Thais nieuws 1-15 juli

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op themapagina’s. Dat zijn pagina’s waarop alle berichten over een bepaald onderwerp zijn gebundeld. Alle themapagina’s staan opgesomd op de pagina Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-30 juni zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Overpeinzing

4 juli – ’t Is vandaag de laatste dag dat we de meester pesten mag, zongen we vroeger op de lagere school als de vakantie naderde. Of we dat deden, weet ik niet meer. In ieder geval werd het rooster die dag niet gevolgd. De meester verzamelde de reken- en taalboekjes, de leerlingen mestten hun kastjes uit en de plantjes werden verdeeld, want die gingen uit logeren.

De zomervakantie duurde een maand, later zes weken. Ouders waren altijd weer blij als die voorbij was, want ‘kinderen zijn het leukste als ze slapen en naar school gaan’, zoals de uitdrukking luidde.

Ons gezin ging naar Epe, waar de werkgever van mijn vader, de Rotterdamse Lloyd, samen met Wilton Feyenoord en Van de Meer & Schoep een vakantieverblijf voor het personeel exploiteerde met huisjes, tenten, enkele hotelkamers, recreatiezaal en afhaalkeuken. Het had ook een eigen zwembad, speeltuin en voetbalveld. Voor buitenlandse vakanties was geen geld.

Toch waren mijn ouders al in het buitenland geweest met tijdens hun verlovingstijd bezoeken aan de Belgische Ardennen, Spa en de grotten van Han (foto). Ik moest daar de afgelopen dagen aan denken toen de Tham Luang grot het nieuws domineerde, omdat een groep van twaalf voetballertjes van 11 tot 16 jaar met hun coach er vast zat. In Han was dat nooit gebeurd, want bezoekers werden er door een gids rond geleid.

Mijn eerste buitenlandse vakantie maakte ik op de fiets, samen met mijn neef. We trokken in België en Luxemburg van jeugdherberg naar jeugdherberg, waar we in slaapzalen sliepen en corvee moesten doen. Het was de enige betaalbare manier om buiten de landsgrenzen te kijken. De jeugdherberg gooide later het roer om en werd budget familiehotel. Slaapzalen werden omgebouwd tot kamers, corvee was niet meer nodig.

Dit zijn zo enige gedachten van me, vandaag aan de vooravond van mijn vakantie in Nederland. Ze hebben weinig met Thailand te maken. Ik ben zelfs nog nooit in een grot geweest. Ken wel het verschil tussen stalagtieten en stalagmieten. Een ezelsbruggetje luidt: tieten hangen. Dus zal die twee nooit door elkaar halen.

Zoektocht is voorbij, reddingsoperatie niet

4 juli – Gaat het lukken de twaalf Wild boars (bijnaam voetbalelftal) en hun coach veilig uit hun hachelijke positie te bevrijden? Want de condities zijn extreem: sterke waterstromen, modder, slechte zichtbaarheid, nauwe doorgangen en minstens 2,5 kilometer die zwemmend en duikend moet worden afgelegd.

Terecht kopt Bangkok Post vandaag boven haar openingsartikel Exit dive a perilous prospect. Het artikel wordt geïllustreerd met portretjes van elk, een foto van verheugde ouders, een foto van de wachtende knapen (zie boven de tussenkop Chiang Rai gouverneur Narongsak overgeplaatst) en bovenstaande graphic.

Op vijf pagina’s besteedt BP aan wat een drama leek te worden, want tien dagen is er tevergeefs gezocht naar de vermiste voetbalploeg, maar maandagavond werden ze gevonden.

Op pagina 2 reacties op de social media die ‘overflows with gratitude’ en een pleidooi voor strengere veiligheidsmaatregelen voor grotten; Op pagina 3 vijf foto’s waaronder de foto van man met duikmasker, op pagina 8 het hoofdredactioneel commentaar getiteld ‘Volunteers and success’ en op pagina 9 de opinie van redacteur Ploenpote ‘Cave drama shines light on governance’.

Ten slotte in het Business katern het voornemen van de Tourism Authority of Thailand (TAT) om de Tham Luang grot te gaan promoten als toeristische attractie [in mijn woorden: om ramptoeristen te bedienen].

De zoektocht is voorbij, maar niet de reddingsoperatie. De jongens zijn verzwakt, ze kunnen niet zwemmen en duiken en mogelijk zullen ze vier maanden moeten wachten tot het eind van de moesson.

Het weer is de beslissende factor
Grot-duiker Ben Raymenants, die zich 400 meter achter de twee Britten bevond toen ze de jongens vonden bij de zogehoten grotkamer Pattaya Beach, zegt dat het weer de beslissend factor is om de beste exit-strategie te bepalen. Wanneer het wegpompen van water succes heeft en het waterpeil zakt, kunnen alternatieven gevonden worden. Maar de vooruitzichten duiden daar vooralsnog niet op, want de komende dagen worden zware regens verwacht.

Intussen gaan de Navy Seals (mariniers) en grotduik experts beginnen de jongens te leren zwemmen en duiken. Daarmee wordt vandaag of morgen begonnen. Schout-bij-nacht Aphakorn belooft ze allemaal veilig naar buiten te brengen zodat ze met hun familie herenigd kunnen worden. Hij doet dat wanneer ze mentaal klaar zijn en fysiek sterk genoeg voor de zware terugtocht. ‘Het kan vier maanden duren, één maand of één week. Haasten is niet nodig. Veiligheid is prioriteit.’

Het team heeft nu gezelschap van zeven mariniers en een legerarts en verpleegster van de marine onderwater en hyperbaric medische eenheid, die vrijwillig hebben aangeboden bij de groep te blijven zolang dat nodig is, desnoods maanden.

Andere maatregelen: telefoonkabels zijn aangelegd zodat de jongens met hun ouders kunnen praten, er zijn voedselvoorraden voor tenminste vier dagen bereid, zeventig zuurstofcilinders zijn aangevoerd en de jongens krijgen energierijk voedsel en mineraal zout zodat ze op krachten kunnen komen.

Chiang Rai gouverneur Narongsak overgeplaatst
Ruim duizend reddingswerkers gingen gisteren door met hun verwoede pogingen om water uit de grot te pompen. Om elf uur ’s ochtends bedroeg het waterpeil bij de ingang van de grot 39 cm, 300 meter verder naar binnen 20 cm. De eerste kop is ook al gerold. Koning Vajiralongkorn heeft gouverneur Narongsak overgeplaatst naar de kleinere provincie Phayao, adjunct-gouverneur Passakorn volgt hem op. Maar Narongsak mag wel blijven totdat de missie is afgerond.

Minister Anupong (BiZa) doet ook nog een duit in het zakje. ‘Duiken is niet gemakkelijk. Degenen die het nooit gedaan hebben zullen het moeilijk vinden omdat er nauwe doorgangen in de grot zijn. Ze moeten duikuitrusting kunnen gebruiken. Als die op zeker moment wordt verloren, kan dat levensgevaarlijk worden.’

