Thais nieuws vrijdag 29 september

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-31 augustus en 1-28 september zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Prayut: Ze is in Dubai; VAE: Nu in Londen

29 september – Yingluck is in Dubai, zegt premier Prayut. Hij heeft dit ‘onofficieel’ gehoord van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat Yingluck’s verblijfplaats heeft opgespoord. Thailand heeft geen uitleveringsverdrag met de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens een bron in de VAE is Yingluck evenwel op 11 september vertrokken naar Londen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat nu stappen zetten om haar paspoort in te trekken. De autoriteiten in Dubai hebben het ministerie laten weten Yingluck gevraagd te hebben om zich te onthouden van politieke activiteiten. (Bron: website Bangkok Post, 28 september)  (Klik hier voor een filmpje van Al Jazeera over de zaak. Zie verder de pagina The Great Escape)

Udate website vrijdag: CNN meldt op gezag van een bron binnen Pheu Thai dat Yingluck in Engeland is om politiek asiel aan te vragen. Ze vertrok twee weken geleden van Dubai naar Londen, wat eerder al gemeld werd door Reuters. Vice-premier Prawit zegt dat Thailand Interpol al heeft gevraagd haar op te sporen.

Doek valt voor Yingluck’s politieke carrière

29 september – Oud-premier Yingluck kan alleen in beroep gaan tegen haar veroordeling tot 5 jaar gevangenisstraf wanneer ze in persoon in de rechtbank verschijnt. Dat is te danken [wijten?] aan een nieuwe organieke wet over de berechting van politieke ambtsdragers die gisteren van kracht is geworden.

De wet kent geen verjaringstermijnen. Dus mocht ze terugkeren naar Thailand, dan wordt ze gearresteerd. Ook daarna is een politieke carrière uitgesloten op grond van de grondwet van 2017 omdat ze veroordeeld is op basis van de National Anti-Corruption Commission Law.

Gisteren heeft de politie Yingluck’s huis en het appartement van haar secretaris, die samen met haar gevlucht is, doorzocht. In Yingluck’s huis is gezocht naar haar en DNA-sporen; zeventien items zijn meegenomen, meest persoonlijke dingen. Ook in het appartement is gezocht naar DNA. De DNA-sporen worden vergeleken met DNA dat in de vermeende vluchtauto, een Toyota Camry, is gevonden.

417 artilleriegranaten en gietvormen

Honderden artilleriegranaten gevonden in schrootbedrijf

29 september – Honderden artillery shells (artilleriegranaten?) en casings (?) zijn op het terrein van een schrootbedrijf in Bang Bua Thong (Nonthaburi) gevonden nadat een werknemer woensdagavond ernstig gewond raakte toen hij een granaat met een snijbrander probeerde door te snijden. Nog voordat de politie arriveerde, was het slachtoffer (40) al naar een ziekenhuis gebracht.

EOD-personeel vond 403 oude 105 mm granaten en 14 oude 155 mm granaten, waarvan zes nog op scherp stonden. De eigenaresse van het bedrijf heeft verklaard dat ze het oud ijzer had gekocht van een fabriek in Rat Burana (Bangkok). Haar werknemers waren het spul aan het sorteren. Ze hoorde de explosie en haastte zich uit haar kantoortje om te zien wat er gebeurd was. Ze trof het slachtoffer met ernstige verwondingen aan en liet hem onmiddellijk naar het ziekenhuis brengen.

In een vervolgbericht meldt de krant dat de politie het pakhuis in Rat Burana van het bedrijf dat het oud ijzer had verkocht, heeft doorzocht. Maar daar werd niets illegaals aangetroffen. De eigenaar zegt het pakhuis te hebben geërfd van zijn vader, die een steel shearing fabriek had. De huidige eigenaar koopt oude fabrieksmachines op. Omdat hij van plan was het pakhuis te renoveren, had hij contact opgenomen met het andere bedrijf. Hij verkocht 3 ton oud ijzer, maar wist niet dat een deel bestond uit oude artillery shells en casings. (Bron: website Bangkok Post, 28 september)

Update krant: Het leger zegt de granaten meer dan tien jaar geleden te hebben afgeschreven. Volgens legerwoordvoerder Winthai heeft het leger strikte voorschriften voor het beheer en afdanken van munitie om te voorkomen dat ze in de verkeerde handen terecht komt. Winthai zegt dat ze door vonken kunnen ontploffen, wanneer ze nog kruit bevatten, wat in de fabriek is gebeurd.

