Thais nieuws woensdag 10 januari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van december en begin januari zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Actievoerders drijven de spot met Prawit

Pluvius en Donar zitten niet stil

10 januari – De woensdag is vanochtend begonnen met regen en donder, maar tot mijn verbazing was de krant wel bezorgd. Meestal gebeurt dat niet want de (motor)fietstassen van de bezorger zijn bepaald niet waterdicht. Maar de krant lag er om half zes en twee uur later trok de regen zich langzaam terug.

Dominant op de voorpagina is een vijfkoloms foto van een groep actievoerders die de spot drijven met vice-premier Prawit. De ‘grote broer’ van premier Prayut is verwikkeld in een schandaal over zijn verzameling dure horloges, die hij verzuimd heeft op te geven op zijn (voor kabinetsleden en topambtenaren) verplichte vermogensverklaring. De vraag is ook: waar betaalde hij al die klokjes van, want de totale waarde wordt door CSI LA Facebook geschat op 22 miljoen baht.

Inmiddels is een achttiende horloge bekend geworden: een Patek Philippe 5135R Calendario Annual Calender, ter waarde van 1,5 miljoen baht. Het is te zien op een foto, die in maart 2016 werd gemaakt toen hij in Chiang Mai een religieuze ceremonie uitvoerde. In december vorig jaar kwam de zaak aan het rollen met een foto waarop een Richard Mille RM 029 horloge zichtbaar is van 2,5 miljoen baht. De NACC doet onderzoek

Politiek actievoerder Ekachai ging gisteren naar het regerings klachtencentrum om zijn eigen horloge, een eenvoudige Seiko, aan Prawit cadeau te doen, zodat hij geen horloges van vrienden hoeft te lenen, wat de verklaring van Prawit zou kunnen zijn voor al die klokjes. Ekachai zegt dat zijn horloge 10 jaar oud is en een geschikt cadeau is omdat ‘horloges niet extravagant hoeven te zijn, zolang ze aangeven hoe laat het is’.

Ekachai wil het horloge persoonlijk aan Prawit geven; hij hoopt hem zaterdag tijdens Children’s Day te ontmoeten. Ekachai werd begeleid door tien supporters van zijn actie. Ze deelden kalenders uit met foto’s van Prawit die zijn dure speeltjes draagt. (Zie voor meer informatie de pagina Corruptie 5)

Verzoek om Yingluck’s uitlevering op dood spoor

10 januari – Bangkok Post brengt het vandaag als groot nieuws op de voorpagina: Yingluck extradition bid hits dead end, maar iedereen die de zaak Yingluck heeft gevolgd weet al lang dat een verzoek van Thailand de oud-premier uit te leveren, kansloos is. Geen enkel land zal haar op basis van wat in wezen een politiek proces is, willen terugsturen.

Yingluck in Londen 2Wat ze heeft misdaan c.q. heeft nagelaten en waarvoor het hooggerechtshof haar een gevangenisstraf van 5 jaar heeft gegeven, hoort thuis in het parlement, niet in de rechtbank. Ze hoort politiek ter verantwoording worden geroepen, wat voorafgaand aan de rechtsgang ook is gebeurd met als straf dat ze uit haar functie van premier is gezet.

En nog iets: de poging van de regering het in het hypotheeksysteem voor rijst geleden verlies op haar te verhalen, is eveneens een juridisch monstrum. De rechtbank komt niet eens te pas aan die procedure, want de regering heeft daarvoor een bestuursmaatregel ingezet.

De Yingluck discussie is opgelaaid nadat twee foto’s van Yingluck in London bekend zijn geworden. Op de eerste was nog onduidelijk of zij het was, de tweede, gepubliceerd door de Thaistalige krant Khao Sod, laat daarover geen twijfel bestaan. Minister Don (Buitenlandse Zaken) zegt van de Engelse autoriteiten bevestiging te hebben gekregen dat ze sinds september [toen ze Thailand ontvluchtte] in Engeland is.

