Thais nieuws 1-15 maart

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-28 februari zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

18 nieuwsitems en 1 analyse vandaag in BP

15 maart – Als je niet beter wist, zou je denken: Nou en? Wat doet een foto van passagiers die in een bus stappen in de krant, zoals vandaag op pagina 3? Maar de scène verdient wel degelijk een foto, want de bus is een van de twee NGV-bussen (aardgas) waarmee drie dagen proefritten worden gemaakt, vooruitlopend op de ingebruikname van de eerste honderd bussen deze maand.

Als er één affaire een sage genoemd kan worden, is het wel de aanschaf van 489 NGV-bussen door het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA). Deze sage begon met de ontdekking van de douane dat de importeur bij de import van de eerste honderd bussen uit China geprobeerd had invoerrechten te ontduiken. Dat was in december 2016. Nadien werden de overige bussen geleverd, maar hit the road Jack was er niet bij, want de BMTA en importeur Bestlin raakten verwikkeld in een juridisch gevecht dat pas is geëindigd door een nieuwe aanbestedingsprocedure.

Het grote nieuws vandaag is natuurlijk het overlijden van de gehandicapte en briljante natuurkundige Hawking die gisteren op 76-jarige leeftijd overleed. Weinigen zullen begrijpen waarom zijn boek A Brief History of Time in 1988 zo’n faam verwierf en welke geheimen van het universum hij ontrafelde. Ik ook niet. BP zet het bericht van zijn overlijden in een 4-koloms bericht op de voorpagina, voorzien van een foto van Hawking in zijn rolstoel.

Maar de krant opent met de verkiezingen, ook al zo’n zaak die zich maar voortsleept en weer volop in het nieuws is sinds Prayut heeft beloofd dat de verkiezingen zeker in november plaatsvinden. Later maakte hij er februari van, omdat de NLA (National Legislative Assembly, door de junta benoemd parlement) besloten heeft de organieke wetten op de verkiezingen van parlementsleden en benoeming van senatoren drie maanden later dan gebruikelijk van kracht te laten worden. Op de pagina Verkiezingsnieuws 2 vindt u alle voorgaande berichten.

New row erupts over poll date kopt de krant. De NLA is huiverig om aan het Constitutionele Hof een uitspraak te vragen over de twee wetten, iets waarop voorzitter Meechai van de grondwetcommissie heeft aangedrongen (zie Kort Nieuws van gisteren). Volgens de krant bestaat er een ‘samenzweringstheorie’ die luidt dat de wetten alleen zijn goedgekeurd [door de NLA] om de roadmap naar de verkiezingen verder te vertragen. Ik laat het hier maar bij en verwijs geïnteresseerde lezers [zijn die er voor dit onderwerp?] naar het desbetreffende bericht.

Op de foto een NGV-bus maar niet de bus waarmee proefritten worden gemaakt. NGV betekent natural gas vehicle, de meest gebruikte aanduiding voor voertuigen die op aardgas (liquefied natural gas) rijden.

NACC-commissie verdeeld over ontbieden ‘Big Brother’ Prawit

15 maart – Nog een sage op de voorpagina: de horloge-affaire waarin vice-premier Prawit is verwikkeld. De NACC-commissie die onderzoek doet, is verdeeld over de vraag of Prawit opgeroepen dient te worden om een verklaring af te leggen.

Sommigen vinden het nodig omdat de brieven die hij heeft gestuurd vragen open laten, anderen vinden zo’n oproep in dit stadium niet nodig. De commissie hakt de knoop door nadat Prawit zijn uitleg heeft ingeleverd, waarvan vandaag de deadline verloopt.

Het is wel duidelijk dat Prawit, de Big Brother van het kabinet, met een fluwelen handschoen wordt aangepakt, want hij heeft al viermaal uitstel gekregen voor zijn verweer. Normaal mag de NACC dat tweemaal doen.

Nog even waar het om draait. Prawit zou een horlogeverzameling ad 39,5 miljoen baht bezitten, maar op zijn (voor kabinetsleden en topambtenaren verplichte) vermogensverklaring ontbreken de peperdure horloges.

De affaire begon toen Prawit tijdens een fotoshoot van het kabinet een Richard Mille horloge bleek te dragen. De muck-raking CSI-LA Facebook account documenteerde aan de hand van foto’s 25 andere dure merkhorloges, die hij gedragen heeft. Prawit zegt dat hij ze geleend had van vrienden.

De bevolking beziet de zaak met wantrouwen, niet alleen omdat hij de tweede man van het kabinet is en twee handen op één buik met Prayut, maar ook omdat NACC-president Watcharapol een voormalige medewerker van Prawit is. Watcharapol werd in december 2015 benoemd tot NACC secretaris-generaal wat toen al vragen opriep. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Premchai voelt zich ‘extreem ongemakkelijk’

15 maart – De derde sage krijgt vandaag een foto op de voorpagina en een bescheiden bericht op de 3. Directeur Premchai van aannemersbedrijf ITD meldde zich gisteren braaf bij de Natural Resources and Environmental  Suppression Division van de politie om te worden geïnformeerd over hetgeen waarvan hij verdacht wordt: het bezit van de karkassen van beschermde dieren, het bezit van ongeregistreerde vuurwapens en een poging tot omkoping van overheidsfunctionarissen.

De politieafdeling verhoorde Premchai vier uur en nam hem daarna mee naar de Criminal Court aan de Ratchadaphisek Road.

Daar werd hij begroet door demonstranten, van wie één een bord omhoog hield met de tekst Save wildlife en een ander vroeg of het vlees van het gedode luipaard goed had gesmaakt. De rechtbank liet hem vrij op borgtocht.

Terwijl hij wachtte op zijn auto (met chauffeur) zei hij tegen verslaggevers: ‘Ik voel me extreem ongemakkelijk en mentaal aangedaan door de druk van de rest van de samenleving en de situaties waarmee ik geconfronteerd word.’

Premchai en zijn drie mede-jagers zijn eerder beschuldigd van negen vergrijpen, allemaal omdat ze verdacht worden van het stropen van wildleven begin februari in Thungyai Naresuan Wildlife Sanctuary in Kanchanaburi. Hij ontkent alle beschuldigingen. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Stroperssage)

Kort nieuws donderdag 15 maart

– Veertien supporters van de PDRC, de protestbeweging die in 2013 en 2014 tegen de regering Yingluck demonstreerde, zijn door het OM in staat van beschuldiging gesteld op acht aanklachten. Het OM heeft de rechtbank ook gevraagd hun stemrecht voor vijf jaar af te nemen.

De 14 zijn de derde groep die vervolgd gaan worden voor de actie Bangkok shutdown, waarbij delen van Bangkok en regeringscomplex Chaeng Watthana lam werden gelegd. De bekendste verdachten zijn actievoerder monnik Buddha Isra (die de leiding had op Chaeng Watthana) en Thawil Pliensri, voormalig hoofd van de National Security Council.

De strafgronden zijn onder andere criminele vereniging, illegale bijeenkomsten en opruiing, waarop als maximumstraf de doodstraf staat. Gisteren zijn ze voorgeleid aan de Criminal Court, waar ze [natuurlijk] ontkenden. De rechtbank heeft toegestemd in vrijlating op borgtocht met een zekerheid van 600.000 baht en hen verboden het land te verlaten tenzij met toestemming van de rechtbank.

Protestleider Suthep Thaugsuban en acht anderen zijn in januari in staat van beschuldiging gesteld, en de eerste groep van vier personen in 2014. Die zijn allemaal vrijgelaten op borgtocht. Suthep kwam gisteren naar de rechtbank om de veertien een hart onder de riem te steken. Op de foto praat hij met Isra.

– De National Anti-Corruption Commission (NACC) stapt niet uit eigen beweging op ondanks het beroep dat op haar gedaan is, onder andere door CDC-lid Jade Donavanik en als laatste door de Campaign for Democracy Group. Ze vinden dat de commissarissen het veld moeten ruimen nu het Constitutionele Hof hen toestaat hun zittingstermijn af te maken alhoewel ze niet (allemaal) voldoen aan de (nieuwe en strengere) eisen die de organieke wet op de NACC stelt.

De tegenstanders menen dat aanblijven het systeem van checks and balances (evenwicht tussen de machten) ondermijnt. Het besluit schept een slecht precedent omdat een wet de grondwet overvleugelt, die immers de hoogste wet van het land is. Donavanik heeft voorgesteld dat ook de rechters van het Constitutionele Hof vertrekken om potentiële geloofwaardigheidsproblemen te voorkomen.

NACC-president is blij met de uitspraak, want de commissie kan nu het achterstallig werk wegwerken dat zich de afgelopen vijftien maanden heeft opgestapeld. ‘Ik heb de staf gezegd dat ze de komende twee jaar hard moet werken, waarin we ons werk stroomlijnen.’ (Zie verder het bericht van 13 maart: Een goed gevulde BP vandaag)

– Het hooggerechtshof heeft het vonnis van een lagere rechtbank bevestigd, waarbij het Bumrungrad ziekenhuis en twee van zijn artsen, een gynaecoloog en radioloog, is bevolen 1 miljoen baht smartengeld plus rente uit te keren aan een moeder, wier zoon met een handicap is geboren. De uitspraak van het hof maakt een eind aan een juridische strijd van elf jaar.

Toen de strijd voor de Phra Khanong Provincial Court in september 2007 aanving, eiste de moeder 390 miljoen baht. De jongen die nu 12 jaar is, werd zonder benen geboren. De moeder zegt nooit geïnformeerd te zijn over de mogelijkheid dat de foetus abnormaal was. Na een ultrasound test werd haar gezegd dat de baby gezond was. (Zie ook de pagina Medische missers)

– Voor Bangkok Post is het opening pagina 4, maar ik besteed er slechts een kort-nieuwsbericht aan. Het kabinet is op voorstel van de CAAT akkoord gegaan met wijziging van een ministeriële regeling over de uitgifte van vergunningen voor het opzetten van vliegvelden. Dit heeft minister Arkhom (Transport) dinsdag na het wekelijks kabinetsberaad bekend gemaakt. Aan de kwalificaties worden voortaan specifieke eisen gesteld en ze zullen per luchthaven verschillen, zegt Arkhom.

Een openbare luchthaven moet bijvoorbeeld beheerd worden door een naamloze vennootschap of een publieke NV met haar hoofdkantoor in Thailand. 51 procent van de aandelen dient in het bezit te zijn van een van de drie groepen: een Thaise burger, een Thaise overheidsdienst of een NV waarin Thai een aandeel van 51 procent hebben.

De beheerders van een particuliere luchthaven mogen niet eerder bankroet zijn gegaan. Ze moeten de grond bezitten waarop de luchthaven wordt aangelegd en in staat zijn de luchthaven te exploiteren in overeenstemming met de ministeriële regeling.

Airports of Thailand, de beheerder van ’s lands zes grootste luchthavens, treft voorbereidingen voor projecten in Chiang Mai en Phuket. De beoogde luchthavens gaan dienst doen als tweede luchthaven voor de bestaande luchthavens. Zij krijgen als eerste te maken met de gewijzigde regeling. AoT is bezig met een haalbaarheidsstudie en milieu-effect rapportage.

– De regering is bereid te stoppen met grensinspecties van buitenlandse voertuigen en schepen die van landen in de Greater Mekong Sub-region naar Thailand reizen. Formeel gesproken: de regering steunt de Cross Border Transport Agreement (CBTA). Dat heeft minister Arkhom (Transport) gisteren bekend gemaakt op een seminar van de Asian Development Bank in Bangkok.

De betrokken landen zijn Thailand, Laos, Vietnam, Cambodja, Myanmar, de Chinese provincie Yunnan en de autonome regio Guangxi Zhuang. De landen gingen in maart vorig jaar akkoord met de CBTA. In de eerste fase krijgt elk land een quotum van 500 vrachtvoertuigen.

Deze maand komt de CBTA weer ter sprake in Hanoi op de GMS Ministerial Meeting. Arkhom vliegt vandaag naar Vietnam ter voorbereiding van de 6th GMS Summit of Leaders die van 29 tot 31 maart wordt gehouden.

– Het kabinet is akkoord gegaan met wijziging van het ontwerp van een deel van de dubbelspoorlijn tussen Nakhon Ratchasima en Khon Kaen. De aanlegkosten stijgen daardoor met 913,5 miljoen baht. Een kleine sectie van de lijn bij station Ban Phai wordt verhoogd aangelegd.

De wijziging komt tegemoet aan de eisen van de bewoners van Khon Kaen die premier Prayut tijdens een mobiele kabinetsvergadering hebben gevraagd de lijn op te tillen zodat wegen niet worden doorsneden en verkeersproblemen worden voorkomen. (Zie de pagina Spoorwegen 2)

Nieuws van de website in 1 regel

• Kinderen profiteren van online Engelse les, gegeven door Engelse leraren
• Khon Kaen: Man ‘leent’ fiets een dagje, maar komt er niet mee weg
• Drie tambons in Nakhon Phanom tijdelijk rabieszone na hondenbeet
• ITD-directeur Premchai meldt zich braaf bij de politie, nu aangeklaagd voor omkoping
• Update: Premchai ontkent doodschieten luipaard en omkooppoging
• Media Intelligence: Na 2 magere jaren stijging van 6 pct in reclameuitgaven
• Nagemaakte merkkleding ad 4 mln baht onderschept in populair winkelcentrum in Hat Yai
• Aanbiedingen stromen binnen voor student die fraude bij welzijnscentrum onthulde
• Man uit Quatar en Thaise vrouw aangehouden voor beroving juwelier


 

Redactie NuT: Opening BP gaat boven mijn pet

14 maart – ‘Sommige eigenaren staan op het punt suïcide te plegen nadat hun families uiteen zijn gevallen. Dat is de schuld van de NBTC; het is een ernstige zonde’, zegt president Pantipa Sakulchai van Thai TV Co Ltd vandaag in het uitgelichte citaat bij het openingsverhaal. Klinkt onheilspellend of is het stemmingmakerij?

Tot die vraag wil ik mij beperken bij de bespreking van het openingsverhaal, want het gaat over  televisie- en telecommunicatie waakhond NBTC, digitale tv-zenders en alles wat daarmee te maken heeft: onderwerpen die ik doorgaans oversla omdat ik er geen kaas van heb gegeten [Edam of Goudse kaas?]

Dit is het nieuws en daar moet u het mee doen: De Central Administrative Court (bestuursrechtbank) heeft de National Broadcasting and Telecommunications Commission (NBTC) opgedragen de gestorte bankgaranties van 1,5 miljard baht terug te geven aan Thai TV Co Ltd, de operator van een zwaar verliesgevende digitale tv-zender, maar ze heeft de eis van het bedrijf voor schadevergoeding afgewezen.

De rechtbank was van mening dat de NBTC haar belofte niet is nagekomen die ze in de prospectus [?] heeft gedaan. Derhalve had Thai TV het recht het contract betreffende de concessie voor twee digitale zenders te annuleren. Behalve retournering van de bankgaranties had Thai TV de rechtbank ook gevraagd de NBTC te gelasten 365,5 miljoen baht aan betaalde leges plus een jaarlijkse rente van 7,5 procent terug te geven alsmede de hierboven al genoemde schadevergoeding [van 713,8 miljoen baht plus rente].

Wie het naadje van de kous wil weten, verwijs ik naar het artikel Thai TV wins licensing fee battle, no damages.

Wat heeft BP nog meer in petto?

14 maart – Een lezer die meedenkt, geeft de voorkeur aan Kort Nieuws boven de globale inhoudsopgave die ik de laatste tijd van de krant geef, maar ik zeg: je kunt het niet iedereen naar de zin maken. Ik vind zo’n tour d’horizon wel handig, weet je als lezer wat de topics van het nieuws zijn.

Pagina 2 opent met een bericht over matchmaking in de Thaise voetbal League. Het OM kreeg gisteren van de politie haar onderzoeksrapport van drieduizend pagina’s (foto) en vroeg 15 personen in staat van beschuldiging te stellen: topspelers, scheidsrechters en een clubdirecteur. Dat wordt dus weer smullen, want ik ben gek op verhalen over corruptie. (Zie de pagina Corruptie 5)

Pagina 3 meldt in de opening dat de politie aannemer Premchai en zijn jachtgezelschap van drie personen wil laten vervolgen voor negen overtredingen. Ze staan opgesomd in een rapport van 857 pagina’s, dat de politie van het districtsbureau Thong Pha Phum gisteren overhandigde aan het OM. Een van de beschuldigingen luidt het stropen van wildleven. Dus toch, want gisteren schreef de krant dat ze daarvoor niet worden vervolgd, omdat het niet te bewijzen zou zijn. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Stroperssage)

Pagina 4 opent onder de kop Children ‘need water survival skills’, wat een nogal ingewikkelde formulering is voor: ze motten leren zwemmen. Het Bureau of Non-Communicable Diseases uitte de waarschuwing met het oog op de komende vakantie en het Songkran festival, periodes waarin meestal veel kinderen verdrinken.

Vergeet ik bijna nog het Special report op pagina 3 te noemen over de voorgestelde wet die ervoor moet zorgen dat olifanten effectieve en de juiste bescherming krijgen. De jumbo wordt in de kop ‘een nationaal icoon’ genoemd en dat is niet overdreven.

Kort nieuws woensdag 14 maart

– BTSC, de exploitant van de skytrain, betreurt het incident op station Asok, waar een man in een rolstoel zondag een glazen deur vernielde omdat hem de toegang werd geweigerd tot de lift. Het bedrijf zal geen aangifte doen. Volgens de man, Manith Intharapim, moest hij een verklaring tekenen ter bevestiging van zijn handicap, zodat hij gratis kon reizen. Hij weigerde, kocht een kaartje maar het personeel hield voet bij stuk.

Volgens de BTSC volgde het personeel de bedrijfsvoorschriften voor gehandicapten. [Wat voor mij het bewijs is dat werknemers geen beslissingen durven nemen, tenzij ze gedekt zijn door hun meerderen] Het bedrijf gaat zijn procedures herzien. Zie verder het bericht van gisteren Activist in rolstoel slaat deur in op BTS-station.

– Behalve dit bericht en de opening bevat de voorpagina nog een derde bericht. Ik noemde het al in Nieuws van de website in 1 regel. Voorzitter Meechai van de grondwetcommissie vreest dat de roadmap to democracy met de voor februari geplande verkiezingen schipbreuk lijdt en pleit er daarom voor dat de NLA de organieke wetten op de verkiezing van parlementsleden en benoeming van senatoren ter beoordeling aan het Constitutionele Hof voorlegt.

Dit om te voorkomen dat na de verkiezingen de zaak ontspoort wanneer bezwaar wordt gemaakt tegen de wetten omdat ze in strijd zouden zijn met de grondwet. Beter nu de zaak aftimmeren, waar voldoende tijd voor is. De NLA heeft immers besloten de wetten pas drie maanden na ondertekening door de koning van kracht te laten worden.

Premier Prayut heeft gisteren gesproken met Meechai. Hij vindt het ook beter ‘to clarify things now’ om verwarring te voorkomen. Prayut meent dat de roadmap niet wordt vertraagd. ‘We volgen nog steeds het tijdpad. Maak je geen zorgen. Iedereen zal uiteindelijk zijn stem kunnen uitbrengen.’ NLA-voorzitter Pornpetch daarentegen is er niet zeker van dat de roadmap geen vertraging oploopt. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Liefhebbers van alles wat groeit en bloeit, beter gezegd bewoners die zich inzetten voor het behoud van bomen in de hoofdstad vragen gemeente en bouwbedrijven uit te leggen wat ze gaan doen met de bomen langs de elf geplande metrolijnen. Het Urban Tree Conservation Network vindt ook dat ze details moeten bekendmaken over de veertien bomen op de Phahon Yothin Road die op 2 maart zijn geknot door bouwbedrijf ITD.

Tijdens een seminar gisteren, getiteld Protecting Trees in Bangkok, benadrukte een vertegenwoordigster van het netwerk het belang van bomen in de stad: ze fungeren als luchtreinigers en airconditioners die de lucht puur en koel maken. Chorpaka zei dat Bangkok aanzienlijk minder bomen telt dan andere steden, zoals Singapore en steden in Vietnam. ‘Het is hoog tijd er iets aan te doen.’ Volgens haar telt Bangkok 3 miljoen bomen die jaarlijks een ton koolstofdioxide absorberen. De emissie van broeikasgas wordt geschat op 42 miljoen ton per jaar.

De Anti-Global Warming Association is eerder deze week naar de bestuursrechter gestapt met het verzoek metro-exploitant MRTA en ITD te gelasten verdere bomenkap te schorsen.

– Nog een seminar, want daar zijn ze in Thailand gek op. Aan de faculteit Communications Art van de Chulalongkorn unversiteit vond een seminar plaats getiteld ‘News and its survival in the digital tranformation era’.

Hoofdredacteur Thakoon van Matichon zei dat de mainstream media dienen te vechten om niet achter te blijven in een tijdperk waarin technologie een paradigmaverschuiving heeft veroorzaakt in hoe mensen informatie tot zich nemen. Media-actievoerders, verslaggevers, redacteuren en media-academici vroegen zich op het seminar bezorgd af hoe de mainstream media zich kunnen aanpassen om te overleven.

Thakoon vertelde dat vier miljard mensen thans toegang hebben tot internet, tienmaal zo veel als in 2000. ‘Het gebruik van kranten loopt op de hele wereld terug met als enige uitzondering China en India waar kranten bloeien. In de VS halen twee van elke drie Amerikanen hun nieuws van de social media. Het aantal kranten dat Matichon en haar dochters verkopen is minuscuul vergeleken met de vier miljoen lezers op onze nieuwswebsite en zes tot zeven miljoen videoviews. Dus de verschuiving naar online marketing en creatieve inhoud is de sleutel voor oudere bedrijven.’

– Een arts en een ambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid in Nakhon Si Thammarat worden ervan verdacht bij de aanbesteding van een nieuw gebouw van het Pakphanang ziekenhuis steekpenningen ad 4 miljoen baht te hebben geëist van het bouwbedrijf. De ambtenaar zou om een Mitsubishi Pajero sportwagen van 1 miljoen baht hebben gevraagd. Het bedrijf heeft bij hoofd Phaisan van Volksgezondheid aan de bel getrokken. Die heeft een panel gevormd dat onderzoek doet naar de corruptie maar ook naar de beschuldiging dat het bedrijf het opleveringstijdstip heeft overschreden.

De directeur zegt dat het gebouw van vier verdiepingen op tijd klaar was met uitzondering van enkele interieurdecoraties. Hij eist betaling van de laatste termijn die in augustus had moeten plaatsvinden. De aanbestedingscommissie heeft besloten het werk niet te accepteren, hoewel het ziekenhuis het gebouw al sinds september in gebruik heeft. (Zie ook de pagina Corruptie 5)

– Het hooggerechtshof heeft de vrijspraak van het Hof van Beroep voor twee roodhemd bewakers overgenomen, die in 2014 een M79 granaat afvuurden op een groep demonstranten en hen beschoten. Het OM was tegen de vrijspraak van het Hof in beroep gegaan.

De rechtbank in eerste aanleg had het tweetal veroordeeld tot 43 jaar en twee maanden gevangenisstraf wegens poging tot moord, maar Hof en hooggerechtshof meenden dat er geen solide bewijs was voor hun schuld. Na de vrijspraak door het Hof bleven ze in hechtenis zodat het OM in beroep kon gaan.

De maximumstraf in deze zaak is de doodstraf, dus het OM had keihard bewijs moeten leveren. Maar het was gebaseerd op hear-say, aldus het hooggerechtshof. Dus kregen ze het voordeel van de twijfel.

Een van de twee had minder geluk in een eerdere zaak, ook een granaataanval. Daarvoor is hij door het hooggerechtshof veroordeeld tot 35 jaar en vier maanden cel.

– Zes etnische Karen, wier hutten en inventaris zeven jaar geleden in brand werden gestoken, blijven recht houden op een compensatie van 10.000 baht per persoon, heeft de Supreme Administrative Court gisteren bepaald, het vonnis van de lagere rechtbank overnemend.

De Karen waren ervan beschuldigd illegaal in nationaal park Kaeng Krachan (Phetchaburi) te wonen. De parkleiding stak de negentig hutten en rijstschuren in brand om ze uit het park te verwijderen. Volgens de hoogste bestuursrechter hadden de Karen tevoren geïnformeerd moeten worden dat tot actie zou worden overgegaan.

– De wet ter voorkoming van wreedheid tegen dieren dient aangevuld te worden met de eis aan eigenaren van huisdieren hun schatje te registreren bij LAO’s (lokale bestuursorganen) en de gemeente Bangkok  in een poging het aantal zwerfdieren terug te dringen.

Voorzitter Wallop van de parlementscommissie dierenwelzijn kondigde gisteren aan dit voorstel voor te leggen aan de NLA. De commissie peinst ook over de suggestie eigenaren te verplichten een micro-schip te laten implanteren. Zwerfhonden en -katten veroorzaken vaak conflicten omdat degenen die ze voeren, zich niet beschouwen als hun eigenaar. De lokale bevolking maakt zich vaak zorgen over de dieren, zegt Wallop. Naar verwachting neemt de NLA in juni een besluit over de registratieplicht. De strafmaat bij overtreding moet nog worden vastgesteld.

De politie heeft een vrouw opgeroepen die vijftien zwerfhonden in haar huis in Nonthaburi onderdak verleende. Toen de politie de woning donderdag doorzocht waren acht honden al gestorven. De huisbaas had de politie getipt. Vandaag meldt de vrouw zich bij de politie.

– Laatste bericht. Tijdens de zomervakantie van drie maanden biedt de Thai Health Promotion Foundation (ThaiHealth) 450 activiteiten aan in haar project ‘Happy School Break’. [Wow, daar kan Jeugdland Rotterdam niet tegenop] ‘Ouders die in goeden doen zijn, sturen hun kinderen vaak naar het buitenland of laten ze speciale lessen volgen. Wij openen de deur voor kinderen wier ouders zich dat niet kunnen veroorloven’, zegt ThaiHealth researcher Pamornsri.

ThaiHealth biedt een programma bestaand uit vier categorieën ‘nuttige’ ervaringen, waarbij wordt samengewerkt met museum Siam, het ministerie van Onderwijs en het Fine Arts Department van het ministerie van Cultuur. De categorieën hebben als titel Finding your dream, Finding yourself (betaalde stagemogelijkheden), Sharing (kansen om vrijwilligerswerk te doen) en behelzen onderwijs- en leeractiviteiten. Klinkt allemaal aantrekkelijk. (Zie ook de pagina Onderwijs 2)

Nieuws van de website in 1 regel

• Uthai Thani: Politie zoekt paar dat goudwinkel beroofde en eigenaar verwondde
• Grote drugsvangsten in Loei en Narathiwat
• Thai Niyom Yangyueng: Behoeften van 70 pct bewoners in kaart gebracht
• CDC-voorzitter pleit voor beoordeling twee laatste organieke wetten door Constitutionele Hof
• Nieuwe FBI-chef had de leiding over geheim waterboarding centrum in Thailand


 

De zaak Somchai mist gerechtigheid

13 maart – ‘Voor sommige mensen mag 14 jaar snel voorbij gaan, maar voor onze familie is de tijd langzaam gegaan, sinds ons gezinshoofd Somchai Neelapaijit op 12 maart 2004 verdween. Na 14 jaar liggen al zijn bezittingen nog op hun plaats: zijn kleren hangen in de kast, zijn boeken en notitieblokken, een bureaukalender en andere dingen liggen op zijn bureau alsof ze op de eigenaar wachten om terug te keren.’

In een krachtige bijdrage op de opiniepagina van BP herinnert Angkhana Neelapaijit, zijn echtgenote en mensenrechtenverdediger, aan Somchai’s ontvoering door een team agenten in het hart van Bangkok. Dat gebeurde een dag nadat hij een petitie had gericht aan staatsdiensten over marteling van verdachten in het Zuiden. Kort voor zijn ontvoering had hij zich beziggehouden met een campagne om een eind te maken aan de staat van beleg en verdachten geholpen die gemarteld werden.

Voor sommige overheidsfunctionarissen was Somchai een staatsvijand, een rebel of een man die boeven hielp. Onze dochter Pratabjit zei eens over ons lot: ‘Papa is ten onrechte beschuldigd van tanai chon (advocaat van de onderwereld) daar hij juridische steun verleende aan vermeende opstandelingen die door de autoriteiten in het diepe Zuiden zijn gemarteld. Zulke beschuldigingen griefden hem diep.’

‘Sinds zijn verdwijning een zware slag aan onze familie heeft toegebracht, hebben we beloofd goed voor elkaar te zorgen en een leven te leiden dat nuttig is voor andere mensen. Bovendien willen we bewijzen dat vader geen misdadiger was.’

De rest van het artikel geeft informatie over de rechtsgang en een wetsvoorstel over onderdrukking en preventie van marteling en gedwongen verdwijningen. De regering heeft erin toegestemd de UN International Convention for the Protection of All Persons from Enforced Disappearance te ratificeren. ‘Het is spijtig dat de door de junta benoemde NLA besloten heeft het [wetsvoorstel] voor revisie terug te sturen naar het ministerie van Justitie’, schrijft Angkhana.

