Thais nieuws 16-30 april

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 1-15 april zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

Koninginnedag zonder koningin

30 april zal voor mij altijd koninginnedag zijn [zonder tussen-n]. Op de tv naar het defilé langs paleis Soestdijk kijken, met de koninklijke familie op het bordes, daarna de stad in, balletje aan elastiekje in de hand, op een toetertje blazen, een kijkje nemen bij straatartiesten, op de kermis mijn geluk beproeven aan een gokkast, in een botswagentje indruk maken op meiden, ’s avonds oh en ah roepen bij vuurwerk en als traktatie later dan anders naar bed. Sommige jeugdherinneringen vervagen nooit. Voor mij geen koningsdag (met excuses aan onze koning).

‘Doi Suthep is de schat van de mensen in Chiang Mai’

30 april – De demonstratie gisteren in Chiang Mai, die vijfduizend bewoners op de been bracht, is de grootste sinds de militaire coup in mei 2014. Veel demonstranten hadden een groen lint om hun pols gebonden om hun onmin met het controversiële project uit te drukken. Ze eisen sloop van de gebouwde woningen en kantoren en herstel van het bos. Premier Prayut kreeg van hen een ultimatum van een week om opdracht voor de sloop te geven.

Teerasak Roopsuwan, een van de protestleiders, zegt dat Doi Suthep voor de mensen in Chiang Mai al een heilige berg is sinds het Lanna koninkrijk 772 jaar geleden. Het is ook een plaats waar relieken van de Boeddha worden bewaard en waar religieuze ceremonies worden gehouden om hem te vereren. ‘Doi Suthep is de schat van de mensen in Chiang Mai. Ze voelen zich verbonden met de berg, die deel uitmaakt van hun bestaan. Ze hebben het volste recht Doi Suthep te beschermen en het bos dat deel uitmaakt van de gewijde berg.’

Het openingsverhaal van BP vandaag bevat twee kaders: een met een chronologisch overzicht van de affaire sinds 2015 en een met een overzicht van de bouwwerken die er gebouwd zijn. Vooral het tweede levert de gewenste duidelijkheid, want de berichtgeving was de afgelopen maanden vaak onvolledig en slordig.  (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Doi Suthep. Klik hier voor een fotoalbum met acht foto’s van de demonstratie)

Verder in BP vandaag o.a. wippende beauties en een inferno

30 april – Bangkok Post telt vandaag elf nieuwsberichten c.q. verhalen, waarvan ik twee oversla: een Special Report over same-sex marriages oftewel homohuwelijken (schreef er gisteren al over in The Big Issue gaat er weer tegenaan) en een interview met CSD-hoofd Maitri over zijn strijd tegen maffia-netwerken en ‘invloedrijke’ figuren.

Pagina 2 opent met een bericht uit het Zuiden naar aanleiding van de aanwijzing van het district Chai Rong tot veiligheidszone (Joint panel to oversee safety zone plan), pagina 3 met Maitri en pagina 4 met de brand in Taiwan waarbij twee Thaise werknemers om het leven kwamen. De krant kopt een inferno (vuurzee, ook oord van verschrikkingen).

De dragende plaat toont deelneemsters aan de finale van de Miss Grand Pathum Thani 2018 verkiezing. Teetering girls kopt het fotobericht, oftewel wippende meiden wat erop duidt dat ze zenuwachtig waren. De winnares moet het later opnemen tegen Miss Grands uit andere provincies. En nou geen flauwe grappen maken over de andere betekenis van wippen.

Rottend afval bedreigt Doi Suthep
Op de 4 trouwens nog meer over Doi Suthep, maar dat bericht heeft niets te maken met de demonstratie van gisteren. Hoofd Kritsayam van nationaal park Doi Suthep-Pui zegt zich zorgen te maken over de uitdijende hoeveelheid afval die bezoekers aan de veel bezochte tempel en driehonderd winkels produceren. Het afval en afvalwater schaden het ecosysteem van bossen en nabijgelegen waterbronnen.

Krotsayam vertelt dat elke week vrijwilligers het afval scheiden, zodat het gescheiden kan worden afgevoerd, maar als het aantal toeristen tijdens speciale gebeurtenissen toeneemt, komt het afvalbeheer in gevaar met 30 ton die dagelijks verwerkt moet worden.

Het parkhoofd refereert aan Visakha Bucha dag, waarop pelgrims eer bewijzen aan relieken van de Boeddha. Tussen de 50.000 en 70.000 gelovigen komen dan naar de tempel. Langs de 11 km lange weg naar de tempel bieden vrijwilligers gratis voedsel en drank aan. Minibusjes met toeristen baren de meeste zorgen.

‘De passagiers dumpen hun afval overal omdat ze denken dat het park veel werkers heeft gehuurd om het gebied schoon te maken’, zegt Krotsayam. Een andere uitdaging vormt afvalwater dat door driehonderd winkels bij de tempel wordt geloosd. Het stroomt direct naar de Huai Rap Sadet waterval, die daardoor wordt verontreinigd. In het water zijn zuurstofniveaus gemeten die gevaarlijk zijn voor het milieu. Bezoekers wordt geadviseerd uit de buurt te blijven.

De Waste Water Management Authority en het gemeentebestuur van Tambon Suthep hebben plannen voor een dit begrotingsjaar te realiseren AWZI.

Thai Citizen Power Party snoept leden van Pheu Thai af

30 april – De Thai Citizen Power Party (TCP) is weer een stapje verder op de weg naar het parlement. De partij heeft de vereiste 500 leden ingeschreven en op een ledenvergadering bestuur, partijleider en secretaris-generaal gekozen. De meeste van de 35 bestuursleden zijn overlopers van voormalig regeringspartij Pheu Thai en haar voorgangers Thai Rak Thai en de People’s Power partij. Een bron zegt dat overlopers van grote partijen een coalitie kunnen vormen met een door het regime gesteunde partij om de nieuwe regering te vormen.

De TCP heeft drie kerndoelen aldus partijleider Samphan: instandhouding van de monarchie, bevordering van nationale verzoening en verkleining van de kloof tussen arm en rijk. De partij heeft geen bezwaar tegen welke partij dan ook die na de verkiezingen de volgende regering vormt. Na de verkiezingen beslist de TCP welke partij ze zal steunen.

Samphan zegt dat overstappen naar een andere partij en het vormen van een nieuwe partij normaal is voor leden van bestaande partijen. Hij heeft het zelf vele malen gedaan. Bezwaar maakt hij tegen de formulering dat overlopers in nieuwe partijen worden ‘gezogen’. Immers: elke nieuwe partij wil zoveel mogelijk parlementszetels winnen. Daarom worden ervaren voormalige parlementsleden benaderd die een grotere kans maken op verkiezing dan nieuwe gezichten. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort nieuws maandag 30 april

– Het leger treft voorbereidingen om Parit ‘I-tim’ Wacharasindhu, het neefje van partijleider Abhisit in het zogeheten khon phan dara (celeb bataljon) van de 11th Military Circle in Bangkok te plaatsen. Dit bataljon dat beschouwd wordt als de PR arm van het leger, telt al veel dienstplichtige acteurs en zangers en andere beroemdheden. Parit nam vorige maand voor zes maanden vrijwillig dienst in het leger.

Toevallig kreeg ik onlangs van een van mijn lezers een link toegestuurd naar een interview met Parit. Lezen, want hij zegt verstandige dingen!

– De MRTA heeft de eerste hoorzitting gehouden over de mogelijke verlenging met 3 kilometer van de Pink monoraillijn van station Si Rat naar MT-02 station aan de rand van de wijk Muang Thong Thani in Nonthaburi. Het MRT Pink Line monorailnetwerk loopt van Khae Rai (Nonthaburi) naar Min Buri. In november begonnen daarvoor grondwerkzaamheden en verkeersomleidingen. In januari zijn haalbaarheidsstudies begonnen, die tot juli duren.

De hoorzitting werd bijgewoond door 200 personen. De meesten gingen akkoord met de verlenging die in 2021 operationeel wordt gelijktijdig met de Pink Line.

– Nog meer openbaar vervoer. Details over een op te zetten orgaan dat de Sino-Thai HSL tussen Bangkok en Nong Khai gaat beheren, zijn zo goed als klaar, zegt staatssecretaris Pailin (Transport). Volgende maand informeren financiële adviseurs het ministerie over de meest geschikte bedrijfsstructuur. Acht beursgenoteerde bedrijven, meest commerciële banken, doen er onderzoek naar. De keuze is tussen een overheidsbedrijf en een beursgenoteerd bedrijf.

De staatssecretaris zegt dat binnen een jaar het orgaan gevormd moet zijn, omdat de aanleg van de HSL al is begonnen, hetgeen erop wijst dat de stappen om het orgaan te vormen, al achterlopen op de planning. De commerciële banken worden bij de vorming betrokken omdat ze ervaring op financieringsgebied hebben, de bedrijven zijn ook nodig omdat het project veel geld vergt. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

– Kleine toevoeging aan de al genoemde brand in Taiwan. De brand woedde in Chin Poon Industrial Co, een groot bedrijf in elektronica, gevestigd in het district Pingzhen. Behalve de twee Thais kwamen zes brandweermannen om het leven en werd één ernstig gewond.

De brand brak uit in de fabriek en sloeg over naar een belendende slaapzaal waar 380 buitenlandse werknemers sliepen. Sommigen zagen geen kans tijdig te ontsnappen [geen details]. De brandweer had enkele uren nodig om het vuur onder controle te krijgen. Naar de schade en oorzaak wordt onderzoek gedaan.

Het Thaise arbeidsbureau in Taipei ontfermt zich over de Thaise slachtoffers en verleent hulp aan de nabestaanden.

– Al gemeld in Nieuws van de website in 1 regel: in Sa Kaeo zijn 43 huizen onder water gelopen en akkers en nutsvoorzieningen beschadigd. De overstromingen waren het gevolg van zware regenbuien die in de vroege uurtjes van zaterdag waren begonnen. De gouverneur bracht gisteren met DDPM personeel een bezoek aan het gebied. Het districtshoofd van Tha Praya verwacht dat het twee dagen duurt voordat het water is gezakt.

In Nakhon Si Thammarat zorgde gistermiddag zware regenval voor run-off die in de Ai Khiew waterval stroomde. De bewoners die benedenstrooms wonen, zijn gewaarschuwd voor overstromingen. Bewoners langs kanalen en rivieren dienen eveneens op hun hoede te zijn.

Regeringswoordvoerder Sansern maakte gisteren bekend dat water in het stroomgebied van de Chao Phraya (negen provincies) wordt geloosd om boeren te helpen bij de rijstoogst.

Verboden te parkeren

Nieuws van de website in 1 regel

• Dronken bestuurder ‘parkeert’ in Khon Kaen auto op middenberm
• 1.250 demonstranten eisen sloop huizen Doi Suthep
• 85 pct in Nida-peiling: huizen schaden bos en ecosysteem
• 43 huizen in Sa Kaeo overstroomd na zware regen
• Udon Thani: 4 mannen gearresteerd met 600 kilo gedroogde marihuana
• Grote meth vangst in huis in Pathum Thani
• Twee Thaise arbeiders omgekomen in brand fabriek Taiwan
• Samut Prakan: Fabriek van autostoelen volledig in as
• Met tatoeages bedekt lichaam van zwaar gebouwde man gevonden in de rivier Kwai


 

Opinie: Regime moet aanzien vergeten en doen wat juist is

29 april – En weer besteedt Bangkok Post aandacht aan het controversiële bouwproject aan de voet van de Doi Suthep in Chiang Mai. Ditmaal doet Wasant Techawongtham, voormalig BP nieuwsverslaggever, een duit in het zakje met een verhaal op de opiniepagina van de krant. Me dunkt dat alles over deze zaak zo langzamerhand al is gezegd en geschreven, dus het stuk maakt op mij een vrij overbodige indruk. Maar misschien geldt voor dit soort verhalen hetzelfde als voor reclame: de kracht zit in de herhaling.

Regime must forget ‘face’ and do the right thing kopt de krant. Wasant betoogt: ‘Face (aanzien, prestige) blijft een aspect van de Thaise cultuur dat vaak een obstakel vormt voor pogingen om diverse netelige kwesties op te lossen. In de controverse over het woningproject is de rechterlijke macht in de verdediging gegaan tegen beschuldigingen dat ze het ecosysteem van het bos en een vereerde berg heeft ontheiligd.’

‘Maar justitie heeft de wet aan haar zijde. En voor een overheidstak die dagelijks wetten gebruikt om beslissingen te nemen, is dingen doen volgens het boekje van het grootste belang. Vele leden [van de rechterlijke macht] laten zich niet overtuigen dat er niet-wettelijke maar even relevante gezichtspunten in de samenleving zijn zoals culturele waarden en lokaal geloof.’

Het staat buiten kijf dat Doi Suthep een waardevol natuurgebied is. Bij een studie dertig jaar geleden werden 2.000 plantensoorten gevonden, 320 vogelsoorten, 800 vlindersoorten, 50 soorten zoogdieren, 28 amfibiesoorten en 50 soorten reptielen die allemaal op een symbiotische wijze leefden. Hoewel veel soorten met name de grotere zoogdieren zijn verdwenen, is het gebied nog steeds voor duizenden hun thuis.

Wasant schrijft: ‘Een moderne woonwijk kan nauwelijks deel uitmaken van die symbiose. Het kan nooit een deel van zijn van een bos in zijn natuurlijk staat.’ En daar wou ik het vandaag maar bij laten. Het laatste woord in deze sage is bepaald nog niet gezegd. Oppositiegroepen houden vandaag een grote rally om de regering te bewegen in te grijpen. Wat wordt het: sloop of een nieuwe bestemming? De tijd zal het leren. (Bron: Bangkok Post, 28 april)

Aanbevolen: Kaas uit Ierland
Van Ierland weet ik niet veel. Kan het aanwijzen op de kaart, weet dat Marten Toonder er zijn verhalen over heer Bommel en Tom Poes schreef en heb vaak gelezen over de onafhankelijkheidsstrijd van de IRA. Maar dat de condities om kaas te produceren er ideaal zijn, wist ik niet. Ik ontleen die kennis aan een advertentie waarin erop gewezen wordt dat de combinatie van mild klimaat, schone lucht en zachte regenbuien garant staat voor de beste weiden voor melkvee.

Glenstal’s butter wordt bereid van verse Ierse room, traditionally churned for your enjoyment. De kaas is te koop in de Central Food Hall. Niet naast de deur, maar absoluut de moeite waard om er een kijkje te nemen en de kaas te proeven. Tenslotte ben ik een kaaskop en gek op Nederlandse en Franse kazen. Een aantal kan ik kopen in Big C Extra, de dichts bijzijnde hypermarkt, maar de keus is beperkt. (Bron: Bangkok Post, 27 april)

Een nieuwe dag, nieuw nieuws

29 april – Het nieuws gaat maar door, het heeft geen dag rust. Ook op de Dag des Heeren, ratelen de telexen, zouden we vroeger zeggen, stroomt het nieuws van de dag het computersysteem van kranten in en gaan journalisten op pad om verslag te doen van ’t een of ander. Vijfdaagse werkweek, achturige werkdag? ’t Is een luxe die voor slechts weinig Thaise werknemers en kleine zelfstandigen is weggelegd.

Met deze inleidende woorden verklaar ik Nieuws uit Thailand voor geopend. Zet u schrap!

Buffel met beschilderde huid trekt aandacht

29 april – Bodypainting, ’t is een tijdje een hype geweest in Nederland, maar ik kan me niet herinneren er de laatste jaren over gelezen te hebben. Vandaag plaatst BP op de voorpagina een vierkoloms foto van een buffel met beschilderde huid. Het dier trekt op de Chiang Chui markt in Bangkok veel aandacht van bezoekers. Beschilderde dieren zie je nooit en als ze wel kleurrijk zijn, heeft Moeder Natuur ervoor gezorgd.

De buffel is beschilderd door Siribun Maitri in het kader van het ‘Save the Buffalo’ thema, maar wat dat inhoudt vermeldt het bijschrift niet. Kan de foto niet laten laten zien, want BP plaatst nooit fotoberichten (foto’s met een wat langer bijschrift) op de website. In dit geval geen ramp: volgens het bijschrift is het dier in verschillende kleuren beschilderd, maar erg duidelijk is de foto niet en dat valt weer tegen. Doorgaans zijn de foto in de krant van hoge kwaliteit.

Buitenlandse studenten die geen student zijn, krijgen ’t moeilijk

29 april – ’t Kwam al eerder ter sprake in de krant (zie het bericht van 29 april 99 buitenlanders gearresteerd bij klopjacht) en vandaag komt het onderwerp terug als opening. Buitenlanders veinzen Thais te studeren op een taalschool om een studentenvisum te bemachtigen, maar studeren: ho maar! De scholen helpen hen daarbij door een certificaat te verlenen. ’t Gaat goed tot het visum verlengd moet worden, want dan staan ze met de mond vol tanden als ambtenaren hen in het Thais ondervragen.

Vorige week kwam de fraude aan het licht tijdens de operatie X-Ray Outlaw Foreigner. De politie stuitte daarbij op tal van buitenlanders met een verlopen visum en deed huiszoeking bij 74 internationale taalinstituten. Gebleken is dat met name Afrikaanse ‘criminele elementen’ gebruik maken van de visumtruc, zegt adjunct-commandant Surachate van de toeristenpolitie.

Ze schrijven zich in op een cursus en wonen de lessen niet bij. Vervolgens ruilen ze hun toeristenvisum in voor een studentenvisum dat een langere verblijfsduur kent. De school verstrekt een inschrijvingsbewijs dat eerst door het provinciaal onderwijskantoor moet worden gelegaliseerd alvorens de ‘student’ zijn begeerde visum krijgt.

Volgens Surachate verdienen enkele ‘gewetenloze’ politieagenten een centje bij door hen te helpen tegen betaling van 40.000 baht bemiddelingskosten. Deze week vergadert de toeristenpolitie met het Department of Consular Affairs en het ministerie van Onderwijs over maatregelen.

De operatie van vorige week, waarbij 118 plaatsen werden bezocht, werd uitgevoerd door de Anti-Human Trafficking Division van de politie, de Technology Crime Suppression Division (technische recherche) en de Crime Suppression Division (recherche).

De aangehouden verdachten, voornamelijk uit Nigeria, Kameroen, Guinea en India, bleken zich onder andere schuldig te hebben gemaakt aan romance scams (oplichting van vrouwen door een romantische relatie aan te knopen), het skimmen van credit cards en drugshandel. Sommigen hadden 300.000 tot 400.000 baht op hun bankrekening staan, waarvan ze de herkomst niet konden [wilden] aangeven.

Surachate schat dat momenteel 100.000 buitenlanders een verlopen visum hebben. In de recente operatie zijn 4.000 aangehouden. Volgens hem heeft de operatie geleid tot een scherpe daling van het aantal misdrijven in Bangkok.

Woordvoerder Choenrong van het Immigration Bureau zegt dat zijn bureau op luchthavens en grensposten de touwtjes heeft aangetrokken. Met name buitenlanders die het land verlaten en weer binnenkomen via zogeheten visa-runs over land zijn verdacht. [Wist niet dat die nog bestonden] Ze worden tegengehouden en moeten het gepaste visum aanvragen. Op internationale luchthavens worden vingerafdrukken gecontroleerd om te zien of de persoon op de zwarte lijst staat. Ook wordt een gezichtsherkennings systeem gebruikt om te bepalen of het gezicht overeenkomt met de paspoortfoto.

En weer Prayut’s politieke toekomst

29 april – Het gezeur over Prayut’s politeke toekomst houdt maar niet op. Ik geef toe: het is geen onbelangrijk onderwerp, maar ook hierbij geldt: Overdaad schaadt. Vandaag op de voorpagina een bericht over het voornemen een pro-Prayut partij op te richten. ‘Pro-democratie activisten moeten een beslissing nemen of ze doorgaan de regering te attaqueren gezien de berichten dat het regime van plan is een politieke partij te vormen’, zegt Chaturon Chaisaeng, prominent lid van Pheu Thai.

Volgens hem wijzen de laatste berichten op de vorming van een partij en is de oorspronkelijk geplande campagne om Prayut als outsider premier naar voren te schuiven, van de baan. Zo’n partij zou voldoende zetels in het Huis van Afgevaardigden moeten bemachtigen om hem als kandidaat-premier te nomineren. Deze optie zou Prayut meer acceptabel maken.

Chaturon’s opmerkingen zijn een reactie op berichten dat diverse high-profile voormalige parlementsleden benaderd zijn om over te lopen naar een door het leger gesteunde partij. Verwacht wordt dat die zich gaat registreren bij de Kiesraad. Chaturon zegt dat pork barrel politics (letterlijk: varkensvlees vat politiek) in het spel is waarbij geschoven wordt met overheidsgelden om kiesdistricten te verleiden in de aanloop naar de verkiezingen zo’n partij te steunen.

Chaturon zegt: ‘Ik vind dat zowel de strijd tegen de NCPO om in welke vorm dan ook aan de macht te blijven als tegen Prayut die het land leidt als outsider premier moet doorgaan. Activisten dienen zich met alle mogelijke middelen te verzetten.’

Prayut zei vrijdag (andermaal) dat hij niet aan de macht wil blijven. Voormalige parlementsleden en politici verleiden naar een andere partij over te lopen is niets nieuws want is al eerder vertoond, riep hij in herinnering. Maar de NCPO dient er niet te worden uitgepikt om te ‘winkelen’ naar overlopers. ‘De NCPO neemt een neutrale houding aan. Alles wat we doen is voorbereidingen te treffen voor de verkiezingen. Dat is onze plicht’, aldus Prayut.

Zo langzamerhand krijg ik de indruk dat deze discussie (die maar niet ophoudt) een strijd tegen windmolens is en begint te lijken op een absurdistisch toneelstuk. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

The Big Issue gaat er weer tegenaan

29 april – Pagina 2 bespreek ik kort, want blikt zoals altijd terug op de afgelopen zeven dagen. The Big Issue, een wat losjes geschreven artikel gaat over intimidatie en censuur. Aanleiding is de bewering van voormalig parlementslid Watchara (Democraten) dat pro-Prayut lieden 40 miljard baht willen uittrekken om Prayut premier voor ’t leven te maken. Prayut dreigt hem voor de rechter te slepen.

Verder meldt auteur Alan Dawson dat het vermaledijde artikel 44 al 200 keer is ingezet. Dat geeft Prayut de macht om de trias politica te negeren en te doen wat hem goed dunkt. Even een deelsommetje maken: de junta is 4 jaar aan de macht, dus gemiddeld eenmaal per week heeft hij dictator gespeeld.

Voorts op de 2: They said it, Milestones, Losers, Winners en The week ahead. Donderdag gaat de startbaan van luchthaven Phuket weer open dus moet een eind kunnen komen aan de wachttijden en vrijdag neemt een panel van Justitie een besluit over het wetsvoorstel ter legalisering van same sex marriages wat wij het homohuwelijk noemen. Veel meer dan bescherming van geregistreerd partnerschap wordt niet verwacht. De vraag is hoeveel bescherming, schrijft Dawson.

Kort nieuws zondag 29 april

– Komt goed uit want ik publiceerde er onlangs een feature over (klik hier) en nu meldt de krant dat voorstanders van het Kra kanaal de regering gaan vragen een commissie te vormen om een haalbaarheidsstudie naar het kanaal te doen dat een verbinding moet gaan vormen tussen de Golf van Thailand en de Andaman zee.

De Thai Canal Association, een club van gepensioneerde generaals, politici en prominente zakenlieden met Chinese banden, vergaderde gisteren in Hat Yai over hun poging het project nieuw leven in te blazen. Deze week reizen vertegenwoordigers van de vereniging naar Bangkok om premier Prayut een petitie te overhandigen.

– Opening over de volle breedte van pagina 3 een ‘scheet ‘ van minister Don (Buitenlandse Zaken). Hij verwacht betere economische vooruitzichten en meer investeringen in Azië, inclusief Thailand, na de recente positieve tekens in de regio: de topontmoeting van de twee Koreaanse leiders en gesprekken tussen de Indiase premier en de Chinese president.  ‘Dat waren goede tekens voor de vooruitzichten op vrede, stabiliteit en welvaart in Azië.’

– Het Meteorological Department verwacht dat de zomerstormen en harde wind die gisteren de kop hebben opgestoken, tot dinsdag duren. De bewoners van Bangkok, Central Plains, Noorden, Noordoosten, Oosten en Zuiden dienen zich voor te bereiden op ‘ongebruikelijke’ weersomstandigheden.

De hoofdstad en buurprovincies werden gisteren de hele dag getroffen door overstromingen en verkeershinder. Ook enkele provincies in het Noordoosten deelden in de feestvreugde.

Nakhon Ratchasima rapporteert dat deze maal de sterke winden geen huizen beschadigden. Maar van woensdag tot vrijdag werden wel tweehonderd huizen beschadigd door onweersbuien. Vrijdagavond viel de regen in de provincie met bakken uit de hemel, de meeste viel in het district Chakkarat.

Het Department of Disaster Prevention and Mitigation meldt dat 77 districten in 30 provincies tussen maandag en gisteren zijn getroffen door stormen.Tot nu toe zijn 3.000 huishoudens in 350 dorpen het haasje.

– De moslim politici van de Wadah factie die Pheu Thai hebben geholpen een voet achter de deur te krijgen bij de verkiezingen, hebben allen de partij verlaten. Ze hebben een nieuwe politieke partij opgericht, genaamd Prachachart Party, zegt een PT-lid in Songkhla.

De nieuwe partij probeert voormalige parlementsleden in het Zuiden te verlokken om zich bij haar aan te sluiten. De partij streeft naar 15 parlementszetels. De meeste kandidaten willen steun verwerven in Pattani, Yala en Narathiwat, de drie zuidelijke provincies die geteisterd worden door geweld.

– Een glas kan half vol of half leeg zijn, ’t is maar hoe je het bekijkt. Het ministerie van Handel doet het eerste; het is tevreden met het Amerikaanse besluit Thailand te handhaven op de Watchlist van landen die IP-rechten schenden. Thailand stond de afgelopen tien jaar op de Priority Watch List, maar schoof vorig jaar een plaatsje omhoog. Op de Watch List staan 24 landen. Zo nu en dan gaat de bulldozer over nagemaakte producten zoals cd’s en merktassen, maar zodra de bulldozer terug is in de garage, wordt er volop gehandeld in de piratenspullen. Levert wel altijd een mooie foto op.

– De FDA gaat een rechtszaak aanspannen tegen een bedrijf dat voedselsupplementen produceert en online verkoopt onder de merknaam Marry Paew. Het product is niet gelicenseerd door de FDA. Ze kwam het op het spoor dankzij een verklaring van de vijfde celeb (beroemdheid, ster) die door de politie is verhoord in verband met de Magic Skin zaak, maar die heeft geen banden met Marry Paew.

De FDA waarschuwt voor ongeregistreerde voedselsupplementen, met name vermageringsproducten. [Maar hoe kun je dat weten als het FDA goedkeuringslabel is vervalst?] ‘De beste manier om slank te blijven, is gezond te eten en voldoende lichaamsbeweging’, zegt FDA secretaris-generaal Poonlarp. En ik zeg: Is nog goedkoper ook.

Inmiddels heeft actrice Apinya ’Saipan’ Sukuljaroensuk haar excuses gemaakt voor haar promotie van de Magic Skin-producten. Ze wist niet dat de huidverzorgingsproducten en voedselsupplementen van het bedrijf niet erkend en ondeugdelijk waren.

– ’t Was al eerder gesuggereerd: de aanslag op Hmong clubleider Thaweesak en zijn familie dinsdag was een wraakactie van drugsbendes. Bij de aanslag kwamen zijn vrouw en dochtertje van 5 om het leven, de man en zijn zoontje (7) werden zwaar gewond.

De afgelopen jaren hielp Thaweesak de politie bij de strijd tegen drugshandel. Dankzij zijn hulp konden enkele verdachten worden aangehouden en drugsvoorraden in beslag genomen. De politie zegt dat dit voor de bendes een aanzienlijk schade heeft opgeleverd.

Nieuws van de website in 1 regel

• City Hall erkent Khanom Farang Kudi Chin (Portugese koekjes) als lokale wijsheid, één van de zes
• Dak bushalte Vibhavadi-Rangsit Rd bezwijkt door zware regen, geen gewonden
• Bangkok en omstreken: Zware regen en hinder voor verkeer
• Kampioensploeg FC Buriram wacht zware wedstrijd in Sukhothai
• Aannemer Karnchang bereid tot bod op aanleg luchthavens HSL
• Baby (10 mnd) overleden in crèche Samut Prakan
• Actrice Saipan sorry voor  haar steun aan Magic Skin producten
• Thailand blijft op de Watch List van landen die IP-rechten slecht beschermen
• Vrouw (67) smeekt dief gestolen geld en kostbaarheden terug te geven
• Koh Samui: Kokosnoot plantages hebben last van black headed worm ziekte
• Critici van ’t regime maken draai van 180 graden


 

Sanitsuda berijdt haar stokpaardje

28 april – Monniken die zich misdragen, uit hun ambt ontzetten (in het Engels defrocking) is slechts een deel van de hervorming [van de monnikenorde], schrijft oud-BP redacteur Sanitsuda Ekachai op de opiniepagina van Bangkok Post.

Misstanden in de Sangha (monnikenorde) zijn een van de onderwerpen die ze regelmatig aansnijdt en daar is nu weer alle aanleiding voor, want tegen drie leden van de Sangha Supreme Council en twee andere oudere monniken is op 11 april door no-nonsense NOB-directeur Pongporn aangifte gedaan wegens corruptie. En vorige week stapte hij naar de NACC met een zelfde beschuldiging tegen zeven tempels, geleid door vooraanstaande monniken.

De bevolking was niet eens geschokt. Dat zegt boekdelen over de onmin van de bevolking met de geestelijkheid. Tempelcorruptie is een publiek geheim. Maar de tempels hebben een uitgebreid netwerk van supporters, dus het kan geen verbazing wekken dat die op hun achterste benen stonden. Ze beschuldigen Pongporn ervan zijn autoriteit te hebben overschreden en zeggen dat elk kerkelijke wangedrag moet worden behandeld door de geestelijkheid en niet door leken. Prayut is gevraagd Pongporn te ontslaan.

