Thais nieuws donderdag 28 september

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van 16-31 augustus en 1-27 september zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

BREAKING NEWS Prayut: Ze is in Dubai; VAE: Nu in Londen

28 september – Yingluck is in Dubai, zegt premier Prayut. Hij heeft dit ‘onofficieel’ gehoord van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat Yingluck’s verblijfplaats heeft opgespoord. Thailand heeft geen uitleveringsverdrag met de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens een bron in de VAE is Yingluck evenwel op 11 september vertrokken naar Londen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat nu stappen zetten om haar paspoort in te trekken. De autoriteiten in Dubai hebben het ministerie laten weten Yingluck gevraagd te hebben om zich te onthouden van politieke activiteiten. (Bron: website Bangkok Post, 28 september)  (Klik hier voor een filmpje van Al Jazeera over de zaak. Zie verder de pagina The Great Escape)

Advocaat Yigluck verlaat na de schuldigverklsring het hooggerechtshof

Rijsthypotheekzaak: Vijf jaar cel voor Yingluck

28 september – De kogel is eindelijk door de kerk. Na maanden van rechtbankzittingen en uitstel van het vonnis heeft het hooggerechtshof oud-premier Yingluck gisteren in absentia veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf, de helft van de maximumstraf. Ze heeft zich schuldig gemaakt aan plichtsverzuim door fraude met G2G-rijstdeals niet tegen te houden.

De formulering van het vonnis, zoals weergegeven in het websitebericht, verbaast me want tot nu toe heb ik altijd gelezen (en geschreven) dat ze waarschuwingen over corruptie in en de oplopende kosten van het hypotheeksysteem voor rijst heeft genegeerd. Maar het gaat dus om rijstdeals, waarvoor voormalig minister van Handel Boonsong een gevangenisstraf van 42 jaar heeft gekregen.

Het Hof acht Yingluck niet verantwoordelijk voor de overige corruptie en oplopende kosten, ook niet voor rijstverliezen en kwaliteitsverlies van de opgekochte en opgeslagen rijst. Die zaken waren de verantwoordelijkheid van functionarissen op operationeel niveau. (Bron: website Bangkok Post, 27 september) (Zie verder de pagina Rijst 4)

Foto: Yingluck’s advocaat Norawit Lalaeng verlaat na de schuldigverklaring het hooggerechtshof.

De jacht gaat door, supporters teleurgesteld

28 september – Zodra de politie de opdracht heeft gekregen het vonnis tot uitvoer te brengen, gaat ze een arrestatiebevel tegen Yingluck aanvragen [dat is dan het tweede] en Interpol  inschakelen. De RTP heeft alle 190 leden-landen gevraagd na te gaan waar ze is.

Interpol heeft nog geen informatie verstrekt, waaruit blijkt dat ze in Engeland is, zoals sommige media hebben bericht. Premier Prayut zei dinsdag te weten waar ze is. Hij zou dat na het vonnis bekend maken, maar hij heeft dat nog niet gedaan.

Volgens de krant is Yingluck’s achterban teleurgesteld, waarbij ik me altijd afvraag hoeveel supporters de krant dan heeft gesproken. Aom (47), een van de honderd supporters die naar het gerechtsgebouw waren gekomen, zegt niet verwacht te hebben dat het besluit ‘zo streng zou zijn als het was’.

‘Ik dacht dat ze hooguit een voorwaardelijke straf zou krijgen. Ik geloof nog steeds dat ze niets verkeerds heeft gedaan.’ Een ander: ‘Degenen die van haar houden en haar steunen, kunnen er zeker van zijn dat ze zolang ze in het buitenland is, veilig is.’

Voormalig UDD-voorzitter Tida Tawornseth (roodhemden) zegt dat de straf geen reden voor paniek is want verwacht was. ‘Ervaren supporters van Pheu Thai en Yingluck zullen niet verbaasd zijn over het vonnis. Er komen geen gewelddadige reacties.’

