Thais nieuws vrijdag 28 juli

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 1-27 juli zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Wateroverlast in Si Sa Ket

Zware regens teisteren drie regio’s; spoorlijn geblokkeerd

28 juli – Pluvius, de god van de regen, heeft geen genade voor Thailand, want ook gisteren kwam de regen met bakken naar beneden. De tropische storm Sonca, inmiddels verzwakt tot een lage drukgebied, ging flink tekeer in  het Noorden, Noordoosten en Central Plains.

De spoorlijn Bangkok-Nong Khai raakte geblokkeerd door een  grondverschuiving in Lam Sonthi (Lop Buri), waardoor de Khao Phang Hoei spoorwegtunnel niet kan worden ingereden. Het treinverkeer is omgeleid via Nakhon Ratchasima en Saraburi.

Het Meteorological Department verwacht dat vandaag een eind komt aan alle ellende, maar niet te vroeg gejuicht want de laatste loodjes wegen het zwaarst oftewel Sonca is nog niet uitgeraasd. Het bericht meldt de situatie in enkele provincies van de drie regio’s, maar die komen op hetzelfde neer: ondergelopen huizen, ondergelopen akkers, wegen onbegaanbaar. Op de foto wateroverlast in Si Sa Ket. (Bron: website Bangkok Post, 27 juli)

Update krant: In Nakhon Ratchasima heeft Sonca het leven gekocht aan een 18-jarige vrouw. De pickup truck, waarin ze zat, was in een zware regenbui tegen een boom langs de kant van weg gebotst en gekanteld, nadat de de bestuurder op het gladde wegdek de macht over het stuur had verloren. De bestuurder en een andere passagier raakten gewond.

Over de grondverschuiving meldt de krant dat de modder bijna de bovenkant van de tunnel bereikte. SRT-gouverneur Anon denkt dat het opruimen twee tot drie dagen duurt.

De provincie Si Sa Ket is het hardst getroffen door Sonca. In drie districten is 20.000 rai aan akkers onder water gelopen en hebben wegen en dorpen schade opgelopen. De gouverneur verwacht dat de schade verergert omdat het gebied laag ligt en last heeft van run-off.

In Kalasin is 3.000 rai aan rijstakkers overstroomd en in Nakhon Phanom 2.000 rai. Op sommige plaatsen in Nakhon Phanom staat de Mekong op het punt van overstromen. Gisteren stond het water 1 meter onder het overstromingsniveau.

In Khon Kaen liep een school voor visueel gehandicapte kinderen onder 1 meter water en werden 50 huizen getroffen. Het regende er voor de tweede achtereenvolgende dag. Reddingsploegen hielpen de slachtoffers met boten.

Hua Hin krijgt internationale luchtverbinding

28 juli – Hua Hin krijgt een internationale luchtverbinding of eigenlijk moet ik schrijven krijgt weer een luchtverbinding, want Thai Lion Air, Kan Air en Nok Air vlogen eerder op de badplaats, maar dat waren binnenlandse vluchten.

Deze maal heeft  AirAsia belangstelling getoond om Hua Hin en Maleisië aan elkaar te knopen. De moedermaatschappij is  in gesprek met het Department of Airports (DA), dat het beheer heeft over de luchthaven van Hua Hin. Over vier maanden wil ze vijfmaal per week gaan vliegen tussen Hua Hin en Kuala Lumpur.

Het department, de lokale autoriteiten en  de toerismesector zijn enthousiast. Met 30.000 hotelkamers en uitgebreide voorzieningen voor een groeiend aantal internationale toeristen smacht het district Prachuap Khiri Khan al langer naar zowel binnenlandse als internationale verbindingen. De luchthaven bedient wel enkele particuliere zakenjets voor het toenemend aantal resorts in de buurt.

De relatief korte afstand tussen Bangkok en Hua Hin, circa drie uur over de weg, wordt als reden gezien waarom commercieel luchttransport niet erg populair was. Maar AirAsia durft het avontuur wel aan met de verbinding vanuit Maleisië. De maatschappij heeft het DA gevraagd de landings- en parkeertarieven te schrappen en de passenger service charge, beter bekend als luchthavenbelasting, te verlagen.

