Thais nieuws maandag 30 oktober

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van oktober zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Vandaag in Bangkok Post

Prinses Sirivannavari leidt de tiende processie30 oktober – Vannacht om 12 uur eindigde de vijfdaagse uitvaart van koning Bhumibol die gepaard ging met veel pracht en praal in tien optochten. In de laatste optocht gistermiddag brachten koning Vajiralongkorn en prinses Sirindhorn de twee urnen met de as van Bhumibol naar twee tempels (zie de foto op de homepagina). Een derde urn is bijgezet in de Chakri  Maha Prasat Throne Hall van het Grand Palace. De gehele voorpagina is gewijd aan de processie die verder bestond uit soldaten te paard van het 29th Cavalry Batallion, geleid door prinses Sirivannavari.

Op pagina 2 nog één kolom over de uitvaart (Roads safer as Thai see off late King) maar verder het ‘normale’ nieuws van de dag. De pagina opent met de moord op Juthaporn Oun-on, voormalig directeur van de onderwijsdienst in Cham (Si Sa Ket), die sinds juli vermist was. Van de moord wordt een legerkapitein verdacht.

Verder een bericht over de overstromingen, een special report (achtergrondverhaal) over dienstplichtigen die huishoudelijk werk moeten doen in het huis van hun meerdere en een oproep aan 40.000 rekruten die dit jaar geselecteerd zijn in de tweede rekruteringsronde om zich deze week te melden. Maar eerlijk gezegd begrijp ik van dat bericht niet veel.

Op pagina 3 een interview met de nieuwe hoofdcommissaris Chantape van de gemeentepolitie van Bangkok. Hij wil het politiekorps hervormen, de houding van politieofficieren verbeteren met als doel de bevolking een betere indruk van het korps te geven.

Verder: Het OM bereidt zich voor op het beroep dat voormalig minister van Handel Boonsong en zijn toenmalige staatssecretaris hebben ingesteld in de rijstzaak die betrekking heeft op frauduleuze G2G deals (government to government).

En als derde een bericht over het protest van bewoners in Chachoengsao, Rayong en Chon Buri tegen het bevel van de NCPO om de stadsontwikkeling er in overeenstemming te brengen met het regeringsbeleid voor de Eastern Economic Corridor (EEC). Ze vinden het bevel onbillijk voor bewoners en pleiten voor lokale participatie.

Pagina 4 is een fotopagina, dus daar ben ik snel mee klaar.

Ubonrat dam vermindert uitstroom

Overstromingsnieuws

– De wateruitstroom uit de Ubonrat dam (foto) in Khon Kaen is vanaf zondagmiddag teruggebracht van 54 miljoen kubieke meter water per dag naar 38 miljoen totdat de dijkbreuk over een afstand van 30 meter langs een irrigatiekanaal is gerepareerd. Een gebied van 3.500 rai aan akkers is onder water gelopen. [In een eerder bericht staat 30.000 rai, maar daar zal wel een nulletje te veel staan.]

Er wordt met man en macht aan de reparatie gewerkt om te voorkomen dat het water andere akkers onder water zet en de Phra Khue stroom, het Thung Sang moeras en de stad Khon Kaen in stroomt. De gouverneur hoopt dat het zal lukken het water binnen drie dagen onder controle te krijgen. De bewoners van drie districten is geadviseerd hun spullen in veiligheid te brengen.

– Vier districten in Chai Nat staan nog onder water. Het district Sapphaya is het hardst getroffen. Daar staan 2.800 huizen onder 1 meter water. De Wat Wang Sakhon buurt staat al een maand onder water. Voedselvoorraden raken op en tot overmaat van ramp stinkt het water. Het provinciaal land development office verspreidt EM ballen om het verontreinigde water te behandelen. (Bron bovenstaande berichten: website Bangkok Post, 29 oktober)

– Het Meteorological Department heeft de bewoners van tien provincies in het zuidelijk deel van de Central Plains en het Zuiden gewaarschuwd dat ze de komende dagen zware regens en harde winden kunnen verwachten alsmede overstromingen. In de Golf van Thailand en de Andaman zee jaagt de wind de golven op tot een hoogte van 2 tot 3 meter. Schepen dienen met de uiterste voorzichtigheid te navigeren, kleintjes kunnen maar beter niet uitvaren.

