Thais nieuws vrijdag 29 december

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van december zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Verkeersdrukte in Ayutthaya richting Noorden en Noordoosten

Verkeersopstoppingen waren donderdag aan de orde van de dag, toen vakantiegangers op weg gingen naar hun geboortedorp of vakantiebestemming in het Noorden of Noordoosten. Het is elk jaar hetzelfde liedje. Voordeel is wel dat er niet gescheurd kan worden. Op de foto de verkeersknoop in Bang Pa-in (Ayutthaya).


 

Prem Tinsulanonda: Prayut verliest steun, maar kan die herwinnen

29 december – Prem Tinsulanonda, voorzitter van de Privy Council, heeft premier Prayut gewaarschuwd dat hij veel steun heeft verloren, maar hij maakt nog steeds een kans om de bevolking voor zich te winnen door te fungeren als ‘positief rolmodel’.

De éminence grise, die zelden in de openbaarheid treedt, gaf dit advies gisteren aan Prayut toen hij, het kabinet en de legertop hem in zijn woning in Thewes (Bangkok) [traditioneel] een gelukkig nieuwjaar kwamen wensen.

Prayut krijgt advies van Prem (links)Voor Bangkok Post is dat vandaag het belangrijkste nieuws want ze opent de krant ermee. Prem zei: ‘Tu [de bijnaam van Prayut] heeft beloofd de Thaise bevolking geluk te brengen. Hij moet zich aan zijn voornemen houden en vastbesloten zijn om alles te doen wat in zijn macht ligt om de mensen gelukkiger te maken.’

Hij waarschuwde dat Prayut bijna al zijn reserves heeft opgebruikt, waarmee hij bedoelde dat zijn supporters ‘bijna verdwenen’ zijn. ‘Maar als hij de bevolking kan laten zien dat hij goede bedoelingen heeft, zullen meer mensen hem steunen. […] Het belangrijkste voor de premier is om adequaat te handelen en als rolmodel op te treden die traditonele Thaise deugden in de praktijk brengt, terwijl het regime doorgaat corruptie en andere schandalen aan te pakken.’

Prayut zei in reactie op deze wijze woorden enkele populistische maatregelen in petto te hebben, zoals verbetering van het stagnerende loonniveau. Hij wil ook de inkomenskloof verkleinen. ‘Ik hoop dat 2018 een succesvol jaar wordt, dat de natie dichter bij elkaar brengt en vrede en economische ontwikkeling bevordert.’

De krant rakelt vervolgens de horloge-affaire op van vice-premier Prawit, die ooit Prayut’s meerdere in het leger was. Maar dat is al uitgebreid in het nieuws geweest, dus sla ik over. Volgens postings op de social media bezit Prawit, tevens minister van Defensie, elf dure merkhorloges. De premier zei er niets over, hij wenste alleen zijn maatje een goede gezondheid en zei: ‘Wij beloven dat we volgend jaar samenwerken voor het welzijn en de toekomst van het land.’

BP besteedt de rest van het artikel aan oud nieuws, zoals het bezwaar van politieke partijen tegen het recente besluit van Prayut betreffende hun ledenadministratie. Pas in maart of april mogen partijen beginnen die up to date te brengen. De bestaande partijen menen dat nieuw op te richten partijen worden voorgetrokken, waardoor ze het risico lopen leden te verliezen. Thailand’s twee grootste partijen, Pheu Thai en de Democratische partij, zeggen van plan te zijn het Constitutionele Hof te vragen of het besluit in strijd is met de grondwet. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Wat verder in BP?

29 december – Even tellen: Bangkok Post telt vandaag elf artikelen op drie pagina’s van het nieuwskatern. Pagina 2 is weer een oudejaarsoverzicht, ditmaal gewijd aan de vijf topartikelen over onderwijs. Het Business katern blikt vooruit op 2018 en het Life katern kopt Well done, wat betrekking heeft op nieuwe gastronomische ontwikkelingen in het land. De krant heeft het over ‘een nieuw culinair landschap voor de Big Mango’.