Op 3 augustus overleggen het lokale bestuur, de luchthavenautoriteit en de toerismesector over stimulansen die de vluchten van AirAsia mogelijk maken. DA-personeel heeft al laten doorschemeren de parkeer- en landingstarieven te willen schrappen. De luchthaven is er klaar voor. De runway meet 2.100 meter, lang genoeg voor de Airbus A320 single aisle jet met 180 stoelen en de terminal kan 300 passagiers per uur aan. (Bron: website Bangkok Post, 27 juli)

Pattaya: Twee bewakers aangehouden voor beroving toeriste

28 juli – Twee bewakers, een Cambodjaan en een Thai, zijn in Pattaya aangehouden omdat ze zondagavond een 18-jarige vrouwelijke Chinese student mishandelden en beroofden. Het bewijs wordt geleverd door camerabeelden. De Cambodjaan heeft bekend, de Thaise verdachte ontkent.

Het tweetal wachtte in hun pickup truck, voorzien van valse kentekennummerborden, achter een hotel in Zuid-Pattaya, toen de studente langsliep. De Cambodjaan heeft verklaard dat hij geprobeerd heeft haar schoudertas te jatten. Toen ze zich verzette, sloeg hij haar met zijn knuppel. De mannen gingen er vandoor met 30.000 baht aan contact geld en kostbaarheden. (Bron: website Bangkok Post, 27 juli)

Trang toiletgebouw waar de moeder van een leerling is dood geslagen

Schooldirecteur slaat moeder van leerling dood

28 juli – Dit is de plaats delict: een toiletgebouw op het terrein van de Ban Nong Khla school in tambon Khao Wiset (Trang), waar het lichaam van de 33-jarige Ladda Jindakaew met een gebroken schedel maandagavond werd gevonden.

De moeder had haar 7-jarige zoon naar de school gebracht om voetbal te spelen. Na de wedstrijd zocht de knaap tevergeefs naar zijn moeder. Toen het donker begon te worden, vroeg hij bewoners hem te helpen. De conciërge vond het lichaam.

De politie heeft donderdag de schooldirecteur aangehouden. Hij meldde zich vrijwillig op het politiebureau nadat verdenking tegen hem was gerezen. Hij is ondergebracht in een safe house.

Een van de leraren vreest dat ouders nu hun kinderen van de school zullen afhalen. Ze zegt dat er in de dertig jaar dat ze er werkt, nooit sprake is geweest van geweld. De school fungeert als een wijksportcentrum waar bewoners ’s avonds kunnen sporten. De school telt 128 leerlingen, van kindergarten tot Prathom 6. (Bron: website Bangkok Post, 27 juli)

Nu is Pheu Thai-lid Wattana de gebeten hond

28 juli – Veel Yingluck vandaag op de voorpagina van Bangkok Post, die was ingevouwen in een glossy ter gelegenheid van de verjaardag van koning Vajiralongkorn. De krant vaart er wel bij, want ze bevat de nodige advertenties waarin bedrijven hem geluk wensen met zijn 65ste verjaardag. Dus dat is kassa.

Vandaag is ook Milk Chocolate Day, aldus een advertentie op de voorpagina met de wervende tekst: ‘Indulge in an exclusive selection of milk chocolate from award-winning chocolatiers and modern innovators.’ Maar het samenvallen met de verjaardag van de monarch zal wel toeval zijn.

Het openingsverhaal meldt dat de CSD (recherche) een arrestatiebevel wil aanvragen voor Wattana Muangsuk, een prominent lid van voormalig regeringspartij Pheu Thai (de partij van Yingluck), en twee andere verdachten. Ze zouden zich schuldig hebben gemaakt aan rebellie. Een politieteam van het Special Branch Bureau heeft de drie aangeklaagd bij de CSD en gevraagd om hun arrestatie.

Wattana zou tussen 19 en 26 juli op zijn Facebook-pagina een serie berichten hebben geplaatst met kritiek op de regering en een oproep aan de bevolking om Yingluck te steunen, dus op 1 en 25 augustus naar het hooggerechtshof te komen. Op 1 augustus houdt Yingluck haar slotpleidooi en op 25 augustus vonnist het Hof of ze zich schuldig heeft gemaakt aan plichtsverzuim in het controversiële hypotheeksysteem voor rijst.

Maar de politie lijkt een grote scheve schaats te rijden, want Wattana heeft nooit een oproep gedaan naar het gerechtsgebouw te komen. Hij heeft één bericht op FB geplaatst, waarin hij schrijft dat hij zelf op 21 juli naar het gerechtsgebouw zou gaan. Op die datum werd Yingluck gehoord als getuige à decharge.