Intussen gaat het onderzoek naar Yingluck’s vlucht door. In de vermeende vluchtauto, een Toyota Camry, zijn DNA sporen van een vrouw gevonden. De politie gaat in Yingluck’s huis DNA zoeken en de twee vergelijken.

In een tweede artikel gaat de krant nader in op Yingluck’s rol als voorzitter van het National Rice Policy Committee en vermoedens van ontbrekende voorraden en het kwaliteitsverlies, zoals al gemeld door de website. Het Hof kon niet vaststellen of hierbij sprake was van plichtverzuim omdat het hypotheeksysteem regeringsbeleid was en zij gehouden was het uit te voeren.

De NACC adviseerde in 2014 de procureur-generaal haar daarvoor te laten vervolgen door de afdeling voor politieke gezagsdragers van het hooggerechtshof en in 2015 stelde het OM haar in staat van beschuldiging. In bijgaand kader een toelichting op het vonnis. (Zie verder de pagina Rijst 4)

Gerelateerd bericht:  Een voortvluchtige dochter van rijsthandelaar Apichart (die gevangen zit) is gisteren in absentia veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens haar rol bij G2G rijstdeals. Thanyaporn Chansakulporn, de 21e verdachte in de multi miljard baht deals, moet 1,29 miljard baht ophoesten als compensatie aan de staat. Haar bedrijf moet 40.000 baht dokken. Het Hof heeft een tweede arrestatiebevel tegen haar uitgevaardigd. Het eerste dateert van 25 augustus toen ze niet kwam opdagen bij het hooggerechtshof. Dat was dezelfde dag als waarop Yingluck schitterde door afwezigheid.

Haar vader, leidinggevende bij Indica Co Ltd, werd die dag veroordeeld tot 48 jaar cel en het betalen van 16,9 miljard baht aan het ministerie van Financiën. Voormalig minister van Handel Boonsong kreeg 42 jaar en zijn voormalige staatssecretaris 36 jaar. Acht van de 28 verdachten zijn vrijgesproken. Twee bleven weg.

Mekong plan vernielt slechts ‘enkele eilandjes’

28 september – Het Chinese bedrijf CCCC Second Harbour Consultants Co Ltd, dat onderzoek heeft gedaan naar de bevaarbaarheid van de Mekong voor grote vrachtschepen, zegt dat slechts enkele rotsformaties hoeven te worden opgeblazen op het Thaise deel van de rivier.Verder dient de rivier op enkele ondiepe plaatsen te worden uitgebaggerd.

President Ling Leehua zei op de zevende openbare hoorzitting over de snode plannen dat het bedrijf een methode zal kiezen die zo min mogelijk gevolgen heeft voor het levensonderhoud van omwonenden en het milieu.

Het onderzoek en het opblazen van de rotsen is een uitvloeisel van een overeenkomst over de bevaarbaarheid die Thailand, China, Laos en Myanmar in 2000 hebben gesloten. Zoals eerder gemeld hebben bewoners en de milieugroep Chiang Khong Conservation Group grote bezwaren. Ze vrezen voor het ecosysteem van de rivier.

Niwat Roikaew van de milieugroep vraagt zich af waarom grotere vrachtschepen nodig zijn als ze bovenstrooms van de rotseilandjes in Chiang Saen hun lading kunnen lossen. Opblazen is dan niet nodig. Een andere optie is vervoer over de (nieuwe) Highway 3RA. (Zie verder de pagina Mekong, brood uit het water)

Chakthip toont rubber ballonbom

Kort nieuws donderdag 28 september

– Foto: RTP hoofdcommissaris toont de rubberen bal (met slangetje) die gevuld met helium, gebruikt is om een geldautomaat in Saphan Sung (Bangkok) op te blazen. Een Poolse man is daarvoor aangehouden. De politie verdenkt hem ervan meer bomaanslagen te hebben beraamd omdat hij in Maleisië meer ballen heeft gekocht. ‘Hij zou waarschijnlijk Thailand permanent hebben verlaten, nadat hij opnieuw had toegeslagen.’

