Thais nieuws maandag 15 januari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van december en begin januari zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

‘If a person is not talented enough to be a novelist, not smart enough to be a lawyer, and his hands are too shaky to perform operations, he becomes a journalist.’
Norman Mailer

De column van Roger Crutchley op zondag in Bangkok Post is altijd een genoegen om te lezen (die man heeft een geheugen als van een olifant, lijkt het wel, of hij heeft een perfect archief). Gisteren schreef hij over de moeizame verhouding tussen premier Prayut en de pers.

Prayut wimpelde vorige week maandag vragen van verslaggevers af met ‘Ask this guy’, wijzend naar zijn kartonnen evenbeeld en beende weg. Vaak reageert de premier korzelig op zogenaamd kritische vragen en eenmaal gooide hij een bananenschil richting vragensteller.

Prayut is niet uniek. Ook andere bewindslieden in heden en verleden hebben en hadden moeite met de luizen in de pels. Crutchley geeft enkele poignante voorbeelden. De column heb ik opgeslagen als pdf. Klik hier. Lezen! (Bron: Bangkok Post, 14 januari)

Explosie op speedboot in Krabi

Analyse: Premier stippelt de weg uit naar behoud van de macht

15 januari – Bah, bah, bah. Driewerf bah. Bangkok Post opent de krant vandaag met een analyse welke stappen generaal Prayut zet bij zijn poging om aan de macht te blijven. Lijdt de redactie aan bloedarmoede dat ze weer schrijft over het post-verkiezingen tijdperk, een onderwerp dat zo langzamerhand toch wel uitgekauwd is? Bovendien: het is allemaal speculatie over wat de toekomst brengt.

De voorpagina wordt gedomineerd door een bijna paginabrede foto van een speedboot in Krabi, waarop door lekkende brandstof een explosie heeft plaatsgevonden. Die heeft gelukkig geen levens geëist, wel zestien gewonden: Chinese toeristen die op weg waren naar Koh Phi Phi en bemanningsleden. Vijf hebben ernstige brandwonden opgelopen, waaronder de stuurman van de boot die brandwonden opliep aan zijn gezicht en benen. De gewonden zijn opgenomen in drie ziekenhuizen in Krabi en Phuket. De vijf zijn inmiddels van de IC af en in staat met de medische staf te communiceren.

De speedboot was onderweg van Koh Sirey in Phuket naar de Viking Cave in Krabi. Aan boord waren 26 Chinese toeristen: 23 volwassenen en 3 kinderen, en vijf bemanningsleden. Alleen de website meldt details over wat er precies is gebeurd. Toen de boot in de buurt van de bestemming was, werd een brandstoflek gesignaleerd. De stuurman gaf het roer over en ging een kijkje nemen. Toen hij het luik van de machinekamer opende, ontplofte het zaakje, vermoedelijk door een vonk. De inzittenden stelden zich in veiligheid door in het water te springen. Ze werden gered door boten die in de buurt waren.

Verder op de voorpagina een kader over een seminar van de Thai Journalists Association, gewijd aan verzoening. En een IM (ingezonden mededeling, de vakterm voor een advertentie op een redactiepagina) waarin de ‘luxe van vrijheid’ wordt beloofd aan kopers van een jacht. Kost het luttele bedrag van 20 tot 4.000 miljoen baht. Mijn socialistische hart krimpt samen bij de gedachte dat mensen dat kunnen betalen in een land waarin werkgevers en werknemers ruzie maken over een verhoging met enkele baht van het minimumdagloon van 300 baht. (Zie de pagina Minimumdagloon in discussie)

Prayut’s switch van soldaat naar politicus komt niet onverwacht

15 januari – Goed, het is opening krant, dus ’t moet maar en dus wijd ik enkele woorden aan het openingsartikel van vandaag. De analyse van Wassana Nanuam, verslaggever militaire zaken, begint met de vaststelling dat Prayut’s opmerking waarin hij afstand nam van zijn soldatenbestaan en erkende politicus te zijn, enkelen verbaasd mag hebben maar niet onverwacht kwam.

Prayut zei op 3 januari: ‘Ik moet veranderen omdat ik niet langer soldaat ben, maar een politicus die soldaat was.’ Het was de eerste keer na de coup in mei 2014 dat Prayut dit toegaf. De twee grootste partijen, Pheu Thai en Democraten, hebben positief gereageerd op zijn ‘bekering’. Ze zien die als een verzekering dat de vaak uitgestelde verkiezingen in november doorgaan.

