Thais nieuws maandag 24 juli

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 1-23 juli zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Hoofdrolspelers Bangkok Rak Stories Please

Liefdesverhalen uit Bangkok

24 juli – Bangkok is een moderne stad, waar relaties niet altijd jongen ontmoet meisje zijn. Een nieuwe televisieserie op GMM25, Bangkok Rak Stories: Please, gaat over ongebruikelijke relaties in de hoofdstad. De ‘getalenteerde’ actrice Sananthachat Thanapatpisal speelt de rol van een meisje genaamd Ada, die verliefd raakt op de ‘perfect guy’ Akin, gespeeld door Sedthawut Anusit.

Het is liefde op het eerste gezicht, ze kunnen ’t goed met elkaar vinden totdat Akin Ada vertelt dat zij zijn eerste vriendin is, omdat hij normaal alleen met jongens omgaat. De relatie komt verder onder druk te staan wanneer Ada ontdekt dat Akin nog steeds zijn vriend ziet, omdat ze samen een bedrijf hebben.

Hoe het afloopt, vermeldt het bericht niet en dat is maar goed ook anders is de spanning eraf. Kijken dus en als dat niet mogelijk is, er zelf een einde aan breien. Ik kies voor een happy ending. (Bron: website Bangkok Post, 23 juli)

Hervormingsraad krijgt de wind van voren

24 juli – De Nationale Hervormingsraad (NRSA) ligt onder vuur; de raad krijgt het verwijt alleen oog te hebben voor het ambtenarenapparaat, maar ambtenaren kunnen het land niet vooruit brengen. Dat is in een notendop de kritiek die sprekers op een forum over de NRSA hadden.

Van de 190 kwesties die de raad eind deze maand in een rapport bekend zal maken, zijn 176 geconstateerd door premier Prayut en die hebben bijna allemaal betrekking op de ambtenarij. Slechts enkele betreffen drastische hervormingen, hetgeen erop wijst dat ambtenaren, die 70 procent van de 200 leden tellende NRSA vormen, niet veel durven te veranderen.

Bangkok Post wijdt vandaag de opening krant aan het forum, dat door de Thai Journalists Association was georganiseerd. Prominente sprekers waren partijleider Nikorn van Chartthaipattana, Thailand’s derde grootste partij, vice-partijleider Nipit van de Democraten, voormalig adjunct secretaris-generaal Chavalit van voormalig regeringspartij Pheu Thai en tweede deken Suriyasai van het Social Innovation College (Rangsit universiteit). Ik licht er een enkel puntje uit, want hun kritiek komt grotendeels op hetzelfde neer.

Nikorn meent dat de NRSA het werktuig van de NCPO (junta) is om de reacties te peilen op voorstellen, proefballonnetjes op te laten dus, zoals verkiezingen voor dorphoofden en kamnans en mediahervormingen die na kritiek snel zijn afgevoerd.

Chavalit pleitte voor meer inbreng van de bevolking bij hervormingen. Na de coup nam het ambtenarenapparaat bij alles het voortouw, maar het is de vraag of ambtenaren in staat zijn in de wereld van vandaag vooruitgang tot stand te brengen.

Nipit zei: ‘Thailand streeft een quasi-democratische staat na en dat blijft zo de komende 20 jaar. We eindigen niet op een democratisch pad omdat alles al vastligt in de grondwet en het nationale strategieplan.’

Ter toelichting: In de krant wordt vaak verwezen naar dat 20-jaren plan, maar welke beleidsmaatregelen het bevat heb ik nooit gelezen. Hoe ver het ermee staat, weet ik niet. Critici vrezen dat het plan toekomstige regeringen aan handen en voeten bindt. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Demonstratie in callcentrum door agenten

44 arrestaties bij invallen in callcentra; duizenden slachtoffers

24 juli – De politie heeft bij invallen in call-centra 44 verdachten aangehouden. 19 komen uit China, 25 uit Taiwan. De bende heeft kans gezien duizenden slachtoffers, waaronder Chinezen en Thai, in veel landen in totaal 100 miljoen baht te hebben ontfutseld. De politie denkt dat ook vijf Thai betrokken waren bij de oplichting. Zij zorgden voor elektronische uitrusting en openden bankrekeningen.

Het Immigration Bureau gaat de toeristenvisa van de buitenlanders intrekken. Dat is de snelste manier om ze het land uit te zetten, maar als het bureau klachten over hun handeltje krijgt, worden ze aangeklaagd. De bende, door bureauhoofd Nathathorn omschreven als ‘een groot crimineel netwerk uit Chongqing in Zuidwest China’, opereerde in Bangkok, buurprovincies en Pattaya.

