Thais nieuws zaterdag 28 oktober

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van oktober zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Vandaag in Bangkok Post: Laatste rustplaats voor Bhumibol

28 oktober – Toen ik vanochtend een eerste blik op Bangkok Post wierp (het was tien voor zes) keerde ik direct terug naar mijn bed. Want de krant besteedt vandaag 4 pagina’s aan Bhumibol’s uitvaart en daarover valt bitter weinig te melden wat voor mijn lezers van belang is.

Dat wordt dus weer foto’s plaatsen met korte bijschriften. Ik neem er één over van gisteren, waarop rook boven het crematorium te zien is, het enige wat aan beeldmateriaal beschikbaar is van de lijkverbranding. De fotogalerij wordt vandaag in de loop van de dag aangepast.

Meer weten? Klik hier:
World grieves in sympathy with sorrowful Thais
Mourners begin long journey back home
King divides up relics and funeral ashes
Catching up on the late King’s legacy
Tree of life brings poignant reflections
The royal seeds of a biofuel revolution 

crematorium donderdagavond

Tot teleurstelling van degenen die erop gewacht hadden, zond de tv donderdagavond geen beelden uit van de crematie. Op de foto is de koning begonnen aan zijn reis naar de hemel.


 

mangoboom in het King Rama IX park, gepland door de koning

‘Iedere keer als ik deze mangoboom water geef, moet ik huilen’, zegt Panya Naknilthong, tuinman in het Rama IX park in Bangkok, over de boom die in 1987 door Bhumibol is geplant. ‘Hij herinnert mij eraan hoeveel de koning zijn hele leven heeft gedaan voor zijn volk.’


 

Rivieren zwellen, overstromingen dreigen

28 oktober – Aan niet-uitvaart nieuws bevat de krant drie berichten, maar die kunnen mijn journalistieke hart ook niet in vuur en vlam zetten: 1 Vrees voor ‘ernstige overstromingen’, 2 de opening van twee nieuwe centra in Rangsit en Nonthaburi waarin migranten hun verificatieproces kunnen afronden om een werkvergunning te verkrijgen en 3 een bericht over een diefstal in het huis van ‘a pair of lovers’ uit Myanmar dat op de social media iets te openhartig was geweest over hun weelde. Uit de woning in Chon Buri verdwenen gouden sieraden en 105.200 baht aan contant geld.

Gevreesd wordt voor ‘ernstige overstromingen’ daar het waterpeil in rivieren stijgt, zoals de Chi in Kalasin. Veel provincies in het Noordoosten en de Central Plains lopen gevaar. De gouverneur van Kalasin zegt dat de situatie nog beheersbaar is, maar het waterpeil baart zorgen. Op plaatsen waar overstromingen dreigen, worden dijken versterkt met zandzakken.

De wateruitstroom uit de Ubolratana dam is sinds dinsdag verminderd omdat minder water het erachter gelegen reservoir in stroomt. Op 18 oktober stond het voor 120 procent vol. De uitstroom wordt terug gebracht naar 45 miljoen kubieke meter water per dag.

In de provincie Chai Nat wordt de wateruitstroom uit de Chao Phraya barragedam gehandhaafd op 2.700 kubieke meter water per seconde. Het waterpeil in de Chao Phraya in Nakhon Sawan ten noorden van de dam begint te zakken. Desondanks ontsnappen woonkernen benedenstrooms in Chai Nat niet aan overstromingen. Delen van vier districten staan onder water, waardoor ruim drieduizend huishoudens natte voeten hebben.

In Chiang Mai heeft een brug het dinsdag begeven onder de kracht van de stortbuien. Het Highways Department verwachtte gisteravond klaar te zijn met de aanleg van een Bailey brug.

Het Meteorological Department voorspelt minder regen met uitzondering van het Zuiden.

De wateroverlast in Sapphaya (Nakhon Sawan) duurt al een maand

Kort nieuws zaterdag 28 oktober

• VietJet Air opent in december, wanneer het hoogseizoen begint, twee nieuwe routes tussen Ho Chi Minh City en Phuket en Chiang Mai. Het aantal routes komt daarmee op vijf.

• Politie redt Maleisische vrouw uit de klauwen van Taiwanees die haar martelde omdat het haar niet lukte slachtoffers voor zijn callcentre te vinden.

• Cambodja heeft 2400 smartphones in beslag genomen die vanuit Thailand over water werden gesmokkeld. Het schip met 24 kisten mobieltjes waaronder de merken Samsung en LG werd bij het eiland Dek Koul niet ver van Sihanoukville onderschept.

• Twaalf Vietnamezen zijn in de vroege ochtend van zaterdag in een bus aangehouden die onderweg was van Bangkok naar Nong Khai. Ze hadden geen visum of hun visum was verlopen. De politie was getipt.

• De overstromingen in 17 provincies, de meeste in de Central Plains, blijven aanhouden maar het water gaat over een week zakken, voorspelt het DDPM. Door de overstromingen zijn 296.000 personen in 2.409 huishoudens gedupeerd; 20 gezinnen moesten geëvacueerd worden. Het district Sapphaya in Nakhon Sawan (foto) staat al een maand onder water.

• Badmintonspeelster Ratchanok Intanon, die dit jaar drie toernooien heeft gewonnen, is in de kwartfinale van de Yonex French Open verslagen door haar Taiwanese rivaal Tai Tzu. Ratchanok, in 2013 wereldkampioen, is gestegen naar de zesde plaats van het vrouwenklassement en vierde plaats van het Destination Dubai klassement. Daarop staan acht speelsters die zich geplaatst hebben voor het toernooi in december, waarmee het seizoen wordt besloten.

• Visser vermist na aanvaring op het Ratchaprapha reservoir (Surat Thani). Zijn longtail boot kreeg zaterdagochtend vroeg voor zonsopgang 2 km vanaf de wal motorpech waarna een andere boot er tegenaan voer. Door de harde klap viel hij over boord. De bestuurder van de andere boot zag kans naar de wal te zwemmen.

• 132 Thai, waaronder twee transgenders, zijn in uitgaansgelegenheden in Kuala Lumpur (Maleisië) aangehouden omdat ze niet over een werkvergunning beschikten. Veel Thaise vrouwen trekken zuidwaarts, gelokt door de hoge beloningen die op Facebook worden voorgespiegeld. De maximale boete op illegaal werk bedraagt 1.000 ringgit (7.830 baht) en/of een gevangenisstraf van zes maanden.

Reacties niet mogelijk