Thais nieuws 16-31 augustus

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 1-15 augustus zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Regering pompt 68 miljard baht in Isaan

23 augustus – Aan het eind van de tweedaagse mobiele kabinetsvergadering in Nakhon Ratchasima toverde premier Prayut gisteren een konijn uit de hoge hoed: een bedrag van 68 miljard voor ontwikkelingsprojecten. Maar de krant schrijft dat bewoners koel reageerden op het nieuws. De premier zal meer moeten doen om het roodhemd bolwerk te kraken.

In bijgaand kader staat de besteding keurig gespecificeerd, dus dat hoef ik hier niet dunnetjes over te doen. Ik noem alleen de aanleg van de Sino-Thai hogesnelheidslijn (Bangkok-Nakhon Ratchasima), de snelweg tussen Bang Pa-in en Nakhon Ratchasima en de verhoogde aanleg van de dubbelspoorlijn Chira Junction-Khon Kaen in de stad Nakhon Ratchasima (zie de pagina Spoorwegen 2).

De krant meent te weten dat mensen in de provincie die lang de Shinawatra regeringen hebben gesteund, weinig enthousiast zijn voor het infrastructuurpakket van de premier. Ze vinden dat hij geen oog heeft voor hun behoeften en wensen.

Een motortaxibestuurder verwoordt dat als volgt: ‘Ik voel niets. Ik wil hem [Prayut] niet ontmoeten. Wat ik wil is iemand die me kan helpen om geld te verdienen. Ik ben maar een kleine burger en hij is daar. We zijn op geen enkele manier verbonden. De premier en de regering opereren autonoom met weinig aandacht voor het dienen van de bevolking.’

Maar sommigen zijn optimistischer. Een 63-jarige man zegt de premier en zijn minsters te waarderen. ‘Ik wil dat hij goed doet voor de Thaise mensen, vooral voor degenen aan de onderkant van de samenleving zodat ze comfortabel kunnen leven. En ik geloof dat wat hij doet aan dat doel bijdraagt.’ Zijn vrouw heeft een wat pragmatischer benadering: ‘Het kan mij niet schelen wie premier is. Alles wat ik wil is een goede economie.’

Premier Prayut, geboren in Nakhon Ratchasima, mag ook wat zeggen in het artikel waarmee Bangkok Post vandaag de krant opent. ‘Ik heb veel affectie voor de mensen in Isaan. Ik geef prioriteit aan het oplossen van de problemen van gewone mensen.’ Verder zei hij niet ‘voor eeuwig’ premier te willen blijven, alhoewel velen hem geschreven hebben aan te blijven. ‘Het is mijn doel om het land terug te brengen naar democratie.’

NGV-bussen Bangkok: Regering grijpt in

23 augustus – Het zal wel sint juttemis worden, voordat passagiers gebruik kunnen maken van de 489 nieuwe NGV-bussen (aardgasbussen), want er rust geen zegen op de aanschaf. Het begon er mee dat de importeur geprobeerd heeft de importheffing op de eerste honderd, door China geleverde bussen te ontduiken en de resterende bussen te laat leverde.

Nu gooit de regering roet in het eten met de opdracht aan het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) importeur Bestlin Group weer terug te zetten op de zwarte lijst, zodat ze niet kan deelnemen aan de tweede aanbestedingsprocedure. Op dat besluit was veel kritiek, onder andere van de Rekenkamer.

Premier Prayut waarschuwde gisteren de BMTA dat degenen die besloten hebben dat Bestlin mag meebieden, gestraft worden wanneer Bestlin schuldig wordt bevonden aan de ontduiking. Daarover ligt de importeur in de clinch met de douane, die beslag heeft gelegd op de eerste honderd.

De BMTA gaat met de regering praten om haar besluit toe te lichten. Op 1 september wordt de lijst van gekwalificeerde bieders gepubliceerd. Staatssecretaris Pichit (Transport) verwacht dat de bussen later dit jaar geleverd kunnen worden.

Recente voorgaande berichten:
21 augustus: Kort nieuws
19 augustus: Bussen Bangkok: Importeur verdient geen 2e kans

Yingluck is klaar voor D-day

23 augustus – Weer een bericht over oud-premier Yingluck, maar eigenlijk valt er niets nieuws te melden. Of is het nieuws dat Yingluck en haar advocatenteam klaar zijn voor elk scenario, wanneer de afdeling voor politieke gezagsdragers van het hooggerechtshof vrijdag vonnist in de rijsthypotheekzaak, waarin ze beschuldigd wordt van plichtsverzuim? ‘De voormalige premier voelt zich vol moed omdat ze veel morele steun van de mensen krijgt’, zegt advocaat Norawit.

RTP adjunct-hoofdcommissaris Srivara waarschuwt degenen die Yingluck een hart onder de riem willen steken het afgeschermd gebied bij het gerechtsgebouw te mijden. Degenen die de regels overtreden of naar het Hof schreeuwen maken zich volgens hem schuldig aan minachting van de rechtbank.

De openbare aanklagers hebben zich in hun schriftelijk eindpleidooi geconcentreerd op de vervalste G-to-G (government to government) rijstdeals. Het OM constateert dat het hypotheeksysteem vanaf dag 1 (7 oktober 2011) tekens van onregelmatigheden vertoonde. Yingluck verzuimde volgens het OM in actie te komen. Over de overige corruptie, waarvoor is gewaarschuwd, en de sterk oplopende kosten rept het artikel niet. (Zie verder de pagina Rijst 4)

Dood rekruut roept vragen op

23 augustus – De politie gaat zestig rekruten verhoren over de dood van een rekruut in Surat Thani die diende bij het Vibhavadi Rangsit Military Camp. Uit de voorlopige autopsie is gebleken dat Noppadol is overleden aan een hartstilstand, maar de politie weet niet wat daarvan de oorzaak was. Ze wacht op de forensische resultaten van het Institute of Forensic Medicine van het Police General Hospital in Bangkok. Daar worden de interne organen onderzocht en wordt een biopsie gedaan. Over twee weken zijn de resultaten bekend.

De zestig rekruten werden evenals Noppadol disciplinair gestraft op de avond voorafgaand aan zijn overlijden. Volgens eerdere berichten moesten ze 10 minuten press-ups doen (zich opdrukken), maar dat zou een standaardoefening zijn geweest.

Volgens dit bericht werd Noppadol gestraft omdat hij uit het kamp was geglipt om te roken. CCTV-beelden wijzen niet op mishandeling van Noppadol voor of gedurende zijn straf. De moeder heeft vrede met de aanvankelijke resultaten van de autopsie die duidden op een hartaanval. Maar ze blijft sceptisch of het bewijs doorslaggevend is. Enkele vragen moeten nog beantwoord worden.

Sinds 2011 hebben de media bericht over de dood van vier jonge soldaten (zie kader en de pagina’s Martelingen in de kazerne en Rekruut dood geslagen; beulen lopen vrij rond) (Zie verder het bericht van 22 augustus: Dood soldaat: Geen smerig spel van leger)

Kort nieuws woensdag 23 augustus

– De zes commissarissen van de National Human Rights Commission (NHRC) verzetten zich tegen hun gedwongen vertrek wanneer de nieuwe organieke wet op de NHRC van kracht wordt. Ze moeten dan het veld ruimen om plaats te maken voor beter gekwalificeerde commissarissen. De wet kreeg vorige week het groene licht van de NLA (benoemd parlement).

Een gezamenlijk panel van de NHRC, NLA en de grondwetcommissie gaat zich nu buigen over het  gewraakte artikel. NHRC-voorzitter What zegt dat het artikel in strijd is met de grondwet. De grondwet verbiedt wetten die de burgerlijke rechten en vrijheid beperken of overheidsdienaren tegenhouden hun taak te vervullen.

De CDC zegt dat nieuwe commissarissen nodig zijn om te voldoen aan de internationale eisen die aan leden van mensenrechten organisaties worden gesteld. De huidige leden kunnen de NHRC niet volledig vertegenwoordigen vanwege de manier waarop ze gekozen zijn.

Vorige jaar degradeerde het National Human Rights Institution in Genève de NHRC naar de B-status omdat ze politiek besmet is en vanwege trage vorderingen. What vindt dat de huidige leden hun termijn dienen af te maken. (Zie ook de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Het hooggerechtshof heeft twee weken nodig voor het besluit om het beroep tegen de doodstraf voor Zaw Lin en Win Zaw Htun van hun advocaten van al dan niet in behandeling te nemen. De twee gastarbeiders uit Myanmar hebben de doodstraf gekregen voor de moord op twee Britse toeristen in september 2014 op Koh Tao en de verkrachting van de vrouw. Maandag leverde de verdediging haar beroepsschrift van 319 pagina’s in. (Zie verder het bericht van 21 augustus: Koh Tao-moorden: Laatste kans voor Zaw en Win)

– De PACC gaat onderzoek doen naar de beschuldiging van een man uit Syrië, die zegt afgeperst te zijn door de politie. Muhammad Yasser al-Halabi (47) zegt dat agenten van het bureau Lumpini en tolken tienduizenden baht van hem eisten in ruil voor vrijlating van zijn zoon, die in juni was gearresteerd.

Halabi beweert 550.00 baht in termijnen te hebben betaald, maar dat leverde niet het gewenste resultaat op. De zoon werkte als kapper in Sukhumvit soi 3. Hij werd aangehouden omdat zijn visum was verlopen. Hij kreeg een gevangenisstraf van een jaar en een boete van 3.000 baht. De straf werd geschorst en hij werd overgedragen aan het Immigration Bureau.

De vader zegt dat hij en zijn zoon door de VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen zijn erkend als vluchteling. Volgens adjunct permanent secretaris Dusadee van Justitie geldt de status echter niet als vervanging van een visum. (Zie verder de pagina Corruptie 3)

– De voorzitter van de Pediatric Infectuous Diseases Society of Thailand vindt dat de bevolking gevaccineerd moet worden tegen dengue fever. Vaccinaties, die vorig jaar in particuliere ziekenhuizen werden geïntroduceerd, zijn volgens hem cruciaal om de ziekte en sterfgevallen te voorkomen. Doelgroep voor de vaccinaties zijn mensen tussen 9 en 45 jaar.

Een injectie kost de producent 2.000 baht, maar de uiteindelijke prijs verschilt per ziekenhuis. Drie injecties met een tussenpoos van zes maanden zijn vereist. Ze verhogen de immuniteit tegen alle vier soorten dengue fever die momenteel in Thailand voorkomen. Uit een studie is gebleken dat 65 procent van de gevallen wordt voorkomen, de ernst van de ziekte in 95 procent vermindert. In 80 procent van de gevallen is ziekenhuisopname niet nodig.

Thailand telde dit jaar 29.000 gevallen en 41 doden. Alhoewel het aantal doden is verminderd, neemt het aantal gevallen neemt nog steeds toe. In 2015 stierven 141 personen aan dengue en werden 142.000 personen geïnfecteerd. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– Het RFD gaat strenger en sneller optreden tegen illegale rubberplantages in beschermde bossen. Zodra ze ontdekt zijn gaat de cirkelzaag in de bomen, zodat de boosdoeners niet stiekem de latex kunnen tappen. Het RFD gaat ook bewoners voorlichten over manieren om overtreders te identificeren en rapporteren. Volgens de dienst is 700.000 van de 32,45 miljoen rai aan beschermde bossen beplant met rubberbomen.

In Phitsanulok bevindt zich de grootste plantage van alle noordelijke provincies: 158.615 rai. 23.173 rai van grote investeerders is geconfisqueerd en op 4.394 rai zijn de bomen verwijderd. (Zie verder de pagina Krakers op overheidsland

– 87 cursussen van het zwaar gesubsidieerder trainingsprogramma voor onderwijzers zijn geannuleerd omdat deelnemers niet kwamen opdagen. 22.349 onderwijzers die zich hadden opgegeven, lieten verstek gaan zodat de cursus geschrapt moest worden. In enkele gevallen kwamen te veel onderwijzers. 175 docenten konden rechtsomkeer maken toen ze in de trainingscentra arriveerden.