De politie heeft op de werkplekken moderne mobieltjes en routers gevonden en scripts voor gesprekken. De telefoonnummers werden van banken verkregen. De verdachten hadden een grote hoeveelheid voedsel op hun werkplek opgeslagen om zo’n min mogelijk buiten te komen.

Een van de trucs was om te doen alsof een bankmedewerker belde, die zei dat de persoon per ongeluk bij een misdrijf was betrokken en dat hun geld in beslag zou worden genomen. Ze vertelden de slachtoffers een van hun collega’s te bellen die deed alsof hij van Amlo was. Vervolgens kregen ze het advies hun geld over te maken naar de bende die het doorsluisde naar medeplichtigen in het buitenland, zodat het voor de autoriteiten lastig zou zijn het te traceren.

Kort nieuws maandag 24 juli

– Legerofficieren is gevraagd foto’s van zichzelf in uniform op te sturen naar de organisatie van de Smart Man ‘Idol’ competitie. De competitie maakt deel uit van het Smart Man Smart Soldiers beleid, een initiatief van legerleider Chalermchai.

De kandidaten worden beoordeeld op kracht, moreel, bekwaamheid, eerwaardigheid en technologische know-how (SMART). Ze moeten een korte toelichting schrijven waarin ze aangeven hoe deze kenmerken op hen van toepassing zijn en hoe ze voldoen aan het Smart Man Smart Soldiers concept. De geselecteerde kandidaten doen mee aan een speciaal programma [geen details].

– Het ministerie van Wetenschap en Technologie opent een laboratorium, waar MKB’s gratis hun eigen research kunnen doen voor de innovatie van voedselproducten. Het project, dat onder supervisie van de Silpakorn universiteit staat, heeft tot doel het land op internationale markten binnen te loodsen. Als eerste komen dertig ondernemingen aan de beurt; zij mogen 3 tot 5 maanden proefjes doen in het Food Future Lab.

Volgens cijfers van het ministerie heeft de particuliere sector vorig jaar 60 miljard baht besteed aan R&D (research and development) waarvan het grootste bedrag, 12 miljard baht, in de voedselsector. Het beleid van de regering om de sector op te waarderen, Foodinnopolis geheten, is een antwoord op de mondiale trend beter en gezonder voedsel te consumeren.

– Follow-up op het bericht van 24 juni Vijf doden bij reddingspoging student en 25 juni Rampfabriek tijdelijk gesloten. Het Department of Labour Protection and Welfare heeft aangifte gedaan tegen voedselgigant Charoen Pokphand Foods wegens onvoldoende veiligheidsmaatregelen, waardoor vorige maand vijf personen om het leven kwamen in een afvalwaterbassin op het fabrieksterrein in Bang Na.

Het bedrijf heeft nagelaten werknemers te informeren over de gevaren van hun werk, het heeft het personeel geen veiligheidshandboeken verstrekt, bij het bassin ontbrak een waarschuwingsbord en er stond geen hek omheen.

Alexandre Cazes and his wife Sunisa Thapsuwan– Het Narcotics Suppression Bureau houdt vandaag een persconferentie over het onderzoek naar AlphaBay, een darknet online marktplaats waarop illegale drugs, vuurwapens en nagemaakte producten werden verhandeld. Thailand is bij de zaak betrokken omdat oprichter Cazes zich een week na zijn arrestatie in een politiecel ophing.

Cazes woonde sinds zes jaar in Thailand en sinds een jaar met zijn Thaise vriendin in een kapitale villa aan de Phutthamonthon Sai 3 aan de rand van Bangkok (zie het bericht van gisteren: Blitse wagens van Darknet verdachte wekten verbazing). Naar de vriendin wordt nader onderzoek gedaan. De politie vermoedt dat ze ook betrokken was bij drugshandel en het witwassen van geld. Het onderzoek naar de inmiddels gesloten site wordt uitgevoerd door de autoriteiten van negen landen, waaronder Nederland.

– Het ziet er niet naar uit dat de bewoners van Nakhon Ratchasima, die pleiten voor de verhoogde aanleg van de spoorlijn Chira Junction-Khon Kaen dwars door hun stad, hun zin krijgen. Een overleg vorige week is mislukt. De Spoorwegen houden voet bij stuk: een verhoogd tracé is te duur en er moet een nieuwe MER voor worden gedaan.

Maar de bewoners geven niet op. Ze hebben op enkele plaatsen cutouts [van wat?] geplaatst met de tekst ‘Villagers are in trouble. De double track must be elevated’. Ze zeggen dat 10.000 bewoners door de lijn worden gedupeerd omdat die op vijftien plaatsen wegen in tweeën verdeelt. Oversteken is niet mogelijk omdat er hekken van 2 meter hoogte omheen komen te staan.  (Zie voor voorgaande berichten de pagina Spoorwegen 2)

– Nog meer Spoorwegen maar nu geen trein maar een light rail in Khon Kaen. Eind dit jaar wordt de lijn van 22,6 kilometer met 16 stations (kosten 15 miljard baht) aanbesteed. Het wachten is nog op toestemming van het kabinet. Diverse bedrijven in Khon Kaen hebben belangstelling om in het project te investeren.

