Thais nieuws 16-29 mei

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation. Voor berichten uit 2017 klik hier, uit 2016 klik hier, 2015 klik hier, 2014 klik hier, 2013 klik hier, 2012 klik hier, 2011 klik hier, 2010 klik hier.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.

Voor het nieuws van 1-15 mei klik hier. Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

 


 

Bomaanslag legerziekenhuis

Opinie: Is Bangkok nog steeds veilig?

29 mei – Drie bomaanslagen in Bangkok, een stad met de oppervlakte van de provincie Utrecht, en BP-redacteur Anucha Charoenpo vraagt zich op de opiniepagina van de krant af: Is Bangkok nog steeds veilig?

Drie bomaanslagen over een periode van twee maanden, twee kleintjes, elk met twee gewonden en een wat grotere in legerziekenhuis Phramongkutklao met 25 gewonden – alle drie zonder doden. De bewoners in het Zuiden zouden ervoor tekenen, want daar vinden zo’n beetje elke dag dodelijke aanslagen en beschietingen plaats.

Als we de kop mogen geloven boven Anucha’s bijdrage hebben de explosies de hoofdstedelijke bewoners van streek gemaakt. Hij trekt alle registers open en schrijft: ‘Deze drie incidenten moeten de politie en veiligheidsdiensten wakker schudden de veiligheid voor bewoners, die nu met risico’s en onzekerheid leven, in elke hoek van de stad te vergroten.’ Anucha beweert zelfs dat de explosies op de drie plaatsen Bangkok hebben veranderd in een oorlogszone.

Tot nu toe zijn nog geen verdachten aangehouden en bestaat de informatievoorziening voornamelijk uit aannames en theorieën (zie ook het bericht van 28 mei: Ziekenhuisbom: Veel theorie, weinig feiten). ‘De politie schept dagelijks op over goede vorderingen, maar details geeft ze niet. Ze zeggen dat die het onderzoek kunnen schaden. Wat een belachelijke en eenvoudige verklaring.’

Toen ik dat las, dacht ik: deze redacteur heeft de ballen verstand van politieonderzoek. Dus ben ik gestopt met lezen. Ik heb wel even de overige tekst gescand om te weten dat ik niets gemist heb. Alles is al een keer gezegd in voorgaande berichten. (Bron: Bangkok Post, 28 mei)

Bomaanslag legerziekenhuis: Drie stafleden verhoord

29 mei – Drie stafleden van legerziekenhuis Phramongkutklao zijn gisteren door de politie verhoord over de bomaanslag maandag in een wachtkamer, waarbij 25 personen gewond raakten. Namen en functies zijn niet bekend gemaakt en het is gissen waarom de politie juist deze drie aan de tand heeft gevoeld.

Meer informatie wordt gegeven over de aanhouding van de vrouw die voorafgaand aan de explosie brieven heeft gestuurd met een waarschuwing tegen bomaanslagen zonder man en paard te noemen. In haar kantoor zijn kopieën van de brief gevonden. De vrouw ontkent elke betrokkenheid.

Het bericht gaat verder nog in op de eerder genoemde drie mogelijke verdachten van de aanslag: twee voormalige legergeneraals en roodhemd hard-liner Kotee, maar dat is allemaal oud nieuws.

Voorgaand berichten:
28 mei: Ziekenhuisbom: Veel theorie, weinig feiten
27 mei: Kotee zegt: Ik train civiele strijders tegen junta
26 mei: Legercommandant verdenkt Kotee van bomaanslag
25 mei: Ziekenhuisbom: Politie onder druk
24 mei: Update krant: Misschien uitstel verkiezingen
24 mei: Voor ziekenhuisbom was gewaarschuwd
23 mei: Update krant: Aanval is barbaars en inhumaan
23 mei: Bangkok: Bom in ziekenhuis verwondt 20 personen

Prayut overladen met kritiek over zijn vier vragen

29 mei – Premier Prayut krijgt de wind van voren over de suggestie die hij heeft gewekt de verkiezingen (weer) uit te stellen. In zijn wekelijks tv-praatje op vrijdag legde hij de bevolking vier ‘suggestieve’ vragen over democratie voor, vermoedelijk als proefballonnetje om de meningen te peilen. De kritiek is niet mals.

Politici, academici en burgergroepen zijn eensgezind. De regering dient zich aan de roadmap to democracy te houden en niet de recente bomaanslagen in Bangkok te gebruiken als excuus om onder haar belofte uit te komen.

BP-hoofdredacteur Umesh Pandey schreef daarover zondag op de opiniepagina: ‘Landen zoals India of Engeland hebben nooit verkiezingen uitgesteld nadat een bom was ontploft, maar zijn succesvol geweest op hun weg naar democratie. Ze geloofden dat, wat de obstakels ook waren, er geen terugweg is voor wat juist is voor de bevolking.’

Enkele quotes uit het openingsverhaal van vandaag:
– NHRC-commissaris Angkhana: ‘Ik was verbaasd toen ik de vier vragen hoorde. Wat ik ervan begrijp is dat de premier zijn macht wil verlengen. De vragen die hij stelde, zijn belachelijk. Deze regering is meer dan drie jaar aan de macht geweest en dat is lang genoeg.’

‘Verkiezingen zijn het burgerlijke recht van mensen om aan te geven wat ze willen en door wie ze geleid willen worden. De internationale gemeenschap houdt ook de politieke situatie in Thailand in de gaten. De vragen van de premier kunnen gezien worden als een stap terug op de weg naar democratie.’

– Pitch Pongsawat, docent politicologie aan de Chulalongkorn universiteit: ‘De vragen van de premier kunnen een positief teken zijn dat hij probeert nieuwe informatie te verkrijgen, anders dan wat hij van zijn adviseurs hoort. Het principe van good governance geldt voor alle regeringen. De bevolking moet de mogelijkheid hebben hen te controleren. Good governance houdt publieke participatie in en de mensen de vrijheid verlenen hun mening over nationale zaken te geven.’

– Adisorn Naowanont, deken van de Graduate School (Nakhon Ratchasima Rajabhat universiteit): ‘Geen enkele regering, gekozen of niet gekozen, kan 100 procent good governance verzekeren. Maar de volgende regering zal wel door de mensen gekozen worden, en wat het belangrijkste is: ze wordt gecontroleerd dankzij een checks and balances systeem. Controle mechanismen moeten toegestaan worden; het leger mag niet weer een coup plegen.’

Regeringswoordvoerder Sansern verdedigt zijn baas. ‘De vragen van Prayut waren bedoeld om de mensen de gelegenheid te geven iets te zeggen over de toekomst van het land. De premier wil dat de mensen medebeslissen over de richting die het land moet gaan. De meningen die verzameld worden, komen het land ten goede.’ (Zie verder het bericht van gisteren met daarin de vier vragen: Beschuldiging: Premier klampt zich vast aan de macht) (Zie ook de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Luxe wagens showroom Niche Cars Group

Belastingontduiking: En toen waren ’t er tien

29 mei – Gisteren meldde de krant dat de DSI één importeur van luxe wagens gaat verhoren. Vandaag bestaan verdenkingen tegen tien dealers wegens het ontduiken van (torenhoge) importheffingen en/of heling.

DSI adjunct-hoofd Korrawat zei gisteren dat de dienst in de startblokken staat om dealers te verhoren die ervan verdacht worden bij de import een lagere prijs te hebben opgegeven dan de catalogusprijs alsmede dealers die in England gestolen wagens naar Thailand hebben verscheept.

De DSI is daarover door de Britse National Vehicle Crime Intelligence Service (NaVCIS) geïnformeerd. Van de 42 voornamelijk luxe wagens heeft de DSI er inmiddels tien weten te achterhalen. Ook de kopers van de gestolen wagens werden opgeroepen voor verhoor.

Volgens de NaVCIS werden de wagens gestolen door een netwerk, dat ze doorverkocht aan Thaise medeplichtigen, die de wagens naar Thailand verscheepten. De eigenaren claimden de schade bij hun verzekeraar. Korrawat zegt dat op dezelfde manier wagens worden gestolen in Maleisië en Laos en naar Thailand gesmokkeld.

Van de tien wagens staan er zes in showrooms, drie zijn verkocht en een moet nog worden ingeklaard. Naar verluidt is acteur-zanger Pakorn bij de zaak betrokken. Hij is eigenaar van een Lamborghini Huracan waarop begin deze maand beslag is gelegd. De wagen staat te koop in een showroom. Pakorn zou het bedrijf hebben gevraagd de wagen te verkopen, zodat hij met de opbrengst een andere wagen kan kopen.

Op zijn Facebook schrijft Pakorn dat hij de wagen legaal heeft gekocht van een geautoriseerde dealer. ‘Ik ben geschrokken toen ik het nieuws over mijn Lamborghini las. Het nieuws is hard en kan tot misverstanden van lezers leiden.’ De DSI onderzoekt de zaak. (Zie verder het bericht van gisteren: Importeur van luxe wagens opgeroepen voor verhoor)

Ex-parlementslid vrij op borgtocht na controle konvooi

29 mei – De hele nacht verhoord, maar wel vrijgelaten op borgtocht. Dus dat valt nog mee voor Chada Thaised, voormalig parlementslid van Chartthaipattana, Thailand’s derde grootste partij. Bij het vertrek van een crematieceremonie in een tempel in Nong Khayang (Uthai Thani) werden zes vuurwapens en een ecstasy pil gevonden in zijn konvooi van acht voertuigen. Vijf anderen mochten na verhoor ook naar huis, maar de man met de pil moest blijven.

Chada’s advocaat zegt dat de vuurwapens niet bij Chada maar bij de anderen werden gevonden. De arrestatie trok zaterdag veel belangstelling omdat de politie met honderd man een controlepost had opgezet op de Uthai Thani-Wat Sing weg. Zeven voertuigen werden gestopt, behalve de MPV waarin Chada zat. Die werd later 5 km verder in beslag genomen.

Bronnen in het Central Investigation Bureau zeggen dat de operatie deel uitmaakte van de jacht op invloedrijke figuren. Ze is ook een signaal voor maffiagroepen dat de autoriteiten de druk op hen opvoeren.

Voormalig Pheu Thai parlementslid Sugart uit Lop Buri zegt dat gewapende militairen gisteren een inval hebben gedaan in zijn woning en nabijgelegen huizen van familieleden. Honderdnegentig exemplaren van een boek over het hypotheeksysteem  voor rijst zijn in beslag genomen en informatie van zijn computer is gekopieerd.

Kort nieuws maandag 29 mei

– De bouw van een vakantiepark bij de luchthaven van Koh Phangan is door de autoriteiten stilgelegd. Voor de bouw was een deel van een berg die deel uitmaakt van een beschermd bosgebied, al ontbost. Het project op 150 rai is een van de drie projecten op het vakantie-eiland die, zo vermoeden de autoriteiten, schade berokkenen aan het bosreservaat en een nabijgelegen bos in een gebied dat op de nominatie staat de status van een nieuw nationaal park te krijgen, dat Than Sadet gaat heten.

De toezichthouder op de stop gezette bouw zegt dat de opdrachtgever over de vereiste documenten beschikt, maar vermoed wordt dat een grondakte illegaal is verleend. Het Royal Forest Department heeft de DSI gevraagd de zaak in onderzoek te nemen.

Soortgelijke zaken spelen op Hat Yuan, een bekend strand op het eiland. Acht vakantieparken worden verdacht. Vijfhonderd meter verder is een bosgebied van 300 rai kaal geslagen en in delen te koop aangeboden. Koopprijs 600.000 baht per rai. (Zie verder de pagina Krakers op overheidsland)

– De parlementscommissie die de organieke wet op de Kiesraad onder de loep neemt, is verdeeld over het artikel dat individuele Kiesraadcommissarissen toestaat verkiezingen ongeldig te verklaren en herverkiezingen uit te schrijven. Ze hebben daarvoor geen toestemming nodig van de zeven leden tellende Kiesraad.

De tegenstanders vrezen dat het artikel in de toekomst tot problemen kan leiden. Ze willen dat de voltallige Kiesraad daarover beslist om een machtsconcentratie in te weinig handen te vermijden. Maar de voorstanders denken dat de organieke wet dan in strijd is met de geest van de nieuwe grondwet. Vandaag slaat de commissie spijkers met koppen. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Het afronden van prijzen voor voedsel en dranken is niet toegestaan, waarschuwt het Department of Internal Trade (DIT) verkopers. Ze worden beboet als ze het toch doen. Het department reageert op een klacht van een consument die voor een drankje inclusief BTW en bedieningsgeld 36 baht moest betalen in plaats van 35,31 baht. Het DIT heeft bij de verkoper de proef op de som genomen en inderdaad hij rondde de prijzen af. De man heeft een boete van 3.000 baht gekregen.


 

Wateroverlast winkels Siam Square

Bangkok loopt onder water

28 mei – De weergoden zijn zaterdagochtend flink te keer gegaan in 80 procent van het hoofdstedelijk gebied, want zware regenbuien zetten op 37 locaties wegen onder 5 tot 20 cm water. En dat niet alleen, fun-shopping was er niet bij in enkele winkels aan Siam Square, zoals bovenstaande foto illustreert. Het district Pathumwan werd het zwaarst getroffen met 72 mm.

Gouverneur Aswin nam ’s middags een kijkje op de Phong Phet markt aan de Ngam Wong Wan Road. De markt is kwetsbaar voor overstromingen en was woensdagnacht al zwaar getroffen door een zomerstorm. Hij zei dat de gemeente de overstromingen aan kan, omdat ‘slechts’ 120 mm was gevallen.

De gemeente heeft 1.400 waterpompen geïnstalleerd, tweemaal zoveel als eerder. Verwacht werd dat het meer dan twee uur zou duren om al het water weg te werken. (Bron: website Bangkok Post, 27 mei)

Beschuldiging: Premier klampt zich vast aan de macht

28 mei – Reuring in politieke kringen, want premier Prayut lijkt te willen vasthouden aan de macht. In zijn wekelijkse tv-toespraak stelde hij vrijdag vier ‘leading questions’ (suggestieve vragen) die daarop duiden. Woordvoerders van de twee grote politieke partijen verwijten hem geen vertrouwen te hebben in de nieuwe grondwet, die garanties bevat voor good governance van toekomstige regeringen.

Prayut suggereerde het al eerder: de verkiezingen van volgend jaar kunnen worden uitgesteld, wanneer de openbare orde ontregeld wordt door bomaanslagen en andere dreigingen van de vrede. Naar aanleiding van de aanslag in legerziekenhuis Phramongkutklao doet hij er nu een schepje bovenop met de vier bekritiseerde vragen:
1 Zal de volgende gekozen regering good governance bieden?
2 Wat moet er gedaan worden als dit niet het geval is?
3 Zijn verkiezingen de beste oplossing wanneer geen rekening wordt gehouden met de toekomst van het land, hervormingen en nationale strategie?
4 Dienen politici die zich onbehoorlijk gedragen een kans te krijgen om weer aan de verkiezingen deel te nemen? Door wie en hoe worden ze aangepakt als ze dat doen en er problemen ontstaan?

De krant die vandaag opent onder de kop PM accused of attempt to retain power en de bovenkop Politicians slam ‘leading questions’ besteedt de meeste aandacht aan wat voormalig vice-premier Chaturon (Pheu Thai) daarover zegt. Voormalig parlementslid Watchara (Democraten) mag het doen met drie korte alinea’s aan het eind van het openingsartikel, maar die voegen weinig toe aan Chaturon’s kritiek.

Chaturon noemt de vragen ‘leading’ omdat Prayut alleen maar wil dat de bevolking de antwoorden geeft die hij geeft. ‘De vragen tonen aan dat Prayut verdwaald is in een woestijn en niet probeert een uitweg te zoeken.’

Chaturon vraagt zich af of Prayut wel vertrouwen heeft in de nieuwe grondwet, die mechanismen en maatregelen bevat wanneer regeringen zich niet houden aan het principe van good governance . ‘Deze vraag stellen betekent dat Prayut zelf niet in de nieuwe grondwet gelooft.’

Over de vraag wat te doen met politici die zich misdragen, zegt Chaturon zegt dat de grondwet en wetten strafbepalingen bevatten. ‘Het is niet nodig voor Prayut en zijn kornuiten weer een coup te plegen.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Voormalig vice-voorzitter PAO dood geschoten

28 mei – Terwijl hij zijn buffelstieren aan het verzorgen was, is voormalig vice-voorzitter van de PAO (Provinciale Staten) van Nakhon Si Thammarat Anan Khlangchan zaterdagochtend op brute wijze vermoord. De politie vond het lichaam, liggend in een plas bloed, voor zijn huis bij de stal waar hij zijn vechtstieren een wasbeurt had gegeven.

Uit het politieonderzoek is gebleken dat minstens drie mannen in een pickup truck waren gearriveerd en het vuur op hem hadden geopend. Daarvan was Anan’s medewerker getuige, maar die kon ontsnappen. Terwijl Anan viel, bleven de mannen schieten. De politie vond later 15 patronen.

Het slachtoffer had veel invloed in de zuidelijke provincie. Hij diende in 2008 als vice-voorzitter van de PAO en was in 2011 bij de parlementsverkiezingen kandidaat voor de Chartthaipattana partij, Thailand’s derde grootste partij. In 2012 was hij adviseur van de minister van Landbouw. Nadat hij de politiek had verlaten, leidde hij een teruggetrokken leven en fokte vechtstieren.

De politie heeft nog geen idee over het motief. Ze houdt rekening met twee mogelijkheden: een persoonlijk conflict met voormalige politieke rivalen of een love affair. (Bron: website Bangkok Post, 27 mei)

Ziekenhuisbom: Veel theorie, weinig feiten

28 mei – De theorieën over de bomaanslag in legerziekenhuis Pramongkutklao buitelen over elkaar heen. De vraag wie de bom heeft geplaatst en waarom levert veel gegis op want harde feiten zijn er niet, aldus Bangkok Post in de rubriek About politics. Daders zijn er ook nog niet, want die hebben bij deze en voorgaande twee aanslagen zorgvuldig ‘security blind spots’ uitgezocht, zodat ze buiten het bereik van CCTV-camera’s bleven.

Parlementslid Samchai Sawaengkan is er ‘honderd procent’ zeker van dat de aanslag politiek gemotiveerd was en niets te maken heeft met het zuidelijk geweld. Zuidelijke opstandelingen richten zich op overheidspersoneel en willen (zoveel mogelijk) doden maken. Maar de dader van de ziekenhuisbom wilde gezien de plaats en zwaarte van de bom voornamelijk de regering als bewaker van de nationale veiligheid in diskrediet brengen door verwondingen toe te brengen, gebruik makend van een geïmproviseerde bom.

Maar de theorie dat politieke tegenstanders de hand hadden in de aanslag, wordt tegengesproken door voormalig regeringspartij Pheu Thai en het UDD (roodhemdbeweging). Zij hebben zo hun eigen gedachten en verdenken individuen in de regering ervan de incidenten te hebben uitgelokt om de NCPO een excuus te geven langer aan de macht te blijven.

Een bron in Pheu Thai redeneert dat de risico’s voor anti-regeringsopponenten te groot zijn om zelfs maar zulk schokkend geweld te overwegen. Want indien ze gepakt worden leidt dit tot strenge straffen en confisquering van eigendommen. (Bron: Bangkok Post, 27 mei)

Voorgaand berichten:
27 mei: Kotee zegt: Ik train civiele strijders tegen junta
26 mei: Legercommandant verdenkt Kotee van bomaanslag
25 mei: Ziekenhuisbom: Politie onder druk
24 mei: Update krant: Misschien uitstel verkiezingen
24 mei: Voor ziekenhuisbom was gewaarschuwd
23 mei: Update krant: Aanval is barbaars en inhumaan
23 mei: Bangkok: Bom in ziekenhuis verwondt 20 personen

Nep gouverneur ‘leent’ geld van lokale leiders

28 mei – Een gouverneur is weer het slachtoffer geworden van een bedrieger. Deze maal gaat het om gouverneur Chaiwat Chuekkosum van de provincie Ratchaburi. Een man heeft zijn naam gebruikt om een Facebook pagina te openen en lokale leiders benaderd hem geld te lenen. Dat moest worden gestuurd naar een bankrekening van iemand die in Yala woont. De man wordt opgeroepen voor verhoor.

Een van de bijna slachtoffers was een dorpshoofd in het district Bang Phae. Hij kreeg eerst een vriendverzoek van de FB-pagina ‘Chaiwat Ratchaburi governor Chuenkosum’ en nadat hij het verzoek, hoewel hij sceptisch was, had bevestigd een verzoek in zijn inbox om geld uit te lenen. Ook andere lokale leiders werden op dezelfde manier benaderd.

De echte gouverneur heeft aangifte gedaan bij de politie. Hij zegt zijn eigen FB-pagina alleen te gebruiken om de bevolking te informeren over zijn werk. Hij waarschuwt mensen niet in de val te trappen van de oplichter.

Eerder was de gouverneur van Mae Hong Son het slachtoffer van iemand die zich als hem voordeed. Die persoon was een TAO-functionaris uit Nonthaburi die tijdens een studietrip naar Ma Hong Son betaalde seks had met een minderjarig meisje en haar had wijsgemaakt dat hij de gouverneur was.

De gouverneur die was overgeplaatst nadat het meisje de politie had verteld dat een van haar klanten de gouverneur was, is inmiddels vrijgepleit van elke blaam. Het ministerie van Binnenlandse Zaken dat een disciplinair onderzoek had ingesteld, heeft de gouverneur zijn excuses gemaakt. (Zie voor deze affaire de pagina Mae Hong Son) (Bron: website Bangkok Post, 27 mei)

Aandeelhouders hebben vertrouwen in Nok Air, THAI niet

Patee Sarasin27 mei – Nok Air directeur Patee had ‘goed nieuws’ beloofd toen bekend werd dat Thai Airways International (THAI) geen nieuwe aandelen zou kopen omdat ze het herstelplan van de budgetmaatschappij onvoldoende vond. Patee had niet overdreven want van de nieuwe aandelen is 82 procent gekocht, allemaal door de bestaande aandeelhouders die dus wel vertrouwen hebben in Nok.

Met de uitgifte heeft Nok Air 1,22 miljard baht aan haar kapitaal kunnen toevoegen wat voldoende is om verder te kunnen. De resterende aandelen zijn niet eens nodig. Patee kan ook gerust ademhalen want hij hoeft niet te vertrekken, iets waarop THAI, voor 39,25 procent eigenaar van Nok Air, had aangedrongen. (Zie verder het bericht van 25 mei: THAI heeft geen trek in nieuwe aandelen Nok Air)

Importeur van luxe wagens opgeroepen voor verhoor

28 mei – De importeur van luxe bolides die ervan verdacht wordt importheffingen te hebben ontdoken, wordt door de DSI verhoord. Wanneer bewezen kan worden dat hij zich daaraan schuldig heeft gemaakt, wordt hij vervolgd.

Het besluit is een reactie op de inbeslagname door de DSI op 18 en 24 mei van 160 luxe wagens met een prijskaartje van meer dan 3 miljard baht. De waarde van de wagens is bij de douane aanzienlijk lager aangegeven dan de catalogusprijs om de torenhoge importheffing niet te hoeven betalen.

Een van de wagens waarop beslag is gelegd, een Lamborghini Huracan, is eigendom van een zanger waarvan de naam met een D begint. [Zo worden verdachten vaak aangeduid], maar DSI adjunct directeur-generaal Korawat zegt dit niet te weten. De krant noemt niet de bron van die mededeling.

Bij het onderzoek naar de belastingontduiking werken de douane en de DSI samen. Ze onderzoeken alle importen vanaf 2012. Volgens een bron bij de douane vindt de douane het niet nodig grote schoonmaak te houden in de organisatie omdat de douanebeambten de import hebben goedgekeurd. Vermoedelijk opereert een netwerk, waarbij enkele functionarissen zijn betrokken. De NACC doet naar hen onderzoek. Indien ze medewerking hebben verleend aan de fraude, kunnen ze vervolgd worden wegens een ambtsmisdrijf.

De bron zegt dat de beambten altijd zijn uitgegaan van de door de importeurs aangegeven prijs omdat ze geen informatie hebben over de prijs, waarvoor de wagens zijn gekocht. De douane gaat daarom een nieuw systeem opzetten met gegevens over luxe wagens en de importeurs die er een gewoonte van maken importheffingen te ontduiken.

Een zakenman die een bedrijf in luxe en superluxe wagens heeft gehad, acht het onmogelijk dat de douane niet op de hoogte was van de catalogusprijzen. ‘Die wagens komen al tientallen jaren naar Thailand. Er zullen toch ook importeurs zijn geweest, die de prijs correct hebben opgegeven en eerlijk belasting hebben betaald. Toen ik de prijzen opgaf, wisten de douanebeambten precies wat ik aangaf.’

Voorgaande berichten:
27 mei: Kort Nieuws (eerste bericht)
26 mei: Nog meer statusblik in beslag genomen
20 mei: Aan 10.000 luxe wagens zit mogelijk een luchtje
19 mei: Beslag gelegd op 60 luxe wagens in BKK en Samut Prakan
18 mei: Kort Nieuws

Bomaanslag Big C Supercentre hoofdingang

‘Bomaanslag op Big C had economisch motief’

28 mei – Opvallende verklaring voor de bomaanslag op Big C in Pattani. Meestal worden de aanslagen verklaard uit de wens van het verzet om verlost te worden van het juk van Bangkok, maar commandant Piyawat van het Vierde Legerkorps heeft een andere verklaring.

De aanslag was een protest tegen de aanwezigheid van grote bedrijven in het Zuiden, meent hij. Maar die verklaring wordt door weinigen gedeeld. De meeste commentatoren verklaren de aanslag uit separatistische motieven.

Piyawat zegt: ‘Het is duidelijk dat ze [de opstandelingen] de mensen schrik willen aanjagen om naar het winkelcentrum te komen. De afgelopen vijf jaar hebben de opstandelingen vaak franchise bedrijven van buiten de regio aangevallen, zoals 7-Eleven, Tesco Lotus Express en diverse andere winkels.’

‘Mogelijk hebben ze het gevoel dat die een bedreiging vormen voor de lokale handel. Veel eigenaren van lokale bedrijven voelen zich bedreigd door de komst van grote franchises in de regio. Veel van die bedrijven zijn niet halal-gecertificeerd, waardoor conservatieve moslims kunnen denken dat ze niet alleen hun inkomen bedreigen, maar ook hun geloof en gewoontes.’

Piyawat wijst erop  dat veel kruidenierswinkels zijn begonnen alcohol te verkopen, varkensvlees en andere niet-halal producten. ‘Sommige franchise winkels uit Bangkok zeggen dat hun producten halal zijn, maar ze zijn niet officieel gecertificeerd door de Central Islamic Council of Thailand. Maar zelfs wanneer fast-food ketens volledig gecertificeerd zijn, vormen ze nog steeds een bedreiging voor de lokale kleine bedrijven.’

Naar verluidt worden lokale exploitanten, met name niet-moslims, steeds vaker afgeperst door lokale maffiagroepen die maandelijks ‘beschermingsgeld’ eisen. Piyawat heeft het ook gehoord, maar kan het niet bevestigen. Hij gaat binnenkort met de bedrijfseigenaren praten. Als het waar blijkt te zijn, gaat hij ervoor zorgen dat ze beschermd worden tegen dit geboefte en veilig zijn.

Gisteren is de Ramadan begonnen in het Zuiden. Premier Prayut hoopt dat de vastentijd een nieuwe periode kan inluiden van een vreedzame samenleving. Voor de aanslag op Big C zijn inmiddels twee verdachten aangehouden.

Prayut bemoeit zich met overstromingen in hoofdstad

28 mei – De Grote Bemoeial van Thailand – ik doel op premier Prayut die over elk onderwerp wel een mening heeft – heeft het gemeentepersoneel van Bangkok opgedragen nauw samen te werken met de verkeerspolitie om zo snel mogelijk een oplossing te zoeken voor de overstromings- en verkeersproblemen in de hoofdstad. [Goed advies, Prime Minister]

Hij vertelde ze ook speciale aandacht te besteden aan laaggelegen plaatsen op de Ratchadaphisek Rd, Lat Phrao Rd en Phahon Yothin Rd die bij zware regenbuien op 24 en 25 mei het meest te verduren hadden. Op de Ratchadaphisek Rd bijvoorbeeld stond voor de Criminal Court 20 cm water. Het district Wang Thong Lang werd het zwaarst getroffen met 156 mm regenwater. Gouverneur Aswin heeft zijn excuses voor de overstromingen aangeboden. [Hoezo: Commandeert hij de weergoden?]

Prayut wijt de overstromingen aan het slechte onderhoud van het riool dat verstopt is met afval. Hij roept de bevolking op de rioolputten niet als afvalbak te gebruiken. ‘De overstromingsproblemen vereisen de gezamenlijke inspanning van alle partijen.’ Morgenmiddag inspecteert hij het pompstation Phra Khanong en risicoplaatsen in Soi La Salle en Soi Bearing in Samut Prakan.