Wattana zegt: ‘Ik ben juridisch expert. Ik weet hoe ik een bericht moet schrijven dat niet in strijd is met de wet. Ik heb een permanent adres en telefoonnummer. Ze hadden me moeten bellen om mij te informeren wat ik verkeerd heb gedaan in plaats van een aanklacht in te dienen. Ik ben bereid hen te ontmoeten als ze me oproepen en alle vragen te beantwoorden. Een arrestatiebevel aanvragen zonder met me te praten is tegen de wet.’

In het artikel komt ook premier Prayut aan het woord over de vordering van 35,7 miljard baht op Yingluck middels een bestuursmaatregel. Hij vindt dat die los gezien moet worden van de vervolging van Yingluck door het hooggerechtshof.  Prayut waarschuwt: ‘Probeer die twee zaken niet met elkaar te verbinden en die verdraaide informatie te misbruiken om mensen samen te brengen [bij het gerechtsgebouw]. Ze beschuldigen de regering ervan haar [Yingluck] te pesten door haar vermogen af te pakken.’

De advocaat van Yingluck zegt dat ze maandag een brief heeft gehad van het Legal Execution Department met de mededeling dat beslag is gelegd op haar vermogen en ook een brief van de Bangkok Bank dat zeven bankrekeningen op bevel van de autoriteiten zijn geblokkeerd. (Zie verder de nieuwe pagina Rijst 4 voor voorgaande berichten)

Yingluck in Ubon Ratchathani om goudsbloemen te planten

Bijltjesdag voor Yingluck; elf zaken wegens machtsmisbruik

28 juli – Yingluck krijgt nog meer voor haar kiezen – het lijkt wel op de Dag des Oordeels of bijltjesdag – want de National Anti-Corruption Commission onderzoekt elf zaken uit haar regeringsperiode waarbij sprake kan zijn van machtsmisbruik. Eén noemde ik al eerder: de uitbetaling van 557 miljoen baht aan 524 slachtoffers van politiek geweld, waarvan voornamelijk roodhemden hebben geprofiteerd. Zie bijgaand kader voor een nadere toelichting.

Een andere zaak heeft betrekking op een watermanagementplan ad 350 miljard baht. Het zou gebaseerd zijn op een illegaal besluit middels een bestuursmaatregel om geld voor het project te lenen, een onduidelijk betalingsplan en het zou details missen van het beheerssysteem. Ook zou de regering Yingluck in haar overige beleid op het gebied van waterbeheer steken hebben laten vallen, die geleid hebben tot de grote overstromingen van 2011.

Op de foto plant Yingluck in Ubon Ratchathani goudsbloemen ter nagedachtenis aan het overlijden van koning Bhumibol.

Justitie maakt jacht op loan sharks in Noordoosten

28 juli – Op tien grote loan-shark (geldwoekeraars) syndicaten in het Noordoosten wordt door het ministerie van Justitie jacht gemaakt, maar wat het ministerie concreet gaat doen vermeldt het bericht niet. Het vermeldt alleen dat het ministerie de syndicaten op een zwarte lijst heeft gezet.

De syndicaten gebruiken diverse dubieuze methodes, waarvan de meest winstgevende is om zich meester te maken van het land van schuldenaren. De bendes schrikken er niet voor terug om geweld te gebruiken. Ze worden beschermd door invloedrijke overheidsfunctionarissen, onder andere bij de politie, en legerofficieren, zegt adjunct permanent secretaris Dusadee van Justitie.

De slachtoffers wordt gedwongen een consignment land sale contract (koop in consignatie) te tekenen, maar het is bijna zeker dat ze niet in staat zijn hun gigantische schuld binnen de in het contract aangegeven periode terug te betalen, dus het eind van het liedje is dat ze hun land verliezen. Het ministerie vindt dat de regering de wet op verkopen in consignatie moet wijzigen of intrekken. Dat laatste is het beste, zegt Dusadee.

Het grootste syndicaat, geleid door Wichai Panngam, opereert in Uthai Thani. In Bangkok is een bende actief die bekend staat als Helmet Gang, omdat de incasseerders een helm dragen zodat ze niet herkend worden. Maar het Noordoosten lijdt het meest onder de haaien. Alleen al in Khon Kaen opereren acht grote groepen. Alhoewel loan sharking in strijd met de wet is, zijn velen geneigd zich eraan schuldig te maken vanwege de hoge verdiensten. Bij sommige groepen in het Noorden circuleert meer dan 1 miljard baht, aldus het schuldservicecentrum van het ministerie.

