Thais nieuws – 30 en 31 mei

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2017 klik hier, uit 2016 klik hier, 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.

Voor het nieuws van 1-15 mei klik hier. Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Wegens een technisch probleem is de pagina Thais nieuws 16-31 mei veranderd in Thais nieuws 16-29 mei. Het nieuws van 30 en 31 mei staat op deze pagina.

 

Pijpbom bij metrostation

Pijpbom gevonden bij metrostation

31 mei – Op een braak liggend terrein bij metrostation Thailand Cultural Centre in Bangkok is dinsdagmiddag een pijpbom gevonden, waarvan de ontsteker was verbonden aan een muskietenspiraal die door de regen was gedoofd.

De bom, die bestond uit een pijp van 20 centimeter lengte en 10 cm in diameter, was geplaatst in een mand in een plastic zak. De politie zegt dat die identiek is aan de bommen die jaren geleden zijn gebruikt op de Ratchaprasong kruising in Bangkok en in het district Min Buri.

De bom werd ontdekt door een motortaxibestuurder die er zat te vissen. Een straatveger zegt twee mannen gezien te hebben die op een motorfiets arriveerden, waarvan de duopassagier circa 5 minuten in het gebied doorbracht. Daarna scheurden ze weg.

Ongeveer dezelfde tijd vond de politie voor winkelcentrum Rama II aan de Rama II weg een doos die er verdacht uitzag. Een deel van de weg werd afgesloten. Maar het bleek loos alarm, want de doos was leeg.

Hoofdcommissaris Chakthip vermoedt dat de pijpbom tot doel had onrust te veroorzaken en de politie in diskrediet te brengen. De politie heeft geen aanwijzingen dat in de nabije toekomst meer gewelddadige aanvallen zijn te verwachten. ‘We doen ons best om de openbare veiligheid te verzekeren.’ (Bron:: website Bangkok Post, 30 mei)

Update krant: Regering sust ‘nerveuze’ bevolking

31 mei – Bangkok Post opent vandaag met de pijpbom die bij MRT-station Thailand Cultural Centre is gevonden. De regering heeft de ‘nerveuze’ inwoners van de hoofdstad gezegd niet in paniek te raken. Of ze de beroemde woorden van Colijn uit 1936 gebruikte, weet ik niet. Colijn zei na de Duitse bezetting van het Rijnland:

Ik verzoek den luisteraars dan ook om wanneer ze straks hunne legersteden opzoeken, even rustig te gaan slapen als ze dat ook andere nachten doen. Er is voorshands nog geen enkele reden om werkelijk ongerust te zijn.

Maar ik dwaal af. Veel nieuwe informatie voegt de krant niet toe aan het websitebericht. RTP-hoofdcommissaris Chakthip zegt dat er geen verband is gevonden tussen de pijpbom en de bom in legerziekenhuis Phramongkutklao, die explodeerde op de dag dat de junta exact drie jaar aan de macht was.

De motortaxibestuurder had zijn hengeltje nog niet uitgeworpen, maar was op weg naar de visstek. De politie van het bureau Tha Kham zegt sinds de recente explosies enkele telefoontjes te hebben gehad over verdacht uitziende voorwerpen.

Vice-premier en minister van Defensie Prawit wuifde gisteren kritiek weg dat het politieonderzoek naar de ziekenhuisbom een gebrek aan samenhang vertoonde, nadat twee functionarissen verschillende informatie hadden verstrekt over mogelijke verdachten.

‘De verschillen hebben niets te maken met een gebrek aan cohesie. Om duidelijkheid te verkrijgen, zijn meer details nodig.’ [De Thaise autoriteiten moeten nog leren dat je bij incidenten de woordvoering in één hand moet leggen en niet jan en alleman moet toestaan informatie te verstrekken.]

Voorgaande berichten:
30 mei: Ziekenhuisbom: 50 personen verhoord
29 mei: Bomaanslag legerziekenhuis: Drie stafleden verhoord
28 mei: Ziekenhuisbom: Veel theorie, weinig feiten
27 mei: Kotee zegt: Ik train civiele strijders tegen junta
26 mei: Legercommandant verdenkt Kotee van bomaanslag
25 mei: Ziekenhuisbom: Politie onder druk
24 mei: Update krant: Misschien uitstel verkiezingen
24 mei: Voor ziekenhuisbom was gewaarschuwd
23 mei: Update krant: Aanval is barbaars en inhumaan
23 mei: Bangkok: Bom in ziekenhuis verwondt 20 personen

Moeder en zoon waden op Mor Chit door het water

Regenoverlast: Bangkok is in chaos

31 mei – ‘Bangkok is in chaos’, schrijft de krant over de wateroverlast nu de hoofdstad geteisterd blijft worden door regenbuien. De afgelopen 24 uur viel 60 mm regen, waardoor niet alleen weer wegen onder water liepen maar het waterpeil in de hoofdstedelijke kanalen ook is gestegen. De gemeente (BMA) zet intussen alle zeilen bij om de stad te beschermen tegen overstromingen. Dat doet ze door het inzetten van nieuwe faciliteiten, hulpmiddelen en mankracht. [Kan het nog vager?]

