Thais nieuws maandag 27 november

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van november zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

De zaak Jomsap: Hoofdverdachte Suriya aangehouden

27 november – Misschien had hij goede bedoelingen, want hij wilde zijn vriendin Jomsap helpen bij het herzieningsverzoek van haar hit-and-run zaak. Hij meende oprecht dat ze onschuldig was en door de politie zondebok was gemaakt. Misschien vertelde hij haar niet eens dat hij iemand zocht die de schuld van de aanrijding op zich wilde nemen of te verklaren dat de betrokken pickup truck door een man werd bestuurd.

Hoe het ook zij: het pakte allemaal verkeerd uit. Het hooggerechtshof wees Jomsap’s herzieningsverzoek af en vermoedde een netwerk van personen die een slaatje wilden slaan uit herziening en wilden delen in een mogelijke compensatie van minstens 10 miljoen baht aan Jomsap.

Suriya NuancharoenWoensdag bekende Sab Wapee gelogen te hebben dat hij de pickup truck bestuurde. Hij zegt dat Suriya Nuancharoen (foto), door de krant omschreven als een goede vriend van Jomsap, hem 400.000 baht had aangeboden voor die leugen.

Zaterdag arresteerde de politie Suriya die op de vlucht was geslagen na Sab’s bekentenis. En ’s ochtends was Jomsap al in haar huis aangehouden en door de politie meegenomen voor verhoor. Zij wordt verdacht van betrokkenheid bij de misleiding en is door de politie beschuldigd van meineed en illegal assembly [?].

Van de zeven andere verdachten zijn twee verdachten nog op vrije voeten: een vrouw die heeft verklaard getuige te zijn geweest van de aanrijding en de echtgenoot van Jomsap. Sab’s echtgenote en twee oudere broers meldden zich woensdag vrijwillig bij de politie. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina De zaak Jomsap)

Vandaag in Bangkok Post

27 november – Bangkok Post biedt vandaag een uiterst mager nieuwsaanbod, hetgeen wel goed uitkomt want vanochtend was ik verhinderd de rubriek te maken wegens mijn bezoek aan het Immigration Bureau. Mijn visum is weer voor een jaar verlengd.

De krant opent met een politiek onderwerp. Leidende leden van Thailand’s twee grootste partijen, Pheu Thai en Democraten, sluiten de mogelijkheid niet uit dat ze een alliantie vormen. Niet omdat ze waanzinnig op elkaar verliefd zijn, maar om te voorkomen dat een buitenstaander na de verkiezingen premier wordt [lees: de huidige juntaleider Prayut].

De mogelijkheid van een buitenstaander als premier doet zich voor wanneer geen enkele partij meer dan de helft van het aantal kamerzetels in de wacht sleept en geen enkele door de partijen naar voren geschoven kandidaat-premier wordt gekozen. De suggestie kwam gisteren ter sprake op het seminar National Reconciliation under the National Council for Peace and Order, georganiseerd door de Thai Journalists Association.

Adjunct-partijleider Nipit (Democraten) noemde het vooruitzicht van de samenwerking ‘remote’ maar ‘het is een mogelijkheid als de partijen hun grieven terzijde schuiven’. ‘Als we de verschillen niet vreedzaam bespreken, is er geen manier om het leger op een afstand te houden. Alle partijen moeten de handen ineen slaan om een regering te vormen.’

Chaturong Chaisaeng, kernlid van Pheu Thai, vindt dat de twee partijen geen enkele mogelijkheid om samen te werken, moeten uitsluiten ‘wanneer ze willen voorkomen dat een niet-gekozen outsider premier wordt’. Hij noemt deze kwestie, de economische problemen en zaken betreffende nationale hervormingen vitaal voor de komende verkiezingen, die vermoedelijk volgend jaar november worden gehouden.

Verder op de voorpagina een bericht over de arrestatie van Suriya Nuaicharoen. Het gaat in detail in op zijn actie om een ander naar voren te schuiven als dader van de hit-and-run aanrijding, waarvoor voormalig onderwijzeres Jomsap achttien maanden gevangen heeft gezeten.

Volgens adjunct-hoofdcommissaris Wirachai was het geld dat Suriya aanbood voor de valse schuldbekentenis van Sab Wapee, een goede vriend van Jomsap, afkomstig van een mastermind [geen details]. De politie is ervan overtuigd dat Jomsap betrokken was bij de misleiding, maar hard bewijs daarvoor ben ik nog niet tegengekomen.

Pagina 2 biedt twee artikelen. Een achtergrondje over een man die een kazuifel heeft geborduurd voor de paus die een bezoek van drie dagen aan Myanmar brengt. ‘It’s the greatest honour of my life’, zegt de maker.

Verder een follow-up op de dood van cadet Pakapong. Bij de autopsie in het legerziekenhuis Pramongkutklao (waarbij organen zijn verwijderd) is een bloeding geconstateerd in de milt en lever. De familie ziet dit als een aanwijzing dat hij voorafgaand aan zijn dood is mishandeld. Het ziekenhuis noemde eerder een hartstilstand als doodsoorzaak. De familie is wantrouwend omdat ook een rib van Pakapong was gebroken.

Pagina 3 zet Thon Thamrongnawasat, een befaamd ecoloog, in het zonnetje. Thon wijst erop dat het zeemilieu in gevaar is. Internetgebruikers noemen hem een ‘influencer’, maar zelf zegt hij bescheiden: ‘Ik ben geen influencer, ik ben alleen maar iemand die meer dan 30 jaar voor de zee heeft gewerkt.’

Is dat alles wat de krant vandaag biedt? Ja, dat is alles. Verder moet u het doen met de volgende websiteberichten die ik in 1 regel heb samengevat.

Nieuws van de website in 1 regel

• Pickup truck vliegt uit de bocht: 1 dode, 4 gewonden
• Lauwe reacties op belastingdouceurtje
• Miss Thailand favoriet bij Miss Universe 2017 verkiezing
• Overstromingen nemen af in Phetchaburi
• Overstromingen treffen Zuiden, zes watervallen gesloten
• Waarschuwing: High-tech bij rijstverbouw geen optie voor boeren

Reacties niet mogelijk