De cursussen, die georganiseerd worden door Obec, hebben tot doel de vaardigheid van het onderwijzend personeel op internationaal het niveau te brengen. De deelnemers krijgen een coupon van 10.000 baht om zich in te schrijven op cursussen verzorgd door universiteiten en op particuliere cursussen. Obec gaat het reserverings- en betalingssysteem verbeteren. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

– De zoektocht naar een vermeende junkie die in Lop Buri zijn vader had doodgeschoten, eindigde maandag abrupt in buurprovincie Sing Buri waar hij bij een vuurgevecht met de politie ernstig gewond raakte. Volgens berichten was de verdachte op weg naar Sing Buri omdat zijn moeder daar verbleef, maar die was al tijdig in veiligheid gebracht.

Hij had gedreigd zijn hele familie te doden, waarna de moeder, zijn vrouw en kind twee dagen geleden hun toevlucht namen tot een hotel. Alleen de vader was met zijn zoon gebleven.

– Een 24-jarige vrouw is dinsdagnacht om het leven gekomen toen het huis in zee stortte, waarin ze met haar moeder, broer en een kind in Sattahip woonde. Ze was in het huis, dat gebouwd was bij een jetty (pier, steiger, havenhoofd), bekneld geraakt. De overige bewoners raakten gewond.


 

Leger en politie paraat om Yingluck fans af te weren

22 augustus – Het leger is begonnen op alle wegen naar Bangkok controleposten in te richten; ook elders in het land gaat gecontroleerd worden op lieden die vrijdag kwaad in de zin hebben. Die dag beslist het hooggerechtshof of oud-premier Yingluck zich schuldig heeft gemaakt aan plichtsverzuim in het hypotheeksysteem voor rijst.

De controleposten hebben volgens politiewoordvoerder Kritsana niet tot doel mensen tegen te houden om naar Bangkok te komen, maar ‘om mogelijke pogingen te voorkomen van een partij die een onplezierige situatie wil scheppen’.

De bewaking op het terrein van het hooggerechtshof wordt opgeschroefd van 2.500 naar 4.000 agenten. Ze krijgen ondersteuning van drie helikopters, twintig anti-rellen voertuigen en vier ambulances.

700 soldaten zijn onlangs naar Udon Thani gestuurd, een bolwerk van roodhemden, maar volgens politiecommissaris Phiraphong houden ze tot morgen een oefening in crisismanagement. Niettemin blijven ze wel tot na de uitspraak van het Hof. Ook in andere steden met veel roodhemden [ik neem aan in het Noordoosten en Noorden] worden ze scherp in de gaten gehouden.

Vice-premier Prawit zei gisteren vrijdag geen moeilijkheden te verwachten, maar die zouden na de uitspraak kunnen oplaaien. Werd eerder een aantal van iets meer dan duizend genoemd, dit bericht zegt dat drieduizend supporters worden verwacht om Yingluck een hart onder de riem te steken. (Zie verder de pagina Rijst 4)

Recente voorgaande berichten:
21 augustus: Kort Nieuws (Pheu Thai zegt regering reageert ‘overspannen’)
19 augustus: Kort Nieuws
18 augustus: 2.550 agenten bewaken vrijdag hooggerechtshof

Dood soldaat: Geen smerig spel van leger

22 augustus – Dat moet schrikken geweest zijn voor de moeder van Winthai Suvaree, die haar zoon Noppadol zaterdag in zijn slaapkamer buiten bewustzijn en bloedend uit zijn neus en mond aantrof. In het Surat Thani ziekenhuis overleed later die avond de 21-jarige soldaat die gestationeerd was in het Vibhavadi Rangsit Military Camp in Surat Thani.

Volgens de moeder klaagde hij over vermoeidheid toen hij zaterdagavond met twee andere dienstplichtigen thuis kwam. Die twee hadden haar dochter verteld dat hij fysiek was ‘gedisciplineerd’ in het kamp. Ze zouden naar een fietsshow gaan. De twee anderen vertrokken eerder omdat hij lange tijd in zijn slaapkamer bleef. Toen ze later terugkwamen, troffen ze hem buiten bewustzijn aan. Na geprobeerd te hebben hem te reanimeren, werd Noppadol naar het ziekenhuis gebracht.

Legerwoordvoerder Winthai zegt dat de 45th Military Circle, die verantwoordelijk is voor het kamp, van legercommandant Chalermchai de opdracht heeft gekregen een fact-finding commissie te vormen om de zaak te onderzoeken en samen met de politie de doodsoorzaak vast te stellen. Winthai zegt dat CCTV-beelden en getuigenverklaringen geen aanwijzingen hebben opgeleverd voor iets wat Noppadol’s dood kan hebben veroorzaakt.

De soldaten waren om 19.20 uur op appel geroepen en kregen instructies van hun meerderen. Exercitie-oefeningen waren niet gehouden, wel moesten ze 10 minuten press-ups doen, wat standaard training is.

Sinds 2011 hebben de media bericht over de dood van vier jonge soldaten (zie kader en de pagina’s Martelingen in de kazerne en Rekruut dood geslagen; beulen lopen vrij rond)

Chiang Mai: Academisch forum is ook al verdacht

22 augustus – Een academicus van de universiteit van Chiang Mai en vier anderen zijn naar de politie gestapt om zich te verweren tegen de aanklacht dat een door hen georganiseerd internationaal forum over Thaise studiën van 15 tot 18 juli in Chiang Mai een illegale politieke bijeenkomst was en in strijd met het samenscholingsverbod van de NCPO.

Kort voordat ze arriveerden bij het politiebureau Chang Phuek hielden andere academici een persconferentie waarin ze de beschuldiging bestreden. Het forum had niets te maken met politiek en had ook niet tot doel onrust te stoken Zowel zij als supporters van de vijf waren hoogst verbaasd over de aanklacht tegen hen.

Het forum, zeggen ze, was een academische discussie over linguïstiek, economie, samenleving en politiek. Het werd ook bijgewoond door buitenlandse wetenschappers. Tijdens het forum werden plakkaten omhoog gehouden met de tekst Universities are not barracks.

Kort nieuws dinsdag 22 augustus

Loei– Weer een gevalletje van de illegale uitgifte van grondaktes. De Public Sector Anti-Corruption Commission [zeg maar een zusje van de NACC] is vastbesloten overheidsfunctionarissen aan te pakken die in Loei illegale grondaktes hebben verstrekt voor 280 rai in een bergachtig gebied in het beschermd bos Nong Pad.

De zaak kwam voor het eerst aan het licht in 1990. Toen ging het om 2.296 rai. In 2004 trok het Land Department de aktes in van 49 percelen, waarvan niemand gebruik had gemaakt en in juni werden voor zes percelen van in totaal 280 rai nieuwe aktes verstrekt. Drie dagen later verwierf één persoon de grond.

Op een van de percelen is de tempel Wat Pa Phu Rua in aanbouw. Een weg naar de tempel is in aanleg.Het Isoc-kantoor in Loei vermoedt dat 3.000 rai in het bos illegaal in gebruik is genomen. Waarmee vermeldt het bericht niet. (Zie verder de pagina Krakers op overheidsland)

– Mooie vangst, waarmee Thailand goede sier maakt bij de VS, die al jaren aandringt op strengere maatregelen tegen piraterij oftewel het namaken van merkproducten. De DSI heeft twee Chinezen aangehouden die 160.000 paar schoenen ter waarde van 20 miljoen hebben binnen gesmokkeld, uiteraard zonder belasting af te dragen. Ze werden aangetroffen bij een zoektocht op vier locaties in Chinatown en Rat Burana (Bangkok) en in Nakhon Pathom. Beide verdachten bezaten winkels waar de sneakers werden verkocht, voornamelijk aan toeristen.

– Secretaris-generaal Srisuwan van de Association to Protect the Thai Constitution is door de Administrative Court veroordeeld tot 14 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 700.000 baht wegens minachting van de rechtbank. De bestuursrechter hield hem twee uur vast en liet hem pas vrij toen zijn secretaris met de borgtochtsom was gearriveerd.

Srisuwan heeft zijn veroordeling te wijten aan een beroep, waarin hij kritiek had op de afwijzing door de Central Administrative Court van veertien aanklachten van omwonenden over de geluidsoverlast van Suvarnabhumi. Ergernis wekte de woordkeus in het beroep dat als spottend en sarcastisch werd beschouwd, wat neerkomt op contempt of court.

– Nog een geval van minachting van de rechtbank. De Criminal Court heeft Watana Muangsook, voormalig minister van Handel en prominent Pheu Thai-lid, een voorwaardelijk gevangenisstraf van 1 maand en een boete van 500 baht gegeven.

Watana MuangsookHij had Facebook Live gebruikt toen hij in de rechtbank wachtte op een uitspraak in een andere zaak die betrekking heeft op de vervanging van een plaquette ter herinnering aan de Siamese revolutie van 1932 door een andere.

De TCSD had de rechtbank gevraagd hem van 21 augustus tot 1 september gevangen te zetten, volgens hem om te voorkomen dat hij vrijdag morele steun aan Yingluck zou verlenen, maar de rechtbank liet hem vrij op een borgtocht van 200.000 baht.

De rechter heeft hem bevolen de clip te verwijderen. Watana zegt niet geweten te hebben dat video-opnamen waren verboden in de rechtbank, omdat hij wel zijn mobieltje mocht gebruiken.

– Een leerling van de Wat Nuannoradit school in Phasi Charoen (Bangkok) heeft twee weken de tijd gekregen om met hulp van zijn huidige school een nieuwe school te zoeken. Als hij daarna nog niet weg is, wordt hij van school gestuurd.

De knaap had, zo blijkt uit een videoclip, een lerares belaagd die hem strafte omdat hij te laat was. Daarbij zou ze zijn ouders en hem zelf hebben beledigd, waardoor hij kwaad werd. Omdat het niet de eerste keer was dat hij in de clinch lag met leraren, vond de school het welletjes. Hij had bovendien een drugsprobleem en was vorig jaar naar een jeugddetentiecentrum gestuurd.

– Premier Prayut heeft ingegrepen in het plan voor de aanleg van de dubbelspoorlijn Chira Junction-Khon Kaen. Het tracé in Nakhon Ratchasima wordt over vier kilometer verhoogd aangelegd naar aanleiding van klachten van bewoners dat de lijn de stad op vijftien plaatsen in tweeën zou verdelen omdat er hoge hekken omheen zouden komen te staan. Bij Chira wordt een brug gesloopt om ruimte maken voor een tunnel.

Door het besluit van Prayut nemen de kosten met 2,2 tot 2,6 miljard baht toe. Vandaag neemt het kabinet een besluit tijdens zijn mobiele vergadering in Nakhon Ratchasima. De aanleg loopt een vertraging van 12 maanden op.

Verder somt het bericht alle plannen op die door het kabinet zijn besproken, waarvan ik er gisteren al enkele noemde. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

– Interpol heeft een zogeheten Blue Notice gestuurd naar haar 190 ledenlanden met het verzoek Red Bull erfgenaam Vorayudh op te sporen vanwege de hit-and-run aanrijding die hij in 2012 veroorzaakte.  Enkele landen hebben Interpol al laten weten geen informatie over hem te hebben.

De Foreign Affairs Division van de RTP probeert de Blue Notice veranderd te krijgen in een Red Notice, waarin Vorayudh wordt geïdentificeerd als een verdachte en op basis waarvan Thailand om zijn uitwijzing kan vragen.

Op 3 september eindigt de verjaringstermijn voor de beschuldiging dat hij doorreed na de aanrijding met een motoragent. Op 27 september 2027 verloopt de verjaringstermijn voor roekeloos rijden. Onbekend is waar Vorayudh verblijft. Hij is voor het laatst gesignaleerd in Singapore, waar hij zijn privéjet heeft achtergelaten. (Zie verder de pagina De zaak Vorayudh e.a.)

– Al een maand wordt gezocht naar de vermiste directeur Juthaporn van de onderwijsdienst in tambon Cham (Si Sa Ket). Mogelijk komt er schot in de zaak nu verdachte activiteiten zijn gesignaleerd op haar Facebook account en aan de grens met Laos een vrouwelijk lijk is gevonden. RTP hoofdcommissaris Chakthip heeft opdracht gegeven het onderzoek te versnellen en de moeder heeft gisteren bij de RTP een verzoekschrift ingediend met hetzelfde pleidooi. Omdat de hoofdverdachte een legerofficier is, is de moeder bang dat ze geen eerlijke behandeling krijgen.

