Thais nieuws 16-31 december

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 1-15 december zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand. Ouder nieuws onder het kopje Buitenland.

 

Openingsceremonie Global Aviation Security Plan conferentie

Veel nieuws vandaag in BP

21 december – Bangkok Post telt vandaag 19 nieuwsberichten c.q. -verhalen op vier pagina’s en da’s wel erg veel voor een eenmansredactie als die van Nieuws uit Thailand. Bovendien zijn de werkomstandigheden verre van ideaal, want het is bitterkoud. De gang van de verdieping waaraan mijn kamer ligt, lijkt wel een windtunnel van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium. Maar niet getreurd en met opgewekte tegenzin aan het werk, hoewel ik het liefst zou terug kruipen in mijn warme bedje.

Voor het meest opvallende nieuws maak ik even een uitstapje naar het Business-katern. Vice-premier Somkid, aka de economische tsaar van het kabinet, verwacht dit jaar een economische groei van 10 procent, meer dan het dubbele van voorgaande jaren. Hij baseert dat op de mooie cijfers van oktober en november. In november steeg de export met 13,4 procent op jaarbasis, wat meer is dan de prognose van het ministerie van Handel die 5 à 8 procent bedroeg. Oktober scoorde een groei van 13,1 procent, de voorgaande maanden 9,7 procent.

Even een persoonlijke noot: Kom niet in Thailand aan met de gedachte dat we moeten consuminderen, willen we over een x aantal jaren nog kunnen ademen op deze aardkloot en niet bezwijken aan hitte- of koudegolven, want het is allemaal ‘groei, groei, groei’ wat de klok slaat.

Ik had het al gelezen op de website: een man heeft de vrouw met wie hij vijf dagen later in het huwelijk zou treden, vermoord. Ze had hem voor zijn voeten geworpen dat hij vreemd ging, wat deze crime passionel een love triangle maakt.

Bangkok Post opent pagina 3 ermee, want BP is een uiterst serieuze krant, die je volgens het motto kunt vertrouwen. [Begrijpt u het verband? Ik niet] Nou, gisteren mooi niet, want in het bericht over suïcides stond in de krant dat het land jaarlijks 800.000 suïcides telt. Had er in eerste instantie overheen gelezen,maar een kritische lezer tikte mij op de vingers. Op de website stond het wel goed: in de hele wereld.

De voorpagina vandaag wordt gedomineerd door een bijna paginabrede foto van de openingsceremonie in Bangkok van het Global Aviation Security Plan, een bijeenkomst ter vergroting van de internationale luchtvaartveiligheid (zie de foto boven). Mede-organisator is de ICAO van de VN. Begin vorige maand streek de ICAO de rode vlag voor Thailand, die in juni 2015 was gehesen omdat de luchtvaart niet voldeed aan alle internationale veiligheidseisen. (Zie de pagina Luchtvaartdienst onder vuur 2)

Openingsverhaal is de verwachting [van BP?] dat een last-minute voorstel om de NACC toestemming te geven telefoontaps te zetten tot felle discussies in het parlement zal leiden. Dat zou onderzoek naar corruptie, ‘ongebruikelijke’ rijkdom en het witwassen van geld aanzienlijk vergemakkelijken. Ga ik overslaan en mag u zelf lezen: NACC ‘snooping’ plan stirs fury. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Dus fluks naar pagina 2, die in het openingsverhaal meldt dat de Belastingdienst in de nieuwjaarsvakantie gaat jagen op uitgaansgelegenheden die zich niet houden aan de verplichte sluitingstijden, zijn gevestigd in verboden zones (zoals bij onderwijsinstellingen) of alcohol schenken aan minderjarigen. De pagina bevat een foto van planten bedekt met mae khaning (rijp) op Doi Inthanon in Chiang Mai, waar de temperatuur gezakt is tot -2 graden. Nog een geluk dat de NuT-redactie daar niet is gevestigd.

Automobilisten die een e-bon met een QR-code hebben gekregen voor een verkeersovertreding, kunnen nu al de boete voldoen via een ATM. Maar een ander plannetje van het Department of Land Transport (DLT), het zogeheten demerit-based points penalty system, moet nog even wachten omdat de DLT nog geen toegang heeft tot de database van de politie. Het bericht is opening pagina 4.

De raad van bestuur van het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) heeft het resultaat van de laatste aanbestedingsprocedure voor de al aangeschafte 489 NGV-bussen (Natural Gas Vehicle, aardgas) goedgekeurd. Dus in de loop van volgend jaar gaan ze eindelijk de weg op ter vervanging van het zootje oud roest dat nu moet doorgaan voor openbaar vervoer. Als volgende staat de aanschaf van nog meer moois op het programma, aangedreven door aardgas of elektriciteit waarvan sprake is (geweest).

Nontiya Krowjatturat en Ronnachai Panchart

Bruidegom doodt bruid 5 dagen voor huwelijk

21 december – Omdat ik een gezonde belangstelling heb voor krimi’s begin ik met de moord in Chumphon, gepleegd door de ‘overspelige’ toekomstige bruidegom. Ik noemde het een crime passionel, maar feitelijk is het dat niet. Moord uit wraak lijkt meer van toepassing.

De krant kopt ‘grisly killing’ (ijzingwekkend) maar Thailand heeft gruwelijker moorden gekend, zoals recent gemeld in de follow-up over de ‘diepvriesman’. Dat lijk was in zeven stukken gezaagd, het bruidje is ‘alleen maar’ gedood.

De politie is op zoek naar de vrouw met wie de man een verhouding had om uit te zoeken of ze betrokken was bij de moord. Geen gekke gedachte om zo je rivale uit te schakelen. De man, Ronnachai Panchart (26), heeft de moord na een hele nacht verhoord te zijn, bekend. Daarna vond op de PD (plaats delict) een reconstructie plaats.

Deze zondag zouden hij en het slachtoffer, Nontiya Krowjatturat (25), elkaar het ja-woord geven. Nontiya werkte in de tandartspraktijk van het Tambon Salui Health Promotion Office in het district Tha Sae (Chumphon). Ronnachai werkt bij het provinciaal elektriciteitsbedrijf in het district Lang Suan [maar nu even niet].

Maandagnacht om 1 uur schoot hij zijn aanstaande in haar woning dood. Het lichaam werd door collega’s gevonden die naar haar op zoek waren gegaan omdat ze niet op haar werk was verschenen. Op camerabeelden is een gemaskerde man te zien die 20 minuten in het huis was.

De vrouw had Ronnachai in zijn huis betrapt met een andere vrouw, wat leidde tot een fikse ruzie. Haar vader heeft verklaard dat ze hem verteld heeft problemen te hebben met haar aanstaande zonder in details te treden.

Ronnachai zegt dat hij onder emotionele druk van Nontiya stond. Ze had hem een ultimatum gesteld met de andere vrouw te breken. Maar dat had hij geweigerd. Niettemin wilde ze het huwelijk doorzetten. Hij heeft tegen de politie gezegd dat hij op de jongere en rijkere vrouw verliefd was met wie hij al enige tijd was omgegaan. Hij had ook een lening van 1 miljoen baht moeten afsluiten voor het huwelijk.

Een oudere broer van Nontiya heeft een lokale verslaggever gebeld en hem verteld dat Ronnachai 700.000 baht van Nontiya’s bankrekening heeft gehaald en goud heeft gestolen, voordat hij haar dood schoot.

Kort nieuws donderdag 21 december

Agenten verkleed als mascotte– Grappige foto op pagina 2 van twee agenten verkleed als mascotte. Ze moeten de campagne ondersteunen die gericht is op vergroting van de veiligheid voor toeristen tijdens de Nieuwjaarsvakantie. De foto staat bij het bericht over de jacht die de Belastingdienst tijdens de vakantie gaat maken op uitgaansgelegenheden die de regels overtreden. Ik stipte dat al aan in het bericht Veel nieuws vandaag in BP.

– Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation zit niet stil. Eerder maakte het bekend dat alcohol en huisdieren verboden zijn in nationale parken en luidruchtige bezoekers geweerd worden. Daar zijn nu zware motorfietsen bij gekomen. Het verbod gaat voor de nieuwjaarsvakantie in. De motorfietsen maken een enorme herrie en verstoren de rust van zowel bezoekers als de dieren die er in het wild leven, zegt DNP-hoofd Thanya.

– De brand die zondag gesticht is een interliner in Yala kan een wraakactie zijn geweest voor de arrestatie van vijf verzetsstrijders waaronder hun leider Sorbree in november, oppert een bron. Sorbree is de rechterhand van Abdulloh, een prominent verzetsstrijder die actief is in drie districten van Yala, waaronder Bannang Sata waar de bus in brand werd gestoken.

De politie heeft op de PD patroonhulzen gevonden van hetzelfde type als gebruikt bij zes aanvallen in Bannang Sata en Than Tho. Inmiddels zijn vier verdachten aangehouden. De theorie dat het om een wraakactie ging, is in strijd met een uitspraak van de commandant van het Vierde Legerkorps dat de brandstichters vermoedelijk geen opstandelingen waren omdat ze zich als gentleman gedroegen.

– Om de volksverzekering die bekend staat als 30-baht programma, betaalbaar te houden, dient de regering de belastingvoordelen die investeerders van de Board of Investment krijgen te verminderen en over te hevelen naar de kas van de UHC. Deze suggestie deed een bestuurslid van het National Health Security Office tijdens een seminar ter herdenking van de dood 10 jaar geleden van Sanguan Nittayaramphong, een gerespecteerde plattelands arts die de basis legde voor de verzekering.

De 30 baht verzekering, officieel Universal Healthcare Coverage Scheme (UHC), werd in 2002 gevormd voor Thai die niet verzekerd zijn via de twee andere verzekeringen voor werknemers in de particuliere sector en ambtenaren. Kannikar suggereerde ook de BTW te verhogen voor dit doel. (Zie ook de pagina Gezondheidszorg 2)

– Het National Astronomical Research Institute of Thailand opent in februari in de provincie Chachoengsao een regionaal observatorium ter gelegenheid van de voorspelling van een volledige zonsverduistering 150 jaar geleden door koning Rama IV. Drie jaar geleden opende het instituut al een observatorium in Nakhon Ratchasima. Nog eens drie staan op het verlanglijstje: in Khon Kaen, Phitsanulok en Songkhla.

Volgend jaar organiseert het instituut een groot evenement om eer te bewijzen aan Rama IV, die bekend staat als de vader van de astronomie van Thailand. 2018 is daarvoor uitermate geschikt vanwege enkele unieke astronomische verschijnselen. In juli staat Mars sinds 13 jaar het dichts bij de aarde. In januari staan de aarde en maan het dichts bij elkaar, wat voor een Super Full Moon zorgt. De maan lijkt dan 14 keer groter dan normaal en schijnt 13 procent helderder.

– De regering verwacht dat in juni volgend jaar het verbod op politieke activiteiten volledig wordt opgeheven, nadat de organieke wet op de verkiezing van parlementsleden van kracht is geworden.

Regeringswoordvoerder Sansern heeft dit gezegd naar aanleiding van vragen van politici om meer details over wat premier Prayut dinsdag heeft gezegd. Hij maakte bekend artikel 44 van de interim-grondwet te zullen inzetten om de bestaande 69 politieke partijen in de gelegenheid te stellen tijdig voorbereidingen voor de verkiezingen te treffen en het vormen van nieuwe partijen te vergemakkelijken (zie het bericht van gisteren Prayut laat de (politieke) touwtjes vieren). De versoepeling van het verbod wordt binnenkort verwacht.

– De commissie politiehervormingen stelt de vorming van een speciaal panel voor dat belast wordt met de behandeling van klachten van politieofficieren over onbillijke behandeling, zoals overplaatsingen. Indien het panel de klacht gegrond acht, dient de klager zijn oude post terug te krijgen van zijn commandant of de Police Commission. Eind deze maand neemt het kabinet een besluit over het voorstel, zodat het voor de reshuffle (overplaatsingsronde) van 2018 van kracht kan worden.