Behalve Prem’s advies aan Prayut bevat de voorpagina nog twee berichten: een lange eenkolommer over de door de regering gewenste verschuiving van vrachtvervoer over de weg en door de lucht naar het spoor en een kadertje onder de kop Road chaos under way.

Vice-premier Somkid, hoofd van het economisch team van het kabinet, maakte het voornemen bekend bij de ondertekening gisteren van negen contracten tussen de Spoorwegen (SRT) en aannemers voor de aanleg van vijf dubbelspoorlijnen (kosten 69,5 miljard baht, totale afstand 702 km). Het gaat om de eerste fase, want de tweede fase kost 389 miljard baht voor de aanleg van negen lijnen met een totale lengte van 2,217 km.

Thailand’s spoorwegnet van 4000 km (grotendeels enkelspoor) behoeft dringend een face-lift, want jarenlang hadden achtereenvolgende regeringen alleen aandacht voor de aanleg van wegen die aanzienlijk duurder is dan de aanleg van spoorlijnen: 1,72 baht per ton/kilometer tegen 0,93 baht. Thailand is voor 86 procent afhankelijk van wegvervoer en slechts 2 procent van railvervoer, waardoor de logistieke kosten zijn opgelopen naar 1,75 biljoen baht [per wat?]. [Vervoer over het water wordt niet genoemd] (Meer op de pagina Spoorwegen 2)

Zie voor het oudejaarsoverzicht en het overige nieuws de volgende berichten.

Unesco: Thaise scholen zijn een slagveld van pesterijen en geweld

29 december – Persoonlijk zou ik in het oudejaarsoverzicht van onderwijsverhalen het bericht op 1 zetten over het 2017-2018 Global Education Monitoring  rapport van Unesco, maar BP zet het betalen van tea money op plaats 1.

De VN-organisatie onderstreept [nog eens?] dat Thaise regeringen sinds 2003 gefaald hebben voor kwaliteits lager onderwijs te zorgen. In 2006 is het land gestopt een nationaal onderwijsverslag te publiceren. De percentages liegen er niet om.

99 procent van de Thais hebben de lagere school doorlopen, 85 procent de eerste drie jaren van het middelbaar onderwijs. Aan het eind daarvan heeft slechts 50 procent een voldoende niveau bereikt in lezen. 3,9 mijoen Thai kunnen niet een simpele zin lezen. Scholen zijn geen lolletje, ze lijken meer op een slagveld: tussen 2010 en 2015 werd een derde van de leerlingen van 13 tot 15 jaar gepest en 29 procent was het slachtoffer van geweld. Het enige lichtpuntje is dat iedereen recht heeft op onderwijs, iets wat slechts 55 procent van de door Unesco onderzochte landen kan garanderen.

De beheersing van de Engelse taal laat ernstig te wensen over. Op de laatste English Profiency Index van Education First staat Thailand op plaats 53 van 80 landen waar Engels niet de moedertaal is. De score lijkt vorig jaar te zijn verbeterd, maar dit komt omdat de lijst toen uit 72 landen bestond met Thailand op plaats 56.

De overige onderwijsverhalen uit de toplijst laat ik onvermeld. Op plaats 1 staat het betalen van tea money, een eufemisme voor steekpenningen, door ouders om hun kroost op een kwaliteitsschool geplaatst te krijgen. Maar die (particuliere) scholen zijn alleen betaalbaar voor de hi-so.

De overige berichten gaan over bachelor- en masterprogramma’s die gesloten zijn omdat ze onder de maat waren; de opening van de CMKL universiteit, een samenwerking van de Carnegie Mellon Universty in Pittsburgh en het King Mongkut’s Institute of Technology University Ladkrabang; en versoepeling van de toegangseisen voor leraren. Graduates bèta-vakken die geen  onderwijsbevoegdheid mogen twee jaar tijdelijk in 61 vakken les geven. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

Verhoging minimumloon vertraagd

29 december – Een voorgestelde verhoging van het minimumloon zit er dit jaar niet in als gevolg van ‘technische kwesties’, zeggen bronnen [die het kunnen weten].  De nationale looncommissie heeft deze maand tweemaal haar vergadering uitgesteld. Pas na de jaarwisseling wordt een nieuwe vergaderdatum vastgesteld.