De verdachte, Gracjan Pawel Stanisewski, vertrok twee dagen na de bomaanslag op 13 september naar Cambodja om zijn Cambodjaanse vrouw naar Maleisië te brengen. Recent keerde hij terug, waarna de politie hem dinsdag na een speurtocht van twee weken dankzij CCTV-beelden in een appartement in Ramkhamhaeng kon aanhouden.

Voorgaande berichten:
27 september: Kort Nieuws
14 september: ATM opgeblazen; buit 481.700 baht [bleek later 300.000 baht te zijn]
14 september: Update krant: Bewoners schrikken van bomexplosie

– Thailand is twee plaatsen omhoog geschoven op de ranglijst van 137 landen van het Global Competitiveness Report van het World Economic Forum. Het land staat nu op de 32e plaats. De hogere plaats is te danken aan verbeteringen op het gebied van infrastructuur, macro-economische omgeving, gezondheid, onderwijs, markt efficiëntie, financiële markt en technologische bereidheid. Van de negen Asean-landen staat Thailand op de derde plaats na Singapore en Maleisië. Laos bungelt helemaal onderaan. De top van de lijst wordt aangevoerd door Zwitserland, de VS en Singapore.

– Het heeft lang geduurd, maar eindelijk mag Jomsap Saenmuangkhot (54) weer terugkeren in het onderwijs. De Teachers’ Council of Thailand heeft haar onderwijsbevoegdheid teruggegeven, die was ingetrokken nadat ze veroordeeld was tot drie jaar en twee maanden voor een hit-and-run ongeluk in 2005 waarbij een motorfietser om het leven kwam. In 2015 werd ze dankzij een royal pardon vrijgelaten.

Die zaak is begin dit jaar heropend nadat ze de hulp had ingeroepen van het Legal Aid Centre for Debtors and Victims of Injustice van het ministerie van Justitie. Daaruit is gebleken dat ze niet aanwezig was op de plaats van het ongeluk. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina De zaak Jomsap)

– Myanmar heeft beloofd het verificatieproces voor gastarbeiders te versnellen, zodat ze een werkvergunning kunnen aanvragen. Myanmar moet hen een zogeheten Certificate of Identity (CI) verstrekken. Het Department of Employment zegt dat er een enorm stuwmeer aan aanvragen is. De verificatiecentra in Ranong, Samut Sakhon en Samut Prakan worden ook versterkt zodat ze per dag 1.400 CI’s kunnen verstrekken.

In de centra in Chiang Rai, Chiang Mai, Tak, Nakhon Sawan en Songkhla moeten gemiddeld duizend gastarbeiders per keer wachten tot ze aan de beurt zijn. Sinds 15 september tot maandag hebben 26.839 arbeiders uit Myanmar een werkvergunning ontvangen. Werkers die in Thailand mogen werken moeten premie afdragen aan het Social Security Fund, dat hen verzekert tegen ongelukken en ziektes. Het fonds verstrekt ook een zwangerschapstoelage en een werkloosheidsuitkering. (Zie ook de pagina Migranten 2)

– De commissie voor politiehervormingen verwacht dat elf werkeenheden van de Royal Thai Police kunnen worden overgeheveld naar andere diensten. Dat is voorgesteld door het sub-panel hervorming van taken en politiemissies. De overheveling is gisteren besproken door het sub-panel. Ze heeft onder andere betrekking op de verkeerspolitie, het Immigration Bureau en de spoorwegpolitie.

– Vice-premier Tanasak heeft het toezicht op het National Office of Buddhism overgenomen van minister Ormsin (PM’s Office) om een beter toezicht op zowel tempels als monniken te waarborgen. Vice-premier Wissanu zei gisteren dat het NOB (verantwoordelijk voor monniken) en het Department of Religious Affairs (verantwoordelijk voor tempels) gaan samenwerken met Tanasak ‘op ministerieel nveau’ als toezichthouder.

