Thais nieuws dinsdag 25 juli

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 1-23 juli zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Schap met softdrinks in supermarkt

Zes maanden uitstel voor strijd tegen suiker

25 juli – Fabrikanten van softdrinks en andere suikerhoudende dranken krijgen zes maanden de tijd om het suikergehalte in hun dranken terug te brengen. Het  Excise Department (ED) verhoogt in die periode geleidelijk de accijns om die in overeenstemming te brengen met de limiet van 6 gram per 100 milliliter, die wereldgezondheidsorganisatie WHO hanteert. De huidige limiet in Thailand is tweemaal zo hoog.

In de eerste drie jaar gaat de accijns op dranken met geen suiker of met kunstmatige zoetstoffen met 20 tot 30 procent omlaag, In het vijfde jaar verdubbelt de dienst het tarief op dranken die niet aan de nieuwe eis voldoen. In het zesde jaar wordt het meer dan verdubbeld op dranken die 18 gram per 100 milliliter bevatten.

De hoogte van het tarief is niet bekend gemaakt door directeur Nutthakorn van het ED bureau planning. De belasting komt bovenop de heffing die geheven gaat worden op de detailhandelsprijs. Ook dat is nieuw, want tot nu toe is de heffing gebaseerd op de fabrieksprijs, vermeerderd met kosten van verzekering en vracht, maar met dat systeem wordt door veel fabrikanten en importeurs gesjoemeld.

Nutthakorn verwacht dat de fabrikanten het verminderde suikergehalte zullen compenseren met kunstmatige zoetstoffen. Hij maakt zich geen zorgen over de eventuele verminderde belastinginkomsten daar de maatregel tot doel heeft de volksgezondheid (obesitas!) te bevorderen. Non-alcoholische dranken genereren thans 18 tot 20 miljard baht aan belastinginkomsten. De accijns wordt geheven op koolzuurhoudende softdrinks, koffie, groene thee, energiedrankjes, yoghurt en soyamelk. Enkele worden vrijgesteld wanneer ze geclassificeerd worden als landbouwproducten.

Persoonlijke noot: Uw redacteur die lange tijd soyamelk heeft gedronken, is overgestapt op gepasteuriseerde melk. Ik vond soyamelk altijd al veel te zoet. Vruchtensappen, Coca Cola drink ik niet, dat zijn ook suikerbommen. Wel jammer want in Nederland dronk ik graag tomatensap. (Bron: Bangkok Post, 24 juli)

MKB voelt dubbele pijn

25 juli – Kleine en middelgrote bedrijven (MKB), die beschouwd worden als de aanjagers van economische groei, voelen de pijn van beperkte financiële steun en voortdurende economische schommelingen. Er lijkt aan hun strijd geen eind te komen daar de voortgang van technologische veranderingen voor veel MKB’s, die niet innovatief zijn, te veel is om te hanteren.

Volgens een analyse van TMB Analytics, een researcheenheid van de TMB bank, hebben MKB’s op het platteland het het moeilijkst omdat ze het vermogen missen om te innoveren. De zwakke consumentenvraag gooit nog eens zout in de wonden. De zwakke koopkracht en consumptie zijn de belangrijkste factoren om de prestaties van MKB’s op het platteland neerwaarts te duwen, zegt Benjarong Suwankiri, hoofd van TMB Analytics.

‘Thaise MKB’s lijden omdat ze grotendeels afhankelijk zijn van de koopkracht in lokale gebieden, grote bedrijven daarentegen steunen meer op de export, die de laatste tijd aanzienlijk is hersteld. Alleen in de eerste drie maanden van dit jaar herstelden de particuliere bestedingen op het platteland zich enigszins, maar in het tweede kwartaal namen ze weer af omdat de prijzen van landbouwproducten begonnen te dalen.’

‘Normaal maken MKB’s zich het meest zorgen over de productiekosten, omdat die een factor vormen waarop ze geen invloed hebben, maar wij zijn sinds eind vorig jaar begonnen om de verkoop als hun grootste zorg te beschouwen.’