Twee duikers kan gaan elke jongen begeleiden bij hun terugtocht. Een evacuatieplan is al opgesteld. ‘Daar de komende dagen regen is voorspeld, moet de evacuatie versneld worden’, zegt Anupong, wat in strijd is met wat schout-bij-nacht Aphakorn zegt. ‘Wanneer het water stijgt, wordt de taak moeilijk. We moeten de jongens eerder terugbrengen.’

Het Chiang Rai Prachanukroh ziekenhuis heeft een afdeling in gereedheid gebracht waar de dertien teamleden verzorgd kunnen worden en accommodatie voor 54 familieleden. Inspecteur-generaal Thongchai (Volksgezondheid) zegt dat hoewel het team in goede conditie is, ze toch de juiste voedingsstoffen nodig hebben. Hun ogen zullen ook beschermd moeten worden met een zonnebril zodat ze langzaam kunnen wennen aan het daglicht na al die tijd in het donker te hebben gezeten.

Wat voor dag is het vandaag? Kunnen we wat eten?

4 juli – Bangkok Post telt vandaag op de vier binnenlandpagina’s tien nieuwsberichten c.q. -verhalen, de rubriek INBrief, een halve pagina met vijf foto’s van de reddingsoperatie en een kadertje over de arrestatie van de voormalige Maleisische premier Najib die verdacht wordt van corruptie.

Op de voorpagina twee artikelen over de reddingsoperatie: de al genoemde opening en een bericht met de ervaringen van de twee Britse duikers die de jongens al eersten in het vizier kregen. Ze vonden hen maandag om 21.38 uur, zittend op een verhoogde richel, circa 400 meter vanaf Pattaya Beach. Het team dat nog voetbalshirts droeg, zag er verrassend gezond uit, kalm en – niet verrassend – het had honger. Ze vroegen wat voor dag het was en of ze konden eten. Vervolgens ontspon zich de volgende conversatie:

Redder: How many of you?
Jongen: Thirteen.
Redder: Thirteen? Briliant.
Jongen: Yeah. Yeah. We going today?
Redder: Not today. Not today. It’s two of us. You have to tell them. We are coming. It’s okay. Many people are coming. We are the first.

Pagina 2 en 3 noemde ik al. Resteert pagina 4 met als opening commentaar van premier Prayut op de nieuwe politieke partij Phalang Pracharat, de partij die beschuldigd wordt van het ‘stropen’ van voormalige parlementsleden bij andere partijen, en wil dat Prayut na de verkiezingen weer premier wordt.

Prayut ontkent met twee maten te meten, hij trekt ze niet voor. Bovendien bestaat de partij nog niet eens. Ze heeft alleen bij de Kiesraad een aanvraag gedaan en de naam gedeponeerd. ‘Wat heb ik ermee te maken?’, zegt Prayut. Ik besteed er verder geen woord aan. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort nieuws woensdag 4 juli

– Vanaf 19 september zijn bestuurders van vrachtwagens die gevaarlijke stoffen vervoeren, verplicht een cursus te volgen en een test af te leggen. De maatregel maakt deel uit van Thailand’s pogingen om de veiligheidsregelingen van de VN te integreren in de eigen wetgeving.

Adjunct directeur-generaal Kamol van het Department of Land Transport (DLT) heeft dat gisteren bekend gemaakt op een openbare hoorzitting over het trainingsprogramma. De bijeenkomst werd bijgewoond door transport autoriteiten en particuliere logistieke bedrijven die gevaarlijke stoffen vervoeren. Het cursusprogramma en de test staan op dit moment nog in de kinderschoenen.

Wanneer de deelnemers de cursus met succes afronden, krijgen ze een internationaal erkend certificaat voor het transport van gevaarlijke stoffen. Thans verleent de DLT voor het binnenland afzonderlijke vergunningen aan bestuurders, Tor 4 geheten, die drie jaar geldig zijn.

– Ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van koning Vajiralongkorn geeft de Bank of Thailand een nieuwe serie bankbiljetten van 500 en 1.000 baht uit. Ze komen vanaf 28 juli in omloop. De bankbiljetten worden met speciale technieken beschermd tegen vervalsing, waaronder een magnetische 3D inktdruk techniek die een 3D illustratie toont wanneer het biljet vanuit verschillende hoeken heen en weer wordt bewogen.

– Het kabinet is dinsdag in principe akkoord gegaan met de vorming van een ministerie van Higher Education, Innovation, Research and Science. Het ministerie krijgt tot taak ’s lands human resources (personeel) te ontwikkelen met het oog op het Thailand 4.0 beleid. Naar verwachting kan het ministerie in februari aan het werk, want het parlement moet nog toestemming verlenen.

– Aan de volksverzekering Universal Healthcare Coverage zijn vijf vaccins toegevoegd die vergoed worden. Het gaat om vaccins tegen difterie, tetanus, hepatitis B, pertussis en haemophilus influenza alsmede het vaccin raltegravir, een medicijn dat wordt gebruikt tegen de overdracht van HIV van moeder op kind, en bevasicumab, twee dure vaccins die door slechts weinig patiënten worden gebruikt. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

– Het overstaand nieuws van dinsdag uit de rubriek INBrief heeft al deels gestaan in Nieuws van de website: grote brand in Samut Sakhon, en de belegering van het huis van de man die wordt verdacht van de moord op een rubbertapper (duurde twee dagen). Oud nieuws is dat het zwangerschapsverlof wordt verlengd van 90 naar 98 dagen per jaar.

Twee nieuwe kortjes zijn: Bij zes verkeersongelukken in de stad Chachoengsao zijn zes personen gewond geraakt. Het spitsverkeer raakte ’s ochtends gestremd. Verder buigt het parlement zich over een wijziging van de Sanga Act. Voortaan worden de leden van de Supreme Sangha Council benoemd en ontslagen door de koning.

– Morgen gaat Nieuws uit Thailand met vakantie, dus INBrief van vandaag krijgt u niet meer te lezen.

Nieuws van de website in 1 regel

• Treindienst dinsdagochtend op de NE-lijn hervat na ontsporing middag tevoren
• BACC in gevaar door sterke stijging aantal wanbetalers
• Franse innovatiedienst staat model voor Chiang Mai smart city
• Skytrain: Nieuwe apparatuur geïnstalleerd, treinen rijden zonder moeilijkheden
• Minister Anupong (BiZa): Evacuatie vereist voordat het water weer stijgt
• Topbedrijven verwachten hogere groei bbp en export
• Kabinet besluit BTW nog een jaar op 7 pct te houden
• Lampang: Twee vrouwen verdoven oude vrouw (85) en plunderen haar woning
• Inval in twee winkels met apparaten voor gokken op voetbalwedstrijden
• Alle 13 vermisten zijn gezond en worden medisch verzorgd
• Centrale Bank verwacht doorgaande maar beperkte fluctuaties van de baht
• Pattani: Schoolbewaker (64) op weg naar zijn werk dood geschoten
• Twee Oegandese mannen en Thaise vrouw aangehouden voor romance scam
• Songkhla: Man, wiens vrouw wil scheiden, dreigt zichzelf en dochter van 3 op te hangen
• @BTS Sky Train Twitter Feed uitgevallen, 2 treinen onklaar geraakt


 

Opinie: Bulle Bas* vergaloppeert zich lelijk

3 juli – Met ‘Srivara Rangsibrahmanakul deed ’t weer’, valt voormalig BP-redacteur Veera Prateepchakul met de deur in huis in zijn wekelijkse beschouwing op de opiniepagina van BP. Onder de kop ‘Srivara vergaloppeert zich lelijk met zijn reddings retoriek’ geeft hij de RTP adjunct-hoofdcommissaris er genadeloos van langs, iets wat netizens ook doen en Alan Dawson zondag in de rubriek The Big Issue deed.