De gemeente Khon Kaen is helemaal in de ban van Smart. Ze onderzoekt zeven beleidsterreinen, waaronder afval en mobiliteit. KK wil een afvalcentrale bouwen die afval in elektriciteit omzet en ze heeft een bedrijf gevormd, Khon Kaen Transit System Co Ltd, om lange-termijn smart oplossingen te vinden voor verkeersproblemen.

Big Data heet het systeem dat veel weg heeft van Big Brother. Het kan allerlei gegevens op onderwijsgebied vliegensvlug analyseren, zelfs hoe lang leerlingen erover doen een vraag te beantwoorden, welke bronnen ze gebruiken, welke vragen ze overslaan en welke methode het best bij hen past.

Het ministerie van Onderwijs wil het systeem dat honderden miljoenen baht kost, aanschaffen. Het ministerie heeft het plan besproken met de staatscommissie onderwijshervormingen. Allen steunen het plan. Zou het dan toch eindelijk goed komen met het Thaise onderwijs? (Zie ook de pagina Onderwijs 2)

– Vandaag begint de registratie van ongedocumenteerde [lees: illegale) gastarbeiders, waarover ik al talloze malen heb geschreven (zie de pagina Migranten 2), dus dat deel van het bericht kan ik overslaan.

Verder meldt het bericht det de immigratiepolitie gisteren vijftien Cambodjanen heeft aangehouden die probeerden in Aranyaprathet het land binnen te glippen. Ze wilden in Bangkok werk vinden. Hun bemiddelaar zou hen oppikken op de Rong Kluea grensmarkt. Die heeft verteld dat ze in aanmerking kwamen voor registratie en ongestraft tot het eind van het jaar in Thailand konden werken. Voor de bemiddeling hadden ze 2.500 baht betaald.

Voorts hield de politie twee Thaise mannen aan die op hun motorfiets vier illegale migranten een lift hadden gegeven. Ze zouden ze naar het busstation brengen, van waar ze verder naar Bangkok wilden gaan, eveneens op zoek naar een baan.

– Een Aussi is opgenomen in het Siriraj ziekenhuis nadat hij op luchthaven Suvarnabhumi had geprobeerd zijn nek door te snijden. De man had in een restaurant op de tweede verdieping twee keukenmessen gepakt en ging daarna naar de hoek van het restaurant waar hij ze tegen zijn nek zette. Personeel en klanten probeerden hem tevergeefs tegen te houden. Toen hij slaperig werd, kon de politie hem in zijn kladden grijpen.

– In Yarang (Pattani ) is gisteren een man dood geschoten en zijn vrouw ernstig gewond, amper twee uur nadat een defensievrijwilliger in Sai Buri (eveneens Pattani) was gedood. De pickup van de man werd ’s ochtends belaagd toen hij met matrassen op weg was naar klanten. De vrijwilliger kwam bij een theetentje om het leven, toen twee mannen op een motorfiets de klanten onder vuur namen.

– Het hooggerechtshof heeft in navolging van een lagere rechtbank een voormalige non en een andere vrouw bevolen 57 miljoen baht inclusief rente te betalen wegens illegaal grondgebruik in een bosreservaat in Kanchanaburi. Ze bouwden daar op een terrein van 520 rai een pagode complex met een marmeren pagode van 80 meter en 35 andere gebouwen.

De vrouwen die in 1998 zijn aangehouden, hebben al drie jaar gevangen gezeten, maar waren nu door het RFD aangeklaagd. Volgens RFD-hoofd Chonlatid verblijft de non in het buitenland. (Zie ook de pagina Krakers op overheidsland)

– Een winkel in gasflessen en materialen heeft zondagochtend vroeg wel erg ongewenst bezoek gekregen. Een auto ramde de winkel in Hat Yai (Songkhla) die daarna in brand vloog waardoor honderd gasflessen explodeerden. Drie uur nadat de brand was uitgebroken lukte het de brandweer het vuur te doven.

De bestuurder van de wagen had een raar verhaal. Hij had twee vrienden opgehaald van een verjaardagsfeestje. Een had geprobeerd hem onderweg te wurgen waardoor hij de macht over het stuur verloor. De drie mannen zagen kans het voertuig tijdig te verlaten. Ze raakten slechts lichtgewond. (Bron: website Bangkok Post, 23 juli)

 

Reacties niet mogelijk