken) de rampplek. De premier verleende morele steun aan de reddingswerkers en de families van de jongens.

Het waterpeil zakte gisteren licht, maar doorgegaan wordt water weg te pompen zodat duikers hun werk kunnen hervatten na de zware regens op donderdag toen ze zich moesten terugtrekken.

Een reddingsteam onder leiding van RTP hoofdcommissaris Chakthip heeft aan de voet van Doi Pha Mee in een schacht pakketten met voedsel, drank en andere benodigdheden gelegd. Gehoopt wordt dat de stroom ze naar de vermisten voert.

Verder meldt het bericht dat een team van zes grot experts van de Chinese Beijing Peaceland Foundation is gearriveerd. Ze worden toegevoegd aan de al eerder gearriveerde drie Britse duikers, 32 Amerikaanse specialisten uit Hawaii en vrijwilligers uit Laos.

Kort nieuws zaterdag 30 juni

– Minister Don (Buitenlandse Zaken) speelt heilig boontje, want hij ontkent dat Thailand’s maatregelen tegen mensenhandel een reactie zijn op het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport dat Thailand in 2014 en 2015 een zware onvoldoende gaf en in 2016 en 2017 op de Watchlist plaatste.

Don zegt dat de regering primair voor ‘vrede’ wil zorgdragen voor mensen uit alle lagen van de bevolking , zowel Thai als buitenlanders, in overeenstemming met mensenrechten principes. Niettemin geeft hij toe dat de regering zich wel degelijk zorgen maakte toen Thailand in 2014 en 2015 de Tier 3 status kreeg.

Het Apostleship of the Sea (Thailand), een organisatie in Songkhla die bemanningsleden van vissersboten helpt, feliciteert Thailand met de promotie dit jaar naar Tier 2. Ze benadrukt dat de nieuwe ranking van functionarissen vereist dat ze nog harder werken in het gevecht tegen mensenhandel. Nattaya Phetcharat zegt dat haar organisatie de sterke vastberadenheid van de regering heeft gezien om een eind te maken aan de IUU-visserij. Het kantoor wil dat soortgelijke pogingen ook in andere sectoren worden gedaan, waarin mensenrechten worden geschonden.

– Vandaag is de laatste dag waarop gastarbeiders zich kunnen laten registeren. 14.298 moeten dat nog doen, de meesten uit Cambodja, gevolgd door arbeiders uit Myanmar en Laos. Vanaf morgen zijn ze persona non grata dus riskeren een forse straf en dat geldt ook voor hun werkgevers; arbeiders kunnen een boete krijgen van 5.000 tot 50.000 baht, werkgevers van 10.000 tot 100.000 baht.

Sinds de regering vorig jaar met de registratie is begonnen, zijn 1,32 miljoen gastarbeiders geregistreerd en gereguleerd. Minister Adul (Werkgelegenheid) dankt de drie landen voor hun medewerking bij het verificatieproces. (Zie verder de pagina Migranten 2)

– Thailand’s grootste operator van mobiel telefoonverkeer, Advanced Info Service (AIS), moet stoppen met het uitzenden van World Cup wedstrijden op haar applicatie AIS Play. De Central Intellectual Property and International Trade Court heeft dat op 26 juni verboden. Het besluit is een reactie op een petitie van de True Visions Group die de rechtbank had gevraagd haar uitzendrechten te beschermen nadat twee dochterbedrijven van AIS de wedstrijden op een applicatie van AIS hadden uitgezonden.

– Het Anti-Money Laundering Office, ik meldde het al aan het begin van NuT, heeft 134 miljoen baht in beslag genomen op tien bankrekeningen van vier voormalige topmonniken die verwikkeld waren in de verduistering van gelden uit het tempelfonds. Tempels kunnen op het fonds dat wordt beheerd door het National Office of Buddhism een beroep doen voor reparatie en renovatiewerkzaamheden en godsdienstonderwijs. Het beslag heeft een looptijd van 90 dagen.

Van de bankrekeningen zijn zeven met 132,8 miljoen baht in het bezit van de voormalige abt van Wat Saket. Eén rekening is van Phra Phrom Methee, die naar Duitsland is gevlucht en daar asiel heeft aangevraagd.

Voorts is beslag gelegd op het Master Nun Chand Khonnokyoong 101th Anniversary Memorial Building en 91 percelen in Wat Dhammakaya waar het gebouw staat. Gebleken is dat de bouw deels werd gefinancierd met geld dat verduisterd was uit de kas van de Klonchan Credit Union Cooperative (KCUC). De voorzitter die een greep in de kas deed, zit sinds 2016 gevangen.

Nieuws van de website in 1 regel

• Thailand slecht voorbereid op technologische veranderingen; R&D blijven achter
• Handelsoorlog VS-China kan Thaise export duperen
• Topambtenaar, verdacht van corruptie, dood gevonden in zijn woning
• Thailand looft VS voor hogere plaats in TIP-rapport
• IOC-voorzitter Bach: De gedachten van de Olympische gemeenschap zijn bij voetballertjes en coach
• Drugskoerier in Mercedes-Benz met meth-pillen ad 100 mln baht aangehouden
• Udon Thani: Brit (60) omgekomen bij verkeersongeluk toen hij voor de politie vluchtte
• Zanger Tom Dundee, eerder gevangen gezet, vrijgesproken van majesteitsschennis
• Tempelfonds fraude: Beslag op 135 mln baht van senior-monniken en Dhammakaya tempelgebouw
• Yala: Man dood getrapt door vijf in ’t wild levende olifanten
• Nieuw luchtkanaal, 40 meter lang, ontdekt
• Reddingswerker flauw gevallen in Tham Luang grot


 

Overstaand nieuws van donderdag

– Het hooggerechtshof heeft het vonnis van de rechtbank in eerste aanleg en het Hof van Beroep overgenomen die beide Thepthai Senpong hadden vrijgesproken van smaad jegens voormalig premier Thaksin 12 jaar geleden.

Thepthai, destijds woordvoerder van de Democratische partij, had op een persconferentie van de Democraten in mei 2006 gezegd dat Thaksin het land bestuurde als een bedrijf met hem als CEO. Hij noemde de kabinetsleden zijn helpers en zinspeelde op Thaksin als een ‘wandering spirit’.

De zaak kwam in 2015 voor het eerst voor. De rechtbank beschouwde Thepthai’s opmerkingen niet als een overtreding; hij had alleen maar aan de bevolking informatie gegeven, een oordeel dat dus door de twee hogere rechtbanken is overgenomen.

– In het district Somdet (Kalasin) zijn drie mannen aangehouden die probeerden 53 planken van het beschermde phayung hout (palissander) de provincie Bung Kan in te smokkelen. Ze liepen tegen de lamp toen ze het hout dinsdagnacht/woensdagochtend afleverden bij een zakenman. Een van de drie heeft verklaard dat het hout uit Si Sa Ket kwam. Voor de levering kreeg hij elke keer 10.000 baht. (Zie verder de pagina Illegale houtkap)

– Muay Thai bokser Atthapon Seethong die gezocht werd voor de verkrachting van een 12-jarig meisje in de noordelijke provincie Uttaradit, is in Bangkok aangehouden. Atthapon (24) vecht als Attachai Kiarttiwiboon in de boksstadions Lumpini en Ratchadamnoen. Hij werd dinsdagavond voor de Yok Khao boksschool in Klong Toey aangehouden.

De moeder van het meisje had aangifte gedaan. Ze zegt dat Atthaphon haar dochter vorige maand na een wedstrijd in een tempel had meegelokt naar een plek achter een tempeltoilet en zich daar aan haar vergrepen had.

– De National Human Rights Commission (NHRC) heeft bij het Constitutionele Hof bakzeil gehaald met haar verzoek een uitspraak te doen over de zogeheten reset van de commissie (vervanging van de commissie). Volgens de nieuwe organieke wet op de NHCR moeten commissarissen aan hogere kwaliteitseisen voldoen, waardoor de toenmalige leden het veld moesten ruimen.

Het Hof heeft de zaak geseponeerd omdat het verzoek via een andere rechtbank gedaan had moeten worden en niet zoals nu via de Ombudsman. Het Hof vond ook dat de rechten van de commissarissen niet geschonden waren met de set zero procedure.

– Premier Prayut is in zijn nopjes met de plaatsing van Thailand door twee economische websites in ’s werelds topvijf van landen met de laagste werkloosheid. Vorig jaar bedroeg de werkloosheid 1,2 procent van de bevolking. De twee websites zijn Trading Economics.com en Index mundi.com. Ze verzamelden gegevens van 115 landen.

Grot expert: water wegpompen en naar andere ingangen zoeken

29 juni – De beste stuurlui staan aan wal, maar dat geldt zeker niet voor Anmar Mirza, nationaal coördinator van de Amerikaanse National Cave Rescue Commission en auteur van het boek Manual of US Cave Rescue Techniques. Hij zegt over de zoektocht naar de twaalf vermiste voetballertjes en hun coach in de Tham Luang grot in Chiang Rai dat in een situatie als deze er twee dingen zijn die het best gedaan kunnen worden: het water wegpompen en naar alternatieve ingangen zoeken.

Wanneer er een goede kaart van de grot was, is het boren van gaten ook een mogelijkheid, maar dat is om een aantal redenen uiterst moeilijk en duurt dagen tot weken. Bovendien is het belangrijk geen onnodige risico’s te lopen.

Mirza meent dat de leeftijd van de jongens en gezondheid in hun voordeel zijn. Wanneer het niet te koud is in de grot kunnen ze vier tot vijf dagen zonder water overleven en een maand of langer met water maar zonder voedsel.

Foto: Donderdag is bij de ingang van de grot begonnen met het boren van een gat om snel water af te voeren, zodat duikers hun zoektocht kunnen vervolgen. (Bron: website Bangkok Post, 28 juni)

Natie bidt voor veilige terugkeer van ’t team

29 juni – Als bidden, een minuut stilte in acht nemen en het vouwen van origami kraanvogels, een Japanse gewoonte, helpen dan moet het wel goed komen met de twaalf voetballertjes en hun coach die sinds zaterdag ingesloten zitten in de Tham Luang grot in Chiang Mai. Want op tal van plaatsen in het land worden gebedsdiensten gehouden voor een gelukkige afloop.

In Phitsanulok zijn Japanse leerlingen van Mathayom 5 en 6, de twee laatste klassen van de middelbare school, bezig met het vouwen van duizend origami papieren kraanvogels. Dit is in de Japanse cultuur een populaire gewoonte om iemand die ziek is, beterschap te wensen. Voordat ze worden opgehangen, wordt andere leerlingen gevraagd er boodschappen op te schrijven.

In de provincie Uthai Thani, ten noorden van Bangkok, namen tweeduizend leerlingen en hun leraren een ogenblik stilte in acht. In Krabi leidde de gouverneur een soortgelijke herdenking en achthonderd leerlingen van een school namen er deel aan een gebeds- en meditatie bijeenkomst. In Phuket mediteerden 1.180 leerlingen, om enkele plaatsen te noemen waar wordt meegeleefd met de vermisten en hun families.

Bangkok Post besteedt vandaag twee pagina’s aan de vermissing. De meeste aandacht krijgt het verloop van de reddingsoperatie, waarover verder meer. Het bericht over de vele steunbetuigingen beslaat één kolom op een binnenpagina die verder bestaat uit zeven foto’s en een analyse van de operatie. Anmar Mirza, die we al in het vorige bericht tegenkwamen, zegt: ‘De veiligste handelswijze is hen waar ze zijn van voedsel en andere voorraden te voorzien en te wachten tot het water zakt of een andere ingang te creëren, zelfs wanneer dat weken of maanden kan duren.’

Reddingsploegen trekken noordwaarts

29 juni – Op advies van de drie Britse grotduikers, die woensdag arriveerden om te helpen bij de zoekoperatie, hebben de reddingsteams hun aandacht verlegd naar een nieuwe route ten noorden van de grotingang. Dat gebied wordt beschouwd als een veilige haven.

Tot nu toe zochten de teams in westelijke richting met als bestemming een richel genaamd Monk’s Series alsmede een grotkamer genaamd Pattaya Beach, maar de vermisten kunnen ervoor gekozen hebben noordwaarts te trekken. In het noorden kunnen ze neergestreken zijn in een droge kamer, ongeveer 1 kilometer vanaf de ingang terwijl Pattaya Beach op zeven kilometer van de ingang ligt.

RTP adjunct-hoofdcommissaris Wirachai leidt een groep van 132 agenten en reddingswerkers die de Doi Pha Mee verkennen ten noorden van de hoofdingang van de grot op zoek naar mogelijk nieuwe toegangen.

Wirachai heeft van grotbezoekers gehoord dat er in het noorden van de grot een kamer is, 60 meter hoog en 20 meter breed, met bovenin een luchtopening.

Een Facebook gebruiker schrijft dat de route naar het noorden steile hellingen bevat, waardoor ze nog meer uitgeput raken. ‘Ze moeten nu heel moe zijn, water is de enige vorm van levensonderhoud. Bovendien kan het koud en nat zijn.’

De krant beschrijft de operatie verder in detail, maar het lijkt me weinig zinvol die hier samen te vatten omdat voor een goed begrip bekendheid met de locatie vereist is.

Bijgaand kaartje schept wel enige duidelijkheid. Verder neem ik het chronologisch overzicht over van de zoekoperatie gisteren, alweer de zesde dag.

Thailand schuift plaatsje omhoog in mensenhandelrapport

29 juni – ‘Daar moet op gedronken worden hi ha ho’, het bekende feestlied, kan in het Government House worden aangeheven, want Thailand is een plaatsje omhoog geschoven in het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport 2018. Het rapport zegt: ‘De regering van Thailand … doet significante pogingen de mensenhandel te elimineren. Vergeleken met de vorige periode heeft de regering toenemende pogingen gedaan, daarom is Thailand upgraded naar Tier 2.’

Het rapport noemt met name de veroordeling vorig jaar van twaalf functionarissen die betrokken waren bij de mensenhandel in Rohingya vluchtelingen. De huidige ranking wordt in het rapport als volgt gedefinieerd:

The governments of countries that do not fully meet the TVPA’s minimum standards, but are making significant efforts to bring themselves into compliance with those standards. The TVPA is the US Trafficking Victims Protection Act of 2000. It defines trafficking crimes and sets standards for all countries (including the US) for ranking in the annual report.

In het rapport wordt 187 landen de maat genomen op het gebied van mensenhandel. In 2014 en 2015 kreeg Thailand de laagste beoordeling (Tier 3) en in 2016 en 2017 stond het land op de Watchlist . Er resteert nu nog 1 niveau, Tier 1, maar – zegt deze pessimist (of realist?) –  die zal wel onbereikbaar zijn voor Thailand, corruptieland.  (Bron: website Bangkok Post, 29 juni)

BP in vogelvlucht

29 juni – De vier binnenlandpagina’s van Bangkok Post bevatten vandaag tien nieuwsberichten c.q. verhalen. Twee pagina’s zijn gewijd aan de zoektocht.

Pagina 2 opent met het goede nieuws dat het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) de verdwijning van Karenrechten activist Porlajee ‘Billy’ Rakchongcharoeng in 2014 heeft geaccepteerd als special case. Eerder liet de DSI weten het onderzoek te hebben gestopt. De weduwe van Billy zal er blij om zijn, want tot nu toe leek de zaak in de doofpot te worden gestopt.

Pagina 3 opent met het bericht dat de three allies beloofd hebben zich aan te sluiten bij de Pracharat partij, een pro-regime partij die Prayut steunt om na de verkiezingen premier te worden. Met de drie bondgenoten worden twee voormalige ministers, een staatssecretaris en twee voormalige parlementsleden bedoeld. [Iemand kan niet rekenen] Vice-premier Prawit juicht hun besluit toe. ‘Laten we maar zien wat er gebeurt. Ik heb er vertrouwen in dat Prayut in staat is door te gaan. Ik steun hem altijd.’

Woensdag vergaderden de three allies in de Pinehurst Golf & Country Club. De bijeenkomst werd bijgewoond door vijftig voormalig parlementsleden van Pheu Thai en Bhumjaithai. De meesten waren eerder lid van Thai Rak Thai, de partij van Thaksin, en haar opvolger People’s Power Party, beide door het Constitutionele Hof wegens verkiezingsfraude opgeheven. Pheu Thai is hun erfgenaam.

Tijdens de bijeenkomst zei voormalig minister van Industrie, Suriya Jungrungreangkij, dat Prayut zijn volledige steun heeft om terug te keren als premier, alhoewel hij een tegenstander was van de militaire coup in mei 2014. Suriya is trouwens niet geheel zuiver op de graat [wie wel van de gezagsdragers in Thailand?] want hij wordt verdacht van betrokkenheid bij prijsmanipulatie bij de aanschaf van de 26 CTX bagagescanners voor Suvarnabhumi. Maar in 2012 liet de NACC de zaak die 26 verdachten telde, vallen bij gebrek aan bewijs.

Verder meldt het bericht dat in Nakhon Ratchasima een Palang Korat groep is gevormd die loyaal is aan de Phaland Pracharat partij. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort nieuws vrijdag 29 juni

– De skytrain (BTS, bovengrondse metro met twee lijnen: de Sukhumvitlijn en Silom lijn) die sinds maandag met grote vertragingen en uitval kampte, rijdt vanaf morgen weer volgens dienstregeling. Exploitant BTS Group Holding verzekert de juiste oplossing te hebben gevonden voor de seinstoringen. Ze gaat met de gemeente praten over compensatie voor gestrande reizigers.

Volgens directeur en hoofdadviseur Anat rijden de treinen sinds gisterochtend weer op tijd nadat TOT tijdelijk tien 2.300- MHz basisstations langs de routes had uitgeschakeld om de frequentie te kunnen veranderen. De gemeente gaat de BTSC beboeten met 1,8 miljoen baht. Dagelijks maken 730.000 reizigers gebruik van de Skytrain.

– Televisiewaakhond NBTC gaat snel in gesprek met Thaicom en satelliet service providers om te voorkomen dat uitzendingen van live World Cup wedstrijden door buurlanden worden opgepikt. De Fifa schreef gisteren de NBTC dat ze zich zorgen maakt over inbreuken op het copyright. Kijkers in buurlanden met een set-top-box van Thaise satelliet tv operators kunnen de wedstrijden zien via live World Cup.

– De reisagent die 130 Thaise vakantiegangers heeft opgelicht (zie Nieuws van de website) is aangehouden. De agent had hen niet bestaande reispakketten naar China aangesmeerd, maar toen ze op Suvarnabhumi kwamen, kregen ze te horen dat er niets geboekt was. Een pakket kostte 9.999 baht per persoon en 41.994 baht voor een groep van vier. Ze bestonden uit vier dagen en drie overnachtingen. In totaal incasseerde de oplichter 1.581.950 baht.

– Nog meer oplichting. In Kanchanaburi is een studiebegeleider aangehouden die 20 ouders voor 10 miljoen baht heeft opgelicht. Hij had beloofd dat hij voor hun kind een plaats zou kunnen regelen op de prestigieuze jongensschool Chonradsadornumrung, ook Chon Chai genoemd. De ouders moesten daarvoor een bedrag van tussen de 10.000 en drie miljoen baht op tafel leggen.

De verdachte, die gevlucht was naar een vakantiepark in de provincie, zegt dat het geld bestemd was voor een leidinggevende van de school en een voormalig parlementslid voor Chon Buri met goede connecties. Hij ontkent echter het parlementslid te hebben omgekocht.

– Het parlement is in eerste lezing akkoord gegaan met een wetswijzing die belastingbetalers recht geeft op een grotere belastingaftrek wanneer ze twee of meer kinderen verwekken. Staatssecretaris Wisudhi (Financiën) hoopt dat de aftrekpost ouders aanmoedigt niet na één kind te stoppen, zodat in de toekomst de beroepsbevolking op peil kan blijven, wanneer de bevolking is vergrijsd.

– Laatste bericht, de rubriek INBrief, verschuift naar morgen.

Nieuws van de website in 1 regel

• Rubbertapper in Yala stapt op bom en verliest een been
• Vier soldaten in het Zuiden, betrokken bij de smokkel van olie, zijn uit ’t leger gezet
• Chai Nat: Man doodt zijn broer met een schep na een maal van hagedisdarmen
• Amerikaanse soldaten en Britse duikers helpen bij reddingsoperatie
• 130 vakantiegangers door reisagent opgelicht met niet-geboekte China-reis
• Premier Prayut brengt bezoek aan Tham Luang grot om morele steun te verlenen
• Mei: Landbouwinkomens gestegen met 9 pct, bestedingen in de toekomst omhoog
• Binnenlandse automarkt dit jaar geschat op 1 miljoen voertuigen
• Vastgoedontwikkelaar gaat bij nieuwbouw upcycled plastic afval gebruiken


 

Overstaand nieuws

– Voortdurende periodes van droogte in het district Thap Khlo (Pichit) waar de bewoners al dertig jaar mee kampen, hebben de autoriteiten eindelijk wakker geschud. Het lokale kantoor van het Royal Irrigation Department is van plan een middelgroot reservoir aan te leggen dat 160.000 rai boerenland en 3.600 huishoudens van water kan voorzien.

Adjunct-commandant Supachoke van het Third Region Army zegt dat de dichtstbijzijnde bron van leidingwater 20 km verder ligt. Het watertekort is een probleem dat met de hulp van buurprovincie Phetchabun moet worden opgelost, want daar bevinden zich de meeste waterbronnen. Volgens hem hebben bewoners die aan de grens van Phetchabun wonen, er geen bezwaar tegen wanneer het water met hun buren wordt gedeeld.

– Een man die gedeserteerd was uit het leger is dinsdagochtend vroeg (maandagnacht) dood geschoten nadat hij met een vriend in een schuur een cocktail gemengd met de illegale drug krathom had gedronken. Volgens een getuige verscheen de schutter van achteren en schoot hem in zijn hoofd, lichaam en rechterbeen. De politie heeft het lichaam gevonden bij een kanaal. Sporen van een schermutseling zijn niet gevonden.

De dienstplichtige (23) deed dienst op een legerbasis in Krabi en was naar zijn dorp in Songkhla terug gekeerd. Eerder was hij vervolgd voor drugs en diefstal. De politie denkt niet dat de moord iets te maken heeft met het zuidelijk geweld.

– De gemeente Bangkok opent de inschrijving op de constructie van zeven sump pits (afvalbekkens) en twee water gates (stuwen) om de overstromingen langs Suwinthawong, een van de wegen in Bangkok die het vaakst onder water lopen, te bestrijden. De bestaande bekkens zijn niet diep genoeg om bij overvloedige regenval water op te vangen.

– Een gevangene (23) is tijdens behandeling aan een opgezwollen been uit het Wachira Phuket ziekenhuis ontsnapt, waar hij naar toe was gebracht door de Phuket Provincial Prison. Hij zat wegens diefstal gevangen. Maandagmiddag ging hij er vandoor. De politie is naar de man op zoek.

Wanhopige zoektocht gaat nieuwe dag in

28 juni – Nog steeds geen witte rook in Chiang Rai, waar twaalf voetballertjes en hun coach sinds zaterdag vast zitten in een verraderlijke grot. De tijd begint te dringen want ze hebben niets te eten, er kan gebrek aan zuurstof zijn en het is koud in de grot. Duikers doen hun uiterste best, maar ze worden gehinderd door het stijgende water. De zoektocht concentreert zich nu op een hoger gelegen grotkamer. Intussen beginnen de ouders wanhopig te worden.

De uitdrukking ‘witte rook’ is niet helemaal van toepassing, want daarbij gaat het om een besluit genomen bij een pausverkiezing. Wanneer er grijszwarte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse kapel komt, betekent dit dat nog geen besluit is gevallen. Witte rook betekent: de rooms-katholieke geloofsgemeenschap heeft een nieuwe paus.

Op het moment dat ik dit schrijf, heb ik geen nadere informatie over het verloop van de zoektocht. Ben intussen wel benieuwd of er ooit koppen gaan rollen. Blijkbaar was de grot vrij toegankelijk. De enige barrière, als je daarvan kunt spreken, is een bord bij de ingang waarop staat dat de grot tijdens het regenseizoen verboden terrein is.

Duizend man in de weer sinds zaterdag

28 juni – Veel aandacht vanzelfsprekend in de krant van vandaag voor de zoektocht naar de twaalf voetballertjes en hun coach die nog steeds niet zijn gevonden. Op de voorpagina het laatste nieuws: vandaag wordt geprobeerd nieuwe doorgangen te boren, en op de heuvels boven de grot wordt gezocht naar andere ingangen. Uit Engeland zijn drie professionele duikers gearriveerd, het US Pacific Command stuurt een team marineduikers en rampenexperts. Ook Laos heeft duikers en reddingsteam gestuurd.

Pagina 2 is gewijd aan de steun die de families van de vermisten online krijgen op Facebook, Instagram, Twitter en Line. Indrukwekkend is een tweet die luidt ‘Het enige voetbalteam dat ik steun tijdens deze World Cup is het team Moopa’. De tweet is al duizenden keren herhaald. Team Moopa is een verwijzing naar de naam van het elftal Moo Pa (The wild boars, de wilde zwijnen). Op de hashtag @TeamMoopa en @CaveSearch staan nog meer steunbetuigingen. De krant kopt Spirit of togetherness online.

Sinds de vermissing zaterdagmiddag werd ontdekt, zijn ruim duizend reddingswerkers, waaronder mariniers, ingezet. Ze moeten onder moeilijke omstandigheden werken daar het voortdurend regent en een deel van de grot die 10 kilometer lang is, onder water staat. Alhoewel waterpompen zijn ingezet, blijft het waterpeil stijgen.

Anukoon Sorn-ek, een professionele grotverkenner die in 1992 hielp de grot in kaart te brengen voordat die tot een toeristische plaats van belang werd verklaard en de grot driemaal heeft verkend, zegt dat het boren van gaten de reddingsoperatie kan versnellen.

‘Dat zal een heleboel tijd sparen want de inzet van mariniersduikers vordert langzaam omdat de waterstromen in de grot krachtig zijn, troebel en zelfs modderig. Bij reddingsoperaties moet je alle maatregelen combineren.’

Anukoon vermoedt dat de voetballers en hun coach dieper de grot zijn ingetrokken om het stijgende water te ontlopen. ‘Grot verkenners blijven altijd naar binnen lopen om stijgend water voor te zijn. Daar ze nog niet gezien zijn betekent dit dat ze zijn blijven lopen.’

Bij het artikel op pagina 2 staan vijf foto’s, waarvan één poppetjes toont die symbool staan voor de vermisten. Ze werden gisteren bij de ingang van de grot onder gebed geplaatst.

Skytrain ellende dit weekend voorbij

28 juni – Dit weekend komt een eind aan de vertragingen waarmee de skytrain sinds maandag kampt. CEO Surapong Laoha-Uniya van de BTSC zegt dat alle radiotransmissie uitrusting wordt vervangen en filters worden geïnstalleerd zodat morgennacht de frequentie kan worden gewijzigd. Surapong beloofde dat gisteren tijdens een gesprek met TOT (Telephone Organisation of Thailand) en DTAC (Total Access Communication).

TOT en DTAC die het 2300-MHz spectrum gebruiken, werden maandag in de zaak betrokken toen de BTSC op haar website een mobiele telefoonoperator, doelend op DTAC, ervan beschuldigde het seinsysteem te storen, maar dat is niet bevestigd door metingen van telecomwaakhond NBTC.