Terecht roept Veera Srivara’s vorige faux pas in herinnering. Weet u nog? Hij maakte een diepe wai van respect voor aannemerstycoon Premchai die verdacht werd van het stropen van beschermde dieren in een bosreservaat in Kanchanaburi. Ook dat eerbetoon leidde tot veel hoon van internetgebruikers.

Deze keer ligt hij onder vuur vanwege zijn komst naar de Tham Luang grot in Chiang Rai (Wat had hij daar te zoeken?) en opmerkingen die hij maakte tegen reddingswerkers, zoals of ze een vergunning hadden om drones te gebruiken en toestemming hadden van de DNP om in het gebied gaten te boren.

Ik spring maar gelijk naar het einde van zijn rubriek waar Veera schrijft: Godzijdank heeft hij niet de leiding van de zoektocht naar de twaalf voetballertjes en hun coach, die in de grot ingesloten zitten. En godzijdank is hij niet de politiechef, alhoewel hij wel de aspiratie heeft dat te worden. Zijn zorg voor de wettelijke aspecten is volstrekt niet op zijn plaats – hij is niet bij zijn verstand.

Veera schrijft: Terwijl iedereen van elke richting, zowel functionarissen als vrijwilligers, doen wat ze kunnen, gebruik makend van alle mogelijke middelen met maar één doel voor ogen – de twaalf jongens en hun coach te vinden en te redden – preekt deze eenzame zot [mijn woordkeus] over de rechtsgeldigheid van de middelen en werktuigen die door sommige functionarissen gedurende deze potentiële ogenblikken van leven en dood worden gebruikt. Hoe pathetisch! (Bron: Bangkok Post, 2 juli)

* Commíssaris van politie Bulle Bas is een personage uit Tom Poes. Kenmerkende uitspraak:
‘Je bent er gloeiend bij, Bommel. Wat is je naam?’
’Altijd dezelfde.’
‘Wat je te zeggen hebt, zullen we netjes opschrijven, zodat we het later tegen je kunnen gebruiken.’
‘Donders, wat nu te beginnen? (Bron: Wikipedia)

Is de mens de kroon der schepping?
3 juli – VN secretaris-generaal Guterres heeft maandag tijdens zijn bezoek aan vluchtelingenkampen met Rohingya in Bangladesh verhalen over ‘onvoorstelbare gruweldaden’ gehoord, vorig jaar in Myanmar gepleegd door soldaten. Hij beschrijft de situatie voor de vervolgde moslimminderheid als ‘een humanitaire en mensenrechtenrechten nachtmerrie’. De VN noemde de legeroperatie destijds een etnische zuivering.

In de overvolle kampen leven zo’n 1 miljoen Rohingya. Bangladesh, zelf een verarmd land, is het enige land dat ze heeft opgenomen. In Thailand worden ze niet toegelaten.

Op de website van BP een artikel van het Franse persbureau AFP over Guterres bezoek. Ik las het en dacht: wie durft nog te beweren dat de mens de kroon van Gods schepping is? Ik heb het artikel opgeslagen als pdf. Klik hier.

Overstaand nieuws van maandag

1 De meerderheid van de 1.250 respondenten in een peiling van Nida (National Institute for Development Administration) meent dat de economie het eerste halfjaar is verslechterd en voorziet geen verbetering. Pas wanneer de verkiezingen zijn gehouden, verwacht in februari, gaat de (economische) zon weer schijnen. De verslechterde economie wordt door de respondenten toegeschreven aan de lage prijzen voor landbouwproducten, de hogere kosten van levensonderhoud en de hogere prijzen voor goederen. 30,2 procent ziet evenwel geen verschil en 14,8 procent een verbetering.

2 Nog een peiling, nu van Suan Dusit. De meeste respondenten steunen een verkiezing tussen 24 februari en 5 mei, maar 67,7 procent betwijfelt of die er gaat komen. De twee data zijn gesuggereerd tijdens een vergadering van de regering, Kiesraad en politieke partijen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

3 Het Department of Livestock Development heeft sinds oktober 7 miljoen van de 8,2 miljoen honden en katten waarop het zich richt, gevaccineerd tegen rabiës. Honden en katten binnnen een straal van 5 km rond een uitbraak van rabiës hebben een prik gekregen. Het departement verwacht voor het eind van het jaar de klus geklaard te hebben.

Het meldt verder dat 246.344 honden zijn gesteriliseerd met als target 300.000. Het Department of Local Administration heeft 9,1 miljoen van de geschatte 10 miljoen honden en katten geregistreerd. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

4 Een studente dramatische kunsten en een man zijn zaterdag rond middernacht bij een botsing om het leven gekomen. Ze zaten in een Honda Accord die van de weg slipte, over de middenberm hobbelde en tegen een boom tot stilstand kwam. Door de klap vloog de wagen in brand, waardoor ze beiden in het vuur omkwamen.

Geen woord in Bangkok Post over gelukkige afloop

3 juli – Lezers van Bangkok Post krijgen vandaag geen waar voor hun geld, want de krant besteedt geen woord aan de gelukkige afloop van de zoektocht naar de twaalf voetballertjes en hun coach. Het openingsverhaal beschrijft de moeizame strijd die de duikers van de Navy Seal (korps mariniers) de laatste 1,5 kilometer moesten voeren om de kamer te bereiken, die bekend staat als Pattaya Beach. Zo moesten ze zich wurmen door een nauwe overstroomde passage, 15 meter lang en te nauw om hun uitrusting door te vervoeren.

Bij het artikel staat een chronologisch overzicht dat eindigt om 18 uur (klik hier). De gelukkige afloop werd om 23:09 uur bekend gemaakt op de website met om 00:21 uur een felicitatie van premier Prayut en om 02:32 meer informatie.

Dat kan maar één ding betekenen: Bangkok Post heeft een erg vroege deadline. De krant was al gezakt, zoals de uitdrukking luidt, toen de groep werd gevonden. Nederlandse kranten zouden in zo’n geval de voorpagina actualiseren en een nieuwe opening schrijven. De drukpers wordt dan even stilgezet en een nieuwe drukplaat wordt opgehangen. Bij het AD gaat de eerst gedrukte editie het land in, de laatste wordt in Rotterdam e.o. verspreid. Een andere mogelijkheid is een kortje onder de kop Breaking News of bij heel belangrijk nieuws een extra editie uitbrengen.

