Thais nieuws zondag 14 januari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van december en begin januari zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Children's Day Supreme Command

Children’s Day in 26 foto’s

14 januari – Kinderen kun je niet vroeg genoeg hersenspoelen dat ze loyaal moeten zijn aan de natie, religie en monarchie. En dat deed premier Prayut dan ook gisteren in een speech voor jongeren in het Government House. De drie pijlers die hij noemde, vormen de kern van Thainess, een concept dat [althans voor mij] het beeld oproept van een weinig benijdenswaardige autoritaire samenleving waarin van de bevolking een onvoorwaardelijke gehoorzaamheid wordt geëist.

Gisteren was dus Children’s Day. En omdat 1 foto meer zegt dan 1000 woorden, verwijs ik mijn lezers eerst naar bijgaand fotoalbum. De foto met kinderen die als mieren krioelen over een tank, staat pontificaal op de voorpagina.

Columnist Kong Rithdee maakte in de krant van zaterdag al enkele cynische opmerkingen over de medewerking van het leger aan de kinderdag. Hij schrijft: ‘Terwijl de kinderen de kartonnen premier een hand mogen geven (misschien met een wai groeten) kunnen ze met echte vuurwapens spelen. Ik klaag er al elk jaar over en we dienen te blijven klagen totdat de standaardpraktijk om kinderen met wapens te laten spelen, herzien wordt of gestopt.’

‘Is het niet bizar? Nee, het woord is “hypocriet”. Omdat, wanneer je op de tv naar een film kijkt, vuurwapens en sigaretten gecensureerd worden zodat wij (en onze kinderen) niet worden blootgesteld aan slechte invloeden. Waakhonden en oudergroepen klagen over geweld in videospelletjes. We huiveren elke keer als we berichten horen over kindsoldaten in Afrika. Dus, wanneer vuurwapens op de tv niet OK zijn, waarom wel echte wapens?’

Kinderdag: Prayut hamert op autoritaire waarden

14 januari – ‘Ik vraag Thaise kinderen zo goed mogelijk hun plicht te doen zodat ze de trots van hun familie zijn. De prioriteiten zijn natie, religie en de monarchie – houd Thainess altijd in stand’, bond gisteren premier Prayut jongeren op het hart in een speech ter gelegenheid van Children’s Day.

Hij pleitte voor een Thai-style democratie, een gedachtespinsel waarover politicoloog Chaiyan zegt niet te weten wat Prayut met die term bedoelt: ‘Het is moeilijk om te voorspellen hoe die Thai-style democratie eruit ziet, met name zolang artikel 44 van kracht blijft, waarmee de grondwet kan worden  veranderd.’

Chaturon Chaisang, prominent lid van voormalig regeringspartij Pheu Thai, is niet gecharmeerd van Prayut’s pleidooi. ‘Hij cultiveert autoritaire waarden voor kinderen. De afgelopen drie jaar heeft hij al geprobeerd ondemocratische waarden te ontwikkelen. Thai-ism democratie betekent het cultiveren van gedachten en waarden van autoritarisme. Ik maak me zorgen over de kinderen die opgroeien onder het autoritaire regime daar ze geen begrip van democratie hebben waardoor er in de toekomst problemen zullen zijn.’

Zwartepieten begonnen over hoge prijzen op luchthavens

14 januari – Het is altijd hetzelfde liedje: er is een probleem en alle betrokkenen ontkennen het veroorzaakt het hebben. Zo ook de hoge prijzen van voedsel en drank op de luchthavens Suvarnabhumi en Don Mueang, een kwestie die weer in het nieuws is gekomen na een bezoek van staatssecretaris Pailin (Transport) aan luchthaven Don Mueang (zie het bericht van gisteren  ‘Exorbitant’ hoge voedselprijzen op luchthavens onder vuur).

Luchthavenbeheerder Airports of Thailand (AoT) ontkent extra hoge huren te vragen aan de huurders. Er is geen bewijs, zoals uit vorige inspecties is gebleken, dat ze elk 25 tot 100 miljoen baht extra moeten betalen, wat de oorzaak is van de voedsel- en drankprijzen die 40 tot 60 procent boven de marktprijzen liggen. De King Power Group, die het monopolie heeft voor de verkoopruimtes, verhuurt de ruimtes, maar huurders verhuren ze door waardoor de uiteindelijke exploitant zich genoodzaakt ziet de prijzen te verhogen. Welke rol King Power daarbij speelt, wordt niet vermeld in het artikel.