De Skytrain exploitant gebruikt al ruim tien jaar het ongelicenseerde 2400-MHz spectrum voor het signaleringssysteem. De NBTC heeft de BTSC geadviseerd de frequentiewijdte te veranderen van 2400-2415 MHz naar 2480-2495 MHz. ’t Is een technisch verhaal, maar zelfs voor een leek als uw redacteur te begrijpen.

De komende dagen sluit TOT tijdelijk 10 2300-MHz basisstations langs de Skytrainroutes zodat de BTSC de apparatuur kan vervangen. DTAC-vertegenwoordiger Naripon zegt dat dit slechts een gering gevolg zal hebben. Gouverneur Aswin van Bangkok heeft de BTSC gewaarschuwd dat spoedgesprekken worden gehouden wanneer de verstoringen op zaterdag doorgaan.

BP in vogelvlucht

28 juni – Behalve de drie hierboven genoemde artikelen bevat BP vandaag op de vier binnenlandpagina’s acht nieuwsberichten c.q. -verhalen. Pagina 3 opent met een follow-up op de bijeenkomst van regering en politieke partijen die op 25 juni werd gehouden (zie het bericht van 26 juni Politieke partijen tevreden, maar ook ontevreden).

Premier Prayut zei gisteren dat een tweede bijeenkomst in september volgt, ditmaal onder zijn bezielende leiding en niet die van Prawit, zoals maandag. Voor de lange periode tot de vervolgbijeenkomst geeft hij als reden dat de regering tijd nodig heeft de maandag gemaakte opmerkingen te bestuderen.

Verder gaf Prayut de verzekering dat de verkiezingen vrij zijn, fair en soepel zullen verlopen. Er is genoeg tijd voor politieke partijen om campagne te voeren, wat nu nog verboden is vanwege het verbod op politieke activiteiten. Hij onderstreepte dat nationale verzoening bereikt moet worden voordat kiezers hun stem uitbrengen. ‘We duwen het land samen voorwaarts. De situatie moet stabiel zijn.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Pagina 4 opent met een bericht over cyber crimes. Permanent secretaris Wisit Wisitsora-at van Justitie zei gisteren op een seminar in Bangkok, bijgewoond door vertegenwoordigers van de tien Asean-landen en experts op het gebied van cyber crimes bestrijding, dat functionarissen die in die landen de wet handhaven samen moeten werken. Ze moeten een kanaal creëren waarop ze kunnen communiceren en informatie uitwisselen daar de misdrijven grensoverschrijdend zijn. Zo’n kanaal kan ervoor zorgen dat mazen worden gedicht die door de daders worden gebruikt om buitenschot te blijven.

Volgens de DSI heeft Thailand het meest te maken met oplichting door call centra met een basis in verschillende andere landen. Sinds december zijn 452 zaken aan het licht gekomen waarbij voor 245 miljoen baht schade is aangericht. 547 arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd, 396 van de gezochte personen zijn aangehouden.

Kort nieuws donderdag 28 juni

– De rubriek Thai Pulse meldt dat de faculteit werktuigbouw van de universiteit van Khon Kaen een lichtgewicht fiets heeft ontwikkeld met een frame van zijde en hars. Ik meldde het al in Nieuws van de website in 1 regel. Het krantenbericht legt uit dat de verbinding omwikkeld wordt met zijdedraad en drie dagen nodig heeft om te drogen.

Gehoopt wordt dat de zijden fiets een populaire vervanging wordt van de dure topfietsen met een frame van koolstofvezel, die 40.000 tot 100.000 baht kosten. De zijden fiets kost slechts 15.000 tot 20.000 baht en is stukken sterker dan de aluminium frames die op veel fietsen worden gebruikt. De faculteit heeft patent aangevraagd op de fiets en is bereid met investeerders in zee te gaan voor een commercieel partnerschap.

– Cambodja is begonnen een traditonele arch (gewelf, boogvorming bouwsel) aan de grens in Poipet (tegenover Aranyaprathet in Sa Kaeo) weg te halen om ruimte te scheppen voor de lang verwachte spoorlijn Cambodja-Thailand. Het gewelf staat  in de weg voor de 6,5 km lange spoorlijn die Poipet met Aranyaprathet gaat verbinden. Het wordt 800 meter verplaatst. Het gewelf in de stijl van Khmer kunst en architectuur, is meer dan 20 jaar geleden geplaatst.

Vorige maand zei minister Arkhom (Transport) dat de spoorwegverbinding binnen twee maanden gelanceerd kan worden. Uiteindelijk doel is Bangkok en Phnom Penh met elkaar te verbinden. In 1942 kwam een verbinding tot stand tussen Poipet en Aranyaprathet, maar die raakte geleidelijk in ongebruik door politieke strubbelingen. Een groot deel van Cambodja’s spoorwegnet draagt nog de sporen van de Vietnam oorlog en de Khmer Rouge. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

– Een ex-parlementslid van de Democraten heeft de gemeente Bangkok (BMA) gevraagd haar plan te laten varen om de districtsraden van de stad op te heffen en te vervangen door civic committees, een gekozen orgaan. Hij betoogt dat districtsraadsleden het minst vatbaar zijn voor corruptie omdat ze geen projecten kunnen voorstellen of beslissingen nemen over de toekenning van budgetten door de BMA.

Districtsraadsleden ontvangen een maandelijkse vergoeding van 11.990 baht, minder dan een nieuw aangestelde ambtenaar krijgt. De afgelopen vier jaar zijn geen nieuwe districtsraadsleden gekozen.

– Een politieofficier die te zien is op een foto waarop hij achter premier Yingluck een boodschappentas draagt, kan een disciplinair onderzoek tegemoet zien, zegt RTP adjunct-hoofdcommissaris Srivara. De foto circuleert op de social media in Thailand en zou genomen zijn in Engeland.

De desbetreffende officier was een beveiliger van Yingluck toen ze premier was. Hij js nu hoofd van de sub-divisie research and development van het Intelligende Centre van het Special Branch Bureau. Hij heeft van 25 juni tot 13 juli verlof opgenomen om in Engeland zijn zoon op te zoeken die daar studeert. Yingluck is op de rug gefotografeerd.

– Het Anti-Money Laundering Office (Amlo) heeft op 77 bankrekeningen met 25,5 miljoen baht beslag gelegd dat verdiend is met gokken op voetbalwedstrijden. De bankrekeningen zijn van 64 personen, zowel gokkers als bookies. Amlo zegt op zoek te gaan naar de meesterbreinen achter de online goknetwerken.

– De rubriek INBrief met vijf kortjes verschuift naar morgen.

Nieuws van de website in 1 regel

• Trump bedreigt Harley-Davidson wegens voorgenomen verplaatsing productie naar Thailand
• Hogedrukpompen kunnen stijgend water niet de baas
• Monniken en ouders bidden voor veiligheid van voetbalteam in grot
• Drie Britse duikers gearriveerd die de grot eerder verkenden
• Japanse zakenman na vier dagen vermissing dood in zijn afgesloten auto gevonden
• Mensenrechten advocaat krijgt 16 maanden gevangenisstraf voor Facebook-bericht
• Twee Franse bedrijven willen wel investeren in luchthaven HSL
• Lichtgewicht fiets met frame van zijde en hars ontwikkeld door universiteit Khon Kaen
• Bokser verkracht meisje (12) op tempelbraderie in Uttaradit, aangehouden in Bangkok
• Prayut voor spoedige invoering OZB


 

27 juni – In tegenstelling tot een vorige mededeling verschijnt Nieuws van Thailand vandaag toch zoals gebruikelijk, zelfs niet in afgeslankte vorm, zoals gevreesd.

Overstaande kopij van dinsdag

– Een 28-jarige vrouw is in haar woning midden in een rubberplantage in Kaluwo (Narathiwat) dood geschoten, terwijl haar 3-jarig dochtertje zich onder een deken verborg. Getuigen zeggen een man gezien te hebben die arriveerde per motorfiets en riep om opening van de deur. Kort nadien hoorden ze schoten en verdween de man.

– Minister Prawit (Defensie) heeft de strijdkrachten en het Defence Technology Institute opgedragen de samenwerking met de Oekraïne op het gebied van militaire research en ontwikkeling te versterken. Defensie woordvoerder Kongcheep zegt dat het gaat om het onderhoud en de reparatie van door de Oekraïne geleverde wapens en uitrusting ter handhaving van de paraatheid. De afgelopen jaren kocht Thailand in de voormalige Sovjetrepubliek Oplot T-84 tanks en BTR3-E1 gepantserde personeelsvoertuigen. Begin deze maand bracht staatssecretaris Chaichan van Defensie een bezoek aan het land.

– Militair personeel dient zich verre te houden van drugsgebruik en gokken en zich niet te gedragen als maffia figuren. Die waarschuwing is geuit tijdens een vergadering van de Defence Council. Defensiewoordvoerder Kongcheep zegt dat kritiek werd geuit op sommige soldaten van hoog tot laag die schandelijk gedrag vertonen en zich voordoen als maffia figuren om te profiteren van illegale winsten. Ze bedreigen anderen en beweren banden te hebben met de top van de NCPO en regering. De waarschuwing is een reactie op de toename van gokgedrag op de World Cup voetbalwedsttijden.

– Nog meer gokken. De politie heeft sinds het begin van de World Cup op 14 juni 6.500 gokkers en 250 bookies aangehouden en 28 miljoen baht op bankrekeningen in beslag genomen. Amlo is gevraagd het geldspoor van verdachten na te gaan, die gokgelegenheden hebben geopend, en van bookies met binnenlandse en buitenlandse websites.

– Twee Vietnamezen die beweerden voor twee bekende moo kratha (pork hot plate) restaurants in Bangkok te werken zijn tegen de lamp gelopen. Vanuit een huis in Din Daeng leverden ze barbeques met varkensvlees, groentes en saus die volgens de politie op onhygiënische wijze waren bereid. Bovendien waren ze illegaal het land binnen gekomen.

Ouders ongedurig daar regen de zoektocht hindert

27 juni – Parents on edge as rain hinders hunt kopt Bangkok Post vandaag boven haar openingsverhaal. Mijn digitale woordenboeken kenden de uitdrukking niet, mijn trouwe papieren woordenboek vertaalt: zenuwachtig, ongedurig, overprikkeld zijn. Het valt van ellende uit elkaar, maar ik ben altijd weer blij dat ik het niet in Vlaardingen heb achtergelaten.

Vier dagen nadat de 12 voetballertjes en hun coach zijn afgedaald in de Tham Luang-Khun Nam Nang Non grot in Chiang Rai is nog steeds geen spoor van hen gevonden. De zoektocht is moeilijk, want moet nu en dan afgebroken worden vanwege stijgend water in de grot. De grot is ook een ingewikkeld samenstel van (smalle) gangen, kamers en obstakels, uiteraard pikkedonker en moeilijk begaanbaar.

De zoekploegen hadden verwacht hen aan te treffen in een grotkamer die bekend staat als Pattaya Beach, 5 kilometer vanaf de ingang van de grot en 60 meter hoog met een luchtgat bovenin. Er waren een dag eerder verse voetafdrukken gevonden maar van de vermisten geen spoor. De teams hebben nu hun hoop gevestigd op een andere grotkamer genaamd Point B, nadat ze 4 km ten zuidwesten van de ingang een alternatieve ingang hadden ontdekt.

Een expert van het Department of Mineral Resources heeft nog steeds goede hoop dat de kinderen worden gevonden. ‘We blijven optimistisch en denken dat er een goede kans is dat ze levend en gezond zijn en op ons wachten om hen te vinden.’ Zijn enige zorg is dat de hoeveelheid zuurstof beperkt is waardoor ze uitgeput kunnen raken.

Grenspatrouille agenten en boswachters vonden gisteren een gat van 1 meter dat naar beneden leidde. Ze probeerden erin af te dalen, maar dat lukte niet. Wel dropten ze voedselvoorraden.

Intussen maken de ouders zich steeds meer zorgen. De kinderen hebben niets te eten en het is koud in de grot. Niet afgeschrikt door de aanhoudende regen bidden bloedverwanten, make merit en troosten elkaar. Ze zeggen dat de kinderen gevonden zullen worden en veilig zullen thuiskomen. Gisterochtend voerden enkelen een ritueel uit, sloegen op drums en gongs en hielden visnetten vast als symbool om de geesten uit de grot te vissen. Een van de organisatoren zei dat het belangrijk was om zo de moed erin te houden.

De gouverneur van Chiang Rai heeft de provinciale politie opgedragen de wegen naar de grot af te sluiten om te voorkomen dat ramptoeristen het werk hinderen. De politie overweegt juridische actie te ondernemen tegen degenen die een Facebook pagina hebben geopend en beweren de ouders van de voetballertjes te zijn, waarbij ze om donaties vragen.

Een teamgenoot van de vermiste voetballers zegt dat het team voorafgaand aan het bezoek aan de grot had getraind. Hij was niet meegegaan omdat hij zijn fiets had thuisgelaten. ‘We spelen al drie tot vier jaar samen voetbal. Nu zijn er nog drie van ons over. Het lukt me niet om te studeren. Ik hoop dat ze allemaal snel terugkomen zodat we weer als team kunnen spelen.’

Voor een chronologisch overzicht sinds zaterdag en een kaartje van de grot klik hier.

Voorgaande berichten:
26 juni: Nieuws van de website met
• Chiang Rai: Duikers zoeken in grot naar 13 vermiste Thais (13-16 jaar)
• Stijgend water hindert reddingsoperatie (voor een fotoalbum klik hier)
26 juni: Voetbaljunioren zitten voor de vierde dag vast in grot
25 juni: 12 Thai ingesloten in beroemde Mae Sai grot, zoekploeg onderweg

BP in vogelvlucht

27 juni – Bangkok Post telt vandaag op de vier binnenlandpagina’s elf nieuwsitems, de rubriek INBrief met vijf korte berichten, zes foto’s van de zoektocht naar de vermiste voetbalploeg met als meest dramatische foto een waarop familieleden (in de stromende regen) bidden, een advertorial over CEAPAD III en de rubriek Thai Pulse over een meisje (15) uit Nakhon Si Thammarat dat op zoek is naar haar Japanse vader, die haar en haar moeder 15 jaar geleden in de steek liet. Elke keer als het Vaderdag is, wordt ze daaraan herinnerd.

Prominent op de voorpagina een foto van premier Prayut en de Franse president Macron, beiden lachend, in het Elysee. Het bezoek van Prayut aan de Engelse premier May en Macron zit er weer op. Prayut kan in zijn nopjes zijn, want hij mocht met de groten der aarde spreken, waardoor het lijkt alsof de internationale gemeenschap geen moeite meer heeft met Thailand. Maar is dat zo? Thailand schendt nog steeds de mensenrechten, snoert critici de mond met strenge wetten, kortom gedraagt zich als een dictatuur.

Bijgaande foto is niet de foto die in de krant staat, maar wel een betere.

Vergrijzing
Het grootste deel van pagina 2 wordt ingenomen door de hierboven genoemde zes foto’s. Opening is een uitspraak van parlementslid Niwat, lid van de commissie ouderenzaken, dat meer inzet is vereist om ervoor te zorgen dat Thai op oudere leeftijd een behoorlijk leven kunnen leiden, nu het land aan het vergrijzen is. Hij zei dat gisteren op een seminar. ‘De kwestie van de verouderende bevolking is urgent en vereist de samenwerking van alle betrokkenen.’

Primaries
Voormalig oppositieleider Abhisit zegt in het openingsverhaal van pagina 3 dat een alternatieve methode gevonden moet worden voor de selectie van kandidaat parlementsleden als de primaries niet doorgaan. Die methode is geïntroduceerd in de organieke wet op de politieke partijen, maar die zijn niet erg enthousiast. Het is een kostbare en tijdrovende procedure. Sommige politici hebben de NCPO gevraagd de procedure te schrappen, wat zou kunnen via artikel 44 van de interim-grondwet, het zogeheten dictatuursartikel. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Verbod op recyclen plastic en e-afval
Het meeste nieuws van de dag staat op pagina 4, vijf berichten plus vijf kortjes in de rubriek INBrief. De opening gaat over plastic en elektronisch afval, al een tijdje in het nieuws. Het Department of Industrial Works (DIW) belooft fabrieken te verbieden het spul te recyclen. Het voorgestelde verbod zal volgens adjunct-hoofd Banjong fabrieken ‘effectief’ ontmoedigen die rotzooi uit het buitenland te importeren en de autoriteiten helpen om de toenemende afvalberg te beheersen.

Naar aanleiding van de oproep om artikel 44 in te zetten voor het verbod zegt Banjong dat een werkgroep de kwestie bestudeert. In de tussentijd worden in principe geen importvergunningen verstrekt. Het verbod werd geopperd tijdens een gezamenlijke vergadering van het DIW en de douane nadat een container met illegaal geïmporteerd afval was ontdekt. De container bevatte condensatoren. Het DIW verwacht een maand nodig te hebben om aan de hand van de Basel Convention de schadelijkheid vast te stellen.

Ook op de 4 een follow-up op de berichtgeving over de gruwelijke moord op Laksana Kamlangkeng (24) en verminking van haar lichaam. De Min Buri Provincial Court heeft toestemming verleend voor verlenging van het voorarrest met nog eens twaalf dagen. Hij is opgesloten in de Min Buri Remand Prison. Voorlopig wordt hij beschuldigd van doodslag en het verbergen van een lichaam. De politie moet nog zes getuigen horen en wacht op de resultaten van het onderzoek van het bewijsmateriaal door experts.

Kort nieuws woensdag 27 juni

– Follow-up op de berichten over de vertragingen op de skytrainlijnen Sukhumvit en Silom, door de exploitant toegeschreven aan seinstoringen. Die zouden het gevolg zijn van verstoring door het 2300-megahertz spectrum (4G) van de Telephone Organisation of Thailand (TOT). Maar uit een onderzoek van telecomwaakkhond NBTC is gebleken dat dit niet de oorzaak is. De NBTC heeft gisteren twee meetwagens de routes opgestuurd.

DTAC dat onder de vleugels van de TOT opereert, zou de boosdoener zijn omdat die de grootste operator van de bandwijdte is, maar dat is niet bevestigd door de NBTC. De telecomwaakhond heeft alle betrokken partijen opgeroepen voor een vergadering.

Het skytrainverkeer begon maandag tijdens de ochtendspits kuren te vertonen. Wanneer de bovengrondse metro weer normaal functioneert, vermeldt het artikel niet.

– De provincie Nakhon Phanom heeft gisteren 8.700 kilo gedroogde cannabis ter waarde van 200 miljoen baht verbrand, de grootste hoeveelheid van de afgelopen tien jaar. Gisteren was International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking. Het vreugdevuur werd bijgewoond door de gouverneur van de provincie en enkele hoge provinciale ambtenaren.

Nakhon Pathom is sinds enkele jaren een belangrijk transitpunt voor gesmokkelde illegale drugs, sinds aan de noordgrens strenger wordt gecontroleerd. De drugs worden per longtail boot  over de Mekong vervoerd en opgeslagen in loodsen voor verder vervoer over land.

Vorig jaar werden 2.743 drugsverdachten aangehouden met 2.889 kilo gedroogde cannabis. De lokale autoriteiten hebben de afgelopen maanden al veel undercover operaties uitgevoerd. Daarbij is 224 kilo crystal meth onderschept.

– Verkopers op de bekende Chatuchak weekendmarkt, populair bij toeristen, verzetten zich tegen het plan van de Spoorwegen, eigenaar van de grond, om op dezelfde plaats een nachtmarkt te openen.  De nachtmarkt zou de ruimte innemen die nu door de dagmarkt wordt bezet. De marktplaatsen worden aan nieuwe verkopers toegewezen.

De huidige verkopers vrezen voor overlap in het aanbod aan artikelen wat ten koste van hun omzet zou gaan. De verkopers hebben gisteren een officiële klacht ingediend bij het Government House en het ministerie van Transport gevraagd er een stokje voor te steken. Op de markt werken 10.000 verkopers. Hoewel de markt een weekendmarkt wordt genoemd, is die ook op weekdagen geopend. De SRT opent op 27 september voor particuliere bedrijven de inschrijving op beheer van de nachtmarkt.

– Premier Prayut heeft de Franse president Macron gevraagd de East Asia Summit in 2019 bij te wonen, wanneer Thailand voorzitter van Asean is. Thailand hoopt dat de EU de geschorste besprekingen over een vrijhandelsovereenkomst hervat. Dat heeft Prayut tegen het Thai News Agency gezegd na bilaterale gesprekken met Parijs, waar hij door Macron werd ontvangen. De huidige voorzitter Singapore heeft Putin uitgenodigd de top dit jaar in november met een bezoek te vereren.

‘Slijmbal’ [mijn woordkeus] Prayut zegt onder de indruk te zijn van Macron (40). Hij noemde hem een ‘nieuwe generatie leider die Frankrijk veranderingen brengt’. Hij heeft de president verzekerd dat Thailand zich houdt aan de roadmap to democracy met verkiezingen in februari. Franse bedrijven zijn door hem uitgenodigd in de luchthaven-HSL Don Mueang, Suvarnabhumi, U-Tapao te investeren.

– INBrief verschuift naar morgen.

Nieuws van de website in 1 regel

• Reisagent Ctrip uit Shanghai lanceert gourmetlijst voor Thailand
• Chaiyaphum: Vrouw vindt haar broer met fatale steekwonden en open gesneden nek
• Jaloerse, afgewezen echtgenoot (41) doodt zijn ex (26) in ziekenhuis Nonthaburi
• Thaise illegale arbeider gewond bij val en gestrand in ziekenhuis Israël
• Onderwater robots en drones ingezet bij zoektocht in en om grot
• Minister: Succes van zoektocht hangt van drainage
• Dinsdag: Skytrain weer vertraagd in ochtendspits en ’s middags


 

BKK heeft weer minachting voor cultureel erfgoed

26 juni – Geschiedenis? Wat nou geschiedenis. Bestuursambtenaren van de gemeente Bangkok, die zich bezighouden met de renovatie van een klassiek gebouw op het terrein van het Mahakan Fort lijken er geen belang aan te hechten gezien hun controversiële werk.

De renovatie, die wordt uitgevoerd door ongeschoolde arbeiders, heeft het gebouw van onschatbare waarde veranderd in een smakeloos bouwwerk dat veel stof heeft doen opwaaien bij cultuurbeschermers en academici. Het werk is in strijd met restauratieprincipes en heeft blijvende schade aangericht, zeggen ze. Het komt neer op het wissen van de geschiedenis van het gebouw.

Het stof van de sloop van de historische Mahakanbuurt is amper neergedaald of de gemeente Bangkok (BMA) rijdt met dit project weer een scheve schaats (de foto boven spreekt boekdelen).

Het in westerse stijl opgetrokken gebouw van één verdieping werd in 1916 gebouwd onder toezicht van Phraya Yannaprakat toen koning Rama VI aan de macht was. Uit historische gegevens blijkt dat het dienst deed als een aanlegplaats voor edelen en hofdames die een boottocht maakten om leden van de koninklijke familie te bezoeken, die zich na de dood van koning Chulalongkorn (Rama V) buiten de oude stad hadden gevestigd. Maar toen wegvervoer gemakkelijker werd, raakte het in ongebruik en werd het uiteindelijk verlaten. Het werd niet meer onderhouden, niettemin behield het gebouw zijn charme totdat de BMA het beheer overnam.

Voordat het werk begon, werden geen studies gedaan, een absolute voorwaarde bij verantwoord restauratiewerk. De gemeente verzuimde het Fine Arts Department in te schakelen, het Committee of Rattanakosin and Old Towns, een beleidsorgaan dat toezicht houdt op stedelijke renovatiezaken, distantieert zich met het schaamrood op de wangen van de zaak. Het heeft de BMA carte blanche gegeven het werk voort te zetten.

De gemeente verweert zich door erop te wijzen dat het gebouw niet door het FAD is gekenmerkt als stedelijk monument. ‘Maar dat argument verraadt een pijnlijk gebrek aan verantwoordelijkheid en toerekenbaarheid door de stad’, schrijft BP verslaggeefster Ploenpote Atthakor, auteur van het artikel.

‘Het is de tweede keer dat de BMA geschiedenis in dit deel van de stad wist. ‘De eerste keer toen ze eerder dit jaar de oude Mahakan Fort buurt met huizen die uit de Rattanakosin periode dateerden, met de grond gelijk maakte om plaats te maken voor een stadspark. Nu met het Phraya Yannaprakat gebouw dat het slachtoffer is geworden van de onwetendheid van de BMA.’ Terecht kopt de krant: BMA shows more disregard for heritage. (Bron: Bangkok Post, 25 juni)

Op de foto’s het gebouw tijdens en na renovatie. Een foto van 2003 van voor de renovatie staat wel in de krant, maar niet op de website.


 

Overstaande kopij

– Monniken en de bevolking krijgen inspraak op de wijziging van de Sangha Order Act. Tot woensdag zijn reacties welkom op de website www.krisdika.go.th. In de gewijzigde wet krijgt de koning de bevoegdheid leden van de Sangha Supreme Council te benoemen of te verwijderen. Het kabinet is al in principe akkoord met de wijziging.

Tot nu toe benoemt de Supreme Patriarch de leden van het hoogste gezagsorgaan van de monnikenorde. Hij mag ze ook de wacht aanzeggen wat onlangs nog is gebeurd met drie leden naar aanleiding van vermoedens van fraude met het tempelfonds.

– Het hoofd van het Bor Phud politiebureau op Koh Samui is overgeplaatst en kan een disciplinair onderzoek tegemoet zien vanwege illegale gokactiviteiten in zijn werkgebied waartegen hij niet heeft opgetreden. De overplaatsing is een reactie op de inval van het leger vrijdagavond in een appartement en nabijgelegen huis, waar gegokt werd. Vermoed wordt dat de man omgekocht is om een oogje dicht te knijpen.

– Ruim tachtig studenten van de Loei Rajabhat universiteit hebben bij de politie een klacht ingediend omdat de universiteit hen na afstuderen geen onderwijsbevoegdheid heeft verstrekt. De universiteit heeft geen verklaring gegeven voor de weigering. Zonder vergunning kunnen de studenten niet solliciteren naar een onderwijsbaan.

– Het Department of Local Administration heeft richtlijnen opgesteld om de veiligheid van kinderen die onder de zorg zijn van LAO’s (local administrative organisations) te verbeteren. Die moeten een herhaling voorkomen van het incident van vorige week in Khon Kaen waarbij een kleuter om het leven kwam die was achtergelaten in een schoolbusje dat in de volle zon stond.

Degenen die verantwoordelijk zijn voor het vervoer dienen bij te houden hoeveel kinderen vervoerd worden. Ze moeten ook de kinderen vertellen dat ze in geval van nood de claxon moeten gebruiken.

Voetbaljunioren zitten voor de vierde dag vast in grot

26 juni – Stevent Thailand af op een groot drama, want nog steeds zijn de twaalf voetballertjes en hun coach niet gevonden die zaterdag afdaalden in de Tham Luang-Khun Nam Nang Non grot in Chiang Rai? Vanochtend werd de zoektocht hervat, nadat die gisteravond moest worden afgebroken door het stijgende water.