Wat betreft de ontvoering. In januari 2006 heeft de strafrechtbank één politieofficier veroordeeld voor samenzwering en de andere vier vrijgesproken. In december 2015 sprak het hooggerechtshof alle vijf vrij met als reden dat er geen bewijs was dat Somchai dood was of dermate zwaar verwond dat hij zichzelf niet kon verdedigen in de zaak. Een jaar later besloot de DSI de zaak te sluiten.

Angkhana: ‘De afgelopen 14 jaar heb ik gezien dat sommig bewijs onklaar is gemaakt of vernietigd. Getuigen zijn bang gemaakt en daar komt nog bij dat het land nog steeds een wet mist tegen ontvoering en gedwongen verdwijningen. Zonder zo’n wet is het niet mogelijk de ontvoerders voor de rechter te brengen.’

Onder druk van de bevolking en internationale mensenrechtenorganen benoemde de regering Prayut in mei vorig jaar een panel om zaken betreffende marteling en gedwongen verdwijning in behandeling te nemen en er toezicht op te houden. Het panel bestudeert de feiten en helpt slachtoffers. Inmiddels is een jaar verstreken en het is nog niet volledig in bedrijf.

Angkhana eindigt met een woord van dank voor de compensatie die de familie heeft ontvangen. ‘De compensatie betekent dat er gronden zijn om te veronderstellen dat Somchai het slachtoffer is van gedwongen verdwijning in de handen van overheidsfunctionarissen. Maar de regering wil niet verder gaan, de feiten uitzoeken en degenen die betrokken waren bij de brute daad te laten berechten. De financiële hulp is slechts liefdadigheid. Zonder dat recht wordt gedaan, is er geen spijt bij degenen die verkeerd hebben gedaan.’ (Bron: Bangkok Post, 12 maart)

Opinie: Topdiender bewijst dat Premchai een beschermde soort is

12 maart – Wat een leuke en originele kop boven de wekelijkse rubriek Think Pragmatic in BP van voormalig redacteur Veera Prateepchaikul, ook op de opiniepagina. Maar niet alleen leuk, ook zeer to the point, want het lijkt erop dat RTP adjunct-hoofdcommissaris Srivara die het onderzoek leidt naar de jacht op beschermde dieren door Premchai en zijn jachtgezelschap in een bosreservaat in Kanchanaburi de tycoon, directeur van aannemersbedrijf ITD, de hand boven het hoofd houdt.

De bevolking looft hoofd Wichien van het reservaat voor de moed die hij had de hi-so aan te houden en het aanbod ‘anything you want’ af te wijzen in ruil voor zijn vrijlating. Srivara heeft de knuppel in het hoenderhok gegooid (in het Engels dropped a bombshell) door Wichien te beschuldigen van nalatigheid omdat hij verzuimd heeft toegangsgeld te incasseren toen het gezelschap het bos betrad, zogenaamd voor een studietrip. Onder druk van de social media krabbelde hij snel terug.

En dan is er die video van het politieverhoor, nadat Premchai tweemaal verstek had laten gaan. Srivara maakt een diepe wai voor Premchai. Ook die deed weer veel stof opwaaien bij de bevolking en riep vragen op of hij de zaak onbevooroordeeld kon hanteren na deze ongebruikelijke publieke daad van respect voor de verdachte.

Maar de clip valt in het niet bij de reprimande die hij een officier van het politiebureau Thong Phaphum gaf die een aangifte wegens dierenmishandeling in behandeling had genomen, schrijft Veera. Had hij niet mogen doen. De agent had verzuimd na te gaan of de klacht volgens de wet acceptabel was. Critici wijzen er echter op dat de politie dit zelden controleert.

De aangifte werd later ingetrokken omdat wildleven niet door de wet op dierenmishandeling wordt gedekt. De politieofficier heeft een proeftijd gekregen. Veera: De vraag is waarom Srivara zo streng was: alleen in Premchai’s zaak en niet in veel andere zaken.

Veera zet nog meer vraagtekens achter het gedrag van Srivara, maar dat voert te ver. ‘Mijn punt is dat we door de politie worden afgeleid van de grote vraag: Schoot Premchai het zeldzaam indochinees luipaard dood? En als hij het niet was, wie van zijn gezelschap was verantwoordelijk?

Veera besluit: De beschuldiging van illegale jacht op beschermde dieren dient topprioriteit te zijn. Al het andere, zoals de Afrikaanse olifantenslagtanden die in zijn huis zijn gevonden en de twee geweren uit zijn grote verzameling waarvoor hij geen vergunning had, zijn bijzaak. (Bron: Bangkok Post, 12 maart) (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Stroperssage)

Een goed gevulde BP vandaag

13 maart – Luieren is er vandaag niet bij, want Bangkok Post telt negentien nieuwsberichten c.q. -verhalen, verdeeld over vier pagina’s. Eén is een analyse over het leiderschap van voormalig regeringspartij Pheu Thai. Kan ik overslaan want wie kent nou Sudarat Keyuraphan, een van de twee kanshebbers? Ik niet. Als ik haar op straat zou tegenkomen, zou ik haar glad voorbij lopen. Niet eens een wai maken.

De voorpagina telt drie verhalen en een kadertje over de crash in Kathmandu, waarbij zeker 49 personen zijn omgekomen. Het is de ergste luchtvaartramp in Nepal in jaren. Ik licht de opening eruit en behandel de andere twee verhalen later. Jade Donavanik, lid van de grondwetcommissie (CDC), stelt voor met een schone lei te beginnen [mijn woorden] en de leden van de grondwetcommissie (CDC) en rechters van het Constitutionele Hof naar huis te sturen om mogelijke geloofwaardigheidsproblemen te vermijden.

Die zouden kunnen ontstaan omdat het Hof vorige week heeft bevestigd dat een uitzondering kan worden gemaakt voor de kwalificatie-eisen die in de organieke wet op de NACC aan de NACC-commissarissen worden gesteld. De uitzondering is niet in strijd met de grondwet, oordeelde het Hof. Dat zou betekenen dat de huidige commissarissen die niet aan de (nieuwe) eisen voldoen, toch kunnen blijven tot het einde van hun zittingstermijn.

Critici [wie zijn dat toch?] hebben hun zorgen geuit dat hiermee een slecht precedent wordt geschapen door toe te staan dat de grondwet wordt overvleugeld door de wet, terwijl de grondwet de hoogste wet is. Ze zeggen dat dit geen goeds voorspelt voor de geloofwaardigheid van de anti-corruptie strijders wanneer ze onderzoek doen naar anderen terwijl bij de bevolking twijfel bestaat over hun kwalificaties.

Lijkt me meer een onderwerp voor fijnproevers, dus ik laat het hierbij. Wie meer wil weten, klik op Judges, NACC feel job heat.

Activist in rolstoel slaat deur in op BTS-station

13 maart – Een begrijpelijke reactie, die ook nog eens de aandacht vestigt op de slechte toegankelijkheid van BTS-stations voor gehandicapten. Manit Intharapim, directeur van de rechtenorganisatie Accessibilty is Freedom, heeft zondagavond de glazen deur voor de lift op de eerste verdieping van het BTS-station Asoke ingeslagen, maar te zien aan de foto (hier niet geplaatst) bleef de schade beperkt tot een grote ster.

Hij zei gisteren op een persconferentie dat hij zijn geduld had verloren omdat hem de toegang was geweigerd tot de lift toen hij geen verklaring wilde tekenen dat hij gehandicapt was en recht had op gratis reizen. Ten einde raad kocht hij een kaartje, maar de bewakers hielden hun poot stijf. Manit dreigt naar de rechter te stappen en het ministerie van Transport, exploitant BTSC van de skytrain en de gemeente aan te klagen.

Manit is lid van het Transportation Network for All, een groep organisaties die zich inzet voor verbetering van het openbaar vervoer. De groep praat al drie jaar met het ministerie van Transport, maar de gesprekken hebben weinig tot geen resultaat opgeleverd.

Volgens de BTSC worden momenteel op 17 stations van de Sukhumvit- en Silomlijn liften geïnstalleerd. De Administrative Court vonniste in 2014 dat de BTSC binnen een jaar na de uitspraak reizen voor gehandicapten en ouderen moest vergemakkelijken. Maar nog steeds stuiten gehandicapten op problemen, zegt Manit.

Bijspijkerscholen kampen met dalend aantal leerlingen

13 maart – Het aantal leerlingen op cram schools (to cram betekent blokken) is de afgelopen paar jaar met 20 procent gedaald. De daling zal zich vermoedelijk voortzetten, waardoor met name de kleine scholen het risico van sluiting lopen. De scholen spijkeren leerlingen bij voor toelatingsexamens tot het middelbaar onderwijs en vergroting van hun kans op toelating tot de universiteit van hun voorkeur.

Voorzitter Anusorn van de Tutorial Schools Executives and Teachers Association zegt dat de voornaamste oorzaak van de teruggang het krimpend aantal jongeren is en de economische malaise. Online diensten pakken daarentegen een groter stuk van de taart met een omzet van 10 miljard baht per jaar.

Thans worden 600.000 tot 700.000 baby’s per jaar geboren tegen 1.000.000 in het verleden. Het percentage schoolgaande jeugd tot 21 jaar daalt naar schatting naar 20 procent van de bevolking in 2040. In 1980 bedroeg het nog 62 procent. In 2017 deden 80.000 leerlingen toelatingsexamen voor de universiteit tegen 100.000 een jaar eerder. Via het centrale toelatingssysteem zijn dit jaar 110.000 plaatsen beschikbaar. Twee jaar geleden waren dat er nog 150.000.

‘Vanwege het kleiner aantal studenten en de competitie bij toegang tot universiteiten die minder fel wordt, hebben leerlingen tegenwoordig minder behoefte dan vroeger aan de diensten van cram schools’, zegt Anusorn. De economische malaise noopt ouders voorzichtiger te zijn met geld uitgeven en selectiever in de keuze van de vakken, waarin hun kinderen moeten worden bijgespijkerd. Het aantal leerlingen op de cursussen wiskunde en Engels blijft constant, maar het aantal leerlingen dat een andere cursus volgt, is scherp gedaald. Online cursussen zijn populair omdat ze goedkoper zijn en soms zelfs gratis. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

Onderzoek naar internetrekening van 60 mln baht

13 maart – Hoera, weer een geval van vermeende onregelmatigheden [lees corruptie]; het blijft maar doorgaan. Nu zijn twijfels gerezen aan de koopovereenkomst met een internet provider. Op het ministerie van Onderwijs is een panel gevormd dat onderzoek doet. Het onderzoek is een reactie op de klacht van de provider dat het ministerie nagelaten heeft 60 miljoen baht te betalen voor het onderwijsnetwerk MOENet, dat in 1996 werd opgetuigd.

Minister Teerakiat (Onderwijs) heeft permanent secretaris Karun opgedragen de zaak te onderzoeken. Voorzitter van het panel is het hoofd van het Office of Information Technology Administration for Educational Development van het ministerie. Naar verluidt zou de provider geen contract hebben om te opereren onder het MOENet project.

Onder het project heeft het ministerie diverse internetproviders gehuurd, zoals TOT, CAT Telecom en Samart Corp om in het hele land scholen toegang te verlenen tot internet. In januari eindigde het ministerie het project. Scholen kunnen nu kiezen welke provider het best bij hen past. Van de 30.000 scholen die ressorteren onder Obec, heeft minder dan 1 procent nog problemen met internettoegang. Dit jaar beschikken alle scholen over high-speed internet. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

Kort nieuws dinsdag 13 maart

– De smog heeft weer toegeslagen in Bangkok. Op alle vijf meetstations in de hoofdstad zijn concentraties fijn stof gemeten die de veiligheidslimiet overschrijden. Het district Bang Na spant de kroon. Het Pollution Control Department zegt dat de gemiddelde waarde van PM 2,5 er de afgelopen 24 uur is gestegen van 52 microgram per kubieke meter lucht op zondag naar 76. Ook in Wang Thong Lan, Pathumwan, Thon Buri, Lad Prao en Phaya Thai steeg de concentratie boven de limiet van 50 mg.

– Vis uit Fukushima die bij twaalf restaurants in Bangkok op het menu staat, kan veilig worden gegeten. Het Office of Atoms for Peace heeft monsters onderzocht en geen sporen van radioactieve stoffen gevonden. Het Department of Fisheries heeft de importeur gevraagd de vis die vrijdag van Japan naar Thailand werd verscheept, niet te distribueren. Het gaat om 27,5 kilo bot en 4,5 kilo tong.

In 2016 deed het Department of Medical Sciences testen op geïmporteerde vis en het Office of Atoms for Peace analyseerde watermonsters uit de Golf van Thailand en Andaman zee. In beide gevallen werd geen Caesium-137 aangetroffen.

– Aannemer Premchai, directeur van ITD, moet morgen op het matje komen bij de politie in verband met de poging tot omkoping tijdens zijn aanhouding in een bosreservaat in Kanchanaburi. Hij en drie anderen hadden daar gejaagd op beschermde dieren, waaronder een zeldzaam indochinees luipaard.

Hoofd Kamol van de Counter-Corruption Division van de politie zegt dat hij morgen moet komen, want op andere dagen zijn de onderzoekers niet vrij. Premchai’s advocaat die eerder om uitstel vroeg, heeft bevestigd dat zijn cliënt zich meldt. Kamol verwacht vandaag de zaak rond te hebben na ondervraging van hoofd Wichien van het reservaat en een tweede getuige van de omkooppoging.

Milieugroepen en studenten vragen zich af waarom het jachtgezelschap niet worden vervolgd voor de illegale jacht, maar wel voor negen andere vergrijpen. RTP adjunct-hoofdcommissaris die het onderzoek leidt, zei gisteren dat daar onvoldoende bewijs voor is. Hij ontkent dat met twee maten wordt gemeten [omdat Premchai een hi-so is]. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Stroperssage)

– Kleine vrachtschepen en cruiseboten kunnen weer op de Mekong varen nadat het waterpeil in Chiang Saen (Chiang Rai) gisteren boven de 2 meter in gestegen. Vorige week moesten ze noodgedwongen aan de kant blijven omdat het waterpeil naar 1,9 meter was gezakt doordat de Jinghong dam in China minder water had geloosd. Ook de schepen die in het zuiden van China, Myanmar en Laos waren gestrand, kunnen weer varen.

Het Marine Department, veiligheidsdiensten en BuZa hadden de Chinese autoriteiten gevraagd meer water te lozen, hetgeen gebeurde, waardoor het waterpeil in Chiang Saen naar 2,3 meter steeg. Het waterpeil in de Mekong is dit jaar ongebruikelijk laag. Het meest getroffen zijn de waterwegen Saen Pee, Mong Pa Liew en Tang Or waar rotsen in het water liggen. Grote vrachtschepen vervoeren 30 procent minder vracht om te voorkomen dat ze vastlopen.

– De koning heeft Satitpong Sukvimol benoemd tot Lord Chamberlain (hofmaarschalk, kamerheer des konings) en hoofd van het Crown Property Bureau. Hij volgt Chirayu Israngkun Na Ayutthaya op die is benoemd in de Privy Council, het particuliere adviesorgaan van de koning.

– Twee defensievrijwilligers zijn gewond geraakt toen een bom in Panare (Pattani) ontplofte. De bom lag onder de grond bij een nieuwe bewakingspost die de vrijwilligers aan het bouwen waren. In het gebied zijn onlangs flyers verspreid waarop gedreigd wordt defensievrijwilligers te doden.

In aangrenzend Yala is een M26 granaat ontdekt. Die lag buiten het huis van een rubbertapper. De granaat ontplofte niet en is verwijderd door de EOD.

– Vice-premier Chatchai wuift de geruchten weg dat een groep die een aanvraag heeft gedaan voor de registratie van een politieke partij onder de naam Palang Pracharat, banden heeft met het regime en erop uit is premier Prayut na de verkiezingen te laten terugkeren als premier. De groep wordt geleid door een voormalige klasgenoot van Prayut aan de militaire academie.

De geruchten zijn gebaseerd op het feit dat Pracharat ook de aanduiding is van een regeringsprogramma, geïnitieerd door Prayut. Dat programma heeft tot doel bevolking, regering en het bedrijfsleven te laten samenwerken om duurzame ontwikkeling en de lokale economieën te stimuleren.

– De bekende actievoerder Sirawith Ja New Seritiwat heeft zich samen met twee anderen gemeld bij de politie om zich te verantwoorden voor een beach rally van 50 personen op 4 maart in Chon Buri. De bijeenkomst voor winkelcentrum Central, gelegen aan de kust, was illegaal omdat de organisatoren geen toestemming hadden gevraagd. Sirawith bestrijdt dat, want hij zegt de politie van Pattaya een dag eerder telefonisch te hebben geïnformeerd. De deelnemers demonstreerden tegen uitstel van de verkiezingen. De rally werd voortijdig beëindigd door de politie.

– Online gokkers zijn benieuwd naar het duel van Thanathorn en Sombat, die de degens gaan kruisen in Realm of Valor, een spelletje dat via mobiele telefoons wordt gespeeld. Beiden willen een nieuwe politieke partij vormen, die van Thanathorn gericht op jonge kiezers. In het spelletje spelen teams van vijf personen verschillende rollen om elkaar te verslaan. Het duel wordt ’s middags op 18 maart in de tv-studio van het spelbedrijf gevoerd. Het wordt uitgezonden via Facebook en YouTube.

– Nou ja, plannen maken kan geen kwaad maar of ze zoden aan de dijk zetten, is een tweede. Het ministerie van Tranport wil het aantal verkeersongelukken en doden tijdens de zogeheten seven dangerous days rond Songkran met 7 procent verminderen.

Om dat doel te bereiken wordt het aantal controleposten uitgebreid en het openbaar vervoer streng gecontroleerd. 77 routes worden beschouwd als wegen met een grotere kans op ongelukken. Het ministerie gaat ook, net als vorig jaar, weer het 7-7-7 beleid voeren dus ook de week ervoor en erna voorzorgsmaatregelen nemen.

Van 11 tot 18 april zijn enkele delen van expreswegen tolvrij. Vorig jaar kwamen in de zeven gevaarlijke dagen 390 personen in het verkeer om.

– Ik houd het kort want het meeste is nu wel bekend. De Public Sector Anti-Corruption Commission heeft vastgesteld dat 97 miljoen baht in 44 provincies, bestemd voor gedepriveerden en HIV-patiënten, foetsie is oftewel verduisterd door 76 welzijnscentra. De PACC doet in enkele provincies nog onderzoek. (Zie de pagina Corruptie 5)

– Laatste bericht. De Anti-Global Warming Association heeft de bestuursrechtbank gevraagd een stokje te steken voor de kap van bomen door aannemersbedrijf ITD bij de aanleg van elf metroprojecten in Bangkok. De vereniging stapte naar de rechter nadat in Bang Khen begin deze maand veertien bomen waren geknot, volgens het districtskantoor van Chatuchak zonder dat daarvoor een vergunning was verleend.

Nieuws van de website in 1 regel

• Winterbeurs trekt 1,26 mln bezoekers
• Parlement verdrievoudigd budget voor verhuizing naar 8,6 mld baht
• 80 pct van welzijnstoelagen geplaagd door corruptie


 

Vier stappen voorwaarts, vier stappen achterwaarts

12 maart – Ik noemde het al eerder in Nieuws van de website: de International Labour Organisation gaf woensdag een rapport vrij over de arbeidsomstandigheden aan boord en in de visverwerkende industrie.

Spectrum, de onderzoeksjournalistieke bijlage van Bangkok Post, besteedt een groot verhaal aan het rapport dat de naam draagt Baseline Research Findings on Fishers and Seafood Workers in Thailand. Maar dat sla ik over, want ik heb er al veel over geschreven (zie de pagina De vis wordt duur betaald).

In een kadertje meldt Spectrum de belangrijkste conclusies van het ILO-onderzoek, dat gebaseerd is op 434 interviews die vorig jaar met vissers in elf provincies werden gehouden. Die wil ik u niet onthouden. Thailand zette vier stappen voorwaarts en vier achterwaarts. (Bron: Spectrum, Bangkok Post, 11 maart)

Bewijs van vooruitgang
• Minder berichten over fysiek geweld.
• Minder dan 1 procent van de werkers is jonger dan 18 jaar.
• 43 procent van de vissers zegt een schriftelijk contract te hebben, meer dan 4 jaar geleden.
• Sommige vissers ontvangen hogere maandlonen.

De hardnekkige uitdagingen
• 34 procent van de werkers meldt minder te krijgen dan het minimumloon.
• Tussen de beloning voor mannen en vrouwen bestaat een grote kloof. 52 procent van de vrouwen krijgt minder dan het minimumloon.
• Reders hebben het loon van 24 procent  van de werkers ingehouden, sommige voor een jaar of langer.
• 34 procent zegt geen toegang te hebben tot hun identiteitsbewijs.

BP vandaag: Weinig nieuws, veel achtergronden

12 maart – Bangkok Post bevat vandaag 6 nieuwsitems – ja, u leest het goed –, want de overige vijf artikelen zijn achtergrondverhalen. Ze gaan over de registratie van gastarbeiders, spoorwegprojecten, corruptie in de overheidssector, de lotto fraude en anti-biotica. Dat zijn dus allemaal artikelen die ik kan overslaan, want deze rubriek heet Nieuws uit Thailand, niet Achtergronden uit Thailand.

Klokslag 5:05 werd de krant bezorgd, op hetzelfde moment waarop ik uit de lift stapte, die mij van de fourth floor (derde verdieping) naar de receptie had gebracht. Zoals elke keer was een van de werksters bezig de vloer te dweilen met een mob. De nachtwaker nam de kranten in ontvangst, mijn krant en Daily News, maar in tegenstelling tot uw redacteur stortte hij zich niet op het nieuws van de dag.

De eerste 5 minuten heb ik gebiologeerd naar de glossy advertentiebijlage zitten kijken, waarin de krant was ingevouwen. Met een mengeling van bewondering en schaamte want ik ben een ‘Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’- Nederlander.

Gaat over een 7-gangen feestmaal met Japanse gerechten, dat vandaag geserveerd wordt ter gelegenheid van het 12-jarige partnerschap van restaurant Mezzaluna, dat onlangs twee Michelin sterren scoorde, en Pernod Ricard.

De foto op de eerste pagina toont de Dome, een cirkelvormige bar op de 62e verdieping van het complex dat uitzicht biedt op de Chao Phraya. Ze schenken er een eigen whisky, speciaal ontwikkeld door Chivas Regal. Maar misschien wilt u dit allemaal niet lezen en hunkert u naar het nieuws van de dag. Komt eraan.

Thanathorn’s moeder zegt niet nee

12 maart – Hij heeft het aan zijn moeder gevraagd en die had geen bezwaar. BP meldt het vandaag in de eerste zin van het openingsverhaal. De moeder van Thanathorn Juangroongruangkit gaat akkoord met het plan van haar zoon een politieke partij te vormen, gericht op jonge kiezers, als alternatief voor het politieke extablishment dat alleen maar ruzie maakt.

Ik vroeg me gelijk af: zou de moeder van Rutten een zelfde rol hebben gespeeld bij de vorming van het kabinet? Voor zover ik weet gaat hij nog steeds elke week een keer bij haar eten en misschien doet ze ook wel de was voor hem. Nou ja, politici zijn ook maar gewone mensen met gewone-mensenwensen en behoeftes.

Thanathorn mag in zijn handjes knijpen dat hij zoveel media-aandacht krijgt. Nog voordat de partij is opgericht en de verkiezingscampagne is begonnen (wat trouwens nog verboden is) weet een groot deel van het electoraat al dat er een alternatief is in het stemhokje. Scheelt campagnekosten.

Thanathorn, vice-president van de Thai Summit Group, is trots op zijn moeder’s steun. Hij schrijft op Facebook: ‘It’s time to step forward firmly, and now I have the strongest backing and the most wonderful blessing in the world; from my family. Mijn moeder was mijn grootste zorg. Voor ons gesprek was ik bang om haar gevoelens te kwetsen. Ik wilde haar niet aan het huilen maken. Dat heb ik al te vaak gedaan gedaan in mijn leven.’

‘Haar eerste vraag was waar mijn prioriteiten lagen: bij Thai Summit of Thailand. Mijn korte antwoord was Thailand. Ze leek teleurgesteld. Alhoewel ze niet haar zegen heeft gegeven, verzette ze zich niet. Ze gaf me geen morele steun of sprak woorden van steun. Maar voor mij is dat goedkeuring, dat is haar stijl.’

De rest van het artikel bestaat uit oud nieuws en commentaren van anderen, zoals van Pheu Thai lid Samart, die zegt Thanathorn’s poging een progressieve partij op te richten te verwelkomen. Maar hij maakt zich zorgen: de partij dient hard te werken om voldoende leden te krijgen die nodig zijn om een sterke partij te worden. Thanathorn heeft ook een beperkte tijd om te werken aan beleid, waarmee hij steun kan verwerven.

Een andere partij in oprichting die in het artikel genoemd wordt, is de Krian Party (vrij vertaald als Firebrands Party). Oprichter en roodhemdleider Sombat zegt zich te richten op ‘gewone mensen’ zodat hun stem wordt gehoord. Op een bijeenkomst gisteren in Thong Lor (Bangkok) zei hij dat zijn partij hoopt suggesties van de bevolking in het politieke beleid op te nemen.

‘Onze partij beoogt een grote denktank te creëren, een open bron die toegankelijk is voor de bevolking. We willen de Green Party imiteren, die haar succes niet heeft te danken aan het aantal zetels maar aan de manier waarop ze haar agenda voor het voetlicht brengt.’

Vorige week maandag is de registratie van nieuwe partijen begonnen. Vrijdag stond de teller op 55. Jonge politieke hond Thanathorn besluit later deze maand of hij in het diepe springt, samen met docent rechten Piyabutr van de Thammasat universiteit. Sombat weet nog niet wanneer hij zijn partij registreert. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort nieuws maandag 12 maart

–  Het Thai Meteorological Department verwacht hoge temperaturen tot het eind van de maand mei. Vorige week steeg het kwik in enkele delen van het land, met name in Lampang, naar 38,2 en 39,9 graden. De mist in de provincie is sinds zaterdag afgenomen na zware regens op vrijdag waardoor de concentratie fijn stof daalde. Het niveau ligt nu op sommige plaatsen iets boven de limiet van 50 mg per kubieke meter lucht, maar in de provincie zijn dit weekend ook nog concentraties van 51 tot 70 mg gemeten.

Verder verwacht het TMD onweersbuien in delen van Lampang en andere noordelijke provincies. In Bangkok en omgeving stijgt de temperatuur deze week naar 34 tot 36 graden met minimumtemperaturen van 24 tot 26 graden. 10 tot 20 procent van het gehele gebied krijgt te maken met onweersbuien.

In Buri Ram zochten dorpelingen dit weekend verkoeling op een strand aan het Thung Kraten waterreservoir. Sinds vorig jaar januari is het strand een toeristische trekpleister. Er kunnen bananenboten, waterfietsen, zwembanden en reddingsvesten worden gehuurd.

In het Zuiden in Hua Sai (Nakhon Si Thammmarat) noopten dit weekend de wind en hoge golven boten aan de kant te blijven.

– Zoals ik al schreef, kan ik vijf artikelen uit de krant van vandaag overslaan, maar ik zal ze toch maar even kort samenvatten om boze brieven van lezers te voorkomen.
1 Honderdduizenden gastarbeiders die tijdelijk toestemming hebben in het land te werken, lopen het risico in de illegaliteit te belanden omdat de deadline voor registratie over drie weken verstrijkt en nog 1,6 miljoen werkers moeten worden geregistreerd. (Zie ook de pagina Migranten 2)

2 De Spoorwegen verwachten dat het kabinet deze week toestemming verleent voor de aanleg van twee dubbelspoorlijnen: Den Chai-Chiang Khon (Chiang Rai) en Ban Phai-Nakhon Phanom. De regering wringt zich in alle bochten om deze en andere spoorlijnen alsmede projecten in Bangkok snel op de rails te zetten, want vele zijn al vertraagd. (Zie ook de pagina Spoorwegen 2)

3 Het onderzoek naar vermeende onregelmatigheden bij de verstrekking van 493 miljoen baht door welzijnscentra vorig jaar aan gedepriveerde mensen leidt niet alleen tot de meesterbreinen maar heeft ook uitgebreide corruptie aan het licht gebracht, gepleegd door overheidspersoneel. (Zie ook de pagina Corruptie 5)

4 In het zogeheten lotto-onderzoek heeft de politie dankzij high-level sofware technici de zaak dichterbij een oplossing kunnen brengen. Ze ontrafelden PIN’s en wachtwoorden. Normaal worden deze technieken bij gecompliceerde onderzoeken gebruikt, zoals drugshandel en veiligheidskwesties. De zaak draait om een onderwijzer en politieman die beiden claimden de eigenaar te zijn van de serie staatsloten waarop de jackpot van 30 miljoen was gevallen. De CSD heeft vastgesteld dat de loten aan de politieman toebehoren. De onderwijzer bestrijdt dat nog steeds.Als hij dat blijft doen, zit er geen strafvermindering voor hem in.

5 Gemakkelijke toegang tot anti-biotica is een belemmering, geen hulp. Medische specialisten hebben de alarmklok geluid over het ongelimiteerd gebruik van de medicijnen die vrijelijk te koop zijn. In een trainingssessie van de Food and Drug Administration leren gebruikers over de risico’s en gevaren.

