Kort nieuws donderdag 29 juni

Deze pagina is een vervolg van Thais nieuws 23-30 juni.

Inval bij Thai Muslim tv-station

– De DSI heeft een inval gedaan in het Thai Muslim televisiestation in Bangkok. Ze verdenkt het station ervan tweehonderd moslims in de Central Region en het Zuiden met een piramideconstructie een schade te hebben berokkend van 70 miljoen baht.

Veel van de zakelijke projecten waarin ze investeerden, bestaan niet of zijn beëindigd. Ze hadden betrekking op de visserij, diepvrieskippen, rubber verkopen, een kruidenierswinkel, ziekenhuis, hotel en ontwikkelingsprojecten van grond. Sinds 2015 klagen slachtoffers al bij de DSI dat het station wordt gebruikt als kanaal om illegaal geld te verdienen.

– Het hooggerechtshof heeft in navolging van het Hof van Beroep de Expressway Authority of Thailand (Exat) in het gelijk gesteld: het hoeft geen 9 miljard baht compensatie te betalen aan aannemersbedrijf CH Karnchang Plc in een conflict over de aanleg van de Bang Na-Chon Buri expressway (55 kilometer) in 1995.

De joint venture, waarvan Karnchang deel uitmaakte, eiste destijds 6,2 miljard baht omdat de overdracht van de grond elf maanden vertraagd was wegens veranderingen in het ontwerp. De weg kwam in februari 1999 klaar. Een arbitragecommissie bepaalde in 2003 dat Exat compensatie plus rente moest dokken, maar het hooggerechtshof draaide dat besluit in 2006 terug.

Karnchang stapte twee jaar later naar de civiele rechter en eiste 9 miljard baht. In 2011 stelde de burgerlijke rechter het bedrijf in het gelijk, maar dat besluit werd door het Hof van Beroep en nu dus door het hooggerechtshof herroepen.

– Kleurrijke foto in de krant van de nieuwe Pak Khlong Talat bloemenmarkt die nu gevestigd is in het district Taling Chan. Gisteren nam de gouverneur van Bangkok er een kijkje. Vorig jaar besloot de gemeente de oude locatie in Phra Nakhon te saneren in het kader van de actie om het trottoir aan de voetgangers terug te geven. Helaas staat de foto niet op de website, dus u moet het alleen met dit stukje tekst doen.

– Nog iets over bloemen. Kwekers van orchideeën hebben het parlement gevraagd de bestuursmaatregel over buitenlandse werkers uit te stellen. Ze vrezen voor het voortbestaan van hun bedrijf omdat de maatregel voorziet in strengere straffen om mensenhandel te voorkomen.

De kwekers, die altijd een groot aantal gastarbeiders huren, zijn de eerste groep die klaagt over de onzekere vooruitzichten voor de toekomst. Ze vrezen niet volledig aan de nieuwe eisen te kunnen voldoen. Zo mogen ze alleen werkers in dienst nemen die bij de overheid zijn geregistreerd.

De boetes op overtreding vinden ze extreem hoog: 400.000 tot 800.000 baht voor elke werknemer, niet meer per overtreding, zoals nu wat meerdere werknemers kan omvatten. Voorzitter Pancharoen van een coöperatie vindt dat de kwekers worden behandeld als ‘criminelen’.

– De NACC wil dat de anti-corruptiewet wordt veranderd en politieke gezagsdragers die zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie een levenslang verbod op herverkiezing krijgen. Thans is dat niet het geval wanneer ze zelf ontslag nemen. Dat doen ze meestal snel nadat ze betrapt zijn om het stigma van gedwongen ontslag te vermijden.

De NACC heeft tussen 1999 en 2015 409 lokale gezagsdragers aangeklaagd voor corruptie. 171 van hen namen zelf ontslag: 262 van tambons, 114 van gemeentes, 27 van provincies en 6 van Bangkok. De bevindingen van de NACC gaan naar de Kiesraad, zodat de raad daarmee rekening kan houden bij het bepalen van de aan lokale verkiezingskandidaten te stellen eisen. (Zie verder de pagina Corruptie 2)

– De douane heeft gisteren abrupt een veiling van 315 in beslag genomen auto’s en motorfietsen afgeblazen nadat het Land Transport Department (LTD) weigerde voor de meeste een registratie te verlenen. Slechts vier voertuigen kregen een certificaat.

De LTD zegt dat de meeste autopapieren in strijd zijn met de regels voor registratie van auto’s die geassembleerd zijn uit gebruikte en geïmporteerde onderdelen. De meeste auto’s zijn niet als complete auto ingevoerd.

Het is de eerste keer dat het LTD weigert certificaten te verlenen voor te veilen auto’s. Het vreest dat de veiling gebruikt wordt illegaal geïmporteerde wagens wit te wassen. De douane en het LTD gaan om de tafel zitten om een oplossing te zoeken. Daarmee is haast geboden want de veiling heeft de douane al 1 miljoen baht gekost. (Zie ook de pagina Inbeslagname statusblik)

– Een zelfde probleem deed zich al voor bij de Kiesraad, maar nu moeten ook de commissarissen van de National Human Rights Commission (NHRC) eraan geloven. Als de organieke wet op de NHRC van kracht is, worden de huidige commissarissen door nieuwe gezichten opgevolgd.

De grondwetcommissie (CDC) verdedigt dit door te wijzen op de degradatie van de commissie van de A naar de B-status omdat ze niet in overeenstemming is met de Paris Principles on Human Rights. Een van de redenen is dat de leden niet uit diverse bronnen komen.