Wassana noemt de opmerking opmerkelijk omdat Prayut de afgelopen jaren alleen maar kritiek had op politici. Sommige politieke analisten menen dat de premier al heeft besloten na de verkiezingen aan de macht te willen blijven. Een bron in het Government House zegt dat Prayut’s woorden een poging waren de druk op het regime te verminderen en de weerstand weg te nemen tegen een militair aan het hoofd.

Niettemin, schrijft Wassana, hebben de strijdkrachten erop gehamerd dat ze het regime steunen ongeacht de gedaantewisseling van Prayut. Ze hebben de mogelijkheid niet uitgesloten dat ze met hem blijven werken wanneer hij in de toekomst terugkeert als premier. Maar er zal nog moeten blijken hoe hij de macht wil behouden. Een politicus is doorgaans iemand die een politieke functie middels verkiezingen verwerft.

Dat kan Prayut niet meer want dan had hij binnen negentig dagen nadat de nieuwe grondwet van kracht werd, moeten terugtreden. Nu resteert alleen de mogelijkheid dat hij outsider premier wordt wanneer het de politieke partijen niet lukt het eens te worden over een kandidaat-premier. Daarvoor is de medewerking van de Senaat vereist, maar die wordt in haar geheel benoemd door de junta. Eitje!

Wassana refereert ook nog aan wat Prayut tijdens Children’s Day zaterdag heeft gezegd. Hij pleitte voor een Thai-style democratie [lees: die geleid zou kunnen worden door een niet-gekozen premier]. Politieke waarnemers zijn het erover eens dat de recent begonnen mobiele kabinetsvergaderingen in het land een aanwijzing vormen voor Prayut’s aspiraties als politicus. Wassana haalt veel overhoop in haar artikel, maar dat ga ik niet allemaal noemen.

In het bijbehorende kader dringt voorzitter Adul van het 1992 May Heroes Relatives Committee er bij het regime op aan harder aan verzoening te werken te midden van politieke spanningen die het moeilijker voor de regering maken om het land te besturen. ‘Wanneer het leger de politiek wil ingaan, dient het dit volgens het systeem te doen.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Nicha Kiartthanapaiboon 2

Twee grote achtergrondverhalen in BP vandaag

15 januari – De krant bevat vandaag twee lijvige achtergrondverhalen. Op pagina 2 een artikel over het wetsvoorstel op de preventie van belangenconflicten van overheidsdienaren, dat in augustus in eerste lezing is goedgekeurd door het parlement.

Het gaat om een oud voorstel van de regering Surayud, tien jaar geleden, maar dat toentertijd door het Constitutionele Hof ongeldig werd verklaard omdat het vereiste quorum niet aanwezig was. De huidige regering heeft het weer van stal gehaald omdat Thailand moet voldoen aan de UN Convention Against Corruption van 2003. De conventie ziet het voorkomen van belangenconflicten als belangrijkste maatregel in de strijd tegen corruptie.

Een recent voorbeeld is het verbod van het ministerie van Volksgezondheid op onder andere het opladen van mobieltjes tijdens het werk en het gebruik van dienstwagens voor privé gebruik. Maar de regeling sneuvelde al na een week onder een spervuur van kritiek. De maatregelen werden wereldvreemd geacht. Het ministerie werkt nu aan een nieuwe regeling. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Op pagina 3 een groot achtergrondverhaal over Nicha’s nachtmerrie, de vrouw wier verloren ID-kaart in handen is gekomen van een callcentrum bende. De vrouw die namens de bende op Nicha’s naam vijf bankrekeningen heeft geopend, is aangehouden.

Nicha heeft drie dagen in voorarrest gezeten omdat de politie van Tak haar borgtocht ontzegde, maar de rechtbank liet haar daarna vrij.

De zaak roept vragen op over de zorgvuldigheid van banken bij het openen van een bankrekening. De verdachte kon dat doen alhoewel ze een mondkapje droeg.

Pheu Thai schopt tegen economisch beleid NCPO

15 januari – Het economisch beleid van de huidige regering komt alleen ten goede aan grote bedrijven en veroorzaakt problemen voor het midden- en kleinbedrijf en de mensen. Deze kritiek werd gisteren geuit door het economisch team van voormalig regeringspartij Pheu Thai tijdens een seminar over de prestaties van de NCPO (junta). Zo, dat kan de junta in haar zak steken.

