Thais nieuws woensdag 29 november

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van november zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Vrachtvaarder met windturbine gezonken

Vandaag in Bangkok Post

29 november – Vandaag veel nieuws in Bangkok Post: negentien artikelen, waaronder één over het bezoek van paus Franciscus aan Myanmar (plus foto waarop hij de hand schudt van Aung San Suu Kyi) en dan tel ik een piepklein berichtje niet mee over koningin Sirikit die gisteren in het Chulalongkorn Memorial Hospital is opgenomen voor haar periodieke medische controle. Ze blijft er tot 2 december.

De krant opent met het bezoek van premier Prayut en zijn kabinet aan het Zuiden. In een analyse schrijft de krant dat de rubberprotesten en Prayut’s prikkelbaarheid het geld dat de regering uitdeelt, overschaduwen. Het tweedaags bezoek dat gisteren in Songkhla eindigde, was bedoeld om het vertrouwen van de bevolking te herwinnen, maar het lijkt zich tegen haar te keren daar de acties van de regering door bewoners worden gezien als ‘onvriendelijk’.

Pagina 2 opent met de waarschuwing van het Meteorological Department dat de acht oostelijke provincies in het Zuiden de komende dagen te maken krijgen met meer regen waardoor de overstromings situatie van kwaad naar erger gaat.

Pagina 3 blijft in het Zuiden. De National Farmers Council in Songkhla dringt er bij de regering op aan regels te ontwikkelen voor buitenlandse investeerders die Thaise stromannen gebruiken om de landbouwsector te beheersen.

Vice-voorzitter Sitthiporn zegt dat met name de markten van vers fruit en groentes worden overstroomd door Chinezen zonder dat er effectieve controle op is. Ze kopen grote hoeveelheden fruit en groentes van lokale telers voor de export. Als die praktijken blijven doorgaan, gaan ze problemen opleveren.

Pagina 4 opent met een follow-up op de Jomsap zaak en bevat twee grote foto’s van een vrachtvaarder geladen met gigantisch grote delen van een windturbine, die bij een brug in Pathum Thani is gezonken. Vermoedelijk nam de boot te veel water in als ballast waardoor die zonk. Op de foto steekt de lading een klein stukje boven het water uit.

Opinie: Dood cadet laat zien hoe hardvochtig het regime is

29 november – Scherpe kritiek van columniste Atiya Achakulwisut op het militair regime naar aanleiding van de verdachte dood van cadet Pakapong, student aan de Armed Forces Academies Preparatory School. Ze schrijft op de opiniepagina van Bangkok Post: ‘Dogmatisme en intolerantie zijn beide inherente kenmerken van dictators. Dit, gecombineerd met een onnodig hardvochtige instelling die de persoonlijke karaktertrekken van bepaalde militair leiders typeren, zal tot een verdere teruggang in goedkeuring van het militair regime leiden en uiteindelijk hun val veroorzaken.’

Atiya refereert aan voormalig coupleider Suchinda die op het hoogtepunt van zijn macht zei ‘Ik moest liegen in het belang van het land’ nadat hij in weerwil van zijn belofte zich meester had gemaakt van het premierschap.

Atiya schrijft: ‘Zijn overmoedigheid, aan het licht gekomen toen hij de voormalige legerleider en premier de laan uitstuurde, vloeide voort uit het sentiment van de bevolking [?] dat tot protesten leidde en culmineerde in het keiharde optreden van mei 1992, waarbij veertig personen om het leven kwamen. Suchinda werd tot een smadelijk vertrek gedwongen dat een eind maakte aan zijn politieke loopbaan.’

Het militaire regime en de afgezwaaide legerofficieren die nu over Thailand heersen, zijn na drie jaar van strenge controle door de mand gevallen. Hun bekrompenheid ontwikkeld door hun uiterst conservatieve achtergrond, plus hun ongevoeligheid voortkomend uit hun overtuiging dat ze een heilige missie vervullen en het vertrouwen in hun bijna totale dominantie, hebben ertoe geleid dat ze het hoog in de bol hebben gekregen.

Atiya: ‘De heiliger dan gij mentaliteit, uitgedrukt door officiële opmerkingen en terloopse interviews van vooraanstaande kabinetsleden, heeft ressentiment veroorzaakt, zelfs bij supporters van het regime.’

Prawit Womgsuwon Ik ben ook gestraft in het legerZe vervolgt: ‘In het meest recente geval heeft de reactie van vice-premier en minister van Defensie Prawit (foto) op de verdachte dood van Pakapong het land verenigd in woede. Zelfs toen de eerste autopsieresultaten nog niet beschikbaar waren, zei hij dat de cadet was overleden aan een hartstilstand, niet vanwege lijfstraffen die de school hem had gegeven, zoals vermoed door zijn familie.