– De moeder van Sutin Tharatin, een anti-Thaksin demonstrant, heeft de DSI gevraagd onderzoek naar de dood van haar zoon te doen. Sutin werd drie jaar geleden dood geschoten toen hij in Bang Na (Bangkok) op een truck stond na een groep demonstranten geleid te hebben die de voorverkiezingen hadden verhinderd.

Gisteren deed moeder Tharatin het verzoek in gezelschap van Thosapol Kaeothim, een prominent lid van de zogeheten People’s Democratic Force to Overthrow Thaksinism. Ze zegt al die tijd al te wachten op de resultaten van een politieonderzoek en wil dat de DSI de moord als special case behandelt. De huidige politiechef van Bang Na kan niets zeggen over de gemaakte voortgang omdat hij pas in dienst is getreden.

De vermeende dader overleed onder verdachte omstandigheden in een politiecel. Zijn moeder vermoedt dat hij gemarteld is, maar volgens de politie is hij overleden aan een astma aanval. Thosapol denkt dat hij verrmoord is om te voorkomen dat hij de mastermind achter de moord op Sutin zou noemen.

– Het ministerie van Defensie ontkent dat het een Facebook pagina heeft geopend met een naam die suggereert dat de pagina tot doel heeft steun te verwerven voor vice-premier Prawit. De vice-premier tevens minister van Defensie ligt onder vuur vanwege de dure klokjes die hij bezit en ontbreken op de vermogensverklaringen die hij bij de NACC heeft ingeleverd.

De Facebook pagina, die Man Chai Khon Thai Thang Phaendin Chia Lung Pom heet (We zijn vol vertrouwen dat de gehele natie Uncle Pom steunt), zou een reactie zijn op verzoeken aan de NCPO om Prawit te schorsen. Pom is Prawit’s bijnaam. Defensie-woordvoerder Kongcheep roept de makers van de FB-pagina op ermee te stoppen.

– Een apotheker in Udon Thani is in een undercover operatie aangehouden op verdenking van de illegale verkoop van alparazolam, een medicijn dat misbruikt kan worden om zich seksueel te vergrijpen aan vrouwen, wanneer het in een drankje wordt gedaan. Ze verkocht het medicijn via een website waarop ook seksspeeltjes zijn te koop.

De vrouw werd in haar apotheek aangehouden, die volgens de politie dient als front om de illegale verkoop te verhullen. Bij de arrestatie is een groot aantal medicijnen in beslag genomen, zoals valium, royonol, rivotril en prenarpil. De vrouw heeft bekend. De politie schat dat ze 2 miljoen baht aan schade heeft veroorzaakt. In 2014 is de vrouw voor een soortgelijk incident gestraft door de Pharmacy Council of Thailand.

– Thailand en Maleisië zijn topbestemmingen voor miljoenen migranten uit de Aseanlanden, daar de baankansen en de sterkere economie een betere levenskwaliteit bieden, zegt een rapport van de International Labour Organisation. Het rapport waarschuwt daarentegen voor het probleem van ongeschoolde werkers die het land inkomen door gebruik te maken van mazen en discrepanties in het systeem. Gewetenloze agenten helpen ongedocumenteerde werkers bij hun gang naar beide landen. (Zie ook de pagina Migranten 2)

– De regering heeft geen plannen de tarieven in het openbaar vervoer te verhogen. Premier Prayut zei gisteren dat de exploitanten de hogere kosten zelf moeten betalen.

– Ten slotte nog een kort bericht over Bangkok. De gemeente is een project begonnen om het gebruik van hoofdwegen en trottoirs in alle vijftig districten te reguleren. Het project draagt de naam 5 Nos  wat betrekking heeft op vijf verboden zoals rijden op trottoirs.

Nieuws van de website in 1 regel

• ‘Dode’ man is springlevend en wil zijn identiteit terug
• Toon arriveert in Lampang; opbrengst marathon 900 mln baht


 

Mekong protest tegen opblazen rotsen

China wijst opblazen rotseilandjes in Mekong nu af

20 december – De wonderen zijn de wereld nog niet uit, want China dringt niet langer aan op het opblazen van rotseilandjes in de Mekong. Dat opvallende en onverwachte nieuws maakte minister Don (Buitenlandse Zaken) gisteren bekend, nadat hij was teruggekeerd uit Yunan, waar hij vrijdag de 3rd Mekong-Lan Chang Foreign Ministers’ Meeting had bijgewoond.

De Chinese autoriteiten zijn tot het inzicht gekomen dat de bewoners in het Noorden, en met name degenen die langs de rivier wonen, erdoor gedupeerd zouden worden. De Chiang Khong Conservation Group heeft er sinds het plan bekend werd, al voortdurend op gehamerd dat de operatie het ecosysteem van de rivier zou schaden, waardoor het levensonderhoud van de omwonenden in gevaar dreigde te komen.

Zoals al vele malen eerder gemeld had het opblazen van de rotseilandjes, een schilderachtig deel van de majestueuze rivier, tot doel de bevaarbaarheid voor grote vrachtschepen te verbeteren. In het droge seizoen worden die in het Thaise deel van de rivier gehinderd. China heeft lange tijd aangedrongen op maatregelen ten faveure van zijn eigen vrachtvaarders. In september deed het Chinese bedrijf CCCC Second Harbour Consultants Co onderzoek. Het bedrijf concludeerde dat op vijftien plaatsen rotseilandjes in de weg lagen.

De Thaise milieugroep heeft er altijd op gewezen dat opblazen helemaal niet nodig is. Grote schepen kunnen de barrière mijden door op twee plaatsen in Chiang Saen (Chiang Rai) hun lading te lossen. Een ander alternatief is de vracht over de weg te vervoeren sinds de Highway R3A een directe verbinding tussen China en Thailand vormt.

Bangkok Post zet het goede nieuws op pagina 4, wat een indicatie is van het belang dat ze eraan hecht: weinig dus. Maar BP besteedt er wel haar hoofdredactioneel commentaar aan, dus dat pleit weer voor de krant. (Zie verder Mekong Brood uit het water)

Opening vandaag is het besluit van premier Prayut om politieke partijen toe te staan voorbereidingen voor de verkiezingen te treffen. De politieke partijen dringen daar al op aan sinds de organieke wet op politieke partijen in oktober van kracht is geworden. Ze waren bevreesd in tijdnood te komen omdat de wet nieuwe eisen aan hen stelt.

Ik zal het deze keer geen ‘politiek gezeur’ noemen, want de internationale gemeenschap hecht grote waarde aan de verkiezingen die gepland zijn voor november 2018, en herstel van de democratie. De EU besloot onlangs de politieke contacten ‘op alle niveaus’ geleidelijk te hervatten, waaronder mogelijk ook de geschorste besprekingen over een vrijhandelsovereenkomst. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Foto: Protest in januari dit jaar tegen het opblazen van de rotseilandjes.

Prayut laat de (politieke) touwtjes vieren

20 december – Bangkok Post is een krant die graag aanschurkt tegen de autoriteiten en de nieuwsagenda door hen laat bepalen. De krant zou heel wat dunner zijn als regering en topambtenaren niet dagelijks voor nieuws zorgen, althans wat zij zelf als nieuws beschouwen. Het wekt dan ook geen verbazing dat BP vandaag opent met het nieuws dat premier Prayut op politiek gebied de touwtjes lijkt te vieren. Eigenlijk is dat verrassend nieuws want Prayut hield zich lange tijd op de vlakte.

Maar laten we niet te vroeg juichen. Het besluit is gebaseerd op artikel 44 van de interim-grondwet, het zogeheten ‘dictators artikel’ dat Prayut absolute macht geeft. Maar hij heeft nog niet gezegd wanneer het van kracht wordt. Hij zei gisteren: ‘We volgen de roadmap [naar democratie]. Wanneer de organieke wet op de verkiezing van parlementsleden in werking treedt, zijn verkiezingen onvermijdelijk.’

Concreet houdt het besluit in dat politieke partijen de gelegenheid krijgen zich voor te bereiden op de verkiezingen. De in oktober van kracht geworden organieke wet op politieke partijen stelt enkele nieuwe, voornamelijk adminstratieve eisen die nogal tijdrovend zijn, zoals het bijwerken van de ledenlijst. De wet schrijft voor dat de partijen binnen 90 dagen na de inwerkingtreding van de wet een opgave moeten doen van het aantal leden en kwalificaties [?] van alle partijleden.

De 90-dagen deadline wordt in de NCPO-order aangepast, zodat de huidige partijen meer tijd hebben hun ledenlijst bij te werken. Volgens de organieke wet moeten partijen uiterlijk 5 januari 500 leden hebben, contributies hebben geïnd, fondsen van niet meer dan 1 miljoen hebben geregistreerd, partijleiders en -functionarissen hebben gekozen, een partijprogramma hebben gemaakt, provinciale afdelingen hebben opgericht en voorbereidingen hebben getroffen voor de primaries.

Regeringswoordvoerder Sansern zei gisteren te verwachten dat artikel 44 voor de jaarwisseling wordt toegepast. Het besluit heeft ook betrekking op nieuwe partijen die pas opgericht mogen worden wanneer ze 500 leden hebben geworven. Voor het houden van partijvergaderingen moet aan de NCPO toestemming worden gevraagd.

Volgens het hoofd van het juridisch team van voormalig regeringspartij Pheu Thai ligt de schuld van alle problemen bij de NCPO en niet bij de organieke wet. ‘Waarom het probleem laten gebeuren gezien de oproep van de partijen om het verbod [op politieke activiteiten] op te heffen.’

Prayut wijdde gisteren ook enkele woorden aan de berichten over de vorming van een door het leger gesteunde politieke partij. ‘Als er een complot is om dat te doen, heeft het niets met mij te maken. De door het leger gesteunde partijen in het verleden zijn mislukt omdat ze geen steun kregen van de bevolking, dus is het niet nodig nu een soortgelijke partij te vormen. De gesprekken over een militaire partij zijn waarschijnlijk bedoeld om mensen de regering te laten haten.’ (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kim Jong-hyun

Kort nieuws woensdag 20 december

– De suïcide van de Koreaanse zanger Kim Jong-hyun (27) maandag, lead vocalist van de populaire K-pop band, roept bij het Department of Mental Health de vrees op dat jonge Thai zijn voorbeeld zullen volgen. De dienst heeft gisteren in een verklaring ouders gewaarschuwd hun kinderen goed in de gaten te houden of ze zich anders zijn gaan gedragen na het nieuws vernomen te hebben. Copycat suïcides zijn bekend van mensen die al suïcide overwegen.

Diensthoofd Boonruang zegt dat jaarlijks in de hele wereld 800.000 personen de hand aan zichzelf slaan. [De krant schrijft: in Thailand, de website heeft het goed] Verwacht wordt dat dit aantal in 2020 is gestegen naar 1,5 miljoen. Het aantal pogingen is dan twintig maal zo hoog. Waarschuwingssignalen zijn veel huilbuien, zwijgzaamheid en praten over zelfmoord. ‘Suïcide plegen is iets wat we kunnen voorkomen’, zegt hij, ‘door symptomen van depressie te behandelen. Het is belangrijk om met familie, vrienden en psychologen te praten als je je depressief voelt.’ De fanclub van de band overweegt een making-merit ceremonie te beleggen.

– Zeven burger- en pro-democratie groepen hebben het Constitutional Court een uitspraak gevraagd over het verbod van de junta op bijeenkomsten van meer dan vijf personen en de toestemming die het leger heeft gekregen personen zeven dagen zonder rechtbankbevel in voorarrest te houden. Ze menen dat beide besluiten in strijd zijn met de grondwet, die vrijheid van vergadering garandeert.

– Nieuwe verdachten in de verduistering van gelden uit het tempelfonds. De NACC maakte gisteren bekend drie functionarissen van het National Office of Buddhism (NOB) en een burger te verdenken van onregelmatigheden bij de toekenning van gelden aan de Chanang Choen tempel.

