Thais nieuws zaterdag 6 januari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van december en 1-5 januari zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Bangkok Post blijft aftellen naar verkiezingen

6 januari – Ik heb ’t al vaker gezegd: Bangkok Post is soms redactioneel een slordige krant en zeker niet de krant die je volgens het motto kunt vertrouwen, maar de fotografie, infographics en vormgeving zijn top. Vandaag staat een opvallende infographic op de voorpagina met het bekende beeld van vice-premier Prawit die zijn hand voor zijn ogen houdt met om hem heen fotootjes van alle zestien horloges die hij bezit plus hun waarde. (Klik hier voor de infographic)

Het is geen opening krant, want evenals de voorafgaande dagen opent BP met de serie Poll Countdown. Vandaag resteren nog 324 dagen naar de verkiezingen, waarbij BP er vanuit gaat dat de Thaise kiezers op de laatste zondag van november naar de stembus gaan. Dat heeft premier Prayut beloofd, maar wat is een belofte van een politicus waard? Ja, politicus: Prayut ziet zichzelf niet langer als soldaat, maar als politicus, zo liet hij begin deze week weten tijdens een lunch met de media.

Yingluck in Londen 2Can Thailand meet the challenges of 2018?, vraagt de krant zich op pagina 2 af in een Special report. De auteur schrijft dat armoedebestrijding slechts een van de uitdagingen is die het regime dit jaar moet aangaan. Decharut Sukkamnoed, verbonden aan de faculteit economie van de Kasetsart universiteit, zegt: This year will be a turning point in terms of social welfare. De krant plaatst die voorspelling in een zogeheten Uitgelicht citaat bij het artikel.

Pagina 3 opent met oud-premier Yingluck. Opnieuw is een foto opgedoken van de voortvluchtige premier in Londen. De eerste, online verspreid, was niet erg duidelijk, maar over deze kan geen twijfel bestaan: het is Yingluck en het is Londen. De Thaistalige krant Khao Sod wist er de hand op te leggen en toont Yingluck in het gezelschap een ongeïdentificeerde Thaise vrouw.

Voor wie het nog niet weet: Yingluck vluchtte in september naar het buitenland, twee dagen voordat het hooggerechtshof haar wegens plichtsverzuim veroordeelde omdat ze nagelaten had een stokje te steken voor frauduleuze rijstdeals. Bij haar vlucht kreeg ze hulp van agenten van de gemeentepolitie Bangkok. U kunt het allemaal lezen op de pagina The Great Escape.

Na pagina 3 is het Thaise nieuws op. Rest nog te vermelden dat uw redacteur vannacht uit zijn bed is gevallen. De val werd gebroken door zijn rechterwang, die vandaag opgezwollen is. De zeurderige overigens bescheiden pijn maakt het werken er niet gemakkelijker op. Bij voorbaat dank voor uw medeleven.

Grote partijen slaan de deur dicht voor outsider premier

6 januari – Premier Prayut krijgt in het openingsverhaal op de voorpagina van Thailand’s twee grootste partijen de wind van voren vanwege zijn opmerkingen over de mogelijkheid van een outsider (niet gekozen) premier die na de verkiezingen het land gaat leiden. Pheu Thai zwaargewicht Chaturon Chaisang zegt ervan overtuigd te zijn dat Prayut op zichzelf doelt. De voorspelling van Prayut dat er in de toekomst geen coups meer komen, beschouwt Chaturon als een bedekt dreigement.

De mogelijkheid van een niet-parlementslid als premier is geïntroduceerd in de nieuwe grondwet. Wanneer politieke partijen het niet eens kunnen worden over een kandidaat, kan een buitenstaander het roer overnemen. Maar daarvoor moet eerst een motie worden aangenomen om de eis dat een premier uit de parlementsleden wordt gekozen, te schrappen. Senatoren stemmen over die motie mee. [Zoals bekend wordt de Senaat in haar geheel benoemd door de junta]

‘Het probleem voor Prayut is hoe de mensen over hem als outsider premier denken en hoe hij de steun kan verwerven van 250 parlementsleden, zegt Chaturon. ‘Als hij premier wordt, ben ik er zeker van dat Pheu Thai in de oppositie gaat.’