Zonder zijn medeleven te betuigen, verdedigde hij deze praktijk. Het is normaal voor militaire cadetten, zei hij, om onderworpen te worden aan ontgroening of streng gestraft te worden wanneer ze regels overtreden. Ik ben tijdens mijn dienstplicht ook gestraft en ik ben niet overleden.’

De opmerkingen over de dood van de cadet zijn tactloos en harteloos, stelt Atiya. In dit verband wijst ze ook op uitspraken van premier Prayut over de dalende prijzen voor landbouwgewassen. Hij zei ‘Dan ga je toch citroenen kweken’ en ‘Ga rubber verkopen op Mars’. Ook de overstromingen werden in het begin gerelativeerd. Toen de regering het probleem niet meer kon ontkennen, zei ze dat dorpelingen van de nood een deugd moesten maken door te leren om in harmonie met de natuur te leven.

Atiya besluit: ‘Prawit heeft geen excuses gemaakt voor zijn kwetsende opmerkingen en Prayut heeft hem verdedigd met een aanval op de media. Zonder een duidelijk antwoord zal de dood van de cadet het hele systeem door elkaar schudden.’ (Bron: Bangkok Post, 28 november) (Zie voor alle berichten over martelingen de pagina’s Martelingen in de kazerne en Rekruut dood geslagen; beulen lopen vrij rond)

De zaak Jomsap: Laatste twee verdachten meldden zich dinsdag

29 november – In de zaak Jomsap, nu door de krant aangeduid als meineed zaak, zijn inmiddels alle zeven betrokkenen aangehouden. Gisteren meldden zich de laatste twee bij de politie: de voormalige echtgenoot van Jomsap en een vrouw die heeft verklaard de hit-and-run aanrijding in 2005 te hebben gezien waarvoor Jomsap achttien maanden gevangen heeft gezeten. Volgens haar werd de pickup truck bestuurd door een man. Beiden zijn tijdelijk vrijgelaten.

De politie heeft nog niet bepaald waarvan ze beschuldigd worden. Dat hangt af van hun betrokkenheid. Vier personen zijn al beschuldigd van meineed en illegal assembly. Dat zijn Suriya Nuancharoen, Jomsap, Sab Wapee en zijn echtgenote Chan Wapee. Sab is degene die vorige week bekende gelogen te hebben dat hij de wagen bestuurde. Suriya zou hem 400.000 baht hebben aangeboden voor de leugen.

Ze zouden betrokken zijn geweest bij de poging Jomsap vrij te pleiten van schuld. Maar het plannetje mislukte: het hooggerechtshof wees Jomsap’s herzieningsverzoek af en vermoedde een netwerk van personen die een slaatje wilden slaan uit herziening en wilden delen in een mogelijke compensatie van minstens 10 miljoen baht aan Jomsap.

Het bericht zegt niets over de twee broers van Sab die eveneens verdacht worden van betrokkenheid bij de zaak. Jomsap zelf is in voorlopige hechtenis genomen. De rechtbank heeft geweigerd haar vrij te laten op borgtocht. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina De zaak Jomsap)

Update krant
De politie gaat Dusadee Arayawuth, adjunct permanent secretaris van het ministerie van Justitie, ondervragen over zijn beslissing Jomsap te helpen bij haar herzieningsverzoek. Dat heeft RTP adjunct-hoofdcommissaris Wirachai bekend gemaakt. Het ministerie wil de procedure wijzigen. Voortaan beslist een commissie over steun aan herzieningsverzoeken en niet één man.

Wirachai zegt dat tevens gesproken wordt met Natchapol Supattana, initiatiefnemer van een campagne om geld in te zamelen voor Jomsap’s herzieningsverzoek, en de presentator van een televisieshow die haar tweemaal interviewde.

Alhoewel Natchapol’s campagne goed bedoeld lijkt, wil de politie er zeker van zijn dat hij niet betrokken was bij het huren van een betaalde zondebok. De politie gaat ook praten met de staf van de gevangenis, waar Jomsap destijds gevangen zat.

Verder meldt het bericht dat hoofdverdachte Suriya in 2014 verwikkeld was in een zaak die betrekking had op het bezit van illegaal gekapt rosewood (palissander), een beschermde boomsoort. In zijn huis werden 500 platen ter waarde van 10 miljoen baht geconfisqueerd, maar de meeste zijn inmiddels teruggegeven. Wat dat met de Jomsak zaak heeft te maken, ontgaat me.