De autoriteiten gaan hem bijpraten over de voortgang van de maatregelen en plannen om de bewoners daarbij te betrekken. Ook zij verwijten de bewoners dat ze afval en vetten in kanalen en rioolputten dumpen, waardoor de waterstroom wordt geblokkeerd.

De directeur van de gemeentelijke milieudienst vindt dat sommige verkopers geleerd moet worden om vet te scheiden van ander nat afval. Op de Facebookpagina van de afdeling voorlichting staan enkele foto’s van gemeentepersoneel dat vet uit putten haalt. In het district Don Muang hebben verkopers het onder een brug geflikkerd.

Training Homeguard

Kort nieuws zondag 28 mei

– De schrik zit er blijkbaar goed in na de drie recente (kleine) bomaanslagen in Bangkok want het Peace and Order Maintaining Command [nooit van gehoord] heeft een groep community surveillance volunteers gevormd onder de naam Homeguard (buurtwacht).

De eerste groep kreeg gisteren een training in het auditorium van de Thammasat universiteit (Tha Prachan campus). De training werd bijgewoond door duizend vrijwilligers, waaronder motortaxibestuurders, bedrijfseigenaren, gemeentepersoneel en burgers. Ze kregen les in het signaleren van verdachte voorwerpen en eenvoudige wetskennis. Tot oktober, wanneer de koning wordt gecremeerd, is op de Thammasat universiteit een vrijwilligerscentrum gevestigd.

– De Amerikaanse autoriteiten hebben 38 personen, zowel Amerikanen als Thai, in staat van beschuldiging gesteld die ervan verdacht worden honderden Thaise vrouwen gedwongen te hebben om seksuele diensten te verlenen.

Ze waren naar de VS gelokt met de belofte voor een beter leven, maar moesten na aankomst als prostituee werken om hun schuld aan de bemiddelaars af te betalen. De vrouwen rouleerden langs diverse privéhuizen [lees: bordelen] in het land. Ze moesten lange uren werken en mochten geen klanten weigeren, zelfs als die misbruik van hen maakten.

De zaak gaat behandeld worden door de federale rechtbank van Saint Paul in Minnesota. De Thaise Anti-Trafficking in Persons Division is bereid de zaak te onderzoeken, maar heeft nog weinig gegevens ontvangen over de personen achter het netwerk.

– Het Frans marinefregat Prairial is afgemeerd in de haven van Khlong Toey op een diplomatieke en maritieme missie van vier dagen om de banden tussen beide marinekorpsen aan te halen. Het schip trekt veel belangstelling van Thaise kadetten en marinefunctionarissen voor een rondleiding.

De thuishaven van het schip is Papeete in Tahiti, de naam verwijst naar month of pasture harvest op de kalender van de Franse revolutie in de achttiende eeuw.

Eerder bezocht het schip Singapore, Maleisië, Indonesië en de Filipijnen, en eerder deze maand nam het deel aan een gezamenlijke oefening met de Sukhothai, een Thais kustverdedigingsvaartuig, en enkele marineschepen uit Maleisië en Singapore in de Straat van Malakka. Na vandaag keert het schip terug naar Tahiti.

– De actie van zeven groepen medisch personeel voor een baan in overheidsdienst (zie Kort nieuws van 23 mei) lijkt effect te hebben gehad want het ministerie van Volksgezondheid overweegt voor sommige groepen dezelfde welzijnsvoorzieningen te treffen als voor reguliere ambtenaren.

Permanent secretaris Sopon van het ministerie biedt echter weinig hoop op een vaste aanstelling, want er zijn slechts 308 posities beschikbaar voor de 3.000 gegadigden op de wachtlijst. Er is wel een lichtpuntje, want de komende vijf jaar gaan veel ambtenaren uit de geboortegolf met pensioen.

De welzijnsvoorzieningen hebben betrekking op de vorming van een nieuw fonds om pensioenen te financieren en het recht op studieverlof. Hun contract hoeft ook niet meer elke vier jaar vernieuwd te worden. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)


 

Akarakit Worarojcharoendet

Proces tegen Benz Racing begint maandag

27 mei – Vrijspraak zal het wel niet worden of er moest een wonder gebeuren en levenslang zou wel sneu zijn voor speedracer Akarakit ‘Benz Racing’ Worarojcharoendet die in februari vader is geworden. Hij en twee anderen zijn door het Openbaar Ministerie in staat van beschuldiging gesteld voor het witwassen van geld dat afkomstig was van drugsbaron Xaysana , die zo zijn met drugshandel verdiende geld wilde maskeren. Maandag begint het proces.

Wanneer hij voor witwassen wordt veroordeeld, valt de schade nog mee, want de maximumstraf daarvoor bedraagt 10 jaar cel en/of een boete van 200.000 baht. Maar onlangs is een andere aanklacht toegevoegd die levenslang als maximumstraf kent: medewerking verlenen aan drugsmisdrijven en het accepteren van vermogen in ruil daarvoor.

Volgens het OM ontkent Akarakit de beschuldigingen, maar de twee anderen zouden bekend hebben. Wie dat zijn, heb ik niet eerder gelezen en ook het huidige bericht zegt er niets over. [De krant noemt alleen de namen] Het OM legt hen samenzwering met geldtransacties ten laste bij 53 gelegenheden, in totaal voor 11 miljoen baht. Daarbij was Natthaphol ‘Boy’ Nakkham, een drugssmokkelaar uit het netwerk van Xaysana betrokken.

Akarakit’s echgenote, actrice Napapa ‘Patt’ Tantrakul, wordt beschuldigd van het witwassen van geld omdat hij 1,9 miljoen baht op haar bankrekening heeft geparkeerd. Volgens een eerder bericht is dit bedrag in tien overschrijvingen door Akarakit op haar bankrekening gestort, waardoor het beschouwd kan worden als een normale ondersteuning door een echtgenoot, toen ze een kind kregen. De zwaardere aanklacht geldt niet voor haar. Wat in haar nadeel pleit is dat ze aanvankelijk zei de 1,9 miljoen baht zelf verdiend te hebben.

Akarakit kwam in beeld door het bezit van een Lamborghini van 20 miljoen baht, een bedrag dat hij nooit had kunnen verdienen met zijn winkel in auto-onderdelen. Maandelijks stortte Boy 300.000 baht op zijn bankrekening voor de afbetaling. (Bron: website Bangkok Post, 26 mei) (Zie verder de pagina De zaak Akarakit Worarojchroendet)

Kotee zegt: Ik train civiele strijders tegen junta

27 mei – Grootspraak of een serieus dreigement van Wuthipong Kochathamakun, bijgenaamd Kotee? In een interview met het Amerikaanse programma Thai Voice op YouTube heeft hij gezegd dat hij verzet tegen de regering mobiliseert. ‘We trainen civiele strijders zonder wapens. Als de tijd rijp is, leid ik een opstand.’

KoteeKotee zegt de groep drie tot vier maanden geleden te hebben opgezet. De groep oefent in een bos en dat is alles wat hij erover wil zeggen. Defensiewoordvoerder Kongcheep gelooft niets van Kotee’s beweringen over het anti-junta verzet. Kotee ontvluchtte Thailand in april 2014 nadat hij was beschuldigd van majesteitsschennis, vermoedelijk naar Laos, maar dat land reageert niet op verzoeken van Thailand om hem uit te wijzen.

Verder ontkende Kotee in het interview enige betrokkenheid bij de bomaanslag in legerziekenhuis Phramongkutklao maandag en de bomexplosies bij het Government Lottery Office (april) en het Nationaal Theater (mei), waarvan legercommandant Chalermchai hem beschuldigd heeft.

‘Mijn groep heeft niet de middelen om z’n aanslag te plegen. De bewaking is doorgaans streng in een legerziekenhuis [daarmee suggererend dat het een inside klus was]. Als ik het was geweest, zou ik het Government House hebben belaagd, niet een ziekenhuis.’

Ook twee gepensioneerde legergeneraals, die [door wie?] genoemd zijn als mogelijke daders, ontkennen elke betrokkenheid. Een is de voormalige adjunct-directeur van het Internal Security Operations Command (Isoc) en adviseur van voormalig premier Yingluck en de ander is een voormalige opperbevelhebber der strijdkrachten en een neef van Thaksin. Die zegt: ‘Als legerhoofd was ik een bombuster, geen bommaker.’

De Isoc-man zegt: ‘Ik heb mijn hele leven gediend als soldaat en weet heel goed dat ziekenhuizen en medische instellingen buiten schot moeten blijven bij conflicten en gevechten.’

Meer over de bomaanslagen en Kotee in voorgaande berichten:
26 mei: Legercommandant verdenkt Kotee van bomaanslag
25 mei: Ziekenhuisbom: Politie onder druk
24 mei: Update krant: Misschien uitstel verkiezingen
24 mei: Voor ziekenhuisbom was gewaarschuwd
23 mei: Update krant: Aanval is barbaars en inhumaan
23 mei: Bangkok: Bom in ziekenhuis verwondt 20 personen

NGV-bussen:  Importeur gooit roet in het eten

27 mei – Interesseert het betrokkenen niet dat reizigers met het openbaar vervoer in Bangkok nog steeds aangewezen zijn op aftandse, rammelende en verroeste bussen in plaats van de 489 in China gekochte NGV-bussen (aardgas)? Je zou het wel denken, want de in januari geleverde bussen zijn nog steeds niet in bedrijf genomen en nu zorgt importeur Bestlin voor een verdere vertraging.

Het bedrijf dat bij de import van de eerste 100 bussen de importheffing probeerde te ontduiken, stapt naar de rechter voor een verbod op een nieuwe aanbestedingsprocedure, nadat het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) het contract heeft verbroken omdat de bussen te laat zijn geleverd en de 100 ontbreken, want daarop is door de douane beslag gelegd. Ze staan op de kade van Laem Chabang en worden pas vrijgegeven na betaling van de heffing plus boete door het bedrijf.

Bestlin heeft de rechter ook gevraagd de BMTA te verbieden om beslag te leggen op het onderpand van 330 miljoen baht. ‘Dit schaadt onze financiële positie’, zegt het bedrijf. Bestlin beweert drie tot vier miljard baht in het project te hebben gestoken en nog geen cent te hebben gezien.

Donderdag heeft een hoorzitting over Bestlin’s verzoek plaatsgevonden. Permanent secretaris Somsak van het ministerie van Transport en waarnemend directeur van de BMTA, heeft de rechter gezegd dat de nieuwe aanbestedingsprocedure geen gevolgen heeft voor Bestlin. Volgens Somsak is Bestlin de BMTA nog 300 tot 400 miljoen baht aan boetes verschuldigd omdat de bussen niet op tijd zijn geleverd.

Er is inmiddels al zoveel gepubliceerd over deze langslepende affaire dat ik er maar van afzie de voorgaande berichten te noemen.

Familie en vriendinnen van vermoorde Warisara

Vermoorde en gehalveerde Warisara had driehoeksrelatie

27 mei – De identiteit van de vermoorde vrouw, wier lichaam donderdag in twee stukken is gevonden bij een dorp in Khao Suan Kwang (Khon Kaen) is inmiddels vastgesteld. Het gaat om de 22-jarige Warisara Klinjuk afkomstig uit Chai Nat die in een karaokebar in de stad Khon Kaen werkte en verwikkeld was in een driehoeksverhouding met haar echtgenoot en een vrouw die daar ook werkte. De politie zegt de dader op de hielen te zitten.

De vondst van het gemutileerde lichaam was groot nieuws in de media en kreeg ruime aandacht op de social media [Ja, Thailand, telt vele in dit geval digitale ramptoeristen]. De vrouw werd sinds maandag vermist, waarvan woensdag aangifte is gedaan.

De twee lichaamshelften waren in vuilniszakken gestopt, in twee open containers [?] geplaatst en in een bos begraven, 3 km vanaf het dorp. Boeren die passeerden en een lijklucht hadden geroken, alarmeerden de politie. De moeder en andere familieleden hebben het lichaam gisteren geïdentificeerd.

De politie heeft inmiddels tien personen verhoord, waaronder de driehoeksvriendin en drie teenagers. Begin dit jaar was de vrouw getrouwd. Omdat haar echtgenoot een ambulante baan had, was de vrouw vaak alleen. Ze voelde zich vaak eenzaam, aldus een tante, en ging daarom met toestemming van haar man in de karaokebar werken. De echtgenoot zou geen probleem hebben gehad met de driehoeksverhouding. Over het politieonderzoek meldt het bericht alleen dat volgens de commandant van Police Region 4 belangrijke vorderingen zijn geboekt.

Kort nieuws zaterdag 27 mei

– Weer een nieuwe ontwikkeling in de import van luxe bolides. De DSI heeft tien van de 42 voornamelijk luxe wagens ontdekt die in Engeland waren gestolen en naar Thailand gesmokkeld. Ze zijn ontdekt in autoshowrooms. De DSI had de tien al ontdekt door de motornummers te vergelijken met de importdocumenten, nog voordat de de British National Vehicle Crime Intelligence Service contact over de diefstallen had opgenomen.

De eigenaren van de gestolen wagens mogen ze van de DSI houden mits ze beloven ze onmiddellijk aan onderzoekers over te dragen wanneer het onderzoek dat vereist. In bijgaand kader een overzicht van de gestolen wagens met mooie plaatjes van de tien onderschepte beauties.

DSI adjunct-hoofd Korawat waarschuwt voor figuren die beweren de DSI te kunnen bewegen om het beslag op auto’s, waarop de importheffing is ontdoken, op te heffen. Eén man die zich voordeed als DSI-functionaris is al aangehouden. Hij eiste een vergoeding voor zijn hulp.

Gevraagd waarom de douane de import van zoveel bolides met een wel erg lage aangegeven prijs heeft goedgekeurd, zegt  directeur-generaal Kulit dat zijn ambtenaren niet op de hoogte waren van de werkelijke waarde. De alarmbellen gingen pas rinkelen nadat de douane was begonnen de prijzen te controleren. Daarna zakte de import dramatisch in.

Gerelateerde berichten:
26 mei: Nog meer statusblik in beslag genomen
20 mei: Aan 10.000 luxe wagens zit mogelijk een luchtje
19 mei: Beslag gelegd op 60 luxe wagens in BKK en Samut Prakan
18 mei: Kort Nieuws

– Het werkloosheidscijfer is het eerste kwartaal gestegen van 1 naar 1,2 procent oftewel 400.000 personen. In hetzelfde kwartaal van vorig jaar bedroeg het 0,97 procent. Belangrijkste oorzaken van de stijging waren de toegenomen automatisering in de landbouwsector en de droogte, aldus de NESDB. Banen zijn ook verloren geraakt in de exportsector, die nog steeds herstellende is, en in de bouw.

In de afgelopen vier jaar zijn 1,3 miljoen banen in de landbouwsector verdwenen met als belangrijkste oorzaken de droogte en gedaalde prijzen van landbouwproducten.

Het aantal werkenden bedroeg in het eerste kwartaal 37,4 miljoen, 0,6 procent minder vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In de landbouw zakte de werkgelegenheid met 1,4 procent, maar in april trad een herstel van 7 procent in omdat aan de droogte een eind kwam en de prijzen begonnen te stijgen.

Uit een onderzoek van de NESDB is gebleken dat de bulk van de Thaise arbeiders in vijf kernindustrieën niet beschikt over het vereiste vakmanschap voor geavanceerde technologie. Industriële werkgevers vinden de nieuwe graduates onvoldoende opgeleid. Veel werkgevers vinden het bijscholen van arbeiders te duur.

– Het Meteorological Department waarschuwt zeven provincies in het zuidelijk deel van de Central Plains voor overstromingen van de Chao Phraya. De rivier kan buiten haar oevers treden omdat de Chao Phraya dam in Chai Nat meer water loost – moet lozen vanwege run-off (water dat van de bergen stroomt) uit het Noorden. Het waterpeil in de rivier stijgt daardoor met 1 tot 1,5 meter.

Bewoners van twee tambons in Sena (Ayutthaya) klagen over het stijgende waterpeil in de rivier Noi. De woningen die op de oever staan, zijn al onder 30 cm water gelopen. Een 74-jarige bewoner vindt de overstromingen dit jaar erg vroeg komen. Doorgaans vinden ze pas eind augustus of begin september plaats.

De wateroverlast in Bangkok, begonnen na een langdurige regenbui op woensdagavond en -nacht kreeg gisteren een vervolg. In veel delen van de stad regende het, waardoor wegen weer overstroomden en het verkeer in de knoop raakte. De meeste regen viel in Phaya Thai (70,5 mm in 24 uur). In de grote stadskanalen staat het water zo hoog dat de afvoer van water wordt gehinderd. Hier en daar liepen ze over.

Verder verwacht het MD tot morgen in het grootste deel van het land meer regenval.

– Het aantal toeristen uit Singapore in de provincie Songkhla is sterk gedaald nadat een nieuwe regel van kracht is geworden voor mensen die per weg of spoor regelmatig naar Thailand reizen. De regel geldt niet voor de aangrenzende buurlanden, dus het toerisme uit Maleisië ondervindt geen nadeel. Voor de andere landen geldt: reizigers die vaker dan driemaal per jaar de grens oversteken, moeten een visum aanvragen.

De eigenaar van AS Tour Co in Hat Yai zegt dat hotels, restaurants, tourgidsen en touringcarbedrijven nu al de wrange vruchten plukken van de regel. Tussen Singapore en Hat Yai exploiteren tien bedrijven een busverbinding. Elke dag komen tien bussen uit Singapore aan en vertrekken tien bussen uit Hat Yai. Het tarief bedraagt 900 baht. Een toeristenvisum voor Thailand kost 1.480 baht.

Tourgids Withaya zegt dat toeristen uit Singapore gemiddeld vijf dagen blijven en vijftien trips per jaar maken. Hun aantal is gezakt met 60 procent, schat hij.

– De Food and Drug Administration (FDA) verwacht dat dit jaar een nieuwe wet van kracht wordt waarbij een maximum van 10 procent wordt gesteld aan suiker en zoetmiddelen in voedselproducten. Producenten van producten met meer suiker moeten meer belasting betalen. Momenteel bevatten talrijke producten 12 tot 14 procent suiker, tweemaal zoveel als in Europa is toegestaan waar een maximum van 6 procent geldt.

De beperking van het suikerpercentage maakt deel uit van het voedselveiligheidsproject van de FDA dat de bevolking bewust wil maken van haar eetgewoonten. Ze adviseert op de voedsellabels te kijken wat de bestanddelen zijn en de inname van suiker, zout en vet te beperken. Het keurmerk Healthier Choice van de FDA vormt al een aanwijzing.


 

Jongen in camouflagepak met geweer

Opinie: Onderwijs ondersteunt dictatuur

26 mei – In een ongemeen felle bijdrage gaat voormalig BP-redacteur Sanitsuda Ekachai op de opiniepagina van Bangkok Post tekeer tegen het militarisme waarmee de Thaise samenleving is doordrenkt. Dat begint al in het onderwijs, zoals de foto illustreert.

Sanitsuda schrijf: ‘Zolang totale gehoorzaamheid de ultieme culturele waarde van onze samenleving blijft, is er weinig hoop dat er een eind komt aan coups en militair gezag.’

Het meest schrijnende voorbeeld is een recent geval waarbij een onderwijzer de haardracht van een leerling toetakelde omdat die niet voldeed aan de schoolregels. Nog erger: hij plaatste een foto van zijn sloopwerkzaamheden op Facebook en waarschuwde leerlingen dat dit hen te wachten stond als ze niet in het gareel lopen.

Deze vernedering is onacceptabel, schrijft Sanitsuda. In elk ander land zou hij ontslagen zijn, maar in eigen land zweeg het ministerie van Onderwijs in alle talen. Pas nadat zijn actie publieke ophef had veroorzaakt, maakte de leraar zijn excuses. Let wel: niet tegen de jongen of zijn ouders, hij vroeg zijn superieuren om vergeving omdat hij problemen had veroorzaakt.

Sanitsuda wijst ook op de ontgroeningspraktijken in universiteiten en hogescholen waarbij eerstejaars zijn omgekomen. Ze zijn geworteld in dit soort militarisme dat door het onderwijssysteem wordt geïnstitutionaliseerd. Geweld wordt als noodzakelijk middel gezien om collectieve orde te scheppen. ‘Ze mogen het eenheid en harmonie noemen, ik noem het fascisme.’

Voor wie het artikel wil lezen en niet over de krant beschikt, heb ik het opgeslagen als pdf. Klik hier. Van harte aanbevolen, want ik heb slechts enkele punten uit haar artikel aangestipt. (Bron: Bangkok Post, 25 mei)  (Zie ook de pagina Onderwijs 2)

80 kilo versneden honing onderschept, 7 arrestaties

26 mei – Versneden honing: ik had er nog nooit van gehoord, maar het zal wel een winstgevende business zijn om honing te verdunnen met maïssiroop, suiker en een honing additief [?], maar dan moet je natuurlijk niet betrapt worden. En dat werden wel zeven personen in Chiang Mai. Ze werden dinsdagavond met 80 kilo aangehouden tijdens een inval door politie en gezondheids en bestuursfunctionarissen in een huurhuis in tambon Nong Yaeng.

De eigenaresse van het fabriekje heeft bekend de honing(raten?) in Phayao te hebben gekocht en verwerkt tot de nephoning. Ze voegde ook stukjes bijenwas toe om de mix echt te doen lijken. De honing werd ingekocht voor 50 tot 60 baht per kilo en op markten verkocht voor 80 tot 150 baht per kilo.

De verdachten zijn in eerste instantie aangehouden omdat het product niet was voorzien van een behoorlijk etiket. Meer aanklachten kunnen volgen als blijkt dat de honing vervuild is. (Bron: website Bangkok Post, 24 mei)

Rolls-Royce in beslag genomen

Nog meer statusblik in beslag genomen

26 mei – Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) blijft op zoek naar luxe auto’s waarop de importheffing is ontdoken. Een week geleden legde ze op negen locaties in Bangkok en Samut Prakan beslag op 122 auto’s; woensdag kwamen er nog eens 38 bij.

Het gaat om vijf automerken: Maserati, Rolls-Royce, Aston Martin [Is dat niet de wagen van James Bond?], McLaren en Ferrari [Dat is de wagen waarin Red Bullet erfgenaam Vorayudh een motoragent doodreed]. Ze werden in beslag genomen in zeven showrooms, waaronder in winkelcentrum Siam Paragon.

Bij de import van de 122 wagens, geïmporteerd door de Niche Cars Group, heeft de overheid 2,4 miljard baht te weinig aan importheffingen ontvangen. De waarde van de wagens werd 40 procent lager aangegeven dan ervoor betaald was. (Bron: website Bangkok Post, 25 mei)

Persoonlijke noot: Dat de importheffing op geïmporteerde wagens wordt ontdoken, hoeft niemand te verbazen, want het tarief is achterlijk hoog. Een andere truc is om de wagen aan te geven als geïmporteerd in onderdelen, dan geldt een lager tarief.

Het hoge tarief zal wel tot doel hebben de auto-industrie in eigen land te beschermen, hoewel dat allemaal Japanse fabrieken zijn. Of het is gewoon een melkkoetje voor de overheid.

Eindelijk: Dr Death is terug in Thailand

26 mei – Dertien jaar geleden vermoordde hij een werknemer uit Myanmar die in zijn boomgaard in Phetchaburi werkte en donderdag werd Supat Laohawattana door de autoriteiten van Myanmar overgedragen aan de Thaise politie. Al die tijd heeft de voormalige politiearts, bijgenaamd Dr Death, kans gezien uit handen van Justitie te blijven, maar nu is het ‘feest’ afgelopen en wacht hem de doodstraf.

Supat Laohawattana uitgewezen naar ThailandDe overdracht betekent ook dat ik het dossier over hem kan afsluiten dat ik in september 2012 aanlegde. Daaruit rijst het beeld op van een uiterst gewelddadige man, die twee, wellicht drie werknemers vermoordde en hun lijken in de boomgaard begroef. Hij werd ook verdacht van de verdwijning van een echtpaar dat voor hem werkte. Eén bericht spreekt over drie skeletten die in zijn boomgaard zijn opgegraven.

Supat werd in mei 2015 tot de doodstraf veroordeeld voor de moord op één werknemer. Ook zijn twee zonen werden vervolgd. Eén, die ten tijde van de moord 19 jaar was, kreeg een gevangenisstraf van 25 jaar, de andere zoon kreeg ook de doodstraf. Maar voordat de provinciale rechtbank van Phetchaburi vonnis had gewezen, vluchtte Supat naar Myanmar, waar hij zich gedeisd hield samen met zijn Myanmarese vrouw.

Na een jaar naar hem gezocht te hebben, kwam de politie van Phetchaburi hem op het spoor door een naaste medewerker van hem te volgen, die hem in Myanmar opzocht. Bij zijn arrestatie in december vorig jaar trof de politie van Myanmar in zijn huis aan de grens met Thailand een grote hoeveelheid contant geld aan. Supat werd veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf omdat hij illegaal het land was binnengekomen en een valse ID-kaart bezat. Maar die straf is onderbroken of nooit uitgevoerd omdat Thailand om zijn uitwijzing vroeg.

De zaak van het verdwenen echtpaar is nooit tot klaarheid gebracht. Over de andere begraven lijken heb ik nooit iets gelezen. (Bron: website Bangkok Post, 25 mei) (Zie verder de pagina dossier Dr Death)

Vrouw vermoord en gehalveerd

26 mei – Komt vaker voor: een lijk in stukken hakken, de stukken in een vuilniszak stoppen en daarna verdonkeremanen door de zakken in het water te dumpen of zoals in één geval in een diepvrieskist te leggen. [Over die zaak heb ik lang niets gelezen]

Aan de lijst met gemutileerde lijken kan nu een nieuwe zaak worden toegevoegd, want bij een dorp in het district Khao Suan Kwang (Khon Kaen) is het lijk van een vrouw gevonden die in twee stukken was verdeeld.

Boeren die op weg waren naar hun werk, vonden donderdag de lichaamsdelen en alarmeerden de politie. De leeftijd van de nog niet geïdentificeerde vrouw wordt geschat op ergens in de 20, haar lengte is 1,55 meter. De politie vermoedt dat ze elders is vermoord en dat daarna de lichaamsdelen zijn gedropt. (Bron: website Bangkok Post, 25 mei)

Commentaar: Rekenkamer stelt teleur

26 mei – Het besluit van de Rekenkamer (OAG) om in te stemmen met de controversiële procedure van de marine voor de aanschaf van een Chinese onderzeeër komt als een grote teleurstelling, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van donderdag.

De Rekenkamer stelt haar reputatie en waardigheid in de waagschaal en loopt het risico het vertrouwen van de bevolking te verliezen. In de ogen van de bevolking is de OAG nu gezakt tot niet meer dan een marionet van het militair regime.

Het besluit is tegengesteld aan de mening van de bevolking die de aanschaf beschouwt als een zware last voor de landsbegroting, gezien het feit dat Thailand niet echt te maken heeft met maritieme dreigingen of twisten die de inzet van onderzeeërs rechtvaardigen. Voorgaande regeringen hebben sinds 1994 de aanschaf tegengehouden, maar nu de junta aan de macht is, zag de marine haar kans schoon.

BP herinnert nog eens aan de aankoop van de HTMS Chakri Naruebet, het vliegdekschip dat werkeloos in Sattahip ligt en alleen op Kinderdag kinderen plezier bezorgt. Het lijkt waarschijnlijk dat de onderzeeër op dezelfde manier eindigt, met als enig verschil dat die aanzienlijk duurder is.

De krant herinnert ook aan een uitspraak van wijlen koning Bhumibol. Hij waarschuwde tijdens zijn verjaardagstoespraak in 2007, toen het land een door de coup gevormde regering had, tegen de aanschaf van onderzeeërs. Hij meende dat ze geen nut hebben, gegeven de maritieme condities van het land. ‘Het is een schande dat degenen die bij deze deal zijn betrokken deze koninklijke wijsheid in de wind hebben geslagen’, besluit BP haar commentaar. (Bron: Bangkok Post, 25 mei)

Wateroverlast Lat Phrao Road

Excuses van gouverneur voor overstromingen in hoofdstad

26 mei – Het rioolstelsel van Bangkok kan 60 mm regenwater per uur verwerken, maar woensdagavond en –nacht viel 100 mm, wat in 20 jaar niet is gebeurd. Gouverneur Aswin kon niets anders doen dan zijn excuses maken voor de chaos, die de regen veroorzaakte. ‘Ik heb geprobeerd mijn best te doen’, zei hij gisteren, maar wat hij heeft gedaan, vermeldt de krant niet.

Gisterochtend bezocht Aswin de getroffen gebieden, waaronder het zwaarst getroffen district Wang Thonglang waar het pompstation 169 mm moest verwerken. In alle getroffen gebieden duurde het 3 tot 10 uur om het water weg te werken dat een hoogte had bereikt van 5 tot 30 cm.