– Het ministerie van Onderwijs heeft een commissie gevormd om onderzoek te doen naar de crash van een klein trainingsvliegtuig, eigendom van het Thalang Technical College in Phuket. Bij de crash zaterdag kwamen twee inzittenden om het leven en werden twee gewond.

Een van de gewonden bevindt zich in een diep coma. De andere brak een aantal botten maar liep geen hersenschade op. Ze is bij bewustzijn en helder en moet een maand in het ziekenhuis blijven.

Het panel neemt de veiligheidsvoorschriften onder de loep om het risico voor de studenten te verkleinen, zegt secretaris-generaal Suthep van de Vocational Educational Commission (Ovec). Het college krijgt de opdracht voor alle studenten een levensverzekering af te sluiten.

Behalve Ovec buigt ook de provincie zich over het ongeluk. Volgens de gouverneur was het te wijten aan het slechte weer. Het Thalang Technical College leidt studenten op voor de luchtvaartindustrie.

– Het lichaam van de Fransman (51) die vorige week donderdag in de zee rond Koh Kut verdween, is gisteren door de bemanning van een vissersboot 7,5 nautische mijl van het eiland gevonden. De waterpolitie en reddingswerkers hadden 2 uur nodig om de plaats te bereiken en daarna nog eens 2 uur om het lichaam te bergen en naar de kust te brengen. Naar de man was vrijdag en zaterdag gezocht. De man was samen met zijn Thaise vriendin op het eiland op vakantie. Ze zouden vandaag vertrekken.

– De ouders van een 16-jarig meisje dat zaterdag door haar vriend (14) is gedood, wijzen de verklaring van de politie af dat het om een toevallige beschieting ging, hetgeen de familie van de jongen zegt.

De vader, die het lichaam zondag uit een ziekenhuis in Muang (Phitsanulok) ophaalde, kreeg argwaan toen hij op haar nek twee blauwe plekken zag. Hij vindt het ook vreemd dat ze in het huis van de familie van haar vriend was dood geschoten, maar het lichaam werd buiten het huis gevonden.

Volgens de vader van de jongen was hij aan het spelen met zijn vuurwapen. De politie vermoedt dat de twee ruzie hadden, waarna het fatale schot viel.

– Follow-up op het bericht dat de messen die zijn gevonden op de plaats waar aannemerstycoon Premchai en zijn jachtgezelschap kampeerden, onbruikbaar zijn als bewijsmateriaal omdat ze bewerkt zijn geweest met chemicaliën bij onderzoek naar het DNA van het gestroopte luipaard. De DNP vond op de kampeerplek zes messen en een snijbord. Ze ontkent dat de messen zijn verontreinigd.

RTP adjunct-hoofdcommissaris Srivara zei gisteren dat hij de forensisch politie gaat vragen de lucht te klaren in de missing evidence zaak. Srivara zegt geen kritiek te hebben op de manier waarop de DNP onderzoek doet. De politie en de DNP werken samen eendrachtig aan de zaak.

De politie wacht op een rapport van het wildlife forensic team van de DNP alvorens het onderzoek te sluiten en de resultaten op 24 maart over te dragen aan het OM. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Stroperssage)

Nieuws van de website in 1 regel

• Don Mueang voor 2,2 miljard baht onder ’t mes
• Hat Yai: Drie oude houten huizen in de as gelegd
• Brand in showroom Surat Thani vernielt 8 auto’s
• Ayutthaya: Rij van 11 huizen en 3 vrijstaande huizen door brand verwoest
• 2 bierbars en 16 motorfietsen vernield door brand in zijstraat Walking Street Pattaya
• Prachin Buri: 2 kinderen die schelpdieren zochten in vijver verdronken
• Chumphon: Duikers halen 100 kilo afval op van koraalriffen
• Straatverkopers terug naar het buurtje van de ‘nijdige tantes’


 

Vietnamese transgender gekroond tot Miss International Queen

11 maart – Ik begin vandaag maar eens achteraan, op pagina 5. De fotopagina 1000 words toont doorgaans foto’s van verschillende evenementen of opvallende foto’s zonder directe relatie met het nieuws, maar is vandaag geheel gewijd aan de Miss International Queen verkiezingen, een wedstrijd die sinds 2004 wordt gehouden.

Vrijdag vond de finale plaats in het Tiffany Theatre in Pattaya, die een overwinning opleverde voor de Vietnamese Nguyen Huong Giang. Ze liet 26 andere transgenders uit verschillende landen achter zich, die in november waren aangetreden, in de finale teruggebracht tot tien en daarna drie.

Een aardig onderdeel van de wedstrijd was een kamp van een week, waar de deelnemers aan diverse activiteiten deelnamen [geen details]. In de finaleronde paradeerden de laatst overgeblevenen in zwempak en ze moesten vragen beantwoorden.

De krant schrijft: ‘De hele atmosfeer was gevuld met vreugde en vrolijkheid. Maar nog belangrijker, de deelnemers waren blij dat er een plaats is waarop zij hun schoonheid en talenten konden laten zien.’

Dringen op de drempel van de middelbare school

11 maart – Bangkok Post telt vandaag dertien nieuwsberichten c.q. -verhalen, verdeeld over drie pagina’s. De meeste ruimte op de 4 wordt ingenomen door een Special Report over de toelatingsprocedure tot middelbare scholen. Het recente besluit van het ministerie van Onderwijs om de maximale klassegrootte terug te brengen heeft de druk op ouders  verhoogd, die willen dat hun kind naar een prestigieuze school gaat. Leerlingen wier ouders het zich kunnen veroorloven, volgen in het weekend bijspijkercursussen.

De krant geeft als voorbeeld de 12-jarige Linlada uit Samut Prakan. Elke zaterdag staan moeder en dochter om 6 uur op en gaan naar een bekende cram school aan Siam Square in Bangkok. Daar krijgt dochter extra lessen, terwijl haar moeder boodschappen doet tot ze klaar is. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

Persoonlijke noot: Moest bij dit verhaal denken aan mijn eigen schoolloopbaan. Ik deed toelatingsexamen voor het Groen van Prinstererlyceum in Vlaardingen. De onderwijzer van de zesde klas [lagere school] had een apart klasje geformeerd dat hij na schooltijd extra lessen gaf. In tegenstelling tot in Thailand hoefde daarvoor niet te worden betaald.

Overigens valt hetzelfde verhaal te vertellen over toelating tot universiteiten in Thailand. Ook daar is het dringen op de drempel van de meest gewilde en beste universiteiten.

Verder terugbladerend

11 maart – Ik blader verder terug. Pagina 3 opent met het ‘nieuws’ dat de NLA (National Legislative Assembly), het door de junta benoemd parlement, de laatste twee organieke wetten vereist voor de verkiezingen woensdag aan premier Prayut aanbiedt, die ze daarna aan de koning voorlegt ter ondertekening.

Ik zet het woordje nieuws tussen aanhalingstekens, want deze gang van zaken is standaardprocedure. Maar er kan nog een kink in de kabel komen wanneer iemand naar het Constitutionele Hof stapt om de rechtsgeldigheid van beide wetten te laten beoordelen. NLA-voorzitter Pornpetch ontkent berichten dat de NLA whips al op 6 maart zouden hebben besloten dat te doen. Ook heeft geen enkel NLA-lid dit voornemen, zegt hij. (Zie voor details de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Pagina 2 bestaat zoals gebruikelijk uit de vaste rubrieken The Big Issue, They said it, Milestones, Winners, Losers en The week ahead. De Issue die Alan Dawson aansnijdt gaat over de verkiezingen en het plan van Thanathorn Juangroongruangkit om een partij te vormen, gericht op jonge kiezers. Dawson: ‘He’s one of those cheeky young whippersnappers, who thinks he can run things. (Actually, he can, as he proves at the Thai Summit Group.)’

Thanathorn is directeur van de Thai Summit Group, een van ’s lands grootste fabrikanten van auto-onderdelen. Whippersnapper betekent volgens mijn woordenboek: kereltje, stukje mens; praatmaker, verwaand ventje, wijsneus, jong broekje, ‘snotneus’. Kies maar uit, welk woord het meest toepasselijk is. Ik ga voor wijsneus. (Eveneens meer op de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Ten slotte op de voorpagina goed en slecht nieuws over de demonstranten die op 27 januari bij winkelcentrum MBK in Pathumwan protesteerden tegen de junta en mogelijk uitstel van de verkiezingen. Het OM heeft besloten negen rallyleiders te gaan vervolgen, maar 24 andere demonstranten worden niet vervolgd. Vervolging is niet in het openbaar belang, zegt het OM. Maar het besluit is niet definitief want het moet nog worden voorgelegd aan de procureur-generaal.

NCPO auditeur-militair Burin deed eerder aangifte tegen de demonstranten wegens overtreding van het samenscholingsverbod en verbod op politieke activiteiten. De negen leiders worden mogelijk ook vervolgd voor opruiing (artikel 116 van het wetboek van strafrecht).

Al met al biedt de zondagkrant voldoende leesvoer om een gat in de zondag te slaan.

En de protesten gaan door

11 maart – De protesten tegen uitstel van de verkiezingen en de junta zijn nog allerminst verstomd. Gisteren werd op de Tha Prachan campus van de Thammasat Universiteit een pleidooi gehouden voor het vertrek van de junta en de vorming van een demissionaire regering onder leiding van Prayut. Het protest trok enkele honderden demonstranten, ze noemden zich People Who Want Elections.

Op de foto staat de bekende actievoerder Sirawith ‘Ja News’ Seritiwat naast een kartonnen tank met de tekst roadblock to elections, een originele verwijzing naar de roadmap to democracy waar de junta de mond vol van heeft. De in het vorige bericht genoemde negen leiders waren ook weer van de partij.

Regeringswoordvoerder Sansern zei gisteren dat Prayut al heeft beloofd dat de verkiezingen in februari 2019 worden gehouden. ‘Jullie eis [van de demonstranten] dat de verkiezingen nu worden gehouden, is onmogelijk en jullie weten dat ook. Wij beschouwen deze rally als een politieke uiting. Maar de NCPO heeft er begrip voor dat die werd gehouden in een onderwijsinstelling, en niet te veel actie wil nemen. Als er geen NCPO in het verleden was geweest, zouden vrede en orde dan zoals vandaag mogelijk zijn?’

TV-serie lokt toeristen naar Ayutthaya, verkeersoverlast neemt toe

11 maart – Ayutthaya profiteert van de tv-serie Buppaesannivas (Destiny), een historische fantasie uitgezonden op kanaal 3. Grote menigten, met name in het weekend, trekken naar de voormalige hoofdstad van Siam om de locaties te bekijken waar de serie is opgenomen. Vele bezoekers zijn gekleed in de traditionele kleding die in de serie wordt gedragen.

Buppaesannivas is een romantische komedie, gebaseerd op de gelijknamige roman, die is geschreven door een auteur met het pseudoniem Romphaeng. Hoofdpersoon is een jonge huidige archeologe die na een verkeersongeluk ontwaakt in het lichaam van een vrouw in Ayutthaya tijdens het bewind van koning Narai the Great (1632-1688). Sinds de première is de serie een grote hit. Bezoekers aan Ayutthaya speuren tijdens hun bezoek naar de in beeld gebrachte tempels en ruïnes.

Commandant Surapong van het politiebureau Phra Nakhon Si Ayutthaya zegt dat de provincie altijd al een populaire bestemming was voor Thaise en buitenlandse bezoekers, maar sinds de serie is het aantal sterk gestegen. ‘Ik denk dat we dit weekend 100 procent meer bezoekers kunnen verwachten dan vorig jaar. Het brengt meer geld in het laatje, maar het zorgt ook voor verkeersoverlast.’

De autoriteiten hebben de bewaking versterkt om de kleine misdaad te bestrijden. Vrijwilligers zorgen ervoor dat toeristen niet worden lastig gevallen door klantenlokkers. Eén kilometer vanaf Wat Chai Wattanaram, een van de populairste tempels, is ruimte geschapen voor parkeerplaatsen. Vandaar gaan bezoekers per busje naar de tempel.

Kort nieuws zondag 11 maart

– Zijn overheidsfinanciën wel goed beschermd in Thailand? Nadat de verduistering van gelden bestemd voor minder bedeelden en HIV-patiënten door welzijnscentra bekend is geworden, doemt nu een nieuwe zaak op. Minstens vijf hoge ambtenaren van het ministerie van Onderwijs worden verdacht van verduistering van gelden uit het Sema Phatthana Chiwit Fund, een fonds voor kwetsbare jonge meisjes. Een van de verdachten heeft toegegeven dat geld is overgemaakt aan haar familie en vrienden, zegt minister Teerakiat (Onderwijs).

Uit onderzoek van de boekhouding is gebleken dat sinds 2008 88 miljoen baht is achterover gedrukt. Een flinke aderlating voor het fonds dat in 1999 werd gevormd met een startkapitaal van 600 miljoen baht, opgebracht door een speciale trekking van de staatsloterij. Volgens het ministerie is [sinds de oprichting?] 166,3 miljoen baht toegekend, maar slechts 77,5 miljoen baht uitgekeerd. In 2017 ontbrak 12 miljoen baht, dit jaar al 3 miljoen.

De leerlingen die recht hebben op een uitkering is gevraagd aangifte te doen wanneer ze minder dan beloofd hebben ontvangen. De vijf ambtenaren zijn overgeplaatst naar een inactieve post. Het ministerie heeft besloten een klacht in te dienen bij de PACC, NACC en Amlo. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– Niet één verkoopster van staatsloten, zoals eerder vermeld maar twee verkoopsters plus onderwijzer Preecha worden verdacht van een poging autoriteiten om te kopen in de zaak van de staatsloten. Preecha is een van de twee mannen die claimde eigenaar te zijn van een serie staatsloten waarop de jackpot van 30 miljoen baht was gevallen. De andere is een gepensioneerde politieagent. Volgens de CSD is hij de echte eigenaar.

Beide verkoopsters uit Kanchanaburi zijn eind vorig maand aangehouden. Ze werden later vrijgelaten op een borgtochtsom van 100.000 baht. Behalve de verkoopsters en de onderwijzer is het hoofd van de provinciale politie van Kanchanaburi betrokken bij de zaak. Hij moest vrijdag op het matje komen bij het CIB, die hem beschuldigt van plichtsverzuim. De officier liet tijdens de verhoren steken vallen, hij zou Preecha bevoordeeld hebben. Het onderzoek naar hem wordt binnenkort afgerond, waarna de NACC zich over de zaak buigt.

– De Thaise gouverneur van Sa Kaeo en zijn Cambodjaanse collega van Battambang gaan de datum vaststellen waarop de nu nog tijdelijke grenspost Ban Khao Din in Sa Kaeo een permanente grensovergang wordt. Het kabinet besloot in november 2016 al de post op te waarderen.

Vorige maand tekenden premier Prayut en de minister van Binnenlandse Zaken een verklaring met de goedkeuring. Het grenscontrolekantoor wordt momenteel gerenoveerd. Verwacht wordt dat de handel tussen beide landen en het toerisme profiteren van de nieuwe status.

– Permanent secretaris Wisit van Justitie kondigt harde maatregelen aan tegen een 29-jarige rubbertapper die verdacht wordt van de verkrachting van een universiteitsstudente en de beschieting van haar vriend, vorige maand in Kalasin.

De man vergreep zich aan de studente nadat hij met zijn pickup truck de motorfiets waarop zij en haar vriend reden, had gesneden. De politie van Kalasin zegt dat hij eerder verschillende vergrijpen onder de invloed van alcohol en drugs heeft gepleegd.

Directeur-generaal Pitikan van het Rights and Liberties Protection Department maakt zich zorgen over de conditie van de studente omdat ze de neiging heeft zich terug te trekken uit het openbare leven. Ook dient onderzocht te worden of ze een SOA heeft opgelopen.

– De politie heeft de rechtbank om arrestatiebevelen gevraagd voor honderd mensen die geprofiteerd hebben van het openen van een bankrekening voor een call centre bende. Vijf verdachten hebben al verklaard dat ze 4 procent van het afgeperste geld kregen.

De komende twee weken vraagt de politie arrestatiebevelen aan voor bendeleden. De meeste verdachten komen uit Bangkok en grote steden als Khon Kaen, Nakhon Ratchasima en Songkhla.

De politie gaat ook samen met de autoriteiten in een buurland, vermoedelijk Maleisië, op zoek naar bendes.

– Op een particuliere lagere school in Kalasin is de bof uitgebroken. 65 leerlingen, een onderwijzer en tien bezoekers zijn geïnfecteerd. De jonge leerlingen waren niet behoorlijk gevaccineerd. Het districtskantoor van Sahatsakhan zegt dat de verspreiding tot stilstand is gekomen. Nadat de ziekte opdook, zijn de besmette leerlingen in aparte lokalen geplaatst.

Voor hun studie had de uitbraak geen gevolgen want die vond plaats kort voor de lentevakantie. De lokalen worden gereinigd. Het districtskantoor houdt de situatie de komende vijftig dagen scherp in de gaten.

Nieuws van de website in 1 regel

• Phuket: Twee doden, twee gewonden bij crash trainingsvliegtuigje
• Activisten willen vertrek NCPO en demissionaire regering
• OM: Demonstranten bij MBK in januari worden niet vervolgd
• IMF pleit voor ouderenfonds, te financieren uit grote buitenlandse reserves
• Directeur welzijnscentrum Nakhon Phanom is er gloeiend bij
• 3 mln speedpillen onderschept in Chiang Mai, verdachte aangehouden


 

Enige gedachten bij de opening van Bangkok Post

10 maart – Het liefst zou ik vandaag Nieuws uit Thailand openen met de waarschuwing van ‘een expert’ dat dierenliefhebbers het risico van verdere verspreiding van rabies (hondsdolheid) vergroten. Het bericht staat in BP weggestopt onderaan pagina 2. Dat is toch schokkend nieuws om te lezen, als je dierenliefhebber bent. Alsof je beschuldigd wordt van moord, want de ziekte heeft al drie levens gekost (zie het bericht van 6 maart).

Al even openingswaardig vind ik het bericht, ook op de 2, dat op de messen die zijn gevonden op de plaats waar aannemerstycoon Premchai en zijn jachtgezelschap begin vorige maand zijn gearresteerd, geen menselijk DNA kan worden gevonden. Dat komt omdat ze chemicaliën bevatten die door een forensisch team zijn gebruikt om DNA aan het gestroopte luipaard te onttrekken. [Met excuses voor mijn vorige formulering die ernaast zat]

Maar Bangkost Post, een krant die het land het liefst mee regeert, opent met een bijna woordelijk verslag van wat Seksan Prasertkul heeft gezegd over de huidige politieke situatie, die hij typeert als divisive (verdeeld). De krant noemt de voormalige studentenleider een ‘vermaarde sociaal denker en politiek wetenschapper’.

Misschien verwacht u nu van mij dat ik hem ga citeren, maar dat doe ik lekker niet. Voor Thaise lezers, die de politiek op de voet volgen [en bekritiseren] is zijn verhaal wellicht interessant, mijn lezers zal het nauwelijks interesseren. En eigenlijk is het ook geen nieuws, maar borrelpraat – oké verstandige borrelpraat  –  die moet blijven waar ze hoort: in de kroeg of zo u wilt bij de kapper. Dus beste lezers, lieve lezeressen: ik volsta met een link.

Boven het openingsverhaal staat een giga-grote foto van de geblokkeerde Rangsit-Nakhon Nayok Road. In het district Thanyaburi (Pathum Thani) is een 35 meter lange betonnen draagbalk van een voetgangersbrug in aanbouw op de weg gevallen toen die door een kraan naar zijn plaats werd getild. Gelukkig – en dat mag een wonder heten –  werd niemand gewond. Met man en macht wordt gewerkt aan het vrijmaken van de weg, want er kan nu geen kip door.

Al even dramatisch is de openingsfoto op de 2 van een grote winkel in bouwmaterialen in de provincie Sakon Nakhon, waarvan het dak deels is weggeblazen door de zomerstorm die de afgelopen week de provincie teisterde. 240 woningen werden daardoor beschadigd. De weergoden gingen trouwens ook elders in het land flink tekeer, maar dat vertel ik in een afzonderlijk bericht.

Regering streeft naar papierloze systemen om publiek te helpen

10 maart – Persoonlijk stel ik liever een vraag aan iemand van vlees en bloed dan dat ik mij op een website door een informatiebrij moet worstelen. Ik denk dat dit ook geldt voor mijn generatie, maar met die houding kom je niet ver in de twintigste eeuw. Ook in Thailand wordt hoog opgegeven van de zegeningen van digitale informatieverstrekking.

De regering wil de komende zes maanden papier, in gebruik bij publieke dienstverleners, zo veel mogelijk vervangen door digitale informatie. De operatie heeft ook tot doel de komende drie maanden een eind te maken aan dubbel werk, zegt premier Prayut.

Volgens de premier wordt de last van de bevolking verminderd wanneer papier verdwijnt. Circa 90 procent van alle bestaande overheidsdiensten vraagt nog steeds een kopie van het identiteitsbewijs of huisregistratie wanneer burgers met hen contact hebben. Dat gaat dus veranderen. Binnen een jaar functioneert een systeem met een netwerk dat alle landelijke diensten en de particuliere sector met elkaar verbindt, zei de premier gisteren na een vergadering van de stuurgroep digitaal bestuur.

Het gebruik van digitale kanalen wordt een middel om overheidsdiensten te controleren en vergroot transparante, efficiënte en snelle operaties door diensten die publieke diensten verlenen, aldus Prayut.

Het digitale transformatieprogramma beoogt digitaal alfabetisme en ICT vaardigheden van ambtenaren te bevorderen en te verzekeren dat overheidsdiensten meer effectieve diensten verlenen en hun gebruikers-vriendelijkheid verbeteren door toegang te verlenen tot verschillende digitale platformen. De diensten dienen de nadruk te leggen op het verminderen van de kosten voor burgers en het tijdbeslag dat op hen wordt gelegd.

Vorig jaar maart kondigde Prayut het regerings digitale plan (2017-2021) aan als deel van de pogingen van de regering om ’s lands economie en samenleving te transformeren naar Thailand 4.0 met als ambitieus doel van het land in de komende tien jaar een digitaal centrum in Zuidoost-Azië te maken.

Woeste zomerstormen teisteren het land

10 maart – De weergoden waren Thailand de afgelopen week niet gunstig gezind. 24 provincies werden door woeste zomerstormen geteisterd, aldus het Department of Disaster Prevention and Mitigation. Sind maandag zijn duizend huizen beschadigd, schat het DDPM.

Ook Bangkok en buurprovincies kregen een beurt van de weergoden, wat leidde tot de bekende beelden van verkeersdeelnemers en voertuigen die zich door het water moeten ploegen. Het regende gisteren de hele ochtend. De grootste regenval werd gemeten in Bang Khae: 164,5 mm. De Phetkasem Kasem Road liep er onder water evenals een weg in Bang Bon, meldde Jor Sor 100 verkeersradiostation.

Vanochtend stond nog een deel van de expresweg bij de Sathu Pradit Road onder water. In twee andere districten stroomde het water over de voetpaden. Ook de buurprovincies Nonthaburi, Samut Prakan en Pathum Thani kregen hun deel van de wateroverlast.

In Phang Khon (Sakon Nakhon) vloog een deel van het dak van een bouwmaterialenhandel de lucht in (foto) en beschadigde de woningen van 240 huishoudens.

In Nan liep een woning een schade op van 20.000 baht en raakte snelweg 1279 geblokkeerd toen door een grondverschuiving bamboebomen op de weg belandden. Het 32nd Ranger Regiment is opgetrommeld om de rommel op te ruimen en dorpelingen hulp te verlenen.

In Nakhon Ratchasima, in het Noordoosten, werden ambtenaren en soldaten van het 23rd Infantry Regiment ingezet om honderd huizen te repareren die woensdagavond in twee dorpen beschadigd waren. Werknemers van de Provincial Electricity Authority repareerden elektriciteitspalen en sloten huizen weer aan op het elektriciteitsnet.

Het Thailand Meteorological Department voorspelt meer zomerstormen, soms met hagel, in delen van het Noorden, Noordoosten, Oosten en de Central Regions. Ook Bangkok krijgt vandaag weer een beurt. Boosdoener is een hogedrukgebied boven het Noordoosten met hoge temperaturen.

Democraten wijzen samenwerking met Pheu Thai af

10 maart – De Democrat Party gaat zeker niet met aartsrivaal Pheu Thai samenwerken in de nieuwe regering, zei partijleider Abhisit gisteren. Zo’n alliantie is ondenkbaar omdat PT niet in staat is gebleken zich los te maken van Thaksinocracy, een term die door tegenstanders wordt gebruikt om aan te geven dat Thaksin nog steeds de lakens uitdeelt in de partij.

Samenwerken zou tot belangenconflicten kunnen leiden en onregelmatigheden bij het implementeren van beleid, aldus Abhisit. ‘We hebben bijna 20 jaar al gevochten tegen Thaksinocracy en dus werken we absoluut niet na de verkiezingen van februari samen. Pheu Thai is Thaksinocracy niet voorbij, die verantwoordelijk is voor veel politieke crises tot op de dag van vandaag. Als wij de handen ineen slaan met een ander, moeten we dat doen in het belang van het land.’

Volgens een politieke waarnemer is het de eerste keer dat Abhisit iets zegt over de kansen op samenwerking. Nu hij de deur sluit, betekent dit dat slechts één van de twee partijen deel zal uitmaken van de coalitieregering die na de verkiezingen het land gaat besturen. De andere coalitiegenoten zijn middelgrote en kleine partijen, die nodig zijn voor een meerderheid. Deze partijen zijn te klein om op eigen kracht een regering te vormen.

Een bron bij de Democraten zegt dat Abhisit’s opmerkingen voortkomen uit het verzoek van voormalige parlementsleden en supporters om het standpunt van de partij te verduidelijken. Sommige supporters menen dat de partij soft is geworden en niet langer Thaksinocracy bestrijdt. De bron zegt: ‘We willen dat onze partijleider met een duidelijke stem spreekt zodat de bevolking niet in verwarring raakt of we ons anti-thaksinocracy standpunt hebben verlaten, dat zorgde voor de vorming van de PDRC.’ De PDRC was de protestbeweging die zich in 2013 en 2014 verzette tegen de regering Yingluck.

Verder bevat het bericht het laatste nieuws van het registratiefront. Inmiddels hebben 53 groepen zich bij de Kiesraad ingeschreven als nieuwe politieke partij.

Oude partijen zien weinig obstakels tot februari-verkiezingen
In een tweede bericht wordt gemeld dat de Democraten en Thailands derde grootste partij Bhumjaithai weinig obstakels zien in de aanloop naar de verkiezingen in februari 2019. Zelfs als het Constitutionele Hof wordt ingeschakeld, is er voldoende tijd voor de voorbereidingen. Dat meldden ze gisteren op een forum. Pheu Thai vindt dat de nieuwe partijen ‘weinig politiek gewicht’ hebben.

De drie partijen kwamen gisteren bijeen op het CLSA Asean Forum, onder de titel ‘The future of Thai Politics: Elections Ahead’ georganiseerd door Credit Lyonnais Securities Asia. Sprekers waren Abhisit, Bhumjaithai partijleider Anutin en PT prominent Chaturon.

PT blijft bij haar standpunt dat ze een outsider premier niet accepteert. Veel nieuwkomers dringen daarop aan, ‘Ik zie niet veel potentie in deze nieuw gevormde groepen’, zegt Chaturon. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort nieuws zaterdag 10 maart

– In een undercover operatie heeft de politie in Hat Yai (Songkhla) twee verdachten gearresteerd en 447 kilo crystal methamphetamine ter waarde van 223 miljoen baht onderschept. De politie die getipt was over de drugssmokkel, trof de verdachten in een pickup truck aan. De drugs lagen onder een zeil in de laadbak en waren verstopt in geheime compartimenten. De politie vermoedt dat de drugs uit het Noordoosten waren gesmokkeld om te worden afgeleverd in Maleisië. De verdachten beweerden dat ze alleen waren gehuurd om de drugs te vervoeren.

– Nog meer drugs. In Khon Kaen heeft de politie in een handgemeen een grote drugshandelaar aangehouden, die bekend staat als Ten Muang Khon. Ze confisqueerde 170.000 speedpillen en crystal meth. De verdachte had geprobeerd te vluchten, maar gaf zijn verzet uiteindelijk op. In zijn kamer vond de politie een pistool, weegschaal, een lijst met de namen van zijn klanten, contant geld ad 125.000 baht en drugs.

– De autoriteiten in Phetchabun zoeken naar wettelijke kanalen om land terug te vorderen dat is verstrekt aan landloze ‘dorpsvrijwilligers’,  die destijds de overheid hielpen bij de strijd tegen de communistische partij van Thailand, waarvan de leden zich verborgen hielden in de bergen. Vermoed wordt dat de eigenaren van de percelen de overeenkomst voor het grondgebruik hebben gebroken.

Vorig jaar september trok het OM de beschuldiging in tegen de eigenaar van grond, gebruikt door de zogenaamde vrijwilligers, waarop drie gebouwen van vier verdiepingen waren gebouwd, vermoedelijk te gebruiken als vakantieaccommodatie. Het OM zei over niet voldoende bewijs te beschikken dat de eigenaar de grondgebruik overeenkomst had geschonden.

Midden vorige maand kreeg het terrein bezoek van legerofficieren. Donderdag vergaderden betrokken diensten over de genoemde wettelijke kanalen. Het bericht noemt nog meer details, maar die voeren te ver om allemaal te noemen. Overdaad schaadt, niet waar?