Het commentaar van Benjarong sluit naadloos aan op dat van voormalig minister van Financiën Thanong. Hij zei onlangs dat plattelands MKB’s ernstige problemen hebben; ze zijn de dupe van twee dingen: gebrek aan innovatie en zwakke consumentenvraag. De economische teruggang van de afgelopen jaren heeft hen weerhouden om hun efficiëntie te verbeteren, waardoor hun concurrentiekracht is verminderd.

Benjarong vindt dat maatregelen om de toegang van MKB’s tot bankleningen te verbeteren, van groot belang zijn om de bedrijven op de been te houden, maar ze hebben meer nodig dan alleen maar noodleningen.

‘Om ze bij hun herstel te helpen moet de regering zich meer richten op hoe de bestedingen op het platteland te vergroten. Alleen bedrijven in grote steden profiteren van stimuleringsmaatregelen, dus de regering moet wegen zoeken om de bestedingen naar het platteland te verschuiven.’ (Bron: Bangkok Post, 24 juli)

Meer weten? Lees het gehele artikel: SMEs: Small, significant and struggling.

Alexandre Cazes and his wife Sunisa Thapsuwan

AlphaBay oprichter hield van Thailand

25 juli – Geen domme jongen, Alexandre Cazes, op de foto samen met zijn Thaise vrouw Sunisa. Op zijn veertiende was hij al een gewiekste hacker, hij had een IQ van 142 en vergaarde met zijn darknet website AlphaBay een vermogen van zeker 10 miljard baht. Maar vermoedelijk uit angst voor zijn veiligheid wanneer hij naar de VS werd gebracht, maakte hij op 12 juli in een politiecel van het Narcotics Suppression Bureau een eind aan zijn leven, een week nadat hij was aangehouden.

Zijn vermogen in Thailand bestond uit een villa in Phuket (200 miljoen baht), huis in Bangkok (100 miljoen baht), huis aan de Phutthamonthon Sai 3 Road (8 miljoen baht), waar hij en zijn vrouw werden gearresteerd, een Lamborghini Aventador (45 miljoen baht), Porsche Panamera (10 miljoen baht), digitale valuta ad 313 miljoen baht en banktegoeden van 46 miljoen baht.

Zijn eerste geld verdiende hij met e-commerce, maar later wendde hij zich tot de misdaad. In 2014 richtte hij AlphaBay op, een website waarop illegale drugs, vuurwapens en nagemaakte goederen werden verhandeld. De site had 200.000 leden en gebruikte bitcoins als betaalmiddel.

In 2010 bezocht hij Thailand voor het eerst en dat beviel zo goed dat hij zich er vestigde. Hij trouwde een Thaise vrouw bij wie hij een kind verwekte en hertrouwde vorig jaar. Hij leerde Thai en bereikte daarin het niveau van een grade 6 leerling (laatste klas middelbare school). Gisteren hield het NSB een persconferentie waarop bovenstaande informatie werd verstrekt. (Bron: website Bangkok Post, 24 juli)

Voorgaande berichten:
24 juli: Kort nieuws
23 juli: Blitse wagens van Darknet verdachte wekten verbazing

Update krant: Volgens de krant heeft de politie tien bezittingen van Cazes in beslag genomen: vier huizen, drie luxe auto’s, een motorfiets, 255  miljoen baht in een digitale valuta, 54,6 miljoen baht in de munt van Litouwen en bankrekeningen met 46 miljoen baht, alles bij elkaar 726,3 miljoen baht. Tot nu toe is Sunisa de enige Thai die banden heeft met Cazes’ netwerk, maar er wordt nog nader onderzoek gedaan.

Incasso 35 mld baht van Yingluck begint

25 juli – Laat ik eens beginnen met een persoonlijke noot. De strafrechtelijke vervolging van oud-premier Yingluck door de afdeling voor politieke gezagsdragers van het hooggerechtshof is een juridisch monstrum. Yingluck wordt er vervolgd voor plichtsverzuim, maar het parlement heeft haar daarvoor al politiek ter verantwoording geroepen en haar met terugwerkende kracht uit haar functie gezet en een politieke ban van 5 jaar opgelegd.