De technische mogelijkheden zijn er, dus waarom daar geen gebruik van is gemaakt, begrijp ik niet. Gemakzucht? Kan de redactie niet onder druk werken? Waar waren de verslaggevers toen een Britse grotonderzoeker als eerste de groep ontdekte?

Maar alla, de ouders werden door de website op de hoogte gebracht en hoe de tv de zaak heeft aangepakt, weet ik niet. Ik laat verder de opening onbesproken want die bevat veel onnieuws zoals:
• Zes helikopters staan standby, ze doen er 15 minuten over om het Chiang Rai Prachanukroh ziekenhuis te bereiken.
• Wanneer het weer roet in het eten gooit, wordt de groep per ambulance gebracht wat een uur duurt.
• Het ziekenhuis is volledig voorbereid om medische zorg verlenen aan de groep en degenen die betrokken waren bij de reddingsoperatie.
• Dertien eerste-hulpkamers zijn in gereedheid gebracht.

Bangkok Post mag dan pretenderen de krant te zijn die je, aldus het motto kunt vertrouwen, maar vandaag laat ze het zwaar afweten.

BP in vogelvlucht

3 juli – Bangkok Post bevat vandaag op de vier binnenlandpagina’s elf nieuwsberichten c.q. -verhalen plus de rubriek INBrief.

De voorpagina is op één bericht na gewijd aan de zoektocht en op pagina 2 staan vier foto’s: een grote met een zwijntje dat smult van voedselofferandes neergelegd bij een beeld van een godheid in de buurt van de Tham Luang grot, en een tweede grote met leerlingen en leraren van de Maesaiprasitsart school. Tweeduizend hielden een massale sit-in meditatie en baden voor de redding van zes medeleerlingen die in de grot gevangen zitten. [Kon er niet een schietgebedje vanaf voor de overige zes jongens en hun coach?] Het zwijntje verwijst naar de naam van het voetbalteam Wild boars.

Pagina 3 pakt ook groot uit met boven de opening de paginabrede kop Thai pre-teen’s wedding triggers public storm. Gaat over een Maleisische moslim van 41 die getrouwd is met een Thais meisje van 11 jaar. Het meisje is zijn derde vrouw. De bevolking is woedend en eist dat kindbruidjes verboden worden. Moslim meisjes jonger dan de wettelijke huwelijksleeftijd van 16 jaar kunnen met toestemming van de Sharia Court en hun ouders trouwen. De Maleisische autoriteiten doen onderzoek. Volgens vice-premier Wan Azizah Wan Ismail heeft de Sharia rechtbank geen toestemming verleend.

Het ministerie van Volksgezondheid is streng, blijkt uit de opening van pagina 4. Nieuwe dokters kunnen vanaf volgend jaar een boete van 5 miljoen baht krijgen als ze na afstuderen aan een staatsuniversiteit niet de verplichte stage van drie jaar lopen bij een medische instelling van de overheid.

Kort nieuws dinsdag 3 juli

– Ik ga maar gelijk door met de rest van pagina 4, heb ik dat weer gehad. Eén bericht is grotendeels oud nieuws: de DSI gaat op zoek naar nieuwe aanwijzingen die licht kunnen werpen op de verdwijning in 2014 van Karen actievoerder Porlajee ‘Billy’ Rakchongcharoen. Hij zette zich toen in voor de Karen bewoners wier hutten en graansilo’s op bevel van het parkhoofd in brand waren gestoken.

Begonnen wordt met een heronderzoek van bloedsporen in een auto, eigendom van nationaal park Kaeng Krachan (Phetchaburi) waar hij voor het laatst werd gezien. De DSI gaat het Central Institute of Forensic Science vragen het bloed opnieuw te onderzoeken en eventueel te laten controleren door een buitenlands laboratorium. Ook wordt beeldmateriaal van camera’s in het park opnieuw bestudeerd.

– Het tweede bericht meldt dat de gemeente Bangkok op zoek is naar de ‘eigenaren’ van vijftien monumenten in de stad, waaronder het Victory Monument. De gemeente weet het niet, meldde ik al in Nieuws van de website. City Hall wil dat graag weten, want heeft plannen voor herstel en de aanleg van een tunnel om de bereikbaarheid te verbeteren. Pas wanneer bekend is wie verantwoordelijk is voor het monument, kan een kredietaanvrage worden gedaan.

Het monument werd in 1942 gebouwd ter herinnering aan de soldaten en agenten die tijdens de Franco-Thai oorlog in 1940 en 1941 om het leven kwamen, een conflict dat ging over het eigendom van grondgebied in Frans Indochina.

– De suïcide van Puttipat Lertchaowasit, voormalig permanent secretaris van het ministerie van Sociale Zaken, heeft geen gevolgen voor het onderzoek naar de verduistering van subsidies bestemd voor gedepriveerde mensen. Dit zegt vice-premier Chatchai.

Puttipat was de hoogste ambtenaar, verdacht van de verduistering. Hij was samen met zijn adjunct overgeplaatst naar een inactieve post op het PM’s Office.

In totaal worden 95 ambtenaren verdacht, verbonden aan provinciale welzijnscentra. De zaak kwam vorig jaar aan het licht doordat stagiaires werkzaam op het welzijnscentrum van Khon Kaen uit de boot klapten. Zij moesten kwitanties vervalsen. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– De Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Kang Kyung-wha heeft gisteren een bezoek gebracht aan premier Prayut. Afgesproken is dat beide landen hun bilaterale en regionale samenwerking gaan versterken. Dit jaar vieren ze dat ze 60 jaar diplomatieke betrekkingen hebben. Tijdens haar tweedaags bezoek sprak de minister ook met haar Thaise counterpart Don.

In 2012 sloten Thailand en Zuid-Korea een Memorandum of Understanding om nauwer samen te werken op het gebied van politiek en veiligheid, economische banden, wetenschap en technologie en sociale en culturele banden.

– Ik stipte het al aan in Nieuws van de website: de Kiesraad is gevraagd wettelijke actie te ondernemen tegen de nieuwe politieke partij Phalang Pracharat. Voormalig parlementslid Suchart (Pheu Thai) voor Lop Buri heeft dat verzoek gedaan; hij wil dat de Kiesraad een stokje steekt voor de vorming van de partij.

Suchart wil dat ook anderen vervolgd gaan worden, zoals de al eerder genoemde leiders van de Sam Mitr groep (Three Allies). Suchart beschuldigt hen ervan geld te beloven aan voormalige parlementsleden van andere partijen die willen overlopen en dat is in strijd met de organieke wet op politieke partijen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– De BTSC, exploitant van de skytrain lijnen Sukhumvit en Silom, maakt donderdag bekend wat voor moois ze heeft bedacht voor forenzen die vorige week gedupeerd werden door vertragingen en uitval van treinen in de ochtendspits. De lijnen zijn gisterochtend gecontroleerd door de NBTC, nadat de BTSC nieuwe transceivers van het seinsysteem had geïnstalleerd en de frequentie had gewijzigd.