NCPO-woordvoerder Sirichan zegt dat woensdag en gisteren in acht districten zeven zogeheten disaster evaluation teams  en vijftien verkeersteams van het leger zijn ingezet om slachtoffers te helpen. Een bron zegt dat premier Prayut maandag een bezoek brengt aan een pompstation en twee wegen in Samut Prakan. Hij wordt gebriefd over de preventieve maatregelen die de BMA heeft genomen tegen overstromingen.

Het Meteorological Department voorspelt voor vandaag meer regen; er zou net zoveel kunnen vallen als woensdag. Ook het weekend houden we het niet droog met het risico op overstromingen. Het Disaster Prevention and Mitigation Department waarschuwt mensen in het land die bij bergen wonen, voor run-off.

Hetgeen mij doet denken aan een slecht gevallen grap van de aan de kant geschoven vorige gouverneur die na een soortgelijke wateroverlast klagers adviseerde op een berg te gaan wonen.

Zie voor gedetailleerde cijfers over de regenval bijgaand kader Once in a blue moon. Het grootste deel van pagina 2 is een fotopagina onder de kop City Folk brave murky waters, maar die kan ik niet laten zien. Helaas niet, want er zitten enkele spectaculaire platen bij. De krant mag vaak redactioneel steken laten vallen, maar de fotografie is doorgaans top.

Wateroverlast aan het eind van de Ratchada-Lat Phrao flyover

Legercommandant verdenkt Kotee van bomaanslag

26 mei – Zondebok of meesterbrein? Legercommandant Chalermchai beschuldigde gisteren Wuthipong ‘Kotee’ Kochathamakun ervan het brein te zijn geweest van de bomaanslagen in Bangkok, waaronder de aanslag maandag in legerziekenhuis Phramongkutklao.

Chalermchai beloofde dat de autoriteiten hun pogingen verdubbelen om hem uit Laos uitgewezen te krijgen. Daar vluchtte hij in april 2014 naar toe nadat een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd wegens majesteitsschennis.

De krant omschrijft Kotee als een roodhemd hardliner, maar volgens Tida Tawornseth, voormalig voorzitter van het UDD (roodhemdbeweging), is hij geen hardliner. ‘Het is voor bepaalde krachten gemakkelijk om hem en zijn netwerk in een kwaad daglicht te stellen.’ Tida gelooft niet dat Kotee’s netwerk over de middelen voor een bomaanslag beschikt.

Kotee kwam in maart in het nieuws toen in zijn [voormalige?] woning in Pathum Thani een hoeveelheid wapens werden gevonden. Die zouden bestemd zijn geweest voor aanslagen op premier Prayut en minister Prawit van Defensie. Maar critici hechtten destijds weinig geloof aan dit verhaal. Voor zover ik weet werd hij bekend toen hij destijds een roodhemd radiostation in Pathum Thani leidde.

Aan het onderzoek naar de ziekenhuisbom en de twee andere bomaanslagen wordt gewerkt door een team van 200 agenten. Van de mogelijke dader is aan de hand van verklaringen van getuigen in het ziekenhuis een compositietekening gemaakt, maar die wordt pas vrijgegeven als er meer bewijs beschikbaar is.

Een bron zegt dat de politie geïnteresseerd is in twee personen die het ziekenhuis bezochten en nauwe banden hebben met een voormalige legerkolonel die verdacht wordt van illegaal wapenbezit, De politie wil twintig personen verhoren die voor en na de explosie het ziekenhuis binnen gingen en verlieten. Ze zijn op CCTV-beelden gesignaleerd; de camera in de wachtkamer waar de bom ontplofte, kan de dader gemist hebben omdat die gericht stond op de medicijnuitgiftebalie en kassa.

Eerdere berichten:
25 mei: Ziekenhuisbom: Politie onder druk
24 mei: Update krant: Misschien uitstel verkiezingen
24 mei: Voor ziekenhuisbom was gewaarschuwd
23 mei: Update krant: Aanval is barbaars en inhumaan
23 mei: Bangkok: Bom in ziekenhuis verwondt 20 personen

Conserveringsplan voor oude steden afgestoft

26 mei – Na een vertraging van een jaar of tien wil de regering de masterplannen voor de conservering en ontwikkeling van 27 oude steden nieuw leven inblazen. Daarvoor trekt ze 120 miljoen baht uit, aldus het Office of Natural Resources and Environmental Policy and Planning (Onep). Secretaris-generaal Raweewan zegt dat de regering hecht aan het belang om oude steden te beschermen want vele lopen het risico vernield te worden door ongereguleerde stadsontwikkeling.

De verantwoordelijkheid voor de masterplannen ligt bij de gouverneur van de desbetreffend provincie. Hij [zijn er ook vrouwelijke gouverneurs?] moet een provinciaal masterplan maken met kern- en bufferzones. Aan sommige activiteiten en de hoogte van nieuwbouw kunnen regels gesteld worden om de waarde van oude gebieden te behouden. Tot nu toe zijn de provincies Nan, Lamphun en Songkhla klaar met hun masterplan. Het budget van 120 miljoen baht moet ervoor zorgen dat de overige provincies binnen drie jaar volgen.

Voorzitter Roj Khun-Anake zegt dat het opstellen van een masterplan geen eenvoudige zaak is. Het vereist publieke participatie om het doel van duurzame ontwikkeling te bereiken. ‘Het is belangrijk om naar de stem van een gemeenschap te luisteren, want die speelt een sleutelrol bij de zorg voor oude steden.’ In juni houdt Onep een seminar over het initiatief, waarvoor 500 deelnemers worden uitgenodigd.

Kort nieuws vrijdag 26 mei

– De Foundation for Consumers gaat volgende maand een zogeheten class-action rechtszaak beginnen tegen de distributeur van de Korea King koekenpan, die in haar reclame de kwaliteiten van de pan zou overdrijven door te beweren dat de pan uit negen lagen marmer bestaat.

De stichting voert het proces namens 109 kopers van de pan. Ze eist een compensatie voor schade, gebaseerd op de prijs van de pan, en een vergoeding voor onkosten, zoals reiskosten. De stichting heeft geprobeerd een schikking te treffen met de distributeur, maar die wilde alleen praten met individuele klanten.

De zaak is op Facebook aangezwengeld door een koper die zegt dat de pan in Singapore voor 600 baht wordt verkocht tegen 3.300 (goud model) en 3.900 baht (diamant model) in Thailand. De tv-commercial zegt dat het diamant-model normaal 18.000 baht kost, maar via een winkelkanaal voor 3.800 baht verkrijgbaar is. Daarbij wordt een gratis tweede pan aangeboden.

– De bevolking kan vanaf volgende maand voor DNA-testen terecht bij het Central Institute of Forensic Science. Tot  nu toe werkte het alleen voor politie, openbare aanklagers en rechters. In juni is de service gratis, waarbij mensen die juridische hulp nodig hebben en degenen met een laag inkomen als eerste aan de beurt komen.

De service bestaat uit het testen van documenten op hun authenticiteit, substance-abuse testen [?], drugstests en het vaststellen van familierelaties. Na volgende maand wordt een tarief in rekening gebracht dat begint bij 1.000 baht en voor ingewikkelde documenten 50.000 baht kan bedragen.

– Dit jaar begint de aanleg van vier metrolijnen in Bangkok, zegt Peraphon Thawornsupacharoen, adjunct permanent secretaris van het ministerie van Transport. Ik zal de routes niet  noemen, want dat zal de meesten van mijn lezers weinig zeggen. De lijnen hebben een eigen kleur: Pink, Yellow, Orange en Purple. Bij de Purple Line, de lijn met de missing link [hoe zit het daarmee?], gaat het om een uitbreiding, want die lijn is al in bedrijf.


 

Bangkok governor Aswin Kwanmuang

Zware stormen en overstromingen eisen vijf levens

25 mei – Vijf personen zijn in drie provincies om het leven gekomen bij overstromingen en zware stormen. Het Department of Disaster Prevention and Mitigation (DDPM) verwacht dat de stormen tot zondag aanhouden.

Over de doden heeft het geen details bekend gemaakt, behalve dat ze vielen in Kamphaeng Phet, Sukhothai en Surat Thani. In 11 van de 14 provincies die sinds 16 mei worden geteisterd door het barre weer, is de situatie weer normaal. Sukothai, Loei en Phichit zijn aan de beterende hand.

De drie doden in Sukothai zijn gevallen in Sri Samrong en het zwaar getroffen district Khiri Mat. Twintig huizen zijn beschadigd, 17.000 huishoudens kampen met wateroverlast en 13 wegen en 17.755 rai aan landbouwgronden zijn onder water gelopen.

In het Noordoosten gingen de weergoden het felst te keer in elf districten van de provincie Loei, inclusief de hoofdstad Loei. 2.300 bewoners zijn het haasje, en vier overheidskantoren en twee hotels liepen onder water.

In Pichit in het Noorden wordt hard gewerkt aan de reparatie van twintig woningen. Daar zijn waterwegen buiten hun oevers getreden, waardoor 3.000 rai boerenland is beschadigd. Het DDPM heeft het RID gevraagd in bovenstrooms Phitsunalok stuwen open te zetten om overtollig water uit de rivier Yom naar de rivier Nan af te voeren, waardoor de overstromingen kunnen verminderen. Het omleiden van water wordt vaak gehinderd door waterhyacint en drijvend afval.

In Sukhothai en Loei heeft het DDPM tijdelijke hulpcentra geopend. Voedsel en drinkwater zijn onderweg en platbodems zijn ingezet om spulletjes van de bewoners te verhuizen.

Het Meteorological Department waarschuwt intussen voor meer zware regenval in tal van provincies in het Noorden, Noordoosten en Oosten en in enkele zuidelijke provincies. Vanaf morgen tot zondag giet het in de Central Plains en Bangkok. De meteo waarschuwt voor overstromingen en run-off van bergen. Kleine boten dienen niet uit te varen. Op de foto neemt gouverneur Aswin van Bangkok een kijkje bij het waterpompstation in Lat Phrao.

Ziekenhuisbom: Politie onder druk

25 mei – Het is geen gemakkelijke zaak, maar het onderzoek loopt niet dood. De CCTV-beelden van de bewakingscamera’s zullen daarbij helpen. Dit zegt adjunct hoofdcommissaris Srivara over de bomexplosie maandag in het legerziekenhuis Phramongkutklao, die 25 gewonden maakte.

De autoriteiten oefenen druk uit op de politie om met resultaten te komen, vooral ook omdat ze drie dagen voor de explosie in het bezit is gekomen van een brief waarin voor bomaanslagen werd gewaarschuwd en maandag de junta op de kop af drie jaar aan het bewind was.

Aan de hand van verklaringen van getuigen heeft de politie een compositietekening gemaakt van de mogelijke dader, maar ze heeft nog niet gezegd wanneer die wordt vrijgegeven. Samen met ander bewijs wordt die voorgelegd aan de rechtbank bij het aanvragen van een arrestatiebevel.

Over de brief met de waarschuwing zegt hij dat drie brieven in brievenbussen in San Sen, Chatuchak en Pathumwan zijn gestopt [?]. De schrijfstijl van de handgeschreven brieven verschilt van elkaar. Gezocht wordt naar DNA op de brieven.

Over het motief zegt Srivara dat geen enkele mogelijkheid wordt uitgesloten, waaronder het zuidelijk verzet. Maar hij sluit betrokkenheid van buitenlandse groepen uit en dringt er daarom bij de media op aan hun fantasie in toom te houden. Gekeken wordt naar het verband tussen de ziekenhuisbom en twee eerdere bommen bij het Government Lottery Office (5 april) en het Nationaal Theater (15 mei).

Het bericht vervolgt met de gebruikelijke, doorgaans overbodig commentaren, ditmaal van staatssecretaris Udomdej (Defensie), NCPO-woordvoerder Winthai, premier Prayut en commandant Apirat van het Eerste Legerkorps. Die laatste zegt informatie te hebben dat vier ‘ill-intentioned’ groepen betrokken waren bij de ziekenhuisbom. Hij heeft hun namen en wacht op een bevel van vice-premier Prawit om ‘onmiddellijk’ en ‘zonder genade’ actie te ondernemen.

Het ziekenhuis is weer in bedrijf. Gisteren werd een verdacht uitziend pakketje gesignaleerd, maar bomexperts troffen er slechts kleren in aan, vermoedelijk van een patiënt.

Eerdere berichten:
24 mei: Update krant: Misschien uitstel verkiezingen
24 mei: Voor ziekenhuisbom was gewaarschuwd
23 mei: Update krant: Aanval is barbaars en inhumaan
23 mei: Bangkok: Bom in ziekenhuis verwondt 20 personen

THAI heeft geen trek in nieuwe aandelen Nok Air

25 mei – Thai Airways International (THAI) heeft geen nieuwe aandelen gekocht, die zijn uitgegeven door de aan haar gelieerde luchtvaartmaatschappij Nok Air. De raad van bestuur vindt het herstelplan van Nok Air, voor 39,25 procent eigendom van THAI, onduidelijk en eist ook het vertrek van directeur Patee Sarasin.

Toestel Nok AirNok Air maakte eerder bekend haar gestort kapitaal te willen vergroten van 625 miljoen baht naar 1,41 miljard baht. De nieuwe aandelen zouden aan de bestaande aandeelhouders worden aangeboden voor de verhouding 1 oud tegen 1 nieuw aandeel.

De besluitvorming in de RvB van THAI had wel enige voeten in de aarde want de meningen waren verdeeld. De voorstanders wezen erop dat de maatschappij meer kapitaal zou kunnen zoeken van een partner in Singapore. [Bedoeld zal wel zijn Scoot, waarmee Nok Air de joint venture NokScoot vormt, of Scoot’s moederbedrijf Singapore Airlines]

Uiteindelijk gaf het ontbreken van een duidelijk herstelplan de doorslag. Nok Air leed vorig jaar een nettoverlies van 2,8 miljard baht en het eerste kwartaal van dit jaar 295 miljoen baht.

Nu THAI niet meedoet, is het mogelijk dat de twee andere aandeelhouders, die een aandeel hebben van 12,08 en 10,21 procent, de grootste aandeelhouders worden. Directeur Patee heeft al enkele keren, eerder na geruchten, laten weten op zijn post te blijven. Gisteren kondigde hij een verklaring aan met ‘goed nieuws’. (Bron: Bangkok Post, 24 mei)

Artikel 44 ingezet voor investeringen in de EEC

25 mei – Het tovermiddel artikel 44 van de interim grondwet (nog steeds van kracht) wordt door de regering ingezet om investeringen in de Eastern Economic Corridor  (EEC), het troetelkindje van de regering, te stimuleren. Procedures zoals milieu-effectrapportages en de vorming van Public-Private Partnerships kunnen daardoor gestroomlijnd worden. Dat levert voor de MER’s een tijdwinst op van 1 jaar (van 2 naar 1 jaar) en het PPP-proces gaat van 15-20 maanden naar 8-9 maanden.

Artikel 44 wordt voor het PPP-proces alleen toegepast bij urgente projecten, zoals de uitbreiding van de luchthaven U-tapao, de hogesnelheidslijn Bangkok-Rayong, de derde fase van de uitbreiding van de haven van Laem Chabang en de dubbelspoorlijn tussen de drie diepzeehavens van Bangkok, Laem Chabang en Map Ta Phut. Buitenlanders mogen een groter aandeel dan 50 procent hebben in een luchtvaart onderhoudscentrum op U-tapao.

Eerder besloot het kabinet internationale universiteiten toestemming te verlenen voor het openen van een satellietcampus in de EEC. Die worden door de overheid als zeer belangrijk beschouwd om de gewenste onderwijshervormingen te realiseren, Thailand’s concurrentiekracht te versterken en de R&D-sector te vergroten. De buitenlandse instituten kunnen ook gebruik maken van door de Board of Investment te verlenen privileges. Voor het toezicht wordt een commissie gevormd onder voorzitterschap van premier Prayut. [Nou, dan komt het wel goed, want die heeft er verstand van]

De Thai Chamber of Commerce steunt de inzet van artikel 44, de Federation of Thai Industries heeft bedenkingen. Investeerders hechten het meest aan legale bondigheid en helderheid. De FTI heeft nog geen helder plan gezien hoe artikel 44 het gewenste resultaat kan bereiken. (Bron: Bangkok Post, 24 mei)

Akaravech Chotinaruemol op zijn Harley

Harley-Davidson bouwt fabriek in Thailand

25 mei – De iconische motorfietsbouwer Harley Davidson gaat een fabriek in Thailand bouwen.  Dat zal de Amerikaanse president Trump niet leuk vinden, want die heeft het bedrijf geprezen als een peiler van de Amerikaanse industrie die banen in eigen land houdt. De Thaise fabriek gaat voor de Aziatische markt bouwen, niet de VS, dat bediend blijft worden door de binnenlandse fabrieken.

‘Dit gaat niet over banen weghalen uit de VS, maar over de groei van ons bedrijf in Azië’, zegt Marc D McAllister, directeur internationale verkopen in Singapore. Maar de vakbonden in de VS zijn er niet blij mee. Leo W Gerard, international president van United Steelworkers, zegt: ‘Waarom kunnen we ze niet in de VS bouwen en exporteren?’ Robert Martinez Jr, internationaal president van de International Association of Machinists and Aerospace Worker: ‘Het is een klap in het gezicht van de Amerikaanse werkers die een Amerikaans icoon bouwen.’

Harley Davidson verdedigt haar besluit met een verwijzing naar de sterke handelsbarrières. Zuidoost-Azië is een groeimarkt met een stijgend aantal  vermogende consumenten. De motoren importeren zou ze te duur maken.

Akaravech Chotinaruemol (foto), een gepensioneerde financieel analist in Bangkok, is een van de Harley-rijders die van de nieuwe vestiging zullen profiteren. Hij verzamelt Harley’s en maakt er vaak trips mee naar het bergachtige Noorden van Thailand. ‘Niets kan de vergelijking doorstaan met het geluid en de sensatie van het berijden van een Harley. Ik rijd alleen Harley Davidson en niets anders. Het is een hobby voor me, speelgoed, vakantie entertainment. En het lijkt ook op reisgezelschap.’

Akaravech’s duurste Harley is de custom 2013 Road Glide. Die kost door de hoge importheffing van 60 procent in Thailand 2 miljoen baht en in de VS de helft. Indien geproduceerd in Thailand kan de prijs aanzienlijk zakken. Wanneer de motor naar andere Aseanlanden wordt geëxporteerd, profiteert ze van een Asean vrijhandelsovereenkomst.

Het enige dat het bericht over de Thaise fabriek zegt is dat die gevestigd wordt in Rayong, in de beginfase werk gaat bieden aan honderd arbeiders en eind dit jaar open gaat. (Bron: New York Times, website Bangkok Post, 24 mei)

Kort nieuws donderdag 25 mei

Dispenser– De waterautomaten die met osmose-techniek veilig drinkwater leveren, zijn minder veilig dan gedacht. Uit een onderzoek in 2016 van het Department of Public Health is gebleken dat 40 procent van de automaten water levert dat niet voldoet aan de kwaliteitseisen voor drinkwater. Het water bevatte te veel bacteriën en de hoeveelheid zuur en zout voldeed ook niet aan de eisen.

Adjunct directeur-generaal Danai zegt dat gebruikers het risico lopen op diarree, spijsverteringsproblemen en amoeben dysenterie. Danai adviseert alleen water te tappen uit automaten die goed onderhouden worden en regelmatig gedesinfecteerd. Dat moet blijken uit een label met de datum, de bedrijfsnaam en de naam van de inspecteur. De automaat mag ook niet in de buurt van een afvalverzamelpunt staan. Het water moet betrekkelijk helder en kleurloos zijn. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

– De regering hoopt nu eindelijk verlost te worden van de gele kaart van de EU die Thailand in 2015 heeft gekregen omdat het land niet voldoet aan de IUU-regeling. Het kabinet heeft dinsdag twee wetswijzigingen goedgekeurd, die betrekking hebben op Thaise schepen en navigatie in Thaise wateren.  De Raad van State buigt zich thans over de wijzigingen.

Vermoedelijk in juli krijgt Thailand weer bezoek van een EU-delegatie om de stand van zaken te beoordelen. De wetswijzigingen hebben volgens woordvoerder Chirute van het ministerie van Transport tot doel duurzame visserij te bevorderen. Hij hoopt dat ze helpen de gele kaart van tafel te krijgen. Thailand exporteert jaarlijks voor 200 miljard baht visproducten naar de EU.

Behalve door de EU wordt Thailand’s visserij ook in de gaten gehouden door de International Maritime Organisation. [Het is voor het eerst dat ik daarover lees] In 2021 wordt Thailand door de IMO beoordeeld. (Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald)

– Een  researchteam van de Chulalongkorn universiteit heeft een 2017 Top Ten New Species Award in de wacht gesleept met de vondst van een nieuwe duizendpoot die scolopendra cataracta Siriwut, Edgecomb and Panha 2016 is gedoopt. Het is de vierde keer binnen 10 jaar dat een researchteam van Chula de onderscheiding van het International Institute for Species Exploiration wint.

De jury beschouwt het beestje als ‘outstanding characteristic’. De duizendpoot kan zwemmen en leeft van kleine waterdieren in watervallen. [Cataracta betekent waterval] Normaal worden duizendpoten alleen op droge grond gevonden. Onderzoeker Warut zegt dat het DNA van de zwemmende duizendpoot afwijkt van dat van de andere duizendpoten, het diertje is ook kleurrijker.

Prayut maakt dansje tijdens werkbezoek aan Songkhla– Premier Prayut heeft gisteren een werkbezoek aan Songhkla gebracht om financiële assistentie te verlenen aan kleine en middelgrote bedrijven, maar waaruit die hulp bestaat vermeldt het bericht niet.

Wel meldt het dat Prayut de studie in STEM-vakken (science, technology, engineering, mathematics) steunt want die kunnen het land naar het Thailand 4.0 concept sturen, een economisch model met de nadruk op innovatie en technologie.

Het bericht meldt ook voor de zoveelste keer dat de regering buitenlandse universiteiten wil toestaan een campus in de special economic zones te openen, wat in tegenspraak is met een vorig bericht waar gesproken werd over de Eastern Economic Corridor en die beslaat slechts drie provincies. Op de foto doet hij op een markt in Songkhla mee aan een dansje.

– Het ministerie van Buitenlandse Zaken en Cultuur willen dat de drie lintels (latei, draagconstructie) uit Thailand die geëxposeerd worden in museum Chong Moon Lee in San Francisco, teruggegeven worden. Maar vice-premier Wissanu verwacht dat dit niet gemakkelijk zal zijn.

Op de terugkeer is aangedrongen door de Samnuek 300 Ong conserveringsgroep. De artefacten dateren uit de pre-Angkor periode. De lintels, gemaakt van witte zandsteen, komen uit drie tempels in Buri Ram, Nakon Ratchasima en Sa Keao. Vermoedelijk zijn ze 50 jaar geleden gestolen.

– Nou, dat valt weer mee. Zeventien personen die verdacht werden van samenzwering om het militair bewind omver te werpen, zijn door de openbare aanklagers van het Bangkok Military Court bij gebrek aan bewijs niet in staat van beschuldiging gesteld. Ze werden in augustus vorig jaar aangehouden wegens overtreding van het samenscholingsverbod en door het leger beschuldigd van samenzwering. De rechtbank liet hen toen vrij op borgtocht. Wanneer het hoofd van de landelijke politie het niet eens is met de beslissing van het OM, kan hij beroep aantekenen bij de procureur-generaal.

– Voormalig tv-presentator Akanat en een vriend hebben een minnelijke schikking getroffen met een motorfietser die ze vorig jaar belaagden nadat hij tegen Akanat’s Mini Cooper was gereden. Akanat beval de man toen te knielen voor de auto.

De heren hebben beloofd het slachtoffer dat een gebroken neus opliep, 180.000 baht te betalen. De twee tv-zenders waar Akanat voor werkte, ontsloegen hem na het incident. Akanat zei destijds dat hij meende met een hit-and-run te maken hebben, maar de motorfietser kwam later terug. Hij was op zoek geweest naar een taxi, die hem geraakt had.

– Achttien maal is er al over vergaderd, maar er lijkt nu eindelijk schot te komen in de Thai-Sino spoorlijn, een hogesnelheidslijn van 252 km tussen Bangkok en Nakhon Ratchasima. Nadat het kabinet in juli toestemming heeft verleend, kan het project van start gaan.

De lijn wordt in vier fases aangelegd en t.z.t. doorgetrokken naar Nong Khai aan de grens met Laos. Maar dat maak ik niet meer mee, vermoed ik, de snelheid van werken in Thailand kennend.

China maakt zich zorgen over de eis dat de Chinese technici en architecten die aan de lijn gaan werken, een examen moeten afleggen om een vergunning te krijgen. [Nogal beledigend als je hoger geschoold personeel nodig hebt voor de aanleg] (Zie verder de pagina Spoorwegen)

Dugong oftwel zeekoe– De DNP wil dat het hoofd van nationaal park Hat Chao Mai het onderzoek naar de dugong (zeekoe) in Trang wijzigt, nadat actievoerders hadden geklaagd dat de gebruikte satelliet meetinstrumenten die aan drie dieren zijn bevestigd, de zeldzame soort kunnen schaden.

Tegenstander Parkpoom van de Saving Andaman Network Foundation, zegt dat enkele zeekoeien sinds het begin van de studie al het nationaal park hebben verlaten. Hij vreest dat de lange koorden van de instrumenten verward kunnen raken in visnetten, alhoewel vissers een gebied van 10.000 rai mijden om de habitat van de zeekoeien te beschermen.

Thailand telt 160 dugongs, waarvan er jaarlijks 5 tot 6 sterven. De meeste leven in het Libong Non Hunting gebied en de rest in nationaal park Chao Mai. De DNP adviseert de studie te herzien of de instrumenten te verwijderen. Het project wordt uitgevoerd met steun van het National Science and Technology Development Agency met als doel een geschikte zone te vinden, waar de dieren kunnen overleven.

– De politie heeft gisteren een lid van de TAO Ban Mai (Nonthaburi) aangehouden wegens betrokkenheid bij het seksschandaal in Mae Hong Song. Hij nam deel aan de studietrip naar Mae Hong Son, waarbij twee TAO-functionarissen betaalde seks hadden met minderjarige meisjes, geleverd door een netwerk dat onder leiding stond van een lokale politieagent.

Chatchai Phuangphae heeft bekend dat hij aan de trip deelnam, maar hij wilde niet zeggen of hij een van de twee was, die hun broek lieten zakken. Het sekscontact is betaald uit het budget voor de studietrip, waarvoor het TAO-hoofd en zijn assistente al zijn aangehouden.

De provinciale rechtbank van Mae Hong Son keurde gisteren een arrestatiebevel goed voor de chauffeur die de twee meisjes naar het vakantiepark reed, waar het gezelschap uit Ban Mai logeerde. (Zie verder de pagina Mae Hong Son)

– Vice-premier en minister van Defensie Prawit (72) hervat vandaag zijn werkzaamheden na in Europa behandeld te zijn geweest aan de ziekte van Ménière. Prawit was sinds 16 mei niet meer gezien. Volgens een bron had Prawit last van problemen met zijn gehoor en periodes van duizeligheid wanneer hij liep. Twee weken geleden begonnen zijn oren pijn te doen en droeg hij een gezichtsmasker, volgens hem omdat hij koorts had. [Mijn Deep Throat meldt dat de ziekte nooit de reden van Prawit’s reis kan zijn geweest, omdat die geen behandeling kent. Hij suggereert een aantal mogelijke redenen, maar die kan ik om begrijpelijke redenen niet noemen.]

– Met groot machtsvertoon hebben 100 manschappen van leger, politie, boswachterij en lokaal bestuur gisteren een inval gedaan in twee luxe vakantiehuizen in het populaire vakantiedistrict Khao Takiab in Hua Hin (Prachuap Khiri Khan). De huizen waren illegaal aan het strand door een gepensioneerde legerofficier gebouwd op een stuk bosland dat wordt beheerd door het Royal Forest Department.

Een overnachting kostte 5.000 baht, maar daarvoor hadden de gasten wel uitzicht op de azuurblauwe zee, zoals Thaise zeeën in toeristenfolders worden genoemd. De eigenaar is door de RFD al bevolen de villa’s af te breken, maar die zaak is nog in behandeling. (Zie verder de pagina Krakers op overheidsland)

– Het Department of Employment (DOE) heeft een speciale eenheid gevormd die gaat jagen op online werkbemiddelaars, voornamelijk op Facebook en Line. Het DOE wil daarmee voorkomen dat Thai illegaal in het buitenland werken. Het waarschuwt werkzoekenden niet in te gaan op advertenties van bemiddelaars, want velen zijn daardoor al een berg geld kwijt geraakt.

De actie is een reactie op berichten over Zuid-Korea, waar een toenemend aantal Thai gevangen is gezet en gedeporteerd omdat ze er illegaal werkten of op zoek waren naar werk. Wie gepakt wordt, mag nooit meer het land in.

In februari hield de douane op Suvarnabhumi 55 Thai tegen die naar Zuid-Korea wilden vliegen, in maart 60 en en in april 19.