De tempel kreeg in 2014 en 2015 een bijdrage onder de voorwaarde dat een deel werd terug gestort op een bankrekening van de naaste medewerker van voormalig NOB-directeur Nopparat. De financiering werd destijds goedgekeurd door een andere NOB-directeur.

Tot nu toe heeft de NACC negen verdachten geïdentificeerd. Ze zijn opgeroepen voor verhoor. Naar 35 tempels wordt onderzoek gedaan. In totaal wordt het verlies geschat op 203 miljoen baht. Het tempelfonds is onder andere bestemd voor renovatiewerk en nieuwbouw. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

– Het is opening pagina 2, maar het enige nieuws is dat premier Prayut morgen het startsein geeft voor de aanleg van de eerste sectie van 3,5 kilometer van de Thai-Sino hogesnelheidslijn Bangkok-Nakhon Ratchasima. Het gaat om het tracé tussen Klang Dong en Pang Asoke dat op vlak terrein ligt. Omdat de werkzaamheden overeen komen met wegenaanleg, wordt het aangelegd door het Highways Department. De kosten bedragen 425,94 miljoen baht.

Het werk aan het eerste stukje duurt zes maanden. Daarna volgt een tracé van 11 km, waarvan de aanleg in augustus begint, een sectie van 119,5 km gepland voor november en een van 119 km, te beginnen in januari 2019. De gehele lijn kost 179 miljard baht. (Zie ook de pagina Spoorwegen 2)

– De regering wil 1.900 vissersboten kopen om vissers tegemoet te komen die lijden onder de nieuwe strenge regels voor de visserij. De stuurgroep visserijbeleid heeft dit in principe besloten. Maar ze heeft niet bekend gemaakt hoeveel dat gaat kosten. Mogelijk financieringsbronnen zijn geïncasseerde legeskosten ad 130 miljoen baht bij het verlenen van vergunningen aan de commerciële visserij en een zachte lening van 650 miljoen baht van de Government Savings Bank.

De 1.900 boten liggen al twee jaar werkeloos aan de kant, nadat de EU Thailand een gele kaart had gegeven voor overtreding van de IUU regeling. Sinsdien zijn wetten aangepast en wordt het principe maximum sustainable yields toegepast om overbevissing te voorkomen. Het maximaal aantal visdagen per jaar is daarom teruggebracht van 300 naar 210.

Op de steun is aangedrongen door de Thai Fishery Association, een bundeling van 57 netwerken van vissers. Onlangs dreigde de vereniging naar het Government House te marcheren om de regering onder druk te zetten. (Zie verder de pagina De vis wordt duur betaald)

– Een dag nadat in Yala een interliner in brand is gestoken, zijn flyers opgedoken waarop automobilisten worden bedreigd als ze geen ‘road fee’ betalen. Secretaris-generaal Wanlop van de NSC weet niet of de brandstichting en de verspreiding van de flyers met elkaar verband houden. De tekst is niet geschreven in het Jawi, de taal die door opstandelingen wordt gebruikt bij misdrijven. Volgens een bron zijn vier verdachten van de brandstichting aangehouden. (Zie verder het bericht van gisteren Brandstichting interliner mogelijk geen werk van opstandelingen)

– De strijd tegen rijden onder invloed van alcohol en drugs tijdens de nieuwjaarsvakantie en illegale uitgaansgelegenheden wordt grootscheeps aangepakt. Ruim 90.000 agenten zijn opgetrommeld om die dagen dienst te doen. Nou, met zo’n grote inzet moet het wel lukken het aantal verkeersslachtoffers tijdens de ‘gevaarlijke dagen’ terug te dringen.

Behalve de politie gaan ook vrijwilligers en leden van civiele netwerken op pad om de hordes reizigers te helpen. De festiviteiten beginnen volgende week. Het leger heeft legerbases in veel provincies gevraagd hun deuren te openen voor automobilisten die uitgeput zijn na uren, vaak in de file, gereden te hebben.

Evenals voorgaande jaren voert de politie weer de campagne Leave Homes with Police. Huiseigenaren die tijdens de vakantie in hun geboortedorp zijn, kunnen zich opgeven voor regelmatige controle van hun bezit. Via een Line app kan de politie direct met hen contact opnemen. Vorig jaar maakten 70.000 huiseigenaren gebruik van de service.

– De DSI heeft enkele verdachten van het Pegasus Gold Ponzi scheme opgepakt, een piramideconstructie die de slachtoffers ruim 1 miljard baht heeft gekost. Hoofdverdachte is Suttha Norsakulkom, die via PMB Pegasus (Thailand) Ltd en Pegasus Bullion Ltd opereerde. Die bedrijven beweerden in het buitenland in goud te handelen, maar volgens de DSI bestaan ze niet legaal.

DSI-hoofd Paisit waarschuwt nog maar eens: Trap niet in de praatjes van mensen die hoge rendementen in korte tijd voorspiegelen. Ga na of de bedrijven legaal zijn geregistreerd en eerder zijn vervolgd voor fraude.

– De DSI onderzoekt of een kolenimporteur documenten heeft vervalst om een lening van 12 miljard baht bij de Krungthai Bank af te sluiten. De bank zegt bewijs te hebben dat Energy Earth Plc vervalste cognossementen van kolenverschepingen uit Indonesië bij de aanvraag gebruikte.

Volgens een bron bij de DSI kampt het bedrijf met liquiditeitsproblemen en heeft het een schuld opgebouwd van 47 miljard baht. De RvB van het bedrijf heeft de Bankruptcy Court om een betalingsregeling gevraagd.

– Staatssecretaris Pailin (Transport) dringt er bij de Port Authority of Thailand op aan de uitbreidingsplannen voor de haven van Laem Chabang (Chon Buri) ter hand te nemen om de ontwikkeling van de Eastern Economic Corridor (EEC) bij te houden.

De derde fase is in afwachting van de EHIA (Environmental Health Impact Assessment). Ze roept gemengde reacties op van milieuactievoerders en omwonenden omdat ze voornamelijk bestaat uit het opspuiten met zand op enkele honderden rai kustlijn. De EHIA en offertes voor het werk zijn eind volgend jaar afgerond.

De haven van Laem Chabang verwerkt jaarlijks 7,68 miljoen 20-voets equivalent eenheden (TEU) aan vrachtcontainers. De afgelopen drie tot vier maanden is de aanvoer gestegen, zegt Pailin. Volgend jaar wordt een verdere stijging verwacht, dus is het van belang dat de werkzaamheden tijdig worden uitgevoerd.

– In het Saen Saep kanaal (Bangkok) wordt op 412 plaatsen afvalwater geloosd, blijkt uit een onderzoek van het Pollution Control Department. De grootste vervuilers zijn hotels (38,6 pct), gevolgd door condominiums (25 pct), ziekenhuizen (20,4 pct) en de rest zijn restaurants en kantoren. Naar huishoudens is geen onderzoek gedaan.

De 49 ergste vervuilers worden vervolgd, zegt PCD directeur-generaal Sunee. Ze moeten elke dag een boete van 2.000 baht betalen totdat ze hun zaakjes in orde hebben. De overige 363 zijn gewaarschuwd.

Het Saen Saeb kanaal is een van de belangrijkste waterwegen in Bangkok. Het 72 km lange kanaal loopt door 21 districten. De autoriteiten zijn harder gaan optreden tegen de watervervuiling. In het veleden konden kinderen nog veilig zwemmen in de khlongs. De PCD inspectie was deel van het masterplan van de regering om de waterkwaliteit van twaalf kanalen in Bangkok te verbeteren.

Prayut toont zijn Seiko van 250.000 baht.

– Ik eindig met pagina 3, maar houd het kort want de de deadline die ik mezelf heb gesteld van 12 uur nadert.

Premier Prayut distantieert zich van de rel over de dure horloges van vice-premier Prawit. Gisteren toonde hij zijn eigen horloge, een Seiko van 250.000 baht. ‘Is het cool als ik die draag? Ik draag het al heel lang en het werkt nog steeds goed. De volgende keer draag ik er een om mijn nek, maar dat wordt een wekker.’ Uit de vermogensverklaring van Prayut blijkt dat hij negen klokjes bezit, onder andere een Patek Philippe met een witgouden body van 900.000 baht.

– De organieke anti-corruptie wet komt morgen in behandeling bij de NLA (parlement). Ongetrouwde partners van ambtsdragers worden nu ook verplicht hun vermogen aan de NACC op te geven. Maandag boog een parlementscommissie zich tien uur over het wetsvoorstel. De nieuwe regel is een reactie op de gewoonte van ambtsdragers in het verleden om hun vermogen te verbergen door het onder te brengen bij hun vriendin. In sommige gevallen scheidden ze zelfs van hun echtgenote.

– De familie van de overleden cadet Pakapong heeft bij de politie in Nakhon Nayok aangifte gedaan tegen de Armed Forces Academies Prepatory School. De familie wil geen details van de aangifte bekend maken. Die zijn voor dit moment vertrouwelijk. Maar er wordt al weer gelekt: een bron zegt dat de aangifte betrekking heeft op de doodsoorzaak. (Zie verder de pagina Martelingen in de kazerne)


 

Het in 6 stukken gezaagd lichaam wordt afgevoerd voor een autopsie

43 jaar cel voor verdachte in moordzaak ‘diepvriesman’

19 december – In een van de mooiste Krimi’s van Thailand is gisteren vonnis gewezen. De 64-jarige Amerikaan La Fon heeft een gevangenisstraf gekregen van 43 jaar en 10 maanden wegens poging tot moord op een politieagent bij zijn arrestatie, vervalsing van paspoorten en het verbergen van het lichaam van een vermoorde Amerikaanse zakenman, dat in zes stukken acht jaar bewaard was in een diepvrieskist.

Veroordeelde Amerikaan in diepvrieszaakLa Fon (op de foto rechts) en twee andere Amerikanen werden in september vorig jaar gearresteerd in een pand aan Sukhumvit Soi 56 na een tip dat het gebruikt werd door een bende paspoortvervalsers. Daarbij stuitte de politie bij toeval op het lijk. Wie de moord heeft gepleegd, is onduidelijk. Geen van drieën is daarvoor vervolgd. La Fon heeft alleen bekend het lichaam verborgen te hebben.

De zaak tegen de anderen is geseponeerd wegens gebrek aan bewijs, maar ze blijven wel in voorlopige hechtenis in afwachting van een beroep. Ze hadden het pand gehuurd waarin het lijk werd gevonden, en één had een vervalst paspoort. Zie voor alle voorgaande berichten over deze gruwelijke zaak de pagina Diepvriesman.

N.B. In het websitebericht is La Fon een Ier. Hij zou ook veroordeeld zijn voor de moord.

Wat heeft Bangkok Post in petto vandaag?

19 december – Veel nieuws vandaag in Bangkok Post: 16 nieuwsberichten, verdeeld over vier pagina’s. De krant opent niet met de zaak van de ‘diepvriesman’, maar met politiek gezeur over de organieke wet op politieke partijen. Die kwestie is aangezwengeld door Suthep Thaugsuban, voormalig PDRC-leider, en Paiboon Nititawan, hoofd van het People’s Network for Reform.

Partijleider Abhisit (Democraten) krijgt van de krant alle gelegenheid om zijn ongenoegen over hun actie te ventileren. Van de krant wel, maar van mij niet. Sla ik dus over. Verder twee grote foto’s van een protest van kooplieden op de Chaloemlap markt. De vlam sloeg in de pan toen arbeiders begonnen hun kraampjes te slopen die moeten wijken voor een nieuw ontwikkelingsplan. Ze blokkeerden de straat, waardoor het verkeer in de knoop raakte. Agenten in burger maakten een eind aan de commotie.

Op pagina 2 vier berichten die we in de journalistiek een follow-up noemen. Ze gaan over de interliner die in Yala in brand is gestoken, de dood van cadet Pakapong, de horloge-affaire van vice-premier Prawit en de Mangmoom, de Thaise OV-kaart.

