Thais nieuws vrijdag 22 september

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-31 augustus en 1-21 september zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Blokkade Suvarnabhumi nov 2008

Geelhemdleiders moeten dokken voor schade aan luchthavens

22 september – ‘Ik ben er nog steeds trots op wat ik gedaan heb. Als het niet was gebeurd, zou premier Prayut niet zijn, waar hij vandaag is’, zegt Somkiat Pongpaiboon, een van de elf PAD-leiders (geelhemden) die Airports of Thailand (AoT) 522 miljoen baht moeten betalen voor de schade die de blokkade van Suvarnabhumi (foto) en Don Mueang in 2008 heeft veroorzaakt.

De geelhemden bezetten toen massaal beide luchthavens, waardoor het vliegverkeer van 24 november tot 3 december stil kwam te liggen. De civiele rechtbank veroordeelde de elf in 2011 de luchthaven schadeloos te stellen, in 2015 bevestigd door het Hof van Beroep. Hun advocaten verzuimden echter tijdig (binnen een maand) in beroep te gaan en ze vroegen later aan beide rechtbanken de termijn te verlengen. Die weigerden, een besluit dat gisteren is bevestigd door het hooggerechtshof.

Chaiwat Sinsuwong, een andere leider, verwacht dat de AoT de rechtbank zal vragen beslag te leggen op hun vermogen. Somkiat zegt niet veel geld te hebben of vermogen en verwacht bankroet te worden verklaard.

Somkiat zegt: ‘Ik heb het geaccepteerd. Ik ben niet erg droevig. Wat gebeurt, gebeurt. Onze actie was in het nationaal belang, niet voor persoonlijk gewin. De PAD heeft hard gevochten. Het is jammer dat we niet de kans hebben gekregen de zaak in het hooggerechtshof te bevechten.’

Het protest was destijds gericht tegen premier Somchai Wongsawat, een zwager van Thaksin. Hij trad af, waarna op 15 december 2008 Abhisit (Democraten) gekozen werd tot premier, hetgeen leidde tot de roodhemden protesten. In juli 2011 behaalde Pheu Thai een verpletterende verkiezingsoverwinning met Yingluck als lijsttrekker en in mei 2014 greep het leger de macht. (Zie ook de pagina Tien jaar Thaise politiek)

CCD duikt in schandaal met tempelfondsen

22 september – Het onderzoek naar fraude met tempelfondsen ad 140 miljoen baht komt niet tot stilstand, zoals gevreesd werd na de overplaatsing van directeur Pongporn Pramsaneh van het National Office of Buddhism (NOB), die hard getrokken heeft aan onderzoek naar het gesjoemel.

De Counter-Corruption Division (CCD) heeft de fakkel overgenomen en op veertien plaatsen in zeven provincies invallen gedaan, onder andere in huizen eigendom van voormalige NOB-functionarissen, waaronder Pongporn’s voorganger Phanom.

In het huis van Phanom zijn amuletten, 80-baht-weight gouden blokken en documenten die betrekking hebben op de koop van aandelen, gevonden. De CCD maakt een inventarislijst op basis waarvan Amlo beslag kan leggen. Na de invallen heeft de CCD Phanom en twee functionarissen aangeklaagd, Phanom voor plichtsverzuim en verduistering.

Bij een andere voormalig NOB-directeur zijn een safe met 170.000 baht, sieraden en reisdocumenten gevonden. In het huis van diens moeder stuitte de politie eveneens op een safe met 170.000 baht, tien bewerkte edelstenen en een paspoort. In het huis van een academicus, verbonden aan het provinciaal NOB-kantoor in Nakhon Pathom zijn 100.000 baht, een bankboekje en documenten gevonden, die betrekking hebben op uitkeringen uit het tempelfonds.

CCD-commandant Kamol zegt dat 23 tempels betrokken zijn bij corruptie met het tempelfonds, dat door het NOB onder andere voor onderhoud wordt verstrekt. Negentien personen worden verdacht van onregelmatigheden: dertien voormalige en huidige NOB-functionarissen, twee burgers en vier monniken. (Zie verder de pagina Corruptie 3)

Vissersboten in de haven van Songkhram

Vissers verzetten zich tegen strenge eisen van EU

22 september – Waarom drieduizend vissers en visbedrijven in Samut Songkhram nu ineens protesteren tegen de Europese Unie vanwege haar harde benadering van illegale visserij, ontgaat me want het is allang bekend dat een importverbod dreigt wanneer Thailand geen definitief eind maakt aan de IUU-visserij. De groep vermoedt dat de opstelling van de EU voornamelijk gericht is op de ongekozen militaire regering.

De groep vraagt de regering de maatregelen te herzien die ze de afgelopen twee jaar heeft genomen om aan de eisen van de EU te voldoen. Volgens Matichon Online News kan het hen niet schelen wanneer de EU in het ergste geval de import van Thaise visproducten verbiedt, want een groot deel van de vangst wordt in eigen land geconsumeerd.

