Thais nieuws vrijdag 27 oktober

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van oktober zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Vandaag in Bangkok Post

27 oktober – Negen pagina’s trekt Bangkok Post vandaag uit voor wat op de voorpagina A poignant farewell (Een schrijnend vaarwel) wordt genoemd. De krant is niet vies van retoriek, want schrijft: ‘De tranen van de natie vloeiden toen koning Bhumibol Adulyadej naar de hemel opsteeg in een ceremonie gisteravond die voor altijd in het Thaise geheugen gegrift zal zijn.’ En op de sportpagina kopt de krant: King will always be in atheletes’ hearts.

Ook in de teksten trekt de krant alle registers open. Ik citeer uit het artikel Tears flow openly as procession unwinds: ‘Het melancholieke moment resulteerde in veel ontroostbare Thai die in tranen uitbarstten.’  Met dat moment doelt de krant op de ceremonie van 17 uur, waarbij de hoge gasten crematiebloemen bij de urn legden.

Beste lezers, lieve lezeressen van Nieuws uit Thailand, evenals de voorgaande twee dagen beperk ik mij tot links naar fotoalbums c.q. pagina’s en plaats ik enkele foto’s. Een samenvatting van al die lofuitingen hoeft u van mij niet te verwachten.

Rest te vermelden dat het moment suprème, de lijkverbranding om 22 uur, niet op de televisie werd vertoond en dat de urn waar rouwenden in de Chakri Maha Prasat Throne in het Grand Palace de afgelopen maanden voor op de vloer lagen, leeg was. Het stoffelijk overschot van de koning lag al die tijd in een doodskist en werd woensdagavond al naar Sanam Luang gebracht. Maar die informatie is alleen te vinden op de social media, de dorpspomp van de 21e eeuw. (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

Update: Koning Vajiralongkorn heeft vrijdagochtend het stoffelijk overschot en de as van Bhumibol opgehaald en naar de Dusit Maha Prasat Throne Hall en de tempel van de Emerald Boeddha in het Grand Palace gebracht.  Zaterdag leidt de koning een merit-making ceremonie in de Dusit Maha Prasat Throne Hall en bewijst er het stoffelijk overschot de laatste eer. Op zondag gaat gaat het stoffelijk overschot naar de Chakri Maha Prasat Throne Hall en de as naar twee tempels. (Bron: website Bangkok Post, 27 oktober)

Processie saluutschoten

Fotoalbum met 17 foto’s van de koninklijke processie, gisteren van het Grand Palace naar Sanam Luang

Meer foto’s in het artikel Tears flow openly at historic cremation.


 

Stockholm eerbetoon aan Bhumibol

Afscheid van koning Bhumibol in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Bhumibol ontving in april 1950 de Knight of the Swedish Royal Order of the Seraphim. De Royal Honour Guard bracht zijn wapenschild gisteren van het paleis naar de Riddarholmen Church, waar de Zweedse monarchen zijn begraven.


 

Ceremonie, bijgewoond door koninklijke hoogheden en hoogwaardigheidsbekleders

Ceremonie met koninklijke hoogheden en hoogwaardigheidsbekleders, die later crematiebloemen van sandelhout zouden neerleggen in het crematorium. Op de derde rij koningin Máxima (tweede van rechts). Naast haar koningin Mathilde van België.


 

Uit The Majestic Splendour

Pas verschenen: The Majestic Splendour, een prachtig schetsboek van twee illustrators met zeventig schetsen van gebouwen en locaties die een relatie hebben met koning Bhumibol.


 

Kanchanaburi - Huilende vrouw nadat ze een sandelhout bloem heeft neergelegd

Huilende vrouw in Kanchanaburi nadat ze bij een replica ven het crematorium een sandelhout bloem had neergelegd. Volgens het coördinatiecentrum van het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben gisteren ruim 19 miljoen personen bloemen neergelegd bij replica’s van het crematorium, in tempels en op andere aangewezen plaatsen. In Buriram is de as van de verbrande bloemen in het Huay Jorakhaemak reservoir uitgestrooid. Ook elders werd de as aan het water toevertrouwd. Klik hier voor foto’s uit zestien provincies.


 

Crematoriumterrein

Het crematoriumterrein is van 2 tot 30 november toegankelijk voor bezichtiging. Er worden vijfduizend toeschouwers per uur toegelaten. Ze mogen een kwartier doorbrengen voor het crematorium en 45 minuten in de zes tentoonstellingshallen. ’s Avonds vinden voorstellingen plaats van het Ramakien mask dance drama en culturele voorstellingen.


 

crematorium donderdagavond

Tot teleurstelling van degenen die erop gewacht hadden, zond de tv donderdagavond geen beelden uit van de crematie. Op de foto is de koning begonnen aan zijn reis naar de hemel.


 

Sculptuur We Miss Our KingSculptuur, gemaakt door de faculteit architectuur van de universiteit van Chiang Mai. Daar houdt CentralFestival Chiang Mai tot 29 oktober de beurs We Miss Our King, The Father to the Nation. Geen idee wat het voorstelt? Wacht maar tot de zon erop schijnt dan verschijnt een portret van de koning.

Reacties niet mogelijk