Vice-gouverneur Chakkaphan maakte gisteren bekend dat twee watertunnels in aanleg zijn: een van 6,4 kilometer in Bang Sue en een van 9,4 km in Prawet. De eerste wordt in augustus getest, de tweede komt in 2019 klaar.

‘Wij geloven dat ze definitief helpen de condities tijdens de jaarlijkse overstromingen te verzachten, daar ze beide het regenwater rechtstreeks afvoeren naar de Chao Phraya.’

Bangkok telt zeven watertunnels, die een gezamenlijk capaciteit hebben van 155,2 kubieke meter per seconde. De grootste liggen in Makassan (5,98 km, diameter 4,6 meter) en onder de Rama IX Road (5,11 km, diameter 5 meter). Beide lozen op de Chao Phraya, de vijf andere zijn minder effectief tegen overstromingen omdat ze het water afvoeren naar kanalen.

Het bericht geeft verder nog details over het rioolstelsel (6400 km), dijken, khlongs (1.682), pompstations, stuwen, diepe bronnen, kaem ling (kleine wateropslaggebieden), preventiecentra tegen overstromingen, regenradar, mobiele pompen, zandzakken, mobiele generatoren en rampeenheden met 700 man personeel.

’t is een hele waslijst, dus de hoofdstedelijke bevolking zou minder moeten klagen. Chakkaphan vindt dat ze de hand in eigen boezem moeten steken, want bewoners flikkeren afval in rioolputten en kanalen en illegale bebouwing aan de rand van kanalen hindert een vlotte waterdoorstroom.

Twee verdachten aangehouden voor moord en mutilatie

31 mei – Het websitebericht [hier niet opgenomen] over de moord en mutilatie van een vrouw die werkte in een karaokebar in Khon Kaen noemt nog één verdachte, de krant weet inmiddels dat de politie twee verdachten heeft aangehouden voor de gruwelijke moord op de vrouw wier lichaam in twee stukken verdeeld is gevonden.

KrimiIn Laos werd gisteren één verdachte aangehouden en later in Ubon Ratchathani een tweede. Twee zijn nog op vrije voeten. De verdachten gaan vervolgd worden wegens moord met voorbedachten rade en het verbergen van een lichaam.

De man die in Laos is aangehouden, heeft bekend dat hij getuige was van de moord, maar hij zegt het slachtoffer niet vermoord te hebben. Een nog voortvluchtige verdachte heeft haar gewurgd, een plastic zak over haar hoofd gedaan en dood geslagen, nadat de vrouw in een gehuurde auto was ontvoerd. Na een zaag te hebben gekocht, begroeven de verdachten het lijk in een stuk land, eigendom van de moordenaar, eveneens een vrouw.

Deze vrouw zou haar uit wraak hebben vermoord omdat het slachtoffer de politie had getipt over een drugsnetwerk, waardoor haar echtgenoot was gearresteerd. (Zie verder Kort Nieuws van gisteren, eerste bericht)

Chagrijnige Prayut praat ‘weken’ niet met verslaggevers

31 mei – Het is bekend dat premier Prayut een kort lontje heeft en slecht tegen kritiek kan, maar gisteren was de maat voor hem vol. Tijdens zijn bezoek maandag aan het pompstation in Bang Na werd hij kwaad toen verslaggevers hem een reactie vroegen op de kritiek die is losgebarsten over zijn vier tijdens zijn wekelijks tv-praatje gestelde vragen.

‘Ik praat een paar weken niet met jullie’, baste hij, om vervolgens zijn woordvoerder het vuile werk te laten opknappen. Prayut hield zich aan zijn woord, want na het kabinetsberaad van dinsdag kwam hij niet naar de perskamer, waar hij normaal de pers te woord staat.

Toen hem gevraagd werd of hij over iets ontstemd was, zei hij: ‘Nee. Waarom zou ik dat zijn’, om vervolgens naar zijn kantoor te benen. Woordvoerders verzamelden vervolgens de vragen van het journaille, legden die voor aan Prayut die hen handgeschreven notities gaf om namens hem de vragen te beantwoorden. (Zie ook de pagina Verkiezingsnieuws 2)

[Soms heb ik wel sympathie voor Prayut, vooral wanneer hij uitvaart tegen de lastige persmuskieten. Maar dat is meer leedvermaak.]

Update krant: Een van de vragen die via de woordvoerders werd beantwoord, betrof de terreurgroep IS. De Maleisische autoriteiten hebben gezegd dat IS-leden Zuid-Thailand gebruiken om zich verborgen te houden. Volgens de buren zouden de recente bomaanslagen in Bangkok het werk van IS zijn. Maar Prayut zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat IS-leden zich in het Zuiden schuilhouden. Over een mogelijke link tussen IS en de bomaanslagen zei hij dat hij zo’n band niet kan bevestigen.

