Thais nieuws zondag 22 oktober

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van oktober zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Repetitie van optocht met de Great Victory Charriot naar Sanam Luang

Zaterdag: Duizenden getuige van repetitie optocht met urn naar Sanam Luang


 

Vandaag in Bangkok Post

22 oktober – Uw toegewijde redacteur heeft vandaag een makkie want het is een en al crematie wat in de krant de klok slaat: informatie, nauwelijks van belang voor lezers die vanuit Tietjerksteradeel de gebeurtenissen in Thailand volgen. Want die zullen echt niet warm of koud worden van het ‘nieuws’ dat de hoofdstad haar plannen voor de crematie heeft aangepast naar aanleiding van de repetitie van gisteren (zie het volgende bericht).

Pagina 5 is zoals gebruikelijk op zondag een fotopagina die onder de kop Farewell to our charismatic king vijftien foto’s van ZM toont. Op pagina 2 de zondag-rubriek The Big Issue met een beschouwing over de propagandamachine van de junta.

Op de voorpagina vijf foto’s van de repetitie gisteren. Een toont mijn favoriete prinses Sirindhorn, de oogappel van Bhumibol, die evenals eerder de repetitie bijwoonde. De fotograaf heeft de prinses vastgelegd in een karakteristieke wandelhouding die lijkt op die van een doorgewinterde deelnemer aan de Vierdaagse van  Nijmegen. [Zingt u even mee: De paden op de lanen in vooruit met flinke pas]

Slechts één pagina blijft over voor het ‘harde’ nieuws. Pagina 3 opent met een bericht over de overstromingen. Het Meteorological Department waarschuwt de bewoners van het grootste deel van het Noorden, de Central Plains, Bangkok en buurprovincies dat vandaag en morgen zware regenbuien en een harde wind zijn te verwachten als gevolg van een hogedrukgebied dat een heet en vochtig weersysteem ‘ontmoet’.

Het artikel gaat vergezeld van een foto met de situatie in de noordoostelijke provincie Kalasin. Indrukwekkende plaat trouwens waarop een eenzame pickup truck door het water van een overstroomde weg ploegt te midden van een enorme watervlakte.

Hoofdstad past plannen voor crematie aan

22 oktober – De gemeente Bangkok heeft haar plannen voor de crematie aangepast. Er komen meer faciliteiten, zoals accommodaties en mobiele toiletten, en de hoeveelheid voedsel en drinkwater wordt uitgebreid. Want, schrijft de krant in de bovenkop: Millions of mourners expected to attend final farewell to king Bhumibol.

Adjunct-gemeentesecretaris Wantanee maakt dit bekend naar aanleiding van de ervaringen met de repetitie van de optochten die gisteren werd gehouden. Een andere adjunct zegt dat 5 miljoen toeschouwers uit Bangkok en andere provincies worden verwacht. Op Sanam Luang plus omgeving is op de dag van de crematie (26 oktober) slechts ruimte voor 50.000 personen.

De gemeente heeft negen replica’s gebouwd van het crematorium, en 42 plaatsen plus 62 tempels in gereedheid gebracht, waar rouwenden crematiebloemen kunnen neerleggen. Voor de hoge nood zijn 70 toiletwagens met 700 toiletpotten en urinoirs alsmede 150 mobiele toileteenheden om Sanam Luang beschikbaar. Rouwenden die in de stad overnachten, kunnen ook terecht in 65 scholen, hotels, tempels en winkels bij Sanam Luang.

Gisteren werd gerepeteerd voor de drie optochten waarin de koninklijke urn op de Great Victory Chariot van het Grand Palace naar Sanam Luang wordt gebracht en de urn in het crematorium wordt geplaatst.

Vandaag wordt gerepeteerd op de optochten waarin de koninklijke as naar het Grand Palace en twee tempels gaat. De zesde processie met 78 ruiters te paard wordt geleid door prinses Sirrivannavari, een ervaren paardrijdster die Thailand heeft vertegenwoordigd op ruitersport competities.

De media hebben vandaag straf. Ze mogen er geen verslag van doen omdat ze gisteren het verbod op live verslaggeving hebben overtreden. Ze mogen vandaag alleen naar het perscentrum in de Thammasat universiteit gaan. (Voorgaande berichten op de pagina Koning Bhumibol)

Overstroming Kalasin

DDPM waarschuwt voor overstromingen tot donderdag

22 oktober – Het Department of Disaster Prevention and Mitigation (DDPM) is aanzienlijk pessimistischer over de vooruitzichten voor de komende dagen dan het Meteorological Department. Het waarschuwt de bewoners van 33 provincies in het Noorden, Noordoosten, de Central Plains en het Oosten voor een mogelijk tropische storm met harde winden en zware regens. Het DDPM zegt dat ze tot donderdag rekening moeten houden met overstromingen.

Directeur-generaal Chayapol zegt dat de dienst rond de klok de situatie in de bedreigde gebieden in de gaten houdt, zodat snel ingegrepen kan worden als dat nodig is. De vergrote wateruitstroom uit de Chao Phraya barragedam in Chai Nat van 10 tot 21 oktober heeft tot wateroverlast van 103.268 huishoudens geleid. Zeven personen zijn om het leven gekomen. Zaterdag was het waterpeil van de Chao Phraya en haar zijrivieren stabiel na een gemiddelde stijging van 20 cm.

