Thais nieuws dinsdag 28 november

De berichten op deze pagina zijn doorgaans ontleend aan Bangkok Post en een enkele keer aan The Nation.
Op de pagina Dossiers geef ik een toelichting op begrippen, organisaties enzovoort die regelmatig in berichten voorkomen.
De paginaverwijzingen hebben betrekking op de pagina’s Round Up, evenals Dossiers te vinden op de Leeswijzer. Klik voor de leeswijzer hier.
Voor de betekenis van de gebruikte afkortingen, klik hier. Het handigst is deze pagina in een nieuw tabblad te openen, zodat je gemakkelijk kunt terugkeren naar het nieuwsoverzicht.

Voor het nieuws van november zie de zwarte menubalk bovenaan de pagina onder het kopje Thailand.

 

Top-5 Miss Universe 2017 verkiezing

28 november – Ze werd getipt als kanshebber voor de titel Miss Universe 2017, maar het feest ging niet door in Las Vegas. De Zuid-Afrikaanse Nell-Peters werd gekozen tot de mooiste vrouw van het universum. De Thaise Maria Poonlertlar deed het overigens niet slecht. Ze eindigde in de top-5 (foto).


 

Jomsap zaterdag na haar arrestatie

Rechtbank weigert borgtocht voor Jomsap

28 november – Arme Jomsap. Haar zoon had 200.000 baht bij elkaar gesprokkeld als borgtocht voor haar voorlopige invrijheidstelling, maar de provinciale rechtbank van Nakhon Phanom wees het verzoek af. De rechtbank acht het risico dat ze getuigen beïnvloedt en bewijs manipuleert te groot, gezien de pogingen die al zijn gedaan om anderen in haar voordeel te laten getuigen. De gevangenbewaarders hebben van de rechtbank de opdracht gekregen haar scherp in de gaten te houden.

De voormalige onderwijzeres werd zaterdagochtend in haar huis aangehouden en door de politie meegenomen voor verhoor. Ze wordt beschuldigd van meineed en illegal assembly [?]. Jomsap ontkent alle beschuldigingen, maar volgens RTP adjunct-hoofdcommissaris Wirachai heeft ze tijdens haar verhoor nuttige informatie voor de vervolging verstrekt [?]. De politie wil ook de functionarissen van het ministerie van Justitie ondervragen die haar geholpen hebben bij het herzieningsverzoek. De politie vermoedt dat zij op de hoogte waren van de misleiding.

Sab Wapee, die zegt gelogen te hebben dat hij de pickup truck bestuurde, en zijn echtgenote zijn op een borgtocht van 100.000 baht vrijgelaten. Sab had zich vorige week vrijwillig bij de politie gemeld en bekende zijn leugen. Volgens hem zou hij 400.000 baht krijgen als hij de schuld op zich nam. Dat geld zou hem beloofd zijn door Suriya Nuancharoen (inmiddels ook aangehouden), een voormalig schoolhoofd en een vriend van Jomsap.

In de meineed-zaak worden acht personen verdacht. Twee zijn nog op vrij voeten: een vrouw die zegt gezien te hebben dat de pickup truck door een man werd bestuurd en de echtgenoot van Jomsap. (Bron: website Bangkok Post, 27 november)

Nog even de zaak in een notendop. Op 11 maart 2005 werd een 75-jarige fietser in Nakhon Phanom aangereden door een pickup truck, die volgens de politie werd bestuurd door Jomsap. De rechtbank en het hooggerechtshof achtten haar schuldig aan de hit-and-run, het Hof van Beroep sprak haar vrij. Het vond dat het bewijs te veel vragen opriep.