 

Bruid en bruidegrom op hun trouwdag

Ontevreden bruid krijgt nieuwe make-up gratis aangeboden

24 mei – Je trouwdag wordt geacht de mooiste dag van je leven te zijn, maar voor Darika Klinkuhlab was de dag een deceptie. Ze had zich laten opmaken door een nieuwe schoonheidssalon bij haar in de buurt in tegenstelling tot de salon waar ze altijd naartoe ging. Die bood een kortingstarief aan.

Het begon er al mee dat ze drie uur moest wachten totdat de schoonheidsspecialiste kwam opdagen en vervolgens viel het resultaat ook nog eens zwaar tegen (foto boven). Omdat er geen tijd meer was om de make-up opnieuw te doen, zat er niets anders op dan de ceremonie lachend als een boer die kiespijn heeft, te ondergaan.

Darika liet het er niet bij zitten. Ze plaatste haar trouwfoto op internet en waarschuwde andere toekomstige bruiden de zaak te mijden. Die waarschuwing werd door velen gedeeld.

Een beroepsfotograaf uit Bangkok bood aan met zijn team, waaronder een schoonheidsspecialiste, kapster en kleedster naar haar toe te komen om de grote dag over te doen. Hij beloofde een heerlijke herinnering aan haar grote dag – geheel gratis.

Aanvankelijk wees Darika het aanbod af, want Chai Nat waar ze woont, en Bangkok liggen ver uit elkaar. Maar de fotograaf hield aan en zie hier het resultaat (foto onder). De fotograaf zegt dat zijn team blij was om geholpen te kunnen hebben om de jong gehuwden alsnog geluk en een nieuwe schoonheid te bezorgen. (Bron: website Bangkok Post, 23 mei)

Bruid en bruidegrom op de nieuwe foto

Vastgoedmagnaat ‘vrijwillig’ teruggetreden

24 mei – Vastgoedmagnaat Anant Asavabhokin, door de DSI verdacht van betrokkenheid bij de KCUC-zaak, is teruggetreden als directeur van vier van zijn bedrijven. Een bron zegt dat de Bank of Thailand hem onder druk heeft gezet om te vertrekken vanwege de verdenking die op hem rust. Beter uit eigen beweging vertrekken dan gedwongen wanneer de DSI hem zou aanklagen. Anant is door de DSI opgeroepen om op 7 juni de aanklacht in ontvangst te nemen.

Anant is oprichter en huidig directeur van Land and Houses Plc, een van Thailands grootste vastgoedbedrijven. Zijn moeder en hij legden in 1973 de basis voor het imperium met de bouw van honderd woningen in Bang Khen (Bangkok), nadat hij uit de VS was teruggekeerd met een master’s graad in werktuigbouw van het Illinois Institute of Technology.

In 1983 nam hij de leiding van L&H over van zijn moeder en bouwde het bedrijf verder uit. Anant verwierf tijdens de financiële crisis in 1997 bekendheid door zijn advertenties ‘Don’t buy it until you see it’, een goed advies voor huizenkopers toen veel vastgoedbedrijven niet aan hun verplichtingen konden voldoen. (Bron: Bangkok Post, 23 mei) (Voor de KCUC-zaak zie de desbetreffende pagina, klik hier)

Patt wordt ontzien i.t.t. echtgenoot Benz Racing

24 mei – Napapa ‘Patt’ Tantrakul, de echtgenote van speedracer Benz Racing – u weet wel de man van de Lamborghini van 20 miljoen baht – heeft mazzel. De 1,9 miljoen baht die Benz op haar bankrekening heeft geparkeerd, is na de geboorte van haar baby in tien overschrijvingen overgemaakt, wat beschouwd kan worden als een normale ondersteuning door een echtgenoot, zegt secretaris-generaal Sirinya Sitdhichai van de Narcotics Control Board.

Napapa 'Patt' TantrakulDit betekent dat ze niet vervolgd zal worden voor steun aan drugs gerelateerde misdrijven en het accepteren van vermogen dat afkomstig is uit de drugshandel, waarop als maximumstraf de doodstraf staat.

Deze extra aanklacht is door het Narcotics Suppression Bureau op 17 mei toegevoegd aan de aanklacht tegen Benz, die verdacht wordt van het witwassen van geld voor drugsbaron Xaysana. Patt blijft wel vervolgd worden voor het witwassen van geld, maar daarvoor zal de politie moeten bewijzen dat ze op de hoogte was van de bron van het geld. (Zie verder de pagina De zaak Akarakit Worarojchroendet)

Voor ziekenhuisbom was gewaarschuwd

24 mei – In een handgeschreven brief is drie dagen voor de bomexplosie in het legerziekenhuis Phramongkutklao gewaarschuwd voor een bom. De brief was gestuurd naar een ziekenhuis in hetzelfde gebied als het getroffen ziekenhuis. Adjunct-hoofdcommissaris Srivara zegt dat sindsdien de beveiliging in ziekenhuizen is versterkt, maar niet in het Phramongkutklao.

De politie probeert DNA te vinden op de wat in dit bericht een vaas wordt genoemd (eerder bloempot) en controleert camerabeelden. Volgens sommige Thaise media werkten negen van de dertien camera’s in de wachtruimte niet. [En dat hebben we eerder gehoord]

De bom was identiek aan de bommen voor het Government Lottery Office (april) en het Nationaal Theater (mei). Srivara legt ook een verband met drie bomaanslagen in 2007, die politiek gemotiveerd waren.

Rest nog te vermelden dat de wachtkamer waarin de bom ontplofte Wongsuwon heet als eerbetoon aan Prawit Wongsuwon, thans minister van Defensie, en tijdens de ingebruikneming van de wachtkamer legercommandant. De wachtkamer is thans gesloten. (Bron: website Bangkok Post, 23 mei)

Bom ziekenhuis ingangscontrol

Update krant: Misschien uitstel verkiezingen

24 mei – Cynisch commentaar [van mij]: De bom in het Phramongkutklao militair hospitaal komt als een geschenk uit de hemel voor de junta, die er toch al van verdacht wordt haar macht te willen continueren. Want wat zegt premier Prayut? ‘De verkiezingen van volgend jaar kunnen uitgesteld worden indien de openbare orde verstoord blijft worden door bomaanvallen en andere bedreigingen van de vrede.’

Prayut zei dit gisteren naar aanleiding van de bom die maandag ontplofte in de wachtkamer voor officieren van de ziekenhuisapotheek, waardoor 25 personen gewond raakten, voornamelijk door glasscherven. ‘Kunnen de verkiezingen nog steeds plaatsvinden, zolang de situatie op deze manier voortduurt – bomaanvallen, gebruik van oorlogswapens, conflicten tussen mensen en andere soortgelijk problemen? Dat hangt van de medewerking van iedereen af.’

Secretaris-generaal Chavalit van voormalig regeringspartij Pheu Thai waarschuwt Prayut dat hij de bomaanslagen (GLO kantoor, Nationaal Theater, ziekenhuis) niet als excuus mag gebruiken om zijn belofte over de roadmap naar verkiezingen te breken. Ook woordvoerder Pramual (Democraten) dringt er bij de regering op aan niet van koers te veranderen.

De Muan Maha Prachachon for Reforms Foundation, de reïncarnatie van de PDRC die actie voerde tegen de regering Yingluck, is het met Prayut eens, aldus woordvoerder Akanat. Verkiezingen kunnen alleen worden gehouden als het land in vrede is. ‘Wat voor nut heeft het verkiezingen te houden te midden van burgeroorlog of ongeregeldheden? Dat kan toch geen democratie worden genoemd.’

De krant geeft wat meer details over de in het websitebericht genoemde brief. Die was gestuurd naar de directeur van het National Cancer Institute aan de Rama VI Road, ongeveer een kilometer vanaf het getroffen ziekenhuis. De brief waarschuwt voor aanvallen op drie overheidsziekenhuizen in het gebied door de zuidelijke verzetsgroep Barisan Revolusi Nasional en de IS-groep, aldus een bron. Een IS-lid zou vorige week uit Maleisië naar Thailand zijn gevlucht. De brief zegt: ‘Kijk uit voor een moslimvrouw in hijab die een tas draagt.’ De brief was ondertekend door een ‘schurk die een nieuw bladzijde heeft omgeslagen’.

Directeur Weerawut zegt niet geloofd te hebben dat de aanvallen echt zouden gebeuren, maar sindsdien heeft het instituut wel de bewaking versterkt, bewakingscamera’s gecontroleerd en de surveillance uitgebreid.

De politie doet onderzoek of de brief verband houdt met de ziekenhuisbom, de brief een grap is of dat er sprake is van een toevallige samenloop van omstandigheden. Ze beschikt nu over beelden van een mobiele telefoon, 5 minuten voor de explosie opgenomen. Een belangrijk stuk bewijs, zegt hoofdcommissaris Sanit van de gemeentepolitie. De politie heeft gisteren in verband met de brief een man aangehouden, maar dat is dan ook alles wat de krant erover zegt. (Zie verder bijgaand kader: Piecing it together) (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Foto: De ingangscontrole van het Phramongkutklao ziekenhuis is versterkt. Ook deze ongetwijfeld onschuldige oude vrouw moet laten zien dat er geen bom in haar tas zit.

Yala: Twee rangers gedood

PD Krong Pinang (Yala)24 mei – Soms zit ’t mee, soms zit ’t tegen. In Krong Pinang (Yala) zat ’t tegen want daar kwamen twee vrijwillige rangers bij een bomaanslag en hinderlaag om het leven, maar in Narathiwat zat ‘t mee, want twee soldaten overleefden er een bermbom.

De bom in Yala (foto) explodeerde toen de twee rangers, die op de motorfiets patrouilleerden, passeerden. Opstandelingen kwamen daarna uit de struiken en schoten hen dood. Ze gingen er vandoor met twee HK 33 geweren van de rangers.

De soldaten in Narathiwat zaten in een pickup truck. Door de kracht van de explodisie raakte de wagen van de weg af en kwam tegen een boom tot stilstand. De soldaten kwamen met de schrik vrij. (Bron: website Bangkok Post, 23 mei)

Update krant: In Panare (Pattani) is maandagnacht een dorpeling dood geschoten. De politie denkt dat hij door opstandelingen is overvallen toen hij op zijn motorfiets naar huis reed.

Anti-promenade groep dreigt met rechtszaak

24 mei – De tegenstanders van de aanleg van een promenade langs de oever van de Chao Phraya in Bangkok blijven zich roeren, want nu dreigen ze de bestuursrechter in te schakelen om de promenade te laten verbieden, die volgens hen in strijd is met maritieme en stadsplanning wetten. Gisteren kwamen de tegenstanders, verenigd in de River Assembly bijeen. Het is een bont gezelschap van architecten, zakenlui, milieuactievoerders, omwonenden en academici.

Paranee Sarasdiwak, expert op het gebied van stadsontwikkeling, eiste dat de regering het plan herziet. Ze wees op een stadsplanning regeling die voorschrijft dat de rivieroevers vrij gehouden moeten worden en dat er geen constructies mogen worden aangelegd met uitzondering van noodzakelijke infrastructuur voor openbaar gebruik. ‘De promenade is duidelijk bedoeld voor recreatieve doeleinden en is niet noodzakelijk’, zei ze.

Co-leider Yossapon van de assembly riep de overheid op de projectplannen bekend te maken, want tot nu toe houdt ze de details onder de pet.

De geplande promenade, New Landmark of Thailand geheten, bestaat uit twee boulevards van 7 km aan beide zijden van de rivier tussen de Pin Klao brug en de Rama VII brug. Later wordt die uitgebreid naar 57 kilometer.

Drijvende bungalows in de Khwae Noi rivier

Kort nieuws woensdag 24 mei

– De autoriteiten gaan er hard tegenaan in de provincie Kanchanaburi om een eind te maken aan illegale vakantieparken en –huizen. De drijvende bungalows op de Khwae Noi rivier in nationaal park Sai Yok (foto) worden zonder pardon gesloopt wanneer blijkt dat ze illegaal zijn gebouwd.

De afgelopen maand is 800 rai van twee nationale parken al herwonnen (Sai Yok en Khao Laem), 184 bouwsels zijn voor inspectie gevorderd en 34 personen zijn aangehouden. Verder zijn twee boten, vier jetski’s, een generator, 29 planken en negen dierenkarkassen in beslag genomen. Negen grondaktes die een gebied van 172,2 rai beslaan, worden onder de loep genomen. Het bericht meldt nog meer acties, maar ik begin nu de draad kwijt te raken.

In Nakhon Ratchasima heeft de DNP aangifte gedaan tegen een directeur en twee landmeters van het Land Reform Office. Ze worden ervan verdacht illegale grondactes voor 52 percelen bosland in nationaal park Thap Lan te hebben uitgegeven. (Zie verder de pagina Krakers op overheidsland)

– Het houdt maar niet op. Eerst hadden we het seksschandaal in Mae Hong Son, daarna de studietrip van TAO-personeel uit Nonthaburi en nu een seksbende in Nakhon Ratchasima. Twee 15-jarigen die bij de prostitutie bemiddelden, zijn in een undercover operatie aangehouden en vier meisjes voor wie ze klanten regelden zijn gered uit de klauwen van de wel erg jonge hoerenmadams.

Een van de vier meisjes was een 14-jarige, wier ouders de Pavena Foundation hadden ingeschakeld. Het meisje was van huis weggelopen en zou gerekruteerd zijn door een seksbende, die onder leiding staat van iemand met de naam Amara Bee op Facebook. De stichting heeft de indruk dat de prostituees steeds jonger worden. En dat geldt ook voor de pooiers, die in dit geval 15 jaar waren. De ouders van de 14-jarige zijn bang dat hun dochter aan de drugs is geraakt. (Zie ook de pagina Mae Hong Son)

– De dood van enkele artsen is voor de Medical Council of Thailand (MCT) aanleiding te vragen om een nieuwe wet waarin de werkomstandigheden voor medisch personeel wordt geregeld, en voor een fonds om uitkeringen te verlenen bij verwondingen, handicaps of dood als gevolg van het werk. De dood van de artsen zou te wijten zijn geweest aan een te zware werkbelasting en slechte werkomstandigheden. Eén arts in Buri Ram stierf tien dagen geleden aan dengue fever. Drie anderen zijn gestorven aan ziektes van de luchtwegen.

Volgens cijfers van de MCT maakt medisch personeel van provinciale en wijkziekenhuizen werkweken van gemiddeld 80 tot 120 uur. De meeste verpleegsters werken in een 24 uurs ploegendienst.

MCT-lid Cherdchu zegt dat het ministerie van Volksgezondheid op de hoogte is van de problemen maar aan handen en voeten gebonden is. Ziekenhuizen en medische staf hebben te maken met een toenemend aantal patiënten.

De zware werkbelasting kan ertoe leiden dat ze ondermaatse zorg krijgen, zegt arts Teerawat Hemajutha (Chulalongkorn). De relatief lage beloning leidt ertoe dat velen hun baan verlaten voor meer lucratieve banen, wat het risico van een brain drain inhoudt. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– Premier Prayut heeft vice-premier Prawit Wongsuwon al enkele dagen niet gezien. De premier zei gisteren dat Prawit ziek is, maar dat is volgens hem niet ongebruikelijk voor een man van 72. Hij vertelde dat ze elke dag met elkaar bellen.

Prawit is als vice-premier verantwoordelijk voor de nationale veiligheid en moet zich nu ook bezighouden met de serie bomaanslagen in Bangkok. Vergaderingen van het kabinet en de NCPO gisteren daarover moesten het zonder zijn inbreng doen.

Geruchten als zou hij aan zijn hart zijn geopereerd, worden door hem tegengesproken. ‘Er is geen operatie. Ik ben sterk en niet ernstig ziek’ heeft hij telefonisch laten weten in een kort interview. Prayut zei gisteren tegen verslaggevers die naar Prawit’s toestand informeerden: ‘Heeft hij soms geen recht op ziekteverlof?’

– Exploitanten van minibusjes die voor het eind van het jaar nog geen GPS hebben geïnstalleerd, worden beboet met 50.000 baht, zegt het Land Transport Department (LTD). Thans beschikken 2.107 van de 5.353 busjes die in Bangkok en omstreken rijden, over GPS. 83 procent van de busjes die tussen Bangkok en andere steden rijden, en 62 procent van de interprovinciale busjes voldoen al aan de regels.

Volgens LTD-hoofd Sanit is GPS een effectief middel om verkeersongelukken te voorkomen. Tijdens de afgelopen Songkran festiviteiten was geen enkel busje of vrachtwagen met GPS betrokken bij een ongeluk.

Het LTD gaat een app ontwikkelen waarop passagiers real-time kunnen reageren op het rijgedrag van de bestuurder. Ze kunnen ook de exploitant rechtstreeks informeren over eventuele verkeersovertredingen van de bestuurder. De app helpt bestuurders om hun snelheid te matigen.

– De hoogste ambtenaar van het ministerie van Justitie, permanent secretaris Chanchao Chaiyanukit, is overgeplaatst naar het Prime Minister’s Office, waar hij zich als inspecteur-generaal gaat bezighouden met politie en justitie hervormingen.

Volgens een bron zou hij de regering hebben geërgerd met zijn opmerkingen over de begrotingsmoeilijkheden van het ministerie en intern mismanagement als gevolg waarvan 2.000 uitzendkrachten het veld moesten ruimen. De opmerkingen worden schadelijk geacht voor de reputatie van het ministerie.

Chanchao wordt opgevolgd door Wisit Wisitsora-at, directeur van het Department of Juvenile Observation and Protection. Chanchao komt zondag terug van een werkbezoek in Oostenrijk. Hij bekleedde de post van permanent secretaris pas een jaar.

– Het RID heeft de wateruitstroom uit de Chao Phraya dam in Chai Nat verhoogd om de angst van bewoners voor grote overstromingen weg te nemen. Boeren in Bung Nam Sai (Nakhon Sawan), ten noorden van Chai Nat, hebben daarmee al te maken door run-off van de bergen waardoor 2.500 rai aan akkers onder water is gelopen. Het land is overstroomd door overlopende kanalen die uitkomen op de Nan rivier, een van de vier rivieren die de Chao Phraya voeden. Meer run-off wordt verwacht als gevolg van de zware regenval in de noordelijk provincies.

– Het Meteorological Department voorspelt tot zondag meer regen in het beneden Noorden, boven Central Plains en het Noordoosten. Veel provincies, waaronder Bangkok, werden vorige week al getroffen door zware regenval en overstromingen. In Khiri Mat (Sukhothai) waar vijfduizend bewoners werden gedupeerd, is de situatie weer normaal.

– De Asia Internet Coalition, een vereniging van acht internetgiganten, heeft gisteren tijdens een vergadering met de NBTC en Tispa ingestemd met samenwerking met de lokale autoriteiten om webpagina’s en content die in strijd zijn met de wet waaronder majesteitsschennis, aan te pakken. De AIC bestaat uit Apple, Facebook, Google, Linkedin, Twitter, Yahoo, Line en Rakuten.

Secretaris-generaal Takorn van de NBTC hoopt dat de samenwerking met de AIC tot een grotere efficiëntie leidt en de tijd verkort voor het blokkeren van illegale content daar hun servers in de regio Azië-Pacific staan.


 

Wachtkamer waarin de bom ontplofte

Bangkok: Bom in ziekenhuis verwondt 20 personen

23 mei – Evenals bij de bom voor het Nationaal Theater dacht de politie niet in eerste instantie aan een bom. Ze vermoedde dat de ontploffing was ontstaan door een gaslek, want enkel aircondioned leidingen zagen er verwaarloosd uit. Maar er bleek wel degelijk een bom ontploft te zijn maandagochtend in de wachtkamer voor officieren van de apotheek van het Phra Mongkutklao militair ziekenhuis in Ratchathewi (Bangkok)

Twintig personen raakten gewond, voornamelijk door glasscherven. Drie gewonden zijn onder observatie. Vlammen waren er niet te zien, wel rook. De conclusie dat het om een bom ging, werd later ’s middags getrokken door adjunct-hoofdcommissaris Srivara. Hij zei dat delen van een circuit zijn gevonden en enkele draden. De bom had volgens hem een bereik van 2 tot 3 meter. Hij was vermoedelijk geplaatst in een vat bij de ingang van de apotheek.

Of de explosie verband houdt met de explosies voor het Nationaal Theater (mei) en het Government Lottery Office (april) kon Srivara gisteren nog niet zeggen. Dat wordt nog onderzocht door bomexperts. Srivara veroordeelt de daders. ‘Zelfs in het Zuiden zijn ziekenhuizen niet het doelwit.’

Het gebouw is gesloten. Met honden wordt gezocht naar meer explosieven. (Bron: website Bangkok Post, 22 mei)

Update krant: Aanval is barbaars en inhumaan

23 mei – Bangkok Post besteedt vandaag de gehele voorpagina aan de explosie en kopt in de grootst mogelijke letter Blast targets officers. Het lijkt erop dat de krant een aanslag op agenten erger vindt dan een aanslag op ‘gewone’ mensen. De commentaren liegen er niet om: Barbaars (UDD-voorzitter Jatuporn), inhumaan (Pheu Thai-lid Sudarat) en in strijd met internationale humanitaire wetten (NHRC-commissaris Angkhana).

In tegenstelling tot het websitebericht wordt nu wel een verband gelegd met de twee voorgaande explosies. De politie onderzoekt of de explosie politiek gemotiveerd was en of zuidelijke opstandelingen erbij betrokken waren.

Het aantal gewonden wordt nu gesteld op 25. Volgens legercommandant Chalermchai was de aanval gericht op het doden van mensen, daar spijkers waren verbonden aan het explosief. ‘Dit is heel slecht. Zelfs in een oorlog worden ziekenhuizen ontzien.’ Dat de drie explosies met elkaar in verband staan, concludeert hij op basis van de gevonden materialen, die overeen komen.

De aanvallers zijn nog niet geïdentificeerd, want camerabeelden zijn nog in onderzoek. De bom, die bestond uit een PVC-pijp, was geplaatst in een grote bloempot.

Gevraagd of de aanval verband hield met de derde verjaardag van de coup, zegt hoofdcommissaris Chakthip van de RTP dat hij daarover geen informatie heeft, maar in ieder geval waren de aanvallers van kwade wil tegen het land.

Premier Prayut heeft de bevolking opgeroepen niet in paniek te raken. ‘De premier heeft opdracht gegeven de gewonden zo goed mogelijk te verzorgen en uit te zoeken wie de daders waren’, zegt regeringswoordvoerder Sansern. ‘Hij vertrouwt erop dat de politie ze snel te pakken heeft.’’

Het UDD, dat zeker al de bui ziet hangen, ontkent bij monde van Jatuporn elke betrokkenheid. ‘We zijn niet bang dat er we erbij betrokken worden, want we hebben er niets mee te maken. De explosie heeft niemand iets goeds gedaan en is schadelijk voor het land. Thai dienen de aanval af te keuren daar ziekenhuizen niet aangevallen mogen worden.’

Yingluck kapittelt junta: Houd je aan je beloftes

23 mei – Drie jaar junta gisteren deed oud-premier Yingluck, wier regering toen aan de kant werd geschoven, naar de pen grijpen om de junta het advies te geven zich aan haar beloftes te houden, die ze drie jaar geleden deed. Op haar Facebook pagina herinnert Yingluck de junta aan haar belofte de sociale en economische ongelijkheid aan te pakken, die algemeen gezien wordt als een van de oorzaken van de scheidslijnen in de Thaise samenleving.

Yingluck schrijft: ‘Er zijn drie volle jaren verstreken en het land kijkt nog steeds uit naar vrede, eenheid en de rechtsstaat. We hebben geen enkel concreet resultaat gezien van de hervormingsagenda. Als hervormingen niet bereikt kunnen worden, is alles voor niets geweest, daar de economische schade is veroorzaakt door het elimineren van een democratisch regime. Laat de drie jaar niet verloren gaan. Ik wil dat de NCPO (junta) zich aan haar beloftes houdt.’ (Bron: website Bangkok Post, 22 mei)

Update krant: Veel nieuws is talk about talk las ik eens in een boek over de taal van de media en in dit geval blijkt dat eens temeer het geval, want vice-premier Wissanu spreekt Yingluck tegen. De drie jaar NCPO zijn geen verloren tijd, zegt hij, want tal van wetten zijn aangenomen, die ten goede komen van de bevolking, en er volgen meer.

NCPO-woordvoerder Piyawong zegt dat de junta doet wat ze beloofd heeft. ‘Als het niet de NCPO is die het kan doen, wie kan dit dan wel doen – met name de voortgaande hervormingspogingen?’ Over economische problemen zei hij dat de situatie snel zal verbeteren.

Het Thai Academic Network for Civil Rights kwam gisteren bijeen in de Thammasat universiteit en las een verklaring voor, getiteld Three years have been lost. In de verklaring wordt onder andere gewezen op de beperkingen van de vrijheid van meningsuiting, van vergadering en het recht op controle van de regering. Veel Thai zijn aangehouden, studenten zijn bedreigd en gearresteerd en in sommige gevallen zijn zaken berecht door de krijgsraad die thuishoren bij de civiele rechter.

Actrice Anna Hamblaouris gaat weer in de fout

23 mei – Actrice en model Anna Hamblaouris, die twee jaar geleden betrokken was bij een ongeluk dat het leven kostte aan een politieagent, ging gisteren weer in de fout. Toen ze met haar BMW van het parkeerterrein van een bar in Huai Khwang  (Bangkok) reed, raakte ze een andere wagen. De gealarmeerde politie trof haar schreeuwend en onder invloed aan. Ze werd naar het politiebureau gebracht, maar was niet in staat een verklaring af te leggen.

Anna HamblaourisDe Thai-Engelse actrice is vrijgelaten op politieborgtocht, de voor maandagochtend geplande voorgeleiding voor de rechtbank is uitgesteld. In het Police General Hospital is een drugstest afgenomen.

In juni 2015 reed ze in Prawet (Bangkok) met haar Mercedes-Benz tegen een geparkeerde politiewagen. De agent die op de achterbank rustte, kwam daarbij om het leven. Ze werd niet aangehouden, naar verluidt omdat ze ‘te getraumatiseerd’ was. Later meldde ze zichzelf bij de politie die haar beschuldigde van roekeloos rijden met een dode als gevolg en haar vrijliet op borgtocht.

In een civielrechtelijke zaak in augustus 2015 bereikte ze een overeenkomst met de familie van de agent over een compensatie van vermoedelijk 6,2 miljoen baht. Ze is ook een week ingewijd geweest als non. (Bron: website Bangkok Post, 22 mei)

Seksschandaal: Nieuwe aanklacht tegen TAO-voorzitter

23 mei – TAO-voorzitter Wasu Phan-ngeon van Ban Mai (Nonthaburi), eerder aangeklaagd wegens plichtsverzuim, wordt nu ook beschuldigd van misbruik van zijn positie omdat hij heeft toegestaan dat een TAO-fonds gebruikt is voor een betaald sekscontact tijdens een studietrip naar Mae Hong Son.

Wasu had zichzelf eerder aangegeven, kwam op een tweede verhoor niet opdagen en is ditmaal aangehouden. Ondanks verzet van de politie heeft de rechtbank hem vrijgelaten op een borgtochtsom van 400.000 baht met als voorwaarde dat hij niet mag knoeien met bewijsmateriaal. Wasu ontkent beide beschuldigingen.

Eerdere berichten noemde één TAO-functionaris die in Mae Hong Song gebruik had gemaakt van de excortservice van minderjarige meisjes, dit bericht maakt er twee van. Aanvanklijk was een budget uitgetrokken voor 23 deelnemers aan de studietrip, maar slechts 20 gingen mee, waardoor geld beschikbaar kwam voor de sekscontacten. De asistente van Wasu zou een document vervalst hebben om de uitgave te maskeren.

Wasu’s advocaat is ook betrokken bij de zaak, want hij heeft een valse verklaring afgelegd bij de politie als reden waarom Wasu niet was komen opdagen toen hij en zijn assistente voor verhoor waren opgeroepen.

De twee mannen die van bil zijn gegaan, hebben zich in gezelschap van hun advocaat bij de politie van Mae Hong Son aangegeven. De advocaat zegt dat ze bekend hebben en om vrijstelling op borgtocht zullen vragen. Een, die het meisje had wijsgemaakt dat hij de gouverneur van Mae Hong Son was, heeft zijn excuses aan de gouverneur aangeboden, want die was daardoor in de problemen gekomen.

Een panel van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de gouverneur, die was overgeplaatst naar een inactieve post, al vrijgepleit van alle schuld. Maar hij is nog niet terug op zijn oude post. Minister Anupong (Binnenlandse Zaken) wil de kwestie eerst bespreken met zijn permanent secretaris. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Mae Hong Son)

Botsing busje en straatveegwagen op een tolweg

Kort nieuws dinsdag 23 mei

– Bij een botsing tussen een minibusje en een straatveegwagen op de tolweg in Din Daeng (Bangkok) zijn de bestuurder van het busje en een passagier om het leven gekomen en drie anderen verwond. De bestuurder en passagier werden uit het busje geslingerd en stierven ter plaatse. De gewonden zijn naar twee ziekenhuizen gebracht.

