Thais nieuws zondag 27 augustus

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 1-26 augustus zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Geelhemden: Wie hielp Yingluck vluchten?

27 augustus – De People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) wil weten wie Yingluck hebben geholpen om naar het buitenland te vluchten. In een zaterdag uitgegeven verklaring eist ze een diepgaand onderzoek van de regering. Overheidsfunctionarissen die haar geholpen hebben, dienen streng gestraft te worden.

Volgens hooggeplaatste leden van Pheu Thai is Yingluck naar Dubai gevlucht, waar haar broer sinds 2008 woont. Thaksin ontvluchtte toen het land om een gevangenisstraf van 2 jaar te ontlopen, die hij kreeg wegens machtsmisbruik bij de verkoop van land aan zijn toenmalige echtgenote. Ook vice-premier Prawit heeft Yingluck’s vlucht bevestigd. Hij acht het mogelijk dat ze daarbij hulp heeft gekregen van functionarissen.

Over de route die Yingluck heeft genomen, spreken de diverse berichten elkaar tegen. Volgens dit bericht reisde ze over land naar Cambodja en vloog vandaar met een overstap in Singapore naar Dubai.

Analisten zijn niet rouwig om haar vertrek. Een veroordeling vrijdag door het hooggerechtshof zou veel problemen en onrust hebben veroorzaakt. Bij het gerechtsgebouw wachtten drieduizend supporters tevergeefs op hun heldin. De supporters zijn verdeeld over haar vlucht.  Vele leden van Pheu Thai zijn verbijsterd.

In haar verklaring herhaalt de PAD haar oproep aan de NACC om in beroep te gaan tegen de vrijspraak voor voormalig premier Somchai (Thaksin’s zwager) en vier anderen vanwege de gewelddadige ontruiming in 2008 van het parlementsterrein waar geelhemden de toegang tot het parlement blokkeerden. Somchai zou in het parlement zijn regeringsverklaring afleggen. Bij de ontruiming kwamen twee personen om het leven en werden 471 gewond.

De NACC heeft sinds de vrijspraak op 2 augustus 30 dagen de tijd om in beroep te gaan, maar heeft tot nu toe nog niets gedaan. PAD-leider Veera Somkwamkid levert maandag een petitie met het herhaald verzoek om actie bij de NACC in. (Bron: website Bangkok Post, 26 augustus)

The Great Escape domineert vandaag de krant

27 augustus – Weer veel Yingluck vandaag in Bangkok Post gebracht onder de paraplu van The Great Escape. In het openingsverhaal maakt voormalig regeringspartij zich zorgen over haar toekomst, in een tweede artikel bevestigt Pheu Thai dat ze bij haar broer in Dubai is en op pagina 3 twee verhalen: meer over de PAD (zie het bericht hierboven) en een artikel over Yingluck’s vluchtroute.

Om met dat laatste te beginnen. Personeel werkzaam in de grensbewaking is er ‘quite certain’ van dat Yingluck over zee Thailand heeft verlaten. Een bron bij de Royal Thai Navy acht het onwaarschijnlijk dat ze over land de grens via onbemande grensposten is overgestoken, zoals in Chanthaburi en Trat, want die bevinden zich in bergachtig terrein en dat gebied is bezaaid met landmijnen.

De bron zegt:  ‘Ik denk dat een VIP zoals Khun Yingluck dat kanaal niet zou kiezen. Ze zou ongetwijfeld een gemakkelijke manier hebben gekozen.’ Een grensovergang via een bemande grenspost, acht hij onmogelijk, omdat die permanent bewaakt worden door soldaten, immigratiepolitie en douane. ‘Het is onmogelijk dat soldaten haar niet hebben gezien. Ze controleren elk voertuig, zelfs als het van een VIP is. Bestuurders van alle voertuigen moeten documenten laten zien.’

Volgens de bron speculeren grensfunctionarissen dat ze bijvoorbeeld een speedboot in Rayong kan hebben genomen en daarmee naar een van de eilanden in Trat is gevaren alvorens door te reizen naar Cambodja. ‘Reizen via dit kanaal is gemakkelijk en wordt niet snel door de autoriteiten opgemerkt omdat er veel boten varen bij bij de toeristeneilanden’, waaraan de krant toevoegt dat dit scenario overeenkomt met opmerkingen van vice-premier Prawit vrijdag dat ze waarschijnlijk gevlucht is via Koh Chang. Prawit ontkende dat veiligheidsfunctionarissen haar opzettelijk hebben laten ontsnappen.

Pheu Thai vreest voor haar toekomst

27 augustus – Yingluck’s vlucht bedreigt de toekomst van voormalig regeringspartij Pheu Thai vrezen tien zwaargewichten, die vrijdag haastig in Bangkok de koppen bij elkaar staken. En dat zou wrang zijn voor een partij die sinds de oprichting van Thaksin’s Thai Rak Thai de politiek in Thailand domineert en drie premiers heeft geleverd.

