Thais nieuws zaterdag 26 augustus

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 1-23 augustus zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Yingluck making merit, foto woensdag geplaats op internet

Yingluck vlucht; Shinawatra dominantie eindigt

26 augustus – ‘End of Shinawatra era’ kopt Bangkok Post vandaag in de grootste mogelijke letter boven haar openingsverhaal. Woensdagnacht vluchtte oud-premier Yingluck naar het buitenland, vermoedelijk met hulp van de regering, hetgeen de junta (uiteraard) nooit zal toegeven. Aangenomen mag worden dat ze naar broer Thaksin is gegaan om het vonnis van het hooggerechtshof in de hypotheekzaak te ontlopen.

Yingluck stond bij de afdeling voor politieke gezagsdragers van het hooggerechtshof terecht voor plichtsverzuim in het hypotheeksysteem voor rijst. Ze zou waarschuwingen over corruptie en oplopende kosten hebben genegeerd. Indien schuldig bevonden, had ze maximaal 10 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. Het Hof vaardigde een arrestatiebevel tegen haar uit en nam de borgsom van 30 miljoen baht in beslag. De uitspraak is uitgesteld tot 27 september. Als ze dan weer afwezig is, kan het hof haar in absentia veroordelen.

Premier Prayut doet alsof hij geschokt is. ‘Ik dacht dat ze dapper genoeg was om naar de rechtbank te komen’, zei Thailand’s grootste Pinokkio. ‘Ze heeft altijd gezegd het vonnis af te wachten.’ Prayut heeft de veiligheidsautoriteiten opgedragen na te gaan of ziekte vrijdag de reden was van haar no-show. Dat betoogden Yingluck’s advocaten. Yingluck zou lijden aan de ziekte van Meniere, die gepaard gaat met migraine en duizelige periodes. Maar ze konden geen medische verklaring overleggen, dus dat ging er bij het Hof niet in.

Vice-premier Prawit, ook al zo’n Pinokkio, die verantwoordelijk is voor veiligheidszaken, ontkent geruchten dat veiligheidskrachten Yingluck met opzet hebben laten ontsnappen. Maar hij geeft toe dat ze het land heeft verlaten en daarbij hulp gehad kan hebben. ‘Ze is een voormalige premier dus sommige functionarissen kunnen haar geholpen hebben.’

Volgens onbevestigde berichten zou Yingluck haar woning woensdagnacht hebben verlaten in de auto van een hoge overheidsfunctionaris. Bronnen bij de regering en de familie Shinawatra zeggen dat ze per vliegtuig naar Trat is gereisd en een normale grensovergang naar Cambodja heeft genomen waar invloedrijke personen hebben gezorgd voor de benodigde documenten.

Daar vervolgde ze haar reis in haar privéjet naar Singapore en vandaar naar Dubai om zich bij grote broer Thaksin in Dubai te voegen. Thaksin moest tijdens een coup in 2006 het veld ruimen en is in 2008 gevlucht toen hij 2 jaar gevangenisstraf kreeg wegens machtsmisbruik bij de verkoop van grond aan zijn toenmalige echtgenote.

Voor voormalig regeringspartij Pheu Thai kan Yingluck’s besluit om niet te verschijnen consequenties hebben, zeggen pundits, een woord dat zowel met expert als betweter kan worden vertaald. Kiest u maar. Ze vermoeden dat Yingluck de benen nam vanwege speculaties dat ze een straf van 8 tot 10 jaar zou krijgen. De ernst van de straf zou borgtocht onmogelijk hebben gemaakt.

Daar de nieuwe grondwet een einde heeft gemaakt aan verjaringstermijnen voor politieke gezagsdragers, denken ze dat ze de rest van haar leven op de vlucht moet blijven, tenzij ze amnestie krijgt van de koning.

Veel Yingluck supporters, die met drieduizend man, voornamelijk vrouwen, naar het gerechtsgebouw waren gekomen om Yingluck morele steun te verlenen, zijn teleurgesteld door haar abrupte vertrek. ‘We meenden dat Yingluck tot het eind zou blijven vechten. We voelen ons voor de gek gehouden.’

Een  media anchor van een roodhemdgroep schrijft op zijn Facebook pagina: ‘Heb je niet gezegd dat je een democratische strijder bent, die bereid was op het slagveld te sterven? Heb je me voor de gek gehouden?’

Sommige supporters menen dat een schuldigverklaring en tijd in de gevangenis haar toekomstige terugkeer naar de politiek een zelfs steviger morele basis zou hebben gegeven. Dat is nu onmogelijk, zeggen ze.

De krant schrijft verder dat Yingluck’s verdwijning slecht afspiegelt op de NCPO (junta) die verantwoordelijk wordt gehouden voor de slordige bewaking. De Shinawatra clan heeft de afgelopen 16 jaar drie premiers geleverd, waaronder Thaksin’s zwager Somchai.

Bijgaand de Press Release van het hooggerechtshof. Bovenstaande foto is woensdag geplaatst op de sociale media. Onderstaand kaartje toont de mogelijke vluchtroutes van Yingluck.