Volgens getuigen reed het busje met hoge snelheid op de middelste rijstrook en reed de veegwagen met een slakkengang op de buitenste rijstrook. Toen het busje een pickup truck inhaalde, ramde het de veegwagen. De politie gaat de bestuurder van de veegwagen verhoren en gaat na of er verkeerskegels zijn geplaatst om het verkeer te waarschuwen voor de veegwagen.

– De Ivy League universiteiten hebben belangstelling getoond voor de vestiging van een campus in de Special Economic Zones (SEZ), zegt het ministerie van Onderwijs dat daarmee lijkt te reageren op de kritiek van Arnond Sakworawich (zie het bericht van gisteren: 75 pct van de universiteiten riskeert sluiting). Arnond meent dat dit ten koste gaat van Thaise universiteiten.

Op de lijst van kandidaten staan Harvard, Carnegie Mellon, MIT en enkele topuniversiteiten in Japan en Engeland. De buitenlandse universiteiten zouden personeel kunnen opleiden op het gebied van science en technologie, waarin Thaise universiteiten niet kunnen voorzien. Vooral Japanse universiteiten kunnen geïnteresseerd zijn omdat Thailand een belangrijke productiebasis is voor veel Japanse bedrijven.

Het ministerie gaat premier Prayut vragen artikel 44 van de interim-grondwet toe te passen om de regels voor de vestiging van een buitenlandse universiteit te versoepelen, maar alleen in de SEZ’s.

– Vier soldaten, op patrouille in de stad Yala, zijn gisterochtend gewond geraakt toen een bermbom ontplofte. Ze zijn behandeld in een nabijgelegen ziekenhuis. De soldaten patrouilleerden op twee motorfietsen toen de bom van 10 kilo ontplofte. Die sloeg een gat van 1,5 bij 1 meter in de weg. De beveiliging in Yala is versterkt wegens een Rode Kruis beurs en een ceremonie ter ere van de city pillar shrine tussen donderdag en 4 juni.

In Rueso (Narathiwat) is een M16 geweer ontdekt dat in een plastic zak onder een boom was begraven. De autoriteiten waren getipt en stuurden een ranger-eenheid op onderzoek uit. De boom was gemarkeerd met een X. Een metaaldetector zorgde voor de ontknoping. Mogelijk was het geweer al in 2001 of 2004 gestolen tijdens invallen in legerbases.

– Follow-up op de malware aanval op de computer van de hotline 119. Behalve de in het vorige bericht gemelde aanvallen in Si Sa Ket en Chachoengsao (zie Kort Nieuws van gisteren) zijn ook aanvallen uitgevoerd in veertien andere provincies. De aangetaste computersystemen hebben een back-up zodat gegevens niet verloren zijn gegaan en de dienst kan worden voortgezet.

RTP-woordvoerder Songpol zegt dat het centrale computersysteem van de RTP voortdurend wordt ge-update. Het RTP Office of Information and Technology verwacht een week nodig te hebben om de schade te herstellen.

– Verkopers van straatvoedsel op de Khao San en Yaowarat Road zijn verplicht een certificaat te behalen door een tweedaagse cursus hygiëne en afvalverwerking te volgen. Dit heeft voorzitter Vallop van de adviseurs van de gouverneur van Bangkok gisteren bekend gemaakt [Alhoewel het al aangekondigd was] na een vergadering met gemeenteambtenaren en vertegenwoordigers van het ministerie van Toerisme en Sport.

Aan het eind van de cursus moeten de deelnemers examen doen. Het gemeentelijk Health Department is druk bezig een circulaire te schrijven met alle regels waaraan de verkopers moeten voldoen. Zo dienen ze periodiek een gezondheidsonderzoek te laten doen en de resultaten bij de autoriteiten in te leveren. De autoriteiten gaan toeristen bevragen naar hun ervaringen.

– Minister Arkhom (Transport) wil dat personeel van de Thaise luchthavens en luchtvaartmaatschappijen, die worden betrapt op drugsgebruik, strenger gestraft worden. Hij reageert op een urinetest die vrijdag is gedaan op Suvarnabhumi waarbij negen werknemers van Thai International Airways positief testten. Vast personeel dat wordt betrapt, dient disciplinair te worden gestraft, vindt Arkhom, en uitzendkrachten ontslagen.

– De Chulalongkorn University Savings Cooperative (CUSC) heeft haar leden gisteren verzekerd dat haar financiële status solide is. Ze hoeven niet hun geld terug te trekken nu de Khehasatan Noppakao Ruamjai coöperatie (KNRC) is opgeheven, omdat 5,5 miljard baht van haar rekeningen ontbreekt. Voorzitter Chumpol zei gisteren op een persconferentie dat het schandaal weinig gevolgen heeft, maar een run op de tegoeden zou een liquiditeitsprobleem opleveren.

Phichet Wiriyapaha, right, deputy chief of the Cooperative Promotion Department,De CUSC is een van de grootste inleggers van de KNRC met een inleg van 915 miljoen baht. Het bedrag is in 2012 gestort met een stuk grond van 218 rai als zekerheid. De CUSC heeft al een rechtszaak aangespannen nadat betalingen uitbleven. Een curator is aangesteld om de opheffing van de KNRC en terugbetaling van deposito’s te regelen.

De voormalige voorzitter van de CUSC is onlangs gearresteerd op verdenking van oplichting met een loterij-programma, maar dat heeft niets met de CUSC te maken. (Zie verder het bericht van 19 mei: Coöperatie opgeheven; 5,5 miljard baht ontbreekt)

Foto: Phichet Wiriyapaha (rechts), adjunct-directeur van het Cooperative Promotion Department, gisteren ook aanwezig op de persconferentie. Hij zei dat de KNRC een jaar de tijd heeft gekregen om haar problemen op te lossen.

– De aanbestedingsprocedure van de marine voor de aanschaf van een Chinese onderzeeër is vlekkeloos verlopen, heeft de Rekenkamer (OAG) bij een onderzoek vastgesteld. De Rekenkamer startte pas haar onderzoek nadat het contract op 5 mei in Beijing was getekend. Auditor-General Pidsit zegt dat de audit van de OAG niets met de mantel der liefde heeft bedekt.

‘De Rekenkamer zou haar reputatie en waardigheid niet durven riskeren en de OAG-ambtenaren willen niet gevangen gezet worden ter wille van anderen.’

– De actie van de verpleegsters in tijdelijke dienst hebben zeven groepen van medisch personeel gestimuleerd om hun eis voor een baan in overheidsdienst te herhalen. Ze gaan vrijdag bij het ministerie van Volksgezondheid hun eis kracht bijzetten. Het gaat onder anderen om fysiotherapeuten, klinisch psychologen en logopedisten. De groep leverde haar eisenpakket op 15 mei in bij de permanent secretaris van het ministerie, maar heeft sindsdien niets gehoord.

Somkid Puenram, vertegenwoordiger van de groep, zegt dat veel te weinig vacatures zijn vervuld. ‘We zijn teleurgesteld over de manier waarop vacatures worden verdeeld.’ Vorig jaar, zegt hij, werden slechts 171 posities gereserveerd voor het personeel van de zeven groepen. ‘Dat is helemaal niet eerlijk. We werken niet minder hard dan ambtenaren.’ (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– Vier klinieken in het district Khlong Luang die illegaal opereerden, zijn gisteren gesloten tijdens een inval door lokale leiders en provinciaal gezondheidspersoneel. In beslag genomen zijn urine en bloed testapparatuur, rekeningen voor klanten en de boekhouding. In de klinieken waren geen artsen aanwezig. Het aangetroffen personeel is voor verhoor naar het politiebureau gebracht.

Volgens districtshoofd Sermwit heeft het provinciaal klachtencentrum Damrongtham klachten ontvangen dat de klinieken medische certificaten verkochten aan werkzoekenden in het nabijgelegen industrieterrein Nava Nakhon. Ze kostten 350 tot 450 baht. Soms deed de staf zelf testen, die alleen door artsen gedaan mogen worden.

– De IATA (International Air Transport Association) wil dat Thailand vaart zet achter de verbetering van zijn luchthavens, met name Suvarnabhumi, zodat ze het stijgende aantal luchtreizigers in de komende 20 jaar kunnen bedienen. Minister Arkhom (Transport) erkende gisteren na een gesprek met IATA-vertegenwoordigers dat de plannen voor de uitbreiding van Suvarnabhumi ‘erg traag’ verlopen.

Morgen komt een eind aan de 30e IATA Group Handling Conference die in Bangkok werd gehouden, maar wat daar is besproken vermeldt het artikel niet. Misschien dat Azië-Pacific in maart de sterkste groei in passagiersaantallen had van alle andere regio’s. De IATA verwacht dat Thailand binnen 20 jaar een van de tien toeristische topbestemmingen en grootste luchtvaartmarkten wordt.

– Omdat de komende twee maanden minder regen valt, heeft het RID de wateruitstroom uit de vier grote stuwmeren met een kwart teruggebracht zodat de boeren in het irrigatiegebied, met name in het stroomgebied van de Chao Phraya, die maanden voldoende water hebben.

Het RID heeft ook een watermanagementplan voor dit jaar opgesteld, dat borg moet staan voor het achterwege blijven van overstromingen. Eerder adviseerde het RID de boeren om al in april te beginnen met het planten van rijst in plaats van begin mei, zodat eind juli geoogst kan worden en ze eventuele overstromingen in september en oktober voor zijn.


 

Premier Prayut met citaat

3 jaar junta:  ‘De mensen zijn tevreden’

22 mei – Drie jaar geleden beloofde juntaleider Prayut ‘happiness’ terug te brengen, maar de enigen die ‘truly happy’ zijn, zijn degenen in het leger die wapenaankopen doordrukken. Dat zeggen verder niet aangeduide critici in een terugblik op drie jaar junta, waarmee Bangkok Post vandaag opent.

Het artikel sluit aan bij de Dusit Poll, waarover ik gisteren al berichtte (zie: Onderzoek: Orde hersteld, economie zwak). Het militaire regime beweert de vrede en orde te hebben hersteld, hetgeen door de bevolking wordt erkend, maar ze is er niet in geslaagd de zwakke economie nieuw leven  in te blazen. Vice-premier Prawit noemt handhaving van de veiligheid de belangrijkste prestatie van het regime. ‘De vrede is hersteld. Er zijn geen straatprotesten geweest. De mensen zijn tevreden.’

Maar waarnemers [wie zijn dat toch?] zeggen dat de vrede alleen bereikt is door de ijzeren vuist van het regime dat politieke activiteiten heeft verboden. ‘De vrede is waarschijnlijk tijdelijk’, schrijft Wassana Nanuam, redacteur militaire zaken. ‘Er is geen garantie dat duurzame vrede wordt bereikt wanneer het regime na de verkiezingen terugtreedt.’ Ze wijst er trouwens op dat sinds de coup enkele bomaanslagen zijn gepleegd in Bangkok waarvan gezegd wordt dat ze ‘politiek gemotiveerd [waren] en banden hebben met anti-coup elementen’.

Intussen gaat het geweld in het Zuiden maar door, vervolgt Wassana, maar het verband met het voorgaande ontgaat me, want ook voorgaande regeringen zijn er niet in geslaagd het in 2004 opgelaaide geweld te beteugelen.

In bijgaand kader een overzicht van de militaire uitgaven tussen 2006, het jaar van de vorige coup, en 2018. De belangrijkste aankoop ligt nog vers in het geheugen: de aanschaf van een Chinese onderzeeër, maar er is meer zoals tanks en gewapende voertuigen, ook uit China, en de regering ontvouwde enige tijd geleden het plan om samen met China een productie- en onderhoudscentrum voor Chinese wapens te bouwen.

Uitsmijter van premier Prayut: ‘Val de NCPO niet aan omdat ze tekort is geschoten. We hebben de afgelopen drie jaar ons best gedaan, alhoewel er enkele dingen zijn die we niet hebben kunnen bereiken. Ik werk 200 procent.’

Maart en april: Export doet ‘t goed

22 mei – Het komt niet vaak voor dat de krant de exportcijfers op de voorpagina publiceert, maar deze maal is daar dan ook alle aanleiding voor, want na twee jaar van krimp en een lichte stijging vorig jaar, is de export de afgelopen twee maanden sterk toegenomen: in maart met 9,22 procent en in april met 8,49 procent, beide cijfers in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Voorzitter Ghanyapad van de Thai National Shippers’ Council (TNSC) is niet verbaasd want vorig jaar waren de exportcijfers wel erg laag. De groei dit jaar is te danken aan de stijgende prijzen van natuurrubber producten en een grotere vraag naar elektronische apparaten en bewerkte voedselproducten. Seizoensinvloeden speelden ook een rol, want de importeurs in Europa en de VS hebben meer orders geplaatst in verband met het komende zomerseizoen.

De TNSC verwacht voor het tweede kwartaal een groei van 5 procent, het derde kwartaal een vertraging en het vierde kwartaal weer een opleving daar de buitenlandse importeurs zich voorbereiden op Kerstmis en Nieuwjaar. Voor het hele jaar wordt de groei op 3,5 procent geschat, maar dat percentage kan gecorrigeerd worden wanneer de mei-cijfers bekend zijn.

De factoren die van invloed kunnen zijn op de export, zijn het beleid van de Amerikaanse president Trump, de Amerikaanse politiek in het algemeen en Brexit, aldus Ghanayapad. Het ministerie van Handel voorspelt voor dit jaar een groei van 5 procent, de NESDB 3,6 procent en TMB Analytics 3,7 procent.

Bangkok Verstopte ingang van een watertunnel onder de Rama IX Rd

Sukothai: Overstromingen nopen bedrijven te sluiten

22 mei – De ernstigste overstromingen in 15 jaar hebben verschillende bedrijven in het zakenkwartier Khiri Mat van Sukhothai genoopt hun deuren te sluiten. Winkels en bedrijven gingen ijlings dicht toen het water snel steeg.

Het Royal Irrigation Department meent echter dat de overstromingscrisis van 2011 geen herhaling krijgt, want de zware regenval in het Noorden overtrof vorige week niet het jaargemiddelde. Adjunct-hoofd Thongplew verwacht geen excessief nat jaar als gevolg van tropische stormen. Hij maakt zich wel zorgen over het stroomgebied van de Yom, de enige rivier in Thailand die geen dammen heeft om het overtollige water tegen te houden. De Chao Phraya dam in Chai Nat loost sinds gisteren meer water. In Nakhon Sawan is het waterpeil van de Chao Phraya gestegen van 16,03 naar 16,7 meter boven zeeniveau.

Het water in Sukothai kon zo snel stijgen omdat het van twee kanten kwam: uit het noordelijk gelegen district Phran Kratai bij de provincie Kamphaeng Phet en het ging om run-off van de bergen in nationaal park Ramkhamhaeng Sukhothai. In het centrum bereikte het water een hoogte van 60 cm. Eigenaren van kleine auto’s is geadviseerd overstroomde straten te mijden; bewoners voerden intussen met zandzakken een strijd tegen de klok.

Behalve Khiri Mat werden ook 10 tambons met 5.500 huishoudens getroffen. Thung Luang liep volledig onder water. In tambon Samphung (Ban Huay Nam Sai) staat het water 1 meter hoog, waardoor 144 huizen onbereikbaar zijn. In nabijgelegen tambons zijn veel akkers vernield en zijn boeren en vee gestrand.

In Phran Kratwai (Khampaeng Phet) zijn twee krokodilln ontsnapt uit hun vijver. Een, 2 meter lang, is inmiddels gevangen in een visvijver. De ander is nog niet gevonden.

De foto heeft niets te maken met Sukhothai, maar toont opruimwerkzaamheden in Bangkok bij de ingang van de watertunnel onder de Rama IX Rd, die geblokkeerd was.

75 pct van de universiteiten riskeert sluiting

22 mei – 75 procent van de Thaise universiteiten loopt de komende tien jaar risico op sluiting door het geringe aantal aanmeldingen en toenemende concurrentie van buitenlandse universiteiten, waarschuwt een docent in actuariële wetenschappen en risicomanagement.

Arnond Sakworawich, verbonden aan het Nida, maakt zich dan ook zorgen over het idee van de regering om buitenlandse universiteiten toestemming te verlenen een campus in de special economic zones van Thailand te openen. De tertiaire sector heeft sowieso al jaren te maken met de afnemende geboortecijfers in het land.

Thans worden 600.000 tot 700.000 baby’s per jaar geboren, 30 jaar geleden waren dat er 1 miljoen. De NESDB verwacht dat het aantal Thaise kinderen in de schoolgaande leeftijd (0-21 jaar) in 2040 naar 20 procent van de bevolking daalt, een scherpe afname vergeleken met 62 procent in 1980.

Eerstejaars controleren hun cijfer voor het toelatingsexamenTijdens de universitaire aanmeldingsrondes van vorig jaar waren 150.000 plaatsen beschikbaar, maar slechts 80.000 leerlingen namen deel aan de toelatingsexamens. Dat moet voor de 170 universiteiten in het land een wake-up call zijn dat de hoger-onderwijsmarkt in Thailand elk jaar kleiner wordt, zegt Arnond. Het percentage van 75 procent noemt hij het worst case scenario.

Behalve het afgenomen aantal aanmelding speelt ook de voorkeur voor bepaalde studierichtingen een rol. ‘Nieuwe sociale trends en veranderingen op de arbeidsmarkt kunnen sommige vakken overbodig maken’, zegt academicus Pong-in, gespecialiseerd in aanmeldingsprocedures. Hij denkt dat de hoofdvakken in social science als eerste het loodje leggen. (Zie ook de pagina Onderwijs 2)

Kort nieuws maandag 22 mei

– De Port Authority of Thailand (PAT) gaat meebieden in de aanbestedingsprocedure voor de bouw van drie vrachtstations in Khon Kaen, Nong Khai en Dan Sadao. Het vrachtstation in Khon Kaen dient voor het vrachtvervoer per spoor en weg naar de haven van Laem Chabang, het station in Nong Khai aan de grens met Laos bedient de grenshandel en het station in Dan Sadao (Songkhla) is een depot voor vracht uit de havens Klong Toey (Bangkok) en Laem Chabang via Maleisië naar buurlanden.

De PAT treft ook voorbereidingen voor de aanbesteding van drie regionale havens: Chiang Khong en Chiang Saen aan de Mekong in Chiang Rai en Ranong. In Ranong gaat het om de uitbreiding van de haven ten behoeve van de off-shore industrie.

– 59 hypo Burmese pythons zijn bij een controlepost in Aranyaprathet onderschept toen een man uit Cambodja ze het land probeerde binnen te smokkelen. De reptielen zaten in zijn rugzak die hij achterliet toen hij de benen nam en over de Thai-Cambodian vriendschapsbrug terug naar Cambodja vluchtte.

Bomexperts inspecteerden de rugzak, omdat aanvankelijk werd gevreesd dat die explosieven bevatte. De autoriteiten vermoeden dat de slangen uit Vietnam komen en bestemd waren voor de Chatuchak weekendmarkt in Bangkok. Daar kosten ze 1.000 tot 2.500 baht. De slangen worden naar het Chong Klam Bon wildlife breeding centre in Sa Kaeo gebracht.

– De transfer van de Royal Thai Police van het Prime Minister’s Office naar het ministerie van Justitie, voorgesteld door een gezamenlijke commissie van parlement en nationale hervormingsraad, zet geen zoden aan de dijk. Nodig is een volledige reorganisatie van de politie. Dit zegt een netwerk van elf civiele groepen en voorstanders van politiehervormingen.

Volgens het netwerk beperkt de verhuizing zich tot loonsverhogingen en de benoeming van de nieuwe politiecommissaris, maar het voorstel ontbeert richtlijnen voor hervorming. ‘Loonsverhoging vormt geen garantie dat een eind komt aan corruptie van agenten’, zegt de groep. Ze meent dat politieonderzoek buitengewoon kwetsbaar is voor misbruik en bemoeienis van buitenstaanders.

Ze roept de premier op een oud voorstel van de NRC (de voorloper van de huidige hervormingsraad) van stal te halen. De NRC stelde destijds voor de verkeerscontrole en immigratie uit de RTP los te weken en die door andere organen te laten controleren. (Zie verder het desbetreffende bericht in Kort Nieuws van zaterdag)

– Een 47-jarige moeder in Chon Buri, al enkele keren gevangen gezet wegens drugsmisdrijven, is aangehouden omdat ze haar zoon van 12 inzette als drugskoerier. Ze liep in een undercover operatie tegen de lamp toen de zoon naar een dealer was gestuurd om drugs te kopen.

De vrouw zegt dat ze na haar laatste detinering besloot terug te keren naar de drugshandel, omdat het de gemakkelijkste manier was om geld te verdienen. Omdat ze wist dat ze in de gaten werd gehouden zette ze haar zoon in. Voor zijn hulp kreeg hij geld om snacks en videospelletjes te kopen. De dealer is nog niet gevonden.

– De politie en het leger gaan een landelijke blitz-oorlog voeren tegen lieden die minderjarige meisjes laten werken als prostituee. De oorlogsverklaring, gisteren bekend gemaakt door defensiewoordvoerder Kongcheep, is een reactie op het seksschandaal in de provincie Mae Hong Song, waarbij agenten en lokale functionarissen waren betrokken. De autoriteiten werken bij de blitz samen met het ministerie van Sociale Zaken voor hulp aan de slachtoffers.

Het bericht geeft verder geen details, maar vervolgt met informatie over de bestrijding van andere misdrijven, waaronder wapen- en drugssmokkel, mensenhandel, prostitutie, smokkel van migranten, loan sharking, illegale arbeidsbemiddeling voor banen in het buitenland en schendingen van mensenrechten. Sinds oktober zijn 20.000 vuurwapens en 10 miljoen methamphetamine pillen in beslag genomen. Tal van ‘invloedrijke’ figuren die zich bezig hielden met grensoverschrijdende misdaad zijn aangehouden (geen details).

– Drie functionarissen van de TAO Ban Mai in Nonthaburi hebben een disciplinair onderzoek aan hun broek hangen omdat ze tijdens een studietrip in Mae Hong Son betrokken waren bij betaalde seks met een minderjarig meisje door een TAO-functionaris. De drie zijn de functionaris, de TAO-voorzitter en zijn assistente. (Zie verder het bericht van gisteren: Seksschandaal: TAO-hoofd verdacht, maar is gevlucht)

Twee aangehouden Portugezen op weg naar het politiebureau– De twee Portugezen die waren ontsnapt uit het politiebureau van Sakhu (Phuket) hebben niet lang van hun vrijheid kunnen genieten, want enkele uren na hun ontsnapping zijn ze al aangehouden. De politie was getipt dat ze gesignaleerd waren voor een visrestaurant in Patong. Uiteindelijk werden ze aangehouden op een Otop-markt ook in Patong.

De mannen waren in het bezit van een vals paspoort, dat ze voor 1 miljoen baht per stuk hadden besteld in India. Ze wilden naar Canada gaan om daar een baan in een keuken te zoeken, maar werden aangehouden op de luchthaven van Phuket. (Zie verder het bericht van gisteren: Twee verdachten ontsnappen uit politiebureau Sakhu (Phuket))

– Een aanval met malware op het netwerk van de hotline 191 in Si Sa Ket en Chachoengsao heeft wel tot storingen geleid, maar de lijn functioneert nog steeds. Alleen de met elkaar verbonden computers werden geraakt, maar dat probleem is inmiddels verholpen. Gevoelige of veilige informatie is niet beschadigd. Onduidelijk is of de aanval verband hield met de wereldwijde aanval van WannaCry ransomware. In Thailand werden daarbij 200 computers getroffen.

– De Federation of Railway Workers Union vraagt de vorming van een rail track transport department  uit te stellen omdat het voorstel publieke inbreng mist, wat in strijd is met de grondwet, en de voorgestelde privatisering tot baanverlies en duurdere treinkaartjes kan leiden.

De federatie verzet zich niet tegen de wet, die in december door het kabinet is goedgekeurd, maar wel tegen enkele artikelen met name die gaan over particuliere investeringen in het spoorwegnet. Vandaag levert ze haar bezwaren in bij het ministerie van Transport, Government House en de Raad van State.

De wet voorziet in de vorming van drie bedrijven die zich gaan bezighouden met het vermogen van de Spoorwegen (grondbezit), treindiensten en onderhoud. Die moeten uiterlijk in 2024 in bedrijf komen.

Ook de Airport Rail Link Workers Union verzet zich. Ze voorziet vertragingen bij de implementering van het beleid, omdat besluiten heen en weer gaan tussen raden van bestuur en het management. De regering kan zich beter richten op verbetering van het vakmanschap van de werknemers zodat ze voorbereid zijn op de toekomstige hogesnelheids- en dubbelspoorprojecten, vindt de voorzitter. (Zie verder de pagina Spoorwegen)

– De Royal Thai Navy treft voorbereidingen voor een internationale vlootschouw ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Asean. De Asean International Fleet Review 2017 staat gepland voor 13 tot 22 november in Pattaya. 58 landen hebben tot nu toe laten weten dat ze van de partij zijn. In de vlootschouw varen 40 slagschepen mee.

De festiviteiten bestaan verder uit een militaire parade op de strandboulevard en militaire oefeningen te land en ter zee. Voor toeristen staat onder andere een vuurwerkshow op het programma.


 

Politie waarschuwt voor jacht op internet

21 mei – De politie gaat haar jacht op websites met illegale inhoud uitbreiden. Ze beschouwt niet alleen de makers en degenen die de inhoud delen of op Like klikken als verdachte van majesteitsschennis, maar ook degenen die de pagina lezen zonder verder iets te doen. ‘Het bekijken van content met majesteitsschennis kan beschouwd worden als een overtreding’, zegt Thitirat Nongharnpitak, hoofd van het Central Investigation Bureau.

Thitirat NongharnpitakDe politie, zegt hij, is op zoek naar ‘tools’ om deze groep kijkers te identificeren. Tegen de kijkers wordt in eerste instantie geen juridische actie ondernomen.  Er wordt met ze gepraat en ze worden gewaarschuwd.  Maar als blijkt dat ze in staat zijn overtredingen te plegen, blijft het niet bij een waarschuwing. De procedure wordt gevoerd op een case-to-case basis. ‘We moeten ze ziften en ervoor zorgen dat ze niet naar de tweede groep opschuiven [van degenen die de inhoud delen of op Like klikken]’, zegt Thitirat.

Gevraagd naar de medewerking van Facebook en Youtube bij het blokkeren van content, zegt Thitirat dat die goed meewerken. Het materiaal wordt geblokkeerd op het content delivery network. Wanneer de maatregel werkt, hoeft de politie niet op zoek te gaan naar de tweede en derde groep. ‘Het beste is om ze in de kiem te smoren.’

Volgens telecommunicatiewaakhond NBTC is het aantal illegale webpagina’s inmiddels gereduceerd van 309 naar minder dan 100.

Twee verdachten ontsnappen uit politiebureau Sakhu (Phuket)

21 mei – Ze vroegen gisterochtend of ze even naar de wc mochten om een sigaretje te roken en dat mochten ze. Maar de twee Portugezen, verdacht van het bezit van een vals paspoort, namen de benen en de politie had het nakijken. De verdachten zouden naar de rechtbank worden gebracht om toestemming te vragen voor voorlopige hechtenis. Maar dat ging dus ook niet door. Een commissie wordt gevormd om onderzoek te doen naar de agenten die een beetje onoplettend waren.

Hoofd Therapon van de politie Phuket geeft als verklaring voor de ontsnapping dat het bureau pas gebouwd is en geen cellen heeft. Wanneer verdachten worden binnengebracht, worden ze onmiddellijk ondervraagd en naar de rechtbank gebracht. De verdachten moeten gezien hebben hoe de procedure verloopt en zagen een kans om te ontsnappen, aldus Therapon.

De Portugezen waren zaterdagochtend om 5 uur aangehouden door de Immigration van de luchthaven Phuket. Ze hadden om 8 uur in de rechtbank moeten verschijnen. Direct na hun ontsnapping zetten agenten de achtervolging in, maar ze kregen hen niet te pakken. Andere politiebureaus en controleposten werden gewaarschuwd, maar ook daar geen spoor van de verdachten.

Montha Charoensukwan assistent-hoofd van de TAO Ban Mai in Nonthaburi

Seksschandaal: TAO-hoofd verdacht, maar is gevlucht

21 mei – Voorzitter Wasu van de TAO Ban Mai (gemeentebestuur) in Nonthaburi is gisteren niet komen opdagen voor verhoor door de politie. Alleen zijn assistente Montha Charoensukwan (foto) meldde zich.

Wasu wordt ervan verdacht dat hij op de hoogte was van de besteding van een TAO-fonds. Tijdens een studietrip naar Mae Hong Son zou minstens een van zijn ondergeschikten geld uit het fonds hebben gebruikt voor betaalde seks met een minderjarig meisje.

