Thais nieuws vrijdag 12 januari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van december en begin januari zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Lego model van BKK

De stad der engelen in Lego

Het zijn bekende punten in Bangkok, de stad der engelen, ik heb ze vaak genoeg gezien, maar vraag me niet hoe ze allemaal heten, want daarop moet ik het antwoord schuldig blijven. Ik herken alleen het Democracy Monument en de Great Swing. En de skytrain natuurlijk.
In winkelcentrum Central Plaza Lat Phrao zijn ter gelegenheid van Kinderdag (13 januari) de landmarks van Bangkok in legosteentjes nagebouwd. Haast u, want de tentoonstelling duurt tot 18 januari. In bijgaand fotoalbum een impressie.


 

Yingluck’s ontsnapping: Prawit dreigt met sancties

12 januari – Als jullie geen jacht maken op Yingluck, dan zwaait er wat, dreigt vice-premier Prawit naar aanleiding van de verklaring van het kantoor van de procureur-generaal dinsdag dat het nog geen verzoek heeft gedaan om de oud-premier uitgewezen te krijgen ‘wegens een gebrek aan informatie over haar verblijfplaats’. In juridische termen: De desbetreffende ambtenaren lopen dan het risico aangeklaagd te worden voor een ambtsmisdrijf c.q. plichtsverzuim.

Ik geef gelijk maar een toelichting. ’t Is allemaal toneel, want de regering ziet haar liever wegblijven dan terugkomen en hier een martelaarsrol vervullen. Dat geeft alleen maar ellende, want Yingluck is nog mateloos populair. Dat wil zeggen bij de gewone mensen, niet bij de elite die verwoede pogingen doet de eigen machtspositie te handhaven. Bovendien: geen enkel beschaafd land zal haar uitwijzen omdat ze veroordeeld is in wat in wezen een politiek proces was.

Yingluck in Londen 2En weer bewijst Bangkok Post het niet zo nauw te nemen met de feiten, want ik lees opnieuw dat Yingluck eind augustus vluchtte. Nee, Bangkok Post, Yingluck vluchtte twee dagen voordat het hooggerechtshof op 27 september zijn vonnis bekend maakte: vijf jaar gevangenisstraf. Maar als een fout eenmaal is gemaakt in de krant, wordt die telkens herhaald.

Het bericht kauwt nog eens na dat recent twee foto’s van Yingluck in Londen zijn opgedoken. Op de tweede is ze duidelijk te zien in het gezelschap van een onbekende Thaise vrouw, vermoedelijk voor warenhuis Harrods. Onbekend is of ze gebruik maakt van een buitenlands paspoort, want haar Thaise paspoorten zijn ingetrokken. Mogelijk heeft ze in Engeland politiek asiel aangevraagd, maar dat is pure speculatie en nog niet bevestigd. De Engelse ambassadeur onthoudt zich van commentaar.

Partijleider Abhisit (Democraten) mag in het bericht ook nog wat zeggen. ‘Het aanvragen van politiek asiel is een kwestie tussen mevrouw Yingluck en het betrokken land, waarmee niemand zich kan bemoeien.’

Ook voormalig UDD-voorzitter Tida Tavornseth krijgt van de krant de gelegenheid een volkomen overbodige opmerking te maken: ‘We kunnen andere landen niet dwingen Yingluck terug te sturen naar Thailand.’ Ze vindt dat ambtenaren, die het niet lukt Yingluck terug te brengen, niet aangeklaagd dienen te worden. ‘Ze doen gewoon hun werk.’ (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina The Great Escape)

En nu denkt u misschien dat dit vandaag opening krant is, maar dat is het niet. BP opent met een bericht dat vice-premier Prawit het plan steunt voor de oprichting van een nieuwe partij die Prayut na de verkiezingen steunt om terug te keren als premier. Zie het volgende bericht.

Prawit steunt plan voor nieuwe politieke partij

12 januari – Bangkok Post is gek op politiek nieuws en het lijkt er soms op of de krant het land wil regeren. In Nederland zijn trouwens tal van journalisten overgestapt van de journalistiek naar het politieke toneel met als bekendsten Joop den Uyl en Hans van Mierlo (D66). Dus is het niet zo gek dat BP vandaag Prawit’s steun voor een nieuwe partij, die na de verkiezingen de huidige premier Prayut wil laten terugkeren, vandaag is uitverkoren tot opening krant.