De officier met de rang van kapitein ontkent elke betrokkenheid, maar zijn mobieltje is na haar verdwijning wel gebruikt om haar Facebook pagina te bezoeken. Op FB chatte iemand met haar familieleden. Hij wordt tevens verdacht van de verkoop van haar wagen. Een andere vrouw zou de wagen naar een bedrijf in tweedehands wagens hebben gebracht. Zij wordt verdacht van heling en vervalsing van documenten. Juthaporn’s echtgenoot en dertig anderen zijn gisteren naar het bos bij de grens gegaan, waar het lijk is gevonden.

– De autoriteiten van Laos gaan deze maand een nationaal verificatiecentrum in Thailand openen voor werkers, van wie de pink card in november en maart verloopt. Na verificatie kan de werkvergunning verlengd worden. In november gaat het om 71.000 werkers in de visserij en visverwerkende industrie, in maart om andere bedrijfstakken. (Zie verder de pagina Migranten 2)


 

Koh Tao-moorden: Laatste kans voor Zaw en Win

21 augustus – Vandaag begint de laatste kans voor de twee gastarbeiders uit Myanmar die de doodstraf hebben gekregen voor de moord op twee Britse toeristen op het vakantie-eiland Koh Tao in september 2014. De verdediging van Zaw Lin en Win Zaw Htun gaat in beroep bij het hooggerechtshof met een beroepsschrift dat 300 pagina’s telt.

Koh Tao Zaw Lin en Wai Phyo achter de traliesDe verdediging bestrijdt de betrouwbaarheid van het bewijs op twee punten: De DNA-match die gevonden is tussen monsters op het lichaam van de vrouw, die verkracht is, en het DNA van de verdachten. Het bericht van vandaag noemt dit niet, maar Bangkok Post publiceerde eerder een interview met een Australische DNA-expert die grote vraagtekens zette achter het DNA-onderzoek.

De verdediging zal betogen dat het forensisch bewijs, zoals de DNA-test, het verzamelen van de monsters, analyse en verslaglegging niet voldoet aan de eisen die internationaal aan deze procedures worden gesteld. Andere argumenten hebben betrekking op het verhoor, waarbij advocaten ontbraken. Ook kregen ze geen behoorlijke tolk. De bekentenis die ze in eerste instantie bij de politie aflegden (en later introkken) is onder druk en intimidatie tot stand gekomen. ‘Gezien het verdachte verhoorproces, zullen we de rechtbank vragen de resultaten niet te accepteren’, zegt Nakhon Chompuchat, hoofd van het advocatenteam.

Vertegenwoordigers van de regering van Myanmar hebben vorige week dinsdag met het team gesproken en hun waardering uitgesproken voor de Lawyers Council of Thailand die juridische steun aan de verdachten verleent. Donderdag heeft het team Zaw en Win geïnformeerd over de details van het beroep. De twee knapen, beiden 22 jaar, hebben nog steeds hoop dat hun recht wordt gedaan. (Zie voor het interview met de DNA-expert het artikel Grote twijfel aan DNA-bewijs in Koh Tao-moorden)

Kabinet krijgt het druk in Nakhon Ratchasima

21 augustus – Het kabinet dat vandaag en morgen vergadert in Nakhon Ratchasima, krijgt het druk. Op de agenda staan tal van projecten op het gebied van waterbeheer en transport. Morgen besluit het kabinet over een aanvraag van het RID ad 6,8 miljard baht voor een plan om overstromingen en droogtes in het Noordoosten, het stroomgebied van de Chi-Mun en provincies langs de Mekong de baas te worden.

Nakhon RatchasimaHet gaat om 165 projecten, waaronder de bouw van twee dammen en aanleg van bijbehorende reservoirs, die elk een capaciteit hebben van 100 miljoen kubieke meter water; vergroting van de capaciteit van het Lamkanchu stuwmeer, de bouw van de Thap Rang dam in Nakhon Ratchasima en de aanleg van monkey cheeks (kleine wateropslaggebieden) langs waterwegen.

Het nationaal watermanagementplan van de RID heeft betrekking op 309 projecten ad 18 miljard baht. Het bericht bevat een gedetalleerd overzicht van alle plannen, waarbij driftig met plaatsnamen en locaties wordt gestrooid. Verder noemt het bericht nog uitgaven voor de reparatie van wegen en bruggen die beschadigd zijn door de overstromingen, de aanleg van de snelweg Bang Pa-in Nakhon Ratchasima en het ontwerpwerk voor de Sino-Thai hogesnelheidslijn Bangkok-Nakhon Ratchasima.

Volgende week overlegt het Highways Department met Chinese ingenieurs over de aanleg van het tracé Klang Don-Pang Asok (3,5 km), waaraan het werk in oktober moet beginnen.

Premier Payut brengt vandaag een bezoek aan het openbaar park in Hua Talay om bewoners documenten te geven die hen het recht verlenen grond te gebruiken, die ter beschikking is gesteld door de regering. In het Provinciehuis ontmoet hij twintig provinciale gouverneurs, lokale bestuurders en vertegenwoordigers van de particuliere sector en hij inspecteert het watermanagementsysteem van het Kraton reservoir. [Duizelt het u al, mij in ieder geval wel]

Kort nieuws maandag 21 augustus

– Oei, pijnlijk. In een gidsje zaterdag uitgedeeld bij de opening van de 29e Southeast Asian Games in Kuala Lumpur is de Indonesische vlag ondersteboven afgedrukt. Daardoor lijkt de vlag nu op die van Polen. Voorzitter Erick Thohir van het Indonesisch Olympisch Comité eist dat de gids wordt ingetrokken en dat een nieuwe versie wordt gedrukt. Maleisië heeft zijn excuses aangeboden voor de blunder en zegt dat geen opzet in het spel was. Thohir: ‘Vriendschap is het grootste goed bij sporten. Voor een fout met de nationale identiteit is geen excuus.’

– De Bestlin Group toestaan in de tweede aanbestedingsronde mee te bieden op de aanschaf van de 489 NGV-bussen (aardgas) voor het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) is een belediging voor het anti-corruptiebeleid van de regering, zegt voormalig minister van Financiën Korn Chatikavanij (Democraten).

Korn dringt er bij premier Prayut op aan snel een eind te maken aan dit vuiltje in de aanbestedingsprocedure. Hij schrijft op zijn Facebook pagina het eens te zijn met de Rekenkamer die het besluit van de BMTA een schending heeft genoemd van het principe van good governance.

Korn zegt: ‘Als de regering een concessie doet door een bedrijf, beschuldigd van onregelmatigheden bij een deal met de overheid, toe te staan weer een deal te sluiten, kan ze maar beter stoppen met de bewering dat ze corruptie serieus wil bestrijden.’

Het vijfkoloms bericht is opening pagina 3, waarvan vier kolommen uit oud nieuws bestaan. Tja, zo komt de krant snel vol. Of is er iets mis met het korte-termijngeheugen van Thai? (Zie verder het bericht van 19 augustus: Bussen Bangkok: Importeur verdient geen 2e kans)

– Voormalig regeringspartij Pheu Thai vindt dat de regering ‘overspannen’ reageert met haar pogingen de vermeende dreiging van de menigte die op vrijdag wordt verwacht, het hoofd te bieden. Die dag doet het hooggerechtshof uitspraak in de rijsthypotheekzaak waarin oud-premier Yingluck terecht staat voor plichtsverzuim.

Bij twee eerdere gelegenheden trokken duizend supporters naar het gerechtsgebouw om hun geliefde oud-premier een hart onder de riem te steken en deze maal worden er iets meer verwacht. De politie is met 2.500 agenten aanwezig om de openbare orde te bewaren. Barrières moeten de Yingluck-fans op een afstand houden. Soldaten worden achter de hand gehouden.

PT woordvoerder Anusorn zegt dat de regering moet stoppen om zich zorgen te maken over de politieke implicaties; ze kan beter de economische problemen van het land oplossen, vindt hij. ‘Laat het recht zijn loop hebben.’ (Zie verder de pagina Rijst 4)

– Boeren en wetenschappers pleiten voor een moratorium voor de terugbetaling van schulden op leningen die boeren hebben afgesloten bij overheidsbanken. Ze vinden dat alle politieke partijen dat in hun verkiezingsprogramma moeten opnemen.

Op een seminar gisteren in Bangkok zeiden organisaties het cruciaal te vinden dat boeren geld hebben voor investeringen en her-investeringen. Ze hebben ook geld nodig om hun onderhandelingspositie te versterken wanneer ze handel drijven.

Voorzitter Methee van het Institute for People’s Primary Health zei dat de schulden van boeren het potentieel van de landbouwindustrie verlammen: ‘Het is tijd dat een blijvende oplossing wordt gevonden’, met als uiteindelijk doel dat ze schuldenvrij zijn. Maar dat doel, gaf hij toe, kan te ambitieus blijken. (Zie ook de pagina Rijst 4)

– De luchthaven van Buri Ram wordt uitgebreid met een taxibaan en ruimte voor het parkeren van zes Boeings 737-400, waarvoor thans twee plaatsen beschikbaar zijn. Het provinciaal bestuurscluster van vier provincies heeft hiervoor een budget van 140 miljoen baht goedgekeurd. Buri Ram doet het economisch goed dankzij de successen van FC Buri Ram en het FIA Grade 1 motorracecircuit. Het toerisme zit daardoor in de lift.

– Om vier rivier- en zeehavens nieuw leven in te blazen, gaan het Marine en Treasury Department toestemming vragen voor een nieuwe winstdeling regeling tussen overheid en particuliere sector. Tot nu toe is die niet aantrekkelijk genoeg voor bedrijven om te investeren in de havens. Beide diensten stemmen erin toe het aandeel voor de overheid te verminderen.

De havens zijn Khlong Yai (Trat), Sala Loi (Ayutthaya), Khlong Wan (Prachuap Khiri Khan) en de haven van Nakhon Phanom. Ze worden aangelegd door het Marine Department en beheerd door Treasury. Eerder stelde die een winstdeling van 50-50 voor, maar potentiële investeerders wilden daarvoor hun beurs niet opentrekken. Ook liggen sommige havens op afgelegen plaatsen waardoor ze financieel minder aantrekkelijk zijn. De overheid gaat nu 5 procent beuren, plus een jaarlijks bedrag van 1,5 procent van de waarde van de haven.

– Een teenager (15) in Lamphun heeft zich van het leven beroofd nadat hij in een online spel was verslagen en onlangs de relatie met zijn vriendin had verbroken. De politie vond het lichaam hangend in een huurhuis in tambon U-mong, waar hij samen met familie en vrienden woonde die op dezelfde werkplek als hij werkten.

Naar verluidt had hij een drankprobleem, daar hij zwaar dronk als hij alleen was. Hij had al eerder een zelfmoordpoging gedaan door in een rivier te springen, maar vrienden hadden hem gered. De politie vermoedt hij zich eenzaam voelde omdat zijn moeder in Phetchabun woonde en zijn relatie was stukgelopen.


 

Mobiele kabinetsvergadering na 2 jaar weer terug

20 augustus – Veel Prayut vandaag op de voorpagina van Bangkok Post. Het openingsartikel is een samenvatting van wat hij vrijdagavond zei tijdens zijn wekelijks tv-praatje en in een tweede artikel ergert hij zich weer eens aan de media. Eigenlijk niets nieuws want tussen de premier en de media botert het niet. De media besteden onvoldoende aandacht aan de zegeningen van de regering [mijn woordkeus].

Om met het openingsartikel te beginnen: De regering vindt het nu tijd worden direct van de mensen te horen wat hun problemen zijn. Daarom gaat ze mobiele kabinetsvergaderingen houden. Morgen en dinsdag komt het kabinet bijeen in Nakhon Ratchasima, de geboorteplaats van Prayut. Mobiele kabinetsvergaderingen zijn geen nieuw fenomeen: vorige regeringen hielden ze al en deze regering hield ze voor het laatst in maart en juni 2015.

In zijn peptalk van vrijdag ontvouwde de premier allerlei mooie beleidsdoelstellingen, zoals verhoging van het gemiddeld inkomen per hoofd van de bevolking in de komende 20 jaar van 212.000 baht per jaar naar 450.000 baht.

