Thais nieuws maandag 25 september

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-31 augustus en 1-24 september zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

The Great Escape: Agent vertelt over 23 augustus

25 september – Het openingsverhaal van Bangkok Post lijkt vandaag verdacht veel op een proces-verbaal. Het bevat een nauwgezette beschrijving van Yingluck’s vlucht op 23 augustus, twee dagen voordat het hooggerechtshof zou vonnissen in de rijsthypotheekzaak.

Een van de drie agenten die Yingluck geholpen hebben, vertelt in detail wat er die avond gebeurde tussen 18.20 uur (vertrek uit Bangkok) en 22 uur toen de vluchtauto met Yingluck en haar (vrouwelijke) secretaris in Aranyaprathet (Sa Kaeo) arriveerden. Beiden droegen een zwart mondkapje en een pet om herkenning te voorkomen. Daar stapten ze over op een pickup truck en eindigt het verslag.

Het bericht begint met de al eerder op de website gemelde kritiek op de samenstelling van het politiepanel dat disciplinair onderzoek doet naar de drie agenten (zie het bericht Politie onderzoekt politie van gisteren). Voormalig geelhemdleider Suriyasai roept de NCPO op het panel te wijzigen. Hij vreest dat het niet meer zal doen de agenten voor kleine vergrijpen te pakken, zoals het gebruik van een valse nummerplaat op de vluchtauto.

Juridisch valt er trouwens weinig eer te behalen aan Yingluck’s vlucht en haar helpers, want het arrestatiebevel werd pas op 25 augustus verleend, nadat Yingluck niet was komen opdagen bij het Hof. (Alle voorgaande berichten op de pagina The Great Escape)

Grondwetcommissie: Organieke wetten zijn ‘veilig’

25 september – De grondwetcommissie (CDC) haalt de schouders op over het risico dat de NLA (National Legislative Assembly, benoemd noodparlement) de organieke wetten op de verkiezing van parlementsleden en de vorming van de Senaat afschiet. De inwerkingtreding van de wetten wordt dan vertraagd waardoor de verkiezingsdatum eind volgend jaar in gevaar komt.

Maar CDC-voorzitter Meechai is daarvoor niet bang. Hij zegt dat na afwijzing de CDC de bekritiseerde artikelen kan wijzigen. De CDC heeft de meeste (van de tien) organieke wetten afgerond, maar de NLA heeft er slechts een klein aantal van behandeld. De drie resterende wetten, een over de NACC en de twee over het parlement, zijn het meest gevoelig. Gevraagd of de CDC en NLA een gezamenlijk panel gaan vormen om het werk te versnellen, zegt Meechai dat dit niet nodig is, want er vindt al overleg plaats.

Meechai garandeert dat de tien organieke wetten op tijd klaar zijn, maar of die garantie ook geldt voor de parlementaire behandeling vermeldt het bericht niet. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

Saraburi - Vrachtwagen botst tegen pickup truck

Saraburi: 6 doden, 3 gewonden bij aanrijding

25 september – Zes personen, waaronder vijf werknemers van het provinciaal elektriciteitsbedrijf van Saraburi (PEA), zijn om het leven gekomen en drie anderen gewond geraakt toen een vrachtwagen, geladen met lateriet, gisteren in Nong Khae (Saraburi) op een geparkeerd staande pickup truck botste.

De vrachtwagen was onderweg van Na Phra Lan (Saraburi) naar een klant in Pathum Thani. Op een kruising verloor de bestuurder de macht over het stuur. De PEA-werknemers waren daar bezig oude elektriciteitsmasten te vervangen en ze repareerden hoogspanningskabels.

De botsing was zo krachtig dat de pickup truck 40 meter werd meegesleurd en in een greppel belandde. De vrachtwagen ramde een elektriciteitsmast en de muur van een loods en vloog in brand. De zes werkers werden dood gedrukt. De gewonden zijn in het Nong Khae ziekenhuis opgenomen.

Driekwart vissers op Thaise schepen werkt in debt bondage

25 september – De anti-mensenhandelgroep International Justice Mission heeft in een onderzoek van 260 vissers in Myamar en Cambodja vastgesteld dat 38 procent ‘duidelijk’ het slachtoffer van mensenhandel is en 49 procent ‘mogelijk’. Slechts 13 procent heeft niet te klagen over de werkomstandigheden aan boord. Over Thailand zegt het rapport, dat donderdag openbaar is gemaakt door de Thomson Reuters Foundation, dat driekwart van de vissers op Thaise schepen de laatste vijf jaar in ‘debt bondage’ werken.

Het ministerie van Werkgelegenheid schiet in de verdediging. Hoofd Sumeth van het Department of Labour Protection and Welfare zegt dat de autoriteiten ‘diverse stappen’ hebben genomen om een eind te maken aan slavenarbeid op vissersboten en mensenhandel. Vorig jaar werden 956 inspecties verricht op 891 trawlers. Die hebben 18 overtredingen opgeleverd, in één geval was een minderjarige aan het werk.

Een onderzoek van de logboeken en andere documenten van 40.000 bemanningen heeft in 4.000 gevallen onregelmatigheden aan het licht gebracht. Tegen de werkgevers is opgetreden. Zie verder het bericht van gisteren in Kort nieuws over kinderarbeid. Volgens het Amerikaanse ministerie van Werkgelegenheid heeft Thailand ‘aanzienlijke’ vorderingen geboekt in de strijd tegen mensenhandel en slechte werkomstandigheden aan boord van vissersschepen. (Zie ook de pagina Migranten 2)

Buitenlandse huishoudelijke hulpen slecht beschermd

25 september – Homenet Thailand, een organisatie die zich inzet voor huishoudelijke hulpen, roept de regering op de rechten en het welzijn van buitenlandse huishoudelijke hulpen beter te beschermen. De oproep is een reactie op het besluit van Myanmar zijn burgers te verbieden om als huishoudelijke hulp in het buitenland te werken.