– Het Engineering Institute of Thailand (EIT) en het Office of Transport and Traffic Policy and Planning (OTP) hebben gisteren een Memorandum of Understanding getekend over het vaststellen van een set technische eisen voor toekomstige spoorwegprojecten.

Het EIT heeft toegezegd OTP’s spoorweg handboeken onder zijn leden te verspreiden. Thans beschikt het land niet over gestandaardiseerde voorschriften bij deze projecten. Bij het EIT staan thans 180.000 technici ingeschreven, waarvan 60.000 civiele ingenieurs. Deze maand wordt begonnen met de distributie van tien verschillende handboeken. Ze worden tijdens workshops uitgedeeld die het EIT regelmatig organiseert.

‘Alhoewel we vroeger voorschriften hadden, zijn metrolijnen, tramnetwerken en en HSL’s relatief nieuw voor het land’, zegt OTP-hoofd Chaiwat. ‘De voorschriften bieden een referentieframewerk wanneer bij het ontwerp of de aanleg fouten worden gemaakt.’ (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

Nieuws van de website in 1 regel

• Cateringpersoneel steelt belastingvrije artikelen uit vliegtuigen
• Storm richt ravage aan in 24 provincies, 1 dode
• Overstromingen en verkeerschaos in en om BKK
• Vrouw die op de schoot van Boeddhabeeld zit, wekt ergernis online
• Thailand bestudeert nieuwe afgeslankte TPP-overeenkomst
• Politiehoofd Kanchanaburi liet steken vallen in loterijonderzoek
• Nieuwe wet beschermt Constitutionele Hof tegen kritiek
• Gevallen betonnen balk voor voetgangersbrug blokkeert Thanyaburi weg


 

Obstakels voor verkiezingen in februari verwijderd

9 maart – Kom je nu alweer te laat, zou mijn chef gezegd hebben toen ik vanochtend mijn laptop opende. Het was al licht, anderhalf uur eerder moet de krant bezorgd zijn samen met de thaistalige krant Daily News maar wat geeft ‘t: in Nederland en België liggen al mijn lezers nog op één oor.

Als eigen baas of zzp-er bepaal ik mijn eigen werktijden. De ‘verloren’ tijd hoef ik niet in te halen, want de krant telt vandaag niet vier, maar drie pagina’s in het (eerste) nieuwskatern met veertien nieuwsitems. [Terwijl ik dit schrijf, begint het te regenen, niet zo klein beetje ook, en waait een fris windje door mijn kamer]

De krant opent met het nieuws dat de NLA (National Legislative Assembly), het door de junta benoemde parlement, twee belangrijke obstakels voor de verkiezingen in februari heeft verwijderd. Dat is gisteren gebeurd tijdens de behandeling van de organieke wet op de verkiezing van het Huis van Afgevaardigden [onze Tweede Kamer] en de wet op de benoeming van senatoren, want voor de nieuwe Senaat hoeft geen enkele Thai naar de stembus.

Critici are fretting (kniezen, piekeren) schrijft de krant over mogelijk uitstel wanneer het Constitutionele Hof de rechtsgeldigheid van het parlementsbesluit bestrijdt. Het wachten is nu op de handtekening van de koning onder beide wetten, wat 90 dagen kan duren. Daarna duurt het nog 90 dagen voordat de wet op de verkiezingen van kracht wordt. Een besluit van de NLA dat veel kritiek heeft opgeroepen, normaal zou de wet direct na ondertekening van kracht worden. Vervolgens begint de countdown van 150 dagen naar de verkiezingen.

Beide wetten zeilden gisteren probleemloos door de NLA, nadat een gezamenlijke commissie van vertegenwoordigers van grondwetcommissie (CDC), Kiesraad en NLA de plooien had glad gestreken. Die hadden betrekking op de wijzigingen die de NLA eerder in de wetten had aangebracht. Ze waren in strijd met de grondwet, meenden CDC en Kiesraad, maar het strijkijzer heeft blijkbaar goede diensten verricht gezien de uitslag van de stemming.

Politicoloog Yutthaporn van de Sukhothai Thammatirat universiteit zei gisteren dat ‘bepaalde factoren’ de verkiezingen verder kunnen vertragen. Het is onduidelijk of de Kiesraad tijdig op volle sterkte is, nadat vorige maand de zeven nieuwe kandidaten door de NLA zijn afgewezen. En als het Constitutionele Hof eraan te pas komt, dreigt nog meer vertraging.

In ieder geval gooit de Kiesraad geen roet in het eten. Commissaris Somchai zegt dat de raad niet naar het Hof stapt. Maar andere partijen doen dat misschien wel, vreest Yutthaporn. Als het Hof artikelen in strijd met de grondwet acht, moet de NLA ze repareren. Maar dit heeft geen invloed op de routekaart naar de verkiezingen vanwege het uitstel met drie maanden, waartoe de NLA heeft besloten, meent Somchai. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Binnenkort in dit theater

9 maart – Wat biedt Bangkok Post nog meer aan fraai nieuws vandaag? Op de voorpagina een bericht over de eerste serie bankbiljetten met een afbeelding van koning Vajiralongkorn (Rama X). Op 6 april zien de biljetten van 20, 50 en 100 baht het licht. De biljetten van 500 en 1.000 baht komen op zijn verjaardag 28 juli in circulatie. Ook het muntgeld krijgt een update. De nieuwe munten bestaan uit negen verschillende denominaties.

De laatste serie bankbiljetten met een afbeelding van koning Bhumibol is in september vorig jaar gedrukt. Voor sommige mensen vormen ze een collector’s item omdat de koning op verschillende leeftijden is afgebeeld.

Onderzoek naar welzijnscentra uitgebreid
Pagina 2 opent met een vervolg op de embezzlement saga. Ook al weer een sage, BP is de laatste tijd gek op dat woord. Gaat dus over de verduistering van uitkeringen aan minder bedeelden en HIV-patiënten door welzijnscentra. Het schandaal is bekend geworden door klokkenluidster Panida, die als stagiaire op het centrum in Khon Kaen werkte. Maar zij krijgt nu de rekening gepresenteerd van haar onthulling.

Eerder werd ze geslagen door een hoogleraar van de universiteit van Maha Sarakham, waar ze studeert aan de faculteit Humanities and Social Sciences, en een andere hoogleraar wilde dat ze haar excuses maakte aan de staf van het centrum in Khon Kaen; nu krijgt ze geen honorary certificate en een beurs van de faculteit totdat het onderzoek naar de hoogleraar die haar belaagde, is afgerond. Het resultaat wordt maandag verwacht.

Panida zegt dat ze wil blijven werken in Khon Kaen tot het eind van het studieprogramma. [Ik laat haar drie mede-stagiaires nu even weg] De hoogleraar met de losse handjes ontkent Panida geslagen te hebben. Volgens dit bericht was zij ook degene die Panida beval knielend haar excuses te maken en niet een andere hoogleraar, zoals eerder gemeld.

Het belangrijkste nieuws staat in de kop van het artikel en wordt pas aan het eind genoemd. De Public Sector Anti-Corruption Commission heeft haar onderzoek naar het gesjoemel met uitkeringen uitgebreid naar vijf andere welzijnscentra. Naar het centrum in Khon Kaen en Chiang Mai werd al onderzoek gedaan, daar zijn de centra bijgekomen in Nong Khai, Bung Kan, Trat, Nan en Surat Thani.

In alle gevallen zijn kwitanties van uitbetalingen vervalst. Bij de controle van de jaarrekening 2017 van nog eens 21 andere centra zijn eveneens onregelmatigheden geconstateerd.  (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Tycoon Premchai verdacht van poging tot omkoping
Pagina 3 opent ook met een vervolgverhaal: de stroperssage. Behalve van stropen wordt aannemerstycoon Premchai, directeur van ITD Plc, ook verdacht van een poging tot omkoping. Bij zijn arrestatie in Thungyai Naresuan Wildlife Sanctuary in Kanchanaburi bood hij de functionarissen die hem aanhielden, ‘anything you want’ aan in ruil voor zijn vrijlating.

Premchai moet woensdag bij de politie komen om te worden geïnformeerd over de nieuwe beschuldiging, die is gebaseerd op de aangifte van hoofd Wichien van het bosreservaat. RTP adjunct-hoofdcommissaris Srivara maakt zich geen zorgen over Premchai’s plan vandaag naar Bangladesh af te reizen, want de rechtbank heeft hem niet verboden naar het buitenland te reizen.

Verder meldt de krant in een tweede bericht dat tegenover het hoofdkantoor van Premchai’s aannemersbedrijf een graffity op de muur is geschilderd van een zwart indochinees luipaard, voorzien van de tekst Justice for Wildlife en No Crimes Against Nature. Verder staan er voor het kantoor twee zetstukken van zwarte luipaarden. Premchai gaat altijd op donderdag naar het kantoor. Het luipaard is een van de beschermde dieren waarvan het karkas is gevonden. Het vlees en de staart zijn gebruikt om soep van te trekken. Twee soortgelijke graffity’s op andere plaatsen in Bangkok zijn inmiddels verwijderd.

De laatste graffity is het gezamenlijk werk van leden van de Facebook-groep ‘A CALL for Animal Rights Thailand’ en graffity-kunstenaar Tossraporn. Hij zegt: ‘Graffity staat vaak in een kwaad daglicht, maar het is feitelijk een uitingsvorm die de samenleving beter kan maken. Voordat Premchai’s incident bekend werd, wist ik niet eens dat er nog zwarte luipaarden in het wild leefden.’ (Zie verder de pagina Stroperssage).

Vrachtboten gestrand in de Mekong

9 maart – Tien vrachtboten zijn in de Mekong aan de grond gelopen, nadat het waterpeil de afgelopen dagen aanzienlijk is gedaald. Tot nu toe is het water met 2 meter gezakt. De boten,  geregistreerd in Laos en China, zijn gestrand bij Ban Mong Pa Liew in Myanmar, 50 km vanaf de grens met Thailand in Chiang Saen (Chiang Rai), aldus eigenaar Pagimas van het Mekong Delta Travel Agency dat een cruisedienst exploiteert tussen Chiang Rai en het zuiden van China.

Het provinciaal kantoor van het Marine Department heeft reders in drie districten van Chiang Rai geadviseerd voorzorgsmaatregelen te nemen. Het ondiepe water vormt een gevaar voor vrachtschepen die tussen de havens in Zuid-China en het district Chiang Saen pendelen. De situatie is het meest kritiek op drie plaatsen met onderwater rotspartijen. Behalve de gestrande boten kunnen veel boten rivierhavens niet uitvaren. Ze wachten op water dat wordt geloosd door de Jinghong dam in zuidelijk China.

Voordat de dam werd gebouwd viel de rivier bijna droog aan het begin van het zomerseizoen. Maar ondanks de dam is de rivier ongebruikelijk ondiep voor de tijd van het jaar. Sinds Chinees Nieuwjaar vorige maand wordt minder water geloosd, waardoor het waterpeil geleidelijk is gezakt.

Kort nieuws vrijdag 9 maart

– Minister Arkhom (Transport) zegt dat de geplande HSL tussen de luchthavens Suvarnabhumi, Don Mueang en U-tapao er komt , zelfs nadat een nieuwe regering is aangetreden. Hij zei dat gisteren op het 15e CLSA Asean Forum in Bangkok, dat werd bijgewoond door binnenlandse en buitenlandse investeringsbedrijven. In antwoord op vragen van deelnemers zei hij geen tegenslagen te verwachten.

‘Afgezien van het mislukte Hopewell project in het verleden, kan geen enkele regering megaprojecten stoppen zodra ze zijn goedgekeurd en de aanleg is begonnen. [Het Hopewell project voorzag in de aanleg van een verhoogde spoorbaan en snelweg. Het ambitieuze project leed schipbreuk tijdens de financiële crisis van 1997. Pijlers zijn nog te zien langs de snelweg Bangkok-Rangsit.]

De luchthaven HSL kost 123 milard baht. De lijn vormt een uitbreiding van de Airport Rail Link (ARL) tussen Suvarnabhumi en Phaya Thai. De gehele route meet 220 km, waarvan 29 km ARL en 170 km van Suvarnabhumi naar U-tapao. Het laatste deel bestaat uit 21 km tussen Bang Sue en Phaya Thai via Don Mueang. Arkhom verwacht dat de aanleg in mei of juni begint. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

– Gisteren was Internationale Vrouwendag, dus een uitgelezen gelegenheid voor een pleidooi om het zwangersschapsverlof uit te breiden van 90 naar 120 dagen. Adviseur Worawan van het TDRI zei dat verlenging past in het overheidsbeleid om het geboortcijfer te verhogen.

‘Overheidsdiensten dienen alle aspecten van de kwestie te bekijken om een beleid te creëren dat gunstig is voor paren die besluiten kinderen te nemen.’ De regering dient, zei ze, ook advies te vragen aan particuliere organisaties.

Ook gisteren een mars van het Victoria Monument naar de Tha Phra Chan campus van de Thammasat universiteit door arbeidsrechten netwerken. De mars had als thema ‘women’s security is state security’. Het pleidooi voor verlenging van het zwangerschapsverlof sluit aan bij een ILO conventie waarin regeringen wordt geadviseerd minimaal acht weken of 128 dagen verlof te geven.

De netwerken pleitten verder voor het opzetten van ontwikkelingscentra voor kinderen met kantooruren die aansluiten bij de levenssstijl van werknemers. In het diepe Zuiden dienen veiligheidszones te komen voor vrouwen en kinderen. Wanneer het verlof niet wordt verlengd, moet de regering de particuliere sector adviseren arbeidsregelingen te versoepelen gedurende een jaar na de bevalling. Vrouwen dienen de mogelijkheid te hebben vanuit huis te werken en in kantoren dienen ruimtes te komen voor babyverzorging en het geven van borstvoeding.

– Het Office of the Narcotics Control Board zegt dat in de regio Asean bitcoins worden gebruikt om drugs te verhandelen in het zogeheten Dark Web, een versleuteld netwerk dat gebruikers grotere anonimiteit biedt. Adjunct-hoofd Chalaisin zegt dat drugs online worden verhandeld en verscheept via particuliere transportondernemingen in Thailand, Singapore en Zuid-Korea. Geprobeerd dient te worden die bewegingen in beeld te brengen.

Chalaisin zei dat tijdens de openingsceremonie van de Asean+3 Workshop on Drug Monitoring Network van het Asean Narcotics Cooperation Centre. De bijeenkomst in Bangkok werd bijgewoond door 120 drugsbestrijders uit Asean, China, Japan, Zuid-Korea en de VS.

– Directeur Somsak van een school in Kuchinarai (Kalasin) is door de onderwijscommissie van Kalasin voorgedragen voor ontslag nadat uit een disciplinair onderzoek is gebleken dat hij een vrouwelijke leerling seksueel heeft misbruikt. De moeder van de 19-jarige had de zaak in juni vorig jaar tegen haar voormalige echtgenoot aanhangig gemaakt. Ze heeft ook aangifte gedaan bij de politie.

– Het ministerie van Werkgelegenheid en de regeringscommissie die toeziet op de verificatie van de nationaliteit van gastarbeiders, overleggen vandaag over de uitbreiding van het aantal irisscanners in Samut Sakhon om het proces te versnellen. 60.000 migranten, van wie 50.000 in die provincie, moeten nog een scan krijgen en dat moet voor 31 maart gebeuren. Minister Adul (Werkgelegenheid) rekent voor dat het tien werkdagen duurt wanneer uit andere provincies scanners worden gehaald. (Zie verder de pagina Migranten 2)

– Vice-premier Prawit springt in de bres voor Thanathorn, de man die een politieke partij wil vormen, speciaal gericht op jonge kiezers. Thanathorn mag niet beschuldigd worden van het werven van stemmen omdat die partij nog niet is opgericht, zegt Prawit. Thanathorn is daarvan beschuldigd vanwege een interview op Facebook Live. Schreef ik gisteren al over. (Zie de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– De Thammasat universiteit is door de Central Administrative Court bevolen transgender Kathawut aan te nemen als docent aan de faculteit Social Administration. Kathawut was naar de rechter gestapt nadat ze in maart 2015 de qualification screening met goed gevolg had doorlopen.

De rechtbank oordeelde dat de weigering om haar aan te nemen niet was gebaseerd op haar seksuele oriëntatie maar op de berichten met kritiek op het benoemingsproces van docenten die ze had geplaatst op Facebook. De rechtbank meende dat ze het recht heeft op dit communicatiekanaal haar mening te ventileren, zoals gegarandeerd door de grondwet. De formulering van haar kritiek vormde volgens de rechtbank geen reden om haar af te wijzen op grond van tekort schietend moreel gedrag, wat de universiteit had aangevoerd.

– Laatste bericht. De afdeling milieuzaken van de bestuursrechtbank heeft de opslag van industrieel afval door een bedrijf in Ratchaburi geschorst totdat de rechtbank een besluit heeft genomen over de klachten van twintig omwonenden over watervervuiling waardoor hun gezondheid wordt geschaad. De klagers beschikken over een video waarop te zien is dat werknemers van Waxga op 26 februari chemisch afval stortten op het bedrijfsterrein.

Nieuws van de website in 1 regel

• Kolonel steekt middelvinger op naar actievoerders in Phayao
• Vanaf 6 april bankbiljetten en munten met afbeelding Rama X
• Boete voor districtshoofd Prawet, heeft probleem met markten niet opgelost
• Consumentenvertrouwen voor het eerst in zeven maanden gedaald
• Graffity met zwarte panter geschilderd tegenover hoofdkantoor ITD
• Onderzoek naar ‘diefstal van de armen’ uitgebreid met vijf provincies


 

Angstig regime waarschuwt politieke jonge honden

8 maart – Hoewel ik over een bovengemiddelde beheersing van de Engelse taal beschik, stellen de koppen in Bangkok Post mij soms voor problemen.

Neem de openingskop vandaag: Regime rattles sabre at young bloods. Ik dook in mijn papieren woordenboek dat vaak behulpzamer is bij vertalingen dan de digitale sites, die ik ook raadpleeg. Bij to rattle vond ik behalve natuurlijk het voor de hand liggende ratelen en rammelen ook bang (zenuwachtig, van streek) maken. To rattle sabre als uitdrukking kwam ik niet tegen. Dus het zal wel een vondst van de koppenmaker zijn.

Waar de kop op neerkomt: het regime waarschuwt de zogenaamde nieuwe generatie politici niet over de schreef te gaan. Blijkbaar is het regime een beetje bang voor de nieuwe politieke partijen i.o (in oprichting) die zich profileren als alternatief voor het huidige regime.

Vice-premier Wissanu zei gisteren dat de NCPO deze groepen nauwgezet in de gaten houdt. Daar politieke activiteiten en verkiezingscampagnes nog niet zijn toegestaan, kan de NCPO hen waarschuwen of bij hun activiteiten op de rem trappen als ze te ver gaan.

Wissanu reageerde op een interview met Thanathorn Jueangroongruangkit (links op de foto) dat maandag via Facebook Live werd uitgezonden. Gevraagd of Thanathorn probeerde stemmen te werven ondanks het verbod op politieke activiteiten, zei hij dat hij niet in de positie was daarover te oordelen..

Thanathorn (39) is vice-president van de Thai Summit Group, een van ‘s lands grootste producenten van auto-onderdelen. Een jonge hond met zijn hart op de juiste plaats, laat ik het zo maar zeggen.

Hij wil samen met docent rechten Piyabutr, verbonden aan de Thammasat universiteit, een partij oprichten die zich richt op jonge mensen, een partij waarvan hij belooft dat die een radicaal vertrek van het politieke establishment vormt. Met de nieuwe partij wil hij ‘een nieuwe toekomst voor het land smeden, waaraan iedereen deelneemt, om het land uit het conflict te bevrijden’. Zijn doel is om democratie te bevorderen met een sterk parlementair systeem en een betrouwbare rechtspraak.

Het interview trok meer dan 100.000 kijkers en werd 3.000 maal gedeeld met kijkers die commentaar leverden en vragen aan hem stelden. Dinsdag kreeg Thanathorn steun op Twitter met de hashtag #Help ThanathornNameParty. Later deze maand beslist hij of hij zijn voornemen doorzet en de partij registreert bij de Kiesraad.

Thanathorn vindt dat de verkiezingen niet langer kunnen worden uitgesteld. ‘Pheu Thai wint vermoedelijk de verkiezingen en vormt de regering als er geen nieuwe partij is die zich als alternatief aanbiedt. Zonder een nieuwe partij als alternatief stort het land in. Als we niet willen dat de samenleving dat punt bereikt, moeten we de handen ineen slaan, een nieuwe deur openen en er samen doorheen lopen. […] Ik heb in mijn leven vier coups meegemaakt. Het leger moet nu stoppen zich te bemoeien met de politiek. Coups hebben de toekomst van het land geen goed gedaan.’

Voorts meldt het artikel dat op de vierde dag van de registratie van nieuwe partijen één nieuwkomer is ingeschreven, waardoor het totaal aantal nu 47 bedraagt. Veel van die debutanten willen dat Prayut na de verkiezingen premier wordt. De partij die er gisteren bij kwam, New Palang Dhamma Party, wil dat niet. Ze zal drie kandidaten voor het premierschap voordragen, maar daarvoor moet ze wel, zoals voorgeschreven in de organieke wet op de verkiezingen, minimaal 25 kamerzetels hebben.

Voormalig senator Paiboon, leider van Prachachon Patiroob (Reform People Party), zei gisteren dat Prayut alles heeft wat nodig is om na de verkiezingen terug te keren als premier. Alhoewel zijn populariteit in peilingen terugloopt, staat hij wat hem betreft aan top qua eerlijkheid en integriteit. (Meer weten? Raadpleeg de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Bangkok Post in vogelvlucht

8 maart – Ik neem weer even globaal de krant met u door, zoals u van mij gewend bent. Bangkok Post telt vandaag achttien nieuwsitems, verdeeld over vier nieuwspagina’s.

– De 2 meldt in de opening dat het land 100 miljard baht kan besparen als het zelf treinen maakt en assembleert voor de nieuwe spoorwegprojecten. Dat zegt president Disapon van de Thailand Railway Engineering Association. En die kan ’t weten. Hij noemt de HSL Bangkok-Nong Khai en de uitbreiding van het netwerk in Bangkok. [Ik neem aan dat hij doelt op de uitbreiding van het metronetwerk]

– Oud-premier Thaksin zegt dat hij zich niet laat vertegenwoordigen door een advocaat wanneer de zaak tegen hem wegens manipulatie van concessietarieven 15 jaar geleden in het hooggerechtshof wordt hervat. Vice-premier Wissanu vindt het niet verstandig, want Thaksin is dan in het nadeel. Op de eerste dag dat de zaak voorkwam, bleven zowel Thaksin als zijn advocaat weg. Het Hof beschouwt zijn no-show als ontkenning van de beschuldiging. Allemaal te lezen in het openingsverhaal. (Zie verder de pagina De zaak Thaksin)

– Onder een indrukwekkende foto van elektriciteitspalen die tijdens een zware storm in Thanyaburi (Pathum Thani) zijn omgevallen, opent de krant met een bericht over het Big Rock project. Wat is dat nou weer? De naam verwijst naar een project van het ministerie van Wetenschap en Technologie om in de tien armste provincies Otop producten middels innovatie een duwtje in de rug te geven, zodat de productwaarde toeneemt, de productiekosten worden verminderd en de lokale farmer capacity [?] verbetert.

Otop betekent One Tambon One Product. Het is een stimuleringsprogramma, naar Japans voorbeeld begonnen door de regering Thaksin, om lokaal gemaakte producten door specialisatie op één product te steunen en ze op de markt te brengen. De producten zijn te koop in Otop-winkels en op beurzen.

Klong Dan fraudezaak 2 maanden uitgesteld

8 maart – De ‘moeder van alle corruptiezaken’ mag dan tot een eind zijn gekomen (zie de opening van BP gisteren) maar dat betekent niet dat alle losse eindjes zijn opgeruimd, want achttien partijen waaronder voormalig staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Vatana, die op de vlucht is, staan nog terecht voor fraude bij de aanleg van de AWZI Klong Dan in Samut Prakan.

De Dusit District Court, die gisteren het vonnis van het hooggerechtshof tegen hen bekend zou maken, heeft de bekendmaking uitgesteld tot 30 mei omdat niet alle beschuldigden de dagvaarding hadden ontvangen.

Volgens de PCD verkregen de negentien verdachten illegaal 1.900 rai grond van bewoners in de provincie, enkele andere percelen waren mangrove bossen, waarvoor geen grondaktes kunnen worden verleend. De verdachten verkochten de grond later aan de overheid die hierdoor een verlies van 23 miljard baht leed. Inmiddels gaat het om achttien verdachten, want de aanklacht tegen het consortium dat de AWZI aanlegde, is ingetrokken.

De zaak is in november 2009 bij de Dusit districtsrechtbank voor geweest. Elf verdachten inclusief Vatana werden veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. De rest kreeg een boete van 6.000 baht elk.

Vatana werd in 2008, het jaar waarin hij de benen nam, door de afdeling voor ambtsdragers van het hooggerechtshof veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar.

Het Hof van Beroep sprak de achttien verdachten in 2013 vrij. Het bericht zegt niets over de procedure bij het hooggerechtshof. Misschien lezen we dat in mei. (Zie verder de pagina Khlong Dan)

Kort nieuws donderdag 8 maart

– De huidige locatie van het parlementsgebouw wordt in februari teruggegeven aan het Bureau of the Royal Household. Dat zei NLA-voorzitter Pornpetch gisteren bij zijn bezoek aan het in aanbouw zijnde nieuwe parlementsgebouw aan de Kiakka Road. Het nieuwe complex is nu voor 98 procent klaar, het interieur voor 20 procent. Wanneer het in gebruik wordt genomen, vermeldt het artikel niet. In februari 2019 loopt de zittingstermijn van Pornpetch af.

– Op de social media is kritiek geuit op een verklaring van de douane van 26 februari over het aangeven van waardevolle spullen, zoals horloges, camera’s en laptops met serienummers,  wanneer reizigers het land verlaten. Daarbij moeten ook twee foto’s van elk voorwerp worden ingeleverd.

Volgens hoofd Kulit gaat het om een advies, want het is wettelijk niet verplicht. De aangifte voorkomt moeilijkheden wanneer reizigers de spullen mee terugnemen en door de douane worden gestopt, wat steekproefsgewijs gebeurt. De verklaring bevat ook de regels bij de invoer van waardevolle spullen in bagage, maar die laat ik onvermeld: te veel details.

– Kleine aanvulling op het openingsverhaal van pagina 2. Adjunct-gouverneur Thanongsak van de Spoorwegen zegt dat de oude ‘vloot’ tot 2027 geleidelijk uit bedrijf wordt genomen en vervangen door 949 rijtuigen en 988 dieseltreinen. Als die allemaal moeten worden geïmporteerd, kost dat 65 miljard baht.

Volgens Disapon zijn lokale techni en Thaise autoproducenten in staat wagons en locomotieven te assembleren en te repararen. Autofabrikanten hebben al de geavanceerde capaciteit om onderdelen te produceren en assembleren zoals remmen, wielen en vering voor treinen. ‘Het probleem is dat de lokale productiesectoren niet genoeg tijd hebben om zich voor te bereiden of staf te leveren voor de uitbreiding van het spoorwegnet.’ (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

– Thai Airways International (THAI) heeft tijdelijk op twee dagelijkse routes twee Airbus 380 toestellen vervangen door Boeing 777-300 ER toestellen. Het gaat om de vlucht Bangkok-Londen en Bangkok-Tokio. Van de A380’s moeten de Rolls-Royce Trent 900 turbofan machines worden vervangen, maar de leverancier heeft ze niet op tijd geleverd. Het onderhoud aan één toestel is zaterdag klaar, het andere midden maart.

Het bericht knoopt er wat informatie aan vast over de steekpenningen die tussen 1991 en 2005 door RR zijn betaald aan staf van THAI. Lang niet in het nieuws geweest, ik dacht dat die corruptiezaak zou doodbloeden. NACC secretaris-generaal Worawit zegt dat 80 procent van het bewijs is verzameld, maar de zaak is  moeilijk omdat de meeste documenten op het RR-hoofdkantoor in Londen liggen. (Wilt u even uw geheugen opfrissen, klik dan op de pagina RR vlegtuigmotoren)

– Duizend bewoners van het district Bua Yai (Nakhon Ratchasima) hebben een petitie getekend aan de regering met het verzoek vast te houden aan de bouw van een station in hun district voor de Thai-Sino hogesnelheidslijn Bangkok-Nong Khai. Bua Yai ligt op het tracé Nakhon Ratchasima-Nong Khai dat verder door Khon Kaen en Udon Thani loopt.

Volgens beheerder Yuttha van de webpagina Bua Yai Pa Na is uit haalbaarheidsstudies in 1989 en 1995 gebleken dat de bouw de investering waard is, wat in 1997 is bevestigd door de regering. Maar de regering Yingluck beval in 2011 een nieuwe studie. Die kwam in 2012 klaar en leverde een andere route op.