Evenals de voorpagina opent pagina 3 met politiek gezeur. Twee vice-premiers ontkennen dat een politieke partij in de maak is, die gesteund wordt door het leger. Omdat de uitdrukking luidt ‘Twee weten meer dan één’ moet het wel waar zijn.

Het meeste nieuws staat op pagina 4, dus dat wordt nog hard werken voor uw redacteur. Opening: De politie maakt de plannen bekend voor de verkeersveiligheid rond de jaarwisseling. Verder onder andere een follow-up over de buszaak, oftewel de aanschaf van 489 NGV (aardgas) bussen voor het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok, een zaak die zich maar blijft voortslepen. De MRTA, exploitant van de Blue Line, dreigt importeur Bestlin voor de rechter te slepen wanneer het bedrijf niet snel 84 bussen uit haar werkplaats in Huai Khwang weghaalt. Ze staan in de weg voor de aanleg van de Orange metrolijn.

Ten slotte, maar dat staat niet in de krant: Het is – zeg maar gerust – bitterkoud in Bangkok deze ochtend. Misschien toch maar een warme trui kopen, niet bepaald een kledingstuk dat je uit Nederland naar Thailand meeneemt.

Familie overleden cadet blijft weg bij legercommissie

19 december – Gelijk hebben ze, de nabestaanden van cadet Pakapong, om niet in te gaan op de uitnodiging voor een gesprek over diens dood met de commissie die onderzoek heeft gedaan. Want ze zijn van plan naar de rechter te stappen om het leger aansprakelijk te stellen voor zijn dood.

De commissie mag dan geconcludeerd hebben dat hij is overleden aan een acute hartstilstand, de familie vermoedt [lees: weet eigenlijk wel zeker] dat hij mishandeld is, een in het leger niet ongebruikelijke methode om rekruten te straffen.

Thanchaiyan Srisuwan, opperbevelhebber der strijdkrachten, doet het [nog?] niet in zijn broek voor de rechtsgang. De ouders hebben alle recht om de dood van hun zoon voor de rechter te brengen, zegt hij. Ze kunnen wat hem betreft ook om een aanvullend onderzoek vragen door de legercommissie, waarbij enkele technische zaken behandeld zouden kunnen worden door specialisten, zoals artsen.

De onderzoekscommissie heeft met 42 personen gesproken, waaronder ouderejaars studenten [van de Armed Forces Academies Preparatory School], die bevoegd zijn de eerstejaars te disciplineren [lees: straffen] als ze de regels overtreden. Vrijdag maakte de commissie haar bevindingen bekend: hartaanval, geen gevolg van thamrong winai (handhaving van de discipline). Alhoewel hij twee dagen voor zijn dood werd gedisciplineerd, was de straf volgens de commissie niet levensbedreigend.

Commissievoorzitter Chawarat opperde de mogelijkheid dat Pakapong ‘een of andere’ vorm van een hartaandoening had, hoewel dit niet bij de autopsie is vastgesteld. Wel zijn kneuzingen en een gebroken rib gevonden, maar daarvoor heeft de commissie een verklaring. De kneuzingen kunnen het gevolg zijn van de val van een trap en de gebroken rib van een reanimatiepoging.

Pakapong’s zuster zei vrijdag dat de conclusies van de onderzoekscommissie niet nieuw zijn. De familie wacht liever op een heronderzoek van Pakapong’s interne organen. Dat kan licht werpen op de doodsoorzaak.

Chawarat vindt een gesprek met de familie nog steeds nodig. ‘Als ze het onderzoekspanel niet vertrouwen , hoor ik graag waarom. Als de familie een gesprek blijft afwijzen, hebben we geen gelegenheid om tot een vergelijk te komen.’  (Alle voorgaande berichten zijn te vinden op de pagina Martelingen in de kazerne)

Uitgebrande bus

Brandstichting interliner mogelijk geen werk van opstandelingen

19 december – Commandant Piyawat van het Vierde Legerkorps vermoedt dat de mannen die in Yala een interliner bus in brand staken, geen opstandelingen waren, want ‘ze gedroegen zich als gentlemen, deden de passagiers geen kwaad en hielpen hen zelfs bij het uitstappen’.

Hij acht het mogelijk dat het incident te maken had met een conflict tussen busbedrijven. Betong, de vertrekplaats van de bus, maakt deel uit van het triangle economy city beleid van de regering, waardoor het toerisme kan toenemen, hetgeen kan leiden tot conflicten over nieuwe concessies.

De politie heeft enkele verdachten die in het gebied wonen, verhoord waaronder de eigenaar van een huis waar een boom gekapt is om de weg te blokkeren, en de eigenaar van een benzinestation. Ze houdt nog steeds rekening met de mogelijkheid dat de brandstichters opstandelingen waren onder leiding van een bekende Runda Kumpulan Kecil guerillaleider.

Piyawat heeft de lokale autoriteiten gevraagd het dorpshoofd van Ban Kasod te ontslaan, die zegt geen weet te hebben gehad van de aanval. Het hoofd van de Yala busterminal heeft alle interprovinciale busdiensten geschorst totdat ze veilig worden geacht.

Merkwaardig toeval: De bestuurder en conducteur van Siam Transport Co maakten een zelfde incident mee in 2014. (Zie verder het bericht van gisteren Wat biedt BP nog meer?)

Kort nieuws dinsdag 19 december

– De regering meet met twee maten in haar onderzoek naar het vermogen van vice-premier Prawit, zegt woordvoerder Anusorn Iamsa-ard van voormalig regeringspartij Pheu Thai. ‘De bevolking wacht op Prawit voor een verklaring van het bezit van zijn luxe kleinoden. Hoe langer hij zich stil houdt, des te meer zal dat het image van de regering schaden.’

‘Onderzoeken tegen opponenten van de regering worden altijd snel uitgevoerd, maar onderzoeken naar kabinetsleden verlopen doorgaans traag. Als het om politici was gegaan, zouden ze al enkele keren voor verhoor zijn opgeroepen. Maar met onderzoeken naar personen uit dezelfde clique wordt geen haast gemaakt.’

Prawit heeft lolPrawit heeft van de NACC 30 dagen de tijd gekregen om uit leggen hoe hij aan de peperdure Richard Mille horloges en een diamanten ring is gekomen en waarom hij die niet opgegeven heeft op zijn (voor kabinetsleden en hoge ambtenaren verplichte) vermogensverklaring aan de NACC. (Zie voor voorgaande berichten de pagina Corruptie 5)

– De invoering van de mangmoom (spidercard, de Thaise OV-kaart) zal spoediger verlopen dan verwacht, daar enkele vormen van openbaar vervoer eind volgend jaar geïntegreerd worden. De Green Line van de skytrain [?], de ondergrondse Blue Line (Hua Lamphong-Tao Poon) en de verhoogde Purple Line (Khlong Bang Pai-Tao Poon) gaan vanaf november ook gebruik maken van de spinkaart.

Zoals eerder gemeld komen de stadsbussen van Bangkok en de ARL als eerste in juni aan de beurt. De installatie van de kaartlezers verloopt er volgens planning. De BMTA, het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok, verwacht dat de eerste 800 bussen volgende maand zijn uitgerust met een kaartlezer, gevolgd door 700 in februari. Alle 2.600 hebben in april een kaartlezer.

De Expressway Authority of Thailand en het Highways Department treffen voorbereidingen voor de aankoop van lezers, die zowel de Mangmoom kunnen lezen als de easy pass kaarten op tolwegen.

– De twee mannen uit Laos die vorige week probeerden 91,4 miljoen baht over de grens naar Laos te smokkelen staan liever Thailand toe het geld in beslag te nemen dan te vertellen van wie ze geld kregen, aldus een douanebeambte.

Volgens het tweetal hebben ze een geldwisselbedrijf en waren ze op de terugweg van de Krungthai bank in Nong Khai waar ze US$ 2,8 miljoen gewisseld hadden. Over de bron van het geld wilden ze niets zeggen, maar het ging niet om drugsgeld.

Ze werden op 12 december aangehouden in de grenspost bij de First Thai-Lao Frienship brug. Het geld was verstopt in melkkartonnetjes en onder de motorkap van hun Toyota Land Cruiser. [Het bericht noemt nu 98 miljoen baht] De wagen en het geld zijn in beslag genomen. Beiden werden op borgtocht vrijgelaten onder voorwaarde dat ze Nong Khai niet verlieten.

De douane gelooft hun verhaal niet en onderzoekt of ze betrokken waren bij andere illegale activiteiten. Reizigers dienen contant geld aan te geven als ze meer dan de tegenwaarde van 450.000 baht in of uit Thailand bij zich hebben. (Gecorrigeerd bericht. De vorige versie klopte niet)

– Het leger houdt de activiteiten van anti-regerings groepen in het Noordoosten scherp in de gaten met het oog op de jaarwisseling en de verkiezingen van volgend jaar. Commandant Thanakorn van de 2nd  Army Region, een gebied waar veel dissidenten zich verborgen zouden houden, verwacht geen incidenten. Soldaten hebben er met opponenten gesproken en misverstanden over het regime weggenomen. Op qua veiligheid gevoelige plaatsen zijn camera’s geïnstalleerd. Groepen die verdraaide informatie over de regering hebben verspreid, zijn gewaarschuwd.

De 2nd Army Region onderzoekt ook of naar het buitenland gevluchte dissidenten in regelmatig contact staan met sympathisanten in het Noordoosten. Cambodja verleent medewerking bij het traceren van deze elementen die zich er schuil houden.

Alhoewel lange tijd niets gehoord is van de bekende roodhemd hardliner Kotee gaat Thanakorn ervan uit dat hij nog leeft. Kotee zou naar verluidt overleden zijn. De politie legt een verband met de recente wapenvondst in Chachoengsao en Kotee en zijn groep.

– Watana Muangsook, voormalig Pheu Thai minister van Sociale Zaken, heeft gisteren in de strafrechtbank onschuldig gepleit tijdens een eerste onderzoek van bewijsmateriaal in een zaak die betrekking heeft op zijn opmerkingen over de verdwenen plaquette op de Royal Plaza ter herinnering aan de Siamese revolutie van 1932. Watana, die vrij is op borgtocht, zegt alleen maar berichten op Facebook te hebben geplaatst over de plaquette zonder kwade bedoelingen te hebben gehad.

Watana wordt vervolgd wegens majesteitsschennis en overtreding van de Computer Crime Act. De plaquette bleek in april verwijderd te zijn en vervangen door een andere. Onderzoek door de gemeente heeft geen dader opgeleverd. In oktober volgend jaar begint de behandeling met het horen van elf getuigen in zeven zittingen. (Zie verder de pagina Majesteitsschennis)

– De politie neemt vanaf 28 december de motorfiets in beslag van bestuurders die geen helm dragen. Ze worden pas teruggegeven als ze kunnen aantonen dat ze een helm bezitten. RTP adjunct-hoofd Srivara maakte gisteren bekend dat de politie tijdens de nieuwjaarsvakantie weggebruikers streng controleert op naleving van de verkeersregels, maar dat zegt de politie elk jaar. De focus ligt op dronken bestuurders. Er komen meer controleposten waar voertuigen en bestuurders worden gecontroleerd. En verder laat ik het bericht schieten onder het motto Geen woorden, maar daden.

– Poezen en honden zijn niet welkom in nationale parken, waarschuwt de DNP, die bang is dat ze de dieren die er in het wild leven, besmetten. In het verleden is dat wel gebeurd tijdens lange vakanties, zoals de nieuwjaarsvakantie, zegt directeur Songtham. De dieren mogen ook niet gevoederd worden.

– Het Tweede Legerkorps assisteert forest rangers bij de strijd tegen het illegaal kappen van bomen in nationaal park Thap Lan (Nakhon Ratchasima). De hulp is een reactie op het sterk toegenomen aantal arrestaties van Cambodjanen die gehuurd zouden zijn om er phayung (Siamese rosewood, palissander) te kappen. Phayung is een gewilde houtsoort waarmee veel geld valt te verdienen op de zwarte markt.