Waar het in deze zaak om gaat is het afromen van gelden uit het tempelfonds, die het NOB verstrekt voor renovaties en godsdienstonderwijs. De tempels moesten een deel terugstorten op de privé bankrekeningen van NOB-medewerkers, een systeem dat money change wordt genoemd. Maar er is veel meer mis met de Sangha.

De mensen hebben genoeg van de eindeloze stroom seks- en corruptieschandalen. Monniken nemen het niet zo nauw met de leefregels, maar de Sangha Supreme Council, die bestaat uit een stel conservatieve verkalkte abts, grijpt niet in. De clerus als geheel heeft geen voeling met de moderne wereld  en weigert het feodale systeem te moderniseren omdat het bij uitstek de bron is van haar macht, privileges en voordelen.

De financiële huishouding van tempels is volstrekt ondoorzichtig want is niet openbaar. Abts, hoewel formeel verplicht samen te werken met tempelcommissies ter controle van donaties, hebben het laatste woord alsof zij de eigenaar zijn van tempels en kunnen kunnen doen wat hun goed dunkt. Vaker dan niet worden de gelden in het geheim gedeeld met de commissieleden. Veel onschatbare voorbeelden van tempelarchitectuur, muurschilderingen en andere religieuze en historische artefacten zijn vernield door abts die geen idee hebben van cultureel behoud.

Volgens een onderzoek door het National Institute of Development Adminstration (Nida) bedragen de openbare donaties aan de 37.075 tempels in het land jaarlijks 100 tot 120 miljard baht. Dit verklaart waarom monniken zich met hand en tand verzetten tegen controle op de donaties. Tot nu toe is elke poging mislukt om donaties en vermogen transparant te regelen na felle protesten van de clerus.

Wat moet er gebeuren om het systeem open te breken? Sanitsuda pleit voor decentralisatie van de machtsstructuur en inspraak van gemeenschappen in het tempelbeheer met externe controle van de boekhouding.

En stop de staatspatronage, schrijft ze. De donaties zijn meer dan genoeg om onderwijs en andere tempelzaken te betalen. Patronage en financiële hulp verwennen alleen maar. Ze verdiepen de cultuur van afhankelijkheid en houden monniken tegen bij het herwinnen van publiek vertrouwen.

Sanitsuda: ‘Ze zijn te lang in de watten gelegd en gedragen zich als een huilbaby wanneer privileges en voordelen risico lopen. De meerderheid van de monniken bekommeren zich niet om de gemeenschap omdat hun privileges uit het machtcentrum in Bangkok komen. Maar ze moeten veranderen. Om de clerus te hervormen, moeten we de tempels teruggeven aan de gemeenschap. Zonder hervorming van de Sangha blijft de clerus achter en wordt ze irrelevant voor moderne Thais.’  (Bron: Bangkok Post, 27 april) (Zie verder de pagina Corruptie 5)

De foto uit 2017 toont functionarissen die documenten over het gesjoemel naar de NACC brengen. Die heeft het er maar druk mee.

Nieuwe corruptieaffaire: de aanschaf van zuigwagens

28 april – Om de clown-filosoof Bassie van het voormalige duo Bassie en Adriaan te parafraseren: Een dag zonder corrruptieschandaal is een dag niet geleefd. Dus hoera: Na de tempelaffaire, de welzijnscentrumaffaire en de onderwijsfondsaffaire, om enkele recente schandalen te noemen, heeft het land nu een nieuwe corruptieaffaire: de aanschaf van sewage trucks (zuig- of vacuümwagens) door acht provincies, waarvoor te veel is betaald.

Veertig functionarissen van lokale bestuursorganen en particuliere bedrijven, waaronder acht RvB-leden, worden verdacht van betrokkenheid. Gisteren heeft de politie haar lijvige onderzoeksrapport van 60.000 pagina’s overhandigd aan de National Anti-Corruption Commission. Het gaat om de provincies Phetchabun, Sing Buri, Samut Prakan, Samut Sakhon, Chon Buri, Rayong, Nonthaburi en Phitsanulok. Afzonderlijke onderzoeken naar de aanschaf in Chiang Mai en Si Sa Ket zijn nog aan de gang. In Chiang Mai wordt volgende maand aangifte gedaan, Si Sa Ket moet nog een besluit nemen.

Het bericht meldt verder dat de Counter Corruption Division van de politie eerder haar onderzoek naar twintig LAO’s (local administration organisations) voor verder onderzoek naar de NACC heeft gestuurd. Maar hoe dat precies zit, wordt me niet duidelijk uit het bericht. De directeur van de DLA (department of local administration) zei eerder deze maand alle provinciale gouverneurs opdracht te hebben gegeven de vermeende samenspanning bij de aanschaf van de zuigwagens te controleren.

‘t Is een vrij eenvoudige vorm van corruptie. Leverancier en afnemer spreken een prijs af en het verschil tussen vraagprijs en marktprijs verdwijnt in de zakken van betrokkenen. Zolang bij een controle van de boeken het prijsverschil niet ontdekt wordt en niemand aan de bel trekt (de Rekenkamer?), kunnen de heren  en – laat ik niet discrimineren – dames genieten van de aanvulling op hun salaris.

In dit geval gaat het om 26 miljoen baht wat neerkomt op gemiddeld 650.000 baht per persoon. Belastingvrij uiteraard. Nog geen vetpot als je de huizenprijzen in Bangkok in ogenschouw neemt. Wel aardig voor een – ik noem maar een zijstraat – een cruise in de Caribbean. Zou ik maken, want je kunt er maar alvast van genoten hebben voordat je tegen de lamp loopt.

Misschien vraagt u zich af waarom ik zo uitgebreid op de zaak in ga. Dat komt: ik sla de voorpagina over, want die gaat over de ontmoeting van de Noord-Koreaans leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Dus Nieuws uit Thailand is vandaag korter dan gebruikelijk en u moet toch wat te lezen hebben. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Sterren in Magic Skin-zaak treft geen blaam

28 april – Prominent op pagina 2 een foto van twee appetijtelijke vrouwen met wie ik wel eens een avondje zou willen stappen: de actrices May en Patt (ik beperk me tot hun bijnamen). Ze maakten reclame voor en verkochten [?] de producten van Magic Skin Co (huidverzorging en voedselsupplementen) waarin enkele bestanddelen zijn gevonden die er niet horen: een precursor die gebruikt wordt bij de productie van methamphetamine, kwik en zelfs Viagra. Dat is ontdekt door de Dietary Supplement Industry Club. De producten waren voorzien van een vervalst of verkeerd goedkeuringslabel van de FDA.

De twee beauties en twee andere celebs (beroemdheden, sterren) hebben gisteren een verklaring afgelegd bij de politie. Deze week moeten nog vijf op het matje komen, in totaal gaat het om 59 sterren. De politie heeft inmiddels acht personen gearresteerd die betrokken zijn bij de misleiding.

Ook de sterren kunnen daarvoor vervolgd worden omdat ze valse informatie hebben gegeven over de eigenschappen van de voedselsupplementen. Mits ze daarvan natuurlijk op de hoogte waren, wat niet waarschijnlijk lijkt. De politie verwacht 45 dagen nodig te hebben voor haar onderzoek. (Meer in het vorige bericht van 26 april: Viagra gevonden in dieetproducten van sterren)

Phuket gaat verontreinigd kanaal uitbaggeren

28 april – De gemeente Phuket gaat maandag beginnen met het reinigen van het Pak Bang kanaal. Ze heeft dat besluit genomen naar aanleiding van beelden op internet van zwart afvalwater dat het kanaal instroomt. De verontreiniging heeft nauwelijks gevolgen voor toeristen want het kanaal ligt in het zuiden van Patong en daar zijn maar weinig hotels. Niettemin nemen de autoriteiten het zekere voor het onzekere ter bescherming van het image van de provincie.

Woensdag vergaderde de gouverneur met enkele diensten, waaronder het Department of Public Works and Town & Country Planning over het incident. Ze kwamen overeen de schoonmaak over te dragen aan de gemeente Phuket.

Het departement heeft al 398 miljoen baht uitgegeven aan het baggeren van het kanaal als preventieve maatregel tegen overstromingen. Het werk wordt al twee jaar vertraagd waardoor sediment zich heeft opgehoopt. Dit heeft de reputatie van de badplaats aangetast nadat maandag als gevolg van zware regens meer vuil uit kanalen naar de Andaman zee in de buurt van koraalriffen stroomde.

Een van de problemen is dat huishoudens en bedrijven hun afvalwater niet ter verwerking aanbieden. Ze lozen het in zee om op een heffing van 5 baht per kubieke meter te besparen. Overigens meldt het bericht dat de gemeentelijke AWZI (afvalwaterzuiveringsinstallatie) binnenkort haar maximum capaciteit bereikt. In aanleg is een uitbreiding.

Kort nieuws zaterdag 28 april

– Het Office of the Natural Water Resources gaat een krediet van 150 miljard baht vragen voor dertien grote waterbeheersprojecten die de komende vijf jaar gepland zijn. Het gaat om de aanleg van twee watertunnels in Bangkok, tien projecten van het RID [geen details] en de aanleg van een waterreservoir in Chanthaburi. Op de foto de tunnel onder het Bang Sue kanaal.

– Het kantoor van de procureur-generaal beslist maandag of ITD-directeur Premchai alsnog vervolgd wordt voor de drie aanklachten die eerder op verzoek van de openbare aanklagers waren ingetrokken. Het gaat om het illegaal bezit van stropersuitrusting, illegale betreding van het Thungyai Naresuan Wildlife Sanctuary en een poging om op dieren in een beschermd gebied te jagen.

Het OM vond het bewijs daarvoor in eerste instantie onvoldoende, maar de politie heeft inmiddels aanvullende informatie verstrekt. De zes andere aanklachten, ingebracht door de politie, waren al overgenomen door het OM.

Het besluit de drie aanklachten te laten vallen, riep destijds de nodige kritiek van de bevolking op. Die beziet de zaak met wantrouwen omdat Premchai als hi-so (elite) de dans van veroordeling zou kunnen ontlopen. Niet ongebruikelijk in Thailand. Premchai en zijn jachtmaatjes werden op 3 februari in het bosreservaat aangehouden. Vooral de dood van een zeldzaam indochinees luipaard leidde tot felle protesten.

– Nog een U-turn als u begrijpt wat ik bedoel. De DSI die eerder besloot het onderzoek naar de verdwijning van Karen-actievoerder Porlajee ‘Billy’ Rakchongcharoen te staken, komt misschien terug op dat besluit. Adjunct-hoofd Korawat beloofde gisteren de zaak voor te leggen aan de special case commissie.

Gisteren was het vier jaar geleden dat Porlajee spoorloos verdween. De DSI wees vorig jaar het verzoek van zijn vrouw af het onderzoek voort te zetten met als argument dat ze niet wettelijk getrouwd waren. Gisterochtend brachten zij en andere mensenrechtenverdedigers onder leiding van directeur Pompen van de Cross Cultural Foundation een bezoek aan de DSI, voorafgaand aan een seminar. Korawat deed toen zijn belofte.

– Betaalgemak voor reizigers met de MRT (ondergrondse metro) en BTS (skytrain). De MRTA gaat EMV technologie (Europay, Mastercard, Visa) installeren. Thai en buitenlanders hoeven dan niet meer in de rij te staan om een kaartje kopen. Na beide metro’s wordt het systeem naar ander openbaar vervoer in het land uitgebreid.

MRTA-gouverneur Pakapong  zegt dat ook de 2.000 bussen in Bangkok, vervoer over water en snelwegen aan de beurt komen voor het betaalgemak. Thais met een contactloze betaalmogelijkheid op hun creditkaart kunnen die vanaf vandaag in Londen en Singapore gebruiken.

– Partijleider Abhisit (Democraten), ja die weer, zegt in de opening van pagina 3 dat pogingen in het werk worden gesteld om potentiële geldschieters tegen te houden die bestaande politieke partijen willen steunen. Abhisit ziet dat als een tactische zet om die partijen in de schoot van een door het leger gesteunde politieke partij te dwingen. Hij heeft dit gehoord van iemand in de regering. Wat hij er verder over zegt, mag u zelf lezen in Regime ‘pulling at party purse strings. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– De PACC gaat onderzoek doen naar 189 personen die verdacht worden van betrokkenheid bij onregelmatigheden in drie overheidprojecten. Het gaat om het (bekende) welzijnsproject voor HIV-patiënten en minder bedeelden en het minder bekende zelfhulp gemeenschapsproject en het dorps coöperatieproject. Wat die laatste twee inhouden, weet ik niet. Van de 189 verdachten zijn 43 directeur (41 van een welzijnscentrum), de overigen zijn overheidsfunctionarissen en tijdelijk personeel.

De PACC gaat onderzoeken naar onregelmatigheden die in acht provincies zijn gedaan, beoordelen om te zien of ze voldoende zwaar zijn voor een officieel onderzoek. De onderzoekers van de PACC zijn nog bezig bewijs te verzamelen. PACC-medewerker Jarumpon belooft billijke behandeling. De onderzoekers worden ondervraagd over hun bevindingen.

PACC secretaris-generaal Kornthip zegt dat het onderzoek naar het gesjoemel van welzijnscentra zo goed als klaar is. Die zaak, weet u nog, kwam dankzij een klokkenluider als eerste aan het licht in Khon Kaen. De directeur van dat centrum is ontslagen. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Nieuws van de website in 1 regel

• Kapitaaluitstroom uit aandelen- en obligatiemarkt ‘nog niet zorgelijk’, zegt BoT
• Khon Kaen: Vrouw op motorfiets ‘gewurgd’ door gevallen kabel
• Politievrijwilliger vervolgd voor dood motorrijder
• 1.6000 klanten opgelicht door touroperator voor 10 mln baht


 

Grafrede bij de gesloopte Mahakan buurt

27 april – Dit is een foto van de sloop van een huis in de Mahakan buurt bij het historische Mahakan Fort. Ik heb vaak over het buurtje geschreven en de strijd voor behoud, die begon toen in 1992 het Committee for the Conservation of Rattanakosin and Old Towns besloot de bewoners uit te zetten en op de 5,1 rai land een stadspark aan te leggen.

Ploenpote Atthakor, redacteur opiniepagina van Bangkok Post, maakt in de krant van donderdag de balans op. Het is geen vrolijk verhaal, meer een grafrede, want de bewoners gooien de handdoek in de ring. De gemeente Bangkok heeft gewonnen. Eind 2016 is ze begonnen een van Bangkok’s oudste wijken met houten huizen die dateren uit het begin van de Rattanakosin periode, eind achttiende eeuw, te slopen waarbij ze tactieken gebruikte – Ploenpote schrijft ‘some quite dirty’ – om de gemeenschap op de knieën te dwingen.

Het verzet van bewoners, de steun die ze kregen van cultuurbeschermers en academici, niet de minsten: het heeft allemaal niet mogen baten. Bangkok, zoveel is wel duidelijk, hecht geen belang aan haar cultureel erfgoed. Om een parallel met Nederland te trekken: Stel je voor dat de gemeente Amsterdam de grachtengordel zou willen slopen: het land zou te klein zijn.

Mahakan obliteration is a crying shame, schreeuwt de kop boven Ploenpote’s J’accuse, oftewel de vernietiging van Mahakan is een hemel schreiende schande. En zo is ’t maar net. (Eerdere berichten op de pagina Mahakan Fort. Voor het artikel klik hier)

Amuse gueulle bij ’t nieuws van de dag
Omdat de hitte in mijn kamer mij de de keel begon uit te hangen en niet bevordelijk was voor mijn arbeidsvreugde een tweede ventilator bijgeplaatst. Mijn vriendin kocht het apparaat en kwam met een mij onbekend merk aanzetten. Geen Hatari maar een Imarflex en ook wat kleiner dan zijn grote broer.

Ik moet zeggen: ’t was een goede koop want junior is een fel mannetje. De luchtstroom die hij genereert, is veel sterker dan die van senior. Doet me denken aan een uitspraak van mijn oma over opvliegende kleine mensen: zijn stront zit te dicht bij zijn mond.

Ben benieuwd naar de volgende elektriciteitsrekening, hoewel die altijd nog lager zal zijn dan bij gebruik van de air-conditioning. Staat uit, want 1 leidt tot verkoudheid, 2 vreet stroom en 3 elke keer als je de koele ruimte verlaat, krijg je een temperatuurschok.

The Sun onthult sekstourpakketten naar Thailand

27 april – ‘Thailand is geen bestemming voor het sekstoerisme, wat buitenlandse media beweren, en op sommige plaatsen verkopen jonge schoolkinderen hun lichaam niet aan sekstoeristen’, zegt commandant Kornchai van de mensenhandeldivisie van de politie (ATHD) vandaag in het openingsverhaal van Bangkok Post. Maar in hetzelfde verhaal zegt hij ook: ‘Het kan niet worden ontkend dat de sekshandel bestaat. Wat we moeten doen is haar beteugelen.’

De krant meldt dat de ATHD en de TCSD van het hoofd van het Central Investigation Bureau de opdracht hebben gekregen onderzoek te doen naar sekstourpakketten waarmee op internet wordt geadverteerd. De Engelse krant The Sun heeft dat op haar website onthuld. Enkele websites, zowel in het Thai als andere talen, verkopen steamy (hete, geile) vakanties naar onder andere Phuket en Pattaya.

Het CIB-hoofd zegt dat de toeristen- en lokale politie al de afgelopen maanden gejaagd hebben op bendes die seks aanbieden. Ze gaan nu hun onderzoeksveld uitbreiden om erachter te komen of een georganiseerde misdaadbende van Thai en buitenlanders betrokken is bij de sekshandel in Thailand.

Kornchai zegt daarentegen dat alle bekende sekshandelbendes al op de zwarte lijst staan van het Immigration Bureau. ‘De politie heeft al veel vrouwen en ladyboys aangehouden. Geen enkele maakte deel uit van georganiseerde sekstours. In de meeste gevallen boden ze hun diensten onafhankelijk aan of via Thaise of buitenlandse agenten op individuele basis. De buitenlandse media houden van sensationele verhalen om het aantal lezers te vergroten maar de werkelijkheid is dat sekshandel in Thailand niet erg prominent is.’

Sun Online schrijft dat Thaise websites pakketvakanties aanbieden met ‘fresh out of school virgins and ladyboys’. Eén bedrijf biedt punters (slang voor klanten) de kans om te slapen met jonge maagden met als lokkertje ‘Word de eerste om een van deze jonge betoverende maagden te ontmaagden’. Alle bedrijven bieden ook homo hoeren aan.

Eén rekent $ 1.400 voor een pakket van zeven dagen. Een ander adverteert met een luxueuze 5-sterren seksvakantie in een privé villa voorzien van een zwembad ‘op het tropische vakantie-eiland Phuket’. Een bedrijf in Pattaya belooft een ‘girlfriend’ ervaring (GFE) voor de duur van de vakantie van zeven dagen ad $ 1.500.

Vorige week deed de politie een inval in een hotel in Pattaya waar elf mannen en veertien vrouwen seks hadden (niet te verwarren met de eerder gemelde inval op 15 april in de R3 gay sauna in Bangkok). De Chinese hoteleigenaar is gearresteerd wegens overtreding van de Hotels Act en gelegenheid geven.

Verder noemt de krant nog de Gambiaanse minister die voor kortstondige ophef zorgde met zijn uitspraak dat mensen die seks zoeken niet in zijn land moeten zijn maar in Thailand. Hij heeft zijn excuses gemaakt [maar voor wat, vraag ik me af].

Anti-coup groepen waarschuwen voor protesten

27 april – Anti-coup groepen dreigen hun activiteiten volgende maand te zullen opvoeren want op 22 mei is het dan 4 jaar geleden dat het leger de macht overnam.

Opperbevelhebber der strijdkrachten Thanchaiyan zei gisteren dat de autoriteiten voorbereidingen treffen om demonstranten aan te pakken. Hij beloofde dat het leger de regering blijft steunen, want het leger is part and parcel van het landelijk bestuur (onlosmakelijk verboden met) en zijn taak is ervoor te zorgen dat het werk van de regering ononderbroken kan doorgaan.

Thanchaiyan reageerde op vragen over Prayut’s laatste commentaar waarin hij de suggestie wekte na de verkiezingen zijn greep op de macht te willen continueren. De vraag of legerleiders zich aansluiten bij een door het leger gesteunde politieke partij wilde Thanchaiyan niet beantwoorden.

Legercommandant Chalermchai probeerde gisteren de zorgen weg te nemen over demonstraties tegen het regime: ‘We zijn op alle eventualiteiten voorbereid.’ Hij drong er bij de media op aan het belang van de protesten niet uit te vergroten daar dit het investeringsklimaat negatief kan beïnvloeden, maar ‘ik denk dat niets van belang gaat gebeuren’. Tot nu toe zijn politieke partijen, zowel oude als nieuwe, in het gareel blijven lopen en ze hebben binnen de wettelijke beperkingen van het verbod op politieke activiteiten geopereerd.

Minister Suwaphan (PM’s Office) verdedigde gisteren het voorstel om de bijdrage aan het zogeheten dorpsfonds te verhogen met 30.000 baht per dorp. ‘Het is geen poging om stemmen te werven [voor een door het leger gesteunde partij]. Het voorstel is deel van het programma om banen te creëren en de levensstandaard van mensen te verbeteren.’

Ook partijleider Abhisit had weer wat op zijn lever. Hij onderschreef kritiek op het regime dat steun probeert te verwerven van mensen die haar politieke ideologie delen. ‘Ik zie dit als politiek gemarchandeer.’ Abhisit zei voet bij stuk te houden en bereid te zijn in de oppositiebanken plaats te nemen, indien aansluiting bij bepaalde partijen zou betekenen haar democratische principes te grabbel te gooien.

‘We houden liberale democratie hoog in het vaandel, wat betekent respect voor minderheidsstemmen en een checks-and-balances system (evenwicht tussen de machten). We hoeven met niemand een alliantie te vormen. Als dat betekent dat we onze principes moeten verloochenen en het land in de verkeerde richting gaat, nemen we een controlerende rol aan.’

Inmiddels heeft de Kiesraad 31 van de 99 aanvragen voor de oprichting van een politieke partij goedgekeurd. De NCPO heeft 14 toegestaan een algemene ledenvergadering te houden om hun besturen te kiezen.

Als dat zo doorgaat, wordt het stembiljet een dik pak papier, alhoewel natuurlijk niet alle partijen in alle kiesdiscricten meedoen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

99 buitenlanders gearresteerd bij klopjacht

27 april – Een razzia op 128 plaatsen in het hele land, waaronder Pattaya, Hat Yai en Koh Samui, heeft gisteren de vette oogst opgeleverd van 99 arrestaties, zowel van migranten uit buurlanden als buitenlanders wier visum was verlopen. De meeste verdachten komen uit Myanmar, Laos, India, Duitsland en Afrikaanse landen.

De klopjacht was onderdeel van de operatie X-Ray Outlaw Foreigner. Ze werd uitgevoerd door het Narcotics Suppression Bureau, Central Investigation Bureau, Immigration Bureau, Tourist Police Bureau (TPB), de Patrol and Special Operation Division en lokale politiekorpsen.

Gezocht is ook op 74 internationale scholen die enkele Afrikanen in dienst hebben als leraar. Hoewel hun visum was verlopen, stonden ze nog steeds voor de klas. TPB adjunct-commissaris Surachate heeft de medewerking van de instituten gevraagd en aangeboden te voorkomen dat buitenlanders hun toeristenvisum omzetten in een studentenvisum door ze certificaten te verstrekken, want dat is in strijd met de immigratiewet.

Over niet-Thai die mogelijk werken voor transnationale misdaadsyndicaten zei Surachate dat de meeste fraude met credit cards wordt gepleegd door personen uit Afrikaanse landen, zoals Nigeria en Guinea. Ze houden zich vaak ook bezig met drugshandel. Op de bankrekeningen van sommigen circuleerden bedragen van driehonderd- tot vierhonderdduizend baht, waarvan ze de herkomst niet konden [lees: wilden] aangeven.

In Bangkok is in een flat aan de Chalerm Prakiat Rama IX weg de 35-jarige Nigeriaan Ezeocha Nnamdilucky aangehouden. Hij werd al twee weken gezocht voor het bezit en de verkoop van cocaïne. De politie was getipt over de man en hield hem aan toen hij zijn appartement verliet. Hij had een 90-dagen visum.

Surachate zegt dat DNA-monsters worden genomen van de aangehouden verdachten. De gegevens worden opgenomen in ‘s lands strafregister. Tevens worden de namen van de verdachten geplaatst op de zwarte lijst van Immigration en worden ze naar hun land van herkomst uitgewezen.

Kort nieuws vrijdag 27 april

– De abt van Wat Sri Nakharam in Udon Thani, een van de zeven tempels die in de derde ronde van het onderzoek naar de verduistering van gelden uit het tempelfonds worden verdacht van de fraude, ontkent elke betrokkenheid.

Gisteren zei hij dat de CCD van de politie hem heeft ondervraagd over een bedrag van 10 miljoen baht dat vijf tot zes jaar geleden door het NOB ter beschikking was gesteld en over de projecten waaraan het geld was besteed. De abt zegt dat het geld destijds is geretourneerd omdat de tempel geen plannen had voor werkzaamheden.

De CCD heeft ook vier leden van het tempelschoolbestuur ondervraagd en financiële documenten onderzocht en niets verdachts gevonden. De abt zegt zich geen zorgen te maken want de CCD heeft hem verteld dat hij wordt beschouwd als getuige. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– Kleine toevoeging aan Nieuws van de website in 1 regel over het Hmong-hoofd. RTP adjunct-commissaris Chalermkiat zei gisteren dat de man, kamnan van tambon Po in Chiang Rai, mogelijk betrokken was bij een drugsbende en zijn weelde vergaard kan hebben met de drugshandel.

Thaweesak en zijn zoon (3) overleefden dinsdag een hinderlaag aanval, waarbij zijn vrouw en 5-jarige dochter om het leven kwamen. Vader en zoon zijn zwaar gewond in het ziekenhuis opgenomen. De kamnan kan nog niet worden verhoord. Volgens Chalermkiat waren meer dan twee verdachten, die goed bekend zijn met het lokale drugswereldje, betrokken bij de beschieting. De politie zoekt uit wie zou kunnen profiteren van de kamnan’s dood.

– De zuidelijke provincies hadden gisteren geluk. Onweersbuien teisterden de rest van het land maar niet het Zuiden. In Buri Ram werd een man (62) dodelijk getroffen door de bliksem en in Si Sa Ket zitten honderd leerlingen zonder klaslokaal nadat het dak was weggeblazen en de regen lesmateriaal en computers had vernield. Ze krijgen nu les in een paviljoen van een tempel. De man werd geraakt toen hij bij zijn huis rijstzaailingen plantte. Hij overleed in het ziekenhuis. In het district zijn rijstsilo’s en veestallen vernield.

In Kalasin (foto) regende het gisteren weer. 87 huizen missen inmiddels een dak. In de provincie Nan werden enkele grote bomen ontworteld en vielen vijf elektriciteitsmasten om. De storm beschadigde 45 huizen en oogsten. In Phichit ging de storm woensdagavond aan de haal met daken van twaalf huizen.

Het Disaster Prevention and Mitigation Department heeft bekend gemaakt dat van maandag tot woensdag 1.042 huishoudens in 136 dorpen van 20 provincies door storm en regen zijn getroffen. Vandaag en morgen blijft het stormfront actief.

– De samenleving moet de krachten bundelen om de sekshandel in kinderen uit te bannen. Dat pleidooi hielden experts uit Thailand en de VS gisteren op de Conference on United Partnerships against Human Trafficking in Bangkok. Er zijn weliswaar vorderingen geboekt, maar nu is een collectieve inspanning vereist met een grotere samenwerking binnen en tussen organisaties.

Volgens de Anti-Trafficking in Persons divisie van de politie zijn partnerschappen tussen overheidsdiensten en de burgermaatschappij van cruciaal belang omdat de personeelsbezetting en het budget van de politie beperkt zijn en burgers de politie vaak tips geven.

– Vandaag begint in Singapore de Asean Summit. Premier Prayut gaat er voor duurzame ontwikkeling pleiten als voorbereiding op de vergrijzende samenleving en cyber veiligheid. De leiders van de tien Aseanlanden ondertekenen naar verwachting drie documenten.

In de VS zijn Thailand en de VS overeen gekomen de samenwerking te versterken op het gebied van cyber en maritieme veiligheid, terrorisme en grensoverschrijdende misdaad. Dat is woensdag afgesproken tijdens een bijeenkomst van minister Prawit (Defensie), die op uitnodiging van het Pentagon op bezoek is in de VS, en de staatssecretaris van het US Department of Homeland Security.

– Het hooggerechtshof heeft dezelfde twee rechters als eerder genomineerd voor de Kiesraad. Omdat ze destijds achter gesloten deuren waren geselecteerd wees het parlement in februari alle zeven kandaten af. Ditmaal bleven de deuren open.

– Het Institute of Fair Economy and Labour pleit voor een betere bescherming van mensen die hun brood verdienen via smartphone applicaties, zoals apps die klanten en eigenaren van particuliere wagens aan elkaar koppelen.

Tot nu toe is de wet vaag wie de werkgevers van die applicaties zijn. Volgens researcher Akkanat volgen ze hun eigen regels en houden geld in op de verdiensten. Ze investeren niet in training en verschaffen geen apparatuur en voertuigen die in de handel worden gebruikt.

Akkanat wijst erop dat dienstverleners die geen apps gebruiken, streng gereguleerd worden door de staat. Ze verwijten de gebruikers van de zogeheten ride-hailing applications dat ze hun banen stelen.

– Op of voor 1 mei, de Dag van de Arbeid, gaan vakbonden een petitie aan de regering aanbieden met tien eisen op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Eén heeft betrekking op het minimum maandpensioen van 5.000 bath. Beetje ingewikkeld dus laat het hierbij.

