Thais nieuws dinsdag 29 augustus

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 1-28 augustus zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Yingluck en Boonsong (archieffoto 2013)

Opinie: Vaarwel Shinawatra dynastie

29 augustus – Een goede soldaat die bereid is zijn leven op te offeren voor zijn baas, net als de goede soldaat in de definitie van een voormalige coupleider die zijn vrienden niet doodt en zijn eigen baas niet beschuldigt.

Zo noemt columnist Veera Prateepchaikul in zijn wekelijkse rubriek Think Pragmatic op de opiniepagina ven Bangkok Post Boonsong Teriyapirom, die vrijdag 42 jaar gevangenisstraf heeft gekregen voor zijn rol bij frauduleuze G2G rijstdeals (government to government). Veera schrijft dat elke baas trots dient te zijn op dergelijk loyale stafleden en goed voor hen dient te zorgen, want ze zijn moeilijk te vinden.

In zijn rubriek reconstrueert Veera de contacten tussen Boonsong, destijds minister van Handel, en Suranand, voormalig secretaris-generaal van premier Yingluck, sinds de oprichting van Thai Rak Thai in 1999 vrienden (zie het bericht van 27 augustus: Suranand sorry voor Boonsong).

Ik laat de details achterwege maar volsta met Veera’s overtuiging dat Boonsong iemand anders diende die hij niet wilde noemen toen hij verhoord werd zover de frauduleuze rijstdeal tussen het Foreign Trade Department en de Chinese staatsonderneming Cosco.

De rijst, tegen een schandelijk lage prijs verkocht aan Cosco, had naar China geëxporteerd moeten worden maar werd tegen een winst doorverkocht aan Siam Indica, die de rijst op de markt bracht.

Boonsong, schrijft Veera, koos ervoor de schuld op zich te nemen en de last van sommige ondergeschikten te dragen zonder uit de school te klappen over degeen die ze dienden.

Veera: ‘Hij lijkt bereid te zijn in de gevangenis te rotten en die waarheid in zijn graf mee te nemen. Daarvoor loof ik zijn standvastige loyaliteit ondanks de dreiging voor hemzelf.’

Veera vraagt zich af of de [geheimzinnige] baas van Boonsong zijn loyaliteit, sommigen noemen het blinde loyaliteit, in natura zal belonen door goed voor hem en zijn familie te zorgen.

Ik geloof dat niet
logo Veera PrateepchaikulVerder gaat Veera in zijn relaas in op Yingluck’s vlucht. Hij noemt het verbijsterend dat geen van de juntaleden lucht heeft gekregen van Yingluck’s ontsnapping. ‘Ikzelf geloof dat niet.’ Ook zijn geruchten opgedoken dat Thaksin een deal heeft gesloten met de junta.

Veera voorspelt dat Yingluck nooit gearresteerd zal worden. Talrijke Thai die de benen hebben genomen, leven een goed leven in het buitenland met als bekendste Red Bull erfgenaam Vorayudh en de voormalige abt van Wat Phra Dhammakaya, wiens verblijfplaats niet bekend is.

Er zijn mensen die menen dat Yingluck op 27 september in het hooggerechtshof verschijnt, wanneer het vonnis wordt voorgelezen in de hoop dat er iets geregeld kan worden met haar veroordeling. ‘Maar ik geloof niet dat ze ooit terugkeert. Zo broeder, zo zuster – zowel Thaksin als zij zullen moeten accepteren dat ze de rest van hun leven in het buitenland wonen. Voor Yingluck is dat nog het ergste omdat haar zaak geen verjaringstermijn kent.’

Veera besluit met de vraag: Betekent dit het einde van de Shinawatra dynastie in de Thaise politiek? Antwoord: Het is aan Thaksin om te beslissen of het genoeg is geweest. (Bron: Bangkok Post, 28 augustus) (Op de pagina The Great Escape alle voorgaande berichten over Yingluck’s vlucht)

Meechai vraagt Boonsong samenzweerder te noemen

29 augustus – Voorzitter Meechai van de grondwetcommissie, door de krant omschreven als een ‘vermaard juridisch expert’, adviseert Boonsong bekend te maken wie de mastermind is achter de frauduleuze rijstdeals, waarvoor hij een gevangenisstraf heeft gekregen van 42 jaar, indien hij een kans wil maken in een beroepszaak. Meechai zegt dat Boonsong nog steeds de zaak kan aanvechten middels bestaande juridische kanalen. Dat borgtocht is geweigerd, vormt geen beletsel.