Volgens een bron in de partij zijn ze het erover eens dat de partij nu bij critici de gebeten hond is, wat haar populariteit een gevoelige knauw kan geven. De groep benadrukt de noodzaak om met een exit strategie te komen om het vertrouwen van de supporters te herwinnen. Maar op dit moment kan weinig worden gedaan omdat de familie Shinawatra nog steeds zeggenschap heeft over de partij. De groep is ook bang voor mogelijke deserteurs in de aanloop naar de verkiezingen, waardoor de partij uiteen zou kunnen vallen.

Maar die zorgen worden niet gedeeld door het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden). Hoewel sommige supporters ontdaan zijn door Yingluck’s besluit, noemt voormalig voorzitter Tida Tawornseth het besluit begrijpelijk gezien de jacht die op haar is gemaakt.

Ze zegt: ‘Sommige mensen zijn geschokt maar dat hoeft geen zorg te zijn en zal Pheu Thai’s populariteit niet schaden omdat het gevecht plaatsvindt in een systeem waarin de rechtsstaat niet bestaat. De mensen begrijpen het goed. Des te meer ze de familie Shinawatra willen vernietigen, des te meer sympathie verwerft ze.’

Tida meent dat Yingluck’s besluit de NCPO van een groot probleem heeft verlost. Als ze veroordeeld was, zouden de supporters geërgerd zijn, als ze vrijgesproken was haar critici. In beide gevallen had dat geleid tot verdeeldheid van de natie. ‘Nu ze vertrokken is, is de NCPO (junta) opgelucht.’

Tida acht het niet voor de roodhemdleiders nodig om Yingluck te verdedigen bij ontstemde supporters, maar ze staan klaar met een verklaring als ernaar gevraagd wordt. Velen hadden verwacht dat Yingluck haar lot zou dragen net als Aung San Suu Kyi in Myanmar.

‘De mensen moeten doorgaan met hun strijd voor rechtvaardigheid, de rechtsstaat en democratie. Morgen is een nieuw hoofdstuk voor de politiek en politici. Het hoofdstuk voor Yingluck en Thaksin is nu gesloten.’

Bij het artikel staat een kader met de chronologie van Yingluck’s opkomst en val. Hopelijk wordt het er nog bij geplaatst, maar soms laat BP dat achterwege. Laat dat uiteindelijk toch gebeurd zijn. Klik hier. In bijgaand fotoalbum beelden van haar politieke loopbaan.

Pheu Thai zegt: Ze is in Dubai

Trat27 augustus – Yingluck is bij haar broer in Dubai, zegt een bron in voormalig regeringspartij Pheu Thai. Hij veronderstelt dat ze zich in Engeland zal vestigen, waar Thaksin ook een woning heeft. Volgens de bron mist ze haar zoon, die ze heeft moeten achterlaten, maar vermoed wordt dat die zich bij haar voegt, mogelijk in Engeland. Over haar echtgenoot zegt het bericht niets.

Over haar vluchtroute spreken de berichten elkaar vrolijk tegen. Volgens dit bericht vloog ze in het gezelschap van haar medewerkers met een privé jet naar Trat (kaartje), waar ze de grens overstak naar Cambodja. Mogelijk gebruikte ze bij haar vlucht een buitenlands paspoort. Het is onbekend of ze in het buitenland asiel zal aanvragen.

‘Waarschijnlijk zal ze zich een tijdje gedeisd houden. Ze heeft tijd nodig om papierwerk te doen en haar verblijf in een buitenland te regelen’, zegt de bron.

Noorden en Noordoosten bedreigd door Pakhar

27 augustus – Bewoners in het Noorden en Noordoosten zijn gewaarschuwd voor zware regenval, waarvoor de tropische storm Pakhar zorgt. Het Meteorological Department verwacht dat de storm met een snelheid van 25 km per uur vandaag en morgen via Hainan (China) in noordwestelijke richting trekt naar het noorden van Vietnam.

Op dit  moment woedt de storm niet in Thailand, maar ze zorgt wel voor stortbuien wanneer Pakhar Vietnam bereikt. Bewoners in beide regio’s hebben het advies gekregen het weerbericht nauwkeurig in de gaten te houden en voorzorgsmaatregelen te nemen.

Het waterreservoir Ubonrat in Khon Kaen is al begonnen meer water te lozen. Het staat nu voor 69 procent vol en heeft haar uitstroom verhoogd van 15 naar 19 miljoen kubieke meter water [per?]. De benedenstroomse provincies Kalasin en Maha Sarakham zijn op de hoogte gebracht van de verhoogde uitstroom.

Inmiddels staan nog steeds 33 districten in zeven provincies onder water als gevolg van de twee stormen die tussen 5 juli en 15 augustus hebben gewoed. Het Department of Natural Disaster Prevention and Mitigation zegt dat pogingen worden gedaan de slachtoffers te helpen en water te lozen, waarmee 3.910 huishoudens in Kalasin, Roi Et, Yasothon, Ubon Ratchathani, Ayutthaya, Pichit en Trat kampen.