Update website 26 augustus: Topleden van Pheu Thai bevestigen dat Yingluck naar Dubai is gevlucht, waar haar broer woont. Ze zou al gearriveerd zijn. Een verslaggever van Reuters werd zaterdag de toegang geweigerd tot de luxe Emirates wijk, waar Thaksin een huis heeft. Thaksin’s woordvoerder in Dubai reageert niet op pogingen van Reuters om met Thaksin in contact te komen.

RTP adjunct-hoofdcommissaris Srivara zegt geen gegevens te hebben over Yingluck’s grenspassage.

Yingluck Jet trails

‘Yingluck’s vlucht beste optie’

26 augustus – In een vervolgartikel zegt een bron, ‘close tot the upper echelons of power in Thai politics’, dat Yingluck’s vlucht als de beste optie wordt beschouwd. Als ze veroordeeld was of gevangen gezet, zou dat hebben geleid tot meer problemen en sociale onrust. Hij meent dat enkele overheidsfunctionarissen Yingluck hebben geholpen.

In dit bericht heeft Yingluck een privé jet naar Trat genomen, waar ze de grens overstak naar de provincie Koh Kong in Cambodja, daarbij vergezeld door haar medewerkers. Vandaar nam ze een vlucht naar Singapore om over te stappen op een andere naar Dubai, waar Thaksin sinds 2008 woont.

Donderdag maakte Yingluck nog gebruik van de social media. In één bericht vraagt ze haar supporters de volgende dag niet naar het gerechtsgebouw te gaan en thuis het vonnis af te wachten. Ze maakte zich zorgen over de veiligheid van haar supporters omdat duizenden agenten zouden worden ingezet om er de openbare orde te bewaren.

De familie Shinawatra heeft van oudsher banden met leidende personen in Cambodja. De dochter van Thaksins zuster Yaowapa is getrouwd met een Cambodjaans parlementslid, eigenaar van hotels en vastgoed. Yingluck zou een Cambodjaans paspoort hebben gekregen om haar reis naar Singapore en Dubai te vervolgen. Evenals Thaksin heeft Yingluck ook een Nicaraguaans paspoort.

Pheu Thai-leden verbijsterd over Yingluck’s vlucht

26 augustus – De verdwijntruc van Yingluck heeft zowel instemming als verbazing opgeroepen. Veel leidende figuren van Pheu Thai zeggen volledig verrast te zijn door haar vertrek. Velen hadden zich al voorgenomen volgende maand weer naar het hooggerechtshof te gaan om getuige te zijn van de (nu uitgestelde) uitspraak.

Sommige supporters willen niet geloven dat Yingluck is gevlucht. Een supporter uit Nakhon Phanom zegt dat Yingluck het slachtoffer is van een door de regering geregisseerde vendetta. ‘Yingluck had het recht het vonnis te missen. Voor haar eigen veiligheid was dat haar recht. Ze is politiek gepest.’

Een 65-jarige boer uit Roi Et meent dat Yingluck echt ziek kan zijn. Het viel hem op dat ze er bleek en ziek uitzag, toen ze woensdag in Wat Rakhang Kositaram een merit-making ceremonie uitvoerde. De boer looft Yingluck: ‘Ze gaf boeren een kans toen ze aan het bewind was. Het was een soort democratie die merkbaar voor de mensen was.’

Nog een reactie uit Nakhon Phanom: Het hypotheeksysteem, het vlaggenschip van de regering Yingluck, kreeg van veel boeren overweldigende steun omdat het ten goede kwam aan de gewone mensen. Een ander meent: Ze kan met het rijstbeleid een fout hebben gemaakt, maar haar ondergeschikten moeten daarvoor ook verantwoordelijk worden gesteld.

Een bron bij Pheu Thai zegt dat partijleden verstomd staan over haar vlucht. ‘Ze overleggen met elkaar wanneer het stof over enkele dagen is neergedaald.’ Een voormalig parlementslid uit Chiang Rai vindt Yingluck’s actie onbegrijpelijk. ‘Ik wil weten wie haar geadviseerd heeft. Dit heeft een negatief effect op het image van de partij en haar populariteit.’ PT’s voormalig minister Worawat vindt de commotie overbodig. Hij is vol vertouwen dat ze 27 september komt, wanneer het vonnis bekend wordt gemaakt.

Verder refereert het bericht nog aan de bestuursmaatregel waarbij Yingluck 35,7 miljard baht moet betalen wegens de verliezen die zijn geleden in het hypotheeksysteem. Op haar bankrekeningen bij de Bangkok Bank zou al beslag zijn gelegd.

In bijgaand kader Prelude to a vanishing act een chronolgisch overzicht van de hypotheekzaak (nog niet beschikbaar).