Yuttha zegt dat een station in Bua Yai toegang verleent tot elf districten in Nakhon Ratchasima en buurprovincies Chaiyaphum, Buri Ram en Khon Kaen. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

– Follow-up op de berichtgeving over het tea money schandaal op de Samsenwittayalai school. Lange tijd niet in het nieuws geweest. Voormalig voorzitter Chana van de alumnivereniging heeft de NACC gisteren aanvullende informatie gegeven [geen details].

Hij vindt het bemoedigend dat de NACC en het ministerie van Onderwijs onderzoek doen. Chana verwacht dat het onderzoek deze maand wordt afgerond en over strafmaatregelen wordt beslist.

De affaire heeft betrekking op directeur Viroj die zo blijkt uit een videoclip aan ouders 400.000 baht vroeg in ruil voor plaatsing van hun kind in Matayhom 1. De directeur zegt evenwel dat hij gechanteerd wordt door een groep alumni wier kind niet is toegelaten. Met de video zou geknoeid zijn. Voor zover ik weet is de directeur overgeplaatst naar een inactieve post. Het is onduidelijk wat de toekomst voor hem brengt. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– RTP adjunct-hoofdcommissaris Srivara dreigt tegen een groep aangifte te doen die op de social media kritiek heeft op zijn rol in het onderzoek naar de illegale jacht van aannemerstycoon Premchai c.s. Hij zegt door diverse groepen in diskrediet te worden gebracht.

Vandaag wordt het onderzoek na een maand afgerond. Het jachtgezelschap werd op 4 februari betrapt in het Thungyai Naresuan Wildlife Sanctuary in Kanchanaburi. De bevolking en NGO’s vrezen dat Premchai als hi-so uiteindelijk de dans ontspringt. Op de foto uiterst rechts Premchai, naast hem Srivara. (Zie verder de pagina Stroperssage).

– De natie moet zich voorbereiden op een verdubbeling van de kosten van gezondheidszorg naar 1,3 biljoen baht binnen 20 jaar. Dat bedrag werd genoemd tijdens een recent seminar ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het volksgezondheidssysteem.

Centraal stonden zorgen over de financiële last die zal toenemen omdat de bevolking vergrijst. Er werden diverse suggesties gedaan, maar onduidelijk is of ze ooit in de praktijk worden gebracht. Belastingverhoging is onzeker.

Duidelijk is in ieder geval dat een beter beheer van de volksgezondheidssector vereist is. De grootste zorg gaat uit naar de UHC ziektekostenverzekering, die al geld tekort komt. Wanneer geen maatregelen worden genomen, zullen de kosten verder stijgen. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

– Het Office of Basis Education Commission (Obec) schrapt het plan studieboeken te hergebruiken. Het gaat door om alle leerlingen in het lager en middelbaar onderwijs van nieuwe studieboeken te voorzien. Secretaris-generaal Boonrok geeft als verklaring dat de komende een of twee jaar het leerplan voor beide wordt gewijzigd, dus kunnen de huidige niet meer worden gebruikt.

Volgens mij is het ministerie van Onderwijs, waaronder Obec ressorteert, kampioen in het lanceren van plannen die bij nader inzien moeten worden ingetrokken. (Zie ook de pagina Onderwijs 2)

– Het National Bureau of Agricultural Commodity and Food Standards gaat commerciële kwekerijen van krekels steunen en de manier waarop ze worden gehouden, verbeteren. Het bureau heeft de ambitie van de krekel een exportproduct te maken. Buitenlandse investeerders zijn in de bedrijven geïnteresseerd die exporteren naar de EU, China, de VS en Canada.

Thailand telt 20.000 cricket farms, voornamelijk in het Noordoosten, en produceert 700 ton insecten per jaar, goed voor een miljard baht. Enkele importeurs in de EU willen grote orders plaatsen voor diepvries en bewerkte krekels, gekookt, ingeblikt of in proteïne poedervorm.

EU landen zoals Zwitserland zijn toekomstige markten voor Thailand’s export van eetbare krekels. Sinds 1 januari hanteert de EU een nieuwe regeling voor voedselveiligheid. Boeren, krekel verwerkende bedrijven en exporteurs moeten zich nog vertrouwd maken met de nieuwe eisen.

– Vrouwelijke werkers krijgen minder betaald dan hun mannelijke collegs’s die hetzelfde werk doen, maar de kloof lijkt groter te zijn bij degenen met een bachelor’s graad en hoger, zegt een researcher van het Thailand Development Research Institute.

Afgezien van opleiding is het salaris van mannen in de particuliere sector 22 tot 57 procent hoger dan van vrouwen (1987-1996), 12 tot 50 procent hoger (1997-2006) en 11 tot 32 procent in de periode 2007 tot 2016. De kloof bij ongeschoolde arbeid wordt daarentegen kleiner.

Nieuws van de website in 1 regel

• Experts bevestigen: Vlees en botten in soep afkomstig van gestroopt luipaard
• Kabinet akkoord met voorstel voor Thaise Rivièra
• Pattaya: Mangoverkoper verzet zich tegen arrestatie met samoerai zwaard
• Groen licht van NLA verwacht voor laatste twee organieke wetten
• ILO: Minder geweld in visserij, maar oneerlijke lonen en contractbreuk gebleven


 

Milieudienst gaat vrijuit in Klong Dan corruptieschandaal

7 maart – ‘De moeder van alle corruptiezaken’, zoals de affaire bekend staat, is na een lange rechtsgang tot een eind gekomen. Het Pollution Control Department [zeg maar de DCMR van Thailand) hoeft het consortium dat de AWZI Klong Dan in Samut Prakan aanlegde, geen 6 miljard baht aan schadevergoeding te betalen.

De centrale bestuursrechtbank heeft gisteren de zogeheten arbitration order van het Thai Arbitration Institute uit 2011 ongeldig verklaard, omdat het consortium betrokken was bij de corruptie. Maar dat wil niet zeggen dat de AWZI (Afvalwaterzuiveringsinstallatie), die voor 98 procent is afgebouwd, in bedrijf komt, want het is allesbehalve duidelijk of dat ooit gebeurt.

Bangkok Post geeft in haar openingsverhaal vandaag een gedetailleerd overzicht van de gang van zaken sinds in 1995 het kabinet besloot de AWZI te bouwen. Zal ik niet doen, ik ga er in vogelvlucht doorheen. De affaire kostte de kop van toenmalig staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Vatana Assavahame. Hij kreeg in 2008 een gevangenisstraf van 10 jaar wegens omkoping van ambtenaren bij de uitgifte van grondaktes en vluchtte in hetzelfde jaar naar het buitenland. Drie hoge ambtenaren van de PCD kregen in 2015 20 jaar cel wegens het plegen van een ambtsmisdrijf en plichtsverzuim.

Zie voor meer informatie bijgaand kader (nog niet beschikbaar) en de pagina Khlong Dan.

Fraude bij welzijnscentrum, klokkenluider krijgt klappen

7 maart – Soms lijkt het de omgekeerde wereld in Thailand en dat geldt zeker voor het incident op de Maha Sarakham universiteit. Een hoogleraar sloeg er student Panida en beschuldigde haar van loos alarm en een vrouwelijke collega zei Panida dat ze haar excuses moest maken door te knielen voor functionarissen van het provinciaal welzijnscentrum in Khon Kaen. De rector heeft een intern onderzoek gelast naar het incident, de afdeling studentzaken verleent Panida assistentie.

Wat voor vreselijks had zij dan wel gedaan? Zij en drie vrienden hadden onthuld dat ze als stagiaire op het centrum gedwongen waren geweest kwitanties te vervalsen van uitkeringen aan minder bedeelden en HIV-patiënten. Ik heb er al enkele malen over geschreven, zie de pagina Corruptie 5.

Vice-premier Chatchai heeft het ministerie van Onderwijs opgedragen een onderzoek te doen naar het incident. Zoals bekend doet de PACC onderzoek naar de verduistering. Ook andere provinciale welzijnscentra worden verdacht. In 16 zijn onregelmatigheden geconstateerd, naar 22 wordt nog onderzoek gedaan. Enkele directeuren-generaal zijn overgeplaatst naar een inactieve post. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Thaksin en vis uit Fukushima in de beklaagdenbank

7 maart – Veel corruptie vandaag op de voorpagina van Bangkok Post. Behalve het openingsverhaal over de Klong Dan affaire (ook gespeld als Khlong Dan) bevat de pagina een bericht over de manipulatie met telecom concessietarieven 15 jaar geleden. Het hooggerechtshof heeft een nieuw arrestatiebevel tegen voormalig premier Thaksin uitgevaardigd en de zaak in absentia voortgezet. Thaksins telecombedrijf zou van de manipulatie geprofiteerd hebben.

Berechting was tot nu toe onmogelijk omdat Thaksin in 2008 Thailand was ontvlucht, maar kan nu wel plaatsvinden dankzij een nieuwe wet op vervolging van ambtsdragers, die terecht staan c.q. hebben gestaan in de afdeling voor politieke ambtsdragers van het hooggerechtshof.

De onderhavige zaak is een van de diverse zaken tegen Thaksin die na zijn vlucht zijn geschorst (zie de pagina De zaak Thaksin). Thaksin is trouwens niet de enige van de Shinawatra-clan, op wie door de autoriteiten gejaagd wordt, want ook op Yingluck en Thaksin’s zoon Panthongtae wordt gejaagd. Kunt u allemaal lezen op de pagina’s The Great Escape en De zaak Panthongtae en Pinthongta.

Vis met een luchtje uit Fukushima
Het enige niet-corruptiebericht gaat over de vis uit het Japanse Fukushima, die in twaalf Japanse restaurants in Bangkok op het menu staat. Als je er te veel van eet, ga je gloeien, vermoed ik. De Thaise autoriteiten zeggen dat de vis veilig is voor menselijke consumptie, maar wie gelooft dat?

Volgens een recent bericht in de Japan Times is Thailand het eerste land dat sinds de nucleaire crisis in maart 2011 vis uit het gebied importeert. Vrijdag werd uit een haven in Soma 110 kilo van de vis verscheept naar Thailand. De angst bestaat dat die radioactief besmet is.

De Stop Global Warming Association en de Foundation of Consumers hebben de FDA gevraagd om de namen bekend te maken van de importeurs en restaurants. De SGWA  heeft de eetgelegenheden gevraagd een bordje op te hangen met de tekst ‘Vis uit Fukushima’.

Het Japanse ministerie van Volksgezondheid heeft vorig jaar 7.408 vismonsters onderzocht. Slechts acht monsters van cherry salmon en white-spotted char waren verdacht, maar die worden volgens FDA secretaris-generaal Wanchai niet geïmporteerd in Thailand. De FDA verricht sinds 2011 steekproeven en heeft nooit verontreinigingen gevonden. Idem het Department of Medical Sciences in 2016. In de laatste zin meldt het bericht dat in ‘sommige voedselproducten’ uit Japan Caesium-137 is gevonden, maar dat wordt niet verder toegelicht.

Premier spot met politieke jonge honden

27 maart – Premier Prayut haalt zijn schouders op over gepraat dat jong bloed een nieuwe politieke partij wil oprichten die de supporters van het regime bestrijdt. ‘De mensen moeten stemmen op degenen die voor goed bestuur zorgen’, zegt hij.

Prayut zei na een mobiele kabinetsvergadering in Cha-Am (Phetchaburi) naar aanleiding van het initiatief van Thanathorn (39), vice-president van de Thai Summit Group, een van ’s lands grootste fabrikanten van auto-onderdelen, om een politieke partij te vormen specifiek gericht op jonge kiezers: ‘Laat ze het maar doen. Het is aan anderen om op hen te stemmen. Laat de mensen beslissen of hun politiek vertrouwd kan worden.’

Thanathorn beslist later deze maand of hij zijn voornemen doorzet. Mede-oprichter is docent rechten Piyabutr aan de Thammasat universiteit en bekend lid van Nitirat, een groep progressieve juristen, die zich ten tijde van de regering Yingluck roerde.

Gevraagd om commentaar op de vorming van partijen die hem willen steunen na de verkiezingen premier te worden, zei Prayut dankbaar te zijn voor hun steun. ‘Maar ik ben nog door niemand benaderd. Ik heb ze er alleen via de media over horen spreken. Maar wanneer ze me vragen, weet ik niet of ik het zal accepteren.’

Prayut zei verder dat wanneer het verbod op politieke activiteiten wordt opgeheven, de regering een bijeenkomst belegt met politieke partijen over de verkiezingsdatum en budgetplanning voor projecten uit het 20-jaren nationale strategieplan. De partijen die een regering gaan vormen, dienen op de hoogte te zijn van alle plannen.

UDD secretaris-generaal Nattawut zei gisteren dat het UDD (roodhemden) bereid is zich aan elke partij te verbinden die democratie hoog in het vaandel heeft staan en zich verzet tegen een outsider premier. Hij vroeg zich af wanneer de Democraten hun standpunt daarover bekendmaken. ‘Dat zal na de verkiezingen wel duidelijk worden.’

Evenals op de tweede dag registreerde twee nieuwe partijen gisteren zich bij de Kiesraad. 46 nieuwe partijen willen een gooi doen naar het parlementair pluche. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Vice-premier Wissanu wil verouderde wetten snel veranderen

7 maart – Thailand heeft een agentschap nodig om urgente wetswijzigingen tot stand te brengen, zegt vice-premier Wissanu, zelf jurist. Hij gaat het voorstel voorleggen aan premier Prayut. De dienst kan wetswijzigingen versnellen die nodig zijn om in te spelen op de veranderende wereld, aldus Wissanu. Het gaat hem voornamelijk om urgente zaken, want thans bestaat al een overheidscommissie voor hervorming van de wetgeving en de Raad van State adviseert altijd.

Wissanu zegt: ‘Thailand heeft enkele oude, verouderde, overbodige en conflicterende wetten, die verbetering behoeven. Andere dienen veranderd te worden om te voldoen aan de nieuwe grondwet en internationale vereisten. We moeten wetten elke vijf jaar herzien. Nog belangrijker zijn wetten op Uber (illegale taxidienst) en Bitcoin, dat een kanaal is geworden voor het witwassen van geld en financieren van illegale activiteiten.’

Wissanu zei dat allemaal maandag tijdens een galadiner van de Thai Journalists Association ter gelegenheid van Reporter’s Day. Hij vindt ook dat urgente aandacht is vereist voor de mediawet en wetten uit 1932 en 1950  Die laatste schrijft voor dat stereo-installaties alleen met toestemming gebruikt mogen worden. De wet uit 1932 verbiedt het doorverkopen van televisies en wasmachines.

Kort nieuws woensdag 7 maart

– Het kabinet trekt nog eens 573 miljoen baht uit voor de aanleg van een floodway waarmee in het zuidelijk deel van de provincie Phetchaburi water uit de Phetchaburi rivier kan worden omgeleid om te voorkomen dat de stad Phetchaburi onder water loopt. De afgelopen twee jaar heeft de regering al 1,1 miljard baht gereserveerd voor het project dat zeven jaar kost om te voltooien en 8,5 miljard baht kost.

Bewoners van de provincie hebben al jaren last van overstromingen. Vorig jaar was een van de ergste jaren, grote delen van de provincie liepen onder water. Het transport in en uit de provincie werd zwaar gedupeerd door onder water gelopen wegen. De Phetkasem Road naar het Zuiden wordt ook vaak getroffen.

– RTP adjunct-hoofdcommissaris Srivara legt het verzoek van de Seub Nakhasathien stichting naast zich neer om het team dat onderzoek doet naar de illegale jacht van aannemerstycoon Premchai c.s. te vervangen. Het team doet goed werk en werkt snelt. Srivara kreeg gisteren steun van premier Prayut. Hij zei dat het onderzoek professioneel wordt uitgevoerd.

Hoofd Wichien van het Thungyai Naresuan Wildlife Sancturay waar het gezelschap werd betrapt, heeft beschuldigingen geuit over pogingen tot omkoping, die gedaan zouden zijn tijdens de aanhouding van het gezelschap. De politie onderzoekt wat daarvan waar is. Morgen komt een eind aan de ondervragingen. Srivara verwacht dat het onderzoek eind van de maand kan worden afgerond. (Zie verder de pagina Stroperssage)

– Het Corrections Department is van plan het Central Correctional Hospital (CCH) uit te breiden en te verbeteren. Het ziekenhuis heeft thans een capaciteit van 500 bedden. Jaarlijks worden 1.000 patiënten voor wie geen plaats is. doorgestuurd naar het Police General Hospital. Vorig jaar bediende het CCH 5.000 gedetineerden.

Bangkok telt 20.000 gedetineerden, waaronder 10.000 ongeïdentificeerde buitenlanders, verdeeld over de drie gevangenissen van de hoofdstad. Die zijn allemaal afhankelijk van het CCH dat dezelfde medische diensten verleent als andere ziekenhuizen.

Adjunct directeur-generaal Weerakit van het CD overweegt om ook aan burgers medische zorg te gaan verlenen, wat het politieziekenhuis al doet. Hij heeft de RTP om hulp gevraagd om het CCH naar een eerste-klasniveau te tillen. Daarvoor zijn subsidies voor de aanschaf van meer medische apparatuur, ontwikkeling en training van verplegers en artsen nodig. De druk op het politieziekenhuis dat jaarlijks 200.000 patiënten behandelt, kan daardoor afnemen. De RTP denkt na over het voorstel.

– Franse bedrijven willen wel een bod doen op onderdelen van de aanleg van de HSL Suvarnabhumi-Don Mueang en U-tapao. Dit zei staatssecretaris Teerapong (Transport) onlangs op een seminar, getiteld Thai-French Urban and Rail Transportation. Het seminar werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de Spoorwegen en achttien Franse bedrijven.

Teerapong is er blij mee, want zo kunnen internationale standaarden worden overgenomen en kan ‘ons railsysteem op Europees niveau’ worden gebracht. De inschrijving op de aanleg begint in april en duurt drie maanden.

De Franse bedrijven zijn de laatste speler met belangstelling voor ’s lands infrastructuur. Chinese, Japanse en Duitse bedrijven gingen hen voor. De Franse ambassadeur zei gisteren dat Franse bedrijven ook trainingen kunnen verzorgen en personeel kunnen leveren. Sommige bedrijven hebben al een deal gesloten bij projecten. Het ingenieursbureau Egis Group tekende vorige maand als consultant voor de aanleg van de MRT Pink Line Monorail. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

– De Bestling Group, de importeur van de 489 NGV-bussen voor het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA), gaat 38 bussen die geparkeerd staan in het MRT onderhoudscentrum, 100 meter verplaatsen om plaats te maken voor het in aanbouw zijnde nieuwe depot van de Orange metrolijn. De bussen staan er sinds december vorig jaar.

De 83 bussen behoren tot de eerste uit China geïmporteerde 100 bussen, waarop door de douane beslag is gelegd wegens het ontduiken van importheffingen. Het wachten is op een besluit van de rechtbank wie de eigenaar is: Bestlin of de BMTA.

– Het kabinet heeft gisteren een krediet van 5,1 miljard baht goedgekeurd voor de UHC-zieketekostenverzekering om een terugval in de zorg voor intramurale patiënten en staf in landelijke gebieden te stuiten. Het National Health Securiy Office (NHSO) had om de aanvullende financiering gevraagd.

Vorig jaar ging 167 miljard baht naar het Thaise ziekenfonds, 11 miljard minder dan dit jaar. In 2019 is 190 miljard en in 2020 207 miljard nodig als gevolg van de verouderende bevolking. Geschat wordt dat het aantal ouderen met 20 procent stijgt tot 2035. Vice-premier Chatchai heeft de NHSO onlangs gezegd dat verhoging van het budget in 2019 niet aan de orde is. Hij waarschuwt het kantoor plannen voor verbetering op de plank te laten liggen tenzij voldoende financiering is goedgekeurd. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

– Het Meteorological Department voorspelt tot vrijdag regenbuien, onweer en harde wind in het Noorden, Noordoosten, de Centrale regio’s inclusief Bangkok en het oostelijk deel van het land. Vorige avond heeft een groot hogedrukgebied uit China het Noordoosten bereikt. Op 3 maart is het warme seizoen officieel begonnen.

– Laatste bericht. Pattaraporn van het Foundation of Thai Gerontology  Research and Development Institute dringt er bij de regering op aan ouderen beter te beschermen tegen misbruik en verwaarlozing en hun rechten te verzekeren nu Thailand op weg is naar een vergrijzende samenleving. Hij pleit voor de aanstelling van guardians die ouderen beschermen tegen financieel en emotioneel misbruik,en hen helpen bij dagelijkse activiteiten.

Nieuws van de website in 1 regel

• Gambia sorry voor opmerking minister over seksbestemming Thailand
• Klong Dan: PCD hoeft geen 6 mld baht schadevergoeding te betalen aan consortium
• Khon Kaen: Zoon lokale zakenman vernielt drie luxe wagens
• Dertig invallen in ’t hele land; Thai-Indiër verdacht van financiering drugsnetwerken
• 24 welzijnscentra verdacht van verduistering uitkeringen
• Rechtszaak tegen Thaksin wegens telecomconcessies voortgezet
• Milieugroep verzet zich tegen import van vis uit Fukushima


 

Universiteiten reageren traag op veranderende banenmarkt

6 maart – Universiteiten moeten hun curriculum aanpassen om studenten toe te rusten voor de banenmarkt in de toekomst, waarin veel banen niet meer nodig zijn. Nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie, robotica en nanotechnologie veranderen de banenmarkt in een dualistische markt met tekorten in sommige bedrijfstakken en werkers die in andere sectoren werkloos blijven.

Dit betoogde president Suchatvee van de Council of University Presidents zondag op een forum, getiteld ‘Universities, the driver of Thailand 4.0’. Hij voorspelde dat werkers die over niet meer dan basale vaardigheden beschikken hun baan zullen verliezen aan robots en andere ‘slimme’ systemen, terwijl de vraag zal toenemen naar mensen, die complexe problemen kunnen oplossen, kritisch denken en creatief zijn.

Volgens Suchatvee zijn in de auto-industrie, bij banken en in de telecom sector al banen vervallen. Onderwijsinstellingen dienen zich daaraan aan te passen ter wille van de beroepsbevolking. ‘De situatie vertelt ons om daarop voorbereid te zijn.’

Suchatvee zegt dat veel Thaise universiteiten nog steeds gevangen zitten in een oude manier van denken die academische velden verdeelt in bepaalde faculteiten en studenten kunnen alleen studeren in programma’s die door anderen zijn ontworpen.

‘Vele leidende universiteiten in de wereld gebruiken een nieuw model waarin studenten hun eigen hoofdvak mogen creëren. Alpha en bèta vakken kunnen in hetzelfde curriculum gecombineerd worden, studenten medicijnen kunnen zich bekwamen in technische wetenschappen zodat ze betere medische apparatuur kunnen uitvinden.’

Ten slotte hield Suchavee een pleidooi voor samenwerking tussen universiteiten. Ze moeten niet met elkaar concurreren. ‘Samenwerken is een win-win situatie omdat ze expertise kunnen delen, terwijl de operationele kosten gelijk blijven. […] Het bedrijfsleven en universiteiten moeten de krachten bundelen ’s lands menselijk kapitaal te transformeren om de veranderingen bij te houden en tekorten aan vaardigheden en massawerkloosheid te voorkomen.’ (Bron: Bangkok Post, 5 maart. Bij het samenstellen van Nieuws uit Thailand gisteren heb ik dit artikel over het hoofd gezien.) (Zie ook de pagina Onderwijs 2)

Nieuwe oogst: 15 nieuwsitems op 4 pagina’s

6 maart – Bangkok Post biedt vandaag 15 nieuwsberichten c.q. -verhalen, wat een gemiddelde oogst kan worden genoemd. Ze bestrijken ook een aardige variatie aan onderwerpen, zoals politiek, visserij, de jacht op wild en rabies (hondsdolheid).

Een ‘lief’ berichtje gaat over het opzetten van een ziekenhuis voor zeeschildpadden op marinebasis Phanganga. Alhoewel geen wereldnieuws had BP er wat mijn betreft mee mogen openen, want van de huidige opening kan ik niet warm of koud worden. Suthep Thaugsuban ontkent geruchten dat hij van plan is een nieuwe partij op te richten die dezelfde naam heeft als de voormalige protestbeweging PDRC tegen de regering Yingluck. De krant noemt hem ‘straatvechter’, ik zou hem liever demagoog noemen; hij kan trouwens behoorlijk arrogant uit zijn ogen kijken.

13 provincies uitgeroepen tot rabies red zone
Het bericht over het opduiken van rabies is opvallend, want niet eerder schreef de krant erover. En toch stierven de afgelopen twee maanden al drie personen aan de ziekte. Het Department of Livestock Development (DLD) heeft inmiddels dertien provincies tot ‘rode zone’ verklaard, 42 andere zijn ‘rabies-prone’ (vatbaar). Adjunct directeur-generaal Cheerasak maakte gisteren bekend om welke provincies het gaat, maar dat wilt u vast niet weten, tenzij u er woont.

Het aantal van drie doden is genoemd door het Department of Disease Control. Vergeleken met vorig jaar is het aantal hondsdolle dieren anderhalf maal zo hoog. 247 dieren zijn sinds januari geïnfecteerd. Honden hebben het meest rabies opgelopen, maar de ziekte wordt ook gevonden in katten en vee.

Cheerasak wijst met de beschuldigende vinger naar de eigenaren van huisdieren die nagelaten hebben hun schatjes te laten vaccineren en ze vrij hebben laten rondlopen, waardoor ze het risico lopen gebeten te worden.  De bevolking beticht hij van onwetendheid. Mensen zijn zich niet bewust van de gevaren en laten zich niet inenten nadat ze gebeten of gekrabd zijn.

Cheerasak doet een beroep op baasjes (en bazinnetjes) om hun huisdier zo spoedig mogelijk te laten vaccineren zodat verdere verspreiding van de ziekte wordt voorkomen. Het DLD streeft ernaar twintig provincies rabies-vrij te verklaren.

In Mae Sot (Tak) is op het terrein van het Mae Sot ziekenhuis een hond overleden aan rabies. Omwonenden in een straal van 5 km is gevraagd hun huisdier te laten vaccineren. Het Mae Sot District Livestock Office probeert tien zwerfhonden bij het ziekenhuis te vangen. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

198.000 baht boete voor ’t snoeien van bomen

6 maart – Aannemersbedrijf Italian-Thai Development Plc (ITD) moet 198.000 baht boete betalen aan het districtskantoor van Chatuchak omdat het op de Phahon Yothin Road veertien bomen heeft geknot. De bomen stonden bij de aanleg van de Green metrolijn (Mor Chit-Khu Kot) in de weg wegens de constructie van een flyover over de Kaset kruising.

Het bedrijf heeft toegegeven in strijd te hebben gehandeld met de Cleanliness and Orderliness of the Country Act van 1992. De boete is opgebouwd uit een bedrag van 170.000 baht aan beschadiging en 2.000 baht per boom omdat ze op een openbare plaats staan.

Vrijdagavond zetten werknemers van ITD de cirkelzaag erin, waarna een storm van kritiek losbarstte op de social media. Bomen in Bangkok worden vaak weggehaald om ruimte te maken voor infrastructurele werken en takken worden vaak verwijderd om te voorkomen dat elektriciteitsdraden schade oplopen.

Zondag deed het districtskantoor aangifte bij de politie.Het districtskantoor zegt bezig te zijn met het verzamelen van opinies over bomenkap, maar ‘ITD kon niet wachten’. Eerder had ITD toestemming gevraagd voor het herplanten van 130 bomen om ruimte maken voor verbreding van de weg. Maar het bedrijf had geen vergunning gekregen dus was vrijdag maar op eigen houtje begonnen.

Gisteren gaf ITD in een verklaring een toelichting op de noodzaak van de operatie. Volgens de verklaring had ITD in september 2015 de MRTA, die de directie voert over de aanleg van de metrolijn, laten weten dat de bomen moesten wijken. Op 14 februari gaf de MRTA daarvoor toestemming. Het bedrijf belooft nauw samen te werken met het districtskantoor bij de verwijdering van de overige bomen.

Suthep ontkent geruchten over PDRC partij

6 maart – Suthep Thaugsuban, die ik hierboven al noemde, ontkent geruchten dat hij van plan is een politieke partij met de naam PDRC (People’s Democratic Reform Committee) op te richten. De missie van de PDRC is al lang voltooid, zegt hij.

Het plan om een nieuwe partij op te richten is geopperd door zijn jongere broer Thani, maar met een andere naam. Als voorlopige naam noemt hij Muan Maha Prachachon for Reform, de naam van de stichting waarvan Suthep voorzitter is en die beschouwd wordt als reïncarnatie van de PDRC.

Suthep vindt het nog te vroeg om te zeggen of hij er zich bij aansluit en in welke rol. ‘Maar wanneer de mensen duidelijk zeggen dat ze een nieuwe partij willen, een echte partij van de mensen, sluit ik mij bij de beweging aan en steun ik die, waarbij ik mijn ervaring van meer dan 40 jaar in de politiek kan gebruiken.’

Verder zei Suthep dat hij Prayut steunt om aan te blijven als premier. ‘Persoonlijk vertrouw ik nog steeds Prayut in die functie. Ik hoop dat hij in staat is ’s lands problemen op te lossen ter verbetering van het volk.’

Partijleider Abhisit (Democraten) zei gisteren dat zijn partij harder zal moeten vechten voor haar populariteit, wanneer voormalige Democratische parlementsleden en voormalige PDRC figuren een nieuwe partij oprichten. Maar adjunct-partijleider Ongart zegt dat alle Democratische parlementsleden die hij heeft gesproken, de partij trouw blijven, en dat geldt ook voor de parlementsleden die destijds deelnamen aan de PDRC rally’s.