Tot nu toe zijn alleen sandalen en tassen gevonden. De zeventien mariniers zijn 8 km gevorderd in de grot die bekend staat vanwege de indrukwekkende stalagmieten en stalagtieten.

Vice-premier Prawit zegt: ‘We zijn nog steeds optimistisch dat ze leven. Ze hebben misschien niets te eten maar ze hebben wel water.’ Het is het standaard mantra van de overheid die zo probeert (terechte) paniek te voorkomen. Koning Vajiralongkorn zei gisteren zich zorgen te maken over de kinderen (van 11 tot 16 jaar) en hun coach en hij gaf morele steun aan hun families en de reddingswerkers.

Adjunct-gouverneur Passakom zegt dat het de mariniers gelukt is enkele overstroomde plaatsen te doorkruisen, voordat ze gedwongen werden zich terug te trekken. Een ander team heeft voedsel en EHBO-voorraden naar de eerste kamer [?] gebracht. Verder zijn gloeistaven geplaatst om de route te markeren. Ook zijn grote ventilatieslangen en waterpompen geïnstalleerd om het water uit de grot te pompen omdat het stijgende waterniveau en zuurstofgebrek de grootste dreiging vormen voor de ingesloten groep. Het leger is ingezet om water af te voeren uit het Nam Phu reservoir dat onder de grot ligt. Omdat communicatie apparatuur en mobieltjes in de grot niet werken, zijn telefoonlijnen aangelegd, alsmede elektriciteitskabels maar de stroomvoorziening is niet erg stabiel.

Anan Surawan, hoofd van het 1st Special Forces Regiment, noemt het modderige water als een van de problemen want daardoor is de zichtbaarheid beperkt. Marinechef Naris is het meest bezorgd dat de groep niets te eten heeft en lijdt aan uitputting.

Uiteraard zijn de vermissing en zoektocht vandaag opening Bangkok Post. Het artikel gaat vergezeld van een chronologisch overzicht sinds zaterdag en een kaartje van de grot. Klik hier.

BP in vogelvlucht

26 juni – Bangkok Post telt vandaag veertien nieuwsitems op de vier binnenlandpagina’s. Pagina 2 opent met een quote van adjunct-hoofd Chanwit van de Metropolitan Police Division 3. Hij zegt dat de slager van Min Buri niet ‘mentally ill’ is, want hij heeft een coherent en helder verslag van de moord gegeven. [Lijkt me psychologie van de kouwe grond] Niettemin was hij wel gespannen en geagiteerd toen hij zaterdag in de boeien werd geslagen.

Het bezoek van premier Prayut aan Frankrijk is het onderwerp van de opening van pagina 3. Voor een gehoor van Franse werkgevers hield hij een pleidooi voor investeringen in Thailand. Op het Thailand Business Forum in Parijs zei hij: ‘Investeringsmogelijkheden zijn in Thailand in ruime mate voorhanden en onder het bewind van de NCPO is de economie de afgelopen vier jaar voortdurend versterkt.’ Het forum werd bijgewoond door de Mouvement des Enterprises de France, de grootste werkgeversfederatie met 750.000 ledenbedrijven, waarvan 90 procent MKB’s.

Frankrijk was vorig jaar Thailand’s vierde grootste investeerder uit de EU en de afgelopen 10 jaar hebben 190 projecten van Franse bedrijven een investeringsprivilege gekregen van de Board of Investment. Later gistermiddag zou Prayut de Franse president ontmoeten, maar BP schrijft er slechts over dat ze het zouden hebben over bilaterale handel.

Pagina 4 opent met het uitvallen van de skytrain tijdens de maandagochtend spits. Exploitant BTSC verzekert dat de problemen met de seinen ‘absoluut’ vrijdag zijn opgelost, wanneer op zowel de Sukhumvit als de Silom lijn een nieuw communicatiesysteem is geïnstalleerd. De krant heeft het in tegenstelling tot de website niet over uitval maar vertraagde treinen. Behalve in de ochtendspits stokte ook ’s middags de dienstregeling. Bussen zijn gisteren niet ingezet.

Politieke partijen tevreden, maar ook ontevreden

26 juni – Kop en eerste regel van het nieuwsbericht op de voorpagina over de bijeenkomst van regering en politieke partijen lijken met elkaar in tegenspraak. De kop luidt: Politicians, regime talks fails to clear up key issues; de eerste regel zegt dat de politieke partijen tevreden waren met de dialoog: ‘Er waren positieve tekens.’ Maar misschien sluit het een het ander niet uit.

De bijeenkomst gisteren in de Army Club in Bangkok werd bijgewoond door vertegenwoordigers van 73 politieke partijen en groepen. Grote afwezigen waren voormalig regeringspartij Pheu Thai en de nieuwe Future Forward partij.

Over de verkiezingsdatum, vermoedelijk in februari, werd geen overeenstemming bereikt. De datum wordt bepaald door de Kiesraad. Vice-premier Wissanu verwacht dat de verkiezingen op 24 februari worden gehouden, de laatste zondag van de maand. Hij noemt een februari-verkiezing ‘mogelijk’.

Het verbod op politieke activiteiten blijft gehandhaafd totdat de organieke wet op de verkiezing van het Huis van Afgevaardigden is gepubliceerd in de Royal Gazette. Partijen mogen nu alleen een ledenvergadering houden, mits met toestemming van de regering, en leden werven.

De volgende bijeenkomst van regering en politieke partijen wordt voorgezeten door premier Prayut. Intussen werkt de Kiesraad aan wijziging van de kiesdistrictgrenzen. Zolang die niet vastliggen, kunnen partijen geen primaries houden. Mogelijk worden ze geschrapt of beperkt tot lokale verkiezingen. De NLA en de CDC verdiepen zich in de kwestie. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort nieuws dinsdag 26 juni

– Studenten en leraren van het Polytechnic College in Nakhon Ratchasima eisen het ontslag van een leraar die ze beschuldigen van wangedrag, onder andere dronkenschap, en geweld. Hij zou soms onmachtig zijn om les te geven en zou in het bijzijn van studenten een collega hebben belaagd.

Gisteren kwamen zo’n tweehonderd studenten en leraren bijeen voor het Provinciehuis van Nakhon Ratchasima om hun eis kracht bij te zetten. Het gaat om het 58-jarige hoofd van de faculteit autotechniek. De studenten zeggen dat ze eerder tevergeefs geklaagd hebben bij de collegedirecteur, maar die heeft inmiddels de leraar geschorst en een onderzoek toegezegd.

– Thailand hoeft de rest van het jaar niet bang te zijn voor ernstige overstromingen, zegt het Office of the National Water Resources. De rest van het jaar valt 5 tot 10 procent minder regen dan gemiddeld.

Directeur Somkiat zei dat na een vergadering met watermanagement diensten over plannen voor het regenseizoen dit jaar en maatregelen tegen droogte die volgend jaar in het grootste deel van het land wordt verwacht. Somkiat hoopt dat de eerstvolgende storm die het land treft tussen september en begin oktober de vier grote stuwmeren van voldoende water voorziet om te sparen voor volgend jaar.

– Vanaf 1 juli wordt een tol van 15 tot 35 baht geheven op de Phra Padaeng-Bang Kunthian zuidelijke sectie van de Outer Ring Road. Tot nu toe hoefde er niet voor betaald te worden. De Outer Ring Road staat ook wel bekend als Kanchanaphisek Road of Motorway 9. De sectie meet 14,5 km. De tolopbrengst wordt gebruikt voor onderhoud. Het Department of Highways verwacht maandelijks 50 tot 60 miljoen baht te kunnen vangen.

– Terwijl de @MeToo beweging steeds meer beroemdheden aan de schandpaal nagelt, nemen de zorgen van Thaise actievoerders toe over verkrachtingen en ongewenste seksuele intimiteiten, daar het aantal klachten gestaag toeneemt en het leeftijdsspectrum zich verbreedt tot jonge meisjes en oude vrouwen.

Anna-Karin Jarfors, regionaal directeur van het UN Women Regional Office voor Azië en de Pacific zegt dat 41 procent van de vrouwen in Thailand te maken heeft met een of andere vorm van seksuele intimidatie. Daarvan zoekt slechts 40 procent hulp. Ze zegt: ‘We moeten voor vrouwen de barrière doorbreken om justitie te benaderen en bescherming te vragen.’ Jarfors zei dat tijdens de opening van de kunsttentoonstelling Don’t Tell Me How To Dress in Bangkok.

– Laatste bericht. De rubriek INBrief met vijf korte berichten verschuift naar morgen.

Tentoonstelling over de Sino-Thai HSL

Nieuws van de website in 1 regel

• Hulp van particuliere investeerders gevraagd voor upgrade van spoorwegnet ad 1,3 biljoen baht
• 74 partijen op veelbesproken bijeenkomst regering-politieke partijen
• Man (37), die zijn spaargeld op de beurs had verloren, dood gevonden in zijn woning
• Chiang Rai: Duikers zoeken in grot naar 13 vermiste Thais (13-16 jaar)
• Stijgend water hindert reddingsoperatie (voor een fotoalbum klik hier)
• Wissanu: Verkiezingen in februari zijn nog steeds mogelijk, maar mei is waarschijnlijker
• Maandagochtend 4 uur geen skytrain door storing in seinen

Woensdag geen nieuws uit Thailand
Wegens bezigheden verschijnt woensdag geen Nieuws uit Thailand. Maar u bent niet geheel verstoken van het nieuws, want Nieuws van de website wordt wel geplaatst. Belangrijke onderwerpen die buiten de boot vallen, verschuiven naar donderdag.


 

De ‘slager’ van Minburi had er verstand van

25 juni – Het was de artsen al opgevallen toen ze het in stukken gesneden lichaam van de jonge vrouw zagen: deze man heeft ervaring met het versnijden van vlees want de organen waren netjes gescheiden. Dat had hij geleerd in een fabriek waarin kippenvlees werd versneden.

Veel verkoopsters van kippenvlees kunnen daarin ook wel een lesje gebruiken want ik zie ze doorgaans willekeurig een kip in stukken hakken, waardoor een kipfilet tot de uitzonderingen behoort.

Opnieuw valt het op hoe snel de politie de dader te pakken heeft. Dat is te danken aan CCTV-beeldmateriaal waarop te zien is dat hij de plastic zakken met de lichaamsdelen draagt, terwijl hij zijn appartement verlaat. De man heeft verklaard dat hij gedreven werd door jaloezie omdat zijn vriendin met wie hij twee jaar een relatie had, wilde terugkeren naar haar ex-echtgenoot. (Zie verder het bericht van 24 juni: Bangkok Post kiest voor sensatie)

Uw redacteur heeft soms een morbide fantasie want bij deze moord moet ik denken aan de film The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover (1989) van Peter Greenaway. Vooral de laatste scène waarin een lijk wordt geserveerd. Maar dat was nog niet in stukken verdeeld. De foto toont de desbetreffende scène.

Nagekomen

– Een onderwijzeres op een lagere gemeenteschool in Phetchabun heeft de ergernis opgeroepen van social media gebruikers naar aanleiding van de foto van een leerling met een plakkaat op de voorkant van zijn shirt waarop de tekst stond Not yet paid tuition fee 700 baht.
Burgemeester Seksan schrijft op zijn Facebook-pagina opdracht te hebben gegeven voor een onderzoek. Het incident vond woensdag plaats tijdens een bijeenkomst van ouders. De bijdrage van 700 baht was bestemd voor de tewerkstelling van personeel en betaling van verzekeringspremies voor leerlingen.

‘IJzingwekkende’ moord domineert voorpagina BP

25 juni – Inmiddels teruggekeerd van het Immigration Bureau op Chaeng Wattana, neem ik de krant met u door die vandaag 12 nieuwsitems bevat. Dat lijkt heel wat, maar twee berichten meldde ik al in Nieuws van de website: de vermiste voetballertjes die de weg lijken te zijn kwijt geraakt in de Mae Sai grot, een grot die bekend staat om de fraaie stalagmieten en stalagtieten. Het is hopen dat ze gevonden worden en niet verdronken zijn want in een deel van de grot staat 6 meter water.

Ook al genoemd in Nieuws van de website: het onderzoek dat de Kiesraad doet naar oud-premier Thaksin. Hij heeft videocontact gehad met oud-parlementsleden waardoor Pheu Thai in de moeilijkheden zou kunnen komen, want de organieke wet op de politieke partijen verbiedt beïnvloeding door buitenstaanders. De ultieme sanctie is ontbinding van de partij.

Van de twaalf nieuwsitems zijn vier achtergrondverhalen:
1 Graft taints success of Thai students
2 Police blamed for horrific cadet skydiving deaths
3 Korat a citadel that parties can’t lose
4 Psychics didn’t see blitz coming
Aan de hand van de koppen kunt u de artikelen zelf vinden en lezen op de website, want ik besteed er geen woord aan.

De krant pakt groot uit met de ‘ijzingwekkende’ moord op Laksana Kamlangkeng (24) en verminking van haar lichaam. Ik noem de dader de ‘slager van Min Buri’ want het lichaam was professioneel in stukken verdeeld. De misdaad wordt door de krant in detail gereconstrueerd. De Telegraaf zou het Bangkok Post niet verbeterd hebben.

De bijbehorende foto toont de verdachte tijdens de re-enactment (reconstructie) gisteren, onherkenbaar omdat hij een integraalhelm draagt, maar het inzetje (alleen in de krant) toont hem in volle glorie.

De krant kopt Ex-boyfriend ‘admits’ to kill, waarom admits (geeft toe) tussen aanhalingstekens staat begrijp ik niet. Misschien is dat een juridisch vereiste omdat een verdachte nooit uitsluitend veroordeeld kan worden op zijn bekentenis. Er moet altijd technisch bewijs zijn of er moeten belastende getuigenverklaringen zijn. Voor de reconstructie bestond zoveel belangstelling, dat de politie de vindplaats moest afsluiten.

De man heeft wel lef. Op Facebook schrijft hij bij een foto van het verminkte lichaam: ‘What are the hearts of people these days made of? Killed and cut up people like pigs and cows.’ Bovendien ging hij de dag na de moorddaad naar zijn werk, een fabriek in kippenproducten, waar zijn vriendin tot april ook had gewerkt op de boekhouding. Pas de volgende dag ging hij aan het slagerswerk.

De vrouw overleed niet direct nadat hij haar hoofd met een hamer had ingeslagen. Ze was een uur buiten bewustzijn en toen ze bijkwam maakte hij de klus af met nog eens enkele rake klappen totdat ze dood was. Waar jaloezie niet al toe kan leiden.

Kort nieuws maandag 25 juni

– Ruim vijfhonderd vakbondsleden zijn gisteren in Bangkok de straat opgetrokken omdat ze zich zorgen maken over de groeiende werkloosheid en het ontbreken van een duurzame oplossing voor de schendingen van arbeidsrechten. De rallygangers marcheerden onder leiding van voorzitter Sawit van het Thai Labour Solidarity Committee van het Democracy Monument naar het gebouw van de VN aan de Ratchadamnoen Avenue, waar ze een petitie overhandigden aan de International Labour Organisation (ILO). Ze eisten dat Thailand de ILO-conventies 87 en 98 ratificeert.

Conventie 87 gaat over het recht van arbeiders om groepen te vormen zonder voorafgaande toestemming van de overheid, waardoor voorkomen wordt dat de regering hun binnenlandse en internationale activiteiten hindert.

Conventie 98 gaat over het recht van werknemers om collectief met werkgevers te onderhandelen, hetgeen individuele werknemers beschermt tegen onbillijke behandeling of ontslag vanwege hun inzet bij de onderhandelingen.

Tijdens de mars werd een verklaring uitgegeven, waarin de regering wordt gewaarschuwd voor het verlies van tien miljoen arbeidsplaatsen als gevolg van het Thailand 4.0 beleid. Dat beleid legt sterk de nadruk op innovatie en technologie, die ten koste kunnen gaan van werkgelegenheid.

– Een enkel woord over het artikel met de raadselachtige titel Korat a citadel that parties can’t lose. De messen zijn geslepen nu Phalang Pracharat, een nieuwe pro-regime partij, probeert talent los te weken uit andere partijen. In bijgaand kader movers and shakers staat een overzicht van alle verschuivingen in Nakhon Ratchasima (aka Korat) , een van de bolwerken van Pheu Thai.

Bij het artikel staat een enge foto van anti-regime studenten die zich uitgedost hebben als geesten en een verjaardagstaart tonen om de staat van de democratie in het land te bespotten. De groep houdt regelmatig activiteiten om haar eis voor snelle verkiezingen te onderstrepen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Pheu Thai en Democraten, Thailand’s twee grootste partijen, verwachten dat premier Prayut in september het politieke mijnenveld betreedt en zich aansluit bij een pro-regime partij. Ze dringen er bij hem op aan af te zien van het gebruik van artikel 44 van de interim-grondwet (die hem absolute macht verleent) om andere partijen de baas te worden in de aanloop naar de verkiezingen.

Prayut zei tijdens zijn bezoek aan Londen in een interview met Bloomberg, dat hij de beslissing over zijn politieke toekomst in september bekend maakt.

Pheu Thai zwaargewicht Chaturon denkt dat Prayut zich aansluit bij een partij die ‘systematisch’ heeft samengespannen om bestaande partijen te verzwakken, kiezers te lokken, steunpunten te vormen en politici van andere partijen af te snoepen. De bedoelde partij is Phalang Pracharat, die Prayut steunt bij zijn terugkeer als premier na de verkiezingen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Veel leerlingen van particuliere religieuze scholen in het Zuiden kunnen geen Thais spreken, lezen en schrijven. Analfabetisme in de Thaise taal is vrij algemeen bij leerlingen van Mathayom 1 (eerste klas middelbare school) zegt de Pattani speciale taakeenheid. Het wordt toegeschreven aan diverse oorzaken waaronder ondeugdelijk lesmateriaal en ongekwalificeerde onderwijzers. Het probleem wordt verergerd door vermeend misbruik van overheidssubsidies,.

Uit onderzoek van de taakeenheid blijkt dat per semester 300 uur meer wordt besteed een onderwijs in de Islam dan aan vakken als rekenen (wiskunde), natuurwetenschappen (wis- en natuurkunde) en de Thaise taal. Een handicap vormt ook het feit dat de onderwijzers Malay spreken en geen Thais. Dat doen ze omdat de leerlingen hen anders niet begrijpen.

Onderwijzers die godsdienstonderwijs geven, worden bovendien beter betaald dan hun ‘heidense’ collega’s, die 7.000 baht per maand verdienen, minder dan het miniumloon van 10.000 baht.

– De invoering van de mangmoom kaart (zeg maar de Thaise OV-kaart) is met een maand vertraagd: van 1 naar 31 oktober. Het wachten is op de installatie van kaartlezers in alle 2.600 bussen van de BMTA. Thans kan de mangmoom (spider card) alleen gebruikt worden op de Blue en Purple Line van de MRTA. Het ministerie van Transport overweegt draagbare kaartlezers in te zetten wanneer de kaartlezers er eind oktober nog niet zijn.

– De toeristenpolitie heeft met commissieleden van Wat Nong Ket Yai (Chon Buri) en reisagentschappen overlegd over maatregelen tegen het plakken van stickers door toeristen in de tempel en op andere plaatsen in het land. De stickers, die worden verspreid door de reisbureaus, zouden geluk brengen.

– Omdat de deadline voor Nieuws uit Thailand al met een uur is overschreden, schuif ik de rubriek INBrief naar morgen.

Nieuws van de website in 1 regel

• Suan Dusit Poll: PheuThai meest aantrekkelijk van alle oude en nieuwe partijen
• ‘Slager’ van Minburi aangehouden, verdacht van moord op vrouw en verminking van haar lichaam
• Hij zegt: Ik was jaloers, omdat ze wilde terugkeren naar haar ex-echtgenoot
• 12 Thai ingesloten in beroemde Mae Sai grot, zoekploeg onderweg
• Geslipte vrachtwagen stort in waterloop, chauffeur uit de wagen geslingerd en overleden
• Voormalig PAD-lid beschuldigt Thaksin van inmenging in Pheu Thai politiek
• Baht zakt naar diepste punt in 7 jaar door kapitaaluitstroom

Wegens bezigheden is Nieuws uit Thailand later dan gebruikelijk geplaatst.


 

Gezond en voedzaam

24 juni – Het kan dus wel: een voedzame en gezonde maaltijd voor 20 baht. Kijk maar naar de foto van de leerlingen van de Tambon Ngim Municipality School in Phayao die smullen van het middagmaal.
Hoe flikt de school dat? Door alle ingrediënten lokaal te kopen. Alles vers met onbespoten groentes en goedkoop waardoor de school ook weer bespaart op transportkosten.
Bangkok Post besteedde gisteren de gehele achterpagina aan de school. Een heerlijk tegengeluid te midden van alle berichten over schoollunches die kwantitatief en kwalitatief onder de maat zijn en vermoedens van corruptie.
Maar zo kan het dus ook. Het is een nogal lijvig artikel dus ik zie er vanaf het samen te vatten. Maar ik beveel het graag ter lezing aan. Klik hier. (Bron: Bangkok Post, 23 juni)


 

Bangkok Post kiest voor sensatie

24 juni – Je zou denken dat de Thaise politie toch wel wat gewend is. Het is niet de eerste keer dat een in stukken verdeeld lichaam is gevonden. Maar misschien went het nooit en dat pleit weer voor het korps.

Of gaat vandaag Bangkok Post op de sensationele toer door in de bovenkop van het openingsverhaal  de vondst van een onthoofd en in stukken verdeeld vrouwenlichaam in Klong Sam Wa (Bangkok) een ‘grisly crime’ (ijzingwekkende misdaad) te noemen? Ook de kop mag er zijn: Body parts in bag case stumps cops (to stump betekent versteld doen staan).

De 14 lichaamsdelen zaten in een rugzak en vier zakken die in de bosjes langs de weg lagen. Voor alle volledigheid schrijft de krant dat de rechterarm ontbrak. Het hoofd was zwaar verwond. De rugzak werd dinsdag ontdekt door een passerende fietser, de politie vond later twee kunstmestzakken en twee zwarte plastic zakken. Behalve de lichaamsdelen zijn ook persoonlijke eigendommen gevonden zoals nagellak, ringen, een bril met getint glas en een T-shirt met de tekst Here is Cha-Am.

Het gaat om een Aziatische vrouw van een jaar of dertig, maar de politie heeft nog geen idee van de identiteit van de vrouw. Dat is dan ook de eerste prioriteit in het onderzoek, plus het vinden van familieleden. Ze mogen het bewijs in het politiebureau van Min Buri bekijken.

Artsen die het lichaam hebben onderzocht, zeggen dat de moordenaar ervaring moet hebben gehad met het versnijden van een menselijk lichaam. De politie doet ook onderzoek naar de kleding, met name het T-shirt. Buitenlandse ambassades wordt gevraagd of ze gegevens hebben over vermiste personen. Voorts wordt het beeldmateriaal bekeken van CCTV-camera’s in de buurt van de vindplaats.

Het Institute of Forensic Medicine van het Police General Hospital verricht een autopsie. Aan de hand van de maaginhoud kan bepaald worden wanneer het slachtoffer heeft gegeten, een aanwijzing voor het tijdstip van overlijden.

RTP woordvoerder Kritsana  zegt dat de zaak een ‘ijzingwekkende’ misdaad is, waardoor de bevolking is ‘geschokt’ en die haar met ‘afschuw’ heeft vervuld. RTP hoofdcommissaris Chakthip heeft de onderzoekers gezegd zorgvuldig te werk te gaan, gebaseerd op het forensisch bewijs, en de moordenaar zo snel mogelijk te vinden en voor de rechter te brengen. Gisteren keerden agenten met honden terug naar de vindplaats om meer bewijs te zoeken.

De krant meldt het allemaal in detail en uw trouwe redacteur begint al te dromen over een spannende krimi met als kernvraag Who dunnit? En dat op een nuchtere maag op de dag des Heeren.

BP in vogelvlucht

24 juni – Bangkok Post telt vandaag negen nieuwsitems plus de rubriek News Bites met vijf kortjes wat mij eraan herinnert dat ik de kortjes van gisteren nog moet noemen. Het is een magere oogst waaronder ook nog eens drie special reports, achtergrondverhalen die ik doorgaans kort aanduid, maar verder oversla.

Ik ben er niet rouwig om, want het biedt de gelegenheid bij te komen van een rafelige nachtrust, waardoor ik onuitgerust opstond. Ja, beste lezers, lieve lezeressen, de jaren beginnen te tellen. De eeuwige jeugd is een illustie, alles is eindig zoals het boeddhisme leert.

Pagina 2 is de gebruikelijke achtergrondpagina met de rubriek The Big Issue, oftewel de belangrijkste kwestie van de afgelopen week. En dat kan alleen het bezoek van premier Prayut aan de Engelse premier May zijn. Op de bijbehorende foto een vergenoegd kijkende Prayut, hand in hand met May voor de deur van Downing Street 10. Ik plaatste hem al eerder op de startpagina.

Ik vraag me altijd bij dit soort gezichtsuitdrukkingen af wat er door het hoofd van de persoon heen gaat. Misschien: Thailand doet ertoe, we worden gewaardeerd door de internationale gemeenschap. Wat natuurlijk niet zo is, want de mensenrechten worden met voeten getreden. De recente uitvoering van de doodstraf krijgt alleen de instemming van de eigen bevolking, maar niet van de buitenlanden die deze barbaarse straf al hebben afgeschaft.

Pagina 3 opent met een Exclusive interview [o, heerlijke grootspraak]. Oprichter Anek van de Ruamphalang Prachartthai Party oftwel Action Coalition for Thailand (ACT) zegt dat hij politieke steun gaat zoeken van voormalige leden van de PDRC, de protestbeweging uit 2013 en 2014 tegen de Pheu Thai regering van Yingluck. Voormalig PDRC-leider Suthep Thaugsuban, het prototype van een volksmenner, heeft zich bij de partij aangesloten. Hij noemt de ACT een people’s party waarin de leden de echte beslissers zijn. Zij kiezen het partijbestuur en bepalen het beleid. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Koek en ei met Cambodja
Dat het weer helemaal koek en ei is met Cambodja, na jaren van schermutselingen aan de grens vanwege de ruzie over het eigendom van de Hindutempel Preah Vihear, bewijst de opening van pagina 4. Cambodja stuurt voor de eerste keer in zeven jaar 25 agenten en een onbekend aantal soldaten naar een VIP beschermingstraining en een gezamenlijke oefening in humanitaire hulpverlening en rampenbestrijding, die worden gehouden in het Armed Forces Security Centre van het leger in Chachoengsao. Cambodjaans personeel nam er eerder deel aan maar in 2011 stokte de deelname; want het boterde niet met de regering Abhisit (Democraten).

Politici betrokken bij e-afval schandaal
Ik besluit deze tour d’horizon met een korte aanduiding van de onderwerpen van de special reports. Op de voorpagina wordt gemeld dat een in-depth onderzoek begonnen is naar plaatselijke en landelijke politici die betrokken zijn bij de illegale recycling van elektronisch afval door bedrijven eigendom van Chinese zakenlieden.