Aanvankelijk wilde de CDC de huidige leden die volgens de nieuwe grondwet aan de eisen voldoen, handhaven maar daarvan is ze teruggekomen. Een nieuw selectieproces is nodig, wat bekend staat als ‘set zero’. De huidige leden komen niet in aanmerking voor herverkiezing. Morgen behandelt het parlement de organieke wet op de NHRC. (Zie verder de pagina Verkiezingsnieuws 2)

– Het ministerie van Werkgelegenheid gaat de professionele eisen aan massagetherapeuten verbeteren en belooft hen, wanneer ze gecertificeerd zijn, een inkomen van 440 tot 815 baht per dag. Minister Sirichai vindt de aanpassing niet alleen van belang voor de behandeling van spierpijn, maar ook voor bevordering van de volksgezondheid. Thaise massage, vooral in hotels en vakantieparken, is heel populair bij Thai en buitenlanders, nu de toeristenindustrie blijft groeien.

– Jongeren die getuige zijn van of misdrijven plegen, lopen een hoog risico op mishandeling. Ze moeten beter beschermd worden in het jeugd rechtssysteem. Dit betoogde minister Suwaphan (Justitie) gisteren in zijn openingsspeech van het 15e National Symposium on Ending Violence Against Children in the Juvenile Justice System in Bangkok.

Khattiya Rattanadilok, directeur van een researchinstituut, zei dat de Aziatische landen een zelfde patroon vertonen op het gebied van geweld tegen kinderen, vooral in Zuidoost-Azië. Jonge boefjes worden ook steeds jonger, 10 tot 14 jaar, en ze maken zich vooral schuldig aan drugsmisdrijven, diefstal en mishandeling.

25 procent van de kinderen die een rehabilitatieprogramma hebben gevolgd, recivideert. Het Department of Juvenile Observation and Projection, probeert dit aantal terug te dringen door het gezin bij het programma te betrekken. Kinderen van 11 en 12 jaar vervallen vaker in hun oude gedrag dan de kinderen van 15 jaar en ouder. Kinderen in de grote stad lopen meer risico betrokken te worden bij een misdrijf. In 2015 werden 33.121 jongeren aangehouden, 19 procent was recidivist.

Het symposium duurt tot morgen en wordt bijgewoond door experts uit de regio.

– Het populaire olifantenkamp Ayutthaya Elephant Palace heeft wel wat uit te leggen want de DSI wil het kamp aanpakken voor twee zaken. De eerste zaak betreft de vermeende smokkel van olifanten naar de dierentuin van Keulen waarbij het functionarissen tegenhield onderzoek te doen. De tweede zaak heeft betrekking op het vangen van olifanten in het wild.

Het kamp leende in 2006 vijf wijfjesolifanten uit, maar de olifanten zijn nog steeds niet teruggekeerd. De exploitant blokkeerde ook het ministerie van Natural Resources and Environment de bankgarantie van 6 miljoen baht te confisqueren. De olifanten hebben drie kalveren gebaard, waarover het ministerie niet is geïnformeerd. Vermoedelijk hebben ze kunstmatige inseminatie gekregen met illegaal sperma uit Thailand.

Volgens DNP-hoofd Chaiwit is het kamp in het bezit van twee olifanten, die niet overeenkomen met hun ID-documenten. Die twee zijn uitgeleend aan Hua Hin en vermoedelijk in het wild gevangen. De eigenaar van het kamp dreigde eerder met zijn olifanten te gaan demonstreren bij het Government House. Hij eist het ontslag van het Chaiwit.

– Kijken of ik het snap. Het Hof van Beroep heeft het verzoek afgewezen om een verduisteringszaak tegen de voormalige voorzitter van de Klongchan Credit Union Cooperative te laten vallen. Dat verzoek is gedaan door de commissie die de financiën van de KCUC saneert, maar de registrar [curator?] van de KCUC  heeft daar bezwaar tegen gemaakt. Oud-voorzitter Supachai zit 16 jaar achter de tralies voor de verduistering in 2013 van 22 miljoen baht uit de kas.

De commissie vindt vervolging niet nodig omdat hij het geld al heeft teruggegeven, maar het Hof meent dat ze niet bevoegd is het verzoek te doen, dat mag alleen de registrar. De advocaat van de oud-voorzitter zegt in beroep te zullen gaan.
Verder doet de DSI nog onderzoek naar tien andere zaken waarbij Supachai was betrokken. (Zie voor de knap ingewikkelde voorgeschiedenis de pagina KCUC – Wat Phra Dhammakaya)

– Nog zo’n fraai heerschap: Dr Death, zoals zijn bijnaam luidt, een voormalige politiearts die een werknemer in zijn boomgaard vermoordde. Daarvoor kan hij de doodstraf krijgen. Als ik het goed begrijp wordt hij ook vervolgd voor mensenhandel omdat hij een echtpaar uit Myanmar onderdak had verleend. Die waren illegaal in het land. Supat dwong ook een andere illegale migrant zonder betaling voor hem te werken door te dreigen met geweld en opsluiting.

Het hooggerechtshof heeft het vonnis van het Hof van Beroep overgenomen, waarbij hij tot acht jaar en negen maanden is veroordeeld. De rechtbank beval Supat eerder de slachtoffers te compenseren.

Een advocaat van de Lawyers Council of Thailand looft de uitspraak van het Hof omdat mensenhandel nu ook betrekking kan hebben op gedwongen tewerkstelling. Dat is een verruiming van de definitie van mensenhandel. (Zie verder de pagina Dossier Dr Death)

  • Geen Trackbacks
  • Reacties (0)
  1. Nog geen reacties