– Laatste bericht. De rubriek INBrief met vijf korte berichten verschuift naar woensdag.

Nieuws van de website in 1 regel

• Samut Sakhon: Grote brand bij Thai Royal Frozen Food Co, schade tientallen miljoenen baht
• Verkoop motorfietsen trekt nog niet aan
• Verdachte moord op rubbertapper aangehouden na impasse van 2 dagen
• Yala: Rubbertapper (60) stapt op bom en verliest een voet
• Zeven doden en twee gewonden bij botsing van drie voertuigen in Prachuap Khiri Khan
• Zoektocht gevorderd tot 500 m vanaf Pattaya Beach
• Klasgenoten smachten naar een veilige terugkeer van jongens ingesloten in grot
• Kiesraad gevraagd politieke partij Phalang Pracharat te weigeren wegens omkoping e.d.
• 14.000 rai boerenland overstroomd met uit grot gepompt water
• Twee Chinese bedrijven azen op aanleg luchthaven-HSL
• Wie is verantwoordelijk voor Victory Monument? City Hall weet ’t niet.
• Guterres hoort in Rohingya vluchtelingenkampen verhalen over ‘onvoorstelbare gruweldaden’


 

Overstaand nieuws van zaterdag

– In de rubriek INBrief vijf korte berichten, die ik verzuimd heb gisteren te noemen.
1 Eén bericht stond al in Nieuws van de website. In Udon Thani is een Brit omgekomen toen hij met zijn auto op een vrachtauto reed. Hij was op de vlucht voor de politie, die hem opmerkte toen zijn wagen met open portier geparkeerd stond en zijn gedrag verdacht vond. Hij sloot snel het portier en scheurde weg.

2 De heffing van tol op de zuidelijke sectie van de Outer Ring Road Phra Pradaeng-Bang Kunthian is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Exat, de wegbeheerder, zegt dat minister Arkhom (Transport) haar die opdracht heeft gegeven. Verklaring: de tolheffing is niet formeel aangekondigd en gepubliceerd. De tol bedraagt 15, 25 of 35 baht.

3 De nabestaanden van een Thaise werker die vorig jaar in Singapore aan een hartaanval overleed, hebben een compensatie van S$ 204.000 (5 miljoen baht) ontvangen. De betaling is toegekend in de nasleep van een onderzoek door de autoriteiten in Singapore die hebben vastgesteld dat de dood te wijten was aan zijn werk. De man werkte bij RCL Ship Management Pte Ltd.

4 Vier personen zijn in Renu Nakhon (Nakhon Phanom) aangehouden op verdenking van diefstal van koperen kabels. Ze werden op heterdaad betrapt toen ze telefoonkabels doorsneden. De politie heeft kabels ter waarde van 100.000 baht, een pickup truck en een motorfiets in beslag genomen. De verdachten opereerden voornamelijk in geïsoleerde woongebieden. Ze haalden het koper uit de kabels en verkochten het voor 150 baht per kilo. De diefstal heeft een schade van miljoenen baht veroorzaakt doordat telefoon- en internetdiensten werden ontregeld.

5 De autoriteiten voeren water af uit het Nong Han meer in Sakon Nakhon, het grootste waterreservoir van de provincie, om ruimte te scheppen voor runoff (bergwater) van de Phu Phan bergen, nadat het de afgelopen dagen zwaar had geregend. Het waterpeil in het meer stond op 66,2 procent. Drie stuwen zijn geopend. Ook de komende dagen worden weer plensbuien verwacht.

Overstaand nieuws van zondag

De rubriek INBrief die op zondag News Bites heet, bevatte vier korte berichten.
1 In het district Phimai (Nakhon Ratchasima) hebben zaterdag tientallen lokale bewoners geprotesteerd tegen een project van het Fine Arts Department om het gebied met Meru Brahmathat (foto) te ontwikkelen tot een recreatief park. Waaruit het protest bestond, vermeldt het bericht niet. De bewoners klagen dat ze geen inspraak hebben gehad op de plannen en eisen dat het project wordt gestopt. Vorige week leverden ze bij het districtshoofd een petitie in. De FAD zegt dat het project deel uitmaakt van een managementplan voor het Phimai historisch park en omgeving.

2 Het Marine and Coastal Resources Research and Development Centre luidt de noodklok over de zeeschildpadden in de Golf van Thailand. In het eerste halfjaar hebben al dertig het loodje gelegd en die zijn niet overleden als gevolg van ouderdom. Dierenarts Watchara wijt hun dood aan de toenemende hoeveelheid afval en gedumpte visuitrusting in zee.

De karkassen van de dieren worden in het centrum onderzocht om de precieze doodsoorzaak vast te stellen. In de maag van één zijn al restanten van vistuig gevonden. Vijftien jaar geleden bedroeg het aantal dode zeeschildpadden negen.

3 Het aantal passagiers dat gebruik maakt van de luchthaven Khon Kaen heeft in juni 900.000 bereikt. Als deze trend zich voortzet, staat de teller aan het eind van het jaar op 1,8 miljoen passagiers, verwacht directeur Atthaya, en laat dat nou de target zijn die de luchthaven zich heeft gesteld. De luchthaven van Khon Kaen is de belangrijkste luchthaven in het Noordoosten. Dagelijks verwerkt ze 5.300 passagiers en in juli worden 40 vluchten per dag verwacht, aldus Atthaya.

4 De regering hoopt dat Muay Thai meer buitenlandse bezoekers naar het land kan trekken alsmede het binnenlands toerisme kan stimuleren. Dat zei minister Kobsak Pootakrool van het PM’s Office op een seminar gewijd aan Thais boksen op het internationale economische wereldtoneel. Kobsak vertelde dat de Thaise martial art jaarlijks 100 miljard baht aan inkomsten genereert daar de sport buitenlandse toeschouwers trekt en degenen die willen leren vechten. Een uitgekiende marketingstrategie kan helpen ’s lands inkomen te verhogen, aldus de minister.

De vlag in top of halfstok?

2 juli – Zoek- en reddingsteams voeren een verbeten strijd tegen de klok om de vermiste Wild Boars die in de Tham Luang grot in Chiang Rai sinds vorige week zijn ingesloten, te traceren. Vandaag en morgen is droog weer voorspeld, woensdag begint het weer te regenen, waardoor het waterpeil in de grot weer zal stijgen. Enige haast is dus geboden.

In het algemeen zijn Thai niet erg goed in anticiperen, maar organiseren kunnen ze als de beste. Ik heb dat gezien toen de PDRC in 2013 en 21014 actie voerde tegen de regering Yingluck. Ik kwam toen regelmatig in een barretje aan de Sukhumvit Road, van waar ik een goed uitzicht had op de bezette kruising met de Asok-Montri Road. Er was bewaking, er was een tentenkamp, een podium met een groot tv-scherm, er was een EHBO-post en een centrale keuken.

Ondanks de waarschuwing bij de ingang van de grot dat die gesloten was tijdens het regelseizoen (juli-november) gingen de twaalf voetballertjes en hun coach toch naar binnen. Ach, jongens zijn jongens en die houden wel van uitdagingen. Dat ze de gevaren deze keer onderschatten, kan hen niet verweten worden. Ook de 10 jaar oudere coach niet, want die zal ze wel niet hebben willen teleurstellen.