Acht PDRC-supporters terug bij de Democraten

31 mei – Acht voormalige parlementsleden van de Democratische partij, die de partij hadden verlaten om in de PDRC actie te voeren tegen de regering Yingluck, zijn teruggekeerd in de moederschoot en hebben hun steun betuigd aan partijleider Abhisit als kandidaat-premier na de verkiezingen.

De acht overlopers hebben Abhisit gezegd dat ze zich kandidaat willen stellen voor het parlement. Abhisit had geen bezwaar tegen hun terugkeer die volgens Thaworn Senneam geen terugkeer is omdat ze nooit hun lidmaatschap van de partij hadden opgezegd.

Suthep Thaugsuban, voorzitter van de door hem opgerichte Muan Maha Prachachon for Reform Foundation, een reïncarnatie van de PDRC, die destijds ook de partij verliet, maakte niet deel uit van het gezelschap [dat zijn portemonnee blijkbaar wil veiligstellen]. Suthep pleitte eerder voor het aanblijven van Prayut als premier om de hervormingsvoorstellen van de PDRC in te voeren.

Volgens een bron zijn enkele partijleden ontstemd over de terugkeer. ‘Ze komen alleen maar terug omdat de verkiezingen naderen.’

Regeringswoordvoerder Sansern ontkende gisteren dat het leger een politieke partij gaat vormen om aan de verkiezingen deel te nemen. Die veronderstelling is geuit door Bhichai Rattakul, oud-partijleider van de Democraten,toen hij pleitte voor een alliantie van de vier grote partijen om het leger de wind uit de zeilen te nemen (zie Politiek nieuws: vier berichten, eerste bericht, van gisteren)

Foto: Kranslegging bij het standbeeld van koning Prajadhipok (Rama VII) door de overlopers. 30 mei is King Prajadhipok Memorial Day, de datum van zijn overlijden in 1941.

Plan voor hergebruik schoolboeken ingetrokken

31 mei – Hoe vaak ik dat al niet heb gelezen: een overheidsdienst maakt een plan bekend en trekt dat later weer in onder druk van protesten. Nu weer: het plan om niet elk jaar voor alle leerlingen nieuwe schoolboeken aan te schaffen, maar ze te laten hergebruiken. Het plan gaat voor twee jaar de koelkast in, zegt bedenker Office of Basis Education Commission, nadat het National Anti-Corruption Network [niet te verwarren met de NACC] geëist had het in te trekken.

Critici betoogden destijds dat het systeem, bedoeld om geld uit te sparen, de kloof tussen kinderen uit rijke en arme gezinnen zou vergroten. De arme kinderen zouden opgescheept zitten met boeken die ezelsoren hebben, krabbels van de vorige gebruiker bevatten en mogelijk verouderd waren. De gezinnen met geld zouden zelf nieuwe boeken voor hun kids kunnen kopen.

Volgens de NACN was het nieuwe systeem ook vatbaar voor corruptie en in strijd met het grondwettelijk recht op gratis onderwijs. Scholen zouden bijvoorbeeld oude boeken kunnen blijven gebruiken en boekhandels kunnen vragen nep-facturen uit te schrijven.

Obec trapt nu op de rem voor nader onderzoek naar de zorg van schoolkinderen voor hun boeken, hoeveel boeken beschadigd zijn en de gevolgen voor het gezinsinkomen. (Zie ook de pagina Onderwijs 2)

Kort nieuws woensdag 31 mei

– Het ministerie van Volksgezondheid controleert de medische geschiedenis van een jonge vrouw, die in Roi Et wellicht ten onrechte is gediagnosticeerd met HIV toen ze 8 jaar was. Sindsdien heeft de vrouw 20 jaar anti-retrovirale medicijnen geslikt. Gisteren kreeg ze na een bloedtest van het Rode Kruis te horen dat ze niet geïnfecteerd was. Morgen wordt ze voor alle zekerheid opnieuw getest.

Een tante had haar destijds in een lokaal ziekenhuis laten testen, nadat haar vader aan Aids was overleden. Nadat ze, inmiddels verhuisd naar Samut Prakan, een vriend had gevonden en zwanger was geraakt, adviseerde de arts in het Samut Prakan ziekenhuis haar het medicijn te blijven gebruiken, want dan zou ze het virus niet overdragen. Na de geboorte bleek het kind HIV-vrij.

De vrouw wil van het ziekenhuis in Roi Et weten of het een foute diagnose heeft gesteld dan wel of ze genezen is door de medicijnen.

– Een Britse en Duitse journalist zijn maandag aangehouden op Suvarnabhumi omdat ze keramische platen bij zich hadden, die in kogelvrije vesten worden gebruikt, en gasmaskers. Die worden door de Thaise wet als verboden oorlogsuitrusting beschouwd. De twee waren op weg naar Irak om in opdracht van de Chinese staatsomroep China Global TV News verslag te doen van de gevechten. Beiden zijn vrijgelaten op borgtocht.

De Foreign Correspondents’ Club of Thailand vindt hun aanhouding onterecht omdat ze het land verlieten en de uitrusting alleen buiten Thailand zouden gebruiken.