Nieuws van de website in 1 regel

• Negen sterren op ’t matje voor hun promotie van Magic Skin producten
• No show op baantraining? Dan geen 100-200 baht extra
• Geldigheidsduur paspoort van 5 naar 10 jaar
• Oprichter Sam Serey van Cambodjaanse oppositiegroep KNLF aangehouden
• Nakhon Ratchasima: Beslag op vermogen ad 50 mln baht van drugsnetwerk
• Ayutthaya: Gestolen steen uit tempel teruggegeven, want gaf alleen maar ellende
• Fiji: Advertentie verwart het woord kerk met toilet, gelovigen woedend
• 412 KCUC-leden spannen rechtszaak aan, slechts 5-10 procent van inleg uitgekeerd
• Huishoudschulden laagstbetaalden gestegen naar 137.000 baht, record in 10 jaar
• Mysterieuze telefoongesprekken met Hmong-hoofd voor hinderlaag aanval


 

Commentaar: Stop met martelen

26 april – Tijd om te stoppen met martelingen. Met die simpele samenvatting zou ik kunnen volstaan, want daarmee is alles gezegd. De noodkreet staat als kop boven het hoofdredactioneel commentaar van woensdag dat gewijd is aan twee recente recente sterfgevallen in gevangenissen. Het wrange van die zaken is dat de autoriteiten tegen alle feiten en bewijsmateriaal in de doodsoorzaak in het ene geval afdeden als het gevolg van drankmisbruik en het verlies van eetlust en in het andere geval van verstikking tijdens het eten.

In Buri Ram overleed de 39-jarige Jamnong Kroaking. Het Buri Ram Hospital dat een forensisch onderzoek verrichtte, en het Srinakarind ziekenhuis in Khon Kaen waar de autopsie plaatsvond, deden de verklaring van drankmisbruik en verlies van eetlust af als ‘onzin’. Jamnong, aangehouden wegens het stropen van gaurs in het Dong Yai Wildlife Sanctuary, overleed aan de gevolgen van een fysieke aanval.

Daar hij over onvoldoende financiële middelen beschikte, kon hij geen vrijlating op borgtocht aanvragen. De politie heeft tot nu toe geen details bekend gemaakt over wat er is gebeurd.

De andere zaak betreft Pattanachirapong Boonyasem (34), die volgens de gevangenbewaarders van de Samut Prakan gevangenis gestikt zou zijn in zijn eten.

Die bewering is in deze ‘sordid tale of torture and violence’ al afgewezen door Naret Sannettawan, directeur-generaal van het Corrections Department die tenminste bewees integer te zijn. Hij heeft de gevangenisdirecteur en bewaarders die dienst deden, overgeplaatst om een eerlijk onderzoek mogelijk te maken. Het lijkt erop, zegt hij, dat Pattanachirapong een buitensporige straf heeft gekregen nadat bewijs van de verkoop van drugs in de gevangenis was ontdekt.

Beide zaken verdienen nauwgezet onderzoek en dienen in de publieke schijnwerpers te worden gezet, schrijft BP. Ze kunnen het bewijs zijn van de doorgaande marteling van mannen en vrouwen in politiehechtenis of in gevangenissen, hetgeen vele geloven. Geweld, soms barbaarse behandeling van gevangenen is vaak van binnen uit het rechtssysteem gemeld. Het militaire regime ontkent dat dit geweld plaatsvindt, maar de berichten zijn hardnekkig.

Dankzij de eerlijkheid van Narat weet de bevolking nu enigszins wat zich achter de gevangenismuren afspeelt. Pattanachirapong bijvoorbeeld was kort voor zijn dood onderworpen aan een halve dag ‘strenuous military type discipline’. Daarbij worden gevangenen door bewakers geslagen, iets wat al tientallen jaren geleden verboden had moeten worden, schrijft BP, maar verbazing wekkend niet alleen getolereerd wordt maar gehandhaafd blijft om lastige soldaten en gevangenen in het gareel te brengen.

Maar er zijn ook kleine lichtpuntjes. Het aantal doden in bewaring bij politie en in gevangenissen is het jaar eindigend op 30 september 2017 gedaald van 762 naar 521. Enkele jaren geleden gaf het Corrections Department de opdracht de voetboeien van bijna alle gevangenen te verwijderen. Dat resulteerde in een beter gedrag en minder disciplinaire problemen.

Niemand stelt voor dat gevangenen verwend worden. In de gevangenissen zitten honderden, zo niet duizenden uiterst gevaarlijke en gewelddadige mannen en vrouwen. Maar ze zijn allemaal onder de hoede van de staat. De autoriteiten hebben een verantwoordelijkheid om hen te beschermen en hen zeker niet te martelen, schrijft BP tot besluit. (Bron: Bangkok Post, 25 april)

We apologise for the inconvenience

26 april – De weersverwachting voor deze week beloofde weinig goeds: bliksem, regen, hagel. Maar tot nu toe is Bangkok al die ellende bespaard gebleven. Dat betreur ik, want daardoor wil de temperatuur maar niet zakken. ’s Ochtends heb ik weliswaar nog weinig last van de hitte, maar in de loop van de dag klimt het kwik omhoog naar een niveau dat elke inspanning uitputtend maakt.

Ja, ook schrijven is dan extra vermoeiend wat niet bevorderlijk is voor de productie van Nieuws uit Thailand. Hazenslaapjes tussendoor vormen de enige remedie. Ze verkwikken, jazeker, maar ze leiden ertoe dat de door mijzelf opgelegde deadline van 12 uur (Thaise tijd) niet gehaald wordt. Om een uitdrukking te citeren die hier standaard is bij verstoringen van de normale gang van zaken: We apologise for the inconvenience.

Update: Inmiddels is het bovenstaande achterhaald. Ook Bangkok krijgt nu zijn portie regen.

Don Mueang krijgt een nieuwe terminal

26 april – Bangkok Post opent vandaag eindelijk eens met een niet-politiek onderwerp – ik had de neiging om te schrijven ‘met een normaal onderwerp’. Luchthaven Don Mueang krijgt een nieuwe terminal, waarvoor een oude niet meer in gebruik zijnde terminal wordt gesloopt.

De nieuwe terminal 3 is hoognodig want het passagiersaanbod is de afgelopen 5 jaar gestegen van 16.479.226 naar 38.299.757, met de sterkste stijging op internationale vluchten: vorig jaar 20,8 procent meer passagiers tegen 2,6 op binnenlandse vluchten.

Het bestuur van Airports of Thailand (AoT) heeft gisteren voor de rigoureuze sloop-nieuwbouw oplossing gekozen, nadat eerder het plan was om de oude terminal van twee verdiepingen te renoveren. ‘Maar een gebouw met twee verdiepingen is niet geschikt als internationale terminal. Daarvoor zijn minstens drie tot vier verdiepingen nodig om alle extra functies die internationale vluchten vereisen, onder te brengen’, zegt AoT general manager Suthirawat.

Naar verwachting komt de nieuwe terminal in 2021 in bedrijf. De oude terminal ging in 2006 dicht toen Suvarnabhumi open ging, waardoor Don Mueang overbodig was geworden. In 2012 ging de luchthaven echter weer open om met name budgetluchtvaartmaatschappijen te bedienen. En die groeien sindsdien als kool.

De nieuwe terminal maakt deel uit van een megaproject ad 34 miljard baht dat de periode 2020 tot 2025 bestrijkt. De terminal krijgt een aansluiting op de Red metrolijn (Bang Sue-Rangsit), nu nog in aanleg, en de geplande HSL Don Mueang, Suvarnabhumi, U-tapao.

Gepland is ook een nieuw gebouw naast het parkeerterrein van terminal 1 voor het inchecken van groepen, met name Chinezen. Deze categorie reizigers vormt 30 tot 40 procent van alle check-ins elke dag. Het gebouw kan 3.000 passagiers per uur verwerken. [?] Voorts worden op de luchthaven twee rijstroken aangelegd ter bestrijding van de verkeerscongestie.

Verder meldt het bericht dat het AoT-bestuur goedkeuring heeft verleend aan de ontwikkelingsplannen voor Chiang Mai en Chiang Rai [geen details]. In Uttaradit gaat de vlag uit want een particuliere bedrijf wil de in 2010 gesloten luchthaven, die oorspronkelijk bedoeld was voor luchtvracht en enige tijd een dagelijkse vlucht naar Don Mueang bediende, weer tot leven wekken.

Vice-premier Wissanu neemt Prayut in bescherming

26 april – Geen politieke opening vandaag, maar wel een politiek eenkoloms berichtje op de voorpagina [afkickverschijnsel?]. Vice-premier Wissanu stelt zich vierkant achter premier Prayut die met een rechtszaak heeft gedreigd tegen voormalig parlementslid Watchara (Democraten). Hij noemt Prayut’s opstelling een daad van zelfverdediging tegen een ongegronde claim van Watchara.

De zaak draait om de bewering van Watchara dat het regime de vorming van een politieke partij steunt die met een bedrag van 40 miljard baht Prayut gaat helpen bij zijn terugkeer als premier na de verkiezingen. De premier noemt die bewering onjuist en misleidend en heeft juridisch advies ingewonnen om te zien of Watchara vervolgd kan worden.

Watchara is zich van geen kwaad bewust. ‘Hij is niet de partijleider. Ik heb niet gezegd dat hij achter het verzamelen van de fondsen zit. Het bedrag was de target, maar ik weet niet hoeveel al is opgebracht.’

Vervolgens springt het bericht over op een ander, zij het gerelateerd bericht, een onaangename gewoonte van Bangkok Post, die in de Nederlandse journalistiek wordt afgewezen. Een nieuwsbericht dient zich aldus Basisboek Journalistiek te beperken tot één onderwerp.

Adjunct-partijleider Nipit (Democraten) zegt dat het regime enkele trucs in zijn mouw heeft om de verkiezingen, voorlopig bepaald voor februari, verder te vertragen. Het gaat om drie organieke wetten, waarvan het Constitutionele Hof moet vaststellen of ze al dan niet in strijd zijn met de grondwet, waarvan de belangrijkste de wet op politieke partijen is. Eén wet is sindsdien voorgelegd aan de Ombudsman [?].

Als het Hof de wetten die al zijn goedgekeurd door de NLA afwijst, moeten ze terug naar de NLA voor herziening en dat kan een jaar in beslag nemen, of artikel 44 wordt ingezet om de zaak te versnellen.’Die optie neemt minder tijd in beslag, maar kan gevolgen hebben voor de roadmap naar de verkiezingen.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Viagra gevonden in dieetproducten van sterren

26 april – In de dieet- en lichaamsverzorgingsproducten van Magic Skin Co, die door sterren worden aanbevolen en verkocht , zijn enkele bestanddelen gevonden die er zeker niet horen: een precursor die gebruikt wordt bij de productie van methamphetamine, kwik en zelfs Viagra. Dat zegt de Dietary Supplement Industry Club.

De club heeft onlangs enkele steekproeven genomen om de kwaliteit van voedselsupplementen te controleren. De precursor is gevonden in vermageringsproducten, kwik in enkele bleekmiddelen voor de huid en Chinese Viagra in koffieproducten.

Voorzitter Nakah zegt dat de binnenlandse markt van cosmetica en voedselsupplementen uiterst lucratief is met een omzet van 100 miljard baht per jaar. Hij schat dat 40 procent van de producten, meest voedselsupplementen, kwalitatief onder de maat is. Ruim duizend fabrieken produceren producten die legaal zijn en de vereiste kwaliteit hebben, tienduizend andere niet. Hoewel de producten een goedkeuringslabel hebben van de FDA, gooien sommige producenten er later met de pet naar.

De Federation of Thai Industries, waarvan de club deel uitmaakt, en de FDA zijn in gesprek over het traceren van degenen die de regels overtreden en ze buigen zich over wetgeving met strengere straffen voor het gebruik van bijvoorbeeld Viagra. De producenten kunnen vervolgd worden voor het maken van nep-medicijnen waarop een straf van maximaal vijf jaar staat.

In de Magic Skin-zaak heeft de laatste verdachte zich gemeld, het aantal verdachten op acht brengend. De politie doorzocht gisteren een huis in Nonthaburi, die bij de FDA was geregistreerd als productiefaciliteit voor Magic Skin Co. Maar er werden geen machines en producten gevonden, althans volgens de tekst, want de foto toont een mengmachine. Vermoed wordt dat de registratie vals was en dat de echte fabriek elders is.

De zaak kwam aan het rollen na een inval zondag in een fabriek in Pathum Thani, naar verluidt verbonden met de acht verdachten die producten verkochten van de merken Apple Slim, Slim Milk, Snow Milk, Fern, Magic Skin, Shinoshi, Treechada en Mezzo met een vervalst of verkeerd FDA-certificaat. 56 acteurs, actrices en social media influencers [?] worden ervan verdacht promotie te hebben gemaakt voor de voedselsupplementen en huidverzorgingsproducten van Magic Skin Co,

Dinsdag deden politie en FDA een inval in cosmetica bedrijf POS Cosmetics (Thailand) in Samut Sakhon. Dit bedrijf was een van de vijf bedrijven die de producten voor Magic Skin Co verkochten.

Kort nieuws donderdag 26 april

– Een bioloog zegt dat het Department of Marine and Costal Resources maatregelen moet nemen tegen ramptoeristen die naar Chumphon gaan, waar een haai een Noorse toerist heeft gebeten en vier mannetjes haaien zijn gesignaleerd.

De bioloog reageert op berichten over een groep duikers die naar de plaats is gegaan waar de man werd gebeten. Ze fotografeerden er een 5 meter lange walvishaai, die volgens de schipper van de boot die hen er naartoe had gebracht, niet gevaarlijk was. Hij en de eigenaar van een vakantiepark probeerden hen niet tegen te houden; in tegendeel, ze stimuleerden hen dichtbij de haai te komen.

De bioloog, adjunct-deken van de faculteit Visserij van de Kasetsart universiteit, schudt zijn wijze hoofd. Het is naïef om te denken dat walvishaaien niet gevaarlijk zijn, waarschuwt hij. Zelf is hij eens geraakt door een vin alhoewel hij toen niet dicht bij het dier zwom.

Op de foto is in Hat Sai Noi (Prachuap Khiri Khan) met boeien drijvers het gebied al gemarkeerd waarbinnen veilig kan worden gezwommen. Volgende maand worden er netten aan gehangen om haaien en kwallen tegen te houden.

– ’t is opening pagina 2, het bericht dat volgend jaar de inschrijving begint op de aanleg van een 62 kilometer lange snelweg in de zuidelijke provincie Songkhla naar de grens met Maleisië. Maar ik denk niet dat ik er ooit gebruik van zal maken en mijn lezers evenmin, dus beperk mij tot de belangrijkste gegevens.

De weg (aanlegkosten 57 miljard baht), een tolweg met een tarief van 88 baht voor de gehele route, vormt een verbinding met de luchthaven van Hat Yai en zuidelijke industrieterreinen. Gisteren vergaderde het ministerie van Transport met de particuliere sector om meningen te verzamelen. Minister Arkhom (Transport) zegt dat de weg de verkeersstroom naar het uiterste Zuiden zal verbeteren.

Later dit jaar wordt het plan voorgelegd aan het kabinet. Indien goedgekeurd, begint de aanleg volgend jaar en ligt de weg in 2022 te pronken. Naar verwachting zorgt de weg over dertig jaar voor een economische injectie van 41,7 miljard baht.

– Een adjunct districtshoofd in Buri Ram heeft een strafoverplaatsing gekregen naar aanleiding van zijn rol begin deze maand bij de arrestatie van een stroper. Hij mag met zijn duimen draaien op het provinciaal kantoor om het onderzoek naar de dood van de stroper in gevangenschap niet te hinderen. De familie heeft daar om gevraagd.

De man was op 5 april aangehouden in het Dong-Yai Wildlife Sanctuary op verdenking van het stropen van wilde gaurs. (Zie verder Kort nieuws van zondag en het commentaar van vandaag: Stop met martelen)

– Een handelaar in diamanten heeft gisteren het ministerie van Justitie gevraagd onderzoek te doen naar een zaak waarin de CSD 17 van zijn diamanten ter waarde van 11 miljoen baht in beslag heeft genomen op verdenking van diefstal. Sinds het OM begin februari de zaak heeft geseponeerd, moet hij ze nog terugkrijgen.

– De RTP opent een operationeel centrum om de strijd aan te binden tegen illegaal gokken tijdens de Fifa World Cup 2018 van 14 juni tot 15 juli in Rusland. De politie gaat met name gokwebsites in de gaten houden. Ze is al begonnen de herkomst van enkele Facebook pagina’s met advertenties te traceren.

– Vier groepen mensen hebben nooit belangrijke vaccinaties gekregen omdat ze in afgelegen streken wonen, zegt het Department of Disease Control. Het gaat om Thaise en buitenlandse werkers die op verschillende plaatsen hebben gewerkt, dorpelingen en hooglanders die wonen op plaatsen waar gezondheidsdiensten moeilijk zijn te bereiken, bewoners van zuidelijke provincies die getroffen worden door geweld waardoor reizen riskant is en bewoners van streken met beperkte medische voorzieningen waar ziektes zijn uitgebroken.

DDC hoofarts Jurai vreest dat ziektes die zijn uitgebannen, weer de kop kunnen opsteken. Hij zei dat op een seminar ter gelegenheid van World Immunisation Week die dinsdag is begonnen en tot 30 april duurt. Jurai pleitte voor maatregelen ter verspreiding van vaccins en voorlichting om het belang van vaccinaties voor de veiligheid van mensen te onderstrepen.

– Actie-reactie. Eerst was er de aangifte van NOB-directeur Pongporn tegen vijf vooraanstaande monniken die verdacht worden van betrokkenheid bij de verduistering van gelden uit het tempelfonds; daarna was er het verzoek van de Chao Phut Palang Phaendin groep aan premier Prayut om Pongporn te ontslaan en nu krijgt Pongporn steun van een groep die zich Khon Kaen Civil Corruption Suppression Organisation noemt. In een open brief vraagt de groep Prayut Pongporn te beschermen tegen wat ze noemt ‘mob rule’ (volksgericht). Wie volgt in deze continuing story?

– De autoriteiten in Pattaya vragen de NCPO een onderzoek te doen naar de hoeveelheid afval die de badplaats elke dag produceert omdat ze de gegevens niet vertrouwt die een particulier bedrijf daarover levert. Volgens het bedrijf genereert de stad 450 ton per dag, 10 procent meer dan vorig jaar. ‘Of dit feitelijk zo is, weten we niet’, zegt voorzitter Anan van de gemeenteraad van Pattaya.

Pattaya geeft 300 miljoen baht per jaar uit aan de afvoer en verwerking van afval, wat neerkomt op 1.600 baht per ton. ‘Als de cijfers vals zijn, kost dat de staat veel geld.’

De persoon die de hoeveelheden administreert, verzekert dat de cijfers betrouwbaar zijn. Het bedrijf heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat ermee geknoeid wordt. Maar Anan is niet overtuigd. Waar hij zich het meest zorgen over maakt, is de manier waarop het afval wordt gewogen.

– Een grote vraag naar olifantenhuid, populair bij tradionele genezers in China, is de laatste dreiging voor Aziatische olifanten, met name de jumbo’s in de bossen van Myanmar, aldus een rapport van de in Engeland gevestigde liefdadigheidsorganisatie Elephant Family.

De groep doet al sinds 2012 onderzoek naar de illegale handel in huiden, die een bron zijn van Chinese traditionele medicijnen en verwerkt worden in accessoires zoals kralenkettingen. China’s State Forestry Department heeft zelfs vergunningen verstrekt voor de productie en verkoop van farmaceutische producten met olifantenhuid in weerwil van het slinkend aantal dieren.

Directeur Belinda Steward-Cox zei op een persbriefing: ‘We hebben ontdekt dat er een duidelijke toename is van stropen in Myanmar. We hebben foto’s gezien van olifantenkarkassen waarvan strips van de huid ontbraken.’

Volgens het rapport is het aantal gedode dieren van 2013 tot 2016 toegenomen van 26 naar 61. Geschat wordt dat in Myanmar nog 5.600 tot 6.000 olifanten in het wild leven.

– Laatste twee berichten. Een tropische storm met zware regen- en hagelbuien heeft flink huisgehouden in het Noorden en de PACC verweert zich tegen kritiek van de particuliere Anti-Corruption Organisation dat het land het laat afweten bij de strijd tegen corruptie. De nationale commissie tegen corruptie heeft al acht maanden niet vergaderd, zegt ze, maar volgens de PACC komt de strijd tegen corruptie daardoor niet in gevaar. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Hell Fire Pass, waar voormalige POW’s Anzac Day herdachten

Nieuws van de website in 1 regel

• Voormalige POW’s herdenken Anzac Day in de Hellfire Pass
• Hoofd Hmong club overvallen: vrouw en dochter overleden, hij en zoon ernstig gewond
• Zero dollar tours: Vermogen ad 213 mln door Amlo in beslag genomen wegens belastingfraude
• Idem 81.000 baht van drugsverdachte
• Idem vermogen van eigenaar en medeplichtingen van massagesalon Nataree waar minderjarigen werkten
• Kalasin: Monniken maken 30 min luidruchtig ruzie over bagagewagentje
• AoT wil ongebruikte terminal op Don Mueang slopen om plaats te maken voor nieuwbouw
• Bestuurder songtaew die traag reed, speelde spelletje op zijn mobieltje
• Illegale whisky stokerij in Pathum Thani opgerold, drie Myanmarezen aangehouden
• Autoverkoop binnenland in maart met 12,1 pct gestegen naar 95.082


 

Commentaar: Strijd tegen drugs krijgt ‘n verstandig duwtje

25 april – Omdat de strijd tegen drugs al vijftig jaar een duidelijke mislukking is, is het van groot belang nieuwe methoden te zoeken en toe te passen. Een van de eerste pogingen ‘to dip Thailand’s toe in the river of national drug reform’ – leuke formulering –  is vorige week aangekondigd door secretaris-generaal Sirinya van de ONCB. Hij heeft in werking gesteld wat hij met grote woorden noemt ‘een allesomvattend drugs rehabilitatieprogramma’, hoewel het in feite om enkele kleine zij het belangrijke veranderingen gaat.

Dit schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van dinsdag. De krant lijkt aan geheugenverlies te lijden want een vroegere minister van Justitie gooide eens de knuppel in het hoenderhok door zijn pleidooi drugsverslaafden als patiënten te beschouwen en niet als criminelen. Maar dit terzijde, BP stelt vast: ‘Hoewel meer dan welkom is het nieuwe programma nog steeds een voorzichtige stap naar wat nodig is. Het is tijd voor gedurfde stappen en een nieuwe visie op het probleem.’

‘Illegale drugs zijn niet alleen een schandvlek op de samenleving. Het lijden van verslaafden en hun familie is onmiskenbaar. En grote drugssmokkel is een dreiging voor de nationale veiligheid. Illegale drugs zijn een directe poort naar corruptie, zelfs op de hoogste niveaus. De ‘grote vissen’ en smokkelaars corrumperen alles en iedereen waarmee ze te maken hebben.’

Het doel van het nieuwe programma is gearresteerde drugsgebruikers een kans te geven om het stigma van drugsveroordeelde kwijt te raken. Degenen die zich voor het programma opgeven, volgen zeven sessies en krijgen als beloning een schoon strafblad. BP stelt vast: Dat is een grote kans voor vastbesloten, gemotiveerde jonge mensen.

Hoe het programma in de praktijk zal functioneren, valt niet te voorspellen. Teleurstellingen zijn net zo zeker als kansen. Van de 70.000 ‘junks’ die zich hebben opgegeven voor het programma kwamen 10.000 niet opdagen op de eerste sessie. Onbekend is hoeveel van de resterende 60.000 geslaagd zijn. Maar zelfs als het om een handjevol gaat, is het de moeite waard van ONCB en Justitie.

Veel drugsgebruikers komen tot inkeer en proberen hun leven weer op de rails te zetten, waarbij de hulp van familie en vrienden vitaal is. Een kans op een nieuwe start met een schoon strafblad is ook een kans op een baan en een kans om productief en trots te worden.

Het is een stap in de goede richting en een afscheid van een van de ergste tragedies van de strijd tegen drugs: de persoonlijke kwetsuur die wordt aangedaan met de arrestatie en gevangenneming wegens een klein drugsgebruik. Sinds de jaren zestig heeft de wet honderden mensen gedupeerd door drugsgebruikers op één hoop te gooien met drugsverkopers, -smokkelaars en drugsbaronnen.

BP besluit: Sirinya moet nu doorzetten om meer significante hervormingen tot stand te brengen in dit verderfelijke probleem van illegale drugs. Maar uw redacteur heeft er een hard hoofd in of dat gaat lukken. Vele Thai die nog in de middeleeuwen leven, verzetten zich tegen versoepeling en knopen drugsgebruikers het liefst op aan een heel hoge boom. (Bron: Bangkok Post, 24 april)

Zaadjes pha dam bomen helpen tegen erectiestoornis

25 april – Goed nieuws voor mannen met een erectiestoornis, populair gezegd: die hem niet omhoog kunnen krijgen: de zaadjes van pha dam bomen helpen. Dat is ontdekt door het Medical Science Department in een onderzoek naar sildenafil, het werkzame bestanddeel van Viagra. Enkele van de in de Central Region verzamelde monsters bleken niet van door de FDA gelicenseerde producenten te komen.

De gouverneur van Sukhothai rekent zich al rijk. Hij heeft het Sukhothai College of Agriculture and Technology gevraagd research te doen en het aantal pha dam bomen in de provincie snel uit te breiden. Hij wil later patent aanvragen. (Bron: website Bangkok Post, 24 april)

Regime redt digitale tv-bedrijven

25 april – Eerst maar eens tellen. Bangkok Post telt vandaag achttien nieuwsberichten en -verhalen, geen aantal om achterover te leunen want er is werk aan de winkel. De meest opvallende kop luidt:  Premier zegt dat hij geen ‘stofzuiger’ is. Het woord staat terecht tussen aanhalingstekens, want ik zie Prayut niet op de grond liggen om vuil op te zuigen.

Op de 5-koloms foto van 22×15,5 cm begroet hij meiden van de [mij volledig onbekende] meidengroep BNK48 tijdens de presentatie in het Government House van Happy Family Radio FM 105, een initiatief van het Public Relations Department. Meer zegt het fotobijschrift er niet over. De foto staat bij het openingsverhaal dat gewijd is aan de reddingsoperatie voor digitale tv-bedrijven.

Die zitten in geldnood en mogen hun vergunning overdragen aan andere particuliere bedrijven. Hun vergunning teruggeven is geen optie, want ze hebben al grote investeringen gedaan, aldus regeringswoordvoerder Sansern gisteren na een bijeenkomst van de operators met de NCPO (junta). Om de hulp mogelijk te maken, heeft premier Prayut artikel 44 van de interim-grondwet uit de kast gehaald [dat is opgenomen in de nieuwe grondwet]. Dit artikel, ook wel dictator’s artikel genoemd, geeft Prayut absolute bevoegdheid om bestaande regelingen terzijde te schuiven.

De komende drie jaar zijn de dertien digitale operators vrijgesteld van betaling van de heffing op hun vergunning, maar ze moeten wel een jaarlijkse rente van 1,5 procent ophoesten. Tja, wat met de ene hand wordt gegeven, wordt met de andere hand (deels) teruggenomen. Ik noem dat een kruideniersmentaliteit [met een excuus aan kruideniers].

Naar verwachting is de periode van drie jaar lang genoeg voor de operators om omhoog te krabbelen mits de kijkcijfers en dus de daaraan gekoppelde reclame-inkomsten toenemen. Om de programma’s te bekijken is een digitale set-top box vereist. De operators die al overgestapt zijn van analoog naar digitaal, zijn MCOT Plc, Channel 5 en ThaiPBS, Thailands niet-commerciële omroep.

Prayut zegt: Ik ben geen stofzuiger

25 april – De hierboven genoemde stofzuiger metafoor heeft betrekking op Prayut’s ontkenning dat hij politici verleidt zich aan te sluiten bij een door het leger gesteunde partij die hem gaat steunen na de verkiezingen terug te keren als premier. De geheimzinnige partij is al vaker genoemd in de media, maar namen en rugnummers ben ik nog nooit tegengekomen. Misschien bestaat hij alleen in de fantasie van Prayut’s fans. Prayut zegt: ‘Ik ben geen ventilator of stofzuiger. Welke macht kan ik gebruiken iemand te dwingen om zich aan te sluiten?’

Alom wordt gespeculeerd dat het regime kleine en middelgrote partijen het hof maakt zodat die ‘fantoom’ partij Prayut kan steunen na de verkiezingen aan het roer te blijven. Partijleider Abhisit (Democraten) gooide maandag olie op het (politieke) vuur. Hij beweerde dat pogingen worden gedaan om politici los te weken van bestaande partijen door ze baantjes te beloven als assistent van een minister, wanneer die partij aan de macht zou komen.

In antwoord op vragen over het plan van het regime om de familie Chidchob, die een sterke machtsbasis in Buri Ram heeft, ‘op te zuigen’, zei Prayut gisteren dat hij niet gelukkig is met de woordkeus. ‘Het is belangrijk om te kijken naar wat bestaande politieke partijen hebben bereikt en of ze beleid hebben gesteund dat voortkomt uit de wensen van de bevolking.’

Volgende maand houdt het kabinet een mobiele kabinetsvergadering in Surin en Buri Ram om in de woorden van Prayut ‘gewone mensen te ontmoeten en niemand in het bijzonder’.

Prayut zegt: ‘Ik heb met niemand een politieke deal afgesloten. Of iemand wil opzuigen of opgezogen worden, is hun zaak. Politieke partijen moeten zo goed mogelijk voor hun leden zorgen. De huidige regering speelt een neutrale rol met betrekking tot conflicten tussen de vorige regering en haar oppositiepartijen.’

Opnieuw probeerden verslaggevers hem een uitspraak te ontlokken over zijn politieke toekomst, maar Prayut hield zich ook nu weer op de vlakte. Gevraagd of hij zich ongemakkelijk voelt over politieke groepen die hem willen steunen terug te keren als premier, zei hij ‘So so’ En gevraagd of hij deze kans aan zich voorbij laat gaan, zei hij ‘Dat weet ik niet’.

Verder meldt het bericht dat Prayut juridisch advies heeft gevraagd over de bewering van voormalig Democratisch parlementslid Watchara dat het regime een partij vormt om Prayut te steunen bij zijn terugkeer als premier wat de lieve duit van 40 miljard baht zou kosten. ‘Dat is geen kattenpis [mijn woordkeus]. Waar komt dat geld vandaan en wie wil het geven? Het geld kan beter gebruikt worden om de mensen te helpen.’