Noordoosten
Maar de overstromingen in het Noordoosten nemen toe. Het water in de rivier Chi in het zuidelijk deel van Khon Kaen is gistermiddag plotseling met [naar?] 9,15 meter gestegen, vergeleken met de metingen op vrijdag, aldus een lokale bron.

Boosdoeners zijn de zware regens die sinds vrijdagavond aanhielden en run-off (bergwater) uit buurprovincie Chaiyaphum. 25 huizen en 1.500 rai aan akkers bij de rivier zijn onder water gelopen. De loco-burgemeester van Tha Phra zegt dat het water blijft stijgen. Begonnen is met het evacueren van bewoners. Later zullen meer gebieden onder water lopen.

Uit Kalasin, dat overtollig water uit Khon Kaen krijgt, zijn enkele kleine overstromingen gemeld. De autoriteiten houden er rekening mee dat de bewoners geëvacueerd moeten worden. Een weg die twee dorpen in Maharasakham verbindt, staat over 1 km onder water.

Noorden
In de noordelijke provincie Tak is een beschadigde weg bijna helemaal gerepareerd en weer berijdbaar, maar grote voertuigen mogen er niet op. In Pichit is na een lange zoektocht het lichaam gevonden van een 12-jarige jongen die twee dagen geleden was verdronken toen hij met vriendjes in de rivier speelde. Dit jaar zijn in de provincie negen personen, waaronder kinderen, verdronken. Het 3rd Army is bezig met een project om het oude en droge deel van de rivier Pichit om te bouwen tot een wateropvanggebied.

RFD jaagt op illegale ziplines

22 oktober – Twee exploitanten van ziplines in Chiang Mai zijn door het Royal Forest Department aangeklaagd wegens illegaal gebruik van bossen. Donderdag kregen de boosdoeners Monjam Zipline en Flying Squirrels bezoek van RFD-personeel en de politie.

Monjam Zipline maakt gebruik van het Mae Rim National Reserved Forest en het Nong Huay Royal Project. De constructie is als ondeugdelijk beoordeeld en blokkeert natuurlijke waterstromen, zegt directeur Attapol van het Forest Protection Operation Centre van de RFD. De Flying Squirrels bevindt zich in het Mae Rim National Forest Reserve.

Ook elders speurt de RFD naar overtreders. In Phuket is in juli een exploitant gearresteerd wegens encroaching (landkraken) van een nationaal park. De politie zegt veel klachten te hebben ontvangen over illegale ziplines die diep in bossen zijn aangelegd. De meeste zijn volgens adjunct-hoofd Surachet van de Tourist Police Division slordig geconstrueerd.

In 2015 botste een Amerikaanse toerist in Chiang Mai tegen zijn voorganger, waardoor hij aan één oog blind raakte. In die provincie opereren twaalf exploitanten illegaal. Zeven worden aangeklaagd, drie moeten hun handel slopen.

Kort nieuws zondag 22 oktober

– RIP olifant Phlai Chomphu. De stier die meer dan een etmaal bekneld had gezeten in een kanaal in Phitsanulok, is zaterdagavond in het National Elephant Institute in Lampang overleden. Dierenarts Weerapong hoopte eerder het dier te kunnen redden door de spieren in zijn gewonde achterpoten elektrisch te stimuleren, maar die behandeling mocht niet baten.

Overigens meldt de krant nog dat de olifant goed reageerde op de behandeling. Eerder gaven dierenartsen het dier een overlevingskans van 50 procent. Het dier was afkomstig uit nationaal park Thung Salaeng Luang.

– De eigenaar van Chang Dao Thong, een bedrijf in Nakhon Pathom dat munten slaat, is vrijdag door de CSD aangehouden omdat hij herdenkingsmunten produceert ter gelegenheid van de zesde verjaardagscyclus van koning Bhumibol, waarvoor hij geen toestemming heeft. Op de achterkant van de munt staat het koninklijk embleem.

De politie was al in januari getipt. Vorige maand werd de CSD geïnformeerd. Die heeft bij de inval vrijdag in zijn fabriek en woning plastic zakken met 154 munten en zes mallen in beslag genomen, alsmede enkele personenauto’s. De eigenaar zegt dat hij de munten slaat in opdracht van het ministerie. Onderzocht wordt of hij wellicht meer munten heeft geslagen dan waarvoor hij toestemming zou hebben.

– Ten slotte besteedt de krant aandacht aan de gestrande reizigers op Suvarnabhumi en de klacht van Panthongtae Shinawatra. Zie Nieuws in 1 regel op de homepagina.

De websJim Thompson, 1966ite bevat een bericht van persbureau AP over een documentaire die nieuw licht werpt op de mysterieuze verdwijning van Jim Thompson, 50 jaar geleden, tijdens een uitstapje naar Maleisië. De film ging op 20 oktober in première op het Eugene International Film Festival in de Amerikaanse staat Oregon.

Thompson, tijdens de Tweede Wereldoorlog werkzaam als inlichtingenofficier, vestigde zich na de oorlog in Thailand en blies de zieltogende Thaise zijde-industrie nieuw leven in. De fim maakt aannemelijk dat hij is vermoord door rebellen van de communistische partij van Maleisië, die hem verdachten van spionage.

Maar hard bewijs is er niet. Filmmaker Barry Broman baseert zich op informatie uit de tweede hand van familie van de moordenaars.

 

Reacties niet mogelijk