Thais nieuws zondag 26 november

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van november zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Line-up kabinet Prayut 5

Vandaag in Bangkok Post

26 november – De voorpagina van Bangkok Post biedt vandaag een vrolijke aanblik. Vanaf een afstand lijkt het erop alsof de opmaker confetti over de pagina heeft gestrooid. Niet uit de losse pols maar in een streng stramien. Maar het is geen confetti, het zijn drie rijen van twaalf portretjes van 2×1,5 cm van alle kabinetsleden. ’t Is een leuk en kleurrijk gezicht als illustratie van het openingsverhaal, dat gewijd is aan het kabinet Prayut 5.

De reacties op de reshuffle van het kabinet zijn gemengd, kopt de krant. De particuliere sector steunt de nieuwe line-up maar anderen blijven sceptisch over ‘echte’ veranderingen. Politici, academici en politieke activisten waarschuwen dat het door elkaar schudden van het kabinet geen enkele verandering zal brengen tenzij de regering haar benadering wijzigt.

Verder op de voorpagina een 1-kolommer over de zaak Jomsap. De voormalige onderwijzeres, veroordeeld voor een hit-and-run aanrijding in 2005, is opnieuw aangehouden. De politie verdenkt haar ervan een hand te hebben gehad in het inschakelen van een zondebok. Jomsap belooft haar naam te zuiveren.

Pagina 2 bestaat zoals altijd op zondag uit de vaste rubrieken The Big Issue, losers en winners, the week ahead, milestones en they said it. The Big Issue is gewijd aan de vorming van een superboard voor de interne veiligheid, want die schijnt in gevaar te zijn. De regering wordt ondermijnd door binnenlandse en buitenlandse critici, zoals Voice TV, een digitale tv-zender eigendom van de Shinawatra clan.

Pagina 3 opent met een achtergrondverhaal over straffen in het leger naar aanleiding van de dood van cadet Pakapong, eerstejaars student aan de Armed Forces Academies Preparatory School. Het Thaise leger staat weer eens in de spotlights. De buitenlandse media, schrijft de krant, zetten vraagtekens achter de procedure die is gevolgd bij de autopsie. Veel Thaise mensen trekken hun wenkbrauwen op of tekenden zelfs een petitie waarin degenen die verantwoordelijk zijn voor zijn dood worden opgeroepen hun verantwoordelijkheid te nemen voor dit tragische incident.

YingluckVerder een berichtje over eieren, die in de buurt van fabrieken verontreinigd zijn met POPS (persistant organic pollutants). Dat is gebleken uit een onderzoek door Ecological Alert and Recovery Thailand in samenwerking met de Tjechische Arnika Association. Ik begin me zo langzamerhand af te vragen of je nog wel iets kunt eten in Thailand, want gisteren schreef de krant over pesticides in groentes en fruit.

De vierde van twintig Uighur die uit het detentiecentrum van Sadao (Songkhla) zijn ontsnapt, is aangehouden en tegen een voormalig adjunct-hoofd van de gemeentepolitie Bangkok, die Yingluck geholpen zou hebben naar het buitenland te vluchten, is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Hij kwam op 10 november niet opdagen bij de politie en dat was al voor de tweede keer.

Well folks, dat is alles wat de krant vandaag aan nieuws brengt. Maar ja, het is zondag en is dat niet een rustdag, ook voor nieuwsjunkies?

Nieuws van de website in 1 regel

• Luchthaven Phuket: Gerenoveerde oostvleugel terminal vanaf dinsdag in gebruik
• Toon Bodyslam hervat liefdadigdheids marathon
• Passagier maakt dodelijke val uit trein bij nadering station
• Twee bouwvakkers omgekomen door gebroken draagband
• Bus botst tegen elektriciteitsmast: 20 passagiers licht gewond, bestuurder vlucht
• Ratchanok sneuvelt in halve finale Hong Kong Open badmintontoernooi

Jomsap gearresteerd

De zaak Jomsap: Wil de echte bestuurder opstaan?

26 november – De zaak Jomsap doet me denken aan de Schiedammer parkmoord, waarbij een man is veroordeeld en jaren onschuldig gevangen heeft gezeten voor de moord op een klein meisje in het Prinses Beatrixpark. Hij had onder druk bekend haar vermoord te hebben, maar hij was niet de dader. Een man die voor een ander vergrijp vastzat, legde later een bekentenis af zodat het herzieningsverzoek leidde tot vrijspraak. Maar het leven van de man was wel verwoest.

Of dit scenario ook opgaat voor de zaak Jomsap, weet ik niet. De voormalige onderwijzeres heeft nooit schuld bekend aan de hit-and-run aanrijding in 2005 waarvoor ze achttien maanden heeft vastgezeten. Haar herzieningsverzoek is door het hooggerechtshof afgewezen. Het hof achtte het bewijs en de nieuw ingebrachte getuigen niet betrouwbaar en merkte op dat er waarschijnlijk een netwerk was dat zondebokken levert.

Jomsap portretDie nieuwe getuigen waren ingebracht door Jomsap’s goede vriend Suriya Nuancharoen. De politie verdenkt negen personen van betrokkenheid bij de poging Jomsap vrij te pleiten. Een van hen, Sab Wapee, bekende woensdag dat Suriya 400.000 baht had beloofd als hij de schuld op zich nam. En dat deed hij. De rechtbank en het hooggerechtshof achtten destijds Jomsap schuldig aan de aanrijding. Het Hof van Beroep sprak haar vrij, het vond dat het bewijs te veel vragen opriep.

Ik werp enkele vragen op: Zou de echte bestuurder nog steeds vrij rondlopen? Zat Jomsap echt achter het stuur en heeft ze na de aanrijding verzuimd het slachtoffer hulp te verlenen? Is een moeder daartoe in staat? Ik kan het me moeilijk voorstellen.

Zaterdag is Jomsap aangehouden. Ze wordt ervan beschuldigd meegewerkt te hebben aan het huren van Sab Wapee. Dat ontkent ze. Op welke rechtsgrond ze vervolgd gaat worden, is me niet duidelijk. Het bericht spreekt  van ‘betrokkenheid’. De anderen gaan vervolgd worden voor meineed.

Daaronder is een vrouw die zegt de aanrijding te hebben gezien. Ze zat achterop een motorfiets, maar de bestuurster daarvan kwam niet opdagen toen ze dit had moeten bevestigen. Volgens de vrouw was de bestuurder van de pickup truck een man. Om met een kreet uit het bekende tv-spelletje Wie van de drie? te eindigen: Wil de echte bestuurder opstaan? (Bron: website Bangkok Post, 25 november) (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina De zaak Jomsap)

Jomsap belooft haar naam te zuiveren

26 november – Jomsap Saenmuangkhot is gisterochtend in haar woning in tambon Dan Muang Kham (Sakon Nakhon) aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het politiebureau. ‘Ik heb tijd nodig [om de zaak te bevechten] en daarna geef ik een uitleg’, zei ze terwijl ze werd weggevoerd. Ze leek rustig, schrijft de krant. Jomsap’s advocaat zegt dat zijn cliënt vermogen ad 200.000 baht in gereedheid heeft gebracht als zekerheid bij haar aanvraag om vrijlating op borgtocht.

Jomsap wordt verdacht van samenzwering met anderen om bewijsmateriaal te fabriceren ter ondersteuning van haar petitie aan het hooggerechtshof voor heropening van haar zaak. [De hit-and-run in 2005 waarvoor ze achttien maanden gevangen heeft gezeten] Acht personen, inclusief Jomsap, worden beschuldigd van meineed en illegal assembly [?]. De beschuldiging is volgens de politie gebaseerd op ‘cruciaal bewijs’ dat verzameld is tijdens hun ondervraging. [In een vorig bericht wordt alleen Sab Wapee genoemd als bron van dit ‘bewijs’.]

De zeven anderen zijn Suriya Nuancharoen, die wordt beschouwd als hoofdverdachte van de misleiding, zijn echtgenote, twee oudere broers, een getuige die gezien heeft dat de bestuurder van de pickup truck een man was, en de echtgenoot van Jomsap.

Sab gaf zich woensdag over aan de politie. Hij heeft verklaard dat Suriya hem 400.000 baht beloofd heeft wanneer hij de schuld van de aanrijding op zich zou nemen. Sab’s echtgenote en zijn broers meldden zich woensdag ook bij de politie, de anderen zijn voortvluchtig.

Zoals eerder gemeld wees het hooggerechtshof het verzoek van Jomsap om heropening van haar zaak af. Het hof achtte het bewijs en de nieuw ingebrachte getuigen niet betrouwbaar en merkte op dat er waarschijnlijk een netwerk was dat zondebokken levert.

Gemengde reacties op nieuwe line-up kabinet

26 november – De nieuwe samenstelling van het kabinet krijgt lof van de particuliere sector, maar politici, academici en politieke actievoerders waarschuwen dat de laatste veranderingen geen verbeteringen brengen, tenzij de regering haar houding wijzigt.

Voorzitter Kalin van de Thai Chamber of Commerce zegt dat de particuliere sector enkele nieuwkomers hoog heeft zitten. Maar ze hebben tijd nodig om zich aan te passen en vertrouwd te raken met hun nieuwe baan. De regering, in de tussentijd, dient de resterende tijd dat ze aan de macht is, te gebruiken om beleid te voeren ter verbetering van de economie. Hij noemt de infrastructurele projecten, de Eastern Economic Corridor (EEC), het Pratcharat internetprogramma, waarbij 33.965 dorpen broadband krijgen en lokaal opbouwwerk.

Stanley Kang, voorzitter van de Joint Foreign Chambers of Commerce in Thailand, verwacht geen grote veranderingen in het economisch beleid van de regering omdat vice-premier Somkid het economisch team [van ministers] blijft leiden.

Adjunct-partijleider Ong-art (Democraten) beschouwt de veranderingen op Landbouw en Handel als een reactie op de zorgen van de bevolking over de dalende prijzen van landbouwgewassen en economische problemen. De hoop bestaat dat de nieuwe ministers beter in staat zijn de problemen aan te pakken, maar ze moeten ook, zegt Ong-art, nieuwe ideeën en werkmethodes ontwikkelen die verschillen van die van de vorige ministers. Als ze dezelfde benadering kiezen, zal het voor hen moeilijk worden succes te boeken.

Het openingsartikel bevat verder nog reacties van enkele bewindslieden die hun post verloren en reacties van critici, maar die krijgen aanzienlijk minder ruimte om hun grieven te uiten. Ik noem er twee. Voormalig parlementslid Somkid: Het nieuwe kabinet is niets anders dan hetzelfde plaatje van autoriteiten die Prayut dienen. Politicoloog Chaiyan van de Chulalongkorn universiteit: De nieuwe samenstelling is niet opwindend. Ik zie weinig verschil.

Reacties niet mogelijk