Tegen Wasu is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Volgens zijn advocaat, die wel naar het bureau kwam, zou hij met rug- en beenklachten zijn opgenomen in een ziekenhuis, maar de politie ontdekte dat hij daar niet was. De chauffeur van Wasu noemde een ander ziekenhuis, maar daar was hij ook niet. Wasu is eerder aangeklaagd en werd toen op een borgsom vrijgelaten. Nu moest hij op het matje komen om gevangen gezet te worden.

Aan de studietrip namen 20 personen deel. De assistent wordt ervan beschuldigd een vals document te hebben gefabriceerd over de besteding van het geld. Ze is vrijgelaten op een borgtochtsom van 200.000 baht.

Vrijdag is de TAO-functionaris gearresteerd die de seks had (Zie hiervoor het bericht van gisteren: Mae Hong Son: Gouverneur had geen seks met minderjarige). Hij heeft bekend. De man had het meisje wijs gemaakt dat hij de gouverneur van Mae Hong Son was, waardoor die betrokken raakte in het seksschandaal. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Mae Hong Son)

Onderzoek: Orde hersteld, economie zwak

21 mei – Het vermogen van de militaire regering om straatprotesten de kop in te drukken, heeft de verwachtingen overtroffen, maar ’s lands trage economie blijft de grootste teleurstelling, blijkt uit de laatste peiling van Suan Dusit. De peiling werd gehouden ter gelegenheid van de derde verjaardag van de junta op 22 mei.

Van de 1.264 respondenten zegt een ruime meerderheid (73 pct) dat het de regering is gelukt straatprotesten te stoppen of te voorkomen, corruptie te onderdrukken (71 pct), de sociale orde te handhaven (66 pct) en illegaal in gebruik genomen land terug te vorderen.

Maar over de prestaties van de regering op economisch gebied zijn ze niet tevreden. 77 procent zegt dat het de regering niet is gelukt de economie te verbeteren en de levensstandaard te handhaven. 72 procent vindt dat de regering de wetten niet effectief handhaaft, waarbij de rechten en vrijheid van mensen worden beperkt.

Met nog één jaar te gaan dient de regering vaart te zetten achter economische verbeteringen en de hoge kosten van levensonderhoud te bestrijden, aldus de respondenten. Ze moet de welzijnsvoorzieningen verbeteren, de werkloosheid bestrijden en nog harder werken om de corruptie uit te bannen.

In zijn wekelijks tv-praatje vrijdag zei premier Prayut dat Thailand beter wordt beoordeeld door de internationale gemeenschap. Hij haalde het laatste US News and World rapport aan, waarin Thailand al twee jaar wordt gerekend tot de beste landen ter wereld om een nieuw bedrijf te starten.

KCUC legt gronddeal vastgoedmagnaat uit

21 mei – De Klonchan Credit Union Cooperative (KCUC) neemt het op voor vastgoedmagnaat Anant Asavabhokin, eigenaar van Land & House Plc, die door de DSI wordt verdacht van betrokkenheid bij het KCUC-schandaal. De KCUC heeft een verklaring uitgegeven waarin de gang van zaken bij de koop en verkoop van land in 2009 wordt uitgelegd, maar dat is dermate ingewikkeld dat ik er niets van snap.

De DSI maakte donderdag bekend dat ze Anant op 7 juni wil verhoren. Anant is in zijn wiek geschoten omdat de dagvaarding openbaar is gemaakt. Hij zegt nooit eerder door de DSI te zijn verhoord over de zaak.

Volgens de DSI heeft hij een stuk land gekocht en dat later doorverkocht, waarbij een deel van de opbrengst naar een stichting is gegaan, waarop de abt van Wat Phra Dhammakaya toezicht hield. De abt, die wordt verdacht van het witwassen van geld (dat was verduisterd uit de kas van de KCUC) en heling, is voortvluchtig. De toenmalige KCUC-voorzitter zit 16 jaar gevangen vanwege de verduistering. (Zie verder de pagina KCUC-Wat Phra Dhammakaya)

De gitaar gaat mee in de doodskist

Kort nieuws zondag 21 mei

– Een 16-jarige jongen, die door een klasgenoot ernstig was mishandeld omdat hij zijn gitaar niet wilde uitlenen, is vrijdag in het ziekenhuis van Nan overleden na twee weken in coma te hebben gelegen. Hij was op 4 mei met ernstige verwondingen aan zijn hoofd opgenomen, opgelopen doordat de klasgenoot hem driemaal met een houten knuppel op zijn hoofd had geslagen.

De vader zegt te hopen dat zijn zoon het laatste slachtoffer was van het geweld waaraan leerlingen zich schuldig maken. De 18-jarige knuppelaar is aangehouden. Hij heeft bekend in een woedeaanval de jongen te hebben geslagen. Wat er verder met hem gaat gebeuren, is nog niet bekend.

– Een opvanghuis voor weggelopen en in de steek gelaten meisjes in Hua Hin (Prachuap Khiri Khan) is gesloten. Het beschikt al vijf jaar niet over de vereiste vergunning, wat ontdekt is toen onderzoek werd gedaan naar de supervisor van de Baan Nok Khamin Foundation, die wordt verdacht van aanranding.

De moeder van een meisje van 13 jaar zegt dat hij haar dochter tijdens haar slaap belaagde. Dat schrijft ze op een Facebook pagina. De supervisor is twee jaar geleden ook al eens beschuldigd van aanranding. De man zelf bestrijdt de beschuldiging. ‘Ik houd van de kinderen alsof ze mijn eigen kinderen zijn.’

Het opvanghuis bestaat uit drie kamers en biedt onderdak aan vijftien meisjes. Een deel van het huis wordt verhuurd. De autoriteiten hebben zeven meisjes jonger dan 18 jaar in overheidsopvanghuizen geplaatst. Vier anderen bleven liever.

Directeur Surachai van de stichting zegt dat in het opvanghuis alleen vrouwelijk personeel werkt en dat de supervisor nooit alleen wordt gelaten met de meisjes. Hij is geschorst en gaat vervangen worden door een vrouw.

Beroofde ATM– Met grof geweld hebben twee mannen een ATM van de Siam Commercial Bank in Phetchaburi beroofd. Ze braken de automaat aan de achterkant open en haalden er 2,1 miljoen baht uit. Daarna staken ze hem in brand.

Als ik het goed begrijp staat de automaat op een fabrieksterrein. Een bewaker zegt dat hij geprobeerd heeft de dieven tegen te houden toen ze gisterochtend vroeg bezig waren het slot open te breken. Daarbij verwondde hij zijn hand. De dieven dreigden hem dood te schieten, waarna ze rustig doorgingen. De politie heeft diverse spullen gevonden die bij de inbraak zijn gebruikt, zoals een breekijzer, tangen, touw en een gas- en luchtcilinder.

– De zogeheten spider web card wordt op 1 oktober gelanceerd. De kaart kan gebruikt worden op de BTS Skytrain, MRT Blue Line, Purple Line, Airport Rail Link en stadsbussen van het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok. In de startfase zijn de kaartlezers alleen op sommige punten in bedrijf. Directeur Chaiwat van het Office of the Transport and Traffic Policy and Planning zegt dat dan 25 procent van het openbaar vervoer wordt bestreken. Vanaf maart volgend jaar zijn ze allemaal in bedrijf.


 

Persconferentie DSI

Aan 10.000 luxe wagens zit mogelijk een luchtje

20 mei – Eigenaren van supercars als de Lamborghini, Ferrari, Bentley en Lotus zitten in het verdomhoekje, want is de wagen wel legaal geïmporteerd? Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) is een grootscheeps onderzoek naar 10.000 wagens begonnen, waar mogelijk een luchtje aan zit.

Donderdag deed de DSI op negen locaties in Bangkok en Samut Prakan invallen en legde beslag op 122 luxe wagens, geïmporteerd door de Niche Cars Group. ‘Luxe’ betekent dat er een prijskaartje aan hangt van 8 miljoen baht en meer. De wagens staan nog te pronken in showrooms, maar mogen niet verkocht of verplaatst worden.

DSI directeur-generaal Paisit maakte gisteren op een persconferentie bekend dat de DSI haar onderzoek uitbreidt naar alle luxe wagens om te zien of er gesjoemeld is met de invoerrechten door de prijs van de wagens lager op te geven dan ervoor betaald is. Paisit zegt dat het verschil wel 40 procent kan zijn. Voor de al in beslag genomen wagens komt dat neer op een totaalbedrag van 2,4 miljard baht.

Zoals gisteren al gemeld is de fraude ontdekt nadat in mei 2013 op een trailer met luxe wagens in Pak Chong (Nakhon Ratchasima) brand was uitgebroken. De invallen zijn gedaan in showrooms en huizen van directieleden van de Niche Cars Group, STT Autocar, Jubilee Line en Benz Nakarin Auto Group. De bewijsvoering kan lastig zijn, wanneer de wagens langer dan vijf jaar geleden zijn geïmporteerd, want zo lang bewaren dealers in sommige landen hun verkoopgegevens.

Behalve door een lagere prijs op te geven zijn ook wagens aangegeven als geïmporteerd in onderdelen, waardoor ze eveneens voor een lagere invoerheffing zijn aangeslagen, zegt adjunct permanent secretaris Dusadee van het ministerie van Justitie. De DSI moet uitzoeken hoeveel ze in het land van herkomst kostten. Naar schatting wordt jaarlijks met deze truc 10 miljoen baht aan invoerrechten ontdoken.

DSI-specialist Noppadol zegt dat de DSI onderzoek heeft gedaan naar 7.123 wagens. Daarvan zijn 3.773 verdacht. 25 gevallen zijn onderzocht als zogeheten special case. De eigenaren, politici en politiepersoneel, zijn aangeklaagd.

Foto: Persconferentie van de DSI. De man met het vingertje is een vertegenwoordiger van de Italiaanse ambassade.

Mae Hong Son: Gouverneur had geen seks met minderjarige

20 mei – Gouverneur Suebsak van Mae Hong Son heeft geen betaalde seks gehad met een minderjarig meisje. Een onderzoekscommissie van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft hem vrijgepleit van de beschuldiging dat hij gebruik zou hebben gemaakt van de illegale escortservice die door de politie in de provincie wordt gedoogd. De commissie baseert haar conclusie op interviews met bewoners en slachtoffers.

Maar de kou is nog niet helemaal uit de lucht, want tegen de gouverneur loopt nog een politieonderzoek. Wanneer dat wel aanwijzingen voor misbruik oplevert, kan alsnog disciplinaire actie tegen de gouverneur genomen worden. De gouverneur blijft overgeplaatst naar een inactieve post op het ministerie. Minister Anupong (Binnenlandse Zaken) zegt eerst de zaak te willen bespreken met de permanent secretaris van het ministerie, zijn hoogste ambtenaar.

Suebsak heeft gisteren een verklaring uitgegeven, waarin hij schrijft dat hij niet in Mae Hong Son was, toen het sekscontact op 22 september in het Tanachot Resort zou hebben plaatsgevonden. Hij volgde toen een leiderschapstraining in Bangkok. Suebsak, die op 1 oktober aantrad als gouverneur, zegt dat zijn reputatie en die van zijn gezin is geschaad doordat over de zaak uitgebreid in de media is bericht, alhoewel de zaak nog niet eens voor de rechter was geweest. ‘Ik ben ervan beschuldigd seks te hebben gekocht van kinderen, maar daar heb ik niets mee te maken’, aldus zijn verweer.

Inmiddels is wel een andere verdachte aangehouden. Gisterochtend hield de politie een lid van de TAO Ban Mai (gemeentebestuur) in zijn woning aan. Hij wordt beschuldigd van ontvoering van en seks met een minderjarige. De man heeft bekend. Vermoedelijk heeft de man het desbetreffende meisje wijs gemaakt dat hij de gouverneur van Mae Hong Son was, hetgeen de reden is waarom het meisje Ruebsak heeft beschuldigd. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Mae Hong Son)

Leraar straft leerling met knipbeurt

Gestrafte leerling met verziekt kapsel20 mei – Leraren zijn door de NHRC gewaarschuwd dat de schaar zetten in het kapsel van leerlingen als strafmaatregel neerkomt op aanranding en in strijd is met hun persoonlijke vrijheid. De waarschuwing is een reactie op een recent geval op een middelbare school in Nakhon Sawan. De leraar vond dat het kapsel van de desbetreffende leerling niet voldeed aan de schoolregels. Hij plaatste daarna foto’s van zijn knipbeurt op Facebook met als bijschrift For those who dare to challenge me, this is what I’ve done.

Veel sympathie heeft hij niet verworven met zijn actie, want het regent afkeurende reacties.Velen beschouwen die als een schending van mensenrechten. Iemands kapsel, schrijven ze, heeft niets te maken met iemands leercapaciteiten. Sommigen dringen er bij de school op aan de regels voor een correct kapsel af te schaffen, maar anderen verdedigen die als middel om jonge mensen discipline bij te brengen.

Mensenrechten advocaat Ronnarong meent dat de ingreep in strijd is met de strafwet. ‘Leraren die zich eraan schuldig maken, kunnen hun baan verliezen en strafrechtelijk vervolgd worden’, zegt hij. Hij wijst erop dat lijfstraffen in 2000 zijn afgeschaft en adviseert de ouders van de leerling aangifte te doen en compensatie te eisen.

Minister Teerakiat (Onderwijs) erkent dat het incident een schending van de mensenrechten is. Hij heeft Obec opdracht gegeven onderzoek te doen. Sinds 1975 mogen leerlingen lang haar dragen en meisjes een paardenstaart, mits het er netjes uitziet. Maar veel scholen houden zich nog vast aan de regels van 1972, waarbij een maximale lengte van 6 cm werd doorgeschreven. (Zie ook de pagina Onderwijs 2)

Kort nieuws zaterdag 20 mei

– Een Iraanse man heeft zich tegenover de Iraanse ambassade in Bangkok in brand gestoken, vermoedelijk als protest tegen de verkiezingen in zijn land die dezelfde dag werden gehouden. Omstanders zagen kans met brandblussers het vuur te blussen. De man liep over zijn gehele lichaam brandwonden op. De man hield een plakkaat omhoog met een tekst in het Farsi, maar die is nog niet vertaald. Hij zat voor de Samurai Karate studio, een martial arts school.

– De Asia Injury Prevention stichting roept de bewoners van Bangkok op om gevallen van overtreding van de maximumsnelheid te melden. Ze vraagt getuigen foto’s te maken van plaatsen waar onbeschoft hard wordt gereden en die op te sturen naar haar Facebookpagina, Twitter of Instagram. De informatie wordt vervolgens doorgestuurd naar de gemeente, zodat die maatregelen kan nemen.

De campagne die als naam draagt fong pa pia (complaining to Aunt Pia) heeft tot doel het aantal verkeersongelukken veroorzaakt door te hard rijden, terug te dringen. Volgens de stichting, die zich richt op alle Aziatische landen, komen daardoor meer mensen in het verkeer om dan door rijden onder invloed.

Volgens de Thai Roads Foundation, die zich ook bezighoudt met de verkeersveiligheid, neemt het aantal arrestaties van snelheidsduivels toe. In 2015 werden 800.000 bestuurders aangehouden. Uit een opinieonderzoek datzelfde jaar bleek dat slechts 17 procent van de gearresteerden hun gedrag hadden gewijzigd. 63 procent zei dat slechts een beperkte periode te hebben gedaan.

– Premier Prayut heeft drie commissies van het Farmer’s Reconstruction and Development Fund ontbonden omdat ze in gebreke zijn gebleven tweeduizend boeren te helpen, wier akkers dreigen te worden geconfisqueerd omdat ze hun schulden niet (kunnen) aflossen. Een aantal boeren is daardoor bankroet gegaan.

Een speciale commissie onder voorzitterschap van minister Chatchai (Landbouw) houdt zich het komend halfjaar bezig met de hulpverlening. Prayut heeft voor zijn interventie gebruik gemaakt van zijn speciale bevoegdheid op grond van artikel 44 van de interim-grondwet.

Het was moord, geen suïcide, zeggen de ouders van Natnaree– De ouders van een assistent-verpleegster die 5 jaar geleden op Koh Samui onder mysterieuze omstandigheden stierf, hebben de procureur-generaal gevraagd de politieagent die de zaak heeft onderzocht, te vervolgen wegens plichtsverzuim.

De ouders denken dat Natnaree vermoord is en niet zichzelf heeft opgehangen. De agent zou nagelaten hebben voldoende bewijsmateriaal te verzamelen en hij zou een moordverdachte vrijuit hebben laten gaan.

De Public Anti-Corruption Commission heeft al vastgesteld dat het onderzoek gebreken vertoonde, wat de agent op een beschuldiging van plichtsverzuim kan komen te staan. Bijvoorbeeld: In haar onderzoeksverslag schrijft de politie dat ze zich heeft opgehangen in de badkamer, maar haar lichaam is gevonden in de keuken. Artsen zouden ter plaatse een autopsie hebben verricht, maar er is geen bewijs dat die er waren.

Bij een latere autopsie zijn snijwonden geconstateerd, kneuzingen en een 3 cm lange wond in haar nek. De kamer van het slachtoffer was in een wanordelijke staat, wat wijst op een gevecht voorafgaand aan haar dood. De ex-vriend is vorig jaar veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf wegens aanranding, maar de politie beschuldigde hem niet van moord.

– De bestuurder van de Mercedes-Benz die in maart 2016 twee studentes de dood injoeg, heeft de nabestaanden smartengeld betaald nadat de civiele rechtbank hem dat had bevolen. De hoogte van het bedrag is niet bekend gemaakt. De man ramde met zijn wagen de auto waarin de studentes zaten, die daardoor in brand vloog. De studentes kwamen in de vlammen om.

Eerder eiste de moeder van een van de slachtoffers een bedrag van 100 miljoen baht. Het nu toegekende bedrag doneert ze aan een boeddhistische stichting. De strafrechtelijk zaak is nog in behandeling. De bestuurder heeft nooit contact opgenomen met de nabestaanden. Tot de rechtbankzitting van gisteren had hij zich ook nooit vertoond in de rechtbank. (Zie voor meer details de pagina De zaak Vorayudh)

– Een groep bewoners van Klong Luang (Pathum Thani) vraagt de autoriteiten het budget van 18 miljoen baht voor de verbetering van een weg te besteden aan beter afvalmanagement en de aanschaf van een vuilniswagen.

Gisteren trokken honderd tegenstanders naar het districtskantoor om een petitie met dat verzoek in te dienen. Sommigen hadden spandoeken bij zich met een protesttekst tegen de geplande wegwerkzaamheden. Volgens de meeste bewoners is de opknapbeurt helemaal niet nodig. De weg bevindt zich in goede staat en is breed genoeg voor auto’s en voetgangers.

De autoriteiten willen de weg over een afstand van 500 meter verbreden naar 25 meter. Daarvoor moeten onder andere kramen, een heiligdom en een parkeerplaats voor motorfietsen wijken.

– Politie is nog steeds politie, of de Royal Thai Police (RTP) nu onder de juridictie van het Prime Minister’s Office valt, zoals thans, of verhuist naar het ministerie van Justitie, zoals voorgesteld door een gezamenlijke commissie van parlement en nationale hervormingsraad. RTP woordvoerder Songpol tilde gisteren niet zo zwaar aan de verhuizing en volgens hem maakt ook niemand er in de RTP bezwaar tegen.

Gevraagd of het werk van de DSI die al verbonden is aan Justitie, en de RTP elkaar niet gaan overlappen, zei hij dat beide zich met verschillende zaken bezighouden, maar in sommige gevallen zouden ze nu zelfs kunnen samenwerken. Het kabinet heeft het laatste woord over het voorstel dat tot doel heeft de integratie en samenwerking van verschillende takken van het rechtssysteem te verbeteren.

– Legercommandant Chalermchai veroordeelt in de meest sterke bewoordingen de Barisan Revolusi Nasional (BRN) vanwege de bomaanslag op Big C Supercentre in Pattani. De bomaanslag, zegt hij, was gericht op burgers wat wijst op een gewijzigde taktiek sinds BRN een nieuwe leider heeft, want onder de vorige, die in januari overleed, werd dat vermeden.

Het is voor het eerst dat de aanslag wordt toegeschreven aan de BRN. De aanslag bestond uit twee delen: eerst een explosie, vergelijkbaar met een voetzoeker, waardoor tal van mensen naar het parkeerterrein liepen. Daar ontplofte een tweede zware bom, die 61 personen verwondde.

– Binnen 30 dagen wegwezen anders slopen wij jullie kramen, hebben de verkopers en verhuurders van strandstoelen op het populaire strand van Rin op Koh Phangan te horen gekregen van het Vierde Regio legerkorps. Gisteren troffen soldaten en lokale ambtenaren bij een inspectie nog negen verkopers op het strand aan. Vier waren in augustus al verwijderd, maar deze wilden niet wijken.

– De veiligheidszone rond Sanam Luang is met twee kilometer uitgebreid en wordt voorzien van high-tech bewakingscamera’s. Tevens wordt de stand van de bestaande camera’s gecontroleerd. In 2004 en 2005 tijdens straatprotesten is daarmee door demonstranten geknoeid.

De uitbreiding is een reactie op de bomexplosie van maandag bij het Nationaal Theater. Op Sanam Luang is het crematorium in aanbouw voor de crematie van de vorig jaar overleden koning Bhumibol.

– Vanaf vandaag zijn verzekeringsmaatschappijen verplicht een korting van 5 tot 10 procent op de premie van autoverzekeringen te verlenen, wanneer de auto is uitgerust met een dashboard camera. De camerabeelden worden gezien als een effectief middel tegen ruzies na verkeersongelukken.


 

Luxe wagens showroom Niche Cars Group

Beslag gelegd op 60 luxe wagens in BKK en Samut Prakan

19 mei – Het begon allemaal in mei 2013 toen op een trailer met luxe wagens in Nakhon Ratchasima brand uitbrak. De trailer vervoerde luxe wagens die geïmporteerd waren uit het buitenland, maar waarvoor niet de vereiste invoerrechten waren betaald.

De voorlopige finale van deze fraude vond gisteren plaats toen de DSI op acht plaatsen in Bangkok en één in Samut Prakan invallen deed in showrooms en huizen van directieleden. De Thaise FBI nam zestig wagens in beslag, waaronder 40 Lamborghini’s en verder onder andere Ferrari’s en Lotussen.

Uit het onderzoek van de DSI is gebleken dat gefraudeerd was met de facturen en aankoop documenten. De prijs van de wagens was lager aangegeven dan de werkelijke prijs, waardoor minder invoerrrechten hoefde te worden betaald.

De in beslag genomen wagens staan nog in de showrooms, maar mogen niet verkocht worden of verplaatst. Ook wordt zo voorkomen dat financieringsmaatschappijen leningen goedkeuren van potentiële kopers.

Volgens de DSI zijn 110 ambtenaren betrokken bij de fraude. Hun namen zijn naar de NACC gestuurd die verder onderzoek naar hen doet. De personen en bedrijven die zich schuldig hebben gemaakt aan de fraude, kunnen strenge straffen tegemoet zien (geen details).

Vastgoed magnaat verwikkeld in KCUC schandaal

19 mei – Anant Asavabhokin, voorzitter en oprichter van Land & House Plc, een beursgenoteerd vastgoedbedrijf, wordt verdacht van het witwassen van geld in verband met de KCUC verduisteringszaak. Hij is door de DSI opgeroepen voor verhoor op 7 juni.

Anant AsavabhokinAnant is ‘verbaasd’, schrijft hij in een bericht aan Bangkok Post, dat de DSI de dagvaarding openbaar heeft gemaakt in plaats van direct contact met hem op te nemen. Hij zegt nooit ondervraagd te zijn, alhoewel de DSI wel eerder heeft laten weten met hem te willen spreken. Anant verwacht niet dat de openbaarmaking zijn bedrijf negatief beïnvloedt.

Anant is een van de acht personen, die verdacht worden van betrokkenheid bij de verduistering van 13 miljard baht uit de kas van de Klonchan Credit Union Cooperative (KCUC). DSI-hoofd Paisit zegt dat de DSI er niet op uit is om bepaalde personen aan de schandpaal te nagelen [mijn formulering] ‘maar we richten ons op iedereen die bij de zaak betrokken is ‘. ‘We willen graag van Anant en de andere verdachten horen wat hun kant van het verhaal is.’

Anant wordt ervan verdacht met geld van de KCUC aandelen te hebben gekocht van M-Home STV 2 Co en 46 rai land dat het bedrijf bezat, dichtbij Wat Phra Dhammakaya. Dat land zou gedoneerd zijn aan de tempel, maar staat op naam van Anant. Wat er verder mee gebeurde, laat ik maar onvermeld, want dat is nogal ingewikkeld.

De zoektocht naar de abt van Wat Phra Dhammakaya heeft nog steeds geen succes opgeleverd. Vandaag vindt overleg plaats tussen de DSI en adjunct hoofdcommissaris Srivara over de tempel en de abt, die verdacht wordt van heling, het witwassen van geld en illegaal gebruik van overheidsgronden door meditatiecentra van de tempel in het land. In totaal zijn nu tien overtredingen gemeld. In bijgaand kader een overzicht van de eigendommen van Anant. (Zie verder de pagina KCUC-Wat Phra Dhammakaya)

Supachai waarschuwt voor vastgoed luchtbel

19 mei – De binnenlandse particuliere investeringen blijven aan de lage kant. De meeste zijn geconcentreerd in de vastgoedsector, wat een luchtbel kan veroorzaken, zegt voormalig directeur-generaal Supachai Panitchpakdi van de World Trade Organisation en secretaris-generaal van de UN Conferende on Trade and Development.

Flat in aanbouw op de oever van de Chao PhrayaSupachai constateert dat de particuliere sector geen investeringen pleegt, maar het verdiende geld liever besteedt aan dividenden voor aandeelhouders. De particuliere bedrijven in Thailand keren de hoogste dividenden uit van alle landen in Azië.

Volgens cijfers van de Stock Exchange of Thailand maakten 567 beursgenoteerde bedrijven vorig jaar een gezamenlijke netto winst van 909 miljard baht, 30 procent meer dan in 2015 en een recordwinst in de afgelopen vijf jaar.

De hoge dividend uitkeringen van Thaise particuliere bedrijven hebben de aandelenmarkt voortgestuwd, maar die betalingen houden geen rekening met investeringen om hun bedrijf te versterken. Deze praktijk, zegt Supachai, leidt tot een laag niveau aan R&D bestedingen in Thailand. De matige particuliere investeringen hebben niets te maken met vertrouwen, meent Supachai [wat vaak als verklaring wordt gegeven] maar met de houding van entrepreneurs bij het zakendoen.

‘Als men zich te veel concentreert op het betalen van dividenden of lage rentetarieven ontmoedigt dat hen om te sparen. In plaats daarvan besteden ze hun geld in de aandelenmarkt, waar het risico groter is maar soms ook een beter resultaat oplevert.’

Supachai dringt er bij de regering op aan overheidsdiensten op te dragen om de ‘echte’ economische cijfers bekend te maken zodat de mensen ze begrijpen. ‘Ze gebruiken politiek retoriek uit vrees dat de investeringen worden getroffen, maar soms moeten we de waarheid vertellen. Bij voorbeeld: De regering zegt dat de investeringsaanvragen bij de Board of Investment elk jaar met 70 tot 80 procent stijgen, maar waar zijn de echte investeringen?’ (Bron: Bangkok Post, 18 mei)

Coöperatie opgeheven; 5,5 miljard baht ontbreekt

19 mei – De Khehasathan Noppakao Ruamjai Cooperative (KNRC) is door het ministerie van Landbouw opgeheven. Uit onderzoek is gebleken dat 5,5 miljard baht ontbreekt op haar bankrekening. De bestuursleden worden verdacht van verduistering.

Adjunct directeur-generaal Phichet van het Cooperative Promotion Department (CPD) zegt dat de KNRC geïnvesteerd heeft in een woningproject om wooneenheden aan anderen in Maha Sarakham te verkopen en dat is in strijd met de regeling voor coöperaties. Een eerder onderzoek in 2014 wees uit dat de coöperatie in gebreke was gebleven bij het verrichten van transacties met haar leden [?], hetgeen ook in strijd met de regels is.

Momenteel staat er geen geld op de bankrekening van de KNRC, zegt Phichet, maar ze bezit wel enkele percelen land als vermogen. De coöperatie heeft drie grote inleggers: de Nonthaburi Techers’ Cooperative (inleg 113 miljoen baht), de Chulalongkorn University Savings Cooperative (915 miljoen baht) en de Federation of Thai Finance Cooperatives (4,48 miljard baht).

Die laatste heeft 35 coöperaties als lid met een inleg van 5,75 miljard baht. Voorzitter is Sawad Saengbangpla, voormalig voorzitter van de Chula-coöperatie die gearresteerd is wegens oplichting. (Zie het bericht van 10 mei: Loterij zwendel: Magere vergoeding voor slachtoffers)

Het CPD heeft Amlo gevraagd onderzoek te doen en het vermiste geld te retourneren aan de inleggers. De drie coöperaties is gevraagd tegen de KNRC juridische actie te ondernemen. De curator van de KNRC gaat bij de politie van Min Buri aangifte doen tegen de bestuursleden.

