Thais nieuws donderdag 26 oktober

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van oktober zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Treurende vrouwen

Vier fotoalbums

25 oktober in 14 foto’s: klik hier.

Voor nog meer foto’s, onder andere uit Nakhon Phanom, klik hier.

Voor foto’s van de replica’s van het crematorium, klik hier.

Voor het fotoalbum A year in mourning, klik hier.

In de loop van de dag worden foto’s bijgeplaatst van de optocht van vandaag, zodra die op de website van de krant beschikbaar zijn. Blijf Nieuws uit Thailand volgen.


 

Vandaag in Bangkok Post

Cremation rites26 oktober – Evenals gisteren is de krant vandaag ingevouwen in een full-colour glossy met op de voorkant een foto van de Phra Meru Mas (crematorium) tegen een zwarte achtergrond en de tekst Farewell for Beloved Monarch. In de bijlage fraaie afbeeldingen van de sculpturen die het crematorium sieren.

Ik noem de vier grote goden Indra, Brahma, Narayana en Shiva; de vier goddelijke bewakers die het welzijn van mensen bewaken (voor elke kompasrichting 1) en de Himavanta Forest Creatures zoals Garuda (half mens, half vogel)), Naga (een grote slang met een gouden kop, rode ogen en meestal groene of zwarte schubben). Naga, die onder water leeft, vormt een natuurlijke vijand van de Garuda die over de hemel heerst.

Verder een tekening van het crematoriumterrein, waarop behalve de Phra Meru Mas paviljoens staan voor leden van de koninklijke famile, topambtenaren, monniken, hofartsen en een muziekensemble dat tijdens de ceremonie speelt.

De krant is in haar geheel gewijd aan de uitvaart, ander Thais nieuws is ‘verbannen’ naar de website. Vandaag verhuist de urn met het stoffelijk overschot van Bhumibol van de Dusit Maha Prasat Throne Hall naar Sanam Luang. Om half vijf houdt de Supreme Patriarch een preek en om 22 uur begint de lijkverbranding. (Alle voorgaande berichten over Bhumibol’s dood zijn gebundeld op de pagina Koning Bhumibol)


 

Aankomst koning en koningin van Bhutan en hun 1-jarige zoon en de koning en koningin van Lesotho.

Aankomst koning en koningin van Bhutan en hun 1-jarige zoon en de koning en koningin van Lesotho.


 

Sirivannavari Nariratana

Prinses Sirivannavari Nariratana bij haar paard W-Calata. De prinses rijdt zondag aan de de kop van de zesde processie, die bestaat uit ruiters van de 29th Cavalry Battalion, King’s Guard. Zij brengen de as van de koning naar twee tempels en het Grand Palace.


 

De processie van het Grans Palace naar Sanam Lung

Het lijkt op een film in slow motion: de optocht vandaag waarin de urn met het stoffelijk overschot van koning Bhumibol van het Grand Palace naar Sanam Luang wordt gebracht. De begeleidende courtiers (hovelingen) en koninklijke functionarissen, gekleed in kleurrijk ceremonieel tenue lopen in de zogeheten dern lien thao pas, een trage glijdende beweging waarbij de voet niet meer dan een centimeter van de grond wordt getild op het plechtige ritme van de drums van de legerdrumband. De optocht over een afstand van 1 kilometer duurt 2 uur.


 

Drukte bij replica van crematorium

In de rij bij het Royal Thai Air Force Stadion om er bij de replica van het crematorium sandelhout bloemen neer te leggen. In Bangkok zijn op negen plaatsen replica’s gebouwd.


 

De koninklijke urn, geplaatst in het crematorium

De koninklijke urn staat in positie in de Phra Meru Mas. Donderdagmiddag werd die naar boven getakeld na driemaal om het crematorium te zijn vervoerd. Om 22 uur begint de lijkverbranding.

Reacties niet mogelijk