De autoriteiten verdienen wel een verwijt. Hoe naïef om te denken dat zo’n tekst bezoekers zou kunnen tegenhouden. Een stevig hek met prikkeldraad was wel het minste geweest en bekend was dat het regenseizoen eerder was begonnen dan op 1 juli. Kwam dan niemand op de gedachte de grot eerder af te sluiten?

Thai tooien zich vaak met amuletten om gevaar af te wenden. Bijgeloof viert hoogtij. Dus dragen veel motorrijders geen helm en trappen automobilisten het gaspedaal in, want: Boeddha beschermt. Ze doen onrecht aan zijn gedachten, want hij benadrukt juist ieders persoonlijke verantwoordelijkheid. Wat wordt het: De vlag in top of de vlag halfstok? Laten we hope for the best and expect the worst.

Zoektocht profiteert 2 dagen van beter weer

2 juli – Rescue enters key phase kopt vandaag BP boven haar openingsverhaal. Dat stadium is te danken aan het weer dat vandaag en morgen gunstig is voor de zoektocht. De berichtgeving is deze keer beperkt tot een halve voorpagina en vier foto’s op pagina 3. Logisch want zolang de voetballertjes en hun coach niet zijn gevonden, valt er weinig anders te vermelden dan het verloop van de zoektocht en daarvoor is enige bekendheid met de locatie een vereiste.

Onderstaande graphic verduidelijkt de situatie weliswaar maar als je nog nooit in de grot bent geweest, valt het moeilijk er een voorstelling van te maken. Het artikel bevat ook een chronologisch overzicht van de zoektocht op Day 9. Volgens mij was gisteren dag 10 want zaterdag 25 juni werd de noodklok geluid, maar toen was de operatie natuurlijk nauwelijks begonnen. Ook bij het artikel een foto van een monnik die Lanna vlaggen ophangt tijdens een ritueel op een voetbalveld in Mae Sai (Chiang Rai) dat werd bijgewoond door vijfhonderd well-wishers (formulering krant), waaronder monniken en burgers.

Wat is het nieuws?
1 Duikers hebben een forward command post opgezet in het gebied dat bekend staat als chamber 3, waardoor de afstand tussen redders en vermisten bekort wordt. Die bevindt zich in de buurt van Pattaya Beach, waar ze vermoedelijk schuilen. De afstand tussen beide locaties bedraagt 3 km, waarvan al 600 meter is afgelegd.

2 De koning heeft oplaadbare LED lampen cadeau gedaan.

3 De Supreme Patriarch dringt er bij boeddhisten op aan de Metta Sutta te bestuderen om hun geest voor te bereiden op het uiten van wensen voor de veiligheid van de kinderen. Vrijdag leidde hij op bevel van de koning een ceremonie op de Royal Plaza in Bangkok.

4 Prinses Ubolratana heeft een tekening gemaakt van de Wild boars (wild zwijnen), wat de bijnaam is van het vermiste voetbalteam, plus de voetballers op hun rug gezien.

5 Voertuigen [van ramptoeristen] mogen het gebied niet in want zij hinderen de vrije doorgang van ambulances. Dat is zaterdag gebleken bij een rampenoefening.

6 ’t Is geen nieuws, maar ik meld het toch maar even. Provinciaal gouverneur Narongsak zegt dat het reddingswerk goede voortgang maakt. De man werd in de zondagrubriek The Big Issue omschreven als niet berekend op zijn taak. Hij waarschuwt voor kwaadwilligen die proberen een slaatje te slaan uit het incident door om donaties te vragen. Narongsak zegt dat er geen behoefte is aan extra financiering en adviseert de bevolking aangifte te doen als ze daarop stuiten.

7 De regering heeft de Line-account @realnewsthailand geopend als tegenwicht tegen nepnieuws.

Wat nog meer in BP?

2 juli – Bangkok Post telt vandaag op de drie binnenlandpagina’s zeven artikelen en de rubriek INBrief. Aan twee artikelen besteed ik slechts kort aandacht: een interview met Ulrich Zachau en een special report over Pheu Thai en haar trouwe steunpilaar UDD (roodhemden).

Pheu Thai voelt de hete adem van de Phalang Pracharat partij in haar nek, een pro-regime partij die Prayut steunt bij zijn terugkeer als premier na de verkiezingen, en probeert politici van andere partijen los te weken. Relevant voor Thailand-waarnemers, maar niet voor mijn lezers. (Meer over de verkiezingen op de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Het tweede artikel is een uitgebreid interview met Ulrich Zachau, vertrekkend directeur van het kantoor van de Wereldbank in Bangkok. Hij noemt onderwijs vitaal voor bescherming van de rechten van mensen, met name van vrouwen en LGBTI-ers. Verder zegt hij: ‘Groei helpt sommige groepen, maar ongelijkheid is nog steeds wijdverbreid’, wat me een open deur lijkt. Er is al vaak geschreven over de inkomenskloof en het ongelijke grondbezit. Zachau zegt: ‘Er zijn nog steeds veel arme mensen en veel achtergestelde mensen.’

Pagina 3 opent met een follow-up op het bericht dat zaterdag de laatste dag was waarop illegale migranten zich konden registreren. Gisteren hielden de politie en 113 medewerkers van het ministerie van Werkgelegenheid in het hele land een razzia om ongedocumenteerde arbeiders op te sporen. Aantallen noemt het bericht niet.

Minister Adul (Werkgelegenheid) zegt geen consideratie met hen te hebben, want de deadline voor registratie is al tweemaal uitgesteld. ‘Daarom moet wettelijke actie tegen hen worden genomen en worden ze gerepatrieerd.’ (Zie verder de pagina Migranten 2)

Verder bevat de krant klein grut dat nauwelijks de moeite waard is te vermelden. Interesseert het u dat de Chinese ambassadeur gisteren de Sino-Thai relaties heeft geprezen ter gelegenheid van 43 jaar diplomatieke betrekkingen tussen beide landen? Mij interesseert het niet; ambassadeurs worden betaald om vrijblijvende opmerkingen te maken of in uiterst voorzichtige termen kritiek op hun gastland te uiten.

Op pagina 2 in de rubriek Thai Pulse een bericht over het brandje in een flatgebouw in Khon Kaen, al vermeld in Nieuws van de website. Voorts de rubriek INBrief met vier korte berichten (schuift naar morgen) en een bericht over het fel bekritiseerde nieuwe toelatingssysteem tot universiteiten, genaamd Thai University Central Admission System. Besloten is het nog even te handhaven, zij het met kleine wijzigingen. In bijgaand kader een overzicht van de verschillende vormen van toelating.