Verder ontkende Prayut dat er een politieke agenda schuilt achter de benoeming van Palang Chon partijleider Sonthaya als zijn adviseur. Sonthaya die een sterke achterban in Chon Buri heeft, wordt verantwoordelijk voor taken in de oostelijke regio, waar hij het vertrouwen geniet van de bevolking.

Artikel uitgelezen? Never a dull moment in Thailand, vindt u niet? (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Veel bekend nieuws van de website in de krant

25 april – Wat biedt Bangkok Post vandaag nog meer? Veel noemde ik al in Nieuws van de website in 1 regel, dus dat kan ik overslaan. Op de voorpagina het bericht dat de NCPO [lees Prayut] de benoemingsprocedure van het nieuwe NBTC-bestuur heeft afgebroken. Het huidige bestuur blijft voorlopig aan het roer staan van de telecomwaakhond.

Op pagina 2 staan vijf berichten, waarvan ik vier al op de website tegenkwam. Dit zijn ze:
– De man die zijn vriendin ernstig mishandelde [door mij aangeduid als sadist] en vervolgd gaat worden voor poging tot moord, heeft zich ook aan oplichting schuldig gemaakt. Hij incasseerde van vijfhonderd personen 6 miljoen baht aan inschrijfgelden voor een trainingscursus in forex-handel, maar hij gaf die cursus nooit. Bovendien is gebleken dat hij geen enkele deskundigheid heeft op het gebied van de handel in buitenlandse valuta. Op de foto enkele slachtoffers.

– 56 acteurs, actrices en social media influencers [?] worden ervan verdacht promotie te hebben gemaakt voor de voedselsupplementen en huidverzorgingsproducten van Magic Skin Co, die niet zijn goedgekeurd door de Food and Drug Administration. De eerste acht zijn voor verhoor opgeroepen door de Crime Suppression Division van de politie. Ze riskeren een maximum gevangenisstraf van drie jaar en boete van 300.000 baht, alsmede een boete van 5.000 baht voor de reclame waarvoor de FDA geen toestemming heeft verleend.

De zaak kwam aan het rollen na een inval zondag in een fabriek in Pathum Thani, naar verluidt verbonden met acht verdachten die producten verkochten van de merken Apple Slim, Slim Milk, Snow Milk, Fern, Magic Skin, Shinoshi, Treechada en Mezzo met een vervalst of verkeerd FDA-certificaat.

Gisteren deden politie en FDA een inval in cosmetica bedrijf POS Cosmetics (Thailand) in Samut Sakhon. Dit bedrijf was een van de vijf bedrijven die de producten voor Magic Skin Co verkochten.

– Italian-Thai Development Plc directeur Premchai heeft een extra aanklacht aan zijn broek hangen: het bezit van illegale vuurwapens. De vuurwapens maken deel uit van zijn verzameling van 43 vuurwapens die zijn gevonden bij een huiszoeking in zijn woning in Huai Khwang (Bangkok) in februari. Voor zes bleek hij geen vergunning te hebben. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Stroperssage)

– De doodstraf voor de twee mannen die de dood op hun geweten hebben van een man die ze bestalen van zijn iPhone van 26.000 baht, begin dit jaar in Lat Phrao (Bangkok), is door het Hof van Beroep omgezet in levenslang. Ze hebben dit te danken aan de bekentenissen die ze hebben afgelegd en het feit dat ze hun misdaad hebben toegegeven in gesprekken met de media.

Het enige ‘nieuwe’ bericht op de 2 meldt dat het Office of Transport and Traffic Policy and Planning (OTTP ) verwacht dat het aandeel van openbaar vervoer in het verkeer van de hoofdstad de komende zes jaar met 50 procent toeneemt, wanneer het metronetwerk in 2024 is uitgebreid is met tien nieuwe lijnen. In 2029 gaat het om twaalf lijnen. Thans worden 32 miljoen trips per dag gemaakt maar slechts 30 procent per openbaar vervoer. Naar verwachting neemt het aandeel in 2024 toe naar 50 procent.

Van de 13 miljoen inwoners van Bangkok maakt thans 8 procent gebruik van het openbaar vervoer (1,04 miljoen personen). Het aantal personenauto’s bedraagt 8 miljoen, gemiddeld komen er elke dag 200 bij. Het aantal wegen bedraagt 600, maar ik vermoed dat niet alle zijstraatjes zijn meegeteld.

Tests bewijzen: Mor Saeng’s kruiden genezen geen kanker

25 april – Ze doden geen kankercellen of vertragen de ontwikkeling, maar de kruidenmix van volksgenezer Saengchai ‘Mor Saeng’ Haelerttrakul kan wel de algemene gezondheidstoestand van kankerpatiënten verbeteren. Dit is gebleken uit laboratoriumproeven met de kruidenmix op zeven soorten kanker. De resultaten zijn deze maand bekend gemaakt door het Department of Medical Services.

Directeur-generaal  Narong zegt dat Saeng’s medicijn geen giftige eigenschappen heeft. Ze is  onschadelijk voor degenen die het gebruikt. Omdat het medicijn niet in staat is kanker te genezen, adviseert hij patiënten zich zowel traditioneel als conventioneel te laten behandelen. Gevraagd of op mensen proeven worden gedaan, zegt Narong dat het tijd vergt om dat stadium te bereiken want daardoor dient het departement eerst te overleggen met relevante diensten. Het departement is nog niet in staat gebleken de kruidenmix als gezondheidsproduct te klasseren.

Saengchai, gevraagd naar een reactie, zegt: ‘Hoewel de proeven hebben aangetoond dat mijn kruiden kanker niet kunnen genezen, leveren ze positieve resultaten op voor gebruikers. […] De regering heeft alleen maar proeven laten doen in een laboratorium. Maar ze kan om ethische redenen geen testen doen op mensen.’

Saengchai zegt door te gaan met de verstrekking van zijn capsules, zolang ze niet in strijd zijn met de wet en patiënten hun hoop erop hebben gevestigd. Hij is eens met Narong’s advies aan kankerpatiënten om beide behandelingen te combineren.

Morgen in de rubriek Thaise features een uitgebreid verhaal over de wonderdokter.

Kort nieuws woensdag 25 april

– Kan het kort houden, want ligt voor de hand. Een beweging die zich Chao Phut Phalang Phaendin Group noemt (Group of Buddhists who are the Power of the Land) beschuldigt het hoofd van het National Office of Buddhism ervan zijn autoriteit te hebben overschreden door juridische actie te ondernemen tegen vijf vooraanstaande monniken die verdacht worden van betrokkenheid bij de verduistering van gelden uit het tempelfonds.

De groep heeft de Counter Corruption Division van de politie een petitie tegen NOB-hoofd Pongporn overhandigd, alsmede een klacht ingediend bij de NACC en het Prime Minister’s Office. Ze zegt dat Pongporn niet bevoegd is op zulke gronden de monniken te beschuldigen.

Tja, dat niet alle monniken lieverdjes zijn, wil er bij deze conservatieve lieden niet in. Maar de feiten liegen niet. Er is gefraudeerd, nu nog het bewijs dat deze vijf waaronder drie leden van de Sangha Supreme Council vuile handen hebben gemaakt. Maar misschien zeggen ze Pontius Pilatus na: Ik was mijn handen in onschuld. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis belooft nauwer samen te werken met Thailand om de veiligheid in de regio Indo-Pacific te vergroten. Washington erkent ook Thailand als brandpunt om plannen voor nieuwe Amerikaanse strategieën in de regio te steunen. Dat heeft Mattis minister Prawit (Defensie) laten weten, die deze week een bezoek brengt aan het Pentagon.

– De commissie die de nieuwe wet op politiehervormingen onder de loep neemt, stelt voor politiediensten te verkleinen en ‘non-police missions’ over te dragen aan lokale bestuursorganen. Dat zijn werkzaamheden die geen direct verband hebben met strafrechtonderzoeken, aldus commissiewoordvoerder Kamnoon ter verklaring. Het gaat om publieke diensten, bestuurswerk en enkele banen zoals verkeerscontrole.

De overdracht mag geen gevolgen hebben voor het publiek en niet een grote financiële last voor de regering opleveren. Alleen bestuursorganen die gekwalificeerd zijn voor de taken, komen ervoor in aanmerking. ‘Het is een manier om het politiekorps te stroomlijnen, zodat de dienders zich volledig kunnen bezighouden met hun kerntaken.’

– Duitsland gaat Thailand helpen zijn klimaatdoelen te bereiken. Ze hebben een klimaatproject opgezet dat tot 2021 loopt en door de Duitse regering wordt gefinancierd met 690 miljoen baht en wordt uitgevoerd door het Duitse ontwikkelingsagentschap GIZ.

Thailand heeft als ondertekenaar van het 2016 Paris Climate Agreement beloofd de uitstoot van broeikasgas tegen 2025 met 20 tot 25 procent te verminderen, vergeleken met een business-as-usual baseline scenario. Dit scenario is niet langer een optie, zegt Stephan Contius, commissaris voor de 2030 Agenda voor Sustainable Development bij het Duitse ministerie van Milieu.

Beide regeringen zijn erop gebrand de doelen sneller te bereiken. Het gezamenlijk project beoogt de samenwerking tussen de regeringen, particuliere sector en de burgermaatschappij te te versterken op het gebied van klimaatvriendeijke benaderingen in de energie, afval, water en landbouw sector.

– Twintig gebieden staan op de nominatie tot nationaal park te worden verheven. Het National Park Committee heef gisteren het groene licht gegeven aan zeven gebieden met bossen en watervallen.

De twintig gebieden bestrijken 4,5 miljoen rai. De Raad van State buigt zich momenteel over één gebied, Tham Tha Pai in Lampang, waarvoor een KB is vereist. Voor een bos in Tak wordt een KB opgesteld. Drie andere gebieden, die al zijn goedgekeurd door het kabinet, volgen en nog eens drie liggen bij het kabinet ter goedkeuring. Ik laat de namen achterwege want die komen mij niet bekend voor.

– De Non-Resident Nepali Asssociation Thailand heeft veertig leerlingen, die zijn getroffen door de aardbeving van drie jaar geleden, een studiebeurs verstrekt. Ze krijgen 4.300 baht per studiejaar tot ze hun high school opleiding voltooien. [Met high school wordt m.i. de middelbare school bedoeld, maar ik kan het mis hebben]

– In de zuidelijke provincie Songkhla komen twee belastingvrije zones en twee grote grensposten die 24 uur per etmaal in bedrijf zijn, gaan in juni open. Na middernacht zijn ze alleen toegankelijk voor vrachtvervoer.

De belastingvrije zones zijn een voortvloeisel van een haalbaarheidsonderzoek van de Prince of Songkhla University naar de vorming van een Special Economic Zone in de provincie.

– Het nieuwe ministerie voor het hoger onderwijs kan over zeven maanden aan het werk, zegt het ministerie van Onderwijs. Tegelijkertijd wordt het ministerie van Onderwijs ingekrompen, want voor het nieuwe ministerie wordt geen nieuw budget uitgetrokken en extra personeel aangenomen. Alle taken van Ohec verhuizen naar het nieuwe ministerie.

Nieuws van de website in 1 regel

• Premchai ook vervolgd voor illegaal wapenbezit
• Gouverneur Sukhothai wil meer pha dam bomen, want de zaadjes helpen tegen impotentie; misschien later patent aanvraag
• Doodstraf iPhone killers omgezet in levenslang
• Ayutthaya: Rijksweg 32 geblokkeerd door 2 ton gebroken glas en flessen
• Samut Prakan: Fabriek van isolatieplaten en 20 voertuigen door brand verwoest
• Tesco Lotus breidt uit met 40 pct bvo
• Eerste kwartaal: Exportgroei 11,3 pct, ’t hoogste percentage in 7 jaar
• Betaald maar niet gekregen: forex handelscursus van sadist
• Meisje (15) in Nong Khai overleden aan rabiës
• Selectie  NBTC-bestuur terug bij af, Prayut grijpt in
• Thailand biedt plaats aan voor top Trump-Kim
• Drie maatregelen om digitale tv-bedrijven te helpen


 

Opinie: Schaf de dienstplicht eens en voor altijd af

24 april – Vorige week moet het voor veel Thai hartverscheurend zijn geweest om naar een videoclip te kijken van een huilende jongeman die zich afvroeg wie er voor zijn 75 jaar oude grootmoedertje moet zorgen nu hij ingeloot was in het leger om twee jaar dienst te doen. ‘Maar ik meen dat velen van hen zich zouden verzetten tegen een voorstel om de dienstplicht af te schaffen, een plicht die al lang standaard is.’

In zijn wekelijkse rubriek op de Opiniepagina van Bangkok Post stelt redacteur Surasak Glahan de vraag: ‘Waarom het verzet tegen verandering? Vraag het ze en je krijgt hetzelfde antwoord. Het is de plicht van patriottische Thaise mannen om in het leger te dienen.Dat antwoord is een product van informatie die in onze geest is geprogrammeerd sinds we jong zijn.’

‘Die programmering heeft van de dienstplicht, een eis van de Military Service Act van 1954, een nationale doctrine gemaakt die tientallen jaren onomstreden en onveranderd is gebleven. Durf de kwestie van afschaffing aan te snijden en je wordt gebrandmerkt als iemand die niet van zijn land houdt.’

De dienstplicht ter discussie stellen, schrijft Surasak, is al net zo impopulair als vraagteken te zetten achter wetten en regelingen met ‘goede waarden’, die we geacht worden te koesteren. Daaronder veel nutteloze regels waaraan leerlingen van openbare scholen zich moeten houden en de anti-narcotica wet (waarvan de doeltreffendheid uiterst betwistbaar is) waardoor een groot aantal kleine drugsdealers gevangen zit.

Surasak keert vervolgens terug naar de arme ingelote jongeman. Opgegroeid als weeskind wiens ouders lang geleden het huis verlieten, is hij nu de belangrijkste broodwinner van een familie van twee tantes, een schoolgaande neef en zijn grootmoeder. ’Niemand zal voor ze zorgen’, huilde hij op de videoclip, terwijl hij op het dienstplichtcentrum werd ondersteund door twee soldaten.

Dankzij de aandacht die de clip kreeg, bezocht het leger hem en beloofde hulp wat in de vorm zou kunnen komen van anderen die voor zijn grootmoeder kunnen zorgen.

‘Het is onduidelijk waar en hoe hij het land gaat dienen. En het zou niet zo schokkend zijn als we niet beseften dat zijn dienstplicht bestaat uit hardlopen op een legerterrein of een generaal dienen als chauffeur of tuinman.’

Surasak schrijft: ‘Ja, het is waar dat Sakrit, die nu als werknemer het minimumloon van 300 baht per dag verdient, als rekruut een soldij van 10.000 baht vangt (wanneer het niet wordt achtergehouden, wat velen al is gebeurd) en als hij in het leger wilde, had hij vrijwillig dienst kunnen nemen.’

‘Net als Sakrit zijn honderdduizend Thaise mannen verplicht dienst te doen. Ze hebben hun baan verloren en hun carrière stagneert. In de tussentijd verliest het land de economische voordelen die dienstplichtigen bieden wanneer ze de arbeidsmarkt betreden. En het land is 12 miljard baht per jaar kwijt aan hun soldij.’

Surasak concludeert: Gezien het feit dat Thailand niet in oorlog is en de enige veiligheidsdreiging het zuidelijk verzet is, hebben we de dienstplicht niet langer nodig. ‘Onze politieke en veiligheidssituatie is sinds 1954 veranderd. Een beroepsleger moet volstaan.’ Daar lijkt me geen speld tussen te krijgen. (Bron: Bangkok Post, 23 april)

Overpeinzing: Het nieuws van de dag trekt en stoot af

24 april – Het eerste woord waarop mijn oog viel, toen ik vanochtend in de receptie de krant ophaalde, was NCPO. Oei! Dat beloofde weinig goeds voor mijn arbeidssatisfactie, maar dat bleek later mee te vallen want de voorpagina bevatte ook een Krimi – ik ben gek op krimi’s – namelijk de mishandeling van en bijna-moord op een vrouw die op het laatste nippertje in de kiem kon worden gesmoord.

De opening van pagina 2 over de protesten tegen het controversiële bouwproject op de Doi Suthep in Chiang Mai compenseerde eveneens mijn angst, want zoals ik gisteren al schreef: het milieu heeft mijn bijzondere belangstelling, met name de berichtgeving over de Mekong, mijnbouw en plannen voor kolencentrales, en nu dus over de berg waarvan een deel is kaalgeslagen om ruimte maken voor de bouw van woningen voor 200 rechters en juridisch personeel van het Hof van Beroep regio 5. De tegenstanders staan klaar voor een ‘oorlog’. [Kranten gebruiken vaak oorlogsretoriek in de kop]

Pagina 3 biedt daarentegen weer weinig stimulansen: de opening meldt dat een panel is gevormd om onderzoek te doen naar de audio-clip waarop premier Prayut ontkent invloed te hebben gehad op de afwijzing door het parlement van de kandidaten voor het nieuwe NBTC-bestuur. De clip zou knip-en-plakwerk zijn. Welke intrigant is daarvoor verantwoordelijk?

Op dezelfde pagina ook een bericht over het tempelschandaal, de verduistering van gelden uit het tempelfonds, bestemd voor renovaties en godsdienstonderwijs. Niet alle monniken zijn godsvruchtige lieden, sommigen menen zelfs dat de monnikenorde in en in verrot is. Monniken teren op de zak van goed gelovigen en doen niets voor de samenleving, zoals in Nederland destijds rooms-katholieke nonnetjes die sociaal werk deden en lesgaven, en diakonessen die in de verpleging werkten. Karl Marx stelde het al vast: Godsdienst is de opium van het volk. Monniken zijn volgens deze definitie dus drugsdealers.

NCPO lokt politici met vette baantjes, zegt Abhisit

24 april – Bangkok Post opent vandaag met het nieuws dat de NCPO politici lokt met plum jobs (vette baantjes). Partijleider Abhisit (Democraten) zegt dat een door het leger gesteunde op te richten partij politici verleidt zich bij haar aan te sluiten door hen baantjes te beloven als assistent van een minister wanneer ze in staat is een regering te vormen.

Abhisit zei dat gisteren naar aanleiding van speculaties dat het regime kleine en middelgrote partijen aan zich probeert te binden als prelude op de vorming van een door het leger gesteunde partij die Prayut na de verkiezingen steunt om terug te keren als premier. Abhisit zegt gehoord te hebben dat verschillende personen en partijen het lokkertje is voorgehouden.

Niet alleen de familie Sasomsap, die grote politieke invloed heeft in Nakhon Pathom (onlangs in het nieuws vanwege een gezamenlijk golfpartijtje met bobo’s van voormalig regeringspartij Pheu Thai), maar ook leden van de Democraten.

Abhisit beweert dat die partij gokt op 25 parlementszetels. Ook wijst hij om zijn theorie te ondersteunen op de recente benoeming van Sonthaya Khunplome, leider van de nieuwe Palang Chon partij, als adviseur van de premier.

Regeringswoordvoerder Sansern wil geen commentaar geven op de zaak en uw redacteur vraagt zich bij dit soort berichten altijd af of hij de Fabeltjeskrant leest of een serieuze krant die als motto heeft ‘The newspaper you can trust’. Ik haak af, u mag het zelf lezen op de website: NCPO ‘lures’ politicians with plum jobs. Op de pagina Verkiezingsnieuws 2 alles over de verkiezingen.

Politie verijdelt moordpoging door sadistische vriend

24 april – Het woord NCPO mag dan het eerste zijn wat me vanochtend in de krant opviel (zie mijn overpeinzing hierboven) maar de meeste ruimte op de voorpagina wordt ingenomen door een verhaal plus foto’s over de marteling van de 21-jarige Kuldara Yeesaman door haar vriend.

De krant toont een vierkoloms foto van het slachtoffer in het ziekenhuis, dat bezoek kreeg van de politie, en een foto van de martelwerktuigen die de sadist gebruikte: strijkijzer, messen, haarstijltang alsmede een stekker en elektriciteitsdraad.

Ik meldde het incident al eerder. De mishandeling was zondagavond te zien op Facebook Live. Oplettende kijkers alarmeerden de politie die wist te voorkomen dat de dader, onder invloed van drugs, zijn moorddreiging waar zou maken.

De vrouw heeft verklaard dat ze zesmaal gedurende hun relatie van acht maanden is mishandeld. Ze heeft de indruk dat hij leed aan waandenkbeelden. Zo meende hij The Joker te zijn uit de Batman films.

Adjunct-hoofdcommissaris Wirachai, die het slachtoffer in het ziekenhuis opzocht, zegt dat de man een verwarrende verklaring heeft afgelegd. Hij beweert dat ze hem bedrogen heef, zonder in details te treden. De man beheert de Facebook-pagina Global Fx Investment waar hij tips geeft over de handel in buitenlandse valuta.

Geruchten doen de ronde dat de vrouw in het geheim aandelen ter waarde van 40 miljoen baht van zijn rekening heeft overgemaakt. Daarover worden beiden nog ondervraagd. De man wordt vervolgd voor poging tot moord en drugsgebruik.

Tussendoortje bij het nieuws
Tijdens het samenstellen van Nieuws uit Thailand willen mijn gedachten wel eens afdwalen naar onderwerpen die niets met het nieuws van de dag te maken hebben. Vandaag viel me op dat van de kamers op de verdieping waar ik woon, één aan de buitenkant was afgesloten met een hangslot. Meestal zijn het er meer. Ik vraag me dan altijd af wat voor kostbaarheden in de kamer liggen om zo beschermd te worden. Of liggen er wellicht drugs?

Ik sluit mijn kamer nooit op deze manier af. Druk het palletje in de deurknop in waardoor de deur in het slot valt. Soms laat ik zelfs dat na. Het trappenhuis is alleen bereikbaar met een chipkaart, die ook nodig is voor de lift (naar boven).

Die beveiliging is tot nu toe afdoende gebleken om lieden die kwaad in de zin hebben, buiten de deur te houden. Bovendien is de receptie altijd bezet, die houdt ook een oogje in het zeil. De nachtwaker wordt altijd wakker als ik ’s nachts langsloop.

Het enige van waarde in mijn kamer is mijn laptop, onbruikbaar voor een Thai, en mijn Seiko horloge wanneer ik het niet draag. Dure mobieltjes heb ik niet. Ik heb geen hangslot nodig

Doi Suthep: Tegenstanders gorden zich aan voor oorlog

24 april – Een civiel netwerk [geen details] gaat deze zondag zijn protest tegen het controversiële bouwproject op de helling van de Doi Suthep (Chiang Mai) uitbreiden [weer geen details]. ‘We willen dat de mensen op 29 april in groten getale komen om te protesteren en premier Prayut andermaal te bewegen de bouw stop te zetten en de bouwplaats terug te geven aan de natuur’, zegt Bannarot Buakhli, een van de protestleiders. ‘Wanneer we geen goed nieuws horen, ontketenen we een oorlog.’

De tegenstanders pleiten voor de sloop van de gebouwen, waaronder een nieuw gerechtsgebouw en volgens dit bericht 45 woningen, maar eerdere berichten reppen over woningen voor 200 rechters en juridisch personeel van het Hof van Beroep regio 5. Volgens het Treasury Department, eigenaar van de grond, bestaat het gebied uit aangetast bos, dat straffeloos in gebruik kan worden genomen.

Het protest bestaat tot nu toe uit een handtekeningenactie op change.org. Verder is verkopers op de Warorot markt in Chiang Mai gevraagd groene borden te plaatsen met de mededeling dat ze niets verkopen aan degenen die het bos willen vernielen.

Kort nieuws dinsdag 24 april

– Meer dan 5 jaar ligt de zaak al te verstoffen bij de National Anti-Corruption Commission (NACC): de bouwopdracht voor 396 politiebureaus [en dienstwoningen?] waarbij toenmalig vice-premier Suthep had ingegrepen zonder zijn collega-ministers te raadplegen. Uit mijn hoofd: Suthep haalde een streep door afzonderlijke aanbestedingsprocedures en wilde één procedure voor alle bureaus. Voor zover ik weet, zijn de meeste nog niet afgebouwd of is de bouw niet eens begonnen.

De United Lawyers for Rights and Liberty vraagt in een petitie het onderzoek te versnellen. NACC-president Watcharapol zegt dat de dienst het geldspoor bestudeert; de resultaten worden niet later dan in september bekend gemaakt.

Secretaris-generaal Winyat van de advocatengroep zegt 20.000 handtekeningen te zullen verzamelen en het Parlement in een petitie te zullen vragen een onafhankelijk onderzoek in te stellen, indien voor het eind van het jaar geen klare wijn wordt geschonken. Suthep riskeert vervolging wegens overtreding van het Wetboek van Strafrecht wegens wangedrag en plichtsverzuim.  (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– Het zijn altijd ingewikkelde berichten vanwege de namen van betrokken partijen die erin worden genoemd, dus meestal sla ik ze over. Zal ik nu eens niet doen, maar ik houd het kort. Het bericht gaat over de uitbreiding van de Sukhumvit Line (Green Line) in noordelijke (Mor Chit-Saphan Mai-Khu Khot) en zuidelijke (Bearing-Samut Prakan) richting.

De gemeente Bangkok (BMA) is door het ministerie van Transport bevolen uiterlijk medio mei haar oplossing toe te lichten voor de 78 miljard baht aan schulden die ze heeft bij de MRTA, de instantie die het werk uitvoert. Naar verluidt begint de BMA in 2030 met het aflossen van de schulden, maar vanaf volgend jaar moet ze wel een jaarlijkse rente van 2,1 miljard baht betalen. City Hall moet de zaak eerst voorleggen aan de gemeenteraad.

– Australië vraagt Thailand haar voor te dragen als dialoogpartner van Asean, wanneer het land volgend jaar het roterende voorzitterschap van Asean bekleedt. Het verzoek is gedaan door legercommandant Angus Campbell die op uitnodiging van het leger een bezoek brengt aan Thailand. Australië en Thailand hebben al 66 jaar dipomatieke banden. Sinds 30 jaar bezoeken legerleiders van beide landen elkaar.

– Twee corruptieberichten op pagina 3. De PACC gaat een sub-panel vormen dat onderzoek doet naar de verduistering van 88 miljoen baht uit het Sema Patthana Chiwit Fund, een fonds ter ondersteuning van leerlingen uit arme gezinnen. 44 onderwijs ambtenaren worden verdacht van betrokkenheid. Hoofdverdachte is een voormalige inmiddels ontslagen topambtenaar, die het geld naar bankrekeningen van familie en vrienden heeft overgemaakt.

Een andere zaak waarmee de PACC zich bezighoudt, heeft betrekking op de verduistering van gelden bestemd voor HIV-patiënten en arme en gedepriveerde mensen door welzijnscentra. In 56 provincies zijn onregelmatigheden geconstateerd, naar 33 centra wordt onderzoek gedaan. De verstrekking van dekens wordt in drie provincies onderzocht: Prachin Buri, Nakhon Si Thammarat en Sing Buri. Nog eens 17 provincies staan op de wachtlijst.

Het andere bericht heeft betrekking op de verduistering van gelden uit het tempelfonds. De politie heeft de NACC gevraagd nog een zeven tempels te onderzoeken. Ze maken deel uit van de derde fase van het onderzoek naar het tempelschandaal. Donderdag heeft het NOB bij de politie aangifte gedaan tegen drie tempels in Bangkok, die de zaak gisteren heeft overgedragen aan de NACC.

In de twee vorige rondes is onderzoek gedaan naar twaalf tempels. Verdachten zijn ambtenaren, burgers en monniken. Ze waren betrokken bij fraude via een ‘change money’ systeem. Daarbij wordt aan de ontvangers van subsidies e.d. gevraagd een deel terug te storten op privé bankrekeningen. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– De waarschuwing voor zware stormen deze week is oud nieuws, maar niet dit bericht waarin gemeld wordt dat de autoriteiten een race tegen de klok voeren om water uit het Nong Han Lake in Sakon Nakhon om te leiden naar de rivier Kam zodat ruimte ontstaat voor de opvang van regenwater.

De afgelopen dagen is de provincie al geteisterd door zware zomerstormen. In enkele wateropvanggebieden is het waterpeil sterk gestegen. Het Nong Han Lake staat voor 73 procent vol, 7,5 procent meer dan vorig jaar op hetzelfde tijdstip. In juli vorig jaar werd de provincie door de ergste overstromingen in jaren getroffen. In drie dagen viel op de Phu Phan berg 465 millimeter regen, een record in 50 jaar. Veel bewoners maken zich zorgen over een herhaling dit jaar.

Van het overige regennieuws meld ik alleen dat Bangkok vanaf morgen te maken krijgt met zomerstormen, aldus gouverneur Aswin.

Boeren in de noordelijke provincie Uttaradit kampen daarentegen met droogte. Een boer zegt dat zijn veestapel van 28 ossen en koeien niet voldoende gras heeft om te eten. Dus dat wordt op een houtje bijten.

– Pagina 4 opent met het bericht dat het ministerie van Werkgelegenheid de zogehetehn One-stop servicecentra opdracht heeft gegeven de registratie van gastarbeiders te versnellen zodat ze kunnen doorgaan met hun verificatieproces. Oud nieuws.

Verder nog een bericht over twee drugsvangsten in Samut Sakhon en Nakhon Phanom met een gezamenlijke waarde van 60 miljoen baht. Zes verdachten zijn aangehouden. In Samut Sakhon zijn drie auto’s en een motorfiets geconfisqueerd.

Nieuws van de website in 1 regel

• ‘Big Sister’ Moriya Jutanugarn heeft met een score van 3 onder par zondag de Los Angeles Open gewonnen
• Exportgroei in maart vertraagd van 10,3 naar 7,06 pct
• Politie ondervraagt 56 idolen over hun promotie van illegale Magic Skin producten
• NokScoot begint in juni met dagelijkse vlucht op Tokio
• Eigenaar partnerruil hotel in Pattaya heeft geen vergunning, boete 18 mln baht


 

Crutchley heeft een idee: een doughnut partij

23 april – ‘Het was Oscar Wilde die de fameuze opmerking maakte dat de enige manier om bekoring kwijt te raken is om eraan toe geven’, schrijft oud-redacteur Roger Crutchley in zijn wekelijkse rubriek Postcript in Bangkok Post.

