Thais nieuws 16-28 februari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 1-15 februari zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Commentaar: Schrap plannen voor kolencentrales

28 februari – Scrap coal energy plans kopt Bangkok Post boven haar hoofdredactioneel commentaar van dinsdag. Wat krijgen we nou: weer een commentaar over kolen? We weten toch al lang dat kolen de meest vervuilende fossiele brandstof zijn. En we weten toch al lang dat het landelijk elektriciteitsbedrijf Egat en de regering voorstander van kolencentrales zijn. Maar misschien kan het niet vaak genoeg herhaald worden: schrap de plannen voor de bouw van centrales in Thepha (Songkhla) en Krabi.

BP brengt in dit commentaar een nieuw argument in stelling. Kolen is de brandstof van de negentiende eeuw. Maar Thailand streeft toch naar Thailand 4.0, een beleid dat grote waarde hecht aan innovatie. Die kans doet zich nu voor, want zonne- en windenergie vormen een haalbaar alternatief en in Thepha is voldoende landbouwafval beschikbaar om een centrale op te stoken.

Maar de regering is hardleers. Ze baseert zich op overdreven cijfers over de energiebehoefte en beperkt zich tot uitstel. Demonstranten voor het VN hoofdkantoor in Bangkok keerden tevreden [?] huiswaarts nadat minister Siri van Energie een nieuwe EHIA voor de centrale in Thepha had beloofd. Eerder beloofde premier Prayut een nieuwe voor Krabi.

Het land kan zeker nog vijf jaar vooruit met de bestaande energievoorraad, die vele malen groter is dan het gebruik. Er is geen reden om voor begin 2019 een besluit te nemen. BP: ‘Maar de regering maakt geen aanstalten de juiste beslissing te nemen en eenvoudigweg de plannen te schrappen voor dit Frankenstein’s monster van energieplanning voor het Zuiden.’

De krant schrijft dat de regering het op twee fronten bij het verkeerde eind heeft. Ten eerste negeert ze lokaal advies . De tweede fout is dat ze alternatieven negeert. Kolen is verouderd, de vierde generatie technologie vereist het ontwikkelen van zonne- en windenergie en samenwerking met lokale gemeenschappen om micro-producenten te stimuleren zich aan te sluiten bij het nationale netwerk.

’t Is eigenlijk allemaal ouwe koek. Maar wie weet wint de aanhouder, alhoewel ik daar een hard hoofd in heb en ik ben niet de enige. (Zie verder de pagina Kolencentrales)

Op de foto de kolencentrale in Mae Moh, Lampang.

Prayut pleit voor eind aan sekstoerisme image

28 februari – De actievoerders die zaterdag met Pinokkio maskers voor hun gezicht demonstreerden voor verkiezingen dit jaar, kunnen hun masker weer uit de kast halen. Want wie gelooft premier Prayut die nu belooft dat de verkiezingen ’niet later dan in februari’ worden gehouden? Bangkok Post kopt dan ook vandaag boven haar openingsverhaal Prayut’s new poll vow met with scorn met als sub-kop Few expect February election wil happen.

Maar eerst iets anders. De eerste prijs krijgt van mij de openingskop van pagina 3 die luidt PM calls for end to ‘sex tourism image’. Wel ja, waarom niet? Je kunt net zo goed oproepen tot een eind aan corruptie, overstromingen, de kloof tussen rijk en arm, het grote aantal verkeersslachtoffers en nog meer problemen waarmee het land kampt. Die oproepen zijn even effectief als deze.

Prayut reageert op een negatieve opmerking van een minister uit Gambia over ’s lands sekshandel. De premier vervalt echter niet in zijn rol van Pinokkio. Hij zegt: ‘We moeten accepteren dat sommige [!] mensen hun brood verdienen met deze bezigheid. Daarom moeten we de problemen zowel qua carrière als inkomen helpen oplossen. Nog belangrijker: we moeten nagaan of deze mensen gelukkig zijn hun bezigheid te wijzigen of niet.’ [Waarom moet ik nu denken aan de boektitel The happy hooker?]

De premier heeft ook een verklaring waarom [weer die] ‘sommige mensen’  besluiten in de sekshandel te werken, hij zegt: ‘Ze volgen de gewoonte luxe goederen te kopen.’ Dat zal ongetwijfeld (ook) waar zijn, maar is wel erg kort door de bocht. Lees bijvoorbeeld het boek Miss Bangkok, memoirs of a Thai prostitute. Zie de pagina Boekbesprekingen voor een samenvatting en recensie.

Nog meer Prayut: ‘Als iemand iets lelijks over ons zegt, moeten we ons erin schikken en de wetten gebruiken om de problemen op te lossen. Alles moet verbeteren. We moeten helpen om van Pattaya en andere toeristische plaatsen kwaliteits toeristische attracties te maken die vrij van sekstoerisme zijn.’

Degene die de (seks)steen in de vijver gooide, was minister Hamat Bah. Hij zei volgens de reiswebsite eTurbo News zaterdag dat westerse toeristen die naar Gambia gaan op zoek naar seks, uit zijn land moeten wegblijven. ‘We zijn geen seksbestemming. Als je een seksbestemming wil, ga je naar Thailand.’

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Thaise ambassade in Dakar (Senegal), die tevens werkzaam is voor Gambia, gezegd een brief te schrijven met afkeuring over de opmerking van de Gambiaanse minister. Die kan, volgens het ministerie Thailand’s image en toerisme schaden. ‘Wat hij zei, klopt niet met de feiten. Thailand heeft veel ontwikkelde toeristische bestemmingen en activiteiten.’ Minister Don (Buitenlandse Zaken) denkt dat de opmerking niet serieus wordt genomen door de internationale gemeenschap.

Een zelfde brief wordt gestuurd naar de Gambiaanse ambassadeur in Kuala Lumpur en de Gambiaanse honorair consul-generaal is gisteren ontboden geweest op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zei dat Gambianen die in Thailand leven, ook ongelukkig zijn met wat de minister heeft gezegd.

Het bericht eindigt met een aardig toetje. Het herinnert aan de arrestatie maandag van een groep Russen die trainingscursussen in seksuele technieken in Pattaya gaven.

Sarcastische reacties op Prayut’s nieuwe verkiezingsbelofte

28 februari – Na dit luchtige uitstapje op naar het serieuze nieuws: de verkiezingen en de zoveelste belofte die premier Prayut over het tijdstip heeft gedaan. De krant roept in een kader vijf gebroken beloftes in herinnering. Klik hier.

Het zou november dit jaar worden, maar dat tijdstip kwam op losse schroeven te staan omdat de NLA (parlement) besloten heeft de organieke wet op de verkiezingen drie maanden later dan gebruikelijk van kracht te laten worden. Vandaar uitstel tot februari.

In het openingsverhaal twee reacties op Prayut’s laatste belofte. Ze verschillen niet veel van elkaar.

– Adjunct-partijleider Nipit (Democraten) zegt dat hij gestopt is Prayut’s verkiezingsbeloftes te geloven. ‘Ze zijn niet langer betrouwbaar.’

– Prominent Pheu Thai-lid Chaturon: ‘Prayut heeft al zijn geloofwaardigheid verloren. Het regime probeert zijn macht te versterken, zodat het na de verkiezingen aan het roer kan blijven staan. Maar er is geen garantie dat een nieuwe door het leger gesteunde politieke partij, indien gevormd, competent is het land te leiden. Het regime wil tijd rekken om de bestaande partijen te ondermijnen en onder druk te zetten haar te steunen terwijl het probeert een eigen partij te vormen.’

Vanaf morgen mogen nieuwe politieke partijen worden opgericht. Ze krijgen toestemming vergaderingen te houden mits die gaan over ‘essentiële zaken’, zoals partijreglementen. Voor andere activiteiten moet toestemming worden gevraagd aan de NCPO.

Een broer van Suthep Thaugsuban, voormalig leider van de PDRC, zegt dat Suthep een politieke partij gaat vormen, die ernaar streeft Prayut na de verkiezingen te laten terugkeren als premier. Er is al begonnen met het werven van leden en er is ook al een naam: Muan Maha Prachachon. Suthep houdt zijn mond. ‘Het is nog te vroeg om erover te spreken.’

Op 8 maart gaan de organieke wetten (op de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden en de benoeming van senatoren) terug naar het parlement, nadat een gezamenlijke commissie van vertegenwoordigers van NLA, grondwetcommissie en Kiesraad erover heeft vergaderd. Zodra de wetten van kracht zijn, wordt de verkiezingsdatum vastgesteld.  (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Veel nieuws in de krant van vandaag

Bangkok Post telt vandaag negentien nieuwsberichten en -verhalen. Geen achtergrondverhalen, wel de nodige follow-ups.

Pagina 2
Pagina 2 opent met een bericht over de olifantenslagtanden die in het huis van aannemerstycoon Premchai zijn gevonden. Tests hebben uitgewezen dat ze van Afrikaanse olifanten zijn geweest, niet van Aziatische. Dat belooft weinig goeds voor de directeur van aannemersbedrijf Italian-Thai Development Plc, een van de grote jongens met overheidscontracten op het gebied van infrastructuur.

De wet verbiedt de import, handel en het bezit van Afrikaans ivoor. Overtredingen worden bestraft met een celstraf van maximaal vier jaar en/of een boete van 40.000 baht. Premchai is al beschuldigd van het stropen van beschermde dieren, het gaat daarbij om negen aanklachten. Het onderzoek is voor 80 procent compleet, zegt RTP adjunct-commissaris Srivara. De politie heeft met dertig getuigen gesproken. De aanklachtt wegens wreedheid tegen dieren is ingetrokken. (Zie verder de pagina Stroperssage)

Ik blijf nog even op de 2. Deze week vergaderen de ministers van economie van de Asean-landen over een overeenkomst op het gebied van e-commerce. Doel is de digitale handel en bescherming van consumenten bij internationele transacties te vergemakkelijken. De 24th Asean Economic Ministers’ Retreat wordt vanaf vandaag tot zaterdag gehouden in Singapore. Vorig jaar november begonnen de onderhandelingen over dit onderwerp, dit jaar zouden ze afgerond moeten worden.

De kleurrijke ex-eigenaar van massagesalon Victoria’s Secret, oud-politicus en tegenwoordig tv-commentator Chuvit Kamolvisit heeft gisteren een verklaring afgelegd bij de DSI over de salon, die in januari werd ingevallen en gesloten, en waarvan de eigenaar wordt verdacht van mensenhandel in ‘seksvlees’. De DSI wilde meer weten over een minderjarig meisje (jonger dan 15 jaar) uit Myanmar dat er gedwongen was te werken, maar Chuwit kon de onderzoekers niet helpen.

Chuvit [ook gespeld als Chuwit] opende de salon in 1989 en verkocht die in 2008 aan de huidige eigenaar die voortvluchtig is. Tachtig voornamelijk buitenlandse vrouwen die er werkten, zouden het slachtoffer zijn van mensenhandel. Twintig agenten en functionarissen worden verdacht van omkoping. De directeur van de salon werd bij de inval aangehouden. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Om de overbevolking van gevangenissen te verlichten gaan 23 rechtbanken vanaf morgen de elektronische enkelband als straf geven. Gisteren hebben de secretaris-generaal van het Office of the Judiciary en de directeur-generaal van het Corrections Department daarover een MoU getekend. De enkelband stelt de autoriteiten in staat de bewegingen te volgen van degenen die zijn vrijgelaten op borgttocht of voorwaardelijk zijn vrijgelaten. Het gaat voorlopig nog om een proef.

Er zijn 5.000 enkelbanden aangeschaft ad 80,8 miljoen baht. De banden wegen 230 gram. 1.200 gaan naar rechtbanken in Bangkok en Min Buri, 50 naar de Central Criminal Court for Corruption and Misconduct Cases en 10.000 worden volgend jaar verspreid. Jaarlijks vindt een evaluatie plaats.

Pagina 3
 Op pagina 3 behalve de oproep van Prayut om een eind te maken aan het seks image drie berichten. In april vindt de inschrijving plaats op de aanleg van een HSL tussen de luchthavens Suvarnabhumi, Don Mueang en U-tapao. Ik schreef er eerder al over. Thans wordt nog gewerkt aan de ToR (terms of reference, programma van eisen). (Voorgaande berichten op de pagina Spoorwegen 2)

De Kiesraadvoorzitter frets (zich ergeren, zich opvreten) dat de raad op problemen zal stuiten bij het nemen van belangrijke besluiten, wanneer het aantal commissarissen zakt naar drie. Er zijn nu vijf commissarissen en in augustus gaat één met pensioen. Een andere commissaris strijdt om de post van secretaris-generaal, maar hoe dat zit, begrijp ik niet. Volgens de voorzitter valt met vier nog wel te werken, maar niet met drie, zeker als het om belangrijke zaken gaat.

Zoals eerder gemeld heeft de NLA de zeven voorgedragen kandidaten voor de Kiesraad in nieuwe samenstelling afgewezen. Twee zijn voorgedragen door het hooggerechtshof, vijf zijn gekozen door een selectiecommissie. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Een lid van het team van de Organisation of Islamic Cooperation (OIC) dat een bezoek brengt aan het diepe Zuiden heeft zijn steun uitgesproken voor het Bring People Home programma. De vertegenwoordiger van Turkije in de OIC, de Turkse ambassadeur Salih Mutlu Sen, zegt dat het een goed idee is; hij hoopt dat het succesvol is.

Het programma beoogt opstandelingen hun wapens te laten neerleggen en zich over te geven. Tot nu toe hebben 90 personen zich gemeld en 37 hebben een identiteitskaart gekregen nadat ze de verificatie van hun nationaliteit hadden doorlopen.

Pagina 4
Pagina 4 opent met het alarmerende bericht dat steeds meer ouderen een eind aan hun leven maken, elk jaar zo’n vierduizend. Ze vormen nu de tweede grootste risicogroep. Als oorzaak noemt directeur-generaal Boonruang van het Department of Mental Health (DMH) een slechte relatie met hun familie, fysieke ziekte en depressie.

Boonruang’s commentaar is een reactie op de vermoedelijke suïcide van voormalig RTP adjunct-hoofdcommissaris Salang die zondag een fatale val maakte van de zesde verdieping van een warenhuis in Nonthaburi.

De toename belooft weinig goeds voor de toekomst want Thailand is een vergrijzende samenleving. Jaarlijks neemt het aantal burgers van 60 jaar en ouder toe met 500.000, binnen 8 jaar telt het land 14,9 miljoen ouderen. Het geboortecijfer, thans 800.000 à 900.000, zakt naar 500.000 à 600.000, waardoor de leeftijdsgroep 15-25 slinkt.

Boonruang zegt dat veel ouderen met gezondheidsproblemen kampen en niet opgewassen zijn tegen stress en bezorgdheid en ongelukkig zijn. Het DMH onderscheidt drie groepen: patiënten met Alzheimer, ouderen die aan bed gekluisterd zijn en aan één of meer chronische ziektes lijden en ouderen die in goede gezondheid zijn, zowel fysiek als mentaal.

Het departement heeft preventieve maatregelen genomen door databases aan elkaar te koppelen van mensen die tevergeefs geprobeerd hebben de hand aan zichzelf te slaan. Het ministerie van Volksgezondheid heeft het Khon Kaen Rajanagarindra psychiatrisch ziekenhuis opgedragen met preventiemaatregelen tegen suïde te komen. Directeur Nattakorn zegt dat een mobiele app is gelanceerd, genaamd Sabai Jai (feel at ease) om het suïcidepercentage terug te dringen. Het DMH heeft een 24-uurs hotline.

Voor de overige berichten op de 4 zie Kort Nieuws.

Kort nieuws woensdag 28 februari

– Ik ben het gewend van BP, maar het blijft ergerlijk: tegenstrijdige informatie, soms zelfs in een zelfde bericht. Eerder las ik dat de verduistering van staatsfondsen door een welzijnscentrum in Khon Kaen aan de grote klok was gehangen door stagiaires, later door een stagiaire en een werkneemster en nu schrijft de krant dat de stagiaire Panida en haar drie vrienden uit de boot hadden geklapt.

Behalve dit centrum worden ook andere centra verdacht. De permanent secretaris van het ministerie van Sociale Zaken en zijn plaatsvervanger zijn vrijdag al overgeplaatst naar een inactieve post op het PM’s Office, zodat ze het onderzoek niet kunnen hinderen. Dat zijn de twee hoogste ambtenaren van het ministerie, maar die zullen wel weer de dans ontspringen. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– Overheidsfunctionarissen en bewoners in laag gelegen gebieden in Phitsanulok en Sukhothai zijn het eens geworden weer het Bang Rakam model tegen overstromingen toe te passen. Het plan bleek vorig jaar effectief, zegt commandant Wichak van het Derde Legerkorps, dus hebben alle partijen toegestemd ermee door te gaan. Wichak zei dit na een ceremonie waarin experts van het Hydro and Agro Informatics Institute en vertegenwoordigers van slachtoffers een Memorandum of Cooperation hadden ondertekend.

Het Bang Rakam model was een initiatief van de regering Yingluck in 2011 toen het district Bang Rakam onder water liep, en is verder ontwikkeld door de regering Prayut. Het voorziet in samenwerking tussen overheid, bedrijven en de civiele sector, integratie van waterplannen en budgetten en een snelle respons op bedreigingen. Het plan voorziet ook in het leveren van water aan boeren zodat ze hun rijst kunnen oogsten voordat de overstromingen toeslaan. Dit jaar wordt het gebied uitgebreid naar 382.000 rai.

Het risicogebied ligt tussen de rivieren Yom en Nan. Delen worden gebruikt om water op te vangen met name van de Yom, de enige rivier in het Noorden zonder dam. Daardoor worden ernstige overstromingen in beide provincies verzacht en wordt de afvoer van water uit het Noorden naar de Chao Phraya in de Central Plains vertraagd.

– Follow-up op de berichtgeving over de (illegale) markten in de Seri Villa buurt, waar een vrouw een pickup truck met een bijl bewerkte. Niet eerder gemeld maar nu blijkt dat gouverneur Aswin de verkopers een alternatieve plaats heeft aangeboden en daar zijn de meesten gelukkig mee. Aswin heeft vijf markten gesloten, waardoor 400 verkopers in het weekend en 200 op weekdagen zijn gedupeerd. Op de nieuwe lokaties moeten ze een staangeld van 100 baht per weekdag en 250 baht in het weekend betalen.

– Drie Maleisische toeristen zijn gisteren aangehouden, omdat ze in warenhuis Platinum met vervalste creditcards betaalden. Een verkoper kreeg maandagavond argwaan toen ze acht creditcards gebruikten, en belde de politie. De bewakers van het warenhuis hielden het drietal vast tot de politie arriveerde. Die vond later in hun appartement nog eens zeven valse kaarten.

De Maleisiërs waren zondag in Thailand aangekomen. Het was hun eerste trip naar Thailand. Ze hebben bekend dat de creditcards van hen waren, maar weigerden iets te zeggen over eventuele banden met een bende die creditcards skimt.

– De Mahidol universiteit en de Thai Health Promotion Foundation hebben gisteren de mobiele applicatie Teen Minds gepresenteerd, die tot doel heeft ouders te helpen hun kinderen te begrijpen. De app heeft ook een 24-uurs chatdienst en een forum waarop ouders ervaringen kunnen uitwisselen.

Nieuws van de website in 1 regel

• Prayut belooft nu: verkiezingen niet later dan in februari
• Moeder duwt zoontje (2) in kanaal, aangeklaagd voor moord
• Vrijspraak voor Suthep, door roodhemdleiders in 2011 beschuldigd van smaad
• Maandje extra cel voor vm CIB hoofd (64), mag nu 36 jaar brommen
• Woensdag weten we wie recht heeft op het omstreden staatslot, arrestaties verwacht
• Onderwijzer en lotenverkoopster aangehouden, loten zijn van politieagent


 

Commentaar: NACC verliest haar geloofwaardigheid

27 februari – NACC loses all credibility kopt Bangkok Post boven haar hoofdredactioneel commentaar van maandag. BP trekt alle registers open om de National Anti-Corruption Commission (NACC) de oren te wassen. De druppel die de emmer deed overlopen, was de laatste ontwikkeling in de horlogeaffaire, waarin vice-premier Prawit is verwikkeld.

De NACC had aangekondigd dat 2 maart de derde en laatste gelegenheid voor Prawit was om zich te verantwoorden voor het bezit van zijn horlogeverzameling, geschat op 35 miljoen baht, maar zonder enige uitleg heeft de NACC-voorzitter dat veranderd. Vanaf nu is er geen deadline meer voor Prawit.

‘De trieste sage is overgegaan in een farce’, schrijft BP. ‘De NACC heeft haar laatste restje geloofwaardigheid opgebruikt. Deze verandering door de topfunctionaris van de NACC is niet alleen een teleurstelling voor de bevolking; het is een politieke dolk in het hart van zowel de commissie als premier Prayut.’

‘De publieke opinie was al massaal tegen Prawit en zijn opzichtig vertoon van rijkdom. Nu vertoont de NACC een gedrag dat stukken verder gaat dan de terughoudende behandeling van leden van het militaire regime die beschuldigd zijn van verdachte activiteiten met geld.’

Mocht u het vergeten zijn: Prawit werd in december opgemerkt met een Richard Mille horloge ad 1,2 miljoen baht en hij droeg een diamantenring van 5 karaat. Sindsdien heeft de muck-raking CSI-LA Facebook account aan de hand van foto’s 25 andere dure merkhorloges gedocumenteerd, die hij gedragen heeft. Gebleken is dat hij verzuimd heeft ze te vermelden op zijn vermogensverklaring van bezittingen en schulden die kabinetsleden en hoge ambtenaren verplicht zijn aan de NACC te overleggen; de kabinetsleden bij aantreden en vertrek.

BP schrijft: ‘De NACC heeft deze duidelijke schending van de regels ten aanzien van ongebruikelijke rijkdom met grote tegenzin in behandeling genomen. De commissie, die geacht wordt onafhankelijk te zijn, heeft sinds het militaire regime aan de macht kwam, een weinig glorieuze rol gespeeld.’

De krant verwijst naar de weigering om Prayut’s broer rekenschap te vragen voor ongemeld geld en een villaatje dat hij in het land zou bezitten. Honderden pagina’s documenten over omkoping van Thaise functionarissen in de regering en overheidsbedrijven door Rolls-Royce weigerde de NACC verder te onderzoeken.

‘De zaak van Prawit is schandelijk en zonder twijfel het belangrijkste waarop de NACC sinds de militaire coup is gestuit. Hij is de eerste vice-premier en neemt plaats in Prayut’s stoel als die verhinderd is. Hij was ook een lange tijd een maatje van Prayut in het leger.’

‘De premier heeft zich niet eens gegeneerd voor de miljoenen baht kostende glimmers van zijn vriend. In tegendeel, hij is onvermurwbaar gebleken en heeft gezegd dat hij zich afzijdig houdt, zelfs wanneer Prawit wordt beschuldigd of veroordeeld in de rechtbank of publieke opinie wegens corruptie.’

BP stipt verder nog even de opiniepeiling van Nida aan, die niet gepubliceerd mocht worden. Daaruit bleek dat 85 procent van de respondenten op Prawit’s vertrek aandrong, en concludeert: Het grootste probleem is het gebrek aan vertrouwen in de NACC en dat lijkt mij een mooi citaat om dit bericht mee te eindigen. (Bron: Bangkok Post, 26 februari) (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Corruptie 5)

Opinie: Te veel doofpotten in Thailand

27 februari – Het was me ‘t weekje wel, verzucht oud-BP redacteur Veera Prateepchaikul op de opiniepagina van Bangkok Post. Een vrouw ging over de rooie en hakte met een bijl in op een pickup truck die de oprit van haar woning blokkeerde, de NLA nam het niet uit te leggen besluit om de zeven kandidaten voor de Kiesraad af te wijzen, en de permanent secretaris plus zijn adjunct van het ministerie van Sociale Zaken werden abrupt overgeplaatst vanwege het plunderen van staatsfondsen door welzijnscentra.

De wraak van de ‘axe woman’,  zoals ze nu wordt genoemd, leverde op de social media veel sympathieke reacties op. De vrouw die haar wagen er had geparkeerd om boodschappen te doen op een van de illegale markten in de Sen Villa buurt kreeg het verwijt van egoïsme.

De verkeerd geparkeerd staande wagen was voor de hakkende vrouw de druppel die de emmer deed overlopen. Zij en haar familie hebben al jaren last van de markten. Ze trekken verkeer aan en de verkopers zijn te beroerd hun afval op te ruimen. De bijlvrouw heeft daardoor al last van ratten in haar huis. Het districtskantoor van Prawet en de politie doen er niets tegen.

Nadat de zaak bekend was geworden, bracht gemeentelijk gouverneur Aswin in gezelschap van gemeenteambtenaren een bezoek aan de buurt. Hij gaf het bevel drie tot vijf van de zeven markten te sluiten, maar dat besluit is na overleg met de verkopers al weer teruggedraaid. Ze mogen blijven mits ze een vergunning aanvragen. Ook gelastte hij een onderzoek naar alle meer dan driehonderd versmarkten in de stad. Het districtsbestuur is onder curatele geplaatst.

Veera schrijft: ‘Of functionarissen, met name het distictshoofd gestraft worden voor hun inertie of dat het onderzoek een witwas operatie wordt, moet nog blijken. In ieder geval niet in de nabije toekomst. Persoonlijk heb ik niet veel vertrouwen in het onderzoek zonder de deelname van outsiders.’

De andere twee affaires kan ik overslaan. Heb er al uitgebreid over geschreven en ze verlopen volgens hetzelfde stramien. Mocht u het toch willen lezen, klik dan op Too many cover-ups in the Land of Smiles. (Bron: Bangkok Post, 26 februari)

Uw redacteur heeft vandaag een probleem

27 februari – Het  Eastern Economic Corridor bestuur steunt de aanleg van een hogesnelheidslijn tussen Thailand’s drie grootste luchthavens Suvarnabhumi, Don Mueang en U-tapao in Rayong. Bangkok Post opent vandaag pontificaal de krant met dit nieuwsfeit, dat – zo vermoed ik –  de meeste lezers van Nieuws uit Thailand (NuT) nauwelijks zal interesseren.

De krant maakt het mij moeilijk. Overslaan en een ander onderwerp uitkiezen om NuT vandaag mee te beginnen? De voorgaande twee artikelen tel ik niet mee, want die komen uit de krant van gisteren.

Het openingsverhaal van pagina 2 komt ook niet in aanmerking voor de ereplaats in NuT. De Public Sector Anti-Corruption Commission (PACC) heeft onregelmatigheden gevonden bij twaalf welzijnscentra. Evenals in het centrum in Khon Kaen, waarmee het schandaal begon, is in deze centra geld achterover gedrukt dat was bestemd voor gedepriveerden en HIV-patiënten. Openingswaardig? Niet echt, want corruptie is Thailand’s chronische ziekte, waarvoor geen effectief medicijn bestaat.