– Het parlement buigt zich vrijdag in eerste termijn over een organieke wet op berechting van politieke gezagsdragers en corruptie. Een belangrijk element daarvan is dat ze in absentia berecht kunnen worden om te voorkomen dat ze in het buitenland wachten op het verlopen van de verjaringstermijn.

De wet introduceert ook een zogeheten inquisitorial systeem waarin rechters actief worden betrokken bij de zittingen en zelf ook vragen kunnen stellen. Voorzitter Meechai van de grondwetcommissie zegt dat in andere rechtbanken advocaten de getuigen ondervragen en de rechters luisteren.

Zodra de wet van kracht is, kunnen bestaande zaken die geschorst zijn wegens de afwezigheid van de verdachte, worden hervat. (Zie ook de pagina Grondwetwijziging 2 en Verkiezingsnieuws 2)

– Het aantal ontdekte luxe wagens die in Engeland zijn gestolen en naar Thailand zijn verscheept, is inmiddels met 3 toegenomen naar 13. Nu nog 29 en dan zijn ze allemaal ontdekt. Een DSI-team ontdekte de wagens op een belastingvrije zone van de douane in Lat Krabang. Het gaat om twee Mercedessen en een Nissan.

Een bron zegt dat sommige boosdoeners proberen wagens uit Thailand te smokkelen om te voorkomen dat ze in beslag worden genomen. Volgens de douane zijn eerder deze maand twee in Engeland gestolen wagens, die naar Thailand waren verscheept, naar Hong Kong geëxporteerd, overigens legaal want de douane wist toen nog niet dat ze gestolen waren. De wagens komen op aanwijzing van de douane in juli terug.

Voorgaande berichten:
30 mei: Negen douanebeambten zijn het haasje
29 mei: Belastingontduiking: En toen waren ’t er tien
28 mei: Importeur van luxe wagens opgeroepen voor verhoor
27 mei: Kort Nieuws (eerste bericht)
26 mei: Nog meer statusblik in beslag genomen
20 mei: Aan 10.000 luxe wagens zit mogelijk een luchtje
19 mei: Beslag gelegd op 60 luxe wagens in BKK en Samut Prakan
18 mei: Kort Nieuws

– Thailand en China hebben overeenstemming bereikt over militaire samenwerking, onder andere bij de strijd tegen terrorisme. Dit is afgesproken tijdens een bezoek van generaal Fang Fenghui, hoofd van het People’s Liberation Army of the People’s Republic of China. Fang werd gisteren ontvangen op het RTAF hoofdkwartier, waar hij sprak met opperbevelhebber Surapong. De twee partijen maakten afspraken over gezamenlijke oefeningen van leger, marine en luchtmacht. Fang had ook een ontmoeting met premier Prayut en minister Prawit van Defensie.

– Morgen begint een nieuwe shuttle busverbinding van het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) tussen Suvarnabhumi en het centrum. De bus rijdt van 6 tot 20 uur via Yommarat en Khao San Road naar Sanam Luang, om te beginnen in een half-uurdienst. De vertrekhalte bevindt zich bij Gate 7 op de begane grond.

De BMTA rijdt ook op twee routes vanaf luchthaven Don Mueang naar Lumpini park en Sanam Luang. De diensten zijn door passagiers goed ontvangen. De eerste vijf dagen bedienden ze 4.506 passagiers en brachten 225.000 baht in het laatje.

– Het ministerie van Defensie lanceert in oktober een security affairs kantoor, dat tot doel heeft veiligheidszaken te coördineren. Het besluit is gisteren gevallen tijdens een vergadering van de Defence Council. Die werkt momenteel aan hervormingen bij de strijdkrachten, zoals wijziging van de commandostructuur en herverdeling van mankracht. Doel is de flexibiliteit van legereenheden te vergroten, zodat ze meerdere taken kunnen uitvoeren.


 

Negen douanebeambten zijn het haasje

30 mei – Negen douanebeambten, waaronder twee voormalige adjunct directeuren-generaal van het Customs Department worden ervan verdacht behulpzaam te zijn geweest bij ontduiking van de importheffing op luxe wagens. Ze zouden geholpen hebben facturen te vervalsen zodat de wagens tegen een lagere prijs dan de catalogusprijs konden worden ingeklaard. De Rekenkamer neemt juridische actie.

Bangkok Post opent vandaag met de affaire die een uitvloeisel is van een brandje in mei 2013 in Nakhon Ratchasima op een trailer met luxe wagens. De aangegeven waarde van een Lamborghini Gallardo en Lotus Elise S bleek toen ongebruikelijk laag. De twee importeurs die 16,8 en 3,4 miljoen hadden moeten betalen, kregen het geld later terug na goedkeuring door de twee adjuncten.

Zoals al gemeld heeft de DSI op 18 mei en vorige week woensdag beslag gelegd op 160 wagens inclusief 10 die zijn gestolen in Engeland. Door de fraude zou de overheid 3 miljard baht aan inkomsten zijn misgelopen, aldus de DSI.