En alsof dat niet genoeg is, is ze ook nog eens aansprakelijk gesteld voor 20 procent van de verliezen in het hypotheeksysteem voor rijst in 2012/2013 en 2013/2014 ad 35 miljard baht. Naar schatting heeft het totale systeem een verlies opgeleverd van  530 miljard baht. Yingluck was destijds voorzitter van het National Rice Policy Committee. Ze zou waarschuwingen over corruptie hebben genegeerd en niets gedaan hebben tegen de oplopende kosten.

Het Legal Execution Department, dat van het ministerie van Financiën details heeft ontvangen over twaalf van haar bankrekeningen, gaat beginnen met de incasso van het bedrag. De verjaringstermijn bedraagt 10 jaar, dus het ministerie kan geleidelijk de duimschroeven aandraaien.

En mocht u zich afvragen waarom er zo verbeten jacht op haar wordt gemaakt, kijk dan naar haar familienaam: Shinawatra. Misschien had ze beter niet naar haar broer kunnen luisteren toen hij haar naar voren schoof als lijsttrekker van Pheu Thai en kandidaat-premier. (Bron: website Bangkok Post, 24 juli) (Zie verder de pagina Rijst 3)

Gerelateerd bericht: De PACC heeft bij twaalf opslagplaatsen van rijst in Sukhothai onregelmatigheden geconstateerd, wat een schade heeft opgeleverd van 90 miljoen baht. De fraude heeft betrekking op het seizoen 2012-2013. Rijst van goede kwaliteit was er vervangen door rijst van slechte kwaliteit, geoogst tussen 2008 en 2011. In andere provincies is simpelweg rijst verdwenen, aldus de PACC.

De PACC heeft tegen de toezichthouder van de opslag, rijst surveyors en onderzoekers van de rijstkwaliteit aangifte gedaan wegens een ambtsmisdrijf, vervalsing van documenten en samenzwering. De 90 miljoen baht heeft betrekking op 506 zaken in Area 6, een gebied dat onder jurisdictie staat van de PACC. Daarvan zijn 364 zaken in onderzoek.

Rally voor Yingluck: Prayut voert dreigement op

25 juli – Voor de tweede keer waarschuwt premier Prayut supporters van oud-premier Yingluck zich gedeisd te houden wanneer het hooggerechtshof volgende maand vonnist in de rijsthypotheekzaak. Deze keer echter in strengere bewoordingen; hij dreigt met juridische actie tegen degenen die de wet uitdagen door met ‘kwaadaardige bedoelingen’ een menigte te mobiliseren.

Kernleden van voormalig regeringspartij Pheu Thai en het UDD (roodhemden) riepen de regering gisteren op om de supporters niet tegen te houden. Maar dat gaat ook niet gebeuren. Legerleider Chalermchai zegt: ‘De NCPO verbiedt mensen niet te komen om haar in goed vertrouwen steun te verlenen, maar georganiseerde bijeenkomsten zijn tegen de wet.’ Hij benadrukte dat de NCPO geen soldaten zal inzetten om supporters tegen te houden, zoals gesuggereerd wordt op de social media.

Voormalig Pheu Thai secretaris-generaal Chaowalit zegt dat de NCPO zich geen zorgen hoeft te maken, want Yingluck’s supporters weten zich te gedragen. ‘Het gaat om keeping the faith [?], niet om het mobliseren van een menigte.’

Roodhemdleider Nattawut Saikuar zegt dat ‘grote menigtes’ op 25 augustus naar het gerechtsgebouw komen om Yingluck een hart onder de riem te steken en als teken van goodwill. ‘Haar supporters zullen er zijn met volledig begrip over wat ze kunnen doen. Ze hebben geen enkele intentie om onrust te veroorzaken.’

Lampao dam in Kalasin

Vier dagen zware regens door tropische storm Sonca

25 juli – Het Meteorological Department heeft gewaarschuwd voor de tropische storm Sonca die op de meeste plaatsen in het land voor zware regenbuien zal zorgen. Sonca bevond zich maandagochtend 350 km ten oosten van Vinh (Vietnam) met windsnelheden van 65 km per uur en zou naar verwachting dinsdag de kust van Vietnam bereiken.

Van daar gaat de storm als depressie verder naar Laos, het noordelijk deel van het Noordoosten en het Noorden. Dinsdag en woensdag worden er zware regenbuien verwacht. Ook oostelijke provincies houden het niet droog.