Ter tafel ligt een voorstel van werknemersnetwerken om het minimumdagloon voor ongeschoold werk in het hele land te verhogen naar 360 baht. Thans bedraagt het, afhankelijk van de regio, 300 of 305 tot 310 baht. Normaal beslist de commissie in november over eventuele verhoging van het minimumloon, waarna het kabinet nog toestemming moet verlenen. Nadat de minister van Werkgelegenheid zijn handtekening heeft gezet, kan de verhoging op 1 januari ingaan.

De ‘technische kwesties’ hebben betrekking op de samenstelling van de commissie die in augustus is gewijzigd, maar die moet nog worden goedgekeurd door het kabinet. De vorige minister van Werkgelegenheid trad abrupt af, terwijl hij nog bezig was de kwalificaties van de nieuwe leden te controleren. De nieuwe minister heeft zich nog niet over de gewijzigde samenstelling gebogen.

Een bron bij het ministerie zegt dat de provinciale looncommissies het niet met de werkgevers eens zijn kunnen worden over de verhoging. De werknemersvertegenwoordigers houden voet bij stuk. ‘De onderhandelingen verlopen moeizamer dan in voorgaande jaren. Een compromis was niet mogelijk. Als er gestemd wordt, verliezen altijd de werknemers. In sommige provincies hebben werkgevers en werknemers geweigerd de vergaderingen bij te wonen.’ (Zie ook de pagina Minimumdagloon in discussie)

Een UNHCR functionaris in gesprek met de gestrande familie uit Zimbabwe

Kort nieuws vrijdag 29 december

– De familie uit Zimbabwe die is gestrand op luchthaven Suvarnabhumi en daar al zeven maanden bivakkeert in de transfer passagierslounge, krijgt hulp van de VN. Een functionaris van de VN Hoge Commissaris voor Vluchtelingen heeft dat gisteren beloofd. Het gezin wordt naar een derde land gerepatrieerd. Dat is de beste oplossing want terugkeer is te riskant. Het gezin heeft de VN om de vluchtelingenstatus gevraagd. Op de foto de functionaris in gesprek met de familie.

– Vijf rangers die onderwijzers escorteerden naar hun school zijn in Rueso (Narathiwat) ongedeerd gebleven toen een bermbom ontplofte. Ze waren bij een brug uit hun voertuig gestapt omdat ze een kunstmestzak zagen, maar die bleek leeg. Terwijl ze teruggingen, ontplofte de bom. De rangers hadden geluk: bomscherven werden naar een bos geblazen. De explosie sloeg een gat van 30 cm diep en een diameter van 1,2 meter. Een opgeroepen EOD-team vond geen andere bommen.

– De veiligheidsmaatregelen in het Zuiden zijn versterkt in verband met de nieuwjaarsvakantie. De Southern Border Provinces Police Force heeft alle officieren van de eenheid opdracht gegeven jacht te maken op illegale activiteiten. Met name wordt gecontroleerd in busstations, op toeristische bestemmingen en belangrijke economische plaatsen, alsmede tijdens drukbezochte festiviteiten. Politie, bomexperts, paramedische teams en reddingswerkers staan stand-by. Tegen degenen die vuurpijlen afschieten of lampionnen oplaten, wordt opgetreden.

– Het politieonderzoek naar de zogeheten meineedzaak is afgerond. De zaak waarin 11 personen zijn beschuldigd van medewerking aan een poging voormalig onderwijzeres Jomsap vrij te pleiten van schuld aan een hit-and-run aanrijding in 2005, is overgedragen aan het OM.