De EOD heeft de zes nog actieve granaten vernietigd. De andere zijn voor onderzoek meegenomen. De eigenaar van de schrootfabriek gaat vervolgd worden.

Eerste groene licht voor economische corridor

29 september – De National Legislative Assembly (NLA, benoemd noodparlement) heeft de wet op de Eastern Economic Corridor (EEC) in eerste lezing goedgekeurd. Een parlementscommissie van 30 leden gaat nu de wet verder bestuderen en eventueel voorstellen doen voor wijziging. Daarna volgen nog een tweede en derde plenaire termijn.

Vice-premier Somkid, bijgenaamd de economische tsaar, introduceerde de wet gisteren in het parlement. Hij zei dat de regering verwacht dat de EEC de economie een forse injectie geeft en buitenlandse investeringen en geavanceerde technologie-overdracht aantrekt.

Maar niet iedereen prijst de EEC de hemel in. Veel NLA-leden zijn bezorgd over de milieugevolgen omdat de wet voorziet in het herwinnen van land in zee [inpoldering?] zonder toestemming van maritieme en visserijwetten.

De EEC is een corridor die de provincies Chachoengsao, Chon Buri en Rayong bestrijkt. Investeerders mogen grond en eigendommen in bezit nemen, buitenlanders inhuren en bepaalde financiële transacties verrichten. De oostelijke provincies zijn gekozen omdat ze een groot economisch ontwikkelingspotentieel hebben, goede infrastructuur en transportmogelijkheden en al talrijke industrieën tellen.

Bangkok Light of Happiness

Lichtshow BKK: 14 personen verdacht van onregelmatigheden

29 september – Het was een mooi project en passend bij de feestelijkheden rond de jaarwisseling 2015-2016: de lichtstraat Light of Happiness bij het gemeentehuis van Bangkok. Maar grijpgrage vingertjes gooien weer roet in het eten.

De NACC verdenkt voormalig adjunct-gouverneur Jumpol en dertien anderen, waaronder drie particuliere bedrijven, van onregelmatigheden bij de aanschaf en installatie van de 5 miljoen LED lichtjes en kristallen lichtarmaturen ad 39,5 miljoen baht. Toenmalig gouverneur Sukhumbhand Paribatra wordt niet verdacht. Hij had destijds geen bemoeienis met het project.

De NACC legt de laatste hand aan de details en verwacht de zaak over twee weken aan het OM te kunnen overdragen. Huidig gouverneur Aswin zegt nog niet geïnformeerd te zijn door de NACC. Critici beschouwden het project destijds als verspilling van belastinggeld. De Rekenkamer (OAG) vermoedde vanaf het begin dat er een luchtje aan zat. Volgens de OAG was het geld gehaald uit een budget voor noodgevallen en de installatie was begonnen voordat de naam van de winnende bieder bekend was.

Premier Prayut schorste in oktober vorig jaar, gebruikmakend van zijn bevoegdheid conform artikel 44 van de interim-grondwet, Sukhumbhand en zijn adjuncten, waaronder Jumpol, vanwege beschuldigingen over het stadsbestuur [geen details].

KTB-schandaal: Panthongtae treft geen blaam, zegt advocaat

29 september – Panthongtae oftewel Oak Shinawatra heeft de DSI gevraagd hem niet te vervolgen voor het witwassen van geld in verband met het leningenschandaal van de Krungthai Bank (KTB), waarbij hij betrokken zou zijn. Oak’s advocaat Chumsai bezorgde gisteren een brief bij de DSI met het verzoek zijn cliënt recht te doen.