Van de 44 provincies die onder water zijn gelopen is in 39 provincies de situatie teruggekeerd naar normaal. In totaal zijn 1,8 miljoen personen gedupeerd. Twee miljoen rai met landbouwgewassen is beschadigd en 37 personen zijn overleden.

Suranand sorry voor Boonsong

27 augustus – Voormalig secretaris-generaal Suranand van het Prime Minister’s Office heeft zijn medeleven betuigd met zijn vriend, voormalig minister van Handel Boonsong die vrijdag 42 jaar gevangenisstraf heeft gekregen voor illegale G2G rijstdeals (government to government).

Suranand was tijdens de regering Yingluck verbonden aan het Prime Minister’s Office. ‘Ik ben gelukkiger dan jij’, schrijft hij op zijn Facebook pagina, ‘want ik kan mezelf zijn terwijl mijn vriend minder gelukkig is dan ik.’ Suranand en Boonsong kennen elkaar sinds 1999 toen ze beiden lid waren van Thaksin’s Thai Rak Thai partij.

Boonsong en zijn toenmalige staatsecretaris Poom die 36 jaar kreeg, zijn gisteren verplaatst van de Bangkok Remand Prison naar de Klong Prem Central Prison in Chatuchak (voor langgestraften). De verhuizing had tevens tot doel om hen te scheiden van gedetineerden met andere politieke opvattingen. Boonsong en Poom lijden beiden aan diabetes en hoge bloeddruk.

De Central Criminal Court for Corruption and Misconduct Cases beslist dinsdag of ze de zaak in behandeling neemt die Boonsong’s echtgenote aanhangig heeft. Zij maakt bezwaar tegen de compensatie van 17,68 miljard baht die Boonsong moet ophoesten voor verliezen die in het hypotheeksysteem voor rijst zijn geleden. Op haar twee bankrekeningen is beslag gelegd door het Legal Execution Department, wat volgens haar in strijd is met de strafwet. (Zie verder de pagina Rijst 4)

Kort nieuws zondag 27 augustus

– Nieuwe ontwikkeling in de strijd tegen de IUU-visserij (illegal, unreported and unregulated) die welig tiert in Asean. De IUU-regeling is een poging van de EU om aan die illegale pratijken een eind te maken. Thailand kreeg al in april 2015 een gele kaart wegens overtreding van de regeling (zie de pagina De vis wordt duur betaald).

In de opsporing komt aanzienlijke verbetering nu het US Agency for International Development Oceans and Fisheries Partnership (Usaid Oceans) en de Britse satelliet operator Inmarsat een overeenkomst hebben gesloten over de traceerbaarheid per satelliet.

Angela Hogg, directeur Azië van het VN-agentschap, zegt dat het CDT systeem het gehele visproces kan volgen vanaf de vangst tot de consument. Visvloten kunnen sneller opgespoord worden en de reisplanning kan verbeterd worden waardoor de operationele kosten afnemen. De betere communicatie met de wal stelt kapiteins in staat snel weersvoorspellingen te ontvangen waardoor de veiligheid en de werkomstandigheden op zee worden bevorderd.

Met het systeem wordt in Bitung (Indonesië) en Songkhla (Thailand) een proef gedaan. Inmarsat levert in beide landen de vereiste apparatuur. In Thailand werkt Inmarsat samen met de Thai Union Group, ’s werelds grootste producent van tonijn in blik.

– Witthaya Kaewparadai, tweede partijleider van de Democraten, die eerder de noodklok luidde over het kopen van posities in de Provincial Police Region 8 (Zuid-Thailand), vindt dat de RTP haar onderzoek moet uitbreiden naar andere regio’s.

‘Ik heb altijd benadrukt dat het kopen van posities niet alleen in de Region 8 voorkomt, dus pogingen om de publieke aandacht uitsluitend op die regio te richten, kunnen als een poging worden gezien het misbruik elders te verdoezelen.’

De RTP heeft in een onderzoek vastgesteld dat drie politieofficieren geprofiteerd hebben van betalingen. Politiecommissaris Chaktip moet nog beslissen of tegen hen een disciplinair onderzoek wordt ingesteld en of ze overgeplaatst worden. Over enkele dagen vindt de jaarlijkse reshuffle met promotes en overplaatsingen plaats. (Zie ook de pagina Corruptie 3)

– Vrouwengroepen vragen om strengere straffen voor seksuele intimidatie, gepleegd door overheidsfunctionarissen. Jeugdsociaalwerker Tich Na Nakorn noemt de huidige wet een ‘papieren tijger’, waardoor de geilaards niet berecht worden.

De oproep is een reactie op een recent bekend geworden geval waarbij een werknemer van het ministerie van Volksgezondheid de borsten van een van zijn ondergeschikten betastte, een abberatie die hij al jaren praktiseerde.

Ticha noemt de ingestelde disciplinaire onderzoeken een ‘ritueel om slachtoffers tevreden te stellen’. ‘Maar feitelijk worden ze onbillijk behandeld vanwege slordige onderzoeksprocessen.’

Reacties niet mogelijk