Enkele voorbeelden die er niet om liegen: De exploitant van een coffeeshop op Suvarnabhumi moet maandelijks 1,5 miljoen baht huur betalen voor een ruimte van 20 vierkante meter. Dit betekent dat hij een dagomzet moet maken van minstens 55.000 baht om quitte te spelen. Een restauranthouder op Suvarnabhumi betaalt de reguliere huur en moet 30 procent van de netto verkoop afstaan aan de officiële huurder.

AoT-directeur Nitinai zegt dat een panel is gevormd om de prijzen te beheersen. Het panel heeft als taak ervoor te zorgen dat de huurders zich aan hun contract houden en het gaat aanbevelingen doen voor een betere service aan toeristen. AoT is ook verplicht [door wie?] op Don Mueang bezoekers te wijzen op de twee vrij onbekende goedkopere foodcourts. Het artikel zegt niets over Suvarnabhumi.

Mind my words, als je het mij vraagt geldt hier, zoals vaak in Thailand het gezegde: Ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was. Zolang de toeristen blijven komen, is er geen vuiltje aan de lucht.

Premier Prayut zonder helm

Kartonnen premier zonder helm op de motorfiets

14 januari – Het Thaise KNMI, Meteorological Department of Thailand, had voorspeld dat zaterdag de temperatuur omhoog zou gaan na een koude periode, maar daarvan heb ik nog weinig gemerkt. Aan het begin van de werkdag (om half zes), zowel gisteren als vandaag, was het nog bitterkoud en toen ik om 9 uur naar de 7-Eleven liep om mijn ontbijtcroissantjes te kopen, was de temperatuur nog te laag om mijn stram geworden benen te ontdooien.

Maar niet getreurd, het nieuws van vandaag bevat een portie Prayut, die aanleiding geeft tot hilariteit. [Altijd leuk om de draak met hem te steken] Aanleiding zijn weer de kartonnen zetstukken die van Prayut zijn gemaakt ter gelegenheid van Children’s Day. Het zetstuk waarop hij zonder helm op de motorfiets zit, is ijlings teruggetrokken na kritiek dat dit een wel erg slecht voorbeeld voor kinderen vormde, en naar mijn mening ook voor tal van volwassenen die onbeschermd aan het verkeer deelnemen.

Een campagnevoerder voor verkeersveiligheid bedankt op Facebook de organisatoren voor het terugtrekken van het zetstuk. Het was gebaseerd op een foto die van Prayut is gemaakt toen hij en zijn kabinet een bezoek brachten aan Sukhothai. Hij maakte toen een proefritje op het prototype van een lokaal ontwikkelde elektrische motorfiets.

De volledige verzameling bestaat uit achttien zetstukken en niet tien, zoals eerder door BP gemeld. Dat aantal van tien slaat op het aantal verschillende houdingen. De zetstukken zijn een creatie van het Government Spokesman Bureau, zeg maar afdeling communicatiemanagement. Het is niet de eerste keer dat ze gebruikt zijn, maar het motorzetstuk was speciaal gemaakt voor Children’s Day.

Op maandag trokken de zetstukken de aandacht van de buitenlandse media, toen Prayut tegen verslaggevers zei ‘Ask this guy’ en wegbeende om vragen van de luizen in de pels te ontwijken. Het journaille bleef stomverbaasd achter. (Zie ook de homepagina)

En verder in BP

14 januari – De helmloze premier vormt vandaag opening pagina 3. Verder op de pagina kritiek van voormalig regeringspartij Pheu Thai op de NACC. Pheu Thai beschuldigt de NACC ergens van, maar het fijne is me na enkele keren lezen nog niet duidelijk. In ieder geval gaat het om een incident uit 2013 toen sprake was van een amnestiewet. Pheu Thai, als altijd wantrouwend, denkt dat een interventie van de NACC in het wetgevend proces bedoeld is om opponenten van het militair regime [waaronder zij zelf] te elimineren.

De NACC doet onderzoek naar veertig parlementsleden die destijds het wetsvoorstel steunden, waarvan zo zeiden critici Thaksin zou profiteren.

De vrouw die zegt dat haar verloren ID-kaart door een callcentrum bende is gebruikt om bankrekeningen te openen, is bereid aan de leugendetector te worden gelegd om haar onschuld te bewijzen.