Op donderdag en vrijdag wordt regen voorspeld in het Noorden, Noordoosten en Oosten. Het MD waarschuwt voor overstromingen.

Volgende week bereikt het water van Sonca de Chao Phraya. Om daarop voorbereid te zijn is de wateruitstroom van de Chao Phraya dam in Chai Nat vergroot. Het waterpeil benedenstrooms in Ang Thong en Ayutthaya zal daardoor met 15 tot 25 cm stijgen.

In de noordoostelijke provincie Nakhon Phanom hebben de lokale autoriteiten gewaarschuwd voor overstromingen van de Mekong. Het waterpeil stijgt elke dag met 20 tot 30 cm en stond maandag op 10 meter, 3 meter onder het overstromingsniveau.

In Kalasin is de wateruitstroom uit de Lampao dam (foto) verhoogd om het reservoir erachter te ontlasten dat al boordevol water staat. (Bron: website Bangkok Post, 24 juli)

Netwerk pleit voor onafhankelijke uitvoering EIA’s en EHIA’s

25 juli – Het People’s Network of Sustainable Development vraagt in een petitie aan het ministerie van Milieu zijn voorstellen op te nemen in een wetsvoorstel ter bescherming en behoud van het milieu. [Om welk wetsvoorstel het gaat, vermeldt het bericht niet] Het netwerk pleit voor de vorming van een onafhankelijk lichaam om milieu-effect rapportages (EIA) en gezondheidseffect rapportages (EHIA) uit te voeren.

Thans worden ze gedaan door expertgroepen, die worden geselecteerd door het Office of Natural Resources and Environmental Policy and Planning, maar publieke participatie ontbreekt daarbij. In één geval vervalste volgens coördinator Prasitchai een consultancybureau de uitkomsten, zodat een gerelateerd project kon worden goedgekeurd.

Het netwerk vraagt verder de verordening van de NCPO te schrappen, waarin geregeld is dat met de aanbesteding van projecten, onder andere op het gebied van transport, irrigatie en gezondheid, niet gewacht hoeft te worden totdat de EIA en EHIA rapportages zijn goedgekeurd. Het netwerk kwam vorig jaar in het nieuws met protesten, waaronder een hongerstaking, tegen de geplande bouw van een kolencentrale in Krabi. (Zie de pagina Kolencentrales)

Kort nieuws dinsdag 25 juli

– Het Hof van Beroep heeft de straf van twee jaar die zes leiders van de PAD (geelhemden) van de rechtbank hadden gekregen, omgezet in acht maanden. Het Hof meende dat de bezetting van het Governement House in 2008 door de anti-Thaksin beweging ‘niet bedoeld was om bepaalde groepen of hun eigen belangen te bevoordelen’.

De PAD protesteerde destijds tegen de regering Samak Sundaravej van de People’s Party, de reïncarnatie van Thaksin’s Thai Rak Thai, die was ontbonden wegens verkiezingsfraude. De actievoerders verbraken een slot, waarmee de politie het hek had afgesloten, en stroomden daarna het terrein op. De bezetting duurde drie maanden en leidde tot veel schade aan eigendommen.

Vijf van de zes mannen zijn vrijgelaten op borgtocht. Alleen Sondhi, die aan de wieg stond van de PAD, blijft gevangen wegens fraude waarbij zijn bedrijf was betrokken. Hij heeft bij het hooggerechtshof beroep aangetekend.

Taxi driver Pongpisut Promkote– Op het nippertje heeft een Britse toerist gisteren zijn portefeuille terug gekregen. Tien minuten later zou hij met Bangkok Airways naar Myanmar vertrekken. De Brit had de portefeuille in een taxi verloren.

Toen de chauffeur (foto) hem tijdens een pauzestop bij een benzinestation opmerkte, belde hij de verkeersradio JS100 voor hulp om de man te lokaliseren. Hij bracht de portefeuille met 10.354 baht, creditcards en een visitekaartje met de naam van de Brit en zijn telefoonnummer naar Suvarnabhumi waar staf van Bangkok Airways de twee weer verenigden. (Bron: website Bangkok Post, 24 juli)

– China heeft koning Vajiralongkorn uitgenodigd voor een staatsiebezoek. Volgens de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi heeft de koninklijke familie veel bijgedragen aan de Thai-Chinese relatie. Hij zei dat gisteren op de eerste dag van zijn tweedaags bezoek aan Thailand.