Thans verdienen 10 miljoen mensen minder dan 100.000 baht per jaar. ‘Dat is bepaald onvoldoende’, aldus Prayut. ‘We moeten de mensen helpen de komende twee jaar hun inkomsten te verhogen tot minstens 300.000 baht per jaar.’

Andere doelen: Het Noordoosten wordt ontwikkeld tot een middelpunt van de Greater Mekong subregio. Gestreefd wordt naar een economische groei van 5 procent en een niet lagere plaats dan tien in 2036 op de Global Competitiveness Index. Het areaal aan bossen dient te stijgen naar 40 procent.

Volgens Prayut is de algehele gezondheid van de economie sinds 2014 (het jaar van de coup) verbeterd, hetgeen hij illustreerde met enkele percentages, zoals verhoging van de agrarische productiviteit van -5,3 procent naar 20,1 procent.

Maar de krant bederft de feestvreugde, want wijst erop dat in de laatste peiling van Bangkok Poll de bevolking de regering het cijfer 5,27 gaf tegen 5,83 nadat ze 18 maanden aan de macht was geweest en 6,19 na twee jaar.

Het andere artikel is een follow-up op het bericht van 18 augustus: Journalisten: Bemoei je er niet mee! Prayut ergert zich aan de kritiek op het verzoek van de regering aan alle tv-stations, overgebracht door regeringswoordvoerder Sansern, om aan elke minister aandacht te besteden tijdens de mobiele kabinetsvergadering in Nakhon Ratchasima.

De voorzitter van de Thai Broadcast Journalists Association vindt dat verzoek ongepast. De media maken hun eigen nieuwskeuzes zei hij na een vergadering van Sansern met vertegenwoordigers van tv-stations. Prayut sneerde gisteren: ‘Ik verwacht helemaal niets van jullie. Doe maar wat je wilt.’ En: ‘Jullie hoeven me niet meer te volgen en te interviewen.’

Luchtmacht wil gewapende bewaking op vliegtuigen

Simulatie kaping vliegtuig20 augustus – De Royal Thai Air Force (RTAF) heeft een trainingsprogramma uitgerold om luchtmaarschalken te trainen voor gewapende bewaking op commerciële vliegtuigen. Het RTAF Security Forces Command heeft die opdracht gekregen van luchtmachtcommandant Johm Rungswang naar aanleiding van zorgen over terroristische aanvallen die op veel plaatsen in de wereld dood en verderf zaaien.

Aan het programma van een maand, dat op 1 augustus van start ging, nemen veertig officieren deel. Deze mannen hebben al eerder trainingen gevolgd in parachutespringen, commandovoering en speciale operaties. De training bestaat uit een theoretisch en praktisch deel, zoals schietoefeningen en simulatietraining. Ze moet voldoen aan de regels van de ICAO, het luchtvaartagentschap van de VN, maar wat die concreet inhouden, vermeldt het bericht niet

Het is de bedoeling dat de marshals worden ingezet op risicovluchten of vluchten naar landen waar de risico’s groot zijn. Volgens een bron zijn luchtmaarschalken al eerder ingezet op commerciële vluchten, maar die mochten niet bewapend zijn. Recent hebben ze geen dienst gedaan.

Vader doodgeschoten verdachte: Hij is misleid

20 augustus – De vader van Nur-arsan Arwae (27) die woensdag is doodgeschoten tijdens de autodiefstallen in het Zuiden, meent dat zijn zoon is geïndoctrineerd en misleid om mee te doen. Maruding zegt dat zijn zoon zich altijd aan de wet hield, een godvruchtig moslim was en zijn college-opleiding zelf heeft betaald door parttime te werken.

Het artikel gaat in detail in op zijn schoolloopbaan en banen. Zo werkte hij als financieel medewerker op een school in Pattani, vrijwillige onderwijzer op een school en hij gaf les aan een school bij een moskee in de buurt van zijn woning. Elke vrijdag leidde hij de gebeden in de moskee. Zijn versvoordrachten [uit de Koran?] bekoorden de gelovigen, aldus zijn vader.

‘Hij was bij de mensen geliefd. Was vriendelijk met een zachtaardige houding. We hadden niet het minste vermoeden dat hij het pad van geweld zou kiezen.’ Maruding vindt het vreemd dat hij woensdag donkere jeans droeg, want normaal droeg hij altijd moslimkleding. Hij had ook geheel tegen zijn gewoonte in een pet op toen hij in een vuurgevecht met de politie werd gedood.

Nur-arsan werd gedood toen hij rijdend in een van de gestolen wagens bij een controlepost in Nong Chik (Pattani) doorreed.

Voorgaande berichten:
19 augustus: Kort nieuws
18 augustus: Zuiden: Nieuwe aanval van terreur met gestolen pickup trucks

Seminar over gastarbeid: Faillissementen dreigen

20 augustus – De nieuwe wet op gastarbeid (formeel een bestuursdecreet), die strenge straffen kent op illegale arbeid, leidt wellicht tot het faillissement van bedrijven en machtsmisbruik door sommige ambtenaren. De wet waarvan de inwerkingtreding is uitgesteld tot het einde van het jaar, is mogelijk geen effectief middel tegen illegale arbeid, aldus zakenlui en wetenschappers tijdens een seminar van de Migrant Working Group. Ze vinden de periode voor discussie over de maatregelen te kort.

Zoals al talloze malen eerder gemeld krijgen werkgevers die illegale gastarbeiders in dienst hebben, een boete van tussen de 400.000 en 800.000 baht voor elke illegaal. Wathin Nukuea, vertegenwoordiger van de Federation of Thais Industries, vreest dat met name kleine entrepeneurs het loodje leggen, zelfs wanneer ze niet de bedoeling hadden de wet te overtreden. Hij pleitte voor lagere boetes en andere wettelijke maatregelen, zoals een ban voor overtreders om buitenlands personeel te huren.

De strenge straffen hebben ook zorgen opgeroepen over machtsmisbruik door sommige ambtenaren. Ze zouden off-system money kunnen vragen in ruil waarvoor boetes achterwege blijven, aldus econoom Lae van de Chulalongkorn universiteit. Lae verzet zich ook tegen de gecompliceerde en dure stappen die werkgevers moeten zetten om aan de wet te voldoen. Sommige werkgevers zouden de medewerking van tussenpersonen kunnen inroepen, wat weer tot extra kosten leidt die nadelig zijn voor de werknemers.

Het ministerie van Werkgelegenheid heeft universiteiten, bedrijven en NGO’s gevraagd hun mening te geven over de organieke wet waarin het bestuursdecreet wordt uitgewerkt. Advocaat Adison vindt de 120 dagen die daarvoor beschikbaar zijn te kort om op een pro-actieve wijze te werken. Het Employment Department van het ministerie houdt op 17 september een hoorzitting. (Zie verder de pagina Migranten 2)

Kort nieuws zondag 20 augustus

– De neef van premier Prayut heeft ontslag genomen uit de militaire dienst na kritiek op zijn benoeming tot officier. Patipat Chan-o-cha (26) is de jongste zoon van Prayut’s broer Preecha. Hij werd in april benoemd bij de 3rd Army’s Civil Affairs Division in Phitsanulok. De benoeming riep de nodige kritiek op omdat hij die te danken had aan zijn vader die toentertijd permanent secretaris van Defensie was.

De aanstellingsbrief lekte destijds uit op de social media. Een bron die Patipat goed kent, zegt dat hij veel vijandige commentaren op zijn Facebook pagina heeft moeten verwijderen en personen moeten blokkeren die niet zijn vrienden waren. Uiteindelijk sloot hij de pagina.

Volgens hem was hij niet eens geïnteresseerd in een militaire loopbaan, maar wilden zijn ouders dat hij in de voetstappen van zijn vader zou treden. De bron zegt dat hij niet gelukkig was met zijn baan en het gevoel had tekort te schieten.

– Thai Airways International (THAI) verdenkt een medewerker van een bedrijf dat de bagageafhandeling op Suvarnabhumi doet, van diefstal uit de bagage van een Japans paar dat vorige week een vlucht naar Phuket maakte met een overstap in Bangkok. De Japanner zegt dat acht horloges en cosmetica ter waarde van 25.000 baht uit zijn koffers zijn gestolen.

THAI heeft een excuus geplaatst op haar Facebook pagina. Alhoewel de bagage door veel handen gaat, verdenkt THAI de medewerker omdat hij zich op CCTV beelden verdacht gedroeg. Ze neemt contact op met het bedrijf en de politie en vraagt om zijn arrestatie.

– Het ministerie van Transport vraagt in oktober toestemming voor de aanleg van de spoorlijn Ban Phai-Mukdahan-Nakhon Phanom, een lijn van 355 kilometer in het Noordoosten waaraan een prijskaartje van 65,7 miljard baht hangt.

Zodra het ministerie het groene licht heeft, wordt begonnen met de onteigening van grond. Volgend jaar begint de aanleg, de officiële opening is gepland voor 2024. Op enkele plaatsen gaat de lijn de hoogte als preventieve maatregel tegen overstromingen. De dubbelspoorlijn krijgt 32 stations, drie vrachtstations, 81 viaducten en 245 tunnels. (Zie verder de pagina Spoorwegen 2)

– De politie heeft een groot online verkoopkanaal van e-sigaretten opgerold na een inval in een loods in Kanchanaburi waarbij sigaretten en accessoires ter waarde van 3 miljoen baht in beslag zijn genomen. De eigenaar is aangehouden. Hij werkte samen met een partner uit Maleisië.

Twee anderen betrokken bij de verkoop van e-sigaretten via internet, werden vorige maand in Bangkok aangehouden. Ze verkochten het spul via een Line chatgroep en een website. E-sigaretten, baraku en verwante producten zijn in Thailand verboden.


 

Bangkopoly vergroot

Laten we Bangkopoly spelen!

Als je Bangkok beschrijft, welke woorden schieten je dan te binnen? Krankzinnig, gevaarlijk, onvoorspelbaar? Elke dag is als een spel waaruit je als winnaar uit de bus komt, of de stad verslindt je levend. Heb je het in je om Bangkok de baas te worden? Stort je op Bangkopoly.

Met deze wervende tekst introduceert Guru, het vrijdagmagazine van Bangkok Post, een leuk gezelschapsspel dat en passant de gelegenheid biedt de stad te leren kennen en op de hoogte te raken van enkele recente en minder recente nieuwsfeiten.

Regels
Iedere speler begint met 1.000 baht. Om beurten gooi je twee dobbelstenen en doorloopt de stad, waarbij je onderweg vastgoed kunt kopen. Als je op het eigendom van een ander komt, betaal je de helft van de waarde als huur. Met een 7-Eleven voor 100 baht verdubbel je de waarde, en moeten andere spelers het volle pond aan huur betalen. De kaartjes bieden voor- en nadeeltjes. (Guru vergeet de bank)

En nu aan de slag met een pijpje Leo onder handbereik. (Klik op het bord om het te vergroten)

Community chest cards

 


 

Bussen Bangkok: Importeur verdient geen 2e kans

19 augustus – Op de aanschaf van de 489 NGV-bussen (aardgas) voor het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) rust bepaald geen zegen. Nu gooit de Rekenkamer roet in het eten. Die vindt dat de Bestlin Group, importeur van de Chinese bussen, geen tweede kans verdient door te bieden in de nieuwe aanbestedingsronde.

Die mogelijkheid doet zich voor omdat de BMTA Bestlin van de zwarte lijst heeft verwijderd ondanks dat het bedrijf bij de import van de eerste honderd bussen de importheffing ontdook. Die bussen staan nog steeds op de kade van Laem Chabang onder beslag van de douane. Omdat de overige bussen te laat zijn geleverd, ontbond de gemeente het contract met Bestlin en besloot een nieuwe aanbestedingsronde uit te schrijven. Volgens de BMTA is Bestlin van de zwarte lijst gehaald omdat ze niet de bedoeling had het contract prijs te geven.

Auditor-General Pisit vindt de tweede kans die Bestlin krijgt in strijd met het principe van good governance. Maar de Rekenkamer zal niet ingrijpen indien de BMTA Bestlin toestaat mee te bieden. ‘We sturen een brief naar de BMTA met het verzoek de beslissing zorgvuldig te overwegen en met name de kwalificaties van de deelnemende bedrijven. Een bedrijf heeft schade aan een overheidsbedrijf veroorzaakt en de bussen zijn te laat geleverd. Ik vermoed dat de BMTA inmiddels veel kritiek heeft gekregen.’

