Thais nieuws zondag 7 januari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van december en 1-5 januari zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Net sluit zich om Yingluck (zou ‘t?)

7 januari – Geen opening krant vandaag, want BP opent met kritiek op de NACC, waarover later meer, maar het bericht krijgt toch een prominente plaats op de voorpagina. Hoofdcommissaris Chakthip van de Royal Thai Police zegt dat de politie er alles aan doet Yingluck terug te brengen naar Thailand om terecht te staan. De krant vertaalt dit gemakshalve in de kop met: Top cop says net closing on Yingluck after UK snap.

Yingluck in Londen 2Laat ik maar gelijk met eigen commentaar beginnen. Ik geloof er niets van dat het ‘net zich sluit’ om de oud-premier die op 27 september naar het buitenland vluchtte, twee dagen voordat het hooggerechtshof haar veroordeelde tot vijf jaar gevangenisstraf wegens plichtsverzuim in het hypotheeksysteem voor rijst.

Haar broer lukt het al sinds 2008 uit handen van Justitie te blijven door zijn domicilie in Dubai te kiezen (de VAR heeft geen uitleveringsverdrag met Thailand) en Red Bull erfgenaam Vorayudh is nog steeds op vrije voeten sinds zijn hit-and-run aanrijding in 2012, dus het moet voor Yingluck een koud kunstje zijn uit handen van Justitie te blijven.

De UK snap is de onlangs bekend geworden foto van Yingluck die in Londen winkelt. In tegenstelling tot de eerste foto die eerder circuleerde, staat ze er duidelijk op naast een ongeïdentificeerde Thaise vrouw. De foto is bekend geworden dankzij de Thaistalige krant Khao Sod, die er uiteraard niet bij vertelt hoe ze eraan gekomen is. [Mooie primeur, collega’s!]

Chakthip heeft zijn adjunct Srivara opdracht gegeven onderzoek te doen, Yingluck te localiseren en te (laten) arresteren. Met de Brtise autoriteiten wordt contact opgenomen. Yingluck’s paspoorten zijn ingetrokken, maar het is onbekend of ze een paspoort van een ander land heeft, zoals Thaksin die vrijelijk over de wereld rondreist. De politie gaat ook uitzoeken wie de onbekende vrouw op de foto is.

Gesuggereerd is dat Yingluck asiel zou willen aanvragen in de UK, maar dat is nooit bevestigd. Asiel kan worden verleend als de Britten ervan overtuigd zijn dat Yingluck het slachtoffer is van een politieke vendetta [om de familie Shinawatra kalt te stellen]. (Alle voorgaande berichten over Yingluck’s vlucht staan op de pagina The Great Escape)

Verwijt: NACC beschermt machthebbers

7 januari – De National Anti-Corruption Commission (NACC) is bedolven onder de kritiek omdat ze overweegt haar regel aan te passen die politieke ambtsdragers verbiedt giften van meer dan 3.000 baht te accepteren. De particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand (ACT), politici en actievoerders zeggen dat verhoging van de limiet corruptie kan aanmoedigen.

Voormalig Pheu Thai-woordvoerder Sunisa zegt dat premier Prayut zou profiteren van aanpassing [lees verhoging] van de limiet. Hij zou dan geen gezichtsverlies lijden vanwege wat de krant nu noemt het ‘puppy schandaal’. Prayut wilde puppy’s die 6.000 baht kosten, cadeau doen aan de minister van Binnenlandse Zaken en vice-premier Chatchai en er zelf één houden. Hij had de Bang Kaew mormels op 25 december gekocht tijdens de mobiele kabinetsvergadering in Phitsanulok. Anti-corruptie actievoerder Srisuwan trok eerder aan de bel bij de NACC.

Sunisa zegt: ‘Een goed mens, die iets verkeerds doet, moet accepteren dat het verkeerd is. Er mag niet geprobeerd worden de regels te veranderen om hun daden te rechtvaardigen. De NACC dient zorgvuldig te werk te gaan of anders wordt het beschouwd als bescherming van degenen die aan de macht zijn.’

NACC adjunct secretaris-generaal Worawit zei vrijdag dat de NACC de aanpassing overweegt, maar ze heeft nog geen besluit genomen. Een dag eerder zei vice-premier Wissanu dat de limiet van 3.000 baht al dateert van 1999. Aanpassing is volgens hem gewenst omdat de kosten van levensonderhoud sindsdien aanzienlijk zijn gestegen.