Demonstranten tegen kolencentrale Thepa aangehouden

Demonstranten tegen kolencentrale Thepa aangehouden

29 november – Bij een demonstratie tegen de voorgenomen bouw van een kolencentrale in Thepa (Songkhla) zijn maandag  zestien demonstranten aangehouden. Maar premier Prayut zegt dat dit niet gebeurd is omdat ze demonstreerden maar omdat ze functionarissen [?] met vlaggenstokken aanvielen. Daarbij werden vier politieagenten gewond .

Volgens premier Prayut is de regering op de hoogte van het verzet van tegenstanders. Voorafgaand aan haar bezoek aan Songkhla is geprobeerd met hen in gesprek te raken, maar dat was niet gelukt. Ze wilden persé Prayut zelf ontmoeten om een brief te overhandigen en weigerden die aan de secretaris-generaal van het Prime Minister’s Office te geven.

Bewoners van Thepa verzetten zich al jaren tegen de 22 MW kolencentrale, die schadelijk wordt geacht voor de gezondheid van omwonenden en het milieu. De tegenstanders, voornamelijk vissers, zijn bang dat de fabriek de kustecologie zal vernietigen waardoor hun bestaanszekerheid in gevaar komt. Gevreesd wordt ook voor luchtverontreiniging, de aanvoer van kolen door zo’n duizend vrachtwagens per dag en de lozing van 9 miljoen ton koelwater in de zee. (Bron: website Bangkok Post, 28 november) (Zie verder de pagina Kolencentrales)

Bezoek kabinet aan Zuiden overschaduwd door twee incidenten

29 november – South trip backfires on govt kopt BP vandaag boven haar openingsartikel (zie hierboven Vandaag in Bangkok Post). Het was de eerste keer dat het kabinet naar het Zuiden reisde, de mobiele kabinetsvergadering was de eerste sinds de reshuffle van het kabinet. Alhoewel bewoners sinds de coup in 2014 regering en NCPO steunen, neemt de onvrede bij de rubberboeren over de ingezakte rubberprijzen toe.

Het kabinet keurde gisteren veertien infrastructurele projecten ter waarde van 500 miljard baht goed, uit te voeren tussen 2019 en 2023. Ze behelzen de aanleg van wegen, railtransport systemen, havens en luchthavens.

De krant voegt er direct een kritische noot aan toe. De pogingen van de regering om de harten van de zuiderlingen te winnen, werden overschaduwd door enkele incidenten op maandag, zoals de arrestatie van demonstranten tegen de geplande bouw van een kolencentrale in Thepa. Vijftien zijn in voorlopige hechtenis genomen. De borgtochtsom van in totaal 1,35 miljoen baht konden ze niet opbrengen.

Voor het andere incident zorgde Prayut die maandag tijdens zijn bezoek aan Nong Chik (Pattani) uitvoer tegen een visser. De visser had de premier gevraagd het aantal dagen per jaar dat gevist mag worden, uit te breiden. Volgens hem zijn de huidige 220 dagen onvoldoende. In een videoclip is te horen dat Prayut in woede uitbarst. Hij zegt: ‘Don’t yell at me. I’m listerining to you.’ Prayut heeft later zijn excuses aangeboden voor zijn uitval.

Voormalig parlementslid Thaworn (Democraten), die bekend staat als een supporter van Prayut, zegt dat het niet de eerste keer is dat Prayut in woede uitbarst en nadat hij zichzelf weer in bedwang had, besloot zich te verontschuldigen. Of dit incident politieke gevolgen heeft, moet nog blijken aldus Thaworn.

Woordvoerder Nat van de Democratische partij zegt dat het incident niet zou hebben plaatsgevonden indien Prayut een beter begrip had van de problemen van vissers. Zijn geduld verliezen leidt er alleen maar toe dat bewoners menen niet langer te kunnen vertrouwen op de premier.

Het bericht gaat ook nog verder in op het kolenprotest. Prayut heeft erop gewezen dat politieke bijeenkomsten van meer dan vijf personen verboden zijn. Hij wijt de clash tussen politie en demonstranten aan het geweld van de demonstranten. Twee leden van de NHRC uitten gisteren hun bezorgdheid over de botsing. De demonstranten maakten gebruik van hun recht op vrijheid van meningsuiting en vreedzame vergadering, zoals gegarandeerd door de grondwet, zeggen ze.

Overstromingen in Narathiwat

Acht provincies in het Zuiden gewaarschuwd voor meer regen

29 november – Het Meteorological Department heeft de acht oostelijke provincies in het Zuiden voor meer zware regens, overstromingen en grondverschuivingen gewaarschuwd, die de komende dagen worden verwacht. In de Golf van Thailand worden golven van 2 tot 3 meter voorspeld. Kleine boten dienen niet uit te varen.

