Thais nieuws donderdag 11 januari

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van december en begin januari zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Zonne-energie centrale
De zon gaat altijd op

Wandee KhunchornyakongNooit zo bij stil gestaan, maar de Solar Power Company Group heeft al 36 zonne-energiecentrales (in het Engels solar farms) in Thailand aangelegd met een capaciteit van 260 MW. Volgend jaar wil het bedrijf naar 500 MW groeien.

Aan het hoofd staat de 60-jarige Wandee Khunchornyakong. In het Life katern van Bangkok Post een interview met de directeur die het bedrijf in 2010 oprichtte en verschillende onderscheidingen heeft gekregen voor haar inzet groene energie te bevorderen.

Lees het artikel hier.


 

ID-kaart affaire: Banken krijgen standje van minister

11 januari – Is dat nou een onderwerp om de krant mee te openen? In een land van 67,7 miljoen inwoners verliest 1 vrouw haar ID kaart.  Ze wordt gearresteerd, want de kaart komt in handen van een bende die een callcentre runt. De bende opent op haar naam bankrekeningen zodat de bendeleden niet te traceren zijn. Voor Bangkok Post is dat inderdaad een onderwerp om de krant mee te openen. Waarom?

Omdat minister Anupong (Binnenlandse Zaken) naar aanleiding van dit geval commerciële banken een standje geeft, wanneer ze nalaten de identiteit van een toekomstige klant behoorlijk te controleren. En elke scheet die een bewindsman laat, is voor de brave Bangkok Post – en niet alleen voor BP maar ook voor andere kranten – per definitie nieuws.

De zaak is in het nieuws gekomen nadat Nicha Kiartthanapaiboon (24) dinsdag de Crime Suppression Division (CSD, recherche) heeft gevraagd de personen te traceren die haar kaart hebben gebruikt om bij zeven banken negen bankrekeningen op haar naam te openen waarop de opbrengst van oplichting via het callcentre werd beheerd.

Nicha heeft de politie verteld dat ze haar portefeuille en ID kaart in oktober is kwijt geraakt. Ze heeft ook een opname getoond van een CCTV camera waarop te zien is dat een vrouw die een gezichtsmaskertje draagt haar ID kaart gebruikt om een rekening te openen. Het incident heeft vragen opgeroepen [Bij wie? Misschien de BP redactie?] over de veiligheid van banken en waarom ze iemand die zijn gezicht bedekt, toestaan een rekening te openen.

Anupong wijst erop dat de gang van zaken in strijd is met het Memorandum of Understanding dat het Department of Provincial Adminstration (Dopa) met banken heeft afgesloten. Daarin is de plicht van banken vastgelegd om de identiteit van klanten te controleren.

Wanneer ze meer informatie willen hebben, dienen ze een kaartlees apparaat te hebben of computer software om in loggen op de database van het ministerie. Volgens de minister gebruiken Thaise banken dit kanaal niet, alleen buitenlandse banken gebruiken het systeem. Hij zegt dat het systeem verantwoord is en dat niets meer hoeft te worden gedaan [om het te verbeteren].

Dopa directeur-generaal Arthit zegt dat het MoU is ondertekend door 56 organisaties, waaronder 10 commerciële banken. De database dienst wordt sinds 2015 verleend. Hij adviseert mensen die hun ID kaart verliezen, dit onmiddellijk te melden zodat een nieuwe kaart kan worden verstrekt en de oude automatisch vervalt.

Voorzitter Pridi van de Thai Bankers Association zegt dat vermoedelijk midden dit jaar een nieuw systeem voor ID verificatie wordt ingevoerd. Enkele organisaties hebben er al geruime tijd aan gewerkt. Volgens hem is het effectiever dan de kaartlees apparaten van het ministerie. Het kan ook gebruikt worden bij klanten die hun financiële zaken via een app of blockchain technology [?] regelen. Dit zal het vertrouwen van klanten ten goede komen, verwacht Pridi.

Nicha KiartthanapaiboonNicha zegt haar bank direct te hebben gevraagd haar ATM-kaart te blokkeren, nadat ze op 6 oktober vorig jaar tijdens een busreis van Nonthaburi naar Lak Song (Bangkok) haar portefeuille met ID en ATM kaart was kwijt geraakt. Ze deed aangifte van het verlies bij het dichtbijzijnde districtskantoor en vroeg de volgende dag een nieuwe ID kaart aan.