‘Dat is mijn excuus voor het knabbelen aan een gratis doughnut, aangeboden door personeel van een bakkerij in Bangkok. Het was een kleintje en niet erg smakelijk – te veel suiker – maar ik heb hem toch naar binnen gewerkt, in stilte Wilde’s bon mot over verleiding vervloekend.’

Crutchley memoreert dat Thailand wordt beschouwd als een van ’s werelds leidende doughnut naties, ‘donuts’ voor Amerikanen, wat Crutch de opmerking ontlokt: ‘Het Engels lijkt er een genoegen in te scheppen om een gemakkelijke spelling ingewikkeld te maken. Maar ik dwaal af.’

Thailand werd in 2011 tijdens een internationale conventie over doughnuts in Bangkok – ja, zulke dingen bestaan echt – door een top autoriteit geprezen voor zijn benadering van de zoete ringen gebakken deeg. Uw redacteur herinnert zich nog erover geschreven te hebben.

Crutchley: ‘De doughnutologen vertelden de krant dat Thailand een rolmodel is voor het ontwikkelen van innovatieve doughnuts. Er zijn niet veel mensen die dat weten. Een van onze economie redacteuren had toentertijd als commentaar: ‘Eindelijk iets van wereldklasse voor Thailand om te vieren.’

Crutchley vraagt zich af of het prestige van de doughnut gebruikt kan worden in de politieke arena, die nu wordt uitgebreid met nieuwe partijen. Hij grapt:’ Een Thai Doughnut Political Party kan een grote hit zijn bij de aan doughnuts verslaafde kiezers met een verkiezingsprogramma dat iedereen een volle maag belooft. Er zou ook een National Doughnut Day gehouden kunnen worden.’

De partij heeft een onmiddellijk voordeel boven haar rivalen omdat ze een kant-en-klare campagnesong heeft, de oude Crystal Gayle hit Doughnuts Make My Brown Eyes Blue. (Bron: Bangkok Post, 22 april)

Persoonlijke noot: Ik heb nog nooit een doughnut gegeten. Als ik ze zie, vallen de tanden al uit mijn mond.

Bangkok en de paradox van Braess

23 april – Naschrift bij het commentaar van gisteren, BKK kampt met grote problemen, waarin ik de verkeerscongestie noemde en de geplande aanleg van vier nieuwe bruggen over de Chao Phraya. Moest ineens denken aan de Paradox van Braess.

Deze Duitse onderzoeker ontdekte in 1968 dat het toevoegen van één extra straat aan een simpel netwerk bestaande uit vier straten, het voor alle weggebruikers moeilijker maakte om het netwerk te passeren. Een onderzoek uit 1998 naar zestig verkeerssituaties in de wereld concludeerde dat bij sluiting van een belangrijke verkeersader gemiddeld een kwart van het oorspronkelijke verkeer verdampt.

In 1990 besloot de transport commissioner van New York om in het kader van Earth Day 42nd Street eens voor voetgangers te reserveren. Op deze belangrijke doorgangsweg in Manhattan stond het verkeer bijna altijd vast, en veel ambtenaren voorspelden dan ook een enorme chaos, maar er gebeurde niets. Het leek er zelfs op alsof het verkeer in Manhattan beter verliep. (Bron: weet ik niet meer)

Een kleine vooruitblik op het nieuws van de dag

23 april – Het meeste nieuws staat vandaag op de pagina’s 3 en 4 met zeven nieuwsitems en een Special Report (achtergrondverhaal), het meest opvallende artikel op pagina 2, insiders en Thailand-watchers worden bediend op de voorpagina, de mooiste foto is een 25,5 cm brede foto van het Songkran Phra Padaeng festival in Samut Prakan, een traditioneel festival dat altijd een week na het nationale gesmijt met water wordt gehouden en het meest dreigende woord dat ik tegenkom, is ‘slagveld’ en dat heeft betrekking op de hervormingsplannen voor de politie die herschreven moeten worden.

Vaste lezers van Nieuws uit Thailand weten dat ik een bijzondere belangstelling heb voor, beter gezegd mij het meeste zorgen maak over het milieu dat ondanks de lippendienst die eraan bewezen wordt, vaak (altijd?) het kind van de rekening is.

Vandaag is dat het bouwproject op de helling van Doi Suthep in Chiang Mai waar de laatste hand wordt gelegd aan woningen voor tweehonderd rechters en juridisch personeel van het Hof van Beroep regio 5. Honderden bomen zijn ervoor gesneuveld waardoor de grond geen regenwater meer kan absorberen en grondverschuivingen dreigen.

Omwonenden verzetten zich, de rechterlijke macht doet of haar neus bloedt want zegt de wet niet te hebben overtreden. De actievoerders gebruiken nu de social media om steun te verwerven voor hun protest. Gisteren maakte het Network for the Return of Doi Suthep Forest daarmee een begin met de Facebook-account @DoiSuthepMountain.

Het meest opvallende artikel is het openingsverhaal van pagina 2 over de 117 jaar oude Royal Police Cadet Academy. ‘A police academy where humility is taught’ kopt de krant en dat is toch wel erg bijzonder want dat is nou niet een houding die je verwacht bij agenten.

De commandant legt uit: ‘Omdat het werk van de politie betrekking heeft op burgers, worden mensenrechten in elke cursus van de studies hier geïncorporeerd om respect voor de rechten van anderen te bevorderen.’

Ten slotte de voorpagina. ‘Een nieuw slagveld doemt op nu de regering het signaal heeft gegeven dat ze het concept-plan voor politiehervormingen afwijst, want de tijd dringt voor de verkiezingen en de regering hoopt haar belofte voor hervorming van het politiekorps waar te maken’, aldus de eerste zin van het openingsverhaal. De term ‘slagveld’ klinkt omineus en is zeker niet overdreven.

Het plan opgesteld door een commissie onder leiding van voormalig opperbevelhebber der strijdkrachten Boonsrang kan in strijd zijn met de grondwet en dient herzien te worden, zegt Witthaya Kaewparadai, lid van de opgeheven National Reform Council (NRC). Dat gevoel wordt gedeeld door de regering.

Het voorstel stuit met name op kritiek omdat het de politie zou bevoordelen. Het wordt allemaal haarfijn en uitgebreid uitgelegd in het artikel, maar ik trek me nu terug. ’t Is voer voor insiders, niet voor buitenstaanders zoals ik.

Ik mis trouwens in alles wat ik er tot nu over heb gelezen een verwijzing naar de corruptie waar de politie berucht om staat. Wel veel over het schuiven van geld bij promoties. Dat wil zeggen eerder, want ook daarover lees ik niets meer.

De Thaise amateur-kok die met zijn excentrieke gerechten lof heeft geoogst in het BBC-kookprogramma MasterChef ontbreekt in de krant. Een jurylid noemde hem nutty (getikt), maar dat was niet kwaad bedoeld. Op de website wordt gemeld dat hij eens een gerecht bereidde met de koppen van de roofzuchtige piranha vis toen een aflevering in Peru werd opgenomen. Klik hier als u het website-artikel wil lezen. Op de foto de jury, de Thaise zonderling en de twee Britse mede-finalisten.

Kort nieuws maandag 23 april

– Huisbazen maken zich druk over de nieuwe huurvoorschriften, opgesteld door het Office of the Consumers’ Protection Board en op 16 februari gepubliceerd in de Royal Gazette. Ze zeggen dat de autoriteiten hen niet behoorlijk hebben geïnformeerd over de wijzigingen. Gewetenloze huurders zouden moeilijker aan te pakken zijn.

De organieke wet heeft betrekking op de verhuur van flatjes en huizen met meer dan vijf kamers. Slaapzalen en hotels vallen buiten de regeling. De wet verbiedt een borg hoger dan 1 maand huur te vragen en 1 maand borg om schade aan roerend goed te dekken. De eigenaar mag ook geen vergoedingen voor elektriciteit en water vragen, hoger dan de tarieven. Huurders mogen het huurcontract verbreken voordat het afloopt, mits ze dit een maand tevoren melden. Voorts verbiedt de wet persoonlijke eigendommen van huurders te confisqueren of te verplaatsen, zelfs wanneer ze de huur of servicekosten niet betalen.

– Dankzij attente kijkers heeft de politie een eind kunnen maken aan de mishandeling van een vrouw door haar vriend in een appartement in Bung Kum (Bangkok), die live te zien was op de social media. De politie spoedde zich naar het appartement, brak de kamer in en bevrijdde de vrouw uit de klauwen van de man die dreigde haar te vermoorden. Ze is met talrijke ernstige kneuzingen opgenomen in het ziekenhuis en is in een kritieke maar stabiele toestand.

– Kleine aanvulling op het al genoemde artikel over de Royal Police Cadet Academy (RPCA). De afgelopen jaren is gewerkt aan het moderniseren van de opleiding en transformeren van een op miliaire leest geschoeide trainingsschool tot een deels gewapende opleiding en universiteit.

De opleiding bestaat uit een undergraduate programma van vier jaar en sinds kort graduate programma’s in forensische wetenschap, bewaking en politiewerk. Ook worden cursussen aangeboden voor niet-studenten zoals openbare aanklagers en personeel van de DSI, Kiesraad en het gevangeniswezen.

RPCA commandant Piya zegt dat ‘onze military-like training en discipline een cruciaal element van de opleiding blijven’, maar omdat het werk van de politie betrekking heeft op burgers, wordt in elke cursus aandacht besteed aan mensenrechten.

‘Waarom zijn mensenrechten zo belangrijk? Het antwoordt luidt dat de bevolking het recht heeft vragen te stellen over het werk van de politie. Natuurlijk kost bevordering van respect voor mensenrechten tijd, maar we denken dat vier jaar in de RPCA kan helpen respect te kweken.’

– Het Meteorological Department waarschuwt alle regio’s in het land voor donderbuien, bliksem, zware stormen en hagel deze week. Het noodweer begint in het Noordoosten. Bewoners in het hele land dienen zich voor te bereiden op het hemels geweld dat veroorzaakt wordt door een hogedrukgebied uit China. Bangkok en omgeving worden van woensdag tot vrijdag getroffen.

– De in 2016 gevormde gespecialiseerde Corruption Court krijgt het druk, want 402 politieagenten worden verdacht van corruptie, aldus een bijgewerkte lijst van corruptie en ambtsmisbruik zaken. De lijst is vrijgegeven door het Office of Courts of Justice ter gelegenheid van de 136e verjaardag van de rechterlijke macht in april.

De politie voert de lijst aan, gevolgd door 368 ambtenaren van Binnenlandse Zaken, 351 lokale ambtenaren en 348 van Onderwijs. Op de vijfde plaats staan gemeentebesturen met 348 functionarissen. Het land telt negen regionale corruptie rechtbanken en een centrale in Bangkok. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– Een nieuw Amerikaans rapport heeft zware kritiek op de NCPO (junta). In het vrijdag vrijgegeven rapport van het US Bureau of Democracy, Human Rights en Labor’s Country Reports of Human Rights Practices 2017 wordt onder andere gesproken over beperkingen van burgerlijke vrijheden door de NCPO, excessief gebruik van geweld door regerings veiligheidstroepen en arbitraire arrestaties en detenties.

Regeringswoordvoerder Sansern verweert zich. ‘De mensen die te maken hebben met juridische actie, hebben de wet overtreden. We moeten onderscheid maken tussen rechten en vrijheid en wetsovertredingen.’ Sansern ontkent ook dat alle politieke activiteiten verboden zijn. Prayut is niet goed begrepen.

– Voormalig Kiesraad-lid Somchai trekt zijn sollicitatie naar de post van secretars-generaal van de Kiesraad (EC) in, nadat hij had gehoord niet gekwalificeerd te zijn voor de functie. Somchai ziet af van een beroep op de bestuursrechter, want dat zou tijdverspilling zijn.

‘Degenen die aan de macht zijn, zien me liever niet werken bij de EC omdat ik recht door zee ben en de moed heb kritiek te uiten op wat verkeerd is.’ Somchai werd in maart door Prayut uit de Kiesraad gezet wegens ‘onbehoorlijk’ gedrag.

– De regering van Laos verzekert Thailand dat Thaise politieke vluchtelingen in Laos streng worden gecontroleerd om te voorkomen dat ze zich schuldig maken aan activiteiten die als majesteitsschennis worden beschouwd. ‘Wees daarvan verzekerd. Je kunt op ons rekenen’, zegt chef-staf Souvone van de Lao People’s Armed Forces.

Dat zei hij gisteren tijdens een thod pha pa in Vientiane, een ceremonie waarbij pijen aan monniken worden gegeven. Ook Thaise legerofficieren, die tot dinsdag een officieel bezoek aan Laos brengen, waren daarbij aanwezig.

– De derde Thai-Lao Friendship brug tussen Nakhon Phanom en Thakhek in Laos vormt de sleutel voor de economische ontwikkeling van Nakhon Phanom, aldus voorzitter Viroj van de Northeastern Thai Industries Federation.

Hij zei gisteren dat de provincie tot nu toe niet in staat is gebleken te profiteren van haar strategische ligging aan de grens met Laos langs de Mekong. Nakhon Phanom dient het gebied bij de brug te commercialiseren om haar potentieel te ontsluiten als belangrijk logistiek centrum voor de internationale handel in Asean en het Zuiden van China.

De 1,4 km lange brug is een belangrijke handelsroute voor goederen uit en naar Laos, Vietnam en het Zuiden van China, zegt hij, maar van al het geld dat Nakhon Phanom passeert, gaat bijna niets naar de provincie omdat die als een transit gebied wordt beschouwd. ‘Als meer fabrieken in de regio worden gebouwd, zal de bevolking toenemen doordat meer werknemers er werk vinden. Dat baant de weg voor bedrijven als restaurants, ziekenhuizen en klinieken, waardoor geld wordt gegenereerd en in de provincie blijft.’

– Laatste vrij overbodig bericht. Premier Prayut dringt er bij werkgevers en hun buitenlandse werknemers op aan zich strikt te houden aan de regels voor registratie en het verificatieproces voor de deadline af te ronden. Vandaag gaan de One Stop servicecentra weer open. Tot eind juni kunnen ze er terecht voor de vereiste procedure. (Zie verder de pagina Migranten 2)

Nieuws van de website in 1 regel

• 350 jaar oud kanon uit Ayutthaya periode gevonden in Sa Kaeo
• Thaise amateurkok oogst lof in BBC kookprogramma met excentrieke gerechten
• Pattaya 1: 11 mannen en 14 vrouwen aangehouden op partnerruil feest
• Pattaya 2: Aussie aangehouden, die tas van Thaise vrouw stal toen ze naar de wc was
• Pattaya 3: Idem Algerijn die o.a. Prada tas ad 60.000 baht stal van Zuid-Koreaan
• Nida peiling: Respondenten pessimistisch over economie
• Oudste burger ter wereld (Japan, 117 jaar) overleden
• Brand in loods met recycables in Samut Prakan, 2 honden omgekomen
• Campagne tegen bouwproject Doi Suthep gestart op social media
• Chinezen geïnteresseerd in investeringen in drie kleine luchthavens
• Royal Rainmaking Dept gaat hagelbuien bombarderen met zilverjodide
• 1 dode en 6 gewonden bij twee frontale botsingen in Ayutthaya
• Districtshoofd Thong Saen Khan (Uttaradit) omgekomen bij botsing tegen boom


 

Commentaar: Hoofdstad kampt met grote problemen

22 april – Alhoewel de stad meermalen is gekozen als beste stad voor toeristen om te bezoeken, is Bangkok in toenemende mate onleefbaar geworden voor bewoners. De hoofdstad die vandaag [zaterdag] haar 236e verjaardag viert, heeft weinig reden voor feestvreugde gezien de talrijke onopgeloste problemen die moeilijk blijven op te lossen, tenzij de stad de wijze waarop ze functioneert, verandert.

In haar hoofdredactioneel commentaar van zaterdag schrijft Bangkok Post dat de gigantische bureaucratische machine van de Bangkok Metropolitan Administration (BMA) haar waarde niet heeft bewezen. Met bijna 100.000 ambtenaren en een jaarlijks budget van 80 miljard baht heeft de BMA meer dan genoeg middelen om de hoofdstad leefbaarder te maken. Maar de stad blijft rommelig en chaotisch.

De krant somt de belangrijkste problemen op. Eigenlijk ouwe koek want die zijn zo langzamerhand wel bekend: als eerste de verkeerscongestie, waardoor veel forenzen drie uur per dag kwijt zijn aan hun woonwerkverkeer.

‘Dat is een probleem dat veel stadsleiders en autoriteiten hebben nagelaten op te lossen. Kan iets te maken hebben met de manier waarop ze werken. Er zijn 37 overheidsdiensten verantwoordelijk voor verkeersmanagement, planning en ontwikkeling. Het trieste feit is dat de meeste in silo’s werken zonder voldoende coördinatie met elkaar of geïntegreerde planning. Alhoewel de stad stikt in het toenemende verkeer, blijven de autoriteiten geobsedeerd door de aanleg van meer infrastructuur om het gebruik van personenauto’s te vergemakkelijken.’

De krant noemt de plannen om vier nieuwe bruggen over de Chao Phraya aan te leggen en wijst erop dat meer auto’s tot meer luchtvervuiling leiden. De smog in januari en februari die de luchtkwaliteit op een ongezond niveau bracht, vormt een sterke waarschuwing hoe zeer de stedelingen genoegen moeten nemen met de vervuilde lucht.

De krant somt nog meer pijnpunten op: trottoirs die vol staan met straatventers, die door motorrijders worden gebruikt als alternatieve rijstrook of die niet gerepareerd worden. BP schrijft: ‘Ze maken de stad geen ideale plaats voor voetgangers. De BMA heeft 3.200 tetsakij (stadsinspecteurs) in dienst, maar de voetpaden blijven rommelig en onveilig.’

De somber stemmende opsomming gaat nog even door. Van alle Aziatische hoofdsteden heeft Bangkok het laagste percentage aan groene ruimte en het is berucht vanwege haar fixatie op het kappen van bomen langs wegen.

‘Zoals gebruikelijk zijn er tijdens het komende regenseizoen weer noodsituaties met overstromingen nodig om de BMA wakker te schudden en de oorzaken van de jaarlijkse overstromingen aan te pakken. Het stadsbestuur dient met maatregelen te komen en zich tijdig met het probleem bezig te houden’, waaraan ik toevoeg: Meestal laat men het kalf verdrinken voordat de put wordt gedempt.

De BMA ligt ook onder vuur omdat ze op een manier werkt die geen ruimte biedt voor publieke participatie. ‘Gouverneur Aswin [de krant schrijft Asawin] en de regering dienen te beseffen dat ze niet in isolatie kunnen werken bij het oplossen van de problemen. En dat kunnen ze niet doen zonder eerst te luisteren naar de stadsbewoners. Bangkok biedt bezoekers veel charmes maar ze dient ook een stad te zijn die de bewoners een goede levenskwaliteit biedt.’ (Bron: Bangkok Post, 21 april)

NLA-whip: Audioclip is knip- en plakwerk

22 april – Nieuws uit Thailand begint vandaag met een bijbelcitaat. Vrome christenen kunnen de tekst dromen, ik moest hem toch even opzoeken voor de precieze formulering. Als ik het ‘advies’ zou opvolgen, betekent dit geen nieuwsrubriek vandaag, maar dat is wel erg rigoureus. Dus maak ik ervan: alle artikelen met premier Prayut in de hoofdrol zijn taboe. Ze krijgen van mij minimale aandacht. Het zijn er trouwens maar twee, dus veel mist u niet.

Zes dagen zult gij arbeiden en al uw werk doen; Maar de zevende dag is de sabbat des HEEREN uws Gods; dan zult gij geen werk doen, gij, noch uw zoon, noch uw dochter, noch uw dienstknecht, noch uw dienstmaagd, noch uw vee, noch uw vreemdeling, die in uw poorten is;
Want in zes dagen heeft de HEERE den hemel en de aarde gemaakt, de zee en al wat daarin is, en Hij rustte ten zevenden dage; daarom zegende de HEERE den sabbatdag, en heiligde denzelven.  (Exodus 20: 9-11)

Een tweede kanttekening die ik bij de nieuwsrubriek wil maken, betreft het weer. Het is de laatste dagen erreg heet in Bangkok en dat maakt het verblijf in het ‘redactielokaal’ erreg onplezierig. De hitte is vermoeiend en maakt me slaperig. Nu (5:58 uur) valt het nog mee, maar over een paar uur slaat de koperen ploert toe. Ik klaag daar niet over, want alles beter dan het Nederlandse weer, maar ik signaleer het alleen.

Oké, genoeg omtrekkende bewegingen. Bangkok Post opent vandaag met het bericht dat de NLA whip de opgedoken audioclip knip- en plakwerk noemt, samengesteld uit diverse bronnen. In de clip zegt  premier Prayut niet gelukkig te zijn met het besluit van het parlement (NLA, National Legislative Assembly) om de voordracht voor het nieuwe NBTC-bestuur af te wijzen. De NLA vindt dat acht van de veertien kandidaten niet gekwalificeerd zijn. Prayut ontkent de besluitvorming te hebben beïnvloed.

Wilt u natuurlijk weten wat een whip is. In het Nederlandse parlementaire stelsel kennen we die functie niet, we kennen wel fractiediscipline, maar die wordt zelden afgedwongen. Dit zegt de onmisbare Wikipedia over de functie:

‘Een whip (in het Engels letterlijk ‘zweep’, ten onderscheid heeft men het ook wel over party whip) is een persoon die voorafgaand aan een stemming in het parlement ervoor moet zorgen dat de leden van zijn eigen partij aanwezig zijn en hun stem op het juiste voorstel uitbrengen. Deze functie bestaat in de parlementen van het Verenigd Koninkrijk en veel van zijn voormalige koloniën.’

Nou is Thailand nooit gekoloniseerd geweest, maar de functie bestaat hier ook. Het huidige parlement kent slechts één whip, want het parlement is één moloch, benoemd door de junta. Na de verkiezingen bestaat het uit meerdere fracties, elk met een eigen whip. [In het artikel wordt trouwens over zowel whip als whips gesproken, dus dat snap ik weer niet. Misschien is het een duobaan.]

Wilt u natuurlijk ook weten waarom deze zaak zo belangrijk is, dat de krant ermee opent. Ik weet het niet en bevind mij in goed gezelschap, want partijleider Abhisit (Democraten) heeft de NLA opgeroepen haar ‘ongebruikelijk’ besluit ‘helder’ aan de bevolking uit te leggen, dus misschien vernemen we dat nog. Het is overigens de tweede keer dat het parlement een voordracht heeft afgeschoten; dat gebeurde in februari met de voordracht voor de Kiesraad.

NLA-voorzitter Pornpetch vormt morgen een fact-finding commissie die voor detective mag spelen. Twee vragen: Is de clip authentiek en wie of welke organisatie heeft hem samengesteld? Ik voeg er een derde aan toe: Wat voor doel wordt met de clip beoogd; premier Prayut in diskrediet brengen?

P zegt: Zorgen over monopolie Alibaba niet nodig

22 april – P (premier Prayut) heeft gisteren de zorgen weggenomen – of moet ik schrijven geprobeerd weg te nemen – dat de Chinese e-commerce gigant Alibaba een monopolie verwerft nu de groep en Thailand een Memorandum of Understanding hebben getekend over investeringen in de Eastern Economic Corridor (EEC).

Oei, nou overtreed ik mijn eigen regel of is dat niet het geval, want hij wordt niet rechtstreeks aan het woord gelaten en ik noem hem P. Het bericht is gebaseerd op wat regeringswoordvoerder Sansern gisteren zei, namelijk: de premier begrijpt de zorgen van het publiek en de particuliere sector, maar hij wil dat ze nationale belangen op de eerste plaats zetten en meer ruimdenkend worden.

Dus geen monopoliepositie, want ook andere investeerders zijn welkom. Bovendien is Alibaba een voorstander van vrijhandel en ze heeft projecten om beginnende investeerders te helpen hun zakelijke doelen te realiseren zonder zich een handelsoorlog op de hals te halen.

P heeft bedrijven opgeroepen om zich aan te passen, zodat ze de concurrentie aankunnen, aldus Sansern ‘Beschouw de investeringen van Alibaba niet als een obstakel, heeft hij gezegd, maar als een uitdaging want Thai hebben ook producten van hoge kwaliteit die op gelijke hoogte staan als producten uit andere landen.’

Sansern zei verder nog dat tal van Thaise producten bij Chinese consumenten populair zijn, met name Hom Mali rijst en doerian. Nu e-commerce zich over het vasteland uitbreidt, gaan ze als warme broodjes over de toonbank (in het Engels: verkopen ze als hot cakes).

Op de foto Alibaba mede-oprichter Jack Ma, die donderdag vier MoU’s afsloot met Thailand.

Kort nieuws zondag 22 april

– Lijkt me dubbel werk en leidend tot nog meer vertragingen, maar daar zitten ze in Thailand blijkbaar niet mee. Tenslotte werden Keulen en Aken niet in één dag gebouwd.

Een panel dat als taak heeft het wetsvoorstel over politiehervormingen onder de loep te nemen, schrijft liever een nieuwe wet dan het voorstel te repareren. Het panel dat onder voorzitterschap van CDC-voorzitter Meechai staat, wil er zeker van zijn dat het politiekorps gestroomlijnd wordt en de bevolking betere diensten verleent. De hervormingscommissie van de politie die het wetsvoorstel heeft gebaard, adviseert daarentegen haar voorstel te reviseren.

Vrijdag vergaderde het panel voor het eerst. De premier heeft zes randvoorwaarden voor de hervormingen geformuleerd: de structuur van het korps, reikwijdte en verantwoordelijkheden, promoties en overplaatsingen, de toekenning van budgetten, het gebruik van forensische wetenschap en welzijnstoelagen voor officieren. Eén van de hete aardappelen is de vraag of het onderzoekswerk bij de politie blijft of voor meer transparantie en efficiëntie door andere diensten moet worden gedaan.

– De inkt van de donderdag in de Royal Gazette gepubliceerde State Financial and Fiscal Discipline Act 2018 is amper droog of ze roept al kritiek op. Hoogleraar Piti van de faculteit Economie van de Chulalongkorn universiteit zegt dat de wet alleen is opgesteld ‘for good image’ en niet praktisch is.

Hij zegt: ‘De wet kan niet in de praktijk worden uitgevoerd en zal door niemand worden gevolgd. Bovendien kent de wet geen straffen op overtreding. Er is geen kwantitatieve indicatie van wat in zo’n situatie kan worden gedaan en tot welke hoogte begrotingstekorten en schulden zijn toegestaan.’

De nieuwe wet heeft tot doel te voorkomen dat een regering onverantwoorde populistische maatregelen neemt. Kabinetsleden dienen zich strikt aan de financiële en begrotingsbesluiten te houden. Wanneer besluiten tot een financiële last leiden, dient de regering een kostenbaten analyse te maken en rekening te houden met de economische en financiële stabiliteit plus duurzaamheid van de rijksbegroting. De wet voorziet ook in de vorming van een commissie, die een en ander in de gaten houdt.

– De zegelheffing op loterijwinsten wordt van 0,25 naar 2 procent verhoogd, zodra een wijziging van de Belastingwet van kracht is, heeft de Belastingdienst bekend gemaak. Directeur-generaal Prasong zegt dat de verhoging is ingegeven door de inflatie en de ongelijkheid tussen winnaars verkleint.

Het huidige tarief van een kwart procent is al 36 jaar in gebruik toen de eerste prijs 1 miljoen baht was. Die bedraagt nu 6 miljoen baht. Bovendien moeten de winnaars van de overige prijzen 5 procent belasting betalen en wordt de waardevermindering verrekend in de jaarlijkse inkomstenbelasting. Loterijwinsten zijn vrijgesteld van inkomstenbelasting.

Prasong ontkent dat de verhoging tot doel heeft de inkomsten voor de staat te verhogen want die bedragen al 100 miljoen baht per trekking.

– Voorbereidingen worden getroffen voor de repatriëring uit Taiwan van een 33-jarige Thaise werker, die een ernstige bacteriële infectie heeft opgelopen na het eten van zoetwater schelpdieren. Volgens adjunct permanent secretaris Phetcharat van het ministerie van Werkgelegenheid is hij aan de licht beterende hand, maar de artsen hebben hem nog geen toestemming verleend te reizen.

Chatchai Khuridee, een bewoner van Udon Thani, werkte in Taiwan bij Uni President Co. De schelpdieren kwamen uit een kanaal bij de fabriek. Zijn zaak kwam in het nieuws doordat de familie via de media een oproep deed hem te helpen.

Volgens berichten in de media heeft hij bijna twee maanden in het ziekenhuis gelegen. Hij zou niet reageren op prikkels. De repatriëringskosten worden geschat op 200.000 baht.

– Aan de gevangenschap van Somyot Prueksakasemsuk komt eind deze maand na zeven jaar een einde. Somyot, voormalig redacteur van het tijdschrift Voice of Taksin (vernoemd naar koning Taksin, maar bedoeld wordt oud-premier Thaksin) zat gevangen wegens majesteitsschennis. Hij werd veroordeeld op basis van twee artikelen die hij niet eens zelf had geschreven. Somyot heeft zijn dochter geschreven dat hij uitziet naar de hereniging met haar. (Zie verder de pagina Majesteitsschennis)

– Het ministerie van Milieu gaat een Thailand Greenhouse Gas Emission Inventory System opzetten om gegevens vast te leggen over het beheer van broeikasgas teneinde emissies te verminderen. Emissies van vijf sectoren worden gevolgd: energie en transport, industrie, afvalmanagement, landbouw en bos- en landgebruik. Deze vijf sectoren leveren de grootste bijdrage aan het broeikasgas, dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de opwarming van de aarde. De energie- en transportsector zijn de grootste vervuilers.

Het systeem wordt in de ‘nabije toekomst’ gelanceerd. Het kabinet moet nog toestemming verlenen. Een ander voorstel van het Office of Natural Resources and Environmental Policy and Planning (Onep) van het ministerie is het gebruik van financiële straffen zoals koolstofbelasting maar voor welk sectoren die gaat gelden wil Onep niet zeggen. ‘We gebruiken zowel belastingheffing als stimulansen om onze uitstoot op het goede spoor te brengen’, zegt Onep secretaris-generaal Raweewan.