Woordvoerder Winthai van de NCPO zei gisteren dat de woorden van Prayut door de media verkeerd zijn geïnterpreteerd. De opstellers van de nieuwe grondwet hebben de alternatieve route alleen maar geïntroduceerd om een herhaling van de politieke conflicten te voorkomen, die hebben geleid tot de coup van mei 2014.

Voormalig parlementslid Samart (Pheu Thai) zei gisteren: ‘Wanneer de dingen eventueel tot een impasse leiden, zal dit alleen maar een nieuwe coup teweegbrengen en wordt de grondwet weer verscheurd. [,,,] Wanneer Prayut politicus wil worden in een democratisch systeem, moet hij meedoen aan de verkiezingen in plaats van via een speciale methode aan de macht te komen.’

Volgens adjunct-partijleider Nipit van de Democraten is het evident dat Prayut waarschijnlijk terugkeert als premier. ‘Hij moet net als alle andere politici bereid zijn zich te laten controleren.’

Thailand’s middelgrote partijen, Bhumjaithai en Chartthaipattana, hebben geen bezwaar tegen Prayut als outsider premier, want de grondwet staat dit toe. Maar het zal nog moeten blijken of Prayut ermee akkoord gaat dat hij wordt genomineerd voor het premierschap, zegt directeur Nikorn van Chartthaipattana. Of de partij zich aansluit bij een regering van een door het leger gesteunde partij, wil hij niet zeggen.

De mogelijkheid dat Pheu Thai en de Democraten samenwerken om te voorkomen dat het leger na de verkiezingen aan de macht komt, wordt door beide partijen uitgesloten. Dat idee, samenwerking om de democratie te herwinnen, dinsdag geopperd door voormalig Democratisch leider Bhichai krijgt geen handen op elkaar. Daarvoor verschillen de politieke ideologieën te veel. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Prawit blijft verstoppertje spelen in horloge-affaire

6 januari – Alhoewel vice-premier Prawit twee dagen na Kerstmis de NACC heeft geïnformeerd over de herkomst van het peperdure Richard Mille horloge en de diamanten ring [waarmee de affaire begon] wil de NACC dat hij binnen twee weken details verstrekt over de rest van zijn horloge verzameling (Zie bijgaand kader). Ze gaat ook vier personen horen, die betrokken waren bij de aanschaf.

Critici vermoeden dat het uitstel een vertragingstactiek is om de tweede man van het regime uit een lastig parket te bevrijden, omdat de horloges niet zijn opgenomen in zijn (voor kabinetsleden en topambtenaren verplichte) vermogensverklaring. Ze vragen zich af hoe hij aan de 22 miljoen baht is gekomen, die alle klokjes bij elkaar moeten hebben gekost. [De bron van die bewering wordt niet genoemd]

De bevolking, schrijft de krant, is de verhalen beu over corrupte overheidsdienaren en de nieuwe trend van vechters tegen corruptie die niet bang zijn om skeletten uit de kast te halen. [De krant zal bedoelen dat de bevolking genoeg heeft van die verhalen, maar niet van de strijd tegen de corruptie] (Voorgaande berichten op de pagina Corruptie 5)

Justitie wil recidive met 10 pct terugdringen

6 januari – Het ministerie van Justitie heeft als target gesteld het aantal recidivisten de komende drie jaar met 10 procent terug te dringen. Het ministerie reageert op opmerkingen van premier Prayut, die zijn zorgen heeft geuit over de hoge recidive.

Het ministerie gaat een analyse maken van het gedrag van alle gedetineerden en hun sociale omgeving om uit te zoeken waarom ze weer in de fout gaan. Eigen informatie wordt gecombineerd met gegevens van de RTP om een duidelijker beeld te krijgen. Thans bedraagt de recidive in het eerste jaar na vrijlating 17 procent en in het tweede en derde jaar respectievelijk 22 en 27 procent.

NHRC-commissaris Chatchai zegt dat de recidive deels wordt veroorzaakt door discriminatie op het werk. Een voormalige gedetineerde, veroordeeld wegens drugsvergrijpen, bevestigt wat Chatchai zegt. Gedetineerden zijn niet welkom in de maatschappij, zegt hij, en daarom vervallen ze weer in de misdaad.