Nieuws van de website in 1 regel

• Verbeterd weer helpt reddingswerkers dieper de Tham Luang grot in te trekken
• Forward command post opgezet in chamber 3; regen verwacht vanaf woensdag
• Commandant van het korps mariniers: We gaan door tot we de jongens vinden
• Nida Poll: Economie verslechterd, verbetering met nieuwe regering
• Suan Dusit Poll: Meerderheid twijfelt of volgend jaar verkiezingen doorgaan
• Surat Thani: Studente en man omgekomen bij botsing tegen boom
• Brandje in flat Khon Kaen na 20 minuten geblust, zwangere buurvrouw onwel door rook
• Lichaam van man (47) gevonden in het Hat Yai kanaal; geen verwondingen
• Phanganga: Zwangere vrouw schiet eega dood – uit zelfverdediging
• RCEP-landen willen eind van ’t jaar akkoord over vrijhandelsovereenkomst


 

Column: Toen kwamen de VIP’s
To start with, no one should ever doubt the sacrifice of the officers and staff working round the clock, but with all the bigwigs at the already crowded cave we’re seeing the Thailand where every social phenomenon risks being turned into a spectacle, a festival, a stunt, and where politics, power play and public opinion is exploited. Our top police chiefs are there on the scene – some of them have real work to do, others simply don’t.
Freshly becoming a meme-of-the-week character is deputy national police chief Srivara Ransibrahmanakul, who epitomised the finger-pointing boss when he was captured in a video reprimanding rescue staff for digging in the cave without a licence – are you serious, sir, a licence?
(Kong Rithdee in zijn wekelijkse column in Bangkok Post, 30 juni)

 

Zware kritiek op politiecommissaris en gouverneur

1 juli – Vandaag gaat de tweede week in van de zoektocht naar de twaalf voetballertje en hun coach die vastzitten in de Tham Luang grot in Chiang Rai. De zondagrubriek The Big Issue blikt terug op de afgelopen week. Auteur Alan Dawson geeft in bijgaand video-interview een toelichting.

Gouverneur is incompetent
Dawson heeft weinig waardering voor provinciaal gouverneur Narongsak, die de leiding heeft van de missie. ‘Niet omdat hij getraind of gekwalificeerd is een ramp aan te pakken, maar omdat hij meer phu yai is dan anderen. Niemand heeft in het openbaar zijn management bekwaamheid en geïnspireerd leiderschap geprezen. Met één uitzondering: hijzelf.’

Reddingsoperatie gehinderd door Prayut
Weinig waardering ook voor premier Prayut die vrijdag een bezoek bracht. De planning en coördinatie kwamen tot stilstand en Prayut werd getrakteerd op aantrekkelijke grafieken en kaarten. Hij arriveerde met een grote meute, fotografen en limousines, waardoor de operatie veranderde van  NOO (not optimally organised) naar iets wat militairen over de hele wereld in technische termen aanduiden met een vier-letterwoord. En passant zei Prayut ook nog iets over de verkiezingen en hij liet zich fotograferen met familieleden.

Vlnr Warongsak, Wirachai, Srivara, Chakthip

Hoon voor RTP adjunct-hoofdcommissaris
In een afzonderlijk artikel op de voorpagina krijgt RTP adjunct-hoofdcommissaris Srivara er ongenadig van langs; columnist Kong Rithdee noemde hem al. Social-media gebruikers vinden dat hij van zijn positie moet worden afgehaald. De man maakte het voor de reddingswerkers moeilijker hun werk te doen met vragen als ‘Is er een operationele vergunning ?’ (over het gebruik van drones) ‘Als dat niet zo is, kunnen jullie gestraft worden.’ Srivara vraagt zich ook af waarom niemand de ouders heeft geadviseerd een formele klacht in te dienen bij de politie.

Vrijdag verdedigde Srivara zich tegen de kritiek. ‘Overheidsfunctionarissen dienen protocollen nauwgezet te volgen anders komen hun diensten niet in aanmerking voor uitkeringen uit de staatsbegroting voor het werk dat ze gedaan hebben. De bestrijding van rampen is niet belangrijker dan andere wetten. Maar als de samenleving meent dat ik mijn taken niet correct heb uitgevoerd, bied ik mijn excuses aan. Ik heb evenwel niets verkeerds gedaan en heb alleen geprobeerd professioneel te werken daar ik degene ben die opdrachten moet geven.’

In het artikel worden drie anderen genoemd, die wel waardering oogsten: RTP hoofdcommissaris Chakthip (trok te voet over moeilijk terrein de heuvel op), adjunct-commissaris Wirachai (beklom met een ander poliitieteam de Doi Pha Mee) en als derde de gouverneur van Chiang Rai. De krant schrijft: wiens leiderschap en besluitvaardigheid evident zijn, een totaal ander geluid dan bij Dawson.

Na deze klaagzang vraagt u zich misschien af: Gebeurt er nog wat in de grot? Daarover gaat de opening krant, waaraan ik in het volgende bericht aandacht besteed.

Mariniers trekken dieper de grot in, waterpeil zakt langzaam

1 juli – De reddingsoperatie vervolgde gisteren met duikers van het marinierskorps die dieper het labyrint introkken. De politie probeerde op de heuvel boven de grot de grot in te komen door verder een schacht te boren. Minder regen en betere weersomstandigheden hielpen de reddingsteams meer vooruitgang te boeken, maar tot nu toe is nog geen contact gelegd met de vermiste groep. Niettemin is er nog steeds goede hoop dat ze levend worden aangetroffen.

Narongsak Osotthanakorn, gouverneur van de provincie Chiang Rai, zegt dat de teams op verschillende fronten vorderingen hebben gemaakt, met name het wegpompen van water uit de grot nadat grote waterpompen waren aangevoerd. Het waterpeil zakt langzaam en is minder modderig. Navy Seal (marinierskorps) duikers hebben om de 25 meter zuurstofcilinders geplaatst. Ze zijn gevorderd tot een plek die bekend staat als Chamber 3, dichtbij de Pattaya Beach, waar de groep naartoe gevlucht kan zijn. Duikers bereikten eerder dezelfde plek, maar werden toen terug gedrongen door het water.

Terwijl de zoektocht doorgaat, houden reddingsteams evacuatie en medische hulpoefeningen om optimaal voorbereid te zijn wanneer de groep is gevonden (foto). Ambulances en helikopters worden stand-by gehouden. Narongsak zei na afloop van de oefeningen dat voor de reddingsteams zwaar werk in het verschiet ligt.

De plannen worden aangepast om enkele tekortkomingen weg te werken, waaronder vastgelopen verkeer omdat automobilisten niet opzij gaan voor de ambulances. ‘Als dat gebeurt op de dag van de evacuatie is dat afmattend.’

De reddingsoperatie trekt in het buitenland grote aandacht. De Restoration Council of the Shan State liet gisteren weten bereid te zijn hulp te bieden en verleende steun aan de families. Uit China arriveerde gisteren een team met high-tech uitrusting. Acht verzamelaars van vogelnestjes uit Kantang (Trang) [wat een lekkernij schijnt te zijn] zijn onderweg naar Mae Sai, het district waarin de grot ligt.