In december werd ze voor verhoor door de politie opgeroepen, maar de oproep kon niet worden overhandigd omdat ze niet thuis was. Later ging de politie naar haar werkplek om haar te arresteren maar daar trof de politie haar toen niet aan.

Zaterdag ging ze zelf naar de CSD nadat ze vernomen had dat iemand haar verloren kaart had gebruikt voor het verrichten van financiële transacties. De CSD nam haar mee naar het politiebureau van Tak. De rechtbank liet haar de volgende dag vrij op borgtocht.

Politiewoordvoerder Krissana zegt dat de politie van Tak Nicha heeft aangeklaagd naar aanleiding van een klacht van een andere vrouw die in totaal 1,37 miljoen baht had overgemaakt op bankrekeningen die op Nicha’s naam stonden. De vrouw zegt dat buitenlanders haar via Facebook hadden benaderd. Ze wilden grond kopen in Thailand en vroegen haar namens hen de fees te betalen. [Dat iemand nog intrapt in deze bekende vorm van oplichting vind ik onbegrijpelijk.]

De Provincial Police Region 6, waaronder het politiebureau van Tak ressorteert, heeft een commissie gevormd die de zaak onderzoekt. Nicha is door de politie beschuldigd van samenzwering om fraude te plegen.

En zo, beste lezers en lieve lezeressen, heb ik op deze koude donderdagochtend ongemerkt veel te veel aandacht besteed aan een zaak, die de Nederlandse krant niet eens zou melden of hooguit goed is voor een kortje in een kortkolom. Nou ja, heeft u wat te lezen.

Dit bericht mag u overslaan*

11 januari – De website meldde het al, de krant zegt het iets preciezer: Overheidsdiensten is gevraagd welke artikel-44 orders de status van wet dienen te krijgen zodat ze na ontbinding van de NCPO (National Council for Peace and Order, junta) van kracht blijven. Vice-premier Wissanu zei gisteren dat de NLA (National Legislative Assembly, benoemd noodparlement) daarover een voorstel krijgt. De NCPO wordt na de landelijke verkiezingen in november opgeheven.

Uiteraard is er ook weer kritiek, maar van wie meldt de krant niet. Critici vrezen dat het leger op deze manier zijn greep op de macht wil behouden. Ter toelichting: artikel 44 van de interim-grondwet geeft premier Prayut absolute macht bestaande procedures terzijde te schuiven.

Wissanu zegt dat het besluit [om de orders op te waarderen naar wet] overheidsdiensten zal weerhouden Prayut nodeloos te vragen om het artikel in zetten voor het oplossen van problemen. Tot nu toe zijn 50 artikel-44 orders gegeven. De orders die vermoedelijk van kracht blijven, hebben betrekking op grondhervormingen voor landbouwprogramma’s. Artikel-44 orders zijn en worden gegeven om urgente  kwesties op het gebied van nationale hervormingen, herstructurering, (publieke) veiligheid en economische zaken te regelen. Volgens Wissanu heeft Prayut nooit in juridische zaken ingegrepen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

* De kop is bedoeld voor lezers die de Thaise politiek geen bal interesseert.

Afvalberg op Koh Tao

Koh Tao: Stinkende afvalberg wordt eindelijk opgeruimd

11 januari – Neus dichtknjpen want u kijkt naar een afvalberg van 45.000 ton op het vakantie-eiland Koh Tao. Eindelijk is een bedrijf gevonden dat de stinkende en milieuvervuilende vuilstort gaat opruimen. Gouverneur Witchawut van de provincie Surat Thani maakte dit gisteren bekend nadat hij met lokale functionarissen de dump had geïnspecteerd.

De uitdijende berg schaadt het openbare image van het paradijselijk [eigen toevoeging) vakantie-eiland, zegt hij. Het afval begon zich op te stapelen nadat de gemeente besloten had het contract niet te verlengen met het bedrijf dat voorheen was gehuurd om het af te voeren. Volgens de gouverneur hield het bedrijf zich niet aan het afgesloten contract. Sindsdien bleef de vuilverbrandingsoven op het eiland ongebruikt.

