Thais nieuws donderdag 30 november

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van november zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Vandaag in Bangkok Post

30 november – Bangkok Post biedt vandaag zestien nieuwsartikelen, althans in het eerste katern, want de katernen Business en Life reken ik niet mee. De krant opent met een follow-up op het protest in Thepha (Songkhla) tegen de voorgenomen bouw van een kolencentrale. De politie arresteerde zestien demonstranten van wie vijftien in voorarrest zijn genomen.

Dankzij zes docenten van de Prince of Songkhla University en de Thaksin University zijn ze gisteren vrijgelaten op borgtocht. Zij stortten de in totaal 1,35 miljoen baht, die de demonstranten zelf niet konden opbrengen. En dat meldt de krant dan ook pontificaal in de kop: Academics join to bail out anti-coal protesters.

Verder teleurstelling bij marathonlopers: de gemeentepolitie van Bangkok heeft een stokje gestoken voor de ASICS Relay Bangkok 2017, een internationaal hardloopevenement over de Rama VIII brug in Bangkok. De loop zou zaterdag gehouden worden, maar de politie vreest voor verkeersproblemen [alsof die niet chronisch zijn in de hoofdstad]. Bovendien wordt dezelfde dag aan de Thammasat universiteit een graduation ceremonie gehouden. Eén van de lopers schrijft op internet dat de organisatoren de deelnemers eerder hadden moeten informeren. ‘Drie dagen voor de race is nogal gênant.’

De estafette is in Zuidoost-Azië een opkomend hardloop evenement en is al gehouden in Jakarta, Kuala Lumpur en Singapore, en vorig jaar voor het eerst in Bangkok. De wedstrijd heeft twee categorieën; de halve marathon van 21,1 km en de hele marathon van 42,195 km. Elk team bestaat uit vier lopers.

Blikvanger op de voorpagina is een foto van het crematorium op Sanam Luang, waar koning Bhumibol is gecremeerd. De koning heeft toestemming verleend het crematorium plus fototentoonstelling een extra maand open te stellen voor bezichtiging. Tot nu toe hebben 2,3 miljoen Thai er een kijkje genomen. Aanvankelijk zou vandaag de laatste dag zijn.

Verder in de krant van vandaag:
• Pagina 2: Bezoekers van nationale parken die dronken zijn, rumoer maken of storend gedrag vertonen, worden onmiddellijk het park uitgezet, waarschuwt het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP).

Vorig jaar zijn de nationale parken bezocht door 12,9 miljoen personen, die 2,4 miljard baht in het laatje brachten. De DNP verwacht voor dit jaar een groter aantal dankzij het koele weer.

De dienst maakt zich zorgen over de invloed van het toenemend aantal bezoekers op de ecologie. In veel parken voederen ze dieren, auto’s rijden over apen en olifanten in nationaal park Khao Yai raken van slag af. Een groot probleem is ook de toename van de hoeveelheid afval. Elke toerist laat een halve kilo per dag achter. Enkele parken zoeken de medewerking van bezoekers middels campagnes als Take Trash to Home en No Plastic Bag and Foam, en hebben een rookverbod ingesteld.

• Pagina 3: De organieke wet lokale verkiezingen ligt onder vuur van de Kiesraad. Commissaris Somchai vindt dat belangrijke kwesties niet zijn geregeld.

Demonstratie van leden van de KCUC• Pagina 4 bevat het meeste nieuws. De opening gaat over de nieuwe drugswet. De Foundation for Aids Rights roept de regering op de rechten van drugsgebruikers te respecteren. Alhoewel gepoogd wordt ze als patiënt te behandelen, worden ze in de wet gediscrimineerd want de nadruk ligt op bestrijding en straffen. Slechts 10 procent van de wetsartikelen gaat over behandeling en rehabilitatie.