Het openingsverhaal beslaat de halve voorpagina. Het is een [doorzichtig] rookgordijn om te verhullen dat de jacht op Yingluck en haar broer Thaksin, die sinds 2008 in ballingschap in Dubai leeft, een vendetta is om de door de elite gehate Shinawatra-clan politiek te neutraliseren. Thaksin’s zoon Panthongtae krijgt trouwens ook nog een beurt, want hij zou geprofiteerd hebben van een frauduleuze lening van de Krungthai Bank.

Ik laat de opening verder onbesproken want het werpt geen enkel nieuw licht op de zaak. Wilt u het toch lezen, bijvoorbeeld omdat u zich verveelt, klik dan hier [link nog niet beschikbaar].

Alle voorgaande berichten over Yingluck’s vlucht staan gebundeld op de pagina The Great Escape. De zaken waarin Thaksin is verwikkeld en hij in absentia gaat worden vervolgd, staan vermeld op de pagina De zaak Thaksin en voor Panthongtae verwijs ik naar de pagina De zaak Panthongtae en Pinthongta.

Buskaartje dit jaar 30 procent duurder

10 januari – Het tweede artikel op de VP meldt dat de bustarieven in de hoofdstad dit jaar vermoedelijk gemiddeld met 2 baht omhoog gaan wat neerkomt op een verhoging van 30 procent. Geen prettig nieuws voor forenzen die tijdens de spits als haringen in een ton worden vervoerd in vaak roestige bussen met soms bestuurders die het niet zo nauw nemen met de verkeersregels.

BMTA-president Nuttachat maakte de verhoging gisteren bekend, die hoognodig is want het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) heeft een schuld van 100 miljard baht. De verhoging wordt vrijdag voorgelegd aan het State Enterprise Policy Office en behoeft daarna goedkeuring van het kabinet. De State Enterprise Workers Union steunt de voorgenomen prijsverhoging.

Het buskaartje voor de MRTA bussen zonder air-conditioning kost thans minimaal 6 baht en 50 satang, minder dan een kaartje in de bussen die door particuliere bedrijven worden geëxploiteerd. Die kaartjes beginnen bij 8 baht en 50 satang. In de air-conditioned bussen, te herkennen aan de geel-oranje kleur, gaat de prijs vermoedelijk omhoog van 11-23 baht naar 13-25 baht. ‘Wanneer we de tarieven kunnen aanpassen zodat ze passen bij de kapitaalinvestering, kan het liquiditeitsprobleem van de BMTA binnen drie tot vijf jaar worden opgelost’, zegt Nuttachat.

De tariefsverhoging kan volgens hem het best ingaan wanneer de nieuwe (489) NGV-bussen in gebruik worden genomen. ‘Dan is er een zichtbare verbetering in kwaliteit.’ Verder heeft de BMTA het plan tweeduizend conducteurs te laten afvloeien wanneer de e-ticket machines zijn geïnstalleerd.

De laatste prijsverhoging dateert van 2015 toen de particuliere bedrijven hun tarieven met 1 baht verhoogden, maar die verhoging gold niet voor de bussen, geëxploiteerd door de BMTA.

Wat biedt de krant nog meer vandaag?

10 januari – Pagina 2 opent met  een artikel over een seminar gisteren, georganiseerd naar aanleiding van het besluit van het ministerie van Volksgezondheid het verbod op het gebruik van kantoormaterialen en het opladen van eigen mobieltjes in te trekken.

Juridisch experts [?] dringen er bij betrokkenen op aan niet te overreageren op een wet die nog in de maak is. De wet, die voorziet in straffen voor degenen die schuldig worden bevonden aan een belangenconflict, is thans in behandeling bij de parlementscommissie corruptie hervormingen.

In het openingsverhaal van pagina 3 distantieert premier Prayut zich van alle speculaties dat hij na de verkiezingen terugkeert als outsider premier (niet-parlementslid). Heb ik al genoeg over geschreven, zie de pagina Verkiezingsnieuws 2. Prayut zei gisteren dat hij zich concentreert op zijn huidige taken.