Drie bedrijven hebben belangstelling getoond voor een contract: Thai Technology and Development, JVCC Joint Venture inclusief Chothavee Plc en Bestlin. Ze moeten hun bod op 24 augustus inleveren. Op 1 september wordt de winnaar bekend gemaakt, op 8 september volgt een e-ronde.

Een prognose wanneer de nieuwe bussen in bedrijf komen, ontbreekt in het bericht, waarmee Bangkok Post vandaag de krant opent. Premier Prayut heeft de bussen een nieuwjaarsgift van de BMTA aan de bevolking genoemd, maar dat wordt dan wel een heel late gift. De BMTA wil al sinds 2006 haar wagenpark van 3.183 wagens vernieuwen maar steeds liepen pogingen vast in het bestuurlijke drijfzand van Thailand.

Overstromingen teisteren grensstreek Chiang Rai

19 augustus – De rivier Mae Sai in Chiang Rai aan de grens met Myanmar is gisteren na zware nachtelijke regens buiten haar oevers getreden. De grensmarkt Sailomjoy met 200 winkeltjes en wegen zijn onder water gelopen. Op sommige plaatsen staat het water 1 meter hoog. Veel verkopers werden door de overstromingen overvallen, waardoor ze hun koopwaar niet tijdig in veiligheid konden brengen.

Soldaten, lokale ambtenaren en reddingswerkers met platbodem boten verlenen hulp. Het waterpeil in de rivier blijft stijgen. De autoriteiten dringen er daarom bij bewoners die langs de rivier wonen, op aan hun spullen naar hoger gelegen grond te brengen.

Blinde leerlingen worden naar school gebracht in Khon KaenIn Tachilek (Myanmar) is de populaire toeristenmarkt Thalor overstroomd. Het water bereikte er een hoogte van 30 tot 50 cm.

Ook Khon Kaen meldt overstromingen na zware regens, de nacht tevoren. Het water staat hier en daar 1 meter hoog en wegen zijn onbegaanbaar. In tambon Ban Ped liep de school voor blinden onder water. Op de foto blinde kinderen op weg naar school.

Kalasin meldt nog wateroverlast in vijf districten langs de waterwegen Pao en Phan, die water ontvangen uit het Lampao reservoir. Verder nemen de overstromingen af.

Twijfels over import Italiaans statusblik

19 augustus – De website van BP meldt dat de importheffing op 259 luxe wagens is ontdoken, maar de krant schrijft vandaag over 650 illegaal uit Italië geïmporteerde wagens. Althans volgens de DSI op basis van gegevens van de Italiaanse autoriteiten. Het gaat om 16 Lamborghini’s, 186 Maserati’s, 390 Ferrari’s en nog enkele andere merken.

De krant meldt dat de DSI (de Thaise FBI) contact zal opnemen met de douane of op de wagens de correcte belasting is afgedragen, zegt adjunct directeur-generaal Korrawat van de DSI. Hij zegt verder dat van de vermeende 42 in Engeland gestolen wagens door de DSI 15 in beslag zijn genomen.

Over de 259 wagens schrijft de krant dat de DSI eerder de douane heeft gevraagd of de import legaal was. De douane heeft een gat van 4,3 miljard baht ontdekt van niet afgedragen importheffing. Zestien personen van drie importbedrijven zijn door de DSI voor verhoor opgeroepen over de import van 32 wagens waarop 673 miljoen baht te weinig is afgedragen, zestien personen van twee importeurs over de import van 91 voertuigen (1,16 miljard baht) en naar 136 voertuigen (2,47 miljard baht te weinig afgedragen) wordt nog onderzoek gedaan.

Verder noemt Korrawat nog 160 wagens die al verkocht zijn aan klanten en waarop beslag is gelegd. Wanneer het misgelopen bedrag bekend is, worden ze vrijgegeven. Tegen de importeurs wordt opgetreden, de klanten gaan vrijuit. (Zie verder de pagina Inbeslagname statusblik)

Inval vakantiepark Khao Yai

Inval in vakantiepark in nationaal park Khao Yai

19 augustus – De eigenaar is met de noorderzon vertrokken en dat zal niemand verbazen want het vakantiepark dat hij in Prachin Buri aanlegt, bevindt zich in nationaal park Khao Yai. Op het terrein van 293 rai zijn wooneenheden, een waterpark en uitrusting voor open-luchtactiviteiten in aanbouw aangetroffen. Een gecombineerde eenheid van honderd agenten en ambtenaren constateerde dat gisteren bij een inval. Verder wordt een reservoir aangelegd om water uit een omgelegd stroompje in Khao Yai op te slaan.

Volgens het eerste onderzoek bestaat het vakantiepark sinds 2007. In 2012 toonde een onderzoek van de DSI al aan dat illegaal grond in gebruik was genomen. Maar de zaak werd aangehouden omdat uit luchtfoto’s bleek dat meer gronden bezet waren, wat leidde tot de huidige operatie.

De politie gaat lokale bestuursautoriteiten voor verhoor oproepen, waaronder een dorpshoofd, kamnan, voorzitter van een TAO (tambonbestuur) en andere mogelijk betrokken functionarissen. (Zie verder de pagina Krakers op overheidsland)

Kort nieuws zaterdag 19 augustus

– De DSI heeft een Koreaanse man aangehouden, die ervan verdacht wordt Thaise vrouwen naar zijn land te hebben gelokt, waar ze gedwongen werden om horizontaal geld te verdienen. De arrestatie van Kim Hyong-joon in een condominium in Phra Khanong (Bangkok) volgde op een onderzoek van een maand. De DSI was om hulp gevraagd door een Thaise vrouwenstichting, waarop twee vrouwen een beroep hadden gedaan.

De klacht van de stichting [ik vermoed Paveena stichting] leidde eerder tot de aanhouding van acht Koreanen op verdenking van mensenhandel. Kim kwam drie jaar geleden naar Thailand nadat in Zuid-Korea een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd. Vrijlating op borgtocht is geweigerd. De Thaise en Koreaanse autoriteiten vermoeden dat Kim een medeplichtige had, van wie ze alleen weten dat het een Thaise vrouw is. Kim werd al lang gezocht door de Koreaanse autoriteiten; tegen hem liep ook een opsporingsverzoek van Interpol.

DSI-hoofd Khomwit van de DSI-sectie mensenhandel waarschuwt Thaise vrouwen elk aanbod voor werk in traditionele massagesalons in Zuid-Korea, te wantrouwen. Volgens de Koreaanse wet mag dat werk alleen worden gedaan door Koreaanse vrouwen.

– Follow-up op het bericht van gisteren in Kort Nieuws (laatste bericht) over HIV-medicijnen. De bestuursraad van de NHSO heeft besloten de aanschaf voor het begrotingsjaar 2018 in oktober over te dragen aan overheidsziekenhuis Rajavithi. Maar een minderheid van de raad is het daar niet mee eens. Ze vrezen dat het ziekenhuis de taak niet aan kan en niet kan garanderen dat er voldoende voorraden zijn.

Thans beheert het NHSO de besteding van een budget van 170 miljard baht voor de aanschaf van medicijnen ten behoeve van overheidsziekenhuizen in het kader van het Universal Healt Care Scheme (zeg maar het Thaise ziekenfonds). De Rekenkamer stelde onlangs vast dat de NHSO daartoe niet bevoegd is. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)

– Het ministerie van Onderwijs wil het beurzenprogramma One District, One Scholarship beëindigen. Het programma voorziet in beurzen voor knappe koppen uit arme gezinnen om elders te studeren, maar Onderwijs wil het geld liever besteden aan bevordering van de deelname aan het beroepsonderwijs. Permanent secretaris Chaiyapruek van het ministerie zegt dat de kans groot is dat het ministerie geen toestemming verleent voor het vijfde seizoen van het door de regering Thaksin ingestelde programma.

Zoals bekend studeren veel meer Thai aan universiteiten dan aan beroepsopleidingen. Het land heeft daarentegen vooral behoefte aan vakkrachten. Sinds 2004 is 29 miljard baht besteed aan het programma. Van de 3.093 deelnemers hebben slechts 1.587 hun studie afgemaakt. De meesten kunnen niet aarden in het buitenland of beheersen de taal onvoldoende. (Zie verder de pagina Onderwijs 2)

Ploynarin Palipol komt thuis– De moeder van Ploynarin Palipol, die drie jaar geleden in Ayutthaya door een voormalige legersergeant is gewurgd en begraven, is herenigd met haar dochter. Patcharee Punthong heeft de stoffelijke resten van het verbrande lichaam opgehaald en meegenomen naar haar woonplaats om er te begraven. ‘Ik ben gekomen om je mee naar huis te nemen’, zei ze.

Eerder maakte de verdachte tijdens een reconstructie zijn excuses aan de ouders, maar die moesten er niets hebben. Hij verdient de doodstraf, vonden ze, en niets minder.

– De Thaise media krijgen steun van de Indonesian Press Council. De Indonesiërs ondersteunen het Thaise gevecht voor zelf-regulering en vragen de regering en parlement de persvrijheid te respecteren. Een delegatie van de raad bracht donderdag een bezoek aan de National Press Council of Thailand (NPCT). Gepraat werd over bescherming van de persvrijheid, vesterking van de media-ethiek en bevordering van onafhankelijke persraden in Asean.

De Indonesische raad behandelt onafhankelijk klachten over de media. Overtredingen worden behandeld door rechtbanken. De overheid komt er niet aan te pas. De voorzitter van de NPCT noemt die procedure het meest effectief om het vertrouwen van de bevolking te behouden.

In Thailand staat een mediawet op stapel met een door de overheid gedomineerde mediaraad, die vergunningen verleent en kan intrekken. De NPCT is een voorstander van zelf-regulering.

– De autoriteiten overwegen de krijgswet in te zetten in gebieden waar de verdachten van de autodiefstallen woensdag zich verborgen houden. Twee van die auto’s stopten ze vol met explosieven en brachten ze tot ontploffing (zie het bericht van gisteren: Zuiden: Nieuwe aanval van terreur met gestolen pickup trucks). Daarbij kwamen een burger en een militant om het leven.

De autoriteiten zijn op zoek naar vier verdachten van wie de identiteit bekend is. De desbetreffende gebieden staan bekend als platong, trainingsterreinen voor de top van de verzetsgroepen waar ook bommen worden geassembleerd en plannen voor bomaanslagen worden beraamd.

– Gefrustreerde leden van Pheu Thai en het UDD (roodhemden) wijzen de tactiek van de regering af om supporters van Yingluck te ontmoedigen op 25 augustus naar het hooggerechtshof te komen om haar een hart onder de riem te steken, wanneer het hof vonnist in de rijsthypotheekzaak.

Wattana Muangsook, voormalig PT-parlementslid en tegenstander van de junta, vindt dat de regering overdrijft met haar voorbereidingen de openbare orde vrijdag te bewaren, zoals de inzet van 2.500 agenten en plaatsing van barrières. Watana vindt dat de regering zich nergens zorgen over hoeft te maken.

Ook voormalig UDD-voorzitter Tida Tawornseth hekelt de regeringstactiek. Een UDD-coördinator in Phayao zegt regelmatig bezoek te krijgen van politie (soldaten?) die roodhemden in de provincie in de gaten houdt. Volledig gewapende soldaten zijn woensdag gesignaleerd in Lamphun. UDD-leider Nattawut zegt dat ze er waren om supporters te intimideren, maar vice-premier Prawit zegt dat ze een veldoefening hielden. (Zie verder de pagina Rijst 4)


 

Pickup stickup

Zuiden: Nieuwe terreur met gestolen pickup trucks

18 augustus – De autoriteiten spreken van een ‘onverwachte nieuwe aanvalstaktiek’ in het diepe Zuiden: de diefstal van zeven pickup trucks in Songkhla en Pattani, waarvan twee zijn gebruikt voor een bomaanslag. Daarbij kwamen een burger en een militant om het leven.

