Thais nieuws woensdag 30 augustus

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 1-29 augustus zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Opinie: Beschuldigingen tegen academici schaden de natie

30 augustus – Sinds 2015 heeft het regime meer dan tachtig academische lezingen onmogelijk gemaakt en bijna honderd academici en hun families zijn thuis bezocht of zijn onderworpen aan een zogeheten attitude adjustment. Dit schrijven John Draper en Peerasit Kamnuansilpa in een opinieverhaal naar aanleiding van de voorgenomen vervolging van de organisator van en vier deelnemers aan een conferentie in Chiang Mai over Thaise studiën.

Dat het regime de vrijheid van meningsuiting sterk aan banden legt en politieke bijeenkomsten heeft verboden is mij en ongetwijfeld ook mijn vaste lezers bekend, maar dat de onderdrukking zo ver gaat, wist ik niet. Dus een intellectuele gedachtewisseling wordt door het regime ook al beschouwd als een mogelijk gevaarlijke politieke bijeenkomst.

De auteurs schrijven: ‘Het regime lijkt bereid haar internationale prestige en zelfs geloofwaardigheid te grabbel te gooien om in eigen land fundamentele vrijheden te onderdrukken. En dat is nog ondanks de potentiële economische gevolgen voor Bangkok, het centrum van zogeheten MICE activiteiten (meetings, incentives, conferences and exhibitions), jaarlijks goed voor 200 miljard baht.’

‘Cruciaal is dat de acties van de gemilitariseerde staat zich onvermijdelijk zullen vastzetten in het bewustzijn van potentiële buitenlandse partners, academische researchers en buitenlandse investeerders. Zij weten nu dat Thailand niet langer basis burgerlijke vrijheden en politiek rechten tolereert.’

En bij deze korte samenvatting wil ik het laten. Wie meer wil weten over de (onschuldige) onderwerpen die op de conferentie aan de orde kwamen, leze het artikel. (Bron: Bangkok Post, 29 augustus)

Leger zegt: Yingluck’s ontsnapping goed uitgebroed

30 augustus – Irritant trekje van de media: er gebeurt iets en jan en alleman wordt om commentaar gevraagd. Het levert gemakkelijke kopij op, maar zelden harde informatie. Vandaag opent Bangkok Post met het commentaar van legercommandant Chalermchai op Yingluck’s vlucht. ‘Goed voorbereid’, zegt hij. ‘Ze wachtte op het juiste tijdstip en gelegenheid’.

Chalermchai ontkent dat het leger haar heeft laten onsnappen. Ze zag kans te verdwijnen nadat ze haar mobieltjes had opgegeven en haar voertuigen had verwisseld, ‘zodat het voor ons moeilijk was haar te traceren door dezelfde methode te gebruiken als eerder.’ Thaksin zou haar geholpen hebben door een privé jet te regelen nadat ze over land naar een buurland was gevlucht.

Maar hoe precies de vlucht verliep, weet de legerleider niet: ‘Ze stond in contact met mensen die kennis hebben van zaken over nationale veiligheid en haar konden helpen onopgemerkt uit het land te slippen.’ Verder wijst Chalermchai erop dat de NCPO (junta) haar bewaking had versoepeld, nadat ze geklaagd had hinderlijk te worden gevolgd door soldaten die ook foto’s van haar namen. Hij gelooft niet dat ze hulp heeft gekregen van hoge regeringsfunctionarissen.

‘Wat zou het voordeel daarvan zijn? Als je zegt dat de NCPO of het leger een fout heeft gemaakt de grens te bewaken, dan accepteer ik dat. Vergeet niet dat de grens 6.656 kilometer lang is, met alleen officieren op belangrijke plekken gestationeerd.’

Premier Prayut zei gisteren bezorgd te zijn over wat gebeurd is, ‘zoals iedereen is’. ‘Functionarissen maken zich zorgen omdat veel mensen belang hechten aan deze belangrijke mensen. [?] Verschillende routes moeten onderzocht worden, zowel in het binnenland als internationaal’, waaraan hij toevoegde dat met Singapore en de Verenigde Arabische Emiraten (waar Thaksin in Dubai woont) contact is opgenomen. ‘Laat alsjeblieft niet onmiddellijk instorten wat we de afgelopen drie jaar hebben bereikt. Dat laat ik niet gebeuren.’