RTP adjunct-hoofdcommissaris Wirachai zegt dat enkelen Chinezen hebben geholpen land te verwerven voor de bouw van recyclingfabrieken. Nog erger: ze hebben hun macht misbruikt om lokale autoriteiten te dwingen af te zien van inspecties. Sommige bedrijven zouden geen vergunning hebben om e-afval uit het buitenland te importeren. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Het tweede special report gaat over de schoollunch affaire. In dit verhaal staat de Ban Koke Chamroen school in Surin centraal waar de 249 kinderen elke dag een goede lunch krijgen. Het derde special report is het interview met de ACT-oprichter.

Kort nieuws zondag 24 juni

– Premier Prayut heeft gisteren een groep zakenlieden die hem in Frankrijk vergezellen, beloofd dat hij president Macron zal vragen Thaise investeringen in Frankrijk te steunen. Morgen spreekt Prayut Macron. Vertegenwoordigers van het Thaise bedrijfsleven zeggen dat Thailand veel potentieel heeft voor investeringen in Frankrijk.

Franse zakenlieden hebben volgens hen belangstelling voor investeringen in Thailand in het kader van het Thailand 4.0 beleid en initiatieven op het gebied van bio economie, Smart City, nieuwe energietechnologie en het toerisme. Prayut nodigde Franse bedrijven uit om te investeren in de Eastern Economic Corridor (EEC).

De krant meldt het niet, maar van de website weet ik dat Prayut in Toulouse de ondertekening bijwoonde van een overeenkomst tussen Airbus en THAI voor de ontwikkeling van een onderhoudscentrum op luchthaven U-Tapao in Rayong.

– Pheu Thai en de nieuwe partij Future Forward zijn gewaarschuwd dat de verkiezingen vertraging kunnen oplopen wanneer ze wegblijven bij de bijeenkomst morgen die de regering heeft belegd over de voorbereidingen voor de verkiezingen.

Dit meldt Paradorn Prisnanantakul, een van de leiders van de Chartthaipattana partij. De weigering om de bijeenkomst bij te wonen kan door het regime worden uitgelegd als een gebrek aan medewerking wat voor het regime aanleiding kan zijn de verkiezingsdatum te verschuiven.

Paradorn zegt dat partijen op de bijeenkomst niet door de NCPO (junta) worden gemanipuleerd. De bijeenkomst heeft alleen maar tot doel overeenstemming te bereiken tussen NCPO en politieke partijen over wat nodig is de verkiezingen soepel te laten verlopen en de roadmap te volgen. ‘Wanneer er een kans is onze gedachten te uiten, moeten we die niet voorbij laten gaan’, peperde hij beide dwarsliggers in.

Chartthaipattana verwacht dat het regime luistert naar de input van de partijen en niet de bijeenkomst zal domineren met wat ze zelf wil dat de partijen doen. Die suggesties kunnen verwerkt worden in het organisatieplan voor de verkiezingen, waardoor verstoringen en problemen worden voorkomen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Future Forward partijleider Thanathorn daagt de voormalige parlementsleden uit die naar een pro-regime partij overlopen, om te zeggen of ze een voorstander van democratie of dictatuur zijn. Hij zei dat tijdens een bezoek aan de provincie Uttaradit waarop hij met lokale leiders en kiezers sprak. ‘Degenen die dictatorschap steunen, verraden hun eigen professie. Kiezers hebben er recht op te weten wat ze willen, zodat ze bij de verkiezingen een weloverwogen keuze kunnen maken de NCPO te steunen of niet.’

– In News Bites vandaag vijf korte berichten, maar op één na zijn die al genoemd in Nieuws van de website en één geeft als aanvullende informatie dat de zoon van een vermoorde Koreaanse vrouw is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord.

Nieuw is het bericht dat in het Kao Ang Rue Nai Wildlife Sanctuary (Chachoengsao) het geslachte lijf van een mannetjes gaur van 400 kilo is gevonden. Het was door stropers achtergelaten toen boswachters hen naderden, maar de gevluchte stropers zijn niet gevonden. Door de regen moest de operatie worden afgebroken. De volgende dag keerden de boswachters terug en vonden geslachte delen van de vermoedelijk drie jaar oude gaur.

– De Armed Forces Academies Preparatory School heeft enkele regels versoepeld om de druk te verlichten op eerste- en tweedejaars die het leven als kadet ongeschikt vinden en de school willen verlaten. De directeur heeft dat onlangs op een Open Huis bekend gemaakt naar aanleiding van de controverse over het strenge [lees: wrede] strafsysteem voor kadetten. Een 18-jarige student zou daardoor overleden zijn, maar een interne onderzoekscommissie schrijft zijn dood toe aan hartfalen en niet aan mishandeling.

Nieuwe studenten moeten voortaan een attitudetest ondergaan om te bepalen of ze vastbesloten zijn aan de school te studeren. In sommige gevallen zouden studenten dat alleen maar doen om hun ouders te plezieren. Anderen kunnen hun vriendjes zijn gevolgd. Elke eerstejaars student wordt nu begeleid door een tweedejaars die voor hem zorgt.

Nieuws van de website in 1 regel

• Cambodjaans bemanningslid geëlektrocuteerd op vissersboot in Trat
• Vluchtelingenkinderen in Bangkok kwetsbaar voor mensenhandel en dwangarbeid
• Pattaya: Rus aangehouden voor diefstal motorfiets 2 weken geleden
• THAI en Airbus tekenen overeenkomst over onderhoudscentrum op U-Tapao
• Lichaam verminkte vrouw gevonden in Klong Sam Wa (Bangkok)
• Superpoll: Doodstraf handhaven voor wrede moordenaars, vindt 93 pct
• We waren dronken, zeggen dieven van gouden armband van 102.000 baht


 

Overstaand nieuws van vrijdag

23 juni – Het begint zo’n beetje standaard-praktijk te worden om de rubriek INBrief een dag later te plaatsen, maar ik hoop de achterstand ooit in te halen. In de rubriek van vrijdag 5 kortjes.

1 Hoewel al vermeld in Nieuws van de website noem ik het kortje over Chuvit Kamolvisit, de voormalige eigenaar van een luxe massagesalon en kleurrijke leider van de Rak Thailand partij, tegenwoordig politiek commentator op de tv. Hij heeft weer eens een gevangenisstraf te pakken, ditmaal van een maand omdat hij verzuimd heeft zijn vermogen aan de NACC te melden.

Chuvit verliet in december 2013 de politiek. Politici en bewindslieden moeten bij aantreden en vertrek de NACC informeren over hun vermogen en schulden. Met terugwerkende kracht mag hij 5 jaar geen politieke functie bekleden, gerekend vanaf 9 december 2013. Ik denk niet dat hij er rouwig om is.

2 Het Correctional Hospital (gevangenisziekenhuis) heeft van het Thaise Rode Kruis een onderscheiding van verdiensten gekregen wegens de zorgverlening aan gevangenen die voldoet aan de mensenrechten. De prijs is uitgereikt tijdens een conferentie van het Rode Kruis gewijd aan de medisch zorg voor gevangenen die terminaal ziek zijn. Van de families van de gevangenen is 97 procent tevreden over de zorg die leidt tot minder klachten en minder rechtsgedingen tegen het Corrections Department.

3 Een onderwijzeres in Kalasin heeft de hulp ingeroepen van de gouverneur nadat ze leerlingen had gewaarschuwd voor het seksueel wangedrag van een mannelijke collega. Ze zegt oneerlijk te zijn behandeld omdat tegen haar nu disciplinaire actie is ondernomen in de vorm van een salarisverlaging.

De vrouw houdt vol dat de Facebook post over het wangedrag in goed vertrouwen was gemaakt zonder iemand in het bijzonder te beschuldigen. De mannelijke collega had volgens haar indecente avances gemaakt bij een leerling van Mathayom 6. Ze waarschuwde andere meisjes op te passen.

4 In Chiang Mai is een 27-jarige Zuid-Koreaanse vrouw aangehouden die haar schoonmoeder van 76 in hun huis heeft dood gestoken tijdens een felle ruzie. De politie vond het lichaam met een mes in haar borst. De kleding van de schoondochter, haar man en de zoon van het slachtoffer was bedekt met bloedspatten. Naar verluidt hadden de vrouwen regelmatig mot, maar donderdag liep het uit de hand.

5 De VN ontkent iets te maken te hebben gehad met de Panpee Group Co Ltd, die 60.000 boeren en overheidsfunctionarissen zou hebben gedupeerd middels de inschrijving op een lening waarvan de indruk was gewekt dat die verstrekt werd door het VN-orgaan (of goed gekeurd?). De VN heeft dat de permanent secretaris van het ministerie van Landbouw laten weten. Enkele gedupeerden zijn er miljoenen baht bij ingeschoten.

Vol verwachting klopt mijn hart en het uwe?

23 juni – Het is nu 5:29 uur, ben net wakker geworden en begin aan de eerste koffie van de dag. Er zullen nog vele koppen volgen. Wat gaat vandaag brengen? Wat beschouwt Bangkok Post als het belangrijkste nieuws? Hoeveel nieuwsitems bevat de krant? Is het veel werk of ben ik snel klaar? Dat zijn zo de gedachten die bij me opwellen.

Wanneer ik met deze introductie klaar ben, ga ik naar beneden, naar de receptie om de krant op te halen. Die wordt elke dag trouw bezorgd rond dit tijdstip. Mijn Nederlandse en Belgische lezers zijn nog niet naar bed, vermoed ik; Nederlandse expats in Thailand liggen nog op één oor.

Over enkele uren verstuur ik de nieuwsbrief met de onderwerpen van Nieuws uit Thailand. Dan zit het meeste werk erop en resteert alleen nog tekstcorrectie. Ik wens iedereen een goedemorgen en veel leesplezier.

Koning Vajiralongkorn wil geen weelderige kroning

23 juni – De crematie van koning Bhumibol moet een kapitaal hebben gekost. Op Sanam Luang werd een rijk gedecoreerd crematorium gebouwd, maar zijn zoon koning Vajiralongkorn wil geen ‘lavish’ (overdadige, weelderige) kroning. Dat meldt vandaag Bangkok Post in de opening. Premier Prayut, op bezoek in Europa, heeft dat donderdagavond bekend gemaakt op een bijeenkomst met de Thaise gemeenschap in Londen (foto).

Prayut zei dat de koning rekening wil houden met de ‘general situation’ in het land. ‘Wanneer die vreedzaam en orderlijk is, is hij verheugd over de kroning. Hij heeft opdracht gegeven dat de kroning op een sobere niet verspillende manier wordt gehouden, maar wel in overeenstemming met de traditionele gewoontes.’ Volgens Prayut heeft de koning er vertrouwen in dat de regering de taak aan kan.

Verder zei Prayut dat koningin Sirikit in goede gezondheid is, maar dat ze gezien haar hoge leeftijd publieke bijeenkomsten niet kan bijwonen. ‘Mij is verteld dat ze sterk is en in staat om te reizen.’ Details noemde hij niet en da’s nou jammer want toen Bhumibol ziek was, werd elke kwaal en operatie breed uitgemeten in medische bulletins van het Royal Household Bureau.

Wat zei Prayut nog meer over de koning? Zijn majesteit heeft de regering gevraagd alle projecten te controleren die door zijn vader zijn geïnitieerd en te rapporteren welke nog afgemaakt moeten worden of vervolgd.

Verkiezingen op zijn laatst in mei, februari ideaal
De premier ging ook in op het tijdpad naar de verkiezingen. Het kan nog negentig dagen duren voordat de organieke wetten op de verkiezing van het Huis van Afgevaardigden, de benoeming van senatoren en de wet op politieke partijen van kracht worden. Dan is het inmiddels september.

De voor de verkiezingen vereiste wetten liggen al op het bureau van Vajiralongkorn. De verkiezingen moeten binnen 150 dagen nadat ze van kracht zijn geworden, worden gehouden. Gebaseerd op deze termijnen worden de verkiezingen op zijn laatst in mei gehouden, maar februari (de maand die tot nu toe steeds werd genoemd) is de meeste geschikte maand, aldus Prayut. De lokale verkiezingen kunnen na drie maanden volgen.

Inmiddels zijn politieke partijen nog steeds aan handen en voeten gebonden. Enkele hebben toestemming gekregen voor een ledenvergadering en ze mogen leden werven. Maar de premier bleef coy (letterlijk bedeesd, laat ik het vertalen met terughoudend) of het verbod op politieke bijeenkomsten van vijf personen of meer vervalt. ‘Wanneer het verbod wordt ingetrokken, kunnen de mensen naar voren komen om hun onvrede te tonen en dan gaan de dingen weer terug naar dezelfde situatie van beroering als voorheen.’

Prayut toonde zich verder tevreden over zijn bezoek aan Londen. Het was een succes en zal een stimulans voor het land blijken te zijn. Hij sprak er met premier May en enkele belangrijke bedrijfsleiders. Prayut verwacht dat het bezoek ten goede zal komen aan buitenlandse investeringen in Thailand. Volgende week wordt de premier ontvangen door de Franse president Macron.

BP in vogelvlucht

23 juni – Bangkok Post telt vandaag op de drie binnenlandpagina’s dertien nieuwsberichten en -verhalen plus de rubriek INBrief met vier kortjes. Op de voorpagina drie artikelen waarvan één is overgenomen van persbureau Bloomberg. Daarin zegt premier Prayut in september te zullen beslissen of hij zijn politieke loopbaan voortzet. Prayut overweegt zich aan te sluiten bij een politieke partij om er zeker van te zijn dat zijn beleid door de volgende regering wordt voortgezet. [Tja, als je eenmaal aan de macht hebt geroken, valt het moeilijk er afscheid van te nemen]

‘Het hangt van de Thaise mensen af. Wanneer ik buitenlandse reizen maak, zeggen sommige Thai die ik ontmoet dat ik mijn beleid in Thailand moet voortzetten. In september kan ik er antwoord op geven. Ik heb dan misschien meer duidelijkheid. Ik heb nog steeds de tijd.’

Het derde verhaal gaat over de zaak die de Resistant Citizen Group aanhangig heeft gemaakt bij de rechter. Ze beschuldigt de NCPO (junta) van rebellie (muiterij). Gisteren sprak het hooggerechtshof het laatste woord. De zaak wordt geseponeerd want in de interim-grondwet van 2014 heeft de NCPO zich gevrijwaard van strafrechtelijke en civiele aansprakelijkheid. Op de foto bij Nieuws van de website verderop leden van de groep na de uitspraak van het Hof.

Pagina 2 opent met de zoektocht die de NACC heeft gemaakt bij een cementfabriek in Saraburi. Ze vermoedt dat de fabriek 100 rai aan bosland wederrechtelijk in gebruik heeft genomen. Een geval van encroachment wat ik toch zo’n mooi woord vind en het liefst onvertaald laat, want in Nederland kennen we wel het kraken van woningen en bedrijfsgebouwen, maar niet van land. Landkraken is geen bekende uitdrukking.

Pagina 3 opent met een waarschuwing aan Thai die in Zuid-Korea illegaal werk verrichten. geschat wordt dat honderdduizend Thai hun visum hebben laten verlopen, aldus een Thaise ministers-adviseur voor werkgelegenheid die in Zuid-Korea is gestationeerd. In totaal zouden meer dan 300.000 buitenlanders de visumregels hebben overtreden, waarvan Chinezen de grootste groep vormen.

Prominent op de pagina een grote foto van actrice Srirta Jensen en drie andere celebrities en netidolen. Maar oh, wat kijken ze ernstig, wat niet zo verwonderlijk is want ze worden op het RTP-hoofdbueau aan de tand gevoeld over de promotie die ze hebben gemaakt voor producten van Magic Skin Co. Het gaat om ondeugdelijke cosmetica en vermageringproducten.

Het overige nieuws van vandaag behandel ik in Kort Nieuws.

Kort nieuws zaterdag 23 juni

– De gemeente Bangkok (BMA) gaat de straatverkoop op de nachtmarkt in het district Bang Kapi (Bangkok) die geopend is van 23 tot 5 uur, reguleren naar aanleiding van klachten over overbelasting en verkeersoverlast . Adjunct-gouverneur Sakoltee heeft de klachten bekeken en vindt dat de verkopers de manier waarop ze handel drijven, dienen te veranderen. Misschien moeten ze ook wel verhuizen.

Honderd verkopers staan op een stuk van 200 meter dat geen deel uitmaakt van het gebied door de BMA aangewezen voor straatverkoop. Voetgangers en automobilisten klagen dat de verkopers het trottoir en de weg in beslag nemen. Met laden en lossen veroorzaken ze verkeersopstoppingen, omdat ze twee rijbanen blokkeren.

Het districtskantoor van Bang Kapi heeft zes plaatsen op het oog als alternatieve locatie en gaat met de verkopers praten over verhuizing naar een van deze locaties. Naar verwachting wordt daarover binnen twee weken overeenstemming bereikt. Begin volgende maand wordt het gebied weer geïnspecteerd.

Ook in het district Phra Nakhon zijn problemen met straatverkoop. Sommige verkopers houden zich niet aan de voorschriften van de BMA. Ze bezetten meer dan de toegestane 2 vierkante meter en laten geen ruimte van 1 meter vrij voor wandelaars.

Op Khao San Road, het mekka voor rugzaktoeristen, gaat de BMA verkopers vragen één rijstrook vrij te houden voor nooddiensten. De BMA neemt woensdag een kijkje.

– De Industrial Estate Authority of Thailand (IEAT) heeft de beheerders van alle industriettereinen opgedragen een inventarisatie te maken van de bedrijven om bedrijven te kunnen aanpakken die illegaal elektronisch afval importeren en verwerken. Vorige maand is bij een inspectie van 148 fabrieken die e-afval recyclen gebleken, dat verschillende illegaal opereren.

In de dertien IEAT-industrieterreinen houden 8 bedrijven zich bezig met afvalscheiding en 32 met het recyclen van e-afval. De terreinbeheerders hebben de opdracht gekregen na te gaan of ze over een vergunning beschikken en elke drie maanden een inspectie uit te voeren. Ook wordt gecontroleerd of de fabrieken zich aan de voorschriften houden en of verlaten oude fabrieken toch niet in het geheim voor andere doeleinden worden gebruikt.

– Het hooggerechtshof heeft de gevangenisstraf van 1 jaar voor twee bewakers van de PDRC gehandhaafd en hen vijf jaar geschorst om te stemmen. De mannen maakten zich in januari 2014 schuldig aan obstructie van de verkiezingen. Ze voorkwamen dat stembussen vanuit het districtskantoor van Din Daeng naar stemlokalen werden gebracht.

– Oud-premier Thaksin voorspelt dat Pheu Thai de verkiezingen wint. Hij denkt dat de partij meer zetels in de wacht sleept dan bij de vorige verkiezingen. Volgens een bron is Thaksin niet ontmoedigd door het overlopen van voormalige PT-parlementsleden naar een door het leger gesteunde nieuwe partij. Hij zegt ‘blij’ te zijn want ze maken ruimte vrij voor nieuwe gezichten. ‘Bedankt voor jullie opoffering’, heeft hij volgens de bron gezegd.

Thaksin maakte van zijn hart geen moordkuil tijdens een videogesprek met dertig PT-leden die donderdag na een spelletje golf dineerden. Nadat Yingluck was gefeliciteerd met haar verjaardag gaf hij commentaar op de huidige politieke situatie.

– De NACC weigert een petitie van het UDD (roodhemden) in behandeling te nemen waarin gevraagd wordt de fatale verspreiding van UDD-demonstranten in 2010 opnieuw te onderzoeken. De vragen die het UDD nu stelt, zijn niet nieuw, zegt NACC secretaris-generaal Worawit.

De NACC heeft naar de beëindiging van de protesten al onderzoek gedaan en vastgesteld dat toenmalig premier Abhisit en zijn rechterhand Suthep bevoegd waren er opdracht voor te geven. Ook de toestemming die ze gaven voor het gebruik van wapens was gerechtvaardigd daar zich onder de demonstranten gewapende lieden bevonden.

Nieuws van de website in 1 regel

• Hooggerechtshof: NCPO niet schuldig aan rebellie, bakzeil voor Resistant Citizen groep
• 107 buitenlanders op 83 locaties aangehouden voor visum overtredingen
• Ayutthaya: Meisje (6) overreden door tuktuk, bestuurd door haar moeder
• Politie van Sydney vindt de auto van dode Thai
• BoT heeft geen haast beleidsrentevoet te verhogen
• Ouder echtpaar op de motorfiets gewond geraakt door laag hangende telefoonkabels
• Suvarnabhumi: Man steelt portefeuille met 70.000 baht van vergeetachtige reiziger
• Ananasprijs gekelderd, twee boeren in Ratchaburi doen 1 ton cadeau aan Wildlife Feeding Centre
TPI-zaak: Tweede arrestatiebevel voor Thaksin
• Prayut maakt zijn politieke toekomst in september bekend
• Pleidooi: Grote bedrijven moeten nu investeren in e-handel platforms voordat het te laat is


 

Commentaar: Damned if you do

22 juni – Verdomme! Lees ik in het hoofdredactioneel commentaar van Bangkok Post nieuws, ik mag wel zeggen groot nieuws, dat ik niet eerder in de nieuwskolommen ben tegengekomen. Laos gaat een vierde waterkrachtenergie dam in de Mekong ontwikkelen. Op de Xayaburi dam (waaraan de laatste hand wordt gelegd), de Don Sahong dam en de Pak Beng dam (beide in voorbereiding) volgt nu de 770 MW Pak Lay dam.

Het komt niet als een verrassing, want Laos heeft zich voorgenomen de accu van Zuidoost-Azië te worden. Gepland zijn negen dammen waarvan de elektriciteit grotendeels door Thailand en Vietnam wordt afgenomen. [Verderop in het commentaar wordt het aantal van elf genoemd] Verder zijn 120 projecten in bedrijf of gepland in de zijrivieren van de Mekong in alle vier landen.

Vorige week heeft Laos de Pak Lay dam voorgedragen voor een consultatieronde van zes maanden in de vier landen, ruimschoots voor de geplande constructie in 2022. Dit is geen goedkeuringsproces, tot ongenoegen van milieuactievoerders, maar een diplomatiek platform dat de andere landen de gelegenheid biedt hun zorgen te uiten over eventuele grensoverschrijdende negatieve gevolgen en om te onderhandelen over betere voorwaarden voor de ontwikkeling van de dam.

Bij de Xayaburi dam vond de consultatie in 2010 en 2011 plaats. Er waren toen zorgen over de waterstroom van de rivier, de migratie van vissen en de landbouw in de regio (denk aan de afzetting van sediment). Laos besloot de bouw door te zetten en alleen het ontwerp aan te passen. BP schrijft: Om tegemoet te komen aan de zorgen of in andere woorden om de dam minder destructief te maken voor het milieu en de mensen.

BP besluit: De Mekong heeft al geleden onder veranderingen van de waterstroom door de bouw van dammen in China. Met meer dammen in het zuidelijk deel van de rivier, zullen de grootste verliezers in deze jacht op economische groei de 60 miljoen mensen zijn die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van de rivier. (Bron: Bangkok Post, 21 juni) (Op de pagina Mekong brood uit het water meer over de aanslag op de levensader van de Mekonglanden)

NB Lezers die zich storen aan mijn vloek ‘Verdomme!’ mogen die ook lezen als ‘Verdamme’, een woordspeling die ook in de BP-kop voorkomt.

Overstaand nieuws van donderdag

– Omdat ik moe was, heb ik gisteren de rubriek INBrief overgeslagen, maar dat maak ik vandaag weer goed. De rubriek met kortjes bevatte 5 korte berichten, waarvan het bericht over het koraal bij Koh Talu (Prachuap Khiri Khan) en het bericht over de dode olifant ook al in Nieuws van de website stond.

1 In Pattaya wordt onderzoek gedaan naar exploitanten van rondvaartboten om te zien of ze over de vereiste vergunningen beschikken. Het onderzoek is een gezamenlijke operatie van het Marine Department, politie en de LAO (local administrative organisation, gemeente). Ze controleren of de roergangers een vergunning hebben en of de boten zijn geregistreerd voor het doel waarvoor ze gebruikt worden. Dat alles moet leiden tot vergroting van de veiligheid voor toeristen.

2 Zestig strandhotels en vakantieparken in tambon Sam Roi Yot (Prachuap Khiri Khan) hebben de opdracht gekregen hun deuren te sluiten omdat ze illegaal op openbaar land zijn gebouwd c.q. aangelegd. Ze zijn gevestigd op 1.450 rai dat als bestemming grazing pasture (weidegrond) heeft en komen derhalve niet in aanmerking voor een vergunning. Een deel van de grond was tegen hoge prijzen van ‘eigenaar’ veranderd.
Het district land office heeft de plaatselijke anti-encroachment commissie gevraagd luchtfoto’s te laten maken zodat exact kan worden vastgesteld wie er niet horen. De toeristen vereniging heeft een beroep gedaan op het provinciale Damrongtham klachtencentrum en de regering gevraagd hulp te bieden. (Zie verder de pagina Krakers op overheidsland)

3 Een onderwijzer in Buri Ram is geschorst nadat gebleken is dat hij steekpenningen had aangenomen om vijf collega’s in het district Satuk aan een baantje als onderwijsassistent te helpen. Naar de man wordt een disciplinair onderzoek gedaan. Volgens een eerste onderzoek heeft hij van elk 100.000 baht ontvangen. Ze zouden later nog eens 100.000 baht moeten lappen wanneer de bemiddeling succes had.

May dringt aan op einde restricties voor politieke partijen

22 juni – Twee uitgelichte quotes op de voorpagina. Premier May: ‘I hope the restrictions on parties can be lifted so the election can be fully free and open.’ Premier Prayut: ‘I assure you the election will be held early next year because organic laws are being passed.’ De quotes staan bij het openingsverhaal dat gewijd is aan de ontvangst van Prayut op Downing Street 10, de ambtswoning en de werkplek van de Britse premier.

Ik merk wel dat ik volledig ongeschikt ben als politicus. Op een grote foto geven May en Prayut breed lachend elkaar voor de buitendeur een hand.

Zo’n lach zou er bij niet af kunnen, want laten we wel wezen: au fond is Prayut een dictator, bovendien een leugenaar want hij heeft de Amerikaanse president Trump tijdens zijn bezoek aan Washington verzekerd dat de verkiezingen omstreeks november gehouden zouden worden. Prayut zou ik nog wel een hand geven, maar daarna zou ik die snel wassen.

Prayut is op een officieel bezoek aan Londen en Parijs, waar hij volgende week de Franse president Macron spreekt. Bij zijn ‘verzekering’ over de verkiezingsdatum hield hij nog een slag om de arm, want ‘we moeten ook voorbereidingen treffen voor een andere belangrijke missie, de kroning van koning Vajiralongkorn’ die eraan vooraf gaat.

Een woordvoerder van May zegt dat de Britse premier uirziet naar een doortastend strategisch partnerschap met Thailand over kwesties van gezamenlijk belang zoals handel, investeringen en internationale veiligheidsuitdagingen. Ze benadrukte dat samenwerking is geboden bij de pogingen moderne slavenhandel, de handel in wildleven en extreem extremisme te bestrijden, alsmede de cyberveiligheid te vergroten en de Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons te versterken.

Premier Prayut op zijn beurt prees May voor haar rol bij de besprekingen over Brexit om de Britse belangen veilig te stellen. Hij zei de overgang te steunen en bood hulp van Thailand aan bij het afstemmen op elkaar van de zogeheten Global British Policy en het Thailand 4.0 beleid.