Jomsap zat achttien maanden gevangen van de opgelegde straf van drie jaar en twee maanden dankzij een royal pardon. Ze deed een herzieningsverzoek, maar dat is door het hooggerechtshof afgewezen. Het hof achtte het nieuw bewijs en de nieuw ingebrachte getuigen niet betrouwbaar en vermoedde een netwerk van personen die een slaatje wilden slaan uit herziening en wilden delen in een mogelijke compensatie van minstens 10 miljoen baht voor Jomsap. (Zie voor alle voorgaande berichten de pagina De zaak Jomsap)

Maria stelt teleur op Miss Universe verkiezing: Reuring op het net

28 november – Bangkok Post  besteedt vandaag veel aandacht aan de Miss Universe 2017 verkiezing. Op de voorpagina een 30 cm lange foto van de Zuid-Afrikaanse Nell-Peters die in Las Vegas is gekroond tot Miss Universe 2017. Haar kostje is het komend jaar gekocht. Pagina 2 meldt in de openingskop dat Maria Poonlertlarp (25), die in de topvijf is geëindigd, gezakt is voor de ‘social’ test. De Thais-Zweedse Maria werd dit weekend getipt als kanshebber, op Twitter kreeg ze steun van veel landgenoten onder de hashtag #Missuniversethailand2017, maar ook hiervoor geldt: Je moet de huid niet verkopen voordat je de beer hebt geschoten.

De krant schrijft dat haar antwoord op een vraag van een jurylid op de social media veel commentaar heeft gekregen. De vraag luidde wat ze als de belangrijkste sociale beweging van haar generatie beschouwde en waarom. Ze antwoordde de vergrijzing, ‘dus de belangrijkste beweging is de jeugd’. ‘De jeugd is de toekomst. De jeugd is iets waarin we moeten investeren omdat ze degenen zijn die voor de aarde zorgen, waarop we leven.’

Volgens veel Thai was de vraag te breed en volgens sommigen miste ze de titel omdat uit haar antwoord bleek dat ze geen duidelijk begrip had van de term ‘social movement’. ‘Ze had haar antwoord moeten toespitsen op sekse en economie, zoals LGBT of Occupy Wall Street [?] als belangrijke voorbeelden van mensen die sociale gelijkheid op veel gebieden nastreven.’ Ze had ook de Umbrella protestbeweging in Hong Kong kunnen noemen of Me Too begonnen met de seksuele avances van Hollywood-producent Harvey Weinstein.

De discussie kende ook een vrolijke noot in de vorm van een cartoon met de gefingeerde vraag wat de belangrijkste plaats in haar land was om te bezoeken. Antwoord: De Armed Forces Academies Preparatory School. Om met Rijk de Gooyer te spreken: Liggen zo uw problemen?

Wat biedt Bangkok Post nog meer (inclusief Kort Nieuws)?

28 november – Bangkok Post telt vandaag zestien artikelen verdeeld over vier pagina’s. De zaak Jomsap, de afgelopen dagen prominent in het nieuws, is verhuisd naar een bescheiden plaatsje op pagina 3. De krant opent met premier Prayut die zijn eerste mobiele kabinetsvergadering in het Zuiden verdedigt.

De trip is niet politiek gemotiveerd, zegt hij, maar heeft tot doel enkele belangrijke infrastructurele projecten te bespreken. Het doel is ook het begrip van de bevolking voor het regeringsbeleid te vergroten, niet om te proberen lokaal politieke steun te krijgen. Volgens Prayut is de veiligheidssituatie in het gebied verbeterd en volgt een economische drive.

Gisteren reisden Prayut en zijn kabinet naar Pattani. Op de Livestock Central Market voor de zuidelijke grensprovincies kreeg Prayut, door hem in gebruik gesteld, een warm welkom van zo’n tweeduizend personen. Vandaag vergadert het kabinet in de Rajamangala University of Technology Srivijaya in Songkhla. En meer aandacht wil ik er niet aan besteden. Meer lezen? Klik hier: Prayut says South trip not PR stunt.

De andere berichten noem ik kort.
• Politieke partijen hebben scherpe kritiek op de suggestie die door de twee grootste partijen Pheu Thai en Democraten is besproken om een alliantie te vormen (zie het bericht van gisteren in Vandaag in Bangkok Post).

• De luchthavens van Krabi, Udon Thani en Surat Thani krijgen een update van 13 miljard baht. Ze worden voorzien van een nieuw bagagescreening en automatic check-in systeem.

• In Yala is een 59-jarige visser verdronken. Hij werd meegesleept door het sterk stromende water, waarin hij zijn net had uitgegooid. Zeven districten zijn onder water gelopen. De provincie wordt sinds zaterdag geteisterd door zware regens, waardoor de rivieren Sai Buri en Pattani buiten hun oevers traden.

• Een Thaise researcher verbonden aan het Centre for Excellence for Medical Genetics van de Chulalongkorn universiteit is een van de vijf winnaar van de Newton Prize, waaraan een geldbedrag van 200.000 dollar is verbonden. Het geld wordt besteed aan research naar de moleculaire pathologie van zeldzame genetische kinderziektes.

Een andere researcher die werkt voor het International Network for Shrimp Health kreeg een speciale voorzittersprijs. De onderscheidingen zijn onlangs uitgereikt op de Britse ambassade.

• Drie dorpelingen in Tak hebben na het eten van geitenvlees symptomen ontwikkeld die duiden op  anthrax (miltvuur). Het wachten op de resultaten van een onderzoek om te bepalen of de dieren inderdaad besmet waren. Dertig dorpelingen consumeerden het vlees, ze hebben zich uit voorzorg laten behandelen in een lokaal gezondheidscentrum.

• Het Narcotics Suppression Bureau houdt de noordelijke grens scherp in de gaten omdat het een mogelijk toestroom van een nieuwe partij ketamine verwacht die gemaakt is met sodium cyanide als precursor.

• Verschillende politieke en sociale groepen hebben de National Human Rights Commission gevraagd een actieve rol te spelen bij het onderzoek naar de dood van cadet Pakapong, eerstejaar student aan de Armed Forces Academies Preparatory School.  Volgens het legerziekenhuis is hij overleden aan een hartstilstand, de familie vermoedt daarentegen dat hij bezweken is aan mishandelingen. De dood baarde opzien omdat het ziekenhuis enkele organen uit zijn lichaam had verwijderd, maar die zijn inmiddels teruggegeven aan de familie. (Zie ook de pagina Martelingen in de kazerne)

• Vanaf eind volgend jaar gaat Thailand een zogeheten Asean Road toll heffen op automobilisten uit het buitenland. De regering acht dit nodig omdat het toenemend verkeer tot meer onderhoudskosten en veiligheidsrisico’s leidt. Het Office of Transport and Traffic Policy and Planning doet onderzoek.

• In de gevangenis van Khon Kaen is een proef begonnen met gezichtsherkenning. Van vijf familieleden van elke gevangene wordt het gezicht gescand, waarna ze een volgnummer krijgen. Het systeem is primair bedoeld om te voorkomen dat drugsdealers veinzen familie te zijn en zo gemakkelijk toegang krijgen tot gevangenen.

• De gemeentepolitie van Bangkok heeft op vijftien drukke plaatsen camera’s geïnstalleerd om automobilisten te betrappen op overtredingen, zoals het plotseling wisselen van rijstrook waardoor veel ongelukken gebeuren.

• Ten slotte meldt de Belastingdienst dat een panel is gevormd om na te gaan of disciplinaire actie is vereist tegen de ambtenaren die destijds niet in beroep zijn gegaan tegen een vonnis van de Belastingkamer om de twee kinderen van Thaksin niet aan te slaan voor kapitaalwinst bij de verkoop van aandelen Shin Corp in 2006 aan Temasek in Singapore. [Dat is wel een erg lange zin] (Zie verder de pagina De zaak Panthongtae en Pinthongta)

• Vanmiddag heeft uw redacteur een afspraak met een van zijn trouwste lezers die is teruggekeerd van zijn vakantie in Nederland. Maar dat staat niet in de krant. Welcome back, Gerrie.


Reacties niet mogelijk