Verder komen in het artikel RTP hoofdcommissaris Chakthip en adjunct-commissaris Srivara aan het woord. Chakthip refereert aan berichten over een bijeenkomst van Yingluck en veertien medewerkers op de avond van 23 augustus in een hotel. Die avond/nacht zou ze vertrokken zijn. Ze worden opgeroepen voor verhoor.

Srivara zegt Wathanya van het Special Branch’s Intelligence Development Centre te hebben verhoord, die belast was met Yingluck’s beveiliging. ‘Hij heeft nuttige informatie verstrekt die we verder moeten onderzoeken.’

Pheu Thai zegt in een verklaring dat Yingluck waarschijnlijk een toelichting zal geven op wat gebeurd is als de tijd daarvoor rijp is. De partij is nog steeds vastbesloten zich in te zetten voor haar supporters, aldus de verklaring. (Op de pagina The Great Escape alle voorgaande berichten over Yingluck’s vlucht)

Sorrayuth op weg naar de gevangenis

Hooggerechtshof weigert borgtocht voor voormalige tv-anchor

30 augustus – De voormalige tv-anchor Sorrayuth Suthassanachinda is gisteren gevangen gezet nadat het hooggerechtshof zijn verzoek om vrijlating op borgtocht had afgewezen. De populaire tv-presentator en interviewer die mij met zijn wapperende handjes deed denken aan Andries Knevel en altijd lange vragen stelde, mag 13 jaar en 4 maanden in de Bangkok Remand Prison zijn zonden overdenken wegens verduistering van reclamegelden door zijn productiemaatschappij.

Evenals het Hof van Beroep bevestigde het hooggerechtshof de in februari 2016 door de rechtbank opgelegde straf. Twee medeplichtigen bij de fraude, van wie één 20 jaar mag brommen, werd eveneens vrijlating op borgtocht geweigerd. Twee anderen die aanvankelijk als verdachte waren gekenmerkt, hadden geluk doordat ze als getuigen werden behandeld.

De zendgemachtigde MCOT is door de fraude 138 miljoen baht aan reclame-inkomsten misgelopen. Dat geld is al terugbetaald, niettemin is Sorrayuth’s productiemaatschappij beboet met 80.000 baht. De zaak kwam eerder voor bij de bestuursrechter, maar die details laat ik onvermeld.

Sorrayuth arriveerde gisteren per auto bij het hooggerechtshof en ging via een achteringang naar binnen, klaarblijkelijk om de media te ontlopen.

Kort nieuws woensdag 30 augustus

– Voormalig Pheu Thai leider Yongyuth Wichaidit is veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf vanwege machtsmisbruik bij de verkoop van kloosterland toen hij adjunct permanent secretaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken was. Yonguth draaide destijds het besluit van het Land Department terug om de verkoop te annuleren.

De 732 rai was in 1971 door een weduwe gedoneerd aan Wat Dhammamirakanvoraviharn in Prachuap Khiri Khan. Na haar dood verkocht de stichting die benoemd was tot bewindvoerder, de grond aan de Alpine Real Estate en Alpine Golf and Sports Club. Op advies van de Raad van State annuleerde het Land Department de verkoop omdat het terrein kloostergrond was, waarna Yongyuth ingreep.

Bij het schandaal waren destijds vooraanstaande politieke figuren betrokken, waaronder voormalig premier Thaksin en voormalig minister van Binnenlandse Zaken Sanoh. Yongyuth is vrijgelaten op een borgtocht van 500.000 baht met als voorwaarde dat hij zich elke dertig dagen meldt. Hij is in beroep gegaan.

– Sondhi Limthongkul (71), een van de oprichters van de geelhemdbeweging, heeft het zwaar in de gevangenis, schrijft ex-senator Paisal en fervent tegenstander van Thaksin op zijn Facebook pagina. Hij zegt dat Sondhi problemen met één oog heeft en vaak hoofdpijn heeft, alhoewel hij andere gedetineerden blijft lesgeven.