Premier Prayut mag ook naar China komen. Hij is uitgenodigd voor de negende BRICS top, begin september in Xiamen. BRICS is een organisatie van vijf grote opkomende economieën, bestaande uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Yi zegt gelukkig te zijn met de toenemende rol van Thailand in de regio en de wereld.

– Nog meer Wang Yi. De aanleg van de Thai-Sino hogesnelheidslijn dient voortvarend te worden aangepakt zodat Thailand toegang krijgt tot grote markten in China en een regionaal transport knooppunt kan worden, zei hij.

De HSL past in het One Belt One Road beleid van China, een beleid waarvan de finesses mij ontgaan. Iets met transportnetwerken aan elkaar knopen. Yi noemt Thailand’s deelname een zeldzame en belangrijke kans voor economische vooruitgang in Thailand.

Verder zei Yi dat China nog volledig achter de ontwikkeling van de Thai-Sino HSL staat, alhoewel het project het afgelopen jaar met enkele technische hordes te maken had. China blijft bij zijn belofte kennis en gespecialiseerde technologie aan Thais personeel over te dragen.

De eerste fase van de spoorlijn bestaat uit het tracé Bangkok-Nakhon Ratchasima. Later wordt die doorgetrokken naar Nong Khai waar hij moet aansluiten op een spoorlijn door Laos naar China, maar dat is vooralsnog verre toekomstmuziek. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

– Staatssecretaris Paisal heeft op Facebook vragen gesteld over de stiekeme verkoop van 15 rai land in Chiang Mai aan Amerika. Hij vraagt het parlement onderzoek te doen. Paisal’s FB-post is ongebruikelijk want de voormalige senator is adviseur van vice-premier en minister van Defensie Prawit. Volgens enkele lokale media heeft het kabinet de verkoop dinsdag goedgekeurd.

In april ging het kabinet al akkoord met de verkoop van een eerste stuk land van 15 rai ten behoeve van de bouw van een consulaat. Volgens Paisal werd het verkoopbesluit in alle haast genomen om te voorkomen dat het aan het parlement moest worden voorgelegd, zoals vereist door de grondwet.

De extra grond is volgens hem bestemd voor de bouw van een drugseenheid [?] en een basis voor luchtmachtoperaties. Paisal vreest dat Thailand een nieuw doelwit wordt voor raketaanvallen van Amerikaanse vijanden. Een bron bij de luchtmacht wuift Paisal’s opmerkingen weg. Als de VS zulke plannen had, zou de luchtmacht erover geïnformeerd zijn.

– Gelooft u het? Ik niet. Minister Sirichai van Werkgelegenheid zegt dat Thailand volgend jaar verlost is van illegale gastarbeiders nu 101 centra zijn geopend om hen te legaliseren, vooruitlopend op de inwerkingtreding van de draconische wet op gastarbeid aan het eind van het jaar. De centra kunnen de aanvragen van 2 miljoen illegale werkers verwerken. De papierwinkel laat ik onvermeld, want die is zoals vaak in Thailand bij procedures weer knap ingewikkeld. De centra zijn gisteren open gegaan en blijven tot 7 augustus in bedrijf.

De gouverneur van Chiang Rai zegt dat veel werkgevers het registratieproces niet begrijpen, maar die is volgens hem toch simpel want slechts minimale informatie is vereist. Werkgevers hoeven hun personeel niet mee te nemen naar de centra en ze kunnen anderen machtigen in hun plaats te gaan.

In Samut Sakhon kwamen voornamelijk werkgevers van MKB’s opdraven. In die provincie werken 30.000 tot 40.000 ongeregistreerde gastarbeiders. In Lak Si (Bangkok) waren om 4 uur ’s middags 1.053 aanvragen gedaan door 448 werkgevers.

Een expert op het gebied van de sociale zekerheid zegt dat de opkomst tot nu toe laag is, maar ze verwacht dat die aantrekt aan het eind van de registratieperiode. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina Migranten 2)

Reacties niet mogelijk