Zeventien zetstukken die van hem in verschillende houding en kleding zijn gemaakt, staan zaterdag in het Government House, zodat kinderen met de kartonnen premier op de foto kunnen. Zaterdag is Children’s Day. Gebruikelijk is ook dat ze op de stoel van de premier mogen zitten, maar dat vermeldt dit artikel niet.

De website meldt dat Prayut een zetstuk al heeft gebruikt om vragen van verslaggevers af te wimpelen. ‘Ask this guy.’ Maar dat bericht staat niet in de krant.  Human Rights Watch heeft kritiek. ‘Het toont aan dat Prayut minachting heeft voor mediakritiek.’ [Geen gevoel voor humor?]

Pagina 4 opent met een vermeend gevalletje van encroachment door een café-restaurant bij een waterval in het Mae Rim National Reserved Forest in Chiang Mai. Het Royal Forest Department gaat de zaak onderzoeken. Het bedrijf exploiteerde ook in het bos een zipline met de fraaie naam Pongyang Zipline & Jungle Coaster. In oktober is het al bevolen zipline en café-restaurant te verwijderen. De zipline is al ontmanteld.

Het RFD heeft in totaal twaalf illegale ziplines ontdekt. Zeven worden gerechtelijk aangepakt, drie zijn al ontmanteld en een is in onderzoek.  (Zie verder de pagina Krakers op overheidsland)

Phra Buddha Isara 2

Kort nieuws woensdag 10 januari

– Phra Buddha Isara, bekend actievoerder tijdens de PDRC protesten tegen de regering Yingluck, heeft zich gisteren bij de Crime Suppresison Division verweerd tegen de beschuldiging dat hij majesteitsschennis heeft gepleegd door de productie van amuletten, genaamd Phra Nak Prok, met het embleem van koning Bhumibol acht jaar geleden.

Tegen hem is in april vorig jaar aangifte gedaan door een organisatie die het boeddhisme bevordert. Ze vermoedt dat hij geen toestemming had voor het gebruik van het embleem. Tevens bestaat het vermoeden dat bloed van hem is gebruikt om de amuletten te zegenen.

De CSD heeft Isara, abt van Wat Orm Noy in Nakhon Pathom, geïnformeerd dat ze van plan is een inval te doen in de tempel. Ze heeft al met aanwezigen in de tempel gesproken. Tijdens het gesprek dat een uur duurde, heeft Isara een toelichting gegeven. (Meer over andere gevallen van majesteitsschennis op de pagina Majesteitsschennis)

– De Stop Money Game Association, een netwerk dat piramideconstructies bestrijdt, heeft de DSI gevraagd onderzoek te doen naar een vermeend geval van fraude bij de verkoop van collagen supplementen die bekend staan als ya khao (whitening medicijn). Deze supplementen zouden de huid steviger en witter maken.

De vereniging vindt dat de DSI in de zaak moet duiken omdat andere diensten geen vorderingen maken. Ze zegt dat honderd personen het slachtoffer zijn van de oplichting. De schade wordt geschat op 100 miljoen baht.

Eén slachtoffer vertelt 300 baht toegangsgeld te hebben betaald. Later investeerde ze na herhaald aandringen 177.000 baht. Ze zou wekelijks 5.000 tot 10.000 baht krijgen en een iPhone, wanneer ze haar target haalde. Volgens haar had het bedrijf alleen maar tot doel zoveel mogelijk leden te werven, maar niet om supplementen te verkopen.

– Een fact-finding panel dat onderzoek heeft gedaan naar een geval van ongewenste intimiteiten vorig jaar door een leidinggevende van een nieuwsagentschap, heeft als conclusie getrokken dat slechts sprake was van geflirt. Menrechten activiste Icha Na Nakorn zegt dit vernomen te hebben. Volgens haar is de conclusie in strijd met wat het slachtoffer haar heeft verteld.

De man had het slachtoffer weten over te halen geen aangifte doen. Hij had zijn excuses aan collega’s van haar gemaakt en gevraagd de zaak geheim te houden. De Thai Journalists Association bevestigt dat het onderzoekt is afgerond, maar bestudeert nog het opgestelde rapport.