De daders zijn nieuwe leden van de Barisan Revolusi Nasional, gerekruteerd om hun voorgangers te vervangen die gearresteerd of gevlucht zijn. Ze zijn gehuurd en zijn het niet eens met de ideologie van de groep, zegt legercommandant Chalermchai. Vier van de zeven verdachten zijn geïdentificeerd.

De diefstallen begonnen in Yarang waar een pickup truck van een echtpaar werd gestolen. Die werd gebruikt om zo’n tien personen te vervoeren naar een winkel in tweedehands auto’s in Na Thawi (Songkhla). Daar stalen ze zes trucks en namen vier personen in gijzeling. Twee zagen kans te vluchten, een werd gedood en een derde overleefde door zich dood te houden toen ze in een rubberplantage in Thepa onder vuur werden genomen.

Na de de diefstal zetten de autoriteiten een jacht in op de dieven. Eén verdachte kwam in een vuurgevecht om het leven toen hij bij een controlepost in Nong Chik (Pattani) weigerde te stoppen. Alle pickup trucks konden gelokaliseerd worden. Een, geladen met explosieven, ontplofte woensdagavond in Nong Chik. Niemand raakte gewond. Een tweede ontplofte woensdagnacht voor een flat met dienstwoningen bij het politiebureau Mayo (Pattani), kort nadat die er geparkeerd was. Enkele gebouwen in de buurt raakten beschadigd en enkele officieren werden licht gewond.

Staatssecretaris Udomdej (Defensie) benadrukt dat in het Zuiden strenge veiligheidsmaatregelen van kracht zijn. Hij noemt de incidenten van woensdag ‘nieuw en onverwacht’ en biedt zijn excuses aan voor enkele missers op veiligheidsgebied, die hij verklaart uit de grootte van het gebied.

Minister Prawit (Defensie) noemt de aanvallen ‘schandelijk’ omdat de verdachten ze klaarblijkelijk met gestolen voertuigen wilden uitvoeren. ‘We hebben op alle mogelijke manieren geprobeerd aanvallen te voorkomen. Als deze verdachten niet worden gearresteerd, is hun volgende doelwit waarschijnlijk Songkhla. Ik denk dat er veel meer gewelddadige aanvallen komen.’

RTP adjunct-hoofdcommissaris Srivara zegt dat de autoriteiten twee weken geleden zijn gewaarschuwd voor een mogelijke aanval. ‘Ze hebben geprobeerd die te voorkomen.’

Journalisten: Bemoei je er niet mee!

18 augustus – Laat ik het maar simpel formuleren: De regering dient niet voor te schrijven hoe de media moeten berichten over de mobiele kabinetsvergadering, begin volgende week in Nakhon Ratchasima. Regeringswoordvoerder Sansern heeft daarover dinsdag met vertegenwoordigers van tv-stations overlegd. De regering wil dat elk tv-station bericht over de activiteiten van één minister. Ze moeten onderling uitmaken wie wat doet.

‘Dit kan beschouwd worden als bemoeienis met de media ‘, zegt Thepchai Yong, voorzitter van de Thai Broadcast Journalists Association. ‘Het is niet de taak van de media om publiciteit voor de regering en elke minister te verzorgen. De taak van de media is om te berichten over wat nuttig is voor de mensen. Dat principe is helder.’ Hij wijst erop dat de tijd voorbij is, waarin het leger tv-concessies bezat en de regering kon voorschrijven wat de tv-stations moesten doen.

Secretaris-generaal Mongkol van de Thai Journalists Assocation vreest dat het verzoek de regering kan verleiden om het gedrag van de media nog meer te beïnvloeden, direct of indirect. ‘Het kan ook beschouwd worden als strijdig met de persvrijheid’, vastgelegd in artikel 184 van de grondwet dat stelt: Parlementariërs en senatoren dienen behoedzaam te zijn en niet in te grijpen in de uitoefening van de persvrijheid door de media of die tegen te werken.

Een verslaggever van Thai PBS schrijft op Facebook: ‘Let er alsjeblieft op dat ik journalist ben. Ik dien niemand anders dan het volk.’

Volgens een lijst waarop Bangkok Post de hand heeft weten te leggen, hebben zestien tv-stations toegezegd – laat ik het zo maar noemen – de rol van voorlichter op zich te nemen.

Eerdere steun voor Yingluck bij hooggerechtshof

2.550 agenten bewaken vrijdag hooggerechtshof

18 augustus – Wordt het soms oorlog, want vrijdag wordt het hooggerechtshof bewaakt door 2.550 agenten (!), wanneer de afdeling voor politieke gezagsdragers vonnist of oud-premier Yingluck zich schuldig heeft gemaakt aan plichtsverzuim in het hypotheeksysteem voor rijst. De overmacht aan agenten moet de iets meer dan duizend supporters van Yinguck in de hand houden, die verwacht worden om hun heldin een hart onder de riem te steken.

Adjunct-hoofd Panurat van de gemeentepolitie van Bangkok (MPB) zegt dat het niet illegaal is de oud-premier te steunen. Maar het is wel illegaal als supporters worden opgetrommeld om naar het gerechtsgebouw te komen en er onrust te stoken. Hij zei dat gisteren na een vergadering over de veiligheidsmaatregelen.

Het gehele terrein van het hof wordt afgesloten met barricades. Wie ze doorbreekt, kan juridische actie verwachten. Verder worden drie controleposten ingericht. Legercommandant Chalermchai zegt dat de politie primair verantwoordelijk is voor de openbare orde en desgewenst een beroep kan doen op het Peace and Order Maintaining Command van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het staat in ieder geval stand-by. (Zie verder de pagina Rijst 4)

Kort nieuws vrijdag 18 augustus

– Dat geeft nu al de nodige reuring: de commissarissen van de National Human Rights Commission (NHRC) moeten aftreden, wanneer de organieke wet op de commissie van kracht wordt. Dat heeft de NLA (National Legislative Assembly, benoemd parlement) gisteren unaniem besloten. De wet voorziet in de benoeming van zes nieuwe leden aan wie hogere eisen worden gesteld.

De parlementscommissie die het wetsvoorstel heeft bestudeerd, was verdeeld. De meeste leden wilden dat de huidige commissarissen de resterende termijn van drie jaar volmaken.

De organieke wet is voorgesteld door de grondwetcommissie (CDC). Volgens CDC-lid Juree kunnen de huidige commissarissen de commissie niet volledig bij de VN vertegenwoordigen omdat hun benoeming niet voldoet aan internationale criteria, waardoor ze alleen VN-vergaderingen als waarnemer kunnen bijwonen. Ze komen niet uit verschillende lagen van de bevolking en de benoemingsprocedure was gehaast.

De organieke wet gaat nu terug naar de CDC en de NHRC, die bepalen of het voorstel in strijd is met de grondwet. Daarna vindt indien nodig gezamenlijk overleg plaats.  (Zie ook de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Wel ja, nog zes commissies erbij. Er zijn al elf commissies gevormd di e het werk van de opgeheven nationale hervormingsraad voort gaan zetten. De nationale strategiecommissie met de premier als voorzitter gaat er zes nieuwe aan toevoegen.

Op de samenstelling van de elf commissie is kritiek uitgeoefend omdat de leden voornamelijk uit de overheidsdienst komen. Vice-premier Prawit vindt dat de commissies begrip verdienen en de tijd moet worden gegund om hun werk te doen. Meer weten? Lees: Prawit says reformers ‘deserve chance’(Zie ook de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– De regering dient een eind te maken aan het verblijf van vluchtelingenkinderen in omstandigheden die neerkomen op detentie. De overheid dient met alternatieven te komen die kindvriendelijk zijn, zegt Ratirose Supaporn van Save the Children.

Ratirose wijst op een studie van Save the Children en het Asia Pacific Refugee Rights Network in Australië, waaruit bleek dat detentie kostbaarder is dan een kindvriendelijk alternatief, zoals verblijf bij hun familie in een open samenleving. Hiervoor kan 80 procent van de kosten bespaard worden.

Thailand is geen ondertekenaar van de Refugee Convention met als gevolg dat het land geen asielbepalingen heeft in de binnenlandse wetgeving of op beleidsgebied. Vluchtelingen en asielzoekers worden beschouwd als illegale migranten. Ze zitten soms 3 tot 4 jaar in detentie in afwachting van toekenning van de vluchtelingenstatus en herhuisvesting.

De VN High Commission for Refugees schat dat het aantal asielzoekers en vluchtelingen in detentiecentra vorig jaar 281 bedroeg, waarvan 43 kinderen.

– De wettelijke regels voor de verbouw van sommige verdovende middelen zoals hennep (cannabis) worden versoepeld waardoor ze voor medicinale en research doeleinden verbouwd mogen worden. Dit heeft het Office of the Narcotics Control Board bekend gemaakt.

Met de verbouw van hennep wordt in 23 districten van negen noordelijke provincies een proef gedaan. Doel is hennep als nieuw marktgewas te promoten. De proef wordt streng gecontroleerd door provinciale centra.

Kratom, alhoewel nog steeds een type 5 verdovend middel, is toegestaan mits op traditionele wijze gebruikt, zoals veel dorpelingen lange tijd deden. In het openbaar is gebruik niet toegestaan. Voor gebruik in medische research kan toestemming worden gevraagd.

Marihuana blijft een narcoticum, maar artsen en ziekenhuizen krijgen gemakkelijker toestemming voor research.

Het voorstel voor de nieuwe regels is inmiddels gepubliceerd in de Royal Gazette. Het wordt bestudeerd door de juridische tak van de regering en de Raad van State. Daarna wordt het voorgelegd aan de minister van Justitie.

– Follow-up op het bericht van 14 augustus: Min. Volksgezondheid: Chef betast werkneemster. De supervisor heeft zich gisteren gemeld op het politiebureau van Nonthaburi. Hij wordt ervan beschuldigd sinds 2014 tenminste vier vrouwen seksueel te hebben lastiggevallen. Een verklaring wilde hij tijdens het verhoor van 2 uur niet afleggen, dat doet hij alleen in de rechtbank. De man is vrijgelaten op een borgtochtsom van 200.000 baht.

Volgens dit bericht was hij werkzaam op het kantoor van de permanent secretaris van Onderwijs. Waarom in het vorige en ook dit bericht weer sprake is van Volksgezondheid begrijp ik niet goed.

– Voorbarig? Gezondheidsnetwerken maken zich zorgen over een mogelijk tekort aan medcijnen voor HIV patiënten. Dat heeft te maken met de uitspraak van de Rekenkamer dat het National Health Secuity Office niet bevoegd is de medicijnen aan te schaffen voor het universal health care scheme, alhoewel het NHSO dat al sinds 2010 doet.

Sommige ziekenhuizen zijn al door hun voorraad Teevir geraakt en schrijven nu een ander anti-viraal medicijn voor. Sommige patiënten krijgen niet meer een voorraad van drie maanden mee, maar van één maand. Voorgesteld is het Rajavithi ziekenhuis de aanschaf te laten overnemen, maar dat stuit op wettelijke complicaties.

Een gezamenlijke commissie van het ministerie van Volksgezondheid, de NHSO en de GPO gaat de zaak bekijken. De NHSO-bestuursraad vergadert binnenkort over de aanschaf voor 2018. De civiele sector in de raad gaat voorstellen dat de NHSO de medicijnen blijft kopen om een tekort te voorkomen. (Zie verder de pagina Gezondheidszorg)


 

Motorfietser op voetpad

Bangkok: Beloning voor klikspaan

17 augustus – Er valt geld te verdienen met klikken in Bangkok. Klikspanen die een motorrijder betrappen op een voetpad, bewoners afval zien dumpen in kanalen of op openbare plaatsen, illegale straatverkopers signaleren of stadsgenoten zien die illegaal reclameborden neerzetten, worden beloond met een geldbedrag gelijk aan de helft van de boete. Adjunct-gouverneur Amnuay heeft dat dinsdag tijdens een perconferentie bekend gemaakt.

Gouverneur Aswin heeft zijn handtekening al gezet onder de regeling die is gebaseerd op de Maintenance of Public Sanitation and Order Act (1992). Informanten, zoals ze netjes heten in het bericht, kunnen de overtreding telefonisch melden, via de FB-pagina van de BMA, Line chat app groep of op een van de 50 districtskantoren. Ze moeten de overtreding aantonen aan de hand van foto’s, video-opnamen of het kenteken van het voertuig, plus datum, tijd en locatie.