De Thaise regeringswoordvoerder Werachon zegt dat de twee landen gaan beginnen met FTA-besprekingen. Voorafgaand aan Brexit werden in maart 2013 EU-Thailand FTA-besprekingen begonnen maar die stokten na de coup van mei 2014 omdat de EU eerst een terugkeer naar de democratie eiste.

Verkiezingsvoorbereidingen
Het artikel springt daarna over naar een geheel ander onderwerp: de besprekingen van de regering met de politieke partijen over de voorbereidingen voor de verkiezingen. Die worden maandag in de Army Club aan de Vibhavadi Rangsit Road gehouden, aldus vice-premier Prawit. Er is 2 uur voor uitgetrokken, wat me rijkelijk kort lijkt voor ‘babbelland’ Thailand.

Voorzitter is Prawit, vice-premier Wissanu en de Kiesraad wonen het gesprek ook bij. Elke partij mag maximaal drie vertegenwoordigers sturen. Het overleg gaat niet over veiligheidskwesties, wel wordt gepraat over versoepeling van het verbod op politieke activiteiten. [Eerder las ik dat het verbod niet ter sprake komt]

Een tweede ronde wordt onder leiding van premier Prayut gehouden wanneer de organieke wet op politieke partijen is bekrachtigd door de koning en gepubliceerd in de Royal Gazette. Die wordt 90 dagen na publicatie van kracht.

Pheu Thai en de nieuwe partij Future Forward [van politieke jonge honden] zeggen niet aan de gesprekken te zullen deelnemen, want: Er verandert toch niets. De meeste partijen hebben wel belangstelling. Pheu Thai komt alleen wanneer ze wordt uitgenodigd door de Kiesraad en niet zoals nu door de regering. FF-partijleider Thanathorn zegt dat alleen de Kiesraad en de regering verantwoordelijk zijn voor de verkiezingsdatum en regels. Partijleider Abhisit (Democraten) stuurt zijn adjunct en partijdirecteur naar het overleg. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Thailand dreigt zich terug te trekken uit de Pisa test

22 juni – Thailand overweegt de internationale onderwijsvergelijking Pisa* in agustus te boycotten, indien het ministerie van Onderwijs de vertaling van de vragen niet mag controleren. Bovendien wil ze dat de scores van leerlingen van kleine scholen op het platteland niet worden meegenomen bij de berekening van de gemiddelde scores van het land. Ook andere landen zetten vraagtekens achter de vertaling.

Thailand neemt sinds 2000 deel aan de driejaarlijkse test waarbij de analytische vaardigheden van de 15-jarige leerlingen op het gebied van math (rekenen, wiskunde), natuurwetenschap en lezen worden getest. In 2015 stond Thailand bij wiskunde op de 54e plaats uit een totaal van 70 landen, plaats 57 bij lezen en 54 bij natuurwetenschap. De test werd door een half miljoen leerlingen gemaakt.

Minister Teerakiat (Onderwijs) zegt: ‘Ik ben me ervan bewust dat de examenopgaven geheim moeten worden worden gehouden. Niettemin, wanneer de vertaling slecht is en niet gedaan wordt door taalexperts, zullen onze leerlingen niet in staat zijn de vragen goed te begrijpen. Wanneer dat het geval is, geeft de test geen getrouw beeld van hun vaardigheden en dat is tegenover Thaise leerlingen oneerlijk.’

De minister vindt dat belangrijk omdat Thailand’s slechte scores zijn gebruikt om de regering aan te vallen dat ze geen kwaliteitsonderwijs kan bieden. De scores van kleine scholen in Vietnam worden niet meegerekend.  Teerakist vindt dat dit ook voor Thailand moet gelden. Hij zegt dat de scores van de leerlingen in Bangkok en de meeste stedelijke gebieden in Thailand overeen komen met die van hun leeftijdsgenoten in OECD*  landen. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

*Pisa: Programme voor International  Student Assessment. De test wordt gefinancierd door de Organisation for Economic Cooperation and Development.

Nieuwe commissie bindt de strijd aan tegen e-afval

22 juni – Het ministerie van Milieu heeft een nieuwe commissie gevormd die het onderzoek van het Department of Industrial Works naar de import van plastic en elektronisch afval overneemt. Ja, ze zijn gek in Thailand op commissies [in Nederland ook, maar minder]. De commissie gaat geleid worden door de minister in hoogsteigen persoon. Nou, dan komt het wel goed, dunkt me, maar laat ik niet al te cynisch worden.

Het DIW annuleert volgende week alle importvergunningen. Nieuwe importaanvragen worden van geval tot geval beoordeeld. De eerder verleende vergunningen worden gecontroleerd. Van de zeven bedrijven die een vergunning hebben voor de import van gevaarlijk afval, hebben vijf de regels overtreden, is gebleken uit recent onderzoek.

Surasak zegt: ‘We staan niet langer de import toe van alles wat niet nuttig is en wat een last voor het land kan worden. Bijvoorbeeld : kwik kunnen we voor behandeling naar Zwitserland sturen en oude mobieltjes naar Singapore die gespecialiseerde fabrieken voor de verwerking heeft.’
Thailand produceert 400.000 ton e-afval per jaar en importeerde vorig jaar 53.000 ton. Het land produceert ook 2 miljoen ton plastic en importeerde 150.000 ton.

Een groep van lokale netwerken in acht provincies heeft geprotesteerd tegen afvalscheidings en recycling fabrieken bij woonbuurten. Samen met de groep Ecological Alert and Recovery Thailand roepen ze de regering op snel maatregelen te nemen. Enkele wetswijzigingen hebben een dramatisch effect, zoals de versoepeling van de eisen aan bedrijven in de zogeheten special economic zones. Volgens het DIW is het aantal afvalscheidings en recycling fabrieken sterk gestegen: van vijf in 2014 naar 111 vorig jaar.

BP in vogelvlucht

22 juni – Verder in de krant tel ik 12 artikelen op 4 binnenlandpagina’s exlusief bovenstaande drie. Enkele onderwerpen komen weer terug, zoals de e-afval importen, de desertie van overlopers naar andere partijen en de lijst met verboden beroepen voor buitenlanders.

Om overlap te voorkomen sla ik het bericht over de voormalige burgemeester die een journalist een absurde straf gaf (uitkleden!) over, het bericht over voormalig premier Yingluck op Facebook (bedankt voor de verjaardagsfelicitaties) en het bericht over de twee Laotiaanse geldsmokkelaars over.

Pagina 3 opent met een aanval van Future Forward partijleider Thanathorn op ‘verraderlijke’ overlopers naar een door het leger gesteunde partij. ‘De overstap verraadt hun echte kleuren. De kiezers kunnen nu bepalen wie voorstander is van een democratisch systeem en wie voor het regime kiest.’
Heerlijke man die er geen doekjes om windt. Eerder zei hij de grondwet te zullen ‘verscheuren’ wanneer zijn partij na de verkiezingen macht verwerft. Maar hij komt dan ook uit het bedrijfsleven, wat zijn brutale opmerkingen misschien verklaart.

Verder in dit verhaal veel detail-informatie. Het enige interessante wat ik lees is dat enkele voormalige A-list parlementsleden elk 50 miljoen baht is aangeboden om van kamp te wisselen, bovenop een maandelijkse vergoeding van 500.000 baht tot de volgende verkiezingen. Pheu Thai woordvoerder Anusorn roept de kiezers op hen te zijner tijd een lesje te leren.

Op de 4 een mooie foto van de ‘schatkamer’ van de FDA waar honderden dozen liggen met drugs en andere verboden spullen. Bankrovers zouden een zware dobber hebben binnen te komen, want de deur is van zwaar staal en heeft een combinatieslot.

De drugs hebben een waarde van 13 miljard baht. Ze gaan maandag verbrand worden ter gelegenheid van International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking op 26 juni. Gisteren mochten de media een kijkje nemen in de opslagruimte.

In beslag genomen drugs worden al 40 jaar verbrand. Elk jaar gaat 10 ton in vlammen op. Om te voorkomen dat schadelijke stoffen in de lucht terecht komen, wordt het vuur tot 800 graden opgestookt.

Kort nieuws vrijdag 22 juni

– De regering heeft besloten 12 van de 39 beroepen die verboden zijn voor buitenlanders (de krant schrijft migranten) te schrappen om het tekort aan arbeidskrachten te verzachten. Toegevoegd aan de lijst is Thaise traditionele massage. Vanaf 1 juli zijn dus 28 beroepen nog steeds taboe.

Volgens de laatste update mogen migranten ongeschoold werk verrichten, maar dat geldt alleen voor migranten uit landen die met Thailand een MoU hebben getekend. Verder mogen migranten agrarisch werk doen (behalve werk dat speciale expertise vereist), in de bouwvak werken, ze mogen bedden en dekens maken en als schoenmaker werken om er enkele te noemen.

– De lokale kamer van koophandel in Rayong en andere groepen willen dat het besluit wordt herzien om de provincie uit te sluiten van de eerste fase van de aanleg van de hogesnelheids luchthavenlijn Don Muaeng, Suvarnabhumi, U-Tapao.

De regeringscommissie voor de EEC heeft dat besluit genomen omdat het station in Rayong op problemen stuit bij de milieu-effectrapportage. De gouverneur van Rayong stuurt een petitie naar de regering. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

– De overheid in Chon Buri heeft klachten ontvangen over toeristen, meest uit Vietnam en China, die stickers plakken op Wat Nong Yai, een eeuwenoude tempel in Pattaya. Die zouden geluk brengen. De tempel staat vooral bekend door de goed geconserveerde Phra Ubosot hal.

Op de witte ronde stickers staat een afbeelding van een rode lotus. Die krijgen ze van hun reisleider. De tempelstaf gaat een bord plaatsen waarop plakken is toegestaan.

– In Pichit wordt geen echte kat in een kooi meer gebruikt in een ceremonie om regen af te smeken maar een Doraemon kat. Honderd bewoners van het district Yhap Khlo hielden gisteren de tradionele optocht, hae nang maew genaamd, nadat het al een maand niet heeft geregend en de oogst staat te verpieteren. Ze zongen en dansten en goten water over de vervanger van de kat.

– Het laatste bericht ontbreekt weer: 5 kortjes uit de rubriek INBrief. Maak ik later vandaag en plaats ze morgen. Nu, 10:37 uur, even een tukkie doen.

Nieuws van de website in 1 regel

• Yingluck viert haar eerste verjaardag in het buitenland
• Engelse premier roept op tot vrije en eerlijke verkiezingen
• 2 maanden cel voor voormalige burgemeester van Khon Kaen die als straf verslaggever dwong zich te ontkleden en hem fotografeerde
• Amlo legt beslag op 98 mln baht van twee Laotiaanse geldsmokkelaars
• Surat Thani: Diefstal gouden armband twv 102.000 baht
• Chuvit terug in de lik wegens verbergen vermogen
• Pijpbommen en timers in pickup truck gevonden na achtervolging in Narathiwat


 

Thailand, land van zachte heelmeesters

21 juni – De regering is considering de invoer van elektronisch afval te verbieden. Het werkwoord to consider, in goed Nederlands overwegen kom ik vaker tegen in berichten over besluiten. Waarom niet geschreven: ‘De regering heeft besloten de invoer van elektronisch afval te verbieden.’ Waarom een slag om de arm gehouden?

Het probleem is bekend: Thailand dreigt een stortplaats te worden voor elektronisch afval uit Japan, Hong Kong en Singapore, sinds China vorig jaar de import heeft verboden. Al dat elektronisch afval vormt een gevaar voor de volksgezondheid en het milieu. Het wordt opgeslagen in de open lucht, als het regent sijpelen chemische bestanddelen weg in de grond en het grondwater en als het verbrand wordt, wordt de lucht vervuild.

Het lijkt er soms op dat de uitdrukking Zachte heelmeesters maken stinkende wonden op het lijf van Thailand is geschreven. Ik moet in dit verband ook denken aan een hoogst noodzakelijk verbod op plastic draagtassen, plastic bestek, plastic rietjes, waarvan een groot deel in zee terecht komt en plastic eilanden vormt.

Uw redacteur moet (smalend) lachen
Vice-premier Prawit Wongsuwon zei gisteren ‘There will no longer be imports of electronic waste’, maar daar moet ik erg om lachen. Vier jaar geleden nam de regering het kloeke besluit een eind te maken aan corruptie. Het woekert maar voort. Zelden worden corrupte ambtenaren gevangen gezet en zelden worden grote vissen gevangen. Mijn prognose: die import gaat door, legaal of illegaal, want er wordt geld mee verdiend en Pecunia non olet (geld stinkt niet).

Prawit zei gisteren ook dat het importverbod geregeld kan worden middels artikel 44 van de interim-grondwet, een artikel dat premier Prayut absolute macht geeft. Ook hier weer een slag om de arm met ‘kan worden’. Tijdens een vergadering gisteren uitte hij zijn frustatie: ‘Hoe kan het afval zo gemakkelijk het land binnenkomen? Er moeten mensen zijn die verantwoordelijk zijn voor nalatigheid en andere onregelmatigheden zoals claims over valse leveranties.’

Tijdens een vergadering met betrokken diensten stelde RTP adjunct-hoofdcommissaris Wirachai voor dat het Department of Industrial Works de vergunning intrekt van bedrijven die ze toestemming heeft verleend e-afval te recyclen. Onlangs schorste het DIW de vergunning van vijf importeurs die illegale fabrieken hadden gehuurd om het spul te recyclen.

Wirachai vindt de import van het afval verdacht nadat hij en de douane cijfers over de afgelopen jaren hadden vergeleken. Vorig jaar bedroeg de hoeveelheid industrieel afval 70.000 ton, in de eerste helft van het jaar is het al omhoog geschoten naar meer dan 100.000 ton.

De minister heeft een ‘briljant’ idee: een commissie
Minister Anupong (Binnenlandse Zaken) heeft een ‘briljant’ idee: ‘We gaan een multidisciplinair panel vormen om een plan uit te werken afval uit het buitenland beter te reguleren. Het gaat niet alleen om e-afval maar ook andere vormen van gevaarlijk afval. Als het afval het land niet ten goede komt, negatieve gevolgen heeft en een last vormt, staan we niet toe dat het geïmporteerd wordt.’

Tot zover mijn samenvatting van het openingsverhaal van BP van vandaag, waarin verder nog enkele lieden zo nodig iets moeten zeggen, veel details staan en oud nieuws wordt herkauwd.

Overstaand nieuws

21 juni – Gisteren vergeten op te nemen in Nieuws uit Thailand de rubriek INBrief, dus krijgen de kortjes van mij een herkansing. Twee kortjes werden al vermeld in Nieuws van de website.

1 De opening van een nieuwe terminal voor midibusjes die binnen een straal van 300 km rond Bangkok rijden, heeft een lauwe ontvangst gekregen van reizigers. De exploitant, staatsbedrijf Transport Co, wijt dat aan het ontbreken van een public relations campagne. De terminal die 140 miljoen baht heeft gekost, wordt officieel op 1 augustus geopend, wanneer alle busdiensten op honderd routes zijn verhuisd van Mor Chit 2. De nieuwe terminal biedt ruimte aan 120 midibussen.

2 Soldaten hebben bij een controlepost in Sangkhla Buri (Kanchanaburi) een pickup truck onderschept waarmee 2.400 kilo uien ter waarde van 50.000 baht uit Myanmar waren gesmokkeld. Veel uien waren aangetast door schimmel wat ze een potentieel gevaar voor de gezondheid maakte. Voor de smokkelwaar kan een hoge prijs worden gevangen, wanneer verkocht in Sangkhla Buri of Bangkok, zegt adjunct-commandant Pichet van de Lat Ya speciale taakeenheid.

3 De Provincial Police Region 4 heeft in het uiterste Noordoosten twaalf gestolen voertuigen in beslag genomen. Het gaat om pickup trucks, luxe personenwagens en motorfietsen, alle van Japanse makelij.
De voertuigen, gestolen door bendes, hebben een geschatte waarde van 5,5 miljoen baht. Eén was al in 2014 gestolen. De bendes hadden valse voertuigregistratie documenten gemaakt en de voertuigen op internet te koop gezet tegen lage prijzen.

Sinds het begin van het jaar heeft de politie 52 gestolen voertuigen achterhaald, waaronder deze 12. Ze zijn teruggegeven aan de eigenaren.

Overleg over verkiezingsvoorbereidingen

21 juni – Het al vaker aangekondigde overleg tussen de regering en politieke partijen wordt naar verwachting begin volgende week gehouden. Maar een datum en vergaderlocatie zijn nog niet definitief bepaald. En wie mag dit overleg leiden? Vice-premier Prawit, de man van de dubieuze horlogeverzameling waar de NACC sinds december onderzoek naar doet. Lijkt me ook iemand die geniet van het goede leven, te zien aan zijn welvarende gezicht.

Prawit zei gisteren dat hij van de politieke partijen hoopt te horen wat hun wensen en behoeftes zijn nu ze in de startblokken staan om zich op de verkiezingen van volgend jaar februari voor te bereiden. De politieke partijen hopen op opheffing van het verbod op politieke activiteiten dat hen aan handen en voeten bindt. Maar Prawit zegt dat dit niet ter sprake komt tijdens de bijeenkomst.

Verder meldt het bericht dat volgens een bron bij Pheu Thai nog eens drie voormalige PT-parlementsleden zijn benaderd om zich aan te sluiten bij een door het leger gesteunde politieke partij. De bron acht het zeer waarschijnlijk dat ze overlopen, want ze hebben alle drie nauwe banden met voormalig parlementslid Preecha uit Loei, die een alliantie heeft gevormd met belangrijke regeringsfiguren. Wanneer ze vertrekken, heeft Pheu Thai in Nakhon Ratchasima, de provincie die ze voorheen vertegenwoordigden, een harde dobber aan het winnen van parlementszetels. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

BP in vogelvlucht

21 Juni – Bangkok Post bevat vandaag zestien nieuwsitems op de binnenlandpagina’s, één meer dan gisteren. Ik hoop dat ik deze keer de rubriek INBrief niet over het hoofd zie, zoals de afgelopen twee dagen. Het belangrijkste nieuws, althans voor BP, is vandaag het arrestatiebevel voor oud-premier Thaksin, die door de afdeling voor politieke ambtsdragers van het hooggerechtshof in absentia vervolgd gaat worden in de KTB-lening zaak (zie de pagina De zaak Thaksin). Het is opening pagina 2.

Opening pagina 3 is het voltrokken doodvonnis. De politie in Trang is op zoek naar de vermeende handlanger van de ter dood gebrachte Teerasak Longji, niet eerder gemeld in de krant. Hij was aanwezig toen het 17-jarige slachtoffer op 17 juli 2012 met 24 messteken om het leven werd gebracht. Ze stalen zijn mobieltje en portefeuille, de medeplichtige vluchtte met de bezittingen.

Een verschrikkelijk signaal
Bij het koor van tegenstanders van de executie heeft zich inmiddels de Duitse commissaris voor de mensenrechten gevoegd. Barber Kofler zegt in een verklaring geschokt te zijn omdat de regering nog onlangs de verzekering van een moratorium heeft gegeven. Ze noemt de executie ‘een betreurenswaardige stap achterwaarts en een verschrikkelijk signaal’ en roept de autoriteiten op om af te zien van de executie van de 516 veroordeelden die in een dodencel zitten. Volgens mijn deep throat uit Chiang Mai is bijna de helft gerelateerd aan drugsmisdrijven, dus niet aan geweldsmisdrijven als moord.

Tariefsverhogingen zijn de sleutel voor de kwaliteit van bussen, kopt de krant boven het openingsverhaal van pagina 4. Uit een studie, in opdracht van het Land Transport Department, is gebleken dat de cijfers die gebruikt worden bij het vaststellen van de hoogte verouderd zijn. Een nieuwe set van hogere standaardkosten dient te worden gebruikt voor een ‘eerlijke’ tariefsverhoging.

Ook op de 4 een follow-up op de schoollunch affaire. Obec heeft nog eens elf scholen ontdekt met lunches die kwantitatief en kwalifitatief onder de maat zijn. Naar nog eens twaalf scholen wordt onderzoek gedaan. Als er bewijs is van onregelmatigheden, worden de schooldirecteuren overgeplaatst. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

Kort nieuws donderdag 21 juni

– Studenten van tien universiteiten, geleid door Parit ‘Penguin’ Chiwarak, hebben de Student Union of Thailand opgericht om ondemocratisch beleid, economische ongelijkheid en sociale onrechtvaardigheid te bestrijden. In de oprichtingsverklaring schrijven ze Thailand te willen helpen om een democratische en eerlijke samenleving te worden waarin mensen gelijk zijn.

De SUT heeft een voorloper die in de jaren zeventig actief was, de Students Federation of Thailand, maar van die groep wordt de laatste jaren niets meer gehoord. Het eerste voorstel is de eis af te schaffen dat studenten die een studielening afsluiten, 36 uur opbouwwerk (community service) moeten doen. Ze vinden de verplichting onnodig, studenten kunnen zelf wel bepalen waar hun inzet gewenst is.

– De familie van een Thaise man wiens lichaam deze maand langs de kant van een drukke weg in Sydney is gevonden, vraagt de Royal Thai Police zijn vingerafdrukken naar de Australische politie te sturen, zodat ze het lichaam kan opvragen voor crematierites. Een van de nabestaanden zegt twee weken geleden de Thaise consul-generaal in Sydney om hulp te hebben gevraagd, maar ze heeft nog geen antwoord ontvangen.

Watchira Phetmang’s vingerafdrukken werden door de Criminal Records Division van de RTP vastgelegd, voorafgaand aan zijn vertrek naar Australië. Aan de hand daarvan kan worden nagegaan of de gevonden man Watchira is. De Australische politie bevestigde eerder dat het om Watchira ging.

Watchira’s lichaam was gewikkeld in plastic en een matrasovertrek. Hij was gebonden, had gekokhalst en was geslagen. Uit het post-mortem onderzoek is gebleken dat hij aan een trauma is overleden als gevolg van een ernstige mishandeling.

– Directeur Pongporn van het National Office of Buddhism ontkent geruchten dat het NOB monniken heeft verboden geld ‘aan te raken’. Het gerucht was een reactie op het bericht dat NOB tempels had opgedragen informatie te verstrekken over de op hun bankrekening  gestorte donaties in plaats van dit te laten beheren door monniken. Pongporn zegt dat het NOB niet bevoegd is monniken te verbieden om in contact te komen met geld.

De zaak houdt verband met de verduistering van gelden uit het tempelfonds door monniken en ambtenaren. Alle betrokken monniken zijn daarvoor al uit de orde gezet. Thans wordt een vierde onderzoek naar de verduisteringen gedaan. Het NOB wacht op een onderzoek door de Counter-Corruption Division van de politie alvorens maatregelen te nemen.

In de jacht op de naar Duitsland gevluchte Phra Phrom Methee, voormalig lid van de Sangha Supreme Council, zijn nog geen vorderingen geboekt. Methee heeft in Duitsland asiel aangevraagd.

– Honderd werkgevers vragen het ministerie van Werkgelegenheid migranten toe te staan als verkoper te werken om het arbeidstekort op te vangen. Thans is het beroep van front-shop verkoper verboden voor buitenlanders evenals 38 andere beroepen. Vooral kleding- en kruidenierswinkels kampen met tekorten evenals nagelsalons.

De werkgevers die in Pratunam en Ratchaprasong hun handeltje drijven, hielden gisteren een rally voor het Smart Job Centre van het ministerie. Vandaag snijdt directeur-generaal Sombat van het Department of Employment de kwestie aan op een vergadering van de Foreigners Working Management Policy Commission.

– De provinciale gouverneur van Chiang Mai heeft van het PM’s Office de opdracht gekregen een nieuwe gespreksronde te beleggen met partijen die betrokken zijn bij het conflict over de controversiële bouw van woningen aan de voet van Doi Suthep.

De tegenstanders hebben de bevolking opgeroepen op 30 juni te demonstreren bij het kantoor van de Appeal Region 5. De gouverneur hoopt door zijn tussenkomst het protest te kunnen voorkomen. Hij zegt dat het eerdere verbod om de bouwplaats te betreden een misverstand was. De minister heeft zijn secretaris naar Chiang Mai gestuurd om de zaak te sussen.

Sinds begin dit jaar wordt fel geprotesteerd tegen de bouw van 45 woningen en negen flats voor rechters en juridisch personeel van de Court of Appeal Region 5. De tegenstanders eisen dat het gebied van 113 rai wordt herbebost. De bouw gaat ondanks een belofte nog steeds door. (Zie verder de pagina Doi Suthep)

– Een foto zegt meer dan duizend woorden, luidt een bekende uitdrukking in de journalistiek, maar kan ook fouten corrigeren. Tot nu toe heb ik de Red Line Bang Sue-Rangsit een metrolijn genoemd, maar te zien aan de foto gaat het om een spoorlijn, waar de term electric rail track ook op doelt. De foto toont een verkoper die met zijn fiets een tracé in Lak Hok (Bangkok) oversteekt en dat kun je bij een metrolijn beter niet doen want dan word je geëlektrocuteerd.

In het bijbehorende artikel wordt gemeld dat de exploitant van de BTS Skytrain uiteindelijk gedwongen zal worden de mangmoom kaart in gebruik te nemen, de Thaise OV-pas. Tijdens een vergadering waarin de kaart werd geïntroduceerd, hield de BTS zich op de vlakte. Staatssecretaris Pailin zegt: ‘Degenen die doorgaan een afwijkend kaartsysteem te gebruiken, krijgen het vast en zeker moeilijk in de toekomst. Uiteindelijk is het gemak van één kaartsysteem op alle vormen van openbaar vervoer de doorslaggevende factor.’ (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

– 109 ziekenhuizen die verbonden zijn aan het Social Security Office hebben een kliniek geopend voor de behandeling van arbeidsgerelateerde ziektes. Ze bedienen 9,33 miljoen werkers en 357.723 werkplaatsen. De maatregel heeft tot doel arbeiders die ziek worden of gehandicapt raken behoorlijke zorg te verlenen.

Vorig jaar werden 86.346 werkers gewond of ziek tijdens hun werk. Het Workers’ Compensation Fund lapte 1,48 miljard baht voor de behandelingen. Arbeiders die vermoeden dat ze door hun werk ziek zijn geworden, worden in de klinieken gratis onderzocht.

– Nog meer goed nieuws. De nationale lijst van beschermde zeedieren is uitgebreid met twaalf bedreigde zeedieren, een besluit dat wordt toegejuicht door een visserij expert want er wordt al drie jaar op aangedrongen. Het bericht somt de namen van alle vissen op, maar die zeggen me niets, wat toch raar is voor een bewoner van Vlaardingen met een Visserijmuseum (oude naam).De lijst bevat 26 beschermde diersoorten.

– Een Thais echtpaar heeft 250 expats in Australië opgelicht voor 50 miljoen baht. Een van de slachtoffers heeft aangifte gedaan bij de DSI. De slachtoffers werden verleid in een spaarprogramma te investeren met rentes hoger dan van banken maar met een interessante winst op de investering.

– Het laatste bericht zou moeten bestaan uit INBrief, maar uw redacteur is moe. Komt morgen wel.

