Thais nieuws donderdag 24 augustus

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 1-23 augustus zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Fietsenstalling Utrecht

Website BP ‘ontdekt’ Nederland

24 augustus – Altijd leuk om Nederland tegen te komen in Bangkok Post, dat gebeurt zelden. De website meldt op gezag van persbureau Reuters dat de grootste fietsenstalling ter wereld in Nederland opengaat: een ondergrondse stalling van drie verdiepingen met ruimte voor 12.500 fietsen in Utrecht.

De stalling bij het centraal station van Utrecht (kosten 40 miljoen euro) moet een eind maken aan de overlast, die fietsers veroorzaken door overal hun fiets neer te pletteren, het liefst naast de ingang van het station, schrijft Reuters er ironisch bij. De stalling wordt middels hellingbanen verbonden met de straat. Roltrappen en trappen zorgen voor een verbinding met de perrons. Stallen is de eerste 24 uur gratis, daarna kost het 1,25 euro per dag.

Ook elders in het land zijn plannen in de maak voor stallingen. Den Haag wil een stalling met 8.500 plaatsen bouwen en Amsterdam een stalling onder de Amstel met een verbinding naar het station. Amsterdam telt 847.000 fietsen. Vorig jaar heeft Amsterdam 24.000 achtergelaten fietsen verwijderd en 40.000 in beslag genomen wegens overtredingen. (Bron: website Bangkok Post, 23 augustus)

Regime houdt de adem in voor vrijdag

24 augustus – Bangkok Post schetst vandaag in haar openingsartikel drie scenario’s voor vrijdag, wanneer de afdeling politieke gezagsdragers van het hooggerechtshof vonnist of voormalig premier Yingluck zich schuldig heeft gemaakt aan plichtsverzuim in het hypotheeksysteem voor rijst.

Politieke waarnemers, geraadpleegd door de krant, zeggen dat vrijspraak het minst waarschijnlijk is. Een voorwaardelijke gevangenisstraf is de beste optie gezien de pogingen van de regering om nationale verzoening tot stand te brengen. De minst aantrekkelijke optie is een veroordeling tot maximaal 10 jaar want die kan leiden tot rellen en onrust. In bijgaand kader worden de drie opties op een rijtje gezet.

De regering is volgens de krant ‘on edge’ (zenuwachtig). Op de toegangswegen naar Bangkok zijn controleposten opgezet, rond het gerechtsgebouw zijn tweehonderd CCTV-camera’s geïnstalleerd, 24 roodhemdleiders worden in de gaten gehouden, 4.000 agenten bewaken het gerechtsgebouw en barrières moeten Yingluck’s supporters op een afstand houden.

NCPO woordvoerder Piyapong verwacht dat tussen de twee- en drieduizend supporters naar Bangkok komen om Yingluck morele steun te verlenen. Ze komen uit het Noorden en Noordoosten, waar voormalig regeringspartij Pheu de meeste aanhang heeft, en uit Bangkok en buurprovincies. Zeventig procent zijn vrouwen. Sommigen zijn al  begin deze week gearriveerd. (Zie verder de pagina Rijst 4)

Recente voorgaande berichten:
23 augustus: Yingluck is klaar voor D-day
22 augustus: Leger en politie paraat om Yingluck fans af te weren
21 augustus: Kort Nieuws (Pheu Thai zegt regering reageert ‘overspannen’)
19 augustus: Kort Nieuws
18 augustus: 2.550 agenten bewaken vrijdag hooggerechtshof

Schoonmaak Mahakan Fort

Grote schoonmaak voor Mahakan Fort

24 augustus – Het heeft niets te maken met het snode plan van de gemeente Bangkok (BMA) om de buurt bij het Mahakan Fort te slopen voor de aanleg van een stadspark, een conflict dat zich al maanden voortsleept (zie de pagina Mahakan Fort).

Deze maal gaat het om de schoonmaak en renovatie van het in 1783 gebouwde fort dat er picobello moet uitzien in verband met de crematie van koning Bhumibol. Het gehele gebied rond Sanam Luang waar het koninklijk crematorium in aanbouw is, krijgt een face-lift.

Gisteren ging de schoonmaak van het fort van start. Honderd gemeentewerkers, soldaten en vrijwilligers staken onder leiding van gouverneur Aswin de handen uit de mouwen. Ze begonnen met onkruid wieden op de muren van het fort. Dat moet zorgvuldig worden gedaan om te voorkomen dat de muur beschadigd raakt. Tenslotte is het fort nationaal archeologisch bezit. Als het onkruid is verwijderd, wordt de muur geverfd. Aswin wil dat het werk 1 september klaar is.