Pagina 3 biedt ook geen onderwerp om mee te beginnen. De politieke partijen steunen het aanbod van premier Prayut voor gesprekken over de verkiezingen. Ik noemde Prayut’s aanbod al in het bericht over het Pinokkio-protest op de Tha Phra Chan campus van de Thammasat universiteit. Even doorscrollen naar het bericht van 25 februari Stop met liegen over de verkiezingen, zeggen actievoerders waar het aanbod al werd genoemd. Openingswaardig? Nou nee.

Dan maar even gekeken op het Business-katern. Dat opent met het bericht dat de Krungthai Bank (KTB) de handelsrekeningen in cryptovaluta zoals bitcoin sluit. Overheidsbank KTB is de tweede bank die er een eind aan maakt, Bangkok Bank ging haar voor. Openingswaardig? Jawel. Het probleem is echter dat ik niets begrijp van die bitcoins en wat je niet begrijpt, daarover kun je niet helder schrijven.

Mijn verdere zoektocht naar een geschikt onderwerp had geen succes. Aardige nieuwsfeitjes, ze krijgen een plaatsje in Kort Nieuws en daar moeten ze het mee doen. U ziet wel: het samenstellen van NuT is geen sinecure. Maar daaraan heeft u (terecht) geen boodschap. Als u in een restaurant eet, gaat u ook niet in de keuken kijken hoe het door u bestelde gerecht wordt bereid.

Nog meer over de HSL tussen de luchthavens

27 februari – Alvorens met Kort Nieuws te beginnen, geef ik wat aanvullende informatie over de EEC en de spoorlijn. De aanleg van de hogesnelheidslijn tussen de drie luchthavens heeft tot doel investeerders te trekken naar de EEC, een gebied van 30.000 rai dat zich uitstrekt over de provincies Rayong, Chon Buri en Chachoengsao. De regering wil het gebied ontwikkelen tot een centrum van high-tech industrieën en moderne diensten.

De lijn krijgt een lengte van 220 kilometer en kost naar schatting 200 miljard. Het is de eerste keer dat Bangkok en Rayong per spoor worden verbonden. De treinen rijden met een snelheid van 250 km, waardoor het ritje Bangkok-Rayong een klein uur duurt.

De lijn is een uitbreiding van de huidige ARL (Airport Rail Link) tussen Phaya Thai en Suvarnabhumi. Die meet 29 km. De ARL wordt geëxploiteerd door SRT Electric Train Co, een dochter van de Spoorwegen (SRT). Ze heeft tot nu toe een verlies opgebouwd van 1,78 miljard baht, waarvan alleen al vorig jaar 280 miljoen baht.

Experts voorspellen dat de nieuwe lijn een economisch rendement van 700 miljard baht zal opleveren. Dat is te danken aan commerciële ontwikkelingen langs de lijn, nieuw gecreëerde banen en een verminderd benzineverbruik en luchtverontreiniging omdat meer mensen per trein zullen reizen dan per auto of bus.

Zodra de Terms of Reference (ToR, programma van eisen) klaar zijn, worden buitenlandse diplomaten in een bijeenkomst geïnformeerd over de details, zodat ze die kunnen doorspelen naar bedrijven in hun land. De regering verwacht dat het project volgende maand al aanbiedingen uit het buitenland trekt. De winnaar wordt in het derde kwartaal uitgekozen, zegt minister Kobsak (PM’s Office). De aanleg begint vermoedelijk tussen 2022 en 2023. Het project voorziet ook in de ontwikkeling van 50 rai bij station Makkasan, dat Hua Lamphong gaat vervangen als centraal station.

Een enkele reis Makkasan-Pattaya (Chon Buri) gaat minimaal 270 baht kosten en Makassan-U Tapao 330 baht. In Sri Ratcha (Chon Buri) wordt een onderhoudscentrum gebouwd en een commercieel gebied ontwikkeld.

Het EEC-bestuur heeft gisteren ook opdracht gegeven voor een haalbaarheidsstudie naar de verlenging van de lijn van U-Tapao naar de provincie Trat, de meest oostelijke provincie. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

OM stelt We Walk zaak uit

27 februari – Het OM heeft nog geen besluit genomen over de vervolging van de acht leiders van het People Go Network, die vorige maand de protestmars We Walk van Bangkok naar Khon Kaen hebben georganiseerd. De acht worden beschuldigd van overtreding van het verbod op politieke bijeenkomsten.

De organisatoren meldden zich gisteren keurig bij het kantoor van de Public Prosecutor van de Thanyaburi Provincial Court. Ze hebben het OM gevraagd nog eens vijf getuigen te horen, aldus deken Anusorn van de faculteit sociologie en antropologie van de Thammasat universiteit. Het proces zal daardoor langer duren. Het besluit om de acht in staat van beschuldiging te stellen, wordt nu op vrijdag genomen, tenzij de getuigen niet tijdig kunnen worden gehoord.

De advocaat van de groep klaagt dat de politie nog steeds getuigen moet horen ondanks eerdere verzoeken dat te doen [Dezelfde als de genoemde vijf of anderen?]. Hij acht het mogelijk dat het OM het oneens is met de beschuldigingen van de politie.

Een van de acht zegt dat de groep gefrustreerd is over het politieonderzoek. De politie heeft nagelaten de zaak te onderzoeken en die direct doorgestuurd naar het OM. Ze hebben tijd en geld verspild met hun bezoek aan het OM-kantoor, dat gebaseerd was op tegenstrijdige informatie van de politie. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Op de foto wachten de leiders en supporters bij de rechtbank op het besluit van het OM.

Kort nieuws dinsdag 27 februari

– Voormalig regeringspartij Pheu Thai loopt het risico ontbonden te worden omdat oud-premier Thaksin er aan de touwtjes trekt. En dat is een overtreding van de nieuwe grondwet. De partij ontkent ten stelligste dat Thaksin zeggenschap heeft in haar interne zaken.

Het vermoeden van Thaksin’s bemoeienis is gebaseerd op recente ontmoetingen die hij tijdens het Chinees nieuwjaarsfestival in China, Japan, Hong Kong en Singapore met voormalige PT-parlementsleden, partijleden en bestuur had. Volgens een bron bij de veiligheidsdiensten doet een juridisch team van de NCPO onderzoek naar de ontmoetingen. De partij zegt in een verklaring dat ze sociaal van aard waren en niets te maken hadden met haar formele politieke zaken.

Naar verluidt zou Thaksin zijn zegen hebben gegeven aan voormalig minister Pongsak van Energie om Pheu Thai te leiden. Voorgaande berichten zeiden dat hij de voorkeur gaf aan Sudarat Keyuraphan. Een interview met haar stond in BP, zie het bericht van 25 februari BP in vogelvlucht.

– De zogeheten kleine reshuffle zit eraan te komen. Opperbevelhebber Thanchaiyan en miniter Prawit (Defensie) buigen zich thans over de lijst met 300 namen van legerofficieren die met ingang van 1 april overgeplaatst en/of gepromoveerd worden. De lijst gaat volgende maand naar premier Prayut, die het laatste woord heeft. De grote reshuffle vindt in september plaats, wanneer veel officieren met pensioen gaan.

– Thai Airways International (THAI) heeft het boekjaar 2017 afgesloten met een netto-verlies van 2,072 miljard baht, alhoewel de winst 2,856 miljard baht bedroeg. Het verlies, 29,8 procent hoger dan in 2016, wordt door de nationale luchtvaartmaatschappij toegeschreven aan de moordende concurrentie van budgetmaatschappijen en hogere brandstofkosten.

De brandstofprijzen gingen vorig jaar met 24,2 procent omhoog, de opbrengt uit het passagiersvervoer daalde met 7,7 procent. Verder kampte THAI met verliezen op wisselkoersen en verslechterde toestellen en vermogen. De omzet steeg met 6,3 procent naar 191,94 miljard baht dankzij hogere tarieven voor passagiers en luchtvracht en andere vergoedingen.

– Rara, hoe kan dat? Op de kade van Laem Chabang zijn zeven NGV-bussen, bestemd voor het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) beschadigd. Zaterdagavond bleek tijdens de douane-inklaring dat achterlichten en ramen kapot waren.

De Port Authority of Thailand doet onderzoek en bekijkt camerabeelden. Ze hoopt haar onderzoek ‘zo spoedig mogelijk’ af te ronden. Directeur-generaal Songtham zegt dat het moeilijk is om vast te stellen of de schade het resultaat is van ongelukjes of dat ze opzettelijk werd toegebracht. Volgens functionarissen in Laem Chabang waren de bussen niet goed geborgd in hun containers.

De bussen maken deel uit van de 489 aardgasbussen, die nog steeds niet in gebruik zijn genomen vanwege onregelmatigheden bij de import. Op de eerste honderd bussen is destijds door de douane beslag gelegd omdat de importeur probeerde de invoerrechten te ontduiken. De overige bussen werden, voor zover ik weet, in januari vorig jaar geleverd, later dan contractueel vastgelegd. Eind maart gaan de eerste honderd bussen eindelijk de weg op, de overige volgen binnen drie maanden.

– De weg door reservaat Khao Ang Rua Nai in Chachoengsao wordt voor verkeer afgesloten nadat bij een serie ongelukken dieren zijn verwond. Vice-premier Prawit, tevens voorzitter van de Five Provinces Bordering Forest Preservation stichting, heeft dit bekend gemaakt.

Vorige week werd een jong olifantje aangereden. Een clip met beelden van de aanrijding kreeg ruime aandacht op de social media en werd talloze malen gedeeld. Het dier werd aan zijn achterpoten verwond. Een veterinair team van de DNP zoekt naar een plaats waar het behandeld kan worden.

Prawit heeft niet gezegd wanneer de weg dicht gaat, maar automobilisten worden niet gedupeerd omdat een ringweg van 64 km voor het eind van het jaar klaar komt.

Volgens het ministerie van Milieu kwamen voor 2012 jaarlijks 14.000 dieren in het reservaat om toen nog geen nachtelijk rijverbod van kracht was. Sindsdien is het aantal teruggelopen naar 3.000 per jaar.

– De Chulalongkorn universiteit gaat zijn communicatiecursussen onderhanden nemen om gelijke tred te houden met nieuwe sociale trends en meer studenten te te trekken. Vanaf het begin van het nieuwe academisch jaar worden 255 vakken onderwezen op de faculteit Communication Arts.

Enkele veranderingen: aan de naam van het hoofdvak Journalistiek en Informatie worden de woorden nieuwe media toegevoegd en het hoofdvak Omroep gaat media design and production heten. (Zie ook de pagina Onderwijs 2)

– Functionarissen van Defensie is gevraagd gedelegeerden van de Organisation of Islamic Cooperation (OIC) uit te leggen hoe Thailand de onrust in het Zuiden aanpakt, wanneer ze de komende dagen de drie zuidelijke provincies bezoeken. Gisteren kwam de delegatie in Hat Yai (Songkhla) aan.

– De vijfhonderd verkopers in de vijf markten die illegaal opereren in de Seri Villa buurt (waar de bijlvrouw tekeer ging) worden beschouwd als gedupeerde partij en hebben daardoor recht op compensatie, aldus een bron in het gemeentehuis van Bangkok. Gisteren vergaderde de gouverneur met de verkopers. Aswin heeft de markten, elk met honderd verkopers, opgedragen de verkoop te schorsen tot ze de vereiste vergunningen hebben. Waarom ze recht hebben op compensatie wordt me niet duidelijk.

– Studenten bosbouw van de Kasetsart universiteit roepen premier Prayut op ervoor te zorgen dat het onderzoek naar aannemerstycoon Premchai transparant en toerekenbaar wordt verricht. Premchai wordt verdacht van het stropen van beschermde dieren in een bosreservaat in Kanchanaburi.

De oproep is een reactie op het verzoek van Premchai voor uitstel van de geplande vergadering met de autoriteiten over de beschuldigingen tegen hem. Het uitstel verontrust de studenten, ze vrezen: van uitstel komt afstel. (Zie verder de pagina Stroperssage)

– De politie in Songkhla heeft een beloning van 10.000 baht uitgetrokken voor informatie over een drugsverslaafd lid van de Kim Sua Phukhao Thong bende, die een 19-jarige man heeft verwond. De man, Thipakon Kaeowichit (28), werd al gezocht in verband met de moord op een politie-informant vorig jaar.

Deze maal heeft hij samen met zes andere bendeleden het slachtoffer ontvoerd vanwege een drugsschuld van 4.000 baht. Een van de gangsters heeft zich al gemeld bij de politie. Ze heeft verteld dat Thipakon ‘tot de dood toe vecht’ wanneer de politie hem probeert te arresteren.

– Dierenliefhebbers dringen er in een petitie aan het ministerie van Milieu op aan de vergunning in te trekken van een nieuwe dierentuin die bij de controversiële tijgertempel open gaat. De vergunning werd in 2016 verleend aan de Golden Tiger Company, enkele maanden nadat de DNP alle 146 tijgers, zes zwarte beren en andere dieren had weggehaald uit de tempel. De abt van de tempel is sindsdien voortvluchtig. De tempel is sinds 2016 gesloten.

Nieuws van de website in 1 regel

• SRT doet studie naar luxe treinen à la Japanse Seven Stars dienst (foto)
• Startbaan luchthaven Phuket 2 nachten dicht voor urgent onderhoud
• Jaren ’30 herleven in Nakhon Pathom met swing dans en petticoats
• AirAsia X toestel met bestemming Kuala Lumpur maakt noodlanding in Naha (Japan)
• Hogesnelheidslijn tussen drie luchthavens krijgt oké van EEC-bestuur
• Meer geld naar staatskas in okt-jan, maar belastingopbrengst loopt terug
• Bangkok Airways: nieuwe routes naar Hanoi en Yangon, meer vluchten op China
• Pattaya: Politie maakt einde aan Russische cursus seksuele technieken
• Ayutthaya: Toeristen aangeklaagd omdat ze op ruïne Wat Mahathat geklommen waren
• Markten Seri Villa buurt niet verboden ondanks boze tantetjes, zegt gouverneur Aswin
• Nog eens twee welzijnscentra verdacht; leger beschermt klokkenluiders


 

Illegale arbeid minder zwaar bestraft

26 februari – De absurd hoge boete voor het in dienst hebben van een illegale gastarbeider wordt verlaagd van 400.000 à 800.00 baht naar 10.000 à 100.000 baht per arbeider. Volgens een bron bij het ministerie van Werkgelegenheid neemt het kabinet morgen dit besluit. De versoepeling gaat naar verwachting op 1 juli in.

De hoge boete werd vorig jaar juni in een bestuursmaatregel geïntroduceerd, vooruitlopend op wetgeving, maar de eerste paar maanden niet toegepast nadat hordes gastarbeiders het land hadden verlaten. Werkgevers die steunden op buitenlandse arbeid, kwamen daardoor in de problemen. De gastarbeiders  vertrokken omdat ook voor hen hoge boetes in het verschiet lagen (5 jaar gevangenisstraf en/of een boete van 2.000 tot 100.000 baht).

Bangkok Post meldt het vandaag niet eens in de opening krant, maar in een lange eenkolommer op de voorpagina. Ik haal het bericht naar voren als illustratie van een slecht doordacht besluit dat wordt teruggedraaid, waarin Thailand lijkt te ‘grossieren’. Soms denk ik: wordt er wel nagedacht door de HH bureaucraten?

Voor de nieuwe boetes moet de wet op buitenlandse werknemers worden geamendeerd. Ze gelden niet alleen voor het in dienst hebben van illegalen, maar ook wanneer arbeiders onder valse voorwendsels uit het buitenland worden gehaald. Op een repeat offence staat een gevangenisstraf van een jaar en/of een boete van 50.000 tot 200.000 baht. Ook wordt de werkgever dan verboden drie jaar een migrant in dienst te nemen.

De bestuursmaatregel werd destijds geschorst door premier Prayut op grond van artikel 44 [van de interim-grondwet], overgenomen in de nieuwe grondwet, dat de premier absoluut macht verleent. Het artikel wordt dan ook wel dictatuursartikel genoemd.

Volgens de bron heeft de wet tot doel de rekrutering en het ontslag van migranten via een online systeem gemakkelijker te maken. Om hen beter te beschermen, wordt een fonds gevormd waaraan degenen die ze uit het buitenland halen en werkgevers moeten bijdragen. Het geld wordt gebruikt om de migranten te rehabiliteren [?].

De wet heeft ook tot doel mensenhandel en dwangarbeid te voorkomen, niet onbelangrijk gezien Thailand’s lage positie op het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport. Bemiddelaars die arbeiders naar Thailand lokken en nepbanen beloven, lopen kans op een gevangenisstraf van 3 tot 10 jaar en/of een boete van 600.000 tot 1 miljoen baht per arbeider. Voor medeplichtigen gelden straffen van 1 tot 3 jaar en/of een boete van 200.000 tot 600.000 baht.

Migranten uit het buitenland halen vereist toestemming van de directeur-generaal van het Department van Employment. Overtreding wordt bestraft met zes maanden cel en/of een boete van 100.000 baht.

Werkgevers mogen geen betalingen eisen van migranten, tenzij ze betalen voor hun uitgaven zoals paspoortleges en gezondheidscontroles. Ze mogen het geld tot een maximum van 10 procent op het maandloon inhouden. (Zie verder de pagina Migranten 2)

Ten slotte een persoonlijke noot. Met name de visserij, visverwerkende industrie en de bouw steunen sterk op buitenlandse arbeiders. Niettemin worden ze met de nek aangekeken. Voor het verkrijgen van een werkvergunning geldt een ingewikkelde, tijdrovende en dure procedure.

Wie wil nu nog Kiesraadcommissaris worden?

26 februari – Na deze zware [en saaie?] openingskost van Nieuws uit Thailand op naar de opening krant, die gewijd is aan het gedoe rond de benoeming van Kiesraadcommissarissen. Zoals eerder gemeld heeft de NLA (National Legislative Assembly, door de junta benoemd parlement) een dikke streep gehaald door de voordracht van de selectiecommissie.

Vermoed wordt dat dit gebeurd is in opdracht van de NCPO (junta), die zo zeggen critici erop uit is haar greep op het land te continueren. Enkele leden van de NLA zeggen dat de kandidaten, hoewel ze voldeden aan de kwalificatie-eisen, ongeschikt zijn omdat ze geen ervaring hebben met het organiseren van verkiezingen en nauwelijks bekend zijn bij de bevolking.

Nou ja, u begrijpt het al. Weinigen staan nu te trappelen om zich kandidaat te stellen en op soortgelijke wijze te worden afgeserveerd. De krant kopt dan ook Fears held for next EC shortlist en Rigid charter rules scare contenders away. [EC staat voor Election Commission, charter betekent grondwet].

Partijleider Abhisit (Democraten) zei gisteren dat degenen die betrokken zijn bij de selectie van de zeven Kiesraadcommissarissen moeten uitzoeken ‘waar de problemen liggen’. Hij is het niet eens met ‘een observatie’ [kan het nog vager?] dat de NLA de kandidaten wel moest afwijzen vanwege de rigide kwalificaties die de grondwet vereist, zoals de motivering van de NLA luidde. Abhisit zegt dat meerdere potentiële kandidaten aan de eisen voldoen, maar ze zijn bang om zich op te geven. .

De afwijzing [van de zeven] krijgt de steun van adjunct-deken Suriyasai van het Social Innovation College van de Rangsit universiteit, tevens voormalig coördinator van de PAD (geelhemden). ‘Het selectieproces van de EC-leden riep twijfels op. Critici hebben zorgen geuit over juridische complicaties en twijfelden of de kandidaten in staat waren eerlijke en transparante verkiezingen te verzekeren.’ Met die ‘uitdagingen’ doelde Suriyasai op de twee kandidaten van het hooggerechtshof, die in strijd met de regels achter gesloten deuren zijn gekozen.

Suriyasai zei verder: ‘Mijn zorg is de partijdigheid van de zeven voorgedragen kandidaten. Ze kunnen geneigd zijn bepaalde politieke groepen te steunen.’ Hij roept betrokkenen op ervoor te zorgen dat het nieuwe selectieproces vrij is van controverse en bemoeienis om te voorkomen dat een nieuwe groep kandidaten wordt afgewezen. Of de huidige Kiesraad bevoegd is de verkiezingen te organiseren weet Suriyasai niet. ‘Dat kan later tot een juridisch conflict leiden.’

Pheu Thai lid Chaturon is bang dat de verkiezingen verder vertraagd worden omdat het niet zeker is wie zich nu opgeeft. Ook vreest hij dat de nieuwe kandidaten eveneens worden afgewezen wanneer ze niet voldoen aan de kwalificatie-eisen of verwachtingen van de machthebbers.

Chaturon: ‘De nieuwe Kiesraad heeft grote macht, Wanneer ze haar werk niet transparant doet, kan dat de verkiezingsuitslag beïnvloeden.’

Pheu Thai lid Noppadon zegt: ‘Hoe sneller het regime het verbod op politieke activiteiten opheft, des te beter het is want de politieke onzekerheid verdwijnt dan. Er is een eenvoudige en recht door zee benadering, maar de vraag is of degenen die aan de macht zijn de moed hebben door te gaan.’ (Meer over al dit gemeut op de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Bijen kunnen olifanten de baas

26 februari – Bangkok Post telt vandaag 15 artikelen waaronder een groot achtergrondverhaal over hongerige olifanten die akkers plunderen. Jumbo’s kunnen op sommige plaatsen moeilijk aan voedsel komen omdat hun habitat is verkleind en de populatie is toegenomen. Een oplossing die goed werkt, is bescherming van de akkers met bijen. Lees: Tiny solution to jumbo problem. Ik schreef er eerder op 17 juni 2017 over in: Foeragerende olifanten afgeschrikt door bijen.

Sla ik dus over, evenals een Special interview met Panida Yotpanya, een 23-jarige stagiaire die uit de boot klapte over de onregelmatigheden bij het welzijnscentrum Khon Kaen Protection for the Destitutes. Ze zegt ‘If we see corruption and dismiss it as none of our business, what would we be left?’

In een bijbehorend nieuwsbericht wordt gemeld dat een voormalig staflid van het centrum naar de bestuursrechter is gestapt omdat ze ervan is beschuldigd is kwitanties te hebben vervalst van betalingen aan gedepriveerden en HIV-patiënten. Zij en de stagiaire zouden daartoe gedwongen zijn. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Nog meer wat ik oversla, omdat het al in Nieuws van de webste in 1 regel staat: Toom Bodyslam overhandigt het eerste deel van de 1,3 miljard baht die zijn marathon heeft opgeleverd, aan elf overheidsziekenhuizen. Dus niet het gehele bedrag, zoals de website vermeldt.

Ook al gemeld op de website: de fatale val van voormalig RTP adjunct-commissaris Salang (81) vanaf de zesde verdieping van een warenhuis in Nonthaburi. De overige onderwerpen komen aan bod in Kort Nieuws.

Kort nieuws maandag 26 februari

– Vierhonderd bewoners van tambon Phimai (Nakhon Ratchasima) hebben gisteren bij het gemeentehuis gedemonstreerd tegen het voornemen van het Fine Arts Department historisch park Phimai uit te breiden tot 2.658 rai om zo een betere kans te maken op toekenning van de erfgoedstatus door Unesco. 2.600 huishoudens zouden daardoor gedupeerd worden.

De bewoners kwamen in actie omdat de deadline voor bezwaar tegen het FAD-plan was verstreken. Ze zeggen legale documenten te hebben om te bewijzen dat ze recht hebben op het uit te breiden gebied te wonen.

Het is niet duidelijk waarom geen bezwaar is gemaakt, want de bewoners zijn per brief geïnformeerd over de bezwaarprocedure. Sommige bewoners zeggen de brief te laat of helemaal niet te hebben ontvangen. Lees verder het bericht van 23 februari: Commentaar: Overweeg de kosten van erfgoed.

– Partijleider Abhisit (Democraten) maakt zich geen zorgen wanneer Suthep Thaugsuban, voormalig leider van de protestbeweging PDRC tegen de regering Yingluck en vice-premier in het kabinet Abhisit, een nieuwe partij opricht waarbij enkele voormalige parlementsleden zich zouden kunnen aansluiten. Hij zegt dat ze het recht hebben partij te kiezen, maar tot nu toe is geen van de voormalige Democratische parlementsleden vertrokken.

De Democraten hebben een ander standpunt als Suthep over de eventuele benoeming van een outsider premier na de verkiezingen. Suthep heeft openlijk Prayut gesteund, de Democraten vinden dat hij lang genoeg aan de macht is geweest [of zoiets].

Vanaf donderdag kunnen nieuwe partijen met hun activiteiten beginnen, zoals vergaderingen, indien ze een relatie met hun oprichting hebben. Voormalig Democratisch parlementslid en kernleider van de PDRC Witthaya acht het onwaarschijnlijk dat Suthep zijn nieuwe partij gaat leiden of bestuurslid wordt. Sinds de coup van 2014 heeft Suthep geweigerd elke politieke functie te accepteren. Witthaya kan niet bevestigen dat sommige voormalige Democratische parlementsleden overlopen, zoals berichten hebben gemeld.

Witthaya is de rechterhand van Suthep, die nu voorzitter is van de Muan Maha Prachachon for Reform Foundation, de reïncarnatie van de PDRC. Hij wil niet zeggen of de stichting Prayut als outsider premier zal steunen, maar acht het wel waarschijnlijk.

– Milieuactievoerder Sasin Chalermlap gaat een campagne lanceren om de politie onder druk te zetten het onderzoek naar aannemerstycoon Premchai te versnellen. Sasin, voorzitter van de Seub Nakhasathien stichting, schrijft op zijn website dat al een maand is verlopen sinds Premchai en zijn jachtgezelschap zijn aangehouden op verdenking van het stropen van beschermde dieren in een bosreservaat in Kanchanaburi.

‘Waarom worden verdachten die arm zijn, heel snel berecht en worden invloedrijke figuren anders behandeld? Dat duidt volgens mij op de noodzaak de strafwetprocedure te veranderen.’

De Facebook-pagina Khon Anurak (environmentalists) heeft zich aangesloten bij Sasin’s initiatief. ‘De dieren werden een maand geleden gedood en Premchai leeft nog steeds een comfortabele leven in zijn huis.’ (Zie verder de pagina Stroperssage)

– Premier Prayut moedigt de minima met een zogeheten welfare card aan om zich op te geven voor een life quality development project, dat als doel heeft hun bestaanszekerheid te vergroten. Het project voorziet onder andere in baantraining en baankansen in april. Ze krijgen ook vanaf volgende maand andere voordelen en op hun kaart wordt 100 à 200 baht extra bijgeschreven.

Tot vrijdag hebben 5,6 miljoen kaarthouders zich opgegeven (48,8 procent van de 11,4 miljoen kaarthouders). Dagelijks schrijven 330.000 mensen zich in. De provincies met de meeste gegadigden zijn Kalasin, Si Sa Ket, Loei, Roi Et en Nakhon Phanom.

De premier heeft ook overheidsdiensten opgedragen transparant te werken aan projecten in het kader van Thai Niyom Yangyuen (Thai-ism), een programma waarbij overheidsdiensten en lokale bewoners samenwerken om de levensstandaard te verhogen conform de doelstellingen van het 20-jaren strategieplan.