Acteur-zanger Pakorn is door de DSI vrijgepleit. De groene Lamborghini Huracan die begin deze maand in de showroom van STT Autocar in beslag is genomen, is een andere Lamborghini dan de zijne, wat gebleken is uit vergelijking van de registratie- en chassisnummers. De wagen in de showroom is gestolen in Italië en via Engeland naar Thailand verscheept.

Voorgaande berichten:
29 mei: Belastingontduiking: En toen waren ’t er tien
28 mei: Importeur van luxe wagens opgeroepen voor verhoor
27 mei: Kort Nieuws (eerste bericht)
26 mei: Nog meer statusblik in beslag genomen
20 mei: Aan 10.000 luxe wagens zit mogelijk een luchtje
19 mei: Beslag gelegd op 60 luxe wagens in BKK en Samut Prakan
18 mei: Kort Nieuws

Check- in balie Suvarnabhumi

Suvarnabhumi wordt nog drukker

30 mei – Luchthaven Suvarnabhumi was al druk en dit jaar wordt het nog drukker, verwacht luchthavendirecteur Sirote. Hij baseert zijn prognose op de cijfers van de eerste vijf maanden van dit jaar. In februari verwerkte de luchthaven zelfs 195.000 passagiers op één dag. Het gemiddeld aantal dagelijkse vluchten ging die maand omhoog naar 1.300.

Sirote verwacht dat het totaal aantal reizigers naar 59 miljoen springt, 5 procent meer dan de 55,9 miljoen vorig jaar. En dat is aanzienlijk meer dan de huidige capaciteit van 45 miljoen passagiers per jaar. Voor de IATA was deze discrepantie onlangs aanleiding om er bij Thailand op aan te dringen vaart te zetten achter verbetering van de luchthaven.

De plannen voor de uitbreiding verlopen echter erg traag. Gepland zijn uitbreiding van de oostzijde van de terminal, een parkeergarage, kantoor voor AoT, lopende band voor bagage, metaal detectoren, satelliet gebouw, luchtbrug, nieuwe runway en een Automatic People Mover tussen de oude en nieuwe terminal. De nieuwe terminal brengt de capaciteit op 60 miljoen passagiers.

Om de drukte bij Immigration enigszins te verminderen gaat de luchthaven Thaise reizigers stimuleren om meer gebruik te maken van de automatische paspoortcontrole, want slechts 60 procent maakt daar nu gebruik van. Sirote zegt dat een zelfde systeem voor buitenlandse toeristen spoedig volgt. (Bron: website Bangkok Post, 29 mei)

Aanvulling krant 30 mei: Ook luchthaven Don Mueang wordt uitgebreid waardoor de capaciteit toeneemt naar 40 miljoen passagiers per jaar. In november wordt het masterplan voor de uitbreiding voorgelegd aan het bestuur van Airports of Thailand (AoT). Naar verwachting komt de uitbreiding in 2022 in bedrijf.

Van juni tot augustus worden elf oude gebouwen gesloopt om plaats te maken voor de bouw van een junction terminal [?] en een Automated People Mover. Verder worden ten noorden van de luchthaven twaalf vliegtuigparkeerplaatsen aangelegd.

De nieuwe terminal beslaat 100.000 vierkante meter met commerciële ruimte om de niet-luchtvaart inkomsten van de luchthaven te verhogen van 40 naar 50 procent. Nog niet bepaald is wie de ruimte gaat exploiteren. Wellicht AoT Plc zelf, zegt directeur Petch.

Crematie Bhumibol: Toeristen gevraagd nette kleding te dragen

30 mei – De Tourism Authoriy of Thailand (TAT) gaat buitenlandse toeristen vragen tijdens de crematieceremoniën van wijlen koning Bhumibol correcte kleding te dragen, maar of daarmee zwarte kleding wordt bedoeld vermeldt het bericht niet.

De toerismesector vraagt de regering nadere kledingvoorschriften snel bekend te maken, zodat ze hun dienstverlening daarop kunnen afstemmen. Gevreesd wordt dat sommige toeristen zullen afzien van een reis naar het land wanneer ze niet op tijd op de hoogte zijn van de voorschriften.

TAT-directeur Yuthasak denkt dat veel buitenlandse toeristen begrip hebben voor de Thaise cultuur en dat de rouwsfeer geen invloed heeft op hun plannen om het land te bezoeken.

De 36 binnenlandse TAT-kantoren en 25 buitenlandse kantoren is gevraagd toeristen die de ceremoniën willen bijwonen, te informeren over het tijdschema. Het lichaam van Bhumibol wordt op 25 oktober naar Sanam Luang gebracht en op 26 oktober gecremeerd. De ceremoniën eindigen op 29 oktober. (Bron: website Bangok Post, 29 mei) (Zie verder de pagina Koning Bhumibol)

Akarakit Benz Racing Worarojcharoendet (right) and his lawyer Sitthichok Treenet

Geen borgtocht voor Benz Racing

30 mei – Hij was nog een vrij man, maar daaraan is maandag een eind gekomen voor Akarakit Worarojcharoendet, beter bekend als Benz Racing. De Criminal Court weigerde hem op borgtocht in vrijheid te stellen met als reden dat hij voor een ernstig vergrijp terecht staat. Dus kon advocaat Sitthichok Treenet (links op de foto) de 3 miljoen baht in contant geld die hij bij zich had, weer mee naar zijn kantoor nemen.