Alle elf districten van Phatthalung in het Zuiden zijn uitgeroepen tot rampgebied. In twee districten zijn veertien waterpompen geïnstalleerd om het water af te voeren. 30.000 rai aan landbouwgrond staat er onder water.

In Yala blijft de situatie kritiek; 20.000 personen zijn gedupeerd. De twee grote rivieren Sai Buri en Pattani zijn buiten hun oevers getreden waardoor bewoners de benen moesten nemen. Drie scholen zijn gesloten en enkele woongemeenschappen zijn afgesloten van de buitenwereld. Ook wordt er gevreesd voor run-off (bergwater).

Verder gaat het bericht in op de situatie in Narathiwat en Trang, maar het is eigenlijk allemaal hetzelfde liedje: overstromingen, akkers, huizen en wegen onder water en in Narathiwat harde wind en ontwortelde bomen. In Rangae staat het water 1 meter hoog, evenals in woongebieden langs de rivier in Trang.

Kort nieuws woensdag 29 november

– De dienstverlening op de luchthaven van Samui komt niet gevaar nu de NACC heeft vastgesteld dat een deel van de grond gebruikt voor de constructie van de luchhaven illegaal in gebruik is genomen, aldus Bangkok Airways, eigenaar van de luchthaven.

Het Land Department heeft de procureur-generaal gevraagd het gronddocument in te trekken. De grond die 16 rai meet, ligt aan het eind van de runway. Vier ambtenaren van het Land Department die betrokken waren bij de encroachment, kunnen disciplinaire actie verwachten.

– Eigen rijders vragen het Land Transport Department de eis te laten varen, gesteld aan alle geregistreerde taxibestuurders om een GPS systeem te installeren, snapshot camera’s, taximeters [Hebben ze niet al?] en een noodknop voor passagiers. Ze vinden de kosten ‘hoog en onbillijk’.

Voorzitter Woraphol van de Professional Association of Public Taxi Motorists schat de kosten op 29.000 baht. Hij zegt ook dat tienduizend eigenaren van nieuwe taxi’s, die nog een (tijdelijke) rode kentekenplaat hebben, niet in staat zijn zich te registreren.

De LTD buigt zich over de klachten. Ze heeft verder de regels bekend gemaakt voor de diensten Taxi OK en Taxi VIP, die op 9 november van kracht zijn geworden. Om voor de VIP dienst in aanmerking te komen, dienen de desbetreffende wagens over ‘superieure kwaliteiten’ te beschikken. De ritprijs begint bij 150 baht in tegenstelling tot gewone taxi’s, die een starttarief van 35 baht kennen.

– De politie in Kalasin heeft bij een boom in het district Somdet een zak met 84.000 speed pillen gevonden. Een dorpeling had de politie getipt. De politie vermoedde dat de zak zou worden opgehaald, maar dat gebeurde niet. Na enkele uren wachten dropen de wachtende agenten af.

In Ubon Ratchathani zijn drie personen aangehouden die in het bezit waren van 130.000 methamphetamine pillen ter waarde van 39 miljoen baht. De politie was getipt over de smokkel vanuit Laos. Toen de verdachten de politie in de gaten kregen, gingen ze er vandoor. Tijdens de achtervolging gooiden ze een zak uit de auto naar buiten, waarin de pillen bleken te zitten. Uiteindelijk besloot de bestuurder te stoppen.

– Dertig leden van de Maha Sarakham Teachers’ Saving Cooperative hebben aangifte gedaan tegen de voorzitter die ze beschuldigen van fraude met een levensverzekerings project. Volgens hen zijn ruim 13.000 leden gedupeerd en bedraagt de schade 126 miljoen baht. Toen enkele leden van de coöperatie overleden en de nabestaanden geen cent zagen, kwam de fraude aan het licht.

De voorzitter speelt de zwartepiet naar een voormalige directeur. Hij heeft tegen de directeur aangifte gedaan. Niettemin denkt een coöperatielid dat de voorzitter op de hoogte was van de fraude, maar niets heeft gedaan er een eind aan te maken.

– Een van de drie patiënten die in het ziekenhuis van Mae Sot (Tak) worden behandeld aan symptomen die op anthrax (miltvuur) duiden, blijkt de ziekte inderdaad te hebben opgelopen, zegt permanent secretaris Jesada van het ministerie van Volksgezondheid. Een andere is negatief getest. Van de derde patiënt zijn de testresultaten nog niet bekend.