De advocaat van Boonsong heeft sinds zijn veroordeling vrijdag 30 dagen de tijd om in beroep te gaan bij de algemene vergadering van het hooggerechtshof. Meecha zegt: ‘Iedereen die echt waarde hecht aan zijn  leven, moet er middels alle beschikbare kanalen voor vechten. Maar als Boonsong zich zorgen maakt dat dit anderen kan duperen, is het een zaak van martelaarschap.’

Meechai reageert op een Facebook-bericht van Suranand, voormalig secretaris-generaal van het PM’s Office en een goede vriend van Boonsong, over de hachelijke positie waarin Boonsong ten tijde van de rijstdeals zich bevond (zie het bericht van 27 augustus: Suranand sorry voor Boonsong en het opinieverhaal van Veera hierboven).

Boonsong’s advocaat bezocht hem gisteren in de gevangenis. Hij zegt dat hij lijdt aan voorhoofdsholteonsteking en allergieën, en hij eet en slaapt slecht. ‘Hij heeft me gevraagd snel borgtocht aan te vragen.’ Naar verwachting gebeurt dat vandaag.

Yingluck raakt haar Thaise paspoorten kwijt

29 augustus – Laat dat mens toch met rust, ben ik geneigd te denken, ze heeft al genoeg stront over zich heen gekregen, ook tijdens haar regeringsperiode. Maar zo denken de Thaise machthebbers niet: met de Shinawatra clan moet worden afgerekend. Dus is niet alleen Yingluck’s borgtocht van 30 miljoen baht in beslag genomen, is tegen haar een arrestatiebevel uitgevaardigd maar worden nu ook haar Thaise paspoorten ingetrokken.

Premier Prayut bevestigde maandag de volgende stap in de jacht op Yingluck, die vrijdag niet kwam opdagen toen het hooggerechtshof zou vonnissen in de zaak waarin ze terecht staat voor plichtsverzuim in het hypotheeksysteem voor rijst. Ze zou waarschuwingen over de oplopende kosten en corruptie genegeerd hebben. Het parlement heeft haar daarvoor al afgezet als premier en een politieke ban van 5 jaar opgelegd.

Prayut zei dat intrekking van de paspoorten, een gewoon en een diplomatiek, normale procedure is bij iemand die op de vlucht is. Hij zei ook dat doorgegaan wordt te onderzoeken hoe ze het land heeft kunnen ontvluchten zonder opgemerkt te worden. De premier benadrukte andermaal dat de regering haar niet opzettelijk heeft laten ontsnappen.

Vice-premier Prawit zei maandag dat de autoriteiten Yingluck scherp gevolgd hebben, maar ze was in staat te verdwijnen ‘omdat ze veel auto’s heeft’. Hij zei niet te weten naar welk land ze was gevlucht en of ze daar asiel gaat aanvragen. (Bron: website Bangkok Post, 28 augustus)

Prayut vraagt begrip voor Thailand’s lange grenzen

29 augustus – Premier Prayut heeft gisteren erkend dat de regering niet haar verantwoordelijkheid kan ontkennen voor Yingluck’s ontsnapping. Hij zei dat die de veiligheidsautoriteiten [wie zijn dat toch?] verweten kan worden. Maar, een beroep doend op het begrip van de bevolking: ‘Thailand’s grenzen zijn meer dan 5.000 km lang, dus het is onmogelijk alle gebieden af te sluiten.’

Dat is vandaag het belangrijkste nieuws in het openingsverhaal PM chides security for Yingluck escape. Puntsgewijs nog enkele feitjes:
– Thai Interpol heeft haar 190 collega-landen, waaronder de Verenigde Arabische Emiraten, waar Thaksin in Dubai woont, gevraagd Yingluck te lokaliseren.

– De politie onderzoekt of Wathanyu, bewakingsofficier voor Yingluck, haar geholpen heeft te vluchten. Volgens RTP adjunct-hoofdcommissaris Srivara is het onduidelijk of hij nog in politiedienst is. ‘Thailand is zo groot. Als je kunt autorijden, kun je vluchten.’

– Vice-premier Wissanu zegt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken beslist of Yingluck’s paspoorten worden ingetrokken. Haar afwezigheid vrijdag toen het Hof zou vonnissen, rechtvaardigt niet automatisch intrekking van het paspoort.