Akarakit evenals twee anderen, die terecht staan wegens het witwassen van (drugs)geld, pleitten onschuldig. Bij zijn aankomst bij de rechtbank herhaalde Benz dat hij niet betrokken was bij drugsgeld. ‘Ik heb het steeds gezegd dat ik daar niets mee te maken heb. Ik ben sterk van plan de zaak aan te vechten.’

De zaak wordt op 7 augustus vervolgd met een eerste onderzoek van het bewijsmateriaal en het vaststellen van de getuigenlijst voor het OM en de verdediging. Intussen mag Akarakit in het Central Correctional Institution for Drug Addicts ‘genieten’ van zijn voorlopige hechtenis. (Bron: website Bangkok Post, 29 mei) (Zie verder de pagina De zaak Akarakit Worarojchroendet)

Ziekenhuisbom: 50 personen verhoord

30 mei – 50 suspects detained in Phramongkutklao bombing kopt BP, maar mij lijkt het erg onwaarschijnlijk dat zoveel personen verdacht worden van de aanslag, dus heb ik ‘aangehouden’ vervangen door ‘verhoord’. Gisteren meldde de krant dat drie stafleden zijn verhoord.

Het aantal van 50 is maandag genoemd door vice-premier Prawit, maar die lijdt aan de ziekte van Ménière waardoor hij gehoorproblemen heeft. Dus misschien heeft hij iemand niet goed verstaan.

Prawit wil niet zeggen of de aanslag politiek gemotiveerd is, alhoewel dat wel voor de hand ligt omdat die exact drie jaar na de coup is gepleegd en bovendien in de wachtkamer plaatsvond, die maar hem is vernoemd toen hij  in 2004 en 2005 legercommandant was. ‘Om welk signaal het ook gaat, ik maak me geen zorgen.’

Erg spraakzaam was Prawit gisteren niet, want hij wilde ook niet zeggen of de verkiezingen worden uitgesteld, een mogelijkheid die Prayut heeft gesuggereerd. Hij schudde alleen zijn hoofd. (Bron: website Bangok Post, 29 mei)

Update krant: De politie meent de daders van de bomaanslag te hebben geïdentificeerd. Ze verzamelt nu bewijs om tegen hen een arrestatiebevel te kunnen aanvragen. Hoofdcommissaris Chapthip van de RTP hoopt dat ze deze week [door de rechtbank] verleend worden. Om hoeveel personen het gaat, hun namen en identiteit wil hij niet bekend maken.

Over de drie stafleden van het ziekenhuis die verhoord zijn, wil adjunct-hoofdcommissaris Srivara niet zeggen of ze verdacht worden van betrokkenheid bij de aanslag. Srivara zegt dat het onderzoek voor ‘slechts 20 procent’ is gevorderd, wat opvallend is want meestal is hij aanzienlijk positiever over onderzoeken. Ook in dit bericht zegt Prawit dat 50 personen in afwachting van verhoor zijn aangehouden.

De politie onderzoekt ook of de aanslag verband houdt met de twee eerdere bomaanslagen in Bangkok. Voor het onderzoek naar de aanslagen zijn 201 agenten ingezet. Reagerend op kritiek dat dit wel erg veel is, zegt Chakthip dat de omvang van de aanvallen de grote inzet rechtvaardigt.

Volgens legerleider Chalermchai is roodhemd hardliner Wuthipong ‘Kotee’ Kochathamakun het meesterbrein. Hij vluchtte in april 2014 naar Laos nadat hij was beschuldigd van majesteitsschennis. In maart werd in zijn voormalige woning in Pathum Thani een voorraad wapens gevonden. Zondebok of meesterbrein: wie zal ’t zeggen?

Voorgaande berichten:
29 mei: Bomaanslag legerziekenhuis: Drie stafleden verhoord
28 mei: Ziekenhuisbom: Veel theorie, weinig feiten
27 mei: Kotee zegt: Ik train civiele strijders tegen junta
26 mei: Legercommandant verdenkt Kotee van bomaanslag
25 mei: Ziekenhuisbom: Politie onder druk
24 mei: Update krant: Misschien uitstel verkiezingen
24 mei: Voor ziekenhuisbom was gewaarschuwd
23 mei: Update krant: Aanval is barbaars en inhumaan
23 mei: Bangkok: Bom in ziekenhuis verwondt 20 personen

Missing link gaat in augustus open

Purple Line missing link30 mei – Aan een fraai staaltje inefficiëntie, waarin Thailand erg goed lijkt te zijn, komt in augustus een eind. Dan hoeven metroreizigers niet meer zoals nu met een shuttlebus of ander vervoer van Bang Sue naar Tao Poon v.v. te reizen, want de zogeheten missing link tussen de Blue Line (Bang Sue-Hua Lamphong) en de Purple Line (Tao Poon-Bang Yai in Nonthaburi) wordt gedicht.