ACT secretaris-generaal Mani zegt dat aanpassing tegen het beleid van andere landen ingaat. In de VS mogen functionarissen geen giften accepteren die meer dan US$ 100 (3.200 baht) waard zijn. ‘Dergelijke regels beogen te voorkomen dan overheidsdienaren persoonlijk voordeel behalen uit hun positie en verzekeren transparantie. De limiet verhogen is verkeerd en gaat in tegen wat andere landen doen.’

Voormalig NACC-commissaris Vicha zegt dat de limiet een ethische vereiste is om daden te voorkomen die kunnen leiden tot omkoping of kanalen voor corruptie vormen. ‘Het gaat er niet om of iemand al dan niet een goed mens is, maar om hebzucht van overheidsdienaren te voorkomen. Sommige landen verbieden giften helemaal, maar voor Thailand is die regel te streng omdat we gewend zijn een cadeautje te geven wanneer we iemand bezoeken of bij speciale gelegenheden.’

Vicha vind het niet nodig het bedrag aan te passen. De soepele limiet herinnert iemand eraan dat ze geen giften dienen te accepteren, omdat ze een salaris krijgen dat uit de belastingen komt, zegt hij. Hij verwijst naar een (Thais?) gezegde dat er niet zoiets is als een gratis lunch. (Zie verder de pagina Corruptie 5 en voorgaande berichten over de horloge-affaire waarin vice-premier Prawit is verwikkeld)

Drugsvangst in Suphan Buri

Grote drugsvangst in Suphan Buri

7 januari – Als derde op de voorpagina een artikel over de inbeslagname van 4,96 miljoen methamphetamine pillen ter waarde van 1 miljard baht tijdens een inval vrijdagavond in een huis in U Thong (Suphan Buri). De politie arresteerde twee medewerkers van Joe Donsa, de zoon van de beruchte drugsbaron Joe Danchang die in 1996 met vijf anderen buitenrechtelijk werd gedood. De echte naam van Joe Donsa is onbekend. Behalve de drugs nam de politie een pistool en munitie in beslag.

De verdachten hebben verklaard al vijf maanden voor Donsa te hebben gewerkt. Ze moesten de pillen verkopen in de Central Plains. Het huis werd gebruikt als magazijn. De politie vermoedt dat de drugs afkomstig zijn van het United Wa State Army in Myanmar en over land naar het Noorden van Thailand zijn gesmokkeld om tijdens de Nieuwjaarsvakantie te worden afgezet in het Zuiden. De drugsdealers zouden geprofiteerd hebben van de drukte op de weg, waardoor ze niet zijn opgemerkt.

Het pistool is eigendom van een politieofficier verbonden aan de Provincial Police Region 7 (acht centrale en westelijke provincies, waaronder Suphan Buri), wat het vermoeden wekt dat hij betrokken was bij de drugshandel.

Zoals vaker plakt BP er een ander ‘gerelateerd’ bericht aan vast. In Chumphon heeft de politie vier verdachten aangehouden, waaronder een tiener, voor het vervoer van 10,4 kilo heroïne ter waarde van 25 miljoen baht naar de zuidelijke provincies. Hun truck werd bij een controlepost in Pathiu aangehouden. De drugs waren verstopt onder de achterbank. De bestuurder heeft verklaard dat ze de drugs hadden opgepikt in Mae Sai (Chiang Rai) en bevestigd dat ze op weg waren naar het Zuiden.

Weinig nieuws, veel achtergronden en terugblik

7 januari – Het nieuwsaanbod vandaag beperkt zich tot acht nieuwsberichten c.q. –verhalen. Op pagina 2 de gebruikelijke zondagrubriek The Big Issue en dat was afgelopen week wat auteur Alan Dawson Wave 3 van het regime noemt: de aanloop naar de verkiezingen. De andere twee waves waren de coup van mei 2014 en het referendum over de nieuwe grondwet.

Verder de vaste rubrieken They said it, Milestones, Winners, Losers en The week ahead. Zondag is Kinderdag, een dag waarop het leger hen in staat stelt vertrouwd te raken met oorlogstuig. Je kunt niet vroeg beginnen kinderen te hersenspoelen dat Thailand een groot leger nodig heeft. Maar waar de vijand is, wordt er niet bij gezegd.