– Yingluck’s vlucht heeft geen gevolgen voor de procedure om een deel van de in het hypotheeksysteem geleden verliezen op haar te verhalen. Yingluck moet 35,7 miljard baht betalen.

– Volgens voorzitter Meechai van de grondwetcommissie heeft Yingluck het recht in beroep te gaan tegen een eventuele schuldigverklaring door het Hof, maar een organieke wet die nog in voorbereiding is, stelt als eis dat ze in persoon in beroep moet gaan. Haar zaak kent geen verjaringstermijn.

– Vice-premier Prawit zegt dat Yingluck’s vlucht onverwacht was. De veiligheidsautoritenten hebben hun best gedaan, meent hij. Hij weet niet of ze politiek asiel gaat aanvragen. Van de petitie tegen hem en politiecommissaris Chakthip, door de Association to Protect the Thai Constitution ingediend bij de NACC, is hij niet onder de indruk. De vereniging beschuldigt beiden ervan dat ze Yingluck ‘hebben laten gaan’. (Op de pagina The Great Escape alle voorgaande berichten)

Acht koeien dood gereden door minibusje

29 augustus – In Nederland leren we bij de verkeersles: eerst naar links kijken, dan naar rechts en daarna weer naar links, oversteken tot de helft van de weg en daarna naar rechts kijkend je weg vervolgen. Simpel toch en toegepast op Thailand moet je wel links en rechts verwisselen. Dus de acht koeien die zondagnacht in Uthai Thani door een minibusje werden geschept, hadden beter uit hun doppen moeten kijken, toen ze snelweg 333 overstaken.

Hulpeenheden vonden twee dieren bekneld onder het busje en zes verspreid liggend op de weg. De bestuurder heeft verklaard dat de kudde vlak voor hem pardoes de weg overstak, waardoor hij geen tijd had om te remmen of ze te vermijden. De eigenaar had de dieren losgelaten om aan de kant van de weg te grazen en te rusten omdat de stal van de koeien onder water was gelopen. Waarom ze overstaken, is onduidelijk. Misschien was het gras daar groener.

De voorkant van het busje raakte beschadigd en de bijrijder gewond. Die is naar een nabijgelegen ziekenhuis gebracht. (Bron: website Bangkok Post, 28 augustus)

Verkeersongeluk redt 88 pangolins

Verkeersongeluk brengt redding voor 88 schubdieren

29 augustus – 88 schubdieren hebben hun leven te danken aan een verkeersongeluk en zijn niet in China in een medicijnpotje beland of als exquis gerecht verorberd in een restaurant. Ze werden vervoerd in een wagen die maandag in Kanchanadit (Surat Thani) tegen een pickup truck en een personenauto botste, die voor verkeerslichten wachtten. Na de botsing ging de bestuurder er onmiddellijk vandoor.

De schubdieren werden vervoerd in manden en zakken. Om daarvoor ruimte te maken, waren alle stoelen in de wagen verwijderd, behalve die van de bestuurder. Het kenteken van de wagen was vervalst en in de wagen vond de politie nog een set valse kentekenplaten. De politie vermoedt dat de dieren uit een van de zuidelijke provincies kwamen en naar een centrale provincie werden vervoerd om vandaar naar het buitenland te worden gesmokkeld.

De pangolins zoals ze in het Engels heten, mogen op adem komen in een dierenopvang in Phangnga om later in het wild te worden losgelaten. De pangolin is een beschermd dier op grond van de UN Convention on International Trade in Endangered Species. De schubben worden in China verwerkt tot medicijnen, het vlees is voor de consumptie. (Bron: website Bangkok Post, 28 augustus)

Internationaal arrestatiebevel tegen Vorayudh

29 augustus – Interpol heeft op verzoek van Thailand een zogeheten Red Notice gestuurd naar haar ledenlanden met het verzoek Red Bull erfgenaam Vorayudh op te sporen en te arresteren, zodat hij kan worden uitgewezen naar Thailand.

Vorayudh veroorzaakte in 2012 een hit-and-run aanrijding, waarbij hij met zijn snelle Ferrari op de Sukhumvit Road in Bangkok een motoragent dood reed. Hij negeerde talloze malen oproepen van de politie om zich te melden met als ‘smoes’ dat hij ziek was of het te druk had. Pas in april vroeg het OM een arrestatiebevel tegen hem aan.