Om het verbod te omzeilen geven sommige werkers hun baan op als bouwvakker, waardoor hun werkstatus illegaal is en ze blootstaan aan risico’s, zoals afpersing door functionarissen, slavernij en uitbuiting. Onbekend is, waarom Myanmar het verbod heeft ingesteld. Actievoerders denken dat het is gedaan omdat effectieve beschermende maatregelen onbreken.

Thans worden huishoudelijke hulpen niet beschermd op basis van artikel 33 van de Social Security wet, alhoewel het ministerie van Werkgelegenheid wel regelingen ter bescherming heeft getroffen. Maar de controle daarop is moeilijk omdat de werkgever toestemming moet geven voor toegang tot de werkplek. Artikel 33 bevat bepalingen over bescherming wanneer werkers ziek worden of op het werk gewond raken.

De regelingen van het ministerie voorzien in één vrije dag per week, betaling voor overwerk, dertien vakantiedagen per jaar, waaronder Labour Day en zes verlofdagen. (Zie ook de pagina Migranten 2)

Ceremonie van Klity Creek bewoners en functionarissen van het PCD

Kort nieuws maandag 25 september

– De bewoners van Klity Creek in Kanchanaburi kunnen een zucht van verlichting slaken, want het Department of Pollution Control heeft bekend gemaakt in oktober te beginnen met de sanering van de met lood verontreinigde kreek plus oevers. Daarvoor is een budget van 460 miljoen baht uitgetrokken. De dienst heeft een contract afgesloten met Better World Green, dat duizend dagen de tijd heeft voor de schoonmaak.

De werkzaamheden bestaan uit schoonmaak van het met lood verontreinigde sediment (naar schatting 45.000 ton in een gebied 8 km rond de kreek), de aanleg van opslagplaatsen, verwijdering van loodsporen van de voormalige loodverwerkingsfabriek en verzegeling van de fabriek met cement.

Woensdag vertelde diensthoofd Suwan de dorpelingen dat de dienst een 20-jaren plan heeft om de situatie na de sanering in de gaten te houden. Bewoners in de verontreinigde zone krijgen hulp. De loodvergiftiging werd in 1998 bekend. Over het milieuschandaal zijn drie rechtszaken gevoerd.

– Het nieuws vandaag is mager, althans in de krant, want de website is ruim voorzien. Het niet-nieuws bestaat uit een achtergrondverhaal over de dreiging van illegale drone vluchten en een groot interview met een docent van de faculteit Onderwijs van de Chulalongkorn universiteit, die zegt dat Thailand een ‘lange-termijn visie’ op onderwijs moet ontwikkelen. Die twee verhalen sla ik over.

– Gisteren was Mahidol Day, een dag ter ere van prins Mahidol of Songkhla, een zoon van koning Rama V en de vader van Bhumibol, die beschouwd wordt als de vader van de moderne Thaise geneeskunde. Koning Vajiralongkorn kwam daarvoor even uit Duitsland overwippen om een krans te leggen bij het standbeeld van Mahidol in het Siriraj ziekenhuis. Volgens een goede kennis van me, die de tv-uitzending volgde, hield Rama X een toespraakje voor ‘verveeld kijkende scholieren’ met adviezen als ‘Doe het goede voor je vaderland’.

– Student Phattanarong, beschuldigd van het vergiftigen van zijn dwergkeeshond, heeft zich uiteindelijk toch gemeld bij de politie. Hij ontkent het ten laste gelegde, overtreding van de wet tegen dierenwreedheid. De knaap werd een half uur aan de tand gevoeld, waarna hij mocht vertrekken. Hij zegt zichzelf in de rechtbank te zullen verdedigen. De politie verwacht nog een week nodig te hebben om bewijs te verzamelen en getuigen te horen. Daarna gaat de zaak naar het OM.

In een tweede zaak over de dood van een andere dwergkeeshond van Phattanarong zijn nog weinig vorderingen geboekt. Ook in dit geval wordt hij verdacht van vergiftiging en het frauduleus claimen van verzekeringsgeld. De advocaat zegt dat hij ziek is en op dokters advies thuis moet blijven in zijn huis in Nakhon Ratchasima.

– Drie Vietnamezen zijn gisterochtend tegen de lamp gelopen toen ze op Suvarnabhumi probeerden vijftien rhinoceros hoorns het land binnen te smokkelen. De douane was getipt over de smokkel. De hoorns waren afkomstig uit Angola en bestemd voor kopers in Hanoi. De verdachten zeggen elk voor 32.000 baht te zijn gehuurd voor de smokkel. De hoorns wegen 7,4 kilo en hebben een straatwaarde van 15 miljoen baht

Rhinoceros hoorns zijn gewild op Aziatische zwarte markten. Ze zouden medicinale eigenschappen hebben en worden beschouwd als afrodisiacum, alhoewel daar geen wetenschappelijk bewijs voor is.

– De politie verwacht deze week meer verdachten te kunnen aanhouden van de bomaanslag in Pattani waarbij vier rangers om het leven kwamen en vijf anderen plus een burger gewond raakten. De bom was verborgen onder een weg waaraan gewerkt werd. Toen de pickup truck met de rangers eroverheen reed, ontplofte de bom. Een van de wegwerkers, lid van het commando van een verzetsnetwerk in het Zuiden, heeft de politie nuttige informatie verschaft. Kort na de aanslag hield de politie al twee verdachten aan. Vermoed wordt dat de aanslag door zes of zeven personen is gepleegd. Zij houden zich schuil houden in het district Sai Buri.

Reacties niet mogelijk