Sinds vorige week trekken teams door het land om informatie en meningen van dorpelingen te verzamelen over wat nodig is. Voor het programma is 99,5 miljard baht uitgetrokken.

– Het Meteorological Department waarschuwt voor tropische stormen in de tweede helft van volgende maand. Die zijn te verwachten omdat in het grootste deel van het land de zomer is aangebroken met heet en vochtig weer.

Vanuit China worden enkele hoge-drukrichels verwacht die onweersbuien, harde wind en hagelstormen kunnen veroorzaken. De gemiddelde maximum-temperatuur wordt geschat op 40 tot 42 graden, met name in de tweede helft van maart in het Noorden en Noordoosten, wanneer het regent.

Vorige week werden 2.700 huishoudens in 23 provincies geteisterd door stormachtige winden. Huizen en akkers liepen schade op, één bewoner kwam om het leven. Het schadebedrag is nog niet bekend.

– Milieuactievoerders vrezen voor het milieu wanneer het plan doorgaat om water uit de zijrivieren van de Salween om te leiden naar de Chao Phraya. Ook zeggen ze dat het plan van 40 miljard baht economisch niet levensvatbaar is. Voorzitter Hannarong van het Thai Water Partnership riep de autoriteiten gisteren op het plan te laten varen. ‘De investeringskosten zijn astronomisch hoog vergeleken met de voordelen.’

Het plan voorziet in omleiding van water uit de Yuam en Ngao, beide zijvieren van de rivier Salween die de grens vormt tussen Thailand en Myanmar. Het water zou naar het Bhumibol stuwmeer geleid worden waarna het teveel naar de Chao Phraya gaat voor boeren in de lagermiddenregio om tijdens het droge seizoen te gebruiken. Het plan bestaat verder uit de bouw van een 71 meter hoge dam in de Yuam, een energiecentrale en een waterpomp om het water door een tunnel te pompen.

Het project is een initiatief van het RID. De RID heeft in 2016 een consultancybureau en de Naresuan universiteit gehuurd om een haalbaarheidsstudie te doen. De resultaten worden volgende week bekend gemaakt. Aan de hand daarvan beslist het RID of de regering om toestemming wordt gevraagd door te gaan. (Op de pagina Xayaburi dam meer over de Salween)

Nieuws van de website in 1 regel

• Wereldkampioenen tevreden over circuit in Buri Ram
• Kleine Thaise satelliet gaat aarde fotograferen, lancering in augustus
• Amerikaanse en Thaise zusters domineren LPGA Honda Thailand Open
• Chai Nat: Erfgenaam groot varkensvleesbedrijf en vriendin omgekomen bij verkeersongeluk
• Nida Poll: Prayut presteert zeer goed (20 pct) of redelijk goed (48,16 pct)
• Toon overhandigt opbrengst marathonloop (1,3 mld baht) aan elf ziekenhuizen
• Voormalig RTP adjunct-commissaris Salang (81) maakt fatale val in winkelcentrum
• Pleidooi voor Lisu cultuur op 3-daagse conferentie in Chiang Mai
• Toon houdt zondag wedloop van 5 km voor ziekenhuis in Pattani
• Grenspolitieagent aangehouden wegens poging tot moord
• Korat: Motorfietser komt om bij botsing tegen vrachtwagen


 

Stop met liegen over de verkiezingen, zeggen actievoerders

25 februari – Neuscorrecties zijn niet ongebruikelijk in Thailand. De neus krijgt daarbij een westers uiterlijk; dat schijnt aantrekkelijker te zijn dan de Aziatische versie. Mijn eerste Thaise vriendin had het laten doen, maar ze heeft de siliconen later laten verwijderen; ze had er te veel last van.

De Thai op deze foto, die op de voorpagina vier kolommen (van de zes) in beslag neemt, hebben hun neus niet om cosmetische redenen laten corrigeren, maar om hun eis kracht bij zetten: dit jaar verkiezingen, geen uitstel! Ze dragen een masker dat premier Prayut moet voorstellen [maar dat zie ik niet] met een neus die Pinokkio kreeg als hij een leugen vertelde. De ludieke demonstratie vond zaterdag plaats op de Tha Phra Chan campus van de Thammasat universiteit.

Maar dat vergeet Bangkok Post in haar openingsverhaal te vermelden, want gezagsgetrouw als de krant is, vult ze het artikel met citaten van premier Prayut, regeringswoordvoerder Sansern en oud nieuws. Voor BP is het belangrijkste nieuws dat de regering voornemens is een vergadering met de politieke partijen te beleggen om een besluit te nemen over het verkiezingstijdpad en hen aan te moedigen publiekelijk te verklaren dat ze zich na de verkiezingen zullen inzetten voor een ‘nationale eenheidsstrategie’.

Als ik eindredacteur was bij BP en ik kreeg dit verhaal op mijn bureau, zou ik het in een sierlijke boog naar de prullenbak gooien en tegen de makers zeggen: We zijn His Master’s Voice niet.

Premier Prayut wees gisteren de speculaties af dat de NCPO probeert de verkiezingen tegen te houden door de NLA (National Legislative Assembly) te bewegen de organieke wetten op de verkiezing van het Huis van Afgevaardigden en benoeming van senatoren af te wijzen.

Prayut alias Pinokkio zei in zijn wekelijks tv-praatje: ‘We willen de roadmap niet terug duwen, zoals sommigen beweren, behalve wanneer er omstandigheden zijn, zoals openbare wanorde, gewelddadig conflict of politieke verdeeldheid, zoals in 2014. Dat is een ander verhaal.’

De twee organieke wetten zijn thans in discussie bij een gezamenlijke commissie van NLA-leden, Kiesraad en grondwetcommissie (CDC). De CDC en Kiesraad zijn het oneens over de veranderingen die de NLA heeft aangebracht. Pijnpunt is het besluit van de NLA om de organieke wet op de verkiezingen drie maanden later dan gebruikelijk van kracht te laten worden, zodat de politieke partijen meer tijd hebben om voorbereidingen te treffen. Hierdoor dreigt het door Prayut beloofde tijdstip van november voor de verkiezingen op te schuiven naar februari.

Dat heeft al geleid tot protesten in Bangkok en de We Walk mars van Bangkok naar Khon Kaen. Op de Thammasat universiteit wordt elke zaterdag gedemonstreerd, behalve in april, de maand waarin Songkran (Thais nieuwjaar) valt.

Een tweede pijnpunt is het recente besluit van de NLA om alle zeven kandidaten voor de Kiesraad af te wijzen. Boze tongen beweren dat dit gebeurd is op bevel van de NCPO. Ik schreef er gisteren al over, dus zal dat hier niet herhalen.

In zijn tv-praatje, een uiterst saaie en lange toespraak geïllustreerd met tv-beelden, bedankte Prayut de 1,5 miljoen Thai die de vragen over politiek hebben beantwoord die hij vorig jaar bij twee gelegenheden aan de bevolking voorlegde. ‘Ze werden vrijwillig gegeven, waren authentiek en boden veel interessante informatie, ook voor toekomstige regeringen en politici over hun verwachtingen.’

Regeringswoordvoerder Sansern wimpelde gisteren berichten af dat EU-diplomaten tijdens hun recente bezoek aan vice-premier Prajin hun zorgen hadden geuit over de roadmap en de afwijzing van de Kiesraad kandidaten. Hij zei dat het voor hen standaardprocedure was om vragen te stellen over de politieke situatie. Prajin verzekerde hen dat de NLA zelfstandig dat besluit had genomen.

Sansern benadrukte dat de zorgen van de EU geen poging waren om de regering onder druk te zetten. Hij relativeerde ook een rapport van Amnesty International waarin de regering wordt beschuldigd van schending van mensenrechten. Volgens AI is Thailand qua mensenrechten ‘een van de ergste landen in de regio Azië-Pacific’. Sansern: ‘De regering doet haar best de problemen van het land op te lossen.’

Ten slotte nog een persoonlijke noot. Het artikel besteedt geen woord aan het protest op de Thammasat universiteit. Te veel moeite om er een journalist naartoe te sturen? Slecht beurt BP! (Alle berichten over de verkiezingen staan op de pagina Verkiezingsnieuws 2)

BP in vogelvlucht

25 februari – Bangkok Post biedt vandaag negen nieuwsberichten en een -verhaal , waaronder een uitgebreid interview met Sudarat Keyruphan, Pheu Thai zwaargewicht en naar verluidt Thaksin’s voorkeurskandidaat voor het partijleiderschap. Ze zegt vastbesloten te zijn de partij uit de modder van politiek conflict te trekken en ontvouwt een blueprint om het land voorwaarts te stuwen. Quote: ‘Vandaag bestaat geen democratie. Het lijkt op bestuur door een politbureau dat het land nog eens 20 jaar regeert met een grondwet die door hen is ontworpen.’

Op de voorpagina drie nieuwsverhalen: Het hierboven al genoemde verhaal, een bericht over de welzijnscentrumaffaire in Khon Kaen en een bericht over zandsuppletie op het strand van Pattaya. De directeur en een staflid van het centrum worden mogelijk ontslagen omdat ze betrokken waren bij de verduistering van staatsfondsen, bestemd voor gedepriveerden en HIV-patiënten.

Dat is gisteren bekend gemaakt nadat een dag eerder premier Prayut de opdracht had gegeven de permanent secretaris van het ministerie van Sociale Zaken en zijn adjunct over te plaatsen naar een inactieve post op het Prime Minister’s Office.

Twee andere stafleden zijn schuldig gebleken aan minder ernstig wangedrag, aldus directeur-generaal Napa van het Department of Social Development and Welfare van het ministerie. Onderzoek moet uitwijzen of disciplinaire actie vereist is.

De directeur van het welzijnscentrum, Khon Kaen Protection for the Destitute geheten, en drie andere stafleden zijn al eerder overgeplaatst, nadat een student die er stage liep [vorige berichten hebben het over studenten] en een functionaris die op het centrum werkte [niet eerder genoemd], een klacht hadden ingediend bij de NCPO dat ze de opdracht hadden gekregen kwitanties van uitbetalingen te vervalsen.

In een onderzoek naar gesjoemel bij een welzijnscentrum in Chiang Mai zijn nog weinig vorderingen geboekt, zegt Napa. Andere centra waarnaar onderzoek wordt gedaan, bevinden zich in de provincies Bung Kan, Trat, Ang Thong, Ayutthaya, Sing Buri en Satun. (Zie ook de pagina Corruptie 5)

Over de zandsuppletie kan ik kort zijn. Het strand wordt over een afstand van 2,8 km aangevuld met 360.000 kubieke meter zand. Volgende maand wordt ermee begonnen na een vertraging van achttien maanden, die te wijten was aan een tekort aan geschikte zandbronnen, zegt directeur Ekkarat van het 6th Marine Region Office Pattaya.

Het strand, op sommige plaatsen nu 2 tot 3 meter breed, wordt 50 meter verbreed, de oorspronkelijke breedte, bedoeld om de natuurlijke erosie tegen te gaan. Zonder de suppletie en onderhoud zou het afgelopen zijn met het strand. De werkzaamheden duren tot oktober. Daarna ligt het strand er weer picobello bij.

Het strand van Pattaya is een van de tien stranden die binnen tien jaar verloren dreigen te gaan als geen drastische maatregelen worden genomen. Thailand telt 23 kustprovincies met een kustlijn van 2.000 km langs de Golf van Thailand en 1.000 km langs de Andaman zee. Hiervan gaat jaarlijks over een afstand van 670 km 5 meter verloren, aldus het ministerie van Milieu.

De overige berichten in BP van vandaag behandel ik in Kort Nieuws.

Kort nieuws zondag 25 februari

– ’t Is weer hommeles in het Zuiden, beter gezegd: het is altijd hommeles met bomaanslagen, beschietingen en brandstichtingen. Vrijdag telde meerdere incidenten en natuurlijk was de reactie van de aurtoriteiten: de bewaking op openbare en drukke plaatsen is opgeschroefd en voertuigen worden streng gecontroleerd.

In de provincie Songkhla is in vier districten de bewaking vergroot naar het hoogste niveau omdat inlichtingenfunctionarissen gemeld hebben dat opstandelingen van plan zijn dinsdag weer toe te slaan.

Vrijdagavond/nacht zijn de woningen van twee politieagenten in Thepha (Songkhla) beschoten.Op camerabeelden zijn zes personen op drie motorfietsen vastgelegd, die volgens een bron uit Pattani kwamen. Aanleiding zou de arrestatie geweest zijn, eerder die dag van twee leiders en zeven anderen door een speciale taakeenheid in Pattani. Daarbij zijn documenten over een strategisch plan gevonden en notulen van een vergadering van een groep opstandelingen in Pattani.

Eveneens op vrijdag is om middernacht op twee plaatsen in Narathiwat brand gesticht: van twee winkels en een warenhuis bleef niet veel over. Op de foto een van de winkels.  De brandweer bestreed het vuur met twintig wagens. Verder werden enkele districten in buurprovincie Pattani opgeschrikt door beschietingen en in brand gestoken autobanden. Maar daarbij vielen geen gewonden.

Ook bij de branden vielen geen gewonden. De brandweer had vier uur nodig om de brand in het warenhuis onder controle te krijgen.

– Thailand en Genomics Co Ltd, een Chinees commercieel staatsbedrijf, slaan de handen ineen bij een project om de genetische gegevens van 10.000 Thaise vrijwilligers te verzamelen. Het project voorziet in een database die tot doel heeft de kennis over volksgezondheid en passende behandelingen te vergroten alsmede beter gekwalificeerd personeel te kweken.

Adjunct-directeur Sirasak van het Thailand Center of Excellence for Life Sciences (TCELS) noemt de National Genome en Gene Bank het grootste genome-sequencing project in Thailand. Hij beschouwt de database als een belangrijk middel voor beleidsmakers op het gebied van volksgezondheid.

Het TCELS is in 2004 door de regering opgericht. Het koppelt innovatie in de biowetenschappen aan investeringen en faciliteert binnenlandse en internationale partnerschappen op dit gebied.

Thaise mensen zijn voor 99,99 procent genetisch identiek. De resterende 0,01 procent is van groot belang voor de keuze van medische behandeling en medicijnen. (Zie ook de pagina Gezondheidszorg 2)

– De civiele rechtbank heeft vorige week een petitie afgewezen, waarin gevraagd werd om 4 miljard baht in beslag te nemen van personen die betrokken zouden zijn bij de zogeheten zero-dollar tours, goedkope Chinese reispakketten waarbij deelnemers wanneer eenmaal in Thailand geconfronteerd werden met extra uitgaven.

De petitie was ingediend door het OM, maar bestreden door de familie Rojrungrangsi en vijf bedrijven waarover ze de leiding heeft met als bekendste OA Transport, een verhuurbedrijf van touringcars. De rechtbank wees de petitie af omdat er onvoldoende bewijs was dat de betrokkenen zich bezighielden met illegale activiteiten en het witwassen van geld. Het OM heeft 30 dagen de tijd om in beroep te gaan.

In augustus vorig jaar werden al dertien personen door de strafrechtbank vrijgesproken, eveneens wegens gebrek aan overtuigend bewijs. Het ontbrak toen aan klachten van vermeende slachtoffers.

– Rubberboeren vragen de regering om de rubberprijs te ondersteunen door ruilhandel met andere landen bij de koop van militaire uitrusting en voertuigen. In plaats van boeren te dwingen om de productie te verminderen, dient de regering het voorbeeld van andere landen te volgen die dit ruilsysteem al gebruiken, zegt voorzitter Uthai van de Rubber Network Council en het Rubber Farmers Institute of Thailand. Hij noemt transacties tussen Indonesië, Vietnam en Rusland.

‘De regering kan Thaise boeren helpen door rubber te ruilen voor militaire wapens, zoals duikboten, vliegtuigen en gepantserde voertuigen.’ Een zelfde benadering kan gekozen worden bij G2G-projecten (government to government) zoals de hogesnelheidstreinen om de kosten te verminderen, suggereert Uthai.


 

Volg de roadmap, zegt voormalige coupleider Sonthi

24 februari – De krant werd vandaag prompt om kwart over vijf bezorgd. Je kunt er bijna de klok op gelijk zetten. De bezorger laat nooit verstek gaan, tenzij het op dit tijdstip pijpenstelen regent. Als eerst scan ik de krant. Ik tel twee artikelen op de voorpagina, zes op pagina 2 en vijf op pagina  3, waarvan één een achtergrondverhaal.

Achtergrondverhalen sla ik meestal over, want ze bevatten zelden actueel nieuws. Het hoofdredactioneel commentaar op pagina 8 gaat over de geplande Brown Line, een monorail met parallel daaraan een expresweg. Doe ik niks mee, heb er gisteren al over geschreven.

Ik had aandacht willen besteden aan het commentaar van gisteren dat over de axe woman ging, maar het kwam er niet van. Smeuig verhaal over de vrouw die een pickup truck met een bijl bewerkte, omdat die op de oprit van haar woning stond. Het was de bekende druppel die de emmer deed overlopen.

De krant besteedt de meeste aandacht aan de oproep van voormalig coupleider Sonthi en oprichter en partijleider van Matubhum aan de NCPO (junta) om zich te houden aan de roadmap [to democracy]. Sonthi leidde de coup van 2006 waarin de regering Thaksin Shinawatra pootje werd gelicht. De krant schrijft daarover: ‘Volgens sommigen ging hij niet ver genoeg bij het uitroeien van corruptie en maakte hij geen einde aan het wanbeheer van de toenmalige regering.’

Maar dat is slechts een zijsprongetje in het openingsartikel. Sonthi trekt zijn bakkes open naar aanleiding van het controversiële besluit van de NLA (National Legislative Assembly, door de junta benoemd parlement) om alle kandidaten voor de Kiesraad af te wijzen. Volgens boze tongen op bevel van de NCPO om langer aan de macht te kunnen blijven.

Hij zegt: ‘Ik vraag de NCPO en de regering na te denken over de roadmap en die te blijven volgen. Het regime dient acht te slaan op de demands (vragen, eisen) van de bevolking. De NCPO dient te leren van het verleden, met name van incidenten waarbij mensen de straat opgingen om de machthebbers onder druk te zetten.’

De routekaart staat al onder druk omdat de NLA eerder besloot de organieke wet op de verkiezing van parlementsleden drie maanden later dan gebruikelijk van kracht te laten worden. Gevolg: De verkiezingen kunnen niet in november worden gehouden, zoals beloofd door premier Prayut, maar vermoedelijk pas in februari. Dat mogelijke uitstel heef al geleid tot enkele demonstraties in Bangkok en de We Walk protestmars van Bangkok naar Khon Kaen, een van de bastions van voormalig regeringspartij Pheu Thai.

Omdat de krant vol moet, zeg ik er cynisch bij, vervolgt het artikel met commentaren van anderen, die verder weinig toevoegen. Ik noem:
– Vice-premier Wissanu geeft de verzekering dat de afwijzing van de Kiesraad-kandidaten geen gevolgen heeft voor het tijdstip van de verkiezingen, maar ze kan wel gevolgen hebben voor de lokale verkiezingen (provincies, tambons) die voorafgaand aan de landelijke stembusgang worden gehouden.

– Vice-premier Prawit ontkent dat de NLA het bevel van de NCPO heeft gekregen om haar veto uit te spreken over de zeven kandidaten. ‘De NLA heeft de vrijheid om haar eigen beslissingen te nemen.’

– Academicus Adisorn Naonon, verbonden aan de Rajabhat universiteit van Nakhon Ratchasima, zegt niet verbaasd te zijn over het besluit. Hij roept de NLA op uit te leggen waarom geen enkele kandidaat het groene licht kreeg. [Daarvoor is minimaal 50 procent van de stemmen vereist] Adisorn is sceptisch of kandidaten uberhaupt kunnen voldoen aan de eisen van de NCPO, ‘maar ik denk niet dat de verkiezingen hierdoor vertraagd worden’.

– Pheu Thai-lid Chusak zegt het hem na. Hij daagt de NLA uit het besluit uit te leggen, want het is in tegenspraak met de verklaring van de selectiecommissie dat alle kandidaten voldoen aan de (verzwaarde) eisen die de organieke wet op de Kiesraad aan de commissarissen stelt. ‘Er gebeurt iets achter de schermen waardoor de mogelijkheid is ontstaan dat de kandidaten niet  door de NCPO gewenst waren.’

– Varavut Silpa-archa, leider van de Chartthaipattana partij, Thailand’s derde grootste partij, maakt zich geen zorgen over mogelijk uitstel. De huidige Kiesraad, die op de winkel past, kan doorgaan met zijn werk.

– Kiesraadlid Somchai zegt dat het selectieproces terug bij af is. De Kiesraad zal voorbereidingen treffen voor de verkiezingen, maar hij voelt zich ongemakkelijk gezien de huidige situatie. Deze opmerking veroorzaakte enige beroering; glazen-bolkijkers denken dat hij overweegt af te treden. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Chalermchai ontkent  beschuldiging van een kloof in ’t leger

24 februari – Ik blijf nog even op de voorpagina [want het omslaan van de pagina vereist te veel inspanning]. Ik schreef het al eens eerder: Veel nieuws is talk about talk en dat geldt zeker voor het tweede artikel op de VP.

Legercommandant Chalermchai reageert op een uitspraak van ‘social critic’ Sulak Sivaraksa, die in een interview op de BBC Thai website heeft gezegd dat er in het leger een kloof is tussen jonge en oude soldaten. Chalerm: ‘Nee hoor, er is geen kloof. Hoe komt hij erbij? Ik probeer tegen alle soldaten eerlijk te zijn. Alles is nog steeds in overeenstemming met het regeringsbeleid.’

Sulak denkt daar duidelijk anders over. Hij vermoedt groeiend ongenoegen bij sleutelfiguren in het leger. ‘Niet alleen gewone mensen hebben genoeg van de legertop, maar ook andere hoge officieren. […]

Er zijn nog steeds goede leiders die niet de hele tijd gemakkelijk kunnen worden beïnvloed door een kleine groep generaals. Ik heb er vertrouwen in dat de jongere generatie voor veranderingen in het leger kan zorgen. Denk niet dat alle soldaten dom zijn. Er zijn nog steeds degenen die van het land houden. Ik ben ervan overtuigd dat ze de oude generaals niet zullen toestaan om vals te spelen. Deze mensen zullen iets moeten doen. Als ze slim zijn, doen ze het soepel zonder bloedvergieten. Ik hoop dat dit gebeurt.’

Premchai krijgt nog meer voor zijn kiezen

24 februari – Aannemerstycoon Premchai, verdacht van het stropen van beschermde dieren in een bosreservaat in Kanchanaburi, heeft nog meer op zijn kerfstok. De afdeling bosbescherming van het Royal Forest Department heeft namelijk gisteren bij een onderzoek in Loei ontdekt dat het bedrijf PCK International Co zich illegaal land heeft toegeëigend. En laat Premchai nu in de raad van bestuur van het bedrijf zitten, wat hem medeverantwoordelijk maakt..

Het gaat om drie percelen van in totaal 258 rai die in gebruik zijn genomen zonder de vereiste vergunningen. Op één perceel staat een grote watertank die water levert aan het nabijgelegen resort Rang Yen. Ook stuitten de onderzoekers op een generator, een paal met een telefoonsysteem [?], een weg die door PCK zou zijn aangelegd en een macadamia plantage. [De macadamia is een noot] Volgens afdelingshoofd Sombun zijn bewakers gehuurd geweest om tien controlepunten te bemannen, maar gisteren was er niemand. [Getipt over de inval?]

Bij de politie gaat aangifte gedaan worden van wederrechtelijk gebruik van een beschermd bos. De andere beschuldigingen tegen Premchai zijn al eerder gemeld: stropen van beschermde dieren en verboden bezit van twee geweren. De aanklacht wegens wreedheid tegen dieren is ingetrokken. (Zie verder de pagina Stroperssage)

De weergoden gaan weer flink tekeer

24 februari – Onweersbuien, regen en harde wind worden vandaag in het hele land verwacht. Delen van het Noorden, Noordoosten en de Central Plains werden gisteren al geteisterd door het barre weer wat tot aanzienlijke schade leidde. Chiang Rai en Nan werden getroffen door hagelbuien, in tambon Sansai (Chiang Rai) vielen bomen op de weg en laat daar nou net een pickup truck hebben gestaan (foto).

Het Thai Meteorological Department (TMD) zegt dat het gure weer wordt veroorzaakt door een matig hogedruk systeem dat uit China komt en over het noordelijk deel van het land en de Zuid-Chinese zee trekt. Het TMD geeft weer de gebruikelijke adviezen zoals: blijf tijdens de stormen binnen en blijf uit de buurt van bomen, billboards en wrakkige bebouwing. Boeren moeten rekening houden met schade aan hun oogst.

Bangkok werd gisteren niet gespaard. Gevolg: Langzaam rijdend verkeer op de hoofdwegen in Lat Phrao, Rarchadaphisek, Ramkhamhaeng en en Charan Sanitwong. In Lan Sak (Uthai Thani) was een weg onbegaanbaar wegens run-off van de bergen. In hetzelfde district zorgde de regen voor ernstige overstromingen op rijstvelden en suikerriet boerderijen.

In twee districten van Phitsanulok sloeg de regen toe bij tweehonderd gebouwen waaronder het paviljoen van een tempel, van enkele werd het dak afgeblazen. In het district Bang Rakham belandde een dak op een kwekerij. In totaal werden in het district 1.258 huizen beschadigd.

Kort nieuws zaterdag 24 februari

– Universiteiten dienen met industrieën samen te werken om tegemoet te komen aan de snelle veranderingen in de arbeidsmarkt. Thans reageren ze traag op veranderingen en op de vraag naar diverse vakbekwaamheden. Ze dienen beter de vragen van de werkgevers te begrijpen om afgestudeerden af te leveren die job-ready zijn. Dat zegt president Sompop van het Panyapiwat Institute of Management, een bedrijfsuniversiteit onder de vleugels van de Charoen Phokphand groep, tevens voormalig docent economie aan de Chulalongkorn universiteit.

Universiteiten en bedrijven dienen samen te werken om curricula te updaten en samen nieuwe cursussen te ontwikkelen, waaraan de industrie behoefte heeft. Ik krijg een déjà-vu gevoel want een zelfde pleidooi werd eerder gehouden, zie het bericht van 21 februari: Universiteiten en industrie pakken verschillen in arbeidsmarkt aan. (Zie ook de pagina Onderwijs 2)

– Een leidinggevende van een islamitische school in Pattani ontkent dat de school banden heeft met opstandelingen. De school is daarvan beschuldigd door veiligheidsfunctionarissen. Woensdag deed het Forward Command van Isoc Region 4 tegen de schoolleiding aangifte bij de politie.

Usman Abdulmanae, die een vergunning heeft voor de school, zegt niet op de hoogte te zijn van de klachten over de schoolstaf. ‘De school heeft niets te maken met verzetsgroepen die dood en verderf zaaien in het Zuiden.’ Hij zegt dat de in beslag genomen lasapparaten en apparaten om metaal te snijden gebruikt zijn bij de bouw van gebouwen op het schoolterrein, meestal door de staf. De school blijft open.