Nieuws van de website in 1 regel

• Chachoengsao: Dode olifant gevonden aan de kant van de weg
• Nakhon Ratchasima: Interliner duikt in greppel, 10 gewonden
• Pattani: Leider verzetsgroep omgekomen in vuurgevecht met soldaten
• Extreem lage eb bij Koh Talu: koraal gebleekt door de zon
• Prawit verbiedt import gevaarlijk en elektronisch afval
• Opgewonden verkoper van krokodillenleren artikelen bedreigt Chinese toeristen
• RvB trekt 42,1 miljard baht uit voor uitbreiding Suvarnabhumi
• Arrestatiebevel voor Thaksin in KTB-lening schandaal
• Pheu Thai-leden in Korat benaderd om over te lopen naar pro-regime partij
• Centrale bank: Beleidsrentevoet ongewijzigd op 1,5 pct, prognose economische groei verhoogd


 

Vijf paradijzen voor boekenwurmen (5)

20 juni – De naam wekt verwarring: Passport Bookshop, want met paspoorten heeft de boekwinkel aan de Phra Sumen Road in Bangkok niets te maken. De winkel is de hekkensluiter van de serie Bibliophilia in Guru, het vrijdagmagazine van Bangkok Post.

Guru schrijft: Als je de film You’ve Got Mail hebt gezien, ben je getuige geweest van de strijd tussen een onafhankelijke boekwinkel en – wat ik noem – een boekenwarenhuis, zoals boekhandel Donner in Rotterdam. Helaas zijn onafhankelijke boekwinkels in de Big Mango (bijnaam Bangkok) zeldzaam.

De Passport Bookshop is een uitzondering. Ze bestaat al 17 jaar en heeft een ruim assortiment aan Engelse en Thaise boeken in allerlei genres, niet alleen reisgidsen waar de naam op zou kunnen doelen. Behalve boeken verkoopt de winkel draagtassen (hopelijk niet van plastic), ansichtkaarten en kunst van kunstenaars en reizigers.

In het weekend zijn op de eerste verdieping dranken en snacks verkrijgbaar waardoor boekenwurmen beneden meer ruimte hebben. Omdat de winkel aanzienlijk kleiner is dan de grote broers, krijgen bezoekers meer een thuis-gevoel daar ze kunnen praten met de eigenaren en de vaste klanten. (Bron: Guru, Bangkok Post, 15 juni)

Overstaand van gisteren

– In een sloot (greppel) in Pathum Thani is zondagmiddag het lichaam gevonden van een vrouw (24) die in een nachtclub in Rangsit, het centrale deel van de provincie, werkte. De politie heeft drie verdachten aangehouden: één Thai en twee Laotianen. CCTV beelden tonen een pickup truck die in de buurt stond geparkeerd. De politie beschouwt de wagen als een belangrijke aanwijzing.

– Vier kustdorpen in Takua Pa (Phangnga) zijn uitgeroepen tot rampzone nadat ze overspoeld waren door hoge golven, veroorzaakt door regenbuien. De autoriteiten hadden gewaarschuwd voor grondverschuivingen en run-off (bergwater).

Het Meteorological Department voorspelt dat het weer tot morgen bar en boos blijft met harde winden en hoge golven in de Andaman zee en het noordelijke deel van de Golf van Thailand. Het Department of Mineral Resources heeft zijn afdelingen in zes zuidelijke provincies gewaarschuwd voor mogelijke grondverschuivingen en run-off.

– De Anubarn Khon Kaen school gaat grotere en verbeterde lunches serveren met volgens een bron meer proteïne, vlees en fruit. Het besluit is een reactie op klachten van ouders die vrijdag de kwaliteit van de lunch voor de leerlingen van kindergarten tot Prathom 6 controleerden. Ze vonden het eten niet erg voedzaam. Als gevolg daarvan is de directeur maandag overgeplaatst. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

– Een groep boeddhisten die zichzelf Organisation for Protecting Thai Buddhism noemt, heeft het Constitutionele Hof gevraagd te bepalen of defrocking van monniken (ontnemen van hun monnikenstatus) voordat ze door een rechtbank schuldig zijn bevonden legaal is of niet. De groep is gezegd dat het verzoek via de Ombudsman dient te worden gedaan. Volgens de secretaris van de groep bevat de Sangha Act hierover tegenstrijdige artikelen.  (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– Uit tanks die door een vrachtwagen uit Samut Prakan werden vervoerd, is een aanzienlijke hoeveelheid bijtend salpeterzuur gelekt op een weg bij een industrieterrein in Wang Noi (Ayutthaya). Omwonenden klagen over oog en neus irritaties.

Thailand handhaaft doodstraf

20 juni – Thailand buigt niet voor alle kritiek op de doodstraf die sinds negen jaar weer is voltrokken. ‘De doodstraf is bedoeld om de vrede en orde te bewaren en zware misdrijven af te schrikken.  Ze is noodzakelijk’, zegt premier Prayut.

Het land legt alle pleidooien om de doodstraf af te schaffen naast zich neer, zoals van Amnesty International waarvan leden gisteren demonstreerden voor de Bang Khwang gevangenis in Bangkok. Ook het UN Human Rights Office for Southeast Asia kan het wel vergeten. In een verklaring betreurt het ten diepste de excutie en spreekt zijn teleurstelling uit over de hervatting na zoveel jaar.

De Europese Unie heeft gisteren een verklaring uitgegeven met de oproep verder af te zien van executies, een moratorium in te stellen en eventueel te streven naar volledige afschaffing van de doodstraf.

De National Human Rights Commission wijst het gebruik van de doodstraf eveneens af en de voormalige Truth for Reconciliation Commission, opgezet tijdens de regering Abhisit, zegt destijds te hebben voorgesteld de doodstraf af te schaffen en te vervangen door levenslang ‘in het belang van respect voor de menselijke waardigheid’, aldus voormalig voorzitter Kanit.

Heel andere geluiden worden geuit op de social media. Velen vinden dat de gevoelens van de nabestaanden van personen die op brute wijze zijn vermoord, worden veronachtzaamd. Op Twitter telt de hashtag @capitalpunishment 234.000 tweets.

Een toonaangevend commentaar, dat 9.300 retweets scoorde, luidt dat de man die maandag ter dood is gebracht een beter lot kreeg dan zijn slachtoffer. De tweet zegt: Bad guy had ‘the last meal’ voordat hij stierf, had een kans om afscheid te nemen van zijn familie, kreeg een injectie met een slaapmiddel en spierverslapper voordat de injectie zijn hartslag stopte. Het slachtoffer had geen laatste maal, geen afscheid, rende voor zijn leven en werd 24 maal gestoken.

Kroning voor de verkiezingen van volgend jaar

20 juni – Voor het eerst lees ik in de krant iets over de kroning van Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun. In antwoord op vragen van verslaggevers heeft premier Prayut gezegd dat die ‘definitely’ voor de verkiezingen wordt gehouden.

Ervan uitgaande dat Thailand in februari  2019 naar de stembus gaat, zou dit nog dit jaar kunnen zijn. Maar je weet het nooit, want de verkiezingsdatum is al enkele keren verschoven, wat actievoerders onderstrepen met hun maskers, voorzien van een lange Pinokkio neus.

Prayut gaf gisteren na de kabinetsvergadering op een persconferentie een toelichting op de geplande bijeenkomst met politieke partijen over de aanloop naar de verkiezingen. Een datum daarvoor is nog niet vastgesteld. De politieke partijen willen nu wel eens weten wat mag en niet mag. Prayut zei dat vrede en orde thans prioriteit hebben, daar de regering voorbereidingen treft voor de kroningsceremonie.

‘Ik wil dat het land vreedzaam is en stabiel, daar dit gedurende deze periode gevolgen heeft voor de investeringen. Wat de verkiezingen betreft, gaan we voorwaarts in overeenstemming met democratische middelen.’ [Als ik Prayut citeer, vraag ik me altijd af: Waar heeft die man het over?]

Er is er één jarig hoera hoera
Inmiddels worden voorbereidingen getroffen voor de viering van de 66e verjaardag van de koning op 28 juli. Van 22 tot 28 juli is het feest op Sanam Luang. Op 28 juli wordt een processie met giften voor hem en een zegeningsceremonie gehouden. Premier Prayut houdt ’s avonds een toespraak.

Een fototentoonstelling toont foto’s van vrijwillige activiteiten in het kader van het Tam Kwam Dee Duay Hua Jai (Do good deeds by hearts) project. De foto’s zijn in het hele land genomen. Minister Suwaphan (PM’s Office) zegt dat iedereen eigen foto’s kan toevoegen.

Op 27 en 28 juli worden gratis trainingen gegeven, zoals het maken van guirlandes, Thaise snoepjes en kruidendranken. Verkocht worden laag geprijsd voedsel en dranken en goedkope producten en er zijn culturele en vertrooiende voorstellingen. Ook provincies houden hun eigen evenementen, aldus de minister.

BP in vogelvlucht

20 juni –  Bangkok Post telt vandaag 15 nieuwsitems op vier binnenlandpagina’s van het eerste katern. Op de voorpagina sla ik het bericht over de uitverkoop van aandelen op de Stock Exchange of Thailand over. Beursberichten laat ik altijd lopen: ik heb geen aandelen en snap ook weinig van het beursbedrijf.

De opening van pagina 2 over de arrestatie van een politieofficier op verdenking van drugshandel kan ik ook overslaan want heb ik al gemeld in Nieuws van de website in 1 regel. De man verstuurde drugs in postpakketjes.

In Thai Pulse, een recent geïntroduceerde rubriek, wordt gemeld dat in Surat Thani maandagavond de politie een inval heeft gedaan in een den en daarmee wordt niet de naaldboom bedoeld. Er werd in de zaak fors gegokt op voetbalwedstrijden.

Toen de politie de zaak binnenviel, maakten de gokkers dat ze weg kwamen. Aangehouden zijn twaalf gokkers en twee werknemers. De politie was getipt. Tevens deed de politie een inval op twee andere plaatsen, op een werden elf personen aangehouden.

Ook op de 2 de rubriek INBrief. Alsof de duivel ermee speelt: ben ik die evenals gisteren weer vergeten dus schuift een dagje op.

Fluks naar pagina 3 die opent met de ontkenning van Prayut dat hij tijdens zijn bezoek aan Engeland en Frankrijk wil praten over de wens Thaksin en Yingluck naar Thailand terug te brengen. De nadruk ligt op economie, handel en investeringen, zegt hij.

Enkele dissidenten hebben plannen om tegen hem te demonstreren bij Downing Street 10 en een hotel waar een seminar wordt gehouden. Prayut zit er niet mee: ‘Dat is hun recht. Alle landen hebben wetten om voor officiële gasten te zorgen.’ Prayut wordt vanmiddag ontvangen door de Engelse premier May en volgende week door de Franse president Macron.

Op deze pagina een grote foto van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Surapong, die een gevangenisstraf van twee jaar heeft gekregen omdat hij Thaksin’s paspoort, dat in 2008 was ingetrokken, in 2011 heeft teruggegeven. Surapong is een aangetrouwde neef van Thaksin, wat de niet misselijke straf verklaart.

Op pagina 4 staan zes (!) berichten. Volgend studiejaar komen tachtig geslaagde middelbare-schoolleerleerlingen in aanmerking voor een beurs om te studeren aan de vermaarde technologie colleges Kosen in Japan. Ze worden vijf achtereenvolgende jaren verstrekt. De regering wil zo een eind maken aan het acute tekort aan hoog-gekwalificeerd personeel voor de Eastern Economic Corridor (EEC).

Vijf importeurs van e-afval verliezen vergunning

20 juni – Vijf importeurs van elektronisch afval hebben hun vergunning verloren omdat ze illegale fabrieken hadden gehuurd om het te recyclen. De fabrieken is door het Industrial Works Department (IWD) opgedragen het afval binnen 30 dagen terug te sturen naar de importeurs. Het IWD controleert met GPS of ze niet stiekem het afval onderweg dumpen.

IWD-hoofd Mongkol zegt dat doorgegaan wordt met de inspectie van 148 recyclingbedrijven in Samut Prakan, Chachoengsao, Chon Buri en Nakhon Pathom, vier provincies die vol staan met fabrieken. Op de lange termijn wordt de wetgeving over het grensoverschrijdend vervoer van e-afval herzien.

Thailand ratificeerde in 1997 de Basel Convention die regels bevat over het transport van gevaarlijk afval. Maar de conventie verbiedt niet de export van e-afval van ontwikkelde naar minder ontwikkelde landen. Waarnemers zijn bang dat Thailand een stortplaats wordt voor e-afval nadat China vorig jaar de import heeft verboden.

Gisteren deed een team geleid door RTP adjunct-hoofd Wirachai een inval in een bedrijf in Bang Phli (Samut Prakan), dat vermoedelijk geen vergunning had. Aangehouden werden vier werknemers: drie uit Myanmar en een Thai. Het overige personeel inclusief de eigenaar zag kans te vluchten.

De politie vermoedt dat het bedrijf 100 ton e-afval illegaal heeft geïmporteerd. Het team heeft zeventien bedrijven geïnspecteerd. Alle zijn beschuldigd van illegale operaties.

Kort nieuws woensdag 20 juni

– Follow-up op het het bericht over de vondst zondagmiddag van een vrouwenlichaam in een greppel langs een weg in Pathum Thani. De politie heeft gisteren een re-enactment (reconstructie) van de moord gedaan. Maandagavond had de politie de verdachte aangehouden. Hij kwam in beeld dankzij een geparkeerde pickup truck die op CCTV beelden was te zien.

De man die als chauffeur werkt, heeft bekend de vrouw (24) tijdens een avondje uit met twee Laotiaanse collega’s te hebben opgepikt. In een ruimte van het bandenbedrijf waar hij werkte, had hij betaalde seks met haar. Toen ze weigerde een sekshandeling te verrichten die hij eiste, was hij in woede ontstoken en had haar gewurgd. Gewikkeld in een deken met over haar hoofd een plastic tas had hij het lichaam in zijn pickup truck vervoerd naar de plaats waar het is gevonden.

– Nog een follow-up. Een bron bij Pheu Thai zegt dat de voormalig regeringspartij meer voormalige parlementsleden gaat verliezen. ‘De sluisdeuren staan op het punt door te breken.’ De bron reageert op berichten dat bijna de helft van de voormalige PT-parlementsleden in het Noordoosten van plan is over te lopen naar de pro-regime Pracharat partij, die Prayut wil steunen om na de verkiezingen terug te keren als premier. De bron zegt dat hun vertrek wordt veroorzaakt door interne strubbelingen. Velen vinden dat ze onvoldoende door de partij worden gesteund.

– Het ministerie van Werkgelegenheid is voornemens in het hele land one-stop servicecentra op te zetten met als ambitieus doel werk te vinden voor 170.000 werkloze afgestudeerde graduates. Op 1 juli gaan al elf centra open in enkele grote provincies en Bangkok.

De centra worden verantwoordelijk voor het verzamelen van gegevens over de werklozen, vacatures in hun werkgebied, de begeleiding van werkzoekenden en de organisatie van trainingsprogramma’s.

Op de lange termijn gaat het ministerie samenwerken met het ministerie van Onderwijs en universiteiten voor het ontwikkelen van curricula die beter aansluiten op de arbeidsmarkt. Particuliere bedrijven wordt gevraagd te helpen met stageplaatsen en leerlingenstelsels. De meeste werkloze graduates hebben een alphastudie gevolgd, waardoor hun kwalificaties niet overeenkomen met de vraag van de markt of ze veranderen regelmatig van baan.

– Een onderwijzeres (32) in Khon Kaen is door de politie aangeklaagd voor nalatigheid omdat ze een 5 jaar oude leerling acht uur in een pickup truck achterliet waar ze gestikt is en overleden. Het voertuig stond de hele dag in de zon. De onderwijzeres was ervan uitgegaan dat het meisje al was uitgestapt. Ze is naar verluidt in shock en wordt momenteel behandeld in het psychiatrisch ziekenhuis van Khon Kaen.

De onderwijzeres bracht maandag het meisje en vijf andere leerlingen met haar pickup truck naar school omdat een schoolbus defect was. Gedurende de dag had niemand in de gaten dat het meisje ontbrak in de kinderopvang. Het lichaam werd gevonden toen de onderwijzeres de kinderen zou terugbrengen. Ze is tijdelijk vrijgelaten op borgtocht.

– Vice-premier Prawit zegt dat het regime mogelijk de primaries (voorverkiezingen) schrapt. Artikel 44 van de interim-grondwet kan daarvoor worden ingezet. De primaries zijn een nieuw element in de organieke wet op politieke partijen. Critici vinden dat ze te veel tijd en geld kosten. De organieke wet op politieke partijen is op 8 oktober van kracht geworden.

Nieuws van de website in 1 regel

• Pattaya: Gevluchte Aussie aangehouden, die sekstours verkocht
• Politieofficier bureau Sutthisan ontslagen wegens drugshandel
• Phumtham (Pheu Thai): Machthebbers zitten vast in oude, smerige politiek
• Minister krijgt 2 jaar gevangenisstraf voor uitgifte paspoort aan Thaksin
• Prayut: Doodstraf moet blijven voor ernstige misdaad
• Voorwaardelijke gevangenisstraf en boete voor zes idolen, die promotie maakten voor gokken
• Kalasin: Muziekleraar aangehouden voor verkrachting leerling (13)
• Negen Chinese loan sharks (geldwoekeraars) aangehouden in Pattaya


 

Vijf paradijzen voor boekenwurmen (4)

19 juni – De naam klinkt uitnodigend en gastvrij en dat is boekwinkel Open House ook. Het is een vreemde eend in de bijt want het is gevestigd in Central Embassy, een hoogwaardig winkelcentrum dat zich richt op de rijken en elite. Het interieur, ontworpen door een Japanner, geeft bezoekers een kalmerend gevoel, perfect voor studie, werk of gewoon een introverte leessessie.

De hoge plafonds en twee verdiepingen met boeken wekken de indruk dat je in een soort van boekenpaleis bent. Er zijn zelfs nissen met fauteuils waarin je je gezellig kunt installeren met een goed boek.

Ja, Guru, het vrijdagmagazine van Bangkok Post, trekt weer alle registers open om de lof te zingen van dit paradijs voor boekenwurmen. En mocht je honger krijgen, in de directe omgeving zijn enkele plaatsen waar je kunt eten. (Bron: Guru, Bangkok Post, 15 juni. Dit is de vierde aflevering in een serie van vijf, getiteld Bibliophilia. Morgen deel 5 (slot): Passport Bookshop)

Annie, hou jij me tassie effe vast

19 juni – De passiviteit van de regering en de berusting van de bevolking dragen bij aan Thailand’s plastic probleem. Daardoor is het aan de particuliere sector om oplossingen te bedenken. In het Business-katern van maandag een analyse van de situatie die de afgelopen weken weer volop in het nieuws is. Grootste boosdoeners zijn de plastic boodschappentasjes, plastic rietjes, plastic bestek en polystyreen etensbakjes.

Dat Thailand ’s werelds vijfde grootste vervuiler van de oceaan is, is al vaak genoeg op deze plaats gemeld, dus ik geef geen samenvatting van de analyse. Die biedt trouwens weinig nieuwe gezichtspunten.

Blijf het plastic nieuws volgen want zo nu en dan worden interessante initiatieven gemeld zoals vandaag in Nieuws van de website over Thipsamai. Het bekendste pad thai eethuisje in Bangkok is overgestapt van plastic op papieren bekers en brengt daarvoor 2 baht in rekening. Wanneer nu ook voor plastic tasjes moet worden betaald (zoals in Nederland bij AH), dringt het misschien tot de bevolking door dat het vijf voor twaalf is.

Na 9 jaar doodstraf voltrokken

19 juni – ’t Is geen opening krant, maar een bescheiden kader op de voorpagina. Na negen jaar heeft Thailand weer de doodstraf voltrokken, de zevende keer door middel van een dodelijke injectie die in 2003 het vuurpeloton verving. Wat mij betreft groot nieuws en ten bewijze daarvan neem ik onderstaand bericht uit de krant van 16 april over. Maar BP refereert er helemaal niet aan. Het vindt de defectie van voormalige Pheu Thai parlementsleden in het Noordoosten naar een pro-regime partij belangrijker.

Aan het leven van de 26-jarige Theerasak Longji kwam gisteren een einde. De rechtsgang was doorlopen (Rechtbank, Hof van Beroep, Hooggerechtshof), de misdaad was gruwelijk genoeg. Hij stak in juli 2012 in Trang in een ‘frenzied attack’ (waanzinnige, buitensporige) een 17-jarige jongen dood. De man dreef zijn mes 24 (!) maal in het lichaam van zijn slachtoffer en ging er daarna vandoor met diens mobieltje en geld.

Ik denk dat velen in Thailand en waarschijnlijk ook wel in ons land de strengste straf voor een dergelijke moord terecht vinden. Ik ben benieuwd naar het commentaar van Amnesty International en andere tegenstanders van de doodstraf.

Doodstraf spoedig ‘in de praktijk’ afgeschaft
16 april – Thailand wordt vanaf volgend jaar niet langer beschouwd als een land dat de doodstraf ‘in de praktijk’ kent. Het criterium is daarbij dat een land de doodstraf 10 jaar niet heeft uitgevoerd. Amnesty International Thailand is verheugd dat het land aan het criterium van de VN gaat voldoen, maar vindt ook dat het land verder moet gaan en de doodstraf moet afschaffen.

AI heeft onlangs haar overzicht van de doodstraf in 2017 gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de straf in grote delen van de wereld niet meer wordt toegepast, zoals in sub-Sahara Afrika en Zuidoost-Azië, waaronder Thailand, dat de laatste executie in 2009 verrichtte. Niettemin blijft het land wel staan op de lijst van 56 landen die de doodstraf kennen. Vorig jaar deelden de Thaise rechtbanken 75 doodstraffen uit, 216 minder dan in 2016.

Thans zitten in Thaise gevangenissen 502 gevangenen die de doodstraf hebben gekregen. Directeur Piyanut van AI Thailand vindt dat de straffen moeten worden omgezet in een andere straf. Verder dient het land het Second Optional Protocol of the International Covenant on Civil and Political Rights te ratificeren, dat een bindende internationale overeenkomst is om de doodstraf af te schaffen.

Speculatie: Pheu Thai-ers lopen over naar pro-regime partij

19 juni  – BP opent vandaag met het boterzachte nieuws dat de helft van de voormalige Pheu Thai parlementsleden uit het Noordoosten, een bolwerk van roodhemden en Pheu Thai, overweegt naar de nieuwe pro-regime Pracharath partij over te lopen. Let wel: het bericht is gebaseerd op speculaties die bepaald niet kunnen worden beschouwd als serieuze nieuwsbron. Maar dat vormt voor BP geen reden om het nieuws te plaatsen in de rubriek roddel en achterklap.

De Pracharat partij is een sterk voorstander van de terugkeer van Prayut als premier na de verkiezingen. Met een benoemde Senaat betekent dit dat het land na de verkiezingen nog allerminst verlost is van de junta. Ben toch zo benieuwd hoe de internationale gemeenschap, met name de VS en Europese Unie, daarover denken. Die lijken Thailand de laatste tijd zijn zonden te vergeven, zoals schending van de mensenrechten en detenties van tegenstanders – althans ze zwijgen erover.  Dat is dan ook de reden waarom Human Rights Watch de VS en Engeland hebben opgeroepen dit Prayut onder de neus te wrijven wanneer hij door Theresa May (woensdag) en Emmauel Macron (volgende week) wordt ontvangen.

Tussen de overlopers bevindt zich een groep uit de provincie Loei en voormalig minister van Milieu Preecha Rengsomboonsuk. Ex-Pheu Thai parlementslid Somkid uit Ubon Ratchathani zegt dat Preecha een sterke positie heeft opgebouwd in Loei. Indien hij PT verlaat, dreigt de partij haar steunpunt daar te verliezen.

Somkid zegt: ‘Partijbestuurders zullen wel iemand kunnen vinden die zich kandidaat stelt in de provincie. Maar we moeten nog steeds vechten zelfs wanneer we weinig kans maken. We hopen dat Preecha en de zijnen de laatsten zijn die de partij verlaten.’

Voormalig PT-parlementslid voor Maha Sarakham, toevallig een naamgenoot van Prayut, vreest dat Preecha’s groep niet de laatste is, ‘gestroopt’ door een door het leger gesteunde partij. Prayut zegt: ‘Als Preecha deserteert, wordt PT benadeeld en zullen de achterblijvers meer moeite moeten doen. Alles wat ik kan zeggen is dat het moeilijker voor ze wordt, bijna kritiek.’

Hij denkt dat 40 procent van de voormalige parlementsleden uit de Isaan zullen volgen. Preecha’s geval laat zien hoe ex-parlementariërs worden benaderd met verschillende vormen van overreding waaronder geld, het vooruitzicht van mooie baantjes en zelfs intimidatie.

Preecha zei gisteren, toen hij, zijn vrouw en Wanchai Busaba op de luchthaven van Loei voormalig minister Suriya van Transport begroetten, dat hij een groep heeft gevormd onder de naam ‘Three Companions’. De groep heeft nog niet besloten over te lopen. ‘De toekomst is onzeker.’ Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Uw redacteur slaakt een zucht van verlichting

19 juni – Zo, hebben we dat weer gehad, verzucht uw redacteur na zich door dit politieke mijnenveld te hebben geworsteld. En opnieuw valt op dat het over poppetjes gaat en niet over beleidsvoornemens en oplossingen voor urgente problemen, zoals de voortwoekerende corruptie en de stijgende kosten van levensonderhoud. Wat nou: Thailand op de terugweg naar democratie? Thailand is en blijft een oligarchie, geleid door het leger en de elite.

Bangkok Post telt vandaag in het nieuwskatern binnenland 16 nieuwsitems, waarvan één buitenlands bericht (aardbeving Osaka) en één bericht over Asean (handelsoorlog VS-China mogelijk voordelig voor Asean). De rubriek INBrief bevat vijf berichten (ben ik vergeten, doe ik morgen), pagina 3 is een advertentiepagina van Rolex die de winnaar van de 118de US Open Championship feliciteert. Hij is de eerste in 29 jaar die in twee achtereenvolgende jaren het golftoernooi op zijn naam schrijft.

De opening van pagina 2 besteedt aandacht aan geschillen over grondgebruik. Premier Prayut wil dat zijn ambtenaren de uitgifte van ruim 1 miljoen rai aan landloze boeren versnelt en dat de conflicten met degenen die van hun land zijn verdreven, worden opgelost.

Minister Surasak (Milieu) zei gisteren na een vergadering van het National Land Policy Committee (waarvan Prayut voorzitter is) dat de betrokken overheidsdiensten in zeventig provincies harder moeten werken bij het overdragen van percelen. Ook op pagina 2 twee berichten over corruptie. Ik kom er nog op terug.

Ten slotte pagina 4. Het Anti-Money Laundering Office (Amlo) werkt samen met 36 banken en financiële instellingen om verdachte financiële transacties bloot te leggen en het vermogen te confisqueren van iedereen die zich tijdens het wereldkampioenschap voetbal overgeeft aan gokken. Ook telefoonmaatschappijen zijn ‘on board’ om de jacht te versterken. De bekendmaking is een reactie op het bericht dat de politie nauwelijks in staat is illegale goksites die vanuit het buitenland opereren, te bestrijden.