De recidive vormt ook een extra belasting voor de gevangenissen die al overbevolkt zijn. De capaciteit van alle gevangenissen bedraagt 217.000 gedetineerden, maar het aantal gedetineerden is gestegen naar 300.000. Hoofd Naras van het Corrections Department noemt de overbevolking en het gebrek aan staf om reclasserings programma’s uit te voeren als belangrijke oorzaak van recidive. Het CD kampt met een tekort van 10.000 personeelsleden.

De gewraakte foto met Sek Loso en politie

Kort nieuws zaterdag 6 januari

– De hoofdinspecteur van het politiebureau Kannayao in Nakhon Si Thammarat en twee officieren zijn overgeplaatst omdat ze op de foto zijn gegaan met Sek Loso, die beschuldigd is van drugsgebruik, verzet tegen zijn arrestatie en het bezit en gebruik van een illegaal wapen op een tempelterrein. Een commissie doet onderzoek.

– Het ministerie van Volksgezondheid studeert op een voorstel om ook buiten de vakantieperiodes verkeersdeelnemers op alcoholgebruik te controleren middels blaas- en bloedtesten. Het ministerie put hoop uit de gunstige resultaten die tijdens de afgelopen nieuwjaarsvakantie zijn geboekt, waarin het aantal verkeersongelukken, -doden en -gewonden is afgenomen.

Rijden onder invloed is een van de belangrijkste oorzaken van verkeersongelukken. In de seven dangerous days werd 43,7 procent van de ongelukken veroorzaakt door alcoholgebruik en 25,2 procent door te snel rijden.

Maar de controles buiten het vakantieseizoen zijn niet op korte termijn te verwachten. ‘We hebben nog enkele kleine problemen om het voorstel in de praktijk te brengen. Waar kom het budget vandaan en wie gaat controleren?, zegt permanent secretaris Opas van Volksgezondheid. Hij suggereert dat de bloedtesten worden gefinancierd uit het wegenveiligheidsfonds van het Land Transport Department.

– De politie in Pattani heeft vijf verdachten aangehouden van zes beschietingen van politie en burgers in de afgelopen acht jaar. De verdachten beraamden hun aanvallen in plaatselijke tearooms en kregen hun wapens geleverd aan moskeeën. Bij de aanvallen kwamen als ik goed tel vijf personen om het leven.

– De Havendienst in Bangkok opent in maart haar eigen douanepost om de haven van Laem Chabang te ontlasten. Ook wordt een nieuwe aanlegplaats in gebruik genomen. Als lokkertje biedt de Havendienst een korting van 15 tot 20 procent op haar logistieke dienstverlening. De korting geldt voor alle werkzaamheden, zoals het gebruik van kranen en containers laden met vracht. Vracht die is vrijgegeven, wordt niet opnieuw in Laem Chabang gecontroleerd.

Vrachtschepen in Thailand’s havens, zoals Laem Chabang, kampen met een gigantische congestie waardoor sommige vrachten in Laem Chabang drie tot vier dagen moeten wachten op controle door de douane.

– Een Japanse toerist is donderdag overleden nadat haar been was geraakt door de schroef van een boot. De vrouw maakte deel uit van een groep die aan het duiken was bij de Similan archipel in Phangnga. Eerste hulp en reanimatie mochten niet baten, daarvoor waren de verwondingen te ernstig.

Uit een eerste onderzoek is gebleken dat de zeestromingen en golven erg sterk waren toen de vrouw in het water sprong. Ze werd onder de boot gezogen en vrijwel direct geraakt door de schroef. Het bedrijf en de verzekeringsmaatschappij betalen 1 miljoen baht aan de nabestaanden.

Nieuws van de website in 1 regel

• Lampang: Optreden Ponsit Kamphee abrupt afgebroken na vechtpartij
• Tokio: Blauwvin tonijn geveild voor 300.000 dollar
• Drie agenten overgeplaatst vanwege photo-op met Sek Loso
• NACC hoort vier personen in horlogezaak Prawit
• Pattaya: Duitser met brandwonden gevonden en riem om zijn nek
• FB-pagina helpt agenten tegen depressie
• Toon weigert ere-certificaat voor marathon
• Opladen mobieltje taboe op min. Volksgezondheid

 

Reacties niet mogelijk