Een Amerikaans team gebruikt ultrasone en warmte sensoren om in het troebele water te zoeken. Verder zijn propulsion vaartuigen ingezet die de waterafvoer versnellen. Het Tourism Police Bureau heeft twee teams geleverd van tolken Engels en Chinees.

Intussen wordt de bedrijvige verzamelplaats gereorganiseerd. Toeschouwers is gevraagd af te zien van livestream en specialisten is geadviseerd informatie alleen aan het operation centre te geven en niet aan de media, daar dit tot misverstanden kan leiden.

Bijgaand een chronologisch overzicht van de reddingsoperatie zaterdag.

Commentaar: Voetganger moet wijken voor heilige koe

1 juli – Een betonnen jungle waar auto’s heer en meester zijn, kopt BP boven het commentaar van BP-redacteur Ploenpote Atthakor op de afsluiting van een voetgangersoversteekplaats op de Asok Montri Road. Vanaf deze week sluit de politie de zebra van 6 tot 9 uur af want die zou verantwoordelijkheid zijn voor verkeersopstoppingen. Voetgangers moeten 400 meter verder lopen naar de volgende VOP.

Behalve de afsluiting heeft de politie zich ook voorgenomen een bushalte weg te halen, want bussen blokkeren daar de weg en verergeren de opstoppingen. Dus nog meer ongemak voor voetgangers.

De spitssluiting is het geesteskind van het politiebureau Thong Lor dat zoekt naar maatregelen om de verkeersstroom op de Asok Road te verbeteren, een van de drukste wegen in Bangkok. Vanwege de zware opstoppingen spotten automobilisten met de naam van de weg want asok betekent ‘not being sad’.

Ploenpote heeft geen goed woord over voor de maatregelen. Voetgangers zijn het kind van de rekening, automobilisten worden in de watten gelegd, terwijl zij de echte schurken op de weg zijn, verantwoordelijk voor de congestie.

Ploenpote roept een initiatief uit 2014 in herinnering, het zogeheten Asok Montri model, dat tot doel had het gebruik van voetgangersoversteekplaatsen te stimuleren en automobilisten ze te laten respecteren. In dat project werden beide beboet wanneer ze de wet overtraden. Het project zal wel doodgebloed zijn, want ze zegt er verder niets over.

Automobilisten overhalen om te stoppen voor een zebra blijft een uitdaging, zo niet een mislukking, betoogt Ploenpote. Niet alleen op de Asok Montri Road maar elders in de stad ook. In Asok zijn zelfs voetgangers geraakt, enkelen fataal, door roekeloze bestuurders. De wegpiraten hebben de verkeerde indruk dat zij achter het stuur voorrang hebben.

Dat moet te maken hebben, gist Ploenpote, met de manier waarop de autoriteiten ervan houden hen te vertroetelen, zoals door een oversteekplaats te sluiten. Waarmee we weer beland zijn bij de aanleiding van haar commentaar en ik dit bericht kan afsluiten. (Bron: Bangkok Post, 30 juni)

BP in vogelvlucht

1 juli – Behalve de berichten over de zoektocht en een halve fotopagina telt BP vandaag vijf berichten plus de rubriek News Bites (die ik naar morgen verschuif).

Pagina 3 opent met een bericht over de vorming van commissie die klachten van de bevolking over unscrupulous (gewetenloos) politieoptreden gaat behandelen en onderzoeksprocedures gaat stroomlijnen met als doel bureaucratische rompslomp te verminderen. De vorming van de commissie is voorgesteld door de commissie politiehervormingen.

Commissielid Kamnoon zegt: ‘De bevolking dient nauwlettend toe te zien op politieofficieren die zich misdragen. Ze kunnen bij de commissie een klacht indienen, die elke kwestie volgens de regels zal behandelen.’

Eerder dit jaar is een commissie gevormd om de ethische systemen van de politie te beschermen. Ook die reageert op petities van klagers. De commissie dient als mechanisme om politieofficieren gerechtigheid te verschaffen, bijvoorbeeld bij overplaatsingen en wangedrag. Voorheen was het Office of Police Commission met die taak belast.

De politie krijgt vandaag ruime aandacht in de krant want pagina 4 opent met het bericht dat ze een suïcide notitie heeft gevonden van Puttipat Lertchaowasit, voormalig permanent secretaris van het ministerie van Sociale Zaken. Hij werd vrijdag dood in zijn woning in Pathum Thani aangetroffen naast zijn echtgenote die buiten bewustzijn was.

De politie vermoedt dat het echtpaar pillen heeft geslikt en die met wijn weggespoeld. Een bron zegt dat de notitie de aanwijzing bevatte het ritueel voorafgaand aan de crematie slechts twee dagen te laten duren.

Het Institute of Forensic Medine van het Police General Hospital verricht een autopsie. Het zal 45 dagen duren om vast te stellen wat hij heeft geslikt. De echtgenote ligt op de IC van het Pathum Thani ziekenhuis. Nadat haar maag was leeg gepompt, is ze bij bewustzijn gekomen.

Puttipat was de hoogste ambtenaar die verdacht werd van betrokkenheid bij de verduistering van subsidies, bestemd voor gedepriveerde mensen, die worden verstrekt door provinciale welzijnscentra. In die zaak worden 95 personen verdacht. In februari werden Puttipat en zijn vervanger overgeplaatst naar een inactieve post. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Verder bevat de 4 drie berichten:
1a Vijfhonderd bewoners van Nong Han (Udon Thani) verztten zich tegen de bouw van een energiecentrale, gestookt op biomassa. Die beschouwen ze als schadelijk voor het milieu. De bewoners willen dat de geplande hoorzitting op 10-12 juli over de milieu-effectrapportage wordt uitgesteld. Ze zeggen dat het project eerst had moeten worden toegelicht.

1b In Yarang (Pattani) zijn vijfhonderd werknemers van een lokaal elektriciteitsbedrijf begonnen aan een campagne tegen de geplande privatisering van de Electricity Authority in het diepe Zuiden.

2 Dit weekend installeert de BTS nieuwe apparatuur op de Sukhumvit en Silom lijn die een herhaling van de vertragingen van vorige week moet voorkomen. De skytrain beheerder vraagt passagiers om begrip voor eventuele verstoringen tijdens de werkzaamheden.

3 Staat al in Nieuws van de website: de bomaanslag in Yala, waardoor een rubbertapper één been verloor. Het is deze maand de derde bomaanslag op rubberplantages.

Nieuws van de website in 1 regel

• 152 straatracers aangehouden in Pathum Thani, 150 motorfietsen geconfisqueerd
• Plannen voor zeven nieuwe jachthavens langs de Golf van Thailand
• Thailand Post lanceert goedkope expresdienst
• Yala: Weer rubbertapper ernstig gewond door bom
• Zwangerschapsverlof met 8 dagen verlengd naar 98 per jaar
• Malaysia Open badminton toernooi: Ratchanok verliest in halve finale van Chinese
• Tham Luang grot: Reddingsteams oefenen evacuatie en medische hulpverlening
• Rueso (Narathiwat): Man (30) op motorfiets in inhaalmanoeuvre dood geschoten

Reacties niet mogelijk