Op een persbriefing gisteren vertelde commandant Jatuporn van de 46th Military Circle en de Pattani taskforce dat de school op 27 januari is doorzocht. Daarbij zijn verdachte materialen en documenten gevonden. In beslag genomen zijn gasflessen, brandblusapparaten, kunstmest en graafgereedschap. Ook werd een lijst gevonden met de namen van 26 godsdienstdocenten van wie vermoed wordt dat ze lid zijn van verzetsgroepen. Enkelen hebben banden met opstandelingen die gezocht worden wegens het plegen van geweld en nog steeds actief zijn in Pattani en vier districten van Songkhla. Voorts zijn aanwijzingen gevonden voor verduistering van overheidsfondsen bestemd voor leraren, lunches van leerlingen en kantoorartikelen.

– Het stropen van dieren gaat vanaf het eind van het jaar strenger bestraft worden wanneer de Wild Animal Reservation and Protection Act uit 1992 door het parlement is geamendeerd. De gevangenisstraf en/of boete voor het jagen op en doden van beschermde dieren wordt verdubbeld. Die bedragen nu zeven jaar en 100.000 baht.

Een ambtenaar van de DNP verwacht dat stropers zich wel tweemaal achter de oren zullen krabben alvorens op strooptocht te gaan. Een soortgelijk amendement op de handel in ivoor uit 2015 leidde tot een aanzienlijke vermindering, zegt hij. Die wet voorzag in straffen tot 6 miljoen baht tegen smokkelaars en handelaren in illegaal ivoor die Thailand gebruiken als transitland voor lucratieve markten zoals China. Eerder bedroeg de boete slechts 40.000 baht.

– Follow-up op de tempelaffaire, die al talloze malen in het nieuws is geweest. Het OM heeft voormalig directeur Nopparat van het National Office of Buddhism en de abt van een tempel in Phetchabun in staat van beschuldiging gesteld wegens het witwassen van geld dat verduisterd was uit het tempelfonds. Uit dat fonds krijgen tempels een bijdrage voor renovaties en zendingswerk. De beschuldiging tegen de directeur van het provinciaal NOB-kantoor in Pathum Thani is ingetrokken wegens zwak bewijs.

Nopparat die voortvluchtig is, en de abt die tevens kloosterhoofd in het district Chon Daen is, waren betrokken bij de verduistering van gelden bestemd voor tempels in Phetchabun, Nakhon Sawan, Tak en Chumphon. De zaak is een van de vele zogeheten change money zaken waarin ruim dertig tempels zijn verwikkeld. De tempels moesten het verstrekte geld terugstorten op privé rekeningen van beiden. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– Twaalf huidige en voormalige personeelsleden van TAO’s in Kalasin (tambon administrative offices) worden door de NACC verdacht van gesjoemel met gelden bestemd voor de reparatie van twaalf wegen in 2015 en dat komt hen te staan op vervolging wegens een ambtsmisdrijf. Die wegen bleken niet te bestaan. De NACC gaat hun meerderen vragen passende disciplinaire straffen te geven en dat zou ontslag kunnen zijn. Bij het gesjoemel is ook een aannemer betrokken. Hij en zijn bedrijf worden strafrechtelijk aangepakt. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– Voormalig minister Pichai van Energie en lid van Pheu Thai verzet zich fel tegen de oproep van de politie om op 15 maart op het matje te komen. Pichai wordt ervan beschuldigd een order van het regime te hebben genegeerd [?]. Hij zegt het regime zelden te hebben bekritiseerd en wanneer hij dat deed, deed hij dat in goed vertrouwen en omdat hij zich zorgen maakte over de toestand van de economie.

Pichai kwam enkele malen in moeilijkheden. Bekend is zijn online bericht over een geleerde die de Thaise economie vergeleek met het boiled frog fenomeen. Hij is ook een uitgesproken criticus van de militaire regering. Tegen hem is aangifte wegens overtreding van de Computer Crime Act gedaan door de auditeur militair van de legerstaf.

Nieuws van de website in 1 regel

• Chon Buri: 13 gewonden bij botsing tussen minibusje en pickup truck
• Surat Thani: Tsjech maakt fatale val van klif toen hij selfie wilde maken, waarschuwing genegeerd
• Korte brand in twee liftschachten van hotel in Huai Khwang; rook zaait paniek, geen gewonden
• Twee topambtenaren overgeplaatst i.v.m. zaak welzijnscentra
• Beschuldiging tegen Premchai wegens wreedheid tegen dieren ingetrokken
• Staatslotenzaak: Twee politieonderzoekers overgeplaatst
• Twee vissers uit Myanmar overleden na eten eitjes kogelvis
• Beursgang Thailand Future Fund (100 mld baht) weer vertraagd


 

Commentaar: Overweeg de kosten van erfgoed

23 februari  – Niet vermeld in de nieuwskolommen, maar wel in het hoofdredactioneel commentaar van donderdag: Het Fine Arts Department wil historisch park Phimai in Nakhon Ratchasima vergroten; het wil de zogeheten Rajamanka route erin opnemen, een oud pad dat Phimai verbond  met Phanom Rung en Muang Tam in Buri Ram. Historici menen zelfs dat het tot het oude Khmer koninkrijk doorliep, nu in het centrum van historisch park Angkor Wat in Cambodja.

Bangkok Post vindt dat het FAD het plan moet heroverwegen omdat duizenden bewoners gedupeerd zouden worden. De krant verwijst naar de registratie van historisch park Sukhothai als Unesco erfgoedsite in de jaren negentig. Duizenden bewoners moesten toen verhuizen.

Maar dat was toen. Zulke acties zijn achterhaald en niet meer acceptabel, meent de krant. Sommige landen, zoals Duitsland, geven vrijwillig de erfgoedstatus op, zoals in het geval van Dresden, een voormalige erfgoedstad, toen het te maken kreeg met onpraktische eisen.

Deze week hebben zo’n dertigduizend bewoners in het aangewezen gebied uit vrees voor uitzetting de hulp ingeroepen van een politieke partij en civiele groepen. Ze willen de zaak aanhangig maken bij de bestuursrechtbank.

Thailand probeert al lang Phimai erkend te krijgen als werelderfgoed. In 2004 lukte het een plaatsje te verwerven op de voorlopige lijst. Om erkend te worden, dient het land een conserveringsplan te overleggen. Wanneer de Rajamanka route wordt toegevoegd is de kans op erkenning als Khmer heiligdom, gebouwd ter ere van Khmer koning Suyarvarman I, groter.

De afgelopen jaren heeft het FAD geklaagd over grootscheepse vestiging van lokale bewoners – als gevolg van falende stadsontwikkeling waardoor mensen zich generaties lang in het gebied konden nestelen. Het FAD beschouwt uitzetting als onvermijdelijk.

Conservering is ontegenzeggelijk een nobel doel, schrijft de krant, en de lokale bevolking is thrilled (blij, opgewonden) over de pogingen Phimai erkend te krijgen. Ze willen ook deel uitmaken van het conserveringsplan. Maar, waarschuwt BP, het FAD dient bij het opstellen van dat plan een top-down bureaucratische benadering te vermijden die geen andere opties biedt voor de bewoners dan inpakken en wegwezen. De eerste vraag daarbij is: waar moeten de bewoners naartoe?

Historisch park Phimai dient behouden te blijven, maar het conserveringsplan moet praktisch en realistisch zijn, betoogt de krant. De werelderfgoed status mag niet onredelijk verworven worden ten koste van de lokale bevolking. Met of zonder erfgoedstatus blijft het park een juweeltje van het erfgoed van de Isan, dat al op de toeristenkaart staat. Dresden is nog steeds een toeristische trekker. De stad wordt bezocht door zwermen toeristen, die zich willen vergapen aan de Barok kunst en architectuur.

BP besluit: Thailand dient te leren van de ervaringen van andere landen en een moedig besluit te nemen. Een plaats op de erfgoedlijst mag geen last zijn. (Bron: Bangkok Post, 22 februari)

Redactioneel – Bangkok Post: Fabeltjeskrant?

23 februari – Over sommige verhalen in Bangkok Post, mijn belangrijkste bron voor het samenstellen van Nieuws uit Thailand, vraag ik me al lang niet meer af of ze waar zijn. Zijn ze door iemand bedacht? Door de redactie misschien? Wordt een complot gesmeed? Wat mij betreft maakt het niet uit. Een goed verhaal blijft een goed verhaal, of het nou waar is of niet.

Deze gedachten welden vanochtend bij mij op, toen ik het openingsverhaal van de voorpagina zag. De opening meldt dat de NLA (National Legislative Assembly, door de junta benoemd parlement) alle zeven kandidaten die genomineerd zijn voor de nieuwe Kiesraad, gisteren heeft afgewezen. Dus zijn de zorgen over verdere vertraging van de verkiezingen toegenomen.

De krant schrijft op gezag van een bron dat de NLA een ‘duidelijk signaal’ van het regime had gekregen haar veto uit te spreken over de kandidaten. Het regime maakte zich aldus deze geheimzinnige Deep Throat zorgen dat de selectie van de twee kandidaten, voorgedragen door het hooggerechtshof, geen ‘open proces’ was en ‘that it could face a legal challenge’.

Nou, da’s toch een leuk verhaal en koren op de molen van degenen die beweren dat de junta erop uit is langer aan de macht te blijven. Want de Senaat wordt in haar geheel benoemd, kiezers komen er niet meer aan te pas, en wie weet komt Prayut na de verkiezingen terug als outsider premier, wanneer de politieke partijen het niet eens kunnen worden over een kandidaat uit eigen gelederen.

De krant zet het parlementair veto zwaar aan. Vette kop: Fears of fresh poll delay soar, en portretjes van de zeven kandidaten. Het wordt allemaal haarfijn uitgelegd en voorzien van commentaren. Ik noem enkele:

1 Huidig Kiesraadlid Somchai denkt dat de keuze van de twee kandidaten in strijd kan zijn met de organieke wet op de Kiesraad, die vereist dat het hooggerechtshof er in het openbaar over stemt en niet achter gesloten deuren, zoals is gebeurd.

2 Voormalig parlementslid Wirat (Democraten) vermoedt dat het veto van de NLA een ‘complot’ is om de verkiezingen nog verder uit te stellen.

3 Voormalig parlementslid Watthana (Pheu Thai) sluit zich daarbij aan. Hij daagt degenen die betrokken zijn bij de keuze van de kandidaten uit om de verzekering te geven dat het selectieproces niet lang duurt en dat het geen gevolgen heeft voor de roadmap.

4 Een van de afgewezen kandidaten, Issaree Hansacharoonroj, voormalig rector van de Rajamangala University of Technology Rattanakosin, meent dat er een ‘verborgen agenda’ achter het NLA-besluit schuilt. Weliswaar heeft de NLA het wettelijk recht kandidaten af te wijzen, maar de reden voor de huidige afwijzing zijn ‘ongerechtvaardigd’.

5 Een andere bron dan degene die eerder is genoemd, zegt dat enkele NLA-leden geen vertrouwen hebben in de geschiktheid van de kandidaten, alhoewel ze wel voldoen aan de kwalificatie-eisen. ‘Ze zijn nauwelijks bekend bij de bevolking en hebben geen ervaring met het houden van verkiezingen.’

6 NLA-voorzitter Pornpetch ontkent ten stelligste dat de NCPO een signaal naar de NLA heeft gestuurd om de kandidaten af te wijzen.

Meer weten? Lees Fears of fresh poll delay soar op de website of snuffel op de pagina Verkiezingsnieuws 2.

‘Armzalige score op CPI te wijten aan politiek systeem’

23 februari – Thailand scoort ‘armzalig’ op de woensdag gepubliceerde Corruption Perception Index 2017 (CPI) als gevolg van het politiek systeem, een gebrek aan transparantie met betrekking tot regeringsfunctionarissen, aangetaste persvrijheid en een laag niveau aan publieke participatie in nationale kwesties, zeggen waarnemers.

Het land staat op plaats 96 van 180 landen en scoort 37 van de 100 punten, wat in rapportcijfers uitgedrukt een 3,7 is. Alhoewel dit cijfer iets beter is dan in 2016, blijft de score onder het mondiaal gemiddelde van 43.

Vice-premier Wissanu zegt het ministerie van Justitie de opdracht te zullen geven om de redenen van Thailand’s lage score te bestuderen, verbeteringen voor te stellen en te rapporteren over vorderingen die daarbij worden geboekt. Sinds de coup weet hij al dat democratie is toegevoegd aan de CPI dus is het logisch dat het land op dit criterium verlies heeft geleden.

Wissanu zegt: ‘Het is niet aan de regering om te zeggen of ze content is met het resultaat, maar om de factoren te bezien die bijdragen aan veranderingen van de scores. De regering blijft werken aan preventie van corruptie en laat de bestrijding over aan de NACC.’ Gevraagd of de horlogeaffaire waarin vice-premier Prawit is verwikkeld, Thailand’s score heeft beïnvloed, zei hij dat onwaarschijnlijk te vinden.

NACC secretaris-generaal Worawit belicht enkele pluspunten in het rapport van Transparency International: zakenmensen hebben een positief beeld van het land, het land heeft goede internationale betrekkingen en een sterk rechtssysteem.

Worawit: ’s Lands score heeft geleden onder de trage mars naar democratie en vaak uitgestelde verkiezingen. De lagere scores zijn vermoedelijk gebaseerd op een analyse van ons politiek systeem. […] Thailand’s concurrentievermogen is gezakt door ineffectieve handhaving van de wet en een langzame omarming van democratie.’

NACC-voorzitter Watcharapol is ontevreden met de CPI-cijfers. Hij wijst erop dat het National Economic and Social Development Plan voor 2021 als doel een score van 50 heeft gesteld. Woordvoerder Anusorn van Pheu Thai zegt dat de regering weinig succes heeft geboekt sinds ze na de coup van mei 2014 aan de macht kwam. In 2015 bedroeg de score 38 en nu 37. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Verzoek van politie om detentie voor actievoerders afgewezen

23 februari – De politie heeft andermaal bakzeil gehaald met haar verzoek aan een rechtbank actievoerders vast te zetten. Gisteren wees de strafrechtbank het verzoek af om vier actievoerders in hechtenis te mogen nemen vanwege de rally op 10 februari bij het Democracy Monument en eerder weigerde het Southern Bangkok Criminal Court dat voor vijf verdachten in verband met de rally op 27 januari bij de Pathumwan kruising. [Dezelfde rechtbank?]

Volgens de rechtbank vormen de vier geen vluchtrisico, hun adressen zijn bekend en het argument van de politie dat ze in de toekomst meer rally’s kunnen organiseren, deed de rechtbank af als pure speculatie.

De vier zijn beschuldigd van opruiing (strafwet art 116) en overtreding van het NCPO-verbod op politieke bijeenkomsten van vijf personen of meer. Een van hen, Anon Nampha, zegt dat ze zich in de rechtbank ertegen zullen verdedigen. Een ander, Karn Pornprapaphan, heeft de bevolking opgeroepen zich aan te sluiten bij hun activiteit [?] morgenmiddag op de Tha Prachan campus van de Thammasat universiteit.

Amnesty International noemt Thailand qua mensenrechten, inclusief de behandeling van verdachten in het rechtssysteem, een van de ergste landen in de regio Azië-Pacific. Dat schrijft ze in een gisteren gepubliceerd rapport. AI is vorig jaar op talloze zaken gestuit, waarin de vrijheid van meningsuiting van verdedigers van mensenrechten, milieuactievoerders, studenten en dorpelingen werd beknot.

AI beschuldigt de NCPO ervan zich niet te houden aan de eisen die internationaal aan mensenrechten worden gesteld. Genoemd worden het draconische artikel 44 (absolute macht voor Prayut)), artikel 116 van de strafwet (opruiing) en de strenge Computer Crimes Act.

Directeur Piyanut van AI-Thailand zegt dat het land onvoldoende echt belang hecht aan mensenrechten. ‘De regering heeft mensenrechten op de nationale agenda gezet wegens het Thailand 4.0 beleid, maar in werkelijkheid is het tegenovergesteld gebeurd.’ ‘Mensenrechtenschendingen gaan ongestraft door. Mensen worden geïntimideerd en willekeurig gearresteerd en vervolgd, simpelweg omdat ze hun mening op vreedzame wijze kenbaar maken.’

Maar ze erkent dat het kabinet akkoord is gegaan met het ontwikkelen van een refugee-screening mechanism [?] dat indien in de toekomst in werking voldoet aan internationale eisen. ‘Dat is een belangrijke stap voorwaarts.’

Directeur Kanchana van het Department of International Organisations wijst er in een reactie op AI’s kritiek op dat Thailand een van de eerste 48 landen was die de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens tekende. ‘Die willen we niet schenden.’

Plannen voor light rail in 5 provincies vorderen

23 februari – Het Office of Transport and Traffic Policy and Planning heeft vijf provincies in het Noorden, Zuiden en Noordoosten uitgekozen voor de ontwikkeling van light rail transit (LRT) en tram systemen [?]. Het gaat om economische en toerische centra in Chiang Mai, Phuket, Nakhon Ratchasima, Khon Kaen en Phitsanulok. De railsystemen worden gezien als belangrijkste transportdiensten met ondersteuning van bussen. Ze komen tegemoet aan de wens van de regering de ontwikkeling van modern transport in het land te versnellen.

Volgens directeur Chaiwat maken de projecten goede vorderingen. Thans wordt gesproken over grondonteigening en tarieven. In discussie voor drie raillijnen is de juiste afstand: 34,9 of 41,9 km en of ze alleen op maaiveldniveau worden aangelegd. Hij zegt dat LRT vergeleken met de metro een ‘lichte’ passagierscapaciteit heeft, maar ze staat borg voor snel en gemakkelijk reizen. De particuliere sector kan gevraagd worden samen met de Spoorwegen, die de leiding heeft, in de projecten te investeren.

In Phuket rijdt de trein het grootste deel van het traject op de begane grond met uitzondering van het station Phuket International Airport, waar het spoor verhoogd wordt aangelegd, en Thalang waar die onder de grond duikt. Thans wordt een haalbaarheidsstudie verricht, die nog dit jaar aan het kabinet wordt voorgelegd. Het bericht noemt ook nog de tracés in de andere provincies, maar die sla ik maar eens over, want die vereist enige geografische kennis.

Kort nieuws vrijdag 23 februari

– Het Department of Rural Roads verwacht dat de uitbreiding van het Saphan Taksin skytrain station (thans enkelspoor en een knelpunt) en de Taksin brug tegen 2021 klaar is. Als eerste wordt de brug aangepakt om de verkeerscongestie op de brug te verminderen.

Beide zijden van de brug worden over een afstand van 230 meter uitgebreid met een 1,8 meter brede rijbaan. Het station krijgt een tweede perron. Thans heeft het station één perron waardoor treinen voordat ze het station inrijden van spoorbaan moeten wisselen. Het station maakt deel uit van de Silomlijn tussen National Stadium en Bang Wa.

De ontwerpen voor de uitbreidingen zijn voor 40 procent klaar. Begin deze maand zijn testen begonnen naar de structurele sterkte van de brug. Die zijn eind deze maand afgerond. Naar verwachting beginnen de werkzaamheden in mei. Uitbreiding van de brug duurt 21 maanden en van het station 9 maanden.

– De civiele rechtbank heeft het leger opgedragen 1,87 miljoen baht plus een jaarlijkse rente van 7,5 procent uit te keren aan de moeder van een korporaal die twee jaar geleden in een detentieblok van een militair kamp in Surin overleden is nadat hij mishandeld was door andere gedetineerden. Hij was daar vastgezet omdat hij verdacht werd van hulp bij ontsnappingen. De moeder had 18 miljoen baht geëist.

– Het niveau aan AFM1 kankerverwekkende stoffen in monsters van schoolmelk en melk in winkels voldoet aan internationale eisen. De Foundation for Consumers zegt dat de melk veilig kan worden  gedronken.

De stichting heeft 27 monsters laten onderzoeken: 14 uit scholen in 14 provincies en 13 uit winkels. De AFM1 niveaus bleken lager dan de niveaus aangegeven in de Codex Alimentarius, een internationale voedselcode die gehanteerd wordt door de FAO en WHO. AFM1 kan veroorzaakt worden door verontreinigd dierenvoedsel zoals gras, maïs en gierst.

– Thailand is vastbesloten om ervoor te zorgen dat sprekers van minderheidstalen niet buiten de boot vallen in het onderwijs. Het land telt 72 unieke etnolinguïstieke groepen, vertelde adjunct permanent secretaris Watanaporn van het ministerie van Onderwijs deze week op een conferentie ter gelegenheid van International Mother Language Day 2018 in het kantoor van Unesco in Bangkok. ‘Dat is een rijkdom aan diversiteit in onze nationale schatten.’

Watanaporn zei dat de regering culturele en linguïstische diversiteit erkent als hoeksteen van nationale ontwikkeling en stappen heeft gezet om ze te veilig te stellen. Hij noemde het Patani Malay-Thai Bi/Multilingual onderwijsprogramma van de Mahidol universiteit en Unicef, dat de studieresultaten van Malay leerlingen heeft verbeterd. Het programma won in 2016 de Unesco King Sejong prijs voor alfabetisme. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

– Voormalig regeringspartij Pheu Thai ontkent dat oud-premier Thaksin bij de partij aan de touwtje trekt, want dat zou in strijd zijn met de nieuwe grondwet die beïnvloeding of controle van een partij door een buitenstaander verbiedt. In een gisteren uitgegeven verklaring zegt de partij dat de recente ontmoeting van Thaksin met partijleden en bestuurders in China, Japan, Hong Kong en Singapore niets maken had met partijpolitieke zaken.

De verklaring is een reactie op berichten dat een juridisch team van de NCPO onderzoek naar die bijeenkomsten doet. De bijeenkomsten waren volgens PT vriendschappelijke bezoeken aan Thaksin, voor wie partijleden en bestuurders nog steeds veel respect hebben.

Secretaris-generaal Phumtham zegt dat beslissingen door partijbestuurders worden genomen nadat is geluisterd naar opinies van partijafdelingen en hun supporters, dus het is voor iemand anders onmogelijk om het besluitvormingsproces van de partij in de weg te staan.

– De nationale hervormingscommissie juridische procedures stelt voor een rechtbankkamer specifiek voor verkeerszaken te vormen en verkeersovertreders te beboeten met een bedrag dat in verhouding staat tot hun inkomen. De commissie heeft nog meer nuttige voorstellen gedaan, maar die laat ik lopen; de belangrijkste weet u nu.

Nieuws van de website in 1 regel

• Politieverhoor uitgesteld, aannemerstycoon Premchai heeft ’t druk
• Nakhon Si Thammarat: PAO-werknemer doodgeschoten
• BoT-gouverneur: Verhoging rentetarieven heeft geen haast
• Greenpeace vraagt Prayut: Pak smog crisis in BKK aan
• Surat Thani: Nong Mark (12) krijgt sneakers van Toon Bodyslam
• Illegale markten Prawet verboden; legale markten: verbod op verkoop rauwkost
• Rechtbank weigert politieverzoek om 4 actievoerders pro-verkiezingen vast te zetten
• Harde wind in N en NO: Huizen beschadigd, 1 dode
• Vrouw (26) geeft toe aanval door taxichauffeur verzonnen te hebben


 

Protesteren is het recht van burgers

22 februari – De politieke partijen hebben er goed aan gedaan om de uitnodiging af te wijzen zich aan te sluiten bij de activiteiten die oproepen tot verkiezingen in november, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van woensdag. Om een metafoor uit de sportwereld te gebruiken: ze spelen niet in dezelfde divisie.

Het mag waar zijn dat ze hetzelfde beperkte doel nastreven, maar beide hebben eigen doelen en beleid, die niet overeenkomen. Politieke partijen dienen de burgerrechten van alle groepen te steunen, en regering, NCPO en politie dienen die rechten te garanderen in plaats van groepen lastig te vallen en aan te houden. De grondwet verzekert dat nadrukkelijk.

Aan de andere kant kan niet ontkend worden dat de belangrijkste eisen van de activisten omschreven kunnen worden als ‘anti-regering’. De demonstranten roepen het regime onophoudelijk op om af te treden en het leger om terug te keren naar de kazerne. Ze dagen ook politici uit ‘te kiezen tussen het volk en het leger.

De frustratie van de activisten komt voort uit het voortdurende uitstel van de verkiezingen en enkele ongezonde tekens dat het leger langer politiek actief wil blijven, waaronder de benoeming van senatoren, die uit de legertop komen, en de kans op een niet-gekozen premier.

Vermeldenswaard zijn de pogingen van de deelnemers aan de Bangkok-Khon Kaen mars belangrijke politieke kwesties aan de orde te stellen, zoals gezondheidszorg, natuurlijke hulpbronnen en voedselveiligheid: onderwerpen die het regime nog niet heeft aangepakt.

De positie van het regime, twee weken geleden specifiek uiteengezet door premier Prayut, is dat het land niet klaar is voor verkiezingen, dat het verdeeld blijft  en dat alleen het verbod op politieke activiteiten ervoor zorgt dat partijen niet naar elkaars keel vliegen. De premier ontkende dat zijn militaire regime erop uit is zijn greep op de macht te continueren. Maar dat is wel wat uitstel [van de verkiezingen] bereikt.

BP betoogt dat de burgersamenleving op elk niveau onafhankelijk moet werken van regeringen en professionele politici – zelfs wanneer ze toevallig hetzelfde doel nastreven. En daarmee zijn we weer terug bij de kop van het commentaar: Protest is a citizen’s right. (Bron: Bangkok Post, 21 februari)

Verbeterde positie op CPI 2017 biedt schrale troost

22 februari – Ik val met de deur in huis. Citaat: ‘Zelfs een kleine verbetering is een delight (verrukking, genoegen)’, zegt secretaris-generaal Manas van de particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand (ACT) over de licht verbeterde positie van Thailand op de Corruption Perception Index 2017.

Gisteravond werd de nieuwe lijst van 180 landen, opgesteld door de ‘onafhankelijke waakhond’ Transparency International, bekend gemaakt. Het goede nieuws is: Thailand is opgeschoven van plaats 101 naar 96 en de score is gestegen van 35 naar 37. Dus kopt de krant boven haar openingsverhaal: Small comfort in new graft rank.

Maar researcher Tipatrai Saelawong, verbonden aan het Thailand Development Research Institute (TDRI), tempert de feestvreugde. Op een seminar zei hij meer belang te hechten aan de score dan aan de positie op de lijst.

‘De acceptabele score is 40, dus erg blij ben ik niet, De verbeterde positie kan het gevolg zijn van de methodologie, waarbij zakenmensen wordt gevraagd de zaak te evalueren. Wanneer de politiek stabiel is, kunnen ze dat als een plus zien. Maar er kan nog steeds sprake zijn van omkoping: eenmaal in plaats van meerdere keren zoals in het verleden. De enige manier om een score van 40 te bereiken is het houden van verkiezingen en verbeterde democratie en mensenrechten.’