Witchawut zei tijdens zijn inspectie: ‘We gaan het zeker opruimen en van Koh Tao een perfecte en verontreinigingsvrije toeristische attractie maken.’ Koh Tao is met name een paradijs voor duikers. Het eiland trekt jaarlijks 3 miljoen bezoekers, die 10 miljard baht in het laatje brengen. Verder zei hij dat de lokale autoriteiten de opdracht hebben gekregen op de lange termijn de verwerking van afval te verbeteren, middels afvalscheiding en recycling.

Wat biedt BP nog meer?

11 januari – Daar gaan we weer. Ik neem globaal de krant met u door. Pagina 2 opent met een waarschuwing. De veelkleurige beugels die online te koop worden aangeboden en populair zijn gemaakt doordat artiesten ze dragen, zijn gevaarlijk. Ze bevatten giftige zware metalen, zoals cadmium, die het tandvlees infecteren.

De Dental Council heeft dit vastgesteld bij een onderzoek. De zaak is (opnieuw) in het nieuws door de dood van een 14-jarig meisje in Chon Buri die de beugel 2 maanden had gedragen. Maar de autopsie heeft geen bewijs gevonden dat de beugel verantwoordelijk was voor haar dood. Een andere teenager is overleden aan een hartaanval.

Veel tieners dragen de beugel als teken van hun weelde en sociale status. Ze kosten 1.400 baht, aanzienlijk minder dan een beugel die bij orthodontische behandelingen wordt aangebracht, want die kost 50.000 baht.

Volgens de Dental Council telt Thailand negentig illegale orthodontische klinieken. Met de beugels valt goed geld te verdienen. De laatst ontdekte online shop maakte een jaaromzet van 20 miljoen baht. De verkopers zijn moeilijk op te sporen omdat het adres van de winkels niet overeenkomt met de informatie op internet. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg 2)

Pagina 3 opent met een politiek onderwerp en trouwens ook oud nieuws. Voormalig regeringspartij Pheu roept premier Prayut op de precieze verkiezingsdatum bekend te maken en heeft haar bezwaar tegen een outsider premier herbevestigd. Sla ik dus over.

Verder een bericht over een seminar, georganiseerd door Amnesty International Thailand. Ticha Na Nakorn, een ‘gerespecteerd’ voorvechter van mensenrechten, zei dat opiniërende nieuwsverslaggeving en een gebrek aan kritisch denken van journalisten de kwaliteitsontwikkeling van de Thaise pers hinderen. De media schenden de mensenrechten door meningen en feiten niet te scheiden. Een voormalig parlementair verslaggeefster zei dat veel krantenkoppen subjectieve meningen zijn.

Pagina 4 bevat drie berichten. De opening gaat over het noodweer in Bangkok in de vroege uurtjes van woensdag. Tot zaterdag is het weer rillen in de hoofdstad met het kwik dat naar circa 17 graden zakt. Op de foto hieronder de Srinakarin Road.

Srinakarin Road Bangkok woensdagochtend

Kort nieuws donderdag 11 januari

– Veertig zogeheten Ban Mankhong wooneenheden voor de laagste inkomensgroepen in Sai Mai (Bangkok) zijn in december door het districtskantoor tot verboden terrein verklaard omdat ze ondeugdelijk gebouwd zijn, aldus een bericht op www. isranews.org. Maar het districtskantoor van Sai Mai relativeert het bericht. Inspecteurs hebben alleen kleine gebreken ontdekt. Die kunnen gerepareerd worden zonder de huizen af te breken.

– Gemeenteraadsleden in Bangkok dringen aan op snelle goedkeuring van een lang vertraagde regeling voor een gemeentelijke heffing op afvalwater. De regeling die in eerste lezing door de raad is goedgekeurd, wordt nu onder de loep genomen door een raadscommissie. Wanneer het groene licht wordt gegeven, kan de regeling nog dit jaar van kracht worden. De regeling werd al in 2004 goedgekeurd, maar werd nooit uitgevoerd omdat die geen vervolg kreeg met een regeling over de incasso.

