Thais nieuws 16-31 oktober

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 1-15 oktober zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Uitvaart Bhumibol: Wat mag en niet mag

20 oktober – ‘Long Live the King’ roepen wanneer donderdag de processie met de koninklijke urn passeert, is niet toegestaan. Toeschouwers dienen stil te zijn, ze mogen geen selfie nemen met de processie op de achtergrond, professionele camera’s plus statieven en lenzen zijn verboden, zonnebrillen moeten afgezet worden wanneer de optocht langs komt; hoeden, waaiers en paraplu’s moeten zwart zijn.

Bangkok Post opent vandaag de voorpagina met een etiquette handleiding voor toeschouwers van de processie op donderdag. Werkelijk niets wordt aan het toeval overgelaten. Op drie plaatsen mogen belangstellenden toekijken: op het voetpad van de Maharat Road, Sanam Chai Road en bij de City Pillar. Om daar toegelaten te worden, dienen ze bij controleposten hun ID te tonen.

Woordvoerder Saowaree die de PR verzorgt voor de uitvaart, adviseert: Neem eten en drank mee en vergeet je medicijnen niet als je ziek bent.

Overstroming Bangkok

Overstromingen: de beste stuurlui staan nog steeds aan wal

20 oktober – De beste stuurlui staan aan wal, en Als het kalf verdronken is dempt men de put lijken mij twee gezegdes die van toepassing zijn nu de huidige gouverneur van Bangkok, evenals zijn voorganger, onder vuur ligt omdat na een extreem zware regenbui op 55 plaatsen wegen onder water zijn gelopen.

De vorige gouverneur probeerde zich er met een grapje van af te maken – ‘Ga je toch op een berg wonen’ – deze gouverneur geeft de weergoden de schuld en de tekort schietende capaciteit van het hoofdstedelijk riool- en watertunnelstelsel bij piekbelasting. Bovendien flikkert iedereen hier afval in de rioolputten, waardoor ze verstopt raken, en kapot huisraad verdwijnt in kanalen, waardoor de doorstroom wordt vertraagd.

Ik meen dat de put waarin het kalf is verdronken, helemaal niet wordt gedempt, want zodra de ellende voorbij is, is het weer business as usual. Preventief periodiek onderhoud wordt niet gepleegd. Huisvuil wordt in mijn straatje regelmatig opgehaald, maar ik heb nog nooit een zuigwagen gezien. Misschien moet het stadsbestuur eens een kijkje nemen in Nederland hoe we het riool schoon houden. Of eigenlijk maar niet want buitenlandse studietrips door ambtenaren worden door velen beschouwd als snoepreisjes. Ja, Thai zijn enorme zeurpieten.

Ik schrijf dit alles naar aanleiding van het hoofdredactioneel commentaar van BP gisteren, dat onder de kop Stop lame city flood excuses meent de waarheid in pacht te hebben. De krant citeert premier Prayut die heeft gezegd dat Bangkok en het land een lange-termijn watermanagementplan nodig hebben en geen knieval reactie zoals van de gouverneur en zijn bestuur.

‘Aswin en zijn bestuur dienen te beseffen dat het tijd wordt de manier waarop met overstromingen wordt omgegaan, te herzien en dat inefficiëntie wordt gerepareerd. Kreupele excuses zijn niet langer acceptabel. Ze dienen te weten dat de bevolking beter verdient.’

Kan het nog vager en vrijblijvender­, beste stuurlui aan wal? (Bron: Bangkok Post, 19 oktober)

Macaber: Dode baby gevonden in achtertuin nieuwe winkel

20 oktober – Ze had een miskraam gehad en wist zich geen raad met het zes maanden oude kind dus gooide het over een 1,5 meter hoog hek. Donderdagochtend vond in Kabin Buri (Prachin Buri) de 8-jarige dochter van de eigenaar het kind in de achtertuin van een winkel in schotelantennes, die nota bene die dag zou opengaan. De schedel van het kind was gebroken.

Aldus hoofd Songsak van het poliiebureau Kabin Buri over wat er woensdag en donderdag gebeurd was. Achter de winkel bevond zich een plaats waar drie tot vier jonge paartjes, meest studenten, bijeenkwamen. De huurders zijn een 18-jarige jongen en 16-jarig meisje.

Het meisje vertelde dat ze de miskraam had gehad tijdens het urineren en geschokt was. Songsak zegt het resultaat van de autopsie af te wachten alvorens te besluiten wat verder te doen. (Bron: website Bangkok Post, 19 oktober)

Sukhothai aan de rand van ernstige overstromingen

20 oktober – De bewoners van Si Satchanalai (Sukhothai, kaartje) worden bedreigd door gigantische overstromingen nadat een grote hoeveelheid water uit het Mae Tha Phae reservoir is gestroomd doordat over 40 meter een dijk bij de overloop is ingestort. Het waterpeil in het Mae Tha Phae kanaal is in hoog tempo gestegen en een krachtige waterstroom bedreigt huizen benedenstrooms.

SukhothaiTot overmaat van ramp viel de doorbraak nagenoeg samen met het inzakken van enkele dijken langs een deel van de rivier Pasak in het district Lom Sak (Phetchabun), waardoor woongebieden langs de rivier onder water liepen.

Provinciemedewerkers zijn al uren bezig de gaten met zandzakken te dichten, maar de situatie in Si Satchanalai blijft zorgelijk. Verwacht werd dat het water uit het reservoir afgelopen nacht tegen middernacht de dichtstbijzijnde dorpen in tambon Sarachit (Si Satchanalai) zou bereiken.

De situatie in Khon Kaen is labiel daar het Ubonrat stuwmeer overstroomd is, waardoor meer water geloosd moet worden. Daardoor is het waterpeil in de rivier Phong gestegen met overstromingen in het district Muang tot gevolg. In de gemeente Muang Sila zijn tenten opgezet voor het geval bewoners moeten evacueren.

Dertien provincies voornamelijk in de Central Plains en het Noordoosten worstelen na dagen van zware regens met overstromingen, zegt het Department of Disaster Prevention and Mitigation. Ruim 240.000 bewoners kampen met wateroverlast en zes personen zijn overleden.

Kort nieuws vrijdag 20 oktober

– Het Hof van Beroep kent geen genade voor Benja Louischaroen, voormalig hoofd van de Belastingdienst, en drie medewerkers die vervolgd worden voor hulp aan de familie van Thaksin bij het ontduiken van 16 miljard baht aan belasting. Het Hof handhaafde de eerder opgelegde straffen van drie jaar.

De zaak heeft betrekking op een transactie met aandelen Shin Corp, die in 2006 door de twee kinderen van Thaksin werden gekocht van Ample Rich, een offshore bedrijf eigendom van de Shinawatra familie. De NACC sleepte Benja en de drie medewerkers in december 2015 voor de rechter op grond van een ambtsmisdrijf.