Een andere zorg is volgens hem het controlesysteem op corruptie, met name door onafhankelijke organisaties. ‘Dat is minder actief dan onder gekozen regeringen in het verleden. Niettemin doen de media en de ACT het nog steeds goed.’

Voorzitter Watcharapol van de NACC wijst erop dat alleen Thailand’s score op de aspecten rechtsstaat en verwachtingen voor democratie gezakt is, maar op alle andere aspecten (politiek, economie, handel, investeringen, rechtssysteem, handhaving en mensenrechten) doet Thailand het volgens hem beter.

‘Wat er gebeurt, heeft niet één oorzaak. Als de CPI verbetert, zeggen we dat elke sector erbij betrokken is. Maar als de CPI zakt, wordt de NACC verantwoordelijk gehouden omdat de NACC volgens de wet het belangrijkste orgaan is voor het anti-corruptiewerk.’ (Zie verder de pagina Corruptie 5 en het artikel zelf)

Bangkok Post in vogelvlucht

22 februari – Bangkok Post telt vandaag zeventien nieuwsberichten c.q. -verhalen, verdeeld over vier nieuwspagina’s.

Op de voorpagina gaat het tweede verhaal over de nasleep van het incident in het Sera Villa housing estate in Prawet (Bangkok), waar twee boze vrouwen een pickup truck met bijl en stalen stang bewerkten, die de inrit van hun huis blokkeerde.

Gouverneur Aswin stelde zich gisteren in het gezelschap van gemeenteambtenaren op de hoogte van de situatie en ontdekte dat alle vijf markten in de woonwijk illegaal opereren. Sommige hadden ook de bouwverordening overtreden. Aswin beloofde een onderzoek naar alle 364 markten in de stad om te zien of ze zich aan de regels houden. ‘Ik vraag me af hoeveel stedelijke verordeningen door deze markten worden overtreden.’

Pagina 2
Het plan voor de aanleg van een monorail, de zogeheten Brown Line, tussen Kae Rai en Lam Sali (zie bijgaand kaartje) krijgt de handen op elkaar van de Kasetsart universiteit. ‘Brengt echte voordelen. De verkeersdrukte zal afnemen en de luchtkwaliteit verbetert’, zegt president Chongrak.

Maar de universiteit maakt bezwaar tegen de aanleg van een parallel lopende expresweg. ‘Dat project zal ingrijpende milieugevolgen hebben voor bewoners en studenten. Er zullen daardoor meer voertuigen naar centraal Bangkok komen, waardoor de luchtverontreiniging toeneemt. Die weg is onnodig.’

Verder op pagina 2 drie follow-ups.
1 Het onderzoek naar de verduistering van staatsfondsen door een welzijnscentrum in Khon Kaen is vertraagd want eerst moeten tweeduizend personen ondervraagd worden die volgens (vervalste) kwitanties een uitkering zouden hebben ontvangen. Het geplande bezoek aan hen kan pas beginnen wanneer de PACC beschikt over alle vereiste documenten. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

2 Aannemerstycoon Premchai en zijn jachtgezelschap zijn door de Provincial Police Region 7 voor de tweede maal voor verhoor opgeroepen. Ze moeten vandaag op het matje komen in verband met de aanvullende beschuldiging wegens wreedheid tegen dieren. Volgens Premchai’s advocaat lieten ze de eerste keer verstek gaan omdat ze ‘enkele problemen’ hadden. Als Premchai weer niet komt, vraagt de politie de rechtbank om juridische actie. Volgens de wet kan een arrestatiebevel worden uitgevaardigd wanneer een verdachte herhaalde malen wegblijft. (Alle voorgaande berichten op de pagina Stroperssage)

3 De derde follow-up gaat over het onderzoek van de NACC naar de horlogeverzameling van vice-premier Prawit. Hij krijgt de komende dagen een brief met de eis ‘specifieke details’ te verstrekken over de herkomst van de 25 peperdure horloges, waarmee hij is gesignaleerd. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Pagina 3
Pagina 3 meldt in het openingsverhaal dat de pro-verkiezingen actievoerders het Constitutionele Hof in een petitie vragen om een uitspraak over het verbod van het regime op politieke bijeenkomsten. Dat verbod schendt hun rechten, die ze op grond van artikel 213 in de grondwet hebben, zeggen ze, want dat garandeert het recht op vreedzame vergadering. De activisten krijgen steun van het People’s Network Against Corruption.

Maar wie weet is de rechtsgang voorbarig, want vice-premier Wissanu heeft bekend gemaakt dat het verbod in juni kan worden ingetrokken in verband met de verkiezingen voor lokale bestuursorganen die voorafgaand aan de landelijke verkiezingen worden gehouden. De Kiesraad zegt dat de verkiezingen voor provincies en tambons in augustus worden gehouden, maar Wissanu wil dat niet bevestigen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Op de pagina staat trouwens een leuke foto van Prayut in overhemd met opgerolde mouwen, terwijl hij rijst zaait op het demonstratieveld van een voorlichtingscentrum in Nakhon Chaisi (Nakhon Pathom), dat hij gisteren bezocht.

Pagina 4
Tegen 2022 komt een eind aan de ernstig gebleekte koraalriffen in Phangnga, voorspelt het Department of Marine and Coastal Resources. De desbetreffende riffen werden ooit beschouwd als de meest ongerepte riffen in de Andaman zee, sommige in maritiem nationaal park Mu Koh Surin, maar zijn ernstig beschadigd.

Begin dit jaar heeft het department in een onderzoek geconstateerd dat het koraal zich sneller herstelt dan verwacht. In 2010 was 80 procent aangetast. Niphon Phongsuwan zegt: ‘Als de temperatuur van het zeewater niet stijgt en mensen de riffen met rust laten, kan herstel snel gaan.’ Maar enkele aan de andere kant van het eiland dichter bij de kust zijn voor slechts 30 procent hersteld.

Het trage herstel van de riffen bij Koh Kai in een ander nationaal park baart milieubeschermers zorgen. Maar daar geldt dan ook geen beperking voor duikers. De adjunct-deken van de faculteit visserij van de Kasetsart universiteit vreest dat enkele zich nooit zullen herstellen. In 2010 was 90 procent aangetast, met name bij Phuket, Koh Phi Phi en de Similand eilanden. De deken pleit voor vermindering van afvalwater, afval en beperking van de toeristische activiteiten.

N.B.: Een geheel ander beeld bieden de artikelen Ecologist rates Thai coral reef decay rate as alarming en Tackling plastic waste in de krant van 29 januari. Lezen! Klik hier.

Ten slotte noem ik nog de staatslotenzaak. RTP hoofdcommissaris Chakthip zegt dat de resultaten van het onderzoek volgende week woensdag bekend worden gemaakt. Dan horen we wie de rechtmatige eigenaar van de loten is waarop de jackpot van 30 miljoen baht is gevallen: een gepensioneerde politieman of een onderwijzer. Volgens hem is het duidelijk dat een netwerk achter de zaak zat. Wie dat zijn, wordt ook volgende week bekend gemaakt. [N.B. Volgens het bericht van gisteren heeft de CSD al bekend gemaakt dat de loten van de politieman zijn]

Kort nieuws donderdag 22 februari

– Amlo gaat de moeder van een voormalig Democratisch parlementslid vandaag aanklagen wegens het witwassen van geld. De vrouw wordt er samen met anderen van verdacht 5 miljard baht te hebben verduisterd toen ze bij de (opgeheven) First Bangkok City Bank werkte. Onbekend is waar ze verblijft.

Vervolging wegens de verduistering is niet meer mogelijk want de verjaringstermijn is in oktober 2012 verlopen, maar Amlo kan nog wel de witwaszaak voortzetten op basis van een bevel  van het Hof van Beroep om beslag te leggen op een deel van haar vermogen. De verjaringstermijn daarvan verloopt in november dit jaar.

Volgens een onderzoek naar het vermogen van de vrouw heeft ze het eigendom van tientallen percelen overgedragen aan het parlementslid en andere familieleden. Amlo heeft op bezittingen van haar ter waarde van 300 miljoen baht beslag gelegd. De FBCB ging tijdens de financiële crisis van 1997 kopje onder. 90 procent van de verstrekte leningen was non-performing.

– Ik noemde de foto al van Prayut in hemdsmouwen. Tijdens zijn bezoek aan het voorlichtingscentrum riep hij de boeren op zich onafhankelijk te ontwikkelen. Prayut ging er op bezoek om het overheidsprogramma Thai Niyom Yangyuen (sustainable Thai-style development) te promoten (zie Kort nieuws van dinsdag). Het programma heeft tot doel overheidsdiensten en lokale scholars (wetenschappers) samen te brengen om het levenspeil van mensen te verbeteren conform de doelstellingen van het 20-jaren strategieplan.

Prayut had lof voor de bewoners van Nakhon Pathom: ‘Het is great om te zien hoe ze aan het initiatief werken, dat tot doel heeft om een cultuur te creëren van activiteiten die goed voor het land zijn en voor hun families.’

‘Het regeringsbeleid om de wifidiensten in het hele land uit te breiden, zijn bedoeld om bewoners zoals jullie in direct contact te brengen met consumenten in het land. Jullie moeten leren je producten online te verkopen. Dit is een tijd waarin alle Thai moeten leren hoe ze op zichzelf kunnen vertrouwen.’

– De gemeente Bangkok gaat ‘eindelijk’ een waarborgfonds vormen om gezondheidsprogrmma’s in de vollopende hoofdstad te steunen. Minister Piyasol (Volksgezondheid) zette onlangs zijn handtekening onder het plan om Bangkok te helpen haar eigen fonds op te zetten. Andere provincies zijn Bangkok al voorgegaan, 12 jaar geleden ging het eerste van start.

De NHSO stelt in de beginfase 360 miljoen bath ter beschikking uit het budget voor de UHC-ziektekostenverzekering oftewel 45 baht per persoon voor de 8 miljoen inwoners van de hoofdstad. Later dient de gemeente 60 procent bij te dragen. Belangrijkste doel van het fonds is om ervoor te zorgen dat de bevolking een betere toegang tot gezondheidsdiensten krijgt, zegt NHSO secretaris-generaal Sakchai. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

– De politie heeft gisteravonds een 19-jarige man aangehouden, die in maart 2016 in Nonthaburi een student techniek van 18 jaar dood stak. De verdachte hield zich verborgen in een huis in Bun Kan in het district So Phisai, waar hij eenden hield.

De arrestatie was een uitvloeisel van het verzoek van de moeder van het slachtoffer aan de CSD onderzoek te doen omdat de politie de zaak had laten versloffen.

De verdachte stak het slachtoffer enkele malen voor een kruidenierswinkel bij een benzinestation aan de Krungthep-Nonthaburi weg. Aanvankelijk zei de verdachte dat zijn duopassagier de dader was, maar verschillende getuigen wezen hem aan als dader. De moord was ook vastgelegd op camerabeelden. Wat de aanleiding was, vermeldt het bericht niet.

Nieuws  van de website in 1 regel

• Drie illegale markten in Sen Villa buurt gesloten, waar vrouwen auto beschadigden
• Moord op karaoke gastvrouw Khon Kaen: Hoofdverdachte Praew trekt bekentenis in
• Taxibestuurder die masturbeerde in bijzijn passagier aangehouden
• 16 telefoonscammers wo 11 Thai aangehouden in Kuala Lumpur
• 3 tot 8 maanden cel voor 79 PAD bewakers wegens bezetting NBT-studio in 2008
• KTB-zaak: DSI waarschuwt Oak Shinawatra: Geen vertragingen meer
• Januari: Grootste exportgroei in 5 jaar (17,56 pct)
• Surat Thani: Man bekent psychotische, drugsverslaafde broer verdronken te hebben


 

Blijdschap bij demonstranten tegen kolencentrales

21 februari – Demonstranten jubelen na kolen victorie, kopt vandaag Bangkok Post boven haar openingsverhaal. De anti-kolencentrale bewoners van Songkhla en Krabi beëindigden gisteren hun protest bij het hoofdkantoor van de VN nadat minister Siri Jirapongphan (Milieu) had beloofd dat Egat* binnen drie dagen de verrichte EHIA’s* zal intrekken en dat een SEA (Strategic Environmental Assessment) wordt verricht. Dat onderzoek moet uitwijzen of de kolencentrales geschikt zijn voor het gebied.

De minister kwam tussenbeide nadat de Civil Court het verzoek van de politie van Nang Loeng om de demonstratie te verbieden, had afgewezen. Terwijl de demonstranten richting huis vertrokken, dreigden voorstanders van de bouw, verenigd in het Pattani-Songkhla Network, naar Bangkok te trekken om de minister te dwingen zijn besluit te heroverwegen. Ze willen hem aanklagen wegens plichtsverzuim omdat hij niet bevoegd is een afspraak te maken met de tegenstanders. Het kabinet en het Egat hadden het finale besluit moeten nemen.

Premier Prayut heeft de twee groepen, supporters en tegenstanders, opgeroepen hun kalmte te bewaren. ‘We gaan een nieuwe MER uitvoeren met onbevooroordeelde researchers en beginnen indien nodig from scratch (helemaal opnieuw)’, zei de premier gisteren na de wekelijkse kabinetsvergadering.

Prayut zei: ‘Het belangrijkste probleem dat we moeten aanpakken is welke beslissingen we moeten nemen om ervoor te zorgen dat de kosten van elektriciteit landelijk niet stijgen. De regering heeft de eisen van de lokale bevolking in overweging genomen. Maar alsjeblieft: wees geduldig met het proces. […] Er zijn hoge infrastructurele kosten als het ons niet lukt deze centrales te bouwen. Als we ze niet kunnen bouwen, waardoor de last van energiedistributie in het land wordt verlaagd, moeten we energie van andere plaatsen halen. Hou daarmee alsjeblieft rekening.’

Persoonlijke noot
Ik eindig met een persoonlijke noot. Ik lees niet hoeveel bewoners demonstreerden, wel dat ze 24 dagen geleden neerstreken op de Ratchadamnoen Nok Avenue. Volgens een eerder bericht ging het om een hongerstaking, maar daarover zegt het verhaal niets.

Het woord Rejoice in de kop ken ik alleen in een religieuze context,  zoals in het lied Rejoice Always in the Lord, maar ik denk niet dat de koppenmaker deze connotatie op het oog had toen hij de kop bedacht. Het woord Victorie doet me denken aan Leiden’s ontzet in 1574, maar daarvoor geldt hetzelfde.

* Egat is het landelijk elektriciteitsbedrijf en een sterke voorstander van de bouw. EHIA betekent Environmental Health Impact Assessment oftewel gezondheids- en milieu-effect rapportage, die wij in Nederland kennen als MER. Afhankelijk van de resultaten van het SEA-onderzoek dat zeker negen maanden zal duren, wordt bepaald of een nieuwe EHIA vereist is. De SEA-studie wordt verricht door academici, die gekozen worden door voor- en tegenstanders. De opmerking van Prayut ‘We gaan een nieuwe MER uitvoeren’ klopt niet helemaal. Pas wanneer de studie de bouw steunt, worden nieuwe EHIA’s begonnen. (Zie voor alle voorgaande berichten over de kolencentrales de pagina Kolencentrales)

Universiteiten en industrie pakken verschillen in arbeidsmarkt aan

21 februari – Twee  hoger-onderwijsinstituten, de Council of University Presidents of Thailand, de Association of Private Higher Education Institutions of Thailand en de Federation of Thai Industries (FTI) hebben de krachten gebundeld om de discrepantie tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt en vakbekwaamheid op te lossen.  De twee universiteiten zijn de Rajabhat University en Rajamangala University. De presidenten en de andere hebben een commissie gevormd  die het probleem te lijf gaat.

De universiteiten gaan de industriële sector vragen hen te helpen hun curriculum up to date te brengen en samen nieuwe cursussen te ontwikkelen waaraan de industrie behoefte heeft. De industrieën sturen experts om les te geven, studenten te trainen en laboratoria op te zetten. Stages worden uitgebreid van drie maanden naar een jaar. Verder vragen de universiteiten de bedrijven om zorgvuldigheid bij de rekrutering en ervoor te zorgen dat studenten van alle onderwijsinstellingen zonder discriminatie aangenomen worden.

FTI-voorzitter Chen zegt dat de industriële sector nog steeds met een tekort aan arbeidskrachten kampt, alhoewel elk jaar 500.000 tot 600.000 studenten afstuderen. Dat tekort heeft vaak te maken met de discrepantie tussen de vakbekwaamheden van de studenten en baaneisen. ‘Naar afgestudeerden met een graad in techniek is een grote vraag, maar 70 procent van de nieuwe graduates heeft een graad in sociale wetenschappen’, zegt Chen.

De onderwijsinstituten, bepleit hij, moeten cursussen bieden en faculteiten opzetten om te voldoen aan het Thailand 4.0 beleid en ze moeten studenten stimuleren om meer in beroeps- en techniek velden te studeren. Hij waarschuwt dat de werkloosheid onder nieuwe graduates anders zal blijven stijgen.

Chen zegt dat 85 procent van de nieuwe afgestudeerden langer dan zes maanden nodig heeft om een baan te vinden. Sommigen gebruiken de wachttijd om door te studeren voor een master’s graad of beginnen een eigen bedrijf.

Wat biedt BP nog meer aan leesplezier?

21 februari – BP telt vandaag 16 nieuwsberichten c.q. -verhalen op vier nieuwspagina’s. U mag zelf beoordelen of ze leesplezier bieden.

Op de voorpagina meldt het tweede verhaal dat de NLA (National Legislative Assembly, door de junta benoemd parlement) ‘waarschijnlijk niet’ de twee laatste organieke wetten, die vereist zijn voor de verkiezingen, zal afschieten. Als de krant het bij het rechte eind heeft, zou dat goed nieuws zijn, want dan lopen de verkiezingen geen extra vertraging op, tenzij het Constitutionele Hof wordt ingeschakeld.

De wetten hebben betrekking op de verkiezing van leden van het Huis van Afgevaardigden en de benoeming van senatoren. Over die wet zegt het bericht dat de NLA een maas gaat dichten om te voorkomen dat mensen die banden hebben met politici (in de Engelse tekst stooges genoemd, zoiets als gewillige marionetten), senator worden.  (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Een kadertje meldt dat fast food fans in Engeland in beroering zijn omdat de meeste van de 870 KFC restaurants in de UK en Ierland al enkele dagen zijn gesloten vanwege een tekort aan kippen. Het bedrijf geeft zijn nieuwe leverancier de schuld. Leuk om te weten, maar in Thailand functioneren de KFC’s zoals gebruikelijk.

Pagina 2
Op pagina 2 drie nieuwsitems die ook al worden genoemd op de website. Opening is de actie van twee vrouwen die een pickup truck met een bijl en metalen staaf hebben bewerkt omdat hij de inrit van hun huis blokkeerde. De vrouwen zeggen de afgelopen drie jaar al viermaal geklaagd te hebben over voertuigen die voor of op de inrit geparkeerd stonden, waardoor zij niet konden wegrijden. Het is de eerste keer dat daarbij geweld gebruikt werd.

De twee boze vrouwen gaan vervolgd worden voor beschadiging van particulier eigendom, bedreiging en het dragen van wapens in het openbaar. De foutparkeerder krijgt een boete van 500 baht.

De Japanner Mitsutoki Shigeta mag de dertien kinderen die hij in 2013 verwekt heeft bij draagmoeders mee naar huis nemen. De Central Juvenile and Family Court heeft hem gisteren het exclusief voogdijschap over zijn nakomelingen toegekend. De rechtbank oordeelde dat hij de biologische vader is, in staat is ze groot te brengen en geen banden heeft met mensenhandel.

Het derde bericht handelt over de twee geweren van aannemerstycoon Premchai, waarvoor een wettelijk verbod geldt. De geweren behoren tot een verzameling van 40 vuurwapens die op 7 februari in zijn huis in beslag zijn genomen. De meeste zijn geweren met een lange loop. De desbetreffende twee geweren zijn een self-assembling air rifle en een 9 mm automatisch handwapen met een loop van 420 mm. (Zie de pagina Stroperssage voor alle voorgaande berichten)

Pagina 3
Pagina 3 opent ook met een follow-up. 37 van de 70 welzijnscentra in het land worden door de Public Sector Anti-Corruption Commission verdacht van verduistering van uitkeringen die bestemd waren voor minderbedeelden en HIV-patiënten. De zaak is bekend geworden dankzij klokkenluiders die een boekje open deden over een centrum in Khon Kaen. Zij zijn opgenomen in een getuigenbeschermingsprogramma.

Premier Prayut zei gisteren dat alle bij de verduisteringen betrokken lieden vervolgd gaan worden. Hij heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat het toezicht heeft op de centra, opgedragen strafrechtelijke en disciplinaire actie te nemen tegen degenen die schuldig worden bevonden, met name ambtenaren.

Prayut: ‘Dit probleem moet worden opgelost. Ik heb nooit gedacht dat ze dit zouden durven doen. Als er bewijs is tegen wie dan ook, dient tegen hen disciplinaire actie te worden genomen.’

Naar verwachting neemt het onderzoek van de PACC drie maanden in beslag. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Pagina 4
Ook pagina 4 opent met een follow-up. De Crime Suppression Division heeft haar onderzoek naar de staatslotenzaak afgerond. Conclusie: de loten waarop de jackpot van 30 miljoen baht is gevallen, zijn eigendom van een gepensioneerde politieofficier [die ze volgens eerdere berichten heeft gevonden] en niet van een onderwijzer die zegt ze gekocht te hebben. Volgens de CSD, die zich baseert op getuigenverklaringen en opgenomen telefoontjes, zijn de loten nooit in zijn bezit geweest. De CSD gaat nu bepalen wie vervolgd moet worden wegens valse aangifte.

Op de pagina ook een groot artikel over de smog in Bangkok. Een lokale expert zei gisteren dat een verbod op voertuigen nodig is om het probleem onder de knie te krijgen. Maatregelen die overwogen worden, zijn een verbod op vrachtverkeer in de spits, een parkeerverbod en toestemming om alleen om de andere dag te rijden. Die maatregelen zouden moeten gelden tussen januari en eind maart, wanneer de luchtverontreiniging een hoogtepunt bereikt, zei voormalig PCD-hoofd Supat en docent aan de Thammasat universiteit op een seminar over milieuverontreiniging.

Onderwerpen die niet al genoemd zijn in Nieuws op de website in 1 regel noem ik verder alleen nog in Kort Nieuws.

Kort nieuws woensdag 21 februari

– Premier Prayut is ‘not amused’ over een brief die hij van de voorzitter van een subcommissie tegen corruptie heeft ontvangen met het verzoek actie te ondernemen in de horlogezaak. [Prayut’s reactie verbaast me niet want vice-premier Prawit en hij zijn maatjes]

Voorzitter Totrakul zegt dat de kwestie het vertrouwen van de bevolking in Prayut en het National Anti-Corruption Committee, waarvan Prayut voorzitter is, ondermijnt. Die commissie is gevormd door de NCPO (junta).

Prayut wijst Totrakul erop dat de zaak in onderzoek is. ‘Maak het niet over-gecompliceerd of wakker problemen aan.’ De druk op Prayut om in actie te komen neemt toe sinds 80.000 personen een change.org petitie hebben getekend waarin de premier wordt gevraagd Prawit de laan uit te sturen.

De UTCC maakte vorige week bekend dat Thailand’s plaats op de Corruption Situation Index van juni tot december is verslechterd, maar Prayut trekt zijn schouders op over die uitkomst. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) is gevraagd onderzoek te doen naar de vermeende verduistering van 2 miljoen baht bij de spaarcoöperatie van de Spoorwegen (SRT).  In een petitie van leden worden een voormalige voorzitter en vijf anderen beschuldigd van gesjoemel met de regels voor leningen en oplichting van leden.

De petitie is een reactie op de onthulling in december van het Department of Cooperative Promotion dat onregelmatigheden zijn geconstateerd. Tussen 2012 en 2017 verstrekte de coöperatie aan zes personen 199 leningen ad 2,285 miljard baht alhoewel volgens de regels het maximum per lener niet meer dan 15 miljoen baht mag bedragen.

Aanvankelijk waren de leningen bedoeld voor de verwerving van grond om er accommodaties voor leden op te bouwen. Gebleken is echter dat 82 rai is gekocht die ontwikkeld is tot een resort-style project met 102 nieuw toegewezen percelen tegen 200 miljoen baht aan investeringskosten. Volgens een vertegenwoordiger van de coöperatie was het land in Kaeng Krachan (Phetchaburi) niet geschikt voor een woonproject.

– De veilingen voor de nog resterende tracés in de eerste fase van de aanleg van de Sino-Thai hogesnelheidslijn Bangkok-Nakhon Ratchasima worden naar verwachting voor het eind van het jaar afgerond. De veiling voor het traject Pak Chong-Khanan Chit, beide in Nakhon Ratchasima begint in mei zodra de specificaties opgesteld zijn. Naar verluidt moeten de plannen enigszins worden aangepast aan de hand van informatie, volgende week door de Chinezen te verstrekken. In juli worden de contracten getekend.

Vorig jaar december is begonnen met grondwerkzaamheden voor het eerste tracé van 3,5 km tussen Klang Dong en Pang Asok (ook Nakhon Ratchasima). Premier Prayut mocht het startsein toen geven. Volgens een bron bij de SRT moeten de SRT en het Public Debt Management Office het nog eens zien te worden over de aanlegkosten van 425 miljoen baht. Het traject wordt aangelegd onder directie van het Highways Department. In juni of juli moet het klaar zijn.

Ik laat de rest van het bericht onbesproken want dat wemelt van de plaatsnamen en andere details die alleen voor ingewijden begrijpelijk zijn. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

 

– Gouverneur Somchai van Nakhon Phanom belooft een transparant onderzoek naar de afvalverwerkingscentrale die in 2011 na 5 jaar gesloten is wegens gebreken en hoge onderhoudskosten. Somchai zegt dat degenen die zich schuldig hebben gemaakt aan onregelmatigheden voor de rechter gesleept worden, ‘of het nu om functionarissen of leidinggevenden gaat’.

– Laatste bericht. Het kabinet gaat akkoord met een wetsontwerp dat voorziet in een regeringsfonds, te gebruiken voor beurzen en leningen ten behoeve van arme leerlingen zodat ze gelijke toegang tot onderwijs hebben. De regering trekt er het eerste jaar 1 miljard baht voor uit, tevens worden andere bronnen aangeboord zoals de staatsloterij. Burgers die aan het fonds doneren, krijgen belastingverlaging.

Nieuws van de website in 1 regel

• Rechtbank verleent Japanner alleenvoogdij over 13 draagmoederbaby’s
• Bestuurder omgekomen, 8 passagiers gewond bij busongeluk Loei
• Demonstratie tegen kolencentrales beëindigd
• Bescherming voor klokkenluiders welzijnscentrum Khon Kaen
• Twee geweren van Premchai illegaal, volgens politie
• Rocker Sek Loso in staat van beschuldiging voor vuurwapengebruik
• Bangkok: Twee vrouwen hakken met bijl in op pickup truck die inrit blokkeert
• Thaksin en Yingluck gezien in Singapore


 

Regering zoekt achterhoedespelers van acties

20 februari – Bangkok Post opent vandaag met een redelijk vaag verhaal waarin legercommandant Chalerm commentaar geeft op de acties tegen uitstel van de verkiezingen en secretaris-generaal Wallop van de National Security Council bekend maakt dat gezocht wordt naar degenen die de acties financieel steunen.