Voor de vermoedelijk echte reden waarom Ormsin is gewipt, zie het bericht van 27 september: Pongporn terug als hoofd NOB. Ormsin zegt erover niet geërgerd te zijn: ‘Ik ben bereid in elke positie te werken. Ik denk dat Tanasak goed werk kan verrichten.’ (Zie verder de berichtgeving over de verdenking tegen vier topmonniken op de pagina Corruptie 3)

– Gedoe over de huur van ruimte op de Chatuchak weekendmarkt. Kleine verkopers hebben onlangs geklaagd bij Paiboon Nititawan, voormalig lid van de opgeheven NRC, die vermoedt dat de Spoorwegen (SRT) , eigenaar van de markt, het nieuwe tarief baseert op onregelmatigheden in het contract.

Die vloeien voort uit het huren van een bedrijf om het terrein schoon te maken en het afval af te voeren. Het bedrijf krijgt daarvoor elf maal zo veel als wat de gemeente in 2011 betaalde toen het de markt exploiteerde. Paiboon vraagt zich ook af waarom het contract voor 5 jaar is verleend, terwijl 1 jaar gebruikelijk is. Is dat gedaan om concurrenten buiten de deur te houden?

Vijfduizend verkopers worden door het nieuwe tarief gedupeerd, maar SRT gouverneur Anon ontkent de beschuldigingen van Paiboon en de verkopers. Het tarief is sinds 2012 ongewijzigd. De klachten van de verkopers kunnen voortkomen uit opgestapelde onbetaalde huren in de afgelopen zes jaar. Voor het verschil van elfmaal heeft hij ook een verklaring: de gemeente had haar eigen staf om het werk te doen.

– 121 busterminals van Transport Co Ltd in het hele land krijgen een e-reader voor passagiers die een welfare card van de overheid hebben. In Bangkok zijn [of worden] de readers geïnstalleerd op Mor Chit 2, Ekamai en Sai Tai Mai in Taling Chan.

De kaart is/wordt verstrekt aan lage-inkomensverdieners. Maandelijks wordt er een bedrag van 500 baht op gestort voor busvervoer. Bij trips naar het Zuiden moet bijbetaald worden want die kosten meer dan 500 baht.

Om de minima tegemoet te komen heeft het kabinet besloten de gratis derdeklas treinritten tot eind volgende maand te handhaven. Daarna worden ze beperkt tot mensen met een welfare card.

– Negentig procent van de kind-bedelaars in Thailand komt uit Cambodja; ze zijn door bendes ‘gehuurd’ van hun ouders, zegt de DSI. Alhoewel op hen wordt gejaagd en de kinderen worden gedeporteerd, zien de bendes telkens weer kans de kinderen terug te brengen naar Thailand ‘Het is een eindeloze cyclus’, zegt directeur Komvich van het Anti-Human Trafficking Centre van de DSI. De kinderen zijn vooral actief in Nana, Soi Cowboy (Bangkok) en Samrong (Samut Prakan).

– FTA Watch coördinator Kannikar vreest dat Thailand wordt gedwongen het gebruik van gevaarlijke pesticides toe te staan na het bezoek dat premier Prayut dinsdag aan de Amerikaanse president Trump brengt. De VS willen volgens FTA Watch niet dat Thailand paraquat en chlorpyrifos verbiedt en het gebruik van glyphosate beperkt, die door veel landen wegens gezondheidsrisico’s zijn verboden. Thailand is ’s werelds zesde grootste afnemer van paraquat, een bestrijdingsmiddel tegen gras.

Kannikar verwacht ook slecht nieuws over intellectuele eigendomsrechten omdat de VS farmaceutische eigendomsrechten domineren. ‘Deze twee ontwikkelingen kunnen Thailand’s research en ontwikkeling ruïneren en de druk op de volksgezondheid vermeerderen. Ze hebben ook negatieve gevolgen voor Thailand’s concurrentiepositie.’

Reacties niet mogelijk