Tegen de uitspraak van het Hof kan beroep worden ingesteld, maar daarvoor zijn de handtekeningen nodig van de rechters die zich over de zaak hebben gebogen of de procureur-generaal. En bij deze korte samenvatting wil ik het maar laten. Meer weten? Lees Court upholds three-year jail term for Benja in Shin Corp case.

– Een vrouw, veroordeeld wegens illegaal grondgebruik in National Forest Reserve Ao Nang-Hang Nak in Krabi, vraagt de DSI onderzoek te doen naar de uitgifte van grondactes aan zakenlui, politieagenten en advocaten in hetzelfde gebied. Ze zegt dat er met twee maten wordt gemeten. ‘Waarom moet een echte bewoner zoals ik vertrekken en krijgen deze outsiders toestemming voor het gebruik van zes percelen?’

De vrouw heeft 5 rai in gebruik die ze van haar vader heeft gekregen. Het hooggerechtshof heeft haar veroordeeld voor encroachment van een beschermd bos en bevolen te vertrekken. Ze kreeg een boete en een voorwaardelijke gevangenisstraf. De vrouw klaagde eerder bij het Land Department van Krabi, wat de desbetreffende bedrijven naar de civiele rechter deed stappen. Ze zeiden dat de vrouw hen hinderde van de grond gebruik te maken.

Hoofd Montree van het DSI-bureau milieumisdrijven stemt toe in een nieuw onderzoek omdat eerder al onregelmatigheden zijn geconstateerd bij de uitgifte van 33 percelen met een oppervlakte van 200 rai. Hij veronderstelt dat ‘invloedrijke figuren’ in deze zaak een rol hebben gespeeld.

– De Criminal Court [in?] heeft Monta Yokrattanakan veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar en gelast een jonge vrouw die voor haar als huishoudelijke hulp werkte 590.007 baht compensatie te betalen. Monta (60) verwierf vorig jaar bekendheid als King Yai. Ze beweerde een khunying te zijn, een titel die wordt verleend door de koning. Ze gebruikte de titel om de nodige voordelen te behalen. Een van haar vele slachtoffers deed toen een boekje over haar open [geen details].

In de nieuwste zaak heeft ze tussen 2006 en 2010 drie vrouwen gedwongen voor zich te werken. Ze weigerden hen te betalen, maar de rechtbank achtte haar in slechts één geval strafbaar.

– Dierenartsen geven een olifant die in Phitsanulok in een kanaal is gevallen en woensdag werd gered, een overlevingskans van 50 procent. De jumbo liep bij de val ernstige verwondingen op aan zijn achterpoten. De 15 jaar oude Phang Chomphu was door de sterke overstromingen in het kanaal beland. Het lukte hem niet op eigen kracht op de oever te klimmen, waardoor hij bijna 40 uur in het water lag. Phang is opgenomen in het National Elephant Institute in Lampang. Zijn toestand is verbeterd nadat hij aan het infuus is gelegd en begonnen is bananen en suikerriet te eten.

– De State Enterprise Electrified Train Workers’ Union dringt er bij de regering op aan meer treinen te kopen voor de Airport Rail Link (ARL), de light-rail verbinding tussen luchthaven Suvarnabhumi en station Phaya Thai. Gemiddeld maken 77.000 passagiers per dag gebruik van de route. Van de negen treinen worden elke dag vijf tot zes ingezet, de overige worden in reserve gehouden voor storingen of worden gerepareerd. De zes treinen kunnen maximaal 72.000 passagiers per dag vervoeren. In de spits leidt dat tot overvolle treinen.

Het kabinet keurde eerder een plan goed om in 2013 het materieel uit te breiden, maar de spoorwegen, moedermaatschappij van exploitant SRTET, hield het plan aan omdat de regering de nadruk legde op ontwikkeling van de Eastern Economic Corridor. Vakbondsvoorzitter Chitphol zegt dat die twee niet met elkaar in verband moeten worden gebracht. De ARL mist zakenkansen door de aankoopplannen uit te stellen, vreest hij.

– De eerste eigenaar van een drone heeft al kennis gemaakt met de nieuwe jacht op niet geregistreerde drones. De luchtmacht heeft aangifte tegen hem gedaan omdat zijn (ongeregistreerde) drone in augustus boven Don Mueang vloog en foto’s maakte van het deel dat in gebruik is bij de luchtmacht.

De man heeft zichzelf aangegeven bij de politie. Hij zegt niet geweten te hebben dat drones binnen een straal van 9 km rond luchthavens verboden zijn.

Tot dinsdag hebben 13.000 eigenaren hun speeltje geregistreerd. De NBTC heeft met strenge straffen gedreigd voor wie in gebreke blijft. Zij overtreden de Communication Radio Act die een strafmaat van 5 jaar cel en/of een boete van 100.000 baht kent.

– Legercommandant Chalermchai verdedigt de uitgave van 15,9 miljoen baht voor de bouw van vijf winkels en 52 openbare toiletten in het Rajabhakti park in Prachuap Khiri Khan. De bouw is thans voor 80 procent gevorderd . In februari zit het werk erop. Het leger is bereid volledig opening zaken te geven en te bewijzen dat er geen geld is verspild.

In het park staan zeven grote beelden van voormalige koningen van Siam en er is een tentoonstellingsruimte met beelden uit het Sukothai tijdperk (1238-1438) en het Rattanakosin tijdperk, dat in 1782 begon toen Bangkok de hoofdstad van het land werd. De bouw was omgeven door beweringen over steekpenningen maar dat ga ik niet herhalen. (Zie verder Lofzang in brons op zeven Thaise koningen op de pagina Archief)

– Premier Prayut heeft in allerijl een persconferentie afgeblazen, waarin hij een toelichting zou geven op de verwarring die is ontstaan omdat hij heeft gezegd dat Mark Zuckerberg en hij elkaar aan het eind van de maand zouden treffen, hetgeen bevestigd is door vice-premier Somkid, maar ontkend is door Facebook. Somkid is met ziekteverlof. Zeker ook bang voor gezichtsverlies.


 

Prijs goudsbloem schiet omhoog, handel gewaarschuwd

19 oktober – Het koninklijk crematorium op Sanam Luang is klaar. Gisteren werd de negen ‘etages’ tellende parasol bovenop het crematorium geplaatst. Terwijl Koning Rama X een wit koord door zijn handen liet glijden en prinses Sirindhorn vanaf een afstand toekeek, steeg de parasol langs een kabel langzaam omhoog.

Bloembedden met goudsbloem bij paleismuurDe voorpagina van Bangkok Post wordt vandaag gedomineerd door een 30 cm lange 2-koloms foto van het crematorium en een inzet waarop Vajiralongkorn de parasol zegent. Uw redacteur volgde op de televisie de ceremonie; hij was onder de indruk van de pracht en praal die daarmee gepaard ging, en van alle opgestelde manschappen, gekleed in smetteloos ceremonieel wit tenue.