Kort nieuws donderdag 24 augustus

– Zelf zegt hij dat het zijn manier was om ondergeschikten te plagen en een gebbetje met hen te maken, maar die verklaring gaat er niet in bij het ministerie van Volksgezondheid. Tegen de man die de borsten van een werkneemster betastte, terwijl hij haar stevig vasthield, wordt een disciplinair onderzoek ingesteld dat kan resulteren in ontslag.

Het incident werd bekend dankzij een videoclip. De man maakte zich al jaren schuldig aan ongewenste intimiteiten. Ook tegen zijn leidinggevende wordt onderzoek gedaan die hoewel op de hoogte van zijn gedrag, naliet er iets tegen te doen.

– De politie heeft het OM gevraagd Watana Pumret (62) in staat van beschuldiging te stellen, de man die op 22 mei een bom plaatste in legerziekenhuis Phramongkutklao en ook verantwoordelijk was voor zes andere aanslagen tussen 2007 en 2017. Werk aan de winkel voor de openbare aanklagers want zij kregen een dossier van tienduizend pagina’s met verklaringen van meer dan honderd getuigen.

De man wordt vijf feiten ten laste gelegd waaronder moord met voorbedachten rade. Hij heeft ze allemaal bekend en verteld hoe hij aan de materialen kwam om een bom in elkaar te knutselen. Watana werd op 22 juni aangehouden. Over 24 dagen verloopt zijn maximaal toegestane voorlopige hechtenis.  Bij de ziekenhuisaanslag werden 25 personen gewond.

– Follow-up op het bericht van 23 augustus over het protest van de National Human Rights Commissie tegen de organieke wet op de NHRC. Brad Adams, directeur Azië van Human Rights Watch, is bezorgd over de wet die volgens hem de commissie verzwakt. De wet dient ingrijpend herzien te worden, vindt hij.

Hij zegt: ‘Meer dan ooit heeft Thailand een onafhankelijke en toegewijde mensenrechten commissie nodig die opkomt tegen het flagrant misbruik door de militaire junta. Maar de NLA (benoemd parlement) heeft kritiekloos goedkeuring verleend aan de wet, die de commissie verzwakt, haar onafhankelijkheid ondergraaft en tot doorgeefluik van de regering maakt.’

– Nog meer NHRC. De commissie maakt zich zorgen over de academische vrijheid nadat vijf personen zijn aangeklaagd in verband met een academisch forum in juli in Chiang Mai, dat door de autoriteiten wordt beschouwd als een (streng verboden) politieke bijeenkomst (zie het bericht van 22 augustus: Chiang Mai: Academisch forum is ook al verdacht). De vijf hebben zich begin deze week bij de politie gemeld om zich te verweren tegen de beschuldiging.

De commissie doet onderzoek naar het incident, dat neerkomt op intimidatie en ondermijning van de rechten en burgerlijke vrijheid. Het is in strijd met artikel 34 van de grondwet dat vrijheid van meningsuiting en bescherming van de academische vrijheid garandeert. NHRC-lid Angkhana zegt dat de NHRC de regering heeft opgeroepen alle orders die daarmee in strijd zijn, in te trekken. ‘De grondwet is van kracht en burgerlijke rechten worden nu beschermd.’

– Vier Thai-moslims hebben gisteren een sit-down demonstratie gehouden voor het ministerie van Milieu uit protest tegen het plan in Thepa (Songkhla) een kolencentrale te bouwen. Ze hielden plakkaten omhoog en citeerden passages uit de Koran en zijn van plan elke dag te komen zolang er niet wordt gereageerd op hun protest. Het landelijk elektriciteitsbedrijf Egat wil in Thepa een centrale van 3.000 MW bouwen om de energievoorziening in het onrustige Zuiden veilig te stellen.

De bewoners die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van de visserij, vrezen voor het voortbestaan van hun gemeenschap. De milieu-effectrapportage (MER) die gedaan is, erkent het gebied niet als een vruchtbare bron van maritiem leven dat geschaad kan worden door afvalwater van de centrale. Ze pleiten voor een nieuwe MER. Over de plannen zijn drie hoorzittingen gehouden onder zware bewaking van politie en leger, waarbij tegenstanders werden geweerd. (Meer over kolencentrales op de pagina Kolencentrales)

– Het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) houdt zich niet doof voor de protesten tegen verwijdering van de Bestlin Group van de zwarte lijst, waardoor het bedrijf kan deelnemen aan de tweede aanbestedingsprocedure voor de aanschaf van 489 NGV-bussen (aardgas), die vanochtend begint.