Op 27 en 28 november werden 39 Cambodjanen aangehouden die in dorpen om voedsel bedelden. Anderen zouden zich nog verborgen houden in het bos. In de gehele novembermaand zijn 200 Cambodjanen aangehouden. Zij hebben bekend dat ze gehuurd waren om het hout te kappen.

Vorige week liepen drie Cambodjanen tegen de lamp die waren betrapt dankzij de camera’s die in het bos hangen. De patrouilles van de rangers worden ondersteund door helikopters.  (Zie ook de pagina Illegale houtkap)

– Gisteren was International Migrants’ Day. Op een conferentie zeiden sprekers dat Thailand over voldoende wettelijke mogelijkheden beschikt om de rechten van migranten te beschermen, maar de toepassing blijft een probleem.

Volgens Monti Datta van de Richmond universiteit, die gegevens verzamelt voor de Modern Slavery Index, zijn de problemen in de regio Azië-Pacific gigantisch vergeleken met andere continenten. De Amerikaanse landen, Afrika, het Midden-Oosten, Europa en Rusland tellen 17 miljoen slavernij zaken, iets meer dan de helft van het aantal in Azië-Pacific. Het zal een enorme krachtsinspanning vergen van de regeringen en mensen om deze epidemie op te lossen, zegt Datta.

In Thailand zijn in 2016 333 personen vervolgd wegens mensenhandel en 268 veroordeeld. Thailand telt negen vluchtelingenkampen met 100.000 migranten uit Myanmar. (Zie verder de pagina Migranten 2)

Nieuws van de website in 1 regel

• Vrouw aangehouden die frauduleus piramidesysteem beheerde
• Voorstel: Nieuw verbod voor kiesgerechtigden die niet stemmen


 

Prawit met horloges 2

‘Big Brother’ gezien met een Rolex van 1,9 mln

18 december – De krant noemt het inmiddels het Big Brother asset scandal, maar die aanduiding zal mijn lezers weinig zeggen. Big Brother is dit keer geen verwijzing naar de roman ‘1984’ van George Orwell waarin het almachtige staatshoofd iedereen in de gaten houdt (Big brother is watching you). Big Brother is de bijnaam van vice-premier en minister van Defensie Prawit Wongsuwon, die na Prayut als machtigste kabinetslid wordt beschouwd. Hij en Prayut zijn twee handen op één buik, maar welke buik weet ik niet.

Prawit die eerder tijdens een fotosessie van het nieuwe kabinet aandacht trok met een Richard Mille RM 30 horloge (4 miljoen baht), is opnieuw gesignaleerd (betrapt) met een duur horloge. Op internet circuleert nu een foto van Prawit met een Rolex Cosmopgraph Daytona Ice Blue Dial Platinum horloge (1,9 à 2,4 miljoen baht; foto links). Eerder verscheen een foto van Prawit met een tweede Richard Mille.

Het bezit van de horloges roept twee vragen op: Waar betaalt hij ze van, want nadat hij was afgezwaaid bij het leger, ging hij de politiek in en dat is in tegenstelling tot het bedrijfsleven bepaald geen vetpot. Eerst als minister van Defensie in het kabinet Abhisit, waar na de coup van mei 2014 het vice-premierschap bij kwam. Vraag 2: Waarom ontbreken ze op zijn vermogensverklaring, die bewindslieden en hoge ambtenaren verplicht zijn bij de NACC in te leveren?

Het horloge-schandaal is natuurlijk koren op de molen van iedereen die de pest aan de junta heeft, zoals het UDD (roodhemden) en de onttroonde voormalig regeringspartij Pheu Thai. Vrijdag vroeg politiek actievoerder Srisuwan Janya de NACC onderzoek te doen naar de twee RM horloges die toen bekend waren.

Volgens een naaste medewerker zit Prawit met de affaire in zijn maag. Hij staat onder druk, want weet niet hoe hij de bevolking kan overtuigen dat de RM horloges van een begin dit jaar overleden vriend zijn geweest, met wie hij al sinds de lagere school bevriend was. De vriend was gek van horloges en leende ze altijd uit aan Prawit.

De NACC heeft Prawit gevraagd binnen 30 dagen uit te leggen hoe hij aan het RM horloge komt. Er is nog geen onderzoekscommissie gevormd. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Yala Bus in brand gestoken

Wat biedt BP nog meer?

18 december – Het big brother schandaal, hierboven beschreven, is niet eens opening krant vandaag. Dat is een achtergrondverhaal over de elektronische sigaret, toegestaan in 160 landen maar verboden in 15 landen, waaronder Thailand. Aanleiding is recent optreden van de politie, waarbij e-sigaretten in beslag zijn genomen.

Het artikel gaat uitgebreid in op de vraag hoe schadelijk ze al dan niet zijn voor de gezondheid, wat natuurlijk weinig met Thailand te maken heeft, dus ben ik zo vrij het over te slaan. Ik vind trouwens (als roker): Roken moet je doen (of niet), maar niet over zeuren.

Het meest indrukwekkende element van de voorpagina is vandaag een grote foto van een uitgebrande dubbeldeks interliner. De bus werd in Bannang Sata (Yala) gisteren door gewapende opstandelingen gestopt, de elf passagiers, steward en bestuurder kregen het bevel uit te stappen waarna ze de bus in brand staken. Zoals de foto laat zien, bleef er niet veel van over.

Pagina 2 opent met een verhaal over drie SEZ projecten: een in Kanchanaburi en twee in Mae Sot (Tak). Volgend jaar beginnen de aanbestedingen, maar van wat precies lees ik niet. Ik vermoed voor de aanleg van infrastructuur. SEZ staat voor special economic zone, een gebied waarin bedrijven die zich er vestigen – laat ik het maar simpel zeggen – in de watten worden gelegd.

Op de pagina Archief vervolg 2 twee verhalen die ik eerder schreef: Mukdahan verzet zich tegen industrieel plan, en Plannen voor SEZ’s boezemen vrees in, en op de pagina Archief vervolg 3: Songkhla rolt de rode loper uit voor SEZ.

Mijn aandacht werd echter meer getrokken door een bericht met als kop: North faces big chill, South braces for rain. Dat komt omdat het vanochtend in Bangkok behoorlijk fris was, zelfs in mijn kamer.

Pagina 3 opent met politiek gezeur. De krant laat Somsak Kosaisuk, voormalig leider van de geelhemd beweging, aan het woord over de kans dat het leger een nieuwe partij opricht en dat Prayut na de verkiezingen premier wordt. Ach ja, het schijnt belangrijk te zijn wat deze man daarover te zeggen heeft, maar ‘t is allemaal veel gegis.

Een tweekolommer geeft meer informatie over de in brand gestoken bus. De toegesnelde brandweer bluste het vuur binnen 10 minuten, maar toen was de bus al uitgebrand. De steward van de bus heeft verklaard dat brandende autobanden de weg versperden waarna tien tot vijftien mannen in legerkleding uit de berm kwamen. Nadat de inzittenden de bus hadden verlaten, goten ze er benzine overheen en staken hem in brand. De brandstichters hadden hun gezicht bedekt. Een passagier vertelt dat een van hen hem hielp zijn tas te dragen. De politie denkt te weten wie de operatie leidde.

Bovenaan de pagina een opvallende foto van een etalagepop in bruidskleding die op de motorkap van een auto ligt. De wagen was een winkel in bruidskleding in gereden, waarbij twee personen gewond raakten. De bestuurder was vermoedelijk onder invloed van drugs. Voordat hij zijn wagen in de winkel parkeerde, had hij al tien wagens geramd.

Rillen in Noord-Thailand, regen in het Zuiden

18 december – Het wordt rillen in het Noorden van Thailand. Het Meteorological Department voorspelt dat de temperatuur er met 5 tot 8 graden zal zakken. In de hooglanden kan het zelfs vriezen. Het MD denkt dat het koude weer tot vrijdag duurt.

In de noordoostelijke provincie Kalasin heeft het koudere weer al toeristen getrokken naar bepaalde plaatsen, zoals Laem Non Wiset, een kort geleden nieuw ontdekte schilderachtige plek in een hoek van het Lam Pao stuwmeer. Bezoekers komen er om zich te ontspannen en tijdens vaartochtjes op een vlot te eten.

Het Zuiden van Thailand krijgt ook te maken met bar weer. Het Southern Meteorological Centre heeft de bewoners van Prachuap Khiri Khan en de rest van het Zuiden gewaarschuwd voor stortbuien, harde wind en hoge golven vandaag. In Prachuap Khiri Khan zijn op het strand gele vlaggen geplaatst om toeristen te waarschuwen dat zwemmen niet zonder risico is. Lokale trawlers kunnen maar beter niet uitvaren.

Nog steeds kampen vier provincies in het Zuiden met overstromingen, waardoor 90.000 huishoudens worden gehinderd, aldus DDPM hoofd Chayapol gisteren. Het gaat om Songkhla, Phatthalung, Nakhon Si Thammarat en Surat Thani. In Songkhla staan zes tambons in drie districten onder water, in Phatthalung 422 dorpen en in Surat Thani 155 dorpen.

Voormalig geelhemdleider neuzelt over complot

Somsak Kosaisuk18 december – Ik noemde het in Wat biedt BP nog meer? politiek gezeur, maar laat ik er hier toch maar wat over zeggen. Een militaire partij werkt niet, zegt voormalig geelhemdleider Somsak Kosaisuk (foto).

Hij reageert op een uitspraak van voormalig parlementslid Watchara (Democraten) dat het voorstel to reset partijen (opheffen en een nieuwe start laten maken) een complot is om een nieuwe partij te vormen ter ondersteuning van premier Prayut. De partijen die voorheen het leger steunden, zijn daarin jammerlijk mislukt omdat ze niet door de mensen werden geaccepteerd.

Watchara vertelde de media gisteren dat het complot beoogt een militaire partij op te richten met de huidige vice-premier Somkid (bijgenaamd de economische tsaar van het kabinet) als partijleider. De belangrijkste samenzweerder is een voormalige kamnan uit het Zuiden, die Prayut blijft steunen bij zijn missie.

Watchara zei: ‘Prayut dient het voorbeeld te volgen van Prem Tinsulanonda die zei “Het is genoeg geweest’ toen hem gevraagd werd weer premier te worden [nadat hij jaren dienst had gedaan als premier]. Prayut dient op elegante wijze terug te treden zodat de mensen hem kunnen loven wat ze deden toen hij aantrad.’

Het bericht vervolgt met het pleidooi van Suthep Thaugsuban, voormalig PDRC-leider, en Paiboon van het People’s Network for Reform, voor wijziging van de organieke wet op politieke partijen om oude en nieuwe partijen gelijke kansen te geven. Critici vertrouwen het tweetal niet. Ze verdenken hen ervan uit te zijn op uitstel van de verkiezingen, zodat het leger langer aan de macht kan blijven. (Zie ook de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Kort nieuws maandag 18 december 

– Hij had vermoedelijk schulden en beroofde daarom woensdag een juwelierswinkel in Thung Yai (Nakhon Si Thammarat). Maar boontje kwam om zijn loontje, want de dader, een politieofficier verbonden aan het bureau Nong Chik in de provincie Pattani, is aangehouden.

De man was snel te werk gegaan want hij had slechts 1 minuut nodig gehad om er met gouden ornamenten ter waarde van 400.000 baht vandoor te gaan nadat hij de verkoopster met een vuurwapen had bedreigd.

De diefstal verbaasde het Nong Chik bureauhoofd want de officier had een goede staat van dienst. Hij was een man van weinig woorden, had een goede persoonlijkheid en werkte gedisciplineerd. De RTP doet onderzoek naar de herkomst van het wapen en gaat na of zijn meerdere de andere kant heeft opgekeken.

– Planters van rubberbomen en rubbertappers hebben de regering opgeroepen kleine rubberinstituten, buurtbedrijven en coöperaties niet de voorgestelde subsidie te onthouden nu het National Rubber Policy Committee heeft besloten 20 miljard baht uit te trekken voor het ondersteunen van de rubberprijzen.