Makreel

Visserij op de goede weg met makreel

19 mei – De toename van de hoeveelheid makreel, de afgelopen drie jaar in de Golf van Thailand, bewijst dat het land op de goede weg is om te voldoen aan de eis van de EU om het maritieme milieu beter te beschermen, zegt Adisorn Promthep, hoofd van het Department of Fisheries. Hij zei dit gisteren in een terugblik op de beperkende maatregelen die van 15 februari tot 15 mei van kracht waren in het middengebied van de Golf. Sommige trawlers mochten toen niet uitvaren en bepaald vistuig was verboden.

De maatregelen golden voor 26.400 vierkante kilometer tijdens het seizoen waarin de makreel eitjes legt. Makreel wordt voornamelijk gevonden in nationaal park Mu Ko Ang Thong in Surat Thani. De toename werd geconstateerd met behulp van sonar. Volgende maand wordt een visverbod van kracht voor het noordelijk deel van de Golf.

Adisorn hoopt dat de EU de resultaten laat meewegen wanneer ze een besluit neemt over Thailand’s inzet een eind te maken aan de illegale visserij. In juli krijgt Thailand bezoek van EU-inspecteurs om te beoordelen of het land nu wel voldoet aan de IUU-regeling. Tevens wordt gekeken of nog steeds gebruik wordt gemaakt van illegale arbeidskrachten en of de werkomstandigheden aan boord zijn verbeterd. (Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald)

Kort nieuws vrijdag 19 mei

– De National Legislative Assembly (benoemd noodparlement) stelt voor de BTW met 1 procent te verhogen naar 8 procent. De 70 miljard baht die daardoor extra in ’s rijks schatkist vloeit, zou besteed moeten worden aan onderwijs en gezondheidszorg. Het parlement vindt verder dat het BTW-tarief per type product dient te variëren, zowel voor import- als exportproducten als producten voor de binnenlandse consumptie.

Thailand kent sinds 1992 een BTW, die aanvankelijk 10 procent bedroeg, maar na protesten snel werd teruggebracht naar 7 procent. Elk jaar beslist het kabinet of dat percentage wordt gecontinueerd. Premier Prayut liet in maart al eens een proefballonnetje op over verhoging. Hij vroeg de bevolking om een offer van 1 procent en noemde een bedrag van 100 miljard als opbrengst.

Het bericht maakt verder melding van het voorstel een windfall belasting te gaan heffen op land dat in waarde vermeerdert door infrastructurele werken. Het Fiscal Policy Office doet er onderzoek naar.

– Thaise toeristen hebben grote moeite een visum te verkrijgen voor Zuid-Korea. Ze mogen het land niet binnen omdat de autoriteiten bang zijn dat ze hun visum laten verlopen of (illegaal) werk komen zoeken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft echter een andere verklaring: de belangrijkste redenen zijn het ontbreken van de vereiste documenten en taalproblemen.

Woordvoerder Busadee van BuZa riep gisteren toeristen op om te zorgen voor de juiste documenten, zoals retourtickets, hotelreserveringen, reisprogramma, contactgegevens en financiële overzichten als bewijs dat ze genoeg geld hebben voor een verblijf in het land.

Ze reageerde op een Facebook-bericht van een Thai die voor een gesloten deur stond terwijl zijn vrienden wel het land in mochten. Een duidelijke reden werd daarvoor niet gegeven door de Koreaanse Immigration. Volgens het bericht hebben talloze anderen soortgelijke ervaringen.

Thai kunnen met een visa exemption 90 dagen Zuid-Korea in. Volgens Busadee is het aantal Thai dat illegaal in Zuid-Korea verblijft, sterk toegenomen. In maart verbleven 101.000 Thai in het land. 57.490 hadden hun visum laten verlopen, aldus het ministerie. Elk jaar wordt circa 20.000 Thai de toegang tot het land geweigerd.

– Een speciale commissie met vertegenwoordigers van het parlement en de nationale hervormingsraad heeft gisteren haar voorstel bekend gemaakt de Royal Thai Police onder de jurisdictie van het ministerie van Justitie te brengen. Voorzitter Bunruang zegt dat dit de integratie en samenwerking van verschillende takken van het rechtssysteem ten goede komt.

De belangrijkste hindernis bij de bestrijding van de misdaad is volgens hem een gebrek aan financiën, waardoor onderzoekers soms eigen geld moeten gebruiken om de kosten van hun werk te dekken. Het geldgebrek leidt er ook toe dat agenten naar het ‘grijze gebied’ worden getrokken.

De commissie heeft ook voorstellen gedaan voor centralisering van het beheer van bewakingscamera’s en de salariëring van politieofficieren. Het startsalaris van een onderofficier gaat omhoog van 10.760 naar 13.773 baht en van een officier van 15.290 naar 26.605 baht. De voorstellen gaan nu naar een tripartite commissie en daarna naar het kabinet.

– De explosie maandagavond bij Sanam Luang, waardoor twee vrouwen werden verwond, vertoont sterke gelijkenis met de bomaanslagen in 2007 in Bangkok, die volgens adjunct hoofdcommissaris Srivara vermoedelijk politiek gemotiveerd waren. Maar Srivara wil niet zeggen of dat ook voor de aanslag van maandag geldt.

Zoals eerder gemeld ging het om een kleine bom in een PVC-pijp, groot genoeg om onrust te veroorzaken maar te klein om slachtoffers te maken. De politie vraagt zich af of er een verband is met de derde verjaardag van de junta op 22 mei. Een andere bomexplosie, 5 april voor het Government Lottery Office aan de Ratchadamnoen Klang Avenue, is nog in onderzoek.

Vichya– Typisch voorbeeld van vriendjespolitiek als je het mij vraagt: de benoeming van advocaat Vichia als lid van de nationale adviesraad voor juridische hervormingen. Want zijn vader, vice premier Wissanu, is ook lid van de raad en de voorzitter die hem vroeg lid te worden is voorzitter van de raad van bestuur van een import- en exportbedrijf van auto’s, waar Vichia ook voor werkt.

Maar Wissanu zegt dat voorzitter Borwornsak zijn zoon had gevraagd en Borwornsak zegt dat hij input wil van jonge juristen die in tegenstelling tot de ouwetjes langer met de nieuwe wetten zullen werken. Vichia gaat juridische adviezen geven; hij gaat zich niet bezighouden met zaken van nationaal belang of staatsgeheimen. Maar internetgebruikers denken dat de benoeming een belangenconflict oplevert, omdat Vichia voor enkele bedrijven werkt.

– Het Japan International Cooperation Agency, medefinancier van de aanleg van de Red Line, gaat akkoord met het plan van de Spoorwegen (SRT) om een gezamenlijke commissie te vormen die verantwoordelijk is voor veiligheidsprocedures bij bouwprojecten. De commissie komt te bestaan uit vertegenwoordigers van de SRT en de aannemer.

Aanleiding is het recente ongeluk waarbij drie arbeiders om het leven kwamen. Eerder kwamen bij zes incidenten acht arbeiders om. Volgens minister Arkhom (Transport) is de commissie nodig alhoewel een team van consultants is gehuurd om toezicht te houden op de aanleg. De Red Line is een verhoogde metrolijn tussen Bang Sue en Rangsit aan de noordkant van Bangkok. De aanleg is na het ongeluk stilgelegd. (Zie verder de pagina Spoorwegen)

– Folkzanger Chinnakorn is gisteren op 71-jarige leeftijd overleden in het Siriraj ziekenhuis. Hij leed al twee jaar aan darmkanker. Chinnakorn verwierf bekendheid met zijn mix van folksongs en luk thung volksmuziek. In 1999 werd hij onderscheiden met de titel National Artist in de categorie uitvoerende kunsten.

– Het zwaar bekritiseerde verbod op personenvervoer in de laadbak van pickup trucks wordt tijdelijk versoepeld. Maximaal zes personen mogen nu. Dat heeft inspecteur en woordvoerder Chirute van het ministerie van Transport gisteren bekend gemaakt. Als er meer dan zes personen in de laadbak zitten, krijgt de bestuurder een waarschuwing. Als het weer gebeurt, volgt juridische actie.

Het Land Transport Department (LTD) van het ministerie en de Royal Thai Police werken intussen aan een definitieve regeling. Het Department of Disaster Prevention and Mitigation helpt een handje mee.

– De bestuursrechter was niet bevoegd te oordelen, dus nu probeert een groep van 98 gehandicapten via de civiele rechter om de gemeente Bangkok te dwingen alle skytrains stations voor hen toegankelijk te maken. Wanneer het Court of Justice (COJ) toestemming verleent, gaat de zaak rollen. Op 7 augustus neemt het CoJ een besluit en dezelfde dag bepaalt de civiele rechtbank of ze de zaak als class action lawsuit (collectief proces) in behandeling neemt.

De gemeente Bangkok kreeg al in januari 2015 de opdracht van het Supreme Administrative Court om alle BTS-stations toegankelijk te maken voor gehandicapten. Tot nu toe zijn twaalf liften geïnstalleerd, maar de meeste komen niet verder dan de verdieping met de kassa’s.


 

Strohut van een restaurant om de Kwai Noi rivier

Noorden wordt geteisterd door overstromingen

18 mei – Overstromingen hebben gisteren in het Noorden een grote ravage aangericht na een nacht van zware regens. Ook voor vandaag verwacht het Meteorological Department ellende. Het aardigste gezicht leverde een drijvend restaurant op, waarvan de stro hutjes, ditmaal zonder eters, aan de haal gingen op de gezwollen rivier Kwai Noi in Phitsanulok. Maar de uitbater zal het wel geen aardig gezicht hebben gevonden.

Het bericht geeft uitgebreid informatie over de situatie in diverse provincies en steden, maar dat sla ik vandaag maar eens over. Weet u waar tambon Phi ligt, om een voorbeeld te noemen? De adjunct-voorzitter van de TAO (gemeenteraad) heeft de kanman en dorpshoofden in laag gelegen gebieden gevraagd de tweeduizend huishoudens te adviseren om naar hoger gelegen gronden te verkassen en ouderen, kinderen en huisdieren te evacueren. De 35th Military Circle stuurt soldaten naar het gebied in de provincie Uttaradit.

Reïntegratieprogramma in ‘t Zuiden ligt onder vuur

18 mei – Bangkok Post komt in haar openingsverhaal vandaag nog een keer terug op het reïntegratieprogramma Bring People Home, maar veel nieuws bevat het niet. Beter gezegd: het bevat helemaal geen nieuws, want het pleidooi om de deelnemers beter te screenen is oud nieuws.

Het programma ligt onder vuur omdat een van de verdachten van de bomaanslag op Big C Supercentre in Pattani het heeft gevolgd, maar dat heeft in zijn geval niet tot het gewenste resultaat geleid.

Het programma is in september 2012 door het militair commando Isoc gelanceerd. Tot nu toe hebben vierduizend voormalige militanten het gevolgd. De deelnemers melden zich vrijwillig aan, de Criminal Court beslist of ze mogen deelnemen, ze volgen een trainingsprogramma en nadat het afgerond is, worden ze niet meer vervolgd.

Staatssecretaris Udomdej (Defensie), tevens hoofd van een speciale regeringscommissie die zich met het zuidelijk geweld bezighoudt, bracht begin deze week een bezoek aan de regio. De commissie heeft besloten een werkgroep te vormen die het programma gaat herzien.

Commissieleid Chamlong Khunsong geeft toe dat sommige militanten het programma misbruiken om vrijuit te gaan, maar wanneer ze het volgen kunnen ze van gedachten veranderen. ‘Er zijn wellicht sommigen die met een verborgen agenda meedoen. Maar wanneer ze het programma helemaal volgen, zullen ze het begrijpen en tot inkeer komen.’

Udomdej zei na zijn bezoek dat het programma intensiever moet worden met een betere screening van de deelnemers, attitude adjustment en gedragscontrole, ook wanneer ze zijn teruggekeerd naar hun woonplaats.

‘De autoriteiten hebben met het programma goed werk geleverd, maar het kan beter. Het Bring People Home programma is nuttig gebleken om de vrede in de regio die door geweld wordt getroffen, te herstellen, maar een framework is nodig voor de toelating.’

Commandant Piyawat van het Vierde Legerkorps heeft lokale religieuze leiders uitgenodigd voor een bijeenkomst op zaterdag over beteugeling van het geweld. Hij zegt dat de autoriteiten zich zorgen maken over het gebruik van religieuze instellingen en scholen bij het plannen van aanvallen.

De regeringscommissie heeft gisteren het verzoek van de Royal Thai Police goedgekeurd voor de aanstelling van politieattachés in Maleisië om samen met de Maleisische autoriteiten informatie te verzamelen. Thailand had niet eerder zo’n functionaris in Maleisië, alhoewel Kuala Lumpur al meer dan tien jaar een attaché in Thailand heeft.

Ananda Hua Hin Resort & Spa in Hua Hin

Hotel pronkt met grootste zaal van Hua Hin

18 mei – Thailand is een land van contrasten met een grote kloof tussen rijk en arm. Het Ananda Hua Hin Resort & Spa in Hua Hin, dat volgende maand opengaat, is een treffend voorbeeld van de rijkdom van Thailand’s rijken. Opdrachtgever is de familie Srichawala, een familie die ook eigenaar is van Fico Corporation, dat bedrijven exploiteert op het gebied van hospitality, voedsel en dranken.

Voor het lieve bedrag van 1,5 miljard baht is een vijfsterren hotel gebouwd, waarvan het pronkstuk een zaal van 900 vierkante meter is, de grootste van Hua Hin, die ruimte biedt aan 1000 bezoekers. Daarmee richt het hotel zich op de Mice-sector (meeting, incentive, convention, exhibition). De overige ruimtes kunnen flexibel worden ingedeeld en bevatten de benodigde audio en visuele apparatuur.

Het hotel bestaat uit villa’s met een eigen zwembad, die uitzicht op zee bieden, en 196 suites en kamers. (De illustratie is een digitale weergave)

Japan favoriet bij Thaise toerist

18 mei – In 2020 gaan 10 miljoen Thai op vakantie in het buitenland tegen vorig jaar 7,74 miljoen. Japan blijft de topbestemming dankzij de visumvrijstelling voor Thai die in 2013 van kracht is geworden. Ook andere landen in Zuidoost en Oost-Azië proberen Thaise toeristen te trekken met aantrekkelijke voordelen.

Deze voorspelling doet Ittirit Kinglake, voorzittter van de Tourism Council of Thailand. Hij zegt dat veel aanlokkelijke pakketten voor Thai geboden worden alsmede voordelen door hotels en luchtvaartmaatschappijen. Over drie jaar verwacht hij dat het aantal Thaise toeristen 10 miljoen bedraagt.

Over de omgekeerde toeristenstroom zegt Ittirit dat Thailand al het hoogste aantal internationale toeristen van Zuidoost-Azië trekt met meer dan 32 miljoen vorig jaar.

De Thai Travel Agents Association, die in februari de twintigste Thai International Travel Fair organiseerde, constateerde op de beurs een grote belangstelling van nationale toerisme-organisaties en grote reisbureaus uit China, Japan, de Filipijnen, Indonesië en Zuid-Korea voor de Thaise markt.

De 7,74 miljoen toeristen van 2016 betekenden een stijging met 13,9 procent vergeleken met 2015. De helft bezocht buurlanden, met name Laos, Cambodja, Singapore, Myanmar en zuid-China. Japan trok in 2015 driemaal zoveel Thaise toeristen als voor de visumvrijstelling. Gemiddeld besteedden Thai vorig jaar 30.064 baht per trip, 2,15 procent meer dan het jaar ervoor. In totaal gaven ze 232 miljard baht uit (plus 16,4 procent).

De eerste vier maanden van dit jaar leverden ook mooie cijfers op: 12 miljoen buitenlandse toeristen (2,91 procent meer op jaarbasis), bestedingen 622 miljard baht. Thaise toeristen maakten 49,6 binnenlandse trips (plus 3,22 pct), waarbij 227 miljard baht werd uitgegeven. De gemiddelde hotelbezettingsgraad steeg echter met maar 0,6 procent. (Bron: Bangkok Post, 17 mei)

Nieuwe aanklacht tegen Benz Racing

18 mei – De politie lijkt de pik te hebben op Akarakit Worarojcharoendet aka Benz Racing, want ze heeft een wetsartikel gevonden, op grond waarvan hij ook vervolgd kan worden. Eerder werd hij beschuldigd van het witwassen van geld en samenzwering om geld wit te wassen, nu komen daar medeplichtigheid aan drugsgerelateerde misdrijven bij en het accepteren van vermogen, verkregen uit de drugshandel. Dat kan hem komen te staan op levenslange gevangenisstraf.

Akarakit WorarojcharoendetWoensdagochtend ging Akarakit samen met zijn advocaat naar de Criminal Court in Bangkok voor verlenging van zijn voorarrest (op verzoek van de politie) en verlenging van zijn vrijstelling op borgtocht. De advocaat zei dat zijn cliënt zich niet zal verzetten tegen de nieuwe beschuldiging omdat alle documenten al zijn overhandigd aan de politie en alle vragen zijn beantwoord.

Zoals bekend wordt Akarakit ervan verdacht drugsgeld van drugsbaron Xaysana ontvangen te hebben waarmee hij een Lamborghini van 20 miljoen baht aanschafte. Maandelijks ontving hij 250.000 baht voor de afbetaling. Zijn vrouw Patt is ook beschuldigd van het witwassen van geld omdat 1,9 miljoen baht op haar bankrekening afkomstig was van haar man. (Bron: website Bangkok Post) (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina De zaak Akarakit Worarojchroendet)

Regering maakt knieval; verpleegsters tevreden

18 mei – De verpleegsters in tijdelijke dienst die hebben gedreigd eind september te stoppen met werken, zijn tevreden met de belofte van de regering om de komende drie jaar circa 11.000 een vaste aanstelling te geven. De voorzitter van het Contract Nurses’ Network zegt dat het kabinetsbesluit een opsteker is voor het moreel van de verpleegsters; hij denkt dat ze nu aanblijven. Het ministerie van Volksgezondheid maakte het besluit gisteren bekend in een teleconferentie.

Het dreigement was een reactie op het kabinetsbesluit van 9 mei, waarbij het kabinet geen enkele concessie wilde doen. Dinsdag besloot het kabinet 8.792 nieuwe ambtenarenposities te creëren. De resterende 2.200 zijn bestaande vacatures die worden opgevuld. De benoemingen vinden plaats op basis van behoefte. Ziekenhuizen en gezondheidscentra op het platteland, die kampen met een tekort aan verpleegsters, komen als eerste aan de beurt.

Verwacht wordt dat vanaf 2021 jaarlijks drie- tot vierduizend verpleegsters een vaste aanstelling krijgen omdat er dan voldoende ambtenaren met pensioen gaan, dus vacatures zijn. Het kabinet heeft ook besloten een commissie te vormen, die de gehele gezondheidszorg onder de loep gaat nemen. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

Misleidende reclame voor Koreaanse koekenpan

18 mei – De distributeur van de Korea King koekenpan moet stoppen met haar tv-commercials. De Consumer Protection Board  (CPB) vindt dat ze misleidend zijn; bovendien is de pan in Singapore aanzienlijk goedkoper. Daar kost hij 600 baht, in Thailand normaal gesproken 13.000 baht, maar tv-kijkers kunnen hem via een home shopping kanaal voor 3.800 baht aanschaffen, waarbij ze er één cadeau krijgen. [Volgens het websitebericht geldt de kortingsprijs alleen voor de eerste 59 kopers]

Korea King koekenpanWeerapong Boonyopas van het consumentenpanel direct marketing van de CPB zegt dat er ook geen bewijs is, dat de pan een coating van acht lagen marmer heeft, zoals geclaimd in de tv-spot. De pan wordt momenteel getest, maar uit een eerste onderzoek is al gebleken dat het aantal lagen wordt overdreven.

Importeur en distributeur Wizard Solutions Co zegt vanwege intellectuele eigendomsrechten niet de door de CPB gevraagd informatie te kunnen leveren. Het bedrijf wijst er ook op dat de CPB uit juridische experts bestaat en niet uit technici. Wanneer uit de testresultaten blijkt dat de pan niet voldoet aan de verwachtingen, acht het de fabrikant hiervoor verantwoordelijk.

Kort nieuws donderdag 18 mei

– Drie personen zijn gistermiddag licht gewond geraakt toen in winkelcentrum Central Plaza Pinklao een deel van het plafond naar beneden kwam. Getuigen zeggen dat het plafond bij de food court op de vierde verdieping naar de begane grond viel. Vier nieuwe auto’s die daar getoond werden, raakten beschadigd. De verdieping waar het plafond viel, werd gerenoveerd. Naar de oorzaak van de lawine wordt onderzoek gedaan.

– Het Department of Special Investigation heeft besloten de fraude bij de import van luxe wagens, waarbij invoerrechten zijn ontdoken, aan het OM over te dragen en niet te wachten op de douane voor een berekening van de te betalen belasting plus boetes. Bij de fraude waren ook personen ‘in high places’ betrokken.

De wagens werden bij de invoer aangegeven als ‘geïmporteerd in onderdelen’, waardoor ze voor een lager tarief werden aangeslagen, maar de DSI zegt bewijs te hebben dat dit gelogen is. Ambtenaren die daarbij behulpzaam zijn geweest, worden strafrechtelijk aangepakt, zegt DSI adjunct-hoofd Suriya.

Phra Kru Palad Sitthiwat bij de klassieke PantherEen bron bij de DSI zegt dat de DSI onderzoek doet naar 7.123 wagens. Ze vermoedt dat honderden compleet werden ingevoerd en niet in onderdelen. De eigenaren proberen hun bezit uit handen van de DSI te houden. Soms is het eigendom in andere handen overgegaan of is het kenteken gewijzigd.

Het gaat om Ferrari’s, Bentley’s en Porches. De DSI heeft de eigenaren gevraagd de wagens over te dragen, maar dat weigeren ze, waarbij ze soms zeggen beschermd te worden door machtige personen.

Eén geval dat veel aandacht in de media heeft gekregen, betreft een klassieke Panther die eigendom is van de abt van Wat Pailom in Nakhon Pathom (foto). De belastingaanslag voor die wagen is nog steeds niet vastgesteld. (Zie het bericht van 27 februari  2016: Onderzoek naar ontduiking invoerrechten)

– De eigenaar van het Alma Link gebouw is opgeroepen voor verhoor in verband met de boom die afgelopen weekend is omgevallen en een vrouw heeft gedood en twee anderen verwond. De boom die op zijn terrein stond, is 20 jaar geleden geplant en zou door regen en wind verzwakt zijn. De boom nam in zijn val enkele elektriciteitspalen mee, die op de drie motorfietsers vielen. De eigenaar heeft de slachtoffers compensatie aangeboden.

Een andere boom legde gisterochtend het loodje in Thong Lor Soi 9 (Bangkok). Gelukkig waren er geen slachtoffers, alleen liep het verkeer een vertraging van een uur op.

– Vier verdachten van verijdelde bomaanslagen, vorig jaar in Bangkok en omstreken, zijn door het Vierde Legerkorps overgedragen aan de DSI. Het viertal, allen bewoners van Narathiwat in het Zuiden, had zich vrijwillig bij het leger gemeld. Ze behoren tot zeventien verdachten van wie dertien al zijn aangehouden. De aanslagen waren gepland op een grote supermarkt van Big C in Ramkhamhaeng (Bangkok), Siam Paragon en CentralWorld. De vier verdachten ontkennen elke betrokkenheid.

– In Nederland heten ze ombudsman of lezersredacteur. Het zijn meestal door de wol geverfde oud-journalisten, in dienst bij een krant, bij wie lezers een klacht kunnen indienen over de berichtgeving. Thailand krijgt ze nu ook op voorstel van de National Press Council of Thailand die wil laten zien dat de media in staat zijn tot zelf-regulering.

Sommige kranten zoals Thai Rath hebben al een ombudsman benoemd. De ombudsman is eigenlijk een ombudsteam, want het bestaat uit de uitgever, hoofdredacteur, verslaggevers en drie tot zeven outsiders.

Het initiatief lijkt een reactie op de controversiële mediawet die bedacht is door de nationale hervormingsraad. Die voorziet in een mediaraad met bevoegdheden om de media en journalisten tot de orde te roepen. De media zien de raad als een aanslag op de persvrijheid.

– Het Anti-Money Laundering Office (Amlo) heeft nog eens 687 miljoen baht aan vermogen in beslag genomen van entities [bedrijven?] die verbonden zijn met rijstmagnaat Apichart ‘Sia Piang’ Chansakulporn, een directeur van rijstpelbedrijf Siam Indica Co. In beslag genomen zijn onder andere twee condominiums, die eigendom van zijn zoon, bankrekeningen en mutual fund investeringen. Eerder nam Amlo al bezittingen ad 12,9 miljard baht in beslag.

Het bericht vermeldt in detail wat allemaal in beslag is genomen, ’t is een hele waslijst waaronder driehonderd grondactes. Twee andere bedrijven die banden hebben met Apichart, liggen tevens onder vuur. Apichart heeft 30 dagen de tijd om tegen de inbeslagname in beroep te gaan.

Apichart wordt verdacht van betrokkenheid bij valse G-to-G rijstdeals (government to government) toen het hypotheeksysteem van de regering Yingluck van kracht was. (Zie verder de pagina Rijst 3)

– De opknapbeurt voor zeventien steigers langs de Chao Phraya stagneert al twee jaar omdat het Treasury Department en het Marine Department kibbelen over de belasting die betaald moet worden. Het TD beschouwt de steigers als gebouwen waarop 0,3 procent van de getaxeerde waarde moet worden betaald, het MD vindt het onzin om belasting te heffen. Het tarief is hoog en kan particuliere investeerders afschrikken. Die gaan op de steigers een elektronisch systeem installeren ten behoeve van het e-ticket dat er voor het openbaar vervoer in Bangkok zit aan te komen.


 

Bomexplosie bij Nationaal Theater

Bomexplosie verrast junta

17 mei – Een kleine bomexplosie maandagavond voor het Nationaal Theater bij Sanam Luang heeft de autoriteiten flink schrik aangejaagd, alhoewel slechts twee vrouwen licht gewond raakten en de schade minimaal was. Aanvankelijk meende de politie zelfs dat het niet om een bom ging maar om een oude PVC-pijp die was geëxplodeerd.

De bom wordt in verband gebracht met een explosie op 5 april voor het Government Lottery Office (GLO) waarbij ook een IC timer is gebruikt. Bij die explosie raakten eveneens twee personen gewond. Deze bom zou identiek zijn aan de bom die in 2007 voor Major Cineplex Ratchayothin ontplofte.

De bom van maandag was aanzienlijk kleiner dan de GLO-bom, hetgeen verklaart waarom er nauwelijks resten zijn gevonden. Een bron omschrijft de maker als ‘uiterst bekwaam’. De politie gaat ervan uit dat hij slechts onrust wilde stoken en geen doden wilde maken.

Vice-premier Prawit zei gisteren dat de veiligheidsdiensten opdracht hebben gekregen de veiligheidsmaatregelen te versterken en bewakingscamera’s in openbare gebieden te inspecteren. ‘Bepaalde groepen’ zouden de derde verjaardag van de junta op 22 mei willen aangrijpen om de regering en de NCPO (junta) in diskrediet te brengen en onrust willen veroorzaken. Deze groepen kunnen uit slechts een of twee personen bestaan, was alles wat Prawit erover zei.

Prawit heeft van premier Prayut de opdracht gekregen het onderzoek te versnellen. De premier zei: ‘Als het een poging blijkt paniek te zaaien, moeten de daders berecht worden. Raak alsjeblieft niet in paniek. De autoriteiten voeren hun werk op om uit te zoeken wat de oorzaak van de explosie was en zorgen tegelijkertijd voor de openbare veiligheid.’

In bijgaand kader een chronologisch overzicht van alle incidenten sinds het leger de macht overnam.

Uitstel voor Facebook; illegale content nog niet weg

17 mei – Het content delivery network (CDN) van Facebook is gisteren niet gesloten, waardoor de 131 vermeende illegale websites en -pagina’s nog steeds toegankelijk zijn. Het ministerie van Digital Economy and Society heeft van de sluiting afgezien omdat de rechtbank Facebook nog niet heeft bevolen de illegale content te verwijderen. Facebook had tot 10 uur gisteren de tijd gekregen van telecommunicatiewaakhond NBTC om de pagina’s te verwijderen.

Secretaris-generaal Takorn van de NBTC ging gisteren persoonlijk naar het kantoor van Tispa (Thai Internet Service Provider Association) om te zien of aan het bevel was voldaan, hetgeen dus niet het geval was. De desbetreffende pagina’s zouden een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid of in strijd zijn met het draconische wetsartikel tegen majesteitsschennis.

Takorn zei dat het ministerie de rechtbankvonnissen die betrekking hebben op 34 pagina’s dezelfde dag naar Facebook zou doorsturen. Naar verwachting worden ze binnen 24 uur verwijderd. De Technology Crime Suppression Division is gevraagd het onderzoek naar de resterende 97 pagina’s te versnellen zodat ze binnen een maand verwijderd kunnen worden.