Het enige ‘harde’ nieuws wordt gevormd door een quote van voormalig parlementslid  Watchara (Democraten), maar die wordt pas genoemd in de laatste alinea van het nogal lijvige artikel. Hij verwacht dat Suthep Thaugsuban een politieke partij gaat vormen die Prayut steunt om na de verkiezingen het land te blijven leiden als zogeheten outsider (niet gekozen) premier.

Suthep is de voormalige leider van protestbeweging PDRC die in 2013 en 2014 tegen de regering Yingluck protesteerde en daarmee de basis legde voor de militaire coup van mei 2014. Watchara denkt dat niet veel leden van de Democratische partij de partij zullen inruilen voor die van Suthep, die gesteund wordt door het leger.

Gevraagd of het aantal demonstranten toeneemt, zegt Wallop dat mensen de neiging hebben om weing aandacht aan de demonstranten te besteden. Zolang de autoriteiten een oogje in het zeil houden, zal weinig narigheid uitbreken.

Chalerm sluit zich bij Wallop’s woorden aan. Hij zegt dat de leiding van politieke partijen ontkennen betrokken te zijn bij de acties. De autoriteiten zullen geen harde maatregelen nemen, voorspelt hij. Ze passen alleen bestaande wetten toe. ‘Ik heb er vertrouwen in dat de situatie onder controle blijft. De politieke crisis dient voor de mensen een les te zijn. Niemand wil dat we weer in een politiek moeras terecht komen. [In het Engels quagmire, leuk woord]

Gevraagd naar de oproep van de actievoerders aan het leger naast het volk te staan, zei Chalerm: ‘Denken jullie dat de mensen op dezelfde manier als deze groepen denken? Ik denk dat de meeste Thai verkiezingen willen, maar ze begrijpen de reden en noodzaak van het vereist legaal proces.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

In sneltreinvaart door de krant

20 februari – Laat ik eerst maar eens de krant in sneltreinvaart met u doornemen, want ik ben later begonnen dan gebruikelijk. In Nieuws van de website in 1 regel staat trouwens al veel nieuws.

Oud-premier Thaksin, die volgens pundits (ook al zo’n leuk woord, betekent betweter, wijsneus), nog steeds de lakens uitdeelt in Pheu Thai, de tweede reïncarnatie van de door hem oprichte partij Thai Rak Thai (Thai houden van Thai), vindt mevrouw Sudarat Keyuraphan het meest geschikt als nieuwe partijleider. Dat zegt een ‘goed geïnformeerde’ bron binnen de partij.

Naar verluidt verdroeg Thaksin geen kritiek op haar toen hij in Hong Kong voormalige PT parlementsleden uit het Noorden en Noordoosten sprak, die hem hadden opgezocht. De bron zegt dat enkelen weinig achting voor Sudarat hebben. Zij steunen voormalig minister van Transport Pongsak Raktapongpaisal. Hij heeft hun voorkeur, alhoewel hij wordt gezien als een slippendrager van Thaksin. In Hong Kong maakte volgens de bron Thaksin snel een einde aan de speculaties over de nieuwe partijleider. ‘Zeg niets. Het is nu niet de tijd daarover te spreken.’

Pagina 2
Op pagina 2 twee follow-ups. De agenten van de gemeentepolitie Bangkok die een ang pao (rood envelopje met geld t.g.v. Chinees Nieuwjaar) hebben ontvangen, worden waarschijnlijk niet strafrechtelijk vervolgd, maar ze hebben wel de ethische code van het korps overtreden, zegt hoofdcommissaris Charnthep.

Het gaat om non-commissioned agenten, gewone dienders dus, die te zien waren in een videoclip. In elk envelopje zat 500 baht en een amulet. De gulle gever was politieofficier Manas Thermtanasak. Hij houdt elk jaar een merit-making ceremonie in zijn huis in Thonburi. Charnthep heeft de indruk dat de envelopjes op een ‘broederlijke manier’ werden gegeven.

Tweede follow-up. In de staatslotenzaak, waarin een onderwijzer en gepensioneerde politieagent het rechtmatig bezit betwisten van een serie loten waarop de jackpot van 30 miljoen baht is gevallen, worden vermoedelijk binnen twee dagen arrestatiebevelen uitgevaardigd, zegt het Central Investigation Bureau.

Volgens adjunct-chef Charn is het onderzoek voor 70 tot 80 procent compleet. De agent die het geld heeft geïncasseerd, heeft al 5 miljoen baht uitgegeven. Zijn bankrekening is geblokkeerd, zolang het onderzoek aan de gang is. Twee nieuwe getuigen zijn opgeroepen voor verhoor. Zij zeggen gezien te hebben dat de agent de lootjes van de grond pakte. In totaal zijn er tien getuigen.

Pagina 3
Pagina 3 opent met de acties op Saint Gabriel’s College, een elite jongensschool (zie Nieuws van de website). De directeur heeft zijn functie neergelegd. Hij wordt ervan beschuldigd een incompetente adviseur en een voedingsconsulent te hebben benoemd. Die laatste wordt verantwoordelijk geacht voor het slechte eten. De adviseur bemoeit zich met het schoolmanagement, budgetuitgaven en veroorzaakt grote frustatie bij de staf. De school, voorheen een topschool, is sinds de Onet-test van 2016 gezakt van plaats 10 naar plaats 59.

Pagina 4
Pagina 4 opent met een follow-up op de verduistering van uitkeringen, bestemd voor gedepriveerde burgers en HIV-patiënten, door een welzijnscentrum in Khon Kaen. De Public Sector Anti-Corruption Commission doet onderzoek. Inmiddels liggen vijf centra onder vuur.  (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Kort nieuws dinsdag 20 februari

– De haalbaarheidsstudie naar de aanleg van de Brown monorail in combinatie met een expressway (snelweg, expresweg) is naar verwachting in juni klaar, zegt het Office of Transport and Traffic Policy and Planning (OTP). In juli gaat de studie naar het Office of the Commission for the Management of Land Traffic (OCMLT), de belangrijkste overheidsdienst op het gebied van tranport. Dat maakte OTP hoofd Chaiwat gisteren bekend tijdens een hoorzitting.

Wanneer het OCMLT het groene licht geeft, neemt het kabinet een besluit. Vervolgens gaat de MRTA, de exploitant van de metro, aan de slag met het ontwerpwerk. De expresweg wordt ontworpen door de Expressway Authority of Thailand. De monorail kost 50 miljard baht, de expresweg 20 miljard baht.

De Brown Line krijgt 18 stations en loopt van Khae Rai (station Nonthaburi Civic Centre) in oostelijke richting naar Bang Kapi (station Lam Sali) door een gebied met weinig busroutes en een toenemende bebouwing. Op zes van de achttien stations kan worden overgestapt op een andere metrolijn, waaronder de Pink en Yellow monorail.

De expresweg wordt als eerste aangelegd. Die maakt gebruik van ongebruikte pijlers langs de Prasert Manoonkij weg [geen details].

– De recente inval door de douane in een winkel in Ratchaburi was legitiem. Dat zegt het Excise Department in reactie op kritiek op de social media dat een huiszoekingsbevel ontbrak en onwettig alcohol is geconfisqueerd. Volgens hoofd Krisada had de dienst wel een huiszoekingsbevel, goedgekeurd door de rechtbank na een tip dat de winkel speelkaarten verkocht zonder daarvoor een vergunning te hebben.

Tijdens de inval zijn enkele flessen met alcohol gevonden waarop de vereiste accijnsstempel ontbrak. Die kunnen gekocht zijn bij een belastingvrije winkel. De winkel had wel een vergunning voor de verkoop van alcohol. De eigenaar klaagt dat hij een boete van 30.000 baht moest betalen voor acht flessen.

– Morgen gaat de eerste fase van het ontwikkelingsprogramma Niyom Yangyuen (sustainable Thai-style development) van start. Het programma heeft tot doel de lokale behoeftes aan ontwikkelingen in kaart te brengen. Eerder maakte de regering bekend 7.800 teams het land te willen insturen om uit te zoeken wat nodig is om de problemen van bewoners op te lossen. Het legercommando Isoc verleent in de eerste fase logistieke ondersteuning.

Legercommandant Chalermchai zegt dat de soldaten die worden ingezet, gedetailleerde kennis van het programma moeten hebben, over interpersoonlijke bekwaamheden dienen te beschikken en dat ze goede luisteraars moeten zijn.

Het programma bestaat uit vier fases, die elk drie tot vier maanden duren. In de eerste fase wordt in 80.000 dorpen informatie verzameld. De andere fases bestaan uit voorlichting en implementatie. De kosten bedragen 100 miljard baht.

– Obec heeft haar beleid versoepeld om de klassegrootte van Pratomsuksa 1 en Mathayomsuksa 4 in het schooljaar 2018 in driehonderd goed presterende scholen te verkleinen. Dt is gisteren besloten tijdens een vergadering van Obec secretaris-generaal Boonrak met driehonderd directeuren van prestigieuze scholen.

Vorig jaar maakte Obec bekend de klassengrootte te willen terugbrengen van 50 à 60 naar 40 in middelbare en lagere scholen en 30 in kindergartens. Scholen (het land telt 30.000 scholen) zouden daardoor beter presteren.

De regel heeft veel bezwaren van ouders opgeroepen die zeggen dat daardoor de mogelijkheden voor kinderen om hun studie aan dezelfde school te vervolgen, worden beperkt. Ouders van kinderen op topscholen zijn bang dat hun kinderen noodgedwongen van school moeten wisselen.

De versoepeling geldt voor kinderen in de overgangsperiode van kindergarten naar lagere school en van junior-high school (klas 1-3 middelbare school) naar high-school niveau. Maar alle scholen moeten bij het aannemen van nieuwe leerlingen de regel volgen. Over de klassengrootte van populaire scholen is nog geen besluit genomen.

De schooldirecteuren zijn gewaarschuwd geen donaties te vragen in ruil voor toelating [lees: steekpenningen]. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

– De Thai Journalists Association weigert de resultaten bekend te maken van een onderzoek naar de seksuele intimidatie van een werkneemster door een leidinggevende van een nieuwsagentschap. Volgens voorzitter Pramed zou bekendmaking de privacy van betrokkenen en de rechten van degenen die verklaringen hebben afgelegd, schaden. Gisteren herhaalde een groep van negentien journalisten haar eis open kaart te spelen. De groep zegt dat alleen dan de bevolking kan beoordelen of betrokkenen eerlijk zijn behandeld.

– Onbenullig en zonder gewicht noemt voormalig politiecommissaris en senator Pratin de beschuldiging van terrorisme tegen hem. Gisteren sprak hij met de pers over de voortgaande vervolging van 98 PAD-leiders (geelhemden, opgeheven) en PAD-leden in verband met de bezetting van luchthaven Suvarnabhumi in 2008.

Pratin vertrouwt het politieonderzoek niet dat onder leiding van toenmalig commissaris Somyot is uitgevoerd. Volgens Pratin is de rechtsgrond terrorisme ongegrond. Vele bezetters waren senioren en enkelen voormalige diplomaten en soldaten. ‘Wat betreft mezelf. Ik bezocht ze en was maar 5 minuten op het podium. Dat was alle bewijs van de politie voor terrorisme.’

Op 5 februari hebben elf PAD-leden het Constitutionele Hof gevraagd de zaak in behandeling te nemen. Het Hof is ingeschakeld omdat het protest bedoeld was de grondwet te beschermen.

– Bangkok kreeg gisteren weer natte voeten. De gemeente heeft bekend gemaakt de aanleg van ondergrondse water banks en wateropslaggebieden te willen versnellen. De vijf water banks krijgen een capaciteit van 27.030 kubieke meter water. Dit jaar komen ze klaar, zegt gouverneur Aswin.
Water banks zijn grote artesische bronnen voor het opslaan van water. Het idee is ontleend aan Japan.

De gemeente vindt het moeilijk regenwater te beheersen. Het rioolstelsel van de stad is oud en ontoereikend. Natuurlijke aquifers (waterhoudende grondlagen) die ooit het water opnamen, zijn vervangen door beton voor wegen en voetpaden. Op de foto de Ngam Womgwan 18 in Nonthaburi.

– Premier Prayut bezoekt morgen in Nakhon Pathom een modelboerderij. Hij wil weten hoe het agrarisch beleid van de regering wordt toegepast. Prayut en zijn gezelschap praten de hele dag met boeren die rijst verbouwen en melkvee houden. De dag begint met een bezoek aan een voorlichtingscentrum over productiviteitsvergroting.

– Amlo heeft kans gezien callcentre oplichters kaal te plukken en 45 slachtoffers (van de 251 die vorig jaar aangifte hebben gedaan) 20 miljoen baht terug te geven. In totaal werden de slachtoffers voor 95 miljoen baht opgelicht.

Nieuws van de website in 1 regel

• Thaksin roept op tot eenheid partij met het oog op verkiezingen
• Nog meer welzijnscentra drukken geld achterover, arme mensen de dupe
• Leerlingen, ouders en alumni eisen vertrek directeur St Gabriel’s College
• Uitzonderlijke winstbelasting mogelijk max 5 pct van waardevermeerdering
• Portret banneling Somsak geveild, opbrengst naar fonds voor steun aan actievoerders
• Nok Air toestel maakt kort na vertrek noodlanding op luchthaven Sakon
• Cobra Gold: Mariniers drinken cobrabloed tijdens jungle overlevingsoefening


 

Commentaar: Haal haaienvinnen definitief van het menu

19 februari – Haal haaienvinnen voorgoed van het menu, roept Bangkok Post de restaurantsector op in haar hoofdredactioneel commentaar van zondag. Want als dat niet gebeurt, wordt niet alleen de haai in zijn voortbestaan bedreigd, maar wordt ook de ecologische balans verstoord en zullen mensen daarvan de gevolgen ondervinden omdat voedselbronnen waarvan ze afhankelijk zijn, verdwijnen.

Milieuactivisten hebben lange tijd het oude geloof bestreden dat haaienvinnen gezond zijn, maar nu komen daar groeiende zorgen bij over de potentiële gezondheidsrisico’s door giftige chemicaliën in vinnen, vlees en olie. Als predatoren bovenaan de voedselketen bouwen ze gedurende hun leven de hoogste concentratie chemicaliën op, zoals kwik, methylkwik, cadmium en arseen.

BP houdt het pleidooi naar aanleiding van het recente rapport Sharks in Crisis: Evidence of Positive Behavioral Change in China as New Threats Emerge. De milieugroep WildAid, samensteller van het rapport [?], zegt dat 57 procent van de stedelijke bevolking in Thailand haaienvinnen heeft geconsumeerd, meestal op bruiloften, familiedineetjes in restaurants en zakenbijeenkomsten. Ruim honderd restaurants in Bangkok serveren de delicatesse. Restaurants van enkele sterrenhotels hebben het controversiële gerecht op hun Chinese Nieuwjaar menu gezet.

China heeft kans gezien de consumptie met 80 procent terug te dringen dankzij een zware publiekscampagne en een verbod van de communistische partij in 2013. In Thailand en andere landen, zoals Taiwan, Vietnam en Indonesië neemt de consumptie van haaienvinnen daarentegen toe. Haaienvinnensoep is ook populair in Macau en Taiwan. Singapore is de tweede grootste importeur en exporteur in termen van waarde na Hong Kong.

In een studie van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) wordt geschat dat jaarlijks 100 miljoen dieren worden gedood waarvan 73 miljoen in haaienvinnensorp belanden. Een groot aantal legt onbedoeld het loodje als bijvangst. DE IUCN schat dat 25 procent van de haaien- en roggensoorten met uitsterven wordt bedreigd.

Dat doden gaat niet zachtzinnig. Wanneer de dieren nog leven, worden de vinnen eraf gesneden en wordt de vis teruggegooid in zee, waar hij een langzame dood sterft. Een film liet dit begin 2000 zien, de bevolking stond versteld, maar het effect is inmiddels weggeëbt.

De toenemende zorgen over het verlies van haaienvinnen hebben geleid tot de ontwikkeling van kunstmatige vinnen. In Nederland wordt meen ik eiwit gebruikt om haaienvinnensoep te maken.

In 2016 erkende premier Prayut tijdens een forum op World Environment Day dat hij nog steeds haaienvinnensoep at, maar veel minder. Bovendien had hij genoeg van de soep. Maar op officiële diners moet hij het dure gerecht vaak hebben gegeten.

BP besluit met de oproep aan de premier en andere opinieleiders het goede voorbeeld te geven door haaienvinnen te verbannen van hun eettafel en de bevolking te stimuleren hen te volgen. Uw redacteur is gek op de soep, die je dus beter eiersoep kunt noemen. Dat je de vinnen ook kunt eten [hoe bereid?] is mij niet bekend. (Bron: Bangkok Post, 18 februari)

Oproep: Doe onderzoek naar geldspoor van bordeelbaas

19 februari – Kies tussen het volk en het leger, oftewel sluit je bij ons aan. Die oproep werd zaterdag tijdens een briefing op de Thammasat universiteit gedaan door pro-verkiezingen actiegroepen. Maar de politiek schrikt er voor terug. De politieke partijen willen niet voor het karretje gespannen worden van de actievoerders. Ze zijn bang dat de activisten gezien kunnen worden als politiek instrument, waardoor hun campagnes legitimatie verliezen, wanneer politici deelnemen.

Voor Bangkok Post is dat vandaag het belangrijkste nieuws van de dag, dus opent de krant ermee. Maar niet voor uw redacteur die allergisch is voor politiek nieuws dat doorgaans uit niet meer bestaat dan Talk about talk, zoals dat in een van mijn favoriete boeken The language of newsmedia over politieke verslaggeving wordt genoemd. Interessanter vind ik de affaire Victoria’s Secret Massage, het bordeel gecamoufleerd als massagesalon, die ontmanteld is.

Weet u nog: de politie tolereerde de salon waar voornamelijk buitenlandse vrouwen illegaal werkten in de seksuele dienstverlening. Kwestie van oogje dichtknijpen in ruil voor gratis eten en drank en een gratis wip. Police Watch, een actiegroep die de politie scherp in de gaten houdt, dringt er bij de DSI en Amlo op aan onderzoek te doen naar het geldspoor van de voortvluchtige eigenaar die wordt verdacht van mensenhandel.

Ze eist inzage in de transacties die Kampol Wirathepsuporn op de effectenbeurs heeft verricht, daar ze gegevens kunnen opleveren van ‘grote namen’, die betrokken zijn bij zijn netwerk. Sunand Srichantha, economisch en beursanalist, zei gisteren op een seminar dat hij verdachte transacties heeft ontdekt tussen Kampol en voormalig RTP-hoofdcommissaris Somyot Poompanmoung (foto), één van de drie Untouchables die ik gisteren noemde in mijn bespreking van The Big Issue, alsmede met een zakenman die nu een mediamagnaat in een zuidelijke provincie is.

Somyot verkocht in 2015 een grote hoeveelheid aandelen die hij in een bedrijf bezat, aan Kampol. Drie maanden later werd het bedrijf geweerd van de beurs. Een andere verdachte transactie die Sunand ontdekte, heeft betrekking op een bedrijf waarbij de mediamagnaat betrokken is, dat land van Kampol in een zuidelijke provincie kocht tegen bovenmarkt prijzen. Somyot heeft ook geld geïnvesteerd in vele beursgenoteerde bedrijven die banden hebben met de magnaat.

De link tussen Kampol en Somyot is recent onthuld door de DSI. Somyot heeft toegegeven dat hij 300 miljoen baht van Kampol heeft geleend toen hij politiecommissaris was. Verklaring: Kampol was een oude vriend en die hielp hem tijdens een moeilijke periode. Hij zegt de lening te hebben gemeld en inmiddels te hebben afgelost. De voormalige Bullebak heeft in een media-interview gezegd dat zijn werk als politiehoofd een sideline (bijbaan) was: zijn echte baan was speculeren op de aandelenmarkt.

Sunand kan niet zeggen of Kampol’s netwerk de beurs gebruikte om geld wit te wassen. Daarvoor ontbreekt nog het bewijs, maar ‘wat ik heb gevonden rechtvaardigt onderzoek door de DSI en Amlo. Misschien vinden ze andere grote namen’.

Voormalig Democratisch parlementslid Watchara roept de bevolking op druk uit te oefenen op Somyot. Zijn opmerking dat het politiewerk een bijbaan was, duidt erop dat hij de ethische eisen die aan een politiecommissaris worden gesteld, aan zijn laars lapte. Hij vraagt zich af of de huidige werkzaamheden van Somyot, het lidmaatschap van de NLA en voorzitterschap van de Football Association of Thailand, ook een bijbaantje zijn. Watchara heeft vorige week in een petitie de parlementsvoorzitter gevraagd onderzoek te doen naar het omstreden gedrag van Somyot, alhoewel hij toen nog geen lid was van de NLA.

Voormalig adjunct politie inspecteur-generaal Wirut vreest dat de ethische code van de politie, die sinds 2008 van kracht is, niet meer is dan een ‘papieren tijger’. Nog nooit is een politieofficier gestraft wegens overtreding van de code. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Begrijpt u nu, na dit gelezen te hebben, dat ik liever over deze affaire schrijf dan over politiek?

Nieuws uit Thailand heeft het gemakkelijk

19 februari – Bangkok Post maakt het uw redacteur vandaag erg gemakkelijk om te ‘spijbelen’, want het grootste deel van de vier nieuwspagina’s bestaat uit achtergrondverhalen.

Op de voorpagina een Special Report over Suthep Thaugsuban, toentertijd vice-premier in het kabinet Abhisit, die een stokje stak voor lokale aanbestedingen van de bouw van politiebureaus en dienstwoningen.

De NACC doet er al 10 jaar onderzoek naar. De bevolking heeft groeiende twijfel over de rol van de NACC. Secretaris-generaal Worawit zegt dat het onderzoek voor 80 procent is afgerond. Waarom het allemaal zo lang heeft moeten duren, wil hij niet zeggen. Mijn idee: Suthep heeft een streepje voor want zijn straatprotesten in 2013 en 2014 legden de basis voor de militaire coup van mei 2014.

Op pagina 2 een interviewtje met opperbevelhebber Min Aung Hlaing uit Myanmar, die een driedaags bezoek aan Thailand brengt. Op de eerste dag van zijn bezoek kreeg hij een koninklijke onderscheiding. Schreef er gisteren al over.

De rubriek Inquirylines op pagina 3 zet de baas van Thungyai Naresuan Wildlife Sanctuary in het zonnetje. Wichien Chinnawong zegt over de aanhouding van het jachtgezelschap met aannemerstycoon Premchai: ‘Als ze ons advies om te vertrekken hadden gevolgd, zouden we nooit geweten hebben dat ze gekomen waren om te jagen.’

BP schrijft dat Wichien zijn sporen ruimschoots heeft verdiend met het vangen van ‘grote vissen’ in de strijd tegen illegaal jagen. ‘Moeilijke tijden creëren helden’, constateert de krant. (Zie verder de pagina Stroperssage)

Op pagina 4 staan zegge en schrijven twee nieuwsberichten, maar het grootste deel van de pagina bestaat uit twee achtergrondverhalen: één over het Shan State Army in Myanmar dat twee jaar geleden de wapens neerlegde. De lokale economie van de deelstaat vaart er wel bij.

In het tweede achtergrondverhaal aandacht voor het ‘cooperative education’, een samenwerkingsprogramma van enkele beroepsopleidingen en bedrijven. Veel studenten die eraan deelnemen, worden onderbetaald en moeten onbetaald overwerk doen zonder welzijnsuitkeringen.

Kort nieuws maandag 19 februari

– ’t Is nog niet definitief, maar valt wel te verwachten: de overplaatsing van de directeur van een welzijnscentrum in Khon Kaen, dat wordt verdacht van het achterover drukken van overheidsuitkeringen, bestemd voor behoeftige bewoners en HIV-patiënten. Zodra de eerste onderzoeksresultaten van de PACC zijn bevestigd, moet hij opkrassen.

Het Bung Kan Protection Centre for the Destitute is het derde centrum, dat onder supervisie staat van het ministerie van Sociale Zaken en dat verdacht wordt van onregelmatigheden. De eerste twee bevinden zich in Khon Kaen en Chiang Mai. [Waarom lees ik dat nu pas?] De directeuren van beide centra zijn al overgeplaatst naar een inactieve post. In Chiang Mai is zaterdag bewijs gevonden van onregelmatigheden. De zaak is bekend geworden dankzij stagiaires in Bung Kan (Khon Kaen) die kwitanties moesten vervalsen voor betalingen van in totaal 6,9 miljoen baht. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– Het kantoor van de beurscommissie heeft gewaarschuwd voor investeringen in cryptovaluta en initial coin offerings (ICO’s). Secretaris-generaal Rapee zegt dat mensen die niet begrijpen hoe die werken, een aanzienlijk risico op verlies kunnen lopen.

Sommige opportunisten lanceren zakelijke projecten via deze nieuwe technologie die hun selling point is, maar feitelijk willen ze die gebruiken om mensen op te lichten. Voor ICO’s bestaan geen regelingen, waardooor investeerders niet worden beschermd tegen schade. De white papers die voor ICO’s worden verstrekt, zijn slechts lege beloftes. Kortom: ‘Investeer niet, als je het niet begrijpt’, zegt Rapee.

– Het ministerie van Financiën vindt dat meer geld uit het Government Pension Fund en Social Security Fund (SSF) in het buitenland moet worden geïnvesteerd om de sterke baht ‘af te koelen’. De baht neemt in waarde toe als gevolg van een instroom van buitenlands kapitaal.

Permanent secretaris Somchai van het ministerie vindt het echter raadzaam in deze fase investeringen tot het plafond te laten stijgen want veel leden van beide fondsen voelen zich ongemakkelijk dat meer geld naar het buitenland gaat.

Het plafond voor buitenlandse investeringen door het SSF bedraagt 30 procent. Eind vorig jaar was 26 procent geïnvesteerd in buitenlandse obligaties.In kas bevond zich 1,76 biljoen baht, waarvan 1,24 biljoen aan bijdragen van deelnemers, werkgevers en regering. De rest bestond uit winst op investeringen. In de investeringsportfolio van 382 miljard baht was 12 procent geïnvesteerd in buitenlandse aandelen (OS) en 2 procent in obligaties.

Het Macroeconomic Policy Bureau van het Fiscal Policy Office heeft bekend gemaakt dat de baht in waarde met 3,53 procent is gestegen naar 31,29 baht per dollar. Vooral het MKB voelt de pijn, zegt Somchai. Exporteurs die op prijs concurreren hebben het moeilijk zich staande te houden tegen Thailand’s handelspartners.