BMTA-president Nuttachat zegt dat Bestlin niet mee kan meedoen zolang ze op de zwarte lijst blijft staan. Op 1 september beslist de BMTA welke bedrijven in aanmerking komen en op 8 september wordt een e-veiling gehouden. Behalve Bestlin zijn twee andere bedrijven in de race.

Bestlin ligt in de clinch met de douane omdat bij de import van de eerste honderd bussen importheffingen zijn ontdoken. Die wagens staan nog op de kade van Laem Chabang onder beslag van de douane. Het bedrijf leverde de overige bussen te laat, waardoor de BMTA besloot het contract te verbreken en een nieuwe aanbestedingsprocedure te houden.

– Pheu Thai zwaargewicht Wattana Muangsook zegt dat hij en zijn advocaat maandag door agenten bedreigd zijn toen ze in de Criminal Court waren in verband met een aanklacht van de Technology Crime Suppression Division. De TCSD heeft Wattana aangeklaagd wegens ean Facebook-bericht van hem over de plaquette ter herinnering aan de Siamese revolutie in 1932.

Agenten in het gerechtsgebouw zeiden maandag tegen Wattana dat ze een pistool in zijn mond zouden steken. Onacceptabel, vindt Wattana die zich daarover heeft beklaagd bij een rechter. Verschillende advocaten waren getuige van de bedreiging. Wattana vindt dat de opmerking niet beschouwd kan worden als een grapje.

– In Prachuap Khiri Khan zijn achttien personen het slachtoffer geworden van een deal met een loan shark (geldwoekeraar). Ze sloten een lening bij hem af met rentes van 36 tot 38 procent per jaar. Als onderpand moesten ze hun land in consignatie geven (verkoop met recht van terugkoop).

Velen raakten hun grond kwijt omdat ze de schuld niet tijdig inlosten of ze werden gedwongen huur te betalen, zodat ze in hun huis konden blijven wonen. De politie beschouwt de consignatieregeling als ‘oneerlijk en frauduleus’. Ze vraagt de rechtbank om die ongeldig te verklaren.

De man die het allemaal op zijn geweten heeft, is Suthi Thananansiri. Eerder deed de politie een inval in zijn motorfietswinkel in het district Pran Buri, waarbij een groot aantal contracten en grondaktes werden gevonden. Sommige bevatten alleen de naam van de lener en verder geen enkel detail.

De politie adviseerde gisteren grondeigenaren die hun schulden niet kunnen aflossen, om zoals bevolen hun huis niet te verlaten. Ze waarschuwde ook kamnans en dorpshoofden niet te contrasigneren bij de overdracht van grond.

– Australië wil begin volgend jaar een gezamenlijke marine-oefening met Thailand houden. De Australische minister van Defensie Marise Payne, die een driedaags bezoek aan Thailand brengt,  heeft dat gisteren voorgesteld in een gesprek met defensie-collega Prawit. Australië neemt in november met een oorlogsschip deel aan een maritieme regatta in Thailand ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Asean.

– Bangkok Airways stopt op 1 oktober met haar vluchten tussen Bangkok en Lampang. Een woordvoerder van de maatschappij zegt dat binnenkort een toelichting wordt gegeven op het besluit.

Op 4 september praat het Department of Airports met de maatschappij. Directeur-generaal Darun zegt dat de opheffing veel ongemak zal opleveren voor reizigers naar Lampang. Thans vliegen alleen Bangkok Airways en Nok Air op Lampang. In 2016 vervoerden ze 292.905 passagiers. Alternatieven na de annulering zijn de luchthaven van Chiang Mai of busvervoer.

– De rechtszaak tegen de Britse BBC correspondent Jonathan Head is begonnen. Hij is in februari aangeklaagd vanwege een bericht over de Thaise vrouw van een Britse expat die Head’s eigendom op Phuket had bemachtigd door vervalsing van een handtekening. Als Head schuldig wordt bevonden kan hij een maximum gevangenisstraf krijgen van 5 jaar.

Reacties niet mogelijk