Tirachai Phuvanatnaranubala, minister van Financiën in het kabinet Yingluck, noemde als voorbeeld de ambitieuze plannen voor de Eastern Economic Corridor (EEC) die alleen voordeel oplevert voor grote bedrijven. ‘Het model om kapitalisten, soldaten en elites de handen ineen te laten slaan en voor de komende twintig jaar een nationale strategie vast te leggen, kan de NCPO helpen haar macht te verlengen. Dat zal de mensen treffen.’

‘Wanneer de NCPO deze weg blijft volgen, zal Thailand nooit uit de oude val van “Thailand 0.4” ontsnappen, maar als ze het goed doet, zullen de mensen het zelf steunen zonder dat het leger een militaire partij behoeft op te richten.’ Toelichting: Thailand 0.4 is een sarcastische verwijzing naar het Thailand 4.0 beleid dat gericht is op technologie en innovatie.

Voormalig PT minister van Energie Pichai zei dat het land nieuwe investeringen mist daar investeerders geen vertrouwen hebben in de regering. Voorzitter Adul van het 1992 May Heroes Relatives Committee wees erop dat het midden- en kleinbedrijf wordt belemmerd door de hoge rentetarieven van 4,5 tot 5,5 procent.

Verder riep Democraat Kiat, voormalig hoofd van Thailand’s handelsvertegenwoordigers, de regering op haar beleid te herzien om de straatverkopers te weren uit Bangkok. Daardoor is het levensonderhoud van 500.000 gezinnen [?] getroffen, beweerde hij. Hij suggereerde ook dat de regering markten voor boeren opzet. Die maatregel is effectiever dan welfare cards aan de armen geven.

Boekhouding van Victori's Secret Massage

Kort nieuws maandag 15 januari

– Mooi bewijsmateriaal: de boekhouding van kortingen en gratis diensten (voedsel, drank en massage) die door massagesalon Victoria’s Secret Massage zijn verstrekt aan agenten van het bureau Wang Thonglang. De Public Sector Anti-Corruption Commission doet onderzoek naar de documenten die bij de inval op 12 januari zijn gevonden.

PACC secretaris-generaal Kornthip zegt dat een commissie is gevormd om uit te zoeken welke agenten hebben geprofiteerd van de douceurtjes. Ze worden voor verhoor opgeroepen. Na de inval zijn vijf leidinggevenden van het bureau overgeplaatst naar een inactieve post, zodat ze het onderzoek niet kunnen hinderen. De meest buitenlandse vrouwen die er werkten worden door de politie gehoord om vast te stellen of ze het slachtoffer zijn van mensenhandel.

– De politie in Nakhon Ratchasima is op zoek naar een voormalige politieagent die betrokken was bij de moord op een zakenman (41) op 10 januari in Bua Yai. De rechtbank is gevraagd om een arrestatiebevel. De zakenman, eigenaar van een bar en restaurant, werd ’s nachts 200 meter vanaf zijn huis in zijn pickup truck dood geschoten. Zijn vriendin overleefde de aanslag.

Uit getuigenverklaringen is gebleken dat het slachtoffer en de agent een lange geschiedenis hebben van conflicten, rechtszaken en bedreigingen. Vermoedelijk waren drie personen betrokken bij de aanslag. De schutter moet een ervaren scherpschutter zijn geweest.

– De autoriteiten in Songkhla is door busbedrijven gevraagd duidelijke richtlijnen te verstrekken voor het gebruik van in het buitenland geregistreerde bussen. Aanleiding is het beslag dat de afgelopen weken in Hat Yai is gelegd op zeven Maleisische bussen die in november het land illegaal waren binnen gekomen. Enkele Maleisische burgers zijn gearresteerd omdat ze geen geldige reisdocumenten of werkvergunning hadden.

Het 4th Army Region heeft gisteren vergaderd met de busexploitanten, hoteleigenaren, tourgidsen, politie en lokale functionarissen. De exploitanten hebben gewaarschuwd dat de jacht op de illegale bussen het toerisme kan schaden, dat sterk steunt op toeristen uit Maleisië en Singapore.

Nieuws van de website in 1 regel

• Prayut en pers: Water en vuur
• Vrouw aangehouden die Nicha’s ID gebruikte om bankrekeningen te openen
• Kwik zakt naar 3-9 graden in Noord-Thailand
• Krabi: Explosie op speedboot met Chinese toeristen: 16 gewonden
• Nabestaanden doden Black May 1992 willen stoffelijke resten terug
• Pathum Thani: Honderden winnaars van loterijprijzen bedanken lokale  godin

Reacties niet mogelijk