De booswichten die er een rotzooitje van maken, worden bestraft met een maximum boete van 10.000 baht. Amnuay gelooft in het succes van de campagne. ‘Goede burgers zullen hun medewerking verlenen aan deze wet. De maatregel is deel van de schoonmaakcampagne van de gemeente met medewerking van de bevolking. De bewoners zijn de ogen en oren van het stadsbestuur.’ Uiteraard maakt de gemeente de identiteit van de informanten niet bekend. (Bron: website Bangkok Post, 15 augustus)

Koning tegen straf voor majesteitsschennis

17 augustus – ’t Is een klein kader op de voorpagina King ‘wants no lese majeste punishments’, een citaat opgetekend uit de mond van premier Prayut en een nieuwtje dat je niet zou verwachten. Maar dat is betrekkelijk, want ook de vader van Vajiralongkorn verzette zich het strafwetartikel over majesteitsschennis. Wat hij precies zei, weet ik niet meer: iets in de trant van: de koning is ook (maar) een mens.

Maar voorgaande regeringen hebben zich nooit iets aangetrokken van Bhumibol’s opvatting en dat zal nu ook wel niet gebeuren. Prayut zei gisteren na een beleidsvergadering over de begroting 2019: ‘Bescherming van de monarchie is een belangrijke nationale veiligheidsstrategie. Zijne majesteit wil niet dat mensen ervoor worden gestraft, zegt hij altijd. […] Sommige mensen kennen al de wet, maar ze proberen die te trotseren. Zijne majesteit verleent regelmatig amnestie, maar ze blijven toch de wet overtreden.’

Prayut zei dit een dag nadat student-actievoerder Jatupat Boonpattararaksa toegegeven heeft majesteitsschennis te hebben gepleegd. De provinciale rechtbank stuurde hem 2,5 jaar het cachot in. Jatupat bekende omdat ‘er geen andere opties waren’. (Zie  verder het bericht van gisteren 2,5 jaar cel voor Jatupat wegens majesteitsschennis en de pagina Majesteitsschennis)

Volgende maand weer overstromingen

17 augustus – Komt er dan nooit een eind aan de overstromingen in Thailand? Nee, beste lezers en lezeressen, want Thailand ligt in een moessongebied; maatregelen kunnen alleen de ernst verzachten. Volgende maand ontwikkelen zich twee typhoons in de Indische Oceaan, die als verzwakte storm het Noordoosten en Noorden zullen teisteren.

Dat voorspelt hoofd Sucharit van het Water Resources Engineering Department van de Chulalongkorn universiteit. Overstromingen zijn waarschijnlijk omdat enkele provincies nog onder water staan en de ruimte voor nog meer wateropslag ontbreekt. Surachit verwacht dat de overlast langer dan gebruikelijk zal duren.

Sommige media hebben gespeculeerd dat Thailand de komende maanden tien stormen kan verwachten, maar directeur Pramote van het Thai Meteorological Department noemt dat onzin.

Het bericht gaat verder in op de vergelijking die Surachit trekt met de grote overstromingen uit 2011 die 1,1 biljoen baht aan totale schade opleverden. Maar dat mag u zelf lezen in Indian Ocean storms to whip up floods.

Keuze commissieleden valt niet in goede aarde

17 augustus – Bangkok Post opent vandaag met een artikel waar ik niet warm of koud van kan worden: de benoeming van 120 van de 165 vereiste leden in de elf nieuwe hervormingscommissies die het werk van de inmiddels opgeheven nationale hervormingsraad (NRSA) gaan voortzetten. Politici hebben zware kritiek op de samenstelling omdat veel leden banden met het regime hebben, derhalve een groot risico vormen dat politieke conflicten weer oplaaien.

De commissies hebben acht maanden de tijd om iets moois voor het land te bedenken. Overheidsdiensten die niet voldoen aan het hervormingsplan, kunnen een onderzoek door de NACC verwachten. Premier Prayut verdedigt de benoemingen. ‘Heb geen hekel aan ambtenaren die in de commissies zitten. Als er alleen denkers of academici in zitten, zou er een probleem kunnen zijn met de uitvoerbaarheid [van het plan]. De leden moeten de ambtelijke processen kennen, dus zijn gepensioneerde ambtenaren ingebracht.’ Meer weten? Lees: Reform hopes looking grim. Het artikel zelf is niet beschikbaar. (Zie ook de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Particuliere busbedrijven bundelen hun krachten

17 augustus – Omdat ze anders geen vergunning krijgen gaan 34 particuliere busbedrijven in Bangkok zich collectief als één nieuw bedrijf registreren. Daarover is gisteren overeenstemming bereikt met het ministerie van Transport. De 34 bedrijven beschikken nu over een vergunning voor 7 jaar om bestaande busroutes in de hoofdstad te bedienen.

Het nieuwe bedrijf is verplicht elektrisch aangedreven of hybride bussen op hun huidige routes in te zetten. Dat gaat ze de lieve duit van 20 miljard baht kosten voor de aanschaf van tweeduizend bussen. De bussen moeten ook zijn voorzien van een GPS-systeem en betere voorzieningen voor de chauffeurs hebben [?]. Volgend jaar worden de eerste honderd nieuwe ingezet.

Veertig busbedrijven kijken eerst de kat uit de boom wat er terecht komt van het plan alle voorgaande vergunningen en route-overeenkomsten te annuleren tussen hen en openbaarvervoerbedrijf BMTA , de huidige concessionair van het openbaar vervoer in de hoofdstad. Het Land Transport Department neemt die taak over.

Het bericht besteedt ook nog enige aandacht aan de reorganisatie van het lijnennetwerk, waarbij de stad in vier zones wordt verdeeld. De buslijnen worden korter waardoor de frequentie kan toenemen. Premier Prayut heeft de reizigers gevraagd geduld te betrachten. (Zie verder het bericht van gisteren: Bangkok: Nieuwe busroutes scheppen verwarring)

Wrak van een gestoen pickup met explosieven in Nong Chik (Pattani)

Kort nieuws donderdag 17 augustus

– In het Zuiden zijn negen pickup trucks gestolen, waarvan één in Nong Chik (Pattani) gistermiddag is ontploft (foto). Daarbij zijn vier soldaten van een medische eenheid licht gewond geraakt. Ze zijn behandeld in het ziekenhuis. De politie onderzoekt of de bestuurder bij de ontploffing om het leven is gekomen of dat hij kans heeft gezien te vluchten.

Vijf van de wagens waren gestolen uit een showroom van tweedehands auto’s in Na Thawi (Songkhla). De politie is nu op zoek naar éen van de vijf die geladen met explosieven op weg zou zijn naar Yala.

Eén wagen is met een lege tank gevonden in Thepa (Songkhla). De bestuurder, die iemand in gijzeling had genomen, vluchtte na een vuurgevecht met de politie. Twee personen raakten gewond.

Ook in Thepa reed een pickup truck door een controlepost. Agenten achtervolgden de wagen en openden het vuur. De bestuurder zag kans te vluchten, de auto was geladen met explosieven. Verder werd een voertuig gevonden bij een rubberplantage in Khok Pho (Pattani).

– De smokkel van methamphetamine pillen en crystal methamphetamine (ya ice) via de noordelijke grens is tussen oktober en juli met respectievelijk 77 en 340 procent toegenomen. De meeste drugs (96 procent) komen via twee districten van Chiang Rai het land binnen. Derde Legercommandant Thana, hoofd van het Northern Border Narcotics Control Management Centre, schrijft de toename toe aan het feit dat meer mensen in smokkelnetwerken actief zijn.

De netwerken bestaan met name uit etnische Muser en Akha hooglanders die opereren vanuit Myanmar. Ze hebben nauwe banden met drugsverdachten die uit Thailand naar de grensplaatsen Tachilek en Saad zijn gevlucht. De meeste drugs worden geproduceerd door het United Wa State leger, dat grote gebieden in de noordelijke deelstaat Shan onder controle heeft.

Het centrum werkt nauw samen met anti-drugs diensten om de toevoer van drugs te onderdrukken. Op lokaal niveau proberen de autoriteiten de medewerking te verkrijgen van bewoners. Verder wordt door de zes Mekonglanden gezamenlijk gepatrouilleerd op de Mekong. Het Regional Border Commitee van Thailand en Myanmar komt regelmatig bijeen om informatie uit te wisselen.

– Nog eens twee arrestatiebevelen zijn verleend in verband met de ontvoering en afpersing van de directeur van NewGen Airways. Het totaal aantal verdachten bedraagt nu twaalf. Een van de twee is de bestuurder van een auto, waarmee het slachtoffer is ontvoerd. Die heeft 2 miljoen baht voor zijn vrijlating betaald, nadat 20 miljoen was geëist.

Eén verdachte is gisteren in Pathum Thani aangehouden toen hij samen met zijn vriendin wilde vluchten. Hij heeft verklaard 30.000 baht te hebben ontvangen om mensen te huren die hielpen bij de ontvoering.

De bende, die geleid wordt door een generaal-majoor, had het gemunt op Chinese toeristen en zakenlui, aldus voorgaande berichten. Die persten ze af met de beschuldiging dat ze een valse ID-kaart of andere vervalste documenten hadden.

– Een vrouw in Phitsanulok heeft haar echtgenoot, met wie ze wettelijk in de echt is verbonden, ervan beschuldigd dat hij haar toen ze ziek was driemaal verkracht heeft. Ze heeft gisteren een klacht ingediend bij het provinciaal kantoor van Sociale Zaken, nadat de politie het na haar aangifte op 14 juli had laten afweten. Het kantoor zal de man nu oproepen voor verhoor. De vrouw wordt sinds 23 juni behandeld aan een depressie.

De politie zegt geprobeerd te hebben het paar te bewegen zich te verzoenen maar dat is mislukt. De vrouw eist een smartengeld van 50.000 baht. De man is beschuldigd van verkrachting en huiselijk geweld. De politie gaat de zaak overdragen aan het OM.

– Naar verwachting van vice-premier Prawit komen iets meer dan duizend mensen op 25 augustus naar het hooggerechtshof om oud-premier Yingluck een hart onder de riem te steken. Het hof vonnist dan in de rijsthypotheekzaak, waarin ze terecht staat voor plichtsverzuim. Het aantal supporters is iets meer dan de vorige keer toen ze haar slotpleidooi hield.

De regering wil met alle macht voorkomen dat de rechtszaak wordt misbruikt voor een politieke rally. Enkele bestuurders van minibusjes zijn beboet omdat ze supporters naar Bangkok hadden gebracht. De politie wordt ingezet wanneer het hof uitspraak doet en ze bewaakt de huizen van de rechters. Suppporters en tegenstanders van Yingluck worden uit elkaar gehouden. (Zie verder de pagina Rijst 4)

– Luchtvaartmaatschappijen die volgende maand tijdens de audit van de ICAO een verbod krijgen op internationale vluchten, mogen van de CAAT per dag een extra binnenlandse vlucht per route maken. De toestemming geldt tot 31 januari. Het gaat om 21 maatschappijen die nog niet in het bezit zijn van een nieuw Air Operator Certificate. Negen krijgen deze maand het begeerde document.

Volgende maand neemt de ICAO een besluit of de rode kaart voor de Thaise luchtvaart blijft gehandhaafd of wordt ingetrokken nu de meeste maatschappijen herbeoordeeld zijn en een nieuw AOC hebben. (Zie verder de pagina Luchtvaartdienst onder vuur)

– Thailand heeft goede hoop dat een zandstenen latei (draagbalk) die tientallen jaren geleden uit Sa Kaeo is gesmokkeld en verkocht aan het Asian Art Museum in San Francisco door het museum teruggegeven gaat worden. Opgravingen hebben volgens directeur-generaal Anandha van het Fine Arts Department veel bewijsmateriaal opgeleverd dat de latei in de VS het stuk is dat ontbreekt op de bovenkant van een deuropening in het Khao Lan Sanctuary.

Het bewijs komt overeen met een document uit 1959 over de latei en enkele foto’s gemaakt door een historicus, die het bestaan van de latei in 1967 noemde. De latei toont de hindoegod Indra en een mythische figuur.

