Thais nieuws zaterdag 30 december

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van december zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Phitsanulok auto tegen boom gebotst

Maximale veiligheid bij de jaarwisseling

30 december – De zogeheten seven dangerous days zijn op de eerste dag begonnen met 41 verkeersdoden en 500 slachtoffers bij 477 ongelukken, iets minder dan vorig jaar op de eerste dag. Bangkok Post meldt het vandaag in een klein kadertje, maar opent de krant er niet eens mee. De krant vindt de genomen veiligheidsmaatregelen belangrijker.

De veiligheidsautoriteiten zijn in verhoogde staat van waakzaamheid gebracht. Ze hebben van vice-premier Prawit, tevens minister van Defensie, de opdracht gekregen geen risico’s te nemen en samen te werken om de openbare veiligheid te garanderen. Ze hebben ook het bevel gekregen extra voorzorgsmaatregelen te nemen tegen de smokkel van illegale drugs en andere contrabande over de grens en tussen provincies, daar de vraag tijdens vakantieperiodes altijd groot is.

Defensiewoordvoerder Kongcheep zei gisteren dat politie, leger en functionarissen de bewegingen van verdachte anti-regerings en andere groepen in gaten houden en voorzorgsmaatregelen hebben genomen. Hij zei verder dat de minister zich zorgen maakt over de verkeersveiligheid en regeringsdiensten heeft opgedragen om maatregelen en verkeersregels strikt toe te passen om het aantal verkeersslachtoffers te beperken.

Thailand is onlangs nog genoemd als het meest gevaarlijke land ter wereld qua verkeersongelukken. De bevolking is gevraagd de autoriteiten te waarschuwen als ze verkeersdeelnemers zien die het leven van anderen in gevaar brengen.

Zoals eerder gemeld zijn in Bangkok 20.000 agenten opgetrommeld om de veiligheid tijdens de Countdown te garanderen. De meeste feestvierders worden verwacht bij winkelcentrum CentralWorld, op Khao San Road, het Mekka van de rugzaktoeristen, winkel- en horecagebied Asiatique aan de oever van de Chao Praya, op de Charoen Krung Road en bij het Crystal Design Centre. Ik meen op een poster gezien te hebben dat de band met Toon Bodyslam bij CentralWorld optreedt.

Commandant Kookiat van het Eerste Legerkorps maakt zich vooralsnog geen zorgen over de veiligheid; er zijn hem geen dreigementen bekend van geweld tijdens de vakantie. De veiligheidsautoriteiten werken rond de klok om de veiligheid en orde te handhaven, zegt hij. Agenten in uniform en burger zijn 24 uur per etmaal op pad.

Prawit geeft uitleg over duur horloge en dure ring

30 december – Vice-premier Peawit heeft in een brief de NACC geïnformeerd over de herkomst van het peperdure Richard Mille horloge en de ring waarmee hij is gesignaleerd. Maar wat hij heeft verklaard komen we  niet te weten, want de NACC doet er geen mededelingen over en zelf zwijgt hij ook als het graf.

Het horloge werd zichtbaar toen Prawit tijdens een fotosessie van het nieuwe kabinet zijn hand voor zijn ogen hield omdat hij door de zon verblind werd. Die foto ontketende een stroom aan reacties. Volgens de Facebook pagina CSI LA bezit Prawit zelfs elf prijzige horloges. Hij zou verzuimd hebben die op zijn (voor kabinetsleden en topambtenaren verplichte) vermogensopgave te vermelden.

NACC adjunct directeur-generaal  Worawit bevestigde gisteren dat Prawit aan het verzoek van de NACC had voldaan om een toelichting te geven. Aan de hand daarvan bepaalt de NACC of een onderzoekscommissie wordt gevormd. Worawit vroeg de bevolking vertrouwen te hebben in de ethiek en het professionalisme van de NACC.

Intussen heeft de NACC de vermogensverklaring van voormalig minister van Werkgelegenheid Sirichai, staatssecretaris Chainan (Defensie) en voormalig legercommandant Teerachai bekend gemaakt. Zij moesten met hun financiële billen bloot omdat ze bij de reshuffle van het kabinet gewipt zijn.