Voorts erkent het leger, na dit in eerste instantie te hebben ontkend, dat de rekruut met de gebroken heup de breuk heeft opgelopen tijdens militaire training. De rekruut is niet aangevallen, maar een instructeur is wel overgeplaatst. De rekruut wordt behandeld in het Fort Suranari ziekenhuis in Nakhon Ratchasima.

Verder een foto van een demonstratie van leden van de Klonchan Credit Union Cooperative (KCUC). Arme mensen! Ze willen nu wel eens een keer hun ingelegde centjes terugzien en vragen daarom het beslag dat is gelegd op 3,8 miljard baht aan vermogen op te heffen. Het gaat om 299 assets van voormalig KCUC-voorzitter Supachai die gevangen zit wegens verduistering. Een redelijk ingewikkelde zaak, waarin ook de tempel Wat Dhammakaya waarvan de abt voortvluchtig is, een belangrijke rol speelt.

Anti-kolencentrale demonstranten vrij op borgtocht

30 november – De demonstranten die maandag tijdens een protest tegen de voorgenomen bouw van een kolencentrale in Thapa (Songkhla) zijn aangehouden, zijn weer op vrije voeten dankzij de financiële hulp van zes docenten van de Prince of Songkhla University en de Thaksin University, die de borgtocht voor hen hebben gestort. Een andere demonstrant van 16 jaar was dinsdag al vrijgelaten door de Songkhla Juvenile and Family Court op een borg van 5.000 baht.

Maandag trokken vijfhonderd bewoners uit het district naar de vergaderlocatie van het kabinet, dat voor een mobiele kabinetsvergadering naar het Zuiden was gekomen, om premier Prayut een brief te overhandigen. Maar ze werden door de politie tegengehouden. Volgens de politie hinderden ze het verkeer, verzetten ze zich tegen het bevel rechtsomkeer te maken en zouden ze wapens dragen. Een eerder bericht zegt dat ze agenten met vlaggenstokken te lijf gingen.

Voordat de demonstranten werden vrijgelaten, hield een netwerk van academici in het Zuiden een mediabriefing. Ze veroordeelden het gebruik van geweld door de politie als een schending van mensenrechten. De groep riep de overheid op de beschuldigingen in te trekken en de bouwplannen te stoppen ‘voordat het conflict uit de hand loopt’.

De groep zegt: ‘De vrijheid van meningsuiting en vreedzame vergadering zijn gegarandeerd in de grondwet. Het Songkhla People’s Network against the Coal-fired Power Plant heeft het recht zich te verzetten tegen de centrale in Thepa.’

Voorzitter Banjong van de Thai Sea Watch Association zegt dat de demonstranten naar de rechter stappen, wanneer de overheid juridische actie tegen hen neemt. Een groep studenten van de Rangsit University heeft op de social media studenten van andere universiteiten opgeroepen zich vandaag aan te sluiten bij een protesttocht van de Nang Loeng Race Course naar het Government House om daar de onvoorwaardelijke in vrijheid stelling van de opgepakte demonstranten te eisen en intrekking van alle plannen voor de bouw van kolencentrales.

Ook het UN Human Rights Office voor Zuidoost-Azië riep gisteren op de beschuldigingen tegen de demonstranten in te trekken. Regionaal vertegenwoordigster Cynthia Veliko zegt dat het kantoor de afgelopen jaren berichten heeft ontvangen over intimidatie door autoriteiten en bedrijven van bewoners en actievoerders die zich ‘vreedzaam’ verzetten tegen projecten die schadelijk worden geacht voor milieu, gezondheid en bestaanszekerheid.

‘Bewoners en activisten in Thailand zijn steeds vaker gedood, fysiek belaagd en strafrechtelijk vervolgd wegens smaad. Ze worden tegengehouden vreedzaam te demonstreren of deel te nemen aan openbare discussies over ontwikkelingsprojecten.’ Veliko wijst erop dat dit in strijd is met de Sustainable Development Goals en UN Guiding Principles on Business and Human Rights, die door Thailand worden onderschreven.

