Thais nieuws vrijdag 24 november

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van november zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Sukanya Tanyakan

Prayut verdedigt de strenge straffen in het leger

24 november – Evenals gisteren zat ik er weer naast met mijn voorspelling dat de zaak Jomsap het tot opening krant zou brengen, want nu beweert de politie over ‘cruciaal bewijs’ te beschikken dat de voormalige onderwijzers zelf betrokken was bij het inschakelen van Sab Walee. Maar evenals gisteren verbant BP dit bericht naar pagina 4 en vindt de strenge straffen in het leger van meer belang.

Minister Prawit (Defensie) ging woensdag in de verdediging, premier Prayut gisteren (‘Disciplineren van cadetten is geen marteling’). Helemaal bont maakte RTP hoofdcommissaris Chakthip het. Hij zei naar aanleiding van de dood van cadet Pakapong: ‘This kind of case is common’, oftewel het hoort erbij. Prawit en Prayut zeiden zelf ook gestraft te zijn toen ze dienst deden.

Wat de bevolking denkt, komen we misschien later nog te weten, want over de meest onbenullige onderwerpen worden opiniepeilingen gehouden. Vandaag moeten we het doen met het commentaar van verslaggeefster Paritta die op de opiniepagina van BP schrijft dat de pogingen van het leger om zich te onttrekken aan nauwkeurig onderzoek alleen maar wantrouwen bij de bevolking oproepen. Ze noemt trouwens twee eerdere gevallen dit jaar van rekruten die zijn overleden als gevolg van het excessief geweld dat gebruikt wordt bij het straffen van rekruten.

En verder moeten BP-lezers het doen met het commentaar van Angkhana Neelapaijit, lid van de National Human Rights Commission. Ze zegt dat het disciplineren van militair personeel en rekruten beschouwd kan worden als marteling wanneer de nieuwe wet op martelingen en gedwongen verdwijningen van kracht wordt. Als de wet in werking is, zijn alle vormen van fysiek en mentaal geweld strafbaar.

Op de foto Pakapong’s moeder die de door het legerziekenhuis verwijderde organen van haar zoon ophaalt voor een nieuw onderzoek naar de doodsoorzaak. In bijgaand kader Cadet’s final days twee versies van wat er gebeurd is: wat de familie zegt en wat het leger zegt. Zie verder het bericht van 22 november Geen Broodje Aap verhaal, maar ’t lijkt er wel op. Meer over mishandelingen in het leger op de pagina Martelingen in de kazerne.

Politie: Jomsap was betrokken bij leugen Sab Wapee

24 november – De politie zegt over ‘cruciaal bewijs’ te beschikken dat Jomsap Saenmuangkhot betrokken was bij het inschakelen van Sab Wapee om te verklaren dat niet zij maar hij achter het stuur zat van de pickup truck die in 2005 een fietser dodelijk verwondde. Dat ‘bewijs’ is geleverd door Sab, die woensdag bekend heeft dat hij betaald zou worden wanneer hij de schuld op zich nam.

Re-enactment met Sab WaleeDonderdag nam de politie Sab mee naar Nakhon Phanom voor een re-enactment van de hit-and-run aanrijding (foto). [Dat begrijp ik niet want hij zat toch niet achter het stuur? Dus wat valt er te reconstrueren.] Inclusief Sab verdenkt de politie zeven personen van betrokkenheid bij de poging Jomsap vrij te pleiten.

Sab heeft de politie verteld dat Suriya Nuancharoen (54), nu een intieme vriend van Jomsap en geen vriendin, zoals eerder gemeld, hem 400.000 baht aanbood voor zijn leugen. Het plannetje mislukte omdat het hooggerechtshof Jomsap’s verzoek om heropening van de zaak afwees. Het hof achtte het nieuw bewijs en de nieuw ingebrachte getuigen niet betrouwbaar en merkte op dat er waarschijnlijk een netwerk was dat zondebokken levert.

Ik zal niet alle details uit het websitebericht noemen, want de zaak is zo al ingewikkeld genoeg. De hamvraag is natuurlijk: wie zat achter het stuur en heeft Jomsap gelogen door te beweren dat ze een zondebok was? Jomsap werd destijds veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar en twee maanden en kwam na achttien maanden vrij dankzij een royal pardon..

Eerder schreef ik dat Jomsak m.i., voor zover ik de zaak kende, het slachtoffer was van slordig recherchewerk en de tunnelvisie van de politie. En ik wees erop dat het Hof van Beroep in tegenstelling tot de rechtbank en het hooggerechtshof haar had vrijgesproken bij gebrek aan overtuigend bewijs. Laat ik me daar nu maar bij aansluiten. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina De zaak Jomsap)

Wat biedt BP nog meer vandaag?

24 november – Ik doe even een snelle scan van de krant van vandaag. Op de voorpagina dus de reacties op de dood van cadet Pakapong, eerstejaars student aan de Armed Forces Academies Preparatory School en verder een bericht over een tempel in Phuket die geld verdient over de ruggen van Chinese toeristen.

Pagina 2 is een advertentiepagina van vier winkelcentra in Bangkok, op pagina 3 een follow-up op de arrestatie van Wanna Suansan, die ervan verdacht wordt de twee daders van de bomaanslag bij de Erawan Shrine in augustus 2015 onderdak te hebben verleend, een follow-up op de berichtgeving over match-fixing in de Thaise voetbalcompetitie en een follow-up op de vorming van een superboard voor de interne veiligheid. Want ‘veiligheidsdreigingen zijn aan snelle veranderingen onderhevig. Ze kunnen complex worden en vele vormen aannemen, zowel van binnen als buiten het land.’

Pagina 4 opent met de Jomsap-zaak, besteedt aandacht aan de overstromingen in het centrum van Phetchaburi doordat de Phetchaburi rivier buiten haar oevers is getreden en meldt dat het OM overweegt in beroep te gaan tegen de vrijspraak van dertien verdachten, die betrokken waren bij de zogeheten zero-dollar tours.

Phetkasem Road Phetchaburi onder water

Centrum van Phetchaburi onder water gelopen

24 november – Na zware regenbuien waarvoor de tropische storm Kirogi verantwoordelijk was, is de rivier Phetchaburi buiten haar oevers getreden en heeft het centrum van de provinciehoofdstad onder water gezet. De snelweg die de belangrijkste verbinding met het Zuiden vormt, staat onder water, op sommige plaatsen tot 60 cm. Als gevolg daarvan ontstond een file van 4 km op de rijstroken naar Bangkok. De DDPM meldt zware overstromingen in de districten Ban Laem, Cha-am en Tha Yang.

De autoriteiten hebben de bewoners geadviseerd hun bezittingen in veiligheid te brengen, want de rivier, die door het stadscentrum loopt, blijft overstromen. Gouverneur Chatporn zegt dat hard gewerkt wordt om het water af te voeren. Hij verwacht dat de ellende over drie dagen voorbij is. In de overstroomde gebieden zijn 26 waterpompen geïnstalleerd en met 40 boten worden gedupeerde bewoners geholpen. De bewoners die langs de rivier wonen, zijn eerder gewaarschuwd toen de Phetchaburi dam meer water begon te lozen in de rivier, omdat het erachter gelegen reservoir vol was geraakt.

De tropische storm heeft ook elders in het Zuiden huis gehouden. In Muang (Narathiwat) werden veel bomen ontworteld. Drie districten van Phatthalung liepen onder water door run-off (bergwater) van de Ban That bergketen. In het distrct Kong Ra liepen zestig huishoudens en enkele wijkwegen onder water. Het Meteorological Department of Thailand heeft gewaarschuwd dat de regens tot dinsdag aanhouden.

Erawan-verdachte Wanna blijft in voorarrest

24 november – De militaire rechtbank heeft op verzoek van de politie toestemming verleend voor de voorlopige hechtenis van Wanna Suansan, die woensdag op Suvarnabhumi is aangehouden toen ze terugkeerde uit Turkije. De 29-jarige moslimvrouw uit Phangnga wordt ervan verdacht in 2015 onderdak te hebben verleend aan de daders van de bomaanslag bij de Erawan Shrine, die het leven kostte aan twintig voornamelijk Chinese toeristen en 130 anderen verwondde.

De rechtbank meent dat ze een vluchtrisico vormt en gaf daarom toestemming voor de voorlopige hechtenis van 12 dagen (die nog verlengd kan worden). Haar familie en advocaat doen vandaag een verzoek om vrijlating op borgtocht.

Een dorpshoofd in Phangnga zei gisteren dat de familie hem gevraagd heeft te getuigen. Hij was aanwezig bij haar arrestatie op de luchthaven. De laatste keer dat hij haar en haar echtgenoot had gezien was in mei 2015 toen ze naar Bangkok gingen om reisdocumenten aan te vragen. Het echtpaar verliet op 17 mei Thailand via de Phuket International Airport. In Turkije werd het op een onbekende locatie gevangen gezet. De echtgenoot, die de Turkse nationaliteit heeft, is niet mee teruggekomen. (Zie verder het bericht van 23 november: Bomaanslag Erawan Shrine: Eerste Thaise verdachte aangehouden) (Zie voor alle voorgaande berichten over de bomaanslag de pagina Bomaanslag Ratchaprasong)

Campagne The Home Is Not A Boxing Ring

Kort nieuws vrijdag 24 november

– Huishoudelijk geweld kan door kinderen in hun latere leven worden overgenomen, wanneer ze in hun jeugd getuige zijn geweest van geweld van hun ouders, zegt de Women and Men Progressive Movement. Angkana Inthasa zegt dat het probleem niet als triviaal mag worden weggewuifd, ze vindt dat de regering tussenbeide moet komen en helpen om het geweld te beteugelen. Volgens haar zijn zelfs veel vrouwen om het leven gekomen bij huiselijk geweld.

De stichting krijgt veel klachten. Vorig jaar heeft de stichting 466 berichten verzameld over huiselijk geweld in Thailand. In 70 procent waren vrouwen het slachtoffer. Volgens Angkana verzetten vrouwen zich zelden tegen een partner die hen mishandelt. Het probleem is diep geworteld in de samenleving en vereist een mentaliteitsverandering bij mannen, die het acceptabel vinden om vrouwen fysiek en emotioneel te misbruiken.

Angkana roept de regering op om maatregelen voor directe hulpverlening te nemen en een vooorlichtingscampagne over sekse gelijkheid te beginnen. De bevolking moet stoppen huiselijk geweld te zien als ‘andermans probleem’. De stichting voert zelf al een campagne met als motto ‘The Home Is Not A Boxing Ring’ (foto).

– De tarieven op de Blue Line (Tao Poon-Hua Lamphong) worden volgend jaar mogelijk met 3 baht verhoogd, zegt een bron bij de MRTA, de concessiehouder van de lijn. In juli wordt de tariefsstructuur herzien. Daarbij wordt rekening gehouden met de consumenten prijsindex en inflatie.

De bron zegt dat het minimum- en maximumtarief van 16 en 42 baht gehandhaafd blijft, maar het kaartje voor drie stations gaat elk met 1 baht omhoog. Welke stations dat zijn, is nog niet bepaald.

Het bericht stipt ook nog het weghalen van 14 zitplaatsen in één rijtuig aan, maar dat is oud nieuws. Gisteren hielden de MRTA en exploitant BEM daarover een persconferentie. MRTA adviseur Ronnachit zei dat overwogen wordt dit in elke rijtuig te doen om meer ruimte te scheppen in de spits. Deze maand wordt de mening aan passagiers gevraagd over de striptease.

Eind 2019 worden 35 nieuwe treinen aan de huidige 19 van drie voertuigen toegevoegd. Eind volgend jaar komt de eerste in bedrijf. Elk rijtuig biedt plaats aan 300 passagiers. Het verwijderen van zitplaatsen doet er 30 bij. Dagelijks reizen 350.000 passagiers met de Blue Line, tweederde in de spits.

– De NCPO heeft de afgelopen vier maanden 3.012 klachten over corruptie ontvangen. De meeste kwamen binnen via de hotline, 371 werden in klachtencentra in het land gedeponeerd. De meeste klachten gingen over corruptie bij overheidsdiensten, ruzies over grondbezit, openbare voorzieningen en vertragingen bij de toekenning van bijstandsuitkeringen.

447 klachten zijn ter attentie gebracht van de Public Sector Anti-Corruption Commission, over 1.400 mag het Prime Minister’s Office zich buigen. 300 betreffen politie, leger en drugsbestrijders. (Zie verder de pagina Corruptie 5)

Reacties niet mogelijk