De witwasbeschuldiging is geuit door het Anti-Money Laundering Office (Amlo). Amlo verdenkt Thaksin’s zoon en anderen ervan een deel van de leningen ad 9,9 miljard baht te hebben witgewassen. De DSI concentreert zich op Oak en drie anderen: een voormalige vrouwelijke secretaris van Thaksin’s ex-echtgenote, haar echtgenoot en haar moeder. Oak incasseerde een cheque van 10 miljoen, de andere drie cheques van 26 miljoen baht.

De leningen werden in 2003 en 2004 verstrekt aan dochterbedrijven van KMN, een vastgoedbedrijf dat bekend stond als wanbetaler. In 2015 achtte het hooggerechtshof 24 personen schuldig aan goedkeuring van de leningen. Hoofdverdachte Thaksin was al gevlucht voordat het proces was begonnen.

Volgens advocaat Chumsai wist Oak niet dat de cheque van 10 miljoen baht die hij van KMN-eigenaar Wichai kreeg, uit de KTB-lening kwam. Hij had niet de intentie het geld te verbergen. Het was een normale zakelijke transactie en geen overtreding van de Anti-Money Laundering Act, aldus Chumsai. (Zie verder de pagina De zaak Panthongtae en Pinthongta)

Landkrakers eisen verhuisgeld

29 september – Duizend huishoudens die langs de Khlong Lat Phrao (Bangkok) wonen en moeten wijken voor de aanleg van dijken eisen minimaal 200.000 baht per gezin als vergoeding voor verhuiskosten. Ze deponeerden hun eis, gericht aan de gouverneur van Bangkok, gisteren bij adjunct-gouverneur Chakkhapan.

De bewoners, die op openbaar land wonen, hebben geen bezwaar om plaats te maken voor de dijken. Ze worden geherhuisvest in het Ban Mung Kon woonproject, maar moeten zelf wel de kosten van de bouw van een nieuw huis dragen.

Dat is problematisch, zegt actievoerder Srisuwan, die de groep gisteren begeleidde. De meeste bewoners hebben geen vaste baan en kunnen zich niet de maandelijkse aflossing van 1.500 tot 2.000 baht over 15 jaar veroorloven. Veel bewoners willen niet opgezadeld worden met schulden. Wanneer de gemeente met geld over de brug komt, kunnen ze een locatie naar eigen voorkeur kiezen.

Een bron bij City Hall zegt dat compensatie ondenkbaar is daar er geen wettelijke basis voor is en die geen precedent heeft. Bovendien hebben de bewoners de wet overtreden door openbaar land te kraken. In totaal moeten 7.081 huishoudens in 52 gemeenschappen het veld ruimen. De huizen van 800 gezinnen die zich voor het Ban Mun Kong project hebben opgegeven, zijn al gesloopt. Ze hebben lage-renteleningen gekregen. (Zie ook de pagina Krakers op overheidsland)

Brand in sermon hall van Wat Prokham, Nakhon Phanom

Kort nieuws vrijdag 29 september

– Dat wil wel fikken, een teakhouten gebouw. Brandweerploegen hadden dan ook twee uur nodig om het vuur onder controle te brengen. De 120 jaar oude sermon hall van Wat Phokham in Nakhon Phanom vloog woensdagavond door nog onbekende oorzaak in brand.

Het gebouw werd in 1998 door het Fine Arts Department geregistreerd  als nationaal erfgoed.  De hal deed dienst voor religiieuze ceremonies en studieruimte voor monniken. De muren bevatten olieverfschilderingen over boeddhisme en het lokale culturele leven.

– De spectaculaire beroving van een geldautomaat door een Poolse man (36) is gisteren nagespeeld in een zogeheten re-enactment [maar zonder ontploffing]. De man blies op 13 september in Saphang Sung (Bangkok) een ATM op. Hij hevelde eerst helium over in de ATM (ook is waterstof genoemd), goot daarna benzine op de grond bij de automaat en stak die in brand waarop het zaakje ontplofte. Resultaat: een volledig vernielde ATM en een buit van 300.000 baht die hij verstopte in een bebost gebiedje. Zie verder het eerste bericht plus foto in Kort Nieuws van gisteren.