– Laatste bericht. De familie van een stroper die in politiehechtenis is overleden, heeft de autoriteiten gevraagd onderzoek te doen naar zijn dood. De man werd in Dong Yai Wildife Sanctuary (Buri Ram) betrapt toen hij 500 kilo gaur karkassen en huiden bij zich had.

Gisteren hield de familie een persconferentie om recht te zoeken. Volgens de overlijdensakte van het ziekenhuis overleed hij aan verwondingen van de milt en een groot bloedverlies. De doodsoorzaak is in strijd met de doodsoorzaak genoemd door de autoriteiten, die zeggen dat hij overleed aan ernstige maagpijn, mogelijk veroorzaakt door zwaar alcoholgebruik en verlies van eetlust.

Nieuws van de website in 1 regel

• Politie onderschept illegale voedselsupplementen en cosmetica, 8 verdachten
• Idee: Engelse les op plattelandscholen door jonge buitenlandse onderwijzers
• Samut Prakan: Gevangenishoofd overgeplaatst wegens dood gevangene
• Idem: Gevangene stikte in zijn eten na zware straf wegens vermeende drugssmokkel
• Hat Yai: Verdachte verkrachting Mathayom-5 leerlinge borgtocht geweigerd
• NLA-whip: Gelekte audio-clip met uitspraak Prayut knip en plakwerk
• Zuid-Koreaan bestolen in restaurant Pattaya; Algerijnse verdachte aangehouden


 

Sukhothai: meer dan tempelruïnes

21 april – Werelderfgoed site Sukhothai is veel meer dan tempelruïnes, zegt de commentator in dit filmpje op de website van Bangkok Post. Engels ondertiteld, leuk om een beeld te krijgen van wat de regio te bieden heeft en je hoeft er je stoel niet voor uit. Het duurt trouwens maar 3:14 minuten. Bekijken dus!

Stel uw eigen krant vandaag samen

21 april – Vandaag had uw redacteur een duivels plannetje. Ik knip alle nieuwsberichten en -verhalen uit de krant uit, leg ze op de vloer van mijn appartement en ga ermee schuiven om de ideale krant te componeren. Want de eenzijdige aandacht die Bangkok Post heeft voor Thailand’s politiek, alles wat premier Prayut zegt en wat dies meer zij, begint me danig de keel uit te hangen. Er gebeurt in het land toch warempel meer dat van belang is.

Ja, dat doe ik en u lezer mag uw eigen gepersonifieerde krant samenstellen. Om het een beetje overzichtelijk te houden, verschuift u de onderwerpen per pagina. We beginnen met de voorpagina. Daarop staan twee artikelen: een grote opening met commentaar van Prayut op het besluit van het parlement de voordracht voor het nieuwe bestuur van telecomwaakhond NBTC af te wijzen en een lang 1-koloms bericht dat de vergadering over het nieuwbouwproject op de helling van Doi Suthep zonder besluit is geëindigd.

Vertegenwoordigers van regering en (milieubewuste) bevolking zijn het niet eens geworden over de bijna afgebouwde 200 woningen voor rechters en juridisch personeel van de Court of  Appeal region 5. Mijn voorstel: de twee artikelen wisselen of het commentaar van Prayut helemaal negeren.

Verder op de VP het fotobericht Khon, not forgotten met een mooie foto van bevallige en in rijkversierde kleding gestoken khon-danseressen. Hun vingers lijken van elastiek. Het gaat om leerlingen van het Performing Arts Centre van de MR Kukrit Pramoj Foundation. De voormalige premier werd gisteren 107 jaar geleden geboren. Zijn passie voor traditionele Thaise uitvoeringen, met name khon, werd alom bewonderd. Kukrit is de schrijver van Four reigns, een boek dat elke expat gelezen moet hebben. Niet gelezen? Wegwezen!

De opening van pagina 2 over het tempelschandaal mag op die plaats blijven, want boeddhistische leidslieden dienen een schoon blazoen te hebben. Maar wat directeur Pongporn van het National Office of Buddhism over de recente beschuldiging tegen vijf hooggeplaatste monniken zegt, wekt bij mij de indruk dat hij slappe knieën heeft. Hij zegt dat ze geacht worden onschuldig te zijn totdat hun schuld is bewezen, hetgeen het presumptiebeginsel wordt genoemd. Da’s een open deur.

Met de overige berichten op de pagina heb ik weinig moeite. Dit zijn de koppen:
– My husband was tortured, says wife of dead inmate
– Police arrest rape suspect
– More storms on the way
– Scammed tourist guides in hot water (plus foto)
– Massive net to be installed after shark attack (plus tekening)

Dat laatste onderwerp verdient wel meer aandacht. Tenslotte is Thailand een belangrijk toeristenland en leveren toeristen een belangrijk aandeel aan de kwakkelende economie. Die willen niet het risico lopen gebeten te worden door een haai. Een muggenbeet is al erg genoeg.

Pagina 3 heeft m.i. een hééél foute opening want gaat over Prayut’s politieke toekomst na de verkiezingen. Er zijn twee mogelijkheden om hem te laten terugkeren als premier: als outsider premier (niet partijgebonden) of als kandidaat van een politieke partij. [Politieke partijen moeten voor aanvang van de verkiezingscampagnes een lijst inleveren met hun voorkeurskandidaten.]

De ‘grap’ van de Duitse passagier op een vlucht van Nok Air, ‘Er zit een bom in mijn handbagage’, promoveer ik tot opening. Domme man, foute grap die leidde tot een vertraging van 1 uur. De passagiers moesten het toestel verlaten, maar naar verluidt waren ze niet van streek. Maar ja Duitsers doen wel vaker domme dingen, zoals te denken dat ze een groot Duits rijk konden stichten.

Dit zijn de onderwerpen van pagina 3:
– NCPO ‘will use a party list’ to restore Prayut
– Cops nab German for Nok Air bomb ‘joke’
– 10 new job types eyed for migrants
– Art of the scam (fotobericht)
– Patience required (fotobericht)
– Four police chiefs flunk Songkran ‘road safety test’
– Dept seeks B1.5bn budget for new hospital
– Legal Execution Dept to auction loan scandal land

Mijn voorstel: Meer aandacht voor het nieuwe ziekenhuis dan het halve 1-koloms bericht dat BP eraan besteedt. Het ziekenhuis is bestemd voor gedetineerden en gepland voor een stuk land dichtbij het Central Correctional Hospital van de Klongprem Central Prison in Bangkok. Dat heeft momenteel 500 bedden en vangt ernstig zieke gedetineerden op. Minder ernstige zieken worden in de eigen gevangenis behandeld.

Het project is een reactie op de oproep van de International Federation for Human Rights om de leefcondities in Thaise gevangenissen te verbeteren. Thailand staat wereldwijd op de zesde plaats van landen met overbevolkte gevangenissen.

Meer pagina’s zijn er niet om te worden omgebouwd. Leuk spelletje? Of bent u liever een passieve krantenlezer? Mag hoor. In Kort Nieuws ga ik nog nader in op enkele nieuwsitems.

Tempelschandaal: Pongporn waarschuwt de media

21 april – Directeur Pongporn Phramsane van het National Office of Buddhism (NOB) waarschuwt de media dat ze de vijf topmonniken die worden beschuldigd van betrokkenheid bij de verduistering van gelden uit het tempelfonds, niet aan de schandaal dienen te nagelen. Ze zijn onschuldig totdat hun schuld wordt bewezen. Hoe naïef, alsof journalisten dat niet weten.

Pongporn zei dit namens de secretaris van de Sangha Supreme Council, die gisteren over de netelige zaak vergaderde. De SSC wil dat de media niet speculeren of overdrijven, want de NACC is nog niet begonnen met haar onderzoek. Pongporn zei ook dat de beschuldigingen gebaseerd zijn op bewijs en niet op vooroordeel.

De drie Sangha-leden die beschuldigd zijn, hielden na de vergadering hun lippen stijf op elkaar. De andere twee zijn assistenten van de abt van Wat Saket. Pongporn adviseert: ‘De media moeten voor actuele ontwikkelingen bij de NACC of CCD zijn, niet de Sangha Council.’

De verdachten zijn boven komen drijven in de derde ronde van het onderzoek naar de verduistering van gelden uit het tempelfonds dat is bestemd voor renovaties en godsdienstonderwijs. Het gaat om tien tempels die 70 miljoen baht hebben achtergehouden. Drie tempels zijn in onderzoek, zeven volgen.

Secretaris Korn van Thailand’s Buddhist Federation vindt dat Pongporn en zijn kantoor te snel de zaak hebben overgedragen aan de NACC en CCD. ‘Het NOB heeft geen respect voor de oudere monniken.’ De federatie beraadt zich over een protest. Intussen doen geruchten de ronde dat monniken een protestbijeenkomst voorbereiden. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Op de foto begroet Pongporn abt Phra Phrom Dilok, een van de vermeende boefjes.

Kort nieuws zaterdag 21 april

– Leden van de Lanna Tourist Guide Association hebben gisteren het ministerie van Toerisme gevraagd tussenbeide te komen nadat ze zijn opgelicht door een Chinese operator. Ze betaalden bij vooruitbetaling geld voor uitgaven, maar kregen het nooit terug. De vereniging vraagt het ministerie haar leden soepel tegemoet te treden, omdat ze beschuldigd kunnen worden van overtreding van een wet die een gezamenlijke bedrijfsvoering verbiedt.

Twintig tourgidsen zijn door de Chinese partner opgelicht voor een bedrag van 3 miljoen baht. Het bedrijf vroeg hen om de vooruitbetaling terwijl ze Chinese toeristen om Chiang Mai rondleidden en beloofde het geld later terug te betalen.

De wet verbiedt gidsen geld te betalen of voordelen te bieden aan reisagenten of anderen. ‘Maar deze gidsen moesten het uit noodzaak doen’, zegt voorzitter Manop. ‘Vooruitbetalingen zijn al tien jaar een probleem dat het lokale toerisme plaagt. Chinese bedrijven verkopen doorgaans goedkope tourpakketten en vragen tourgidsen andere rekeningen te betalen van kosten die hier worden gemaakt.’

De gidsen werkten voorheen zonder problemen met de Chinese operator, maar in maart van dit jaar kondigde het bedrijf aan dicht te gaan en de schuld niet te kunnen vereffenen. Hoofd Anan van het Tourism Department kan niet verzekeren dat de gidsen vrijuit gaan, want er is al aangifte gedaan bij de politie.

– Voor het strand van Sai Noi in Prachuap Khiri Khan wordt een net van 310 meter gespannen om zwemmers tegen haaienbeten te beschermen. In de baai zijn vier mannetjes haaien van 1 en 2 meter gesignaleerd en die zullen wel net als bij mensen agressiever zijn dan vrouwtjes.

Het net dat op een diepte van 3 meter is verankerd, heeft een zwarte kleur wat haaien moet afschrikken. Het kan ook voorkomen dat toeristen worden gestoken door kwallen. Achter het net kan veilig worden gezwommen, het gebied waar haaien zich voeden, wordt niet verstoord.

Zondag werd een Noorse toerist door een haai gebeten in zijn linkervoet. De wond is met negentien hechtingen gesloten. Experts hebben op dit moment geen plannen voor de plaatsing van netten voor het strand in Prachin Buri, Hua Hin en Cha-Am. Vooral de laatste twee worden druk bezocht door toeristen. Op Hat (strand) Sai Noi zijn waarschuwingsborden  geplaatst, maar sommige zwemmers negeren die.

– Vier provinciale politiecommandanten zijn naar het Operation Centre van de RTP overgeplaatst als straf voor het hoge aantal verkeersdoden en -gewonden in de seven dangerous days. Lijkt me een typisch voorbeeld van Barbertje moet hangen, alsof zij de ongelukken hebben veroorzaakt. Maar als ze al die dagen op hun krent hebben gezeten, vallen de overplaatsingen nog wel te rechtvaardigen.

De vier werken in Bun Khan, Phetchabun, Amnat Charoen en Saraburi, vier provincies die slecht presteerden bij de beteugeling van verkeersongelukken. In die provincies bedroeg het aantal ongelukken twee- à driemaal zo hoog als verwacht. RTP hoofdcommissaris Chakthip zegt dat meer overplaatsingen in de pijplijn zitten.

– Beroepen die tot nu toe zijn voorbehouden aan Thai worden mogelijk opengesteld voor buitenlanders. Dat voorstel is gisteren gedaan tijdens een openbaar forum, bijgewoond door vakbonden, industrieën en vertegenwoordigers van overheidsdiensten. De versoepeling is een reactie op het gebrek aan arbeidskrachten in arbeidsintensieve sectoren zoals de veehouderij, bouw, landbouw, visserij, kledingindustrie, productie van sieraden en schoenen.

Thans zijn op basis van een KB uit 1979 39 beroepen taboe voor buitenlanders. Migranten mogen die alleen uitoefenen als het land een MoU met hun land heeft. Tijdens het forum is ook voorgesteld traditionele massages toe te voegen aan de lijst van beroepen gereserveerd voor Thaise burgers.

Maar de vlag kan nog niet uit, want eerst worden meer forums gehouden, waarna de resultaten worden voorgelegd aan de regeringscommissie die toezicht houdt op de tewerkstelling van migranten en daarna mag het kabinet zich er nog over buigen. (Zie verder de pagina Migranten 2)

– Laatste bericht. Het Legal Excution Department (LED) gaat 4.000 rai ter waarde van 8,9 miljard baht in Samut Prakan veilen. Het land, eigendom van Golden Technology Industry Park, werd destijds als zekerheid ingebracht bij frauduleuze leningen van de Krunghthai Bank. Ingewikkelde zaak waarin al enkele personen zijn vervolgd.

Het LED gaat de ook de procedure updaten bij de veiling van eigendommen van voormalig voorzitter Supachai van de Klongchan Credit Union Cooperative. Ook een ingewikkelde zaak. Supachai zit sinds 2016 gevangen wegens het afromen van zeker 22,1 miljoen baht uit de kas van de KCUC en misschien meer.

Een derde zaak betreft de vervalsing van connossementen voor kolenverschepingen uit Indonesië door mijnbouwbedrijf Energy Earth, ook als zekerheid voor KTB-leningen. Het bedrijf is 145 miljard baht verschuldigd aan 2.433 crediteuren.

Nieuws van de website in 1 regel

• Negen doden en 36 gewonden bij ongelukken in Nakhon Sawan en Sa Kaeo (foto)
• BTS verwacht drievoudige winst over 5 jaar
• Songkhla: Mathayom 5 leerling verkracht in verlaten slaapzaal, politie zoekt dader
• Loei: Vrijspraak voor zeven vrouwelijke anti-goudmijn actievoerders
• Volgende week zomerstormen in Noordoosten en Central Plains
• Nieuwe wet van kracht met verbod op schadelijke populistische projecten
• Nok Air vlucht uur vertraagd door bommelding Duitser
• Samut Prakan Gevangene overleden na zware mishandeling; echtgenote zoekt recht
• Media slaan de plank mis: in Krabi verdronken vrouw geen royalty
• Weer een zelfmoord live op Facebook; man doodt ex-vrouw en springt van een brug over de Mekong


 

Jack Ma (Alibaba) vertelt boeren: Tijd om digitaal te gaan

20 april – Alibaba mede-oprichter Jack Ma is met open armen ontvangen in Thailand, want zijn bedrijf gaat de komende vijf jaar minstens 93,6 miljard baht investeren. Gisteren tekende de baas van de e-commerce gigant vier Memorandums of Understanding ad 11 miljard baht, bedoeld om Thaise boeren en MKB’s aan te moedigen om hun producten op het Alibaba platform te verkopen, want ‘Het wordt tijd om digitaal te gaan’, hield hij de boeren voor.

In bijgaand kadertje de afspraken die de supremo (de hoogste in rang of autoriteit, Mirriam Webster woordenboek) tijdens zijn bliksembezoek maakte. De foto op de voorpagina toont een lachende Ma en een blij kijkende premier Prayut die amicaal zijn arm om hem heen slaat. Ze doen me denken aan de Dikke en de Dunne met Prayut die tweemaal zo breed is als Ma.

Maar die foto plaats ik niet, ik plaats de foto die bij het openingsartikel van het Business-katern staat. Bijschrift: Jack Ma zegt dat doerian en andere Thaise producten beschikbaar komen op de platforms van het bedrijf. Prayut heeft alle reden om in zijn nopjes te zijn want Alibaba gaat in de Eastern Economic Corridor (EEC) investeren, een corridor die door drie provincies loopt en waarvan de regering hoge verwachtingen heeft. Ik heb er nog weinig concreets over gelezen.

Meer weten? Lees Time to go digital, Ma tells farmers en Ma hints at $3bn Investment.

Bangkok Post, open u

20 april – Terwijl ik mijn tanden zet in de Ham & Cheese Double Croissant, recent ontdekt in de 7-Eleven (2 kleine croissantjes, 25 baht), neem ik de nieuwspagina’s van vandaag met u door. Het Alibaba-verhaal is uiteraard opening BP [waar zijn de veertig rovers?].

Verder op de voorpagina het bericht dat 12.000 van de dit jaar gerekruteerde dienstplichtigen aan de drugs zijn. Het derde bericht meldt dat het parlement de voordracht voor het nieuwe NBTC-bestuur heeft afgewezen. Twijfels bestaan over de kwalificaties van acht van de veertien kandidaten. Dus kan de procedure weer opnieuw beginnen.

Pagina 2 opent met het bericht dat de RTP overweegt officieren naar Duitsland te sturen om te assisteren bij het onderzoek naar een bende die Thaise vrouwen de prostitutie in loodst. De bende zou geleid worden door een Thaise vrouw (59) en haar Duitse echtgenoot (62). Inmiddels zijn zeven personen gearresteerd tijdens een inval woensdag op 62 locaties in heel Duitsland. Vermoed dat 32 Thaise vrouwen en transseksuelen door de bende het land zijn ingesmokkeld en te werk gesteld in bordelen om hun schulden af te betalen.

Pagina 3 meldt het goede nieuws dat de eerste veiligsheidszone in het Zuiden er lijkt aan te komen. Thailand gaat tijdens de vredesbesprekingen met het zuidelijk verzet het district Cho Airong in Narathiwat als eerste voordragen.

Het district is gekozen uit vijf districten in Pattani, Yala en Narathiwat die geschikt worden geacht voor de status van veiligheidszone. Het zijn Sai Buri (Pattani), Raman en Krong Pinang (Yala), Si Sakhon en Cho Airong (Narathiwat). Details over de veiligheidsmaatregelen in Cho Airong worden aan het eind van de maand besproken.

Of de militante verzetsstrijders de zone zullen respecteren, is twijfelachtig want die moeten al niets van de vredesbesprekingen hebben. Thailand is sinds vorig jaar in gesprek met Mara Patani, een paraplugroep van verzetsgroepen. De vredesgesprekken begonnen in 2013 toen de regering Yingluck aan de macht was. Maleisië faciliteert de gesprekken.

Pagina 4 meldt in het openingsverhaal dat tijdens recente politieoperaties op 126 locaties zestig buitenlanders zijn aangehouden, van wie het visum was verlopen of die illegaal het land waren binnen gekomen.

Ook aangehouden is in een appartement in Dian Daeng (Bangkok) een 45-jarige Vietnamese vrouw op verdenking van de diefstal van kostbaarheden uit tassen van buitenlanders. Ze maakt deel uit van een bende waarvan drie leden maandag zijn aangehouden op Khao San Road.

De vrouw was in het bezit van dertien iPhones, een portefeuille, buitenlandse bankbiljetten en 500.000 baht. In het appartement is ook een mes gevonden, vermoedelijk gebruikt om de tassen open te snijden. De vrouw zegt dat haar taak was door het trio gestolen spullen te verkopen aan pandjeshuizen.

Zo, hebben we dat weer gehad. Kan ik nu (8:17 uur) even pauzeren om mij daarna te storten op de rubriek Kort nieuws met het overige nieuws. Ga eerst een uurtje plat.

Ali Baba en de veertig rovers is een sprookje uit Duizend-en-een nacht van Scheherazade. Het verhaal handelt over Ali Baba die toevallig ziet hoe een troep rovers hun schatkamer openen met de toverspreuk  Sesam, open u. Als de rovers weggaan, opent Ali Baba de schatkamer om zijn zakken te vullen. De rovers ontdekken hem, maar samen met zijn slimme slavin Morgiana verslaat Ali Baba de rovers. (Bron: Wikipedia)

Kort nieuws vrijdag 20 april

– Wie moet nu voor mijn 75-jarige grootmoedertje zorgen, huilde dienstplichtige Sakrit op de social media omdat hij was ingeloot voor de militaire dienstplicht. Het leger bleef er niet onberoerd onder, het heeft beloofd de komende twee jaar goed voor de oma en de familie te zorgen, waaronder een zieke tante van 55, een tante van 48 en een neef van 16 die nog naar school gaat. Op de foto brengen legerofficieren het goede nieuws over. Sakrit kon eerder tweemaal de dienstplicht vermijden omdat hij nog studeerde.

De grootmoeder en de twee tantes verdienen 200 baht per dag met de verkoop van guirlandes en hij bracht 300 baht in als werknemer in een winkel van elektrische apparaten. Legerwoordvoerder Winthai zegt dat veel dienstplichtingen dezelfde zorgen hebben over hun arme families. Soms krijgen ze toestemming voor verlof, zodat ze voor hun oudere familieleden kunnen zorgen. Sakrit moet op 1 november opkomen.

– Het lijkt er niet op dat de 489 Chinese aardgasbussen snel het verouderde wagenpark van het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) (deels) gaan vervangen. Op 27 maart is een proef begonnen met honderd bussen, die bekend staan als blauwe bussen, maar de rechtbank beval op 10 april de BMTA de busdeal niet te vervolgen totdat alle onregelmatigheden zijn opgeruimd.

En nu vraagt busbedrijf Siam Standard Energy Co de bestuursrechter om minister Arkhom (Transport) op zijn vingers te tikken voor een uitspaak die hij heeft gedaan op 12 april. De minister zei toen dat de BMTA kon doorgaan alle bussen in te zetten. Het bedrijf zegt dat de minister Arkhom het rechtbankverbod aan zijn laars lapt.

De actie van Siam Standard lijkt te zijn ingegeven door het feit dat het bedrijf buiten de boot viel bij de nieuwe inschijvingsprocedure, die gehouden is nadat de BMTA het contract met importeur Bestlin uit 2016 had verbroken. Ordinaire broodnijd dus die wordt uitgevochten over de hoofden van de reizigers.

– Het is gisteren al genoemd door voorzitter Nikorn van de People’s Safety Foundation en vandaag besteedt BP er een bericht aan: Het openbaar vervoer is veiliger geworden, want tijdens de seven dangerous days waren bussen niet betrokken bij ernstige ongelukken met dodelijke slachtoffers.

Directeur-generaal Sanith van het Department of Land Transport stelde dat gisteren vergenoegd vast tijdens een persconferentie. Slechts zes personen werden gewond bij vijftien ongelukken met bussen. Bij acht reden de bussen in op particuliere voertuigen en motorfietsen. ‘Gelukkig waren de verwondingen niet ernstig.’ Vorig jaar kwamen zeven personen om bij ongelukken in het openbaar vervoer.

Maar Sanith stak niet de vlag uit, want zoals bekend is het dodental dit jaar met 7 procent gestegen naar 418 personen en het aantal gewonden ging omhoog naar 3.897. Een teleurstellend resultaat want het ministerie had als target gesteld het aantal doden en gewonden dit jaar met 7 procent te verminderen. Sanith maakte verder bekend dat alle DLT-kantoren helmet areas zijn. Motorrijders die zonder helm gepakt worden, mogen niet naar binnen.

Transport Co, het overheidsbedrijf dat het interprovinciaal busvervoer verzorgt, meldt dat dit jaar meer mensen gebruik maakten van bussen dan vorig jaar: 230.000 tegen 200.000 per dag.

– Phra Phrom Dilok, hoofd van het Sangha bestuursorgaan [?] en een van de vijf monniken die is beschuldigd van betrokkenheid bij de verduistering van gelden uit het tempelfonds, houdt zijn lippen stijf op elkaar over de beschuldiging. Gevraagd naar commentaar zei hij alleen maar dat hij liever wacht op meer details alvorens iets te zeggen.

De monniken die zijn genoemd in de derde ronde van het onderzoek naar de verduisteringen, zijn drie abts, van wie één een hoofdmonnik van een regio en twee assistenten van de abt van Wat Saket in Bangkok.

De Crime Suppression Division van de politie heeft de resultaten van haar onderzoek overgedragen aan de NACC voor verdere actie. Het vijftal zou in totaal 70 miljoen baht hebben onttrokken aan het tempelfonds dat is bestemd voor renovaties en godsdienstonderwijs. Alles bij elkaar gaat het om tien tempels en 100 miljoen baht. De tempels kregen van functionarissen van het National Office of Buddhism opdracht een deel van de ontvangen gelden te storten op hun bankrekeningen. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– Minister Prawit (Defensie) leidt volgende week een delegatie die op uitnodiging van het Pentagon een bezoek brengt aan de VS. Het is de eerste keer sinds tien jaar dat een Thaise minister van Defensie die eer te beurt valt. Prawit praat met zijn Amerikaanse counterpart over vergroting van de militaire samenwerking en de veiligheidsstrategie van beide landen. Na de miliaire coup van mei 2014 verzuurde de relatie met de VS, maar Trump heeft de banden weer aangehaald. In oktober ontving hij Prayut op het Witte Huis.

– Twee mannen uit Myanmar hebben een gevangenisstraf van zes jaar gekregen voor de brute moord op een 19-jarige studente drie jaar geleden in Ranong. Ze moeten ook de nabestaanden compenseren met 570.000 baht plus een jaarlijkse rente van 7,5 procent. Een van de twee kreeg er nog eens twee jaar bij vanwege overtreding van artikel 290 van het Wetboek van Strafrecht [geen toelichting].

In dezelfde zaak heeft de Juvenile and Family Court gisteren twee tieners veroordeeld tot gevangenisstraffen en compensatiebetalingen. Het slachtoffer werd doodgestoken en met een stuk hout op haar hoofd geslagen. Bij de autopsie zijn zeventien steekwonden gevonden.

– De NCPO heeft bij monde van vice-premier Wissanu andermaal bevestigd dat ze in juni met de politieke partijen een bijeenkomst belegt om problemen op te lossen waar zij tegenaan lopen in de aanloop naar de verkiezingen. Wissanu zei dit nadat oude en nieuwe partijen om een eerdere bijeenkomst hadden gevraagd. Wissanu vind het niet nodig. Voor problemen kunnen ze nu terecht bij de Kiesraad of eventueel bij hem.

– Het ministerie van Sociale Zaken zegt dat zware disciplinaire onderzoeken gedaan zijn tegen directeuren van welzijnscentra in Khon Kaen en Chiang Mai waar geld uit staatsfondsen bestemd voor arme en gedepriveerde mensen is achtergehouden. In Khon Kaen zijn betrokken functionarissen ontslagen inclusief de directeur. Het ministerie reageert op kritiek van @Watchdog Facebook dat ze veel te soepel is.

– Maandag gaan de one-stop service centra weer open waar gastarbeiders terecht kunnen voor de verificatieprocedure ter verkrijging van een werkvergunning. Het gaat om migranten die zich vorig maand online hebben geregistreerd. 479.299 migranten hebben het gehele proces nog niet doorlopen, 840.736 zijn al in het bezit van een werkvergunning.

– Het Probation Department (reclassering) verdedigt haar besluit kamnan Poh thuis te bezoeken. Hij hoeft zich niet regelmatig te melden op het kantoor vanwege zijn zwakke gezondheid. De ‘peetvader van Chon Buri’ is vervroegd vrijgelaten uit de lik. Hij zat gevangen omdat hij een huurmoordenaar zijn politieke rivaal heeft laten vermoorden.

Zijn twee zonen waren onlangs in het nieuws omdat het kabinet hen heeft benoemd in adviesfuncties.

Nieuws van de website in 1 regel

• 12.200 nieuwe dienstplichtigen (6,7 pct) gebruiken drugs; testen nog aan de gang
• Bestuurder van touringcar verdacht van diefstal uit bagage passagiers
• Suvarnabhumi: 110 gram crystal meth, verborgen in gedroogde inktvis, onderschept
• Man schiet zichzelf dood op Facebook Live nadat vriendin met hem gebroken had
• Engeland doet o.a. plastic rietjes en roerstaafjes in de ban tegen vervuiling oceaan
• Drie gevallen van fraude door reisagenten; honderd gedupeerden
• Parlement twijfelt aan kwalificaties NBTC-commissarissen; voordracht teruggestuurd
• Woensdag was buitenspeeldag in België, geen kinderprogramma’s op tv
• Alibaba tekent vier MoU’s over investeringen in Thailand; Prayut verwacht snel resultaat


 

Sanitsuda probeert door een rookgordijn te breken

19 april – De opinieverhalen van oud BP-redacteur Sanitsuda Ekachai op de opiniepagina van Bangkok Post zijn doorgaans helder en duidelijk, maar gisteren bakte ze er m.i. niet veel van. Ze probeert antwoord te geven op de vraag waarom pas nu protest is gerezen tegen de bouw van woningen voor tweehonderd rechters en juridisch personeel van het Court of Appeal region 5 op de helling van Doi Suthep. Het antwoord gaat verborgen achter een rookgordijn.

Haar analyse blijft steken in vage beschuldigingen tegen de rechterlijke macht die de tegenstanders attaqueert. ‘Het is dezelfde ouwe truc: wanneer je je zaak niet kunt winnen, leid de aandacht af van je opponenten – of beter nog breng ze in diskrediet. Inderdaad, waarom mensen aanvallen die het bos willen redden, niet degenen die het in de eerste plaats vernielen. De spin* was zo fel dat velen in verwarring raakten en vielen voor de blame game tactiek.’

Het artikel geeft een overzicht van de voorgeschiedenis, maar die is al grotendeels bekend. Het woningbouwproject werd destijds [geen jaartal] goedgekeurd door de pro-Thaksin regering en de bouwopdracht gegund aan zijn maatjes. In 2014 signaleerden bewoners van Chiang Mai voor het eerst dat bos was geruimd bij de voet van de berg. Toen ze bij de autoriteiten probeerden informatie te krijgen, liepen ze met hun hoofd tegen de muur – zoals altijd.