Grote belangstelling voor aanleg luchthaven-HSL

19 juni – Zeven bedrijven hebben zich ingeschreven op de veiling van de HSL-lijn tussen de luchthavens Don Mueang, Suvarnabhumi en U-Tapao. Mogelijk komen er meer bij want de veilingregels kunnen tot 9 juli worden opgevraagd bij de State Railway of Thailand (SRT). Moeten daarvoor wel een bedrag van 1 miljoen baht op tafel leggen.

Vier van de zeven zijn al voorspeld door de media. Dat zijn BTS Group Holdings, Charoen Pokphand Group, Italian-Thai Development (geleid door stroper Premchai) en staatsoliebedrijf PTT, bij auto rijdende expats bekend van de vele benzinestations langs de snelweg. De andere drie zijn een Japans en Chinees bedrijf en een mij onbekende binnenlandse aannemer.

De gegadigden kunnen van juli tot oktober nadere informatie inwinnen over het project, in november leveren ze hun eindbod in. Wanneer de winnaar bekend wordt gemaakt, is nog niet bekend, maar waarschijnlijk nog dit jaar.

De aanleg van de 220 km lange lijn (kosten 224 miljard baht) begint ergens volgend jaar, de lijn komt in 2023 in bedrijf. Het project is de hoofdschotel van de Eastern Economic Corridor (EEC). De militaire regering werkt hard aan de realisering van de corridor die zich over drie provincies uitspreidt. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

Twee berichten over corruptie

19 juni – Ik schreef het al hiervoor: twee berichten over corruptie met als bekendste de verduistering van gelden uit het welzijnsfonds voor gedepriveerden door provinciale welzijnscentra. De PACC heeft 270 verdachten in het vizier. De namen zijn doorgegeven aan het Department of Social Development and Welfare zodat tegen hen disciplinaire actie kan worden ondernomen. Tijdens het onderzoek van het departement worden ze overgeplaatst om te voorkomen dat ze met bewijsmateriaal knoeien of getuigen intimideren. Ook de NACC en Amlo zijn door de PACC geïnformeerd, zodat ze verdere actie kunnen ondernemen

De PACC heeft onderzoek gedaan bij zestig centra. De zaak kwam in Khon Kaen aan het licht waar drie stagiaires uit de boot klapten, die gedwongen waren kwitanties te vervalsen.Vorige week heeft Amlo aangifte wegens verduistering gedaan tegen een voormalige permanent secretaris van Sociale Zaken en zijn assistent. Amlo heeft eerder beslag gelegd op het vermogen ad 88 miljoen baht van twaalf verdachten, waaronder de permanent secretaris en de assistent.

Het tweede corruptiebericht gaat over de aanleg van weirs, kleine dammetjes die tot doel hebben de waterstroom te reguleren. Is ook in onderzoek bij de PACC. Het geld komt uit het subsidieprogramma Thai Niyom Yangyuen. In veel gevallen bleken de dammetjes te ontbreken en veel projecten waren niet afgemaakt. Verder heeft de PACC onregelmatigheden geconstateerd bij de aanschaf van materialen en berekening van arbeidskosten.

Bij het onderzoek werkt de PACC samen met Isoc en de particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand, een club van bedrijven en bedrijfsorganisaties. Enkele zaken zijn nog in onderzoek bij de NACC. Verdachten kunnen disciplinaire en juridische actie verwachten.

Het gaat om 1.097 dammetjes in 45 provincies. Opdrachtgever van de aanleg is het Land Development Department die de bevolking erbij betrekt. De weirs kosten 100.000 baht per stuk, waarvan 61.000 baht investeringskosten en 39.000 baht operationele kosten. De betonnen dammen zijn vier tot vijf meter breed. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

In een ander bericht wordt gemeld dat premier Prayut het ministerie van Milieu heeft opgedragen onderzoek te doen naar gelden die in 2004 zijn besteed aan de aanschaf van kiemplanten en een herbebossingsproject. Ik schreef er gisteren al over. Het huidige hoofd van de DNP was toen hoofd van het Royal Forestry Department. Hij ontkent iets met de zaak te hebben gehad.

Kort nieuws dinsdag 19 juni

– Aanvulling op het bericht over de plunderende olifanten in Khon Buri (Nakhon Ratchasima). Een maand eerder dan gebruikelijk hebben ze nationaal park Thap Lan verlaten om op zoek te gaan naar voedsel. Vervelend want er is nog niet geoogst zoals voorheen.

Vijftig defensievrijwilligers, lokale ambtenaren en soldaten houden ’s nachts de wacht om de oogst te beschermen. Ze staan op de paden die olifanten het vaakst gebruiken. In hun laatste plundertocht beschadigden de jumbo’s een bananenplantage van 5 rai, 2 kilometer vanuit Thap Lan. Ze deden zich verder te goed aan cassave en andere gewassen op tien boerderijen.

– De National Security Council heeft bekend gemaakt dat de rol van het Southern Border Provinces Administrative Centre (SBPAC) wordt beperkt tot regulator van ontwikkelingsprojecten in het Zuiden. Het operationele werk wordt gedaan door enkele ministeries. De SBPAC beschikt over een beperkt personeelsbestand, wat delegeren van taken noodzakelijk maakt. Lekker belangrijk, laat ik verder lopen.

– Volgens mij is er all eens eerder om gevraagd: het beeldmateriaal van het incident in maart vorig jaar in Chiang Mai waarbij Lahu actievoerder Chaiyaphum Pasae (17) door een soldaat is dood geschoten. De advocaat heeft het leger gevraagd het beeldmateriaal beschikbaar te stellen. Het is essentieel voor zijn bewijsvoering dat de soldaat niet door Chaiyaphum met een granaat werd bedreigd.

De soldaten die hem stopten bij een controlepost, hebben beweerd dat ze 2.800 methamphetamine pillen in zijn wagen hebben gevonden. Een week na de aanhouding kreeg de politie van het leger een harddisk met de beelden, maar die waren niet te vinden. Sinds september vorig jaar is de zaak onder de rechter.

– Minister Suvit (Science and Technology) verwacht dat het gereorganiseerde ministerie voor de verkiezingen van februari weer op volle sterkte aan het werk kan gaan. In augustus legt hij het kabinet een wetsvoorstel dienaangaande voor.

De reorganisatie heeft te maken met de geplande samenvoeging van het ministerie met het Office of Higher Education, dat het toezicht op universiteiten heeft. Tot nu toe werkte het onder het ministerie van Onderwijs. De fusie heeft tot doel innovaties en research te stimuleren. Voor het gefuseerde ministerie moet nog een naam worden bedacht.

– Secretaris-general Lim Jock Hoi van Asean is bereid Thailand een helpende hand te bieden bij de voorbereiding van ’s lands voorzitterschap volgend jaar. Lim en Prayut spraken elkaar gisteren op het Government House. Lim sprak gisteren ook met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zegt de nadruk te leggen op economische integratie van de Aseanlanden waarvan de bevolking dient te profiteren.

De SUV van prins Norodom na een frontale botsing met een taxi.

Nieuws van de website in 1 regel

• Ernstig gewonde prins Norodom opgenomen in ziekenhuis Bangkok
• 3000 gokkers op voetbal en bookies in de eerste 4 dagen aangehouden
• Het bekendste pad thai eethuisje in Bangkok rekent 2 baht voor papieren bekers
• Soldaten bewaken ’s nachts oogst boeren in Khok Krachai (Korat) tegen olifanten
• Buri Ram: Koffer met 40.000 speedpillen gevonden
• Aandelen van ’s lands aannemers herstellen zich na recordval van 18 procent
• Vier kustdorpen in Phangnga rampzone na overstromingen en harde wind
• Bankmedewerkster, 4 maanden moeder, maakt dodelijke val van bankgebouw Silom
• Human Rights Watch: UK en Frankrijk moeten Prayut onder druk zetten over mensenrechten
• Groei toerisme vertraagd in mei door laagseizoen, Ramadan en wereldcup


 

Vijf paradijzen voor boekenwurmen (3)

18 juni – Is het niet curieus? In 2013 werd Bangkok door Unesco uitgeroepen tot World Book Capital, maar een centrale bibliotheek kreeg de hoofdstad pas vorig jaar. De Bangkok City Libraty is ‘pretty awesome’ schrijft het vrijdagmagazine Guru van Bangkok Post in het omslagverhaal van afgelopen vrijdag dat gewijd is aan vijf bijzondere toevluchtsoorden voor boekenwurmen.

De bieb, zoals wij bibliofielen een bibliotheek noemen, strekt zich uit over vier verdiepingen. Ze heeft een aparte afdeling met brailleboeken, een afdeling met boeken over de Thaise monarchie, een sectie met internet, werkstations om ongestoord te kunnen lezen of studeren, en er zijn wisseltentoonstellingen. Guru schrijft: It’s a great showcase of the new and modern meeting the old and historic.

Morgen en overmorgen de laatste twee: Open House en Passport Bookshop. (Bron: Guru, Bangkok Post, 15 juni)

International Yoga Day

21 juni is International Yoga Day, maar zondag kwamen duizend beoefenaren van yoga al naar de Chulalongkorn universiteit om die dag te vieren. En dat leverde fraaie beelden op, die zijn vastgelegd in bijgaand fotoalbum.

Dick is aan het ijlen
18 juni – In het schemergebied tussen slapen en ontwaken vormde zich vannacht het ‘nieuws’ dat de bedorven schoolmelk op een school in Bangkok niet zal uitgroeien tot een schandaal. De oorzaak is vastgesteld, een  defect aan een vulmachine bij het sealen. Het hoeft niet weer te gebeuren.

Het – let wel – fictieve nieuws was een bedenksel waarbij twee nieuwsitems waren gecombineerd: de vondst van de melk en de fraude met welzijnsfondsen voor gedepriveerden. Klein begonnen, in één welzijnscentrum in Khon Kaen, en uitgegroeid tot een megaschandaal want in de meeste welzijnscentra werden onregelmatigheden geconstateerd.

De fantasie was aan de haal gegaan met de werkelijkheid wat het nepnieuws opleverde dat de dreiging was bedwongen. Ik vraag me af hoeveel lezers van Nieuws uit Thailand het ontdekt zouden hebben als ik het gepubliceerd had in mijn dagelijkse nieuwsoverzicht. Ik vermoed niemand, behalve die ene die ook de Thaise media volgt en nergens anders een soortgelijk bericht was tegengekomen. Ben je aan het ijlen, Dick?, zou hij gevraagd hebben, en dat was ik ook.

Protest tegen bouw woningen op Doi Suthep laait weer op

18 juni – Even uit het nieuws geweest, maar weer volop in de spotlights: de controversiële bouw van woningen voor rechters en juridisch personeel van de region 5 van het Court of Appeal op Doi Suthep (Chiang Mai). Ondanks de gemaakte afspraken is de bouw van de 45 woningen en 9 flats doorgegaan en zijn enkele huizen al in gebruik genomen.

Een netwerk van actievoerders eist dat ze binnen 10 dagen ontruimd worden om een ‘groot protest’ gepland voor 30 juni te voorkomen. In de kapel van Wat Phra Non Khon Muang is een forum gehouden, vandaag houdt de groep een rally voor het kantoor van de region 5 en plaatst er een bord met de tekst No Man’s Land en morgen biedt de groep de president van het Hof van Beroep een petitie aan met de eis het bouwcontract te annuleren.

De groep zegt dat de grond snel moet worden teruggegeven aan het Treasury Department, voorheen eigenaar van het terrein. Ze pleit voor naleving van het vorige maand genomen regeringsbesluit de 113 rai geen woonbestemming te geven. Het terrein dient te worden herbebost. De rechterlijke macht stelt daar tegenover dat ze de grond legaal in bezit heeft gekregen.

Minister Suwaphan (PM’s Office) ontkende vrijdag dat flats buiten het omstreden gebied al zijn betrokken. Het departement heeft een panel benoemd dat belast is met de overdracht van de grond. Er zijn geen technische of juridische beletselen tegen herbebossing, maar ‘zorgvuldige afweging is geboden voor een besluit over de woningen en flats die al klaar zijn of in aanbouw’.

De minister heeft de gouverneur van Chiang Mai en veiligheidsautoriteiten gevraagd met het netwerk samen te werken. ‘Ik heb alle partijen gevraagd rekening te houden met het openbaar belang en op basis van empathie, begrip en een vriendelijke houding te werken. Wat voor het gebied op de korte termijn kan worden gedaan, doe het alsjeblieft en praat daarna over oplossingen voor de midden en lange termijn.’

Het netwerk heeft ontdekt dat meer bomen zijn gekapt voor de bouw van hekken. Voetafdrukken van zwijnen en wilde katten zijn gevonden en er groeien paddenstoelen. Netwerkcoördinator Teerasak: ‘Nadat de bomen zijn verwijderd hebben we stapels rommel gevonden zowel op de bouwplaats als erbuiten.’

Een andere campagnevoerder zegt dat Doi Suthep een symbool is van Chiang Mai. ‘Het gevecht is voor de spirituele betekenis die van onschatbare waarde is. Afgezien van de schending van de lokale traditie, zal de bouw ook leiden tot overstromingen en grondverschuivingen.’ Volgens de Facebook-pagina Reclaiming Doi Suthep Forest Area hebben die de afgelopen weken al plaatsgevonden na de regens. Op de pagina staan ook enkele foto’s van omgevallen elektriciteitspalen. (Zie verder de pagina Doi Suthep)

Snelle scan van het overige nieuws

18 juni – BP telt vandaag 14 nieuwsitems en vijf korte berichten in de rubriek INBrief. De aan rabiës overleden man in Kalasin kwamen we al tegen in Nieuws van de website, evenals de Nida Poll. Twee achtergrondverhalen sla ik ook over.

Een gaat over de taaie strijd tegen gokken op voetbalwedstrijden. Het is gemakkelijk gokkers in gelegenheden te betrappen, maar moeilijk op het web. Het andere achtergrondje gaat over een trainingsprogramma gericht op 600.000 personen om hen zelfvoorzienend te maken. De regering trekt er 2 miljard baht voor uit.

Pagina 2 opent onder de kop GPSC mulls GLOW takeover. Vandaag sluiten twee beursgenoteerde bedrijven, GPSC en Glow, een overeenkomst over hun fusie. GPSC is een energiebedrijf, onderdeel van staatsoliebedrijf PTT Plc, Glow een Frans bedrijf. GPSC wil 69,1 procent van de aandelen verwerven. Hoeveel de deal waard is, moet nog bekend worden gemaakt. De overige aandelen worden op de Stock Exchange of Thailand aangeboden. Sla ik dus ook over.

Ander belangrijk nieuws: Naar het hoofd van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation wordt onderzoek gedaan naar aanleiding van een klacht over vermeend misbruik van een budget van 108 miljoen baht. Heeft betrekking op 2010 toen Thanya directeur was van het herbebossingkantoor van het Forestry Department.

Het budget was oorspronkelijk bedoeld voor het central administrative office maar Thanya besteedde het aan de aankoop van kiemplanten wat de vraag oproept of hij hiertoe bevoegd was. Van het bedrag werd 53 miljoen baht gebruikt voor zaailingen van diverse bomen om te worden uitgedeeld aan bewoners. Voor de aankoop was een maand uitgetrokken, te kort om ze te prepareren. Derhalve werden ze niet verspreid.

Immigration Bureau heeft het beredruk
Pagina 3 meldt in de opening dat het Immigration Bureau het druk heeft. De werkzaamheden zijn het eerste hafjaar naar 41,9 miljoen gestegen oftewel een toename van 31,33 procent. In de tweede helft van het jaar wordt een stijging met 5 tot 10 procent verwacht. De cijfers hebben betrekking op de vijf internationale vliegvelden Suvarnabhumi, Don Mueang, Phuket, Chiang Mai en Hat Yai. Woordvoerder Cheongron zegt dat het IB alle tandjes bijzet om de groeiende stroom aan Thaise en buitenlandse reizigers bij te houden.

Misdaadbestrijding nam ook de nodige tijd in beslag: in het eerste halfjaar werden 156 verdachten aangehouden, meest buitenlanders. De afgelopen zes maanden is aan 3.461 buitenlanders de toegang geweigerd. Ze werden beschouwd als een dreiging voor de nationale veiligheid. Dertig waren seksverdachten.

Suvarnabhumi noteerde een stijging van 6,89 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, Don Mueang 18,67 procent vooral als gevolg van meer vluchten uit China, Korea en Japan.

Vorig jaar is het IB begonnen de wachttijden te beperken, onder andere door de opening van meer automatische paspoort controlepoortjes. Het personeelsbestand is uitgebreid met 254 nieuwe agenten. Ze hebben pas onlangs hun opleiding afgerond.

Frontale botsing: Norodom gewond, zijn echtgenote overleden

18 juni De voormalige Cambodjaanse premier prins Norodom Ranariddh (74) is gisteren bij een frontale botsing ernstig gewond geraakt. Zeven anderen werden eveneens gewond en zijn echtgenote kwam om het leven.

Ranariddh was in een convooi met hooggeplaatste leden van zijn Funcinpec partij op weg naar Sihanoukville in zuidwest Cambodja toen een taxi uit tegenovergestelde richting tegen zijn SUV botste.

Volgende maand gaat Cambodja naar de stembus. Zowel Ranariddh als zijn vrouw waren kandidaat. Ranariddh, een zoon van wijlen koning Norodom Sihanouk, werd gewond aan zijn hoofd. Hij is opgenomen in het Pnom Penh ziekenhuis, zijn vrouw overleed daar.

Ranariddh was vier jaar mede-premier in een ongemakkelijke machtsverdeling met de huidige premier Hun Sen, een dictatoriaal bestuurder. Zijn partij won in 1993 de door de VN uitgeschreven verkiezingen.

In 1997 werd Ranariddh afgezet na lang sluimerende spanningen tussen hem en Hun Sen. In Phnom Penh werd twee dagen gevochten tussen zijn strijdkrachten en aan Hun Sen loyale soldaten. Ranariddh, die was gevlucht naar het buitenland, mocht later terugkeren maar het lukte hem niet bij de verkiezingen zijn succes te herhalen. Hij gleed weg in political irrelevancy en Funcinpec werd opgeslokt door Hun Sen. De partij heeft 41 zetels in het parlement.

Kort nieuws maandag 18 juni

– Het is een bekende oplichtingstruc waarvoor op thailandblogs wordt gewaarschuwd, maar telkens trappen nietsvermoedende toeristen er weer in. Met smoezen zoals het Grand Palace is gesloten wegens het bezoek van een buitenlandse hoogwaardigheidsbekleder bieden tuktuk bestuurders hen aan een rondrit te maken waarbij steevast wordt gestopt bij souvenirwinkels en kleermakers waar de toeristen onder druk worden gezet om iets te kopen. Of ze worden gelokt een riviercruise te maken.

Onder leiding van het Tourism Police Bureau hebben de autoriteiten de strijd aangebonden tegen de oplichters. Ruim negentig personen zijn al aangehouden in de omgeving van het paleis. 68 zijn aangehouden wegens verkeersovertredingen, 19 voor het verstoren van de openbare orde. Een andere groep van 52 is gewaarschuwd: blijf uit de buurt en vermijd bezigheden die het toeristisch image van Thailand kunnen schaden.

Sommige toeristen hebben geklaagd over handtastelijkheden en te duur geprijsde en inferieure producten die ze door de strot worden geduwd.

– De Public Sector Anti-Corruption Commission gaat onderzoek doen naar de aanleg van 1.097 weirs (kleine dammen) in 45 provincies, die gefinancierd zijn uit het Thai Niyom Yangyuen subsidieprogramma. Vandaag vergaderen betrokken diensten bij de PACC over maatregelen om de corruptie tegen te gaan. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– Politieke waarnemers verwachten dat in mei volgend jaar lokale verkiezingen worden gehouden voor tambons, gemeentes en provincies, nadat in februari landelijke verkiezingen zijn gehouden. Tot nu toe voorspelde de krant dat de lokale verkiezingen aan de landelijke verkiezingen zouden voorafgaan, waardoor ze een belangrijke graadmeter zouden zijn voor de landelijke uitslag.

De ‘speculatie’ is gebaseerd op aanbevelingen en de voorlopige tijdsplanning van de Kiesraad voor de wetsontwerpen op de lokale verkiezingen. Een van de zes wetsontwerpen is gereed en wordt voorgelegd aan een openbare hoorzitting. In juli gaat die naar de NLA.

Bangkok, Pattaya en PAO’s (Provinciale Saten) komen als eerste aan de beurt. TAO’s en gemeentes pas wanneer de grenzen van de kiesdistricten gewijzigd zijn. De wetsvoorstellen verschillen nauwelijks van de wetsversie uit 2002.

Nieuw is de eis dat kandidaten binnen 90 dagen na de verkiezingen een financieel verslag van hun uitgaven moeten overleggen. Entertainment activiteiten om kiezers te trekken zijn verboden. Voor de hoorzittingen is dertig dagen per wetsvoorstel uitgetrokken. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– De noodtoestand in het district Sungai Kolok (Narathiwat) is opgeheven. Het kabinet heeft toestemming verleend, het wachten is op publicatie in de Royal Gazette. Vanaf 20 juni is de Internal Security Act van kracht, maar vraag me niet wat het verschil is.

Sungai Kolok is derde district waarin de noodtoestand is opgeheven. De andere twee zijn Mae Lan (Pattani) en Betong (Yala). De noodtoestand in de overige districten is verlengd tot 19 september. Dat moet elke drie maanden opnieuw gebeuren.

– De smog en luchtverontreiniging in het Noorden is licht verbeterd, zegt minister Surasak (Milieu). In de negen provincies van het Noorden is de situatie beter dan vorig jaar. Onlangs vergaderden betrokken partijen over de toestand en maatregelen tegen het jaarlijkse euvel dat van februari tot mei voor veel overlast zorgt. Uit gegevens van de PCD blijkt dat het aantal hotspots (plaatsen waar brand woedt) met 13 procent is verminderd.

– Als laatste de rubriek INBrief.
1 Dat het waterpeil in de vijf reservoirs van Nakhon Ratchasima (ook wel Korat genoemd) voldoende is om het droge seizoen dat in oktober begint te overleven noemde ik al in Nieuws van de website. Er is voldoende water voor irrigatie, consumptie en behoud van het ecosysteem.

2 Het Meteorological Department heeft gewaarschuwd voor harde winden en hoge golven van 2 tot 4 meter in de Andaman zee en het noordelijk deel van de Golf van Thailand. Ze begonnen gisteren en duren tot woensdag. Kleine boten dienen niet uit te varen. Ook de bewoners langs stranden in de oostelijke regio en het westelijk deel van de Andaman zee dienen op hun hoede te zijn. In Ranong is een pickup truck meegesleept met bergwater en in een kanaal terecht gekomen. Een vrouw is overleden, haar man is gered.

3 Premier Prayut heeft het ministerie van Handel opgedragen als kerndienst te fungeren bij het aantrekken van Chinese investeerders in de Eastern Economic Corridor (EEC).

4 De politie breekt zich het hoofd over de vondst van een meisjeslichaam in het Songprapa kanaal (plaatsnaam ontbreekt). Niemand heeft nog de vermissing van een familielid gemeld. Het wachten is op de resultaten van een autopsie. De artsen schatten haar leeftijd op 11 jaar.

5 Bekend van Nieuws van de website: De helft van alle Thai meent dat de regering niet in staat is de corruptie effectief te bestrijden omdat het probleem diepgeworteld is in de Thaise samenleving. Dat blijkt uit de laatste Suan Dusit Poll. De respondenten maken zich vooral zorgen over de corruptie bij schoollunches, de verduistering van geld uit het tempelfonds, idem uit het fonds voor gedepriveerde mensen en over uitgaven van de regering voor diverse projecten. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Nieuws van de website in 1 regel

• Nida Poll: Hervormingen kloosterwezen gewenst
• Suan Dusit Poll: Regering kan corruptie niet uitbannen
• Nakhon Pathom: Dader van bloedbad ziekenhuis bezweken aan verwondingen
• Genoeg water in de vijf grote reservoirs van Korat
• 1 dode, 3 gewonden bij kettingbotsing motorfietsen in Prachin Buri
• Man sterft aan rabiës in Kalasin, acht maanden nadat hij gebeten was door een hond


 

Vijf paradijzen voor boekenwurmen (2)

17 juni – ’t Is geen café, hoewel de naam anders doet vermoeden; het bestaat al 14 jaar en het biedt Bangkok-bewoners een uitgebreide keuze aan tweedehands boeken: romans, biografieën, non-fictie zelfs stripboeken. Allemaal in het Engels, dus je hoeft er niet te zoeken naar tweedehands Thaise boeken.

In de gisteren begonnen serie Vijf paradijzen voor boekenwurmen vandaag het Dasa Book Cafe. Laat ik het maar de Thaise De Slegte noemen. De grote hoeveelheid drukwerk geeft de zaak niet alleen een unieke esthetiek met sommige boeken opgestapeld op de vloer en andere dicht tegen elkaar aan op planken. Maar het ruikt er daardoor ook naar versleten papier. Als er iets is waar boekenwurmen meer van houden dan de geur van nieuwe boeken, is het de geur van oude boeken.

Dasa verkoopt enkele dranken – vandaar de naam –  en er is één tafel met een paar stoelen om te chillen. Maar het is geen plaats waar je op je gemak uren achtereen een boek kunt lezen. En dat is hoe ze het willen, schrijft Guru, het vrijdagmagazine van Bangkok Post. (Bron: Bangkok Post, 15 juni)

Rats, kuch en bonen

17 juni – Hoe blijft een machthebber aan de macht? Door te beschikken over een leger dat hem door dik en dun steunt. Drie voorwaarden zijn essentieel: Goed en voldoende eten, een behoorlijke wedde en vrouwen. Daarom trokken eeuwen geleden marketensters met het leger mee.

De Spaanse landvoogd Alva had in de Tachtigjarige Oorlog als tactiek niet vechten en afwachten totdat Willem van Oranje zijn (huur)soldaten niet meer kon betalen. En in de Vietnam oorlog bevochten de Vietnamezen de Amerikanen vanuit tunnels onder de grond, want ze wisten dat ze op het slagveld nooit zouden kunnen winnen van het beter uitgeruste Amerikaanse leger.

Ik moest hieraan denken toen ik las dat de NCPO (junta) 600 (!) medewerkers bovenop de periodieke loonsverhoging een extraatje wil geven, want ze doen meer dan waarvoor ze betaald worden. Ja, Prayut of zijn adviseurs kennen de geschiedenis. Uiteraard riep het besluit kritiek op van de bevolking, maar de junta zegt dat nog niets besloten is.

Ik las het bericht op de website, maar het omtbreekt in de krant. Een ander bericht van de website, de aanhouding van een buitenlander wegens diefstallen in 2016, wel. Het staat zelfs op de voorpagina. Verklaring: een van de inbraken was in het huis van vice-premier en minister van Defensie Prawit. De dief had het vooral gemunt op woningen van hoge legerofficieren, wat me logisch lijkt, want daar valt wat te halen.

Wat hij in Prawit’s huis stal, vermeldt het bericht niet. Misschien een horloge uit Prawit’s verzameling van dure horloges, waarvan het bestaan overigens pas eind vorig jaar bekend werd dankzij de zon die Prawit tijdens de fotoshoot van het gewijzigde kabinet verblindde. We zijn nu een half jaar verder en nog steeds is het wachten op de conclusie van de NACC of Prawit schuldig is aan het verbergen van zijn vermogen.