Sirichai en echtgenote bezitten een vermogen van 108 miljoen baht, waaronder twaalf horloges. Hun vermogen is tijdens zijn ministerschap met 16 miljoen toegenomen dankzij investeringen in onroerend goed. Ze hebben ook een huis van 25 miljoen baht gebouwd in Kannayao (Bangkok). (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Yingluck in Londen

Yingluck in Londen: Is ze ’t of is ze ’t niet?

30 december – Zelfs een bron die nauwe banden met Yingluck heeft, kan niet met zekerheid zeggen of de vrouw links op de foto, gepubliceerd op www.newtv.co.th, de in september gevluchte oud-premier Yingluck is. Waarschijnlijk wel, zegt ze.

Als het inderdaad Yingluck is, zou dat de eerste keer zijn sinds haar spectaculaire vlucht dat ze in de media opduikt. Yingluck ontvluchtte het land enkele dagen voordat ze door het hooggerechtshof veroordeeld werd voor nalatigheid in het hypotheeksysteem voor rijst.

NCPO woordvoerder Piyapong zegt dat onderzoek wordt gedaan naar de foto die is genomen in het Westfield Shopping Centre in Shepherd’s Bush in West Londen. Woordvoerder Busadee van BuZa zegt dat het ministerie geen informatie over de zaak heeft. De bron heeft Yingluck sinds haar vlucht eenmaal opgezocht in Londen.

Ze vertelt: ‘Ze voelde zich goed en was opgewekt. Het leek erop dat ze afstand had genomen van de politieke gebeurtenissen. Yingluck leidt een normaal leven en gedraagt zich niet als iemand die op de vlucht is. Maar ze mijdt nog steeds plaatsen waar Thaise mensen haar zouden kunnen herkennen. Als ze uitgaat, vermomt ze zich niet, maar ze draagt wel een zonnebril.’

Na haar vlucht hebben de media druk gespeculeerd over haar verblijfplaats, waarbij Dubai en Londen werden genoemd. In Dubai woont haar broer Thaksin die in 2008 vluchtte. Yingluck zou in Engeland politiek asiel willen aanvragen, maar dat is nooit bevestigd. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina The Great Escape)

Wat verder in BP?

30 december – De voorpagina vandaag wordt gedomineerd door een grote foto van de vertrekhal van luchthaven Don Mueang met rijen wachtenden voor de counters. Gisteren was het zowel op de luchthaven als op bus- en treinstations (zie de foto op de homepagina) topdrukte met reizigers op weg naar hun geboortedorp of vakantiestemming. Vandaag begint het lange nieuwjaarsweekend officieel.

Op pagina 2 weer een jaaroverzicht, ditmaal van de vijf topverhalen op de social media. Op 1 staat de affaire Prawit met de foto waarmee het allemaal begon: De vice-premier die zijn hand voor zijn ogen houdt. Op 2 de Amerikaanse deugnieten die zich met blote billen lieten fotograferen in Wat Arun en de foto publiceerden op internet. Ze kregen elk een boete van 5.000 baht en werden het land uitgezet.

Nummer 3 gaat over een andere deugniet: Nathan Bartling. Onder de naam My Mate Nate heeft hij een YouTube kanaal, waarop hij grappen uithaalt. In juli legde hij muntjes op spoorrails om te zien welke muntjes, waaronder geen Thaise, bestand waren tegen het gewicht van treinen. Bartling bood zijn excuses aan en werd met 5.000 baht beboet. Eerder baarde hij opzien met een filmpje waarin een schorpioen met een kat vocht. Internetters hebben tevergeefs gevraagd zijn visum niet te verlengen.

Op 4 de sexy zangeres Lamyai die de toorn van Prayut en de voorzitter van de Association of Happy and Warm Family Promotion wekte door haar suggestieve heupbewegingen, door sommige internetters vulgair genoemd, op YouTube. Lamyai heeft beloofd het aantal kronkelingen terug te brengen van negen naar drie.

Ten slotte op 5 de dood van cadet Pakapong, een affaire waaraan de media en ook Nieuws uit Thailand al veel aandacht hebben besteed. De familie vermoedt dat hij is overleden aan mishandelingen, het leger zegt aan een hartaanval. (Zie voor meer informatie de pagina Martelingen in de kazerne)

Prayut met familei Somsap

Kort nieuws zaterdag 30 december

– Premier Prayut ontkent berichten dat het leger al een deal heeft gesloten met politici van de familie Somsap in Nakhon Pathom. De deal zou betrekking hebben op de keuze van kandidaten bij de verkiezingen. De geruchten zijn opgedoken naar aanleiding van een foto waarop Prayut met familieleden poseert. ‘Ik ben talloze malen met mensen gefotografeerd. Normaal ga ik akkoord met een verzoek voor een foto met wie dan ook.’ Overigens dateert de foto al van enige tijd geleden. Hij was genomen na een spelletje golf.

– Het openingsverhaal van pagina 3 kan ik overslaan, want dat meldde ik al in Nieuws van de website in 1 regel. De gigantisch lange gevangenisstraf heeft te maken met het aantal van 2.500 slachtoffers. De veroordeelde verdachte Phudit Kittikradilok zag kans hen in totaal voor 570 miljoen baht op te lichten met frauduleuze investeringen die een hoog rendement zouden opleveren. Van de straf van 13.275 jaar moet hij maximaal 20 jaar uitzitten.

– De grenspolitie in Sadao (Songkhla) heeft veertig zakken met verse kratom bladeren onderschept. De kratom, die wordt beschouwd als een drug, was via Padang Besar uit Maleisië gesmokkeld. De waarde wordt geschat op 1.000 tot 1.500 baht per kilo. Reken maar uit wat de smokkelaars daarmee verdiend zouden hebben: de kratom woog 864 kilo.

Toen de politie de zakken ontdekte, is één verdachte gezien, maar die nam ijlings de benen. De politie vermoedt dat de opdrachtgever de drug tijdens de nieuwjaarsfestiviteiten wilde verkopen.

– Nog meer drugs. De politie is getipt over de voorgenomen smokkel van driehonderd- tot vierhonderd miljoen methamphetamine pillen uit Myanmar. Aan de grens wordt nu vaker gepatrouilleerd.

De afgelopen drie maanden zijn meer drugs Thailand binnen gemokkeld: een derde van het jaartotaal, zegt commandant Wijak van het Derde Legerkorps. Hij vermoedt dat de etnische groepen Wa en Lahu geld nodig hebben omdat ze onder toenemende druk van de autoriteiten van Myanmar staan. Het Thaise leger en het Office of the Narcotics Control Board gaan meer camera’s installeren langs de smokkelroutes.

– Het Office of the Basis Education Commission heeft scholen geïnstrueerd de huiswerklast te verminderen. Vorige week tekende secretaris-generaal Boontak de instructie. De scholen zijn verplicht leeractiviteiten te bieden die overeenkomen met opdrachten aan de leerlingen.

De staf die leerlingen op hetzelfde niveau les geeft, dient een integraal plan te formuleren wanneer ze huiswerk voorschrijven. Ze dienen te bezuinigen op tools [?] die gebruikt worden bij het maken van huiswerk, zodat leerlingen niet op kosten worden gejaagd.

De instructie schrijft ook voor hoeveel tijd het maken van het huiswerk mag kosten: gemiddels 30 minuten in klas 1 tot 3 lagere school, een uur in klas 4 tot 6 en twee uur in klas 1 tot 6 van Mathayom. De maatregel is een reactie op zorgen van premier Prayut over de zware belasting van leerlingen. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

– Chiang Mai International Airport schrapt op oudejaarsavond 35 vluchten en verschuift 31 vluchten om gevaren te voorkomen wanneer feestvierders tijdens de Countdown lampionnen oplaten. De maatregel is genomen ondanks de sterke stijging van passagiersaantallen. Dinsdag was een topdag met met 36.000 passagiers, het hoogste aantal sinds de opening. Voor het hele jaar worden meer dan 10 miljoen vluchten verwacht.

– De deadline waarvoor migranten hun nationaliteit dienen te laten verifiëren, wordt opnieuw uitgesteld, nu tot juni. Minister Adul (Werkgelegenheid) heeft premier Prayut gevraagd het draconische artikel 44 van de interim-grondwet te gebruiken. Prayut heeft daarin toegestemd. Nog steeds moeten 800.000 migranten van de 2 mijoen de procedure afronden die vereist is voor het verkrijgen van een werkvergunning. Myanmar vroeg eerder al om verlenging. (Zie verder de pagina Migranten 2)

Reacties niet mogelijk