Over de exploitatie van dat stukje rails van 1,2 km is lang gebakkeleid door de BEM (die de Blue Line exploiteert) en de MRTA (die de Purple Line exploiteert). De Purple Line ging in augustus vorig jaar open. Volgende maand worden op de missing link testritten gehouden.

Politiek nieuws: vier berichten

– Bhichai Rattakul, voormalig leider van de Democratische partij (1982-1991), heeft voorgesteld dat de vier grote partijen bij de verkiezingen een alliantie vormen. Volgens hem is dat de enige manier om een mogelijke door het leger gevormde partij te bestrijden. Tijdens de verkiezingscampagne zouden de vier zich niet tegen elkaar moeten afzetten, maar ze mogen wel het eigen verkiezingsprogramma voor het voetlicht brengen.

De partij die de meeste zetels in de wacht sleept, dient volgens hem met de steun van de andere partijen de premier te nomineren. ‘Als we dit niet doen, verliezen de politici veel tijd. Ze worden dan 20 jaar [een verwijzing naar het nationale strategieplan] opgezadeld met een door het leger gesteunde regering.’

Voormalig regeringspartij Pheu Thai vindt het een goed idee, de Democraten reageren verdeeld. Voormalig parlementslid Samart (Pheu Thai) zegt dat zo kan worden voorkomen dat een niet-parlementslid premier wordt [waardoor bijvoorbeeld Prayut premier zou kunnen worden].

Adjunct-partijleider Sathit (Democraten) vindt dat partijen geen afspraken moeten maken voordat de mensen de kans krijgen om te stemmen. De Democraten zijn wellicht wel bereid een alliantie met Pheu Thai te vormen wanneer Thaksin de partij niet blijft beïnvloeden.

De vier partijen zijn PheuThai, Democraten, Chartthaipattana en Bhumjaithai.  (Zie ook de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Premier Prayut heeft zich gisteren verdedigd tegen de kritiek die de vier door hem gestelde vragen in zijn tv-praatje van vrijdag hebben opgeroepen. Hij zegt dat ze bedoeld waren mensen te laten nadenken over wat ze nodig hebben. Volgens hem wordt [door de critici] een campagne gevoerd om de feiten te verdraaien en zijn regering aan te vallen. Hij kwam op het idee voor de vragen omdat lokale politici gesproken hebben over het introduceren van subsidieprogramma’s en het terugbrengen van het controversiële hypotheeksysteem voor rijst van de vorige regering.

Prayut zegt: ‘Ik wil ze vragen: moeten we alleen naar hen luisteren? Ik wil dat de mensen erover nadenken. En de verkiezingen gaan hoe dan ook door, zoals aangegeven in de roadmap. De vragen hebben niets te maken met of ik aan de macht blijf. Ze gaan erover wat de mensen in de toekomst willen doen. Ik ben niet van plan iets te veranderen.’ (Voor de vier bekriseerde vragen zie de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Minister Prawit Wongsuwon weer aan het werk– Vice-premier en minister van Defensie Prawit is na een ziekteverlof van twee weken weer aan het werk. De krant signaleert dat hij gisteren weliswaar lachte, maar er verzwakt uitziet en geheel tegen zijn gewoonte in langzaam loopt. Maar Prawit verzekert dat hij binnen een week weer het mannetje is. Om dat te onderstrepen maakte hij het V-teken. Over de aard van Prawit’s ziekte doen verschillende verhalen de ronde. Hij zou een hartoperatie hebben gehad of aan de ziekte van Ménière lijden, een aandoening van het binnenoor dat duizelingen kan veroorzaken.

– De nationale hervormingsraad (NRSA) heeft enkele voorstellen voor politieke hervormingen goedgekeurd, die deel uitmaken van het 20-jaren strategieplan. Ze beogen een nieuwe politieke cultuur te stimuleren ter ondersteuning van good governance alsmede samenwerking van autoriteiten en bevolking te bevorderen om een sterke democratie te realiseren.

De voorstellen kunnen helpen de zorgen over de toekomst van de Thaise politiek weg te nemen, zeggen NRSA-leden. Een van de kerndoelen is het ethische gedrag in Thailand’s politieke cultuur te verbeteren. De NRSA wil premier Prayut vragen een instituut te vormen dat een meer democratische cultuur met een grotere transparantie in de politiek gaat bevorderen.

Kort nieuws dinsdag 30 mei

– De vrouw wier lichaam vorige week in Khon Kaen in twee delen is gevonden, is vermoord omdat ze de politie had geïnformeerd over een drugsnetwerk, waardoor de leden konden worden aangehouden, aldus een bron bij de politie. Eerder noemde de politie als mogelijk motief een driehoeksverhouding van haar, haar echtgenoot en een vrouw die in dezelfde karaokebar als zij werkte.