In het korte begeleidende artikel ligt de nadruk echter op de prijs van de goudsbloem. Het Department of Internal Trade waarschuwt verkopers dat op prijsopdrijving een maximale gevangenisstraf van zeven jaar en/of een boete van 140.000 baht staat.

De vraag naar de bloem (volgens een kennis van me die in Khon Kaen woont, gaat het om het afrikaantje en niet om de goudsbloem die oranje is) is enorm toegenomen nadat de regering de bevolking had opgeroepen de koning met de gele bloem te eren omdat geel de kleur van Bhumibol’s geboortedag is. De prijs van de plant die een maand geleden 20 tot 30 baht kostte, bedraagt nu 60 tot 150 baht.

Verder meldt de krant dat de voormalige president van Duitsland Christian Wulff de laatste hoogwaardigheidsbekleder is, die heeft laten weten de ceremonie te zullen bijwonen. Anderen zijn het koningspaar van Bhutan, de kroonprins van Noorwegen en onze eigenste koningin Maxima.

Dijkdoorbraak reservoir  campus Kasetsart universiteit in Khok Samrong

Regering belooft water snel weg te werken

19 oktober – Opening krant is vandaag de belofte van de regering om binnen een week de enorme hoeveelheden run-off (water dat van de bergen stroomt) en zich ten noorden van de Chao Phraya barragedam ophoopt, weg te werken.

Minister Chatchai (Landbouw), die gisteren een bezoek bracht aan het district Sapphaya waar de dam ligt, zei dat hierdoor de situatie in de overstroomde provincies van de Central Plains binnen maand naar normaal terugkeert. De Chao Phraya dam in Chai Nat speelt een cruciale rol in de beheersing van het waterpeil van de Chao Phraya.

De dam loost thans 2.600 kubieke meter water per seconde. Daarmee wordt een week doorgegaan. Daarna wordt de uitstroom verminderd, zodat het waterniveau in de getroffen provincies kan dalen. Maar Chatchai houdt een slag om de arm. De hoeveelheid regenwater is onvoorspelbaar. Het optimistisch toekomstscenario dat hij schetst, wordt alleen bereikt als depressies of stortbuien in het Noorden uitblijven.

De twee grote stuwmeren Bhumibol (gevoed door de rivier Ping) en Sirikit (Nan rivier) hebben daar nog een kleine reservecapaciteit van respectievelijk 30 en 20 procent. In de Yom rivier ligt geen dam. De autoriteiten leiden het water om naar de provincies Pichit en Sukhothai. Tot nu toe staan twaalf zogeheten kaem ling (apenwangen, kleine waterreservoirs) voor 80 procent vol.

Het Royal Irrigation Department blijft erop hameren dat de grote overstromingen van 2011 dit jaar geen herhaling krijgen. Grote gebieden in en om Bangkok liepen toen onder water. Maar adjunct-hoofd Thongplew houdt net als Chatchai zijn hart vast voor de regen die roet in het eten kan gooien.

In Bangkok worden tot maandag nieuwe regenbuien verwacht, veroorzaakt door moessons. Het RID houdt de moessons boven de Andaman zee en de Golf van Thailand alsmede een lagedrukgebied in China scherp in de gaten.

In Khok Samrong (Lop Buri) is de wal rond een grote vijver doorgebroken (foto). Het meeste water stroomde volgens de autoriteiten een kreek in het district in, waardoor andere districten, zoals Ban Mi dat vatbaar is voor overstromingen, geen gevaar lopen. Aan het herstel van het gat wordt gewerkt.

In het district Muang in Khon Kaen zijn veel dorpen onder water gelopen doordat het Ubon Rat stuwmeer voor 120 procent vol staat en het overtollige water loost. De autoriteiten overwegen het gebied te evacueren, tenten zijn in gereedheid gebracht.

Kort nieuws donderdag 19 oktober

– Facebook ontkent dat premier Prayut en Mark Zuckerberg, mede-oprichter van Facebook, elkaar op 30 oktober treffen zoals Prayut heeft bekend gemaakt en de media concludeerden uit een uitspraak van vice-premier Somkid op maandag. Een woordvoerder zegt dat er geen plannen zijn voor een bezoek aan Azië en een geprek met Prayut. De regering heeft nog niet gereageerd op de ontkenning.

– Achttien Thai en zeven Taiwanezen zijn in een gezamenlijke operatie van de politie van beide landen aangehouden. Zij waren werkzaam in een call centre dat 10.000 personen heeft opgelicht voor 200 miljoen baht. De oplichting kwam aan het licht omdat het sinds november klachten regende bij de posterijen over niet afgeleverde pakketjes die ze volgens het call centre konden verwachten wanneer ze geld overmaakten. De bende maakte gebruik van de VoIP technologie (voice over internet protocol) waardoor het leek alsof de DSI of Posterijen belde.

De bendeleden pendelden tussen Thailand en Taiwan, wat voor de DSI reden was om het Taiwanees Justice Investigation Bureau om medewerking te vragen.

– Nog een gevalletje van oplichting. Een bende geleid door een Duitser en een Thaise vrouw, heeft 400 toeristen voor ruim 20 miljoen baht opgelicht. Ze boekten en betaalden een hotelkamer via www.vacasionhotel.com die door de Duitser werd beheerd. Hij is op het parkeerterein van een warenhuis in Nonthaburi aangehouden. De man verbleef op een toeristenvisum in Thailand.

– De Supreme Administrative Court heeft het verzoek van actiegroep People’s Eastern Network in Rayong afgewezen om een gebied bij industrieterrein Map Tha Phut aan te wijzen als pollution control zone. De hoogste bestuursrechter zegt dat drie tambons die status al sinds 2009 hebben. De National Environmental Board (NEB) is derhalve niet nalatig geweest de milieuverontreiniging in het gebied te voorkomen. De  actiegroep is niettemin tevreden met de uitspraak omdat is vastgesteld dat het gebied zwaar verontreinigd is.

– Stijgers en dalers in de 2018 Asian University Rankings, die gisteren is bekend gemaakt. De Chulalongkorn universiteit zakte van plaats 45 naar plaats 50 en bleef volgens deze ranglijst de beste Thaise universiteit in Azië. De meeste andere Thaise topuniversiteiten zakten ook met uitzondering van de Mahidol (van plaats 61 naar 58) en Thammasat universiteit (van 101 naar 97). De beste universiteit in Azië is de Nanyang Technological University in Singapore. Die verdreef de National University of Singapore van de eerste plaats. (Zie ook de pagina Onderwijs 2)

– De mangmoom (Spider) kaart, de Thaise variant van onze OV-kaart, kan vanaf juni worden gebruikt op de Airport Rail Link en in de bussen van het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok. De bovengrondse (skytrain) en ondergrondse (subway) metro worden vervolgens in oktober op het systeem aangesloten. Gisteren hebben de betrokken bedrijven een Memorandum of Understanding getekend waarin de nieuwe deadlines zijn vastgelegd.