De enige die de partij de rug heeft toegekeerd is Suthep. ‘Ik heb de Democratische partij verlaten om samen met de PDRC mensen te vechten, dus ik keer nooit terug naar de partij.’

Ten slotte bericht de krant nog dat twee nieuwe partijen zijn ingeschreven op de tweede dag van de registratie, waarmee de teller nu op 44 staat. (Zie verder de pagina Verkiezingnieuws 2)

Activisten waarschuwen voor anti-jacht protesten

6 maart – Het falen van de politie om de verdachten van de jacht op beschermde dieren in een bosreservaat in Kanchanaburi in staat van beschuldiging te stellen kan een massaprotest ontketenen, waarschuwt de Seub Nakhasathien stichting.

‘Als de politie bij het OM nalaat een aanklacht in te dienen wegens het doden met voorbedachten rade en het stropen van wildleven, hoeven we niet de moeite te nemen mensen over te halen om zich aan te sluiten bij onze beweging’, zei voorzitter Sasin van de bekende milieugroep gisteren.

‘Daar zullen we zeker niet voor buigen. De mensen zullen de straat opgaan op een schaal die vergelijkbaar is met de klokkenluiders rally’s’, waarmee Sasin doelde op de grote straatprotesten in 2013 en 2014 van de PDRC tegen de regering Yingluck.

De dreigende taal is een reactie op de aanhouding op 4 februari van aannemerstycoon Premchai, directeur van ITD, en zijn jachtgezelschap in het Thungyai Naresuan Wildlife Sanctuary. Zij waren in het bezit van karkassen van beschermde dieren, waaronder de huid van een zeldzaam indochinese zwart luipaard. Maar dat hoef ik [in tegenstelling tot BP] niet allemaal te herhalen, want dat is oud nieuws (zie de pagina Stroperssage). Het enige concrete wat nadien qua vervolging is gebeurd, is huiszoeking bij Premchai en diens verhoor.

Sasin zegt een kopie van zijn opmerkingen naar RTP hoofdcommissaris Chakthip te zullen sturen en om een ontmoeting te vragen waarop ze kunnen aandringen tempo te maken bij het onderzoek. ‘We hebben de verzekering van hem nodig dat de vervolging van Premchai en de zijnen niet tot stilstand komt of resulteert in een “zwakke “ aanklacht.’ De stichting overweegt ook te vragen om de onderzoekers in deze zaak te vervangen.

Het bericht meldt verder dat de vondst van Afrikaanse olifantenslagtanden in Premchai’s woning geen gevolgen heeft voor Premchai, want die zijn eigendom van zijn echtgenote. Zij heeft de slagtanden als Aziatisch ivoor aangegeven, maar ivoor van buitenlandse olifanten kan niet op grond van de Thaise wet worden geregistreerd.

Kort nieuws dinsdag 6 maart

– Pagina 3 opent met een fors verhaal over de visserij. Tijdens zijn bezoek aan Samut Sakhon heeft premier Prayut de koers aangegeven die gevolgd moet worden om een importverbod van de EU wegens de IUU visserij te voorkomen.

De premier bracht een bezoek aan de Fish Marketing Organisation, het Labour Rights Promotion Network en de Thai Union Frozen Co. Hij werd er bijgepraat over de vorderingen die worden geboekt bij de installatie van GPS op trawlers.

Het kabinet hield na dit ochtendbezoek in buurprovincie Phetchaburi een van zijn befaamde mobiele kabinetsvergaderingen, waarmee het vorig jaar is begonnen. Vice-premier Chatchai zegt dat een speciale taakeenheid wordt gevormd om de industrie die goed is voor 100 miljard baht, te reguleren. Die gaat zich vooral richten op illegale arbeid op grote trawlers, de verstrekking van werkvergunningen, het uitbannen van mensensmokkel en misbruik van mensenrechten.

De EU die van 4 tot 11 april een bezoek aan Thailand brengt, wil de twee kwesties, illegale visserij en illegale arbeid, tegelijk bespreken. (Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald)

– Moet je daarvoor expert zijn om zo’n voorstel te kunnnen doen? Voormalig PCD-hoofd Supat stelt voor emissies van fijn stof veroorzaakt door huishoudens in Bangkok te reduceren alsmede stof dat het resultaat is van de dagelijkse routines van mensen. Maatregelen als het opwekken van regen en de waarschuwing binnen te blijven zijn niet voldoende. De overheid dient de vervuiling aan de bron aan te pakken. De problemen zijn man-made, zegt hij.

Op de korte termijn dient de regering op bepaalde uren een verbod op vrachtwagens in te stellen, niet alleen grote vrachtwagens maar ook kleinere trucks. Als deze maatregel niet helpt, dient overgegaan te worden op een systeem waarbij wagens om de andere dag de weg op mogen gaan. Op de lange termijn moet de regering met een beter verkeersbeheer komen om congestie op de weg te vermijden of op zijn minst te verminderen.

Verontreiniging door bouwplaatsen dient ook te worden aangepakt en sommige crematoria dienen gesloten te worden, tenzij uitgerust met filters.

– De politie in Pathum Thani gaat een arrrestatiebevel aanvragen voor een man die verdacht wordt van de herhaaldelijke verkrachting van zijn 13-jarige stiefdochter totdat ze zwanger raakte. De echtgenote van de man heeft aangifte gedaan. Ze beschuldigt hem er ook van haar zoon te hebben gedwongen seks met zijn oudere zus te hebben. Het meisje zou geprobeerd hebben een eind aan haar leven te maken. Ze wordt in het ziekenhuis geaborteerd.

– Nog meer seksueel misbruik. Een onderwijzer (57) in Buri Ram is beschuldigd van het seksueel molesteren van een 14-jarige leerling van Mathayom 3. Hij zou twee jaar misbruik hebben gemaakt van het meisje en gedreigd hebben een video openbaar te maken van zijn wandaden. De onderwijzer is op 12 februari aangehouden. Tegen hem lopen al twee aanklachten wegens de ontvoering van kinderen, het onttrekken aan het ouderlijk gezag en obsceniteiten. De moeder heeft aangifte gedaan.

– Drie fotografen die werken voor Bangkok Post, hebben een Isra Amantakul onderscheiding ontvangen voor een foto van vice-premier Prawit, de bekende plaat waarop hij zijn hand voor zijn ogen slaat, een foto van functionarissen die elkaar troosten bij de crematie van Bhumibol en een foto van een leerling die over een overstroomde straat springt. De onderscheidingen zijn gisteren uitgereikt op Reporter’s Day.

– Lokale burgergroepen gaan de hulp inroepen van Friends of Nature, een befaamde milieugroep in China, bij hun campagne tegen de bouw van dammen in de Mekong. De lokale milieugroep Rak Chiang Khong heeft de FON gevraagd te adviseren over Chinese investeringen in buitenlandse dammen.

Advocaat Sor zegt dat de groep geïnspireerd is door de aanklacht van FON tegen een bouwbedrijf en consultancybedrijf wegens potentiële schade aan het milieu. De advocaat zegt dat de FON-zaak als precedent dient want niet eerder is een aanklacht wegens milieuschade gedaan voor een project dat nog niet voltooid is.

Een van de twee bedrijven werkt momenteel aan een milieu-effectrapportage voor de Pak Ben dam in Laos, waartegen de Thaise groep zich verzet. (Zie verder de pagina Mekong, brood uit het water)

– De DNP wil beperkingen op het aantal bamboewormen [nooit van gehoord] dat via de grenspost Ban Huak in Phayao naar Laos wordt vervoerd om de illegale kap van bamboe in de provincie te bestrijden.

Volgens de directeur van nationaal park Phu Sang is het probleem urgent. Leden van het Protected Area Committee, dat onlangs vergaderde, maken zich zorgen over het slinkend aantal bamboebomen.

Om de wormen eruit te scheppen, moeten ze gekapt worden. De jacht op de wormen is niet illegaal, wel de kap in bosreservaten. De wormen worden doorgaans diepgevroren en als snack aan toeristen verkocht.

Nieuws van de website in 1 regel

• Seub Nakhasathien stichting eist vervolging tycoon wegens jacht (rechts voorzitter Sasin)
• Pattaya: Nederlandse pooier aangehouden die Thaise jongens leverde
• 5 gevluchte N-Koreaanse vrouwen en 2 kinderen in Bung Kan aangehouden
• Nieuw: Gemeentepolitie mag geen zonnebril dragen
• Seri Villa: Gemeenteambtenaren gedoogden illegale markten
• 5 Cambodjanen krijgen elk 50 jaar voor brute aanval op Franse toeristen op Koh Kut in 2016
• Chiang Mai News stopt na 27 jaar met print editie, gaat digitaal verder
• Kiesraadcommissaris Somchai: 70.000 stemmen nodig voor parlementszetel
• Export mogelijkheden voor kokoswater, zegt Bangkok Post


 

Opinie: Hebzucht nekt Suvarnabhumi

5 maart – Reizen via luchthavens is altijd een genoegen als je bulkt van het geld. Hermès, Vuiton en de verschilende restaurants bieden een aantrekkelijke plaats om de tijd te doden en mogelijk een zitplaats.

Bangkok’s gevierde luchthaven Suvarnabumi die tot ’s werelds beste wil behoren, werd niet zo lang geleden geconfronteerd met de harde werkelijkheid, toen enkele toeristen klaagden over de hoge prijzen van het voedsel daar. De media trokken alle registers open om de uitbuiting door een gesloten markt aan de kaak te stellen.

De sociale druk zorgde ervoor dat ministers een kijkje gingen nemen. Ze zeiden dat je ook goedkoop kunt eten op Suvarnabhumi en Don Mueang. Maar die foodcourts zijn weinig bekend en de media lieten na erop te wijzen dat iemand die ingecheckt heeft, er niet kan eten, en ze zeiden evenmin wat de prijzen zijn van de eetgelegenheden nadat je ingecheckt bent.

Bangkok Post-hoofdredacteur Umesh Pandey rakelt in zijn wekelijkse column op de opiniepagina de kortstondige opwinding op, die zoals zoveel in Thailand verzandde in Ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.

Aanleiding voor Umesh om aandacht aan de zaak te besteden was de uitverkiezing van Airports of Thailand, de beheerder van Thailand’s zes grootste luchthavens, tot een van ’s wereld’s meest winstgevende luchthavenexploitanten dankzij het grote aantal toeristen dat in het land arriveert.

Suvarnabhumi is een melkkoe geworden voor AoT en concessiehouder King Power, stelt Umesh vast. Monopolist King Power bestemde kort geleden het centrale deel van de promenade in de vertrekhal, de uitgangen en zelfs de ruimte bij de toiletten voor commerciële doeleinden. Dankzij klachten van passagiers over de krappe ruimte die overbleef om te lopen, werden ze ontruimd maar later doken toch weer stands op, zogenaam tijdelijk, maar ze staan er nog steeds.

Het is verbazingwekkend, schrijft Umesh, dat de ambitieuze luchthaven zo weinig groene plaatsen heeft en dat er zo weinig zitplaatsen zijn. Er is geen speeltuin voor kinderen zoals in Singapore en Hong Kong. De zitplaatsen die er bij de gates waren, worden vervangen door meer restaurants.

‘AoT vergeet één ding bij dit hele proces’, besluit Umesh zijn column op strenge toon. ‘Door meer winkels en meer eetgelegenheden krijgt Suvarnabumi echt niet de kroon die ze wenst. AoT’s gebrek aan begrip voor wat nodig is om een echte marktleider te worden, zal er nooit toe leiden dat ze luchthavens als Changi in Singapore inhaalt. Die hebben als prioriteit comfort voor passagiers en gemak met natuurlijk licht, groen en ruimte voor passagiers om te zitten en ontspannen.’ (Bron: Bangkok Post, 4 maart)

Een snelle scan van de maandagkrant

5 maart – 5.55 uur: Uw redacteur ontwaakt. Hij denkt: Was Bangkok Post maar een avondkrant, dan kon ik blijven liggen. Hij wrijft de slaap uit zijn ogen en spoedt zich naar de receptie om de krant op te halen. Verkleden hoeft niet, het is nog te vroeg om te ontbijten, maar koffie moet!

Het hobbywerk begint met een snelle scan van de krant. Op de voorpagina twee artikelen en een kader. De krant opent met een waarschuwing van de oude garde [politici] aan de newbies in de politieke slangenkuil. Ik zou zeggen: volg hun adviezen niet op, want ze hebben er een rotzootje van gemaakt.

Op de 2 vijf artikelen waarvan één een vrij fors Special interview is met de directeur van het UN Office on Drugs and Crime. De VN-baas looft Thailand’s leiderschap, maar zegt dat nog veel moet worden gedaan in de strijd tegen drugs en mensenhandel.

Pagina 3 trekt de halve pagina uit voor een interview met Krit Saengsurin, een leider van de Dao Din grassroots advocacy group, een groep die vecht voor democratie. Het werk gaat door alhoewel de leider Jatupat Boonpattararaksa, bijgenaamd Pai, gevangen zit. Hij werd eind 2016 veroordeeld wegens majesteitsschennis. Een absurde beschuldiging; alles wat hij had gedaan was een link plaatsen op zijn Facebook-pagina naar een BBC-artikel over koning Vajiralongkorn.

Wordt het dragen van maskers een nieuwe trend bij demonstraties? Op de pagina een foto van leden van de T’Challa groep [nooit van gehoord] die voor het Bangkok Art and Culture Centre een toneelstukje opvoeren, waarin ze oproepen stropers te vervolgen. Als masker dragen ze de kop van een indochinees luipaard, een van de dieren door aannemerstycoon Premchai en zijn jachtgezelschap gedood (zie de pagina Stroperssage) Misschien komt de foto nog beschikbaar. Eerder demonstreerden pro-verkiezingen activisten met een Pinokkkio masker.

Op de 4 ten slotte een uitgebreid Special Report over een statenloze 11-jarige jongen, die de Thaise nationaliteit heeft verworven. In de kop wordt het een ticket to a new life genoemd. Verder een foto van een fenomeen dat ik al eerder in de krant ben tegengekomen. De foto toont het historische heiligdom Phanom Rung in Buri Ram bij zonsopgang. Gisterochtend was de eerste keer dit jaar dat de zon door alle vijftien deuropeningen scheen. Een verschijnsel dat erom vraagt gefotografeerd te worden, ook door de krant.

Plan voor Rivièra van Thailand terug van weg geweest

5 maart – Vice-premier Somkid Jatusritipak, bijgenaamd de economische tsaar van het kabinet, heeft een droom van oud-premier Thaksin uit 2005 tot leven gewekt om de westelijke kustprovincies te ontwikkelen tot de Rivièra van Thailand. De campagne richt zich op de provincies Phetchaburi, Prachuap Khiri Khan, Chumphon en Ranong.

Minister Weerasak (Toerisme en Sport) zei gisteren: ‘Rivièra zal de schoonheid en luxe van de toeristische attracties accentueren. Het project moet ook het gemeenschapstoerisme stimuleren’, wat zoiets betekent dat het niet alleen ten goede mag komen aan rijke en zakenmensen. Ook de lokale bevolking die verder weg in het binnenland woont, moet ervan kunnen profiteren, wat in overeenstemming is met het regeringsbeleid toerisme te gebruiken de sociale ongelijkheid te verminderen, aldus Weerasak.

Het project voorziet in de aanleg van een 680 km lange weg met een fietspad langs de kustlijn. 200 km is al klaar, aan 49 km wordt gewerkt. Naar verwachting ligt de weg over 5 jaar te pronken.

Thaksin’s plan voorzag in attracties binnen 50 km om Hua Hin, zoals een jachthaven, hotels, het gerenoveerde station van Hua Hin, toeristische campagnes, voetpaden bij de monding van de rivier Pranburi en observatieactiviteiten [?] met walvissen en dolfijnen.

Een tweede zone van 100 tot 200 km was gepland in Prachuap Khiri Khan, waaronder een pier, kampeerterrein op het Wanakan strand, entertainment complex, belastingvrije zone en vijf-sterrenhotels. Een derde zone van 250 tot 300 km tussen Prachuap Khiri Khan en Chumphon was bestemd voor wateractiviteiten met de aanleg van jachthavens en de bouw van hotels, entertainment complexen en winkelgebieden.

Naar verwachting buigt het kabinet zich morgen tijdens zijn mobiele vergadering in Phetchaburi over de ambitieuze plannen. Verder bespreekt het kabinet een vierjaren ontwikkelingsplan van de NESDB, dat voorziet in de ontwikkeling van agrarische, industriële, voedsel en toerisme sectoren in vier provincies.

Het bericht noemt ook de aanleg van de 211 km lange HSL Bangkok-Hua Hin. De aanleg duurt naar verwachting drie jaar en kost 94 miljard baht te financieren middels een PPP-constructie (public private partnership). Het kabinet praat verder over de aanleg van twee dubbelspoor tracés: Nakhon Pathom-Chumphon (420 km) en het nieuwe project Chumphon-Songkhla.

Oude garde waarschuwt nieuwkomers

5 maart – De huidige politieke partijen verwelkomen het ‘jonge bloed’ dat streeft naar registratie als nieuwe politieke partij, maar ze waarschuwen dat een moeilijke weg in het verschiet ligt. De registratie had een vliegende start want vrijdag deden 42 groepen een aanvraag. De inschrijving duurt nog tot het eind van de maand.

De meeste aandacht gaat uit naar een partij die opgericht gaat worden door Suthep Thaugsuban, voormalig leider van de PDRC, de protestbeweging uit 2013 en 2014 tegen de regering Yinguck, en naar het plan van Thanathorn die een partij gaat vormen, gericht op jonge kiezers.

Thanathorn is vice-president van de Thai Summit Group, een van ’s lands grootste producenten van auto-onderdelen. [BP verzuimde dat in het vorige bericht te vermelden] Mede-oprichter is Piyabutr, docent rechten aan de Thammasat universiteit en bekend lid van Nitirat, een groep progressieve juristen.

Thanathorn is een neef van voormalig minister van Transport Suriya en voormalig lid van Thaksin’s partij Thai Rak Thai. Sceptici vragen zich af of zijn partij een slippendrager van Pheu Thai wordt, maar Thanathorn zegt dat de bevolking hem moet beoordelen op zijn daden, niet op zijn afkomst.

De kiezers die hij hoopt te trekken omschrijft hij als personen van alle leeftijden die weigeren de hoop op echte democratie op te geven. Ze geloven dat ze can make a difference voor de samenleving. Beide oprichters worden beschouwd als radicaler dan veel van de partijen die aan de verkiezingen willen deelnemen.

Over hun vermeende band met Pheu Thai zegt Pheu Thai-lid Adisorn: ‘Probeer hun reputatie niet te bezoedelen. Ze dienen een kans te krijgen verder te gaan. Laat de Thaise bevolking beslissen hoe ver ze hen accepteren.’ Chartthaipattana lid Somsak zegt: ‘Voor zover ik het kan beoordelen zijn het kwaliteits personen.’ (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Democraten houden roll-call
In een kader bij dit artikel meldt de krant dat vermoedelijk één Democratisch parlementslid uit het Zuiden de partij verlaat en wellicht zelfs drie om zich aan te sluiten bij de door Suthep op te richten partij. De Democraten beleggen op vrijdag een roll call van voormalige Democratische parlementsleden uit het Zuiden om te zien wie blijft en weggaat.

De vergadering wekt verbazing omdat het Zuiden de belangrijkste machtsbasis van de Democraten is, maar de krant wijst erop dat het Zuiden ook de regio is waar de Muan Maha Prachachon stichting door Suthep is opgericht. Die zou leden van de Democraten kunnen afsnoepen als Suthep besluit een gelijknamige politieke partij op te richten.

OM laat drie encroachment zaken in Khao Kho vallen

5 maart – Het Openbaar Ministerie heeft besloten drie zaken van vermeend illegaal grondgebruik (in het Engels encroachment) in Khao Kho (Phetchabun) bij gebrek aan bewijs te seponeren. Critici zien het besluit als bewijs dat het militair regime faalt om op te treden tegen de drie gebouwen van vier verdiepingen die illegaal op een berg zijn gebouwd.

Het Derde Legerkorps dat de zaken aanhangig heeft gemaakt, legt zich niet neer bij het besluit. Het team dat onderzoek heeft gedaan, zoekt naar manieren de eigenaar aan te pakken.

Het gekraakte gebied is oorspronkelijk bedoeld voor uitgifte aan landloze ‘vrijwilliger dorpelingen’ die de overheid hebben geholpen bij haar strijd tegen de toenmalige Communist Party of Thailand, waarvan de leden zich in de jaren zestig en zeventig verborgen hielden in bergachtige gebieden in Khao Kho.

Volgens een bron die bij het legerteam werkt, zijn de verdachten in de drie zaken niet vervolgd omdat ze familie zijn van de vrijwilligers of samen met hen hebben geïnvesteerd in het ontwikkelen van de grond. Delen van het gebied zijn in gebruik genomen voor vakantieparken of zijn geruimd voor theeplantages. Ook bij de drie gebouwen is sprake van co-investeringen. (Zie ook de pagina Krakers op overheidsland)

Kort nieuws maandag 5 maart

– Voor het eerst in haar 79-jarig bestaan verwacht staatsonderneming Thailand Tobacco Monopoly (TTM) verlies te lijden, vermoedelijk ad 1,5 miljard baht. Het verlies is te wijten aan de in september vorig jaar van kracht geworden nieuwe accijnzen, die zo zegt TTM importeurs van buitenlandse sigaretten bevoordelen.

In de nieuwe belastingstructuur wordt op pakjes die meer kosten dan 60 baht 40 procent geheven en op goedkopere pakjes 20 procent. Verkopers van buitenlandse merken hebben daarom hun prijzen verlaagd om het hoge tarief te vermijden. Dat is mogelijk omdat hun productiekosten lager zijn dan die van TTM.

TTM-directeur Daonoi zegt dat het financieel niet haalbaar is voor TTM om de prijzen te verlagen, dus verloor marktaandeel aan haar concurrenten. Voor september had TTM een marktaandeel van 80 procent, thans 55 procent. TTM kampt ook met hoge personeelskosten (TTM telt 3.000 werknemers, buitenlandse bedrijven 1.000), dure tabaksbladeren (boeren krijgen 22 baht per kilo, meer dan de marktprijs) en de ontwikkeling van een nieuwe fabriek in Ayutthaya.

– Vijf senior politieofficieren, waaronder het hoofd van het politiebureau Ban Somdet  Chao Phraya, zijn naar een inactieve post overgeplaatst nadat een drugsparty in de ID4 pub in hun gebied was gehouden. Zaterdag deed een taakeenheid van de politie daar voor zonsopgang een inval. De politie vond crystal methamphetamine en ketamine bezaaid over de vloer. Er waren 370 partygangers, 62 testten positief op drugsgebruik.

Het bericht meldt verder dat 30 agenten van de gemeentepolitie Bangkok zijn berispt en een proeftijd hebben gekregen omdat ze met Chinees Nieuwjaar in de rij stonden voor ang pao (rode envelopjes met geld) die door een onbekende man werden uitgedeeld.

– Het leger heeft troepen het land ingestuurd om te helpen bij het Thai Niyom Yangyueng (sustainable Thainess) programma. Ze ondersteunen de 7.463 teams die informatie verzamelen over de wensen en behoeftes van de bevolking.

Permanent secretaris Chatchai van het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat provinciale gouverneurs de opdracht hebben gekregen lokale onderwijsinstellingen, de particuliere en de civiele sector te vragen om de teams ook te ondersteunen.

In de eerste fase van het programma wordt in 80.000 dorpen op de deur geklopt ven dorpelingen. Politieke waarnemers beschouwen het programma als een PR-operatie in de aanloop naar de verkiezingen, die vermoedelijk in februari volgend jaar worden gehouden.

– Isra News Agency meldt dat de komende drie maanden 110 ambtsdragers in het hooggerechtshof terecht staan omdat ze hun vermogen verborgen hebben gehouden. Het gaat voornamelijk om bestuurders van provinciale en lokale bestuursorganen. Ze zijn er door de NACC van beschuldigd dat ze nagelaten hebben hun passiva en activa aan de commissie op te geven.

Zoals bekend dienen ambtsdragers  bij het begin van hun aanstelling en binnen een jaar na vertrek een vermogensverklaring te overleggen. Vorig jaar stelde het hooggerechtshof vast dat 169 ambtsdragers in gebreke waren gebleven. Het bericht zegt niets over straffen. (Zie ook de pagina Corruptie 5)

– Oud nieuws dus houd het kort. Op een forum zaterdag in Saraburi, belegd door het RID, heeft de dienst boeren geadviseerd af te zien van het verbouwen van off-season rijst (de zogeheten tweede oogst). Alhoewel het regenseizoen dit jaar vroeg begint, dient toch rekening te worden gehouden met een tekort aan water.

Het advies geldt voor boeren die afhankelijk zijn van geïrrigeerd water en geen of weinig toegang hebben tot natuurlijke waterbronnen zoals rivieren en kanalen. Het off-season begint doorgaans in deze tijd van het jaar. Het hoofdseizoen begint in mei, wanneer het regenseizoen eraan komt. (Zie ook de pagina Rijst 4)

– Ik heb het al tot vervelens toe gelezen: de Thai Journalists Association dringt aan op mediahervormingen. Voorzitter Pramed, die aan zijn tweede termijn is begonnen, zegt door te gaan met het werken aan hervormingen om ervoor te zorgen dat de media inspelen op het veranderend medialandschap.

De TJA is, zoals bekend een tegenstander van regulering door de overheid en pleit voor zelf-regulering. De omstreden mediawet met een vergunningstelsel voor journalisten is ingetrokken, iets wat ik nog niet had gelezen.

Nieuws van de website in 1 regel

• Populaire meidenband BNK48 cheerleader bij King’s Cup
• Twee Birmezen en meisje van 6 omgekomen na geraakt te zijn door vrachtwagen
• Nida Poll: Respondenten twijfelen aan februari voor verkiezingen
• Songkhla: Geen gehak met bijl maar as op de motorkap van buurman’s auto
• Phitsanulok: Man per ongeluk door ver familielid dood geschoten in nationaal park


 

Commentaar: Nieuwe partijen, zelfde moeras

4 maart – De komst van nieuwe partijen heeft hoop noch opwinding veroorzaakt in het diep verdeelde en getroebleerde politieke landschap. De meeste partijen zijn niet meer dan oude wijn in nieuwe zakken (in het Engels: nieuwe flessen). Ze bieden een voorproefje van politieke agenda’s die laveren tussen vergif en afgezaagd. Het zijn dezelfde keuzes die Thailand al tientallen jaren heeft gehad.

Bangkok Post windt er in haar commentaar van zaterdag geen doekjes om: Het land snakt naar politiek jong bloed met frisse mandaten. Want deze zogeheten nieuwe partijen [op de eerste dag van de registratie 42] zijn een hergroepering van oude politieke gezichten en ze bestendigen alleen maar de status quo.

De meest zorgwekkende trend, schrijft BP, is dat de meeste van de nieuwe partijen het militaire regime willen helpen om de macht te behouden die ze van een gekozen regering greep. [De meeste? Het openingsartikel van gisteren noemt er drie] Enkele delen één gemeenschappelijke wens: om premier Prayut te steunen na de verkiezingen de nieuwe regering te leiden. De nieuwe grondwet, ‘gesteund door de junta en aangenomen in een strikt gecontroleerd referendum’, maakt dat mogelijk.

‘Een outsider premier maakt niet alleen ’s lands bestuur ondemocratisch, maar rolt ook de rode loper uit voor een totalitair regime’, schrijft BP er en passant op wijzend dat alle 250 leden van de Senaat persoonlijk door de junta worden gekozen, ‘een andere nieuwe ondemocratische conditie die in de grondwet is geïntroduceerd’.

‘Wanneer Prayut een niet-gekozen premier wordt, heeft hij de controle over zowel de wetgevende als de uitvoerende macht, waardoor het land wordt teruggebracht naar het autoritaire bewind van de afgelopen drie jaar en negen maanden – een systeem dat geen verantwoording aflegt, minder transparant is en repressief.’

‘Waaraan Thailand behoefte heeft, zijn nieuwe politieke partijen geleid door nieuwe gezichten – een jonge generatie van mensen die democratische waarden en de rechtsstaat respecteren, die buiten de box kunnen denken en met innovatieve ideeën en frisse benaderingen van de politiek komen en die de status quo kunnen bestrijden.’

De krant ziet een lichtpuntje in de nieuwe partij Thai Summit Group, geleid door de 39-jarige miljardair Thanathorn, die zijn sporen heeft verdiend in sociaal activisme en steun voor de armen en machtelozen. Volgens de Thaistalige krant Prachachat staan academici en pro-democratie activisten klaar om zich bij de partij aan te sluiten. Dus wie weet, wordt het politieke moeras nog drooggelegd. (Bron: Bangkok Post, 3 maart) (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Thanathorn richt zich op jonge kiezers

4 maart – Hij werd gisteren al genoemd in het hoofdredactioneel commentaar (zie hierboven) en vandaag kom ik zijn naam voor het eerst in de nieuwskolommen tegen. BP schrijft dat Thanathorn Juangroongruankit (39), vice-president van de partsmaker [?] Thai Summit Group, later deze maand beslist of hij bij de Kiesraad een politieke partij inschrijft, die mikt op jonge kiezers. De oprichters beloven een ‘radicaal vertrek’ van het oude politieke establishment.