De moord wordt toegeschreven aan vier personen. Tegen hen wordt een arrestatiebevel aangevraagd. Een van de verdachten heeft de politie telefonisch laten weten dat hij zich wil aangeven, maar hij heeft zich niet vertoond. Mogelijk wilde hij tijd rekken, omdat hij vermoedelijk naar Laos is gevlucht. Twee anderen zouden de benen naar Myanmar hebben genomen. Uit de autopsie is gebleken dat het slachtoffer vermoedelijk gewurgd is.

– Twee Cambodjanen zijn gisteren aan de grens met Cambodja aangehouden toen ze probeerden voedselsupplementen ter waarde van 400.000 baht naar de Rong Kluea grensmarkt in Aranyanprathet (Sa Kaeo) te smokkelen. Ze konden geen belasting- en douaneverklaringen overleggen toen de politie ernaar vroeg.

De supplementen zaten in 200 dozen die ze op houten karren vervoerden. Daarin zaten 1.200 doosjes met een supplementpoeder voor gewichtsverlies uit Vietnam. Het supplement is niet goedgekeurd en gecertificeerd door de Thaise FDA.

De smokkelaars zeggen niet geweten te hebben dat het product illegaal was. Ze waren door een Cambodjaane vrouw betaald om het spul naar haar klanten op de markt te brengen.

– Het National Health Security Office begint vandaag aan een serie hoorzittingen over de gewijzigde nationale gezondheids veiligheidwet, maar wat die (14) wijzigingen inhouden, blijft uiterst vaag in het bericht. Het doel is mensen betere voorzieningen te verlenen en de problemen met de volksverzekering Universal Health Care Coverage, dat ook wel bekend staat als ’30-baht gold card’, op te lossen en de verzekering meer duurzaam te maken. De UC-verzekering is in 2002 door het toenmalige kabinet Thaksin gelanceerd. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– Lang geleden dat de dood van een Lahu mensenrechtenactivist in het nieuws was. De politie heeft gisteren zijn tante (20) aangehouden, die ervan verdacht wordt hem methamphetamine pillen te hebben geleverd.

Chaiyaphum werd (17) op 17 maart aangehouden bij een controlepost in Bang Kong Phak Ping (Chiang Mai). Hij werd door een soldaat dood geschoten toen hij probeerde te vluchten en met een handgranaat zou hebben gedreigd, nadat in zijn auto methamphetamine pillen waren gevonden. Althans volgens het leger want deze versie wordt bestreden door zijn advocaat.

Voorgaande berichten:
5 april: Narathiwat: ‘Onschuldige’ man doodgeschoten door  agenten
29 maart: Politie maakt beelden beschieting Lahu niet openbaar.

– Het Institute of Technology Ladkrabang van de King Mongkut universiteit (KMITL) wil binnen twee jaar de helft van haar lessen in het Engels geven om de huidige generatie studenten beter voor te bereiden op de regionale en mondiale arbeidsmarkt.

President Suchatvee zegt dat er in Thailand een grote vraag naar internationale programma’s is omdat studenten meer aandacht zijn gaan besteden aan hun beheersing van de Engelse taal. Voor de meeste Thaise werknemers is dat nu een probleem.

De werknemer van de toekomst zal niet alleen beter Engelse moeten kunnen spreken, zegt hij, maar ook in staat zijn complexe problemen op te lossen en kritisch en creatief te denken.

Het KMITL heeft plannen voor een medisch, luchtvaart en luchtvaarttechniek hogeschool, met Engels als voertaal. Met de Amerikaanse Carnegie Mellon Universiteit wordt samengewerkt voor het openen van een campus in Thailand.

– De DNP gaat dit jaar een online app introduceren voor toeristen die willen gaan scuba-duiken. Op de app kunnen ze hun duiklocatie in alle nationale maritieme parken reserveren, zodat de staf het aantal toeristen beter in de hand kan houden. Da’s belangrijk want de parken worden nu overstroomd door toeristen. Als alles goed gaat, is de app vanaf oktober in bedrijf wanneer het toeristenseizoen in de Andaman zee begint.

De DNP gaat ook e-tickets voor nationale parken introduceren, eveneens dit jaar. Als proef wordt begonnen in de tien meest winstgevende parken. Papieren kaartjes blijven in de beginfase bestaan, maar of ze uiteindelijk verdwijnen, wordt me niet duidelijk uit het bericht.

De strijd tegen stropers, houthakkers van beschermde bomen en illegaal grondbezit wordt gevoerd door dagelijks satellietbeelden van de parken te maken. Illegale houtkap en illegaal grondgebruik zijn vooral in de dertien noordelijke provincies een probleem.

In het Noorden wordt ook geëxperimenteerd met micro-camera’s in bomen om illegale houthakkers te betrappen. De plannen van de DNP zijn gisteren bekend gemaakt op een seminar, getiteld Digital Technology and Innovation for National Park Management.

In de nationale parken Thap Lan (Prachin Buri) en Khao Yai (Nakhon Ratchasima) vormt de kap van rosewood een probleem waarover Unesco haar zorgen heeft geuit. (Zie verder de pagina’s Illegale houtkap en Krakers op overheidsland)

Reacties niet mogelijk