In 2016 toen het bos verder op de helling werd gekapt, hetgeen van verre zichtbaar was, namen de klachten toe, maar de rechterlijke macht dreigde met rechtszaken en belangrijker: het was het jaar waarin koning Bhumibol overleed en het land in diepe rouw werd gedompeld.

Dit jaar riep het enorme litteken hoog op de Doi Suthep wijdverspreide publieke woede op. Luchtfoto’s, gemaakt met drones, maakten duidelijk wat voor kaalslag had plaatsgevonden. De beelden op de social media vonden hun weg door het hele land. De koele reactie van de rechterlijke macht gooide nog eens olie op het vuur.

Ze redeneerde: Het gebied waar de woningen zijn gebouwd – hoewel een bos – is geen bos want het is eigendom van het Treasury Department en niet het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation. Toestemming is verleend voor het gebruik van de grond, het ruimen van het bos en het woningbouwproject, dus het project is legaal – technisch gesproken dan.

Sanitsuda verzucht: ‘Een bos is geen bos. Is dat logisch? Gezien het tegenwoordige milieubewustzijn, waarom wil de rechterlijke macht die geacht wordt het recht te verdedigen, huizen bouwen die grootscheepse bosruiming vereisen? De rechtbank kan het project naar eigen goeddunken legitimeren, maar de bevolking beschouwt het als flagrante hypocrisie.

Armen mogen niet bos bezetten, rechtbankmensen wel. Dit is een klap in het gezicht van 10 miljoen bosbewoners die al tientallen jaren bloot staan aan gewelddadige uitzetting, arrestaties en detenties.’

* Spin is een begrip uit de communicatiemanagement dat duidt op het manipuleren van informatie om de publieke opinie te beïnvloeden.

Zwarte panter of indochinees luipaard?

19 april – Ik kan het me gemakkelijk maken door te zeggen: What’s in a name? Eerder las ik dat het door Premchai c.s. gestroopte dier in het Tungyai Naresuan Wildlife Sanctuary in Kanchanaburi een zwarte panter was en niet een indochinees luipaard, zoals ik het dier tot dan toe had aangeduid.

Maar wat schetst mijn verbazing? In de Life-bijlage van Bangkok Post  van gisteren lees ik in een interview met Petch Manopawitr, een vooraanstaand wetenschapper op het gebied van natuurbehoud, dat het om een indochinees luipaard gaat, ten onrechte ook wel panter genoemd.

Het adjunct-hoofd van de South-East Asia Group van de International Union for the Conservation of Nature vertelt dat er nog circa tweehonderd luipaarden in Thailand leven. ‘Als er één wordt gedood, betekent dit dat de totale populatie met 0,5 procent wordt verminderd’, rekent de krant voor.

Gevraagd waarom de dood van dit ene dier zo belangrijk is, noemt Petch enkele factoren: Premchai’s weelde en beroemdheid, waardoor de mensen zich afvragen of hij zal ontsnappen aan berechting; de locatie, want het gebied waar het jachtgezelschap werd betrapt, is een beschermd gebied en Unesco World Heritage Site, waardoor de zaak de aandacht heeft getrokken van natuurbeschermers in binnen- en buitenland; en last but not least omdat de zaak een groot deel van de samenleving heeft wakker geschud dat de dreiging tegen bedreigde diersoorten een reëel gevaar blijft. (Bron: Bangkok Post, 18 april)

Wie het gehele interview wil lezen, klik hier: To kill an indochinese leopard. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Stroperssage)

Achtergrond: Lakse controle op naleving verkeerswetgeving

19 april – De verkeerswetgeving wordt gewoon niet streng genoeg gehandhaafd, kopt BP vandaag boven een Special Report (achtergrondverhaal) over de verkeersslachtoffers die Songkran dit jaar heeft gemaakt. Tijdens de zogeheten seven dangerous days kwamen 418 verkeersdeelnemers om het leven: 7 procent meer dan vorig jaar.

Gedragsverandering is urgent vereist om het aantal ongelukken terug te dringen daar weinig automobilisten overtredingen serieus nemen, schrijft de krant. En dat niet alleen, slechts 20 procent van degenen die de regels overtreden, krijgt een boete en 4 procent van degenen die beboet worden, betaalt zijn boete, aldus een onderzoek van het WHO Collaborating Centre for Injury Prevention and Safety Promotion.

Deze cijfers staan weggemoffeld in het artikel, maar uw redacteur zou het op de voorpagina van de daken schreeuwen. Of de Thaise overheid van de cijfers van dit jaar is geschrokken, weet ik niet, want geen enkele bewindsman wordt geciteerd. Alleen voorzitter Nikorn van de People’s Safety Foundation komt aan het woord.

Nikorn zegt: ‘Alle diensten hebben zo goed mogelijk hun best gedaan om het aantal doden te verlagen, maar het is mogelijk dat we onze aandacht op de verkeerde gebieden hebben gericht. Dit jaar lag de focus op de veiligheid in het openbaar vervoer, wat leidde tot nul doden, maar de ongelukken met motorfietsen hebben altijd rond de 80 procent gelegen.’

Nikorn zegt dat de lokale bevolking de gewoonte heeft om elkaar gerust te stellen over overtredingen die hij beschouwt als ‘deel van ’s lands DNA’. Maar zijn oplossing klinkt niet erg overtuigend: ‘Ik steun premier Prayut’s voorstel om een informatiecentrum op te zetten dat gegevens verzamelt en patronen in verkeersongelukken analyseert, zodat de regering een helderder beeld krijgt van de echte oorzaken.’

Nikorn vindt ook dat de regering voor steun in gesprek moet gaan met het UN Safety Trust Fund [geen details]. Strengere wetten zijn al van kracht. De maximum straf voor rijden zonder rijbewijs bijvoorbeeld is verhoogd van 1 naar 3 maanden. Maar veel kleine overtredingen die verantwoordelijk zijn voor de meeste ongelukken blijven onbestraft, zoals te hard rijden, geen helm dragen en door rood licht rijden.

In het artikel worden enkele voorbeelden gegeven van kleine succesjes. In Khon Kaen kreeg de gemeente van de Safer Roads Foundation geavanceerde snelheidsmeters. Het aantal overtredingen zakte met 10 procent, ‘maar de verbetering zou groter zijn als de mensen hun boete moeten betalen’. Phuket nam camera’s en speed guns in gebruik. In twee jaar zakte het aantal ongelukken van 267 naar 120.

Het camerasysteem, dat direct verbonden is met het politiebureau, heeft een succespercentage van honderd procent bij te snel en door rood licht rijden, zegt lector Thaned van de faculteit Techniek van de universiteit van Khon Kaen. ‘Helaas wordt slechts 20 procent van de boetes wegens te hard rijden betaald en 10 procent voor door rood licht rijden en zonder helm rijden.’ [NB Het WHO-centrum noemt lagere percentages]

Minister Anupong (Binnenlandse Zaken) maakte in december vorig jaar bekend goedkeuring te hebben verleend aan de aanschaf van 849 handheld speed guns. De bevolking reageerde furieus op de aanvankelijke prijs van 900.000 baht per stuk, waardoor het ministerie in zijn schulp kroop en exemplaren van 674.000 baht kocht. Maar experts menen dat die van inferieure kwaliteit zijn.

Thaned zegt: ‘Apparatuur uit de EU en met name de VS garandeert bijna perfecte resultaten. Zowel mobiele als vaste surveillance systemen kosten minstens 1 miljoen baht.’

Nieuwe voorschriften voor gefermenteerde vis

19 april – Goed nieuws voor bewoners in het Noordoosten die hun voedsel op smaak brengen met gefermenteerde vismarinade, want het ministerie van Landbouw heeft nieuwe productievoorschriften vastgesteld ter verbetering van de kwaliteit.

Van de makers is niet iedereen enthousiast, omdat kleine producenten die verschillende methodes gebruiken afhankelijk van hun locatie, getroffen kunnen worden. De eisen zijn gepubliceerd in de Royal Gazette. Pla ra die niet aan de eisen voldoet, wordt niet gecertificeerd.

Voorzitter Fai van een productiegroep in Ban Nonplakhao (Kalasin) is het eens met de nieuwe voorschriften omdat die zullen helpen de kwaliteit te verbeteren. Maar kleine producenten maken zich zorgen dat vele recepten en productiemethodes die in bepaalde gebieden traditie zijn, niet aan de eisen voldoen. Ze zeggen dat grote producenten onevenredig voordeel hebben omdat ze gemakkelijker aan de eisen kunnen voldoen. Een producent in Ban Mo (Saraburi) benadrukt dat haar pla ra van hoge kwaliteit is maar ze weet niet of die aan de nieuwe eisen voldoet.

Maar de soep wordt niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend want de eisen zijn aangekondigd als richtlijnen voor producenten, ze zijn niet verplicht, aldus het Agriculture and Cooperatives kantoor in Kalasin. De makers kunnen aan de hand van de richtlijnen hun product verbeteren en hun markt uitbreiden.

Het bericht vervolgt met de ingrediënten die worden gebruikt bij de productie van de smaakmaker, maar ik ben geen keukenprinses, dus die informatie zegt me niets. Tevens worden de eisen voor de etikettering opgesomd.

Kort nieuws donderdag 19 april

– De opening van Bangkok Post vandaag, Somkid makes positional play, verban ik naar Kort Nieuws. De krant analyseert dat vice-premier Somkid zijn politieke macht gebruikt om meer pieces te verzamelen voor een pro-regime partij.

In het 5-koloms artikel wordt de hele politieke rimram overhoop gehaald. Veel achtergronden, veel voorgeschiedenis, voor de conclusie citeer ik Pheu Thai lid Sudarat: ‘De laatste ontwikkelingen suggereren dat Prayut van plan is aan de macht te blijven. Ik denk dat hij door elke politieke partij wordt verwelkomd wanneer hij recht door zee is en zijn houding helder is.’

De opening van pagina 3 sluit bij dit bericht aan en meldt dat minister Weerasak (Toerisme en Sport) geen invloed heeft gehad op de benoeming door het kabinet van Jitthipol Khunpleum tot zijn assistent (zie het desbetreffende bericht van gisteren). ‘Ik ben niet de eigenaar van het ministerie. Onverschillig wie dan ook een benoeming voorstelt, maar het interesseert me niet hoe ze komen. Ik wil alleen weten of we in staat zijn samen te werken en hoeveel macht ik hem geef. We hebben veel werk, maar met dezelfde bezetting.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– De dragende plaat op de voorpagina toont de natural arch van Ko Khai, ook wel Lover’s Gate genoemd. Degenen die er doorheen lopen, blijven voor altijd verliefd. Zegt de legende. De foto hoort bij een nieuwsbericht over de aanwijzing van een groot deel van de provincie Satun tot Global Geopark door Unesco. Gisteren viel de beslissing in Parijs. Het ministerie van Milieu had het gebied in 2016 genomineerd voor de eervolle vermelding.

Het gebied heeft een 550 miljoen jaar oude geologische structuur en een grote culturele diversiteit. Het meet 2.500 vierkante kilometer bestaand uit oerbos, zee en kalksteenbergen, bestrijkt vier van de zeven districten van de provincie, een Wildlife Sanctuary en twee nationale parken waaronder Lipe Island aka de Maldiven van Thailand.

– Actievoerder Srisuwan Janya heeft zeker een streepje voor bij BP, want hij krjgt op pagina 4 alle ruimte om zijn grieven te uiten over het boek History of Thailand, waarin premier Prayut een patron of democracy wordt genoemd. ‘De inhoud van dit boek is misleidend, het leidt tot een vertekening van ’s lands geschiedenis’, zegt Srisuwan in de paginabrede opening. Hij dreigt naar de rechter te stappen als het Fine Arts Department het boek dat in 2015 uitkwam, niet terugtrekt.

Het boek wordt gezien als een instrument om patriottisme en verzoening te bevorderen. Daarom gaf premier Prayut vorig jaar opdracht alle 77 provincies elk te voorzien van honderd exemplaren.

Srisuwan, secretaris-generaal van de Thai Constitution Protection Association, vreest dat het boek terecht komt in openbare en schoolbibliotheken als het niet vernietigd wordt.

‘De misinformatie zal zich vastzetten in de geest van studenten. Dat kan ik niet laten gebeuren omdat de werkelijkheid heel anders was. De premier heeft niet de democratie hersteld en een eind gemaakt aan de corruptie, zoals het boek zegt.’

Srisuwan heeft ook bezwaren tegen de opiniërende manier waarop politieke partijen worden beschreven. Het legt bijvoorbeeld een verband tussen het populisme onder het bewind van Thaksin en corruptie.

– Het ministerie van Cultuur heeft de titels van zeventig films bekend gemaakt, die het ministerie beschouwt als de beste films die geproduceerd zijn gedurende het bewind van koning Rama IX. Ze zijn gekozen uit een totaal van 4.500 films. De commissie die de films selecteerde, bestond uit 258 personen uit de filmindustrie.

Sommige films waren kaskrakers, andere kunstzinnige films die een prijs wonnen of die de toeschouwers inspireerden. Een bekende art film is Uncle Boonmee die in 2010 de Gouden Palm won op het filmfestival van Cannes en de patriottische film Legend of King Naresuan, the Great uit 2007. Van 24 tot 27 april draaien tien films in de Scala bioscoop.

– Het kabinet heeft het groene licht gegeven voor wijziging van de Loterijwet uit 1974 om nieuwe loterijproducten mogelijk te maken, zegt een bron bij het Government Lottery Office. De geamendeerde wet voorziet ook in de online verkoop van loten en strengere straffen voor te duur geprijsde loten en de verkoop aan minderjarigen.

Tevens wordt een fonds van 1 miljard baht gevormd om onderwijs- en sociale ontwikkelingsprojecten te steunen alsmede research te doen naar gokverslaving en preventie. De Raad van State buigt zich over de amendementen, waarna ze naar het parlement gaan.

– Drie mensenhandelaren zijn door de strafrechtbank veroordeeld tot straffen variërend van 167 tot 320 jaar, maar daarvan zitten ze maximaal 50 jaar uit. De zaak heeft betrekking op de sekshandel in 2014 met minderjarige meisjes in Mae Hong Son.

Eerder zijn daarvoor vijf personen veroordeeld, maar die zijn vrijgelaten op borgtocht. Ze hebben allemaal de opdracht gekregen de slachtoffers te compenseren. Het gaat zowel om burgers als ambtenaren. Op de foto een politieagent.

– De Chinese eilandprovincie Hainan (1.000 km ten noordoosten van Bangkok) gaat vanaf 1 mei gratis visa voor dertig dagen verstrekken aan bezoekers uit 59 landen, waaronder Thailand, Engeland, Rusland en Frankrijk. De regeling geldt voor groepen en individuen die hun reis via een reisbureau boeken. Tot nu toe kregen toeristen die in groepen van vijf personen of meer uit 23 landen reisden, een 15-dagen visum.

– Thailand heeft twee van de vier personen die aanvallen beraamden, op verzoek van Maleisië aangehouden. Ze worden momenteel verhoord, waarbij wordt nagegaan of ze banden hebben met IS, wat gesuggereerd is in de media. De media noemen hen ‘gevaarlijk’ en ‘in staat tot aanvallen die een dreiging vormen voor de nationale veiligheid’.

De vier mannen worden ervan verdacht dat ze politieofficieren wilden kidnappen en vermoorden en niet-moslim gebedsplaatsen wilden aanvallen. Eind februari werden al zes andere verdachten aangehouden, drie uit Maleisië en drie uit Thailand.

Vice-premier Prawit vermoedt dat IS-sympathisanten het land kunnen binnenglippen, maar hij sluit de mogelijkheid uit dat ze in Thailand een cel willen opzetten. Isoc heeft bevestigd dat de Thai die door de Maleisische autoriteiten werd gezocht wegens banden met IS, geen banden heeft met terroristen en er alleen maar over opschepte. [Welke Thai?]

– De regering neemt morgen een besluit over een verzoek van AIS en True en de Association of Digital TV operators om financiële steun. Het besluit wordt later voorgelegd aan de NCPO. Ingewikkelde zaak met betalingen voor frequenties en internet, dus laat ik verder onvermeld.

Nieuws van de website in 1 regel

• Gebied in Satun door Unesco aangemerkt als Global Geopark
• Russische seksgoeroe geeft VS de schuld voor voortzetting detentie
• Dief van tas en camera aangehouden op Suvarnabhumi
• THAI-toestel breekt landing af op Haneda (Tokio) wegens slecht zicht op runway
• Voorarrest en vrijlating op borgtocht Premchai verlengd
• Duitse politie rolt Thais prostitutie netwerk op; zeven arrestaties
• Nakhon Phanom: Huis en bedrijven van drugsverdachte in beslag genomen
• Officiële bevestiging: Noorse toerist gebeten door haai
• Taxibestuurder scheldt buitenlandse passagier uit, boete 1.000 baht
• Mall Group investeert 16-17 mld baht in make-over filialen Bangkok
• Amerikaan die op Suvarnabhumi hotelmedewerker mishandelde, aangehouden


 

Gedachten bij de seven dangerous days
18 april – Thailand is het tweede land ter wereld met het hoogst aantal verkeersdoden. Mij zegt zo’n positie niets. Ze is gebaseerd op het gemiddelde per aantal inwoners. Eerlijker lijkt mij het te relateren aan het aantal gereden kilometers (desnoods aantal voertuigen). Zijn daar gegevens over?
Bovendien: landen verschillen enorm qua factoren die het cijfer beïnvloeden. Ik noem lengte en staat van onderhoud van het wegennet, soort voertuigen, klimaat, deskundigheid bestuurders.
Ook een vergelijking van de seven dangerous days in achtereenvolgende jaren, zegt niet alles. Is het aantal voertuigen gelijk, waren er bijzondere weersomstandigheden?
Ik ben geen statisticus, maar mijn boerenverstand zegt: Trek geen overhaaste conclusies en raak niet ontmoedigd als de cijfers lijken tegen te vallen.

 

Prayut belooft: Ik maak een einde aan verkeersongelukken

18 april – Veertien nieuwsberichten c.q. -verhalen in het nieuwskatern vandaag van Bangkok Post. Een erevermelding krijgt van mij het bericht dat Prayut belooft een eind te maken aan de verkeersongelukken die het land plagen. Ach ja, waarom niet beloven dat het nooit meer stormt of stortregent? Dat is al net zo onwaarschijnlijk. Maar wie gelooft Prayut nog?

De krant doet zijn reputatie van vierde macht weer alle eer aan door te openen met een analyse, waarin de twee auteurs schrijven dat het kabinet op zoek is naar talent ‘as poll nears’. De verkiezingen naderen? Die zijn op vroegst in februari 2019 te verwachten, dus over tien (!) maanden. De krant kopt Regime moving chess pieces into place.

In het artikel is een mooie foto ingebouwd van poppenspelers van Hun Luang (grand puppet theatre) die worden toegesproken door premier Prayut. Op het Government House werden ze door het ministerie van Cultuur geïnformeerd over de plannen voor een evenement ter gelegenheid van de start van het Rattanakosin tijdperk 236 jaar geleden.

Hun Luang dat dateert uit het begin van de Ayutthaya periode, is de meest uitgebreide vorm van Thaise poppenvoorstellingen met marionetten van 1 meter op stokken die bediend worden door een verfijnd systeem van draden.

Ja, dat is nog eens wat anders dan de vroegere poppenkastvoorstellingen op de Dam met Jan Klaassen en Katrijn. Bovenstaande foto is niet de foto die in de krant staat, maar plukte ik van internet.

Analyse: Regime jaagt op politiek talent

18 april – Politieke bedoelingen van het regime worden duidelijker, schrijft BP in een analyse naar aanleiding van twee benoemingen, zonen van kamnan Poh, de ‘peetvader van Chon Buri’, die gevangen heeft gezeten omdat hij een huurmoordenaar opdracht had gegeven zijn politieke rivaal te doden.

Het gaat om Sonthaya Khunpleum (55), voormalig minister van Sport en Toerisme, en zijn jongere broer Itthipol (45), voormalig burgemeester van Pattaya. Sonthaya mag premier Prayuth adviseren over politieke zaken, Itthipol wordt assistent van de nieuwe minister van Sport en Toerisme.

Prayut gaf gisteren toe dat hij een politieke veteraan nodig heeft om hem meer te leren over de politiek nu het land afstevent op verkiezingen. ‘Ik wil horen wat ze te zeggen hebben. Ik heb deze politici om me heen nodig voor een beter begrip van dingen. Maar dat betekent niet dat ze er voor mijn persoonlijke belangen zijn. De verkiezingen naderen en ik heb mensen nodig die me kunnen adviseren. Ik weet niet hoe de politiek werkt, dat moet ik leren.’

Prayut ontkent dat hij minachting heeft voor politici, wat vaak beweerd wordt. ‘De benoemingen zijn gebaseerd op geschiktheid.’ Of Sonthaya terugtreedt als leider van de nieuwe partij Palang Chon weet Prayut niet. De krant noemt in dit verband de berichten dat vice-premier Somkid een nieuwe partij aan het vormen is, die Prayut steunt om na de verkiezingen terug te keren als premier.

Een bron in voormalig regeringspartij Pheu Thai, sterk gekant tegen de junta, beschouwt de actie van Prayut als een aanwijzing dat hij geen outsider premier wil worden (niet-partij gebonden premier). De benoemingen wijzen erop dat Prayut genomineerd wil worden door een politieke partij, zegt hij.

Intussen is Pheu Thai druk doende om haar medestanders en zwaargewichten te behouden. [De partij zal bang zijn dat leden naar nieuwe politieke partijen overstappen, vermoed ik] Morgen spelen PT bobo’s een spelletje golf met twintig leden van de Sasomsap familie, een invloedrijke familie in Nakhon Pathom. De golfbaan is eigendom van de familie. Politieke waarnemers menen dat het om meer dan golf gaat. Naar verluidt wil het regime de factie losweken van Pheu Thai. De familieleden hebben nog niet hun partijlidmaatschap bevestigd.

PT secretaris-generaal Phumtham maakt zich geen zorgen. De familie speelt tweemaal per maand golf en heeft tot het einde van de maand de tijd voor de verplichte herbevestiging [van hun partijlidmaatschap]. ‘We zijn volwassenen en we nemen onze eigen besluiten.’

Een bron erkent daarentegen dat het golfspelletje tot doel heeft de sterke band te laten zien tussen partij en factie. Een eventueel vertrek van de Sasomsaps heeft trouwens weinig om het lijf want ze bezetten slechts tien zetels en er zijn voldoende vervangers, zegt de bron.

Het artikel springt vervolgens naar de Democratische partij. De partij heeft afscheid genomen van een voormalig Democratisch parlementslid dat adjunct-gouverneur van Bangkok wordt. Vice-premier Somkid heeft een oogje op hem om zijn politieke basis op te bouwen.

Adjunct-partijleider Nipit noemt die strategie ‘vissen in de vijver van de buren’. ‘Ze komt niet als een verrassing. De gemakkelijkste manier om een partij op te bouwen is politici van andere partijen te snaaien.’

Tot besluit een persoonlijke noot. Mijn afkeer van partijpolitiek is bekend, maar van dit soort spelletjes kan ik smullen. Never a dull moment in Thailand. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Songkran maakt plaats voor stormen

18 april – Leuke dragende plaat op pagina 2 van een huis zonder dak, maar minder leuk voor de bewoners. Een sterke wind scheurde het zinken dak van het huis in Phitsanulok en deponeerde het op de grond ernaast. De provincie werd gisteren geteisterd door zomerstormen, die tien huizen beschadigden en tal van bomen ontwortelden.

De stormen veroorzaakten in enkele provincies, inclusief Bangkok, overstromingen. Vooral het Noorden werd zwaar getroffen. Het Meteorological Department voorspelt dat zware regens en sterke winden vandaag en mogelijk morgen in dertig provincies aanhouden. Enkele provincies kunnen hagelbuien verwachten.

Uit cijfers van het Disaster Prevention and Mitigation Department blijkt dat 1.500 huizen in 24 provincies zijn beschadigd. In Lat Krabang (Bangkok) vielen elektriciteitsmasten om (foto). In het district Min Buri viel de meeste regen: 44,5 millimeter. Overstromingen zijn gemeld uit randgemeentes van Bangkok en districten in Pathum Thani en Nonthaburi.

In de provincie Phichit zijn zeven districten tot rampgebied uitgeroepen nadat 203 woningen ernstig werden beschadigd en één dorpeling dodelijk werd getroffen door bliksem. Ook in Buri Ram viel een dode, acht werden door de bliksem getroffen.

In Ayutthaya raakten enkele personen gewond toen zes voertuigen op de Asian Highway in het district Bang Pa-in door het gladde wegdek slipten. Een stuk verder viel een boom op de weg. Eén rijstrook werd geblokkeerd hetgeen tot verkeerschaos leidde.

Kort nieuws woensdag 18 april

– Op het strand van Hua Hin zijn borden geplaatst met een waarschuwing in drie talen nadat zondag een Noorse toerist (54) in zee was gebeten door een haai. Netten zijn gespannen om aan te geven waar veilig gezwommen kan worden. Verder is het advies gegeven om geen rood of helder oranje zwempak te dragen, want haaien zien die voor vissen aan, niet alleen te gaan zwemmen en niet in diep water of ’s nachts te zwemmen. Het slachtoffer kreeg gisteren in het ziekenhuis bezoek van adjunct-gouverneur Chotnarin. De wond aan zijn linkervoet is met 19 hechtingen gesloten.

– Luchtmacht attaché Rawin is zaterdagavond in New York korte tijd aangehouden geweest toen hij buiten zijn hotel een sigaretje rookte en werd aangesproken door een Spaanse vrouw, die met hem wilde ‘praten’. Agenten wilden hem arresteren, maar Rawin legde hen uit dat het om een misverstand ging.

Het incident wordt gemeld op de website van de New York Post. Volgens het bericht werd hij gearresteerd omdat hij een prostituee aansprak, maar kon hij niet worden aangehouden omdat hij diplomatieke onschendbaarheid geniet. De arrestatie maakte deel uit van de ‘hotel operation’ van de NYPD om klanten van prostituees te pakken.

– Thai die in Syrië wonen en werken zijn veilig, zegt de National Security Council. Secretaris-generaal Wanlop zei gisteren dat het ministerie van Buitenlandse Zaken en autoriteiten hen scherp in de gaten houden. Er zijn geen aanwijzingen dat de situatie escaleert. De luchtaanvallen waren beperkt tot doelen in het westelijk deel van de regio en vormen geen bedreiging voor het Zuidoosten. Van twee Thai is al vastgesteld dat ze veilig zijn.

– De bewering dat de afgelopen vier jaar geen vorderingen zijn geboekt in het onderzoek naar de verdwijning van Karen actievoerder Porlajee ‘Billy’ Rakchongcharoen is niet juist, zegt het ministerie van Justitie. Adjunct permanent secretaris Tawatchai zei gisteren dat het ministerie meer informatie nodig heeft om te bepalen of de zaak wordt overgedragen aan de DSI.

De PACC onderzoekt waarom toenmalig hoofd Chaiwat van nationaal park Kaeng Krachan, dat hem op 17 april 2014 aanhield wegens het verzamelen van wilde honing, hem liet lopen. Het Special Investigation Bureau wacht intussen op informatie van de PACC. Chaiwat heeft toegegeven hem gearresteerd te hebben, maar liet hem na een waarschuwing vrij.

De International Commission of Jurists herhaalde maandag haar oproep aan de DSI de zaak in onderzoek te nemen. Amnesty International hekelt het falen van de autoriteiten om de familie op de hoogte te houden en heeft kritiek op de obstakels die voor de familie worden opgeworpen om recht te verkrijgen. De familie vreest het ergste.

– Het kabinet heeft gisteren de benoeming van Prasong Poontaneat, directeur generaal van de Belastingdienst,  tot permanent secretaris van Financiën goedgekeurd ter opvulling van de vacature die is ontstaan doordat de vorige topambtenaar uit protest tegen zijn overplaatsing ontslag nam. Prasong gaat over 2,5 jaar met pensioen. Hij heeft een indrukwekkende staat van dienst, BP noemt al zijn functies, maar ik dus niet.

Tevens verleende het kabinet goedkeuring aan Prasong’s opvolging door directeur-generaal Ekniti van het State Enterprise Policy Office.  Andere benoemingen laat ik onvermeld.

– Telecom waakhond NBTC heeft True Move H bevolen de gevolgen van de lekkage van persoonlijke gegevens na te gaan en een compensatieaanbod voor te bereiden. In maart was True al door een Noorse onderzoeker geattendeerd op de gelekte informatie van 11.400 True klanten. De NBTC bekijkt nog of True gestraft moet worden.

Adjunct-directeur Pakpong van True Corporation beschuldigt de Noorse researcher van het opzettelijk hacken van de gegevens. ‘Hij gebruikte drie speciale middelen om bij de gegevens [op de cloud opslag van Amazon Web Services] te komen, waar hij geen recht op heeft.’ True overweegt naar de rechter te stappen.

– Voormalig vice-premier Plodprasop is door het Hof van Beroep veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf wegens zijn rol bij de demotie van een topambtenaar van het ministerie van Milieu in 2003. In maart vorig jaar veroordeelde de Central Corruption Court hem tot 1 jaar voorwaardelijke gevangenisstraf wegens een ambtsmisdrijf, maar het Hof maakte er 2 jaar onvoorwaardelijk van. Plodprasop, destijds permanent secretaris, annuleerde de promotie van het voormalige adjunct-hoofd van het Department of Marine and Coastal Resources tot directeur van een FD kantoor en plaatste hem terug naar een minder belangrijke post.