Boosdoener is een lagedrukgebied dat langzaam over de Golf van Thailand, het Zuiden en de Andaman zee westwaarts trekt. Vooral het Zuiden krijgt veel regen voor zijn kiezen.

– De werkgroep watermanagement van het ministerie van Landbouw werkt aan drie plannen om de stroomsnelheid van het water in het oostelijk deel van de Chao Phraya te verhogen. Wanneer de plannen klaar zijn, worden ze ter goedkeuring voorgelegd aan de National Water Resources Commission en vervolgens aan het kabinet.

De commissie is het eens over de aanleg van een kanaal tussen Bang Ban en Bang Sai (Ayutthaya), daar het huidige kanaal te veel bochten telt die de snelheid afremmen. Het kanaal van 22 km kan het aantal overstromingen in Ayutthaya en Ang Thong beperken. Een tweede plan voorziet in verhoging van de stroomsnelheid in het Chai Nat-Pasak kanaal.

Over het derde plan, de aanleg van een kanaal van 130 km van de rivier Pasak (Lop Buri) naar de Golf van Thailand in Samut Prakan zijn de meningen verdeeld. Een andere optie is om het langs de Third Outer Ring Road in Ayutthaya aan te leggen en te verbinden met de Golf van Thailand.

Ander kort  nieuws

– Een man van 54 is zondagochtend vroeg in de rivier Phong (Khon Kaen) verdronken. Terwijl hij bezig was zijn net uit te gooien werd hij vermoedelijk geraakt door een vallende boomtak. Een vriend die ook aan het vissen was, zegt het geluid te hebben gehoord van iets wat in het water viel.

Dorpelingen vonden na twee uur zoeken het levenloze lichaam van de man op 100 meter afstand van de plaats waar hij was gaan vissen. Het was meegesleurd door het snel stromende water.

– In de zaak tegen oud-premier Yingluck voor de afdeling politieke ambtsdragers van het hooggerechtshof is zowel door het OM als Yingluck geen beroep aangetekend. Yingluck werd op 27 september bij verstek veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf voor haar rol in het hypotheeksysteem voor rijst. Ze zou nagelaten hebben frauduleuze rijstdeals te voorkomen. Naar verluidt zou Yingluck in Engeland politiek asiel willen aanvragen.

– 89 mannen uit Nakhon Ratchasima die zich op 15 oktober gezamenljik voor veertien dagen hadden laten inwijden als monnik om eer te bewijzen aan koning Bhumibol, hebben gisteren hun retraite beëindigd. Het was een bont gezelschap van zakenlieden, ambtenaren en anderen. Ze hebben allemaal een monastic (klooster) naam gekregen die begint met het woord Sima, wat betekent van Nakhon Ratchasima. Zo heet één nu Sima Kittiko: eerbiedwaardige man van Nakhon Ratchasima. Een ander heet Sima Jantho: man die net zo helder schijnt als de maan van Nakhon Ratchasima.

– De as van de sandelhout bloemen die waren neergelegd bij de negen replica’s van het crematorium en 113 paviljoens in Bangkok en buurprovincies is gisteren in zee verstrooid. In een gezamenlijk operatie van de marine en de gemeente Bangkok voer HTMS Sichang naar de monding van de Chao Phraya om de as daar aan de zee toe te vertrouwen. In andere provincies is dat al op vrijdag gebeurd. (Bron alle berichten: website Bangkok Post, 29 oktober)

Reacties niet mogelijk