Gelijk maar even BP op de vingers tikken. Wat wordt bedoeld met partsmaker? En is Thai Summit Group nu de naam van een bedrijf of van de nieuwe partij?

Thanathorn, die bekend staat voor zijn sociaal activisme, zegt dat de politieke situatie ‘very fluid’ (letterlijk: vloeiend, in dit verband misschien: onstabiel) is.

‘Het wordt tijd de toekomst te herwinnen na de periode van militaire bewind sinds de coup van 2014. Ik geloof dat conflicten het land hebben tegengehouden om zijn volledige potentieel te realiseren en de situatie om te keren. Een partij moet worden opgericht met een verse oogst aan politici die een innovatieve benadering kunnen bieden, om jonge mensen te vertegenwoordigen.’

‘Wanneer ik doorga de partij op te zetten, wordt het geen ad hoc gebeuren. Dat doe ik niet. Ik ga voor niets minder dan het gezicht van het land veranderen. […] Maar ik vrees dat de volgende generatie kiezers, waarop ik me richt, zich al hebben neergelegd bij de status quo, hoewel ze zeggen dat verandering mogelijk is.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Persoonlijke observatie: Het verfrissende verhaal van Thanathorn doet me denken aan Nederlandse bevlogen politici uit de jaren zestig van de vorige eeuw, zoals Hans van Mierlo, oprichter van D66, en  André van der Louw, de latere burgemeester van Rotterdam  (1974-1981).

Partijen vragen duidelijkheid over volgende stappen

4 maart – Het openingsverhaal van Bangkok Post vandaag meldt dat politieke partijen duidelijkheid willen over de volgende stappen, nadat vrijdag de inschrijving van nieuwe partijen is begonnen. Het verbod op politieke activiteiten, zoals partijvergaderingen, campagnes en politieke bijeenkomsten, blijft voorlopig van kracht, dus vragen ze zich af: wat mag en wat mag niet?

Voor de bestaande politieke partijen is dat van belang vanaf 1 april, want vanaf die datum zijn activiteiten toegestaan als het updaten van het ledenbestand. De organieke wet op de politieke partijen schrijft voor dat leden van politieke partijen hun lidmaatschap schriftelijk moeten bevestigen. Een eis waar de grote partijen als een berg tegenop zien.

Kiesraadcommissaris Somchai maakte gisteren bekend dat de Kiesraad alle 69 bestaande politieke partijen gaat uitnodigen voor een bijeenkomst op 28 maart. Voormalig Pheu Thai parlementslid Worachai Hema zegt dat sommige partijen niet alle aanwijzigingen van de NCPO begrijpen. Derhalve vindt hij het nodig dat de bijeenkomst ook wordt bijgewoond door vertegenwoordigers van de NCPO om de do’s and don’ts uit te leggen.

Somsak Prissananantakul, prominent lid van Thailand’s derde grootste partij Chartthaipattana, zei dat de opkomst van 42 groepen op de eerste dag van de registratie een gevoel van ‘verlangen naar democratie’ weerspiegelt. ‘Nieuw bloed’ uit het zakenleven en academische kringen om als alternatief voor de oude garde politieke partijen te vormen, zijn ‘een positief teken’ voor het land.

Adjunct-partijleider Nipit (Democraten) zei dat de registratie een kans voor de mensen is om stoom af te blazen nadar het regime sinds de coup politieke activiteiten streng in de hand heeft gehouden. Maar hij denkt niet dat de 42 nieuwkomers de ‘real deal’ zijn, want vele zullen slechts kleur toevoegen aan het politieke landschap.

‘Het opzetten van een partij is niet eenvoudig gezien alle eisen, die de nieuwe organieke wet op politieke partijen stelt. Ze moeten leiders en bestuursleden kiezen, een partijprogramma en -reglement schrijven en provinciale afdelingen vormen.’ Daarvoor hebben ze 90 dagen de tijd nadat het verbod op politieke activiteiten is opgeheven.

Het artikel eindigt met enkele cijfers uit de laatste peiling van Bangkok Poll. Een meerderheid van de 1.165 respondenten is meer tevreden dan in de vorige peiling over de prestaties van de regering, maar de populariteit van Prayut is gezakt. Die krijgt een 6,82 op een schaal van 10: 0,18 punten minder dan een half jaar geleden.

DNP vraagt bevolking te helpen bij de strijd tegen stropers

4 maart – De social media vormen een krachtig wapen om stropers op te sporen, schrijft BP vandaag naar aanleiding van een verklaring, gisteren door het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) uitgegeven ter gelegenheid van World Wildlife Day. De DNP vraagt de bevolking ‘de ogen en oren tegen misbruik van wildleven’ te zijn en de social media te doorzoeken om de autoriteiten te helpen het illegaal bezit en stropen van beschermde soorten te bestrijden.

De DNP wil dat de mensen zich meer bewust worden van de dreigingen waaraan wildleven bloot staat, dat qua aantal terugloopt. Incidenten kunnen gemeld worden via de hotline 1362 en op de Facebookpagina van de DNP. De DNP vraagt een screenshot van verdachte websites naar haar te sturen en waarschuwt de mensen niet te chatten met de verdachten of dieren van hen te kopen.

De illegale jacht staat volop in de belangstelling sinds aannemerstycoon Premchai en zijn jachtgezelschap zijn aangehouden op verdenking van het doden van een zeldzaam indochinees zwart luipaard in de Thungyai Naresuan Wildlife Sanctuary in Kanchanaburi. De zaak krijgt extra aandacht gezien de positie van Premchai als directeur van aannemersbedrijf Italian-Thai Development. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Stroperssage)

Strijd tegen de droogte begint vroeg dit jaar

4 maart – Raar land, Thailand. Bangkok verzoop in de regens, maar andere delen van het land staan op een droogje. Pagina 3 meldt in de opening dat de voorbereidingen om de droogte te bestrijden dit jaar vroeg beginnen.

In zeven provincies zijn de voorbereidingen van waterbeheerseenheden in volle gang om de hoeveelheid water voor consumptie en irrigatie te behouden, alhoewel de meeste reservoirs voldoende reserves bevatten, aldus regeringswoordvoerder Sansern.

Het gaat om de provincies Chiang Mai, Phitsanulok, Khon Kaen, Nakhon Sawan, Kanchanaburi, Chanthaburi en Prachuap Khiri Khan. Dat zijn de belangrijkste provincies voor de distributie van water naar regio’s met veel boerenland waar de vraag naar water voor irrigatie en consumptie groot is. In Nakhon Sawan wordt sinds 1 maart geprobeerd regen op te wekken, wat ongebruikelijk vroeg is. De eenheden en vliegende regenmakers blijven tot eind oktober operationeel.

De regering zit als een bok op de haverkist. Ze heeft boeren en bewoners gevraagd zuinig met water om te springen. Boeren hebben het dringend advies gekregen de verbouw van off-season rijst, die veel water nodig heeft, te beperken. Op sommige plaatsen is het verstandiger gewassen te verbouwen die tegen de droogte bestand zijn, zegt Sansern.

Premier Prayut heeft de ministeries van Handel en Landbouw opgedragen de boeren de laatste informatie te verstrekken over oogstprijzen en hen waar nodig te helpen. Ze moeten bijvoorbeeld vertellen wat de prijs is van rijst met verschillende vochtgehaltes om te voorkomen dat opkopers van grote voorraden boeren voor de gek houden.

Minister Grisada (Landbouw) zegt dat de droogte op veel plaatsen kan toeslaan gezien het ongebruikelijke weerpatroon dit jaar. In enkele waterreservoirs is het niveau onder gemiddeld gezakt [Sansern zei wat anders] en enkele lokale bestuursorganen hebben om het kunstmatig opwekken van regen gevraagd.

Provinciaal gouverneur Somsak van Khon Kaen heeft het Huay reservoir in Bang Fang geïnspecteerd, een van de veertien middelgrote wateropvangfaciliteiten in de provincie, die beheerd worden door het Royal Irrigation Department. Huay Yai is een van de drie reservoirs die voor gemiddeld 47 procent vol staan.

Somsak heeft de lokale leiders gevraagd een blueprint voor het waterverbruik te ontwerpen om beter voorbereid te zijn op de verwachte droogte deze zomer, die volgende maand haar hoogtepunt bereikt. De plannen voorzien ook in het graven van vijvers bij tempels om water te bewaren voor publiek gebruik. Somsak zegt dat er ook goed nieuws is: het regenseizoen kan dit jaar vroeg beginnen. Voorspeld is dat de eerste regens eind volgende maand vallen.

In Sakon Nakhon zijn veel wateropslaggebieden en grote reservoirs na zware regens vorige week aangevuld.

Weinig nieuws vandaag in BP

4 maart – Bangkok Post bevat vandaag 10 nieuwsitems op drie nieuwspagina’s. De Big Issue op pagina 2 gaat over de verkiezingen en het voortdurend uitstel van de datum. Het artikel wordt geïllustreerd met een foto van een van de demonstranten tegen uitstel, genomen op de demonstratie een week geleden op de Tha Phra Chan campus van de Thammasat universiteit. Verder op de 2 de vaste zondagrubrieken They said it, Milestones, Winners, Losers en The week ahead.

Op pagina 3 vraagt de krant zich in een Special Report af of de weersverwachting voor de hoofdstad ‘soaked in gloom’ is. Aanleiding vormt de zware regenval de afgelopen twee maanden die niet gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. Zullen de stormen alleen maar erger worden als gevolg van de stijgende temperaturen? De overige nieuwsitems bewaar ik tot Kort Nieuws.

Kort nieuws zondag 4 maart

– De rechtbank in Pattani heeft toesteming verleend voor arrestatiebevelen tegen elf personen die verdacht worden van de tien bomaanslagen, inclusief aanslagen met bomfietsen, vorige maand in de provincie. Gisteren hield de 46th Military Circle een persbriefing over de aanslagen waarbij op 11 februari in drie districten negen personen werden gewond. Van de elf verdachten zijn zes al gearresteerd. Naar de geldbronnen van de aanslagen wordt onderzoek gedaan.

In het district Sai Buri is gisteren een bom onschadelijk gemaakt, die was verstopt in de bidon van een fiets.

Het 4th Region Forward Command van Isoc is geërgerd over een verklaring van een netwerk dat in het Zuiden opereert. Daarin wordt de autoriteiten gevraagd te stoppen met het lastig vallen en breidelen van de regionale bevolking, media en mensenrechten activisten.

– Voormalige vice-president Wirach van het hooggerechtshof is ontslagen uit de Privy Council, die daardoor nu dertien leden telt. De decharge is bevolen door de koning en mede-ondertekend door voorzitter Prem Tinsulanonda. De Royal Gazette publiceerde het bevel gisteren.

Waarom Wirach (64) die in december 2013 tot de Privy Council toetrad, het veld moet ruimen, vermeldt het bericht niet. De huidige Privy Council en voorzitter Prem zijn in december 2016 door de koning benoemd toen hij de troon besteeg. Zeven dienden al onder Bhumibol, drie waren nieuw. Voorheen telde de raad zestien leden.

– Thailand en Cambodja zijn overeen gekomen om tussen de Cambodjaanse provincie Banteay Meanchey en Sa Kaeo een tijdelijke grenspost te openen voor het vervoer van patiënten die urgente medische behandeling in Thailand nodig hebben.

Tijdens een recente vergadering van het Thai-Cambodian Township Border Committee hebben de gouverneurs van beide provincies daarover een Memorandum of Understanding getekend. Voor andere doeleinden wordt de grenspost niet gebruikt. De drie bestaande grensposten zijn alleen tussen 9 en 17 uur geopend.

De Thaise en Cambodjaanse gedelegeerden hebben ook besloten Cambodjanen die in Thailand willen werken, het dringend advies te geven wettelijke procedures te volgen. De Thaise regering maakt zich daarover zorgen. Veel migranten, die het land illegaal zijn binnen gekomen, vallen in de handen van bendes.

– Laatste bericht en dat kan ik kort houden want over de contaminatie van groentes en fruit met chemische bestrijdingsmiddelen heb ik al vaak geschreven. Het Thailand Pesticide Alert Network vraagt in een online bericht aandacht voor recente researchresultaten over de gezondheidsrisico’s. Deze maand beslist een regeringspanel of het gebruik van paraquat en glyphosate wordt verboden c.q. beperkt. Meer zeg ik er niet over.

Nieuws van de website in 1 regel

• Folkzanger werft 18 mln baht met cross-country ren voor ziekenhuizen in Sakon Nakhon
• Bangkok Poll: Meerderheid meer tevreden over regering, maar populariteit Prayut neemt af
• BKK nr 42 (van 100) beste stad ter wereld voor millennials om te wonen, werken en reizen
• Ongehoord! Adjunct-commissaris buigt voor Premchai; grondwetvereniging vraagt onderzoek
• Bewoners Phimai vragen FAD stad alleen ruïnes en vijvers op te nemen in erfgoedsite
• Vier pieren voor toeristenboten en houten bruggen illegaal aangelegd in Phanganga


 

42 politieke nieuwkomers, maar ‘oude wijn in nieuwe zakken’

3 maart – Mager krantje vandaag met twaalf nieuwsitems op drie nieuwspagina’s. Prominent op de voorpagina een vierkoloms foto van koning Vajiralongkorn die in de tempel van de Emerald Buddha het wintergewaad van het Boeddha-beeldje vervangt door een zomermantel.

De krant opent [voor de hand liggend] met een verhaal over de eerste dag waarop nieuwe politieke partijen zich konden registreren. Het waren er 42 (zie bijgaand kader, nog niet beschikbaar). Ben benieuwd hoeveel er nog volgen, want de registratieperiode loopt tot eind van de maand.

Het gesprek van de dag ging over de kans dat Thailand na de verkiezingen wordt geleid door een outsider premier (niet gekozen premier). Wie dat is, kan geen verrassing zijn voor degenen die het nieuws volgen: generaal Prayut die in mei 2014 de toenmalige (gekozen) regering Yingluck aan de kant schoof en sindsdien het land met ferme hand regeert. Drie groepen die zich gisteren bij de Kiesraad registreerden, hebben al laten weten dat ze die mogelijkheid niet afwijzen: Palang Chart Thai, Prachachon Patiroob en New Palang Dhamma.

Grote afwezige was een vertegenwoordiger van voormalig protestleider Suthep Thaugsuban. Zelf houdt hij zijn lippen stijf op elkaar, maar affiliates van hem [letterlijk: filiaal) hebben zijn plan al aangekondigd om een partij op te richten die Prayut steunt bij zijn terugkeer als premier.

De wet biedt die mogelijkheid indien de politieke partijen het niet eens kunnen worden over een kandidaat uit eigen gelederen, een gekozen parlementslid dus. Het zou geen unicum zijn, want het land is al eens jaren geregeerd door Prem Tinsulanonda, de huidige voorzitter van de Privy Council, die evenmin gekozen was.

De eerste overlopers zijn al ook al bekend. Zestien voormalige Pheu Thai parlementsleden en voormalig minister Samphan, die in 1997 diende in de regering Chavalit, hebben de partij Citizen Power Party opgericht. Gevraagd of de partij Prayut gaat steunen, zegt Samphan dat ze nog niet gesproken hebben over kandidaten voor het premierschap. Dat komt pas ter spake op de eerste formele partijvergadering. De grondwet schrijft voor dat elke partij voorafgaand aan de verkiezingen drie kandidaten moet aanwijzen.

Gevraagd waarom de voormalige PT-leden hun partij niet trouw blijven, zei hij dat ze de buik vol hebben van politieke conflicten. Niettemin is hun relatie met het oude politieke kamp niet gespannen. ‘We zijn geen backup partij. Wanneer de verkiezingen komen, vindt de competitie zoals gewoonlijk plaats.’

De krant laat nog meer verse oogst de revue passeren, zoals de Thai Nation Power Party, volgens sommigen een substituut voor het militair regime; Pheu Chart Thai Party, en de hierboven al genoemde Prachachon Patiroob (Reform People Party).

Boonyou Khorpornprasert, docent communicatiemanagement aan de Krirk University, zegt dat de meeste nieuwe partijen bestaan uit oude vertrouwde gezichten uit het Thaise politieke wereldje. ‘Ik denk niet dat we iets nieuws winnen met deze opkomende partijen. Kijk naar de corruptie, die momenteel veel voorkomt en nog steeds niet aangepakt is.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Premchai kiest eieren voor zijn geld

3 maart – Twee keer liet hij verstek gaan, maar gisteren koos ITD-directeur Premchai, ‘de stroper’, eieren voor zijn geld en meldde zich op het politiebureau van Thong Pha Phum (Kanchanaburi). Hij werd er op de hoogte gebracht van de beschuldigingen tegen hem wegens de jacht op beschermde dieren in Thungyai Naresuan Wildlife Sanctuary. Bangkok Post vindt het belangrijk nieuws want zet het bericht op de voorpagina.

Behalve Premchai meldde ook zijn jachtgezelschap van drie personen zich bij de politie, twee ITD-werknemers en een derde persoon. Ze werden gescheiden verhoord. Alle vier vermeden zorgvuldig het journaille dat voor het politiebureau wachtte. Het viertal mocht na de ondervragingen weer naar huis.

RTP adjunct-hoofdcommissaris Srivara kwam ook uit Bangkok en had een kort gesprek met Premchai. Hij heeft hem verteld dat hij vervolgd gaat worden voor het bezit van vuurwapens en slagtanden van Afrikaanse olifanten, die in zijn huis zijn gevonden. Volgens een eerder bericht heeft Premchai een grote wapenverzameling, waaronder twee geweren waarvoor hij geen vergunning heeft. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Stroperssage)

Uitbreiding Phimai: bewoners vrezen voor hun hachie

3 maart – Laat ik nou eerder gelezen hebben dat het Fine Arts Department bewoners heeft verzekerd dat ze niet hoeven te vertrekken, maar vandaag meldt de krant dat ze naar de bestuursrechter stappen. Twee mogelijkheden: ze vertrouwen die toezegging niet of BP heeft het fout.

Inzet van het confict is het besluit van het FAD historisch park Phimai in Nakhon Ratchasima uit te breiden naar 2.658 rai. Het park staat al op de voorlopige Unesco lijst van historisch erfgoed; het FAD streeft naar de defintieve status en denkt meer kans te maken door de zogeheten Rajamanka route erin op te nemen, een oud pad dat Phimai verbond met Phanom Rung en Muang Tam in Buri Ram. Historici menen zelfs dat het tot het oude Khmer koninkrijk doorliep, nu in het centrum van historisch park Angkor Wat in Cambodja.

Gisteren kwamen driehonderd bewoners bijeen op een seminar. Ze zeggen dat ze door de demarcatie het risico lopen het eigendom van hun grond te verliezen. Veranderingen aan gebouwen moeten een lang goedkeuringsproces doorlopen. Sommigen menen dat investeerders worden afgeschrikt omdat gebouwen niet hoger mogen zijn dan twee verdiepingen of negen meter.

Anderen daarentegen denken dat het FAD-besluit meer goed dan kwaad doet. Een voorstander: Het houdt ongewenste ontwikkelingen en urbanisatie beheersbaar. Goed beheer leidt tot duurzaamheid.

Voorgaande berichten
1 maart: pagina 4
26 februari: Kort nieuws
23 februari: Commentaar: Overweeg de kosten van erfgoed

Activisten: Regime verliest de strijd tegen corruptie

3 maart – De regering faalt bij de bestrijding van corruptie, een van haar centrale beleidsdoelstellingen, en de onafhankelijke organen die ermee belast zijn, laten het afweten. Aldus de niet misselijke kritiek van activisten gisteren op een seminar in Bangkok, georganiseerd door de Thai Journalists Association.

Corruptie blijft welig tieren ondanks claims van het regime dat de nieuwe grondwet tot doel heeft er een eind aan te maken, zei Adul Kiewboriboon, voorzitter van het 1992 May Heroes Relatives Committee.

Aanleiding voor het seminar is het recent bekend geworden schandaal dat welzijnscentra staatsfondsen verduisteren die bestemd zijn gedepriveerden en HIV-patiënten. Dat is bekend geworden doordat stagiaires werkzaam op het welzijnscentrum in Khon Kaen een klacht hebben ingediend bij de NCPO. Ze waren door de directeur en andere stafleden gedwongen geweest kwitanties van uitbetalingen aan tweeduizend dorpelingen ad 7 miljoen baht te vervalsen.

De Public Sector Anti-Corruption Commission verdenkt 37 van de 70 welzijnscentra van gesjoemel. De permanent secretaris van het ministerie van Sociale Zaken en zijn adjunct zijn naar een inactieve post overgeplaatst, zodat ze het onderzoek door de PACC niet kunnen hinderen.

Adul vraagt de bevolking actief corruptie te bestrijden waardoor meer schuldigen vervolgd kunnen worden. Volgens hem blijven onafhankelijke organen als de NACC in gebreke bij het ontdekken van nieuwe gevallen. Voormalig parlementslid Watchara (Democraten) vertelde dat ambtenaren die bezwaar maakten tegen de verduistering door welzijnscentra werden gedwongen ontslag te nemen, degenen die ervan profiteerden mochten hun baan houden. Watchara is bang dat bewijs al verdonkeremaand is.

De PACC verwacht deze maand haar onderzoek naar het gesjoemel af te ronden. Gisteren vond overleg plaats tussen PACC secretaris-generaal Kornthip en de adjunct permanent secretaris van het ministerie van Sociale Zaken. Het ministerie is bereid informatie te verstrekken om het onderzoek te versnellen.

De PACC commissies die zijn gevormd voor onderzoek naar 39 andere welzijnscentra, hebben 90 dagen de tijd voor hun onderzoek. (Zie verder Kort nieuws van vrijdag, het bericht over pagina 2 en de pagina Corruptie 5)

Kort nieuws zaterdag 3 maart

– De Social Security Board (SSB) heeft het verzoek van de nationale looncommissie afgewezen om de bijdrage van werkgever en werknemer aan het Social Security Fund (SSF) te verlagen. De looncommissie heeft dat verzoek gedaan om de financiële last van beiden te verminderen, voor de werkgevers met het oog op de verhoging van het minimumdagloon naar 308 tot 330 baht per 1 april. Vooral het MKB zou daardoor gedupeerd worden.

De commissie stelde twee mogelijkheden voor: de bijdragen een vol jaar schrappen of de afdracht zes maanden schorsen. Maar de SSB is bevreesd dat daardoor de financiële duurzaamheid van het fonds zou worden ondermijnd, dus kregen beide opties niet de handen op elkaar van de SSB.

Volgens de SSB zal de verhoging van het minimumloon niet tot grootscheepse ontslaggolven leiden of werkgevers in problemen brengen omdat de kosten stijgen, inclusief meer betalingen aan het SSF. [Gaan die dan ook omhoog?] Maar de SSB sluit niet de ogen voor de benarde positie van het MKB. Ze vraagt het SSO (Social Security Office) zijn voorstellen voor een investeringsplan snel in te leveren. (Zie verder de pagina Minimumdagloon in discussie)

– Thailand dringt er bij de zes ledenlanden van de Mekong-Lancang Cooperation op aan een voorstel voor het uitwisselen van informatie over het beheer van de zes dammen in de Mekong (die in China Lancang heet) aan te nemen. Informatie, met name uit China, is cruciaal om de gevolgen voor de landen benedenstrooms te verminderen, zegt hoofd Vorasat van het Department of Water Resources. China heeft enkele dammen gebouwd met een opslagcapaciteit van 22.000 miljoen kubieke meter water.

‘Wanneer landen weten wanneer water wordt geloosd, kunnen ze preventieve maatregelen nemen’, zei Vorasat op een seminar over grensoverschrijdende waterhulpbronnen in Chiang Rai. ‘Hoewel het onmogelijk is China te verbieden dammen te bouwen, is dialoog gewenst om negatieve bij-effecten te verkleinen en conflict te voorkomen.’

In Thailand gaat het om acht provincies. Het seminar eindigde gisteren. (Meer over de Mekong op de pagina Mekong brood uit het water)

– Een arts in Hua Hin, beschuldigd van het verrichten van illegale abortussen, heeft zich gemeld bij de politie. Tegen haar was een arrestatiebevel uitgevaardigd. Srisamai is als gynaecoloog verbonden aan het Hua Hin ziekenhuis. Voorheen was ze directeur van het Sam Roi Yot ziekenhuis. De arts ontkent de beschuldiging, ze heeft gezegd zich in de rechtbank te zullen verweren.

De aanklacht volgt op een zoektocht van de politie op vijf plaatsen in februari naar aanleiding van de vondst van vier foetussen in twee plastic zakken tussen afval. Een arts heeft bevestigd dat die geaborteerd zijn. Tijdens de zoektocht kreeg ook de kliniek van Srisamai een bezoek. Wanneer Srisamai schuldig wordt bevonden, verliest ze haar vergunning van de Medical Council of Thailand.

– In opdracht van de provinciaal gouverneur wordt in Chon Buri onderzoek gedaan naar 150 ton gevaarlijk afval dat al sinds 2016 deels onbeheerd in Bang Lamung ligt. Een commissie die toezicht houdt op vast afval sprak gisteren met de voorzitter van de TAO Khao Mai Kaew (gemeentebestuur) over de kwestie. De gouverneur vreest voor het milieu en de gezondheid van omwonenden.

De zaak kwam aan het rollen nadat dorpelingen uit Khao Mai Kaew een petitie aan de TAO hadden aangeboden met het verzoek de rotzooi op te ruimen. Volgens een eerste onderzoek is 120 ton van het afval afkomstig van een ziekenhuis in Pattaya, dat het tussen oktober en december vorig jaar stortte. In die periode werd een nieuwe concessionaire gezocht voor het afvalbeheer in de gemeente. De 30 ton uit 2016 was te wijten aan problemen eind 2016.

– Het ministerie van Werkgelegenheid verwacht voor eind deze maand 1,4 miljoen gastarbeiders te hebben geregistreerd. Minister Adul (Werkgelegenheid) heeft werkgevers gevraagd hun werkers nu snel te registreren bij een van de tachtig one-stop servicecentra in het land. Tot nu toe zijn 248.319 gastarbeiders geregistreerd en hebben ze een werkvergunning ontvangen. Adul zegt dat de registratieperiode niet weer verlengd gaat worden. (Zie verder de pagina Migranten 2)

– Amlo heeft een nieuwe aanklacht wegens het witwassen van geld ingediend tegen twee aandeelhouders van Tranlee Travel, een bedrijf dat ervan verdacht wordt namens buitenlanders illegaal te opereren in Phuket.

Tranlee Travel Co kwam in 2016 in het nieuws naar aanleiding van een inval die bij het bedrijf werd gedaan. Volgens de autoriteiten opereren vijftien toeristische bedrijven in het netwerk [welk?] zoals hotels, tourbussen, veerboten, restaurants en souvenirwinkels.

Amlo heeft al bezittingen van het bedrijf in beslag genomen, waaronder 117 bussen en 35 boten. Een veiling van de bezittingen op bevel van de Civil Court bracht 204 miljoen baht op.

Een van de twee verdachten heeft zich gemeld, de ander is voorvluchtig. De verdachten zijn buitenlanders die valse ID-kaarten hebben gebruikt om hun bedrijf te registreren. De voortvluchtige verdachte is vorige maand veroordeeld tot 7,5 jaar gevangenistraf. Tegen de ander, die vrij is op borgtocht, lopen achttien zaken.

– Ten slotte een follow-up op de staatslotenzaak. De Teacher’s Council of Thailand heeft een commissie gevormd die onderzoekt of onderwijzer Preecha de Ethic Act heeft overtreden. Preecha is door de CSD aangehouden wegens het doen van een valse aangifte omdat hij beweerde de rechtmatig eigenaar te zijn van een serie loten waarop de jackpot van 30 miljoen baht is gevallen. De CSD heeft echter na een lang onderzoek vastgesteld dat de loten aan een gepensioneerde politieman behoren.

De TCT secretaris-generaal denkt dat Preecha’s gedrag niet beschouwd kan worden als een ethische overtreding, zoals drugs- en mensenhandel of seksueel misbruik van kinderen. ‘Op dit moment kunnen we niet voorspellen wat er gaat gebeuren, daar hij niet bekend heeft en technisch onschuldig is totdat de rechtbank uitspraak doet.’

Nieuws van de website in 1 regel

• Standje voor agent in uniformoverhemd en spijkerbroek
• Pattaya: Deen maakt fatale val van 33e verdieping
• Bosbranden in Khon Kaen aangewakkerd door heet en droog weer
• 34 nieuwe partijen geregistreerd op eerste dag registratie
• Premchai c.s. meldt zich bij politie voor verhoor over illegale jacht
• Staatslotenzaak: Onderwijzer werkt goed samen met politie
• Azië vreest handelsoorlog na heftig plan van VS voor staaltarieven
• Trump zegt: Handelsoorlogen zijn goed en gemakkelijk te winnen
• Thai VietJet begint nieuwe route BKK-Krabi met gratis ticket
• Prachuap Khiri Khan vraagt weer om permanente grensovergang
• Asean peinst over plan om e-commerce in de regio te stimuleren


 

Enkele gedachten bij de krant

2 maart – Het was me ontgaan, maar gisteren was Makha Bucha Day, dus was de verkoop van alcohol verboden [geen probleem, want ik drink niet] en was mijn uitgaansstraatje een zwart gat, want alle zaken waren gesloten. Dat was even schrikken.

