Thais nieuws maandag 28 augustus

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 1-27 augustus zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Weer borgtochtaanvraag voor oud-minister

28 augustus – Vandaag doet de advocaat van ex-minister Boonsong, die 42 jaar gevangenisstraf heeft gekregen wegens fraude met G2G rijstdeals (government to governement), een tweede poging hem vrij te krijgen op borgtocht.

Boonsong ernstigVrijdag weigerde het hooggerechtshof borgtocht, volgens de advocaat om onbekende reden. De familie heeft 30 miljoen baht bijeen gesprokkeld om Boonsong vrij te krijgen. Ze is bereid dat bedrag te verhogen als het Hof een hogere som vraagt.

De voormalige minister van Handel in het kabinet Yingluck en zes anderen waren betrokken bij de verkoop van rijst aan een Chinees bedrijf dat niet bevoegd was namens de Chinese overheid de deal te sluiten, maar de verdediging van Boonsong bestrijdt dat. De rijst bereikte nooit China maar kwam in Thailand op de markt, voor de lagere G2G-prijs gekocht door Siam Indica Co, waarvan de eigenaar 48 jaar cel kreeg.

Na één nacht in de Bangkok Remand Prison te hebben doorgebracht zijn de gevangenen overgebracht naar de Klong Prem gevangenis in Chatuchak. Familieleden, maar zij alleen, kunnen hen daar op dinsdag en vrijdag bezoeken. De verhuizing had tot doel hen te isoleren van gevangenen met andere politieke opvattingen. De advocaat overlegt vandaag met zijn cliënt. (Zie verder de pagina Rijst 4)

Regime ontkent oké voor Yingluck’s vlucht

28 augustus – De NCPO (junta) ontkent dat ze in het geheim toestemming heeft verleend voor Yingluck’s vlucht of er medewerking aan heeft verleend. De Cambodjaanse premier Hun Sen zegt geen gegevens te hebben van Yingluck’s passage door zijn land. En de Association to Protect the Thai Constitution gaat vandaag de NACC vragen een onderzoek in te stellen tegen minister van Defensie Prawit en RTP hoofdcommissaris Chakthip omdat ze Yingluck’s vlucht niet hebben voorkomen. Dat zijn de hoofdpunten vandaag in het openingsartikel van Bangkok Post.

De ontkenning van de NCPO is een reactie op beweringen van critici dat het bewind meer zou verliezen dan winnen als ze veroordeeld was door het hooggerechtshof. Yingluck kwam vrijdag niet opdagen toen het Hof zou vonnissen in de rijst hypotheekzaak waarin ze vervolgd wordt voor plichtsverzuim. Volgens haar advocaten was ze ziek.

NCPO-woordvoerder Winthai noemt die geluiden ‘een persoonlijke opinie van degenen die dit met dat willen verbinden. [Applaus voor deze wartaal] Het is niet gebaseerd op bewijs, maar het zijn persoonlijke opvattingen. Vooral op dit moment dient niemand meningen te geven die de samenleving in verwarring kunnen brengen, want dat kan leiden tot misverstand over een persoon of een organisatie.’

Een bron in de NCPO zegt dat Yingluck’s vlucht helemaal niet in het voordeel van de NCPO is, wat blijkt uit de harde kritiek die het krijgt vanwege haar vlucht. ‘Wij geloven dat er verschillende gaten in de beveiliging waren die door Yingluck zijn gebruikt. Yingluck en haar team moeten haar vlucht lang tevoren hebben gepland en en het juiste moment hebben afgewacht om te vluchten toen veiligheidsfunctionarissen ervan overtuigd waren dat ze niet zou vluchten.’

De bron wijst erop dat Yingluck vrij was om te reizen. Zelfs haar verzoeken in juli 2014 om naar Frankrijk, Engeland en de VS te reizen zijn goedgekeurd. Toen ze klaagde hinderlijk te worden gevolgd door soldaten, die foto’s van haar maakten, is de bewaking versoepeld.

Secretaris-generaal Srisuwan van de Association to Protect the Thai Constitution zegt dat de bevolking goede reden heeft om aan te nemen dat de veiligheidsautoriteiten Yingluck toegestaan hebben de benen te nemen, omdat ze voor haar vlucht elke beweging van haar volgden.

Voor het huis van Yingluck is nog geen huiszoekingsbevel uitgevaardigd omdat onderzoekers zich concentreren op de zoektocht naar haar. Het Hof verleende vrijdag toestemming voor een arrestatiebevel. Wanchai Sornsiri, lid van de nationale hervormingsraad, meent dat de politie waarschijnlijk wacht tot het Hof het vonnis op 27 september bekend maakt. Daarna wordt een verzoek gedaan haar paspoort in te trekken.

Partijleider Abhisit van voormalig oppositiepartij Democraten meent dat de media te ver zijn gegaan met de veronderstelling dat een eind is gekomen aan de invloed van de Shinawatra’s op de Thaise politiek. Hij denkt dat ze door zullen gaan invloed uit te oefenen, gegeven het grote aantal supporters dat ze hebben. (Op de pagina The Great Escape alle voorgaande berichten)

Marine verwacht toestroom Rohingya bootvluchtelingen

28 augustus – De marine (RTN, Royal Thai Navy) bereidt zich voor op een nieuwe toestroom van Rohingya die op de vlucht zijn voor de gevechten die in de deelstaat Rakhine in Myanmar zijn uitgebroken. De politie van Myanmar raakte daar vrijdag in gevecht met het Arakan Rohingya Salvation Army. De RTN verwacht dat Rohingya per boot via de Andaman zee en Thaise wateren naar Maleisië en Australië zullen vluchten.