Voorzitter Mongkol van de National Fisheries Association of Thailand zei gisteren dat sommige maatregelen van de regering een ‘disastrous’ gevolg hebben gehad voor de visindustrie. De schade bedraagt zeker 500 miljard baht, schat hij. Duizend trawlers die buiten de Thaise wateren vissen, zijn failliet gegaan. Het aantal trawlers dat in die wateren vissen, is gezakt van 40.000 naar 10.000. Daarvan kunnen 3.500 niet uitvaren wegens personeelsgebrek (foto).

Mongkol leidde gisterochtend vroeg een protest van in het zwart geklede vissers op een vismarkt in Samut Songkhram. Op hun shirts stond de tekst ‘Stop Threatening Thailand’ met de letters EU doorgestreept in rood. ‘We hebben ons geduld verloren’, zei Mongkol. ‘Het ligt buiten ons vermogen om aan de eisen van de EU te voldoen.’ (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina De vis wordt duur betaald)

Kort nieuws vrijdag 22 september

– Thailand heeft woensdag in New York de Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons ondertekend en geratificeerd. Het verdrag wordt 90 dagen nadat het door teminste 50 landen is geratificeerd, van kracht. Het heeft tot doel de verspreiding van atoomwapens tegen te gaan. VN secretaris-generaal Guterres noemt het een belangrijke stap naar een wereld zonder atoomwapens.

De nucleaire testen van Noord-Korea zijn een van de onderwerpen die tijdens de algemene vergadering van de VN tot maandag worden besproken. Donald Trump dreigde in zijn openingsspeech op de eerste dag het land ‘totaal te vernietigen’ als het de VS en zijn bondgenoten ernstig bedreigde.

– Het leger heeft geen problemen met een onderzoek naar de aankoop van het luchtschip Sky Dragon, dat 340 miljoen heeft gekost en sinds de aankoop in 2009 zelden dienst heeft gedaan. Minister Prawit (Defensie) zei gisteren dat de aanschaf aanvankelijk een goed besluit leek, maar nadat het gebruikt was bleek het luchtschip niet in staat meerdere personen tegelijk te dragen. [Niet eerder gelezen] De Rekenkamer mag wat betreft de minister indien nodig onderzoek doen. Het leger is ervan overtuigd dat het toegewezen budget eerlijk is gebruikt. Verder weer veel oud nieuws in dit bericht.

Voorgaande berichten:
19 september: NACC eist nieuw bewijs in aanschaf zeppelin
18 september: Onderzoek naar fiasco met luchtschip
17 september: Abhisit verdedigt aankoop luchtschip
16 september: Luchtschip fiasco; minister Anupong geeft leger de schuld
15 september: Leger dumpt Sky Dragon; betrokkenen heten Haas

– Alhoewel 1 oktober was aangekondigd als startdatum is in enkele delen van het land al begonnen met de uitgifte van de welfare card voor de lage-inkomensverdieners. Zeven provincies komen later aan de beurt vanwege technische beperkingen .

Op de kaart wordt maandelijks een bedrag gestort voor reiskosten en de aanschaf van dagelijkse levensbehoeften en onderwijsmateriaal. Ik heb eerder gelezen dat maandelijks 1.500 baht op de kaart wordt bijgeschreven, maar dit bericht noemt andere bedragen.

Mensen die minder dan 100.000 baht per jaar verdienen, krijgen maandelijks 200 baht. Wanneer het jaarinkomen minder dan 30.000 baht bedraagt, wordt 1.000  baht reiskostenvergoeding uitgekeerd en 300 baht voor aankopen in deelnemende winkels. [Is BP weer eens aan het blunderen?] Kaarthouders krijgen elke drie maanden een korting van 45 baht op de aankoop van gas in winkels aangewezen door het ministerie van Energie.

Gisteren stonden lange rijen bij de uitgiftepunten. In Nakhon Ratchasima komt een half miljoen armen in aanmerking voor de kaart, in Phitsanulok 160.000.

– Follow-up op het bericht over hartoperaties in het Mongkutwattana ziekenhuis. De acht particuliere ziekenhuizen die gebruik maken van parttime hartchirurgen mogen patiënten met een UC-verzekering [zeg maar het Thaise ziekenfonds] nog een jaar lang opereren ondanks de eis dat ze een vaste hartchirurg in dienst moeten hebben. Het bestuur van de NHSO heeft dat gisteren besloten. Na dat jaar dienen alle ziekenhuizen aan de regels te voldoen, zegt minister Piyasakol (Volksgezondheid). (Zie verder pagina Gezondheidszorg)

– Thailand dient het betaald zwangerschapsverlof te verlengen van 90 naar 180 dagen, adviseert Unicef, zodat moeders beter voor hun kind kunnen zorgen en borstvoeding kunnen geven. De eerste zes maanden zijn cruciaal voor de ontwikkeling van het kind.

Volgens een onderzoek in 2016 krijgt slechts 23 procent van de baby’s borstvoeding. Een van de redenen is dat de moeders na drie maanden weer moeten gaan werken. Bedrijven hebben geen speciale babykamers en flexibele werktijden zijn zeldzaam.

In het rapport Early Moments Matter for Every Child schrijft Unicef dat pauzes voor borstvoeding, een verlof van zes maanden voor moeders en vier weken voor vaders, alsmede twee jaar gratis pre-schools onderwijs, een optimale basis vormen voor de gezonde ontwikkeling van een kind. Slechts vijftien landen voldoen aan deze drie voorwaarden. (Zie verder pagina Gezondheidszorg)

– In Songkhla is een monnik, die bekend staat vanwege zijn scherpe kritiek op moslims, aangehouden en uit de monniksorde gezet (defrocked) nadat hij online videoclips had geplaatst naar aanleiding van de recente bomaanslagen in het Zuiden, waarbij twee werknemers van de EOD om het leven zijn gekomen. De politie weigert commentaar en zegt alleen dat hij een aanklacht tegemoet kan zien in verband met de nationale veiligheid.

De Thailand Buddhists Federation maakte gisteren bezwaar tegen zijn detentie in een legerkamp en dwang om de monnikenorde te verlaten. De regering maakt willekeurig gebruik van haar macht, die een gebrek aan respect voor het Thaise boeddhistische instituut vertoont, zei ze. Minister Prawit (Defensie) ontkent dat hij naar een legerkamp is gebracht.

– Nog meer over monniken. Minister Ormsin (PM’s Office) heeft het NOB gevraagd een database aan te leggen met gegevens over monniken ter aanvulling op de gegevens vastgelegd op de smart ID-kaart voor monniken en op onderzoek naar de boekhoudpraktijken van tempels. De database kan helpen het kaf van het koren te scheiden oftewel informatie opleveren over valse [?] en schurkachtige monniken. Thailand telt thans 300.000 monniken.

Ormsin heeft dit bekend gemaakt op een seminar voor tweehonderd ambtenaren, gewijd aan Integrated Communications Under Thailand 4.0 Policy. Hij zei dat een database in juni behulpzaam zou zijn geweest bij het onderzoek naar misbruik van tempelfondsen. Van de 36.000 tempels heeft 96 procent inmiddels een financieel verslag ingeleverd alhoewel die vaak niet aan boekhoudkundige eisen voldoen.

PR-hoofd Sukpichai van het NOB zegt dat de voorgestelde database al in ontwikkeling is, maar die mist nog gegevens en is traag. Als de database compleet is, kunnen de autoriteiten gemakkelijk en snel het doopceel van monniken lichten.

– Thailand dient de milieu-effecten van het toenemend toerisme te meten, zegt president Mingsarn van de Public Policy Studies Institute stichting. De snelle toename van het aantal Chinese toeristen kan leiden tot een opeenhoping van afval. Vijfsterren hotels bijvoorbeeld produceren meer afval dan gewone hotels omdat ze de inventaris sneller vervangen en schoonmaken en ze wassen lakens en kussenslopen vaker.

Mingsarn zei gisteren op een seminar van de Thai Society of Environmental Journalists dat hij in de toekomst grote problemen voorziet met lege dozen en flessen. ‘Thailand is lang een leider geweest op toeristisch gebied maar het blijft achter op het gebied van milieubehoud. Wanneer we onze positie willen behouden, moeten we ook een duurzame oplossing vinden voor de milieugevolgen.’

– Ik schreef het eerder: Student Pattharapong, verdacht van het vergiftigen van inmiddels twee van zijn dwergkeeshonden, is een lastig heerschap. Hij heeft nog niet gereageerd op de oproep van de politie om verhoord te worden. Woensdag is hij  opgeroepen en nu krijgt hij nog zeven dagen om zich te melden. Als hij wegblijft, vraagt de politie een arrestatiebevel aan. De zesdejaar student is door de universiteit (Mahidol) geschorst.

– Een toestel van Jet Airways uit India heeft op Suvarnabhumi een noodlanding gemaakt nadat een mobieltje was gesignaleerd met de tekst ‘Do not turn off’. De gezagvoerder beschouwde de tekst als een bomdreiging en informeerde onmiddellijk de verkeerstoren. Het toestel werd naar een verlaten deel van de luchthaven gedirigeerd. Onderzoek heeft geen verdachte voorwerpen opgeleverd. Het is onbekend van wie het mobieltje was.

– Het OM heeft beslist drie journalisten niet te vervolgen die door de oud-burgemeester van Ban Phai (Khon Kaen) zijn beschuldigd van samenzwering in een conflict met hem. Premsak, die getrouwd is, deed in september aangifte wegens de publicatie van een foto in de Daily News, waarop hij in haar huis naast een jong meisje zit met 40.000 baht voor hen. Dat zou een bruidsschat zijn, als ik me goed herinner.

De volgende dag gingen journalisten naar zijn kantoor om hem te interviewen. Daar sloot hij hen op in een kamer en dwong één zich te ontkleden. Zijn ondergeschikten namen hun mobieltjes en camera’s af. De journalisten hebben aangifte gedaan wegens intimidatie en openbaar onfatsoen. Die zaak is in behandeling bij de regionale aanklagers. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Premsak in juli bevolen af te treden.

Reacties niet mogelijk