Thais nieuws zaterdag 25 november

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van november zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Guru Yor Yak hostel

Capsule hotels voor de kleine beurs

25 november – Ze hebben wel iets weg van een gevangenis, maar het zijn zogeheten capsule hotels. De trend is begonnen in Japan en heeft nu ook wortel geschoten in Bangkok. Guru, het vrijdagmagazine van Bangkok Post, beschrijft er vijf. ‘Ze zijn belachelijk goedkoop’, meldt mijn favoriete magazine, maar helaas noemt het geen prijzen. De capsule hotels hebben geen kamers maar kooien, zoals op een schip en in nachttreinen. Ze bieden gasten een eenvoudige slaapplaats en is dat niet de primaire functie van een hotel?

Op de foto boven het Yor Yak hostel Bangkok aan de Krung Thonburi Road, op loopafstand van BTS station Wong Wian. Het ging een half jaar geleden open en wil, aldus Guru, gasten het gevoel geven dat ze bij een vriend logeren. Er zijn drie types capsules: single, double en een capsule met een zithoek. In de lobby is een grote ruimte (foto) om te loungen. ‘s Ochtends wordt er een ontbijt geserveerd.

Op de foto onder het My hostel aan de Rachadaphisek Road. De mannen slaapzaal telt 18 capsules in twee lagen. De vrouwen hoeven niet te klimmen. Verder is er een zaal met vier capsules en eigen badkamer. Er kan ook ontbeten worden en in de lobby zijn de hele dag hapjes en drankjes verkrijgbaar en worden toiletartikelen verkocht. (Bron: Guru, Bangkok Post, 24 november)

Guru My hostel


 

Reshuffle: Nadruk op economie, drie nieuwe ministers

25 november – De rubriek Nieuws uit Thailand zal vandaag later klaar zijn dan gebruikelijk, want uw redacteur lag nog op één oor toen de krant werd bezorgd. Maar wat in het vat zit, verzuurt niet dus mijn bescheiden lezersschaar moet even geduld hebben. Het tijdverschil van zes uur tussen Nederland en Thailand werkt trouwens in mijn voordeel. Update: De vertraging viel mee, maar ik heb dan ook enkele berichten sterk gecomprimeerd om tijdwinst te boeken.

Bangkok Post opent vandaag met de stoelendans van het kabinet waarbij posten zijn gewisseld c.q. nieuwe bewindslieden aantraden. De krant kopt dat bij de reshuffle de nadruk is gelegd op de economie. Slechts drie ministers moesten het veld ruimen: Landbouw, Handel en Toerisme. De nieuwe line-up introduceert tien nieuwkomers, waaronder voormalig president Pailin van staatsoliebedrijf PTT Plc. De krant somt alle wijzigingen braaf op, maar daar doe ik niet aan mee.

Volgens BP stonden economische kwesties centraal bij de reshuffle. De regering heeft goed geluisterd naar de ontevredenheid van de bevolking over bread-and-butter problemen oftewel de stijgende kosten van levensonderhoud. Politici riepen Prayut eerder op zijn economisch team een bloedtransfusie te geven om de meest urgente problemen te lijf te gaan, zoals de dalende prijzen van landbouwgewassen.

Vice-voorzitter Poj van de Board of Trade noemt de reshuffle ‘praktisch’. NHCR-lid Angkhana looft de overplaatsing van minister Adul (Sociale Zaken) naar de post van Werkgelegenheid. Als minister van sociale zaken heeft hij goed werk verricht om slachtoffers van mensenhandel te helpen, zei ze, dus hij is de geschikte man om zich bij Werkgelegenheid bezig te houden met gastarbeider kwesties.

De enige kritische noot komt van oud-voorzittter Tida van het UDD (roodhemden). ‘De reshuffle laat de wens van het regime zien om zich na de verkiezingen aan de macht vast te klampen.’

Onderwijzeres Jomsap: van zondebok tot verdachte

25 november – De zaak Jomsap heeft een merkwaardig verloop gekregen nu de oud-onderwijzeres er door de politie van wordt beschuldigd gelogen te hebben over de hit-and-run aanrijding die in 2005 het leven kostte aan een wielrijder. Jomsap is niet meer de zondebok in deze zaak, slachtoffer van slordig recherchewerk en de tunnelvisie van de polite, maar heeft meegewerkt aan het huren van Sab Walee, die woensdag heeft bekend dat hem 400.000 baht was aangeboden om de schuld op zich te nemen.

In de zaak worden negen personen verdacht van betrokkenheid bij de poging Jomsap vrij te pleiten van schuld. Inderdaad bleef het bij een poging, want het hooggerechtshof wees het verzoek van Jomsap om heropening van haar zaak af. Het hof achtte het bewijs en de nieuw ingebrachte getuigen niet betrouwbaar en merkte op dat er waarschijnlijk een netwerk was dat zondebokken levert. Maar poging of niet, ze hebben zich schuldig gemaakt aan meineed waarop een maximum straf van zeven jaar staat en/of een boete van 14.000 baht.