De patiënten hadden evenals tal van andere dorpelingen geitenvlees gegeten, waarna ze last kregen van rode pukkels. Vermoedelijk zijn de geiten uit Myanmar gesmokkeld. De invoer van geiten(vlees) is tijdelijk verboden.

700 geiten die in Ban Mae Kon Ken in quarantaine waren geplaatst en onderzocht, bleken niet te zijn besmet. 25 personen in het dorp worden tot dinsdag in de gaten gehouden. (Zie ook de pagina Gezondheidszorg 2)

– De politie zoekt in nationaal park Thap Lan naar 60 Cambodjanen die er zich verborgen houden, nadat eerder 39 zijn aangehouden toen ze maandagavond in het dorp Ban Nong Bot (Sa Kaeo) om voedsel bedelden. Ze waren door smokkelaars naar het bos gebracht om rosewood bomen te kappen, maar werden door de politie tegengehouden. (Zie verder de pagina Illegale houtkap).

– Olifant Phlai Ekasit, die in speelfilms en commercials een sterrenrol had en onder andere in de serie Ong Bak speelde, heeft de eigenaar dood getrapt, nadat hij de kettingen van de jumbo had losgemaakt. De olifant was tijdelijk ondergebracht in de dierentuin van Chiang Mai.

De campagnegroep PETA zegt dat de tragische dood de gevolgen illustreert van het houden van olifanten in gevangenschap. De dieren krijgen er genoeg van en vechten terug als ze in kleine ruimtes aan de ketting worden gelegd.

– Het ministerie van Volksgezondheid heeft een nieuwe app gelanceerd waarop geklaagd kan worden over valse berichtgeving op het internet. De app, Media Watch geheten, is ontwikkeld in samenwerking met het Fund for Development of Safe and Creative Media for Mental Health.

Het fonds zegt te zullen samenwerken met de Family Network Foundation om informatie op te sporen die mogelijk vervalst is, zodat tegen de makers juridische actie kan worden ondernomen. De stichting zegt dat een groep vrijwilligers al actief is om ongepaste informatie op te sporen, maar met de app kunnen nu ook internetgebruikers een bijdrage leveren.

– Vijf Chinese toeristen zijn maandagavond licht gewond geraakt toen ze te zwaar bleken voor de lift in hun hotel. In totaal hadden vijftien toeristen zich in de lift geperst, die maximaal tien personen kan dragen. De Chinezen negeerden het alarmsignaal dat hen waarschuwde.

De lift die vanuit de hotellobby op weg naar boven was, zakte een paar inches maar raakte niet de bodem van de liftschacht. De vijf liepen hun verwondingen op toen ze elkaar verdrongen om de lift te verlaten, die door een technicus was geopend. [Ongedisciplineerd volk] Ze liepen kneuzingen en snijwonden aan armen en benen op.

Donderdag vond in het gebouw van het Department of Science Service van het ministerie van Wetenschap en Technologie in Bangkok een ongeluk met een lift plaats waarbij één man om het leven kwam. De monteur werd gedood toen tijdens een reparatie de lift die op de vijfde verdieping vast zat, naar beneden knalde.

– Een panel van het leger doet onderzoek naar een klacht van de vader van een rekruut die zegt dat de heup van zijn zoon bij een aanval door een instructeur is gebroken. Volgens legerwoordvoerder Winthai is uit de eerste resultaten van het onderzoek gebleken dat de zoon zwakke beenderen had. De heup was gebroken tijdens een val niet door mishandeling, zegt hij.

De zoon heeft zaterdag tegen de arts die hem onderzocht, gezegd dat hij bij het schoonmaken van een toilet pijn kreeg en dat hij een week eerder was gevallen. Volgens Winthai heeft de instructeur alleen maar een duwtje gegeven om hem in de houding te laten staan.

– Gouverneur Aswin van Bangkok belooft meer te investeren in de veiligheid van toeristen om de  nummer 1 positie van de hoofdstad in de Mastercard Global destination Cities Index Survey te behouden. Gisteren nam Aswin de bijbehorende trofee in ontvangst. De index rangschikt steden op basis van het aantal overnachtingen en uitgaven van toeristen.

– De honorair consul in Denpasar heeft op luchthaven Ngurah Rai een hulpdesk opgezet om Thai te helpen die op Bali zijn gestrand. Ze zitten vast omdat vluchten zijn geannuleerd als gevolg van een vulkaanuitbarsting. Bussen zijn beschikbaar voor passagiers die naar de luchthaven van Surabaya willen om van daaruit te vertrekken. De luchthaven was gisteren voor de tweede dag gesloten. Tot vanochtend zijn alle vluchten geannuleerd.

Reacties niet mogelijk