Wat de krant nog meer biedt, meld ik verderop in Nieuws uit Thailand. Opnieuw weinig: in totaal tien nieuwsitems plus vier berichten in de rubriek News Bites. Zet u schrap want twee pagina’s beginnen met een politiek onderwerp dat alleen insiders zal interesseren.

De strijd is geschiedenis, Mahakan Fort Park heeft de toekomst

17 juni – Het heeft 26 jaar geduurd: de strijd tussen de gemeente Bangkok en bewoners van het buurtje bij het Mahakan Fort. Maar in april kwam er een definitief einde aan. Alle bewoners hebben eieren voor hun geld gekozen en de hoofdstad trekt aan het langste eind. De buurt is met de grond gelijk gemaakt en wordt ontwikkeld tot een stadspark, Mahakan Fort Park geheten.

Op 1 juni ging het onofficieel open, het uiteindelijk ontwerp wordt volgend jaar aan de bevolking getoond. Het park is 24 uur per dag geopend, wat de meeste parken in Bangkok niet zijn want die gaan ’s avonds dicht. De ruimte kan rond de klok, zeven dagen per week, gebruikt worden om te sporten en andere recreatieve bezigheden te beoefenen.

Nadat de bewoners waren vertrokken, is begonnen alle rommel op te ruimen, de grond op te hogen en gras te zaaien. De verlichting is uitgebreid en alle 41 bomen zijn getrimd. Er staan in het park zestien verschillende soorten bomen,  waaronder de sacred fig, weeping fig, banyan en common fig. Verder zijn betonnen wandelpaden aangelegd, enkele banken geplaatst en toiletten gebouwd, betaald door de Siam Cement Group.

Het historische gebouw Yannaprakat heeft een nieuwe verfje gekregen. Oorspronkelijk deed het dienst als rustplaats voor leden van de koninklijke familie die over water reisden en bij een paviljoen aan de waterkant van een kanaal aanlegden. Het Ong kanaal dat langs het gebouw loopt, is gebaggerd en er is een hek geplaatst voor de veiligheid.

De volgende fase is herstel van het Fort, een van de veertien forten die tijdens het bewind van koning Rama I zijn gebouwd om de hoofdstad te beschermen. Alleen twee resteren, het andere is het Phra Sumen Fort. In het park komen informatieborden met de lay-out, stadsplattegronden uit 1897 en 1932 en informatie in drie talen over de geschiedenis, bomen enzovoort.

Adjunct-gouverneur Chakkaphan denkt dat het park een hit zal worden. Het park heeft een speciale plaats in de geschiedenis van Bangkok. ‘Als bewoners het leuk vinden zich te verdiepen in de geschiedenis van de stad en tegelijkertijd te genieten van de natuur, is dit the place to be. (Bron: Bangkok Post, 16 juni) (Alle voorgaande berichten over het fort en de strijd om behoud van de buurt zijn gebundeld op de pagina Mahakan Fort)

Acmecs-landen bundelen de krachten

17 juni – Het openingsverhaal van BP vandaag weet me absoluut niet te boeien. Het is een follow-up op de berichtgeving over de Acmecs top van Cambodja, Laos, Myanmar, Vietnam en Thailand. De landen hebben gisteren besloten een fonds in het leven te roepen dat besteed gaat worden aan verbetering van de infrastructuur, zowel fysiek als digitaal, en verbeteringen van regels en voorschriften.

De eerste twee jaar richt het fonds zich op de East West Economic Corridor, die in Mawlamyine (Myanmar) begint en eindigt in Danang (Vietnam) alsmede op de Southern Economic Corridor van Bangkok naar Ho Chi Minh-Vung Tau in Vietnam.

De grootte van het fonds is nog niet bekend. Wel bekend is dat het fonds eind van het jaar wordt opgericht en dat wordt dan ook pontificaal gemeld in de kop boven de opening (Acmecs fund aims of end of this year). Premier Prayut wordt weer uitgebreid geciteerd, want BP schurkt nu eenmaal graag tegen de macht aan.

Ik heb dit fenomeen al eens beschreven in mijn boek Interviewen in de praktijk. Journalisten komen graag dicht in de buurt van de machtigen der aarde (dat wordt reflected glory genoemd). Dat geeft wat glans aan een beroep dat voor het overige niet zo gek veel status heeft.

‘Wrede’ hondenbazin gaat vrijuit ondanks klachten

17 juni – Berichten over dieren, vooral huisdieren, en kinderen, hoe jonger hoe beter, doen het altijd goed in de krant. BP weet het want zet een bericht over de 62-jarige eigenaresse van dertig honden op de voorpagina, voorzien van een foto in de categorie Ach, kijk eens hoe schattig. De vrouw kreeg gisteren bezoek van het Department of Livestock Development en de politie omdat ze door Watchdog Thailand was beschuldigd van dierenwreedheid.

Maar de inspecteurs troffen alleen twee honden aan met snijwonden, volgens de vrouw veroorzaakt doordat ze de dieren zelf scheert. Een opgezette dode hond die voor haar huis zou zijn neergezet, zoals in de media is bericht, is niet gevonden.

‘Gegeven de adequate conditie van de overige 28 honden is er niet genoeg bewijs voor vervolging op basis van de wet tegen dierenwreedheid’, zegt veterinair expert Teeravut. Wel is de vrouw bevolen het aantal dieren te verminderen, daar de omgeving niet geschikt is voor dertig honden. Ze moet ook binnen een week haar woning ontsmetten.

De klacht van Watchdog Thailand was niet de eerste. Buren hebben al vaak geklaagd over de stank die uit het huis kwam. Sommigen zeggen al tien jaar jaar bloot gesteld te zijn aan de herrie en stank. Ook is eerder de suggestie gewerkt van dierenmishandeling, aldus directeur Kumpol van het politiebureau Huai Khwang, waar Watchdog Thailand aangifte had gedaan.

Tijdens de inspectie beet de vrouw fel van zich af. Ze zei degenen die haar pesten, te zullen aanklagen en benadrukte dat ze goed voor haar huisdieren kan zorgen. De media wilde ze niet te woord staan.

Conflicten tussen olifant en mens vieren hoogtij

17 juni – Pagina 3 opent vandaag met een bericht over de obstakels die opdoemen bij de voorbereidingen voor de verkiezingen. Het gaat om vier obstakels die ik al noemde in het artikel van 15 juni Woord van de dag: Conundrum. Weinig relevant voor mijn lezers in Tietjerkstreradeel als er zich onder de 31.888 inwoners tenminste volgers van het Thaise nieuws bevinden.

Interessanter en ook verrassend is de opening van pagina 4. Alhoewel de olifant Thailands’ nationale dier is, heeft slechts 20 procent van de mensen die bij bossen met wilde olifanten wonen een ‘positieve houding’ tegenover jumbo’s. Daarentegen heeft 37 procent een ‘negatieve houding’ en 40 procent heeft een ‘milde houding’.  Die cijfers worden genoemd in de maandag gepubliceerde studie Human and Elephant Voices: Communities’ Responses towards Human-Elephant Conflict Management Strategies in Thailand. Aan de studie is twee jaar gewerkt.

Bioloog Pichet van de Mahidol universiteit zegt dat de studie ‘een alarm is dat ons waarschuwt dat het aantal conflicten tussen olifanten en mensen toeneemt en dat maatregelen genomen moeten worden om het probleem aan te pakken’.

De studie is gebaseerd op Pichet’s veldonderzoek en interviews met 271 dorpelingen die bij dertien bossen met veel olifanten wonen. ‘De situatie in de oostelijke bosgebieden baart de meeste zorgen. De relatie tussen mensen en wilde olifanten is precair.’

57 procent van de ondervraagden met een ‘negatieve houding’ woont in een van de vijf provincies Chachoengsao, Chon Buri, Chanthaburi, Rayong en Sa Kaeo. Dorpelingen in het Westen en Zuiden zijn wat milder.

De bewoners willen dat de autoriteiten effectieve waarschuwingssystemen opzetten en compensatie verlenen voor geleden schade aan eigendommen en oogsten. De DNP meldt dat in de vijf provincies een proefproject wordt begonnen, Elephant Landscape geheten, dat voorziet in meer waterbronnen en voedsel en aanpassing van het landschap om de olifanten te isoleren.

Kort nieuws zondag 17 juni

– De 15-jarige mannetjesolifant Sidor Daeng die sinds januari aan het zwerven was en één persoon heeft gedood, is al weer ontsnapt uit het Rue Nai Wildlife Sanctuary in Sa Kaeo. Donderdag was het teruggebracht maar in de vroege uurtjes van vrijdag ging het eigenzinnige dier er al weer van door na het elektrische hek vernield te hebben.

En opnieuw zijn boswachters aan een zoektocht begonnen om het dier te traceren. Dorpelingen in de buurt van het reservaat hebben de waarschuwing gekregen Boer pas op je kippen, zoals de uitdrukking luidt, alhoewel de jumbo’s zich liever te goed doen aan maïs en andere oogstgewassen.

– In sediment monsters, genomen op twee recyclingbedrijven van elektronische afval in Chachoengsao, zijn hoge concentraties lood, koper en tin gevonden. Directeur Sumetha van de afdeling gevaarlijk afval van het Pollution Control Department zegt dat het hoge niveau het gevolg is van het verbranden van elektronische circuits en verwerking van gevaarlijke stoffen. Met water en grond monsters verzameld in de buurt was niets mis.

Het bericht noemt ook een sloperij in Kalasin, waar de gezondheid van bewoners in gevaar komt door het onjuist recyclen van elektronisch afval. Sumetha dringt aan op een allesomvattend plan om hen beter te beschermen.

– Deze maand beginnen het minister van Werkgelegenheid, het National Statistical Office en de ILO een landelijk onderzoek naar kinderarbeid. Het onderzoek duurt tot februari. Volgens de ILO werken wereldwijd 512 miljoen kinderen van 5 tot 12 jaar, 19 miljoen kinderen doen schadelijk werk.

Het Thaise Labour Protection and Welfare Department schatte in 2015 het aantal kindarbeiders op 310.000, waarvan 85.000 gevaarlijk werk doen. Van de 10 miljoen kinderen en teenagers gaan 7 miljoen naar school. Maar dat zijn schattingen, zegt hoofd Ananchai van het departement. Een nieuw onderzoek is nodig om een nauwkeuriger beeld van de situatie te krijgen.

– Ik eindig met de rubriek News Bites die vier berichten bevat.
1 De dodelijke val van een man uit Maleisië van de zevende verdieping van een hotel in Hat Yai. De man was vrijdag gearriveerd met een groep van vijftien personen, die vijf kamers betrokken. Hij deelde een kamer met vier anderen. Zijn vrienden zeggen niets gemerkt te hebben. Staat ook in Nieuws van de website.

2 Ook al gemeld in Nieuws van de website. De uitwijzing van een Canadees naar de VS, die als adviseur werkte voor het beruchte drugsnetwerk Silk Road. Hij was al in december 2015 in Thailand aangehouden, maar werd pas vrijdag het land uitgegooid.

3 Personeel van het Livestock Department doet onderzoek naar de mysterieuze dood van tweehonderd hanen in het district Chawang (Nakhon Si Thammarat). De boeren maken zich zorgen over de mogelijke uitbraak van een ziekte. De karkassen van de dieren zijn begraven en het gebied is gedesinfecteerd.

4 Drie personen waaronder een knaap van 15 jaar zijn in een undercoveroperatie in Hat Yai (Songkhla) aangehouden. In een door hen gehuurde kamer vond de politie een aanzienlijkheid hoeveelheid speedpillen, marihuana en crystal meth.

Nieuws van de website in 1 regel

• Hat Yai: Maleisiër (27) maakt dodelijke val van zevende verdieping hotel
• Adviseur drugswebsite Silk Road uitgewezen naar VS
• Buitenlander aangehouden in Khon Kaen voor inbraken in 2016 in BKK e.o. en Pattaya
• Invallen op 87 plaatsen, 50 buitenlanders o.a. met verlopen visum aangehouden
• Udon Thani: Twee broers mishandeld door drugsbende, die door de politie wordt gedoogd
• Naam voormalig premier Chavalit wordt door bende misbruikt bij afpersing
• Extra loonsverhoging voor 600 NCPO-medewerkers in beraad


 

Overstaand van gisteren

– De Thaise arbeiders die als gevolg van de burgeroorlog in Libië gedwongen waren eerder terug te keren, krijgen financiële steun van het Department of Employment. Door hun vroegtijdige terugkeer bleven ze zitten met schulden aan de uitzendbureaus die hen geplaatst hadden. De bureaus moeten van het ministerie een deel van de bemiddelingskosten terug betalen.

– Thaise moslim arbeiders die werkzaam zijn in Maleisië, keren in groten getale terug naar het diepe Zuiden van Thailand om het eind van de Ramadan te vieren. Gisteren was het een drukte van jewelste op drie grensposten. In de grenspost bij de Thai-Malaysian brug stonden lange rijen wachtenden, in Tak Bai waren de veerboten afgeladen.

– Vertegenwoordigers van kamnans en dorpshoofden hebben donderdag de NLA in een petitie gevraagd drie artikelen van de Gemeentewet te schrappen. Ze zijn bang dat ze hun baan verliezen. Thans werken ze op basis van de Local Government Act, maar die wordt overvleugeld door de Municipal Act van het ministerie. In Trang, Nonthaburi en Lampang konden al geen verkiezingen worden gehouden voor hun functie.

Vijf paradijzen voor boekenwurmen

16 juni – ’t Is geheel tegen de verwachtingen in, maar uw redacteur, bibliofiel en bezitter van een omvangrijke boekenverzameling in Vlaardingen, waaronder een kleine sectie met Aziatische en Thaise boeken, heeft nog nooit een van de bibliotheken in Bangkok bezocht. Wel vaak in Asia Books geweest op zoek naar in het Engelse vertaalde boeken van Thaise auteurs. De belangrijkste bevinden zich inmiddels in mijn bezit.

Guru, het vrijdagmagazine van Bangkok Post, belicht in haar omslagverhaal van gisteren vijf bibliotheken. Ze schrijft: ‘Places that booklovers will absolutely adore.’

Ik begin vandaag met de oudste, de Neilson Hays Library, in 1869 begonnen als Bangkok’s Ladies Library voor de groeiende Engels sprekende gemeenschap. Na de dood van voorzitter Nellie Neilson Hayes zette haar man ter nagedachtenis de bibliotheek voort in een op de Italiaanse architectuur geïnspireerd gebouw, waarin ze nog steeds is gevestigd.

De bibliotheek heeft zelfs de iconische Italiaanse cirkelvormige ruimte met koepel, waar items uit de geschiedenis van de bibliotheek worden tentoongesteld. Wie een stap over de drempel zet, waant zich in de negentiende eeuw.

Na deze eerste aflevering volgen nog vier afleveringen met het Dasa Book Cafe, Bangkok City Library, Open House en Passport Book Shop. (Bron: Guru, Bangkok Post, 15 juni)

Commentaar: Pie in the sky? (Luchtkasteel)

16 juni – Minister Arkhom (Transport) en Airports of Thailand (AoT) leggen de lat hoog. Tegen 2021 hebben Thailand’s drie grootste luchthavens Suvarnabhumi, Don Mueang en U-Tapao een gezamenlijke capaciteit van 200 miljoen passagiers per jaar. Dat doel kan bereikt worden wanneer de ontwikkelingsplannen voor elke luchthaven zijn uitgevoerd. De minister maakte zijn visie, beter gezegd ambitie, bekend op de 22e jaarlijkse Civil Air Navigation Services Organisation Global Air Traffic Management top eerder deze week.

Volgens AoT kan Don Mueang 70 miljoen passagiers verwerken wanneer de derde terminal in 2021 klaar is. De capaciteit van Suvarnabhumi gaat omhoog van 45 miljoen (thans al overschreden met 15 miljoen) naar 90 miljoen wanneer de tweede uitbreidingsfase midden 2020 klaar is. Die bestaat uit de bouw van een tweede hal, de aanleg van een parkeerterrein voor vliegtuigen en een tunnel die de hoofdterminal verbindt met de tweede hal middels een APM (automated people mover) of een korte spoorbaan. U-tapao gaat in januari naar 3 miljoen passagiers [huidig aantal niet vermeld].

Volgens Bartjens zijn dat 163 miljoen passagiers en niet 200 miljoen die het bericht in de lead (eerste alinea) noemt. Ter voorkoning van misverstanden: de 3 miljoen heeft alleen betrekking op de januarimaand. Zie verder het bericht  Eerste marktverkenning voor U-Tapao gehouden.

Ongetwijfeld maakt de minister goede sier met zijn ambities door die visie te ontvouwen, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van vrijdag. Wanneer Don Mueang 70 miljoen passagiers kan verwerken, staat de luchthaven op gelijke hoogte met of hoger dan enkele internationale luchthavens in Europa en de VS. Schiphol bijvoorbeeld heeft een capaciteit van 68 miljoen passagiers.

BP wijst er echter op dat om zo’n groot aantal passagiers te kunnen ontvangen, meer nodig is dan een terminal, hoe geavanceerd dan ook of welke verbeteringen zijn aangebracht. Het heeft andere diensten en infrastructuur (trein- en busverbindingen naar andere steden) nodig om te kunnen groeien. Ook is voldoende personeel vereist, zoals immigratiefunctionarissen. Suvarnabhumi heeft dat niet, althans nog niet. Don Mueang is nog erger.

De enige verbinding van Suvarnabhumi met het centrum van Bangkok is de Airport Rail Link, een staatsbedrijf dat vooral bekend staat door zijn gebrek aan efficiëntie. De verbinding is een nachtmerrie geworden door de ondermaatse service.

De meeste passagiers die op Suvarnabhumi en Don Mueang aankomen, zijn afhankelijk van taxi’s waarvoor ze lang in de rij moeten staan en waarvan sommige bestuurders hen oplichten. Tal van mediaberichten maken melding van bestuurders die weigeren de meter aan te zetten of die halverwege uitzetten.

Het commentaar eindigt in mineur. Hoewel in 2020 de Red Line klaar komt, die de drie luchthavens met elkaar verbindt, biedt het feit dat die geëxploiteerd wordt door de Spoorwegen weinig hoop. (Bron: Bangkok Post, 15 juni)

Prayut kan me nog meer vertellen

16 juni – Moest vandaag denken aan de serie boekjes ‘De commissaris vertelt’ (1949), ‘De commissaris vertelt verder’ (1950), ‘De commissaris vertelt door’ (1951), geschreven door Hendrik Voordewind, hoofd van het bureau Warmoesstraat van de Amsterdamse politie. Willem van Iependaal (pseudoniem) inspireerde dat tot ‘De commissaris kan me nog meer vertellen’. Ik heb die boekjes nooit gelezen, maar de titels hebben zich vastgezet in mijn geheugen. De uitdrukking wordt wel gebruikt bij notoire ouwehoeren.

Dit ter introductie van de krant van vandaag die opent met een fors verhaal over het Acmecs CEO Forum in Bangkok waarop premier Prayut een keynote speech hield. Het forum ging vooraf aan de achtste Ayeyawady-Chao Phraya-Mekong Economic Cooperation Strategy (Acmecs) Summit vandaag. [’t Is weer een hele mond vol]

‘United we stand, Prayut tells Acmecs’ kopt de krant. De premier nodigde zakenmensen en de particuliere sector uit Zuidoost-Azië uit om een grotere rol te spelen door bedrijven en investeringen in de regio aan elkaar te koppelen als tegenhanger van de trend die naar protectionisme neigt. Hij wees erop dat de Acmecs-leden Cambodja, Laos, Myanmar, Vietnam en Thailand, een jaarlijkse economische groei van 6 tot 8 procent kennen, en noemde de snelle veranderingen in de wereld en Aziatische economie als factor achter de urgente oproep om nauwer samen te werken.

Het artikel beslaat de halve voorpagina met een vervolg op pagina 2, ook een halve pagina en een tweede artikel over de vorming van een fonds voor regionale samenwerking. Wat er overblijft voor ander nieuws zijn acht nieuwsitems plus de rubriek INBrief. Wat springt eruit? De NLA (National Legislative Assembly, door de junta benoemd parlement) heeft een commissie van dertig leden gevormd die het concept van het 20-jaren strategieplan gaat bestuderen, waarna het op 7 juli door het parlement wordt behandeld.

In de krant staat bij het artikel een kader met puntsgewijs de hoofdpunten maar dat ontbreekt op de website. Doel van het plan is Thailand te ontwikkelen tot een veilig, welvarend en duurzaam land. Gestreefd wordt naar sociale gelijkheid, biodiversiteit, milieuvriendelijke groei en ontwikkeling van menselijk kapitaal om er enkele punten uit te lichten.

Pagina 3 opent met oud nieuws: Het verbod op politieke activiteiten blijft van kracht totdat alle organieke wetten die betrekking hebben op de verkiezingen, van kracht zijn. Dat zei gisteren vice-premier Prawit. Mosterd na de maaltijd want het was al bekend.

Verder lees ik dat 25 juni International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking is. Om dat te ‘vieren’ wordt 13,6 ton narcotica met een geschatte straatwaarde van 13,7 miljard baht in Ayutthaya verbrand. Dat gebeurt in het Utility and Environment Management Centre op het industrieterrein Bangpa in het district Bang Pa-in.

Wel lieve mensjes, trouwe lezers van mijn rubriek Nieuws uit Thailand, het is niet veel wat ik u vandaag kan melden, want Acmecs sla ik over. Er is wel schokkend nieuws. De DNP bestudeert de mogelijkheden om de zes Karen die worden gecompenseerd voor de brandstichting van hun hutten in 2011 aan te klagen. De Supreme Administrative Court die de compensatie heeft bevolen, beschuldigt de boswachters die ze in brand staken, van een ambtsmisdrijf.

De tegenactie van de DNP doet me denken aan de uitdrukking ‘Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje’. ’t Is toch godgeklaagd: Je hut wordt in de fik gestoken [in totaal waren het er honderd] en de brandstichters worden in bescherming genomen. Dat wil zeggen door hun werkgever, gelukkig niet door de rechter.

Eerste marktverkenning voor U-Tapao gehouden

16 juni – De Royal Thai Navy, deels eigenaar van luchthaven U-Tapao, en de EEC-commissie (Eastern Economic Corridor) hebben gisteren een eerste marktverkenning verricht ten behoeve van een ontwikkelingsplan van 200 miljard baht voor de luchthaven. Over een maand wordt het programma van eisen bekend gemaakt.

Marinecommandant Naris die de leiding had over de marktverkenning, zegt dat tweehonderd vertegenwoordigers van particuliere bedrijven acte de presence gaven. Doel van het megaproject is U-Tapao tot een volledig commerciële luchthaven te ontwikkelen. De luchthaven wordt gezien als een toekomstig middelpunt voor de luchtvaart in Asean.

Het ministerie van Transport schat dat de luchthaven een potentiële capaciteit van 60 miljoen passagiers per jaar heeft wanneer alle EEC-ontwikkelingen afgerond zijn, maar een specifieke datum wordt niet genoemd. [Vergelijk de cijfers genoemd in het bericht Commentaar: Pie in the sky? (Luchtkasteel)]

De plannen voor U-Tapao behelzen de constructie van een derde passagiersterminal, een commercieel district, een vrijhandelszone, vrachtfaciliteiten en een centrum voor onderhoud, reparaties en opknapbeurten. Vermoedelijk wordt het project middels een PPP-constructie gefinancierd (public-private-partnership).

Het afgelopen jaar is het aantal passagiers op de luchthaven verdubbeld. Dit begrotingsjaar zijn 1,5 miljoen passagiers bediend, een aantal dat tegen het eind van het jaar naar 2 miljoen stijgt. Volgend jaar worden 3 miljoen passagiers verwacht, daar nieuwe vluchten in bedrijf komen.

Kort nieuws zaterdag 16 juni

– Een gezamenlijk team van Thaise en Filipijnse politieagenten heeft in Manila zestien Thais en drie Taiwanezen aangehouden die zich schuldig maakten aan telefonische oplichting. De afgelopen twee maanden zagen ze kans Thaise slachtoffers ruim 30 miljoen baht te omtfutselen. De verdachten werden aangehouden in een luxe huis van twee verdiepingen dat omringd was door bewakingscamera’s. Het huis deed al ruim een jaar dienst als zenuwcentrum.

In beslag genomen zijn computers, telefoons, SIM kaarten, bankboekjes, scripts in de Thaise taal en lijsten met namen van anti-witwas en narcotica functionarissen. De betalingen werden via elektronische banknetwerken gedaan, zodat het niet nodig was medeplichtigen in te zetten het geld uit de muur in Thailand te halen.

– Telecomwaakhond NBTC heeft bekend gemaakt dat de veiling van het 1800 MHz spectrum niet eerder dan over acht maanden wordt gehouden. De NBTC gaat aan de huidige voorwaarden knutselen om de veiling aantrekkelijker te maken. De bodemprijs wordt gebaseerd op een soortgelijke veiling in 2015. Verlaging zit er niet in uit het oogpunt van eerlijke concurrentie.

De grote drie lieten gisteren weten zich uit de in augustus geplande veiling terug te trekken, waardoor die geannuleerd is.

– Laatste bericht. De Stop Money Game Association, een netwerk dat strijdt tegen piramide-constructies, roept het ministerie van Justitie op de strijd op te voeren tegen frauduleuze investeringen. Voorzitter Samart heeft gisteren vijf eisen gedeponeerd bij het ministerie naar aanleiding van een recente toename van fraudezaken. Hij werd vergezeld van slachtoffers die hun zuur verdiende centjes hebben verloren bij onder andere oplichting met digitale investeringen en de verbouw van zoete aardappelen. De vereniging vindt dat de boetes verhoogd moeten worden. Het ministerie zou ook een centrale rol moeten spelen bij de hulpverlening.

Nieuws van de website in 1 regel

• Ouders in Khon Kaen protesteren tegen povere schoollunches
• Chachoengsao: Gebarsten waterleiding zorgt voor fontein van 100 meter
• Indonesië verbiedt import doerian en longan in oogstseizoen; Thailand zint op tegenmaatregelen
• Asok: Verkeerslichten vallen uit door brand in kabels, verkeerschaos
• 9 miljoen meth pillen en 300 kilo crystal meth onderschept in Noorden, 1 arrestatie
• Dievegge (23) van drie gouden halskettingen in eigen woning aangehouden
• Grote drie trekken zich terug uit augustus veiling van 1800 MHz spectrum
• 15 Vietnamese zakkenrollers, actief op toeristische hotspots in BKK, aangehouden
• Onderzoek naar dodelijke val Nederlander (68) van dak in Hua Hin
• Eigenzinnige plunderende olifant na maanden gevangen en terug in Sa Kaeo
• Bloedbad in ziekenhuis Nakhon Pathom: 2 doden, 2 lichtgewonden, dader gewond
• Mangmoom card (Thaise OV-kaart) vanaf 23 juni geldig op MRT, bus en ARL volgen in oktober
• Beslag op nog meer vermogen van voormalig ‘ongebruikelijk rijk’ parlementslid Pheu Thai

Reacties niet mogelijk