Vorayudh is voor het laatst gesignaleerd in Singapore waar hij zijn privé jet achterliet en van waar hij naar een onbekende bestemming vertrok. De verjaringstermijn voor de hit-and-run verloopt op 3 september. Daarna resteert alleen roekeloos rijden. De verjaringstermijn voor overschrijding van de maximumsnelheid verliep na een jaar, rijden onder invloed kan niet bewezen worden.

De politie c.q. het OM worden ervan verdacht hem een hand boven het hoofd te houden. De zaak is het bekendste voorbeeld van klassenjustitie in Thailand. (Bron: website Bangkok Post, 28 augustus) (Zie verder de pagina De zaak Vorayudh e.a.)

waterpompstation

Kort nieuws dinsdag 29 augustus

– Kleine toevoeging aan het bericht over de Bang Sue drainagetunnel op de homepagina. Voordat de tunnel in gebruik wordt genomen, wordt de capaciteit getest. Daarmee is gisteren een begin gemaakt. Gouverneur Aswin inspecteerde de tunnel gisteren in het gezelschap van gemeentefunctionarissen. Ze bezochten ook het pompstation in Dusit, dat onderdeel is van het tunnelsysteem.

Volgens Aswin duurt het twee dagen voordat de tunnel helemaal met water volstaat. Daarna wordt het naar de Chao Phraya gepompt. Ook de controlekamer wordt getest alsmede drie faciliteiten [?] die de watertoevoer op drie wegen regelen.

Aswin verwacht dat regenwater op hoofdwegen sneller verdwijnt wanneer de tunnel operationeel is. Het bericht somt op om welke wegen het gaat. Ik noem alleen de bekendste: Phahon Yothin Road, Vibhavadi Rangsit Road en Ratchadaphisek Road [bij mij in de buurt].

Op de foto het waterpompstation dat 60 kubieke meter water per seconde kan verwerken.

– Het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) trekt 2 miljard baht uit voor de vervroegde pensionering van 2.000 conducteurs tot 2019. Elke conducteur die meedoet, krijgt 1 miljoen baht. De conducteurs worden overbodig wanneer het e-ticket systeem operationeel is.

Het Department of Skills Development heeft onlangs het plan gelanceerd conducteurs om te scholen tot bestuurder. In maart zei de BMTA duizend bestuurders tekort te komen.

Staatssecretaris Pichit (Transport) vergaderde gisteren met vertegenwoordigers van de BMTA en het Office of Transport and Traffic Policy and Planning over de schuldenlast van 103 miljard baht waarmee het bedrijf kampt. De BMTA vraagt de overheid 85 miljard baht als compensatie voor de achthonderd gratis busdiensten in de stad. Pichit vindt de plannen van de BMTA voor het wegwerken van de schulden onduidelijk. In oktober moet de BMTA met een beter plan komen.

– 268 soldaten, voornamelijk van de genie, sluiten zich in december aan bij de VN vredesmissie in Zuid-Soedan. Ze zijn gespecialiseerd in het bouwen van bruggen en aanleggen van wegen en vliegvelden. EOD-ers zorgen voor hun beveiliging. Thailand stuurde eerder tien politieofficieren naar het gebied.

– Australië beschuldigt Thailand ervan de vrijhandelsovereenkomst (FTA) te hebben overtreden door de goudmijn Chatree in Pichit vanaf 1 januari stil te leggen. Berichten suggereren dat moederbedrijf Kingsgate van exploitant Akara Resources 30 miljard baht schadevergoeding eist.

Vice-premier Wissanu bestrijdt dat sprake is van overtreding van de FTA. De NCPO heeft de mijn niet gesloten, maar heeft alleen vernieuwing van concessies aan goudmijnen gestopt, inclusief Kingsgate. De concessie voor Akara loopt tot 2028.

Gisteren zijn gesprekken begonnen tussen Kingsgate en Thailand. Volgens Kingsgate is het al duidelijk dat de regering het bedrijf niet schadeloos wil stellen. De regering zegt dat mogelijk andere maatregelen beschikbaar zijn. Maar aan de sluiting valt niet te tornen: de mijnen worden schadelijk geacht voor het milieu en de gezondheid van omwonenden. De sluiting van Chatree heeft duizend werknemers hun baan gekost.