– De rivier Chao Phraya is door het World Monuments Fund (WMF) geplaatst op de watchlist van cultureel erfgoed dat gevaar loopt. Het WMF is een onafhankelijke organisatie die zich bezighoudt met bescherming van ’s werelds belangrijkste schatten. Op de lijst staan 25 plaatsen die gevaar lopen door menselijke conflicten, urbanisatie, natuurrampen en klimaatverandering.

De in New York gevestigde NGO is door de Friends of the River uit Bangkok op de hoogte gebracht van de bedreigingan van de Chao Phraya, zoals de geplande aanleg van de Chao Phraya Riverside Promenade, waartegen architecten en anderen zich verzetten. Het project, zeggen ze, schaadt de rivierecologie en het cultureel landschap.

– De regering heeft besloten in de begroting 2018 13,25 miljard baht te bestemmen voor de strijd tegen het geweld in het Zuiden. Er bestaan ook plannen om drones en UAV’s (unmanned aerial vehicles) in te zetten bij patrouilles in 37 districten. Het bedrag van 13,25 miljard baht gaat naar 78 projecten en 85 activiteiten die door regeringsdiensten zijn voorgesteld.

Sinds het geweld in 2004 de kop opstak, is 300 miljard baht uitgegeven aan de strijd tegen het geweld, maar veel succes is nog steeds niet geboekt. Alhoewel drones gebruikt gaan worden, blijven patrouilles op de grond nodig, zegt staatssecretaris Udomdej (Defensie). Udomdej denkt dat de drones kunnen helpen om hinderlagen en bomaanslagen te voorkomen en het moreel van de manschappen vergroten, want de patrouilles vormen het belangrijkste doelwit van het zuidelijk verzet.

– 1.300 eigenaren van drones hebben eieren voor hun geld gekozen en hun speeltje geregistreerd. Waakhond NBTC had met strenge straffen gedreigd wanneer ze dat niet zouden doen. De 1.300 registraties zijn nog exclusief de aanmeldingen bij politiebureaus. Niet-geregistreerde drones zijn in strijd met de Communication Radio Act die een strafmaat kent van maximaal 5 jaar en/of een boete van maximaal 100.000 baht.

– De nabestaanden van een politiekadet die in 2014 in Phetchaburi om het leven kwam tijdens een oefening parachutespringen is door de Civil Court een smartengeld toegekend van 2,75 miljoen baht, op te hoesten door Thai Aviation Industries Ltd en een staflid dat verantwoordelijk was voor de aanschaf van de uitrusting. Tijdens de oefening ging de reserveparachute niet open. Over een andere kadet,  die eveneens om het leven kwam, zegt het bericht niets.

– De volgende gezamenlijke legeroefening Cobra Gold van de VS en Thailand is gepland van 13 tot 23 februari. Er nemen 23 landen, waarvan 10 als waarnemer,  en 12.000 manschappen aan deel, zegt het hoofdkwartier van de RTAF. De oefening wordt gehouden in Nakhon Ratchasima. De luchtmacht en marine oefenen in Rayong (luchthaven U-tapao), Sattahip (marinehaven) en Chanthaburi.


 

Zeker 30 naties wonen koninklijke crematie bij

18 oktober – Dertig naties hebben tot nu toe laten weten dat ze de uitvaart van koning Bhumibol willen bijwonen. Singapore bevestigde gisteren als laatste de komst van president Halimah Jacob. Minister Don (Buitenlandse Zaken) verwacht dat het aantal landen nog zal toenemen.

Thaise ambassades en consulaten hebben voorbereidingen getroffen zodat Thais in het buitenland er crematiebloemen kunnen neerleggen. Het ministerie heeft nog niet bepaald of dit gebeurt op 26 oktober, de dag waarop Bhumibol wordt gecremeerd.

De koning van Bhutan Jigme Khesar Namgyel Wangchuck heeft bekend gemaakt dat volgende week donderdag een massagebedsdienst wordt gehouden in de Kuenselphodrang in de hoofdstad ter ere van Bhumibol. De dienst wordt geleid door de monastic chief, want het koningspaar is dan in Thailand.

Koning Rama X is vandaag aanwezig bij de plaatsing van de nine-tier umbrella bovenop het koninklijk crematorium op Sanam Luang. Gisteren is daarvoor geoefend in aanwezigheid van vice-premier Tanasak. Om 15 uur gaan zestien wegen rond Sanam Luang dicht totdat de ceremonie is afgerond.

Dode vissen aangespoeld op strand van Hua Hin

Strand Hua Hin bezaaid met duizenden dode visjes

18 oktober – Over een afstand van 10 km is het strand van Hua Hin bezaaid met duizenden dode vissen. Ze legden het loodje nadat een dodelijke mix van zoet water, aarde en afval na zware regens op maandag de zee instroomde, waardoor de hoeveelheid zuurstof in het zeewater sterk afnam.

De getroffen strook strekt zich uit van het Klai Kangwon Royal Palace tot Kao Taklab, een bekend strand waar veel hotels en dure villa’s staan. Het is de tweede keer dit jaar dat Hua Hin wordt getroffen door een massale vissterfte.

Dorpelingen maken van de nood een deugd. Ze nemen vis mee naar huis of verkopen kleine exemplaren aan een fabriek van visvoer in de buurt. Het ‘kerkhof’ bestaat voor het grootste deel uit jonge vissen, maar er liggen ook kleine garnalen en mosselen. Vissers kammen het strand uit op pla sai (zandvis). De nog eetbare exemplaren leveren per kilo 100 baht op. De lokale autoriteiten hebben honderd man ingezet om het strand visvrij te maken.

Tegoed op welfare card gaat niet omhoog

18 oktober – Geen sprake van, zegt het ministerie van Financiën over berichten dat de regering het maandelijks te storten bedrag op de welfare card voor de minima gaat verhogen. Sommige media noemen een verhoging van 300 tot 800 baht. Ze concluderen dat uit opmerkingen van vice-premier Somkid. Permanent secretaris van het ministerie Somchai erkent dat de regering studeert op eventuele verhoging, maar beslist is er nog niets.

Op 1 oktober ging de bijstandsoperatie in 70 provincies van start. Van de 11 miljoen aangevraagde kaarten zijn inmiddels 5,3 miljoen verspreid. Gisteren haalde de doelgroep in Bangkok en zes omringende provincies hun kaart op. Met de kaart kunnen afgeprijsde artikelen worden gekocht in de Thung Fah winkels (blauwe vlag) en er staat een maandelijks tegoed voor openbaar vervoer op. De start verliep moeizaam want 14.000 van de 19.500 blauwe-vlag winkels hebben nog geen e-cardreader.