Zware straffen voor minister en staatssecretaris

26 augustus – Voormalig minister van Handel Boonsong Teriyapirom in de regering Yingluck kwam gisteren wel naar het hooggerechtshof voor het vonnis in een zaak die betrekking heeft op vervalste G2G rijstdeals (government to government). Hij kreeg de niet misselijke straf van 42 jaar. Zijn staatssecretaris Poom Sarapol van destijds mag 36 jaar brommen.

Boonsong c.s. op weg naar Bangkok Remand PrisonIn totaal stonden 28 personen terecht, van wie acht voornamelijk rijstpelmolenaars werden vrijgesproken. Zij kwamen aan de beurt nadat het Hof de Yingluck-zaak schorste en het vonnis naar 27 september uitstelde. Onder de verdachten bevinden zich politici en regeringsfunctionarissen. Twee zijn gevlucht, tegen een is een arrestatiebevel uitgevaardigd omdat ze niet kwam opdagen. Geen is vrijgelaten op borgtocht omdat het om een ernstig misdrijf gaat. Advocaat Narin, die tevergeefs om borgtocht had gevraagd, zegt in beroep te zullen gaan tegen het vonnis. Hij gaat opnieuw een verzoek om vrijstelling indienen.

Een voormalig hoofd van het Foreign Trade Department kreeg evenals Boonsong 40 jaar, zijn adjunct 32 jaar en de oud-directeur van het Rice Trade Administration Bureau 24 jaar. Verder veroordeelde het Hof de prominente rijsthandelaar Apichart tot 48 jaar. Zijn bedrijf, Siam Indica Co, moet 16,9 miljoen baht betalen. Dochter Thanyporn was degene die wegbleef. Haar bezittingen zijn in beslag genomen en haar bedrijf moet 1,294 miljard baht betalen.

Het OM laat weten vermoedelijk in beroep te gaan tegen de vrijspraak voor de acht verdachten en tegen de geëiste compensatie die lager was dan wat het OM had gewild. (Zie verder de pagina Rijst 4)

Vrijspraak voor zero-dollar bedrijven

26 augustus – De zaak tegen de dertien bedrijven betrokken bij de zogeheten zero-dollar tours is als een nachtkaars uitgegaan. De Criminal Court heeft hen vrijgesproken bij gebrek aan bewijs dat ze illegale tourdiensten aanbieden en voornamelijk Chinese toeristen misleiden.

In plaats van klachten van toeristen heeft de rechter alleen complimenten te zien gekregen van de vermeende slachtoffers. Ze hebben ‘een goede indruk’ en zijn ‘nooit gedwongen producten en diensten te kopen’ tijdens hun bezoek tussen maart en augustus vorig jaar aan Thailand.

Het OM maakte de zaak vorig jaar oktober aanhangig na invallen bij enkele bedrijven. Ze zouden profiteren van ongewoon goedkope reizen, waarbij de deelnemers in Thailand werden geconfronteerd met extra kosten en gedwongen werden duur geprijsde artikelen te kopen.

Drie verdachten waren werkzaam bij Fuan Travel Co. De anderen behoorden tot een zelfde familie. Ze exploiteerden onder andere een busbedrijf en winkels in edelstenen en handwerksproducten. Volgens het OM berokkenden ze een schade van 98 miljoen baht, geld dat werd verdeeld tussen tourgidsen en leidinggevenden. Maar de rechtbank was niet overtuigd. Het Anti-Money Laundering Office heeft onderzoek gedaan naar de geldsporen van dertien verdachten, maar vond niet genoeg bewijs om tegen hen op te treden.

Kort nieuws zaterdag 26 augustus

– De Thai Journalists Association (TJA) roept de regering in een verklaring op te stoppen met schending van het recht op vrije meningsuiting door de strafwet in te zetten ter intimidatie van de pers en de bevolking. De verklaring is een reactie op enkele recente gevallen, waarbij journalisten en academici zijn aangeklaagd voor overtreding van artikel 116 van de strafwet en de Computer Crime Act.

Het bericht noemt de aanklacht tegen een verslaggever van Khaosod English wegens een Facebook bericht dat als opruiing wordt beschouwd, de aanklacht in juli tegen vijf personen die een internationale conferentie over Thaise studiën in Chiang Mai bijwoonden en een aanklacht wegens huisvredebreuk tegen een verslaggever van Isra News Agency.

– Het Student Loan Fund, waaruit studieleningen worden betaald, heeft nu toegang tot de persoonlijke gegevens van leners. Zij moeten, zodra ze werk hebben gevonden, hun schuld aflossen maar velen doen dat niet. Dankzij een wijziging van de SLF Act zijn werkgevers verplicht op verzoek gegevens over hen te verstrekken en loon in te houden ter aflossing van de lening.

Sinds de vorming van het fonds is 553 miljard baht aan studieleningen verstrekt aan 5,28 miljoen studenten en leerlingen. Twee miljoen staan voor 62 miljard in het krijt. Bij 1,2 miljoen heeft het SLF de rechter ingeschakeld. Dit jaar is al opgetreden tegen 140.000 studenten met een schuld van 15 miljard baht. (Zie ook de pagina Onderwijs 2)

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties