Thais nieuws woensdag 22 november

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van november zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Wateroverlast in Prachuap Khiri Khan

Vandaag in Bangkok Post

22 november – Ik had verwacht dat BP vandaag zou openen met wat ze op de website een orgaanroof noemt: het ontbreken van enkele organen uit het lichaam van een gestorven eerstejaars student van de militaire academie. Dat is dermate uniek en bizar dat het incident ruimschoots voldoet aan een van de nieuwscriteria die de journalistiek hanteert bij het bepalen van de vraag of iets nieuws is: afwijking.

Maar de krant opent met matchmaking in de Thaise voetbalcompetitie waarvoor twaalf personen zijn aangehouden en vrijgelaten op borgtocht. De politie heeft vier wedstrijden onderzocht waarin scheidsrechter en spelers bedragen ontvingen van 100.000 en 200.000 baht voor het manipuleren van de uitslag.In drie van de vier wedstrijden kwam de einduitslag overeen met hetgeen was afgesproken.

RTP hoofdcommissaris Chakthip onthulde gisteren de namen op een persconferentie belegd door de Football Association of Thailand (FAT) en de RTP. Hij noemde het ‘een historische zaak’. Volgens FAT-voorzitter Somyot vond de match fixing [hoe heet dat toch in het Nederlands?] al ‘lange tijd’ plaats. ‘Het is tijd dat we er een eind aan maken. Het is een ernstige ziekte die genezen dient te worden.’

Verder vandaag op de voorpagina een lange 1-kolommer over de verwijderde organen en een waarschuwing van premier Prayut aan het adres van de media dat ze zich strikt aan de cyberwetgeving dient te houden. Hij zei dat de Computer Crime Act rigoureus wordt toegepast tegen media die feiten verdraaien en nepberichten en hate speech verspreiden.

Op pagina 2 aandacht voor de campagne Safe Cities for Women. Volgens een onderzoek van de faculteit Public Health van de Thammasat universiteit heeft de helft van de vrouwelijke passagiers in het openbaar vervoer, met name in bussen, te maken met mannen die hen lastig vallen.

Maar de pagina opent met de klacht van het Royal Thai Marine Corps over een voormalige marineoffier die eigendommen van het Reconnaissance Battalion in Chon Buri heeft vernield en er een geweer heeft gestolen. Hanteert BP wel de juiste prioriteiten bij de keuze van de paginaopeningen?, vraag ik me af.

Het verwijderen van zitplaatsen in één metrorijtuig op de Blue Line (Tao Poon-Hua Lamphong) heeft kritiek opgeroepen van de MRTA, de concessiehouder van de lijn die wordt uitgevoerd door de BEM (Bangkok Expressway and Metro Plc).

Pagina 4 is vandaag gewijd aan Azië, blijft dus over pagina 3, die opent met het verzoek van de procureur-generaal aan het hooggerechtshof om twee geschorste zaken tegen oud-premier Thaksin te heropenen. Dankzij een wetswijziging kan hij nu in absentia worden vervolgd door de afdeling voor politieke ambtsdragers van het hooggerechtshof.

Van de ontsnapte Uighur gevangenen zijn vijf weer aangehouden in Maleisië, alhoewel de website een aantal van tien noemt. Vijftien zijn nog voortvluchtig. Mooie ontsnapping trouwens: ze maakten twee gaten in een betonnen muur en lieten zich aan dekens naar beneden zakken. Doet me denken aan de speelfim Escape from Alcatraz. Daarin maakt een gevangene, gespeeld door Clint Eastwood, een gat in de muur van zijn cel. Met een lepel, als ik mij goed herinner.

De pagina wordt getooid door een mooie foto van een woning in Prachuap Khiri Khan die onder 1 meter water staat. Manschappen van de Border Patrol Police helpen de bewoners hun spulletjes te verhuizen.

PG vraagt hooggerechtshof Thaksin-zaken te heropenen

22 november – De procureur-generaal heeft het hooggerechtshof gevraagd twee oude Thaksin-zaken te heropenen, die geschorst zijn toen hij het land in 2008 ontvluchtte. Dankzij een recente wetswijziging kan Thaksin nu in absentia vervolgd worden door de afdeling politieke ambtsdragers van het hooggerechtshof.

Zoals eerder gemeld gaat het om een lening verstrekt door de Krungthai bank (KTB) en de omzetting van de concessievergoeding van mobiele telefoon operators (zie voor de details de pagina De zaak Thaksin). De regering veranderde die vergoeding in een accijns, wat naar verluidt ten goede kwam aan Thaksin’s eigen telecombedrijf.

In de KTB zaak zijn 19 van de  26 verdachten in augustus 2015 tot gevangenisstraffen van 12 tot 18 jaar veroordeeld. De zaak tegen Thaksin kwam in 2012 voor, maar toen was hij al gevlucht naar het buitenland. (Bron: website Bangkok Post, 21 november)

Geen Broodje Aap verhaal, maar ’t lijkt er wel op

22 november – Dat dienstplichtige rekruten in het leger hard worden aangepakt, is een publiek geheim. [U mag ook lezen mishandeld of gemarteld] Maar dat uit het lichaam van een overleden rekruut organen zijn verwijderd is wel erg bizar en doet mij denken aan het bekende Broodje Aap verhaal De gestolen nier. Dat zou volgens de zuster van Pakapong Tanyakan (18), een eerstejaars student aan de Armed Forces Academies Preparatory School in Nakhon Nayok, gebleken zijn uit een autopsie die op verzoek van de familie is verricht.

Volgens de militaire academie is Pakapong overleden aan een hartstilstand, maar de familie heeft daar ernstige twijfels over omdat hij vaak ‘gedisciplineerd’ werd door ouderejaars, een eufemisme voor mishandeld. De familie zegt dat Pakapong een keer voor straf in een toilet op zijn hoofd moest staan. Hij raakte toen in shock en moest gereanimeerd worden om hem in leven te houden.

De vader zegt dat hij het lichaam van zijn zoon voor een autopsie naar het ziekenhuis heeft gebracht en dat de crematie doorging met een lege kist. De zuster zegt dat in het ziekenhuis geconstateerd is dat hart, maag, blaas en hersenen ontbraken. Ook zijn interne kneuzingen ontdekt en een gebroken rib. Dit alles volgens de zuster, want de krant heeft nagelaten dit te verifiëren bij het ziekenhuis.

Premier Prayut en minister Prawit (Defensie) waren dinsdag zichtbaar geschokt toen verslaggevers naar de zaak informeerden. Prawit zei dat de opperbevelhebber der strijdkrachten hem nog niet geïnformeerd had over de zaak. (Bron: website Bangkok Post, 21 november) (Meer over mishandelingen in het leger op de pagina Martelingen in de kazerne)

Update krant: Het ziekenhuis dat de autopsie heeft verricht was het particuliere Central Institute of Forensic Science. De schedel was opgevuld met tissues. ‘Wat hebben ze met de hersenen gedaan’, vroeg een broer van Pakapong zich gisteren af op een persconferentie. Pakapong’s zuster zei dat begin januari het autopsierapport van het CIFS wordt verwacht.

Ook de Royal Thai Armed Forces hielden een persconferentie. Volgens een directeur van de academie zijn enkele lichaamsdelen verwijderd voor verder onderzoek naar de doodsoorzaak. Pakapong bezweek op 17 oktober. Hij had een zwakke hartslag en werd gereanimeerd. In het ziekenhuis werd later de dood vastgesteld.

De opperbevelhebber der strijdkrachten benadrukt dat er geen pogingen zijn gedaan de organen van de cadet te stelen, zoals sommige media hebben gesuggereerd.

Premier Prayut bedreigt de media met de strenge cyberwet

22 november – Premier Prayut heeft de media gisteren gewaarschuwd dat de strenge Computer Crime Act [naar ik mij meen te herinneren onlangs nog strenger gemaakt] wordt ingezet tegen media die feiten verdraaien en valse berichten en hate speech verspreiden.

‘Ik wil geen vijanden maken’, zei hij. ‘Maar de samenleving dient op ordelijke wijze te functioneren. Het maakt niet uit wie je bent, als je de feiten verdraait, schrijft wat niet waar is en haat oproept, krijg je te maken met juridische actie.’

De premier legde uit dat, hoewel de wet al van kracht is, de naleving wordt versterkt. Hij zei dat politieke critici niet gespaard worden. De maatregel is gebaseerd op een aanbeveling van het King Prajadhipok’s Institute, dat de regering heeft geadviseerd de wet voor de genoemde doelen te gebruiken.

‘Ik wil niemand pesten. Maar als je het land schaadt, dien je vervolgd te worden. Anders kan ik geen orde in de samenleving handhaven. Ik tiranniseer nooit de media. Is er ooit iemand gevangen gezet? Is iemand vervolgd? Maar mensen die zich niet de wet houden, dienen vervolgd te worden.’

Prayut heeft het vooral gemunt op Voice TV, een digitaal televisiekanaal, waarin de Shinawatra familie een aandeel heeft. Voice TV heeft ook een online platform. De zender heeft vaak kritiek op Prayut en de regering. Prayut: ‘Ik ben er heel erg kwaad op geweest, maar dat is voorbij. Laten we de wetshandhaving maar afwachten.’

Volgens regeringswoordvoerder Sansern is het niet de bedoeling de media te controleren die zich aan de regels houden, maar vooral online media en netizens wier identiteit onbekend is en in het duister opereren. Sansern zei dat de premier diensthoofden heeft opgedragen aangifte te doen wanneer ze menen dat publicaties in strijd zijn met de CCA.

Voormalige marineofficier gaat uit zijn dak

22 november – Een voormalige marineofficier is flink tekeer gegaan bij het Reconnaissance Battalion in Chon Buri. Hij vernielde eigendommen en stal een geweer. De man ging door het lint nadat hij had gehoord dat zijn zoon abrupt uit de selectiecursus voor de eenheid was gezet vanwege een verwonding die hij tijdens een oefening had opgelopen. De jongeman liep gebroken ribben op en kwam na behandeling te laat terug op de basis, aldus zijn instructeurs.

Het Royal Thai Marine Corps heeft bij de politie aangifte gedaan. Het heeft ook een onderzoekspanel gevormd om de verwonding van de jongeman te onderzoeken. Commandant Rattana heeft de eenheid opgedragen de notoir moordende cursus af te zwakken.

Het Reconnaissance Battalion van de marine is een speciale eenheid van commando’s gespecialiseerd in aanvallen op het land en water en is ook getraind op patrouilles in gevaarlijke gebieden. De instructeurs erkennen dat de opleiding zwaar is. Iedere dag roepen ze tegen de deelnemers ‘no room for the weak’. Maar dat verwachten de deelnemers ook, zeggen ze.

In de Blue Line zijn zitplaatsen weggehaald om meer ruimte te scheppen voor passagiers.

Kort nieuws woensdag 22 november

– Exploitant BEM van de MRT Blue Line (Tao Poon-Hua Lamphong) is door de concessiehouder MRTA gevraagd geen zitplaatsen meer te verwijderen. De BEM is ook op de vingers getikt dat ze de passgiers niet ruim tevoren heeft geïnformeerd over haar plan om veertien zitplaatsen in één rijtuig weg te halen zodat meer ruimte wordt gecreërd in het vooral tijdens de spits overvolle rijtuig.

MRT gouverneur Rithika zegt dat de BEM (Bangkok Expressway and Metro Plc) eerst toestemming moet vragen aan de MRTA alvorens meer zitplaatsen te verwijderen. Maandag was de eerste dag dat de zitplaatsen ontbraken.

De maatregel heeft gemengde reacties opgeroepen [want Thai kunnen enorm zeuren]. Velen verwijten de BEM dat ze beter meer rijtuigen kan inzetten dan de passagiers de last te laten dragen van de drukte. Volgens een passagier kunnen door het verwijderen van alle zitplaatsen in een rijtuig 900 passagiers per rit vervoerd worden tegen 700-800 met zitplaatsen. De secretaris-generaal van de Association to Protect the Thai Constitution dreigt met juridische actie tegen de BEM. Maar dat is een notoire lastpak.

– Follow-up op de Jomsak zaak, de onderwijzeres die tevergeefs om heropening van haar zaak heeft gevraagd, waarin ze schuldig werd bevonden aan een hit-and-run aanrijding in 2005. De Help Crime Victim Club vraagt het ministerie van Justitie onderzoek te doen naar de ambtenaren die haar geholpen hebben bij het verzoek om heropening.

Volgens voorzitter Atchariya wisten de ambtenaren dat er een vuil spelletje werd gespeeld [lees: valse getuigen naar voren zijn geschoven]. Hij vindt dat het budget dat aan het herzieningsverzoek is besteed, op hen verhaald moet worden. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina De zaak Jomsap)

– Het Office of the Basis Education Commission (Obec) heeft besloten het ICU schoolproject te schrappen, een project dat tot doel had de onderwijskwaliteit van 5.032 kleine scholen te verbeteren.

Obec heeft de afgelopen jaren 500 miljoen baht uitgegeven aan renovatie van gebouwen en faciliteiten en de aanstelling van meer onderwijzers. Dat is gebeurd in 1.964 scholen die urgente hulp nodig hadden. De overige scholen kunnen volgens secretaris-generaal Boonrak geholpen worden uit het reguliere onderwijsbudget. Een schooldirecteur zegt dat veel scholen onthutst zijn door het besluit omdat 3.000 scholen nog geen hulp hebben ontvangen.

Obec is ook van plan enkele andere projecten samen te voegen, waarbij onderwijzers veel tijd kwijt zijn aan papierwerk. ‘Als onderwijzers zich minder met externe projecten bezighouden, hebben ze meer tijd om leerlingen in de klas bij te staan.’

Reacties niet mogelijk