Voormalig senator Paiboon maakte maandag bekend dat hij een nieuwe partij wil oprichten en hij sprak openlijk zijn steun uit voor Prayut als outsider premier. Dat wil zeggen niet-gekozen parlementslid, een mogelijkheid die de nieuwe grondwet biedt. Maar zei hij: Prayut moet politiek neutraal blijven en zich bij geen enkele partij aansluiten. Het initiatief lijkt een reactie op de uitspraak van Prayut, vorige week woensdag, dat hij zich niet langer als soldaat beschouwt maar als politicus.

Prawit en PrayutSpeculerend over de nieuwe partij zegt Prawit: ‘Ik ben het ermee eens als de mensen het ermee eens zijn. De mensen geven een antwoord. Het is voor mij niet van belang dus ik kan de vraag niet beantwoorden of de premier in staat zal zijn weer premier te worden. Het is aan het volk.’ Gevraagd of hij Prayut na de verkiezingen als premier blijft helpen, zegt hij: ‘Het is nog te vroeg om over die zaak te discussiëren.’

Paiboon zegt dat inmiddels zeshonderd personen uit verschillende regio’s bereid zijn gevonden lid te worden van zijn People’s Reform Party. Als er 400 bijkomen, kan hij de partij op 31 maart registreren. Elk lid dient 1.000 baht lidmaatschapsgeld te betalen, zodat de partij over 1 miljoen baht beschikt, wat eveneens een vereiste is in de organieke wet op politieke partijen.

Ik laat het maar hierbij, want de rest van het artikel gaat uitgebreid in op de procedure om Prayut terug in het zadel te brengen wanneer het de politieke partijen niet lukt een kandidaat uit eigen gelederen te kiezen. Wie het allemaal wil lezen, klik hier. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Wat verder in BP?

12 januari – De productie van Nieuws uit Thailand verloopt vandaag uiterst traag. Het is weer koud en ik heb last van enig lichamelijk ongemak. Maar ik heb op het moment dat ik schrijf nog twee uur tot de (zelf opgelegde) deadline, dus dat moet wel lukken. Eerst maar eens kijken wat BP vandaag zoal meldt op de vier nieuwspagina’s met vijftien nieuwsberichten en -verhalen.

Op de voorpagina een vooruitblik op Children’s Day morgen. [Schreef ik eerder per abuis 12 augustus?] De Zweedse Gripen jachtvliegtuigen nemen weer deel aan de vliegshows van de luchtmacht (RTAF), alhoewel een van de toestellen vorig jaar crashte. Uit een onderzoek van de RTAF is gebleken dat de crash niet te wijten was aan een technisch defect, maar aan desoriëntatie van de piloot.

Vandaag worden enkele shows in Bangkok gehouden, morgen in andere provincies. Behalve de Gripens nemen ook F-16 Fighting Falcons, AU-23 jets en EC 725 helikopters deel aan het luchtspektakel.

Over de desoriëntatie zegt het bericht dat dit betrekking heeft op het onvermogen van de piloot de stand van het toestel, hoogte of snelheid correct te interpreteren in relatie tot de aarde of andere referentiepunten. Woordvoerder Pongsak: ‘Het is force majeure en kan goed-getrainde piloten overkomen.’ De desbetreffende piloot overleefde de crash niet.

Het openingsverhaal van pagina 2 meldt dat het aantal meldingen van vermiste kinderen nog steeds te hoog is. De Mirror Foundation alleen al registreerde vorig jaar 422 gevallen. Op een seminar gisteren, getiteld ‘We need policies not slogans on Children’s Day’, zei directeur Sompong van het Research Centre for Children and Youth Development dat de regering moet stoppen elk jaar een motto bekend te maken, want die hebben nimmer geholpen het leven van kinderen te verbeteren.