Spil in de zaak is Suriya Nuancharoen, een vriend van Jomsap, die de anderen heeft overgehaald te liegen. Eén is een vrouw die zegt gezien te hebben dat de bij de aanrijding betrokken pickup truck werd bestuurd door een man. De politie vermoedt dat het ‘netwerk’, zoals het hof betrokkenen noemde, erop uit was meer dan 10 miljoen baht te claimen indien het hooggerechtshof tijdens de herziening Jomsap onschuldig had verklaard. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina De zaak Jomsap)

Wat biedt Bangkok Post nog meer?

25 november – De reshuffle en de zaak Jomsap nemen vandaag de meeste ruimte in op de voorpagina van Bangkok Post. In een lange eenkolommer een follow-up op de dood van cadet Pakapong, student aan de Armed Forces Academies Preparatory School.

De commandant van het cadet regiment van de militaire academie is overgeplaatst naar het hoofdkwartier van de strijdkrachten, en de commandant van het bataljon cadetten naar het Royal Thai Marine Corps.

Premier Prayut heeft zijn excuses aan de familie van Pakapong aangeboden, aldus regeringswoordvoerder Sansern. Hij belooft dat de zaak tot op de bodem wordt uitgezocht. De premier zei dat alle militaire eenheden hun personeel dienen te behandelen als familieleden en excessieve straffen dienen te voorkomen. Naar de dood van Pakapong wordt onderzoek gedaan door een commissie, die onder leiding staat van het adjunct-hoofd van de gezamenlijke staf-chefs.

Minister Prawit (Defensie) heeft ook zijn excuses aangeboden aan de familie. Hij is overladen met kritiek omdat hij de strenge straffen in het leger heeft verdedigd. ‘Ik ben zelf tijdens mijn dienstplicht ook gestraft geweest. Studenten die zich over de straffen zorgen maken moeten niet naar de academie gaan.’

Onveilige groentes
Met pesticides verontreinigde groentesPagina 2 bevat het alarmerende bericht dat 64 procent van de groentes die in winkelcentra en op markten worden verkocht, verontreinigd is met pesticides. In sommige overschrijden de niveaus de MRL (maximum residue limit). Ook niet alle fruit is veilig, met name geïmporteerde en binnenlandse druiven, ananas en papaya. Dat blijkt uit een onderzoek van het Thailand Pesticide Alert Network.

De pagina opent met het ontslag van vier ambtenaren, werkzaam bij de gemeente Bangkok, die door de NACC worden verdacht van corruptie bij de installatie van de lichtshow Bangkok Light of Happiness. Het project dat 39,5 miljoen baht heeft gekost, bestond uit een tunnel van LED lampjes en lichtarmaturen bij het gemeentehuis. Van eind december 2015 tot eind januari konden de inwoners van Bangkok zich daar vergapen aan de kleurenpracht.

Pagina 3 opent met een bericht over de zogeheten fiscal responsibility wet (sla ik over). In Thepa (Songkhla) is een protestmars begonnen tegen de voorgenomen bouw van een kolencentrale en in het Zuiden vragen vrouwen om betere bescherming op openbare plaatsen. Vandaag is de International Day for the Elimination of Violence against Women.

Sing Buri minibusje in brand

Veertien inzittenden minibusje omgekomen in vlammenzee

25 november – Wat een gruwelijke dood voor dertien migranten uit Myanmar en de bestuurder van een minibusje, dat donderdagnacht in brand vloog na een botsing met een vrachtwagen. Toen politie en reddingswerkers arriveerden op de Asian Highway in Sing Buri waren busje en inzittenden niet meer te redden. De vrachtwagen stond midden op de weg.

De zwaar verbrande lichamen van de slachtoffers zijn door de reddingswerkers uit het busje gehaald. De identificatie wordt ernstig bemoeilijkt doordat de lichamen deels verkoold zijn. Het Institute of Forensic Medicine verricht post-mortem onderzoek, waarna de lichamen worden teruggegeven aan de nabestaanden.

Het busje, eigendom van Boon Ruean Tour Co, was van de grensplaats Mae Sot in het Noorden op weg naar Bangkok. De bestuurder van de vrachtwagen heeft verklaard dat hij onderweg naar Saraburi was om rijst af te leveren. Het busje botste tegen de achterkant van zijn wagen en vloog toen in brand, waarna hij onmiddellijk de politie alarmeerde.

Deze maand zijn al twintig personen omgekomen bij ongelukken met minibusjes. Op 8 november kwamen vier Japanse toeristen en hun tourgids in Ayutthaya om het leven. De bestuurder was in slaap gesukkeld. Voormalig staatssecretaris van Transport Nikorn heeft de regering andermaal opgeroepen richtlijnen uit te vaardigen voor een betere controle van gecharterde busjes.

Buri Ram illegale bebouwing op opennaar land

Kort nieuws in 1 regel

• TTM werknemers protesteren tegen verhoging accijns op tabak
• Chachoengsao: Kritiek van dorpelingen op restauratie stadsmuur (foto onder)
• Buri Ram: 11 personen met illegale bebouwing op openbaar land aangehouden (foto boven)
• Na 24 dagen opbrengst marathonloop Toon 328 miljoen baht
• 50 arrestaties wegens oplichting door call centra na opening fraude hotline

Stadsmuur in Chachoengsao

Reacties niet mogelijk