– Een binnenvaartschip geladen met 1.200 ton suiker is in Bang Pa-in (Ayutthaya) tegen een peiler van de Koh Kerd brug over de Chao Phraya gevaren en over 10 cm gaan lekken. De rivier is op die plaats nogal onstuimig. De boot, onderweg van Ang Thong naar Bangkok, was de achterste van een sleep van vier. Na de aanvaring is ze naar de wal gesleept. Duikers dichten het gat. De suiker wordt overgeladen op een ander schip. In de scheepsromp en de rivier rond het schip zijn watermonsters genomen voor onderzoek op verontreinigingen.

Overstroming Nong Bua (Nakhon Sawan)– De bewoners van het Noorden en Noordoosten, met name degenen die langs de Mekong wonen, zijn gewaarschuwd voor mogelijke overstromingen, alhoewel de tropische storm Pakhar is verzwakt tot een lagedruksysteem. De Mekong loopt het risico te overstromen en dat geldt ook voor de rivieren Mun en Songkhram. Het Department of Disaster Prevention and Mitigation waarschuwt de veerdiensten tussen Thailand en Laos op de Mekong niet te veel passagiers te vervoeren, daar het hoge waterpeil en sterke stromingen gevaarlijk kunnen zijn.

Het bericht geeft een overzicht van de situatie in enkele provincies, maar dat sla ik over (zie North, Northeast warned to brace for floods). Ik noem alleen het zakenkwartier in Nong Bua (Nakhon Sawan) dat al voor de vierde keer dit jaar onder water is gelopen. Het water achter de Chao Phraya dam in Chai Nat hoopt zich op door toevoer vanuit het Noorden. Foto: Nong Bua, Nakhon Sawan.

– Particuliere ziekenhuizen die voornemens zijn het Universal Healthcare Coverage Scheme (UC, het Thaise ziekenfonds) te verlaten, dienen tenminste een jaar tevoren hiervan het National Health Security Office (SSO) in kennis te stellen om negatieve gevolgen voor patiënten te voorkomen, zegt minister Piyasakol (Volksgezondheid). Formeel hebben ze nu nog een opzegtermijn van drie maanden.

Het Mahaesak ziekenhuis in Bang Rak (Bangkok) liet onlangs weten het UC te verlaten wegens ‘interne kwesties’. Het ziekenhuis wordt momenteel gerenoveerd, waardoor het patiënten niet optimaal kan bedienen. Na 30 september moeten ze gebruik maken van nabijgelegen ziekenhuizen en klinieken. Het ziekenhuis verleent medische zorg aan 72.000 geregistreerde patiënten en 14.000 overgeplaatste patiënten van gezondheidscentra van de gemeente.

320.000 leden van het SSF (verzekering voor werknemers in de particticuliere sector) moeten uiterlijk 31 oktober een nieuw ziekenhuis zien te vinden, omdat drie particuliere ziekenhuizen volgend jaar het SSF verlaten: het Yanhee ziekenhuis in Bangkok, Kasemrad ziekenhuis in Nonthaburi en het Sri Rayong ziekenhuis in Rayong. Na 31 oktober wordt een ziekenhuis toegewezen door het SSO.Twee nieuwe ziekenhuizen sluiten zich volgend jaar aan bij het SSF. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– Zakenman Kan-anek,die veroordeeld is tot een gevangenisstraf van 2 jaar en 9 maanden en een boete van 200.000 baht wegens het bezit van 0,67 gram crytal methamphetamine, heeft bakzeil gehaald bij het Hof van Beroep. De beroepsrechter handhaafde de straf van de lagere rechtbank. Zijn verweer dat een andere vrouw in zijn condominium de drug ook gebruikte, maakte geen indruk op het Hof.

Kan-anek heeft bekend de drug op recreatieve basis te gebruiken. Bij de politie verklaarde hij het ook te verkopen, maar dat ontkende hij in de rechtbank. Kan-anek is de vader van Kanpitak Pachimsawat, die in juli 2007 op een groep wachtenden bij een bushalte inreed na een ruzie met een busbestuurder. Eén vrouw kwam daarbij om het leven en drie raakten gewond.

– De DSI heeft nog meer personen voor verhoor opgeroepen, die worden verdacht van banden met de PDRC, de protestbeweging tegen de regering Yingluck die eind 2013 en 2014 actief was. PDRC-leider Suthep Thaugsuban en anderen moesten eerder op het matje komen bij de DSI. De betrokkenen woonden eind 2013 een rally van de PDRC bij. De DSI baseert zich op transcripts van de gehouden toespraken, die aldus de DSI opruiend waren. De verdachten ontkennen dat.

Reacties niet mogelijk