Het openingsverhaal van pagina 3 sla ik over, want dat gaat over de verkiezing van lokale bestuursorganen waarvoor de NLA (National Legislative Assembly, benoemd parlement) zes wetten moet veranderen. De verkiezingen van tambon- en gemeenteraden, Provinciale Staten en de gemeenteraden van Bangkok en Phuket worden tussen mei en juli gehouden, voorafgaand aan de landelijke verkiezingen in november. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

De regering is vol vertrouwen dat Thailand in het komende Trafficking in Persons rapport van de VS op de watchlist van tier 2,5 naar tier 2 promoveert. Minister Anantaporn van Sociale Zaken sprak die verwachting gisteren uit na een vergadering van de regeringscommissie mensenhandelpreventie en vervolging. Wishfull thinking of een reële verwachting? Als het rapport uitkomt [wanneer?] weten we het. Thailand heeft een rapport van 50 pagina’s voorbereid, dat eind deze maand naar de VS gaat.

Op 4 kondigt het RID (Royal Irrigation Department) aan dat de bevolking dit jaar niet behoeft te vrezen voor droogte. De 35 stuwmeren en waterreservoirs in het hele land bevatten voldoende water voor irrigatie, consumptie en bescherming van het ecosysteem. Ze staan voor 81 procent vol.

Kort nieuws vrijdag 12 januari

– De politie overweegt haar strategie bij de bestrijding van drugshandel te wijzigen daar cijfers wijzen op een toename van de hoeveelheid drugs die Bangkok en de centrale provincies bereiken. RTP hoofdcommissaris Chakthip zei dit gisteren na een bijeenkomst met betrokken diensten. Chaktip is niet tevreden want vorig jaar zijn alleen kleine vissen aangehouden alhoewel de hoeveelheid in beslag genomen drugs driemaal zo groot is als in 2016 en het aantal arrestaties is toegenomen van 241.866 naar 294.482.

Chakthip vraagt zich af waarom het regionale politiekorpsen niet lukt de drugs te onderscheppen voordat ze de hoofdstad bereiken. Hij vindt dat de drugssmokkel eerder in het Noorden en Noordoosten moet worden gestopt.

– Het ministerie van Onderwijs introduceert zeven nieuwe studieprogramma’s op het gebied van spoorwegtransport, luchtvaart, energietechnologie, industriële robots, toerisme en logistiek. 24 onderwijsinstellingen zijn al geselecteerd. Ze worden door de overheid gesubsidieerd. Niettemin vreest staatssecretaris Udom dat het aantal afgestudeerden niet voldoende zal zijn om aan de vraag van de arbeidsmarkt te voldoen. In augustus wordt bij de start van het nieuwe studiejaar met een proef begonnen. (Zie ook de pagina Onderwijs 2)

– Minister Arkhom (Transport) verwacht dat 5 miljoen van de 10 à 12 miljoen inwoners van Bangkok elke dag gebruik gaan maken van het openbaar vervoer wanneer de nieuwe metrolijnen en uitbreidingen van bestaande lijnen klaar zijn. De minister zei dat gisteren tijdens een evenement om forenzen te bewegen de auto te laten staan. Thans reizen elke dag 1,4 miljoen passagiers per skytrain en metro.

– Participatie van elke sector in de samenleving is cruciaal voor de bevordering van de rechtsstaat, aldus David Kennedy, faculteitsdirecteur van het Institute for Global Law and Policy van de Harvard Law School. Hij zei dit in een interview tijdens de Workshop for Emerging Leaders on the Rule of Law, georganiseerd door zijn instituut en het Thailand Institute of Justice.

Kennedy: ‘De rechtsstaat is geen top-down zaak, maar dient ingebed te zijn in het begrip van mensen. Ze vereist onderwijs en ze vereist dat alle instituten in het land dingen doen die toerekeningsvatbaar zijn, begrijpelijk en die veranderd kunnen worden.’

– Zeventien ‘inappropriate structures’ op het tempelterrein van Wat Phra Nang Sang in Phuket worden afgebroken. Dit maakte gouverneur Noraphat gisteren bekend tijdens een ceremonie bij het begin van de sloop. Het gaat onder andere om twee standbeelden van reuzen met een geweer bij de ingang van de ubosot. Eén is een vrouw met ontblote borsten.

Japanse yakuza baas aangehouden

Nieuws van de website in 1 regel

• Voortvluchtige Japanse yakuza baas aangehouden in Lop Buri
• Ontmanteling crematorium Sanam Luang begonnen
• Crash met Gripen jachtvliegtuig op Kinderdag 2017 te wijten aan desoriëntatie piloot
• Weesjongen beschuldigt ‘weldoener’ van vier jaar seksueel misbruik

Reacties niet mogelijk