Voormalig Pheu Thai parlementslid Chaturon vreest dat het subsidieprogramma een zware last vormt voor ’s rijks schatkist. Hij vraagt zich af waar de regering het geld vandaan haalt. ‘Gaat de regering meer belastingen heffen? De regering dient een plan te maken om ervoor te zorgen dat de minima niet verwend worden door het subsidieprogramma.’

Kort nieuws woensdag 18 oktober

Voorgesteld route tussen de drie luchthavens– De tweede openbare hoorzitting over de aanleg van een hogesnelheidslijn die de internationale luchthavens Don Mueang, Suvarnabhumi en U-tapao aan elkaar knoopt, is gisteren in alle harmonie verlopen. Tweehonderd belangstellenden uit de media, het bedrijfsleven en onderwijsinstituten woonden het forum in Chon Buri bij, dat door de Spoorwegen (SRT) was georganiseerd. Ook de eerdere hoorzitting in Chachoengsao leverde bijval op. Geschat wordt dat 160.000 passagiers elke dag van de lijn gebruik gaan maken, maar dan is het inmiddels 2023. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

– Mark Zuckerberg, medeoprichter van Facebook, heeft op 30 oktober een afspraak met premier Prayut wanneer hij een zakenbezoek aan Thailand brengt. ‘Hij wil met me praten over samenwerking bij de strijd tegen grensoverschrijdende misdaad en welke plannen daarvoor gemaakt kunnen worden’, zegt Prayut.

De premier vraagt er niets achter te zoeken. ‘Het is alleen maar een meningsuitwisseling. Dat is beter dan helemaal niet met elkaar praten.’ Naar verwachting gaat hij Zuckerberg vragen de resterende postings en video’s die beschouwd worden als majesteitsschennis te sluiten.

Vice-premier Somkid zegt dat Zuckerberg ook wil praten over de uitbreiding van Facebook in Asean. Dat schept kansen voor Thailand want grote online bedrijven uit tal van landen, waaronder de VS en China, hebben regionale kantoren geopend in Singapore, Indonesië en Vietnam.

Telecommunicatiewaakhond NBTC probeerde eerder greep te krijgen op de providers die vanuit het buitenland opereren, waaronder Facebook, en geen belasting betalen. Maar die operatie is mislukt.

– De Europese Unie heeft gewaarschuwd dat Thailand wordt gezien als een risico voor het ontduiken van sancties tegen Noord-Korea. De EU heeft haar ambassades in Thailand, Vietnam en Cambodja opgedragen naar sanctiebrekers te zoeken.

Vice-premier Prawit daarentegen zegt dat Thailand zich houdt aan de resolutie van de VN Veiligheidsraad, het land heeft alleen de VN nog niet op de hoogte gebracht. Woordvoerder Busadee van BuZa zegt dat Thailand geen officiële waarschuwing van de EU heeft gekregen.

In de eerste helft van dit jaar zakte de bilaterale handel met Noord-Korea in naar US$ 1,5 miljoen. In dezelfde periode vorig jaar werd voor $ 19 miljoen verhandeld.

– De regering neemt geen juridische stappen tegen Pheu Thai zwaargewicht Sudarat Keyuraphan die zaterdag vanaf de laadbak van een pickup truck in Lad Phrao (Bangkok) de bevolking opriep goudsbloemen te kweken ter ere van de koning. De regering is tevreden, zei premier Prayut gisteren, dat de sociale druk op haar voldoende was om de actie, die alles weg had van een verkiezingscampagne, als hoogst ongewenst af te keuren.

Na het incident dreigde vice-premier Prawit maandag om opheffing van het verbod op politieke activiteiten uit te stellen wanneer zoiets weer gebeurt. Sudarat zegt dat de wagen niets te maken had met politiek maar alleen tot doel had haar steun voor de koning te laten zien. De begeleidende motorrijders waren volgens haar vrijwilligers.

– Dertig slachtoffers van verkeersongelukken, waarbij alcohol in het spel was, vragen in een petitie de regering de verkoop van alcohol op 26 oktober te verbieden, de dag waarop het lichaam van de koning wordt gecremeerd. Een functionaris van het Prime Minister’s Office nam de petitie gisteren in ontvangst.

Vertegenwoordiger Jetsada van de groep vertrouwt erop dat wederverkopers en producenten meewerken. Normaal is de verkoop verboden op boeddhistische feestdagen en verkiezingsdagen. Jetsada noemt 26 oktober een historische dag. Thai dienen zich die dag gepast te gedragen en af te zien van alcohol, vindt hij. Hij denkt dat de actie steun krijgt van de bevolking.

Volgens de Don’t Drive Drunk Foundation komen elke dag veertig personen om in een verkeersongeluk, een kwart wordt veroorzaakt door bestuurders die te diep in het glaasje hebben gekeken. Op dagen dat alcohol is verboden, zakt het dodental onder de veertig. Tijdens de drie maanden van de vastentijd bedraagt het aantal verkeersdoden 100 minder dan in andere kwartalen.

– Het hoofd van de nationale strategiecommissie benadrukt dat de commissie niet tot doel heeft de leden van het regime te steunen, maar in het belang van ‘s lands toekomst werkt. De commissie heeft vier maanden de tijd om een strategieplan voor de komende 20 jaar op te stellen. Daarna wordt het voorgelegd aan de NESDB en de bevolking, en hebben kabinet en de NLA (parlement) het laatste woord. Naar verwachting wordt het midden volgend jaar van kracht.

De commissie wordt gevoed door zes sub-panels met 70 leden, die zich buigen over onder andere nationale veiligheid, bevordering van ’s lands concurrentiepositie, het scheppen van kansen en sociale gelijkheid en nog meer van die fraaie beleidsdoelstellingen.

– Het ministerie van Landbouw dient binnen een maand klare wijn te schenken over het voorstel een kanaal van Ayutthaya naar de Chao Phraya te graven om de gevolgen van overstromingen en economische verliezen te beperken.

Aanvankelijk had minister Chatchai het ministerie drie maanden de tijd gegeven, maar premier Prayut vond dat te lang, aldus regeringswoordvoerder Sansern gisteren in toelichting op de aanleg van het zogeheten Bang Ban-Bang Sai kanaal van 23 km, een tweebaansweg aan beide zijden, de bouw van stuwen en andere werken.

Naar verwachting behoedt het 220.000 rai in vijf districten van Ayutthaya voor overstromingen. Het kanaal krijgt een capaciteit van 25 miljoen kubieke meter water, waardoor het ook dienst gaat doen als wateropslag voor boeren.

– De overstromingen hebben weer een slachtoffer gekost. In de provincie Phetchabun is het lichaam gevonden van het hoofd van de Phu Pha Daeng Wildlife Sanctuary, drie kilometer vanaf de plaats waar hij gisterochtend door het woeste water werd meegesleurd.