Directeur-generaal Kobkiat van het Correction Department zegt dat Sondhi’s verlies aan gezichtsvermogen al dateert van voor zijn gevangenzetting. De gevangenisautoriteiten hebben hem niet gedwongen onderwijswerk te doen. Als Sondhi’s toestand verslechtert, wordt hij opgenomen in het Police General Hospital. Kobkiat vindt dat Sondhi de gevangenis had moeten informeren als dit het geval is.

Sondhi zit 20 jaar gevangen wegens overtreding van de Securities and Exchange Act, gepleegd door zijn toenmalig mediabedrijf. In 2009 werd een moordaanslag op hem gepleegd. Volgens zijn zoon is de hoofdpijn te wijten aan achtergebleven granaatscherven. Jittanart bevestigt dat zijn vader al aan staar leed, voordat hij gevangen werd gezet.

– Op 1 oktober wordt reizen met de BTS skytrain duurder. De tarieven worden verhoogd van 15-42 baht naar 16-44 baht. De tarieven zijn al vier jaar niet verhoogd. Reizigers met een top-up kaart betalen zes maanden het oude tarief.

Reizigers, door de krant geïnterviewd, vinden dat de verhoging gepaard moet gaan met verbetering van de service. ‘De BTS is onvoorspelbaar en druk’, zegt een forens die dagelijks van Asok naar Chidlom reist. Velen leggen zich er bij neer. De verhoging is begrijpelijk, zegt een ander, gezien de plannen voor uitbreiding van het netwerk.

Eén is wel erg pessimistisch. Die schrijft op Facebook: ‘Regen, verkeersopstoppingen, dure tolwegen, BTS tariefsverhogingen, taxi’s die ritten weigeren, volle minibusjes, ik wil geen motortaxi nemen en er zijn geen fietsstroken. Wat voor keuze heb ik?’

– Alleen tegen de vrijspraak voor voormalig hoofdcommissaris Suchart van de gemeentepolitie Bangkok gaat de NACC in beroep, niet tegen de vrijspraak voor de drie anderen waaronder toenmalig premier Somchai. De vier werden op 2 augustus vrijgesproken van machtsmisbruik bij de ontruiming van een geelhemdprotest in 2008 voor het parlementsgebouw, waarbij 2 personen om het leven kwamen en 471 gewond raakten.

De politie maakte toen met traangas een eind aan de bezetting. Ze zou door demonstranten zijn beschoten met knikkers en schroeven. Volgens de afdeling voor politieke ambtsdragers van het hooggerechtshof was er daarom geen sprake van een vreedzame demonstratie. Het achtte de ontruiming gerechtvaardigd. De PAD (geelhemden) heeft deze maand de NACC enkele keren gevraagd in beroep te gaan tegen de vrijspraak.

– Follow-up op het bericht dat Boonsong’s echtgenote aangifte wegens een ambtsmisdrijf heeft gedaan tegen drie functionarissen. Zij deed dat omdat haar twee bankrekeningen zijn geblokkeerd in verband met de compensatie die Boonsong, voormalig minister van Handel, moet betalen voor fraude met G2G rijstdeals. Op verzoek van haar man trekt ze de aangifte in. Boonsong wil niet dat zijn gezin wordt blootgesteld aan publieke bemoeienis en politieke gevechten. (Zie verder het bericht van 27 augustus: Suranand sorry voor Boonsong)

– Een eindeloze opsomming van namen in het bericht over de benoeming van twaalf leden van de 34 leden tellende nationale strategiecommissie, een commissie die voor de komende 20 jaar beleidsplannen moet maken. Veel leden zijn oude bekenden en militairen, maar premier Prayut ontkent dat de commissie tot doel heeft de macht van het militair bewind voort te zetten.