Jarin Thamdee, kernlid van een netwerk van rubberboeren, vindt de subsidie, die nog goedgekeurd moet worden door het kabinet, niet beperkt mag blijven tot grote entrepeneurs maar ook ten goede moet komen aan kleinschalige organisaties. De 20 miljard baht is bedoeld voor leningen aan entrepeneurs, die rubber opkopen en opslaan.

Voorzitter Ruengyos van een buurtonderneming van planters en tappers verwijt de Rubber Authority of Thailand (RAT) dat bepaalde regels van de RAT hen van subsidie uitsluiten. ‘We worden door de wet gedupeerd. De regering hebben we opgeroepen de regels te veranderen maar onze oproepen waren aan dovemansoren gericht.’

– Een taakeenheid van anti-drugs politie, lokale politie en immigratiepolitie heeft gisterochtend vroeg een inval gedaan in een bedrijf in Pattaya dat eigendom is van een Australische drugsverdachte en zijn Thaise vrouw. Het bedrijf dat bestaat uit een hotel, restaurant en bar had geen vergunning en buitenlanders die er werkten, hadden geen werkvergunning. Drugs zijn niet gevonden, wel spullen voor drugsgebruik. Eén werknemers testte positief voor drugs. De manager, werknemers zonder werkvergunning en de drugsgebruiker zijn voor verhoor afgevoerd naar het politiebureau.

Over het echtpaar schreef ik eerder dat het op 10 december is aangehouden op Suvarnabhumi in verband met crystal methamphetamine die in juni 2015 aan de kust was aangespoeld. (Zie het derde bericht in Kort Nieuws van 13 december)

Verder meldt het bericht dat de regering 38 miljoen aan de regering van Cambodja heeft gegeven voor de bouw van een afkickkliniek en een centrum voor beroepstraining in Preah Sihanouk.

– Er is al vaak voor gewaarschuwd: leen geen geld bij loan sharks (geldwoekeraars), want ze rekenen torenhoge rentes en zijn niet vies van geweld als leners in gebreke blijven.

De regering probeert er een eind aan te maken. Ze heeft nu een lijst met namen van degenen die geld geleend hebben van deze gewetenloze lieden, naar de Government Savings Bank en de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives gestuurd met de opdracht verdere actie te ondernemen. De twee staatsbanken hebben al bemiddeld bij gesprekken van 4.000 personen met hun crediteuren en sinds februari in drie provincies 193 miljoen baht aan leningen verstrekt. De lijst is opgesteld aan de hand van recente aanvragen van minima voor een welfare card. Daarop wordt maandelijks een bedrag gestort voor reiskosten en inkopen in speciale winkels.

Premier Prayut heeft het ministerie van Financiën gevraagd betrokkenen duidelijk te maken dat de leningen niet bedoeld zijn om hun schulden af te betalen en dat er eisen aan verbonden zijn. De deelnemers zijn verplicht deel te nemen aan onderhandelingen over hun schulden.

– Het Treasury Department vraagt morgen toestemming aan het kabinet om een serie munten met de afbeelding van koning Vajiralongkorn te slaan. De munten zijn naar verwachting na zijn kroning beschikbaar. Er komen ook munten ter herdenking van de kroning. Thans zijn 30,77 miljard munten met de afbeelding van Bhumibol in omloop. Ze zullen in de loop van de tijd vervangen worden door de nieuwe.

– De meeste van de 1.250 respondenten in een peiling van Nida zegt dat de regering Prayut een slechte beurt maakt bij het oplossen van de economische problemen en het tot stand brengen van politieke hervormingen, twee beleidsonderdelen waarover het regime graag opschept. Ook de voorbereidingen voor de verkiezingen en bestrijding van de spanningen in het Zuiden krijgen geen voldoende.

– Het King Prajadhipok’s Institute gaat zijn project uitbreiden om civiele deugden van kiezers te bevorderen en hen voor te lichten over democratische processen. Daarmee wordt in 49 provincies al een proef gedaan. Adjunct secretaris-generaal Vitavas meent dat het project kan helpen de politieke spanningen te verminderen. In de proefprovincies zijn twee jaar geleden centra gevormd waarin trainingscursussen worden gegeven. Ze worden vaak door meer dan honderd mensen gevolgd.

Nieuws van de website in 1 regel

• Chaiyaphum: Student omgekomen bij ongeluk met moforfiets
• Pattaya: Koreaanse toerist gewond na gevecht met minibus bestuurders
• Update: Twee bestuurders aangehouden


 

Prawit wordt verblind door de zon

Opinie: Bevolking is de schandalen van het regime beu

17 december – De bevolking heeft steeds meer genoeg van de schandalen waarin het regime is verwikkeld, schijft Wasant Techawongtham, voormalig BP verslaggever, op de opiniepagina van Bangkok Post. ‘Om nu te zeggen dat het militaire regime een dipje heeft, is een understatement. Het lijkt meer op een vrije val van een hoge klif. Maar het regime lijkt niet te beseffen hoe ernstig de situatie voor hem is.’

Wishfull thinking van de auteur of voelt hij de stemming in het land goed aan? Hoe het ook zij, zeker is dat steeds meer schandalen en misstappen aan het licht zijn gekomen om de eens stoïcijnse houding van de junta te laten wankelen.

Het begon met minister Prawit die met een gezelschap van 37 personen in een gecharterd vliegtuig naar Hawaii vloog om de Asean-US Defence Informal Meeting bij te wonen. Die trip kostte 20 miljoen baht. Maar wat moest hij met zo’n groot gevolg? De zaak verdween echter snel in de doofpot.

Wasant vervolgt: Een van de kenmerken van de legertop is dat ze vanuit de heup schieten in hun spreekstijl. Prawit en Prayut vormen geen uitzondering. Prawit’s ongevoelige commentaar op de dood van cadet Prakapong riep veel kritiek op, waarvoor hij enkele dagen later gedwongen een slap excuus maakte.

Het moet gezegd worden, schrijft Wasant, dat de dood van Pakapong het leger in de ernstigste crisis heeft gestort sinds het aan de macht is. De wijdverspreide publieke twijfel over de pogingen van het leger de oorzaak te verklaren, illustreert duidelijk de achteruitgang van de betrouwbaarheid van en het vertrouwen in het regime.

Logo Wasant TechawongthamWasant snijdt vervolgens de rel rond Prawit’s peperdure horloge en dito ring aan. Bovendien zijn foto’s van hem met andere dure horloges op internet opgedoken. Voorzitter Watcharapol van de NACC die de zaak onderzoekt, bevindt zich in een lastig parket. Het is een publiek geheim dat hij zijn huidige positie en feitelijk een groot deel van zijn carrière aan Prawit te danken heeft. Watcharapol diende eerder vice-premier Prawit als secretaris-generaal. Als de geschiedenis iets leert is dat Prawit waarschijnlijk door de mazen van het juridisch net glipt en op zijn best een tik op zijn vingers krijgt.

Wat betreft Prayut: zijn voorliefde voor woede-uitbarstingen en zijn grootsprekerij hebben zijn populariteit zelfs bij degenen die hem eens bewonderden, geen goed gedaan gezien de zichtbare vermindering van het aantal commentaren op de social media. Hoewel hij zelf niet verwikkeld is in schandalen, valt zijn onwilligheid meer dan ooit op om actie te ondernemen tegen ongeoorloofd gedrag van mensen die dicht bij hem staan.

Wasant noemt Prayut’s broer Preecha (hulp bij de benoeming van zijn zoon) en minister Anupong van BiZa die destijds verantwoordelijk was voor de miskoop van het luchtschip dat nooit dienst heeft gedaan en de GT200 bomdetectoren, waarvan een expert heeft gezegd dat een wichelroede beter werkte.

Het beroep dat Prayut op de media heeft gedaan om van een mug geen olifant te maken vanwege Prawit’s welstand is ook al slecht gevallen bij de bevolking. De mensen hebben genoeg van het leger dat goed voor zichzelf zorgt maar keihard optreedt tegen critici en arme mensen.

Prayut kiest er echter voor het land in te trekken, waar functionarissen ervoor zorgen dat hij  alleen vriendelijke mensen ontmoet. En waar hij genereus met miljoenen baht kan strooien.

Met andere woorden, besluit Wasant: de premier gedraagt zich op dezelfde manier als de politici die hij veracht. Zijn weigering om de greep op politieke partijen te verzachten, ontkracht zijn ontkenning dat hij aan de macht wil bijven. De waarheid is dat hij aan de macht kan blijven, zolang de mensen zijn autoritaire bewind accepteren.  Maar het lijkt erop dat steeds meer mensen dit onacceptabel beginnen te vinden. (Bron: Bangkok Post, 16 december)

Moeder cadet Pakapong gaat tekeer tegen leger

17 december – De moeder van cadet Pakapong, student aan de Armed Forces Academies Preparatory School, die onder verdachte omstandigheden is overleden, heeft de Royal Thai Armed Forces ervan beschuldigd haar zoon’s dood aan hem te wijten.

‘Wat jammer [in het Engels klinkt het harder: what a shame] dat Pakapong niet een oudere student [die het bevel had gegeven hem te disciplineren] heeft bedankt maar zijn ongenoegen heeft geuit tegen de officier. Ze plaatsen de dode persoon in een kwaad daglicht, niet waar’, schrijft ze op haar Facebook pagina naar aanleiding van de persbriefing die het leger vrijdag gaf (zie het bericht van gisteren Leger houdt vol: Cadet overleden aan hartaanval, geen bewijs van mishandeling). Cadetten worden geacht degene die hen gestraft heeft, te bedanken.

De legercommissie, die onderzoek heeft gedaan naar Pakapong’s dood, zegt dat hij op 16 oktober, een dag voor zijn dood, tijdens een oefening te langzaam had gerend. Hij had verzuimd na de straf, zoals gebruikelijk Thank you te zeggen en was ‘gedisciplineerd’ [een eufemisme voor een harde straf] waardoor hij ging hyperventileren.

Volgens de commissie gaan cadetten na zo’n strenge straf wel vaker hyperventileren, wat de moeder het ironische commentaar ontlokte: ‘Er zijn eerdere voorbeelden, soortgelijke als bij Pakapong, waaruit ik begrijp dat deze soort dood normaal is en dat er niets verkeerds mee is. Toch? Daar ben ik net achter gekomen. Ik heb me niet gerealiseerd dat het een epidemie  is. Lijden veel studenten aan dit syndroom? Probeer alsjeblieft een vaccin. Ik maak me zorgen over hen. Na de persbriefing te hebben gezien schaam ik me voor het leger.’

De ouders van Pakapong zijn door Natathapol Boonngam, hoofd van het Directorate of Joint Intelligence van de RTAF, uitgenodigd om morgen met de commissie haar bevindingen te bespreken. Maar ze hebben nog niet gereageerd op de uitnodiging. (Alle voorgaande berichten zijn te vinden op de pagina Martelingen in de kazerne)

Een bulldozer plet 300 ton nagemaakte elektrische apparaten

Hoera! Thailand door VS beloond voor strijd tegen IP schendingen

17 december – Dat wil je wel van de daken schreeuwen of de champagne voor ontkurken. Want Thailand is door de VS van de Priority Watch List van IP overtreders (intellectual property) afgehaald en staat nu op de Watchlist. Oftewel: het gaat beter met schendingen van intellectuele eigendomsrechten, maar het land is er nog niet.

De nagemaakte merkartikelen, zoals tassen van Vuiton en Hermès en Rolex horloges, die in Thailand open en bloot op straat worden verkocht, zijn de VS en fabrikanten al lang een doorn in het oog. Thailand stond tien jaar op de lijst van meest notoire namakers c.q. van landen waar namaak te koop is, want de meeste komen uit China. Zo nu en dan worden de in beslag genomen artikelen verzameld en onder een zware wals geplet – altijd goed voor een leuke photo-op ­– maar de controle is laks, zeker tegen betaling van een kleine vergoeding aan de politie.