Op pagina 3 een Special report (achtergrondverhaal) over the great class divide in het onderwijs. Ik dacht even dat het over inkomensverschillen zou gaan, want de inkomenskloof tussen rijk en arm in Thailand is een van de grootste ter wereld.

Maar het artikel haakt in op het Global Education Monitoring Report 2017-2018 van Unesco en daar word je ook niet vrolijk van. Thailand slaagt er niet in alle kinderen gelijke onderwijskansen te bieden. Dat is al lang bekend, maar het kan geen kwaad als een gezaghebbende organisatie als Unesco dat nog eens onderstreept.

Kort nieuws zondag 7 januari

– Nog meer onderwijs. Varakorn Samkoses, lid van de hervormingscommissie nationale strategie voor de ontwikkeling van menselijk kapitaal en voormalig staatssecretaris van Onderwijs, heeft een opmerkelijk idee. De bevordering van topscholen is een manier om het grote aantal lage kwaliteits scholen te verminderen.

Deze scholen, zegt hij, veroorzaken problemen bij de 1,2 miljoen leerlingen wanneer ze hun competentie op onderwijsgebied willen verbeteren. Ze zijn doorgaans gevestigd in afgelegen gebieden en beschikken over minder leermiddelen en minder gekwalificeerde onderwijzers. Varakorn ontvouwde zijn ideeën tijdens een cursus over middle-level media training [?] van de Thai Press Development Foundation van het Isra Institute.

Overigens stuiten de plannen om kleine scholen te laten fuseren met grotere, die over meer faciliteiten beschikken, op protesten van ouders en onderwijzers, want die willen dat scholen zo dicht mogelijk in de buurt zijn.

– En nog meer onderwijs. Het ministerie van Onderwijs onderzoekt mogelijke corruptie in een plan elf scholen in Yala, Pattani en Narathiwat te overkappen met een multi-purpose field roof. De constructie van de overkappingen is onderdeel van een project van Obec om sportactiviteiten en recreatie van leerlingen in het diepe Zuiden te bevorderen.

Het ministerie is op de mogelijke corruptie attent gemaakt door de Rekenkamer die bij de controle van het 62 miljoen baht kostende project heef geconstateerd dat de aanbestedingen zijn gewonnen door computerbedrijven en niet door bouwbedrijven. De bouwkosten bleken ook veel hoger dan de marktprijzen. Daar slechts enkele bedrijven de opdrachten in wacht hebben gesleept, vermoedt de Rekenkamer dat ze samengespannen hebben. De minister van Onderwijs heeft een onderzoek gelast.

Het bericht refereert ook nog aan de aanleg van futsal velden bij 358 scholen in 17 provincies ten tijde van de regering Yingluck, maar dat is oud nieuws. Het onderzoek naar prijsopdrijving en het gebruik van slechte materialen heeft nog weinig vorderingen gemaakt, zegt voormalig voorzitter Adisorn van het Teacher and Education Officials Panel. (Meer over onderwijs op de pagina Onderwijs 2)

– Ten slotte op pagina 4 drie berichten, waarvan twee al zijn aangeduid in Nieuws van de website. In het derde bericht waarschuwt minister Grisada (Landbouw) voor China’s plan om in rubberplantages in Thailand te gaan investeren. De minister zegt dat het plan zorgvuldig dient te worden overwogen om de boeren niet de dupe te laten worden. Hij vreest voor een herhaling van prijsdumping door Chinese tussenpersonen, zoals gebeurd is in fruitmarkten in het Oosten.

Eerder meldde de krant dat een Chinees staatsbedrijf al gesprekken voert over de vorming van een joint venture met de Rubber Network Council en het Rubber Farmers Institute of Thailand, die rechtstreeks rubber van boeren koopt tegen 2 baht per kilo, meer dan wat de groothandel nu biedt.

Nieuws van de website in 1 regel

• 96 straatracers aangehouden, beslag op 71 opgevoerde motorfietsen
• Pattaya: Naakte vrouw valt dood van flat, politie zoekt buitenlander
• Rubberlanden beperken export, prijs naar 60 baht/kilo
• Thaksin wordt in absentia berecht in accijnszaak
• Bezetting luchthavens: bankroet dreigt voor 13 geelhemden
• Ministerie krabbelt terug op oplaadverbod mobieltje

Reacties niet mogelijk