– De kortingen op ritjes van de Purple Line (Tao Poon-Nonthaburi) vervallen met ingang van 1 november. Het kaartje gaat dan 14 tot 42 baht kosten. Eveneens vervalt het eenheidstarief voor het weekend en feestdagen en de kortingen op het P&R terrein, waarvan er drie zijn. Exploitant MRTA studeert op andere promotionele acties zoals een maandkaart of onbeperkte ritten. Daarover beslist het bestuur later.

De kortingen werden begin dit jaar geïntroduceerd omdat het aantal reizigers tegenviel, voornamelijk omdat de lijn een jaar niet aansloot op de Blue Line in Bang Sue. Na de ingebruikneming van de missing link schoot het in september met 47 procent omhoog. Vanaf november kan betaald worden met de Mangmoom (spider card), de Thaise variant van onze OV-kaart. Ook houders van de welfare card  kunnen via dit systeem inchecken.

– Thailand heeft nog een lange weg te gaan alvorens de doodstraf formeel wordt afgeschaft. Directeur-generaal Pitikan van het Rights and Liberties Department zei dat gisteren op een bijeenkomst ter gelegenheid van de World Day Against the Death Penalty.

Om steun te verwerven voor de afschaffing vindt Pitikan het nodig dat eerst voorlichtingsbijeenkomsten worden gehouden. Veel  Thais steunen de doodstraf omdat ze geen weet hebben van andere strafmaatregelen. Sommigen zien de doodstraf als wraak. Dat de doodstraf geen afschrikwekkend werking heeft, blijkt uit de misdaadcijfers van landen waarin de straf nog wordt uitgevoerd.

De laatste keer dat de doodstraf in Thailand werd voltrokken was in 2009. Wanneer er tot 2019 geen executies meer zijn, betekent dit dat Thailand feitelijk de doodstraf heeft afgeschaft.

– In Pattaya heeft de politie een transseksuele vrouw aangehouden die samen met haar vriend de gouden halsketting en 4.000 baht aan contant geld, in totaal ter waarde van 150.000 van een Russisch toerist had gestolen. De vriend is nog voortvluchtig. Het tweetal had de Rus naar zijn hotelkamer begeleid waar ze een greep in de openstaande safe deden, toen hij naar de wc was. De Rus ontdekte de diefstal pas de volgende ochtend, nadat hij zijn roes had uitgeslapen.

Nieuws in 1 regel
• Medical Council: Artsen zijn zwaar overwerkt
• Toeristen maken Jomtien strand zelf schoon
• Zeven anti-coup activisten uit Khon Kaen vrij op borgtocht


 

Zware regenbuien op komst; houdt Bangkok ‘t droog?

17 oktober – Huge deluge on the way (Enorme zondvloed op komst) kopt Bangkok Post vandaag boven haar openingsartikel. En dat klinkt behoorlijk onheilspellend na alle sussende verklaringen van de autoriteiten.

Het Thai Meteorological Department verwacht de komende dagen in het zuiden van de centrale regio inclusief Bangkok een nieuwe serie stortbuien, veroorzaakt door een moessontrog. In Bangkok kan de regenval 60 mm (per uur) bedragen wat het maximum is dat het riool- en tunnelstelsel aan kan.

Adjunct directeur-generaal Thongplew van het Royal Irrigation Department heeft ook ‘goed’ nieuws: Het land hoeft zich geen zorgen te maken over de tropische storm Khanun. Verder heeft de RID kans gezien de wateruitstroom uit de Chao Phraya barragedam in Chai Nat te beperken tot minder dan 2.800 kubieke meter per seconde, het kritieke volume waarboven de hoofdstad gevaar loopt. Niettemin kunnen laag gelegen delen van de hoofdstad onder water lopen, zoals vrijdagnacht de al eerder getroffen Vibhavadi Rangsit Road, Lat Phrao en Sukhumvit, zegt hij.

Adjunct-gouverneur Chakkaphan zegt dat na die overstromingen kanalen en draineringsroutes onderhanden zijn genomen zodat ze de komende buien kunnen opvangen. Het waterpeil in het Saen Saep en Lat Phrao kanaal is verlaagd, waardoor ze 90 mm regen kunnen herbergen. Deze twee kanalen zijn de belangrijkste afvoerroutes naar de Chao Phraya.

Gouverneur Aswin heeft een onderzoek gelast naar het gehele riool, met name het oudere deel dat smaller is en sneller blokkeert. Hij vindt het belangrijk om nu na te denken over uitbreiding, want ‘die maatregelen nemen tijd in beslag’.

Het openingsverhaal samengevat: De krant overdrijft (‘zondvloed’), de autoriteiten sussen, waarin ze erg goed zijn en niet alleen in Thailand.

Sudarat Keyuraphan

Sudarat rijdt een scheve schaats en zegt sorry

17 oktober – De website van Bangkok Post noemt het een kwestie van fatsoen en vice-premier Prawit zei dat het ongepast was om vanaf de laadbak van een pickup truck een oproep te doen om goudsbloemen te kweken ter ere van koning Bhumibol.

Prominent Pheu Thai-partijlid Sudarat maakte zich daar maandag schuldig aan, maar ze boog al snel voor de kritiek dat de vorm die ze had gekozen wel erg sterk leek op een verkiezingscampagne, wanneer kandidaten eveneens op een wagen staand door de stad rijden en de lof van de eigen partij zingen.

De gele kleur van de goudsbloem verwijst naar de kleur van de geboortedag van Bhumibol, een maandag. De regering riep de bevolking eerder op de bloem te kweken. (Bron: website Bangkok Post, 16 oktober)

Hulpje bij Yingluck’s vlucht schuldig aan inbreuk op politietucht

17 oktober – Het panel dat onderzoek doet naar de medewerking die oud-premier Yingluck van agenten heeft gekregen bij haar vlucht naar het buitenland, acht voormalig adjunct-hoofd Chairit van de gemeentepolitie Bangkok (MPB) schuldig aan overtreding van de politiewet.

MPB-commissaris Charnthep mag nu beslissen of een disciplinair onderzoek word begonnen tegen Chairit, die eerder is overgeplaatst naar een inactieve post. Een ander politieteam verdiept zich in de strafrechtelijke aspecten van de hulp.

Chairit is een van de drie agenten die Yingluck hebben geholpen in een Toyota Camry naar de grens met Cambodja te rijden. Ze nam twee dagen voordat het hooggerechtshof zou vonnissen in de rijsthypotheekzaak, de benen. Het hooggerechtshof veroordeelde haar later in absentia tot 6 jaar cel.