Het meest opvallende aan de krant van vandaag vind ik de foto van koning Vajiralongkorn, waarop hij in de tempel van de Emerald Buddha een ceremonie verricht. Opvallend ja, want in de rtv-journaals en de krant kom ik hem zelden tegen; in tegenstelling tot twee van zijn zusters en eerste vrouw. Wanneer hij gekroond wordt, heb ik nog niet gelezen. Verder doe ik er het zwijgen toe want Thailand heeft een strenge lèse majesté wetgeving en voordat je het weet staat het leger voor de deur om je af te voeren.

Bangkok Post telt vandaag zestien nieuwsitems op vier nieuwspagina’s. Twee pagina’s openen met politiek nieuws, op de voorpagina staat een analyse en de meest indrukwekkende foto toont een locomotief die in Bang Klam (Songkhla) slagzij maakt op de spoorlijn naar het Zuiden of zo u wilt van het Zuiden als u de andere kant op reist. Er rustte gisteren geen zegen op het spoorwegvervoer, want ook in Trang ontspoorde een trein. Of bussen zijn ingezet om passagiers naar hun bestemming te vervoeren, meldt het fotobericht niet.

De aardigste foto staat op de 3. Hij toont een van de actievoerders die zaterdag een wat de krant noemt Yut-nocchio masker droegen, tijdens een demonstratie tegen uitstel van de verkiezingen. Het masker moet op Prayut lijken, maar dat zie ik niet. Hij heeft een neus van enkele centimeters, hetgeen een verwijzing is naar Pinokkio die een lange neus kreeg als hij een leugen vertelde.

Prayut heeft beloofd dat de verkiezingen in november worden gehouden, maar uitstel naar februari dreigt en wie weet nog langer. Zoals Aekarach in de analyse op de voorpagina schrijft: Niets weerhoudt Prayut om weer van gedachten te veranderen.

Het leger heeft de actievoerders gewaarschuwd niet de spot te drijven met Prayut en zich te onthouden van kritiek op de regering, want oh wat heeft het militaire regime lange tenen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Vandaag begint de registratie van nieuwe politieke partijen

2 maart – De krant opent vandaag onder de kop Parties set sights on regime buzz words. Het kostte me wel enige moeite om dat behoorlijk te vertalen. Mijn woordenboek vertaalt to buzz als militair slang voor telefoneren, maar dat zal wel niet bedoeld worden. Verder betekent het gonzen, fluisteren, mompelen. Mijn digitale woordenboek geeft: toverwoord. Voor to set one’s sights on sb or sth vond ik: ergens zijn zinnen op zetten. Een raadselachtige kop, misschien heeft een lezer een betere suggestie. Ik heb de reactiemogelijkheid deze maal niet uitgezet.

Het artikel gaat over de oprichting van nieuwe politieke partijen. Vandaag begint bij de Kiesraad de registratie, die tot 31 maart duurt. Op pagina 3 wordt er één uitgelicht, de New Palang Dhamma Party (NPDP), een partij die Prayut steunt om na de verkiezingen als outsider (niet gekozen) premier het land te leiden, indien de politieke partijen het niet eens kunnen worden over een kandidaat uit eigen gelederen.

Gisteren werd de oprichtingsvergadering gehouden en te zien aan de foto was het een vrolijke bijeenkomst. Partijleider Ravee Machamadol zegt dat zijn partij alleen een ‘good guy’ steunt. Hij is zelf een van de kandidaten die de partij wel ziet zitten.

Ravee: ‘Natuurlijk steunen we onze eigen mensen als eerste. Maar in het geval van onenigheid hebben we geen probleem met een outsider.’ Gevraagd of de NPDP Prayut in deze rol toejuicht, zegt hij: ‘Als de premier een goed en moreel persoon is, dan is er geen betere kandidaat. Maar ik denk dat het nog te vroeg is om daarover te praten omdat we niet weten of Prayut een partij toestaat hem voor te dragen.’

Maar ik dwaal af, terug naar de voorpagina. De registratie vandaag stelt nog niet veel voor: de partijen leveren hun naam en logo in. Daarna controleert de Kiesraad aan de hand van haar database of er geen doublures zijn.

Nadat de Kiesraad het groene licht heeft gegeven zijn de nieuwe partijen verplicht vijfhonderd leden in te schrijven en moeten ze toestemming vragen voor hun eerste partijvergadering. Daarna volgt de verkiezing van een partijleider en bestuursleden, het schrijven van een partijprogramma en reglement en die moeten ook weer goedgekeurd worden door de Kiesraad.

Enkele nieuwe partijen willen profiteren van de ontwikkelingsagenda van de regering. Een bron bij de Kiesraad zegt dat meerdere groepen de woorden Pracharath (people-state-partnership) en Thai Niyom (Thai-ism) in hun naam willen opnemen. Die woorden verwijzen naar twee ontwikkelings initiatieven. Volgens de krant zijn die woorden populair als slogan. Misschien zijn dat de buzz words uit de kop.

Politieke activisten menen dat deze woorden een psychologisch effect op kiezers hebben omdat velen van die projecten profiteren, aldus een bron. Volgens hem wekken ze ook de indruk dat de nieuw gevormde partijen de steun van de regering hebben.

Het artikel gaat nog verder, maar ik vind het zo wel welletjes geweest. U niet? Jammer dan. Lees het zelf maar op de website: Parties set sights on regime buzz words. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort nieuws vrijdag 2 maart

– Eerst een uitstapje. In mijn Facebook column gisteren over Zondag met Lubach schreef ik dat Thailand geen boeddhistisch land is, maar een animistisch land met een vernisje boeddhisme. Bijgeloof viert hoogtij.

Pagina 2 geeft daarvan een treffend voorbeeld met een foto van minister Grisada (Landbouw) die een guirlande aan de propellers van een vliegtuigje hangt. Het toestel wordt in Nakhon Sawan ingezet bij het kunstmatig opwekken van regen. Ik neem aan dat die provincie geteisterd wordt door droogte, maar het bijschrift zegt er niets over.

– De burgerluchtvaart krijgt te maken met enkele veranderingen, zoals voorzorgsmaatregelen voor de veiligheid bij de planning van routes, en strengere straffen voor personen die op luchthavens of omgeving misdrijven plegen. Te denken valt aan kapingen en het opzettelijk creëren van chaos door ‘verboden woorden’ te roepen, zoals ‘Boom’ wat een Duitser onlangs riep, wijzend naar het bagagecompartiment. Hij werd uit het vliegtuig gehaald, de vlucht liep een vertraging van 40 minuten op.

De Raad van State buigt zich momenteel over een wetsvoorstel. Naar verwachting ligt het binnen twee maanden bij het kabinet op tafel, waarna de NLA het laatste woord heeft.

De verscherpte eisen voldoen aan de voorschriften van de ICAO. Ze hebben tot doel Thailand volledig en officieel te laten erkennen door internationale luchtvaartorganen. Zoals bekend kreeg het land in juni 2015 een rode kaart van de ICAO omdat het niet volledig voldeed aan de internationale veiligheidseisen. Als gevolg daarvan verboden enkele landen nieuwe vluchten vanaf Suvarnabhumi. In oktober werd de rode kaart ingetrokken.

Het ministerie van Transport heeft de Amerikaanse FAA gevraagd deze of volgende maand inspecties uit te voeren. De FAA degradeerde Thailand eind 2015 van de categorie 1 status naar de categorie 2 status. Sinds de rode kaart is ingetrokken, hebben de Amerikanen de degradatie niet ongedaan gemaakt. (Zie verder de pagina Luchtvaartdienst onder vuur 2)

– Personeel van het lokale opvangcentrum van wildleven in Ayutthaya zijn er na vier dagen in geslaagd een grote neushoornvogel te vangen. Ze hadden op de plaats waar hij het laatst was gesignaleerd papaya als aas neergelegd gemengd met een verdovingsmiddel. De vogel viel in een vooraf gespannen net. Mogelijk was de beschermde vogel door zijn eigenaar vrijgelaten omdat hij bang was in moeilijkheden te komen.Neushoornvogels worden beschermd op grond van de Wildife and Preservation Act van 1992, en de internationale Citesregels.

– Follow-up op de berichtgeving over de verduistering van staatsfondsen, bestemd voor minder bedeelden en HIV-patiënten, door welzijnscentra. De PACC gaat nieuwe panels vormen voor onderzoek in de provincies Bung Kan en Nong Khai. In Khon Kaen en Chiang Mai wordt al onderzoek gedaan. Acht andere provincies komen later aan de beurt. De panels die worden gesteund door Amlo, hebben tot eind mei de tijd voor hun onderzoek. Ze concentreren zich op het begrotingsjaar 2017.

In Udon Thani heeft de PACC namen ontdekt van ontvangers die drie jaar geleden zijn overleden, en in Krabi kregen zestien personen niets of minder dan de 3.000 baht, waarop ze recht hebben. De PACC onderzoekt ook of een netwerk achter de verduisteringen zit.  Ambtenaren die erbij betrokken zijn, krijgen te maken met een onderzoek door de NACC.

De zaak kwam aan het rollen nadat een stagiaire die in Khon Kaen werkte, bij de NCPO aan de bel trok. Zij en drie vrienden moesten kwitanties, in totaal voor betalingen van 7 miljoen baht, vervalsen. De klokkenluiders krijgen bescherming van het leger. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– In Pattaya zijn door de politie woensdagavond zes straatventers aangehouden die nagemaakte merkhorloges aan Amerikaanse soldaten verkochten. De arrestaties volgden op berichten over een vechtpartij afgelopen weekend tussen venters en Amerikaanse soldaten die deelnemen aan de legeroefening Cobra Gold.

– Evenals de website schrijft de krant over de agent die gestraft is omdat hij een aangifte wegens dierenwreedheid tegen aannemerstycoon Premchai in behandeling heeft genomen. Volgens het hoofd van het Thong Pha Phum politiebureau heeft hij nagelaten de relevante wetten zorgvuldig te bestuderen. Aangifte was gedaan door het hoofd van de quarantaine-inrichting voor dieren in Kanchanaburi. De aanklacht is later ingetrokken. (Zie verder de pagina Stroperssage)

– Het Civil Aviation Training Centre (CATC) en het Japanse bedrijf AGP Corporation, dat infrastructuur voor luchthavens levert, hebben een Memorandum of Understanding getekend over een trainingsprogramma op het gebied van grondsteun voor Thaise studenten.

Het programma gaat volgend jaar met zestig studenten van start. In aanmerking komen studenten met een Hogher Vocational Certificate of hoger. De studenten krijgen onder andere les in het rijden met voertuigen op een luchthaven en het beheer van bagagetransportbanden. AGP levert voorafgaand aan de start experts om de CATC-staf te trainen.

– Veel in het nieuws (geweest): de Akara goudmijn in Pichit. Het bedrijf bestrijdt een rapport van een sub-panel over lekkage van een bassin waarin residuen van mineralen zijn opgeslagen. Het panel heeft de lekkage woensdag gemeld aan een commissie, die enkele jaren geleden is gevormd naar aanleiding van klachten van omwonenden dat verontreinigd water van de mijn hun rijstakkers was ingestroomd.

Akara Resources Plc zei gisteren dat het rapport misverstanden kan oproepen omdat eenzijdige informatie wordt gegeven. In een verklaring zegt het bedrijf dat het niet de eindconclusie is, want daarvoor moet gewacht worden op de officiële resultaten die over tien dagen door de commissie bekend worden gemaakt. Het rapport is volgens Akara dertig keer veranderd, wat ook al geen betrouwbare indruk maakt. Verder heeft ze kritiek op de gevolgde onderzoeksmethode.

De goudmijn is eind 2016 gesloten door de NCPO. Het Australische moederbedrijf ligt in de clinch met de regering over een schadevergoeding.

– Ik houd het kort, want wie had het anders verwacht. De onderwijzer (50), die het eigendom claimde van een serie staatsloten waarop de jackpot van 30 miljoen baht is gevallen, en een lotenverkoopsters (58) die beiden zijn gearresteerd, zeggen onschuldig te zijn. Hun schuld is in een uitgebreid onderzoek vastgesteld door de CSD. Volgens de CSD is een gepensioneerde politieman de rechtmatige eigenaar.

Beiden zijn gisteren vijf uur verhoord. Ze worden beschuldigd van het doen van een valse aangifte, het geven van valse informatie aan de politie en het opzettelijk vals beschuldigen van een ander. Vandaag besluit de rechtbank of ze worden vrijgelaten op borgtocht.

– In Maha Sarakham is de verkoper van e-sigaretten en baraku aangehouden. Hij wordt verdacht van de verkoop van deze illegale rookwaren aan studenten en toeristen. Zijn winkel was gevestigd naast een lokale universiteit in het district Kantharawichai. Die winkel bediende ook klanten in andere provincies. De man werd in zijn kladden gegrepen toen hij bezig was zijn producten in te pakken voor bezorging per post.

– Laatste bericht. De Chulalongkorn University Saving Cooperative is verboden dividenden en terugbetalingen uit te keren ter waarde van 750 miljoen baht. Het verbod van het Cooperative Promotion Department is gebaseerd op vermoedens van onregelmatigheden bij twee andere coöperaties, waarin de CUSC geld had gestort.

De CUSC is verwikkeld in het Klonchan Credit Union Cooperative schandaal. [Of die een van de twee genoemde coöperaties is, is mij niet duidelijk] Ze is gevestigd op het terrein van de controversiële Wat Phra Dhammakaya en opgericht door de voormalige voorzitter van de KCUC die wegens verduistering gevangen zit. Knap ingewikkeld verhaal, ik laat de details onvermeld. (Alle info over de KCUC en de protserige tempel in Pathum Thani op de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya 2)

Nieuws van de website in 1 regel

• Zuiden: Treinen ontspoord, twee lijnen geblokkeerd
• Verdrinking Nakhon Si Thammarat: Moeder heeft nieuwe lover, willde haar kind kwijt
• Opgeheven partij herrijst als New Palangdharma, steunt Prayut als premier
• Agent gestraft voor acceptatie dierenwreedheidzaak tegen Premchai
• Thailand in top-10 qua gebruik social media
• Leger: waarschuwing tegen Pinokkio maskers en kritiek op regering
• IOC team prijst Thailand’s benadering van zuidelijke onrust

 


 

Ter introductie: Duivelse gedachten

1 maart – Klokslag half zes wakker. Mijn eerste gedachte was: Zal ik vandaag eens een vrije dag nemen? Want: All work and no play make Jack a dull boy, en dat is wel het laatste wat ik zou willen. Zal ik het nieuws van vandaag telkens in één regel noemen, zoals ik doe bij de websiteberichten? Ben ik lekker snel klaar. Of zal ik alle nieuwsitems becommentariëren, zodat Nieuws uit Thailand één grote column wordt, waarin ik lekker tekeer kan gaan tegen alles en iedereen?

Een duiveltje in mij zei: Moet je doen, Dick. Wat kan het jou schelen? Ik vroeg: Maar wat moet ik dan de hele dag doen? Hij zei: Dolce far niente. Je kent toch het boek De wereld gaat aan vlijt ten onder. Ga een lekkere boswandeling maken of laat je uitwaaien op het strand van Cha-am, alles beter dan in smogstad Bangkok blijven.

Maar ik deed het niet. Ik maakte weer braaf mijn dagelijkse rubriek Nieuws uit Thailand. Heb je geen zin, dan maak je maar zin, zei mijn moeder altijd. En zo is ‘t. Dus wees niet bang: u krijgt vandaag weer uw portie ellende over u heen.

En mocht u zich afvragen wat de foto van het Mauritshuis hier doet. Gisteren publiceerde Bangkok Post een verhaal over de tentoonstelling The Girl in The Spotlight. Altijd leuk om in BP een verhaal over Nederland tegen te komen. De auteur schrijft dat het meisje met de parel oorring als bijnaam de Nederlandse Mona Lisa heeft. Wist ik niet. Het verhaal beschrijft het high-tech onderzoek dat naar het schilderij wordt gedaan. Bezoekers kunnen een kijkje in de keuken nemen.

Wat lezen we vandaag, krantenman?

1 maart – Oudere lezers zullen in deze kop de titel herkennen van een vroeger radioprogramma waarin moeder de huisvrouw (die had je toen nog) aan een groenteboer vraagt: Wat eten we vandaag, groenteman? Want in tegenstelling tot tegenwoordig had je seizoensgroentes die niet het hele jaar te koop waren.

Als eerste de voorpagina, waarbij ik als kanttekening plaats:  Alle ogen zijn gericht op Kwatta, een oude uitdrukking die uit de reclame komt en betrekking had op Kwatta chocoladerepen. Een groot deel van de pagina is gewijd aan de stroperssage, waarbij de hamvraag is: zal directeur Premchai van aannemersbedrijf ITD ooit veroordeeld worden?

Premchai, die met drie anderen werd betrapt in een bosreservaat in Kanchanaburi, is een hi-so en die hebben in dit land een streepje voor. Het antwoord op die vraag kan nog lang op zich wachten, want hij heeft geld genoeg om de zaak eindeloos te rekken, een comfortabel leven te leiden en in beroep te gaan.

Uit forensisch onderzoek is inmiddels gebleken dat het zeldzame zwarte Indochinees luipaard is gedood met een geweer van Premchai. ‘Maar dat wil niet zeggen dat hij hem gedood heeft’, zegt forensisch expert Jarumporn. ‘We moeten verder onderzoek doen om uit te zoeken wie de trekker overhaalde.’

Het bovenopje, zoals wij dat destijds bij de krant noemden, meldt dat twintig politieke groepen in de startblokken staan om zich te registreren als politieke partij. Dat zegt Kiesraad-commissaris Somchai. Vanaf morgen kunnen ze terecht bij de Kiesraad. Tal van politieke activisten die zich de afgelopen jaren op de vlakte hielden, worden volgens hem verwacht om zich in de politieke slangenkuil te storten. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Verder op de VP een kader over de Russische seksgoeroes, die in Pattaya zijn aangehouden. De affaire heeft een nieuwe draai gekregen, want een van de verdachten zegt de autoriteiten nieuwe informatie te kunnen verstrekken over het onderzoek in Washington naar Rusland’s bemoeienis met de verkiezingen van 2016, die Donald Trump aan de macht brachten. Snap er niet veel van, dus laat het hierbij.

Pagina 2
Pagina 2 opent met de arrestatie van de onderwijzer die het eigendom claimde van de staatsloten waarop in november de jackpot van 30 miljoen baht was gevallen, en een lotenverkoopster. Maar de CSD heeft vastgesteld dat de rechtmatige eigenaar een gepensioneerde politieman is. RTP hoofdcommissaris Chakthip zegt het bewijs daarvoor in de rechtbank te zullen leveren.

De bescherming van de klokkenluiders die de verduistering van staatsfondsen door een welzijnscentrum in Khon Kaen bekend hebben gemaakt, wordt uitgebreid. Het gaat om een student die er stage liep en een voormalige werkneemster. Althans volgens dit bericht, want eerdere berichten noemden enkele studenten en het laatste bericht een student en haar vrienden. Je weet nooit bij BP wat waar is. (Meer op de pagina Corruptie 5)

Pagina 3
Het panel dat zich heeft gebogen over de organieke wet op de verkiezing van parlementsleden en de benoeming van senatoren is eruit, meldt de opening. Er is een mooi compromis bereikt: de grondwetcommissie (CDC) krijgt haar zin bij de laatst genoemde wet. Andere meningsverschillen zijn glad gestreken. Het panel bestond uit vertegenwoordigers van CDC, NLA (parlement) en Kiesraad. Het artikel over het inhuren van entertainment tijdens verkiezingscampagnes is op voorstel van de Kiesraad verwijderd, die meende dat het moeilijk is het budget daarvoor te controleren. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Pagina 4
Het Fine Arts Department krabbelt terug. De gewenste uitbreiding van historisch park Phimai heeft geen gevolgen voor de huidige bewoners van het gebied; ze hoeven niet te verhuizen. Het FAD wil het park, dat thans op de voorlopige lijst staat, voordragen voor de erfgoedstatus van Unesco.

Zo, nu heeft u een aardig beeld van de krant van vandaag. Meer in Kort Nieuws.

Kort nieuws donderdag 1 maart

– Wat duren sommige zaken toch lang in Thailand. Het laatste bericht dateert van 7 september, vandaag een follow-up op de ontduiking van invoerrechten op luxe wagens. Het schandaal nadert de climax, kopt de krant, daar Italië plays ball [aan zet is?]

De DSI zegt binnenkort de prijslijst te krijgen van honderden wagens die in Italië zijn geproduceerd en later verkocht in Thailand. DSI adjunct-hoofd Korrawat heeft dat gisteren bekend gemaakt. De DSI heeft de informatie nodig om te bepalen of ze legaal geïmporteerd zijn.

De DSI ontdekte vorig jaar dat importeurs van 336 wagens uit Italië en 1.074 Britse wagens ongebruikelijk lage importheffingen hadden betaald. Het verschil werd geschat op 9 miljard baht. Tot november legde de DSI tijdens invallen beslag op 300 wagens in showrooms in Bangkok waarmee in mei was begonnen.

De douane claimt 4,2 miljard baht aan importheffingen op 250 wagens. Sommige wagens kunnen in Engeland zijn gestolen. Ze kunnen niet worden teruggegeven aan de kopers en worden teruggestuurd naar Engeland.

Andere klanten in Thailand kunnen hun gekochte auto terugkrijgen of hebben ze al gekregen. De douane heeft enkele wagens opgeslagen in de haven. De importeurs klagen dat ze er al zeven maanden op wachten. (Alle voorgaande berichten op de pagina Inbeslagname statusblik)

– Boeren van de Wise Chaicharn Farming Cooperative in Ang Thong dreigen met meer protesten bij het Government House wanneer het regime hen niet helpt. Ze zijn des duivels omdat ze niet betaald zijn voor voedsel dat ze aan vier gevangenissen hadden geleverd. Gisteren hielden ze een rally bij het regerings klachtencentrum in Bangkok.

De DSI heeft voor de betaling een stokje gestoken omdat ze onregelmatigheden vermoedt. De DSI doet al vijftien maanden onderzoek zonder dat enige vorderingen zijn gemaakt, zegt het hoofd van de coöperatie. Hij vermoedt dat personeel van het Corrections Department en andere autoriteiten een hand hebben gehad in de onregelmatigheden.

– Het aantal daklozen in Bangkok is vorig jaar met 175 gestegen (circa 10 procent). Zestig procent van degenen die ouder zijn dan 40 jaar, houden zich in leven met het verlenen van seksuele diensten. Dat is gebleken uit het laatste onderzoek van de Issarachon stichting, een NGO die zich het lot van minderbedeelden aantrekt.

Volgens manager Achara bedraagt het aantal straathoeren, zowel mannen als vrouwen, op sommige plaatsen in Bangkok 800 tot 1.000. Dat is gebleken uit een andere studie van het Disease Control Department, uitgevoerd toen ze condooms uitdeelde op Rattanakosin Island.

Niet iedereen in de 40-plus groep heeft geslachtsgemeenschap met klanten. Sommigen geven erotische massages. Sommige vrouwen zijn op straat gaan werken nadat ze hun fabrieksbaan hadden verloren. Ze verdienen 100 tot 1.000 baht per dag. Veel vrouwen komen uit het Noorden en Noordoosten. Ze gaan in de hoofdstad op zoek naar beter betaalde banen, maar belanden vaak in de goot.

– Het ministerie van Transport bepaalt binnen twee maanden wie de directie gaat voeren over de aanleg van de HSL Bangkok-Nong Khai [of wordt bedoeld het beheer?]. Dat kan een overheidsdienst zijn of een beursgenoteerd bedrijf, zei staatssecretaris Pailin gisteren na een vergadering met transportautoriteiten, waaronder de Spoorwegen (SRT) en het Office of Transport and Traffic Policy and Planning, over de vorming van de dienst.

Het kabinet heeft eerder bepaald dat die onafhankelijk van de SRT dient te opereren. Volgens Pailin is deze constructie efficiënter omdat de dienst zich kan concentreren op het project. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

– De NACC heeft wel een eindeloos geduld in de horlogezaak, want ze heeft vice-premier Prawit een vierde kans gegeven zich te verantwoorden voor zijn verzameling van dure klokjes. Daarvoor heeft hij tot eind deze maand de tijd gekregen. [Volgens een eerder bericht hanteert de NACC geen deadline meer] Of de NACC akkoord gaat met nieuwe verzoeken voor uitstel, kan secretaris-generaal Worawit niet zeggen. De deadline sage sleept zich al voort sinds 8 januari toen Prawit gevraagd werd binnen tien dagen klare wijn te schenken over de herkomst van de horloges.

De NACC heeft inmiddels vier getuigen ondervraagd. Worawit zegt dat de ondervraging soepel verliep. Twee worden voor volgende week uitgenodigd. Wanneer blijkt dat meer mensen bij de zaak zijn betrokken, wordt die ook gevraagd bewijs te leveren. Worawit ontkent dat de NACC probeert de zaak te rekken. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– De vijf markten in de Seri Villa buurt die geschorst zijn en sluiting boven het hoofd hangt, hebben uitstel van executie gekregen. Het panel dat onderzoek doet, heeft tot maandag de tijd gekregen voor zijn onderzoek, dat een grondige controle vereist van talrijke documenten. Het panel heeft gisteren gesproken met verkopers, districts technici en ambtenaren van gemeentewerken.

De buurt kwam in het nieuws omdat een bewoonster met een bijl een pickup truck bewerkte die de oprit van haar huis blokkeerde. De markten zorgen voor parkeeroverlast en vervuiling.

– Thailand en Rusland versterken de strijd tegen internationaal terrorisme en grensoverschrijdende misdaad. Ze gaan ook gezamenlijk de cyberveiligheid vergroten. Dat is gisteren overeengekomen tijdens een gesprek op het Government House tussen premier Prayut en het hoofd van de Russian National Security Council.

Beide partijen zeiden tevreden te zijn met het succes van een gezamenlijke werkgroep die zich bezighoudt met veiligheidskwesties. Niettemin zijn nauwere banden gewenst. De samenwerking moet op bilateraal en multilateraal niveau worden voortgezet. Prayut pleitte voor het uitwisselen van inlichtingen, zodat tijdig kan worden gereageerd op uitdagingen en bedreigingen.

– Het King Mongkut’s Institute of Technology University Ladkrabang heeft een faculteit medicijnen opgezet om Thailand te helpen gelijke tred te houden met de vraag naar medische zorg nu het land aan het vergrijzen is. De eerste vijftig studenten worden in maart toegelaten. Het bachelor’s programma van zes jaar wordt geheel in het Engels onderwezen. Praktijkervaring doen de studenten op in de ziekenhuizen Sirindhorn en Ladkrabang. (Zie de pagina Gezondheidszorg 2 voor gegevens over de vergrijzing)

– Werkers uit de publieke sector die tijdelijk werk verrichten voor overheidsdiensten, krijgen een hogere ziekte-uitkering of compensatie bij ongelukken wanneer een amendement op de Workmen’s Compensation Act van kracht wordt. Voorzitter Manas van het Employee Social Security Network zegt dat 1 miljoen werkers hiervan zullen profiteren. Dat is goed nieuws want volgens de huidige wet hebben ze geen recht op dezelfde voorzieningen als personeel in vaste dienst. De werkgevers die ze uitlenen, krijgen 70 procent van hun salaris in plaats van de huidige 60 procent, wanneer ze op ziekteverlof zijn.

– De prijs van jasmijnrijst is sterk toegenomen omdat het land minder produceert, zegt de Thai Rice Exporters Association. De regen gooide vorig jaar roet in het eten. De lage prijzen hebben ook tot gevolg dat de boeren minder investeren. Velen kochten minder kunstmest, waardoor de opbrengst terugliep.

De gemiddelde opbrengst per rai is gezakt van 370 naar 350 kilo. Als gevolg van het kleinere aanbod doet jasmijnrijst nu 17.000 baht per ton, het hoogste bedrag in 20 jaar. Vorig jaar in dezelfde periode bracht de rijst 11.000 tot 12.000 baht per ton op.

Voor dit jaar wordt een opbrengst van 7,2 miljoen paddy verwacht, goed voor 4 miljoen ton gepelde rijst. Veel boeren zijn overgestapt op de verbouw van suikerriet, nadat meer vergunningen zijn verleend voor de opening van suikerfabrieken.

Nieuws van de website in 1 regel

• Russische sekstrainers worden ’t land uitgezet en staan nu op de zwarte lijst
• Verband tussen arrestatie Russische seksklas en Russiagate
• 75 buitenlanders in ’t hele land aangehouden wegens illegaal verblijf en werk
• Egat vakbond protesteert tegen besluit minister om EHIA voor kolencentrales in te trekken
• Duitser (70) uit vliegtuig gehaald; zei ‘Boom’, wijzend naar het bagagecompartiment
• Man stort 9.000 baht op nieuwe bankrekening, bank crediteert 999 mln baht
• Trump bereid te onderhandelen over terugkeer naar TPP
• Thailand overweegt aansluiting bij controversieel vrijhandelsakkoord
• Steden mogen dieselwagens weren, zegt Duitse rechtbank
• BoT: Groei verbetert, maar binnenlandse vraag stagneert

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties