Thais nieuws woensdag 27 december

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van december zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Commentaar: DSI schiet in eigen voet

27 december – Bangkok Post, niet vies van enige overdrijving, verwijt de DSI, Thailand’s elitepolitiekorps, grove incompetentie in de Jomsap meineedzaak. Aanleiding is de beschuldiging van de Provincial Police Region 4 (Noordoosten) dat DSI-agenten een flinke steek hebben laten vallen bij hun onderzoek naar Jomsap’s later door het hooggerechtsgerechtshof afgewezen herzieningsverzoek.

De krant gebruikt grote woorden: de politie heeft daarvoor astounding en extremely compelling evidence gevonden. De politie is ervan overtuigd, schrijft BP, dat Jomsap wel degelijk in 2005 de pickup truck bestuurde die een bejaarde fietser dodelijk verwondde, waarna ze doorreed en geen hulp verleende (hit-and-run). De politie beschouwt de berichten [welke?] van de DSI met steun aan Jomsap als directe kritiek op haar werk. [Tja, Thai hebben lange tenen en zullen zelden een fout toegeven.]

De politie richt nu haar pijlen op veertien DSI-ers: zeven die meenden dat Jomsap waarschijnlijk niet de bestuurder was, en zeven die DSI adjunct-commissaris Dusadee steunden toen hij het herzieningsverzoek bij het hooggerechtshof voordroeg. De politie vindt dat ze disciplinair gestraft dienen te worden wegens plichtsverzuim.

Op dit moment lijkt het erop dat de politie het vanaf het begin bij het rechte eind had over Jomsap’s schuld, meent BP. De zaak moet nog juridisch getoetst worden, maar de politiezaak lijkt solide. Het is aan het OM en rechtbank om de details te ontrafelen en te beslissen of personen gevangenisstraf moeten krijgen: Jomsap en twaalf andere personen waaronder de man die bekend heeft gelogen te hebben dat hij de bestuurder was.

There is harm all around, concludeert de krant. De DSI heeft zich belachelijk gemaakt. Het kan erop uitdraaien dat DSI-agenten en -leiding beunhazen waren. Maar dat is minder erg dan wat gebeurd is met de bewonderenswaardige pogingen van Dusadee om uitgebreidere en betere gerechtigheid in het land te bevorderen. Zijn programma om mogelijk juridische dwalingen te onderzoeken heeft al bij de eerste test averij opgelopen.

‘Dusadee heeft gelijk dat zo’n programma waardevol is en te laat komt. Hij moet zich door deze eerste mislukking niet laten afschrikken van de poging.’ (Bron: Bangkok Post, 26 december) (Alle voorgaande berichten op de pagina De zaak Jomsap)

Prayut maakt een proefritje met een elektrisch aangedreven motorfiets

Premier Prayut belooft nooit meer kribbig te reageren

27 december – Ik heb de neiging om bij het openingsverhaal van Bangkok Post in de krant van vandaag te gaan kwelen ’t Is een wonder, boven wonder Want premier Prayut belooft een eind te maken aan zijn ‘kribbige’ uitvallen. Dat is een van zijn goede voornemens voor het nieuwe jaar. Voor het land hoopt hij dat 2018 een jaar wordt van ‘veranderingen waarin het land zich kan instellen op democratie en goed bestuur’.

Prayut en zijn kabinet waren twee dagen in Sukhothai en Phitsanulok. Na de mobiele kabinetsvergadering in Sukhothai zei hij: ‘Ik wens dat volgend jaar een jaar van succes wordt. Kom samen en doe dit met jullie lichaam, stem en geest om conflicten te verminderen en aan verzoening te werken. Laat me niet te vaak de wet moeten afdwingen, vraag ik iedereen, want we zijn allemaal Thai.’

Verder sprak hij de hoop uit dat de mensen genieten van de [nieuwjaars]vakantie, veilige uitstapjes maken en genieten van de tijd die ze met hun familie doorbrengen. Hij drong er ook bij hen op aan voorzichtig te zijn, zich aan de wet te houden en veilig te rijden.

Over zijn kribbige buien zei hij: ‘De mensen willen me zien lachen en willen dat ik nicely spreek. Ik beloof dat ik mijn best zal doen. Volgend jaar ben ik in een goede stemming, alhoewel sommige mensen me chagrijnig zullen maken. Maar ik zal niet meer korzelig zijn, dat heb ik mezelf beloofd.’

Overheidsdiensten beval hij prioriteit te geven aan infrastructurele werken, watermanagement, bevordering van het toerisme en waardevermeerdering van landbouwproducten.

Het kabinet was in een gulle bui: Het keurde 85 projecten en activiteiten goed als ‘nieuwjaarsgeschenk’ aan de bevolking, waaronder een nieuwe aftrekpost voor de inkomstenbelasting van maximaal 15.000 baht aan toeristische uitgaven die het gehele jaar worden gemaakt, lage-renteleningen voor de mensen in het Zuiden en trainingsprogramma’s op het gebied van technologie voor ouderen en gehandicapten.

Het openingsverhaal vervolgt met informatie over de organieke wetten die momenteel in behandeling zijn bij het parlement, maar daar heb ik al vaak genoeg [eigenlijk te vaak] over geschreven.

Op de foto Prayut op het prototype van een elektrisch aangedreven motorfiets, die is ontwikkeld door studenten van een beroepsopleiding in Sukhothai. Mannen blijven jongens, vindt u niet?

Wat biedt de krant vandaag nog meer?

27 december – Bangkok Post bevat vandaag twaalf nieuwsberichten en -verhalen en een kader op drie pagina’s in het nieuwskatern. Aardige kop in het kader over de hogesnelheidslijn Bangkok-Chiang Mai, waarvoor nog geen spade de grond is ingegaan: High-speed rail line loses va-va-voom. Wie daar een leuke vertaling voor kan bedenken, krijgt een tien met een griffel van de meester en een zoen van de juffrouw. Het bericht meldt dat onderzoek wordt gedaan naar verlaging van de maximumsnelheid van 300 naar 180 tot 200 km per uur om kosten te besparen.

De krant bevat vandaag twee oudejaarsoverzichten: In het nieuwskatern een terugblik op de topvijf politieke verhalen van het jaar en in het Life-katern een overzicht van de meest opvallende ontwikkelingen op modegebied.

Op nummer 1 – dat zal niemand verbazen die het nieuws heeft gevolgd  –  staat de Great Escape van Yingluck. Wordt het niet eens tijd voor een follow-up BP? Want hoe zit het met haar vermoedelijke aanvraag voor politiek asiel in Engeland? Waar verblijft ze en waar zijn haar echtgenoot en zoon? Verder de veroordeling van voormalig minister van Handel Boonsong tot 42 jaar cel en anderen wegens frauduleuze rijstdeals; de reshuffle van het kabinet waarbij drie generaals het veld moesten ruimen; de vragen die premier Prayut voorlegde aan de bevolking, wat hij tweemaal deed en het geschuif met de verkiezingsdatum.

Pagina 3 opent met een hinderlaag van opstandelingen in Si Sakhon (Narathiwat) waardoor vier soldaten en een passerende rubbertapper gewond raakten. Ze waren onderweg naar een versmarkt toen ze in een ambush zone vanuit de bosjes werden beschoten.

Verder: de donaties voor het goede doel van Toon’s liefdadigheidsmarathon blijven binnenstromen, alhoewel hij op Eerste Kerstdag de finish bereikte. De teller staat nu op 1,2 miljard baht. Volgens de krant van gisteren werd de opbrengst op de laatste dag gespekt met 676.000 baht uit een kunstveiling, maar vandaag is het 25 miljoen baht, wat andermaal bewijst dat je BP niet kunt vertrouwen alhoewel het motto van de krant het tegendeel belooft.

Toon vertelt dat hij na 700 km erover dacht om te stoppen vanwege een blessure. ‘Mijn benen deden echt pijn. Maar het medisch team zette me terug op de weg en daarna kon ik zonder problemen doorlopen.’ Als dat geen wonderbare genezing is om een bijbelse term te gebruiken.

Pagina 4 meldt in het openingsverhaal dat in Korat oftewel Nakhon Ratchasima 2.500 agenten worden ingezet om het verkeer in goede banen te leiden. De Mittraphap Road is normaal al een bekend knelpunt [zoals uw redacteur uit eigen ervaring weet] en in de Nieuwjaarsvakantie persen 30.000 voertuigen zich per dag over de belangrijkste toevoerweg naar het Noordoosten.

Somkiat Sichan's mother Thongkham Sichan cries in front of court in May 2016

Zeven jongeren veroordeeld voor moord op broodbezorger

27 december – Het tweede bericht op de voorpagina is een lange eenkolommer over de moord op een gehandicapte broodbezorger in mei 2016. De rechtbank heeft zeven jongeren in de leeftijd van 19 tot 23 jaar veroordeeld tot gevangenisstraffen van 12 tot 19 jaar en boetes en bevolen de familie een compensatie van 750.000 baht te betalen.

De advocaat heeft de familie van het slachtoffer geadviseerd om in beroep te gaan want hij vindt de straffen te laag. Het ging immers om een tevoren geplande aanval, maar het OM heeft de verdachten niet moord met voorbedachten rade ten laste gelegd. Het slachtoffer Somkiat werd voor de bakkerswinkel van zijn zuster in Lat Phrao met twee machetes en een mes gestoken en met stenen bekogeld.

Somkiat’s moeder Thongkham (op de foto in tranen) die de zitting met familieleden bijwoonde, zei ontevreden te zijn omdat de verdachten allemaal bleven ontkennen dat ze bij zijn dood betrokken waren. De moord kreeg destijds veel media aandacht door CCTV beelden waarop die te zien is. Het onderzoek zou vertraagd zijn omdat drie van de verdachten kinderen van politieagenten zijn.

Het bericht vermeldt niet wat de jongelui bewoog de broodbezorger aan te vallen. Dus dook ik mijn nieuwsarchief. Dit vond ik. Let op op de verschillen.

Kort nieuws dinsdag 3 mei 2016
– Vier van de zes verdachten van een handgemeen dat leidde tot de dood van een gehandicapte man, hebben een politieagent als vader en dat vormt een uitdaging voor het onderzoek. Maar de politie verzekert dat de familiebanden geen invloed zullen hebben op de behandeling van de vechtersbazen. ‘Het maakt niet uit wie ze zijn. Straffen worden gebaseerd op feiten’, zegt waarnemend politiecommissaris Sanit.

Het slachtoffer (36), een broodbezorger die moeilijk ter been was, werd zondagochtend in Chokchai (Nakhon Ratchasima) door het zestal belaagd. Een stak een mes in zijn nek, aldus een getuige die geprobeerd heeft hen tegen te houden, maar zelf bedreigd werd met een mes.

De ruzie zou zijn uitgebroken na een eerder incident met een motorfiets waarbij de verdachten hem uitscholden vanwege zijn handicap. Hij had een excuus geëist, maar dat kwam er dus niet van. Een van de verdachten heeft toegegeven dat ze gedronken hadden. Eén vader heeft zijn excuses gemaakt aan de oudere zus van het slachtoffer.

Kort nieuws woensdag 4 mei
– De politie is op zoek naar de vriendin van een van de zes verdachten die zondag op Soi Chokchai 4 in Lat Phrao een gehandicapte broodbezorger dodelijk hebben verwond. De vrouw is gezien toen de man werd belaagd. Ze zou de verdachten hebben aangemoedigd de man te doden. Vier van de zes verdachten hebben een politieagent als vader. Eén verdachte raakte gewond bij de schermutseling. Hij is behandeld in het ziekenhuis.

Topoverleg tussen DSI en RTP

27 december –  Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) overlegt vandaag met de Royal Thai Police (RTP, het landelijk politiekorps) over verbetering van de samenwerking en taakverdeling . Minister Prajin (Justitie) wil dat er een eind komt aan overlappende werkzaamheden.

Volgens de krant [of volgens de minister?] zijn die te wijten aan onduidelijkheden in de Special Investigation Act. De wet zegt alleen dat zaken die gevolgen hebben voor de nationale veiligheid en de economie beschouwd worden als special case maar specificeert niet welke dat zijn. De DSI hanteert daarom haar eigen criteria.

De DSI heeft dit jaar meer speciale zaken kunnen behandelen dan de target. Die bedroeg 120, maar 291 zaken zijn afgerond. Daarbij is 107 miljard baht aan verliezen teruggevloeid in de staatskas. Een van de grootste zaken betrof Wat Phra Dhammakaya en de verduistering van gelden uit de kas van de Klonchan Credit Union Cooperative. Een andere zaak was de beruchte lening verstrekt door de Krungthai Bank, waarin Thaksin’s zoon Phantongtae is betrokken.

Slachtoffers van verkeersongelukken demonstreren voor strengere straffen

Kort nieuws woensdag 27 december

– Slachtoffers van verkeersongelukken hebben gisteren bij het hoofdbureau van de RTP gedemonstreerd voor strengere straffen bij rijden onder invloed en de illegale verkoop van alcohol. De foto staat bij het bericht over de inzet van 2.500 politieagenten in Korat om de verwachte verkeersdrukte in goede banen te leiden (zie Wat biedt de krant vandaag nog meer?).

Het bericht meldt ook dat een voorbijganger in Chaiyaphum werd geschept door een pickup truck, toen ze stond te kijken naar een aanrijding tussen twee pickup trucks. De bestuurders van die wagens zijn aangehouden en getest op alcoholgebruik.

– Toeristen die bij aankomst op luchthaven Suvarnabhumi een visa on arrival aanvragen (niet te verwarren met de 30 dagen vrijstelling) moeten tijdens de nieuwjaarsperiode rekening houden met wachttijden tot 4 uur omdat strenger gecontroleerd wordt of ongewenste personen het land proberen binnen te komen. Criminelen maken gebruik van de hectische periode om ontdekking te voorkomen.

Visa on arrival worden verstrekt aan paspoorthouders uit achttien landen. Op Suvarnabhumi en Don Mueang doen zes- à zevenduizend toeristen per dag een aanvraag, voornamelijk Indiërs en Chinezen.

– De DSI heeft besloten 16 personen van de in Myanmar gevestigde Hujjeen Group Co voor de rechter te brengen. Ze worden verdacht van oplichting middels investeringen en het verspreiden van valse informatie,. De groep heeft ruim 1.200 bedrijven in totaal 300 miljard lichter gemaakt. Bij één geval, een investering van 78 miljoen baht in infrastructurele projecten, was een man betrokken die beweerde in de Mon deelstaat van koninklijke bloede te zijn. Maar die projecten bestonden helemaal niet en de man bleek een bedrieger.

– Nog meer oplichting. Bewoners van Tha Khantho (Kalasin) hebben het ministerie van Justitie gevraagd onderzoek te doen naar de rol van de directeur van de lokale vestiging van de Government Savings Bank in een oplichtingszaak die driehonderd slachtoffers 65 miljoen baht heeft gekost. Het bericht geeft alle details, maar die laat ik onvermeld. Eerder deden ze aangifte bij de politie, maar er zit weinig schot in het politieonderzoek, aldus een van de gedupeerden. Het ministerie doet een voorlopig onderzoek om te zien of verdere actie gewenst is.

– Tegen de man in Pattaya die veinsde politieagent te zijn en geld heeft gestolen van toeristen, is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Op de FB-pagina van de politie van Pattaya staan een waarschuwing en een afbeelding van de man. De man, een buitenlander, heeft het voornamelijk gemunt op Chinezen. Hij pikt het geld wanneer hij hun tas en portefeuille doorzoekt. Tot nu toe heeft slechts één toerist aangifte gedaan.

– De autoriteiten op Phuket zijn van plan op de grote stranden tien informatiecentra te openen voor de 15 miljoen toeristen die het vakantie-eiland jaarlijks bezoeken. Dat heeft provinciaal gouverneur Noraphat bekend gemaakt tijdens de opening van het eerste centrum in Patong.

Het centrum biedt een brede reeks aan diensten, variërend van de verstrekking van een gratis plattegrond tot juridisch advies. Studenten van de Phuket Rajabhat universiteit, die Engels en Chinees spreken, gaan in de centra stage lopen.

De centra zijn gepland op het Kamala strand, Kata, Karon, Nai Han, Promthep Cape, Hawaii Beach Wharf, Surin en Nai Yang. Ze worden aangestuurd door een centrum in het DDPM kantoor in de stad Phuket. Voorts worden 3.400 bewakingscamera’s geïnstalleerd ter bevordering van de veiligheid van toeristen en de bescherming van natuurlijke hulpbronnen.

– Het rookverbod op 24 stranden in 15 provincies heeft tot nu toe succes, zegt directeur-generaal Jatuphon van het Department of Marine and Coastal Resources. In Patong zijn 26 rookplekken aangewezen. Elke maand wordt er 30 kilo aan sigaretteneuken opgehaald.

– Nog meer Pattaya. Een Russische man is aangehouden omdat hij valse Amerikaanse biljetten van 100 dollar in Thaise baht had gewisseld. De politie heeft ook sinds maandag vier Thai aangehouden die drugs verkochten. Behalve de drugs nam de politie vuurwapens en munitie in beslag.

Een van hen werd aangehouden omdat hij een Chinese toerist had bestolen. Een ander lieverdje wordt verdacht van de moord op een 19-jarige knaap. Die twee waren vrienden maar kregen ruzie.

Nieuws van de website in 1 regel

• Talloze aanvallen in diepe Zuiden
• Pattaya: Buitenlander (Ik ben van de politie) besteelt toeristen
• Overheidsland verkocht; 10 jaar cel voor 12 ambtenaren
• Kabinet strooit met nieuwjaarscadeautjes
• Aftrekpost voor vakantieuitgaven in 55 provincies, nu voor ’t hele jaar

Reacties niet mogelijk