Kort nieuws vrijdag 28 juli

–  Tegen een hoge marine-officier wordt een disciplinair onderzoek begonnen omdat dienstplichtigen in zijn restaurant moeten werken. Dat is bekend geworden door een videoclip waarop te zien is dat zijn vrouw een vijftal dienstplichtigen uitscheldt. De man is adjunct-directeur van de Sattahip Commercial Port in Chon Buri.

De clip gaat vergezeld van de tekst: ‘Ik help dit verhaal te onthullen. De vrouw mishandelt de rekruten. Ze wilden het land dienen, maar twintig van hen zijn gedwongen als slaaf voor zijn vrouw te werken.’

De schrijver beschuldigt het echtpaar er ook van hun dagvergoeding van 300 baht in eigen zak te steken. De officier zegt alleen over de beschuldiging dat kwaadwillende lieden proberen hem in een kwaad daglicht te stellen.

– Vijf personen zijn verdronken toen een speedboot met snorkelaars woensdagavond voor de kust van Chumphon in een zware storm kapseisde. Ze waren in de boot bekneld geraakt. Aan boord waren drie bemanningsleden en dertien Thaise passagiers. De overige elf zijn gered.

Volgens gouverneur Narong van Chumphon heeft de kapitein nog geprobeerd de boot naar een veilige plaats bij de eilanden te manoeuvreren, maar dat was hem niet gelukt. Hij verwijt de kapitein geen acht te hebben geslagen op waarschuwingen om bij storm niet uit te varen. De passagiers droegen geen reddingsvest.

– RTP hoofdcommissaris Chakthip ontkent dat de politie de zaak Vorayudh traineert. De zaak is vertraagd doordat een verzoek tot uitwijzing in het Engels moest worden vertaald en stagneerde door een gebrek aan vertalers.

Het verzoek is inmiddels vertaald en ter goedkeuring doorgestuurd naar de Foreign Affairs Division van de politie. Daarna gaat het naar het kantoor van de procureur-generaal. De divisie heeft van Chakthip de opdracht gekregen uit te zoeken waar Vorayudh zich bevindt. Hij is voor het laatst gesignaleerd in Singapore, waar hij zijn privéjet heeft achtergelaten. Waarheen hij is vertrokken, is niet bekend. De familie Yoovidhya heeft een woning in Londen. (Zie verder de pagina De zaak Vorayudh e.a.)

– De voormalige vic-voorzitter van de PAO van Chiang Mai (Provinciale Staten) en voormalig Pheu Thai parlementslid Kasem Nimmonrat heeft blijkens zijn eigen opgave een vermogen van 53 miljoen baht. Die opgave moest hij doen bij zijn vertrek als vice-voorzitter.

Zoveel geld kan hij niet op eerlijke wijze hebben vergaard dus heeft de NACC het OM geadviseerd hem te laten vervolgen door de afdeling voor politieke gezagsdragers van het hooggerechtshof wegens ‘ongebruikelijke rijkdom’. Het vermogen bestaat uit twee stukken land en aandelen in een bedrijf, eigendom van zijn vrouw.

Kasem is eerder veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf wegens het verbergen van zijn vermogen. Het hooggerechtshof heeft toen beslag laten leggen op een vermogen van 168 miljoen baht aan aandelen, de verkoop van aandelen, investeringsfondsen op de beurs en grond in Chiang Mai.

Kasem beweerde destijds het geld verdiend te hebben met zijn persoonlijke bedrijven, waaronder een rijstpelmolen, koelhuis en bouwbedrijf, maar hij kon dat niet hard maken. Kasem is bevriend met Thaksin’s zuster Yaowapa. (Zie verder de pagina Corruptie 3)

– De krijgsraad heeft de borgtocht voor student Jatupat ‘Pai Dao Din’ Boonpattararaksa herroepen, die hem in augustus vorig jaar was verleend toen hij werd beschuldigd van deelname aan een anti-coup protest in Khon Kaen in 2015. Jatupat moest gisteren op het matje komen bij de krijgsraad. De krijgsraad trok de borgtocht in omdat hij in voorarrest blijft op beschuldiging van majesteitsschennis. Daarvoor werd hij in december vorig jaar aangehouden. Hij had op zijn Facebook-pagina een link geplaatst naar een kritisch BBC-artikel over de nieuwe koning. (Zie verder de pagina Majesteitsschennis)

Reacties niet mogelijk