Naar verluidt wil ze politiek asiel aanvragen in Engeland omdat ze de rechtszaak tegen haar beschouwt als een politiek proces [lees afrekening met de door de elite gehate Shinawatra clan]. (Zie verder de pagina The Great Escape)

Samut Prakan Ingevroren vis wordt gelost

Kort nieuws dinsdag 17 oktober

– Begin volgende maand komt de EU op bezoek om te zien of Thailand al vorderingen maakt bij de bestrijding van IUU-visserij. Minister Chatchai heeft alle betrokken autoriteiten opgedragen het toezicht te verscherpen.De minister bracht gisteren een bezoek aan Samut Prakan.

Thailand kreeg in 2015 van de EU een gele kaart omdat het land faalde bij de bestrijding van illegal, unregulated and unreported fishing. Nog steeds hangt een rode kaart als zwaard van Damocles boven het land oftewel een importverbod voor Thaise visproducten. Chatchai zegt dat aanzienlijke vorderingen zijn geboekt bij de strijd tegen IUU-visserij. (Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald)

– Bij invallen op elf plaatsen in Bangkok en Samut Prakan zijn gisteren ruim vijftig buitenlanders aangehouden, voornamelijk Afrikanen, op verdenking van onder andere drugshandel of omdat ze het land illegaal zijn binnen gekomen dan wel hun visum was verlopen.

Adjunct-commissaris Surachet van het Tourism Police Bureau zegt dat de laatste tijd bendes in het land zijn gesignaleerd die valse bankbiljetten leveren en in zogeheten romance scams Thaise vrouwen geld aftroggelen. De regering wil er hard tegen optreden want ze schaden het image van het land en de toeristenindustrie. Het Immigration Bureau schat dat 40.000 buitenlanders een verlopen visum hebben. Sommigen van hen zijn actief in de misdaad. ‘We moeten het kaf van het koren scheiden’, zegt Surachet.

– Dertig slachtoffers en negen verzekeringsmaatschappijen hebben gisteren bij de CSD aangifte gedaan tegen twee leidinggevenden van verzekeringsagentschap SMP Insurance Co. Zij beschuldigen hen van oplichting door hen verzekeringsdeals aan te smeren die later nep bleken. Het Office of the Insurance Commission zegt dat tweehonderd personen bij haar hebben geklaagd.

SMP verkocht autoverzekeringen met speciale voordelen zoals rentevrije termijnbetalingen en gratis dashboard camera’s als ze contant betaalden. Maar de verzekeringsmaatschappijen waarbij de slachtoffers verzekerd zouden zijn, weten van niets. Het OIC zegt dat SMP geen vergunning heeft om als tussenpersoon op te treden.

Perscentrum in Thammasat universiteit– Alles is onder controle, zei vice-premier en minister van Defensie Prawit gisteren na afloop van een vergadering van bij de crematie betrokken diensten. Er zijn geen aanwijzingen dat anti-monarchisten binnen en buiten het land de crematie willen verstoren, hetgeen hij begin deze maand wel suggereerde. Dat is gebleken uit een update van de inlichtingen, verzameld door de Thaise BVD.

De bewaking op Sanam Luang, waar het koninklijk crematorium de afgelopen maanden is verrezen, is sinds vorig jaar versterkt nadat grote aantallen rouwenden naar het Grand Palace trokken om de koning de laatste eer te bewijzen.

Van 25 tot 29 oktober kunnen alle ceremonies live gevolgd worden op alle tv-kanalen, die de beelden van de TV Pool overnemen.. De optochten die worden gehouden zijn inmiddels gerepeteerd. Bhumibol wordt op 26 oktober gecremeerd. Zijn as gaat naar de Dusit Maha Prasat Throne Hall in het Grand Palace en naar twee tempels.

In de Thammasat universiteit is gisteren een perscentrum geopend. 1.687 verslaggevers maken er gebruik van, van wie 1.372 Thai. Alhoewel er eigenlijk niets bijzonders valt te zien, hierbij toch een fotootje.

– Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) werkt aan een plan om in samenwerking met de lokale bevolking de zeekoe populatie te beschermen. Het plan voorziet tevens in uitbreiding van het gebied met zeegras omdat dit de belangrijkste voedingsbron voor het zoogdier is.

DNP- hoofd Thanya zegt dat de populatie wordt bedreigd door een verlies aan vruchtbaarheid in het zeegrasgebied, schadelijke visuitrusting en de illegale jacht. Veel zeegras gebieden verdwijnen omdat de lokale bevolking er kleine en kleurrijke visjes verzamelt. Om de verliezen tot staan te brengen, zijn meer effectieve maatregelen vereist, zegt hij, maar dat zal niet gemakkelijk zijn want de DNP heeft niet over alle leefgebieden van de dujong zeggenschap.

De DNP is gestopt met het project om de dieren met een long-tailed tag te volgen, nadat de lokale bevolking had gezegd dat het koord gemakkelijk verward kon raken in visnetten en tot hun dood zou leiden.

– De Confederation of Thai Labour (CTL) dringt er bij de regering op aan het wijzigingsvoorstel op de arbeidswet zo snel mogelijk in procedure te brengen voordat het amendement schipbreuk lijdt door NLA- leden die banden hebben met het bedrijfsleven. [NLA=National Legislative Assembly, het door de junta benoemde parlement van ja-knikkers] Het amendement heeft tot doel de levensstandaard van arbeiders te verhogen. Op 15 augustus kreeg het de goedkeuring van het kabinet.

Het belangrijkste onderdeel is een afvloeiingsregeling met een uitkering van 400 dagen loon voor personeel dat meer dan 20 jaar bij een bedrijf heeft gewerkt. Werknemers krijgen drie betaalde verlofdagen per jaar en ze mogen ontslag nemen wanneer het bedrijf verhuist naar een andere locatie.

Voorzitter Manas van de CTL meent dat het MKB niet de dupe wordt van het compensatievoorstel. Bedrijven die al 20 jaar werkzaam zijn, moeten in staat zijn te zorgen voor de werknemers die al 20 jaar in dienst van het bedrijf zijn.

De huidige afvloeiingsregeling voorziet in betalingen van 30, 90, 180 en 240 werkdagen afhankelijk van het aantal dienstjaren.

– Een man uit Maleisië is het slachtoffer geworden van een aanval zondag door verzetsstrijders op een controlepost in Tak Bai (Narathiwat). De aanvallers hadden het gemunt op het hoofd van de politie van Tak Bai die zondagavond met agenten de PD zou inspecteren. Hij ontkwam ternauwernood aan de dood, maar zijn wagen werd beschadigd en de inspectie werd uitgesteld tot de volgende dag. Vermoed wordt dat de leider van de aanvallers naar Maleisië is gevlucht.

Het bericht noemt ook nog een bomontploffing bij een benzinestation. Aanval en aanslag zouden verband houden met het Tak Bai incident op 25 oktober, 13 jaar geleden toen 85 moslims na hun arrestatie stikten in een legervoertuig.