– Ik eindig Kort Nieuws waarmee ik NuT vandaag begonnen ben: de reactie van politieke partijen op de vraag van pro-verkiezingen actievoerders om zich bij hen aan te sluiten. Voormalig Pheu Thai parlementslid Somkid zei gisteren dat politici zich afzijdig houden. Ze willen er niet van beschuldigd worden de demonstraties financieel te steunen; anderzijds zouden de campagnes nadeel kunnen ondervinden van hun deelname. Het is de taak van de activisten om namens de nieuwe generatie meningen te geven.

Samart Kaewmeechai, ook voormalig PT-parlementslid, zegt dat – hoewel de partij en de civiele sector hetzelfde doel nastreven – de handen van Pheu Thai gebonden zijn door de wet, dus ze moet voorzichtig opereren. Wanneer ze dat niet doet, loopt ze het risico ontbonden te worden.

Adjunct-partijleider Nipit (Democraten)  sluit zich daarbij aan. Met politici in hun gelederen kunnen de activisten gezien worden als verlengstuk van partijen wat mensen kopschuw kan maken zich bij de acties aan te sluiten. ‘De pro-verkiezingen rally’s dienen natuurlijk en spontaan te zijn zonder dat politici en partijen opgeroepen worden mee te doen.’

Gisteren kwamen tien actievoerders, geleid door Ja New van de New Democracy Movement, in Lan Ya Mo bijeen (Nakhon Ratchasima). De actie trok 50 lokale bewoners. 150 veiligheidsofficieren bewaakten de openbare orde. Zaterdag wordt gedemonstreerd op de Tha Phra Chan campus van de Thammasat universiteit. Volgende ‘big events’ zijn gepland voor 10 en 14 maart. In april liggen de acties stil, in mei draven de activisten elke zaterdag op en non-stop van 19 tot 22 mei.

Soldaten van het 2nd Region Army hebben in het Noordoosten bewoners verzekerd dat de regering zich houdt aan de roadmap [to democracy] en terugkeer naar democratie, aldus commandant Tharakorn. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Nieuws van de website in 1 regel

• In Spectrum: Detentiecentra zijn een relikwie uit de vorige eeuw
• Ayutthaya: Drie houten gebouwen op tempelterrein door brand beschadigd
• Rubbertapper dood geschoten in Yingo (Narathiwat)
• Suan Dusit Poll: 5,35 voor regering Prayut (10-punts schaal)
• Buri Ram: Motorrijder omgekomen bij botsing met stilstaande vrachtwagen
• Man (77) op motorfiets omgekomen bij botsing met SUV
• Dierentuin Khon Kaen uitgebreid met witte leeuw en roodscheendoek (aapje)
• Deze week regen in 40 pct van Bangkok
• Bomexplosie Chanae: pickup truck over de kop, 4 soldaten gewond


 

Slaapt de junta wel rustig?

18 februari – Slaapt het kabinet en met name premier Prayut wel rustig of liggen ze de hele nacht te woelen in bed? Want het zijn ‘politiek moeilijke tijden’, zoals partjleider Abhisit (Democraten) vorige week terecht opmerkte. Op een rijtje:

1 In Bangkok is bij het Democracy Monument en de BAAC (Pathumwan) gedemonstreerd.

2 Gisteren lanceerden enkele groepen, waaronder de New Democracy Movement, geleid door Sirawith ‘Ja New’ Seritiwat, op de Thammasat universiteit een people’s roadmap met de data waarop verdere acties zijn te verwachten. De volgende bijeenkomt is vanmiddag in Lan Ya Mo (Nakhon Ratchasima) voor het Thao Suranee Monument. Zaterdag is een rally belegd op de Tha Phra Chan campus van de Thammasat universiteit.

3 Vrijdag eindigde in Khon Kaen The Walk¸ een protestmars, en dat zal niet de laatste zijn. Gedacht wordt aan marsen op de hoofdwegen van Bangkok en andere activiteiten. Acht leiders van het People Go Network dat de mars had georganiseerd, zijn vorige week aangeklaagd voor overtreding van het verbod op politieke activiteiten en bijeenkomsten van vijf personen en meer, alhoewel ze in groepjes van vier liepen. De bestuursrechtbank heeft de politie de opdracht gegeven de mars geen strobreed in de weg te leggen.

4 Sinds december ligt vice-premier Prawit onder vuur vanwege zijn verzameling van 25 peperdure horloges. De NACC heeft de zaak in onderzoek. 80.000 Thai hebben op de campagnewebsite change.org hun handtekening gezet onder een petitie waarin premier Prayut wordt gevraagd Prawit te ontslaan. Twijfels bestaan over de transparantie van het onderzoek.

5 Minister Teerakiat (Onderwijs) heeft in Engeland enkele harde noten gekraakt over collega Prawit. Als het hem was overkomen, was hij direct opgestapt nadat het eerste horloge, een duur Richard Mille klokje, gesignaleerd was. Teerakiat heeft zijn excuses gemaakt aan Prayut en Prawit, maar zijn dagen als kabinetslid lijken geteld.

6 Laatste vuiltje. Zestig agenten van de gemeentepolitie Bangkok hebben ter gelegenheid van Chinees nieuwjaar ang pao (rode envelopjes met geld) geaccepteerd van een zakenman die een gokgelegenheid in Thonburi zou exploiteren. Commandant Boonyarit van de Metropolitan Police Division 7 zegt dat ze zich bij de MPD7 moeten melden voor een onderzoek.

Misschien moet ik ook nog noemen de arrestatie van hi-so aannemer Premchai op verdenking van het stropen van beschermde dieren in bosreservaat Thungyai Naresuan in Kanchanaburi. Critici vrezen voor klassenjustitie, want wie geld en invloed heeft in Thailand, draait bij hoge uitzondering de bak in, in tegenstelling tot ‘gewone’ mensen.

De acties zijn een uitvloeisel van het dreigend uitstel van de verkiezingen. De actievoerders eisen dat dit jaar nog verkiezingen worden gehouden, hetgeen premier Prayut heeft beloofd. Tijdens de mars werd gediscussieerd over natuurlijke hulpbronnen, voedselveiligheid, gezondheidszorg en de vrijheid van meningsuiting.

‘Waar we om vragen, is niks nieuws’, zei Sirawith tijdens de briefing gisteren op de Thammasat universiteit. ‘Het is het basisrecht dat de junta ons vier jaar heeft onthouden. Wij willen verkiezingen zodat we zeggenschap hebben in de toekomst van het land. Het wordt tijd voor de mensen om gebruik te maken van hun recht om hun eigen lot en de toekomst te bepalen in plaats van de aanwijzingen van de Five Rivers te volgen, waarvan alleen hun maatjes profiteren. Ze moeten ophouden de verkiezingen en de machtsoverdracht te vertragen. Verkiezingen moeten dit jaar worden gehouden.’

Ter toelichting: De Five Rivers is een orgaan bestaand uit de NCPO, kabinet, NLA, CDC en de inmiddels opgeheven NRC. Dat moet een machtige en invloedrijke club zijn met vergaande bevoegdheden. Meer weet ik er niet van. Als u weet wat die afkortingen betekenen, bent u een Thailand kenner. (Meer op de pagina’s Verkiezingsnieuws 2 en Corruptie 5)

Op de foto pro-verkiezingen actievoerders tijdens de briefing van zaterdag op de Thammasat universiteit, die het drievinger protestgebaar maken [ontleend aan de film Hungergames]. In de krant staat een grote foto van een bijeenkomst van het People Go Network bij een doek bedrukt met voetstappen waarop ze hun mening hebben geschreven. Leuke foto, ik hoop dat die nog beschikbaar komt op de website.

The Big Issue: Waarom zouden we ons zorgen maken?

18 februari – De zondagrubriek The Big Issue besteedt aandacht aan drie affaires. De hoofdpersonen worden in het bijschrift The Untouchables genoemd, wat de titel is van een Franse film uit 2011 over een verlamde aristocraat die een vriendschap opbouwt met zijn verzorger. De aanduiding zou ook de titel kunnen van een Thaise tv-dramaserie The Untouchables: Bred Men Walking met in de hoofdrollen de Watchman, Fatman en de Catman.

De drie Thaise onaanraakbaren zijn vice-premier Prawit (de horlogeverzamelaar, rechts op de foto), ITD-directeur Premchai (de vermeende stroper, links) en voormalig RTP hoofdcommissaris Somyot, thans voorzitter van de Thai Football Association, die 300 miljoen baht heeft geleend van de gevluchte eigenaar van massagesalon (lees: bordeel] Victoria’s Secret Massage. Hun portretten staan pontificaal boven het artikel. In de bijbel zou het om lepralijders gaan, in Thailand zijn het hi-so met geld en invloed dankzij hun connecties. Dus luidt de kop What, we worry?

Verder op pagina 2 de vaste rubrieken They said it, Milestones, Losers, Winners en The week ahead. Maandag maakt de NESDB de definitieve economische groeicijfers van vorig jaar bekend en dinsdag vonnist de Central Juvenile Court of de Japanner Mitsutoki de wettelijke vader is van 15 baby’s die zijn verwekt bij draagmoeders om er twee dingen uit te lichten

Lintje voor Hlaing, smog in BKK neemt af

18 februari – Op pagina 2 volgt pagina 3 – daar heb ik geen zakjapanner voor nodig om dat uit te rekenen, in Thailand een veel gebruikt hulpmiddel bij het afrekenen, want hoofdrekenen kunnen verkopers niet.

De pagina opent met het bericht dat opperbevelhebber Min Aung Hlaing uit Myanmar een tweede koninklijke onderscheiding van Thailand heeft gekregen. Houd u vast: hij kreeg vrijdag op de eerste dag van zijn driedaags bezoek aan Thailand de Knight Grand Cross (First Class) of the Most Exalted Order of the White Elephant.

Privy Council voorzitter Prem Tinsulanonda had evenals de Thaise opperbevelhebber Thanchaiyan lof voor Hlaing die de eminence grise in zijn residentie in Thewes bezocht. Thanchaiyan zegt dat de onderscheiding is verleend vanwege de nauwe relatie tussen Hlaing en het Thaise leger en de geschiedenis van samenwerking van beide naties.

Na 3 komt 4 – logisch toch? – en die pagina opent met het bericht dat de CSD morgen een punt zet achter haar onderzoek naar de staatsloten zaak, waarin twee personen het eigendom claimen van een serie loten waarop de jackpot van 30 miljoen is gevallen. Geen Wie van de Drie?, maar Wie van de Twee mag het geld mee naar huis nemen?

De smog in Bangkok neemt deze week af, verwacht permanent secretaris Wijaran van het ministerie van Milieu, omdat het in 30 procent van het stadsoppervlak de komende vier dagen gaat regenen. Als roker had ik er geen last van, want mijn longen zijn al verpest.

Op de Intharaphithak weg waar eerder 80 mg PM 2,5 werd gemeten, was de concentratie gisteren 45-54, iets boven de veiligheidslimiet van 50 mg per kubieke meter lucht. Vandaag zouden alle eerder genoemde plaatsen veilig zijn.

Poep bij auto aannemerstycoon belangrijk bewijs

18 februari – Menselijke uitwerpselen, gevonden bij de geparkeerde auto van ITD-directeur Premchai in bosreservaat Thungyai kunnen hem in verband brengen met de jacht op een zeldzame zwarte panter, zegt een functionaris van de boswachterij.

Dat inspireerde de koppenmaker tot de kop Faeces find could land tycoon in the poo. Het Engelse woord poo betekent poep. Mijn papieren woordenboek kent het niet, ik dacht dat het door en bij kinderen wordt gebruikt. In the poo zal wel zoiets betekenen als ‘in de problemen’.

Premchai en drie personeelsleden van zijn aannemersbedrijf worden verdacht van het stropen van (beschermde) dieren in het bos, dat ze alleen met toestemming hadden mogen betreden. Ze werden op 4 februari aangehouden. Op de kampeerplaats is een pan gevonden waarin van de staart van de panter soep was getrokken.

De poep lag op drie meter afstand van de plaats waar het geweerfoudraal lag. Ze is voor onderzoek naar forensisch experts gestuurd. [Die hebben ook overal verstand van] Chaiwat Limlikit-asorn, hoofd van de DNP taakeenheid bosbescherming, acht het onwaarschijnlijk dat de poep van Premcha’s chauffeur en een mede-jager was. Die zouden het niet in hun hoofd halen om vlakbij de wagen van hun baas te poepen. De derde persoon, een vrouw, zou het niet in het openbaar durven.

De poep lag ook niet ver van de plaats waar het dier geslacht werd en de ingewanden werden verwijderd. Toen ze daarmee bezig waren, kan Premchai zijn sanitaire stop hebben gemaakt.

Ja, dames en heren, knap staaltje deductie van de Thaise Sherlock Holmes.

Verder meldt het bericht dat de provinciale autoriteiten in Loei onderzoek hebben gedaan naar een perceel van zes rai, eigendom van PCK International Company, waarvan Premchai in de RvB zit. Ze vermoeden dat de grondakte illegaal is verstrekt, dus heeft hij zich (mede)schuldig gemaakt aan encroachmenti (hetzelfde als het kraken van woningen in Nederland). (Zie verder de pagina Stroperssage)

Kort nieuws zondag 18 februari

– De autoriteiten hebben zich voorgenomen hard op te treden tegen uitzendbureautjes die op de social media (illegaal) werk in Zuid-Korea aanbieden. Vermoed wordt dat dit een Thaise werker ertoe heeft gebracht de hand aan zichzelf te slaan. De 40-jarige man uit Buriram maakte op 8 februari een eind aan zijn leven. Vermoedelijk werd hij mishandeld door zijn werkgever die op de hoogte was van zijn illegaal verblijf. Hij zou geen salaris hebben ontvangen.

Donderdag is het stoffelijk overschot overgebracht naar zijn geboorteplaats in het district Krasang, waar gisteren de crematieceremonie werd gehouden. Zijn vrouw zegt dat haar man werk had gevonden via een Facebook pagina. Op 11 december vloog het echtpaar naar Zuid-Korea. Ze betaalden 20.000 baht voor de trip en namen onderweg de benen, zoals de tussenpersoon had geadviseerd.

De vrouw vertelt dat ze geld wilden verdienen voor de bouw van een huis. Ze leenden 150.000 baht van de BAAC voor de reis. Een week na hun aankomst ging de vrouw terug naar Thailand omdat ze geen werk konden vinden. Later belde hij haar dat hij werk had gevonden.

Het Department of Employment van het ministerie van Werkgelegenheid heeft een team gevormd dat online opererende tussenpersonen, mensenhandelaren en ander geboefte opspoort.

– De staatsonderneming Transport Co Ltd gaat opnieuw proberen 64 minibusjes te verwerven ter vervanging van de bestaande busjes die op korte routes rijden. De eerste twee e-veilingen leverden geen gegadigden op omdat ze de geboden huurprijs van 2.100 baht per dag te laag vonden. De huur is nu verhoogd naar 3.000 baht. De nieuwe versie van de busjes is veiliger en brengt meer geld op.

Het bericht spreekt van minibusjes en niet van midibusjes (busjes met meer zitplaatsen die in de toekomst alle minibusjes moeten vervangen). Transport Co koopt ook 99 bussen voor 700 miljoen baht en huurt 215 bussen voor 4.900 baht per voertuig/per dag.

Nieuws van de website in 1 regel

• Dankzij lokale assemblage kost Mercedes-AMG C43 Coupe slechts 4,14 mln baht
• Nieuw: Seafood Slavery Risk Tool geeft info over slavernij in visserij
• Zuid-Koreaanse investeerders switchen van Vietnam naar Thailand
• Samut Prakan: Man (34) komt om bij brand in houtzagerij
• Pro-verkiezingen activisten roepen roadmap van ‘t volk uit
• Bergen afval spoelt aan op strand Koh Talu
• ‘Vader van de Thaise orchideeën’ overleden (95 jaar)
• Economische groei in Q4 2017 van 4,3 pct beter dan rest van het jaar


 

Chinees Nieuwjaar duurt drie dagen

17 februari – Hoofdredacteur Pornchai van Guru, het immer creatieve en soms ondeugende vrijdagmagazine van Bangkok Post, zelf van Thai-Chinese afkomst, meldt in de vorm van een mini-quiz met zeven vragen enkele aardige feitjes over Chinees Nieuwjaar. Thailand telt naar schatting 26 miljoen Thai die volledig of deels van Chinese afkomst zijn. Oftewel: 40 procent van de Thaise bevolking heeft Chinese wortels.

Ze vertelt dat het Chinese Nieuwjaar niet één dag telt, maar drie dagen. De eerste dag (dit jaar 14 februari) is bestemd voor het kopen van offerandes voor de goden. De tweede dag is bestemd voor aanbidding en de leeuwendans en de derde dag is voor ontspanning, feestvieren, nieuwe kleren dragen en rode envelopjes uitdelen.

De vraag Hoeveel leeftijden heb je, levert het verrassende [?] antwoord op: twee. De gebruikelijke leeftijd zoals iedereen en de leeftijd berekend aan de hand van de Chinese kalender. Dus ben ik, schrijft ze, ouder dan een Thai-Thai vriend(in), die op dezelfde dag is geboren. (Bron: Guru, Bangkok Post, 16 februari)

Teerakiat krijgt de rekening gepresenteerd van zijn loslippigheid

17 februari – Het begint erop te lijken dat de toekomst van minister Teerakiat (Onderwijs) als bewindsman aan een zijden draadje hangt. Binnen een week nadat zijn kritiek op generaal Rolex [lees: vice-premier Prawit] bekend is geworden, ligt hij onder vuur wegens het bezit van vijfduizend aandelen in de Siam Cement Group, die contracten heeft gewonnen van de overheid.

Voorzitter Meechai van de grondwetcommissie (CDC) zegt dat ministers met aandelen in bedrijven die overheidsconcessies hebben verworven, aan kunnen blijven indien die verkregen zijn voordat de desbetreffende bewindsman tot het kabinet toetrad.

De krant schrijft ‘He was responding to a query on whether Education minister Teerakiat Jareonsettasin can continue serving in the cabinet’, waarmee de vraag onbeantwoord blijft: wie heeft deze zaak aangezwengeld? Heeft Prayut zelf iemand in zijn oor gefluisterd: ga achter Teerakiat aan, die man heeft de eenheid van het kabinet in gevaar gebracht.

Het bericht noemt alleen juridisch expert Ruangkrai van Pheu Thai, die gezegd heeft Teerakiat’s vermogensverklaringen aan de NACC te hebben bestudeerd. De 5.000 aandelen zouden zijn kabinetspost in gevaar kunnen brengen als de zaak ter beoordeling wordt voorgelegd aan het Constitutionele Hof, meent hij.

Maar Meechai wijst op de uitspraak van het hooggerechtshof over het tijdstip waarop de aandelen zijn verworven. Echter, zegt hij: In principe mag een kabinetslid geen significante hoeveelheden concessie aandelen in zijn bezit hebben, want die zouden hem/haar in staat stellen de bedrijfsvoering van het bedrijf te beïnvloeden.

‘Als het er niet veel zijn, kan het geen geen probleem zijn’, zegt Meechai. ‘Maar zodra een minister in functie treedt, kan hij geen concessie aandelen meer verwerven omdat dit een belangenconflict oplevert.’ Verder wilde Meechai niets over de zaak zeggen. ‘Ik heb er geen informatie over. De aandelenkwestie moet onderzocht worden door de relevante dienst.’

Teerakiat heeft geen bezwaar tegen een onderzoek door de NACC, wanneer de zaak bij de commissie aanhangig wordt gemaakt. Hij zegt dat de Raad van State hem vrij van schuld heeft gepleit. ‘Laat het onderzoek van de NACC ongemoeid. Andere kabinetsleden worden ook voor een soortgelijke kwestie onderzocht’, waarmee Teerakiat duidelijk doelt op het NACC-onderzoek naar Prawit’s horlogeverzameling.

Dinsdag bevestigde de NACC dat indien en wanneer ze de petitie van Ruangkrai tegen Tearakiat ontvangt een onderzoeksteam vormt. Vice-premier Wissanu schiep enige verwarring door te zeggen dat de Kiesraad beslist of Teerakiat al dan niet kan aanblijven. De NACC houdt zich volgens hem alleen bezig met petities over kabinetsleden die aandelen hebben in niet-concessionaire bedrijven. De wet verbiedt hen meer dan 5 procent van deze aandelen in bezit te hebben. (Bron: Bangkok Post, 16 februari)

Voorgaande berichten:
16 februari Commentaar: De klok tikt in watchgate
14 februari: Er zijn geen barsten in het kabinet, zegt premier Prayut

80.000 handtekeningen voor vertrek Prawit

17 februari – Bangkok Post telt vandaag zestien nieuwsitems verdeeld over drie pagina’s, dus wacht nog even met boodschappen doen – waarvoor de zaterdag vaak wordt gebruikt –, leun achterover en lees de krant via Nieuws uit Thailand.

Pagina 1 en 3 bevatten forse openingsverhalen. Op de voorpagina ‘Confusion reigns over election date’ en op de 3 ‘We Walk ends trek with election call’, voorzien van een bijna paginabrede foto.

Maar uw redacteur vindt het tweede voorpaginaverhaal interessanter, want dat gaat over de horlogeaffaire waarin vice-premier Prawit is verwikkeld. 80.018 personen hebben een petitie getekend waarin premier Prayut wordt gevraagd Prawit te ontslaan.

De petitie werd gisteren door Thicha Nanakorn, voormalig lid van de NRC, ingeleverd bij het Public Service Centre van het Government House. De handtekeningen zijn tussen 31 januari en 15 februari verzameld op de website change.org. Thicha, door de krant omschreven als mensenrechten voorvechtster en jeugdspecialist, wijst erop dat het aantal van 80.000 meer is dan de 50.000 handtekeningen die in de referendumwet conform de grondwet van 1997 worden geëist voor het verwijderen van een politicus.

Thicha riep ook de NACC op ‘transparant’ te zijn bij haar onderzoek naar de horlogeverzameling van Prawit, geschat op 40 miljoen baht, die hij verzuimd heeft te melden in zijn (voor kabinetsleden en hoge ambtenaren verplichte) vermogensverklaring. Aan die ‘transparantie’ bestaan twijfels omdat het hoofd van de NACC een voormalige ondergeschikte van Prawit is. Thicha vergeleek de NACC met een wasmiddel, dat gebruikt wordt om Prawit’s naam wit te wassen, alhoewel de NACC duidelijk is opgericht om de acties van politici te controleren.

Thicha verwijst naar de speech van Prayut die hij op International Anti-Corruption Day op 9 december vorig jaar hield. Hij zei toen dat Thai corruptie niet tolereren. ‘De bevolking geloofde echt dat hij serieus was over de strijd tegen corruptie. Als hij dat niet was, betekent dit dat geen van ’s lands leiders kan worden vertrouwd.’

‘Maar na wat de afgelopen maanden is gebeurd, bestaat er nu een ernstig gebrek aan vertrouwen. De zaak kan niet in het parlement worden besproken, dus nemen de mensen hun toevlucht tot online kanalen, zoals change.org om hun ongenoegen kenbaar te maken.’

Over berichten dat honderdduizenden mensen een petitie zouden hebben getekend met steun voor Prawit zegt Thicha dat het niet moeilijk is te begrijpen dat zo’n petitie ‘gearrangeerd’ is. Op change.org kreeg de pro-Prawit campagne slechts 726 handtekeningen, op konrakpa.org (wat people love forests betekent) 150.233 handtekeningen.

Op de website, die op 3 februari werd geopend, krijgt Prawit lof voor zijn inzet om bossen te beschermen. Prawit is voorzitter van de stichting Five Provinces Bordering Forest Preservation, die conserveringsprojecten in de oostelijke regio sponsort.

Een andere steunbetuiging vond op 1 februari plaats toen een kleine groep mensen voor het ministerie van Defensie Prawit een hart onder de riem stak. Volgens hen was de kritiek op Prawit ‘politiek gemotiveerd’.

Prawit heeft de NACC opnieuw om uitstel gevraagd voor zijn laatste verklaring over de herkomst van de horloges. Hij heeft gezegd dat hij het te druk had met andere afspraken om te voldoen aan de deadline van 15 februari. De NACC heeft hem tot 2 maart gegeven, maar zal daarna geen uitstel meer dulden, zegt NACC secretaris-generaal Worawit. Het laatste uitstel betekent dat het onderzoek niet zoals aangekondigd voor eind februari kan worden afgerond. (Meer over de horlogesage op de pagina Corruptie 5)

Verwarring over verkiezingsdatum

17 februari – De regering stelt in juni de verkiezingsdatum vast, zegt vice-premier Wissanu, maar die mededeling is door politici met grote scepsis ontvangen. Wissanu maakte gisteren bekend dat alle betrokken partijen, waaronder de Kiesraad en politieke partijen, in juni over de datum vergaderen.

Zoals bekend heeft Prayut eerder beloofd dat in november verkiezingen zouden worden gehouden, maar hij is in de wielen gereden door het parlement, dat besloten heeft de organieke wet op de verkiezing van parlementsleden drie maanden later dan normaal van kracht te laten worden.

NLA-voorzitter Pornpetch zei onlangs te verwachten dat de bevolking in maart naar de stembus kan gaan. Verder uitstel is niet ondenkbaar als het Constitutionele Hof om een uitspraak wordt gevraagd of wanneer de wet plus die op de benoeming van senatoren, wordt ingetrokken.

Wissanu gaat er vanuit dat de zaak in juni tot helderheid is gebracht als de twee organieke wetten van kracht zijn. De vergadering in juni is in overeenstemming met de order van de NCPO, uitgevaardigd in december, om oude en nieuwe partijen meer tijd te geven te voldoen aan de eisen van de organieke wet op politieke partijen, zoals de herinschrijving van leden en de organisatie van primaries. Tegen die tijd zullen ook de beperkingen op politieke activiteiten vervallen, aldus Wissanu.

Thans buigt een tripartite commissie van NLA, Kiesraad en grondwetcommissie zich over de twee organieke wetten. Daarna gaan ze terug naar de NLA om in stemming te worden gebracht. Als het panel er niet uitkomt, worden ze geschrapt of hakt het Constitutionele Hof de knoop door.

Voormalig Pheu Thai parlementslid Samart heeft geen goed woord over voor Wissanu’s opmerkingen. ’Ondanks verzekeringen van de premier over de roadmap is de verkiezingsdatum al enkele malen verschoven. Ik ben er niet zeker van dat we Wissanu’s woorden kunnen vertrouwen. Dat kunnen we alleen van mensen die er direct bij betrokken zijn, zoals de Kiesraad.’ Samart vindt dat de Kiesraad in samenwerking met de regering een tijdpad moet uitzetten en dat met de bevolking moet delen.

Partijleider Abhisit (Democraten) dringt er bij de NCPO op aan het verbod op politieke activiteiten te versoepelen om ‘gedurende deze politiek onzekere tijd’ een vriendelijker klimaat te scheppen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort nieuws zaterdag 17 februari

– De protestmars We Walk is na een maand gisteren geëindigd in Khon Kaen, zoals ook al gemeld op de website. De mars van 450 kilometer ging op 20 januari van start op de Rangsit campus van de Thammasat universiteit. De deelnemers eisten van de regering dat de verkiezingen zo snel mogelijk worden gehouden.