Sinds vrijdag zijn in Rakhine zeker honderd personen om het leven gekomen toen vermeende leden van het Rohingya leger met messen, geweren en zelf gemaakte explosieven politieposten aanvielen, waarbij minstens een tiental agenten omkwam.

Duizenden Rohingya zijn gevlucht naar Bangladesh, maar daar is hen de toegang geweigerd. Een onbekend aantal, vooral vrouwen en kinderen, zouden aan de grens zijn gestrand. Bangladesh biedt al onderdak aan 400.000 Rohinghya vluchtelingen.

Marinewoordvoerder Chumpol zegt dat de Derde Vloot, die het toezicht heeft op de Andaman zee, en het operation centre van de marine langs de kust tussen Ranong en Satun in staat van paraatheid zijn gebracht. De marine verleent op humanitaire gronden assistentie en jaagt de vluchtelingen niet terug naar zee wanneer ze van plan zijn naar een derde land te vluchten.

Volgens Chumpol is Thailand doorgaans een transitpunt voor de Rohingya, geen bestemming omdat ze er de voorkeur aan geven in een moslimland een schuilplaats te zoeken. ‘We kunnen helpen hun boten in de richting te sturen van het land waarnaar ze willen gaan.’ Het Immigration Bureau meldt dat tot nu toe geen Rohingya een voet op Thais grondgebied hebben gezet.

Regionale luchthaven worden uitgebreid en verbeterd

28 augustus – Het Department of Airports opent dit jaar de inschrijving op projecten voor de verbetering van regionale vliegvelden, waarvan de kosten worden geschat op 8,8 miljard baht. Het gaat om projecten op vier provinciale luchthavens (Krabi, Khon Kaen, Ubon Ratchathani, Trang) en de installatie van een In-Line Baggage Handling and Screening system alsmede een geautomatiseerd veiligheidsprogramma op acht luchthavens, inclusief de genoemde vier. Naar verwachting worden de contracten in december getekend.

In Krabi wordt een nieuwe passagiersterminal gebouwd en worden de twee bestaande verbeterd. Ook het platform krijgt een opknapbeurt. In Khon Kaen worden de terminal en het parkeerterrein uitgebreid. In Ubon Ratchathani en Trang worden de terminals uitgebreid en in Trang staat de bouw van een nieuwe terminal op het programma.

Verder is in Mae Sot (Tak) een nieuwe terminal in aanbouw met een capaciteit van 1,5 miljoen passagiers per jaar en is in Yala de Betong luchthaven in aanleg. De dienst wil de luchthaven van Mae Sot upgraden naar een internationale luchthaven, waarvoor het platform en de start- en landingsbanen worden uitgebreid.

Volgend jaar wil de luchtvaartdienst het bagagesysteem op alle 29 regionale luchthavens installeren. Het systeem voldoet aan de veiligheidseisen van de ICAO van de VN.

Kort nieuws maandag 28 augustus

– Het Social Security Fund benadrukt dat patiënten recht hebben op gratis behandeling van alle ziektes, die gedekt worden door hun ziektekostenverzekering. Het ontkent beweringen van een kankerpatiënt die zegt dat ze mee moet betalen aan de behandeling.

Secretaris-generaal  Suradet van het Social Security Office zegt: ‘Ik zie geen redenen waarom de patiënt rechten zou worden onthouden als ze lid is van het fonds.’ De patiënt (41) die leukemie in de laatste fase heeft, daarentegen zegt donderdag een brief van het SSO te hebben ontvangen met de mededeling dat het kantoor de medische uitgaven beperkt en tot het eind van het jaar de behandeling betaalt. Het bericht zegt niet wat er met de klacht gaat gebeuren. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– De media krijgen onverwacht steun van voormalig oppositieleider Abhisit (Democraten) bij hun streven naar zelfregulering en verzet tegen de in voorbereiding zijnde mediawet die de media sterk aan banden legt.

Op een seminar van deelnemers aan een cursus over media en democratie van het King Prajadhipok’s Institute zei Abhisit ‘in principe’ te geloven in zelfregulering, maar de media moeten wel de middelen ontwikkelen om zelfregulering mogelijk te maken en zwakheden wegnemen om het vertrouwen van de bevolking te winnen.

Zoals al vaak vermeld verzetten de media zich tegen het wetsvoorstel dat voorziet in een mediaraad die vergunningen verleent aan journalisten en deze ook kan intrekken. Groepen met gevestigde belangen en politici zouden de raad kunnen beïnvloeden.

Donderdag deed de Thai Journalists Association een beroep op de regering een eind te maken aan de schending van de vrijheid van meningsuiting en intimidatie van de bevolking en de media. Zie het eerste bericht in Kort Nieuws van zaterdag.

– Een topambtenaar van de DNP spreekt minister Surasak van Milieu tegen dat enkele delen van nationaal park Thap Lan beschikbaar komen als woongebied voor de lokale bevolking. De ambtenaar zegt dat alle nederzettingen met landbouw en bewoning stap voor stap onder de loep worden genomen. De opmerking van de minister had al kritiek opgeroepen van actievoerders, die erin een aanmoediging zagen voor het kraken van land in andere beschermde bossen. Het bericht gaat verder in detail op de zaak in, maar daar zal ik mijn lezers niet mee vermoeien. Kan het zelf nauwelijks volgen. (Zie verder de pagina Krakers op overheidsland)

Reacties niet mogelijk