Prayut himself is voorzitter van de commissie. Volgens hem is de commissie gevormd om problemen waarmee Thailand de afgelopen jaren heeft gekampt, op te lossen door ‘oude patronen’ te vervangen door een passender strategie. (Zie ook de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Premier Prayut zet maandag in China zijn handtekening onder een contract ter waarde van 3,5 miljard baht voor de aanleg van de Sino-Thai hogesnelheidslijn Bangkok- Nakhon Ratchasima. De krant noemt het een construction supervision contract. 430 Thaise technici worden vanaf 22 september in Tianjin (China) getraind. Prayut woont maandag en dinsdag in China de BRICS top bij, een vergadering van Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. (Zie ook de pagina Spoorwegen 2)

– Suthep Thaugsuban, leider van de protestbeweging PDRC tegen de regering Yingluck in 2013 en 2014, vindt Prayut de beste man om het land na de verkiezingen als premier te leiden. Suthep prijst Prayut voor zijn loyaliteit aan de monarchie, integriteit en moed om beslissingen te nemen voor het oplossen van ‘s lands problemen.

Nog steeds is onduidelijk of de opgeheven PDRC een nieuwe politieke partij gaat vormen. Suthep zegt geen plannen te hebben, maar hij heeft het idee niet verworpen. Hij en andere politieke activisten die hetzelfde denken, zijn bereid alles te doen wat het land ten goede komt. (Zie ook de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– De vakbond van het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) roept het bedrijf op tempo te maken met de inning van 800 miljoen baht die particuliere busexploitanten verschuldigd zijn. De vakbond pleit voor de vorming van een juridisch team om de inning te versnellen. Als dat niet lukt dienen de wanbetalers uitgesloten te worden van de 269 geplande nieuwe routes.

De vakbond stelt ook voor de contracten met onderhoudswerkplaatsen voor drie jaar te vernieuwen om er zeker van te zijn dat de BMTA over voldoende bussen beschikt wanneer die geopend worden. Ten slotte vraagt de vakbond een toelichting op het voornemen 2.000 conducteurs op vervroegd pensioen te sturen. Die zijn overbodig wanneer het e-ticket systeem in gebruik wordt genomen.

– Follow-up op het bericht van 28 augustus over een klacht van een leukemiepatiënt die valt onder de volksverzekering UC dat ze moet gaan meebetalen aan haar behandeling. Het Social Security Fund zegt niet te willen betalen voor Imatinib, een chemokuur medicijn, omdat het medicijn volgens experts bij gebruik in de tweede en derde fase te veel bijwerkingen heeft. De pillen, die 1.000 baht per stuk kosten, worden alleen vergoed bij patiënten in de eerste fase. De klageres heeft kanker in de laatste fase.

Secretaris-generaal Suradet van het Social Security Office zegt dat twee alternatieven beschikbaar zijn, die overigens evenveel kosten als Imatinib. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– Volgend jaar worden op 29 luchthavens in het hele land busdiensten geopend, zegt minister Arkhom (Transport). De luchthaven van Khon Kaen kent al sinds februari een verbinding met het stadscentrum. De aardgas bussen zijn air-conditioned en voorzien van Wi-Fi en een GPS-systeem.

– De tropische storm Pakhar, inmiddels verzwakt tot een lagedrukgebied, laat zijn tanden zien. Bewoners langs de Chao Phraya zijn gewaarschuwd voor overstromingen als gevolg van aanhoudende regenbuien. Boven het Noorden en de Central Plains ligt een moessontrog.

De Chao Phraya dam in Chai Nat krijgt maandag veel water te verwerken waardoor het waterpeil ten zuiden van de dam tussen Manorom en Muang met 30 cm stijgt en met 1 tot 15 cm in het district Sapphaya en de provincies Sing Buri, Ang Thong en Ayutthaya.

Het Thai Meteorological Department waarschuwt voor overstromingen in het Noorden, Central Plains, Oosten en Zuiden. In Mae Hong Son in het Noorden krijgen de dorpelingen van drie districten hulp van soldaten en reddingswerkers. Daar regende het zondag zo hard, dat wegen onbegaanbaar werden, bomen werden ontworteld en grondverschuivingen plaatsvonden.

Reacties niet mogelijk