– Boerin Boonpheng (55) uit Udon Thani is een van de vijf winnaars van de Asia-Pacific Model Farmers Award, een onderscheiding die wordt toegekend door de FAO. Ze krijgt de onderscheiding voor haar never-say-die houding en haar gedurfde initiatieven om de landbouw in haar regio te helpen en banen te scheppen.

Boonpheng zet zich sinds 2001 in voor een project waarin boeren technische steun krijgen van districts en provinciale landbouwkantoren. Ze lanceerde ook een spaarcoöperatie en opende een buurtbedrijf. De faculteit bedrijfsmanagement van de Rajabhat universiteit waardeerde haar ideeën, deed een haalbaarheidsonderzoek dat leidde tot de vorming van veertien productgroepen en de productie van producten die gebaseerd zijn op lokale kennis en innovatie, zoals snacks en kruidenmedicijnen.

Prinses Sirindhorn, speciaal ambassadeur van de FAO voor Zero Hunger in Azië en de Pacific reikte de prijzen aan de vijf winnaars uit.


 

Tweede repetitie voor processie, bijgewoond door prinses Sirindhorn

Repetitie processies trekt duizenden toeschouwers

16 oktober – ‘Princess takes part in rehearsal’ kopt Bangkok Post vandaag over de volle breedte van de voorpagina. De populaire prinses Sirindhorn liep gisteren mee, zo te zien aan de kop van de optocht die voor de tweede maal geoefend werd, zodat die op 26 oktober vlekkeloos verloopt wanneer de urn met de stoffelijke resten van Bhumibol van het Grand Palace naar het crematorium op Sanam Luang wordt gebracht.

De repetitie was deze maal openbaar. De politie schat, aldus de krant, het aantal toeschouwers op ‘meer dan 10.000’, van wie velen de nacht in de buitenlucht hadden doorgebracht om maar niets te missen van de pracht en praal van de optocht. Omdat – zoals de uitdrukking luidt – één foto meer zegt dan duizend woorden, verwijs ik naar bijgaand fotoalbum.

Van de koninklijke familie was verder prinses Sirrivannavari Nariratana aanwezig. Zij leidde te paard de King’s Guard cavalerie. Van de regering liep premier Prayut mee. De repetitie begon om 7 uur ’s ochtends en duurde tot 13 uur. Hoogtepunt, als je daarvan mag spreken, was de optocht, door de krant aangeduid als de derde processie (van zes) waarin een duplicaat van de koninklijke urn op de Ratcharot Puean Yai werd vervoerd.

De strijdwagen, die met een kanon is uitgerust, maakte op Sanam Luang driemaal tegen de klok in een rondje om het crematorium. Daarna droegen officieren de urn naar Phra Chittakatah, de katafalk, het onderkomen van de van sandelhout gemaakte urn. Daarbij werd gebruik gemaakt van de Kroen Bandai Nak, een helling gedecoreerd met de mythische slang naga.

Het bericht beschrijft verder in detail de overige processies waarvan de eerste en tweede op 7 oktober werden geoefend. In de vierde, vijfde en zesde processie wordt de koninklijke as naar twee tempels en de troonhal in het Grand Palace gebracht. Gistermiddag werd de zesde processie naar de tempels geoefend met 78 ruiters, waaronder prinses Sirrivannavari. Pagina 4 van de krant is vandaag een fotopagina.

District Sapphaya in Chai Nat

Bhumibol en Sirikit dam lozen geen water; Bangkok veilig

16 oktober – Weinig nieuws over de overstromingen en het meeste is slecht nieuws met als enige uitzondering dat de twee grote dammen Bhumibol (Tak) en Sirikt (Uttaradit) sinds 7 oktober geen water meer lozen om voldoende water over te houden voor het droge seizoen. Het Bhumibol stuwmeer staat voor 70 procent vol, Sirikit voor 80 procent.

Assistent-gouverneur Nutthavutthi van Thailands landelijk elektriciteitsbedrijf Egat ontkent berichten op de social media dat de Bhumibol dam 100 miljoen kubieke meter water per dag loost, waardoor Bangkok gevaar zou lopen. Niet waar dus: Bangkok is veilig. De gemeente gaat hulpcentra opzetten op plaatsen die dreigen te overstromen. Ze worden rond de klok bemand.

Verder kort:
– In negen provincies van de Central Plains houden de overstromingen aan, meldt de krant, maar dat wisten we al. Het waterpeil van de Chao Phraya blijft stijgen waardoor laag gelegen gebieden langs de rivier overstromen.

– In vijf districten van Ang Thong ten zuiden van de Chao Phraya barragedam zijn 1.567 huizen onder water gelopen. De dorpelingen in Sapphaya (Chai Nat, foto)) krijgen incidenteel een warme maaltijd, meestal van liefdadigheidsorganisaties. Daar zijn 2.300 huizen overstroomd.

– In Pathum Thani, de provincie ten noorden van Bangkok, zijn bij de Siriwattana markt wegen langs de Chao Phraya onder water gelopen. Er zijn waterpompen ingezet.

– In Khon Kaen is de rivier Pong buiten haar oevers getreden. Enkele dorpen zijn overstroomd. De Ubonrat dam loost meer water als gevolg van overcapaciteit. In Tambon Phralap zijn 150 huizen en 5.000 rai rijstvelden overstroomd.

– Chiang Mai meldt een grondverschuiving op de weg naar de bij toeristen populaire Doi Ang Khang. Op de weg naar het Bhubing paleis zijn enkele bomen omgevallen.

– Ten slotte Zuid-Thailand. Onophoudelijke regens hebben gisteren run-off van de Pato berg veroorzaakt, waardoor delen van snelweg 4006 onder water zijn gelopen. Slechts één rijstrook is berijdbaar.

Kort nieuws maandag 16 oktober

– Het nieuwsaanbod in de krant is vandaag uiterst beperkt. Op pagina 3 een terugblik op het bezoek van Prayut aan de VS. Regeringswoordvoerder Werachon zegt dat Thailand zijn waardigheid heeft behouden in de gesprekken met de Amerikaanse president en geen verlies heeft geleden. Nou ja, wat kan een woordvoerder van de regering anders zeggen?

Thailand High Schools Debating ChampionshipVerder een Special report over de welfare card die is/wordt verspreid onder de minima. Geen vlekkeloze start want niet alle Thong Fah (blauwe vlag) winkels beschikken al over ECD-machines waarmee de kaart kan worden gelezen. Op de kaart wordt maandelijks een bedrag bijgeschreven voor inkopen in die winkels en kosten van openbaar vervoer.

Het derde artikel dat ik oversla, is een ‘verslag’ van de eerste dag van het tiende Thailand High Schools Debating Championship, waarin twee leerlingen in het Engels debatteerden over zin en onzin van het grading system in het onderwijs (foto). Aan de competitie werd dit jaar deelgenomen door tweehonderd leerlingen van veertien scholen. Vandaag is de laatste dag.

Reacties niet mogelijk