Thais nieuws zaterdag 21 oktober

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van oktober zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Sanam Luang

Thailand neemt afscheid van Rama IX

21 oktober – Nog vijf dagen en dan neemt Thailand na een rouwperiode van 1 jaar definitief afscheid van koning Bhumibol (Rama IX). Kosten nog moeite zijn gespaard om de monarch een waardig afscheid te geven. Dit weekend vinden de laatste openbare repetities plaats van de zes processies.

Het openingsverhaal van Bangkok Post is vandaag geheel gewijd aan alle verkeersmaatregelen en de plaatsen waar toeschouwers worden toegelaten. Het artikel gaat vergezeld van een kader met de portretjes van de koninklijke hoogheden en hoogwaardigheidsbekleders die de crematie bijwonen. Tot nu toe respectievelijk 14 en 18, waaronder koningin Maxima.

De krant heeft ook een speciale website gemaakt met uitgebreide informatie over voorgaande crematies, achtergrond gegevens over de Phra Meru Mas en informatie voor de bevolking, zoals de voorgeschreven dress code. Zie: https://kingrama9.bangkokpost.com/

Op 2 november verricht prinses Sirindhorn de opening van het gebied rond het crematorium. Inmiddels staat het in volle glorie te pronken op Sanam Luang.

Khon Kaen: Ubolratana dam verhoogt wateruitstroom

21 oktober – Bewoners die bij de rivier Phong in Khon Kaen wonen, hebben het dringend advies gekregen zo snel mogelijk hun bezittingen in veiligheid te brengen, daar de Ubolratana dam meer water is gaan lozen omdat het stuwmeer overbelast is.

De uitstroom is verhoogd van 50 naar 54 miljoen kubieke meter water per dag. Daarmee is gisteren op het middaguur begonnen. Per dag  vloeit 70 miljoen kubieke meter water het meer in. Door de verhoogde uitstroom stijgt het water in de rivier met 30 centimeter. Vijf tambons zijn al overstroomd. De rivieroever is met zandzakken 50 cm verhoogd, maar het water stroomt er al overheen.

In Phetchabun is de rivier Pa Sak buiten haar oevers getreden. 120 huizen en duizenden rai aan akkers zijn onder water gelopen, op sommige plaatsen staat het water meer dan een meter hoog.

In de noordelijke provincie Tak is een dorp donderdagnacht getroffen door zware regenbuien en run-off.

In Phichit heeft de kerkelijk gouverneur de noodklok geluid omdat enkele tempels onder water staan, afkomstig van de rivieren Yom en Nan. Hij heeft om donaties gevraagd voor de aanschaf van platbodems om de monniken te vervoeren naar religieuze activiteiten.

Mekong: Nieuw verzet tegen de Pak Beng dam

21 oktober – Milieugroep Rak Chiang Khong Conservation heeft haar campagne tegen de aanleg van de Pak Beng dam in de Mekong weer opgepikt. De groep heeft een klacht ingediend bij de Supreme Administrative Court over het Department of Water Resources en het Thai National Mekong Committee die verzuimd hebben de lokale bevolking op drie openbare hoorzittingen behoorlijk te informeren.

De advocaat die de Community Resource Centre Foundation vertegenwoordigt, zegt dat de dam die in Laos wordt gebouwd rampzalig is voor de ecologie van de rivier en het levensonderhoud van dorpelingen die van de rivier afhankelijk zijn.

De milieugroep, die bewoners uit acht dorpen langs de rivier vertegenwoordigt, diende in juni een soortgelijke klacht in bij de Central Administrative Court, maar die heeft de klacht afgewezen. Dus zoekt de groep het nu hogerop. De dorpelingen zijn bevreesd dat hun boerenbedrijf geschaad wordt door het stijgende waterpeil met wel 10 meter en andere gevolgen van de dam.

De projectontwikkelaar ontkent dit. De dam is een zogeheten run-of-river dam met weinig of geen wateropslag. Naar verwachting begint de bouw dit jaar en levert ze vanaf 2023 912 MW aan elektriciteit [die als ik me goed herinner door Thailand wordt afgenomen]. (Zie verder de pagina Mekong: Brood uit het water over alle aanslagen op de Mekong.) (Klik hier voor een kaartje met alle geplande dammen in de Mekong)

Minister Anupong (BiZa) krijgt de wind van voren

21 oktober – Minister Anupong (Binnenlandse Zaken) ligt onder vuur omdat hij zijn handtekening heeft gezet onder de aanschaf van snelheidsdetectoren voor de politie die 700.000 baht per stuk kostten.

Politiek actievoerder Veera Somkwamkid zegt dat dit acht keer meer is dan wat het apparaat op de markt kost. Normaal kosten ze volgens hem 130.000 baht per stuk. Op de Facebook pagina CSI LA wordt zelfs een bedrag van US$ 1.000 genoemd (34.000 baht).

De minister zegt niet geweten te hebben hoeveel ze kosten toen hij toestemming gaf voor de aanschaf van de 849 handheld speed guns voor 573 miljoen baht. Het kabinet keurde op 10 oktober de aanschaf goed.

Directeur-generaal Chayapol van het DDPM zegt dat de regering de verkeersveiligheid als prioriteit beschouwt. De meeste ongelukken worden veroorzaakt omdat bestuurders veel te snel rijden.

Gewonde olifant opgenomen in National Elephant Institute te Lampang

Kort nieuws zaterdag 21 oktober

– Phlai Chomphu, de olifant die dinsdag bekneld raakte in een kanaal in Phitsanulok, is gisterochtend gearriveerd in het National Elephant Institute in Lampang, waar hij behandeld wordt aan de opgelopen verwondingen aan zijn achterpoten. Dierenarts Thaweephok zegt dat het dier ernstig gewond is, ‘maar dit betekent niet dat het niet behandeld kan worden’.

Toen het dier werd ontdekt, was het bijna helemaal bedekt met water. Het kon alleen ademen door zijn slurf boven water uit te steken. De eerste pogingen om het te redden, mislukten, maar woensdag lukte het bewoners, veeartsen en lokaal personeel de jumbo op het droge te trekken.

Vermoedelijk was Phlai afkomstig uit nationaal park Thung Salaeng Luang. Hij werd het 3 meter diepe kanaal in gesleurd door een sterke waterstroom uit een bergkreek.

– Voormalig parlementslid Somkuan uit Nakhon Sawan (Democraten) mag vijf jaar met zijn politieke duimen draaien omdat hij na zijn vertrek als parlementslid in mei 2011 een valse inkomensverklaring heeft overlegd. De afdeling voor politieke ambtsdragers van het hooggerechtshof veroordeelde hem tevens tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand en een boete van 4.000 baht. Aanvankelijk kreeg hij het dubbele, maar de rechtbank halveerde de straf omdat hij bekend heeft.

Dezelfde rechtbank veroordeelde voormalig permanent secretaris Supoj Saplom van het ministerie van Transport vorige maand tot 10 maanden cel en in maart kreeg voormalig Pheu Thai-parlementslid Kasem uit Chiang Mai een gevangenisstraf van 12 maanden. Beiden voor hetzelfde vergrijp. Politici en hoge ambtenaren zijn verplicht bij aantreden en vertrek inzage te geven in hun vermogen en schulden. Van Kasem is 168 miljoen baht in beslag genomen. Meer over Supoj op de pagina Supoj Saplom.

– Zes personen zijn aangehouden in verband met de bomaanslag op 27 juli in Rueso (Narathiwat), die leidde tot een blackout en schade toebracht aan overheids eigendommen. Aan de hand van DNA onderzoek van hun kleding en onderzoek van hun mobieltjes hoopt de politie hun schuld te kunnen vaststellen.

De aanhouding maakt deel uit van de versterking van de beveiliging in de aanloop naar de herdenking woensdag van het Tak Bai incident 13 jaar geleden waarbij 85 moslims stikten in legervoertuigen. Zij waren gearresteerd bij een anti-regerings protest.

De afgelopen dagen zijn in de districten Bacho, Sungai Padi en Chanae enkele bomaanslagen gepleegd. In het district Muang zijn vijf controleposten versterkt voor de beveiliging van de binnenstad en vier voor de buitengebieden.

Paweena Hasap en zoon en woordvoerder Kosolwat van het kantoor van de PG, bij het ministerie van Justitie– Het ministerie van Justitie gaat ermee akkoord financiële en juridische steun te verlenen aan de familie van een 3-jarige jongen die als gevolg van een verkeersongeluk in 2015 in Khon Kaen gehandicapt raakte. Moeder en zoon brachten gisteren onder begeleiding van woordvoerder Kosolwat van het kantoor van de procureur-generaal (OAG) een bezoek aan het ministerie.

De moeder had eerder de OAG gevraagd te helpen bij een civielrechtelijke procedure tegen het ministerie van Volksgezondheid waarin ze een bedrag van 5 miljoen baht eiste vanwege het ongeluk dat was veroorzaakt door een pickup truck van een lokaal ziekenhuis in Khon Kaen. Maar verschillende gesprekken om de zaak buiten de rechtbank te regelen hadden geen resultaat.

Bij het ongeluk botste de wagen tegen een motorfiets bestuurd door de vader [geen details]. De bestuurder van de pickup heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf gekregen van zes maanden met een proeftijd van twee jaar. Op 10 november komt de zaak voor bij de Civil Court.

– Werk aan de winkel voor het OM dat gisteren van de DSI haar rapport heeft ontvangen over een zaak waarin 2.653 personen voor 574 miljoen baht zijn opgelicht. De slachtoffers kochten investeringspakketten van System Plug and Play Co en van Innovision Holding Co. Ze zouden het eerste jaar elke week een winst van 7 procent ontvangen, maar velen hebben nooit een cent gezien. In totaal zouden ruim 4.000 personen het slachtoffer zijn van de oplichting. De zaak kwam in mei aan het licht toen de Stop Money Game Association aangifte deed.

– Thaise researchers en uitvinders hebben op internationale technologie shows in Taiwan en Polen tientallen onderscheidingen in de wacht gesleept. De Thaise deelnemers namen met steun van de National Research Council of Thailand deel aan de shows. In Tapei won de Thaise inzending, een draagbaar alternatief voor DNA-onderzoek op pathogenen in voedsel, een platina onderscheiding. In Polen ging eveneens platina naar de uitrusting voor de reparatie van hoogspanningsleidingen zonder dat het nodig is ze af te sluiten.

– Zeven buitenlanders zijn in Bangkok en Chon Buri in drie afzonderlijke oplichtingszaken aangehouden. Ze worden verdacht van romance scam, het gebruik van valse Amerikaanse dollarbiljetten en fraude via een callcentre. De arrestaties werden gisteren bekend gemaakt door het hoofd van de politie en het hoofd van de toeristenpolitie in Pattaya. Het gaat om een man uit Mozambique, drie personen uit Iran en drie vrouwen uit Taiwan.

Reacties niet mogelijk