– De Vietnamese premier Nguyen Xuan Phuc is vandaag begonnen aan een driedaags bezoek aan Thailand. Het is zijn eerste bezoek aan Thailand als premier. Doel is de samenwerking in de sub-regio Mekong en het strategisch partnerschap tussen beide landen te versterken.

Phuc en Prayut wonen vandaag de ondertekening bij van een Memorandum of Understanding op het gebied van economie, handel, telecom en informatietechnologie. De provincies Trat (Thailand) en Ca Mau (Vietnam) sluiten een stedenband af. Verder wordt een overeenkomst gesloten over samenwerking op wetenschappelijk gebied, technologie en innovatie.

– De echtgenoot van de directeur van de onderwijsdienst Cham (Si Sa Ket) zegt dat de door de politie in Ubon Ratchathani gevonden verbrande kleding en schoenen niet van zijn vrouw zijn. Dus is het onderzoek naar de vermissing nog geen stap verder. De provinciale politie van Si Sa Ket heeft enkele teams gevormd, die in de buurt onderzoek doen en met getuigen in Si Sa Ket en Ubon Ratchathani spreken.

Hoofdverdachte is een legersergeant, die nauwe banden had met het slachtoffer. Hij is gisteren door onderzoekers geïnformeerd over de vier aanklachten tegen hem. De man die ook wordt verhoord door een disciplinair legerpanel, ontkent elke betrokkenheid. Hij sprak de vrouw als laatste op de dag van haar verdwijning.

De vader van de vrouw zegt dat de familie een advocaat in de arm neemt. Andere familieleden hebben de politie van Kantharalak en Bung Malu gevraagd hen te informeren over de voortgang van het onderzoek.

– De zoon van een TAO-voorzitter in Mae Sot (Tak) is aan de varkensgriep H1N1 overleden. De doodsoorzaak is door laboratoriumtesten vastgesteld. De man was eerst in het ziekenhuis opgenomen met een hoge koorts. Hij kreeg anti-biotica maar een röntgen van zijn longen toonde niets bijzonders.

Een arts vermoedde een griepje en stuurde hem naar huis, waar hij kort daarna zijn bewustzijn verloor. Terug in het ziekenhuis overleed hij aan een hartstilstand, wat volgens artsen vrij zeldzaam is bij patiënten met varkensgriep.


 

Waarschuwing tegen georganiseerde steun aan Yingluck

16 augustus – Bangkok Post opent vandaag met het bericht dat soldaten de opdracht hebben gekregen om lokale politici, canvassers en anderen die van plan zijn supporters van oud-premier Yingluck te mobiliseren, scherp in de gaten te houden. Volgens een bron worden op 25 augustus 1.000 tot 2.000 fans van de oud-premier verwacht om haar bij het gerechtsgebouw een hart onder de riem te steken, wanneer het hooggerechtshof vonnist in de rijsthypotheekzaak.

Premier Prayut waarschuwde gisteren lokale bestuursorganen hun budget niet te misbruiken voor de betaling van groepsvervoer naar Bangkok, zoals beweerd door de Rekenkamer. Hij herhaalde nooit iemand verboden te hebben Yingluck te steunen, maar pogingen van ‘een derde partij’ om transport te organiseren zijn in strijd met de wet. ‘Morele steun verlenen is normaal, dat kan me niet schelen. Maar het moet passend gebeuren, niet door het mobiliseren van een bijeenkomst.’

Vice-premier Prawit daarentegen dringt er bij Yingluck’s supporters, voornamelijk te vinden in het Noorden en Noordoosten, op aan thuis te bijven. Verwacht wordt, zegt de bron, dat de meeste supporters die naar het gerechtgebouw gaan uit Pathum Thani, Nonthaburi, Samut Prakan en Ayutthaya komen, alhoewel die provincies niet in het Noorden of Noordoosten liggen.

De negen rechters, verantwoordelijk voor de uitspraak, krijgen politiebescherming bij hun woning, zowel voor als na de uitspraak. (Zie verder de pagina Rijst 4)

Stadsbus in de gele zone

Bangkok: Nieuwe busroutes scheppen verwarring

16 augustus – Mensen houden in het algemeen niet van verandering en dat blijkt andermaal nu het Land Transport Department (LTD) acht nieuwe busroutes heeft geïntroduceerd. Het gaat nog om een proef die tot 15 september duurt. De oude buslijnen op deze routes blijven in tact. Maar de belangstelling voor de nieuwe lijnen valt tegen: passagiers nemen liever hun vertrouwde bus.

De proef loopt vooruit op de reorganisatie van het busnetwerk dat 269 lijnen telt, maar tal van overlappingen kent. De stad is verdeeld in vier zones, elk aangeduid met een kleur, waarin ook de bussen zijn geschilderd. De testbussen zijn niet air-conditioned en het kaartje kost voor de gehele route 6,5 baht.

De commentaren op de Facebook-pagina Bus Reroute BKK zijn voor het grootste deel negatief. De meeste gaan over de slechte kwaliteit van de bussen die bij de proef worden gebruikt. LTD-hoofd Sanit zegt: ‘De mensen moeten begrijpen dat dit een ontwikkelingsproject is voor het hele netwerk, niet alleen voor de bussen zelf. Tijdens de proefperiode van twee jaar moedigen we iedereen aan hun mening te geven zodat we de kwaliteit kunnen verbeteren.’

Premier Prayut zei gisteren het LTD opdracht te hebben gegeven de in China gekochte aardgasbussen in gebruik te nemen. Die zijn vertraagd aan het begin van het jaar geleverd door de importeur, maar bij de import van de eerste 100 van de 489 bussen is de importheffing ontdoken. Ze staan nog steeds op de kade van Laem Chabang onder een beslag van de douane. Openbaarvervoerbedrijf MRTA heeft het contract met de importeur verbroken en gaat de bussen opnieuw veilen.

2,5 jaar cel voor Jatupat wegens majesteitsschennis

16 augustus – Jatupat ‘Pai Dao Din’ Boonpattararaksa kiest eieren voor zijn geld en heeft bekend op zijn Facebook een link te hebben geplaatst naar een BBC-artikel over de nieuwe koning, dat door de autoriteiten wordt beschouwd als majesteitsschennis. Dankzij zijn bekentenis halveerde de rechtbank van Khon Kaen gisteren zijn straf van 5 jaar naar 2,5 jaar. Na aftrek van het voorarrest blijft daarvan 1 jaar en 10 maanden over.

Jatupat, student rechten aan de universiteit van Khon Kaen, was de afgelopen jaren meermalen in het nieuws vanwege anti-junta acties. Hij is lid van de Dao Din studentengroep die bij een bezoek van Prayut aan Khon Kaen het drievinger gebaar maakte, bekend uit de film The hungergames. Vorig jaar december werd hij gearresteerd. Tien verzoeken om vrijstelling op borgtocht werden afgewezen. Zijn vader zegt dat de bekentenis voor hem pijnlijk was, maar hij had geen andere opties.

Directeur Brad Adams van Human Rights Watch Asia zegt: ‘Het lijkt erop dat Jatupat als enige uit duizenden die het BBC-artikel hadden gedeeld, gekozen is vanwege zijn sterke oppositie tegen het militair regime. Sinds de coup van mei 2014 heeft de junta honderden zaken wegens majesteitsschennis aanhangig gemaakt.’  (Zie  verder de pagina Majesteitsschennis)

Ontvoeringszaak: Verdachte wist van niets

16 augustus – Een van de elf verdachten van de ontvoering en afpersing van een zakenman, een voormalige sergeant bij de 9th Infantry Division in Kanchanaburi, is naar de politie gestapt maar hij relativeert zijn rol.

Hij en vier maatjes waren slechts gehuurd om de bende te begeleiden toen ze de zakenman ontvoerden. Daarvoor kreeg hij 2.000 baht en zijn maatjes ontvingen elk 1.500 baht. Thitikorn Chuenura zegt niet geweten te hebben dat het om een ontvoering ging, omdat er Chinees werd gesproken.

Hoofdverdachte in deze zaak is een generaal-majoor, werkzaam op het Royal Thai Armed Forces Headquarters. Een andere verdachte nam onlangs contact op met de politie van Khok Khram om zijn overgave te regelen. ‘Maar we arresteren hem sowieso of hij zich nu wel of niet aangeeft’, zegt hoofd Surachet van de Patrol and Special Operation Division.

Zoals eerder gemeld eiste de bende van de zakenman 20 miljoen baht, een bedrag dat hij wist terug te brengen tot 2 miljoen. In totaal zou de bende, volgens eerdere berichten twintigmaal Chinezen hebben afgeperst. Ze beweerde dat die een valse ID-kaart hadden. Maar de berichten zijn niet erg consistent en verwarrend.

Kort nieuws woensdag 16 augustus

– De broer van Thatwatchai Anukul, die in een DSI-cel om het leven is gekomen, heeft het ministerie van Justitie om een geldelijke ondersteuning gevraagd voor de kosten die de familie maakt bij haar onderzoek naar zijn dood, zoals juridische kosten. De DSI beweerde aanvankelijk dat hij suïcide had gepleegd, maar de autopsie wees op moord. Thawatchai stierf aan een gescheurde milt en verstikking. De politie doet opnieuw onderzoek naar de zaak. Adjunct permanent secretaris van Justitie Tawatchai Thaikyo zegt dat pas een besluit over compensatie wordt genomen, wanneer de doodsoorzaak duidelijk is.

– Nog steeds geen licht in de vermissing van de directeur van de onderwijsdienst van Cham (Si Sa Ket). Adjunct-commandant van een taakeenheid verbonden aan de 2nd Army Region bracht samen met soldaten gisteren een bezoek aan de ouders.

Een soldaat van het zesde infanterieregiment in Ubon Ratchathani wordt verdacht van de verdwijning. Hij zou ook betrokken zijn bij de verkoop van haar auto op de dag van verdwijning. Maar hij ontkent elke betrokkenheid. De moeder zegt de hulp van premier Prayut in te roepen wanneer het onderzoek geen snelle resultaten oplevert.

– De DSI begint een spoedonderzoek naar de koop van overheidsgrond in Kanchanaburi door een Chinese zakenman. Naar verluidt zou de grond verkocht zijn door enkele dorpelingen, die de grond illegaal in gebruik hadden genomen. Hoeveel rai van de in totaal 1.200 rai hij heeft verworven, is onduidelijk.

Op het land, beheerd door het Treasury Department, worden mango’s, citroenen en pitaya’s gekweekt voor de export naar China. Lokale functionarissen zeggen de situatie niet te kennen. Enkele gemeentes incasseren nog steeds belasting van de encroachers (landkrakers), vernoedelijk als gevolg van verouderde gegevens. (Zie ook de pagina Krakers op overheidsland)

– Minister Suwapan (Justitie) heeft de DSI gevraagd haar plan uit te stellen voor onderzoek naar een geval van encroachment in Nakhon Ratchasima. Het kabinet vergadert daar volgende maand; het onderzoek zou een conflictsituatie kunnen opleveren. Het onderzoek heeft betrekking op 4.000 rai overheidsgrond, waarvoor valse grondaktes zijn verleend.

– In Ayutthaya zijn twee personen aangehouden die verdacht worden van de moord op drie drugsverdachten. Hun lichamen zijn maandag gevonden in een rijstveld in het district Maharat. Ze zijn voor een post-mortem onderzoek naar het ziekenhuis van de Thammasat universiteit gebracht.

De politie vermoedt een conflict als motief. Een van de slachtoffers was onlangs vrijgelaten uit de gevangenis. Bij de arrestatie van het drietal vond de politie op één acht methamphetamine pillen. Twee verdachten hebben bekend. Ze zeggen dat een van de slachtoffers hen in een deal hadden opgelicht met zesduizend speedpillen.

– Vanaf vandaag komt een eind aan het papieren rijbewijs. Automobilisten krijgen een smart card, die op 4 september wordt vervangen door een nieuwe versie met dataopslag technologie en QR-code. De kaarten ondersteunen ook GPS tracking systemen. Thai die over de kaart beschikken, hoeven voor ritten in de Asean-landen geen internationaal rijbewijs meer aan te vragen. De levenslange geldigheidsduur voor het papieren rijbewijs, dat overigens wel gebruikt kan blijven worden, vervalt. Het rijbewijs moet elke 5 jaar verlengd worden.

Reacties niet mogelijk