Vice-premier Prawit wuifde gisteren het verwijt van mensenrechtenschending weg. ‘Dit was een zaak van handhaving van de wet.’ Volgens hem is op hoorzittingen gebleken dat de meeste bewoners een voorstander zijn van de kolencentrale. (Alle voorgaande berichten staan op de pagina Kolencentrales)

Strenge straf in ’t verschiet voor blote billen foto’s

30 november – Twee Amerikanen die  op hun Instagram reispagina Travelling butts een foto van zichzelf hebben geplaatst van zichzelf met ontblote billen, riskeren een gevangenisstraf van zeven jaar want die foto werd gemaakt in Wat Arun (Temple of Dawn) en dat is een ernstig vergrijp om te doen op een plaats bestemd voor aanbidding.

De politie bereidt een aanklacht voor wegens verspreiding van pornografie en onfatsoenlijk gedrag. De twee grapjassen van 36 en 38 jaar zijn dinsdagavond op luchthaven Don Mueang aangehouden door de immigratiepolitie en overgedragen aan het politiebureau Bangkok Yai. De politie van bureau Phlapphla Chai 2 verzamelt meer bewijs omdat ze ook foto’s hebben genomen in Wat Trai Mit Whittayaram, een andere bekende tempel in Bangkok.

Phra Khru Kitti Phacharakhun

Abt verdacht van kindermisbruik

30 november – Abt Phra Khru Kitti Phacharakhun van Wat Lat Khae in Phetchabun, die al verwikkeld is in de verduistering van gelden uit het tempelfonds van het NOB, heeft vermoedelijk nog meer op zijn kerfstok, want hij is gisteren aangehouden op verdenking van ‘child indecency’.

De monnik, tevens hoofd van het kerkdistrict Chon Daen, werd in de tempel door een team van dertig man van de Crime Suppression Division gearresteerd, nadat de rechtbank toesteming voor zijn arrestatie had verleend. Hij zegt onschuldig te zijn en het slachtoffer van een lastercampagne. Wanneer hij niet vrijwillig de monnikenorde verlaat, brengt de politie hem naar de provinciaal kerkelijk leider voor defrocking.

De politie doet onderzoek naar de man na klachten te hebben ontvangen over een vermeende seksuele relatie met een vrouwelijke soldaat in Phitsanulok. Die vrouw was, toen ze in Mathayom 2 zat, door haar ouders onder de zorg van de monnik geplaatst. Na beëindiging van haar opleiding ging ze met hulp van de monnik het leger in. Onlangs werd ze ’s avonds (’s nachts?) bij de monnik gesignaleerd nadat ze zich verloofd had met een 51-jarige man. Naar verluidt zou ze zwanger zijn.

De abt wordt ook verdacht van het maken van seksuele avances naar andere vrouwen en onbehoorlijk gedrag door ’s nachts uit de tempel te glippen. Verder is hij een van de vier monniken en tien leken die verwikkeld zijn in de verduistering van gelden uit het tempelfonds van het NOB. Daar doet de Counter Corruption Commission onderzoek naar.

Kort nieuws donderdag 30 november

– Vice-premier Wissanu, belast met de juridische zaken van de regering, is het niet eens met het voorstel overheidsdiensten eigen bevoegdheden te geven voor het doen van onderzoek. Dat voorstel is gedaan door de commissie Justice System Reform. Gisteren had Wissanu daarover overleg met de commissievoorzitter en voorzitter Meechai van de grondwetcommissie.

Sommige diensten willen onderzoek kunnen doen en personen vervolgen, wat nu voornamelijk een taak van de politie is. Wissanu noemt als voorbeeld Amlo en de PACC, die de mogelijkheid willen hebben een eigen onderzoek te beginnen, maar hij vindt dat ongewenst.