Onderweg moedigden ze bewoners aan hun mening te geven over ziektekostenverzekeringen, voedselveiligheid, mensen- en gemeenschapsrechten en inspraak in het overheidsbeleid. Op de laatste dag marcheerden zo’n tweehonderd mensen in vier groepen, die de vier kwesties vertegenwoordigden, over vier routes naar het Democracy Monument in het centrum van Khon Kaen.

– De regering dient de manier waarop overheidsprojecten worden aanbesteed, te herzien want uit een nieuw onderzoek is gebleken dat corruptie het land 200 miljard baht uit het investeringsbudget kost. Voormalig gouverneur Prasarn van de Bank of Thailand, thans voorzitter van een commissie die studeert op economische hervormingen, zei dat gisteren nadat de UTCC en ACT de resultaten van het laatste Corruption Situation Index (CSI) onderzoek hadden bekend gemaakt. Het onderzoek geeft aan dat corruptie ernstig is en urgent dient te worden aangepakt.

Prasarn zegt dat de regering de duimschroeven heeft aangedraaid in plaats van de problemen op te lossen, waardoor nieuwe problemen zijn ontstaan. Hij vindt dat veel onnodige regels geschrapt kunnen worden ter bevordering van transparantie. ‘Te veel red tape kan corruptie bevorderen.’

Het CSI-onderzoek wordt sinds 2010 gehouden. In het coupjaar 2014 zakte de index, maar sindsdien is die weer gestegen alhoewel die nu beter is dan in 2014. (Zie verder de pagina Corruptie 5 en het bericht in de krant Graft gobbling up B200bn of state budget, survey shows)

–  De dujong populatie in het Zuiden is naar het hoogste aantal in twintig jaar gestegen, zegt directeur Kongkiat van het Phuket Marine Biological Centre. Bij een luchtverkenning van maandag tot gisteren in de provincie Trang zijn 219 dujongs (beter bekend als zeekoeien) geteld, tegen 169 vorig jaar.

De grootste kudde van de zoogdieren bestond uit 30 dujongs: 10 moeders en hun nakomelingen. Verder zijn 42 paren moeder en kind, 19 dolfijnen en 57 zeeschildpadden geteld. Volgens Kongkiat is de stijging te danken aan medewerking van de vissers die het gebruik van schadelijke netten vermijden. Hij verwacht dat het aantal dujongs volgend jaar naar 240 tot 250 stijgt.

– De Spoorwegen (SRT) hebben hun haalbaarheidstudies naar nieuwe routes voor elektrische treinen afgerond. Minister Arkhom (Transport), die gisteren het hoofdkantoor van de SRT bezocht, zegt dat vier dubbelspoor routes ideaal zijn om het gebruik van elektrische treinen op te beginnen. Maar een datum is nog niet vastgesteld. Het gaat om de tracés naar Nakhon Ratchasima, Hua Hin, Nakhon Sawan en Chachoengsao, alle vanuit Bangkok. De SRT heeft 200 miljoen baht ontvangen voor verdere studies naar de ontwerpen.

Arkhom verwacht dat het spoorwegnetwerk in 2027 80 miljoen passagiers per jaar bedient. Thans bedraagt het aantal passagiers 35 miljoen op routes die door 47 provincies lopen. Dat aantal gaat omhoog naar 61 wanneer alle plannen zijn uitgevoerd. Volgende maand neemt het kabinet een besluit over de aanleg van negen nieuwe dubbelspoor routes. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

– De erosie van de kust is onder controle, zegt het Department of Marine and Coastal Resources. 559 km van de 800 km die geërodeerd was, is hersteld. De afgelopen 50 jaar heeft de erosie toegeslagen op 25 procent van de 3.151 km lange kustlijn.

Uit onderzoek is gebleken dat sommige methoden van kustreparatie niet werken. Vaak veroorzaken ze meer problemen, zoals de aanleg van betonnen wallen. Wel effectief zijn bamboe palen en mangrove bossen. In 23 kustprovincies zijn forums gehouden om ideeën van bewoners te verzamelen over conservering van de kust op de lange termijn. (Zie verder De zee geeft, de zee neemt in de rubriek Thaise features: https://www.dickvanderlugt.nl/?p=96215)

– Vanaf het volgend begrotingsjaar worden baby’s gratis gevaccineerd tegen Hib (Haemophilus influenzae type B). De nationale vaccinatieraad [nooit geweten dat die bestond] heeft daarvoor het groene licht gegeven, alsmede voor vaccinaties tegen vier andere ziektes.

Jaarlijks worden 700.000 baby’s geboren in Thailand. Het Hib vaccin wordt geïntroduceerd vanwege het hoge aantal sterfgevallen door bacteriële meningitis bij kinderen jonger dan 5 jaar. Jaarlijks worden 500 kinderen geïnfecteerd, van wie 10 procent overlijdt. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

– Follow-up op de berichtgeving over de verduistering van staatsfondsen door een welzijnscentrum in Khon Kaen. Uit onderzoek is gebleken dat overledenen op de lijst staan van ontvangers van financiële steun, zegt de Public Sector Anti-Corruption Commission.

Functionarissen van de PACC namen gisteren een kijkje in het centrum, genaamd Khon Kaen Protection for the Destitude, dat steun verleent aan achtergestelden en HIV-patiënten. Gesproken werd met de directeur van het centrum, maar verslaggevers werden geweerd. De PACC heeft het centrum opgedragen de boekhouding over 2016 tot 2018 te overleggen. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– Follow-up op de berichtgeving over ITD-directeur Premchai, verdacht van het stropen van beschermde dieren in Thungyai Naresuan Wildlife Sanctuary (Kanchanaburi). De politie gaat na of een van zijn geweren drie jaar geleden is gebruikt bij de dodelijke beschieting van een olifant in nationaal park Kui Buri (Prachuap Khiri Khan). Het karkas van de olifant is niet mee beschikbaar, maar de kogels zijn bewaard.

Hoofd Thawatchai van de Central Police Forensic Science Division zegt echter dat geen informatie is gevonden waaruit blijkt dat Premchai destijds in Prachuap Khiri Khan was. Eind volgende maand moet hij voorkomen bij de Thong Pha Phum rechtbank in Kanchanaburi.

Woordvoerder Suriyan van het Court of Justice zegt dat Premchai geen voorkeursbehandeling krijgt, alhoewel hij twaalf dagen na zijn aanhouding niet in de rechtbank hoefde te verschijnen zoals andere verdachten. Maar de Thong Pha Phum rechtbank hanteert die regel niet meer sinds 2013 met als reden dat de meeste verdachten in de toeristenstad geen lokale bevolking zijn. (Zie verder de pagina Stroperssage)

Nieuws van de website in 1 regel

• Voorstel voor beëindiging noodtoestand in Betong
• Geen voorkeursbehandeling van rechtbank voor aannemerstycoon
• Phangnga: Bus botst tegen elektriciteitsmast: Bestuurder gedood, 19 Chinese toeristen gewond
• Callcentrum met 37 verdachten opgerold in Cambodja, Thai opgelicht voor 100 mln baht
We Walk gearriveerd in Khon Kaen, meer tochten volgen
• Kalasin: Verdachte van verkrachting meldt zich en bekent
• Foetussen Hua Hin: Huiszoeking op 5 plaatsen, arts verhoord
• Duimpje van MotoGP wereldkampioen voor circuit in Buri Ram
• Ayutthaya: Brandweer heeft 5 uur werk aan brand op opslagplaats autobanden
• DSI-er verdacht van verkrachting en chantage; onderzoek duurt 6 maanden


 

Commentaar: De klok tikt in watchgate

16 februari – De dagen van minister Teerakiat (Onderwijs) zijn geteld. Zijn excuses aan premier Prawit en Prayut voor zijn loslippigheid in Engeland over de horlogeaffaire kunnen hem niet redden, stelt Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van donderdag. Kritiek op een mede-bewindsman is een doodzonde. Om het in mijn woorden zeggen: hij heeft zelf zijn hoofd in de strop gestoken.

Wat zei de minister ook al weer? Ik citeer: ‘Als ik het was die was ontmaskerd, zou ik ontslag hebben genomen [uit het kabinet] toen het eerste horloge bekend werd.’ Een logische gevolgtrekking voor Teerakiat die een boek heeft geschreven over moreel quotiënt. Maar hij heeft niet de moed om zijn functie neer te leggen vanwege zijn kritiek. Nee, hij had niet de gaten dat hij geïnterviewd werd, luidt zijn flauwe verweer, hetgeen door de BBC wordt tegengesproken. De minister wist heel goed dat de band liep.

Zowel Teerakiat als Prayut hebben het mis, oordeelt BP streng. De minister van Onderwijs heeft een kans gemist om een held te worden toen hij ervoor koos niet op te stappen, maar hij verwoordde wel de frustratie van de bevolking over watchgate, begonnen in december toen Prawit een peperduur Richard Mille horloge droeg bij een fotoshoot van het kabinet.

Prayut heeft een kans gemist om te laten zien dat de regering serieus werk maakt van haar strijd tegen corruptie – op alle niveaus. Nee, hij zei dat het kabinet geen barsten vertoonde, het kabinet is eensgezind. Het is niet de eerste keer, schrijft BP, dat Prayut het fout heeft. Eerder zei hij dat het schandaal ‘een persoonlijke zaak’ is, een opmerking waarmee hij olie op het vuur gooide bij de bevolking.

Het falen van de anti-corruptie mechanismen, schrijft BP enigszins cryptisch, om de horloge sage tot een goed einde te brengen, maakt de zaak alleen maar erger. BP doelt op het onderzoek van de NACC, de corruptiebestrijders die geleid worden door een voormalige ondergeschikte van Prawit. De absolute controle van de NCPO op de NACC, roept vragen op over haar vermogen om transparantie te verzekeren.

BP besluit: De voortdurende bescherming van Prawit door Prayut is hypocriet. Prayut mag vertrouwen op de macht van het regime – de krant noemt het overmoedigheid  –, maar de publieke onvrede neemt toe en de populariteit van de premier neemt een duikvlucht.

Teerakiat had aanvankelijk gelijk toen hij [in Engeland] een gebrek aan ethiek en geweten van Thaise leiders noemde. Het falen van hem en Prayut dat principe te beschermen is teleurstellend en kan leiden tot de ondergang van het regime. (Bron: Bangkok Post, 15 februari) (Zie voor alle voorgaande berichten over de horlogesage de pagina Corruptie 5)

Repotarief ongewijzigd om groei te bevorderen

16 februari – Het Monetary Policy Committee (MPC) van de Bank of Thailand heeft woensdag besloten het repotarief ongewijzigd op 1,50 procent te laten. De commissie zegt dat de koopkracht is verbeterd, alhoewel in een geleidelijk tempo, en dat het economisch herstel snelheid begint te maken. Sinds april 2015, toen het tarief met 25 procentpunt werd verlaagd, is het tarief niet gewijzigd.

Bij de beoordeling overwoog de commissie dat de Thaise economie doorgegaan is verdere tractie te verwerven, aangedreven door zowel groei in de externe sector als een geleidelijk herstel van de binnenlandse vraag. De commissie is van mening dat het huidige monetaire beleid bijdraagt aan de continuering van de economische groei en de terugkeer van de headline inflatie naar de target bevordert, alhoewel dat proces enige tijd kan duren.

[Ter toelichting: Voor de inflatie hanteert de BoT als target 1 tot 4 procent. De headline inflatie wordt berekend aan de hand van de prijzen van 450 producten en diensten, de core inflatie op basis van dezelfde prijzen minus de prijzen van voedsel en olie.]

BoT assistent-gouverneur Jaturong Jantarangs en secretaris van het MPC zegt dat ondanks de betere binnenlandse vraag de verbetering van de koopkracht van huishoudens geleidelijk blijft, deels als gevolg van structurele kwesties in de arbeidsmarkt en de toegenomen huishoudschulden. Behalve de hoge schulden vormen de prijzen van landbouwproducten en natuurrampen negatieve factoren die de koopkracht onder druk zetten.

En hierbij wil ik het maar laten voordat het echt boven mijn pet gaat. Op de middelbare school zegge en schrijven 1 jaartje economie gehad, maar daar heb ik weinig van onthouden en over monetair beleid gingen de lessen zeker niet. (Bron: Bangkok Post, 15 februari)

Repotarief
Definition: Repo rate is the rate at which the central bank of a country lends money to commercial banks in the event of any shortfall of funds. Repo rate is used by monetary authorities to control inflation.
Description: In the event of inflation, central banks increase repo rate as this acts as a disincentive for banks to borrow from the central bank. This ultimately reduces the money supply in the economy and thus helps in arresting inflation.
The central bank takes the contrary position in the event of a fall in inflationary pressures. Repo and reverse repo rates form a part of the liquidity adjustment facility.

Happy times are here to stay

16 februari – Laat ik vandaag maar eens beginnen met het goede nieuws in de krant: Van 66 economieën is Thailand het ‘minst erbarmelijke’ land, aldus de Misery Index 2018 van Bloomberg. Voor het vierde achtereenvolgende jaar! Een mooie opsteker voor de militaire junta, die het moeilijk heeft. Denk aan de horlogeaffaire waarin vice-premier Prawit is verwikkeld en de protesten tegen mogelijk uitstel van de verkiezingen.

Nog een reden om met het goede nieuws te beginnen: Vandaag begint het Chinese Jaar van de Hond, en dat vraagt om foto’s, niet om tekst. Zestien zijn gebundeld in BP’s fotoalbum.

De Engelse term in de Bloomberg Index luidt ‘least miserable’, een term die op veel manieren valt te vertalen. Het bab.la woordenboek op internet geeft er 35 (!), mijn papieren woordenboek, inmiddels uit elkaar gevallen door veelvuldig gebruik, vijf.

De krant maakt wel een voorbehoud, want Thailand heeft een nogal ‘unieke manier’ om de werkloosheid te berekenen wat het land een voordeel geeft boven het volgende ‘least miserable’ land Singapore dat in 2014 de ‘least miserable’ status had. Venezuela is volgens Bloomberg voor het vierde achterenvolgende jaar ’s werelds ‘most miserable’ economie met een score die driemaal zo hoog is als in 2017.

De Misery Index van Bloomberg is gebaseerd op het al jarenlange bestaande geloof dat een lage inflatie en lage werkloosheid in het algemeen illustreren hoe goed bewoners van een economie zich voelen. Maar soms kunnen lage cijfers misleidend zijn, tekent de krant hierbij aan. Voortdurend lage prijzen kunnen een indicatie zijn van een lage vraag, en werkloosheid die te diep zinkt, ketent werkers die naar betere banen willen switchen. In bijgaand kader een vergelijking van de misery value van elf landen.

Wat nog meer op de voorpagina vandaag?

16 februari – Bangkok Post opent vandaag met een nogal lijvig artikel over het verzoek van de regering de verkiezing van een nieuw bestuur van het Social Security Office uit te stellen omdat gebleken is dat de kosten kunnen oplopen tot 3 miljard baht. ‘Dat is een outrageous sum (belachelijk, te gek voor woorden)’, zei vice-premier Wissanu gisteren na een vergadering met vertegenwoordigers van het ministerie van Werkgelegenheid.

De kwestie is opgedoken nadat de zittingstermijn van het veertien leden tellende bestuur in november eindigde en enkele groepen van SSF-leden (Social Security Fund) een nieuw bestuur eisten. Meer schrijf ik er niet over want dit onderwerp zal weinig lezers van Nieuws uit Thailand interesseren en het ontslaat mij van de heilige plicht het gehele artikel te lezen. Maar mocht u toch het naadje van de kous willen weten, klik op Govt rejects B3bn SSO election tab

Intussen spring ik naar het derde artikel op de voorpagina waarin oud-premier Thaksin ‘wilde theorieën’ over het lot van de NCPO (junta) ontvouwt. Een bron bij voormalig regeringspartij Pheu Thai onthult wat Thaksin heeft gezegd tijdens een recente ontmoeting met voormalige PT-parlementsleden in China: ‘Het is onmogelijk te voorspellen wanneer de volgende verkiezingen worden gehouden door de klaarblijkelijke wens van het regime zich aan de macht vast te klampen en door een factor die niet genoemd kan worden.’ Waarop hij doelt, zegt de bron niet, en die kan ik ook niet bedenken.

Thaksin meent dat de NCPO na de verkiezings roadmap die beloofd is, aanblijft. Hoe langer de NCPO probeert de macht te behouden, des te meer zal ze onder druk worden gezet snelle verkiezingen te organiseren. De katalysatoren hiervoor zijn malversaties van regeringsinsiders, corruptie en de groeiende vraag van de bevolking om herstel van de democratie.

De NCPO probeert de situatie te beheersen maar die loopt uit de hand. Als ze de problemen die de stabiliteit bedreigen, niet aan kan, kan ze ervoor kiezen los van verkiezingen een regering te vormen. Of als alternatief te kiezen voor een self coup om grote schoonmaak te houden en een volledig nieuwe regering te vormen. Maar dat zal moeilijk zijn omdat het regime onder een enorme druk zal komen te staan, zowel van binnen als van buiten het land.

Volgens een bron [dezelfde als hierboven?] hebben hij en Yingluck China verlaten en zijn ze momenteel in Hong Kong, waarna ze naar Singapore reizen om andere oud-parlementariërs te ontmoeten. Daarna is het richting Dubai (Thaksin) of  Engeland (Yingluck). Dit bericht zegt niets over Japan, dat door een eerder bericht werd genoemd.

BP verveelt met voor de hand liggend en oud nieuws

16 februari – Maar dat is toch standaard-praktijk Bangkok Post, moet je dat nu ook al vermelden als nieuws? De krant opent vandaag pagina 2 over de volle breedte in de kop dat een arrestatiebevel voor Premchai dreigt wanneer hij op 26 maart niet verschijnt in de Thong Pha Phum Court  in Kanchanaburi.

De ITD-directeur gaat vervolgd worden voor het stropen van beschermde dieren in bosreservaat Western Thungyai Naresuan Wildlife Sanctuary, waar hij op 4 februari is gearresteerd, samen met drie werknemers. Ze zijn allen op borgtocht vrijgelaten. Geruchten dat Premchai gevlucht was naar het buitenland, zijn door zijn advocaat tegengesproken.

De DNP-taakeenheid voor bosbescherming heeft gisteren de politie twee botten overhandigd die vermoedelijk uit de rechterpoot van de zwarte panter komen, een van de tien dieren waarvan het karkas is gevonden op de kampeerplaats waar Premchai en zijn gezelschap werden aangehouden. Volgens Chaiwat Limlikit-asorn, hoofd van de taakeenheid, vormen ze vermoedelijk sleutelbewijs; Premchai c.s. zouden ze verwijderd hebben toen ze de panter slachtten en het vlees klaarmaakten om bereid te worden.

De taakeenheid heeft ook monsters van de olifantenslagtanden, die zijn gevonden in Premchai’s huis, verzameld. Binnen drie weken is bekend of ze illegaal zijn verkregen in Afrika. Volgens DNP adjunct-directeur Pinsak moet het niet moeilijk zijn de plaats van herkomst vast te stellen. Alleen Afrikaanse olifanten hebben dergelijk grote slagtanden. Het bezit van het ivoor is in strijd met Cites, de conventie op de internationale handel in bedreigde diersoorten. Daarop staat een maximum gevangenisstraf van 4 jaar en/of een boete van 40.000 baht.

Wanneer blijkt dat het om Aziatische olifanten gaat, wordt gecontroleerd of de slagtanden legaal in zijn bezit zijn. Premchai heeft daarvoor eerder toestemming gevraagd, maar die is geweigerd. De waarde van het ivoor wordt geschat op 2 miljoen baht. (Zie verder de pagina Stroperssage)

Persoonlijke noot: Behalve dat het artikel bestaat uit voor de hand liggende informatie – wanneer verdachten verstek laten gaan, wordt altijd een arrestatiebevel uitgevaardigd, soms na enkele oproepen – en oud nieuws, bevat het ook erg veel details, die op mij de indruk maken van bladvulling.

Kort nieuws vrijdag 16 februari

– De gemeente Bangkok (BMA) roept haar bewoners op om de auto te laten staan en zo te helpen om de smog te bestrijden. Het PCD heeft vastgesteld dat op sommige plaatsen in de hoofdstad de veiligheidslimiet voor PM2,5 deeltjes van 50 mg milligram per kubieke meter lucht fors wordt overschreden. De Inthariphithak Road in Nonthaburi spant de kroon met 84 mg. Sinds woensdag is de situatie op vijf plaatsen alleen maar verslechterd.

De oproep om de auto te laten staan [en het openbaar vervoer te nemen] maakt deel uit van een zesjarenplan, opgesteld door de BMA en het Pollution Control Department. Andere maatregelen zijn verkeersmanagement en de aanleg van meer fietspaden.

Automobilisten hebben verder het advies gekregen de motor uit te zetten wanneer ze geparkeerd hebben en voertuigen die zwarte rook uitbraken, worden geïnspecteerd. Vrachtwagenbestuurders is geadviseerd hun lading met zeildoek af te dekken, aannemers is gevraagd de schuttingen om hun bouwplaatsen te bedekken met doeken en de wielen van voertuigen dienen te worden nat gespoten voordat ze de bouwplaats verlaten. Het verbranden van afval is verboden, verkopers van straatvoedsel is gevraagd schone fornuisjes te gebruiken. Voorts worden groene zones uitgebreid en straten worden vaker met water onderhanden genomen. U ziet het: de gemeente zit niet stil.

– Twee defensievrijwilligers zijn gisteren zwaar gewond bij de explosie van een bermbom in Muang (Yala). Verder namen vijf opstandelingen ’s nachts een ommuurde controlepost in het district Yi-ngo (buurprovincie Narathiwat) onder vuur. Het vuur werd beantwoord door dienstdoende vrijwillligers, er vielen geen gewonden. De aanvallers zagen kans om te vluchten.

De bermbom ontplofte toen zes defensievrijwilligers op motorfietsen tijdens een patrouille passeerden. Ze escorteerden onderwijzers en leerlingen. Een andere vrijwilliger en drie leerlingen liepen tijdelijke doofheid op.

– Vijf politieagenten in Kanchanaburi worden stevig aan de tand gevoeld over hun vermeende betrokkenheid bij de staatslotenzaak, waarin een onderwijzer en een agent het eigendom van een serie loten betwisten waarop de jackpot van 30 miljoen baht is gevallen.

Vier [?] zijn door de CSD opgeroepen voor verhoor om na te gaan of hun eerder onderzoek door de beugel kon en of bewijs is gefabriceerd. Een van hen is het provinciale politiehoofd, de anderen hebben ook hoge functies. Ze werken allemaal op het politiebureau van Muang Kanchanaburi. Het bericht bevat verder oud nieuws, dus op naar het volgende nieuwsitem.

– Het tripartite panel van Kiesraad, NLA en grondwetcommissie dat zich buigt over de organieke wetten op de verkiezing van parlementsleden en de benoeming van senatoren verwacht voor het einde van de maand klaar te zijn met zijn werk. Daarna gaan ze terug naar de NLA.

NLA-voorzitter Pornpetch waarschuwt alvast dat parlementsleden hun verantwoordelijk dienen te nemen wanneer ze de wetten afwijzen. Afwijzing betekent aanzienlijke vertraging voor de verkiezingen. Het opstellen van nieuwe organieke wetten neemt veel tijd in beslag, zeggen experts. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– De NCPO heeft aangifte gedaan tegen zeven pro-democratie leiders die zaterdag op de Ratchadamnoen Klang Avenue een protest leidden tegen uitstel van de verkiezingen. Twee namen komen uw redacteur bekend voor: Rangsiman Rome en Sirawit Serithiwat. De verdachten worden beschuldigd van overtreding van het verbod op politieke bijeenkomsten van meer dan vijf personen en uitlokking van publieke onvrede met de regering.

– Op pagina 4 een follow-up op de verduistering van 6,9 miljoen baht door een welzijnscentrum in Khon Kaen. De provinciale autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar tweeduizend gezondheidsvrijwilligers en dorpelingen die van betrokkenheid worden verdacht. De PACC was al in de zaak gedoken. De verduistering werd bekend doordat stagiaires een boekje open deden en vertelden dat ze kwitanties hadden moeten vervalsen.

– Een moeder en dochter uit de Oekraïne zijn aangehouden omdat ze illegaal een hostel (pension, logement) in het district Koh Phangan (Surat Thani) exploiteerden. Het Vagabond Castle [wat een leuke naam] kreeg woensdag bezoek van politie en leger. Moeder en dochter konden geen vergunning tonen, ze verkochten ook nog eens illegaal alcohol. De politie was getipt dat ze illegaal opereerden en te veel gasten onderdak boden.

Het hostel is een verbouwd huis van twee verdiepingen en bevat 12 kamers met in totaal 150 stapelbedden. Een overnachting kost 250 baht. Het grote aantal gasten roept vragen op over de brandveiligheid.

– Verder op de 4 een bericht over de aangifte tegen Chuwit Kamolvisit, ex-eigenaar van massagesalon Victoria’s Secret, ex-politicus en sinds hij zijn leven heeft gebeterd tv-commentator, een mede-presentator en BEC Multimedia Co, de exploitant van Channel 33 HD.

Voormalig voorzitter Yongyuth van het Huis van Afgevaardigden is naar de civiele rechter gestapt met twee aanklachten wegens smaad omdat hij in verband is gebracht met het witwassen van geld, mensenhandel en manipulatie met aandelen. Hij eist een schadevergoeding van 100 miljoen baht.

Eerder deze maand deed Yongyuth al tegen Chuwit, één mede-presentator en Triple V Broadcast Co, de exploitant van Thairath TV, aangifte bij de Criminal Court. Ook in die zaak eist hij 100 miljoen baht omdat zijn reputatie is geschaad. De gewraakte uitzendingen vonden vorige maand plaats.

– Tegen een 30-jarige man in Kalasin is een arrestatiebevel uitgevaardigd op verdenking van poging tot moord, verkrachting en ongeautoriseerd wapenbezit. Hij wordt ervan verdacht een 21-jarige student in zijn gezicht hebben geschoten, ontvoerd en diens vriendin te hebben verkracht. De verdachte, een drugsverslaafde, is waarschijnlijk naar Bangkok gevlucht.

Nieuws van de website in 1 regel

• Rijk echtpaar in Udon Thani deelt 8 mln baht angpao uit tgv Chinees Nieuwjaar
• Maximumsnelheid op 8 wegen in centrum BKK naar 50 km
• FTI wijst plan voor halvering importtarief op auto’s af
Pro Fai Mai: Reisbureaus  bieden grote kortingen in laagseizoen
• Cambodjaanse spoorlijn naar Thaise grens klaar voor proefritten
• Hooggerechtshof bestuursrechtbank beschermt ‘We Walk’ lopers
• Hoge DSI-agent verdacht van verkrachting en chantage
• Laos vraagt Thailand steun voor bouw nieuwe brug over de Mekong
• Bangladesh schrapt rijstdeal met Thailand, haalt de rijst nu uit India

Reacties niet mogelijk