Het goede nieuws werd gisteren gemeld door de VS handelsvertegenwoordiger en Bangkok Post meldt vandaag beretrots in de openingskop US rewards Thailand for IP progess. Dat was het tweede goede nieuws binnen een week, want vijf dagen geleden liet de EU weten de politieke contacten met Thailand ‘op alle niveaus’ geleidelijk te zullen herstellen. Mogelijk worden de besprekingen hervat over een vrijhandelsovereenkomst, die bij de machtsovername door het leger in mei 2014 zijn geschorst.

Handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer schrijft in een verklaring de ‘corrigerende acties’ van Thailand te waarderen. ‘De samenwerking van de VS en Thailand bij verbetering van de IP bescherming en handhaving hebben bij een reeks kwesties resultaat opgeleverd, zoals handhaving, farmaceutische producten, handelsmerken en copyright.’

Lighthizer noemt in dit verband de vorming van een inter-agency nationale commissie voor IP beleid en een sub-commissie voor de handhaving belangrijke stappen in de strijd tegen nagemaakte producten. Thailand is ook begonnen de grote achterstand in aanvragen voor patenten en handelsmerken weg te werken door het aantal onderzoekers aanzienlijk uit te breiden en de regels te stroomlijnen.

Andere maatregelen hebben betrekking op farmaceutische producten. Zo houdt het land nu rekening met de input van betrokkenen en voorziet in regelmatige consultaties met de Thai Food and Drug Administration.

Premier Prayut is vanzelfsprekend in zijn nopjes met het besluit. ‘De premier bedankt alle partijen die er hard aan gewerkt hebben om dit succes te boeken’, zegt regeringswoordvoerder Sansern.

Econoom Thanawat Pholvichai, verbonden aan de University of the Thai Chamber of Commerce, denkt dat de promotie van PWL naar WL niet direct voordelen oplevert voor de internationale handelsbetrekkingen ‘omdat de tien jaar dat Thailand op de PWL stond, geen strafmaatregelen op handelsgebied door de VS zijn genomen’.

Maar indirect profiteert het land er wel van omdat het investerings image erdoor wordt verbeterd. ‘Buitenlandse investeerders en zakenlieden zullen meer vertrouwen hebben om in het land te investeren omdat ze zien dat de regering de schendingen van IP serieus neemt.’

Kaling Sarasin, voorzitter van de Thai Chamber of Commerce, praat hem na: ‘Het besluit helpt buitenlandse investeringen te stimuleren. Maar er moet nog wel meer vooruitgang worden gemaakt op dit dossier.’

De strenge controle op IP schendingen, die in juli is begonnen, heeft volgens minister Sontirat (Handel) er al toe geleid dat het probleem op enkele plaatsen is verdwenen. Hij wijst erop dat een centrum is gevormd om met name vijf grote winkelcentra in de gaten te houden: MBK Centre, Chatuchak weekendmarkt, de grensmarkt Klong Kluea (Sa Kaeo), Patong beach (Phuket) en Karon beach (Phuket).

Mekong: Consultant relativeert milieuschade door opblazen rotsen

17 december – Heel informatief zo’n bericht, maar wel erg eenzijdig. Als ik eindredacteur was, zou ik de kopij hebben teruggegeven aan de schrijver met de opdracht: En wat vinden de tegenstanders ervan? Zou je die niet eens om hun commentaar vragen?

Ik doel op het bericht over een hoorzitting [de datum ontbreekt], waarop het Chinese bedrijf CCCC Second Harbour Consultants, dat een onderzoek heeft gedaan naar de bevaarbaarheid van de Mekong, de kou uit de lucht heeft geprobeerd te halen. Het aantal rotsen dat wordt opgeblazen, wordt beperkt tot een minimum, zegt het. De toegepaste methode veroorzaakt de minste milieuschade [geen toelichting].

In het Thaise deel gaat het om 15 plaatsen over een afstand van 96 km. De omwonenden worden tevoren geïnformeerd en tijdens het paaiseizoen ligt het werk stil.

De hoorzitting werd bijgewoond door vertegenwoordigers van overheidsdiensten, lokale bestuursorganen, het Fisheries Department en het Marine Department. Maar waar waren de milieuactievoerders, zoals de Rak Chiang Khong Group, die zich zorgen maken over de aanslag op het ecosysteem van de rivier? Mochten zij er niet bij zijn?

Het opblazen van de rotseilandjes gebeurt op aandringen van China. De operatie is een uitvloeisel van een afspraak, in 2000 gemaakt door de vier Mekonglanden, om de rivier ook in het droge seizoen in twee fases bevaarbaar te maken voor vrachtschepen tot 500 ton. [In eerdere berichten wordt gesproken van 150 ton, maar dat zal wel te wijten zijn aan de verregaande slordigheid die typerend lijkt te zijn voor de BP-redactie] De eerste fase, gericht op schepen van 100 ton, is afgerond. De tweede fase voor schepen tot 500 ton is sinds 2007 vertraagd. (Zie voor alle voorgaande berichten over het opblaasplan en andere bedreigingen van de rivier de pagina Mekong: Brood uit het water)

Wat biedt Bangkok Post nog meer?

17 december – Bangkok Post lijkt vandaag de zondagsrust te eerbiedigen want de krant telt drie pagina’s met binnenlands nieuws, verdeeld over tien berichten.

Pagina 2 bestaat zoals gebruikelijk uit de rubrieken The Big Issue, Milestones, Losers, Winners, The Week Ahead en They said it.

Pagina 3 opent met een slaapverwekkend verhaal over de organieke wet op politieke partijen. De NLA (National Legislative Assembly, door de junta benoemd parlement van ja-knikkers) neemt niet het initiatief om de wet, die in oktober van kracht is geworden, te wijzigen. Daarop heeft lastpak Suthep Thaugsuban, voormalig leider van de PDRC, de protestbeweging tegen de regering Pheu Thai, aangedrongen. Hij wil dat oude en nieuwe partijen gelijk worden behandeld, wat nu niet het geval is in de wet. Overigens is die wet nog steeds een dode letter, want de junta heeft alle politieke activiteiten verboden en lijkt het verbod niet op korte termijn te willen opheffen. Met uw permissie (en ook zonder) sla ik het artikel over. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

De overige berichten op deze pagina stip ik kort aan:
–  Een vrouwelijke gids is aangehouden omdat ze op de base van een van de stupa’s van Wat Arun heeft gestaan. Die daad vormt een overtreding van de Act of Archeological Sites, Historical Objects and National Museums. De wet kent een maximum gevangenisstraf van 1 jaar en boete van 10.000 baht. Als voorlopige straf heeft ze op haar knieën haar excuses aan de tempel moeten maken, hetgeen de website al meldde.

De twee maffe Amerikanen die  op hun Instagram reispagina Travelling butts een foto van zichzelf hebben geplaatst met ontblote billen, zijn er volgens het websitebericht genadig van af gekomen met een boete, maar ze mogen Thailand nooit meer binnen.

– Boeddhistische monniken zijn niet allemaal godvruchtige lieden. De krant meldde eerder over seksueel misbruik, ongebruikelijke rijkdom, zelfs moord. Bekend is dat sommigen een aardig centje verdienen door geluksnummers in de Staatsloterij te voorspellen of amuletten te verkopen.

Het Central Investigation Bureau dat een campagne is begonnen tegen monniken, die zich misdragen, meldt dat de campagne voorspoedig verloopt. 45 monniken van de 95 die op een zwarte lijst staan, hebben gebogen voor de druk en beloven hun leven te beteren. Vijf hebben hun pij aan de kapstok gehangen. De monniken die tot inkeer zijn gekomen, hebben zich schuldig gemaakt aan seksueel wangedrag, politieke activiteiten en bovennatuurlijke activiteiten. Tien vertoonden homoseksueel gedrag in het openbaar of gedroegen zich als transgender.

– Het leger heeft 33 banen geschapen voor gedetineerden die gevangen zitten wegens het fabriceren van wapens. Ze gaan helpen bij de productie van militaire wapens, wat hun re-integratie ten goede zou komen.

Het project, een initiatief van premier Prayut, is gericht op 70 gedetineerden. Ze krijgen een training in wapenproductie en moeten naar een baan solliciteren. Van de 70 gaan 20 werken als technicus en 13 als servicemedewerker. Het gaat om kort gestraften die snel vrij komen.

Verder meldt het bericht dat de Reclassering personeel te kort komt. Thailand telt 320.000 gevangenen. De andere cijfers begrijp ik niet: het aantal correction officers bedraagt 14.000. Daarvan zijn slechts 1.300 gevangenbewaarders. Onlangs gaf de regering toestemming voor de rekrutering van 3.000 nieuwe.

Het gevangeniswezen wil de overbevolking van gevangenissen bestrijden door buitenlandse gevangenen naar een gevangenis in eigen land te verhuizen. Twee Fransen en een Deen zijn onlangs teruggekeerd om in eigen land hun resterende straf uit te zitten. Voor de transfer komen gevangenen in aanmerking die een derde van hun straf hebben uitgezeten en nog langer dan een jaar moeten brommen.

– De verkeerspolitie neemt vandaag een nieuwe boetebon in gebruik met een barcode en een checkbox waarin de overtreding, vermeld in het Thais en Engels, kan worden aangevinkt [als ik het goed begrijp]. Tot nu toe moesten agenten die met de hand aangeven. De barcode kan worden gebruikt bij betaling van de boete via de eigen bank, ATM, de Netbank mobiele app van de Krungthai Bank of andere plaatsen met een PTM logo (Police Ticket Management). De politie stuurt de gegevens naar het LTD, zodat die de jaarlijkse betaling van de voertuigenbelasting kan aanhouden bij degenen die hun boete niet betalen.

Pagina 4 ten slotte besteedt aandacht aan de opleiding hotelmanagement in Zwitserland, maar dat artikel sla ik over. Het tweede bericht gaat over verkeersveiligheid naar aanleiding van een peiling van Super Poll, maar daar schreef ik al eerder over. Oud nieuws.

Nieuws van de website in 1 regel

• Aanrijding op expressway: 1 dode, 13 gewonden
• Gids op de knieën voor excuses aan Wat Arun


 

Is klassieke muziek saai? Kijk en luister naar dit filmpje. Ik heb het al talloze malen bekeken en beluisterd en word er elke keer vrolijk van. Het enthousiasme van de dirigent is aanstekelijk. Let ook op de schalkse glimlach van de sopraan als ze naar de bariton kijkt. 3:42 genieten om de nieuwe dag mee te beginnen.


 

Leger houdt vol: Geen bewijs van mishandeling cadet Pakapong

16 december – Het onderzoek door een legercommissie naar de dood van cadet Pakapong roept volgens mij één belangrijke vraag op. Waarom is hij goedgekeurd voor de militaire dienst als hij zo’n zwakke gezondheid had? Op die vraag geeft de commissie, die in navolging van het legerziekenhuis een acute hartaanval als doodsoorzaak heeft vastgesteld, geen antwoord. De commissie zegt dat er geen bewijs is voor mishandeling, zoals zijn familie vermoedt. Dat is vrijdag bekend gemaakt tijdens een persbriefing.

Het websitebericht noemt een aantal details die de conclusie van de commissie ondersteunen en herkauwt de voorgeschiedenis. Handig voor degenen die voor het eerst over de affaire lezen, maar irritant en overbodig voor degenen die de zaak hebben gevolgd.

Het enige wat nu nog van belang is, is de rechtszaak die de familie wil aanspannen tegen het leger. Want ze vertrouwt het niet. Het is ook niet de eerste keer dat een rekruut is overleden als gevolg van mishandelingen die moeten doorgaan voor straffen. (Bron: website Bangkok Post, 15 december)

Update krant: Uit de krant licht ik nog de volgende gegevens. Commissievoorzitter Chawarat vermoedt dat Pakapong aan ‘een of andere’ hartkwaal kan hebben geleden, alhoewel de onderzoekers die mogelijkheid hebben uitgesloten. Pakapong zou niet toegelaten zijn tot de school [Armed Forces Academies Preparatory School] als een hartafwijking was gevonden.