– In Pattaya zijn op vier locaties achttien buitenlanders aangehouden die het land illegaal zijn binnengekomen. De verdachten komen uit Oeganda, Iran, Ivoorkust, Engeland, Nigeria, Kameroen, India en Oezbekistan. Enkelen zijn leden van een bende die zich bezighoudt met skimmen.

– Zondag verschijnen de eerste 200 midibusjes op de weg, ter vervanging van de minibusjes die volgens de regering te vaak betrokken zijn bij verkeersongelukken. De busjes met 20 zitplaatsen worden ingezet op routes tussen Bangkok en andere provincies.

In oktober volgend jaar worden weer minibusjes vervangen. Dan gaat het om busjes die in Bangkok en randgemeenten rijden, interprovinciale busjes in het land en busjes die in lokale of specifieke gebieden dienst doen.

De maatregel is van toepassing op exploitanten wier vergunning onlangs is verlopen. Ze moeten hun busjes vervangen voordat ze die kunnen registreren bij het Land Transport Department (LTD) ter verkrijging van een exploitatievergunning. De Thai Credit Guantaree Corporation verleent hulp bij het verkrijgen van leningen. Het LTD is in gesprek met exploitanten over de aankoop van afgeschreven passagiersbusjes die nog wel gebruikt kunnen worden voor goederenvervoer.

LTD directeur-generaal Sanit verwacht dat tegen 2022 alle mini’s zijn vervangen door midi’s. Dat houdt verband met het feit dat de meeste exploitanten dan hun vergunning moeten vernieuwen.

– De regering trekt een budget van 46,2 miljard baht uit voor de upgrade en infrastructuur van rivieren, zeetransport en vergroting van ’s lands concurrentiepositie op handelsgebied. Doel is het aandeel van watertransport, thans goed voor 12 procent van het binnenlands vrachtvervoer, in 20 jaar te vergroten naar 17 procent, en de kosten van binnenlands transport te verlagen naar 12 procent van het bruto binnenlands product.

Van het budget gaat het grootste deel naar infrastructuur voor transport over water; de rest gaat naar de aanleg van steigers, een upgrade van de zeehaven van Songkhla en het uitdiepen van waterwegen. Het bericht somt alle geplande werken keurig op, maar dat sla ik over.

– Prinses Sirindhorn is woensdag eregaste bij een khon voorstelling in het Marinsky theater in St Petersburg ter gelegenheid van 120 jaar Thais-Russische diplomatieke betrekkingen en ter ere van de Chakri dynastie. De khon-groep bestaat uit 50 spelers, de voorstelling duurt 90 minuten. Het laatste koninklijk bezoek aan Rusland werd in 2007 door koningin Sirikit gebracht.

– Leidinggevende Wasurat van OA Transport heeft bij de CSD aangifte gedaan tegen de twee agenten die onderzoek doen naar de betrokkenheid van het busbedrijf en andere bedrijven bij de zogeheten zero-dollar tours. Hij beschuldigt hen van machtsmisbruik en het afleggen van valse verklaringen.

Wasurat voelt zich gesteund door de vrijspraak voor 13  personen, waaronder enkele leidinggevenden van OA, vorige maand. De Criminal Court sprak hen vrij bij gebrek aan overtuigend bewijs.

De zaak heeft OA, zegt hij, talloze miljoenen baht gekost en de reputatie van het familiebedrijf is geschaad. Honderden personeelsleden verloren hun baan. In september vorig jaar deed de politie een inval in het bedrijf. De toen in beslag genomen bussen zijn nog steeds niet teruggegeven. Wasurat zat 5 maanden gevangen zonder borgtocht.

De CSD gaat betrokkenen ondervragen en bewijs verzamelen en overhandigt daarna de resultaten van haar onderzoek aan de NACC.

Zero-dollar tours zijn spotgoedkope reispakketten die door Chinese reisbureaus worden verkocht. Maar in Thailand blijken ze allesbehalve goedkoop. De reizigers worden meegesleept naar winkels waar ze geprest worden te duur geprijsde artikelen te kopen en ze moeten extra betalen voor bepaalde diensten. (Zie verder de pagina Zero-dollar tours)

Reacties niet mogelijk