Thais nieuws zondag 31 december

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van december zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Busongeluk in Pichit

Groen licht voor vuurwerk tijdens jaarwisseling

31 december – ‘Green light for NY fireworks’ kopt vandaag Bangkok Post boven haar openingsartikel. NY, New York? Maar dat wordt niet bedoeld, het letterwoord staat voor New Year. Vorig jaar was het afsteken van vuurwerk verboden wegens het overlijden van koning Bhumibol, dit jaar mogen vuurwerk en voetzoekers weer, maar alleen tussen 23 uur en vannacht 1 uur.

Voor het oplaten van lampionnen en het afsteken van bang fai, megagrote vuurpijlen van bamboe of PVC, blijft de bestaande regeling van kracht. Dat mag alleen met toestemming van de autoriteiten in het desbetreffende gebied. De luchthaven van Chiang Mai neemt het zekere voor het onzekere en heeft vluchten op oudejaarsavond geannuleerd of verzet.

Voor Bangkok Post is het groene licht voor vuurwerk het belangrijkste nieuws van de dag, de gunstige verkeersongevallencijfers vergeleken met vorig jaar zijn verbannen naar een klein kadertje en worden gemeld in het zogeheten chapeau (bovenkop). De eerste twee dagen van de dangerous days (28 december-3 januari) telden 1.053 ongevallen (vorig jaar 1.183) met 92 doden (115) en 1.107 gewonden (1.275).

Bij 78 procent van de ongelukken waren motorfietsers betrokken. Op vrijdag werd 42 procent veroorzaakt door rijden onder invloed en 23 procent door te snel rijden. Het ministerie van Transport heeft dit jaar als target vermindering van het aantal ongelukken en doden met 5 procent. Na twee dagen is al een winst geboekt van 20 procent, maar laten we niet te vroeg juichen.

Regeringswoordvoerder Sansern maakte het goede vuurwerk nieuws gisteren bekend. Afsteken dient geen overlast te veroorzaken of de veiligheid van het publiek in gevaar te brengen. Voetzoekers zijn aan een maximale diameter van 30 cm gebonden.

Directeur-generaal Ananchai van het Labour Protection and Welfare Department heeft werknemers geadviseerd om hun terugreis zorgvuldig te plannen zodat ze niet te laat op hun werk verschijnen. Degenen die drie achtereenvolgende dagen absent zijn, kunnen ontslagen worden zonder ontslagvergoeding, waarschuwt hij.

Tegen rijden onder invloed en andere verkeersovertredingen wordt streng opgetreden. De eerste twee dagen hebben 1.107 verkeersdeelnemers een voorwaardelijke straf gekregen wegens rijden onder invloed van alcohol (727) of drugs (336). De overigen maakten zich schuldig aan roekeloos rijden of overtreding van de maximumsnelheid.

Bangkok, Surin, Maha Sarakham, Nonthaburi en Chachoengsao telden de meeste verkeersduivels. Ze moeten zich op bevel van de rechtbank melden bij de reclassering en hebben een taakstraf gekregen, zoals de verzorging van verkeersslachtoffers in ziekenhuizen.

Op de foto het wrak van een interliner die in Pichit van de weg afraakte. Eén passagier kwam om het leven.

BP vandaag: 2 nieuwsberichten, 3 pagina’s terugblik

31 december – Nieuws uit Thailand heeft vandaag een minimale omvang, want de krant telt in het nieuwskatern zegge en schrijven twee nieuwsberichten. Pagina 2 is de gebruikelijke zondagpagina met de rubrieken The Big Issue, Milestones, They said it, Winners, Losers en de Week ahead.

Pagina 3, 4 en 5 zijn fotopagina’s met op pagina 3 drie artikelen over het afscheid van koning Bhumibol (titels: State and people co-host a most poignant farewell, One of the saddest days, Cremation brings out the best in Thais) en op 4 en 5 fotoberichten (foto’s met uitgebreid bijschrift) over de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar.

Ook Spectrum, de zondagbijlage van BP blikt terug met de Big stories of 2017. Tweemaal raden welke dat zijn. Ik noem enkele: Yingluck’s Great Escape, de overstromingen, de bouw van kolencentrales, de moord op een karaoke gastvrouw uit Khon Kaen en de dood van cadet Pakapong.

De fotografen van BP maakten een selectie uit eigen werk. Ze zijn gebundeld op de website in een diavoorstelling. Klik hier.

Sek Loso Facebook paginaOver de twee nieuwsberichten kan ik kort zijn. Het leger heeft met tien lokale politici in het Zuiden gesproken, die ‘deels’ verantwoordelijk worden gehouden voor de zuidelijke onrust.

Commandant Piyawat van het Vierde Legerkorps zegt dat de boodschap is overgekomen. Hij verwacht dat ze in de loop der tijd hun handen aftrekken van de onrust. Volgens Piyawat steunen ze het geweld om buitenlandse investeerders af te schrikken want die vormen een dreiging voor hun eigen zakelijke belangen.

Het tweede bericht gaat over de rockzanger Sek Loso, al vaak in het nieuws geweest vanwege huwelijksproblemen en drugsgebruik. In Wat Khao Kun Phanom in de provincie Nakhon Si Thammarat vuurde hij donderdagnacht negen schoten af tijdens een herdenking van de troonsbestijging door koning Taksin, 250 jaar geleden. De rechtbank heeft toestemming verleend voor een arrestatiebevel.

Is dat alles? Ja, dat is alles. Verder moet u het vandaag doen met het nieuws van de website in 1 regel .

Imagine Dragons

• Imagine Dragons komt met spectaculaire Evolve World Tour naar Bangkok
• Files tot 25 km in Sa Kaeo
• Pichit: Interliner botst tegen boom: 1 dode, 16 gewonden
• Na twee dangerous days 20 pct minder doden dan vorig jaar
• 757 dronken bestuurders voorwaardelijk veroordeeld
• Surat Thani: Tornado vernielt 120 huizen en verwondt 5 personen
• Chiang Mai: Minibusje botst tegen rotswand, 1 dode, vier ernstig gewonden
• Vuurwerk mag toch tijdens jaarwisseling

Reacties niet mogelijk