Nieuws van de website in 1 regel

• Noorse toerist voor de kust van Hua Hin gebeten door haai; video toont haaien in zee
• Weergoden gaan tekeer in BKK, Phitsanulok en Nakhon Ratchasima
• Hoofd fiscus benoemd tot permanent secretaris MinFin
• 2 zonen van kamnan Poh, de peetvader van Chon Buri, krijgen officiële functie
• Geld en camera uit bagage van Japanse gestolen op THAI-vlucht naar Bangkok
• Amerikaanse toerist (49) mishandelt staflid hotel op Suvarnabhumi


 

Weergoden gaan met stormen en hagel tekeer in 19 provincies

Ik geef ’t op
Ik vind: Lezen moet een genoegen zijn. Als het dat niet is, haak ik af. In mijn boekenkast in Vlaardigen staan tal van ongelezen boeken. Ik zou er een tweedehands boekwinkel mee kunnen beginnen: Het Ongelezen Boek. Een strategie die ik vaak heb toegepast, is alle boeken van een bepaalde auteur lezen. Zo volgde ik een tijdje Kosinski nadat De geverfde vogel een verpletterende indruk had gemaakt. Ik volgde Rascha Peper vanaf Oesters tot haar thematiek niet meer overtuigde. Daarna kwam de klad in mijn boekenmanie. Ik heb een kleine Thaise bibliotheek. In de laatste aanwinst, een bundel korte verhalen, ben ik vastgelopen. Vond ze erg gekunsteld. Had het kunnen weten met zo’n titel, The Sad Part Was, die in het luchtledige eindigt. (16 april 2018) (Voor de vorige incomplete boekbespreking, klik hier)

Songkran eist dit jaar meer levens

17 april – Dat het gedrag van mensen uitermate moeilijk, zo niet onmogelijk, is te beïnvloeden door overheden, bewijzen de ongevallencijfers van de seven dangerous days dit jaar, want die overtreffen de cijfers van vorig jaar. Ondanks anti-alcohol maatregelen en controleposten in het hele land kwamen de eerste vijf dagen 323 verkeersdeelnemers om het leven (vorig jaar 305) en raakten 3.140 (3.059) personen gewond, voornamelijk motorfietsers met een slok op.

Bangkok Post opent vandaag met dit tegenvallende nieuws onder de kop Songkran exacts its yearly toll in souls. Een lastig te vertalen kop, want to exact betekent volgens mijn online woordenboek vorderen, rekwireren, maar dat wordt niet bedoeld. Mijn papieren woordenboek geeft als vertaling eisen, afpersen wat dichter in de buurt komt. Dus maak ik ervan: Songkran eist haar jaarlijkse dodental.

Dat het niet lukt de cijfers naar beneden te krijgen – voor dit jaar was een target gesteld van 7 procent minder doden en gewonden – hoeft niemand te verbazen, die verstand heeft van communicatiemanagement en voorlichting. Voorlichtingscampagnes zetten geen zoden aan de dijk, ook niet in Nederland, en als ze effect hebben, is dat van korte duur. Uitzondering: als je op elke straathoek een agent neerzet die dronken bestuurders ter plekke in de boeien slaat, valt succes te verwachten. Maar wie wil in zo’n land nou leven?

Ik leg het uitgebreide openingsartikel nu even terzijde en richt me op het bericht over de inval van de politie in de R3 gay sauna aan de smalle Ratchada soi 3 achter Fortune Town, een winkelcentrum goed bekend bij uw redacteur, vooral als bezoeker van koffieshop Arabica, vernoemd naar de beste koffieboon ter wereld. BP vermeldt het in een 2-koloms kader op de voorpagina. De website plaatst er een foto bij van de ingang van de sauna, maar die vind ik niet de moeite waard om over te nemen.

De politie was getipt dat er zondagavond een seksorgie zou worden gehouden, maar ze trof alleen honderd Thai en buitenlanders aan en ongebruikte condooms. Van veertig personen werd de urine onderzocht, wat resulteerde in twee aanhoudingen wegens drugsgebruik.

Volgens een bron bedroeg het toegangsgeld 450 baht en driemaal zoveel voor bezoekers ouder dan 50 jaar. Toen de politie verscheen, namen enkele bezoekers de benen via de achterdeur, maar de politie weet niet hoeveel dat gelukt is. De bron zegt dat ze niet door de politie naar buiten zijn geleid. De eigenaar van de sauna is aangeklaagd wegens de illegale exploitatie van een uitgaansgelegenheid en de verkoop van alcohol. Voor beide had hij geen vergunning.

Het bericht noemt verder nog de inval in een seksworkshop in Pattaya in februari van dit jaar, waarbij tien personen zijn aangehouden, die geen werkvergunning hadden en illegaal in het land verbleven. Een van hen, een vrouw uit Belarus, heeft beweerd bewijs te hebben van Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Zij en haar coach worden ook beschuldigd van het gelegenheid geven tot prostitutie en samenzwering.

Feestvierders keren terug naar huis

17 april – Na dit uitstapje terug naar de opening van de voorpagina. Het artikel gaat vergezeld van een foto van de file op de Asian Highway in Ayutthaya en reizigers op Hua Lamphong, het centraal station van Bangkok, op de terugweg naar huis. Ze keren niet met lege handen terug, velen hadden rijst en gedroogd voedsel bij zich. [De foto boven is een andere dan de foto in de krant] Uit het artikel licht ik enkele punten:

– In Bangkok kregen 37 personen op last van de rechtbank een elektronische enkelband omdat ze zich schuldig hadden gemaakt aan rijden onder invloed. Met elektronische tagging wordt sinds kort een beperkte proef gedaan in Bangkok. De geketenden mogen veertien dagen hun huis niet verlaten tussen 22 en 4 uur. Doen ze dat toch, dan zal er wel ergens een rood lampje gaan branden. Ze moeten ook 24 uur sociaal werk doen en zich de komende twaalf maanden viermaal melden.

– Volgens cijfers van de NCPO is tussen 11 en 15 april op 10.099 motorfietsen en auto’s beslag gelegd, 113.450 bestuurders van motorfietsen zijn aangehouden en 69.898 bestuurders van bussen en personenauto’s. Op zondag alleen al werden 52.698 verkeersovertredingen gepleegd, inclusief rijden onder invloed. 41.443 personen zijn aangehouden, 2.069 motorfietsen in beslag genomen en 2.999 rijbewijzen ingenomen. Omdat het me begint te duizelen, laat ik de overige cijfers maar onvermeld.

– In Ayutthaya (foto) en Phitsanulok vonden twee ernstige ongelukken plaats. In Ayutthaya raakte een bus met 50 passagiers van de weg af en belandde in een greppel. De 29 passagiers die gewond raakten, zijn naar twee ziekenhuizen gebracht.

In Phitsanulok kwamen twee personen in de vlammen om toen hun auto in brand vloog na een boom in de berm te hebben geraakt. De brandweer had 20 minuten nodig om de brand te blussen. De bestuurder en een vrouwelijke passagier waren onherkenbaar verbrand.

– De gemeente Bangkok meldt dat van 12 tot 16 april in het district Phra Nakhon 101,5 ton afval is opgehaald, 68 ton meer dan vorig jaar. In het district bevindt zich Khao San Rd, een van de straten in de hoofdstad waar Songkran werd gevierd. Om het district schoon te maken was 384.00 liter water nodig. Zoveel water was nodig omdat feestvierders tegen het verbod in toch talkpoeder het gebied hadden in gesmokkeld.

Thailand probeert VS over te halen privileges te verlenen

17 april – Thailand heeft de VS enkele handelsprivileges gevraagd, bedoeld om Thaise exporteurs in zowel de VS als op de wereldmarkt in staat te stellen beter te concurreren. Het verzoek werd vorige week gedaan tijdens besprekingen in Washington over de Thailand-US Trade and Investment Framework Agreement (TIFA), aldus permanent secretaris Nuntawan van het ministerie van Handel.

Met name is gevraagd om vrijstelling van de tarieven die door de regering Trump zijn geïntroduceerd voor de import van sommige staal (25 procent) en aluminium producten (10 procent). De importtarieven zijn sinds 23 maart van kracht. Nuntawan zegt dat Thailand’s verzoek gebaseerd is op enkele redenen waaronder het feit dat Thailand slechts een klein aandeel heeft in de staal- en aluminium-markt in de VS. Bovendien heeft het land maatregelen genomen om claims te ontzenuwen dat staal uit andere landen in Thailand is geproduceerd.

Voorts is de VS gevraagd de hygiëne controles op Thaise pomelo’s te versnellen, die zijn vereist zijn voor de export van het fruit naar de VS. De VS zegt dat ze spoedig worden afgerond, zodat later dit jaar kan begonnen worden met de export als er geen bezwaren tegen zijn. De overige details over de besprekingen laat ik onvermeld. Meer weten? Lees Thais try to coax US into giving privileges.

Kort nieuws dinsdag 17 april

– Hij gebruikt geen zebrapad, deze olifant, maar toch stoppen automobilisten netjes voor hem want een botsing met zo’n jumbo overleeft hun heilige koe niet. De foto staat bij een bericht over de dode olifant die in de buurt van het Khao Ang Rue Nai wildlife sanctuary in Chon Buri is gevonden. De 30 jaar oude stier met een gewicht van 4 ton werd zondag in een boomgaard met ananas geëlektrocuteerd. Hij lag er in een vijver.

Het dier was geen onbekende in het gebied, want was vaak gezien in Chon Buri en Rayong. Het had als bijnaam short tail and one tusk. De DNP heeft aangifte gedaan en de politie gevraagd de persoon op te sporen die verantwoordelijk is voor de dood van het dier.

– In 2022 krijgt Thailand een milieurechtbank(kamer) die de financiële schade vaststelt van misdrijven tegen de natuur. De vorming van de gespecialiseerde rechtbank is een van de voorstellen in het nationale masterplan voor natuurlijke hulpbronnen. Het kabinet heeft het plan vorige week goedgekeurd.

Woordvoerder Bantoon van het National Reform Committee for Natural Resources and Environment zegt: ‘Als de wet operationeel is, moet er een manier zijn om verliezen in monetaire termen te berekenen, zoals de zwarte panter in de recente stroperijzaak van Premchai.’

Bantoon maakte bekend dat het ministerie van Milieu verschillende milieuwetten gaat wijzigen, waaronder de Envorinment Quality Promotion Act van 1992 en de National Act van 1961. Het Office of Coordinated National Reform gaat dit jaar open om de voortgang te controleren en eventuele problemen op te lossen. Het artikel bevat nog veel meer details, maar die voeren te ver. Meer weten? Lees New court to assess crimes against nature.

– De dochter van een voormalig parlementslid voor Amnat Charoen en een vriend, beiden 24, zijn gisteren bij een controlepost in Ubon Ratchathani aangehouden. In de tas van de vrouw zaten twee handgranaten, de vriend zegt dat hij die twee dagen eerder had gekocht van een vriend om zich tijdens het Songkran-festival te beschermen tegen aanvallen. Toen hij de politie in de gaten kreeg, had hij de tas met de granaten aan zijn vriendin gegeven, omdat hij dacht dat de politie een tas gedragen door een vrouw minder grondig zou doorzoeken. Zijn vriendin wist niet wat in de tas zat, heeft ze tegen haar vader verteld.

– Twee personen zijn zondagnacht om het leven gekomen toen een bewakingsvoertuig in Khok Pho (Pattani)  vanuit een hinderlaag werd beschoten. Eén werd verwond toen hij naar huis ging na een school bewaakt te hebben. De twee slachtoffers zijn diens passagier en een ander die gelijktijdig op dezelfde weg reed. Ze stierven later in het ziekenhuis.

– Het Islamic Committee of Phatthalung gaat op de Phetkasem Road, de belangrijkste weg naar het Zuiden een kantoor openen, zodat Thai en buitenlandse moslims ‘can visit’ [?]. Het gaat ook een fonds vormen om religieuze en buurtactiviteiten te financieren en leden-moslims in tijden van nood te helpen.

– Het nieuw opgerichte Universal Design Centre is gevraagd advies uit te brengen over ontwerpen voor accommodaties en infrastructuur voor ouderen zodat ze minder risico lopen op ongelukken. ‘Deze ontwerpen kunnen helpen het aantal gewone ongelukjes zoals uitglijden en vallen, die bij ouderen veel voorkomen, te voorkomen’, zegt manager Supreeda van de Thai Health Promotion Foundation.

Het centrum is een gezamenlijk project van publieke en particuliere diensten, waaronder de stichting, het ministerie van Sociale Zaken en vijf universiteiten. Het is gevestigd aan de Chulalongkorn universiteit. Ook particulieren kunnen er terecht voor adviezen over hun huisinrichting. In augustus volgend jaar worden in vier andere regio’s centra geopend.

De Prince of Songkhla universiteit gaat in het universiteitsziekenhuis een prototype laten zien van een veilig huis voor ouderen.

– Eind dit jaar wordt de nieuwe wet van kracht die voorziet in compensatiebetalingen aan personeel in tijdelijke dienst bij overheidsdiensten en -bedrijven, die tijdens het werk permanent gehandicapt zijn geraakt. Het is de eerste keer dat deze groep aanspraak kan maken op extra welzijnsvoorzieningen, aldus secretaris-generaal Suradet van het Social Security Office.

De wet is thans in behandeling bij het parlement. Naar verwachting bedragen de kosten 270 miljoen baht per jaar. Overheidsdiensten en -bedrijven moeten aan het Social Security Fund geld afstaan ter financiering van de regeling.

De huidige wetgeving voorziet alleen in compensatie voor werknemers in de particuliere sector. Ze hebben 15 jaar recht op een uitkering van 60 procent van hun maandsalaris. Personeel van overheidsdiensten en –bedrijven kwamen er niet voor in aanmerking.

– Pagina 3 opent vandaag met een uitgebreid artikel over de aanhouding van twee actievoerders die vice-premier Prawit een guirlande in de vorm van een horloge wilden aanbieden tijdens een bathing rite in zijn woning in Ramkhamhaeng. Een van de actievoerders, Chokchai Phaiboonratchata, was niet gediend van de aanhouding want hij vernielde in het politiebureau twee computers en een televisiescherm ter waarde van 50.000 baht. De politie zei later hem niet te zullen vervolgen want het waren oude machines.

Chokchai zegt zijn acties altijd op Facebook aan te kondigen. Het was de eerste keer dat hij thuis bezoek kreeg van de politie. ‘Daarom denk ik dat Prawit nog belangrijker is dan de hele regering.’

De ceremonie in Prawit’s huis werd bijgewoond door een groot aantal gasten waaronder hooggeplaatst veiligheidspersoneel, premier Prayut en diens echtgenote, minister Anupong (Binnenlandse Zaken) en andere kabinetsleden. De horloge affaire behoeft geen nadere toelichting, want die is al vaak in het nieuws geweest.

– Partijleider Abhisit (Democraten) heeft de regering opgeroepen haar financiële zaakjes beter te regelen en veranderingen aan te brengen in de besteding van begrotingsgelden, want veel programma’s die tot doel hebben de economie te stimuleren, zijn geen succes en andere lijken slechts bepaalde groepen ten goede te komen in plaats van de gehele bevolking.

Abhisit vraagt zich af of het belastinggeld wel verstandig wordt besteed. ‘Of zijn deze programma’s bedoeld om stemmen te trekken?’ Hij noemt een project van het Prime Minister’s Office om 7 miljoen te spenderen aan een officiële Line account met unique stickers [?].

Het is niet de eerste keer dat het regime geld uitgeeft aan een mobiele berichten app. In december 2014 gaf ze eveneens 7 miljoen baht uit aan een Line chat app met stickers van de twaalf kernwaarden van de regering. Abhisit zegt: ‘Ik vraag me hoe Hello en Thank you stickers kunnen bijdragen aan de verspreiding van nuttige informatie over het werk van de regering.’

– De Counter Corruption Division van de politie heeft de verduisteringszaken waarbij vijf prominente abts en monniken in drie tempels in Bangkok zijn betrokken, overgedragen aan de NACC. Drie abts zijn ook lid van van de Sangha Supreme Council, het hoogste gezagsorgaan van de monnikenorde.

De vijf booswichten zijn door directeur Pongporn van het National Office of Buddhism beschuldigd van de diefstal van 70 miljoen baht uit een fonds bestemd voor renovaties en godsdienstonderwijs. Pongporn vindt dat ze moeten worden ontheven van hun functie.

De zaak maakt deel uit van een breder onderzoek naar gesjoemel met de tempelgelden waarin tien tempels zijn verwikkeld en 100 miljoen baht is ontvreemd. Zie hiervoor de pagina Corruptie 5.

Nieuws van de website in 1 regel

• Weergoden gaan met stormen en hagel tekeer in 19 provincies
• Man (24) dodelijke getroffen en vier gewond door bliksem in Buri Ram
• Phitsanulok: Auto vat vlam na botsing tegen boom, 2 doden
• Wilde olifant geëlektrocuteerd bij boomgaard met ananas in Chon Buri
• Ayutthaya: Interliner duikt in greppel en kantelt, 29 gewonden
• Jaloerse Brit (51) schopt zijn Thaise vrouw (29) dood
• Taxibestuurder vraagt 500 baht voor ritje Suvarnabhumi-centrum BKK…
•… zet passagiere zijn wagen uit en wordt later aangehouden met drugs
• Saoedi-Arabië bouwt grootste zonne-energiecentrale
• Horloge affaire: Protest tegen Prawit in de kiem gesmoord
• Geen bewijs voor groepsseks bij inval in gay sauna


 

Songkran: Controlepost in Khon Kaen. Maar het mag allemaal niet baten, de ongevallencijfers overtreffen die van vorig jaar.

Songkran is voorbij, nu business as usual

16 april – ’t Is weer voorbij, neuriede uw redacteur vanochtend toen de werkdag begon. Songkran zit erop dus ik kan weer veilig op straat lopen zonder een lading water, soms ijswater, over me heen te krijgen. Het was een feest met twee gezichten. Enerzijds een vrijbrief voor agressieve wateroorlogen, anderzijds een ingetogen feest zoals in het Lumpinipark in Bangkok waar senioren, gekleed in traditionele dracht, het Thaise nieuwe jaar op traditionele wijze inluidden.

Bangkok Post opent vandaag weer met Syrië en meldt in de kop: Pentagon trumpets strike (steekt de loftrompet over de aanvallen). De aanvallen hebben het ‘hart’ verwijderd uit het chemisch wapenprogramma van president Bashar al-Assad. Vliegtuigen en oorlogsschepen uit de VS, Engeland en Frankrijk hebben meer dan honderd projectielen afgevuurd op drie opslagplaatsen van chemische wapens en research inrichtingen. Maar misschien heeft u dat allemaal al gelezen in de Nederlandse pers, dus zal ik er verder niet over uitweiden.

De dragende plaat toont koning Vajiralongkorn die een dienblad met eten aan de Supreme Patriarch aanbiedt tijdens een ceremonie ter herdenking van Songkran in het Royal Palace. Op het dienblad zes schaaltjes met verschillende gerechten. Niet bepaald een maaltijd die arme mensen zich kunnen veroorloven, maar het voedsel is dan ook een offerande aan de Boeddha. Ja, de Thaise monniken hebben geen slecht leven – dankzij diezelfde arme mensen.

Verkeer raakt in de knoop
Verder twee berichten op de voorpagina. Het verkeer wordt naar verwachting een warboel nu feestvierders uit hun geboortestreek terugkeren naar Bangkok. Uit de centrale provincie Ang Thong komen al berichten dat Highway 32, een deel van het Asian Highway Network, begint vol te lopen. Om 2 uur gistermiddag reden auto’s tussen Sing Buri en Ayutthaya met een snelheid van ‘slechts’ 70 tot 80 kilometer als gevolg van de congestie.

RTP adjunct-hoofd Wirachai adviseerde automobilisten ’s ochtends vroeg te vertrekken in plaats van ’s middags of ’s avonds en provinciale wegen te mijden die later vandaag vollopen. Het bericht bevat nog meer verkeersinformatie, maar die is alleen van belang voor automobilisten, zoals dat de rijkspolitie twee omleidingen van de Mittraphap Rd heeft geopend om het verkeer te ontlasten.

Interliners en minibusjes van de Transport Co Ltd vervoeren naar verwachting elke dag 180.000 passagiers naar Bangkok. Directeur Jirasak zegt dat Transport Co sinds gisteren tot woensdag 8.000 voertuigen inzet, die dagelijks 2.000 extra ritten maken.

Op Suvarnabhumi worden 150.000 toeristen in beide richtingen per dag verwacht. Vrijdag en zaterdag zakte het aantal passagiers, maar vanaf vandaag tot vrijdag zal het weer sterk stijgen. Passagiers op Suvarnabhumi, Don Mueang en Phuket is geadviseerd drie uur voor vertrek te komen. Thaise reizigers is geadviseerd gebruik te maken van de automatische paspoort scanners. Immigration Division 2 heeft de autoriteiten gevraagd tot vrijdag meer personeel in te zetten.

Ten slotte nog wat cijfers: Tot gisteren zijn 7.067 voertuigen in beslag genomen omdat de bestuurders roekeloos reden of onder invloed waren. Daarvan waren 5.019 motorfietsen. 16.588 rijbewijzen zijn ingenomen. Zie voor de ongevallencijfers de startpagina.

Waarschuwing voor Thai in Israël
Het andere bericht meldt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken Thai die in Israël wonen, gewaarschuwd heeft alert te zijn wegens het conflict in Syrië. Houd de adviezen van de lokale autoriteiten goed in de gaten, zegt het ministerie. Vooral degenen die op de Golan Hoogte wonen aan de grens met Syrië, moeten op hun hoede zijn. Als ze hulp nodig hebben, dienen ze zich te wenden tot de Thaise ambassade in Tel Aviv.

De National Security Council (NSC) volgt het conflict op de voet. NSC-hoofd Wanlop denkt dat economische gevolgen onvermijdelijk zijn, daar Syrië een grote olieproducent is. Investeerders op de effectenbeurs kunnen nerveus worden van de incidenten.

Wanlop zegt dat Thailand een tegenstander is van het gebruik van geweld. Het land wil dat beide partijen de uiterste zelfbeheersing betonen. Tegen de bevolking zegt hij: ‘De mensen moeten zich er niet te veel zorgen over maken’ en tegen Thaise arbeiders in Israël, die mogelijk door het conflict worden getroffen, zegt hij dat de ambassade en BuZa klaar staan om voor hen te zorgen.

Buitenlandse trawlers bemoeilijken hervormingen

16 april – Verwarring over het eigendom van trawlers. Het Fisheries Department heeft aldus een publicatie in de Royal Gazette van een week geleden 161 trawlers geïdentificeerd die niet onder Thaise vlag varen en mogelijk illegaal de netten in Thaise wateren hebben uitgegooid. De meeste trawlers hebben Chinese namen. Maar klopt dat wel?

Vice-premier Chatchai belegt na Songkran een vergadering met betrokken functionarissen om helderheid te verkrijgen. Hij zegt dat het probleem geen invloed heeft op de beslissing van de EU om de gele kaart die Thailand in 2015 kreeg wegens IUU-visserij in te trekken, maar het land dient de kwestie inzichtelijk te maken vanwege duurzame visserij. Chatchai zegt niet verwacht te hebben dat het eigendom van de boten onduidelijk zou zijn, gegeven de pogingen van de overheid om de trawlers zich aan de wet te laten houden.

De autoriteiten meldden eerder dat Thailand honderden in Thailand geregistreerde trawlers naar het buitenland had verkocht, maar functionarissen zeggen dat het om slechts 29 gaat. ‘De EU wil documenten zien waaruit onze verkopen blijken’, zegt Chatchai.

Afgezien van de verwarring over het aantal heeft de EU-delegatie tijdens haar inspectie van een week, die woensdag eindigde, geen andere serieuze zorgen geuit. ‘Ze waren tevreden met de pogingen van de regering’, zegt Chatchai op basis van een onofficieel rapport. De EU gedelegeerden hadden waardering voor de betere regulering van trawlers en bemanning in de afgelopen zes maanden.

Het bericht gaat verder in op de bezwaren van vissers tegen nieuwe regels, zoals voor de werktijden, maar dat is oud nieuws. Chatchai zegt dat de regering zich niet doof houdt voor hun klachten. Functionarissen zijn in gesprek met vertegenwoordigers van de vissers.

De vice-premier benadrukt evenwel dat de regering overtredingen niet zal tolereren. Functionarissen blijven illegale tewerkstelling in de gaten houden. Buitenlandse vissers dienen zich ter voorkoming van uitbuiting te registreren, een probleem dat de EU zorgen baart en de pogingen van de regering om een eind te maken aan mensenhandel tegenwerkt. (Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald)

Thaise oogartsen krijgen onderscheiding voor muziektherapie

16 april – Een team oogartsen van het Thammasat universiteitsziekenhuis heeft op de 46th International Exhibition of Inventions in Genève een onderscheiding gewonnen voor het gebruik van muziektherapie om de zorgen en pijn van patiënten die aan staar worden geopereerd, te verzachten.

Het team heeft samen met Duitse componisten een lied en melodie geschreven dat de pijn en stress vermindert. Teamleider Sakchai zegt dat de operatie daardoor minder traumatisch wordt. De methode is al op drieduizend patiënten toegepast. Sakchai denkt dat ze ook kan worden gebruikt bij andere kleine operaties, zoals tandchirurgie.

Het was het tweede achtereenvolgende jaar dat het team in de prijzen viel. Vorig jaar kreeg het een eervolle vermelding voor de ontwikkeling van een applicatie die artsen helpt bij het diagnosticeren van mensen met diabetic retinopathy, een complicatie van de ogen, veroorzaakt door schade aan de bloedvaten in het lichtgevoelige weefsel van het netvlies.

De tentoonstelling in Genève is de grootste in zijn soort en toont doorbraken op het gebied van medicijnen, techniek en voedselwetenschap. (Alles over gezondheidszorg op de gelijknamige pagina Gezondheidszorg 2.

Doodstraf spoedig ‘in de praktijk’ afgeschaft

16 april – Thailand wordt vanaf volgend jaar niet langer beschouwd als een land dat de doodstraf ‘in de praktijk’ kent. Het criterium is daarbij dat een land de doodstraf 10 jaar niet heeft uitgevoerd. Amnesty International Thailand is verheugd dat het land aan het criterium van de VN gaat voldoen, maar vindt ook dat het land verder moet gaan en de doodstraf moet afschaffen.

AI heeft onlangs haar overzicht van de doodstraf in 2017 gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de straf in grote delen van de wereld niet meer wordt toegepast, zoals in sub-Sahara Afrika en Zuidoost-Azië, waaronder Thailand, dat de laatste executie in 2009 verrichtte. Niettemin blijft het land wel staan op de lijst van 56 landen die de doodstraf kennen. Vorig jaar deelden de Thaise rechtbanken 75 doodstraffen uit, 216 minder dan in 2016.

Thans zitten in Thaise gevangenissen 502 gevangenen die de doodstraf hebben gekregen. Directeur Piyanut van AI Thailand vindt dat de straffen moeten worden omgezet in een andere straf. Verder dient het land het Second Optional Protocol of the International Covenant on Civil and Political Rights te ratificeren, dat een bindende internationale overeenkomst is om de doodstraf af te schaffen.

Kort nieuws maandag 16 april

– ‘Future Forward vertegenwoordigt mensen die menen dat Thailand behoefte heeft aan verandering en dat coups geen antwoord bieden’, zegt Piyabutr Saengkanokkul, mede-oprichter van Anakhot Mai (Future Forward Party).

In de rubriek Inquiry Lines een groot interview met de man die tot nu toe in de schaduw stond van oprichter Thanathorn die zijn baan als directeur van een groot bedrijf in auto-onderdelen heeft opgegeven om het Thaise politieke landschap op te schudden. De oppositie van bestaande partijen deert het tweetal niet.

Piyabutr is lid van Nitirat, een groep progressieve juristen die zich roerde ten tijde van de regering Yingluck. U kunt het zelf allemaal lezen in ‘New faces’ no mere red-shirt lapdogs. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– 98 politieke groepen hebben tot nu toe de Kiesraad toestemming gevraagd voor de oprichting van een politieke partij. Voorzitter Meechai van de grondwetcommissie zegt dat ze de dominantie kunnen breken van de huidige politieke partijen, die bezig zijn hun ledenlijst te vernieuwen. Zoals bekend stelt de nieuwe grondwet als eis dat leden hun lidmaatschap schriftelijk dienen te herbevestigen.

Meechai noemde gisteren de politieke atmosfeer levendig. Vele nieuwkomers zijn nieuw in het politieke wereldje en kunnen de mensen bij de verkiezingen ruimere opties bieden.

‘Ze zijn in ieder geval niet beperkt tot de keuze van de oude politieke gezichten die de politiek domineerden. Maar of ze aanslaan bij de kiezers en indruk maken met hun beleid is iets anders. De opkomende politici kunnen vaste voet in de politiek krijgen wanneer ze hun waarde bewijzen.’

‘De oude gezichten winnen geen stemmen meer omdat ze al lang politiek bedrijven. Kiezers neigen er nu toe om kandidaten te kiezen op basis van hun vakkundigheid en reputatie over welke connecties ze hebben met het oude politieke patronagesysteem.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Om verwarring te voorkomen heeft Obec haar programma dat overheidsscholen toestaat fondsen te werven in de particuliere sector, herdoopt van ‘public school’ in ‘partnership school’. Het project heeft tot doel de rol van lokale bedrijven in het onderwijs te vergroten door hen zitting te laten nemen in het bestuur van hun partnerscholen.

Staatsecretaris Udom (Onderwijs) zegt dat partnerscholen onafhankelijker zijn dan staatsscholen. Het bestuur van die scholen wordt gevormd door vertegenwoordigers van de particuliere, civiele en universitaire sector. De partnerscholen zijn nog steeds staatsscholen en worden door de overheid gesubsidieerd, maar ze mogen hun budget aanvullen met fondsen van lokale bedrijven en ze mogen hun leerplan, dat gebaseerd is op het centrale curriculum, aanpassen om aan te sluiten bij de lokale context. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

Nieuws van de website in 1 regel

• Weer zomerstormen in Noorden, Noordoosten en Oosten verwacht
• Bruggen lossen verkeersellende BKK niet op, 4 gepland
• Phitsanulok: Vrouw (64) dodelijk verwond bij oversteken
• Vietnamese paraglider ernstig gewond tijdens trainingskamp in Nakhon Ratchasima
• Plichtsverzuim in Kalasin: Hoofdinspecteur zat te eten terwijl tieners aan het knokken waren
• Rus die geldwisselkantoor beroofde, op de vlucht aangehouden op Suvarnabhumi

Reacties niet mogelijk