Over de kneuzingen zei hij dat die opgelopen kunnen zijn toen hij een week voor zijn dood van een trap was gevallen. De gebroken rib kan veroorzaakt zijn door een reanimatie, die vier uur duurde, een dag voor zijn dood toen hij na een oefening hyperventileerde.

En daar wil ik het maar bij laten. Alle voorgaande berichten zijn te vinden op de pagina Martelingen in de kazerne.

BMTA bussen die dringend aan vervanging toe zijn.

Weer vertraging voor de 489 nieuwe stadsbussen

16 december – Nieuwe vertraging dreigt voor de 489 NGV bussen (aardgas) die nog steeds niet door het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) in gebruik zijn genomen. Die affaire sleept zich al een jaar voort. Het People’s Network Monitoring Corruption in the State Sector gooit nu roet in het eten. Het roept de BMTA op haar besluit te herzien om het contract aan een joint venture te gunnen voor een hogere prijs dan de prijs die bij eerdere aanbestedingsprocedures is geboden.

De aanschaf is een gebed zonder eind, begonnen toen importeur Bestlin bij de levering van de eerste honderd bussen probeerde de importheffing te ontduiken. De BMTA annuleerde het contract omdat Bestlin de overige bussen te laat leverde. Daardoor moest een nieuwe aanbestedingsprocedure worden begonnen, die ook de nodige hobbels kende.

Hakke hakke puf puf kost 420 miljard baht

16 december – Een ritje met de Japanse Shinkansen hogesnelheidstrein van Bangkok naar Chiang Mai gaat 1.000 baht kosten, heeft Japan in een studie berekend. De investeringskosten bedragen het niet misselijke bedrag van 420 miljard baht. De rit van 670 km neemt 3,5 uur in beslag met stops op twaalf stations. De trein, in het Engels bullet train, heeft een topsnelheid van 300 km. Naar verwachting gaat de trein in 2025 rijden.

Bangkok Post opent vandaag met dit bericht maar harde cijfers over eventuele winstgevendheid of verliezen ontbreken. Het meldt alleen dat onderzoek is gedaan naar de winstgevendheid en de economische voordelen voor de gebieden die door de lijn worden doorkruist.

In de eerste fase van de aanleg wordt het tracé Bangkok-Phitsanulok (380 km) aangelegd. Het kabinet neemt daarover in februari een beslissing. De vereiste milieu-effectrapportage voor dit deel is al afgerond en goedgekeurd. Eind volgend jaar is de TOR klaar (Terms of Reference, programma van eisen). De inschrijving op deelprojecten begint in 2019.

Volgens minister Arkhom (Transport) hebben de Japanse vertegenwoordigers een G2G (government to government) investeringsplan voorgesteld. Maar het ministerie van Transport wil dat ook Thaise bedrijven de gelegenheid krijgen om te investeren middels een PPP-constructie (Public-Private Partnership). De minister zegt blij te zijn dat het plan zo voorspoedig van de grond is gekomen en solidariteit heeft verworven.

Het bericht plakt er nog een tweede onderwerp aan vast, een irritante gewoonte die niet gebruikelijk is in de Nederlandse journalistiek. Wij beperken een bericht tot één onderwerp, maar BP plakt verschillende onderwerpen, hoewel gelijksoortig, vrolijk aan elkaar. Dus wordt nog een volle kolom van het driekoloms artikel gewijd aan de hogesnelheidslijn Bangkok-Nakhon Ratchasima, later door te trekken naar Nong Khai. De aanleg is een co-productie van Thailand en China. Donderdag beginnen de werkzaamheden met de aanleg van het 3,5 km tellende tracé Klang Don-Pang Asok in het district Pak Chong (Nakhon Ratchasima).

De raad van bestuur van de Spoorwegen heeft gisteren het plan goedgekeurd voor de aanleg van de derde hogesnelheidslijn: Bangkok-Rayong (193 km, kosten 215 miljard baht). Die lijn is van belang voor de ontwikkeling van de Eastern Economic Corridor (EEC). De RvB gaf ook het groene licht voor de ontwikkeling van 130 rai braakliggende grond bij station Makkasan. De grond wordt verhuurd aan particuliere bedrijven. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

speed camera

Moderne snelheidscamera verricht goed werk in Phuket

14 november – Academici en experts op het gebied van verkeersveiligheid steunen de plannen om hypermoderne snelheidscamera’s aan te schaffen van het type dat in de VS en Engeland in gebruik is. Ze wijzen erop dat 80 procent van de verkeersongelukken tussen 2008 en 2015 veroorzaakt werd door te snel rijden.

Alleen al in 2015 zijn 809.341 boetes uitgedeeld wegens overschrijding van de maximumsnelheid. Vorig jaar werd 280 miljoen baht aan boetes geïncasseerd. Dit jaar worden meer dan een miljoen overtredingen verwacht, kreeg een seminar donderdag te horen.

Commandant Teeraphol van de Phuket Provincial Police vertelde er dat het aantal ongelukken en verkeersovertredingen in Phuket was gehalveerd nadat de Thai Roads Foundation de politie van moderne apparatuur had voorzien. ‘Moderne snelheidscamera’s steunen het politiewerk omdat ze snelheid en kenteken vastleggen en de gegevens naar de gemeente sturen voor verdere verwerking.’

De camera’s die in Phuket worden gebruikt kosten 970.000 baht per stuk. Ze zijn beter dan de camera’s die de regering de afgelopen 20 jaar heeft gekocht omdat ze ook motorfietsers kunnen betrappen die het gas opendraaien.

Commandant Eakkarak van de Special Branch Police 3 wees erop dat strenger gestraft wordt. ‘Wie zonder rijbewijs achter het stuur zit, krijgt nu een gevangenisstraf van drie maanden tegen één eerder. Lichte straffen leiden tot een aantal bestuurders die bereid zijn het risico te lopen dat ze aangehouden worden.’

Directeur Wittaya van het Trauma Center en Critical Care Center zegt dat het oplossen van Thailand’s verkeersveiligheidsproblemen zowel uit de aanschaf van nieuwe technologie als wetshandhaving moet bestaan. Hij wijst erop dat slechts 4 procent van degenen die de verkeersregels overtreden, hun boete betalen en slechts 20 procent krijgt een boete wegens beperkte capaciteit. ‘Dat moeten we niet over hoofd zien wanneer we meer uitrusting kopen.’

Pleidooi voor heffing op plastic tas

16 december – Regering, particuliere sector en NGO’s zijn in gesprek over een heffing op het gebruik van plastic tassen. Op een seminar in het Bangkok Art and Culture Centre hebben vertegenwoordigers van diverse instituten en NGO’s de regering opgeroepen het gebruik van plastic tassen terug te dringen door zo’n heffing.

Gedacht wordt aan een heffing van 1 tot 2 baht, maar daar wordt nog onderzoek naar gedaan. Thai van 15 tot 65 jaar gebruiken gemiddeld drie plastic tassen per week. Per jaar zijn dat 7,3 miljard tassen.

Uit een peiling van Nida is gebleken dat 50 procent van de (2.000) respondenten bereid is een heffing te betalen. 88 procent is zich ervan bewust dat het gebruik van plastic invloed heeft op de opwarming van de aarde en 78 procent steunt een compleet verbod.

Vice-voorzitter Surasak van de Thai Plastic Industries Association zegt dat de Thaise plastic industrie de enige industrie is waarin het land een grote speler is op de wereldmarkt. ‘Ik denk dat we het gebruik van plastic met 30 procent kunnen terugbrengen, wanneer we kleine plastic tasjes uitbannen en het gebruik van grotere tassen belasten.’

Palin Talerngsri, lid van de NESDB, vindt dat de regering het initiatief moet nemen door geen plastic meer te gebruiken in kantoren en scholen. ‘Ik heb de reactie gezien toen roken binnen werd verboden. Veel rokers waren in het begin geërgerd, maar in de loop van de tijd hebben zich ze zich aangepast. Ik verwacht hetzelfde bij plastic tassen.’

Anti-junta demonstranten op de Pathumwan kruising

Kort nieuws zaterdag 16 december

Bangkok Post trekt vandaag in het nieuwskatern drie pagina’s uit voor het binnenlands nieuws. Op de voorpagina de hogesnelheidstrein, het legeronderzoek naar de dood van Prakapong, een fotobericht over het protest tegen de junta (zie het volgende item) en een bericht over de voorwaardelijke vrijlating van kamnan Poh die lijdt aan fase 4 kanker. In dat bericht veel oud nieuws, dus sla ik over.

De VN Speciale Vertegenwoordiger voor Noord-Korea looft op pagina 2 Thailand voor zijn steun aan de druk, die op Noord-Korea wordt uitgeoefend om te te stoppen met nucleaire testen.

Op pagina 3 wuift vice-premier Wissanu berichten weg over wijziging van de organieke wet op politieke partijen en uitstel van de verkiezingen (zie het bericht van gisteren Suthep gooit olie op het (politieke) vuur. Nog een verhuizing naar Pathum Thani. Niet alleen diergaarde Dusit verhuist op termijn naar deze provincie, maar ook het crematorium dat voor koning Bhumibol op Sanam Luang is gebouwd. Daar wordt een tentoonstellingshal gebouwd ter ere van de koning. De bouw neemt 2 jaar in beslag.

– Pro-democratie actievoerders hebben gisteren in Ratchaprasong (Bangkok) gedemonstreerd tegen de regering Prayut. Ze verwijten de generalissimo dat hij er niet in slaagt ’s lands problemen op te lossen. Waarom deze lieden [wie eigenlijk?] juist nu straat opgingen, beter gezegd de skywalk boven de Pathumwan kruising, en niet eerder, vermeldt het fotobericht niet. Want de problemen zijn toch niet van vandaag of gisteren. De demonstratie, die vanaf een afstand werd gadegeslagen door de politie, verliep zonder incidenten.

– De milieu-effectrapportage van de verlenging met 2,6 km van de Yellow metrolijn (Lat Phrao-Samrong) is naar verwachting in april klaar. In maart wordt een openbare hoorzitting gehouden over de verlenging die de kruising Ratchada-Lat Phrao verbindt met de Ratchayothin kruising waar hij via een skywalk aansluit op de noordelijke Green Line (Mor Chit-Khu Kot in Pathum Thani), die in juli 2020 in bedrijf komt. De verlenging bestaat uit een monorail met twee stations. De werkzaamheden beginnen midden 2019. In 2021 wordt de lijn in gebruik genomen.

– Evenals voorgaande jaren gaat de politie tijdens de nieuwjaarsvakantie de verkeersregels streng handhaven. Overwogen wordt om auto’s van bestuurders die dronken achter het stuur zitten in beslag te nemen en niet gedurende de vakantie alleen maar van de weg te halen, zoals gebruikelijk. Ook gaat de politie optreden tegen pickup trucks met passagiers die op de rand van de laadbak zitten. RTP commandant Chakthip zei gisteren voorafgaand aan een vergadering over de maatregelen: ‘De politie wil niet jullie auto’s afpakken, maar dat moet ze doen omdat het levens zal sparen.’

Vorig jaar kwamen in de zogeheten seven dangerous days 478 verkeersdeelnemers om het leven, het hoogste aantal in tien jaar. De krant meldde eerder dat dit jaar de campagne 7-7-7 wordt gevoerd, die drie weken duurt met extra controles.

Nieuws van de website in 1 regel

• Toon komt aan in Tak, opbrengst nu 827 mln baht
• Vier Cambodjanen om ’t leven gekomen bij crash na achtervolging door politie
• Tien arrestaties voor transnationale fraude met effecten
• Oprichter live-sex chatgroep aangehouden
• Peetvader kamnan Poh voorwaardelijk vrijgelaten

 

Reacties niet mogelijk