Takorn zegt dat de NBTC en het ministerie tevreden zijn over de medewerking van Facebook. Binnen 24 uur nadat ze een sluitingsbevel van de rechtbank heeft ontvangen, worden pagina’s gesloten. De NBTC verwacht een langdurige medewerking van de social media, hetgeen nodig is omdat het aantal illegale webpagina’s blijft groeien. (Zie verder het bericht van gisteren: Facebook bedreigd met sluiting CDN)

Premier Prayut verdedigt 3 jaar junta

17 mei – Premier Prayut neemt alvast een voorschot op de derde verjaardag van de coup op 22 mei. Hij zei gisteren: ‘Ik doe mijn best om het land vooruit te brengen en de sociale en economische problemen op te lossen. Wanneer ik niet tevreden ben, komt dit omdat ik niet alles kan bereiken [wat in de roadmap van de regering is aangegeven]. Maar ik heb mijn best gedaan binnen de grenzen van de begroting en de tijd die resteert.’

‘Sommige mensen begrijpen niet wat ik doe of houden er niet van. Ze beschuldigen me ervan langer aan de macht te willen blijven. Maar de problemen die ik niet kan oplossen, zal ik doorsturen naar de volgende regering.’

De premier maakte bekend dat het regime de bevolking in september informeert over haar prestaties en bereikte resultaten, omdat op 30 september het begrotingsjaar eindigt. Voorts waarschuwde hij de bevolking zich niet te laten misleiden door loze beloftes van politici. ‘De regering heeft een stevig fundament gelegd, maar critici verdraaien de feiten en doen het voorkomen alsof we falen.’

Regering maakt knieval voor verpleegsters

17 mei – Het is definitief: de regering heeft gisteren bekend gemaakt tegemoet te komen aan de eisen van verpleegsters, die een tijdelijk dienstverband hebben. 11.000 verpleegsters krijgen de komende drie jaar een vaste aanstelling. En nu maar hopen dat een volgende regering het besluit niet terugdraait, bijvoorbeeld om financiële redenen, want ze hebben dan recht op dezelfde voorzieningen als het vaste personeel.

Premier Prayut zei gisteren na het wekelijks kabinetsberaad dat dit jaar 2.200 verpleegsters de begeerde status krijgen. Daarna komen circa 2.900 verpleegsters per jaar aan de beurt. Vice-premier Wissanu heeft de opdracht gekregen de details uit te werken. Raadselachtig zinnetje: Het kabinet heeft toegestemd in de operatie [voorgesteld door Wissanu en het ministerie van Volksgezondheid], maar die is nog niet officieel goedgekeurd.

De knieval van de regering – als je het zo mag noemen – is een reactie op het dreigement van de verpleegsters om eind september, wanneer het begrotingsjaar afloopt, het werk neer te leggen. Overheidsziekenhuizen zouden dan ernstig gedupeerd worden. Nu al kampen ze met tekorten omdat verpleegsters als ze de kans krijgen overstappen naar een particulier ziekenhuis, waar ze beter betaald worden. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

Eakpant Pindavanija overhandigt brief van Jatupat's ouders

Kort nieuws woensdag 17 mei

– De ouders van Jatupat Boonpattararaksa aka Pai Dao Din eisen dat de Thaise ambassadeur in Zuid-Korea zijn excuses maakt omdat hij geprotesteerd heeft tegen de toekenning van een mensenrechten onderscheiding aan Jatupat (zie Kort nieuws van 10 mei).

In een brief vragen ze de minister van Buitenlandse Zaken de ambassadeur op zijn vingers te tikken. De brief is ook gegaan naar de voorzitter van de 18 May Memorial Foundation (MFA), die de onderscheiding toekende.

De ouders zijn thans in Korea om de prijs namens hun zoon in ontvangst te nemen. Die zit sinds december gevangen op een uiterst betwistbare beschuldiging van majesteitsschennis.

Op de foto overhandigt directeur Eakpant van het Institute of Human Rights and Peace Studies van de Mahidol universiteit, dat Jatupat voor de prijs voordroeg, de brief aan een vertegenwoordiger van BuZa. (Zie verder de pagina Majesteitsschennis)

– Het wordt zo langzamerhand een vast item in deze rubriek: Zwendel, oplichting. Nu met een geval waarbij boeren zijn overgehaald te investeren in een onderneming van moerbeibomen. Ze kochten aandelen voor 38.000 baht per stuk, die een maandelijkse winst van 12.000 baht zouden opleveren. Als ze andere boeren wisten over te halen, kregen ze een commissie van 10 procent.

Honderd boeren, de meesten uit het Noordoosten, hebben de DSI gevraagd de zaak te onderzoeken.  Ze zouden in totaal 100 miljoen baht hebben verloren. Uit een eerste onderzoek is gebleken 1.800 Thai en 40 personen uit Laos zijn opgelicht voor een totaalbedrag van 122 miljoen baht.

Volgens een van de slachtoffers gaf het bedrijf hen moerbeischeuten en beloofde de oogst na een jaar te zullen opkopen. Hij kocht aandelen voor 250.000 baht en besloot naar de DSI te stappen toen het bedrijf onbereikbaar was en de betalingen in oktober stopten. Volgens de krant is het bedrijf nog steeds actief.

– De door het kabinet goedgekeurde cybersecurity bill  gaat niet misbruikt worden om te snuffelen in de privé data van internet gebruikers, belooft minister Pichet van Digital Economy and Society. De wet heeft tot doel de informatie van de overheids en particuliere sector en van individuen te beschermen. De minister zegt: ‘Ik benadruk dat de regering in het beste belang van de bevolking handelt.’

De wet, die nog door het parlement moet worden behandeld, voorziet in de vorming van een cybersecurity commissie, die de bevoegdheid krijgt computernetwerken te inspecteren van zowel publieke als particuliere diensten, die vatbaar zijn voor cyberaanvallen, maar daarvoor is wel een rechtbankbesluit vereist. (Zie verder het bericht van gisteren: Ook Thailand getroffen door WannaCry)

– De Government Housing Bank heeft een application gelanceerd die tot doel heeft een beter zicht te krijgen op de wensen van Thai voor een eigen huis. De app bevat ook aanvraagformulieren voor leningen en informeert gebruikers over aanbiedingen en campagnes.

Premier Prayut mocht de app gisteren in het Government House in gebruik stellen. Daar wordt een tentoonstelling gehouden over de app die Home for All heet. De regering wil dat ieder Thais gezin een eigen huis heeft, zei Prayut.

Chao Phraya rivier met illegale bouwsels in Ratchapha Taptim Ruamjai– De helft van alle achtduizend gebouwen en bouwwerken langs de Chao Phraya rivier zullen de komende vijf jaar verwijderd moeten worden om de vloedstroom te vergemakkelijken, zodat de kans op overstromingen afneemt. De bouwsels aan de rand van de rivier blokkeren nu de waterafvoer naar zee, zegt adjunct directeur-generaal Somkiat van het Royal Irrigation Department.

Het gaat vaak om illegaal gebouwde huizen en andere onnodige constructies zoals bruggen en steigers. In de rivier bevinden zich tussen Chai Nat en Bangkok 3.152 barrières aan de westkant en 5.290 aan de oostkant. Het RID wil de helft binnen vijf jaar weg hebben, maar daarvoor is wel medewerking van andere ministeries vereist, bijvoorbeeld van Sociale Zaken bij de herhuisvesting van bewoners. In Rangsit (Pathum Thani) is dat al een keer gelukt met een aantal gezinnen die onder andere aan het Khlong Rangsit woonden.

– Premier Prayut heeft opdracht gegeven het nationale irrigatieplan te verlengen van 12 naar 20 jaar (2017-2036). In het nieuwe plan wordt de nadruk gelegd op het verwijderen van bovengenoemde barrières. Het gebied dat ten behoeve van de landbouw wordt geïrrigeerd, gaat van 30,2 miljoen rai naar 38,2 miljoen rai in 2036. Het plan voorziet ook in de aanleg van wateropslaggebieden en herstel van waterhulpbronnen.

– Vrij vertaald: We kunnen onze eigen boontjes wel doppen, zegt premier Prayut over de strijd tegen het zuidelijk geweld. Hij wil de verzetsgroep Barisan Revolusi Nasional (BRN), een van de meest extremistische groepen, geen terroristen noemen, wat de mogelijkheid zou openen internationale hulp te zoeken, een suggestie die is gedaan [door wie?] na de verwoestende bomaanslag op Big C Supercentre in Pattani.

Prayut’s verklaring: De internationale gemeenschap heeft geen volledig begrip van de situatie, haar erbij betrekken, maakt het alleen maar gecompliceerder. De situatie is complex met groepen die drugs en andere contrabande smokkelen en onrust ten eigen bate uitbuiten. Herstel van de vrede kan alleen maar bereikt worden door publieke participatie. Juridische en militaire maatregelen moeten zorgvuldig worden genomen.

– In Rueso (Narathiwat) zijn gisterochtend twee personen doodgeschoten. Bewoners zeggen schoten te hebben gehoord, maar ze gingen pas na zonsopgang kijken en vonden bij een tempel het lichaam van een man. Een tweede slachtoffer werd later op een andere plaats door de politie gevonden.

Bij een controlepost in Songkhla is een bord geplaatst met de namen [en foto’s?] van de zeventien personen die verdacht worden van de bomaanslag op Big C. Ze zijn ook actief in drie districten van Songkhla, twee in Pattani en een in Yala.

Overstroomde straten woensdag in Bangkok– Overstroomde straten gisterochtend in Bangkok na een nacht met zware regens. Het leverde de bekende beelden op van verkeersopstoppingen.

Enkele voorbeelden: Op de Pracha Ruen Road kwam het verkeer tot stilstand. In Soi Ramkhamhaeng 21 kwam het water tot halverwege de autowielen. Lat Phrao 64 was ontoegankelijk voor kleine voertuigen. En een school in Wang Thong Lor sloot tijdelijk de deuren omdat die omringd werd door water.

Het Meteorological Department voorspelt voor vandaag en morgen meer regen in delen van het Noorden en de Central Plains. Bangkok en buurprovincies krijgen in 70 procent van het gebied te maken met zware regens.

– De DSI heeft twee Britten en een Thaise vrouw aangehouden die voetbalwedstrijden van de Engelse Premier League op de website 365sport.tv en diverse andere websites doorgaven voor kijkers in Azië en Europa. Ze hebben daardoor de houders van de uitzendrechten een schade berokkend van 100 miljoen baht.

Bij invallen op verschillende plaatsen zijn negen servers, 49 set-top boxen en drie mobieltjes in beslag genomen. De politie kwam in actie naar aanleiding van een klacht van Football Association Premier League Ltd die de uitzendrechten bezit. De verdachten incasseerden een maandelijkse contributie voor de uitzendingen.

– Het was gisteren de eerste schooldag na de grote vakantie, die op sommige plaatsen chaotisch verliep omdat kinderen niet van hun ouders wilden scheiden. Gouverneur Aswin van Bangkok nam een kijkje op een van de gemeentelijke scholen en maakte van de gelegenheid gebruik om schooldirecteuren op te roepen de onderwijskwaliteit te verbeteren.

Hij wil ook dat leraren beter lesgeven, pleitte voor een speciaal klaslokaal voor lessen Engels of Chinees en riep op de gezondheids- en veiligheidsnormen strikt te volgen. De gemeente verstrekte eerder roestvrij stalen lunch trays om de hygiëne te verbeteren. Die zijn veiliger dan aluminium trays. Maar ze zijn wel zwaarder wat het voor jonge kinderen lastiger maakt ze te dragen.

– Laatste bericht: De Alternative Education Council Association of Thailand vraagt het ministerie van Onderwijs een speciale dienst te vormen voor alternatieve scholen en home schools .Thans hebben deze scholen problemen met de registratie en financiering. De leerlingen mogen ook niet meedoen aan het trainingsprogramma, waardoor ze later niet in dienst hoeven.

Permanent secretaris Chaipreuk van het ministerie van Onderwijs erkent de problemen en zegt de regelingen van het ministrie te zullen wijzigen, zodat de scholen meer middelen tot hun beschikking krijgen. Het bericht geeft geen informatie over de betrokken scholen. In Nederland zou het gaan om Montessori scholen, vrije scholen, Dalton scholen enzovoort, allemaal scholen met een eigen visie op onderwijs.  (Zie ook de pagina Onderwijs 2)


 

Facebook bedreigd met sluiting CDN

16 mei – Vandaag om 10 uur breekt voor Facebook het uur U aan. Alle nog resterende illegale websites en -pagina’s dienen dan verwijderd te zijn. De Thai Internet Service Providers Association (Tispa) dreigt het content delivery network (CDN) te sluiten, wanneer Thailands grootste sociale netwerk, verantwoordelijk voor 95 procent van het internetverkeer, in gebreke blijft. Internetgebruikers zullen daarvan de dupe zijn, want Facebook zal daardoor trager worden.

De deadline is gesteld door telecommunicatiewaakhond NBTC. Die heeft de ISP’s (internet service providers) vorige week opdracht gegeven 131 URL’s te sluiten, waarvan de rechtbank heeft vastgesteld dat ze illegale content bevatten. Eerder sloot Facebook 178 van 309 webpagina’s maar die 131 bleven toegankelijk.

De ISP’s hebben Facebook CEO Mark Zuckerberg gevraagd behulpzaam te zijn bij de sluiting omdat het gaat om websites met een buitenlandse host of encrypted content. Inmiddels is dat aantal geslonken tot minder dan 100.

In het ergste geval verliezen de ISP’s hun vergunning. Facebook Thailand kan juridische actie verwachten wanneer geen schoon schip wordt gemaakt. Maar daarover heeft een juridisch expert al gezegd dat dit niet gemakkelijk zal zijn gezien de eigendomsverhoudingen tussen Facebook Thailand en de Amerikaanse moeder.

Lamborghini

Patt kiest eieren voor haar geld

16 mei – Actrice Napapa ‘Patt’ Tantrakul heeft zich gisterochtend in het gezelschap van haar advocaat bij de politie gemeld en da’s maar goed ook, want wanneer ze net als donderdag niet was gekomen, zou er een arrestatiebevel tegen haar zijn aangevraagd.

Patt, echtgenote van speed racer Akarakit aka Benz Racing, wordt beschuldigd van het witwassen van geld omdat op haar bankrekening een bedrag van 1,9 miljoen baht door haar echtgenoot is geparkeerd. Dat geld is afkomstig van drugsbaron Xaysana die op deze manier geprobeerd heeft zijn drugsverdiensten te verdonkeremanen. Akarakit was ook in het bezit van een Lamborghini van 20 miljoen baht, die feitelijk eigendom was van Xaysana.

Volgens een eerder bericht kwam Patt donderdag niet opdagen omdat de oproep naar de winkel van Akarakit was gegaan, maar daar woont ze niet. In het bericht van vandaag staat een andere verklaring. Patt en haar juridisch team hadden niet genoeg tijd om de zaak voor te bereiden en hadden om uitstel tot maandag gevraagd. De advocaat zei gisteren dat de oproep van de politie geen informatie bevatte over de beschuldiger, de beschuldigde en de reden van de oproep.

Na het verhoor nam de politie Patt mee naar de Ratchada Criminal Court om toestemming te vragen voor haar voorlopige hechtenis. De advocaat zegt 500.000 baht beschikbaar te hebben voor een aanvraag om vrijlating op borgtocht. Maar het Narcotics Suppression Bureau verzet zich daartegen omdat het om een drugszaak gaat. (Bron: website Bangkok Post, 15 mei) (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina De zaak Akarakit Worarojchroendet)

Update: Ik ben onschuldig, zegt Patt

16 mei – Patt is door de rechtbank vrijgelaten op borgtocht zonder dat daaraan voorwaarden zijn verbonden. Ze zegt onschuldig te zijn en niet geweten te hebben wat de bron van de 1,9 miljoen baht was. Om haar onschuld te bewijzen, heeft ze 1,5 miljoen baht bij de politie ondergebracht; de rest heeft ze teruggegeven aan Benz.

NSB-hoofd Sommai zegt dat Napapa de rechtbank zal moeten overtuigen dat ze niet wist dat het om drugsgeld ging. [Dat lijkt me een omkering van de bewijslast] De politie beschikt echter over bewijs dat ze betrokken was bij transacties met besmet geld.

Patt is een beetje dom geweest, om een bekende uitspraak te gebruiken. Ze heeft tijdens haar eerste verhoor verklaard dat al het geld op haar bankrekening door haarzelf was verdiend. (Bron: website Bangkok Post, 15 mei)

Economische groei zit in de lift

16 mei – Thailand heeft goed geboerd in het eerste kwartaal van dit jaar. Het bruto binnenlands product nam na seizoenscorrectie toe met 1,3 procent vergeleken met het vierde kwartaal van vorig jaar en dat is het hoogste percentage van de afgelopen vier jaar. De toename is te danken aan de export, huishoudbestedingen en het toerisme, aldus de National Economic and Social Development Board (NESDB).

Containers in de haven van Klong Toey 2De NESDB heeft haar prognose voor dit jaar ingeperkt van 3-4 procent naar 3,3-3,8 procent en de exportprognose verhoogd van 2,9 naar 3,6 procent. Het herstel van de export komt op stoom maar risico’s blijven door handelsprotectionisme en kapitaaluitstromen daar de Amerikaanse FED voorbereidingen treft voor een renteverhoging dit jaar.

Krystal Tan van Capital Economics zegt: ‘We verwachten dat de groei in de komende kwartalen nog wat meer zal aantrekken, dankzij de robuuste externe vraag, ondersteunend begrotings en monetair beleid en het huidige relatief kalme politieke klimaat.’

Sinds het leger in mei 2014 de macht overnam blijft de economische groei achter bij die van andere regionale landen. De junta heeft weliswaar de uitgaven en investeringen verhoogd, maar grote infrastructurele projecten komen maar moeizaam van de grond.

Zie voor de ontwikkeling van het bruto binnenlands product in 2016 en het eerste kwartaal bijgaande grafiek. (Bron: website Bangkok Post, 15 mei)

Ook Thailand getroffen door WannaCry

16 mei – Bangkok Post opent vandaag met de wereldwijde cyberaanvallen. Het Thailand Computer Emergency Response Team heeft bekend gemaakt dat 200  computers van overheidsdiensten en bedrijven zijn besmet met de WannaCry ransomware die over de hele wereld zijn verwoestende werk heeft gedaan.

Eerder werd alleen een Thais gamebedrijf genoemd. De geïnfecteerde organisaties zijn onder andere Blue Sky TV, een kanaal van de Democratische partij, en de Royal Thai Police.

Premier Prayut zei daarentegen gisteren dat tot nu toe regeringsdiensten niet zijn aangevallen door de WannaCry ransomware. Hij ontkent speculatie dat de regering over de malware overdrijft omdat ze een verborgen agenda heeft.

De nationale hervormingsraad (NRSA) stelt premier Prayut voor om gebruikmakend van artikel 44 van de interim grondwet een nationaal cybersecurity commissie te vormen.

Het voorstel kwam ter sprake tijdens een discussie over de cyber security wet die al door het kabinet is goedgekeurd. De commissie zou na toestemming van de rechtbank toegang moeten krijgen tot computernetwerken van zowel openbare als particuliere diensten die vatbaar zijn voor cyberaanvallen. De NRSA heeft Prayut gevraagd niet te wachten op de inwerkingtreding van de wet, maar de commissie nu al te vormen.

Enkele NRSA-leden hebben hun bedenkingen over de brede definitie van cyber security en de bevoegdheid van de commissie toegang te krijgen tot gegevens van de particuliere sector. De wet mist de garantie dat functionarissen de vrijheid van meningsuiting niet schenden.

Directeur Surangkana van het Electronic Transactions Development Agency (ETDA) zegt dat met name overheidsdiensten zich slecht bewust zijn van de risico’s, vooral wanneer ze werken met computers die gebruik maken van verouderde of piraten software. Volgens het ETDA zijn vorig jaar 4.000 cyberaanvallen gepleegd, 10 procent meer dan een jaar eerder.

Ministerie bindt de strijd aan tegen sekscadeautjes

16 mei – Leuk verjaardagscadeautje, een genoeglijk samenzijn met een doorgaans minderjarig meisje, maar het ministerie van Sociale Zaken wil aan deze praktijk een eind maken. De gewoonte staat bekend als liang doo poo sua. Werknemers doen daarbij de seksgift cadeau aan hun baas.

Minister Adul maakte gisteren bekend dat het ministerie met veiligheids en andere diensten overlegt over een sociaal steunprogramma. Hij zei dit na een vergadering over plannen om een eind te maken aan mensenhandel, gepleegd door overheidsfunctionarissen. Het programma beoogt meisjes voor te lichten hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen seksuele uitbuiting. Ook wordt een programma opgezet gericht op functionarissen over de gevolgen van de verderfelijke traditie.

De vergadering was een uitvloeisel van het seksschandaal in Mae Hong Son, waarin de gouverneur van de provincie en andere functionarissen, waaronder politieagenten, zijn verwikkeld. Ze worden ervan verdacht (betaalde) seks te hebben gehad met minderjarige meisjes.

Vorige week hebben vertegenwoordigers van een kindertehuis en de Children and Youth Council of Thailand het ministerie in een brief gevraagd een eind te maken aan het liang doo poo sua gebruik. Het ministerie wil een speciale eenheid vormen die uitgaansgelegenheden controleert alsmede gemeenschappen [?] die huurhuizen en rendez-vous plaatsen aanbieden voor seksuele diensten. De minister wil dat de wet strenger wordt gehandhaafd.

Ten slotte meldt het bericht dat in Nonthaburi 23 leden van het Ban Mai subdistrictsbestuur gisteren zijn ondervraagd over hun sekscontacten met teenagers, maar verdere details ontbreken. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Mae Hong Son)

Verpleegsters: Ministerie haalt de lont uit het kruitvat

16 mei – Het ministerie van Volksgezondheid gaat het kabinet toestemming vragen 8.900 nieuwe ambtenarenposities te creëren voor de verpleegsters met een tijdelijke aanstelling, die hebben gedreigd eind september hun werk massaal neer te leggen.

Gisteren is dat besproken tijdens een vergadering van het ministerie, de Thailand Nursing and Midwifery Council en andere diensten. Vice-premier Wissanu zegt dat het kabinet een aantal opties heeft om aan de eisen van de verpleegsters tegemoet te komen. Hij meent dat de crisis kan worden voorkomen. De verpleegsters voeren al sinds 2015 actie voor een vaste aanstelling, omdat ze niet voor dezelfde voorzieningen in aanmerking komen als vast personeel.

De 8.900 nieuwe posten worden over drie jaar verdeeld, aldus een bron. Dat aantal zou voldoende zjn om alle (10.000) contractverpleegsters tevreden te stellen. Het dreigement was een reactie op het kabinetsbesluit van 9 mei over het verzoek van het ministerie om in de komende drie jaar 10.992 vaste aanstellingen te creëren. Dat verzoek werd toen van tafel geveegd.

Volgens het bericht zijn de problemen terug te voeren op een kabinetsbesluit van 20 jaar geleden, waarbij het aantal ambtenarenposities werd beperkt tot 400.000. De regering, zegt Wissanu, wil daar niet van afwijken, maar dit blijkt nu in het geval van de verpleegsters tot problemen te leiden. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

Drugsvangst ganja en methamphatamine

Kort nieuws dinsdag 16 mei

– Altijd goed voor een photo op, zoals de gratis publiciteit wordt genoemd die tot doel heeft het image van een organisatie, in dit geval van de politie, te verbeteren. Het Narcotics Suppression Bureau toont de 1,55 miljoen methamphetamine pillen en 1,1 ton gedroogde en geperste cannabis, die bij vier operaties zijn onderschept.

Daarbij werden tevens twaalf verdachten in de boeien geslagen, waaronder twee ex-politieagenten, die in 2009 betrokken waren bij de smokkel van schubdieren. Beiden hebben inmiddels hun straf erop zitten en houden zich nu bezig met de drugshandel. Voor elke smokkeloperatie vangen ze 300.000 tot 500.000 baht en da’s aanzienlijk meer dan hun toenmalige salaris bij de politie.

De NCPO heeft gisteren in een vergadering vastgesteld dat het aantal aangehouden drugsverdachten de afgelopen zes maanden aanzienlijk is gestegen. NCPO secretaris-generaal Chalermchai heeft de drugsbestrijders gevraagd de oorzaken van de toegenomen drugshandel te analyseren zodat betere maatregelen tegen de handel genomen kunnen worden.

– Staatssecretaris Udomdej (Defensie) dringt er bij de autoriteiten in het Zuiden op aan hun inlichtingenwerk en surveillance operaties te versterken om aanvallen zoals op Big C Supercentre in Pattani te voorkomen. Udomdej, die aan het hoofd staat van een speciale regeringscommissie, belast met de strijd tegen het zuidelijk geweld, was gisteren in Pattani om zich op de hoogte te stellen van de situatie en de vorderingen in het onderzoek naar de bomaanslag. Morgen praat hij daarover met de commissie.

Udomdej stelt zich vierkant achter Bring People Home, het reïntegratieprogramma voor voormalige opstandelingen. Het programma is onder vuur komen te liggen omdat één van de verdachten van de bomaanslag het gevolgd heeft. De staatssecretaris vindt dat de deelnemers beter gescreend moeten worden.

Vandaag gaat Big C weer open met versterkte bewaking. Tot nu toe worden 15 personen verdacht van de aanslag, die 61 slachtoffers eiste. Tegen 12 loopt een arrestatiebevel, vier zijn inmiddels ondervraagd. De man wiens pickup truck is gebruikt voor de aanslag, is gisteren gecremeerd.

Ambtenaren en vrijwilligers planten mangrove bomen– De gemeente Bangkok (BMA) wil de komende drie jaar langs de Bang Khunthian kustlijn drieduizend rai aan mangrove bossen aanleggen om het ecosysteem te herstellen en de dieren te beschermen die van het gebied afhankelijk zijn. In de huidige bossen leven zeventig verschillende soorten waterdieren. Maar de bossen lopen gevaar door de erosie van de kust.

Het district Bang Khunthian grenst aan het water. De mangrove bossen bestrijken 4,7 km van de kustlijn. Wanneer niets wordt gedaan, verdwijnt 7 tot 10 meter kustlijn per jaar. Volgens de BMA is tussen 1979 en 1991 al duizend meter kust verzwolgen door het water. Bewoners hebben daardoor al moeten verhuizen en de langstaart apen, die in de bossen wonen, trekken de dorpen in om voedsel te zoeken.

De BMA wil de bossen als toeristische attractie promoten. Ze is van plan een brug aan te leggen waardoor toeristen een beter zicht op de bossen hebben. De gemeente hoopt dat de particuliere sector en de bevolking financiële steun willen verlenen aan de bouw.

Foto: Ambtenaren en vrijwilligers planten mangrove bomen.

– De exploitanten van de minibusjes in het openbaar vervoer houden zich keurig aan de eis dat niet meer dan 13 passagiers in hun busje mogen worden vervoerd. Het ministerie van Transport heeft gisteren op de eerste dag dat de maatregel van kracht werd, vastgesteld dat 90 procent van de busjes aan de eis voldeed.

Tussen Bangkok en bestemmingen in het land en tussen provincies rijden 6.435 minibusjes. De meeste zijn inmiddels voorzien van een GPS-systeem en veiligheidsgordels. Sommige eigenaren hebben het reservestoeltje weggehaald, zodat het maximaal aantal zitplaatsen niet wordt overschreden. Sommige bestuurders eisen van de autoriteiten dat ze gecompenseerd worden omdat ze nu minder passagiers mogen oppikken. Ze vragen om verhoging van de ritprijs of een belastingvoordeel.

Zoals bekend wil de regering dat alle minibusjes worden vervangen door midibusjes met 20 zitplaatsen. De regering gaat de exploitanten ondersteunen bij de vervanging met een subsidie van 200.000 baht en zachte leningen.

– Het militair hooggerechtshof heeft de gevangenisstraf van 4 jaar en zes maanden bevestigd voor een voormalige legerofficier die met twee anderen in 2006 een aanslag beraamde op toenmalig premier Thaksin. Na de uitspraak is de man direct opgesloten in de gevangenis van de 11th Military Circle in Nakhon Pathom. De aanslag kon worden voorkomen doordat beveiligers bij een brug in Bang Phat, waar Thaksin zou passeren, een auto met explosieven ontdekten.

– De Dental Council eist dat röntgenscanners die door tandartsen worden gebruikt, uit de Radiation and Nuclear Regulation Act worden gehaald omdat ze een minimale hoeveelheid radioactiviteit uitstralen. Ze vindt toezicht door een expert daarom ook niet nodig.

Vorige week deden tweeduizend tandartsen al hetzelfde verzoek aan premier Prayut. Gisteren werd een test gehouden met het apparaat dat in 6.000 tandklinieken in gebruik is bij onder andere tandwortelonderzoek (geen details). De straling zou pas schadelijk zijn als het onderzoek 200.000 keer in een jaar wordt gedaan. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

Reacties niet mogelijk