– Het aantal vliegtuig bewegingen wordt dit jaar geschat op 990.000, een groei van 5 procent, vier procent minder dan eerder werd voorspeld, aldus Aeronautical Radio of Thailand (Aerothai). Volgens Aerothai-president Sarinee is de groei dit jaar belemmerd door de economische situatie, de jacht op de zogeheten zero-dollar tours uit China en een beperkt aantal luchthaven slots. De grote luchtvaartmaatschappijen gebruiken daarom steeds vaker grotere vliegtuigen om die beperking te omzeilen. Voor volgend jaar wordt een groei van 7 procent voorspeld.

Een vliegtuig beweging heeft betrekking op het aantal keren dat een toestel opstijgt of landt. Het wordt gebruikt als graadmeter van de attractiviteit van ’s lands toerisme, toenemend vrachtvervoer of een bump [toename?] in transit stops.

– Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft ruimere criteria opgesteld voor behoud van de verblijfsstatus van statenloze personen die in Thailand zijn geboren. Degenen die vrijwilligerswerk doen, een rolmodel voor kinderen zijn en een bijdrage leveren aan kunst, cultuur en onderwijs krijgen toestemming hun status te behouden. Het bericht noemt nog andere nieuwe regels, maar het voert te ver om die te noemen.

– Het voorstel voor een organieke wet die persoonlijke informatie beschermt van mensen naar wie de NACC onderzoek doet, kan een obstakel vormen bij de bestrijding van corruptie. De kwestie kwam gisteren ter sprake op een seminar van de particuliere Anti-Corruption Organisation of Thailand.

Volgens het voorstel, dat thans bij het parlement is behandeling is, mag de NACC alleen nog maar een samenvatting van onderzoeken openbaar maken en geen informatie over de onderzochte personen geven.

Hoofdredacteur Sanoh van het Isra News Agency, dat vermaard is om onderzoeksjournalistiek, verzet zich tegen de beperkingen. Ze hinderen onafhankelijk en openbaar onderzoek. Hij verwijst naar enkele succesvolle zaken tegen politici die aan het licht kwamen dankzij informatie die door de NACC was verzameld en openbaar gemaakt.

– Maar liefst 22 scholen in Phatthalung hebben de deuren moeten sluiten als gevolg van de overstromingen die sinds vrijdag in elf districten huishouden. Op sommige plaatsen heeft het water een hoogte van 1 meter bereikt. 114.000 bewoners zijn gedupeerd en 10.000 rai aan akkers is vernield. Het DDPM van de provincie schat de schade op zeker 100 miljoen baht. De provincie heeft in het Provinciehuis een centrum ingericht van waaruit de hulp wordt gecoördineerd.

In de provincie Trang is 20 meter van de oever van de rivier Trang ingestort als gevolg van de sterke waterstroom. In tambon Bang Rak zijn woningen onder water gelopen omdat het niet lukte een stuw volledig te sluiten.

Narathiwat meldt overstromingen in dertien districten. In het district Sungai Kolok is de gelijknamige rivier buiten haar oevers getreden nadat run-off van de bergketen San Kala Khiri de rivier was ingestroomd. Op acht plaatsen heeft het water een hoogte van 2 meter bereikt. In het district Rangae is de Bang Nara rivier door haar oevers gebroken waardoor vijftien woongemeenschappen met zesduizend huishoudens onder water zijn gelopen.

– Vertegenwoordigers van enkele universiteiten en anti-alcohol organisaties hebben gisteren de regering opgeroepen tijdens de nieuwjaarsvakantie alcoholvrije zones streng te controleren. Ze vrezen dat uitgaansgelegenheden en commerciële centra vrolijk de regels aan hun laars lappen en doorgaan sterke drank te verkopen.

Een lid van het Youth Network against New Drinkers wijst op de plannen van het begin deze maand geopende Central Plaza Nakhon Ratchasima om in december een beer garden te openen. Het winkelcentrum bevindt zich in een alcoholvrije zone en overtreedt het verbod op alcoholverkoop bij scholen en andere onderwijsinstellingen.

Reacties niet mogelijk