– Het kabinet heeft gisteren een nieuwe wet goedgekeurd die erfpachters met een grondakte en huurders van condominiums een betere bescherming biedt. Wanneer ze de eigenaar een overeengekomen huur betalen, genieten ze een bescherming van 30 jaar. Van de andere details in de wet noem ik alleen het automatisch recht van erfgenamen het eigendom te erven. Critici vinden de wet onbillijk omdat eigenaren bepaalde rechten verliezen.

– Het Regional Police 8 Bureau heeft een panel gevormd dat disciplinaire actie gaat overwegen tegen twee senior politieagenten in Nakhon Si Thammarat die aanwezig waren op een party met de rockzanger Sek Loso, zo gebleken uit een foto. Beiden zijn overgeplaatst. Sek Loso, beschuldigd van het illegaal bezit en gebruik van een vuurwapen in december bij het standbeeld van koning Taksin, en drugsgebruik is thans vrij op borgtocht.

Het hoofd van het politiebureau Kannayao is eerder betrapt omdat hij samen met Sek in een verhoorruimte van de politie op de foto ging. Ook hij is overgeplaatst en kan een disciplinaire straf verwachten. Op die foto staan twee andere agenten, maar mij is niet duidelijk of dat degenen van de party zijn.

– Vorig jaar zijn 1 miljoen Thai geïnfecteerd met het rotavirus. Vier personen zijn overleden, waarvan drie jonge kinderen, aldus het Disease Control Department. Het virus veroorzaakt een sterke ontsteking van de darmen, met name de dunne darm, diarree, overgeven en snelle uitdroging. De vier slachtoffers zijn overleden aan acute diarree.

Directeur-generaal Assadang waarschuwt ouders goed te letten op hun kinderen, met name zuigelingen van zeven tot twaalf maanden, want die zijn het meest kwetsbaar. De meeste gevallen doen zich voor tijdens het droge en koude seizoen van november tot januari. Meestal verdwijnen de symptomen na twee tot drie dagen.  (Zie verder de pagina Gezondsheidszorg 2)

– In Phayao is een man (63) aangehouden die in het bezit was van een muntjac karkas, vermoedelijk uit Laos gesmokkeld. De muntjac is een klein hert. Dit exemplaar weegt 26 kilo en heeft een waarde van 2.500 baht. De man werd na een tip aan de grens met Laos gearresteerd. Tweemaal per maand wordt er extra gepatrouilleerd na een lokale grensmarkt.

– In Kanchanaburi heeft een team dat een kudde van zeventig olifanten eind oktober bij een bosaanplant heeft gesignaleerd, opnieuw een kudde gevonden van dertig in het wild levende jumbo’s, meest moeders en hun nakomelingen. Het team wist te voorkomen dat de kudde een bezoek bracht aan akkers bij de aanplant.

– Voor de achtste achtereenvolgende keer is het de provincie Satun niet gelukt concessionairs te vinden voor het verzamelen van eetbare vogelnestjes. De laatste veiling in december met een mediaanprijs van 41,33 miljoen bath voor een concessie van 5 jaar trok geen belangstellenden. Binnenkort wordt een negende veiling gehouden. De bewaking van de vogelnesten tegen diefstal kost de provincie 20.000 baht per maand.

Mogelijke oorzaak van de malaise is een gebrek aan orders van buitenlandse kopers, met name Chinese. Volgens een bron viel de vraag weg nadat in China nep rode vogelnestjes uit Indonesië werden verkocht.

Prayut's zetstukken

Nieuws van de website in 1 regel

• Export in 2018 gestegen met 5,5 pct
• Bedrijven akkoord met gedifferentieerde kleine verhoging minimumloon
• Pattaya: Drie doden bij ongeluk met zware motorfiets
• Gezin met huilende peuter zondagavond interliner uitgezet
• Vrouw beschuldigd omdat haar verloren ID is gebruikt voor oplichting

Reacties niet mogelijk