De onderzoekers spreken over een ‘crimineel netwerk’ van personen die steun verleenden aan Jomsap’s later door het hooggerechtshof afgewezen herzieningsverzoek. De politie zegt over ‘solide bewijs’ te beschikken. Hoofdverdachte is Sap Wapee, die heeft verklaard dat hij de wagen bestuurde die een fietser dodelijk verwondde, maar later bekende gelogen te hebben.

Jomsap zat achttien maanden gevangen. De rechtbank en het hooggerechtshof achtten haar destijds schuldig, het Hof van Beroep sprak haar vrij want had twijfels over het bewijs. (Zie verder de pagina De zaak Jomsap)

– De Thai Journalists Association zegt het nog maar eens: de media blijven gemuilkorfd door het regime. Het houdt hen tegen kritiek uit te oefenen op de regering en die te controleren. De beperking van de mediavrijheid en de concurrentie door de digitale media hebben van 2017 een moeilijk jaar gemaakt voor de print media. De breideling heeft ook tot gevolg dat journalisten zelfcensuur plegen.

Voor forums dient tevoren toestemming te worden gevraagd aan de NCPO (junta). Sinds de coup in mei 2014 zijn enkele seminars en activiteiten verboden. In mei van dit jaar kreeg de Foreign Correspondents’ Club of Thailand het verbod een seminar te houden over de raadselachtige verdwijning van de plaquette ter herinnering aan de Siamese revolutie van 1932.

– Pagina 4 opent met de berechting van de 35-jarige Ong-art Thamniha, voormalig woordvoerder van Wat Phra Dhammakaya, wegens opruiing toen de DSI vorig jaar tevergeefs op het tempelterrein naar de abt zocht. Hij pleitte gisteren in de rechtbank onschuldig. De man is na storting van een borgsom van 400.000 baht vrijgelaten.

De abt is nog steeds voortvluchtig [als hij nog leeft]. Hij is beschuldigd van het witwassen van geld dat was verduisterd uit de kas van de Klonchan Credit Union Cooperative en illegaal grondgebruik door meditatiecentra van de tempel.

Volgens het OM vertelde Ong-art destijds in een verklaring dat de zoektocht tot geweld zou leiden. Hij beschuldigde de DSI er ook van de uitzendingen van het Dhammakaya Media Channel op satelliet tv onterecht te hebben verboden. In februari wordt de zaak vervolgd met een onderzoek naar het bewijs en het opstellen van de getuigenlijst. (Zie verder de pagina KCUC Wat Phra Dhammakaya 2)

– De koudegolf in het uiterste Noorden, Bangkok en buurprovincies met minimumtemperaturen van gemiddeld 2 tot 4 graden duurt tot dinsdag met een lichte kans op regen, verwacht het Meteorological Department. Het Zuiden dient de komende vier dagen rekening te houden met meer stortbuien. In de Golf van Thailand stuwt de wind de golven op tot 4 meter. Vissers dienen hun boot aan de wal te houden.

In de rest van de maand wordt minder regen verwacht. De meeste regen valt in de provincies die grenzen aan de Golf van Thailand als gevolg van een hogedrukgebied uit China.

Het MD waarschuwt ook voor schade aan gewassen die niet bestand zijn tegen de koude. De bevolking dient op haar gezondheid te letten. Velen zijn al ziek geworden. Veel delen van het Noorden en Noordoosten zijn bedekt met mist. Op de bergen vriest het. Automobilsten zijn voor de mist gewaarschuwd waardoor het zicht is verminderd, en voor ongelukken vanwege het drukke verkeer naar de bergen.

In de noordelijke provincies heeft het leger 185 rust- en serviceplaatsen ingericht, aldus commandant Wijak van het Derde Legerkorps. De komende week worden auto’s doorzocht op drugs en andere contrabande.

Nieuws van de website in 1 regel

• Wat Phra Dhammakaya: OM klaagt woordvoerder aan voor opruiing
• Sa Kaeo: Dorpeling vertrapt toen hij probeerde olifant weg te jagen
• Vrouw licht dierenliefhebbers op met nep organisatie
• Koh Phangan stroomt vol met toeristen voor jaarwisseling en Full Moon party

Reacties niet mogelijk