De gemeente staat onder druk haar inkomsten te verhogen omdat het vijfjaren National Economic and Social Development Plan voorziet in verlaging van de overheidsbudgetten voor lokale bestuursorganen. Wanneer alle bewoners, overheidsdiensten en MKB’s de heffing betalen vloeit jaarlijks 855 miljoen baht in de gemeentekas. Bij een gebruik van 10 tot 100 kubieke meter per maand bedraagt de maandelijkse heffing 30 baht. Hotels, fabrieken en grote bedrijven betalen meer.

– De nieuw benoemde staatssecretaris voor Transport Pailin waarschuwt het Department of Airports (DOA) dat de binnenlandse luchtvaartindustrie in de nabije toekomst zware concurrentie krijgt, wanneer de hogesnelheidstreinen in bedrijf komen.

‘Over drie tot vier jaar zijn de hogesnelheidslijnen klaar, met name in het Noordoosten. De mensen zullen uit nieuwsgierigheid natuurlijk kiezen voor gebruik van dit nieuwe transportmiddel, zelfs als het duurder is. De regionale luchthavens dienen tijdig rekening te houden met de mogelijke gevolgen voor hun inkomsten. De DOA dient haar inkomsten te spreiden door bijvoorbeeld op de luchthavens meer producten te verkopen. Het interieur van de luchthavens dient ook aantrekkelijk te worden voor passagiers.’ DOA directeur-generaal Daroon zegt dat daarmee eind vorig jaar is begonnen door het kleurenschema te veranderen en door nieuwe bedrijfskleding.

– De nationale looncommissie heeft haar besluit over verhoging van het minimumloon uitgesteld tot de volgende vergadering op 17 januari. De afgelopen 5 jaar is het minimumloon niet in alle provincies verhoogd. Het kabinet Yingluck stelde het in 2012 vast op 300 baht. Nadien bleef het in acht provincies gelijk en werd het in de overige provincies verhoogd met 5 tot 10 baht, afhankelijk van de lokale kosten van levensonderhoud. Voor dit jaar wordt 2 tot 15 baht verwacht. (Zie verder de pagina Minimumdagloon in discussie)

– Om het personeelstekort van het in oktober gevormde National Water Resources Management Office op te lossen, wordt artikel 44 van de interim-grondwet ingezet. Het kantoor krijgt een personeelsbestand van 200 werknemers met een voormalige directeur-generaal van het RID als hoofd. Volgens vice-premier Wissanu is het kantoor binnen niet al te lange tijd op volle sterkte.

– Zes leden van een ranger patrouille-eenheid zijn gisterochtend in Nong Chik (Pattani) gewond geraakt toen een bermbom ontplofte. Allen zijn opgenomen in het districtsziekenhuis. De pickup truck waarin de rangers zaten, reed voor een andere eenheid die onderzoek zou gaan doen naar de brandstichting van twee bewakingscamera’s bij een school.

RTP hoofdcommissaris Chakthip toonde zich gisteren bezorgd over de aanslag. Hij drong aan op strakke veiligheidsmaatregelen en vroeg veiligheidstroepen op controleposten extra zorgvuldig te zijn wanneer ze wagens controleren. Tevens zijn meer patrouilles nodig.

– Het ministerie van Landbouw wacht op ‘medische’ informatie van het ministerie van Volksgezondheid over de risiso’s van het gebruik van de pesticiden paraquat, chlorpyrifos en glyphosate. Volkgezondheid adviseert een totaalverbod voor eind 2020. Landbouw komt over drie maanden met regels voor een beperkt gebruik. Over de risico’s bestaat verschil van mening. 52 landen hebben het gebruik van paraquat verboden en 17 landen hebben strenge regels voor het gebruik.

Nieuws van de website in 1 regel

• De zon gaat altijd op
• Koh Tao: Afvalberg (45.000 ton) wordt eindelijk opgeruimd
• Boete van 1.000 baht voor acteur Mario wegens roekeloos rijden
• Verkeerschaos in Bangkok na noodweer dinsdagnacht
• Voorstel: Wettelijke status voor 50 artikel 44-orders
• ’t Is een rage, maar verkoop veelkleurige beugels op internet verboden
• Akkoord over verhoging minimumloon met vermoedelijk 2-15 baht
• Mekonglanden nemen 5-jarenplan voor duurzame ontwikkeling aan

Reacties niet mogelijk