RTP adviseur Thanisak waarschuwt de bevolking om niet de voorbarige conclusie te trekken dat zij slachtoffer is omdat enkele verdachte zaken aan het licht zijn gekomen. In een interview met Channel 3 noemt hij verschillende vermiste ID-kaarten en zes miljoen baht die op haar bankrekeningen circuleert.

Nicha (24) heeft toegegeven dat zij in 2014 en in september en oktober vorig jaar drie ID-kaarten heeft verloren. De politie heeft haar vijf uur verhoord. De politie hoopt haar onderzoek begin volgende maand af te ronden. Nicha vroeg eerder de CSD om hulp bij het traceren van de personen die haar ID-kaart hebben gebruikt om bij zeven banken negen rekeningen te openen.

Het overige nieuws vindt u in Kort Nieuws van vandaag.

Kort nieuws zondag 14 januari

– Vijf hoge politieofficieren van het bureau Wang Thonglang (Bangkok) zijn overgeplaatst naar aanleiding van de inval vrijdag in massagesalon Victoria’s Secret Massage zodat zij het onderzoek niet kunnen hinderen. Bij de inval zijn ruim honderd vrouwen gered, van wie enkelen minderjarig, die vermoedelijk afkomstig zijn uit buurlanden. Ze hadden geen identiteitsbewijs bij zich.

Toezichthouder Pa Kob (bijnaam) is aangehouden, zes medeplichtigen zijn nog voortvluchtig. Zij worden verdacht van mensenhandel met betrekking tot een 12-jarig meisje uit Myanmar dat gedwongen was er als prostituee te werken en onlangs werd gered.

Tegen Pa Kob lopen meer dan tien arrestatiebevelen voor mensenhandel en gelegenheid geven tot prostitutie. Bij de inval is de boekhouding gevonden van kortingen of gratis dienstverlening, in september verleend aan veertien agenten van het bureau. De massagesalon is legaal, de gedwongen prostitutie uiteraard niet.

Een ingezonden-briefschrijver in BP vindt de term ‘gered’ niet van toepassing. ‘Gelooft iemand nu werkelijk dat deze vrouwen zijn “gered”? Deze vrouwen werken meestal vrijwillig op deze plaatsen, waar ze heel wat meer geld verdienen dan als winkeljuffrouw of op kantoor.’

– Boeren in het Zuiden doeken steeds vaker hun rubberplantage op en gaan koffie verbouwen, maar dit is ondanks de toegenomen koffieconsumptie niet verstandig vanwege de moordende concurrentie uit het buitenland, waarschuwt Pong-udom, president van de Assembly for Community Enterprises. Weliswaar groeit de lokale koffiemarkt maar dat rechtvaardigt geen steun aan meer boeren om koffie te verbouwen.

Pong-udom zegt dat de Thaise boeren niet op kunnen tegen boeren in Laos en Vietnam waar de omstandigheden gunstiger zijn. Beide landen zijn in Asean de belangrijkste koffieproducenten en Indonesië heeft onlangs de koffieteelt gepromoot. ‘Ze hebben relatief lage productiekosten maar produceren ook kwaliteits koffiebonen. De beste optie voor Thailand is nog altijd koffie-importeur te blijven.’

– Politie en leger spreken een bericht tegen dat een verdachte van een gewapende beroving een officier is van de militaire politie die bij de residentie van vice-premier Prawit dienst doet. Ze reageren op de klacht van een Indiase zakenman die zegt donderdag te zijn aangehouden door een man in legerkleding en door hem gedwongen te zijn onder bedreiging van een vuurwapen via een ATM 300.000 baht over te maken.

Hoofd Nattapol van de 2nd Infantry Division in Prachin Buri zegt dat het huis van Prawit wordt bewaakt door zijn eenheid, maar de desbetreffende man, gezien op camerabeelden, maakt er geen deel van uit.

– Een echtpaar is in een huis in Phunphin (Surat Thani) aangehouden op basis van enkele arrestatiebevelen wegens fraude met landbouwproducten en verduistering. Het echtpaar zou boeren en handelaren voor 500.000 baht hebben opgelicht. Zij beweerden kunstmest tegen lagere prijzen dan normaal te kunnen leveren, maar nadat ze vooruit betaald waren vertrokken ze met de noorderzon.

Nieuws van de website in 1 regel

• Peiling: Kinderen willen meer gezinstijd
• 5 politieofficieren overgeplaatst na inval in massagesalon
• Drie panden aan Khao San Road in de as gelegd

Reacties niet mogelijk